Taloutta ja rauhaa tutkiva Institute for Economics and Peace -järjestö on julkaissut vuotuisen rauhanindeksinsä. Maailman rauhanindeksi (Global Peace Index, GPI) käyttää 23:a erilaista kvalitatiivista ja kvantitatiivista sosiaalista, taloudellista ja poliittista tekijää laatiessaan indeksiä. Pääkategoriat ovat sosiaalinen ja yleinen turvallisuus, meneillään olevat sisäiset ja ulkoiset konfliktit sekä militarisoitumisen aste.

Järjestyksessä yhdestoista rauhanindeksi kattaa 163 maata ja aluetta ja listaa ne niiden rauhallisuuden tason perusteella. Indeksi kattaa 99,7 prosenttia maailman väestöstä.

Instituutin listauksen perusteella maailman rauhallisimmat maat ovat Islanti, Uusi Seelanti, Portugali, Itävalta ja Tanska. Norja (14), Saksa (16), Tsekin tasavalta (6), Kanada (8), Bhutan (13) ja Ruotsi (18) kuuluvat rauhallisten maiden kärkeen.

Suomi on sijalla 17, pudotusta viime vuodesta kuusi pykälää.

Suurin alueellinen rappeutuminen on meneillään Pohjois-Amerikassa, Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa, Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa. Vastaavasti eniten parannusta on tapahtunut Etelä- ja Keski-Amerikassa, eritoten sosiaalisen turvallisuuden alueella, sekä Karibian alueella.

Yhdysvallat on pudonnut viime vuodesta 11 sijaa sijalle 114. Ruandallakin menee paremmin (113). Kiina on sijalla 116 ja Iso-Britannia sijalla 41.

Ukraina, jonka länsiosa käy sotaa itäosaa vastaan, on sijalla 154, nousua viime vuodesta parempaan päin 2 pykälää. Venäjä on viime vuoden lailla sijalla 151. Turkki on pudonnut pykälän verran sijalle 146.

Rauhattomimmat maat ovat Syyria, Afganistan, Irak, Etelä-Sudan ja Jemen.

Aiempiin rauhanindeksi-listauksiin verrattaessa huomaa maailman rauhattomimpien maiden olevan niitä maita, joissa Yhdysvallat liittolaisineen ja/tai sijaistaistelijoineen käy parhaillaan sotaa. Syyria oli vuonna 2008 sijalla 75. Tuolloin 29 vuotta hallinnutta isäänsä seurannut nykyinen presidentti Bashar al-Assad oli ollut vallassa kahdeksan vuotta.

Militarisoituminen-kategoriassa pahimmat tapaukset ovat Israel (163), Pohjois-Korea (161), Syyria (160) ja Yhdysvallat (159). Viiden pahimman joukkoon kuuluu myös Venäjä (162), joka kuitenkin on indeksipisteiden perusteella muuttumassa rauhallisempaan suuntaan. Kaikkinensa globaali rauhantila on, verrattuna vuoteen 2008, jälkeen kuitenkin huonompaan suuntaan: 80 maata arvioiduista on parempaan ja 83 maata rapautumaan päin, mukaan lukien Suomi.
¤

Lähde

Institute for Economics and Peace: Global Peace Index 2017, Measuring Peace in a Complex World http://visionofhumanity.org/app/uploads/2017/06/GPI-2017-Report-1.pdf

Kuva väkivallan vastaisesta veistoksesta YK:n New Yorkin päämajan edustalla: Baptiste Heschung via Pixabay (CC0)

23 KOMMENTTIA

 1. GPI = Great Propaganda Index
  Silmäilin varsinaisen tutkimuksen läpi, siitä tuo lyhenne.
  Puhutaan rauhasta. Saksa 16, Suomi 17, Ruotsi 18, Belgia 19. Jotenkin uutisten perusteella Suomi kuuluisi paljon rauhanomaisempaan seuraan. Militarisation; jos Israel ei olisi tässä lajissa pahis, ei sitä olisi koko listalla. Safety and security: Ruotsi 5! Taitaa olla Ruotsin tiedot peräisin hallitukseltaan. Pakolaisten ja maan oman kansan karkulaisten määrä: onkohan mukana alkuperäisruotsalaisten määrä, joka on siirtynyt pois esim. no-go-alueilta? Political terror scale; kuuluuko jihadismi tähän kategoriaan? Entä vihapuhujien vaino? Vankien määrä; keppostelusta ei joudu vankilaan. Impact of terrorism, painoarvo vain 2,5%!!!
  Riikka S ei oikein ottanut kantaa itse tutkimusmetodeihin eikä sen tuloksiin…

  • Olet oikeassa, tämän GPI ”rauhanindeksin” naurettavuus paljastuu lukijoille heti ensimmäisessä jakeessa:

   ”Taloutta ja rauhaa tutkiva Institute for Economics and Peace -järjestö on julkaissut vuotuisen rauhanindeksinsä. Maailman rauhanindeksi (Global Peace Index, GPI) käyttää 23:a erilaista kvalitatiivista ja kvantitatiivista sosiaalista, taloudellista ja poliittista tekijää laatiessaan indeksiä.”

   Oikeesti? Ihanko aikuisten oikeesti?

   • Itselläni on sen kaltainen suhtautuminen näihin kaiken maailman indekseihin, että pyyhin lähinnä perseeni niillä!

    Totuus ei koskaan löysy näistä ”indekseistä”.

  • Minusta tämä puolsi paikkaansa pelkästään sillä, että järjestö on laatinut indeksiään yli 10 vuotta.

   Ja myös, koska vahvalla, aktiivisella ja väkivallattomalla rauhan liikkeellä olisi nyt kovasti tarvetta.

   Meillä Euroopan alueella on pitkään ollut rauha. Meillä. Mutta me emme ole koko maailma. Ihan liian monessa maassa soditaan. Myös me rauhantilassa olevat Euroopan unionin maat. Yksi jos toinenkin rauha-valtio on tehnyt — tekee parhaillaan — sotilaallista ekskursiota jossain päin maailmaa, toisten ihmisten kotipihalla.

   Ei tavallisilla ihmisllä ole sotaan johtavia vihan ja kaunan syitä toisten maiden tavallisia ihmisiä kohtaan.

   • Minusta artikkelin julkaisu oli hyvä, jotta ymmärtäisimme, että tällaista prop meille syötetään esim. rauhanaatteen nimissä.
    Toki rauhalla olisi nyt sijaa, mutta Isot määrää, että vihulaisen uhan vuoksi on tehtävä rauhan estävä ensi-isku, toinen toisensa jälkeen. Maailmassahan on rauhankomitea (UN), tulokset?
    Me emme ole rauhan tilassa Euroopassa. Maahantunkeutuneet rintamapakolaiset ovat aloittaneet desanttitaìstelut, alkuperäiskansat jakaantuvat aatteellisiin leireihin…
    Mutta toivotaan… Ettei eskaloidu…

    • Hups! Tunkeuduin ylesivuille. Juncker: Yhdysvaltoja ei enää kiinnosta taata Euroopan turvallisuutta. Siinä se. Kyllä nyt pitää laittaa eu-nat pystyyn, jotta luxem-liechtenst-vatic-bilderb-maiden turvallisuus taataan, ja viinin laatu.Ei sis sarkasmia.

   • Riikka, olet tietämätön.

    ”Minusta tämä puolsi paikkaansa pelkästään sillä, että järjestö on laatinut indeksiään yli 10 vuotta.”

    Aivan… yli 10 vuotta, ja mikä on muuttunut? Ihminen uskoo, vaikka omat silmät ja korvat kertovat asiasta päinvastoin. Kyseistä ilmiötä kutsutaan aivopesuksi.

    ”Yksi jos toinenkin rauha-valtio on tehnyt — tekee parhaillaan — sotilaallista ekskursiota jossain päin maailmaa, toisten ihmisten kotipihalla.”

    Yksikään valtio ei tee ”sotilaallista ekskursiota” toisten ihmisten kotipihalla. Piste. Kaikki sotilaalliset toimenpiteet organisoidaan paljon korkeammalla, koska jokaisen kansallisvaltion eliitti on vain juoksupoika näille ORGANISOIDUILLE sodille ja konflikteille. Toistan: yhdelläkään valtiolla ei ole itsenäistä valtaa sotilaallisiin iskuihin, ei Yhdysvalloilla, ei Kiinalla, ei Venäjällä, ei Pohjois-korealla, eikä yhdelläkään valtiolla, koska ”vallan huipulla” pelataan yhteen. Tälläiset naurettavat rauhanindeksit ovat ihmisten aivopesua… tälle tasolle ei pitäisi Vastavalkean vajota.

 2. Otti silmuun tuo Yhdysvaltojen putoaminen 11 sijaa. Liekö syynä sisäiset ”ammunnat” vaiko toimiminen maailmanpoliisina? Ymmärtääkseni kysymys on sisäisestä turvallisuudesta.

  Sisäpolitiikka on mennyt siellä jotensakin nurinperinpäin. Venäjällä lyödään presidenttiä ja hänen lähipiiriään ja sitä tekevät mitä ilmeisemmin demokraatit. Hätäisempi olettaisi asian olevan juuri päinvastoin. Kontakti jonkun venäläisen kanssa johtaa heti tutkintaan ja päitä putoaa. Maallikko ihmettelee miksi? Eikö kontaktien luominen olisi parempi kuin niiden torjuminen, varsinkin demokraattien näkökulmasta. Ilmeisesti nyt vain ”väärä” mies olisi niitä kontakteja luomassa, demokraattien mielestä. Ja demokraatit ne taisivat ”liennytyksen” maailmalla lopettaakin.

  Kaiken takana lienee vain ja ainoastaan asekauppa. Liennytys supistaisi asekauppaa ja se ei nyt kertakaikkiaan käy.

 3. Trumpilla ei näytä olevan aikaa hoidella pressanhommiaan. Joutuu jatkuvasti vastaaamaan ”Venäjä-yhteyksistään”. Tänään tulee kuulusteluun Comey.

  Niin satoja uutisia kuin noista Venäjä-yhteyksistä on kirjoitettu, missään ei ole mainintaa yhteyksien laadusta. Onko sanottu päivää vaiko iltaa, vai moikattu muuten vaan. ”Vaikutettu” vain on, kuulemma. Miten, jää epäselväksi.

  Osa republikaaneista pitää tätä demokraattien tekemänä ajojahtina. Miksi vain osa, sitä se on. Pidetään pommitusta päällä koko ajan asioista joista ei ole edes todisteita ja saadaan presidentin tehtävät sekaisin.

   • May näyttää pelanneen pelinsä pieleen, liittyyi sananvapautta loukkaavien zuckerberien liittoon. Toivottavasti on ex-pm tämän vuoksi. Uskon muuten että nettivapautta suitsevat tahot tulevat taistelun häviämään.

    • Kova ja enemmän miehelle sopiva ilme ja tyyli
     Naisellisuudesta ei jäljellä enää juuri mitään… niin se usein on naispoliitikoilla
     Zionist Puppet Theresa May To Crack Down On Internet Free Speech
     http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=152698
     BRITISH PRIME MINISTER THERESA MAY — NO MORE FREE SPEECH!

   • Tuntuu epäuskottavalta, mutta… Voisiko Mayn tavoitteen saavutuksen floppi johtua orwellilaisen sensuurin (ja epämääräiseen haparointiin maahantunkeutujaongelmissa) kannattamisessa? Jos näin on, toivon ilmiön yleistyvän vaaleissa kautta Euroopan.

 4. Kun rauhasta puhutaan
  Jari Ehrnroothin kolumni: Terrorismia tuottavan islamin on uudistuttava perin pohjin
  Elämme vaihetta, jossa islamilla on mahdollisuus mennä itseensä ja uudistua perinpohjaisesti, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.
  Totta mutta asia ei suinkaan ole noin yksipuolinen.
  Miksei hän kirjoita että myös terrorismia tuottavan ja ruokkivan imperialistisen globalismin ja sitä rahoittavan pankkiiri-eliitin (NWO-mafian) olisi uudistuttava perin pohjin?
  https://yle.fi/uutiset/3-9652595

 5. Riikka hyvä.
  Teeppä lukijamielipidekysely: Milloin ja mistä pesäkkeestä alkaa WW III?

  • Johdanto: jos pienen rauhantahtoisuudestaan tunnetun valtion parhaat poliittiset hahmot käyttäytyvät kuin naapurin kurittomat kakarat Mainilan laukauksia paukutellen Jussin lähestyessä hiekkalaatikkoa, niin onko mahdollista milloinkaan saavuttaa rauhaa isomilla hiekkakentillä? Tuskin.

 6. Tällainen totuus: britit siis valmistautuivat Syyrian sotaa 2v ennen sodan alkua — turhaan ei taideta sanoa että Lontoo on se todellinen terrorismin pesä…
  Former French Foreign Minister Roland Dumas: The British prepared for war in Syria 2 years before the eruption of the crisis
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=153075

 7. Eihän nyt vain ole niin, että sivuston lukija-vastaajia provosoidaan isänmaallisiin kannanottoihin…
  Olkaamme mukana. Ketkä me?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here