Yhdysvaltalainen kansallisen turvallisuuden arkisto on julkistanut tiedonsaannin oikeutta koskevan lain (Freedom of Information Act, FOIA) pakottamana jättimäisen banaaniyrityksen, Chiquitan, sisäisiä muistioita.

Muistioiden kertoma on karua. Chiquita rahoitti äärioikeistolaista puolisotilaallista järjestöä (The United Self-Defence Forces of Colombia, AUC), joka teloitti poliittisia aktivisteja, viranomaisia, ay-liikkeeseen kuuluvia sekä muita tahoja, jotka olivat Chiquitan voitontavoittelun tiellä.

Lakkolaisiin ja työläisten oikeuksia vaativiin kohdistettiin verilöylyjä. Kohteet näytetään määrätyn Chiquitan Yhdysvaltain konttorista käsin. Puolisotilaalliset ryhmittymät ovat vastuussa noin 80 prosentista siviilien murhista Latinalaisessa Amerikassa yli viisi vuosikymmentä kestäneessä ”sodassa”.

Vuosien 1997 ja 2004 välillä yhtiön maksusuoritukset AUC:ille olivat noin 1,6 miljoonaa dollaria. Chiquita (aiemmin United Fruit Company) on suorittanut maksuja myös muille puolisotilaallisille ryhmittymille kuten FARC:ille ja ELN:ille.

Latinalaisen Amerikan maiden yhteisesti omistama media Telesur raportoi myös muiden monikansallisten yritysten kuten Del Monten ja Dole Food Companyn maksaneen puolisotilaallisille järjestöille.

Osa nyt julkaistuista papereista on saatu Yhdysvaltain arvopaperikomissiolta (Securities and Exchange Commission, SEC), joten Yhdysvaltain viranomaiset ovat olleet tietoisia siitä, että ”sensitiivisiä maksuja” on siirretty demokratian toteutumisen puolesta kamppailevien tahojen murhaamisen rahoittamiseen.

Samoin he ovat olleet tietoisia, kuka rahoitti ja määritti kohteet: vastuutahojen nimet ovat olleet tiedossa vuosia. Lienee siis luvallista päätellä, että Yhdysvaltain viranomaiset – mukaan lukien oikeusministeriö – ovat pyrkineet peittelemään asiaa.
¤

Lähde

TeleSUR (25.4.2017): New ’Chiquita Papers’ Expose How Banana Execs Fueled War and Terror in Colombia for Decades http://www.telesurtv.net/english/news/New-Chiquita-Papers-Expose-How-Banana-Execs-Fueled-War-and-Terror-in-Colombia-for-Decades-20170425-0013.html

”Gun Beauty” / Silvia Andrea Moreno
[ CC BY-ND 2.0 ] via Flickr

12 KOMMENTTIA

 1. Ja tällaisten globaalien korporaatioiden vallan alle USA ja sen pyrkimyksiä tukevat globalistit ovat meitä tyrkkimässä.

  Ja sama tapahtuu pienemmässä mittakaavassa koto-Suomessammekin pääministeri Juha Sipilän prosessikaavio-ohjauksessa, jossa ei vatulointeja suvaita.

  • Miten tätä voi ymmärtää?
   Sipilä on todellakin niin mätä tyyppi ettei haluaisi koko miehestä mitään kuulla tai puhua mutta kummasti vaan nylkee Suomea ja esittää uskovaista. Tai ehkäpä se on sallittua hänen lahkossaan mutta historian Jeesuksen opetusten kanssa miehellä ei ole mitään tekemistä tai yhteyttä. Pelkkä irvikuva.

   • P.s.
    Taivaan portilla on selvät säännöt. Ottakaa opiksenne seuraavasta tarinasta:
    Prätkä-äijä oli taivaan portilla ja kysyi Pietarilta:
    – Se on sitten vissiin Helvettiin meno..?
    – Ei, kyllä minä armahdan. Raamattukin opettaa antamaan anteeksi. Sinulla ei kuitenkaan saa olla hevilettiä eikä prätkää.
    – Oi kiitos! Olen ikuisesti kiitollinen, etten joutunutkaan Helvettiin!

    Sitten Prätkä-äijä näkee jotain hassua: ”Ihan samanlainen hevari tuolla ajelee mopolla pitkin pilviä!” Pietari sanoo:
    – Minä tiedän, mitä sinä ajattelet. Pomon poika, ei voi mitään.

  • Aivan niin, maatamme on kulissien takaisissä kähminnössä kartoitettu ylikansallisten yritysten tulevaisuuden tavoitteiden tarpeisiin kattaen kaiken mitä maaperästämme nämä kaiken riistävät/tuhoajat Juggernaut haluavat.
   Aluksi kuten aina joku pieni yritys perustetaan ja jonkun ajan perästä se junailtu pörssiyhtiöksi josta se liukastuu näiden kyseenalaisten yhtiöiden omistukseen ja kun nämä pohjavetemme on juuri yksi sellainen tavoiteltava aarre jota nämä ylikansalliset mafiat havittelevat, niin herätkää kun esim. Utsjoella Karigasniemellä taistellaan Sulaojan lähdealueen kaupallisen vedenpullottamon perustamisen lupaa vastaan, sillä siitä alkaa se maamme hivuttaminen näiden mafiosojen hallintaan ja kohta on kuin Afrikassa että joudut ostamaan vetesi pullotettuna joka todellisuudessa kuuluisi ostajalle.
   Herätystä kaipaisi Suomen Kansa, sillä mitä tänään tapahtuu Karigasniemessä on huomenna täällä ja lapsenlapsesi joutuu ostamaan oman maansa elämännesteensä-veden monikansallisilta riistäjiltä.

 2. Vilkaisu great americaa lähellä oleviin pieniin valtioihin ja vähän suurempiinkin kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kertoo minkälaisia hyvinvointivaltioita ja yksilönvapauksia siellä ylläpidetään. Täällä euroopassa varmaankin kuvitellaan, että ”vapaakauppasopimuksilla” heidän kanssaan meidän tilanne olisi parempi. Tuskinpa vaan. Samaan pyssyyn ajetaan. Kanada taitaa olla vielä poikkeus säännöstä, mutta on vissiin jo kärsinyt sekin ”vapaakaupasta”.

  Meksikon muurin rakentamispuheita olen seurannut huvittuneena. Se on kohkaamista jos mikä. Moni pressa on rakentamista aloittanut ja lopettanut. Ei tarvitse mennä rajalta kovinkaan kauas ameriikkaan, kun plantaasinomistaja kertoo, että hän ei tule toimeen ilman rajan yli tulevaa ”laitonta” työvoimaa. Onhan amerikan talous perustunut orjatyövoiman käyttöön satoja vuosia. Aasian maat eivät taida tähän enää suostua. Sen sijaan eurooppa alkaa olla kohtapuoliin hanskassa.

 3. ”Vilkaisu great americaa lähellä oleviin pieniin valtioihin ja vähän suurempiinkin kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kertoo minkälaisia hyvinvointivaltioita ja yksilönvapauksia siellä ylläpidetään. ”

  Kyllä.

 4. Minua hämmensi tuossa jutussa se, että miksi Chiquita on rahoittanut myös vasemmistolaisia sissijärjestöjä.

  • Miksipä Chiquitalle ym. ei kelpaisi tekijä kuin tekijä, kunhan hommat (murhat) tulee hoidettua. Vasemmistolaisuuden takana tapahtuu varmasti (myös) Kolumbiassa paljon pahaa.

   Vasemmistolaisuus ei ole aina yhtä kuin vasemmistolaisuus. Taitaa, valitettavaa kyllä, useimmiten olla pelkkä verho (väki)vallalle. Kenen käyttämä verho, on sitten eri asia. Mikään taho, joka aidosti seisoo vasemmistolaisen maailmankuvan ja arvojen takana, ei koskaan a) hyväksyisi lahjuksia ylikansallisilta yrityksiltä b) nitistäisi demokratian puolesta kamppailevia kansalaisia.

  • Samaa ajattelen kuin Johanna. Palkkatappajien ”värillä” ei ole väliä. Miksi olisi. Edustuksellisessa demokratiassa yritykset lahjovat ja vaalirahoittavat useita ehdokkaita ja puolueita samaan aikaan. Mitä väliä kenelle maksetaan, yhtiön kannalta merkittävää on vain haluttuun tulokseen pääseminen.

   Tai ajatellaan sotaa terrorismia vastaan, sotaa huumeita vastaan. Ajatellaan veronkiertoa, verokeitaita ja esim. hallintarekisteriä. Hallitukset, tiedustelupalvelut, yhtiöt ja pahat pojat ovat kimpassa. Terroristeille lähetetään aseita (kun on muistutettu mediaa siitä, että terroristeja pitää uutisoinnissa nimittää vapaustaistelijoiksi, oppositioksi tmv), rahaa ja koulutusta.
   Huumekauppiaille toimitetaan aseita ja varmistetaan huumeiden esteetön kasvatus ja kulku (vrt. NATO Afganistanissa, Meksikon Fast&Furious -skandaali jne).
   Varmaan ne saa lannoitteetkin tiedustelupalvelujen antamana apuna.

   Niin laajamittainen, maasta maahan ulottuva rikollisuus kuin mitä nykymaailmassa on meneillään ei olisi mahdollista ilman hallitusten apua, ilman eri tahojen yhteistoimintaa.

   Jos oikeasti haluttaisiin korjata asioita, pankkien rahanpesuun puututtaisiin eikä ostettaisi öljyä ja huumeita terroristeilta.
   Jos oikeasti haluttaisiin korjata asioita, järjestettäisiin kansanäänestyksiä ja elettäisiin suorassa demokratiassa.
   Jos oikeasti haluttaisiin korjata asioita, vastuunkantajat joutuisivat vastuuseen suhmuroinneistaan, poliittisia virkanimityksiä ei annettaisi tehdä, sananvapauteen ei puututtaisi ja mediakin kirjoittaisi asioista niin että hallitukset eivät pääsisi tekemään lakeja, joista on vahinkoa sille väestölle, jonka asioista hallitukset muka-huolehtivat väestön muka-eduksi.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here