Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (Massachusetts Institute of Technology, MIT) tieteen, teknologian ja kansainvälisen turvallisuuspolitiikan emeritusprofessori Theodore A. Postol on julkaissut analyysin Yhdysvaltain Valkoisen talon 11.4. julkaisemasta tiedusteluraportista.

Raportin perusteella Yhdysvaltain hallinto on syyttänyt Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia Khan Shaykhunin siviiliuhreja vaatineesta kaasuiskusta. Tarkastelunsa alussa Postol toteaa:

”Olen katselmoinut raportin perusteellisesti ja uskon voitavan osoittaa ilman epäilystä, ettei dokumentti tarjoa kerta kaikkiaan mitään näyttöä siitä, että Yhdysvaltain hallinnolla olisi jotain, mikä konkreettisesti osoittaisi Syyrian hallinnon olleen Khan Shaykhunissa 4.4.2017 aamulla noin kello kuuden ja seitsemän välillä kemiallisilla aseilla tehdyn hyökkäyksen takana.

Itse asiassa keskeinen dokumentissa viitattu todiste tukee sitä, että hyökkäys toteutettiin maassa toimineiden henkilöiden toimesta eikä lentokoneesta huhtikuun 4. päivän aamuna.”

Postol toteaa Valkoisen talon raportin tietojen viittaavan siihen, että keskeisin todiste ei esitä sitä mitä väitetään, vaan että se on todennäköisimmin lavastettu. Useissa medioissa julkaistu kuva esittää väitettyä lentopommin tekemää kraatteria, johon Valkoisen talon raportissa viitataan ja josta sariinikaasun kerrotaan vapautuneen ilmaan:

Postolin näkemyksen mukaan kyseessä ei ole lentopommin osa, vaan 122 millimetrin tykistöraketin putkesta sen päät sulkemalla rakennettu säiliö, jonka kerrotaan sisältäneen 8–10 litraa nestemäistä sariinia. Postol osoittaa, että säiliöön on ylhäältä päin kohdistunut räjähdysvoima, jolloin putki on painunut kokoon ja haljennut, ja sen toinen päätytulppa on auennut.

Postol toteaa, että todennäköisin keino saada aikaan säiliön vauriot on asettaa sen päälle räjähde oikeanpuoleisen kuvan mukaisesti. Tällöin räjähdysvoima litistää säiliön ja muodostaa maahan kuvassa näkyvän kuopan. Tämä on mahdollista vain maassa toimineiden henkilöiden toimesta.

Postolin mukaan sariinin vapauttaminen oli ajoitettu kaasun käytön kannalta kaikkein edullisimpaan aikaan 4.4. aamuyöllä, jolloin vallitsi tyyni sää, toisin kuin edellisenä tai seuraavana päivänä. Tyyni sää hidasti kaasupilven hajoamista, ja pidempään paikoillaan pysynyt myrkkykaasu aiheutti enemmän kuolonuhreja.

Raporttinsa sivulla 3 Postol toteaa

”Yksikään pätevä analyytikko ei olettaisi, että tämä sariini-iskun lähteeksi väitetty kraateri osoittaisi yksiselitteisesti, että ase pudotettiin lentokoneesta. Pätevä analyytikko ei myöskään olettaisi, että kuvassa näkyvä putken jäänne oli sariinisäiliö. Kuka tahansa pätevä analyytikko olisi myös pyrkinyt selvittämään kraaterissa olevien jäänteiden aitouden, eikä hän olisi voinut olla huomaamatta, että väitetty sariinisäiliö on lytistynyt ylhäältä päin suuntautuneen voiman kohdistuttua siihen eikä suinkaan räjähtänyt lentopommin mukana.”

Huolestuttavaa on myös Postolin arvio siitä, mitä edellä olevat seikat hänen mielestään osoittavat:

”Kaikki nämä amatöörimäiset virheet osoittavat, että tämä Valkoisen talon raportti ei ole tiedusteluyhteisön tarkistama, kuten on väitetty. Kuten ei ollut aiempikaan Obaman Valkoisen talon [vuoden 2013] raportti.”

Postol tutki myös Syyriassa vuonna 2013 tapahtuneen kaasuiskun ja osoitti, että Yhdysvaltain hallituksen tuolloin esittämä väite ei ollut teknisesti mahdollinen, koska käytettyjen rakettien kantama oli niin lyhyt, ettei Syyrian armeija olisi voinut ampua niitä hallussaan olevilta alueilta.

Erityisen huolestuttava on Postolin arvio siitä, että Donald Trumpin Valkoinen talo käyttää näyttönä materiaalia, joka ei ole asiantuntijoiden tarkistamaa. Mikäli näin on, tulee kysyä: kuka kirjoittaa nämä raportit ja miksi?

Loppuhuomautus: Postolin raportti analysoi sitä, mitä Valkoisen talon raportti väittää Khan Shaykhunissa tapahtuneen. Postol toteaa itse pitävänsä todennäköisenä, että todisteena viitatussa valokuvassa näkyvää materiaalia on manipuloitu, jolloin valokuvasta ei voi tehdä mitään uskottavia johtopäätelmiä.
¤

Lähteet

Theodore Postolin arvio ”Assessment of White House Intelligence Report of April 11, 2017” Valkoisen talon julkaisemasta tiedustelukoosteesta https://www.scribd.com/document/344995943/Report-by-White-House-Alleging-Proof-of-Syria-as-the-Perpetrator-of-the-Nerve-Agent-Attack-in-Khan-Shaykhun-on-April-4-2017

Valkoisen talon 11.4.2017 julkaisema raportti https://archive.org/stream/DeclassifiedReportOnSyrianChemicalAttack/Declassified%20Report%20on%20Syrian%20Chemical%20Attack#page/n0/mode/2up


Artikkelikuvassa Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Genevessä 14.9.2013 neuvottelemassa sopimusta, joka johti Syyrian hallinnon kemiallisten aseiden tuhoamiseen. Lähde: Yhdysvaltain ulkoministeriö (public domain)

19 KOMMENTTIA

 1. Sodassa ja varsinkin informatiosodassa, on tärkeintä nopeus,se tarina mikä ensin ehtii markkinoille siitä tulee vallitsevatotuus,ekä muita kuin hifistelijöitä kiinosta miten asiat oikeasti menivät.
  Pentagon on kertonut tarinansa,uskokon ken tahto.

 2. Kyseinen kappale ei näytä 122mm raketin putkelta.

  Sariinisäiliötä on epätehokasta räjäyttää auki koska sariini on palava kaasu ja se tuhoutuisi räjähdyksessä.
  Täten sellaisen päälle ei voi normaalia räjähdettä asettaa ”triggeriksi”.
  Postol ja moni muu todennäköisesti väärässä ja kuva/kuoppa ei liity kaasun lähteeseen tai kaasu ei ollut sariinia.

  ”Postol tutki myös Syyriassa vuonna 2013 tapahtuneen kaasuiskun ja osoitti… koska käytettyjen rakettien kantama oli niin lyhyt, ettei Syyrian armeija olisi voinut ampua niitä hallussaan olevilta alueilta.”

  Postol on luultavastii väärässä myös tuossa. Useamman muun arvion mukaan käytetyn aseen kantama oli riittävä.

  Todellinen pointti olisi se että jonkun pitäisi tutkia nuita paikanpäällä ennen kuin hutkii.

  • Jos sinusta tuntuu tuo väite järjen vastaiselta, niin kannattaa muistaa että Postol ei ole se joka noin väittää tapahtuneen vaan Valkoinen talo. Postolhan sanoo juurikin että Valkoisen talon tiedusteluyhteenveto ei ole uskottava, etkä sinäkään sitä siis uskonut.

   Ja hän toteaa myös että kukaan ei ole raportissa tai muuallakaan osoittanut että tuossa putkessa olisi koskaan ollut sariinia, kuten Valkoisen talon raportti osoittaa. Sen kuvasta voinee kuitenkin päätellä sen olleen keskellä räjähdystä joka litisti putken syntyneen kuopan pohjalle.

   Mahdoton lentopommille eikä uskottava muutenkaan.

   Laita ihmeessä linkkejä näihin muihin 2013 MIT:in Postolia parempiin tutkimuksiin rakettien kantamasta. Postol on USA:n johtavia kemiallisien asioiden asiantuntijoita. Myös YLE teki oikaisun väitettyään ensin että Assad olisi ollut 2013 iskun takana. Koska näyttöä siitä ei ole. YLE:

   ”Oikaisu Ajantasan tietoihin kemiallisten aseiden käytöstä
   8.4.2017 klo 12:13

   Radio Suomen Ajantasan ohjelmassa 7.4.2017 kello 10 sanottiin, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad käytti kemiallisia aseita vuonna 2013. Ylen tietojen mukaan vuoden 2013 kemiallisten aseiden iskun tekijäksi epäillään presidentti al-Assadia, mutta OPCW, kemiallisten aseiden kieltojärjestö, ei ole saanut täyttä varmuutta asiasta.”

   -> Näyttö asiasta puuttuu.

   Ja samasta syystä Obama ei aloittanut uutta sotaa 2013 Syyriassa, koska näyttö puuttui ja Obamalla oli enemmän harkintaa kuin Trumpilla. Obama ei halunnut uudeksi George W Bushiksi kun sitten kävisi ilmi että näyttö oli tekaistu ja käsissä olisi uusi Irak. Tästä Obama sai kovaa kritiikkiä niiltä ketkä asian hänelle tehtailivat hyväksyttäväksi, mutta toimi oikein. Siitä pisteet Obamalle. Presidentin duuni on joskus epäkiitollista, toimit oikein ja haukut saa palkaksi.

   http://yle.fi/uutiset/3-9555052

   • Maallikko tässä ihmettelee, miten on mahdollista että räjähdyskuopassa voisi säilyä noin ehjänä, vain hieman murtuneena ja litistyneenä, ylipäänsä yhtään mikään. Eikö olisi todennäköisempää että räjähdys — jos ei hajota kappaletta kokonaan palasiksi — lennättäisi kappaleen pois räjähdyskuopasta?

    Räjähdyskuoppa on kovin pieni ollakseen lentopommin jäljiltä koska säiliön sanotaan sisältäneen 8-10 l sariinia eli se ei ole ollut kovin suuri.

    Kuva voisi yhtä hyvin olla joltain suomalaiseltä routavaurioiselta tieltä ja esittää pudonnutta pakoputken osaa.

    Myytinmurtajille tutkittavaa 😉

 3. Kaleva: ”Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n mukaan tiedot, joiden mukaan Syyriassa tehtiin kaasuisku kapinallisten hallitsemalla alueella Khan Sheikhunin kaupungissa, vaikuttavat uskottavilta.”

  Mutta tekijästä ei siis/tosiaan varmuutta. Ei näyttöä selvästä ilmapommista/tehtaasta/varastosta/tms josta kaasu olisi lähtöisin.

  • Näinpä juuri. Se että on jälkiä kaasusta ei vielä ole todiste tekijästä, eli mistä kaasu tuli. Ja Valkosen talon tarjoama selitys mistä se tuli ei vaikuta USA:n johtavan kemiallisien aseiden asiantuntijan mielestä uskottavalta.

   Näin ollen tulee antaa sille vaihtoehdolle lisää harkintaa että asia olisi kuten VIPS:in avoimessa kirjeessä kerrotaan. Tiedusteluveteraanit sanovat että heidän kontaktinsa USA:ssa paikalla olevissa joukoissa ovat kertoneet asian tapahtuneen kuten Syyria on sen esittänyt tapahtuneen. Eli että Syyrian koneet pommittivat asevarastoa, josta vapautui kaasua jonka tuuli kuljetti kylään.

   Tätä ei tietenkään voisi käyttää perusteluna iskuun Syyriaa vastaan, joten Valkoisen talon raportin keskeiset heikkoudet viittaavat siihen että se mistä sariinin väitetään vapautuneen saattaa olla tehtailtu versio. Joka olisi ollut pakko tehdä, koska kaasun oikeaa lähdettä ei voitaisi käyttää.

 4. Pitäisiköhän… näihin tapauksiin olla robotteja jotka ilmateitse tiputetaan hakemaan näytteitä heti tuoreeltaan…

  • Ei se käy! Silloinhan liikaa asioita selviäisi heti kärkeen eikä ennaltaehkäiseviä iskuja päästäisi tekemään omien halujen mukaan (sarkasmivaroitus)

 5. Tämä vääntö Idlibin tapahtumista on täysin naurettavaa.
  POTUS Trump, kuuluisa tosi-TV tähti teki päätöksensäpropagandavideoiden ja vävynsä, Jed Kuchnerin, suosituksesta. Asian Kuchnerin puolelta Trumpille kauppasi, Kuchnerin vaimo ja Trumpin oma tytär, Ivanka.
  Tämän asian on vahvistanut Trumpin oma poika Eric Trump.

  Loppujen lopuksi tosi-TV -tähti ja dementikko Trumpille lienee aivan yhdentekevää mitä maata pommitetaan tai minne isketään ohjuksin, vai mitä sanotte tästä 😀 :

  https://www.youtube.com/watch?v=mZr8ug8eNL4

 6. Nyt Trumpin hallinto Sean Spicerin johdolla on holocaustin kieltäjiä, Spicer väitti Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa, ettei Hitler ja Natsi-Saksa käyttänyt kemikaaleja ihmisten tappamiseen niin kuin kuulemmas Assad tekee. 😀

  Tillerson uhkaili myöhemmin koko al-Assadin perheen tappamisella, jenkki-imperialistit aikovat siis tappaa Basharin lisäksi Asman ja heidän lapsensa.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Asma_al-Assad ,
  Hafezin, Zeinin ja Karimin.

  Nyt on nämä saastaiset jenkki-imperialistit ja globalistit sotakiimaa pullollaan.

  Jenkit ovat itse käyttäneet kemikaaleja ja biologisia aseita sodissaan, eikö kukaan muista enää Vietnamia ja Monsanton Agent Orangea, josta joutuivat kärsimään niin vietnamilaiset kuin jenkitkin.
  Ja Korean sota sitten, jenkit käyttivät Koreassa kemiallisia ja biologisia aseita hyödyntäen tässä asiassa japanilaista know-howta ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Yksikk%C3%B6_731 )
  http://www.globalresearch.ca/how-the-u-s-waged-germ-warfare-in-the-korean-war-and-denied-it-ever-since/5487929
  http://apjjf.org/-Charles-K.-Armstrong/3460/article.html

  Mutta ei anneta totuuden pilata hyvää tarinaa, varsinkaan nyt, kun POTUS haluaa kokeilla jenkki-imperialistien ydinaseita koralaisten niskaan.

 7. Minulle tuli tästä iskusta sellainen mielikuva että Obama ja silloinen hallinto myivät ISIS/Daesh-joukoille kaikkea amhdollista ase-arsenaalia. Nyt Trumpin aikana tarviketoimitukset on lopetettu mutta maassa olleet kaasut olivat se ongelma. Niimpä ne sitten tuhottiin pois ”maksoi mitä maksoi” menetelmällä koska oli suuri vaara että niitä käytettäisiin USA:ta itseään vastaan. Aivan kuten BinLadenkin kääntyi kouluttajaansa ja rahoittajaansa vastaan.

  Nyt Trump nukkuu yönsä hyvin koska on poistanut yhden suuren uhan lähi-idästä. Nimittäin sen että sen omia joukkoja kuolisi mahdollisessa maahannousussa omiin myrkkyihin. ISIS/Daeshin kukistaminen kun vaatii joukkojen maahannousua. Ja se tulee vielä.

 8. Yhdysvaltain ulkoministeriön matkustussuositus-sivuilla kerrotaan terroristien tehneen kemiallisia iskuja Syyriassa

  […] Terrorist and other violent extremist groups including ISIS and al-Qa’ida-linked Hayat Tahrir al-Sham (dominated by al-Qa’ida affiliate Jabhat al-Nusrah, a designated Foreign Terrorist Organization), operate in Syria. In July 2017, Hayat Tahrir al-Sham consolidated power in Idlib province after it clashed with other armed actors. Hayat Tahrir al-Sham control over Idlib threatens the ability of NGOs and states to deliver humanitarian aid to Syrians residing in Idlib.

  Moreover, Russia and/or the Syrian government initiated airstrikes in Idlib in September, which resulted in significant damage to medical facilities and dozens of civilian casualties. Tactics of ISIS, Hayat Tahrir al-Sham, and other violent extremist groups include the use of suicide bombers, kidnapping, small and heavy arms, improvised explosive devices, and chemical weapons. They have targeted major city centers, road checkpoints, border crossings, government buildings, shopping areas, and open spaces, in Damascus, Aleppo, Hamah, Dara, Homs, Idlib, and Dayr al-Zawr provinces.[…]
  https://travel.state.gov/content/passports/en/alertswarnings/syria-travel-warning.html

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here