Lehtiä ja blogitekstejä lukemalla sekä uutisia seuraamalla saa Suomen nykytilasta todella surullisen ja ahdistavan kuvan. Pahimmillaan yhteiskuntamme ”kehitys” saattaa vaikuttaa ihmisen elämässä kohdusta hautaan seuraavin tavoin:

Synnytyssairaaloiden vähentämisen vuoksi matkasynnytykset ovat lisääntyneet. Vauvoja syntyy takseissa, perheen autoissa, tien pielessä ja Tampereella jopa maantietunnelissa. Synnytyssairaalaan on liian pitkä matka ja tulevia äitejä ohjeistetaan lähtemään sairaalaan vasta aivan viime tipassa – eikä hetkeäkään aikaisemmin rasittamaan sairaalan kapasiteettia makoilemalla tyhjän panttina ennen varsinaista synnytystä.

Helsingin kätilöopistolla henkilökunta sairastuu sisäilmasta ja joutuu jopa varhaiseläkkeelle tästä syystä.

Lasten varhaiskasvatusryhmät ovat kaoottisia sarjahoitotehtaita, joissa ei ehditä antamaan lapselle henkilökohtaista huomiota. Ruokitaan, puetaan ja paimennetaan laumaa, jossa edes lyömiseen ei aina ole tarpeeksi aikaa puuttua.

Peruskoulussa noudatetaan inkluusioperiaatetta, jossa erityistarpeita omaavat lapset pannaan tavalliseen luokkaan, mutta yhtälöstä jätetään pois se, että erityislapsi tarvitsisi henkilökohtaista tukea pysyäkseen mukana opetuksessa. Tämä aiheuttaa tilanteita, joissa varsinaiselle opetukselle ei juurikaan jää ”oppitunnilla” aikaa. Kouluissa ei ole tarpeeksi terveydenhoitajia eikä koulupsykologeja – lääkäreistä nyt puhumattakaan. Lapset saavat oireilla omia ja perheensä ongelmia ilman apua ja asiaan puuttumista.

Lukiossa vaaditaan oppilaita hankkimaan esimerkiksi tabletti, koska opetus tapahtuu paljolti verkon kautta. E-kirjojen olisi luullut tuovan säästöä, mutta toisin kävi. E-kirjaa ei voi myydä eteenpäin, kuten paperisille käytetyille kirjoille saattoi tehdä. Opettajilla ei usein ole tarvittavaa digiosaamista itselläänkään eikä heidän kouluttamiseensa löydy rahaa.

Ammatti- ja ammattikorkeakouluissa lähiopetus on vähentynyt rankasti hallituksen tekemien rahoitusleikkausten seurauksena. Opiskelijat opiskelevat itsenäisesti, ja se ei läheskään aina riitä tentin tai näyttökokeen suorittamiseen. Opetusta on siirretty työpaikoille, jossa se useinkin on vain työn tekemistä ilman vastuullista ohjaajaa ja edistymisen seurantaa. Työpaikoilla tapahtuva oppiminen ei sisällä äidinkielen ja reaaliaineiden opetusta, joten valmiudet päästä jatko-opintoihin jäävät heikoiksi.

Toisen asteen ja korkeakoulutukseen hakua autetaan ”nuorisotakuulla”, joka näyttäytyy usein tarkoituksensa irvikuvana pakottaen nuoren hakemaan kahteen opiskelupaikkaan, vaikka nuori ei valintaan kokisi olevansa valmis. Ellei hae, ei saa työmarkkinatukea. Ja jos saa, on sitä ennen elettävä jollakin konstilla viiden kuukauden odotusaika. Pakkohaun vuoksi nuoret tekevät näennäishakuja opintoihin, joihin eivät varmasti pääse. Näin he saavat säästettyä itselleen paikan kiintiössä, jolla pääsee helpommin ensimmäiseen tutkintoon johtavaan yliopistokoulutukseensa.

Yliopisto-opiskelijoiden opintotukea on leikattu hurjasti. Samalla vaaditaan, että tutkinnot suoritettaisiin yhä nopeammin ja nimenomaan lainarahalla. Yliopistojen kuluista on säästetty irtisanomalla henkilöstöä. Niinpä professorit käyttävät aikaansa apurahojen hakemiseen ja aiemmin sihteerille kuuluneiden tehtävien tekemiseen. Tämäkin hallituksen säästöjen vuoksi. Toisaalta – mikä kiire on valmistua yliopistosta suoraan työttömäksi?

Jos onnistuu pääsemään työelämään, on monilla edessä pidennetty työaika leikatulla palkalla. Ja koska henkilöstökulut halutaan yleensä minimoida, ihmiset sairastuvat ja uupuvat työssään. Vuorotteluvapaan ehtoja on tiukennettu niin, että sille on lähes mahdotonta päästä.

Samaan aikaan työttömänä olevat yrittävät pärjätä EU:n sosiaalisen peruskirjan määräämän minimietuuden alittavalla työttömyys- ja sosiaaliturvalla. Työtön on pelinappulana erilaisten toimenpiteiden, näennäiskoulutusten, ”työtarjousten” (lue: TE-toimiston tulostama ja työttömille postittama kaikille avoin työpaikkailmoitus) ja viranomaismielivallan pelissä. Jos sitä oppii pelaamaan, saa säilyttää minimiturvansa. Ellei opi, menettää työttömyyspäivärahan ja joskus lisäksi 20–40 % toimeentulotuesta. Tätä peliä pelatessa on hyvä hallita sähköinen asiointi, sillä muille järjestää Posti usein vielä lisäjännitystä viivyttämällä kiireisen kirjeen perille tuloa päivätolkulla.

Työttömiltä vaaditaan kovaan ääneen aktiivisuutta, mutta toisaalta työttömät keskenään jakavat tietoa siitä, kuinka esimerkiksi kahvinkeitto vapaaehtoistyöntekijänä järjestössä on aiheuttanut karenssin, eli työttömyysturvan määräaikaisen menetyksen. Samoin on tapahtunut, jos on lupaa kysymättä opiskellut työväenopistossa sen verran monta tuntia viikossa, että joku virkailija on tulkinnut opinnot päätoimisiksi. Yrittäjäluokituksen on puolestaan saanut julkaisemalla omakustanteisesti tekemäänsä musiikkia netissä ilman mitään rahallista tuottoa.

Aina silloin tällöin ilmaantuu iltapäivälehteen vuodattamaan asiaansa yrittäjä, jolla olisi kyllä työpaikkoja avoinna, mutta laiskat työttömät eivät niitä hae. Kuukauden päästä kerrotaan ilmi tullut totuus, että kyseessä olisikin ollut puolen vuoden palkaton ”koulutus”, jonka päätteeksi esimerkiksi kolme kahdestakymmenestä osallistujasta olisi mahdollisesti saanut kesätyöpaikan kyseisestä yrityksestä.

Kun sitten ikää karttuu ja vanhuuden vaivat iskevät, saa ihminen kohdata vanhus”palvelut”. Eli ”saa” jäädä yksinään kotiinsa makaamaan märissä vaipoissa ja odottelemaan seuraavaa kotipalvelun piipahdusta. Jos kaatuu ja murtaa luitansa, vaikka yrittäessään itse vessaan, on edessä pikainen sairaalavierailu. Sieltä muistisairaskin ”asiakas” kotiutetaan pikaisesti. Toisinaan tämä unohdetaan kertoa kotipalvelulle, jolloin vanhus saa esimerkiksi viettää viikonlopun ilman ruokaa ja lääkkeitä istuskellen pimeässä keittiössä ja ihmetellen, missä ja miksi hän on. Tuollaisessa elämäntilanteessa kuolema ei ole kauhistus vaan vapahdus – ihan ilman uskonnollista määritelmääkin.

Yllä kerrottu mahdollinen elämänkaari tai edes sen jokin osa ei tietenkään kosketa kaikkia. Ilmeisesti ei ainakaan ketään, jonka joku ministereistämme tuntisi henkilökohtaisesti.


 

Päivi Tyni on työtön yhteiskuntatieteiden maisteri, entinen kirjapainotyöntekijä ja tutkija, joka tekee vapaaehtoistyötä Vasen Kaistan varapäätoimittajana.

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Vasen Kaista -verkkolehden kolumnina 12.5.2017.
¤

Sepi V [CC BY 2.0], Catriona Ward [CC BY-SA 2.0] via Flickr; kuvanmuokkaus: Päivi Tyni

80 KOMMENTTIA

 1. Päivi, unohdit jotain kertomastasi.

  Samaan aikaan kun meitä Suomalaisia kyykytetään ja kurjistetaan, otetaan maahan ”elintasoturisteja” joille maksetaan kantaväestöön nähden moninkertaisia sosiaalietuuksia!

  Sopiikin kysyä, millä perusteella syntyperäinen Suomalainen on valtion silmissä vähempi arvoinen kuin muualta tuleva seikkailunhaluinen nuori mies?

  Ja sitten vielä ihmetellään, mistä se rasismi ja viha kumpuaa?
  Tässä on kyse käänteisestä rasismista omia syntyperäisiä Suomalaisia kohtaan.

  • Voisitko vähän avata, mitä moninkertaisia tukia turvapaikanhakijat saavat ja missä laajuudessa?
   Väitteen esittäjällä on todistustaakka, joten varmasti myös tiukka näyttö väitteellesi löytyy.

   • Jep, OECD:n tutkimus tuo sen faktan esille:

    https://suomimedia.files.wordpress.com/2014/12/174.jpg?crop

    Tuokaan kuvaaja ei kerro koko totuutta.

    Nimittäin pakolaisille maksetaan lisäksi tarveharkintaista sosiaalitukea vähän joka asiaan, toisin kuin Suomalaisille joiden ”sossulisät” ovat lähes poikkeuksetta kiinni sossutantan armollisuudesta.

    Käytännössä on ollut paikkakuntia joissa sossu on maksanut matuille sekä kortin että vielä antanut rahaa jopa auton ostoon!

    Oma veljeni näki vuosia taaksepäin härskin väärinkäytöksen ollessaan kenkäostoksilla.
    Kaupassa samaan aikaan asioinut somalipakolainen halusi välttämättä liikkeen kalleimmat kengät vaikka maksusitoomus ei kattanut kenkien hintaa.

    Aikansa myyjän kanssa tapellessa, myyjä lopulta otti yhteyttä sossuun ja lupa lopulta irtosi!

    Omalla paikkakunnallani joukko maahanmuuttaja nuoria kehuskeli, että ei haittaa vaikka rahat ovat loppu kesken viikon, sillä sossusta saa röökirahat joka tapauksessa!
    Sopiikin kysyä mihin kaikkeen he saavat rahaa?

    Härskein esim. löytyy omalta opiskeluajaltani, rinnakkaisluokalla ollut somalinuori esitteli meille kaikille tonnin seteliä ja sanoi lähtevänsä perjantaiksi Helsinkiin huoriin!

    Oli siinä helvetti meillä Suomalaisilla pienellä opintotuella olevilla nuorilla hieman nieleskelemistä, sen voitte uskoa!!

    • Suomalaiselle työttömälle joka joutuu hakemaan toimeentulotukea liian matalan perusturvan takia minimitoimeentulotuen katteeksi jää käteen vajaa 490 euroa kuukaudessa kohtuullisten hyväksyttyjen asumiskulujen jälkeen. Sillä ei pääse siihen elintasoon jota maahantulijoilla näkee. Isoruutuisimmat merkkikännykät, merkkivaatteet, hiukset aina viimeisen päälle ja useimmilla melko pian Suomeen tulon jälkeen se BMW alla. Kebab-paikkoja ja pizzerioita on loppujen lopuksi hyvin harvalla maahantulijalla joten se hyvin suuri osa joukosta saa rahaa melkoisesti jostain muualta, vaikka työttömyysprosentti on huomattavan suuri. Rahakkaat ihmiset tuskin Lähi-Idästä tänne ryntäävät, eikä ainakaan työttömyysturvan lisäksi pitäisi toimeentulotukea saada jos on omaa varallisuutta, tiliotteet sekä muu varallisuus jopa auto pitää ilmoittaa toimeentulotukihaksemuksessa ja ne vaikuttavat tukeen, ainakin kantasuomalaisilla. Ja koska Suomen hintataso ja asumiskulut ovat suuret käytännössä työttömyysturvalla olevakin joutuu toimeentulotukea hakemaan että minimitason toimeentulotuki täyttyy.

    • Jos OECD:llä jotakin todistelet, niin linkki ja tiedot paranee löytyä suoraan sieltä. Lisäksi ihmettelen, miksei maahanmuutto kriitikkoälyköt ole vakavasti otettavissa keskusteluohjelmissa, koskaan viitanneet kyseiseen tutkimukseen. Muuten juttusi on kaupunkilegendaa, josta osa voi olla totta.

     • Lopeta paskapuheet!

      Olen tarkistanut kyseisen tutkimusraportin sisällön, kaikki löytyy sieltä aivan niin kuin tuo kohta joka on sieltä kopioitu.

      Minä en levittele mitään legendoja ja kuulopuheita!
      Kertomani on itse koettua ja läheisteni näkemää, esimerkkejä todellisesta elämästä.

      Ymmärrän kyllä, että teillä suvakeilla on silmät heti takaraivossa kun tämänkaltaisia joudutte kuulemaan.

      Omalla paikkakunnallani on vastaanottokeskus ja olen yli vuoden ajan seurannut näitä tulijoita, pannut merkille monia asioita heistä.

      Yksi asia mikä osuu silmiin kaikkien voimakkaimmin, on se että heillä näyttää olevan kovin hyvä elintaso nykyisessä asemassaan.

      Nuoret pukeutuvat arjessakin ylellisesti kalliisiin merkkivaatteisiin, on kultakellot ja korut ym. tukat värjätty ja kalliit parturien tekemät erikoistyyliset leikkaukset koristeluineen. Osa kulkee arjessakin kallis puku päällä.
      Kahviloihin ja ravintoloihin tullessaan tilaavat kalliita erikoisannoksia.

      Tätä muuten ihmetteli minulle eräs kaupunginvaltuustossa istuva ystävänikin, että miten on mahdollista että näillä maahanmuuttajilla on varaa moiseen elämäntyyliin!
      Vaikka hän itse ei ole mikään persaukinen(varakas yrittäjä) niin siitä huolimatta totesi että edes hänen lapsillaan ei ole varaa moiseen.

      Sanan ihan suoraan, että jossakin on pahasti vikaa jos me Suomalaiset sallimme tällaisen sikamaisen hyväksikäytön ja riiston!
      Ja samaan aikaan moni Suomalainen elää köyhyydessä ja helvetinmoisessa puutteessa.

     • Voit aivan vapaasti rakentaa minusta olkiukon, jos haluat. Punavihermädättäjä tai aivan miten haluat.
      Se ei kuitenkaan poista sitä ikävää asiaa, että jos väitteesi otetaan vakavasti, niin sillä täytyy olla uskottava lähde. Tässä tapauksessa OECD:n sivuille, jossa asia on helppo todentaa perusteluineen.

      Kerrot lukeneesi raportin. Lisäksi tämänkaltainen raportti on maahanmuuttokritiikille sellainen kultamuna, että se lienee varsin helposti löydettävissä. Ihmettelen suuresti, jos et pysty sitä minulle tarjoamaan.

      Lisäksi lupaan muuttaa heti mielipiteeni, kun alkuperäisen tekstin näen OECD sivuilta.

     • tsot tsot, ei saa tapella nahistaa eikä nimitellä. Asiat riitelee, emme me, ok?

  • ”Samaan aikaan kun meitä Suomalaisia kyykytetään ja kurjistetaan, otetaan maahan ”elintasoturisteja” joille maksetaan kantaväestöön nähden moninkertaisia sosiaalietuuksia!”

   Päivi ei ole vielä vastaannut, -mutta pyrin vastaamaan tähän kysymskseen , kun suomalainen on sellainen jaoka vastaa silloin kuin ei kysytä, ja kysyy silloin kun ei vastata…

   Selitys on hyvin yksinkertainen:

   Mainitsemillasi elintasoturisteilla ei ole mitään sidonnaisuuksia Suomen historialliseen kehitykseen…Peli on ikäänkuin avoin. Paletissa on tarjolla kaikki se hyvä mikä on tulosta kantaporukan tekemisistä kautta aikojen, mutta ei mitään niistä kantaporukan kärsimyksistä kautta aikojen…

   Siinä kehyksessä porukasta voidaan muovata mitä hyvänsä… Tekisi mieli sanoa, että poliitikkojen miniklooneja yli kansallisuusrajojen.

   Eikö tämä ole aika selvä juttu,..?

   Suomessa on väestöminoriteetteja eri aikakausilta, joiden osalta koskaan ei ole ollut mitään ongelmia. Miksi nyt on ongelmia?

 2. Kaikki mainitsemasi alat ovat valtion tai kunnan omistamien yritysten hoidossa; jopa itse tuottamia. Miksi ongelmat kertyvät juuri näille aloille.

  Jos palvelun laadusta, ja jopa sen tarpeellisuudesta, päättäminen kuuluisi kyseisen palvelun käyttäjille, eivät he koskaan sallisi huonoa palvelua. – Yksinkertaisesti jättäisivät ostamatta huonon ja käyttäisivät rahan hyvään.

 3. Mitä saamelaisille tehtiin Suomessa Suomen itsenäistymisen jälkeen, tehdään suomalaisille nyt Suomen unioitumisen jälkeen.

 4. Yrittäjästatuksen voi viranomaispäätöksellä saada myös, jos puoliso on yrittäjä, vaikka työtön ei omistaisi puolison yrityksestä osuutta.

  Pitää paikkansa, että työttömän opiskelut esim. iltalukiossa, työväenopistossa tai vastaavassa saattaa aiheuttaa työttömyysturvan menettämisen, eikä tilalle saa opintotukea koska iltalukiossa tai vastaavassa opiskelu ei toisen viraston normitusten mukaan ole täysipäiväistä opintotukeen oikeuttavaa opiskelua.

  Hiljattain Maaseudun Tulevaisuudessa oli artikkeli verottajan linjauksista, joissa vapaahtoistyöntekijän vapaaehtoistyössään syömä ruoka (pois lukien kahvi, pulla ja grillimakkara) pitäisi alkaa ilmoittaa etuutena verotusta varten. Eli vapaaehtoistyöntekijä maksaisi käytännössä veroa vapaaehtoistyöstään. Talkootyötähän jo hankaloitettiin niin paljon, että siihen rupeaa vain suurella riskillä.

  Lapin seudulta jokusen vuoden takaa on tämä tositarina. Työttömälle sanottiin sosiaalitoimesta, että perheen tulee myydä autonsa (auto=omaisuutta), muuten ei tule toimeentulotukea. Perhe myi. Sen jälkeen työvoimatoimisto otti yhteyttä ja imoitti että vanhemmat eivät enää ole työttömyysturvaan oikeutettuja työnhakukelpoisia tapauksia koska heillä ei ole työssäkäyntiin vaadittavaa kulkuvälinettä alueella jossa ei ole julkista liikennettä.

  Vielä kun vähän purkavat kannustinloukkuja niin kukaan ei uskalla hievahtaakaan pelätessään menettävänsä ainoan toimeentulonsa. Päästään taas moittimaan ihmisten yhteisöllisyyden ja aktiivisuuden puuttumista, kolmannen sektorin välinpitämättömyyttä kanssaihmisistään.

  Ilmeisesti tänä standardisoimisen aikakautena on liian vaikeaa ohjeistaa kaikkia virastoja toimimaan yhdenmukaisten normistojen pohjalta tai laatia sellaisia lakeja, jotka pakottaisivat yhdenmukaiseen kohteluun. Joka uudistuksen jälkeen ”monialaverkostoituneiden valinnanvapaustuottajien” asiakaskunta kärsii hankaluutta, menetyksiä ja kurjuutta.

 5. Slavehood 2017 — Today we have become all slaves; slaves to the powers of mafia bankster of finance; slaves to the western lie-propaganda; to the lobbies and their giant all dominating corporations – to the war-industry, because we happily believe what we are told about ever-increasing terrorism that needs to be fought with eternal wars; slaves to the environment-destructive hydrocarbon industry; to the pharma-industry; to the Monsanto-ized agroindustry; to senseless consumerism – and foremost – and summing it all up: to greed, endless greed that drives endless growth, nurturing endless competition fomenting adversity, destroying solidarity, instead of amical cooperation for a harmonious human cohabitation. … lisää linkistä, alla osa linkin tekstistä osin huonosti suomennettuna

  ”Tänään meistä kaikista on tullut finanssimaailman pankkirimafian orjia; länsimaisen valhepropagandan orjia; hallitsijtoiden ja niiden jättimäisille kaikkea hallitseville yrityksille – sotateollisuudelle, koska uskomme mielellämme sitä, mitä meille kerrotaan yhä kasvavasta terrorismista, jota vastaan on taisteltava ikuisilla sodilla; ympäristöä vahingoittavan hiilivetyteollisuuden, lääketeollisuuden, Monsantoon perustuvaan maataloustuotannon, järjettömän kulutuksen orjia – ja ennen kaikkea – ja tiivistäen tuon kaiken: ahneuden, loputtoman ahneuden, joka ajaa loputtoman kasvun asiaa, ylläpitää loputonta kilpailua, joka herättää vastakkainoloa ja tuhoaa solidaarisuuden, eikä synnytä ystävällistä yhteistyötä harmoonisen yhteenkuuluvuuden pohjalta.
  Länsimaiden kansakuntien tavoin olemme orjuuttaneet itsemme kaiken nielevään uusliberaaliseen fasismiin – saalistavaan talouteen. Yritysten valehtelupropaganda ruokkii aivojamme. Emme ole edes huomanneet sitä. Olemme orjuutettu niin kutsutuille johtajille, jotka toimivat hämärien ulkomaalaisten petosten päällikkönä – yhä mahtavamman korporatiivisen propagandakoneen alle – kuuden kaikkia hallitsevan Zion-Anglo -median, jota uskomme vaikka se valehtelee mitä tahansa, koska on mukavampaa uskoa valheeseen kuin kohdata totuutta – se on itse luotua orjuutta.
  Orjuus 2017 – ja ehkä vielä monta muuta vuotta jos emme herää pian – on levinyt maailmanlaajuiseksi, hyvin globaaliksi. Se on globalisaation aikaansaannos. Meidät on yhdenmukaistettu, pantu yhtenäisiin värittömiin komeroihin. Kulttuuri on massoittunut, kieli syntetisoidaan anglosaksisin slouganeihin – meidän kaikkien pitäisi ajatella maailmanlaajuisesti tunnettujen kliseiden kautta, joita Hollywood ja pahamaineinen massamedia toistaa kuvottavuuteen asti ja länsimainen koulutusjärjestelmä peruskouluista yliopistoihin – yksityiset tai valtiolliset koulut – indoktrinoi lapsemme neoliberaalisiin dogmeihin, jotka pitävät heitä orjuutettuna.
  Olemme sokeutuneet ja estyneet näkemästä, että kuolemme kun taistelemme tyydyttääksemme nukkejohtajien ahneutta valtaan ja rahaan – joiden voima ei ole muuta kuin sitä mikä on heille annettu Mestareilta, jotka hallitsevat maailmaa ja joiden juoksupoikia nämä marionetit ovat.
  http://thesaker.is/slavehood-2017/

  • Niin ikävää kuin onkin tätä muistella Mauno Koiviston kuolinhetkellä mutta totuutta ei tule unohtaa ja vaipua nostalgiaan.
   Mauno Koivisto – pankkiirien presidentti, ei Suomen
   http://magneettimedia.com/mauno-koivisto-pankkiirien-presidentti-ei-suomen/
   ”EU:n ja euron kiroukset eivät olisi purreet Suomeen, mikäli maatamme ei olisi Koiviston aikana avattu kansainvälisille rahoitusmarkkinoille. Juuri Koiviston aikana kansainväliset pankit päästettiin orjuuttamaan suomalaiset halvalla lainarahalla. Samaan aikaan myös Suomen rajat avattiin ensimmäisille somalimaahanmuuttajille. Nykyisten katastrofien siemenet kylvettiin Koiviston Suomessa.”

   • Syntilista on pirun pitkä tuolla herralla.

    Kun olisi pitänyt pelastaa kärsivä kansa, tämä ”viisas” halusikin pelastaa vain pankit ja tietysti kansan kustannuksella!

    • ”Syntilista on pirun pitkä tuolla herralla.”

     Mielenkiintoinen kannanotto…

     Henkilökohtaisesti tietoisena erinäisistä asioista olen taipuvainen ajattelemaan, että levätköön Manu nyt siltikin rauhassa…, kuten Harri Holkerikin. Koivisto syvästi uskonnollisena, kuten joku selitti, kohdatkoon nyt tuomarinsa.

     Perhepiirissä suru tai kärsimys on kuitenkin aina sellaista, jota ulkopuolinen ei koskaan koe, koki sitten muutoin mitä hyvänsä…, ja sille on annettava tietty rauha.

     Mutta kuitenkin,…-

     Jos asiassa joka liittyy Suomen nk. talouslamaan -90 luvulla, ja eräiden poliitikkojen rooliin siinä, ei ala tulla tulla ”pienen ihmisen” kärsimyshistorian johdosta konkreettisia kompensaatioita, joidenkin nykypoliitikkojen poliittisten intohimojen johdosta, niin kaikki faktat kyllä revitään auki viimeisen päälle -kaikissa käytettävissä olevissa muodoissaan tietysti…

     Julkimedia löytyy aina jostakin, ja toritkin ovat suuria.

     Eniten minua rieppasi nyyhkytarinoissa eräiden henkilöiden viittaukset vainajan oikeustajuun, ja pienen ihmisen oikeuksiin… Siis niihin jotka Koivisto nimenomaan romutti omissa peloissaan, tai poliittisissa intohimoissaan…

     Tavoite oli kenties kauempana, kuin kansalaisen hyvinvointi, -ehkä se oli jonkun tahon kollektiivin hyvinvointi.

     • Niinpä, nuole pankkien ja suurpääoman pyllyä itse saaden pienen sääliosan jonkun toisen ”menestyksestä”!

 6. Juuri näin, ja tästä on kysymys puhuttaessa NWO-agendasta!

  Maailmassamme vallitsee koko joukko valheita joita kukaan ei välitä korjata.

  Tavalliset kansalaiset pyritään hukuttamaan velka/työ-orjuuteen josta ei ulospääsyä ole kuin ruumishuoneen kautta!
  Onneksi monet ovat alkaneet herätä tästä ”unesta” ja herättävät vieläpä muitakin itse herättyään.

  • Hieman huvitti kun luin juttusi tuosta OECD: n selvityksestä tukienmaksusta. Sinä olet tajunnut asian hieman väärin. Mamu ei saa henkilökohtaisesti moninkertaisia tukia, vaan mamupopula saa moninkertaisia tukia suhteessa samankokoiseen kantisväestöön.

   Siis jos sata keskimääräistä suomalaista saa tukea 100 euroa, niin sata keskimääräistä mamua saa tulea 440 euroa. Tukea irtoaa suhteessa moininkertaisesti, samankokoiselle mamupopulalle, koska mamut ovat enemmän persaukisia ja enemmän oikeutettuja tukiin.
   Se, että joko tahallisesti tai ymmärtämättömyyttäsi väitin, että per capita saa moninkertaisia tukia on pahasti pielessä. Edes Hommafoorumilla ei mosta skeidaa uskalleta esittää (tarkistin nopeasti), vaan sielä samasta tutkimuksesta pysyttiin jotakuin totuudessa.

  • ”Onneksi monet ovat alkaneet herätä tästä ”unesta” ja herättävät vieläpä muitakin itse herättyään.”

   Niinpä, mutta ”unilukkari” se vaan ei vieläkään ole herännyt unestaan. Ehkä ei ole varaa sellaiseen herännäisyteen…

 7. Joo, paitsi että luit ja käsitit itse väärin!

  Siinä ei puhuta koko populan suhteessa syntyperäisten koko populan saamiin tukiin vaan
  ”social benefits paid to immigrant households”, eli matukotitalouksille maksetun tuen keskiarvoinen määrä suhteessa syntyperäisen kotitalouden keskiarvoon.
  )
  Siinä ei puhuta sanallakaan koko populaation suhteellisesta(väkilukuun suht.) keskiarvosta, vaan verrattavana on kotitalouksille maksetut keskiarvot!

  Tiedän kyllä kuka näin netissä väittää, mutta hänen ongelmansa on että hän ei ymmärrä lukemaansa!

  • Niin, koska mamut ovat keskimäärin persaukisempia, niin he ovat oikeutettuja keskimäärin suurempiin tukiin, kun keskimääräinen suomalainen tuensaaja. Siis, jos suomalaiset tuensaajat olisivat yhtä persaukisia keskimäärin, niin tuet olisivat samat.
   Sama asia, sosiaaliturvan suhteellinen jakautuminen sosiaaliturvan saajien kesken.
   Se, että mamut saisivat tukea 4,4 kertaa kantista enemmän on hölynpölyä. Pelkästää työmarkkinatukea mamulle maksettaisiin noin 2500 euroa. Kun kaikki tuet kerrottaisiin 4,4:llä niin keskimääräinen mamuperhe vetäisi 10-15 tuhannen euron tuet kuukaudessa. Jotain rajaa herraseni.

   • Miksiköhän somput ajelevat vanhoilla rötisköillä, jos monilapsinen somppuperhe vetää sosiaalista yli 10k kuukaudessa?
    Eiköhän noilla tuloilla olisi jo varaa mersuun.
    Noiden juttujen järjettömyyden tajuaa, kun suurinpiirtein tietää mitä työtön pariskunta, vaikkapa 4 neljän lapsen kanssa saa tukia. Kerrotaan se 4,4:llä niin taitaa 10k mennä rikki.
    Vuodeessa 120k ja kymmenessä vuodessa yli miljoona euroa.

    • Näytä yksikin matu joka ajaa valhalla romulla.
     Omalla paikkakunnallani lähes poikkeuksetta heidän autonsa on joko uusi tai korkeintaan 3-5v. ikäinen.

     Matu nuorison yleisimmät autot täällä on BMW ja Audi.
     Pizzan paistajan palkoilla ei Bemaria tai Audia osteta, puhumattakaan siitä että monet tuntemistani/tietämistäni ovat työttömiä tai ”opiskelijoita”.

 8. Ei tuossa tekstissä puhuttu työmarkkinatuesta.

  On täysin totta että mamut saavat sossun luukulta moninkertaisesti enemmän kuin kantikset.
  Mv-lehti teki asian julkiseksi julkaisemalla roskiksesta löydetyt tukipäätös paperit jotka todistivat karulla tavalla kuinka sikamaisesti matut kiskovat rahaa fatasta.

  Kannattaa myös muistaa että nuo peruslaskelmat eivät sisällä matuille hyvin usein myönnettyjä tarveharkintaisia lisätukia. Kantikset joutuvat lähes poikkeuksetta tulemaan toimeen perusrahalla kun taas matut saavat lähes kaiken kodin irtaimiston ostamiseen(myös vaatteisiin) rahat sossun luukulta!

  Onko sinusta oikein, että pakolaisnainen työntää n. 700-900e:n arvoisissa merkkilastenvaunuissa lastaan kun samaan aikaan työtön kantis yksinhuoltaja joutuu ostamaan vaununsa kirpparilta?
  Näin tapahtuu joka saatanan päivä omalla paikkakunnallani, näen tätä ilmiötä päivittäin ja olen keskustellut asiasta paikkakunallani asuvien naisten kanssa jotka ovat syystäkin todella vihaisia!!

  Eikö sinua yhtään hävetä puolustella näin sikamaista rasismia meitä syntyperäisiä Suomalaisia kohtaan?!!

  • Mä vähän laskeskelin noita lukuja tuon linkkaamasi sivuston esittämän 4,4 kertaisten tukien perusteella.
   Tiedän, että mamuille maksetaan harkinnanvaraista toimeentulotukea ja että jossakin on ollut ylilyöntejä autokoulu ja muissa maksuissa, mutta en hyväksy paskapuhetta siitä, että mamu saa kategorisesti 4,4 kertaiset tuet. Se nyt vain on lähtökohtaisesti skeidaa.
   Totuuden puolustaminen ei koskaan hävetä!

 9. En ole sanonutkaan että jokainen saisi 4.4 kertaa enemmän!

  Se kuitenkin riittää että PÄÄSÄÄNTÖISESTI heille maksetaan aivan liian kohtuuttoman suuria tukia verrattuna kantiksiin.

  Tuo on käänteistä rasismia syntyperäisiä Suomalaisia kohtaan ja se on omiaan nostattamaan rasismia ja väkivaltaista asennetta matuja kohtaan.

  Suvakit eivät vielä tähän päivään mennessä ole puolustaneet ”totuutta” vaan propagandistisia valheita joilla pyritään vääristämään ja peittämään karut tosiasiat.

  • Pääsääntöisesti heille on maksettu harkinnanvaraista toimeentulotukea muutama tonni enemmän, kun vastaavalle kantisperheelle vuodessa. Koskee kaiketi näitä suurperhe somppuja ja vastaavia lähinnä. Tämä on aivan oikeasti väärin.
   Mutta väitteet moninkertaisista tuista, on silkkaa rasistien propagandaa, joka väitteenä kiihottaa vain varsin yksinkertaista ajattelijaa. Toki rupean uskomaan väitteitäsi, kun somppuperheet rupeavat ohittelemaan mersulla Toyotaani.
   Se siitä taas.

 10. Usko puolestani mitä haluat!

  Ehkä ne matut eivät halua kauhean lähelle ajaa sitä ”leluautoasi”, ettei käy paha vahinko.

  Ymmärräthän nääs ”Toy-ota”- lelu-ota auto.

  :DD!!

  P.s. Tervetuloa takaisin kommentoimaan, siitähän on jo aikaa vai mitä P.

   • Miksi huolimaton isä ei kommentoi? Odotellaan vastausta vaikka, pilkkuvirheiden kera.
    Saksalainen prof. ei puhu lämpimiksee. Ikävä kyllä.

    • Voin vastata pilkkuvirheiden kera. Opintoni on ammattikoulusta tekuun ja siitä työelämään ja matkahommiin asennusporukan esimieheksi maailmalle. Eli katsantoni on käytännönläheinen asioissa.
     Kun tuo teoriaproffa esittää, että Eurooppaan saapuu jopa 250 miljoonaa pakolaista, niin proffa on proffa, eikä juuri mieti käytännön asioita julistuksessaan.
     250 jaetaan 30 tulee vuoteen yli 8 miljoonaa pakolaista. Pahinpina vuosina tulisi varmasti yli 20-miljoonaa pakolaista.

     Tuo jos mikä vaatii aikamoista logistiikkaa, jotta moinen ihmismäärä saadaan tänne raahattua. Kapasiteetti rajoittaa tuloa välimeren yli ja suhteet Turkkiin kannataisi pitää kunnossa, joka tukkisi maareitin.
     Ruokahuolto? Uskoisin, että salakuljettajien kapasiteetti on varmastikkin rajallinen, eikä veneisiin mahdu yli 2000-3000 päivässa. Kuka syöttää välimeren etelärannalla nuo ihmiset, heidän odotellessa pääsyä veneisiin?
     Välimeren pohjoisrannalla olisi samoja ongelmia, jos jollain ilveellä esim. 20-miljoonaa pääsisi vuodessa yli. Mistä ruoka, asunnot, hygienia jne.. Kovin pohjoiseen miljoonia ei voida lähettää, koska he eivät saisi kattoa päänsäpäälle talveksi.
     Euroopan sosiaaliturva romahtaisi, kun tulijoita olisi 10-20 miljoonaa. Tämän jälkeen Euroopan kadut olisivat liekeissä orginaalien köyhien ja tulijoiden mätätessä toisiaan hengiltä. Viimmestään tuolloin Italian, Ranskan, Espanjan laivastot ampuisivat jokaisen veneeltä näyttävän välimeren eteläpuolelta upoksiin.

     Ongelma on siinä, kun akateemiset kainalontuulettajat ryhtyvät profetoimaan, niin he eivät kykene ajattelemaan massojen liikehdintään liittyviä käytännön ongelmia, kuten kuljetuskapasiteetti, ruoka, juoma, lääkkeet hygienia. Lisäksi on aivan selvää, ettei vastaanottavan porukan kapasiteetti tule kestämään väestönsiirtoa, joka ylittää parissa vuodessa yli 10-miljoonaa, mitä tuon kainalontuulettajan profetointi vaatisi.

     Kaikenkaikkiaan tuo proffa on idiootti ja todennäköisesti narsisti, joka kerää huomiota itseään tyhmemmiltä kainalontuulettajilta. 10-miljoonan ihmisen väestönsiirto vuodessa ei vain tapahdu, vaan vaatii valtavasti tukitoimia ympärilleen. Pelkästään miljoonan ihmisen seisottaminen välimeren etelärannalla olisi humanitäärinen katastrofi.

     Olin ensin vastaamatta, kun luotin siihen, että te ette ole niin tyhmiä, mitä voisi olettaa linkkaamienne juttujen perusteella. Mutta olin väärässä, te todella otatte kaikki sekopäisyydet todesta.

     • Käytin lukua 250 miljoonaa, koska se esiintyi muutamassa tuohon herraan uskovan pogistin kirjoituksessa. Itse proffa väläyttelee, niin sekopäisiä lukuja, että uskon hänen katselleen liikaa homopornoa.

     • Tuo on yksi näkökulma, ja hyvä onkin. Kehitellään lisää.

      Entä jos jokin valtio (Turkki) tai jotkin valtiot (Saudi-Arabia, Kuwait, Oman, Bahrain jne) päättäisi ryhtyä vaikkapa uskonnollis-ideologis-poliittis-taloudellisista syistä edesauttamaan muuttoliikettä Eurooppaan?

      Kuten syystä että öljyn hinta on putoamassa ja se pitää saada nousuun? Energian tarve kasvaisi kun pitäisi lisätä asuntotuotantoa ja logistiikkaa tulijoiden majoittamiseksi.
      Motiivi voisi olla myös islamin kiihdytetyn leviämisen aloittaminen lähettämällä ”etäpäätteitä” Eurooppaan?

      Yhdysvallat saattaisi tukea projektia koska se väistämättä vaikuttaisi Euroopan talouteen ja voimavaroihin hajottavasti, ja tämän saatettaisiin katsoa vahvistavan dollarin asemaa reservivaluuttana.

      Turkki (lähinnä Erdogan ja AKP) haaveilee uusottomaani-valtakunnasta, jota Turkki johtaa. Se saattaisi aloittaa toteuttamisen päästämällä vyöryn Euroopan puolelle, mikäli katsoisi siitä hyötyvänsä.

      Moni muukin maa saattaisi salaa alkaa auttaa pakolaisten purkamista Eurooppaan koska siten ne saisivat poistoon sen osan väestöä (nuoret miehet) jotka saattaisivat muuten aiheuttaa sisäpoliittisia hankaluuksia kotimaassaan.

      Järjestäytynyt rikollisuus lähtisi mukaan koska sillä olisi taloudellisia voittoja saavutettavana logistiikassa, asuntotuotannossa, halpatyövoimassa ja huumekaupan potentiaalisina asiakkaina.

      Poliitikot saattaisivat lähteä mukaan paitsi henkilökohtaisten taloudellisten voittojen toivossa myös koska toivoisivat saavansa uusia äänestäjiä nukkuvia eurooppalaisia äänestäjiä korvaamaan (uraputkimotiivi).

      Pankit saattaisivat rahoittaa toimintaa, mikäli laskisivat hyötyvänsä siitä kunnon verirahat ja olisivat varmoja ettei islamilaisen säännöstön alla toimivat pankit, jotka eivät saa periä korkoa, tule olemaan niille vakavasti otettava kilpailija.

      Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä saattaisivat toimia jos ei nyt välttämättä yhdessä niin toistensa tieten koska heikko Eurooppa ehkä näyttäisi sillä hetkellä lisäävän niiden omaa turvallisuutta ja mikäli Eurooppaan tunkevat tulijat toisivat em. maille taloudellisia, poliittisia tai muita etuja.

      Venäjä ja KIina tosin tiedostaisivat myös itselleen syntyvät riskit paremmin. Molemmat ovat olleet ajasta aikaan monietnisiä, monikulttuurisia valtioita. Orgaanisesti ja verkkaisesti syntyneitä sellaisia joten niillä on perspektiiviä toisin kuin Yhdysvalloilla joka valtiona on vasta juniori, ja syntyi tappamalla alkuperäisväestö lähes olemattomiin.

      Ylipäänsä mikä tahansa hyötymään pyrkivä ryhmä tai valtio saattaisi omista syistään edesauttaa Euroopan hajottamista. Aivan samoin Eurooppa on omista syistään hajottanut muita valtoita.

     • Onhan tuossa ideaa, mutta miljoonien ihmisten muuton järjestäminen vaatisi sellaisen määrän työvoimaa, ettei se pysy salassa.
      Jos läntiset tiedustelupalvelut tekisivät sen homman mikä heille on annettu, niin tuollaisen massamuuton sponssorit olisivat hetkessä kiinni.
      Se volyymi, mistä kainalontuulettajat unelmoivat ja peloittelevat ovat niin suuria, että tuollaisen massamuuton järjestämiseen täytyy värvätä satoja ihmisiä. Se vaatisi rutkasti rahaa, logistiikan järjestämistä, ruokaa jne… että jos nykyisillä läntisten valtioiden tiedustelubudjeteilla ei siitä saada vihiä, niin kumma olisi.
      Brittien SAS tappaa talossa ja puutarhassa. Jos halua on, niin läntiset hallitukset erikoisjoukkoineen ja muiden tiedusteluoperaatioiden turvin pystyy lyödä kapuloita rattaisiin missäpäin maailmaa tahansa.
      Massamuuton järjestäminen kohti Eurooppaa olisi käytännössä sodanjulistus ja vastatoimet olisivat sen mukaiset.

  • Kiitos linkistä Veikko! Erinomaista luettavaa. Tuo aihe vaatisi laajempaakin keskustelua.

   Voisikohan artikkelin julkaista täällä Vastavalkeassa?

    • Yllä oleva kommenttiosuus kapeni logistiseksi sumpuksi. Kiitos jatkosuunnitelmasta. Olen alan ammattilainen, mutta etädiagnooseja en uskalla heitllä yo-tyyliin tai niinkuin usassa on tapana. No voihan sitä olla hulluna vaikka tiukkaan sananvaihtoon.

 11. Keskustelu näyttää menneen taas mamupuolelle. No menköön, katellaan miten hallitus kohtelee suomalaisia myöhemmin. Katellaan politiikkaa, sitä virallista puolta. Laitan linkin blogiin, joka kertoo noin huumorimielessä asiaa, joka on valitettavan totta. Taloudesta ja politiikasta on tullut jo enemmän kuin uskonto. Uskonnossa piti ennen vanhaan uskoa hyvään jota ei näe. Nyt pitää uskoa hyvään, vaikka näkee, että sitä ei ole.

  Ja linkki. Siinä menee terveiset politiikan oikealle että vasemmalle kolmessa ensimmäisessä kappaleessa. Millaista väkeä siellä oikeasti on. Ken itsensä tunnistaa siellä ylhäällä ”päättäjänä”, tuntekoon piston vatsassaan. Sydäntä ei kannata enää mainita. Taloudesta lisää kun katson numeroita.
  https://yrjoperskeles.blogspot.fi/2017/05/epailyksen-piru-ja-savelletty-islam.html

 12. Oho. Tämän päivän stadin pravdassa joku kyselee ”Torsti tietää” palstoilla mistä valtio saa velkaa. Torsti vastaa näin:

  ”Valtiot saavat lainaa liikepankeilta, sijoitusrahastoilta, eläkerahastoilta ja keskuspankeilta. Kun esimerkiksi Suomi laskee liikkeelle velkakirjoja, löytyvät ostajat tästä joukosta. Sijoitusrahastojen kautta velkojina voi olla myös tavallisia yksityishenkilöitä. Tyypillisesti lainaa ei siis myönnä yksittäinen upporikas taho, vaan lainan antajia on useampia.

  Valtiot voivat myös laskea liikkeelle suoraan kotitalouksille suunnattuja tuotto-obligaatioita. Näin Suomen valtio teki viimeksi vuonna 2011.

  On vaikea sanoa, kenelle Suomi varsinaisesti on velkaa, koska velkakirjoilla käydään kauppaa myös jälkimarkkinoilla. Velkoja voi siis vaihtua ajan saatossa useaan otteeseen.”

  Mahtoiko Torsti tietää?

  • Jossain on kerrottu, että ämeriikkalaisten ko. velkakirjoista kiinalaisten ja japanilaisten hallussa on yli puolet koko arvomassasta. Ehkä ne sellä ovat Suomenkin osalta. Persaukiset auttavat näin toisiaan.

  • > Valtiot saavat lainaa liikepankeilta,
   > sijoitusrahastoilta, eläkerahastoilta ja
   > keskuspankeilta.

   On vähän kyseenalaista sanoa, että valtiot SAAVAT velkaa. Kyllä ne OTTAVAT tuon velan. Siis konfiskoivat varat itselleen. Eli verottavat. – Loppupelissä velan ottaminenkin on verotusta. Yksi vero muiden joukossa, kylläkin varsin tuottava hallintokustannuksilla mitaten.

   Miksi sitten vaikkapa eläkeyhtiö ”ostaa” valtion velkaa? Siitä yksinkertaisesta syystä, että

   – ensin valtio on pakottanut sen (konfiskoinnin uhalla!) sijoittamaan varansa tuottavasti ja turvaavasti.
   – Sitten valtio antaa määräyksen, että vain valtion velkakirjaan sijoittaminen on tuottavaa ja turvaavaa.

   Pikku hiljaa sitten tuota ”tuottavan ja turvaavan” määritelmää muutetaan, että kohta ei ole mitään muuta laillista sijoitusmuotoa kuin valtion velkakirja.

   Mitä tehdä sitten, kun korkotaso on nolla ja eläkkeetkin pitäisi maksaa, että eivät (vielä tämän hallituksen aikana) kaadu valtion maksettavaksi. No. Aletaan ”myydä” valtion omaisuutta, esimerkiksi tieverkko, vakuutusyhtiöille. Oikeasti kuitenkin tieverkko pidetään valtion lainsäädännön alaisena ja kyse onkin veronvuokrauksesta.
   https://fi.wikipedia.org/wiki/Simon_Affleck

   Veron vuokrauksesta, koska tieverkon tuotto vakuutusyhtiölle ei riipu mitenkään siitä, että se omistaa tuottavaa omaisuutta vaan siitä, että kaupan myötä ”ostajalle” siirtyy tieverkon käyttäjien verotusoikeus.

 13. Kansalainen Päivi Tyni on tuonut esiin joukon ilmentymiä, jotka ovat täysin muuta kuin mitä nk. hyvinvointiyhteiskuntaan kuuluisivat. Nämä kyllä sivuutetaan juhlapuheissa, -mutta eihän juhlapuheissa ja päivän propaganassa tietenkään kerrota missä on töpätty, vaan hehkutetaan sitä missä on ikäänkuin menestytty, oli se sitten totta tai tarua.

  Vuosikymmeniä hoettiin tarua hyvinvointiyhteiskunnasta, ja siitä kuinka se poliittisten toimien ansiosta on saavutettu. Oleellisin tässä touhussa on kuitenkin unohtunut. Se on täystyöllisyys.

  Jokainen jolla on työtä ja ansiot työn mukaan, luo kyllä oman hyvinvointinsa. Tätä hyvinvoinnin perustaa ei ole nk. Suomen sodanjälkeisen jälleenrakennuksen jälkeen saavutetttu, ei puheilla eikä toimilla. Miksi…?

  Tosin erilaisia jippoja on tehty tilastointimenettelyissä lukujen kaunistamiseksi, mutta ei se muuta todellisuutta miksikään.

  Kun kaikilla on työtä, yhteiskunnan tehtäväksi jää silloin vain sellaisen infrastruktuurin luominen, joka palvelee kansakuntaa kokonaisuutena eri muodoissaan.

  Kailottaminen hyvinvointiyhteiskunnasta on nostanut päätään aina, kun jotain siitä on tosiasiallisesti menetetty. Kummallakin suunnalla ovat samat poliitikot toimijoina, ja asianosaisina, sekä tuottajina, että kailottajina.

  Perusinfran luomisessa on onnistuttu suhteellisen pitkällekin siinä mielessä, että on suuri määrä asioita jotka yhteiskunassa toimivat, mutta poliittiset intohimot ovat vieneet siihen, että niitä on pitänyt kaupata pois käsistä töppäysten aiheuttamien vahinkojen korvaamiseksi, -tai poliittisten intohimojen toteuttamiseksi, -tai sekä että.

  Pala palalta yhteiskunnallista integriteettiä on romutettu jo ainakin neljännesvuosisadan ajan. Siinä kvarttaalitaloutta hieman pidemmällä aikajänteellä.

  Lopputulos näissä kehyksissä on väistämättä se missä nyt ollaan. Siis tilanteessa jossa on luotava uusia ilmaisuja kuvaamaan hyvinvoinnin ilmentymiä, kun kaikki aikaisemmat sellaiset on jo menetetty, tai jotka nyt ovat kaupan kokonaan toisten hyvinvoinniksi.

  Kansallisen hyvinvoinnin tilalle ollaan tunkemassa nk. valinnanvapautta, joka joidenkin mielestä korvaa kaiken sen mikä hyvinvoinnissa on jo menetetty.

  • ”Valtiovarainministeriö asetti 4.3.2011 Kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvittämään kuntalain kokonaisuudistuksen pohjaksi vaihtoehtoisia kunnallishallinnon rakennemalleja. Hankkeen toimikaudeksi määriteltiin 4.3.2011-30.12.2011. Valtiovarainministeriö muutti 2.9.2011 päätöksellä työryhmän toimeksiantoa siten, että työryhmän tehtäväksi asetettiin valmistella kuntauudistuksen toteuttamista hallitusohjelmassa esitettyjen linjausten mukaisesti.”

   Valtiovarainministeriö: Kuntalain taloussäännösten uudistaminen 20/2012

   koska McKInsey -konsulttiyritys jolta useampikin hallitusohjelma on tilattu Suomelle, ehdotteli mm. SOTE-uudistusta (”terveydenhuoltouudistus”) jolla julkinen sektori romutetaan, kts Toimeksiantosopimus VNK 1709/04/2002 http://www.yle.fi/tvuutiset/uutiset/upics/liitetiedostot/McKinsey_sopimus.pdf

   Koko sotkua valmisteltiin sittemmin kumotulla PARAS-lailla http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/kumotut/2009/20091651

   • STM: Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistiota 2012:17 Palvelurakennetyöryhmän VÄLIRAPORTTI https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/112051/URN%3ANBN%3Afi-fe201504227021.pdf?sequence=1

    ”Kolmanneksi tarkasteltiin mallia, jossa kunnat/sote-alueet vastaavat laajennetusta perustason palvelujen järjestämisestä mukaan lukien merkittävä osa erikoissairaanhoitoa (malli C). Erityisvastuualueet vastaisivat oikeushenkilöinä muun muassa tutkimuksen, koulutuksen ja työnjaon koordinoinnista. Mallissa muodostuisi enintään 25-35 kuntaa/sote-aluetta,joiden kuntapohjaisen ohjauksen tehokkuuden ja kestävämmän rahoituspohjan vuoksi tulisi kuntia olla merkittävästi nykyistä vähemmän, korkeintaan noin 150. Johtoryhmänä toimiva sosiaali-ja terveyspoliittinen ministerityöryhmä linjasi kokouksessaan 31.5.2012 että sosiaali-ja terveydenhuollon palvelurakennetta valmistellaan jatkossa mallin C pohjalta. ”

 14. Suomi on täysin Kreikan tiellä vaikka tosin ”meidän tiemme” hieman Kreikan tiestä eroaakin.

  Nykyisellä kehityksellä 10-15v. eteenpäin ja ei muuta kuin Hallelyyjaa 9:llä Y:llä!
  Minulla on ystävä ja tuttuja muutama jotka harkitsevat jo nyt Suomesta pois muuttamista.

  • Lähde nyt ihmeessä sinäkin. Eikös se Venäjä julistettu ”arjalaisten kotimaaksi”
   Profetointisi mukaan Suomesta on tulossa kainalontuulettajille, varsin tyly paikka.

   • Minun tapauksessa on jo myöhäistä!

    Olen jo ”menetetty” mies.
    Enkä tule varmuudella edes elämään niin pitkään että näkisin Suomen lopullisen alas
    vajoamisen.

    • Älä sure, -et ole ainoa. Kehityksen gradientti on nyt maksimissaan, yhden mielestä yhteen suuntaan, toisen mielestä toiseen suuntaan. Preferensseistä riippuu tuntuuko hyvältä, -vai tuntuuko huonolta.

     Rooman imperiumikin oli joskus rappiotilassa. Kukaan ei tietenkäään vakakvasti ottanut silloisia rappion indikaatioita tosissaan.

     Suomi on nyt totaalisessa rappiotilassa, kvartaaliennusteista riippumatta.

     Faktinen kysymys kuulu, miten yhteiskunnassa hoidetaan näitä yksilöitä jotka päättäjän paikalla ovbat saaneet tämän kehityksen aikaan, ja toiseksi, miten kehityksen suunta kohti mutakuoppaa muutetaan toiseksi.

     Siinä ne tärkeimmät.

   • Entäpä jos nämä poisteetaisiin poliittisista kehyksistä…- Tulisiko uusia samanlaisia. Poliitikothan ovat kuin pullataikinaa, josta voidaan muovata minkä hyvänsä näköisiä ja makuisia pullia, aina leipurin tarkoitusperien mukaan mukaan.

    Miksi näin on… Siksi, että ammattipoliitikon peusagenda on pysyä politiikassa mukana nauttinmassa yhteiskunnan ja muiden tarjoamia aviiseja. Millä keinoin tämä sitten tehdään on kokonaan toinen asia.

    Ei sen takia pidä Suomesta lähteä. Muut ratkaisut ovat parempia kansakunnan osalta. Sen sijaan että lähtisi itse pois pitää potkaista ulos ne jotka eivät enää noudata yhteisiä pelisääntöjä.

    Kysymys on vain ja ainoastaan keinoista, -ei periaatteesta.

 15. Minun ystäväni ja tuttuni eivät enää harkitse muuttamista pois Suomesta. Muuttavat jo solkenaan. Pari lähti Viroon keväällä ja lähtijöitä riittää muuallekin.

  Saku Timonen yhdisti viime blogissaan tähän päivään pakkotyölain joka oli voimassa Suomessa 1663 – 1883. Totta: http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/05/14/palveluspakosta-tyotoimintaan/

  Hyviä artikkeleita pukkaa Vastavalkeaan, eikä niitä ehdi kommentoimaan jos on muutaman päivä poissa. Sivutaan tässä vielä Ranskan pressanvaaleja, jota politikot äityivät ylistämään oikealta vasemmalle ynnä tietenkin muuan Katainen jolla on tärkeä virka EU’ssa. Vaalien tulos toi kuulemma eurooppaan ennustettavuutta ja vakautta. Kyllä.

  -velka lisääntyy räjähdysmäisesti
  -samoin leikkaukset koulutukseen ja huonosti toimeentuleville
  -heikompien toimeentulon hoitavat pikavippifirmat jotka palvelevat jo 24/7 kätevästi kännykällä
  -veroja lisää niille jotka eivät pääse veroja karkuun
  -infra rapistuu käyttökelvottomaks
  -”valtion” jäljellä oleva omaisuus yhtiöitetään (yksityistetään), siitähän ei päätä enää eduskunta vaan ministeri
  -sydänkohtausten ja muiden akuuttien sairauksien hoito tulee nettiin, jonka saa kätevästi paikalliselta operaattorilta
  -jnejne

  Kasvua pukkaa. Mepit näyttävät myös innostuneen. Nysse lähtee. Voidaan ruveta integroimaan oikein kunnolla. Näyttää sielläkin olevan molemmat jalat tukevasti irti maasta.

  Totuusmedia Yle kertoo: Putin perskeles on nyt Krimin jälkeen miehittänyt Valamon luostarisaaren. Rakennukset on kyllä pantu kuntoon, mutta sitä ei lasketa. Niiden pitäisi olla oikeasti raunioina. Ja sote-expertti Pöysti on ainoa oikea oikeuskansleriksi. Hän ei perustuslaista piittaa ja on yksityistämismiehiä. Hallituksen kanssa yhteensopiva siis.

 16. Yksi tärkeä asia unohtui listalta, joka on hallituksen linjaus
  -poliisi pannaan keräämään rahoituksensa tielläliikkujilta, niin kuin kehittyvissä maissa on tapana.

  Eikä tarvitse olla raketti-insinööri yhdistääkseen muutaman asian, Sote ”uudistuksen”, hallintarekisterin ja politikot. Onhan soten yksityistäminen pomminvarma sijoitus jonka ei mielellään soisi tulevan julkisuuteen. Ei ainakaan jos on itse siellä ”töissä”. Menisi sisäpiirikauppojen puolelle. Tähän lähtöön tarvitaan Pöystiä ja kumppaneita.

  Yksi pikku juttu tässä vielä on. Sote ”uudistus” rahoitetaan kuulemma veroilla. Silloin kaikille tulee valinnanvapaus. Joo, kyllä. Kun veroja peritään vain palkansaajilta ja palkansaajia ei tässä ”integraatiossa” kohtapuoliin enää ole, mistä verot? Uskon kyllä, että hallitus tällaiset pikkujutut selvittää. Onhan se pullollaan talousneroja. Ei tästä ainakaan kestävyysvajetta pukkaa. Onhan siellä jo Esko Ahokin ”selvittämässä”. Kesäkuussa kuulemme tuloksia.

 17. Hallintarekisteri ”uudistus” taisi olla viimeinen takki joka persuilla oli vielä käännettävänä. Sen jälkeen, ei yhtään. Toteutuiko lupauksia? Autoveron alennus, no joo. Uusista pari sataa. Niitä myydään satatuhatta vuodessa. Sähköautotuki? Berner, Sarasvuo ja muutama hankkivat niillä Teslan. Liikenteessä on 2,5 miljoonaa autonraatoa ja niiden vero on noussut 20% vuodessa, että se siitä alennuksesta.

  Vanhoja veroja on korotettava ja uusia keksittävä, kun palkkatulot laskevat. Millä palkaton niitä maksaa, on täysin hänen murheensa. Hallintarekisteri ”uudistus” laskee entisestään verotuloja, se on varmaan ministeriössä huomattu, mutta eipä hätää, otetaan vanha idea, käydään talkooväen kimppuun. Tarjotaanhan talkoissa joskus jotain ja sehän on veronalaista tuloa se. Mahdetaanko vero periä könttänä vai laaditaanko tarkempi kaavake, esmes 254 C, joka on täytettävä kun talkoissa käy.

  Kaavake 254 C
  Olen osallistunut talkoisiin verovuoden aikana ____ kertaa.
  Talkoissa on tarjottu ateria ____ kertaa, aterian laatu __________
  Välipaloja ____ kertaa, välipalojen laatu ___________
  Virvoitusjuomia ____ desilitraa, mitä ________
  Olutta ____ desilitraa, merkki _______
  Alkoholijuomia ____ desilitraa, joiden alkoholipitoisuus enintään ____ %
  Muuta palkkioksi luokiteltavaa ____ kertaa, tarkemmin ilmoitettava kaavakkeella 254 D

  No, kunhan tässä aikani kuluksi, mutta ei tuo kaukaa haettu ole. Se voi olla ministeriöstä. Maalaisjärjellä noiden valopäiden touhuja on vaan helvetin vaikea ymmärtää.

  • Siis koko Suomihan tässä on vuosikausia osallistunut toivotalkoisiin niin että eikö ole vaan oikein että meitä verotetaan näistä saaduista etuuksista. Kyllä sellainen toivotalkoo-etuus kuin esim. leipäjonosta saatu ruoka pitää verottaa! Tämän voisi ottaa suoraan peruspäivärahasta ja vastaavista Yle-veron tapaan. (raskaan sarkasmin varoitus)

 18. Mielestäni olisi hyvä ottaa huomioon myös valtion velkaantuminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettemme me hyväntekeväisyydellä tai veroja maksamalla rahoita yleismaailmallista humanitärismiämme vaan velkasitoumuksilla. Mikäli tarkoitus on jatkossa enenevissä määrin rahoittaa valtio velalla, voisimme lopettaa veroviraston tarjoamat palvelut tarpeettomina. Kun viranomaistoiminta toimii velkavetoisesti, on ymmärrettävää, että sen lauluja laulat, jonka leipää syöt. Mikäli tarkoitus on jakaa kansaa ja ”nollata kansallinen solidaarisuus heimovelijiä ja -sisaria kohtaan”, ollaan asiassa saavutettu merkittäviä edistysaskelia.

  • Niinpä, …merkittäviä edistysaskeleita kohti viidakkoa. Barbaria on jo täällä ja paisu kuin pullataikina.

   • p.s. Liberalismin pimeä puoli

    …Totalitarismin pehmeä muoto sopeuttaa kansalaisia uuteen ajatteluun. Ei voi kuin toivoa, että totalitaristinen tila romahtaa ennen kuin barbarian tila saavutetaan ja aidon yhteisön loputkin rippeet ehditään tuhota.
    Russell Kirk totesi, että ihminen on omassa persoonassaan järjestyksen keskus, kaaoksen aikana hän voi pitää sielunsa itsellään. Mikään järjestelmä ei voi valvoa kaikkea. … lisää linkistä
    http://beta.oikeamedia.com/o1-18613

  • Valtio alkoi velkaantua EY-jäsenyyden takia, ja se tiedettiin jo etukäteen vuonna 1991.

   ”Valtiontaloudelle EY-jäsenyys aiheuttaisi myös suuria rahoitusongelmia. Rajojen avautuminen ja tavaroiden vapaa liikkuvuus kaikkien jäsenmaiden kesken merkitsisi tulli- ja valmisteverotuottojen tuntuvaa vähentymistä. Valtion tulot laskisivat noin kymmeneksellä eli 17-20 miljardia markkaa vuodessa. Tämä aiheuttaisi suuria paineita niin valtion kuin kuntataloudenkin supistamiselle. Esille nousisi myös sosiaaliturvan rahoittaminen omavastuuperiaatteella. ”

   ”Salainen raportti tukee Suomen EY-jäsenyyttä

   Vain viisi ministeriä tuntee selvityksen

   Ulkoministeriön laatima salainen selvitys tukee Suomen EY-jäsenyyttä. Toistaiseksi vain neljä ministeriä pääministerin ja presidentin lisäksi tuntevat raportin sisällön. Pääministeri Esko Aho (kesk.) kieltäytyi eilen jyrkästi antamasta tietoja selvityksestä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle.”

   Iltasanomat, A-P Pietilä 21.12.1991

   • Selvitysmiehiä tämä Esko Aho aivan selvästi. Tekee jotain selvitystä vieläkin. Ans kattoo mitä Lintilä hänelle maksaa ja mistä. Muistaakseni Aholle tuli jo ministeriaikanaan kohtaanto-ongelmia entisten kannattajiensa kanssa Pohjanmaalla.

    • Juu, Aho selvittää omia tekemisiään. Ahon hallitus oli vankasti touhuamassa näiden ongelmien syntyä 1990-luvulla.

     Liekö oikeuskelpoinen ennakkotapaus sille että Niinistö haluaa nimitää SOTE-sotkija Pöystin selvittämään SOTE-sotkuja?

     • Panepa merkille Riikka, että Aho on taas nk. tapetilla. Mistä löytyy se lätkä, ujolla tämä lude tapetaan pois kuleksimasta poliittisessa kentässä…?

      Samat virheet kuin Ahon aikana on tehty, on nyt tehty jo toistamiseen… Jos vielä kaivataan suuren yleisön osalta paneutumista asioihin, nuiin YLE-sirkus pitää myydä ulkomaille statuksella ”Persona Non Grata” . Kuka ostaa hölmöläisten tuotoksia….?

      Meillä olisi poliittista massaa myytäväksi ulkomaiden hallintoihin vaikka kuinka paljon. Kielitaidostakaan ei ole kysymys. Miksi tätä ei yksityistetä kansakunnan hyvinvoinniksi sellaisella statuksella, että paluuta paluumuuttajana kansakunnan paalupaikoille ei enää ole…

      Poliittista paluuta nyt esim. Ahon tapauksessa yritetään nyt saada aikaan.

      Kun vain sanoo ”Jees”, niin pääsee jopa ämeriikan yliopistoon selittämään mitä mitä on opetettu.

  • Tämä on helposti ratkaistu. Lätkäistään jokaiselle — töissä tienaamassa tai ei — kuukausittainen valtionlainanlyhennysmaksu (ihan sillä nimellä) joka peritään suoraan tuloista, ”tasavero”maksuna luonnollisesti etteivät rikkaat tihku liikaa. Sanotaan nyt vaikka 1207, 03 € kuukaudessa jokaiselta, myös lapsilta.
   Kaikkien muiden entisten jo käytössä olevien maksujen päälle. Luulenpa että Suomen velkojille tämä sopii. Voivat sitten myydä kulutus- ja lainanlyhennysluottoa elämiseen paremmalla korolla.

 19. Katohan. Stadin pravda julkaisi uutisen. Italiassa pakolaisbisnestä on pyörittänyt mafiapoppoo Ndrangheta ja jokunen katolinen pappi. Julkisilla varoilla tietenkin, sillä lailla: http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005212291.html
  Meillä ei pakolaisbisnestä pyöritä mafia, vaan Barona, Punainen risti, Luona jne. Sama on peli kumminkin.

 20. Tuon pakolaisuutisen julkaisi Italialainen uutistoimisto Ansa, jonka totuusmedia stadin pravda monitoroi. Ihmettelin vaan miksi? Ei olisi tietenkään tarvinnut, mutta saattoi olla pelko perseessä että valemedia julkaisee sen.

  Vilkaisin eilen A-studiota pari minuuttia. Siellä keskusteltiin pakolaisista ja humanitääristä jota täytyy osoittaa pakolaisille. Näinhän se menee kansainvälisten sopimusten mukaan, mutta noudattaako Suomi kansainvälisiä sopimuksia edes omien kansalaistensa kohdalla. Ilmainen pakkotyö on kielletty, muun muassa, mutta pelittää nyt Sipilän hallituksen toimesta paremmin kuin koskaan. Eikä toimeentulokaan Suomessa ole enää jokaiselle taattu, niin perustuslaissa kun onkin. Ja jonkin sortin uskovaisia ne oli varmaan nuo papitkin Italiassa jotka laittoivat maallisen mammonansa pakolaisten edelle.

  Tuota, en nyt muista että kukaan olisi vielä vaatinut sitä samaa humanitäärisyyttä niiltä, jotka pommittavat noiden pakolaisten kotikonnut kivikaudelle. Pakkohan siinä on heittää nyytti selkään ja lähteä. Meidän pitää sitten osoittaa heille humanitäärisyyttä kun ei ole vaihtoehtoa, niin kuin nykyisessä politiikassa ei ole missään.

  Totuusmediasta vielä, Yle on toriparlamentin mukaan menettänyt uskottavuutensa jo kauan sitten, eikä muuhunkaan totuusmediaan enää juuri uskota. Olisiko tuo ”uutinen” ollut jonkinsortin kurssinreivausta? Katellaan. Ylen jyrkempi alamäki alkoi silloin, kun toimittajat pistettiin sivuun kuuntelemaan kun Sipilä piti televisiossa maallikkosaarnansa. Toimittajistakin taitaa Yleen jäädä vain ne, jotka on sitoutettu suurella asuntolainalla.

  Eilen vielä ”selvitysmies” julkaisi raporttinsa, jossa mainittiin Ylen taipuneen Sipilän painostuksen alla. Tämähän jo tiedettiin, mutta tuli virallinen vahvistus, tosin ilman sanktioita. Ylen linja ei muutu ennen kuin Kivinen ja Jääskeläinen uudistetaan helvettiin sieltä, mutta eihän hallitus sitä mene tekemään. Ollaan sen verran verkostoituneita.

  Näin maallikkona ihmettelen tuota suurta selvitysmiesten tarvetta. Niitä on nykyisin joka paikassa. Miten sitä ennenvanhaan tultiin toimeen ilman selvitysmiehiä? Eikö perustuslakituomioistuin olisi parempi?

 21. Hehee, ainakin se on nyt virallista että riippumaton, luotettava valtiollinen Yle taipui pääministerin painostukseen. Tämä oli kaikkien ajattelevien suomalaisten tiedossa jo valmiiksi, mutta ehkäpä ne jotka eivät olleet ajatelleet nyt ajattelevat?

  Minusta ei Ansan uutinen N´Dranghetan ja kirkonmiesten pakoiaisbisneksistä ollut yhtään yllättävä. Tuskin Italiassakaan kukaan yllättyi muusta kuin siitä että asia päätyi mediaan. Kyllä siellä tiedetään hallituksen, viranomaisten, poliitikkojen, kirkon ja järjestäytyneen rikollisuuden verkostoituneen keskenään toistensa toimia tukemaan. Samaan tapaan kuin muissakin edustuksellisissa demokratioissa ja diktatuureissa.

  • ”Hehee, ainakin se on nyt virallista että riippumaton, luotettava valtiollinen Yle taipui pääministerin painostukseen. Tämä oli kaikkien ajattelevien suomalaisten tiedossa jo valmiiksi, mutta ehkäpä ne jotka eivät olleet ajatelleet nyt ajattelevat?”

   Eivät ne ajattele nytkään yhtään mitään.., -kun niillä on aivot täysin tyhjän panttina. Täysin samat kehityskulut voitaisiin korvata tekoälyprojekteilla….

   Tekoälyhän on nyt kohta tulossa Suomen kärkihankkeisiin tuottavuuden maksimaalisiin odotuksiin… Kukahan se nyt viimeksi puhui julkisesti asiasta …

   Tekoäly on tietysti täysin harhaanjohtava ilmaisu…. Älyhän tarkoittaa täysin jotain muuta… Minulla sitä ei ole. Näin on Suomen mittauslaitoksissa todettu. En voi kyllä mitään sille provblemaattiselle ajatuksele , että miten keskitason ällillä varustetut voivat laatia testejä, joilla mitataann älliä yli testinlaatiajan henkisen potentiaalin.

   • Hyvinvointi-Suomi haudattiin sillä, että alle keskitason poliitikot pääsivät päättäviin asemiin, ja toimivat siellä sitten kykyjensä ja arvostustensa mukaisesti.

    Tätä hyvinvointia on jauhettu jo useampi vuosikymmen kuin 1.

    Miten se hyvinvointi nyt oikein näkyy…?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here