Ukrainan presidentti Petro Porošenko allekirjoitti 15. toukokuuta asetuksen, joka kieltää ukrainalaisilta pääsyn venäläiseen sosiaaliseen mediaan sekä suurimpaan osaan venäläisten internetpalvelutarjoajien sisällöistä. On jäänyt epäselväksi, miten Ukrainan hallinto suunnittelee valvovansa kiellon toteutumista. Deutsche Wellen mukaan asiantuntijat katsovat asetuksen valvomisen tulevan olemaan vaikeaa niin laillisuuden puolesta kuin teknisestikin.

Deutsche Welle kertoo nyt kiellettävien joukkoon kuuluvan, Facebook-palvelua vastaavan, venäläisen miljonäärin Alisher Usmanovin omistaman VKontakten (VK) olevan Ukrainassa läntistä vastinettaan suositumpi sosiaalisen median alusta. DW toki lisää, että ”tutkimusten mukaan” ”Krimin valtaukseksi” kutsuttu tapahtuma vuonna 2014 ja Itä-Ukrainassa käytävä sota ovat vaikuttaneet ukrainalaisten asenteisiin niin, että yhä useampi on siirtynyt kotimaisten tai läntisten internetpalvelujen – kuten internetjätti Googlen – käyttäjiksi.

Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestö kirjoittaa, että esimerkiksi viime maaliskuussa 48 prosentilla ukrainalaisista oli päivittäin käytössään venäläinen hakukone Yandex, joka myös kuuluu hallinnon nyt kieltämiin palveluihin. Miljoonat ukrainalaiset joutuvat miettimään, mitä heidän tiedoilleen ja yhteyksilleen Venäjän tietoverkossa tapahtuu. Jos haluaa ymmärtää tilanteen kieroutuneisuuden, voi sitä verrata tilanteeseen, jossa suomalaisilta käyttäjiltä estettäisiin yhtäkkiä pääsy Facebookiin sillä perusteella, että sen katsottaisiin levittävän USA-mielistä, anti-isänmaallista propagandaa.

”Tämä on vain uusin esimerkki siitä, millaisella sujuvuudella presidentti Porošenko oikeudettomasti yrittää  kontrolloida julkista keskustelua Ukrainassa”, sanoo Human Rights Watchin Ukraina-tutkija Tanya Cooper, ja lisää: ”Porošenko saattaa yrittää perustella viimeistä liikettään, mutta tämä on kyyninen ja poliittisesti tarkoitushakuinen hyökkäys, jonka kohteena on oikeus informaatioon, joka vaikuttaa miljoonien ukrainalaisten yksityis- ja ammatilliseen elämään.”

Sananvapauden kehitys Ukrainassa on kulkenut takapakkia jo kauan. Porošenko allekirjoitti 16.9.2015 säädöksen, joka kielsi 34 journalistin ja seitsemän bloggarin toiminnan maassa. Voittoa tavoittelemattoman, kansainvälisen sananvapauden toteutumisen puolesta kampanjoivan järjestön (Index on Censorship) tiedotuksen mukaan kiellettyjen journalistien joukossa oli alunperin mukana myös kolme BBC:n työntekijää – Moskovan kirjeenvaihtaja Steve Rosenberg, tuottaja Emma Wells ja kuvaaja Anton Chicherov – jotka myöhemmin kuitenkin poistettiin kieltolistalta.

Valtiosensuurin vahvistaminen ei ole Ukrainan hallinnolta millään muotoa yllättävä tai uudenlainen linja vaan ennemminkin hyvin pohjustettu suunnitelma: Toimittajat ilman rajoja -järjestö kertoi vuonna 2014 Ukrainan parlamentin hyväksyneen suoraan kiireellä läpiviedyn maan hallituksen laatiman lakiehdotelman, joka antoi sille oikeudet sulkea medioita ja estää verkkosivujen toiminta kansallisen turvallisuuden suojelemiseksi ilman oikeuden määräystä.

BBC kertoo vuoden 2015 lopulla Ukrainan valtiosensuurin kieltäneen 38 Venäjällä julkaistua kirjallista teosta, jotka valtiollisen televisio- ja radiovaliokunnan mukaan levittivät ”vihaideologiaa” ja ”separatismia”. Viime vuoden syksystä asti Ukrainassa on käsitelty lakialoitetta teosten tuonnin kieltämiseksi Venäjältä. Vuoden 2017 alussa The Guardian kertoo läpimenneen lakimuutoksen negatiivisista vaikutuksista ukrainalaiseen kustannusalaan, jonka kauppa koostui ennen maahantuontikieltoa 60-prosenttisesti Venäjältä tuodusta kirjallisuudesta.

Sputnikin kokoamissa kannanotoissa Moskovan suunnasta tulee selväksi, että Venäjän hallinto näkee Ukrainan uuden lain poliittisesti virittyneenä hyökkäyksenä itseään vastaan. Vain päivä venäläisen internetin sensuuriasetuksen allekirjoittamisen jälkeen Ukrainan hallinto syytti Venäjää kyberhyökkäyksestä, kertoo Reuters. Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov vastasi syytöksiin toteamalla, että ”Todisteiden puute vahvistaa syytteiden perättömyyden”.
¤

Lähteet

Goncharenko, Roman | Deutsche Welle (16.5.2017): Ukraine imposes new sanctions on Russian social media and web services http://www.dw.com/en/ukraine-imposes-new-sanctions-on-russian-social-media-and-web-services/a-38865935

Human Rights Watch (16.5.2017): Ukraine: Revoke Ban on Dozens of Russian Web Companies http://www.dw.com/en/ukraine-imposes-new-sanctions-on-russian-social-media-and-web-services/a-38865935

Kuva: Bill Kerr (CC BY-SA 2.0) via Flickr, Government of Ukraine (CC0) via Wikimedia Commons

 

Tallenna

Tallenna

55 KOMMENTTIA

 1. Tuota VKontakte-kieltoa ajatellessaan on hyvä pitää mielessään myös venäläinen sanonta ”Jokaisella venäläisellä on serkku Ukrainassa” (mikä havaintojeni mukaan pitää pitkälle paikkansa). Kiellolla hajotetaan siten myös perheitä ja sukua, estetään yhteydenpito.

  Ukraina sopii päivä päivältä paremmin länsimaiseen arvoyhteisöön… eiköhän anneta sinne 30 miljardin euron kannustuspaketti taas tästä viimeisimmästä esiin tulleesta sopeutumisesta.

 2. Sananvapauden kannalta ikävä päätös. Vaikka venäjän media on hybridisodan ase Ukrainaa vastaan, ei VK:n sulkeminen ole länsimaisten arvojen mukainen päätös.

  Aihetta sivuten viimepäivinä on tullut ilmi että myös venäjän terraserver on nykyisin tiukasti mukana Ukrainan vastaisessa sodassa. Sieltä on alettu poistamaan mm. kuvamateriaalia joissa näkyy Venäjän hyökkäykset ja kaluston siirrot rajan yli. Onneksi kuvalliset todisteet on jo tallessa, ainakin aiheen harrastelijoiden kotikoneilla.

   • ”InformNapalm is an international volunteer community that emerged in March 2014 as a response to Russian military aggression in Ukraine.”

    😂

   • InformNapalm on tehnyt hyvän listan, mutta voi siellä virheitäkin olla.

    Nopeasti listattuna, seuraavat olen itse tarkistanut:
    -3kpl T64 tankkeja joutui kapinallisille, mutta heillä on niitä satoja (osa Venäjältä ja Krimiltä)
    -T72B ja/tai T72B1 vaunuja (kaikki Venäjältä)
    -T72BM vaunuja (kaikki Venäjältä)
    -T72B3 vaunuja (vm2013) (kaikki Venäjältä, vain venäjän armeijalla on näitä)
    -T90 vaunuja (kaikki Venäjältä)
    -Smerch ohjuslavetteja, kluster pommein (kaikki Venäjältä)
    -BM-27 Uragan ohjuslavetteja (osa Venäjältä)
    -TOS1 Buratino raketin-/liekiheitin (Venäjältä)
    -Grad-K Grad lavetteja (vm2011) (Venäjältä)
    -2S7 Pion 203mm moottoroitu kenttätykki (kykenee ampumaan ydinpommeja, ainakin osa Venäjältä)
    -2S4 Tulip 240mm moottoroitu kenttätykki (maailman isoin tykki, kykenee ampumaan ydinpommeja, Venäjältä)
    -Msta-S telalavetteja (osa Venäjältä)
    -Strela-10 IT ohjuslavetteja (ainakin osa Venäjältä)
    -Pantsir-S1 IT ohjuslavetteja (kaikki Venäjältä)
    -TOR1 IT ohjuslavetteja (kaikki Venäjältä)
    -BUK M1 (tai 1-2) IT ohjuslavetti (Venäjältä)
    -moderneja BTR:ä (vm2013) (Venäjältä)
    -muita kevyesti panssaroitua modernia kalustoa (esim BPM-97, Venäjältä)
    -junalasteittain aseita ja kalustoa
    jne…

    + V-P Kivimäen varmistuksiin voinee luottaa, kts Googlella: Bellingcat Vehicles – Silk
    (bellingcat linkit on tänne estetty sananavapauden vastustuksen nimissä!! ??)

    Tuolla aika hyvä matsku venäjän tekemistä tykistöhyökkäyksistä rajan yli:
    bellingcat / russian-artillery-strikes-against-ukraine

    Tässä yksi parhaista koosteista satelliittimatskuista jossa nähtiin kaikkineen yli 100:n panssaroidun ajoneuvon hyökänneen Ilovaiskiin 2014 ja palaavan takaisin Venäjälle. ukraineatwar / defeating-ukrainian-volunteer (kuvat voi katsoa jos Ukrainamyönteinen teksti hirvittää)

    Ja valtavasti satelliitti matskua videolle analysoituna:
    https://www.youtube.com/channel/UCtDBsfXZd-jd7-9hq2vqiSg/videos (kuvat voi katsoa jos Ukrainamyönteinen teksti hirvittää)

    Aiheesta myös Suomessa, kts. maavoimien tutkimuskeskus ja ”Havaintoja Ukrainan sodasta – Ilovaiskin kattila”

    • Itä-Ukrainan miehittäjä esittelee myös noita taistelupanssareita aivan julkisesti näytöksissä. Mainittu T-72 BM (eli venäläistäin T-72B obr.1989.g) esiintyy yhä useammin näillä videoilla. Tässä video miehitetyn ns ”Donetskin kansantasavallan” vuoden 2016 tankkikilpailuista. 😉

     https://www.youtube.com/watch?v=3irnwUlk4dc

     • Venäläisen miehittäjän päivitettyjä T-72BM taistelupanssareita esitellään alistetuille Ukrainan Horlivkan kaupungissa syyskuussa 2015. Mielenkiintoinen yksityiskohta on noihin tornien Kontakt-5 reaktiivipanssareihin kiinnitetyt Kontakt-1 reaktiivipanssarin ”tiilet”. Kenties jonkinlainen kehno hämäysyritys peitellä taistelupanssarivaunujen mallia ja siten sitä mistä ovat Ukrainaan tulleet?

      https://www.youtube.com/watch?v=Z_TYudDds4Q

      https://www.youtube.com/watch?v=5HIjT7RbHME

     • Onko enin kuvamateriaali ajalta ennen vai jälkeen Donbassin ja Donetskin itsenäisyysjulistuksia?

     • Mikä merkitys olisi laittomilla itsenäisyysjulistuksilla?
      Ja mitäköhän päivämäärää etsiskelet?

      Kuvamateriaalia venäjän kalustosta Ukrainassa on alkaen kesältä 2014, mutta tietenkin vuosien varrella samaa kalustoa on kuvattu siellä paljon lisää.

     • Kyllähän näitä riittää. 🙂

      Tässä Ukrainan Krasnodonissa M04-E40 valtatiellä kuvattu tyypillinen Venäjän maavoimien pataljoonan vahvuinen mekanisoitu taisteluosasto. Tää oli sitä aikaa loppukesästä 2014 milloin Ukrainan puolustusvoimat olivat taisteluissa voitolla ja Venäjä puuttui taisteluihin vakituisilla asevoimien joukoilla. Tässä tän venäläisen osaston kalustona ainakin

      – 13 x T-72B1 & T-72BM taistelupanssarivaunua
      – 42 x BMP-2 rynnäkköpanssaria
      – 6 x MT-LB kuljetuspanssaria
      – 31 Kamaz & Ural kuorma-autoa pataljoonan sotilaiden kuljettemista varten
      – Panssarihaupitseja 122mm 2S1 Gvozdika X 152 mm 2S3 Akatsiya
      – Panssaroituja ambulansseja
      – 15 x polttoaine kuormaautoa
      – 1x BTS-4 hinauspanssari
      – Sotilaat Venäjän maavoimien maastopuvuissa

      http://euromaidanpress.com/2014/09/02/the-smoking-gun-russian-column-confirmed-in-krasnodon/

      https://www.youtube.com/watch?v=_P4jG0B4Hd8

    • ”2S4 Tulip 240mm moottoroitu kenttätykki (maailman isoin tykki)”

     Ei kenttätykki, vaan maailman raskain itseliikkuva kranaatinheitinvaunu!

     Maailman suurimpiin tykkeihin verrattuna tuo on vielä ”ritsa”.

     • Niin joo. Se on suurin kranaatinheitinvaunu, ei tykki.

      Mutta raskain moottoroitu kenttätykki on kuitenkin kait vain 210mm laite.
      (etenkin käytössä olevista: https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Fao)
      (suuremmat on romutettu tai museoitu 1960 luvulla)
      Vai kuinka?

     • Joo, nykyiset kenttätykit ovat lähes poikkeuksetta enintään 155mm. kokoluokkaa.

      On ilmeisesti käytännössä nähty että sen suurempia ei kannata tehdä, näillä parhaimmilla 155mm. ammutaan jo yli 60km. etäisyydelle!

      Natsi-Saksalla oli ww2:ssa tykki jonka ammus painoi yli 7 tonnia!
      Ammuksen halkaisija oli lähes metrin!

     • Super raskaita on ymmärtääkseni ollut tarkoitus käyttää bunkkereiden yms. rakenteiden tuhoamisessa. Mutta ne on kömpelöitä ja hitaita. Mm. ballistiset ohjukset ja risteilyohjukset on tehokkaampia ja joissain erityistapauksissa TOS-1 Buratio (kts Donetskin lentokentän gyborkien kaasuttaminen/tukehduttaminen).

  • ”Onneksi kuvalliset todisteet on jo tallessa, ainakin aiheen harrastelijoiden kotikoneilla.”

   Onneksi meillä riittää Venäjä-vihan harrastelijoita, muutenhan jäisimme aivan vallan ilman kovan luokan todistetietoa kotikoneilta.

    • Näyttäisi että juuri sinulle Kimmo totuus tekee kipeää.
     Kommenttisi täällä kertovat että aika kovasti valkopeset Lännen militarismia ja näet Venäjän pelkkänä uhkana vaikka se monissa asioissa käy selvästi Länttä edellä.
     Näytät hyväksyvän Lännen maailmanvalloituspuuhat ja sen raadollisen moraalin jota pieni rahamafia edustaa ja jota vastaan maailma taistelee.

     • Koetan suhtautua realistisesti, enkä nähdäkseni missään ole koettanut valkopestä USAn törttöilyitä.

      Vaikka USA laittomasti pommittelee siviilejä siellä ja täällä, se ei mielestäni oikeuta Venäjää tekemästä samaa ja lisäksi hyökkäilemästä ja valloittamasta naapurimaitaan.

      Se on kyllä silmiinpistävää kuinka venäjän fanit perustelevat Venäjän rikoksien oikeudellisuutta aina sillä että joku muukin jotain jossain.

      Lännen ”maailmanvalloituspuuhat” on vain kuvitelmissasi.

     • Venäjällä oli täydellinen, täysivaltainen suvereeni sopimukseen perustuva oikeus puolustaa tukikohtaansa, Sevastopolia ja Krimiä.

      USA, NATO, EUNepäonnistuivat nappaamaan Krimin, Venäjän tukikhdan Sevastopolin ha siten murtamaan Venäjän puolustuksen.

     • Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohtaa Sevastopolissa ei tosiasiallisesti uhannut mikään. Se tukikohta oli vuokrattu Venäjälle vuoteen 2042 asti. Nimimerkki ”Tim” toistelee noita Venäjän propagandan kehnoja tekosyitä millä on yritetty perustella ja oikeuttaa Krimin niemimaan anastaminen.

     • Vai kuvitelmissa? Oletko noin pihalla nwo-eliitin puuhista? Olipa yllätys kun se nyt on ihan peruskauraa vähänkin maailman asioita seuraavalle.
      No, ehkä sinun kuuluu sanoa noin koska olet tuon eliitin tukimies täällä.

     • Sun kannattaa alkaa seurata muitakin kuin Kreml -pohjaisia lähteitä.

     • Kun/jos seuraat ja luet lähteitäni niin et tuollaista kirjoittaisi. Kertoo vain ettei ne sinua kiinnosta.

    • Kimmo, oletko edes huomannut miten USA-Israel COALITIO pelaavat samaan maaliin. Ilmoita se ”tälläkertää rehellisesti”, jollet syntynyt jo alkujaan ”saatanan kohdusta”, eikä millään pahalla?

  • Artikkeli: ’…että Venäjän hallinto näkee Ukrainan uuden lain poliittisesti virittyneenä hyökkäyksenä itseään vastaan–’
   Sinun mielestäsi ei silti saisi esittää huolestumistaan asiasta…?
   Aika outoa koska tuohan on fakta. Pitäisikö sitten Trumpin ’fasistien’ (käytät itse tuota fasisti sanaa) toimia samoin ? Jos mielestäsi pitäisi niin ok mutta niinhän he eivät tee vaan jopa liioittelevat kansaansa kohdistuvia vaaroja ja hyökkäysuhkia.
   Tuo linkki ei muuten ainakaan minua vakuuta…

 3. Jokohan presidentti Sauli Niinistö on ehättänyt onnittelemaan sielunkumppaniaan presidentti Petro Poroshenkoa tämän viimeisimmän saavutuksensa johdosta?

  Suomessa sananvapauskehitys on menossa samaan suuntaan, erityisesti amerikkalaisten yhtiöiden (facebook jne) avustamana. Olemme menossa vauhdikkaasti siihen suuntaan, jossa sananvapaus on vain valtamedian omistajien sananvapautta. Valtamedian päätoimittajat ovat jo omaksuneet julkilausutusti tämän periaatteen.

 4. Sauli Niinistö kutsui Poroshenkon Suomeen eikä valtamediassa reagoitu mitenkään.

  Eivätkös molemmat ole Heinrich Himmlerin Konstantinus Suuren -natsijärjestön jäseniä. Niinistö ainakin on, mutta taitaa olla Poroshenkokin.

  Joka tapauksessa Poroshenko haukkui Venäjän ja Sauli Niinistö joka oli hyväksynyt protokollan, seisoi vieressä ja oli Niinistö- tyyliin olevinaan että ”en minä vaan tiedä mitä vieraani sanoo”.

 5. ”Eivätkös molemmat ole Heinrich Himmlerin Konstantinus Suuren -natsijärjestön jäseniä”

  Mitä järjestöä Tim, tarkoitat?

 6. Poroshenkolla on jo käytössään omia natsijoukkoja mm. Azov-pataljoona.

  Sauli Niinistö on vasta muuttamassa meillä lainsäädäntöä niin, että pystyy perustamaan omia natsijoukkoja ulkomaille kantahenkilökunnasta, reserviläisistä ja asevelvollisistakin.

  • Azov ei ole Poron käytössä, kun viimeksi tarkistin. Azov koettaa karkoittaa Putinin fasisteja donbasista. Sen jälkeen heidän on tarkoitus vaihtaa Ukrainan hallinto, propa myöden. Vaarallista porukkaa.

    • Poroshenko johtaa Azovia kulusseissa ”niinistömäiseen tyyliin en minä vaan mitään tiedä”.

     Poroshenko on liittänyt Azovin osaksi Ukrainan sotavoimia, Poroshenkolla on suorat toimivat suhteet Azovin komentajaan ja Poroshenko kontrolloi Azovin rahoitusta, asehankintoja ym. sekä hyväksyy/päättää Azovin operaatioista.

     Niinistön ulkomaan sotajoukko kootaan Niinistölle samalla tavalla niin että Niinistö pääsee pakenemaan vastuuta eikä hänen hihat palaisi kun omat joukot tekevät sotarikoksia ja kun ne alistetaan eri roistojoukoille USAn erikoisjoukoille, NATOn erikoistehtäviin jne.

     • Tässä taas näkemyksiä Syyrian sodasta … dokumentit on sekä brittien että USA:n salainen palvelu verifioinut !
      ISIS testaa kemiallisia aseita elävillä — kuvat puhuvat
      IS testet Chemie-Waffen an lebenden Opfern – Einsatz angeblich in USA und EU geplant– (IS tests chemical weapons on living victims – deployment allegedly planned in the USA and EU)

      Dokumente die bei der Rückereroberung der Universität Mosul entdeckt wurden, belegen großangelegte Versuche des “Islamischen Staates” (IS) mit Chemiewaffen an IS-Gefangenen. Die Dokumente wurden von britischen und US-Geheimdiensten verfiziert.
      Irakische Spezialkräfte fanden die Dokumente in einem Versteck in der Universtät von Mosul, nachdem sie den Campus von IS-Dschihadisten erobert hatten.
      https://deutsch.rt.com/der-nahe-osten/51019-is-testet-chemie-waffen-an-lebenden-menschen-irak-syrien/

 7. Näkyy VKontaktea käytetyn avoimesti myös sotilaiden rekrytointiin Donbasin terroristien toimesta. Lienee yksi syy kiellon/eston taustalla.

 8. Donbasilla on pätevä toimiva konventionaalinen aluepuolustus, jota USA, NATO, Ukraina ei ole onnistunut murtamaan konventionaalisilla joukoillaan eikä terrorijoukoillaan.

  • Vain kuvitelmissasi.
   Sotilaidensa ja kalustonsa puolesta Donbasia puolustaa (ja Ukrainaa terrorisoi) Venäjän armeija.

   • Vain kuvitelmissasi.

    Donbass ei hyökkää minnekään vaan Donbass puolustaa Donbass-aluetta. Donbassin puolustus koostuu itäukrainalaisten kodinturvajoukoista, aluejoukoista, armeijasta, erikoisjoukoista.

    Ja hyvin ne Donbassia puolustavatkin Venäjän opein, mikä tarkoittaa modernia liikkuvaa hybridi-aluepuolustusta, jolle USA, NATO, Ukraina eivät voi mitään.

    Suomenkin olisi pitänyt luottaa omaan aluepuolustukseensa eikä lähteä sotkemaan Suomen resursseja ja osaamista NATOon NATO-strategiaan, joka on suurvallan strategia ja pelkkä luuseri.

    Suomen oma aluepuolustus oli jo huippuluokkaa ja modernisoimalla se Venäjän mallin mukaan liikkuvaksi erilaisista joukoista koostuvaksi hybridi-aluepuolustukseksi, Suomella olisi nyt vahva oma puolustus.

    • >Donbass ei hyökkää minnekään vaan Donbass puolustaa Donbass-aluetta. Donbassin puolustus koostuu itäukrainalaisten kodinturvajoukoista, aluejoukoista, armeijasta, erikoisjoukoista.

     Höpötitilömpsis + LOL! Kremlin satuja sanelet.
     Pari hassua maajussia ja kaivosmiestä ei heinähankoineen ja kaivoshakkuineen pystyisi mihinkään.

     Aseet on toimittanut Venäjä (monia Donbasissa kuvattuja aseita on alueella vain Venäjän armeijalla). Donbasin terroristijoukoilla paljon modernimmat aseet kuin Ukrainalla.
     Niillä ampuvat sitten Ukrainalaisia (toisinaan myös Donetskissa omiaan).

     Sotilaista enimmillään 30 000 on ollut venäläisiä. Ja jatkuvasti venäjän armeijaa tuhansittain donbasissa.
     Venäjä kierrättää joukkojaan alueella viikottain.

     Tuhansittain on ”sankarihautoja” kaivettu venäjälle 2014 vuodestä lähtien.

     • Höpö höpö,

      Ukrainalla oli ja on venäläisiä aseita kuten siten siis itäiselläkin Donbassilla.

      Nyt Ukrainalla on kuitenkin uusina aseina amerikkalaisia aseita, jotka ovat huonompa kuin Donbassilla venäläiset aseet.

      Mutta ratkaisevaa on Donbassin huomattavasti älykkäämpi ja modernimpi taistelustrategia.

      Ukraina taistelee USAn ja NATOn opein, Donbass Venäjän opein.

      Venäjän armeija ei taistele Donbassissa.

     • Tuosta syystä johtuen sodan alussa, vielä keväällä 2014 Venäjän osallisuutta taisteluihin olikin hieman vaikeampi osoittaa. Hybridimäiset, tunnuksettomat venäläiset joukot liikkeellä tunnuksettomilla kalustolla joka käytössä myös Ukrainan puolustusvoimilla. Esimerkkinä vaikkapa T-64 taistelupanssarivaunut tai BMP-1 rynnäkköpanssarit. Kieroja nuo venäläiset. Maskirovskaksi tuota venäläistä hämäystä kutsutaan. 😉

      Kuitenkin tuon jälkeen kesällä 2014 Ukrainan sodan uutiskuviin ilmestyivät ainoastaan Venäjän asevoimien käytössä olevat modernisoidut T-72BM,T-72BA, T-72B3 & T-90 taistelupanssarit sekä BTR-82A jalkaväen taisteluajoneuvot jotka todistivat kiistattomasti Venäjän osallisuuden sotaan.

      Yhdysvallat ei ole muuten edelleenkään toimittanut tappavaa aseellista apua Ukrainan puolustusvoimille . Ukrainan puolustusvoimat käyttää vanhahkoa neuvostovalmisteista sekä uudempaa ukrainalaista aseistusta.

     • >Ukrainalla oli ja on venäläisiä aseita kuten siten siis itäiselläkin Donbassilla.

      Joo, kapinallisten itsensä mukaan onnistuivat kaappaamaan kolme kappaletta T64 tankkeja.

      Mutta mistäpä sinun mielestä on tulleet esimerkiksi T72B3 tankit joita Venäjä alkoi ottamaan käyttöön vuonna 2013, ja joita ei koskaan ole myyty ulos venäjältä ja joita parveilee Donbasissa?
      😉

      >Nyt Ukrainalla on kuitenkin uusina aseina amerikkalaisia aseita, jotka ovat huonompa kuin Donbassilla venäläiset aseet.

      LOL!
      Mitä amerikkalaisia aseita olet nähnyt Ukrainan joukoilla?

      >Mutta ratkaisevaa on Donbassin huomattavasti älykkäämpi ja modernimpi taistelustrategia.

      Ratkaisevaa on kalusto, tiedustelu ja miesylivoima.
      Ukrainan kalusto on pääsääntöisesti peräisin 1990 luvulta, Donbasissa on paljon vuoden 2000 jälkeistä kalustoa.

      >Venäjän armeija ei taistele Donbassissa.

      Vain Venäjä + venäjätrollit väittää niin.
      Faktat kertoo toisin.

     • Olet selvästi niitä lapsenmielisiä, jotka luulevat että sodat voitetaan miesylivoimalla ja aseteknologialla.

      Noilla kahdella toiminnolla USA ja NATO on hävinnyt kaikki sotansa.

      Määrä- ja teknologiausko on saanut USAn ja NATOn sotajoukoissa, upseereissa, sodanjohdossa, koulutuksessa, organisaatioissa aikaan sen, että strategisille ja taktisille toimille ei osata eikä voida antaa arvoa kun niitä ei ymmärretä eivätkä aseet sovellu niihin.

     • No ainakaan Ukrainassa venäläiset eivät ole voittaneet tuota sotaa vaikka selvä mies sekä sotakaluston teknologinen ylivoima. Siitä huolimatta, alivoimainen,osittain kehnosti varustetut ja koulutetut Ukrainan puolustusvoimat ovat pysäyttäneet venäläisten asevoimien ja militanttien hyökkäyksen Itä-Ukrainassa. *LOL*

      Mites se Putinin ja Venäjän fanipoitsujen hokema menikään? ”Kahdessa viikossa Kiovaan” *LOL* *LOL*

      Kun nyt verrataan tuota pientä miehitettyä kaistaletta Donbassissa Putinin alkuperäiseen suunnitelmaan luoda ”Novorossija” ja liittää se Venäjään niin voinemme todeta suunnitelman epäonnistuneen lähes täysin. *LOL*

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here