Raportoinnin täsmällisyyttä ja tasapuolisuutta valvova FAIR-järjestö (Fairness and Accuracy in Reporting) on tutkinut keskittyneesti omistetussa amerikkalaisessa massamediassa harjoitettua uutisointia Yhdysvaltain 7. huhtikuuta Syyriaan tekemästä kansainvälisen oikeuden vastaisesta ohjusiskusta.

FAIRin tutkimista sadasta suurimmasta lehdestä 47 julkaisi aiheesta pääkirjoituksen. Näistä 39 otti laittomaan ohjusiskuun myönteisen kannan, seitsemän lehden suhtautuminen oli kaksijakoista ja vain yksi vastusti ohjusiskua.

Toisella tavalla ilmaistuna 83 % prosenttia mediasta kannatti laitonta ohjusiskua Syyriaan, 15 % ei osannut päättää ja 2 prosenttia vastusti.

Kaikkien lehtien pääkirjoituksissa kuitenkin pidettiin – ilman minkäänlaisia varaumia – Syyrian presidentti Bashar al-Assadia syyllisenä 4. huhtikuuta tapahtuneeseen Khan Shaykhumin kaasuiskuun, FAIR toteaa.

Näin siitä huolimatta, ettei syyllisestä ole näyttöä. Valkoisen talon julkaisema arvio ei tarkasti luettuna esitä todisteita. Dokumentissa siteerataan ”Open Source” -lähteitä, minkä perusteella lienee luvallista päätellä Valkoisen talon turvautuneen sosiaaliseen mediaan, YouTubeen ja länsimaiden rahoittaman White Helmets -”siviilipelastusjärjestön” propagandavideoihin todisteita hankkiessaan. White Helmets toimii Syyrian hallitusta vastaan taistelevien ns. kapinallisten hallitsemilla alueilla, jollaisella myös kaasuisku tapahtui.

Tutkiva journalisti Robert Parry kirjoittaa analyytikoiden olleen kykenättömiä löytämään satelliittikuvista myrkkykaasun pudottanutta lentokonetta, mutta havainneen myöhemmin miehittämättömän robottilentokoneen (drone), joka olisi voinut pudottaa myrkkykaasun. Parryn tiedustelulähteen mukaan lentorataa seuranneet analyytikot arvioivat kauko-ohjattavan robottilennokin mahdollisesti tulleen Jordaniassa sijaitsevasta Saudi-Arabian ja Israelin yhteisesti operoimasta tukikohdasta, josta käsin saudit ja Israel tukevat Syyrian kapinallisia. (”Syyrian kapinalliset” on pitkälti yhtä kuin ISIS.) Lähteen mukaan kaasuiskulla arvioitiin pyrittävän siihen, että Trumpin hallinto pyörtäisi maaliskuun lopulla julkituodun kantansa, jonka mukaan se ei enää tavoittele presidentti Assadin syrjäyttämistä. Näin myös tapahtui – valtamedian suosiollisella myötävaikutuksella.

Yhdysvaltain puolustusministeriön puhehenkilö, majuri Jamie Davis on kertonut Daily Caller -medialle, että Pentagonin tiedossa ei ole mitään sellaista, mikä vahvistaisi uutistoimisto Associated Pressin nimettömiä lähteitä siteeranneen, valtamedioiden (kuten Ylen) kierrättämän raportin, jossa väitettiin Venäjällä olleen ennakkotiedon Khan Sheikhounin kaasuiskusta.

FAIRin vuonna 2003 tekemä arvio Yhdysvaltain median reaktioista Yhdysvaltain sotatoimiin [Irakissa] osoitti vain 6 prosentin amerikkalaismedioista suhtautuneen epäilevästi uuden sodan tarpeellisuuteen. Vastaava ilmiö havaittiin Libyan sotaa valmisteltaessa ja oikeutettaessa.

Kommentti

The New York Timesin pääkirjoituskolumnisti Thomas L. Friedmann esitti 12.4. kirjoituksessaan ”Miksi Trump taistelee ISIStä vastaan Syyriassa?”, että Yhdysvaltain tulisi pidättäytyä taistelemasta ISISiä vastaan Syyriassa ja jättää ISIS siellä täysin Venäjän, Iranin, Hisbollahin ja Syyrian hallituksen päänsäryksi – ”samalla tavalla kuin rohkaisimme mujahediin-taistelijoita iskemään verta Venäjästä Afganistanissa”. Käytännössä Friedmann ehdottaa avointa liittoutumista ISISin kanssa.

Miten onnellisia me täällä länsimaissa olemmekaan, kun meillä on vapaa, vastuuntuntoinen, objektiivisesti uutisoiva lehdistö, joka pitää länsimaisia arvoja kannattavat vastuunkantaja-hallitukset hyveen tiellä!

Riikka Söyring

 

Päälähde

Johnson, Adam | FAIR (11.4.2017): Out of 47 Major Editorials on Trump’s Syria Strikes, Only One Opposed http://fair.org/home/out-of-46-major-editorials-on-trumps-syria-strikes-only-one-opposed/

Artikkelikuva: Trina Shart Hyman via arthive.com. Toisin kuin muinaisen Libyan lohikäärmeeltä pelastanut länsiritari Yrjö, nykypäivän Länsiritarit™ auttavat tuhoamaan itäiset maat.

Tallenna

Tallenna

18 KOMMENTTIA

 1. Eilen tapahtunut räjäytys ei siis ollutkaan Syyrian joukkojen tekemää,koska siellä kuoli hallituksen joukkoja?
  Kaiken sotkuisen propakandan keskeltä paljastuu lännen median pahasti löyhkäävät valheet.Jos USA
  lopettaisi kaikki sotatoimensa eripuolella maapalloa,niin Arabit voisivat taistella Israelia vastaan itse
  ilman lännen puuttumista mihinkään sotatoimiin.Venäjällä ei näytä olevan mitään osutta Israelin
  tavoitteisiin,maapallon viimeisenä hallitsijana.Se panee yksilön miettimään mahdollisuuksia.USA näyttää
  olevan pelkkä Israelin mahdin alusmaa? Kysymys herää,miksi Israel ei osallistu mihinkään köyhdyttäviin
  ”avoimiin sotatoimiin”?Eikö heidän ”Elohim”voisi johtaa heidät voittoon,sekä sen- jälkeiseen rauhaan?
  Kysyn vain,niiltä jotka jo kaiken tietävät.

 2. Voihan pakarat että oli vaikeaa päästä yli artikkelin aloitaneesta kuvasta… mutta kunhan en kelaa takaisin alkuun niin kait tämä tästä…

  Aremiikan valtamedia pyörii rahaa tuottavien otsikoiden perässä ja varmaankin on osin valtion johdateltavissa, ei kuitenkaan siis niin virallisesti/totaalisesti kuin RTR/Sputnik/Itar-Tass &co.
  Venäläisten murhe on se että 90% kaikesta tiedosta jonka he saavat on valtion heille tuottamaa. Eli valtion totuutta, joka useinmiten on enemmän tai vieläkin enemmän valhetta kuin faktapohjaista totuutta. Ei auta vaikka kansa olisi viisasta/älykästä, kun samaa kuulee 24h/7 se menee veriin ja aivot peseytyy.
  USA:ssa ihmisillä on enemmän tiedon lähteitä ja he eivät siten ole samalla tavalla vietävissä. Mutta siellä taas on Paul Craig Roberts, Postol ja Robert Parry tyyliset yms. jne. foliohattuilijat jotka vetoavat oman laisiinsa vouhottajiin.
  Lisäksi USAlaiset tuttuvat jotenkin taivahan tyhmältä kansalta… vai onko se vain niin että siihen joukkoon mahtuu nuijaa ja tosinuijaa paljon enemmän, tyhmyys on siellä jopa lailla suojeltua, jottei Darvinismi pääse nostamaan älykkyysosamääeää aikain saatossa.
  (jos joku kaataa kokismaatin päälleen kiikkuessaan siinä, se toki on CocaKolan syy eikä sen idiootin/nuijan/tyhmän siellä koneen alla)

  ((Robert Parry on jo aiemmin osoittanut ettei ymmärrä mitään satelliittikuvauksesta ja että hän toimii jonkinlaisena valemedian tai venäjän propagandamiehenä, joten nykyisin minun on jo helppo hänet sivuuttaa.))

  • Noista on tullut joskus juteltua venäläisten ja ukrainalaisten kanssa. Heidän ajatuksensa oli ettei mediaa pidä uskoa koska se kertoo hallituksen kannan, ja kaikki hallitukset valehtelevat. Silti muutama oli alkuun yllättynyt ajatuksesta, että samalla tavalla on asia länsimaissa. Hetken mietittyään päätyivät siihen, että loogisesti niin TÄYTYY olla.

   En yleistäisi amerikkalaisia tyhmiksi. Sekin vaikuttaa, että elatuksen hankkiminen vapaassa markkinataloudessa vaatii kolme työpaikkaa ja kulutusluoton, ei siinä välttämättä jaksa olemattomalla vapaalla paljon sivistellä.

   En minäkään ymmärrä satelliittikuvauksesta, mutta osaa kysyä. Parrylla lienee vielä minua paremmat mahdollisuudet kysyä.

  • ”… foliohattuilijat, jotka vetoavat omanlaisiinsa vouhottajiin”

   Raamatun sanoja lainatakseni kysyn: Mikä on totuus?

   ”Missä ovat viisaat ja oppineet, missä tämän maailman älyniekat? Eikö Jumala ole tehnyt maailman viisautta hulluudeksi? Jumala on kyllä osoittanut viisautensa, mutta kun maailma ei omassa viisaudessaan oppinut tuntemaan Jumalaa, Jumala katsoi hyväksi julistaa hulluutta ja näin pelastaa ne, jotka uskovat”. (kirje korinttilaisille 20-21)

   # FLAT EARTH

  • Ohitatko Robert Parryn tässäkin asiassa?
   Robert Parry — Consortium News April 20, 2017 … Why Not a Probe of ‘Israel-gate’?
   ”The other day, I asked a longtime Democratic Party insider who is working on the Russia-gate investigation which country interfered more in U.S. politics, Russia or Israel. Without a moment’s hesitation, he replied, “Israel, of course.”
   The problem is that if anyone mentions the truth about Israel’s clout, the person is immediately smeared as “anti-Semitic” and targeted by Israel’s extraordinarily sophisticated lobby and its many media/political allies for vilification and marginalization.
   http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=150582

 3. Myöskin on hyvä lisätä jatkoksi ”Älyvapaat puhelimet”.TVeen lisäksi kännykät kahlehtivat kansanjoukot pirulliseen vankeuteen ympäri vuorokaudet. Huomioon otettava kuvaus neljästä ”ravintoloitsijasta” jotka ovat aikoneet viettää yhdessä iltaa ravintolassa, mahdollisesta nautittavasta ateriasta. Jokaisella on hallussaan ”puhelin” johon he painelevat viestejä ulkopuolisille. Keskustelun sijaan jokainen on jossakin muualla ajatuksineen. Idioottimainen siionistien suunnittelema tehtailu on päätynyt heidän tarkoitusperiinsä alistaen miljoonat laskutettavat täydelliseen ”SYBER-orjuuteen”. OOPS,huomasin olevani itse tämän koneen orjuutettuna. Näin meitä viedään, kuin mestaus-pukille, heh.

  • K. Tuomari: Kiinnittäisitkö huomiota tekstin rivitykseen kommenteissasi. Korjasin tämän kommenttisi rivityksen — vrt. ensimmäinen kommenttisi tässä keskusteluketjussa. Ethän lisää pakollisia rivinvaihtoja, sillä siitä seuraa tavallisesti juuri se, että rivit katkeilevat miten sattuu.

   Lauseet on myös hyvä erottaa toisistaan välilyönnein luettavuuden parantamiseksi (lisäsin välilyönnit tähän kommenttiisi).

   Kiitos tämän huomioon ottamisesta! 🙂

 4. Merci à toi, Riikka. Tu es merveilleuse !

  Kiitokset myös kuvan löytäneelle. C’est extra …
  #
  ”Mainostan FAIR:ia minne tahansa menenkin. Se on yksi tärkeimmistä demokratiaa edistävistä projekteista USA:ssa” (yhdysvaltalainen toimittaja ja tietokirjailija Barbara Ehrenreich)
  #
  FAIR, the national media watch group, has been offering well-documented criticism of media bias and censorship since 1986. We work to invigorate the First Amendment by advocating for greater diversity in the press and by scrutinizing media practices that marginalize public interest, minority and dissenting viewpoints. As an anti-censorship organization, we expose neglected news stories and defend working journalists when they are muzzled. As a progressive group, FAIR believes that structural reform is ultimately needed to break up the dominant media conglomerates, establish independent public broadcasting and promote strong non-profit sources of information.

  Uniquely, FAIR works with both activists and journalists. We maintain a regular dialogue with reporters at news outlets across the country, providing constructive critiques when called for and applauding exceptional, hard-hitting journalism. We also encourage the public to contact media with their concerns, to become media activists rather than passive consumers of news.

  FAIR publishes Extra!, the newsletter of media criticism, and produces the weekly radio program CounterSpin, the show that brings you the news behind the headlines. In addition, FAIR’s thriving email list distributes articles and Action Alerts to our international network of over 50,000 activists.

  http://fair.org/about-fair/
  ¤
  What Journalists, Scholars and Activists Are Saying

  Noam Chomsky: “What the FAIR collective (…) has accomplished in these years is quite remarkable. There are many people, and I’m definitely one of them, who are looking forward with eager anticipation to what’s sure to come next, to the insightful correctives, information, general enlightenment that doubtless lie ahead. I would just like to congratulate the collective on its wonderful achievements and hope that many others will be encouraged to join in this widely important work.”

  Phil Donahue: “Viva FAIR! May you live forever, may the stones that you are dropping in the water make bigger and bigger ripples in our culture. May you lead us to a return to the vision of the framers about which so many in government are so often bragging we want to get back to the Bill of Rights, we want to get back to insuring that America has a free, robust, cacophonous, sometimes nasty, sometimes difficult-to-love press that goes out there and gets the story that nobody else is getting.”

  Robert W. McChesney: “FAIR acts almost alone as an advocate of democratic journalism. I cannot even conceive of what we would do without it.”

  Abbie Hoffman: “Extra! is the best media watch publication in the country; I’d be as confused as everyone else without it.”

  Jonathan Kozol: “Extra! is fearless and essential and also utterly responsible, meticulous about accuracy both in detail and in content…. [FAIR is] the most consistent guardian we have not only of dissent but of impartiality.”

  Joel Rogers: “People often talk about building a more democratic society in America, rooted in a more informed citizenry, equipped with the tools needed for reasoned deliberation. FAIR is actually doing this.”

  Studs Terkel: “In Extra!, I find all the news that the Respectables find unfit to print. It is great therapy for me; it keeps my blood pressure down and my skull from going numb.”

  • Kiitokset kuuluvat koko VV:n toimitukselle, eivät pelkästään minulle! Ryhmätyön merkitys on suuri näitä juttuja kirjoittaessa.

 5. Olisiko syytä perustaa Suomeenkin raportoinnin täsmällisyyttä ja tasapuolisuutta valvova järjestö (vaikkapa lyhenteellä RATTO)?

  Tai Huoraavan uutisoinnin tutkimuslaitos HUTTU?

  Olisiko suomalaisen mediatieteen kehdossa Tampereella harrastusta tällaiseen toimintaan? Valtamedia varmastikin mielellään rahoittaisi tällaista toimeliaisuutta, EK:n ja yritysten lisäksi.

  • ”Valtamedia varmastikin mielellään rahoittaisi tällaista toimeliaisuutta, EK:n ja yritysten lisäksi.”

   Hehee. Mikäli joskus saadaan RATTO/HUTTU aikaan ja toimintaan, massamedia luottojournalisteineen ynnä EK, Suomen hallitus, EU:n ja NATO:n hybridiosaamiskeskus ynnä muut uutisoinnin rehellisyyttä koskevan kiistan osapuolet tekisivät kaikkensa osoittaakseen RATTO/HUTTU -kollektiivin olevan ruplarahoitteinen. Ja jos ei todisteita ruplarahoituksesta löytyisikään niin ainakin em. tahot viittaisivat ruplarahoitukseen niin kauan että siitä toistolla ”tulee fakta”. Ja jos sekään ei auta niin sitten blokataan pääsy kollektiivin sivuille ja valtakunnansyyttäjä aloittaa uhkailun perusteluna vihapuhe ja yhteiskuntarauhan järkyttäminen.

   • Noin juuri tämä ’nwo-mafiaksi’ ristimäni (engl.kielisillä sivustoilla usein ’Shadow Government/Deep State, Zio-Masonic Mafia, The Bangsters’) pieni globalistieliitti omaa globaalia maailmanhallitusta/poliisivaltiotaan lakeijoineen rakentaa ja kumman hanakasti siihen on meiltäkin ’stubbilais-niinistöitynyt’ tai ’soinilais-kataistunut’ eliitti mennyt mukaan. Miksi?
    Meneillään on kädenvääntö tuon eliitin ja itsenäisyytensä etusijalle asettavan kansan ja kansalaisten välillä jotka se haluaa alistaa valtaansa. Kansan johtaminen ei merkitse sille toimintaa kansan ääntä kuunnellen (todellista demokratiaa) vaan vain oman vallanhimon ääntä kuunnellen. Kansan pitäisi herätä ja ottaa ohjat omiin käsiin. Muuta tietä parempaan ei ole.

 6. Mitä Fair-yhteisöstä onkaan todennut Noam Chomsky, tuo maailmankuulu yhdysvaltalainen kielitieteilijä, filosofi, historioitsija, kognitiotieteilijä, loogikko, yhteiskuntakriitikko ja poliittinen aktivisti? No seuraavaa: ”Se, mitä FAIR-yhteisö – ja painotuksen tulisi olla sanassa yhteisö – on saavuttanut näiden vuosien aikana, on varsin merkittävää. On paljon ihmisiä, ja minä yhtenä heistä, jotka odottavat innolla mitä tuleman pitää, oivaltavia tarkennuksia, informaatiota, yleistä valaistumista (…). Haluaisin onnitella yhteisöä upeista saavutuksista [I would just like to congratulate the collective on its wonderful achievements] (…).”
  #
  Ajattelen, että täällä pohjoisessa, pienessä Tasavallassa, on jo ainakin yksi ’yhteisö’, joka tuo mieleen Fairin. Ja tarkoitan tietenkin Vastavalkeaa (VV) ja sen upeita ihmisiä, joita näyttävät ajavan eteenpäin sammumaton tiedonjano ja unelma oikeudenmukaisemmasta maailmasta. Onnittelen VV-yhteisöä merkittävistä saavutuksista.

 7. Vesa Kuosmalle tiedoksi.Kiitän ohjeista.Taisin jäädä pois luokaltani juuri silloin kun siitä olisi ollut eniten
  hyötyä tulevaisuudelleni.Eiköhän ne asiayhteydet kuitenkin tule selville,varsinkin nille seuralaisilleni,joilla
  ei ole ”akateemista tutkintoa takanaan”.Maalaisjärjellä on tallattu maita ja mantuja, jopa Atlannin taakse.
  Kahden erillaisen kielen hallintaan on tullut rakoja,sen myönnän.On aikoja jolloin kumpikaan kieli ei
  onnistu sujuvasti,heh.Mutta kuulisitte minkälaista kieltä täällä vanhemman polven Suomalaiset puhuvat?
  Eivät he itsekkään saa siitä selvää.Otan kaikki hyvät ohjeet talteen.Kiitokset huomaavaisuudesta.

JÄTÄ VASTAUS