Intia ja Pakistan ovat liittyneet Venäjän ja Kiinan johtamaan Shanghain yhteistyöjärjestöön (Shanghai Cooperation Organization, SCO).

Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa viime perjantaina pidetyssä SCO:n 17. huippukokouksessa Intiasta ja Pakistanista tuli euraasialaisen turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön täysivaltaisia jäseniä.

Intian ja Pakistanin liittymisen jälkeen SCO kattaa kolme viidesosaa Euraasiasta ja sen alueella asuu lähes puolet maailman väestöstä.

Pakistanilla on strateginen sijainti Kiinan ”uuden silkkitien” reitillä. Intia on yksi nopeimmin kasvavista talouksista maailmassa.

SCO:n varsinaisia jäseniä ovat nyt Kiina, Venäjä, Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan, Uzbekistan, Intia ja Pakistan. Mongolia on tarkkailijajäsen. Iranin SCO-jäsenyttä valmistellaan.


Raportointi: Heikki Sipilä

Lähde

RT (9.6.2017): Then there were 8: Eurasian powerhouse SCO expands after India & Pakistan join https://www.rt.com/news/391666-sco-expands-eight-countries/

SCO:n huippukokouksen yhteydessä Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa 8.6. järjestettyä konserttia seurasivat useat SCO-maiden johtajat. Kuva: Venäjän hallitus (CC BY 4.0)

13 KOMMENTTIA

 1. Tuo Kiinan ’New Silk Road’- projekti on tuottanut lännen globalisteille oikeasti harmaita hiuksia. Sen vuoksi Trump pyrki Lähi-Idän matkallaan kokoamaan yhteen tuolle projektille vastavoiman muodostavaa sotilaallis-taloudellista koalitiota, jota se itse mm. aseellisen varustelun muodossa pyrkii tukemaan. Tämä osaltaan selittää USA:n geostrategien hiipuneen mielenkiinnon Euroopan asioita ja ’transatlanttisuutta’ kohtaan. Asiasta on kuitenkin käyty USA:ssa kovaa sisäpoliittista vääntöä.

 2. Tota, tota… tässä alkaa tulla vähän kummiin aatoksiin.
  Krimin tapausten jälkeen meitä on jatkuvasti informoitu, että EU:n ja USA:n talouspakotteet ovat ajamassa Venäjää poliittiseen ja taloudelliseen eristykseen.
  Viimeisin Suomessa liikkunut ennuste kuului, että Venäjän valtiontalous kestää ehkä ensi syksyyn, mutta ei kuitenkaan tulevaa vuodenvaihdetta pitemmälle.
  Nyt kuitenkin syntyy mielikuva, että se onkin EU, joka on joutumassa eristyksiin. On ainakin tuon 5/6:n ulkopuolella.
  Vai millainen kartta ja väestölaskuri siellä Brysselissä oikein on?

  • Jokunen viikko sitten kommenteissa mainitsinkin tästä mahdollisuudesta, ja nyt se on toteutunut. Venäjä on lakannut hakkaamasta otsaansa Karjalan mäntyyn ja alkaa tehdä kauppaa muualla kuin Euroopassa. Me kuitenkin joudumme toistaiseksi hankkimaan osan energiastamme Venäjältä joten vientitase heilahtanee Venäjän suuntaan.

   Meille jäävät NATO ja EU parkumaan uhkakuvia, Venäjä tekee bisnestä toisaalla. Hyvin menee.

 3. Tämäntapaisten asioiden uutisoimatta jättäminen on mielestäni hälyttävää,jos inormaation pimittäminen kansalaisilta jatkuu pitempään, erkanee todellisuus ja mitä maailmasta tiedämme entisestään.
  Pahimmassa mahdollisessa tilaanteessa ajaudumme maantietelliseen ja kaupalliseen marginaaaaliin,maaksi jonka alueella sotilalliset valtapiirit käyvät taisteluaan, tuhoten maamme elinkelvottomaksi.

  • Olemme ajautuneet jo pitkään maantieteelliseen ja kaupalliseen marginaaliin. Se on uudempi versio ajopuuteoriasta.

  • > jos inormaation pimittäminen kansalaisilta
   > jatkuu pitempään, erkanee todellisuus ja mitä
   > maailmasta tiedämme entisestään

   On myös sellainen – ja todellinen – ilmiö, että informaatio salataan päättäjiltä itseltään. Erityisesti valtiollisessa tyranniassa – siis tilassa, että laki ei koske valtiota, koska valtion tahto itsessään on laki, koska poliittinen tahto on laki – jokainen sanansaattaja, siis virkamies, saattaa virkansa kyseenalaiseksi, jos tuo päättäjän tietoon epämiellyttävän todellisuuden.

   – Näin tapahtui Neuvostoliitossa. Sen johtajat oikeasti uskoivat, että kansantalouden viisivuotissuunnitelmat ylitettiin jatkuvasti. Joka olisi muuta väittänyt olisi menettänyt virkansa.

   – Näin tapahtuu tämän päivän Suomessa. Jokainen virkamies, joka kertoo pakolaisista jotain muuta kuin virallisen totuuden, joutuu paitsioon ja ulos virkauralta. Pahimmassa tapauksessa epäilyn vihapuheesta ja se on siinä sitten…

 4. > euraasialaisen turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön

  Jos maailmaan luodaan uuttaa sotilasliittoa, on se tehtävä viholliselta salaa. Vaikkapa yhteistyöjärjestöksi naamioituna.

  Olemassa olevat sotilasliittojen rajat kertovat melko hyvin missä kovimmat taistelut käydään seuraavassa maailmansodassa. Suomi ei ulkopolitiikallaan mitenkään voi estää maailmansodan syttymistä, mutta voi vaikuttaa siihen tapahtuvatko kovat taistelut Suomen alueella vaiko jossain muualla (Kekkosen ulkopolitiikka).

  • Meidän itäraja on NATO-SCO -raja kuten Helmi Lindholm toteaa. Näin ovat hallituksemme sen halunneet.

 5. Suomen kansan on aika mennä kaduille vaatimaan Suomen hallitusta myötämieliseen toimintaan Venäjän sekä Kiinan kanssa. USAsta ei ole Suomelle muuta kuin vaikeuksia.Ne maat jotka puhaltavat yhteen hiileen,
  kokoutuvat samaan leiriin rakentaen ympärilleen paremman maailman,ainakin toistaiseksi.Tekohengitystä
  tarvitaan toipilaalle. NATO saa vapaasti vinguttaa kuolin-nuottejaan.

 6. Kyllä se Venäjä kohtapuoliin lakkaa siinä olemasta kun Suomi lisää vielä vähän talouspakotteita, länsimaisen arvoyhteisön jäsen kun on. Kysykää vaikka UPI’lta.

  Tuohon tuskin tarvitsee panna sarkasmivaroitusta, sen nyt jokainen ymmärtää sarkasmiksi. Enpä muista milloin Suomen ulkopolitiikka olisi ollut näin tyhmää. Ei minun elinaikanani.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here