Valkoisen talon lehdistösihteeri Sean Spicer kertoi maanantaina lehdistön edessä, että Yhdysvaltojen tavoite on saattaa Syyria epävakaaseen tilaan (destabilize Syria).

Spicerin puhe katkesi kyseisen kohdan (videolla 0:35) jälkeen, ja hän takelteli tökerönä korjausyrityksenä, että tavoite on ”saattaa konflikti Syyriassa epävakaaseen tilaan”.

Englannin kielen sana ”destabilize” kääntyy esimerkiksi Sanakirja.orgin mukaan suomen kielen sanalla ”horjuttaa”. Sana koostuu etuliitteestä de-, joka muuttaa pääsanan merkityksen päinvastaiseksi, ja verbistä ”vakauttaa” (stabilize), tarkoittaen siis ”epävakauttaa”.

Käytettynä alueen – etenkin valtion – nimen edellä poliittisessa kontekstissa sana ”destabilizetarkoittaa melko itsestäänselvästi kyseisen alueen hallinnon vastaisia toimia aseellisin ja / tai taloudellisin keinoin.

Käytettynä sanan ”konflikti” edellä ”destabilize” ei tarkoita oikeastaan yhtään mitään: ”horjuttaa, epävakauttaa konfliktia” (destabilize conflict).

The Daily Kos -julkaisu huomauttaa, ettei Spicer suinkaan kertonut Yhdysvaltain hallinnon tavoitteeksi ”Syyrian epävakauttamisen” ainoastaan kerran, vaan kahdesti. Toisessa lehdistötilaisuudessa Spicer muotoilee saman ajatuksen eri tavoin ja ilmoittaa Trumpin tavoitteeksi ”epävakauttaa alue”:

¤

Kommentti

Toki voidaan myös kysyä, olisiko Spicerin ”lipsahdus” Yhdysvaltojen tavoitteiden luonteesta voinut olla tarkoituksellinen. Spicer veti reilusti mediahuomiota itseensä päivä tämän takeltelun jälkeen – nyt hakukoneen otsikoissa törmää Spicerin Hitler-kommenttien ohella lipsahdukseen ”Syyrian epävakauttamisesta”.

CNN kertoo Spicerin sanoneen tiistaina, että ”Hitler ei kaasuttanut omaa kansaansa samalla tavoin kuin Assad”. Iltalehti kertoo Spicerin perustelleen näkemystään siten, että ”natsihallinto ei pudotellut kuolettavia myrkkyjä tai taistelukaasuja ihmisten asuinpaikkoihin, kuten Syyrian presidentti Bashar al-Assad teki”.

Iltalehti kertoo myös, että ”keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa Spicer pahoitteli Hitler-viittaustaan, jonka arvioi olleen sopimaton”. Eiköhän jokainen vähänkään median kanssa tekemisissä ollut tiedä, mihin pöyristymismyllyyn mikään natsien puolustamiselta haiskahtavakaan kommentti johtaa.

Jos huomion halusi kiinnittää itseensä aiemman pikku ”lipsahduksen” näkyvyyden vahvistamiseksi, tämä natsikortti-taktiikka olisi (surullista kyllä, edelleen) mitä toimivin.

Samaan tapaan helmikuussa herätti huomiota Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin viittaus ”Ruotsiin eilisiltana” – jonka hän esitti Euroopassa tehtyjä terrori-iskuja luetellessaan. Iltalehti jopa tulkitsi Trumpin puhuneen olemattomasta terrori-iskusta. Ruotsi vaati selvitystä presidentin puheista. Trump vastasi myöhemmin twiitillä viitanneensa Fox news -kanavan ohjelmaan Ruotsin maahanmuuttopolitiikan ongelmista:

Foliohatumpi voisi kysyä, uskoako Trumpin ja Spicerin jälkiselityksiin, vai onko kyse yrityksistä rimpuilla Yhdysvaltojen presidenttiäkin mahtavampien otteessa herättämällä huomiota tapahtumien ”ennalta-arvattavuuteen”?

– JL

¤

Lähde

Eleveld, Kerry | The Daily Kos (12.4.2017): Spicer states administration goal to ’destabilize’ Syria not once, but twice http://www.rawstory.com/2017/04/the-goal-is-to-destabilize-syria-sean-spicer-baffles-reporters-with-trumps-middle-east-policy/

Kuva (uudelleenrajattu): DonkeyHotey [ CC BY 2.0 ] via Flickr
Tallenna

2 KOMMENTTIA

  1. Tuskinpa tarkoituksellista, paremminkin pelkkää hölmöilyä. 😀

    Obama puhui hallintonsa kanssa aikoinaan paljonkin avoimuudesta, mutta oli kiero ja salaileva ”korkkiruuvi”, joka puhui yhtä, teki toista ja ajatteli, jos ajatteli, vielä jotain muuta.

    Valkoinen juutalainen Trump juutalaisine hallintoineen on jostain kumman syystä huomattavasti Obaman hallintoa ”avoimempi” ja härskimpi. Ainoa selitys tälle lienee heidän halunsa toteuttaa apokalyptinen loppu maapallolle, raamatun, tooran ja talmudin hengessä. 😀

  2. Assadin liittäminen Hitleriin ei ole sattumaa eikä yhden ihmisen lipsahdus vaan se on CIAn tietoisesti medialle luoma, rakentama, viestittämä provo ja disinformaatio, jota suurimmat tv-kanavat mm. CNN levittävät tietoisesti ja suunnitelmallisesti.

JÄTÄ VASTAUS