Yhdysvaltain puolustusministeriön tarkastuksen mukaan maan armeijan kirjanpidosta on kadonnut yli miljardin dollarin arvosta Irakiin ja Kuwaitiin lähetettyä sotilaskalustoa, selviää Amnesty Internationalin tiedonvapausvaatimuksen nojalla haltuunsa saamasta auditointiraportista. Kalustoa oli toimitettu Irakin armeijalle osana vuonna 2015 aloitettua koulutus- ja varustusohjelmaa.

Kirjanpidosta ei löytynyt katetta mm. sadoille panssaroiduille Humvee-ajoneuvoille ja kymmenille tuhansille rynnäkkökivääreille.

Auditointi paljasti puutteita myös asetoimitusten jälkiseurannassa. Edellisessä, vuoden 2015 tarkastuksessa ilmeni, ettei Irakin armeijakaan aina tiennyt, mitä aseita säilytettiin varastoissaan, ja osaa toimitetuista aseista säilytettiin ulkosalla kuljetuslaatikoissaan.

Amnesty Internationalin Patrick Wilcken toteaa, että tiedot ovat erityisen synkkiä, kun ottaa huomioon pitkään jatkuneen amerikkalaisten aseiden päätymisen useille Irakissa taisteleville ryhmille – mukaan lukien ISISille.
¤

Lähde

Amnesty.org (24.5.2017): USA admits it failed to monitor $1bn of arms to Iraq https://www.amnesty.org.uk/press-releases/usa-admits-it-failed-monitor-1bn-arms-iraq

Kuva Irakin armeijan käytössä olevista panssarivaunuista: Michael Larson, U.S. Navy via Wikimedia Commons (CC0)

4 KOMMENTTIA

 1. Kuinkahan isoon aukkoon tämä saudi-sopimus johtaa?
  U.S. $350 Billion Arms-Sale to Sauds Cements U.S.-Jihadist Alliance
  The intensifying U.S.-jihadist alliance will be bad news for the governments that have been fighting consistently against jihadists (who are supported by the Sauds), such as Russia in Chechnya and Syria.
  The Saudi regime will now be able to stand behind the U.S.-backed Al-Qaeda-led forces in Syria that are fighting to overthrow and replace Syria’s existing government, which is backed by Russia.
  http://www.washingtonsblog.com/2017/05/u-s-350-billion-arms-sale-sauds-cements-u-s-jihadist-alliance-2.html#more-67656

  • Tällainen ’aukko’ löytyy…
   Donald Trump liittoutui ja myi aseita ääri-islamisteille!
   …Asekaupasta löytyy toinen ei yhtään sen valoisampi puoli. Saudit tulevat asekauppojen ohella investoimaan 20 miljardia dollaria Yhdysvaltojen infrastruktuuriin. Tärkeä ”yksityiskohta” on, että investoinnit tullaan hoitamaan Blackstone-osakeyhtiön kautta ja tämä osakeyhtiö on hyvin läheinen Trumpin hallinnon kanssa.
   http://magneettimedia.com/donald-trump-liittoutui-ja-myi-aseita-aari-islamisteille/
   The U.S.-Jihadist Alliance
   Now, under U.S. President Donald Trump, V.P. Mike Pence, and the entire Trump team, as well as under the prior Obama regime, the old anti-Semitic charge about 9/11, that ‘the Jews did it’, is replaced by the lie that “Iran did it.” 
   http://www.washingtonsblog.com/2017/05/67754.html#more-67754

 2. NATOizing Arab: Selling Weapons and Buying War
  The “Arab-Nato” being conceived has its roots deep inside the House of Saud’s long-held ambition to be the regional hegemon and prevent its strategic competitors from challenging its regional ambitions.
  The US-Arab-Islamic summit seems to have taken Saudi Arabia one more step closer to the realization of this dream, a dream that offers nothing but war and bloodshed as much for the people of the region as for Saudi Arabia itself.
  http://journal-neo.org/2017/05/29/natoizing-arab-selling-weapons-and-buying-war/

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here