Kiina on tuominnut presidentti Donald Trumpin päätöksen laukaista ohjuksia Syyrian alueelle ja varoittanut, että kriisi voidaan ratkaista ainoastaan poliittisin keinoin.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying kommentoi maanantaina (10.4.):

”Kiina on aina vastustanut sotilaallisten keinojen käyttöä kansainvälisten suhteiden hoidossa ja puolustanut alueellisen koskemattomuuden kunnioittamista.”

”Syyrian tulevaisuudesta päättäminen kuuluu Syyrian kansalle. Kiina on valmis työskentelemään kaikkien osapuolien kanssa kriisin ratkaisemiseksi mahdollisimman nopeasti.”

Kansainvälisen diplomaattisen kriisin keskiössä ovat 80 syyrialaista siviiliuhria vaatinut, EU-johtajien – muiden muassa Sauli Niinistön – ja USA:n todisteitta Syyrian presidentti Bashar al-Assadin tekosiksi väittämä kaasuisku huhtikuun alussa sekä Yhdysvaltain hallinnon välitön vastaus tähän: 59 Tomahawk-ohjuksen isku Syyrian ilmatukikohtaan, jossa väitettiin säilytettävän kaasuiskussa käytettyjä kemikaaleja.

Venäjä ja Syyria ovat kiistäneet al-Assadin hallinnon tehneen kaasuiskun siviilejä vastaan. Yhdysvallat ei ole kiistänyt laukaisseensa ohjuksia suvereenin valtion alueelle.

Presidentti Trump määräsi ohjusiskun toteutettavaksi samaan aikaan kun hän isännöi Kiinan presidentti Xi Jinpingin vierailua Floridassa.
¤

Lähde

Batchelor, Tom | The Independent (11.4.2017): China appears to scorn Donald Trump with call for US to ‘preserve Syria’s territorial sovereignty’ http://www.independent.co.uk/news/world/politics/china-donald-trump-us-president-syria-territory-sovereignty-xi-jingping-meeting-mar-a-lago-beijing-a7676536.html

TUBS [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons, Pixabay
Tallenna

Tallenna

9 KOMMENTTIA

 1. Otsikoita maailmalta… jotta ei tule liian yksipuolinen käsitys aiheesta…

  Janes.com ”China, US agree to high-level military consultations to head off unwanted military encounters”

  theglobeandmail:
  ”Chinese moves point to rising unease with North Korea”

  Foxnews: ”China rejects North Korean coal shipments, opts for US supplies instead”

  Dailycaller: ”China Might Bomb North Korea If It Crosses Beijing’s ‘Bottom Line’

  • Samaa sarjaa…
   XHNews: ”XiJinping says any use of chemical weapons ”unacceptable”, urges ”one voice” of security council on Syria”

 2. ”Syyrian ilmatukikohtaan, jossa väitettiin säilytettävän kaasuiskussa käytettyjä kemikaaleja.”

  Tuohon esittäisin pienenä korjauksena että kyseiseltä kentältä tehtiin ilmahyökkäys alueelle jossa sariini-isku todettiin. USA esitti aiheesta tutkadataa.

  Kemikaaleista en tiiä… modernit aseet sisältävät kemikaalit jotka sekoittuvat laukaisun yhteydessä. Kentällä oli paljon samanlaisia säiliöitä joita venäjä käytti kemiallisille aseille, mutta todellisesta sisällöstä ei tietoa, osassa teksti viittaa perinteisempiin klusterpommien ammuksiin.

 3. Mitä tulee Kiinan alueellisen koskemattomuuden kunnioittamisen vaatimukseen, niin tiibetiläisillä voisi olla jotain huomauttamista kiinalaisten suhteen.

  Globaalissa pelissä resursseista ei ole pyhimyksiä eikä moraalisesti hyveellisiä. Tämä on Game of Thrones- reality show!

  • Niinpä, ja kun ihminen on tällä tasolla niin voiko tulevaisuudelta mitään hyvää odottaa? Sanotaan että ’ahneudella on kakkanen loppu’ mikä ihmiskuntaan sovellettuna tietäisi jatkuvaa sotaa ja kilpailua ja lopulta sen lopullista tuhoa.

 4. Mielenkiintoiseksi menee tämä kansaivälinen shakkiottelu Syyriassa.

  Se mitä Syyriassa lopulta tapahtuu tulee suurelta osin muovaamaan koko Lähi-idän tulevaisuuden.

  Jos Syyria vallataan Jenkkien ja liittolaisten taholta jää Iran erittäin tukalaan asemaan.

  Venejällä on ratkaiseva merkitys ja asema siinä mikä Lähi-idän kohtalo lopulta tulee olemaan.

 5. USA on vaarallinen kiukuttelija, jolle ottaa koville maailmanherruuden menettäminen Venäjälle, Kiinalle, islamisteille.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here