Olen kohta kaksi täyttä lukuvuotta joutunut todistamaan, miten epäpäteviä Suomen tulevaisuuden päättäjät tulevat olemaan.

Opiskelen valtiotieteitä yliopistotasolla. Saamme opiskelijakollegoideni kanssa hyvät työvälineet käsiimme voidaksemme tulevaisuudessa toimia muun muassa virkamiehinä ja poliitikkoina eli päättäjinä. Ongelma on, että kyseinen tieteenala antaa opetuksen vain näiden työvälineiden käyttöön.

Meidät opetetaan käyttämään työvälineitä, joita meidän pitäisi käyttää voidaksemme itse tutkia miten maailma toimii. Meille ei kuitenkaan annettu piirustuksia, jotka kertoisivat, miten maailmamme on rakennettu. Tämän yhteensä viisivuotisen koulutuksen aikana saadut työvälineet menevät monilta hukkaan, sillä kollegani luovat kuvan maailmamme rakenteista lukemalla valtamedian uutisia ja seuraamalla sokeasti valtavirran mukana.

Koska kukaan ei ole heidän elämänsä aikana haastanut heidän maailmankuvaansa, he luulevat tietävänsä miten maailma toimii. He kutsuvat itseään esimerkiksi valtiotieteiden maistereiksi, virkamiehiksi ja poliitikoiksi ilman, että olisivat kertaakaan elämänsä aikana vakavasti tutkineet yhtäkään oman todellisuuskäsityksensä vastaista väitettä.

HE LEIMAAVAT AUTOMAATTISESTI omien ajatustensa kanssa ristiriitaiset väitteet salaliittoteorioiksi ja harhaopeiksi. Kollegani eivät halua nähdä – tai edes tutkia – todenperäisyyksiä vaihtoehtoisten käsitysten takana esimerkiksi Ukrainan kriisin puhkeamisen, siirtolaiskriisin tai Suomen hallituksen leikkauspolitiikan suhteen.

He pysyvät mukavuusalueellaan, koska se on helppoa ja koska he pelkäävät, mitä saattaisivat löytää sen ulkopuolelta. Rohkeus tutkia maailman toimintaa jää puuttumaan erityisesti siksi, että se johtaisi nopeasti vastakkaiselle puolelle kuin valtavirran mukana menevät ystävät.

Nämä päälle parikymppiset opiskelijat pelkäävät tutkia, miten maailma toimii. Se voisi johtaa heidän kahdenkymmenen vuoden aikana muotoutuneen maailmankuvansa järkkymiseen – ja mikä pahempaa – ystävien katoamiseen ympäriltä. Tunnetilat ottavat vallan, ja he kieltävät itseltään mahdollisuuden edes perehtyä mihinkään valtavirran käsityksistä poikkeavaan ajatteluun.

HE SULKEVAT KYSYMYKSET maailman rakenteista puolitietoisesti piiloon ajatustensa syvimpiin uumeniin. Loppujen lopuksi he eivät opi tämän viiden vuoden aikana mitään, vaikka saavatkin koulutuksemme kautta itselleen (varsin korkeapalkkaisen) työn valtion leveästä byrokratiasta.

Tilannetta pahentaa, että monet opiskelijat, mukaan lukien tulevat päättäjät, elävät vielä vanhempiensa rahoilla tai vanhempiensa luona, sillä opintotuki ei edes nyt – ennen sen leikkausta – riitä elämiseen. Kun he siirtyvät opintojen jälkeen pois vanhempiensa rahoilla elämisestä suoraan mukavapalkkaiseen työhön, missä välissä kyseiset yksilöt oppisivat, mitä on elää omilla vähäisillä rahoillaan?

Sama koskee heitä jotka ottavat opintolainan (joiden osuutta opiskelijoista Suomen hallitus yrittää opintotukiuudistuksen myötä kasvattaa leikkaamalla opintotukea ja parantamalla opintolainan ottamisen ehtoja). Rahaa riittää elämiseen koko opiskeluajan aikana, ja lainan he maksavat mukavapalkkaisen työnsä kautta helposti takaisin.

Heidän on helppoa leimata esimerkiksi köyhien ja ei yhtä korkeasti koulutettujen ihmisten käsitykset maailmasta harhaopeiksi ja tehdä oman osaamattomuutensa takia köyhien kansalaistemme aseman Suomessa entistä heikommaksi. Joku voisi tässä jopa nähdä yhden syyn sille, miksi Suomen nykyinen ja sen edelliset hallitukset eivät näytä ymmärtävän, miltä köyhempien arki näyttää.

MINUA EI VAIENNETA, eikä kenenkään teistäkään pidä antaa muiden määrätä, mitä saatte ajatella tai mitä saatte sanoa. Puolustakaa omia käsityksiänne maailmasta kovaäänisesti, mutta olkaa samalla itse avoimia muiden mielipiteille!

Tulevaisuuden päättäjät elävät valheessa ja rinnakkaistodellisuudessa, ja se riittää heille – he saavat hyväpalkkaisen työn joka tapauksessa. Poliitikon uralle lähtevät saavat samassa rinnakkaistodellisuudessa elävien massojen äänet. Kierre jatkuu ja ruokkii itseään loputtomiin, sillä nämä samat opiskelijat pääsevät myös vaikuttamaan tulevaisuudessa siihen, miten taas tulevien päättäjien koulutus rakennetaan.

Tämä systeemi tulee jatkumaan samanlaisena niin kauan kuin me annamme sen jatkua. Se tulee jatkumaan siihen asti kunnes saamme nämä tulevaisuuden päättäjät heräämään todellisuuteen, jossa he elävät.

HAASTAKAA jokaisen nuoren ihmisen käsityksiä maailmasta, jos he eivät uskalla tehdä sitä itse. Tällä hetkellä monet nuorista tulevaisuuden päättäjistämme elävät siinä samassa rinnakkaistodellisuudessa kuin ystävänsäkin – valtavirrassa.

Jos haluamme, että Suomen tulevat päättäjät olisivat viisaampia kuin nykyiset, meidän on saatava niin nykyiset kuin tulevatkin sukupolvet kasvatettua siihen ajatusmalliin, että on parempi olla vihattu totuuden kuin rakastettu valheen vuoksi.


¤
Leif Andersson on valtiotieteiden opiskelija ja vihattu toisinajattelija.
¤

Kuva: ronymichaud (CC0) via Pixabay, Max Pixel 
Kuvanmuokkaus: Johanna Lehtonen

53 KOMMENTTIA

 1. Kylläpä oli raikas nuoren ihmisen kommentti vaihteeksi luettavaksi 🙂 Hienoa että meillä on edes joitain nuorukaisia, jotka pyrkivät ja tahtovat ajatella omilla aivoillaan, johtipa järjenkäyttö vaikka tuloksiensa puolesta epämiellyttäviin, mutta todenmukaisiin lopputuloksiin! Hiukan toivoa konsensustodellisuuteen. Tsemppiä Leif!!!

 2. Loistava kirjoitus sinulta Leif.
  Kirjoitin tuolla aiemmin jotain tämäntapaista ja se sopii tähän mitä parhaiten:
  … Noin se menee, ihminen on aina enemmän tai vähemmän subjektiivisen maailmankuvansa vanki ja jos tuo kuva on muokattu ja manipuloitu kuten se yleensä on opetuksen ja koulutuksen jäljiltä niin se ei mahdollista asioiden ja maailman objektiivista tarkkailua joka on mahdollista vain ’kun aivot ovat hyvässä kunnossa’ eli vapaat tuosta aivopesusta. Ja tuo tarkastelu eri näkökulmasta voi todella jopa pelottaa kuten tuot esiin.
  Vapautuminen manipuloidusta maailmankuvasta on hidas ja vaikea tie jota valtarakenteet yrittävät parhaansa mukaan vaikeuttaa, usein myös syöttämällä tietoisesti omaa propagandaansa.
  Todellinen totuuden etsijä panee totuuden etsimisen poliittisten tai henkilökohtaisten syiden edelle, olivatpa ne ideologisia, kansallisia, isänmaallisia, etnisiä, luokkaan tai sukupuoleen liittyviä.
  Filosofi ja kirjailija Iris Murdoch kirjoittaa Hyvyyden suvereenisuus artikkelissaan ”tutkijan rehellisyydestä ja nöyryydestä, joka ei edes tunne houkutusta tukahduttaa sitä mikä kiroaa hänen teoriansa.”
  Professorit ja poliitikot ym. valtarakenteiden vasallit, jotka omaavat sellaisia hyveitä ovat hyvin harvinaisia missä tahansa maassa ja – kuten sanot – ’HE SULKEVAT KYSYMYKSET maailman rakenteista puolitietoisesti piiloon ajatustensa syvimpiin uumeniin’.
  https://www.amazon.com/Sovereignty-Good-Routledge-Classics/dp/041525552X?tag=viglink21109-20

  • Tuo on varmaan totta mutta voi myös ajatella onko se sittenkään hyvää tai oikeaa viisautta sillä siinä päädytään lopulta helposti vallanhaluisten välineiksi. Eli vallan karttaminen osuu omaan nilkkaan ja eihän sellainen ole viisasta tai järkevää.
   Tässä on pakko rinnastaa järki ja viisaus vaikkeivat ne sama asia olekaan mutta kuitenkin osin lähellä toisiaan.
   Parasta tietenkin olisi kun viisaat kansan tuella hallitsisivat ja valta olisi heillä eikä vallanhimoisilla.
   Kaikkien maiden viisaat yhtykää ja ottakaa kansan tuella valta käsiinne!

 3. Kysymys lienee paradikgman muodostamisen oiikeudesta, nämä virkamiehet, politikot, liikeelämän satraapit kuvittelevat, että juuri he ovat oikeutettuja, kertomaan kuinka maailma toimii.
  Nykyinen meno oikeastaan vaihdittui Tatsherin vallasaolessa hän totesi vaihtoehtoa ei ole ja maailma uskoi sen.,

 4. Kiitos Leif tästä.

  Olisi mielenkintoista kuulla lisää sinulta, mitä siihen ”vihattuun” maailmankuvaasi oikein mahtuu.

 5. > kollegani luovat kuvan maailmamme rakenteista
  > lukemalla valtamedian uutisia ja seuraamalla
  > sokeasti valtavirran mukana.

  Järjestelmät vaihtuvat ja ihmiset vaihtavat jatkuvasti keskinäistä paikkaansa sosiaalisella arvoasteikolla, mutta IHMINEN EI MUUTU. Enemmistö, yli 99 %, on aina seuraajia. Se on ihmisapinan geeneissä peritty ominaisuus. Sitä ei voi muuttaa.

  > Tämä systeemi tulee jatkumaan samanlaisena
  > niin kauan kuin me annamme sen jatkua. Se tulee
  > jatkumaan siihen asti kunnes saamme nämä
  > tulevaisuuden päättäjät heräämään
  > todellisuuteen, jossa he elävät.

  Yliopisto on palannut juurilleen. Helsingin yliopisto alun perin perustettiin tuottamaan virkamiehiä Tsaarin hallinnolle.

  Koskaan ei edes tarkoitus ole ollut itsenäisen ajattelun edistäminen. Vaan tavoitteena on virkavala ja ehdoton totteleminen. Tähän ei itsenäinen ajattelu sovi.

  > MINUA EI VAIENNETA, eikä kenenkään teistäkään
  > pidä antaa muiden määrätä, mitä saatte
  > ajatella tai mitä saatte sanoa.

  Kun luovuttaa riippumattomuutensa työnantajan haltuun, valtiolle, takaa itselleen pitkän virkauran. Vaikka hallitus muuttuisi, vaikka vallankumous tulisi tai vaikka ulkomainen valta ottaisi hallinnon, virkamies säilyttäisi asemansa ja hyvän palkkansa. Hyvin kävi Ruotsin virkamiehille Suomessa, kun Venäjä otti maan haltuunsa 1809 (tai niillä paikkein).

  • Voi kun päästäisiin siihen että tämä byrokratisoitunut ja lakeijaksi antautunut virkamieskunta heräisi ja ottaisi omat aivot käyttöön. Se olisi valtava harppaus kohti tervettä yhteiskuntaa jossa kukaan ei pakene vastuutaan kokonaisuudesta ja antaudu vain oman selustansa turvaamiseen.

 6. Hyvä artikkeli. Kiitos Leif Andersson. Näin maallikollekin on ollut selvää mistä niitä politiikan broilereita tulee, mutta mahdollisuus vaikuttaa muutokseen on vähäinen.

 7. Mutta eiväthän yliopistot ole valtioita valtiossa. Eli ne ovat valtion ylimmän hallinnon alaisia eli ylin valtiojohto on ajanut yliopistojen opetussisällön sekä valtamedian itselleen sopivaksi. Niin ikävää kuin se onkin, yksittäiset viisaat opiskelijat eivät asiaa paranna, vaan mätäpesäkkeiden saneeraus tulisi aloittaa pyramidin huipulta. Nyt! Nykyisten puolueiden värkeillä se ei onnistu.

  • > Mutta eiväthän yliopistot ole valtioita
   > valtiossa.
   > …
   > mätäpesäkkeiden saneeraus tulisi aloittaa
   > pyramidin huipulta. Nyt! Nykyisten puolueiden
   > värkeillä se ei onnistu.

   Saneeraus ei auta mitään. Siitä vain seuraisi seuraava ongelma: kuka saneeraa? Perustammeko ”puolueettomista virkamiehistä” koostuvan saneeraustoimikunnan tekemään tämä uudistus! Poliitikkoihinhan emme voi luottaa. Vetävät aina kotiin päin.

   Ongelma on yliopistolaitoksen rahoitus. Nykymalli on: yksi maksaja, yksi totuus. Tämä pitää muuttaa malliksi: opiskelija, valitse kenen rahoittamassa yliopistossa opiskelet. Itse kärsit seuraukset ja itse myös pidät voitot. Sinunhan on elämäsi ja se miten haluat lopun elämääsi kuluttaa.

 8. Heikki Ylikangas on kuvaillut suomalaisen virkamiesbyrokratian erittäin hyvin kirjassaan ”Suomen historian solmukohdat”. Otin hyllystä ja siellä se, luku ”Miten Suomesta tuli valtio”, sivulta 134 alkaen. Virkamieskunta sai johtaa Suomea suht itsenäisesti v. 1809 alkaen. Edes valtiopäiviä ei kutsuttu koolle pitkään aikaan. Tuota lukiessa tuntuu kuin eläisimme samaa päivää. Virkamiesbyrokratia elää ja voi hyvin edelleen.

  Että huipulta ruvetaan muuttamaan, sanoi Veijo. Miten tuo kävisi päinsä? Äänestämällä kerran neljässä vuodessa? Ei ole onnistunut tähän päivään mennessä. Vai luuletteko että joku Lindström on pätevä johtamaan Oikeusministeriön virkamiehiä, vai käykö päinvastoin? Tai edes Keinoelinministeriötä? Sen verran outoja laikiesityksiä niistä pukkaa.

  Uskoisin, että talouden oppikirjoja vääristellään eniten. Niissähän on vain rahaa joka ”sijoitetaan” älykkäästi ja tullaan rikkaiksi. Ei onnistu kaikilta. Unohdetaan se tärkein, rahan syntymekanismi, joka on suurin lamojen aiheuttaja. Ja usein unohdetaan myös korko, jota rahan luoja perii tyhjästä luomastaan rahasta. Talouslaman nimikin oli ennen ”finanssikriisi”. Nykyisin ”työttömät”.

  • Olen tavis samaa mieltä, ei näytä hyvältä, kusessa ollaan. Mites ois uusi puolue, joka ei petä äänestäjiään kuten nykyisillä on tapana?
   Tällä sivustolla on asiantuntijoita alalta, kommentteja haikaillen..

 9. Veijo, uusia puolueita on, mutta eivät saa juuri kannatusta. Kansa kyllä kiroilee politiikkaa, mutta kun koppiin mennään, äänestetään niitä samoja kuin ennenkin. Mediakin mittaa kuukausittain vain ”kolmea suurta”, niiden kannatusta joka vaihtelee nollapilkkujotain prosenttia kuukausittain. Lisäksi me tuemme eduskuntapuolueita rahalla, puoluetuella. Silläkin voi mällätä kun uudet puolueet yrittävät talkoovoimin saada äänensä kuuluviin.

  Kolmen ”suuren” äänestäminen on takuu, että mikään ei taatusti tule koskaan muuttumaan. Kehoittaisinkin äänestäjiä kuuntelemaan mitä uusilla puolueilla on sanottavaa. Muun muassa ja mielestäni Ranskan vaalien uutinen oli se, että vanhat puolueet menettivät kannatustaan aikastalailla. Sitä ei media juuri huomioinut syytellessään Le Penniä äärioikeistolaiseksi ja populistiksi. Sitä hän ei missään nimessä ole, vaan suverenisti, vai miten tuon kirjoittaisi. Ilmaisu ei ole vielä vakiintunut kielenkäyttöön. Populisteja ovat vain nykyiset hallituspuolueet. Lupaavat tehdä yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, mutta tekevätkin päinvastoin.

 10. Jos populismia etsitte, niin ei tarvitse kaukaa hakea. Suomessa se on Sipilän hallitus. On pyörtänyt kaikki vaalilupauksensa. Eikö se ole oikeaa populismia? Media vain kääntää populisminkin nykyään nurinperinpäin.

  • Juuri näin. Todelliset populistit ovat vallassa olevat kuten hyvin tuot esiin.
   Tämä pitäisi kansalaisten tiedostaa ja hyväksyä. Siitä lähtee muutos sillä vallassa ei voi olla ilman kannatusta. Ja ne jotka siellä nyt ovat olemme me valinneet, ei kukaan muu.

   • p.s. tässä esimerkki kansainvälisestä populismista
    Trump Saudi-Arabiassa: ”Terroristit eivät palvo jumalaa, he palvovat kuolemaa”
    – Yhdysvallat ei aio pakottaa omaa elämäntapaamme muille vaan haluamme ojentaa kätemme tuodaksemme rauhaa ja vaurautta koko maailmaan.
    http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201705212200152837_ul.shtml
    Tottahan tuo varmaan on etteivät nuo USA-koaliition itse luomat terroristit palvo jumalaa mutta palvooko sitä ’läntinen arvoyhteisökään’ joka nyt sotii Lähi-idässä ? ja rauhaako sinne sodan avulla viedään ???

 11. Paras kirjoitus mitä olen Vastavalkeasta lukenut, eli aloitetaan se ITSE TUTKIMINEN tämän paikan, johon jokainen meistä on syntynyt, todellisesta rakenteesta. Meidän tulee kyseenalaistaa vallitseva pseudo-tiede, kuin myös tämä koulujen suorittama aivopesu, joiden avulla lasten oma ajattelu ja oivallukset taannutetaan.

  Harvoin olen ollut kenenkään kanssa näin samaa mieltä kuin tästä:

  ”Koska kukaan ei ole heidän elämänsä aikana haastanut heidän maailmankuvaansa, he luulevat tietävänsä miten maailma toimii. He kutsuvat itseään esimerkiksi valtiotieteiden maistereiksi, virkamiehiksi ja poliitikoiksi ilman, että olisivat kertaakaan elämänsä aikana vakavasti tutkineet yhtäkään oman todellisuuskäsityksensä vastaista väitettä.

  HE LEIMAAVAT AUTOMAATTISESTI omien ajatustensa kanssa ristiriitaiset väitteet salaliittoteorioiksi ja harhaopeiksi. Kollegani eivät halua nähdä – tai edes tutkia – todenperäisyyksiä vaihtoehtoisten käsitysten takana esimerkiksi Ukrainan kriisin puhkeamisen, siirtolaiskriisin tai Suomen hallituksen leikkauspolitiikan suhteen.”

  LOISTAVAA TEKSTIÄ, KIITOS. Mielenkiinnolla odotan, josko tällä kirjoituksella on muitakin vaikutuksia kuin kommentoijien kiitoksien tulva, ja sen jälkeen back to zzzzz…..

  • On tässä yritetty niillä emmeillä joita meidän ”edustuksellinen demokratia” antaa, äänestystä kerran neljässä vuodessa. Kevyeksi on havaittu, marginaaliin on jääty. En ole edustajaa saanut Arkadian kukkulalle. Demareita äänestin aikanaan kun palkansaajana olen yrittänyt perheeni leivässä ja lämpimässä pitää, mutta 90-luvun puolivälissä tuli ”Liisan lista”. Filatovin ”työttömien aktivointi” ja pisteenä iin päälle Lipponen joka meni kokoomuksestakin oikealta ohi. Ei ihme, että puolueeton riippumaton totuusmedia häntä vieläkin kehaisee. On hän itse mukavasti pärjäillyt, jos iltasanomiin on uskomista. Sehän se, politikon tavoite. 90-luvulta alkaen en ole eduskuntapuolueita äänestänyt.

   90-luku on vielä kirkkaana mielessä kun politiikkaa katselen. Silloin meni kansan ohi pankkien ja sijoittajien ”pelastaminen”. Varakkaimmat olisivat menettäneet suurinpiirtein kaiken kaukaa viisaan talouspolitiikan ansiosta, mutta päätettiin ottaa kansan karttuisasta kädestä, velaksi. Meiltä vietiin melkein kaikki ja velka jäi. Meidänkin perhe oli vuosikausia silloin täysin rahaton. Riittivät vain verojen, korkojen ja lainanlyhennysten maksuun. Laskimme kolikkoja kauppaan mennessä. Kerran jouduimme myymään lapsemme pinnasängyn, josta saadut rahat ”sijoitimme” viisaasti ruokaan. Siitä huolimatta, olemme Suomen kansalaisina nyt velkaa enemmän kuin koskaan ja kansallisomaisuutemme on lahjoitett… eikun myyty. Täytyy olla oikea talousnero että osaa tällaista tehdä. Tätä en unohda, kun virkamiesten ja politikkojen pallinaamoja katselen.

   Mitäpä tekevät nuo pelastetut pankkirit ja sijoittajat nykyisin. Sylkevät silmille, vaativat vielä tekemään ilmaista työtä, politikkojen suulla. Miksi siis vielä äänestää niitä, jotka ovat ”sijoittajilla” töissä, mutta joiden palkan me joudumme maksamaan. Vain RKP on täysin rehellinen. Se ei ole koskaan luvannut mitään hyvää (suomenkieliselle) suomalaiselle, eikä ole tehnyt. Muiden politiikka on enemmän kuin kaksinaamaista. Persujen piti olla se ”muutos” johon noin puolimiljoonaa kansalaista uskoi. Paskanmarjat. Huijasivat, ja vielä kaksi kertaa peräkkäin.

 12. Päättäjät ovat Suomessa eläneet rinnakkaistodellisuudessa jo 30-40 vuotta. Kirjoitus antaa kylläkin erään yksinkertaisen selityksen sille, miksi maalaisjärkisyys ja jokamiehen oikeustaju ovat Suomesta katoamassa tyystin. Seuraksena on kaaos, jota nykyisin orkestroidaan meille kansainvälisten tahojen kautta. Suomi lakkaa valtiona olemasta 10 vuoden sisällä ja jatkossa paikallisista asioista päättää joku ylikansalliseen järjestelmään kytketty hallinnollinen tekoälysovellus. Yliopistoissa harrastettu aivopesu lopetetaan, koska sen päämäärä eli kaaos ja valtion loppu on saavutettu. Eli omaa oksaansa Suomen ylimieliset ”päättäjät” oikeasti sahaavat.

  • Olen taipuvainen uskomaan tuon. Mutta jos tämä varoitus toteutuu niin kaikki voi tapahtua jo paljon aikaisemmin:
   RED ALERT: Attempted political coup now taking place in D.C. with effort to impeach Trump for fabricated “obstruction of justice”
   We are right now on the very precipice of this unfolding before our very eyes in the days ahead. An effort is under way to impeach President Trump or declare him mentally unfit. Rumors are swirling that his own cabinet is prepared to say he suffers from Alzheimer’s or dementia and is therefore “unfit for command” and must be replaced. An actual political coup is forming up at this very moment, and the anti-American forces within the media and the bureaucracy are planning to move swiftly to out-pace public awareness or dissent against the coup that’s taking place.
   — a coup against Trump will likely set off a civil war and a catastrophic market collapse
   The goal of all this is the overthrow of the Republic and the final crushing of all voices of liberty
   http://naturalnews.com/2017-05-17-red-alert-attempted-political-coup-now-taking-place-in-d-c-with-effort-to-impeach-trump-for-fabricated-obstruction-of-justice.html
   http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=151936

   Uskoako vai ei…? Mutta tästä oli artikkeli aikaisemmin myös RT-deutsch mediassa
   Medienkampagne in den USA: Amtsenthebung von Donald Trump
   Abgeordnete fordern erneut die Amtsenthebung von Donald Trump. Wie schon bisher stammen die unbelegten Vorwürfe aus anonymen Quellen. Der Präsident hält die Vorwürfe für eine erneute „Hexenjagd“. RT prüft die Chancen für ein ernsthaftes Verfahren zur Amtsenthebung.
   https://deutsch.rt.com/nordamerika/50821-medienkampagne-in-usa-amtsenthebung-von/

   • Kun noita amerikkalaisia sivustoja seuraa niin eiköhän Deep State valtansa varmista, väkivaltaisesti kuten mellakkavideot USA:n kaduilta osoittavat. Mutta mitä sen jälkeen tapahtuu? Viimeinen Suuri Sota?
    No sittenhän ei tarvitse murehtia Suomen Brysselistä johdettua politiikkaa. Saisikohan Rysky-Aro-Jantunen-thinktankilta asiasta kaikenkattavan selonteon?

  • Aika arviosi taitaa mennä kohdalleen. Holkerin hallitus lanseerasi sanan ”rakennemuutos” vuoden -87 hallitukseensa. Sitä toistettiin papukaijana, siitä tehtiin laulukin joka nykyisin menisi rap-osastoon. Tuskin monikaan tiesi mitä se oikeasti tarkoittaa, mutta toistamalla sanaa tuhansia kertoja, kaikki olivat varmoja, että sellainen tarvitaan.

   90-luvun lama näytti jo käytännössä mitä rakennemuutos tarkoittaa, mutta rakennemuutos näyttää passaavan sekä lamojen tekemiseen että niiden korjaamiseen. Siksi noita ”lamoja” tulee tihenevällä syklillä. Hakataan edelleen päätä seinään, vaikka Einstein sanoi jo sata vuotta sitten, että emme voi korjata ongelmia samoilla menetelmillä joilla ne teimme.

   Kovin kummoista tekoälyä ei tarvita virkamieskunnan korvaamiseen. Joku teini tekisi sen commodore kuusnelosella. Tärkein tehtävänsä on kerätä kansalta lisää rahaa ”kestävyysvajeen” paikkaamiseen ja panna sitä jakoon ministerin ohjeiden mukaan. Esimerkiksi tämä http://tuulivahinko.fi/ . Perinteisiä rahankeräyskeinoja ovat veroluonteiset maksut, auto-, alkoholi-, tupakka-, makeis-, jäätelö-, sokeri-, polttoaine-, kiinteistö-, yms. verot ja viimeisenä neronleimauksena kansan sakottaminen. Virkamiesten ja/tai ministereiden avustajien tehtävä on lähinnä tuottaa aanelosia vähintään yksi riisi jokaista lainvalmistelua varten, vaikka asia sopisi yhdelle aaneloselle. Nykyisin riittäisi yksi exel sivu.

   ”Rakennemuutoksen” ansiosta joudumme tukemaan nyt veroilla kaikkea mikä liikkuu. Tärkeimmpänä valtio ja pankit. Terveydenhoidon yksityistäminen on jo toteutumassa, siis verovarojen yksityistäminen, ei muuta. Mitä on ”yksityinen” joka maksetaan veroilla? Veroasteemme on jo yläkantissa, mutta verovähennykset on arvioitu budjetissa ja niiden karsinta menossa. Arvioissa on sellainenkin kummallisuus kuin ”Laskennallisen asuntotulon verovapaus”, joka on arvioitu tänä vuonna 3,4 miljardiksi. Ymmärtääkseni asumisesta on pelkkää menoa, mutta virkamiesmatematiikalla siitä saadaan tuloa.

   Sitten vielä ihmetellään mistä johtuu suomalaisten ”herraviha”. Virkamiesten kannattaisi ajatella ensin, miksi vihata kansaa, jolla on ”töissä”. Tai miettiä kenellä on töissä, ja pyytää sieltä palkkansa.

 13. Alunperin ihmisen ei pitänyt hallita toista ihmistä,ja sitä ei enää voida muuttaa miksikään.Tottumus on toinen
  ”luonto”sanotaan vanhassa viisaudessa.Paljon on nuorissa opiskelijoissa,alkuunsa ”jalo-verisiä” lähimmäis-
  rakkaita ajattelijoita,joista muodostuu kovassa kilpailussa omaan napaansa tuijottajia.Enemmistö on opetettu
  ”mitäs siitä on MINULLE tuloja” ? Ihmisen on muututtava ensin ”sisäisesti”,mutta siihen ei yhteiskunta anna
  mitään mahdollisuuksia.Kaikessa tärkeintä on paremmuudesta kilpailu.Ahneus on ihmisen ”peri-synti”.

 14. Olen täysin eri mieltä siitä, että muutosta parempaan ei tulisi, koska täydellinen muutos on ihan kulman takana. Kuten K. Tuomari osuvasti sanoi: Ihmisen on muututtava ”sisäisesti”, ja se sisäinen muutos on jokaiseen ihmiseen varmuudella rakennettu. Ihminen on sipuli… se kyllä jalostuu, vaikka sitä on nykytilanteessa vaikea uskoa.

  Olemme uppoamassa ihmiskuntana yhä syvemmälle pimeyteen ainoastaan siksi, että osa meistä – eli ns. Raamatun ”valittu kansa” – tulee nousemaan ylös. Kysymys on tietenkin ihmisen tietoisuudesta, eli ihmiselle kehittyy kuudes aisti, joka ei ole sen suurempi ihme kun meidän nykyiset viisi aistia. Juuri tämä kuudes aisti, eli ”kolmas silmä” on keskeinen osa okkultistien salaista opetusta. He puhuvat valaistumisesta, ja juuri sitä tietoisuuden äkillinen nousu tarkoittaa, eli ihminen ”tulee uudeksi” – valaistuu. Maailma siis tulee muuttumaan ihmisen ”äkillisen” muuttumisen kautta. Kyseinen muutos, eli yksittäisten ihmisten irrottautuminen nykyisistä valtarakentaista (kuten valtamedia, politiikka, koulutus, pseudo-tiede, armeijat ym.) on nähtävissä kaikkialla ympäri maailmaa. Istumme kehityksen junassa ja sen suunnan huomaa myös tämän ”rinnakkaistodellisuus” kirjoituksen kautta!!

 15. Hyvä kirjoitus!

  Olisi kiinnostavaa kuulla mitä siellä valtiotieteellisessä oikein opetetaan.
  Oletteko lukeneet Andrzej Łobaczewskin kirjan Political Ponerology? Itse en valitettavasti ole mutta kuulostaa kirjalta joka olisi pakollista luettava kaikille virkamiehille.

 16. Kaikki merkit kyllä viittaavat siihen, että valtioista ollaan tekemässä yövartijavaltioita, jotka järjestävät vain ”oikeuslaitoksen” ja väkivaltapalvelut, kuten armeijan ja poliisin. Kaikki muu ”kilpailutetaan vapaille markkinoille”, jotka eivät ole kilpailua ja vapaita markkinoita nähneetkään. Tähän taipuvat politikot jotka ”ohjeistavat” virkamiehiä oikein, tulevat saamaan ylenpalttisen vaalirahoituksen ja näkyvyyttä puolueettomassa ja riippumattomassa totuusmediassa.

  • Näin juuri poliisi valtio nwo:ta rakennetaan.
   Kuten ylempänä totesit Einstein sanoi jo sata vuotta sitten, että emme voi korjata ongelmia samoilla menetelmillä joilla ne teimme.
   Mutta tarkoitus ei olekaan korjata mitään vaan rakentaa entistä ahtaampi häkki kansalle.

   • Eikä järkiintymistä ole näköpiirissä. Jää vain kysymys, mitä helvettiä tässä voi kansalainen enää tehdä?

   • Viittasit Einsteinin lausahduksiin, joita kovasti irtokarkkeina tarjoillaan. Irtolausunto liitettynä tämän blogin yhteyteen jotenkin tahmoo.
    Suos. lukemaan kirjan: Richard Rhodes ”The Making of the Atom Bomb”. Asiayhteys valkenee. (Yksi parhaita lukemiani kirjoja, tuskin olen yksin mielipiteeni kanssa).

  • > merkit kyllä viittaavat siihen, että valtioista
   > ollaan tekemässä yövartijavaltioita, jotka
   > järjestävät vain ”oikeuslaitoksen” ja
   > väkivaltapalvelut, kuten armeijan ja poliisin.

   Ongelmat alkoivat alun perin siitä, kun valtio alkoi laajentumaan tuon ydinosaamisensa ulkopuolelle. Laajeneminen väkivaltaa käyttäen oli helppoa ja loppua valtion mahdille ei kuviteltu edes olevan.

 17. En ole kovin yllättynyt.

  Michael Ellnerin mukaan kaikki on ylösalaisin; ”lääkärit tuhoavat terveyden, juristit tuhoavat oikeuden, yliopistot tuhoavat ymmärryksen, hallitukset tuhoavat vapauden, lehdistö tuhoaa tiedon, uskonto tuhoaa moraalin ja pankit tuhoavat talouden”.

  Nähdäkseni riittää kun katsoo päivän lehteä, tai ikkunasta ulos.

  • Juuri näin. Kaikki tuo eliitin tuhoamisen vimma on helppo nähdä heti kun suostuu itse vapautumaan oravanpyörästä ja alkaa ajatella omilla aivoilla eikä enää taistele totuutta vastaan.
   Itse ihmettelen kuinka joku vielä ostaa iltapäivälehtiä ja jaksaa seurata niiden kansan halveksintaa.
   ’tavis’ kysyy tuossa ylempänä mitä helvettiä tässä voi kansalainen enää tehdä? Se on todella paha ja pakollinen kysymys jonka edessä olemme ja jokin vastaus siihen pitäisi pian löytää.

  • > Michael Ellnerin mukaan kaikki on ylösalaisin

   Hyvin sanottu. Tuo lista kertoo hyvin, että näillä kaikilla ongelmilla on yksi yhteinen syy: valtio.

   Mihin tahansa ongelmaan valtio kätensä laittaakin ratkaistakseen sen, tuosta ratkaisusta tulee seuraava ongelma, joka on aina suuruusluokkaa isompi.

   • Ei valtio vaan eduskunta joka ei käytä valtaansa kansan parhaaksi.
    Sillähän on ylin valta maassa ja nyt se yksityistää kaiken jotta kansaa päästään tehokkaasti riistämään. Ja ajaa maan velkavankeuteen.

    • En tiedä onko ongelma niinkään valtio- tai eduskuntakeskeinen. Luulen että kyseessä on paljon syvemmälle ulottuva rakenteellinen ongelma, jonka syitä ja vaikutuksia voi jäljittää historiassa niin pitkälle kuin oma motivaatio, jaksaminen ja uteliaisuus riittää.

     Eduskunta, hallitus ja presidentit viime kädessä muodostuu tietyistä ”keulakuvista”, joiden todellinen merkitys kieroutuneen systeemin jatkuvuudelle on aika mitätön. Tänään joku on vallassa, huomenna paikalla on joku toinen. Missä määrin heillä on käsitystä asioiden todellisesta tilasta, on toinen asia.

     Kuten joku sanoi jotenkin näin; ”maailma on hyvin erilaisten ihmisten hallitsema, kuin mitä kuvittelevat ne, jotka eivät ole verhojen takana”.

     Jos intressi olisi toimia kansan parhaaksi, olisi politiikka monen muun asian ohella todella erilaista, kuin mitä se on nyt.

     • Pahinta on velkavankeus. Siitä seuraa Kreikan kohtalo pian.
      Ja yksityistäminen ruokkii bisnesajattelua jossa otetaan kansalta kaikki mikä vain voidaan ottaa.
      Kyllä kaikki on eduskunnasta kiinni sillä se valitsee koneiston joka määrää maan tavan elää. Ja se voi olla hyväksymättä asioita jotka eivät ole kansan edun mukaisia.

     • p.s. eduskunta määrää maan tavan elää … heillä on ylin lainsäädäntävalta Suomessa.
      Suomen poliittinen järjestelmä
      Suomen poliittinen järjestelmä on hallintomuodoltaan parlamentaarinen demokratia. Suomessa on käytössä monipuoluejärjestelmä.
      Vallan kolmijako-opin mukaan lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, parlamentaarista toimeenpanovaltaa edustaa pääministerin johtama valtioneuvosto ja oikeuslaitos on riippumaton toimeenpano- ja päätösvallasta.

     • Niin tai sitten haistetaan vitut pankeille ja sanotaan että ei makseta velkoja Islannin mallin mukaan!

    • > Ei valtio vaan eduskunta joka ei käytä valtaansa
     > kansan parhaaksi. Sillähän on ylin valta maassa

     Ihminen on geneettiseltä luonteeltaan seuraaja, matkija, matkija-apina. Tälle tosiasialle ei voi mitään. Vain hyvin pieni osa ihmisistä ylipäätään soveltuu johtajiksi. Alle prosentti väestöstä. Loput ovat seuraajia. Tekevät perässä mitä johtajat edellä ja tottelevat johtajia.

     Ongelma on demokratia. Se on täysin soveltumaton menetelmä johtajien erottamiseen massan seasta. Kun eduskunta valitaan demokraattisesti, tarkoittaa se, että käytännössä kaikki valitut ovat seuraajia, joiden ainoa poliittinen tehtävä on seurata johtajaa, fyysisesti vahvempaa henkilöä, sitä, jolla on paremmat aseet. Siis valtiota.

     Demokratian perusongelma on, että kansanedustajista on tullut valtion renkejä, kun heidän pitäisi olla isäntiä valtiossa.

     – Rengin tehtävä on etsiä ja löytää itselleen isäntä. ”Korkeampi taho.” Ja isäntiähän löytyy. EU, Nwo, Nato, … Sano mikä vain vahvemmaksi koettu instituutio, niin eduskunta on polvillaan sen edessä.

     • Valitettavasti olet paljossa oikeassa. Itse en kuitenkaan näe asiaa noin selkeästi geneettisenä. Kyllä kansasta löytyy enemmän sellaista epäitsekästä ja viisasta ainesta joka pystyy kantamaan vastuuta eikä olla vain renki.
      Ongelma on siinä että nykyisin ihmiset ovat vieraantuneet politiikasta jossa narsistit ja psykopaatit ovat päässeet valtaan. Ja puolueista on tullut heidän tukialuksiaan.
      Jos eduskuntaan saadaan puoluekurista irtaantuneita omilla aivoilla ajattelevia ja valitsijoiden arvomaailmaan sitoutuneita, kokonaisuuden edun mukaan toimivia ja moraalisesti terveitä niin kaikki voi muuttua. Eduskunnasta siis pitäisi tulla tärkein vallankäyttäjä ja itsenäisyyden puolustaja kun se nyt on pelkkä leimasin tai renki.
      Muuta tietä muutokseen tuskin on, pikemminkin kehitys kulkee kohti pahempaa pienen eliitin tiukkaa sanelupolitiikkaa jossa itsenäinen valtio, jonka tehtävä on puolustaa yhteistä hyvää ja kansan eheyttä, tuhotaan kokonaan.

     • Tuo — hmmm — suorastaan rodunjalostuksellinen näkökulma demokratiaan on kiintoisa. Siitä vinkkelistä voisi ajatella että Suomen ns. poliittinen johto matkii isomman alueen johtoa (joka seuraa kulissien takaista johtoa) vaikuttaakseen johtajilta äänestäjäkunnan silmissä, ja äänestäjäkunta valikoi seuraamansa ”johtajan”.

 18. Re:
  https://vastavalkea.fi/2017/05/20/tulevaisuuden-paattajat-elavat-rinnakkaistodellisuudessa/#comment-25026

  > en kuitenkaan näe asiaa noin selkeästi
  > geneettisenä

  Alistuminen ja ehdoton totteleminen väkivallan edessä on kansalaisen henkivakuutus valtiota / kuningasta vastaan. Kun valta vaihtuu ei uuden ja vahvemman väkivallan omistajan tarvitse tappaa suuria kansanjoukkoja. Vain vastustajat.

  Kun alistujat jäävät henkiin ja jatkamaan sukua tulee siitä pian vallitseva ominaisuus populaatiossa.

  > politiikasta jossa narsistit ja psykopaatit ovat
  > päässeet valtaan

  Rosvojoukko tarvitsee niin narsisteja kuin psykopaattejakin; niin rosvopäälliköitä kuin saaliin jakajiakin.

  Valta houkuttelee narsisteja ja psykopaatteja. Demokratia mahdollistaa niiden nousemisen vallan käyttäjiksi.

  Tällaista demokratiaan kuuluvaa perusominaisuutta ei voi korjata demokratian keinoin. Demokratia on itse rakentanut yhteiskuntaa uraputken psykopaateille ja tarjoaa heille hyvän palkan. – Näin paha saa palkkansa.

  > Eduskunnasta siis pitäisi tulla tärkein
  > vallankäyttäjä ja itsenäisyyden puolustaja

  Ihminen ei muutu. Demokratia on utopia siinä kuin kommunismikin. Ihmisen ominaisuuksista rakennettu maailma ei ole demokraattinen tai parlamentaarinen. – Ja jos emme rakenna yhteiskuntaa ihmisen ominaisuuksien ympärille, niin minkä sitten? Utopianko? … Niin. Sen toisen, paremman, utopian…

  Utopian rakentaminen pitää sallia, mutta rakentajille ei pidä antaa aseita käsiin.

  > Eduskunnasta … nyt on pelkkä leimasin tai renki

  Eduskunta on ratkaissut monen vallassa olevan henkilön ja virkamiehen toimeentulo-ongelman lopuksi ikää. Miksi kukaan heistä edes yrittäisi muuttaa järjestelmää.

  > Muuta tietä muutokseen tuskin on

  🙂

  • Onko kukaan arvon funtsijoista (lainaus ex-presidentiltä) koskaan havainnut nykyisen ongelmakentän (poliittinen ilmaus?) yhtäläisyyttä likihistorian tapahtumiin? Saksalaisethan eivät tienneet leirielämästä eivätkä grillatun lihan jatkuvan hajun aiheuttajista. Sivistynyt Eurooppa ei voinut mistään päätellä miten on ja mitä tuleman pitää. Silloin ei ollut somea, mutta senaikainen sivistyneistö varmastikin kirjoittelĩvat toisilleen sanomat kreikan filosofien aatoksia vilisten. Ja kaikki vaikutti olevan hyvin, aikansa.Useimpien mielestä kuin nyt, suuren osan mielestä..
   Tämän blogin kirjoittaja (Leif Andersson) tietää ja etenkin ymmärtää kirjoitukseensa liittyvän asiasisällön. Ja, mikä tärkeintä, hän esittää itse perustelemansa johtopäätöksen. Hieno kirjoitus!

  • Niin, en yritä väittää vastaan mutta kun sanot ’Ihminen ei muutu. Demokratia on utopia siinä kuin kommunismikin’ niin olen vähän eri mieltä.
   Ihminen kyllä muuttuu mutta mihin suuntaan se onkin eri juttu. Kasvuympäristöllä on suuri merkitys, siihen geenit reagoivat ja ne joita eniten ruokitaan kehittyvät eniten, ainakin valtaosalla meistä. Ja sen vallanpitäjät ja heidän mediansa hyvin tietävät.
   Enemmistö kansasta yleensä tietää aika hyvin mikä on viisasta ja moraalisesti oikein, jopa manipuloinnista huolimatta. Siksi voisi ajatella että kansanäänestyksiin pohjautuva politiikka tuottaisi suhteellisen hyvää tulosta, sanotaan tuollaista 7-8 tasoa kun nykyinen edustuksellinen demokratia tuottaa enemmän haittaa kuin hyvää. Se näkyy tuloksissa, länsimainen kulttuuri rappeutuu ja ajautuu koko ajan yhä selvemmin kohti perikatoa. Ja vastoin kansan enemmistön tahtoa psykopaattien ja narsistien johtamana jotka edustuksellinen demokratia päästää valtaan.

   • > Enemmistö kansasta yleensä tietää aika hyvin
    > mikä on viisasta ja moraalisesti oikein, jopa
    > manipuloinnista huolimatta. Siksi voisi ajatella
    > että kansanäänestyksiin pohjautuva politiikka
    > tuottaisi suhteellisen hyvää tulosta,

    Äänestämisessä on kyse tunnustautumisesta oman heimon tai klaanin, siis puolueen, jäseneksi. Äänestettäessä ei oteta kantaa muuhun. Valitaan vain klaanin johtajat. Nämä sitten käyttävät valtion haltuunsa ottamaa väkivaltaa ”klaanin mandaatilla ja voimalla”. – Äänestämisellä ei tehdä päätöksiä. Ei ainakaan demokratiassa.

    Todellinen (demokraattinen?) päätöksenteko aina edellyttää riskin ottamista. Oman panoksen sijoittamista peliin. Peliin, jossa lyödään vetoa tulevaisuudesta. Kun veto on lyöty väärän tulevaisuuden puolesta, astuu kuvaan mukaan politiikka. Valtion käytössä olevia keinoja käyttäen yritetään muuttaa jo tapahtunutta, jotta oma arpa kuitenkin voittaisi. – Tätä korjausliikettä sitten jatketaan niin kauan kuin toisten ihmisten rahat loppuvat ja politiikan tekeminen päättyy. Kun Neuvostoliitto romahti. Nyt EU on romahduksen partaalla. – Kun toisten kansalaisten rahat ovat loppumassa.

    https://armstrongmedia.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2017/05/Thatcher-Socialism-600×309.jpg

    • Tarkoitin kansanäänestyksiä asioista, en sitä mitä äänestäminen nykyisin on. Jos esim. tärkeistä koko kansaa koskevista asioista olisi mahdollisuus ottaa kantaa puolueiden ulkopuolella niin tulokset/ratkaisut olisivat erilaisia kuin nyt puoluepolitiikan seurauksena.
     Otetaan esimerkkinä Nato. Jos tehdään kansanäänestys niin Natoon tuskin mennään mutta edustuksellinen demokratia sen silti mahdollistaa. Ja jos maan puolueettomuudesta ja itsenäisyydestä käydään kansanäänestys niin melko varmaan tulos on että meidän on oltava puolueeton ja itsenäinen maa.
     Kuitenkaan emme sitä nyt ole.

     • > Tarkoitin kansanäänestyksiä asioista

      Aivan. Suora demokratia.

      Maksuttoman suoran demokratian ongelma on asioiden läheisyysperiaate. Tällä tarkoitan sitä, että vaikkapa rakennusluvasta äänestettäessä tontin omistajalla pitää olla suurempi päätösvalta kuin naapureilla, joilla pitää olla suurempi päätösvalta kuin naapurikuntalaisilla, joilla …

      Vapaassa yhteiskunnassa demokratia on maksullista.

     • Et nyt oikein ymmärtänyt
      Meillä voisi aivan hyvin olla pätevistä henkilöistä koostuva virkamieshallitus jonka toiminta ja esitykset alistetaan kansanäänestykselle ja ellei kansa niitä hyväksy niin niitä ei voida toteuttaa siinä muodossa.
      Yksinkertaista, eikö.
      Suora demokratia ei ole maksullista.
      Toinen mahdollisuus on Sveitsin malli jossa kaikista kansaa koskevista asioista on kansanäänestys.

     • Jos valtiolla ei ole itsenäistä, kansasta riippumatonta, päätösvaltaa, ei se ole myöskään suvereeni. – Kuka päättää sodasta ja rauhasta? Vai äänestetäänkö siitä?

      > pätevistä henkilöistä koostuva
      > virkamieshallitus

      Jonkun on tietenkin päätettävä toisen henkilön pätevyydestä tai ainakin pätevyyskriteereistä. Ministerit voisivat tietenkin olla jatkuvan äänestyksen kohteena. Kansalainen voi ottaa äänensä pois ministeriltä tai antaa ministerille milloin tahansa.

      Ongelma on kansan suuri enemmistö, joka elää vielä klaanien ja sukujen aikakautta. Nyt klaanin on vain korvannut puolue.

     • p.s. et nyt halua ymmärtää
      Totta kai valtiolla on johto ja päätösvalta mutta ei niin että pieni eliitti tekee mitä haluaa ja vastoin kansan enemmistön tahtoa.
      Se voidaan estää alistamalla tärkeät päätökset kansanäänestyksen alle.
      Miksi muuten juuri tuo pieni eliitti vastustaa kansanäänestyksiä voimakkaasti? Syy on yksinkertaisesti siinä, että se ei saisi tahtoaan läpi jos kansa saisi ilmaista tahtonsa.

 19. Ilahduin ”Repolaisen kommentista”, olisipa meillä enemmän samoin-ajattelevia, niin sitten pysyisi hiustemme väri nuoruuden ajassa. Kirjoituksen alustajalta haluaisin kysyä, miksi sellainen ”ALA” kiinnostaa joka jo nyt näyttää tuhoon tuomitulta. Mikä on politikon elämän-kaaren pituus ? Sydämmen rasvoittuminen, sekä synänhalvaus, ei kovinkaan, himoittava ammatti.

 20. Koulutuksesta on muodostunut jotain muuta, indoktrinaatiota. Valmistotuuksilla kyllästetyt kaikentietäjät tulevat marioneteiksi eläköityvien marionettien tilalle. Tässä tilanteessa onkin ”perusteltua” arvostella vaikkapa Venäjän järjestelmää ja käytäntöjä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here