Vastavalkea toivottaa onnellista keskikesän juhlaa!

11

Keskikesän juhla on suomalaisen kansanperinteen mukaisesti aikaa, kun kulkija törmää nakuihin sinkkuihin niin peltojen kuin kaivojenkin kulmalla – luonnonkuosissa, oikein askelin voi tavata elämänkumppaninsakin.

Keskikesän juhla – nykyisin puhumme juhannuksesta – on kansanperinteessämme liitetty selkeästi parinmuodostukseen, kumppanin löytymiseen. Suurimmalti osin esimerkiksi Wikipedian listaamat suomalaiset juhannustaiat keskittyvät toiveeseen yksinelon loppumisesta. Monet juhannustaioista suoritetaankin ilman rihman kiertämää.

Keskikesä ei ole suomalaisillekaan pelkkää romantiikkaa ja alastomuutta, myös muunlainen hedelmällisyys ja sen vaaliminen kukoistaa juhannustaikojen valikoimissa. Nyt on myös nauriiden ja tupakan istuttajien h-hetki: juhannusyön maagisen kasteen kerrotaan tuovan hyvän sadon – ja näön. Vihdissä pelloille istutetaan juhannusyönä ohdakkeita nurinpäin lajitovereiden kasvun lannistamiseksi.

Juhannusta vietetään Suomessa perinteisesti mökeillä, järvien rannoilla, grillaten ja tietenkin – kumppanin löytämisen toivossa tai ihan vain hupailuksi – munasillaan eli älasti. Nakuilussa on vaaransa, kuten eräskin keskustelija varoittaa: ”Jos neito juhannusyönä höntyilee alasti nokkosiin, niin aamulla on polttarit tiedossa.”

Ja tietysti juhannukseen kuuluu perinteisenä osana kokon polttaminen henkien pitämiseksi loitolla – kesäpäivänseisaus ja sen talvinen vastine kun ovat kansanperinteen mukaan aikoja, jolloin henkien kerrotaan käyvän levottomiksi ja lähtevän liikkeelle. Suurin ja keskeisin juhannuskokko on omistettu mytologiamme päähahmolle, Ukolle.

Vastavalkean väki toivottaa koko kelteisillään peltoja ja kaivoja kiertävälle sinkkuväelle tahi siveämmin kesämekkoloissa ja -sortsiloissa (tai pilkkihaalareissa) rentoutuvalle juhannuskansalle onnellista keskikesän juhlaa!

11 KOMMENTTIA

 1. mmm… mut elon pitää säilyttää juhannusjyvät säkissä, jos lähtee reisssun päälle.
  Sitä samaa!

 2. Olen melko uusi seuraaja täällä ja on ollut oli lueskella hyviä ja asiallisia juttuja ja kommentteja.Hyvää kesäjuhlaa kaikille säädyille.

 3. Mittumaari, eli oikea Juhannus meiltä on uhrattu tuotantotalouden alttarille vaikka tänä vuonna juhannus sattuukin perinteiselle paikalleen 24.6. Kesäpäivän seisaus oli viime keskiviikkona.

  Ulkomainen Sorto

  Meidän valkeat yömme on ulkomainen sortovalta tehnyt mustaksi, mutta emme saa antaa periksi. Onko Suomen ikuisena kohtalona vaeltaa heilurin tavoin eri ulkovaltojen hallinnon alamaisuudessa? Milloin se oli Ruotsin, milloin Venäjän, nyt Euroopan unionin hovi, joka sanelee kansakuntamme elinehdot. Maamme ei ole pystynyt vakiinnuttamaan itselleen identiteettiä itsenäisenä valtiona. Yritys kyllä oli kiitettävä, mutta lopussa voittajat palkitsevat itse itsensä. Eikä käytetyistä keinoista puhuta.

  Kansakunnalla on aina identiteetti. Jos se ei pysty luomaan sitä itse, sen asettaa joku muu. Aina. Pitkässä juoksussa pienet vähemmistökansat ovat hävinneet globaalissa yhteiselossa. Mitä on tapahtunut esimerkiksi Saamelaisille, Komilaisille, Hanteille, Manseille, Nenetseille, Enetseille, Nganasaneille, Selkupeille, vain lähimmät mainitakseni. Onko tämä hävityksen aalto nyt saavuttanut pohjoismaat? Ovatko seuraavana häviämisvuorossa Suomalaiset, Ruotsalaiset, Norjalaiset, …?

  Valkeat yöt

  Vuonna 1904 sananvapaus koki kolahduksen, kun ulkomainen sortovalta lakkautti Päivälehden sen kirjoitettua kansan ahdingosta artikkelissaan Juhannuksena. Tästä linkistä kuva.

  Tuolloin piti kirjoittajan kätkeä todelliset tarkoituksensa rivien väliin, kielikuviin ja koodisanoihin. Näitä tulkitsemalla lukija saattoi ymmärtää kirjoittajan tarkoituksen. Tänään hallitsijan hovi tekee pitkiä ja salaisia listoja kielletyistä sanoista. Käyttäjät rangaistaan. Poliisi on valjastettu laatimaan luetteloita niistä kansalaisista, jotka ”tilanteen vaatiessa” pidätetään mustien autojen yönä. Päivänä, jolloin hallitus voi perustaa valtansa enää pelkän väkivallan käyttöön. Päätös mustien autojen käynnistämisestä tehdään Suomen rajojen ulkopuolella, mutta sen toteuttaminen vaatii hallituksen ”myötämielistä suhtautumista eurooppalaisiin arvoihin”.

  Jakamattomat Ihmisarvot

  Kun kansan tahto ei miellytä hallitsijaa ja sen hovia, on vallan käytölle keksittävä jokin muu peruste kuin kansan tahto tai enemmistödemokratia. Perinteinen Jumalakin on pois muodista, kansa ei usko eikä tottele. Jumalan tilalle tarvitaan jokin suurempi asia kuin kansa. Kommunistinen tulevaisuus ei kelpaa, se on jo käytetty. Demokratia ei kelpaa, kansan silmät ovat auenneet näkemään, että sekin on vain utopia, jolla pönkitetään valta.

  Nyt ovat muodissa ”jakamattomat ihmisarvot”. Ihmisarvon kirvestä käyttäen voidaan kansa alistaa mielivaltaisesti syntyneen tahdon ikeeseen. Usein tuo vähemmistö koostuu vain virkamiehistä, joiden toimeentulo riippuu pelkästään hallitsijan vallassa pysymisestä. Ihmisistä, joita kansa ei tarvitse.

  Jakamattomien ihmisarvojen olennainen piirre on, että ne ovat ihmistä ja jopa kansakuntaa suurempia arvoja. Kansalaiset ja kokonaiset kansanryhmät voidaan eliminoida näiden ”ihmistä suurempien” arvojen tieltä. Tämä oli konkreettinen tilanne myös Neuvostoliitossa. Ihmisellä ei ollut mitään arvoa valtion rinnalla.

  Lopulta Valo Sittenkin Voittaa

  Valo aina elää ja valo sittenkin voittaa — se tieto olkoon nyt ja aina suurimpana juhannusilonamme!

  • Hyvin olet tilanteen tasalla, Elmeri Ruotsalainen!
   Kyllä valo lopulta voittaa ja se on meidän kaikkien sisällämme, vaikka kaikki eivät sitä tiedostakaan ja jotkut jyrkästi kieltävät sen olemassaolon.

 4. Juhannuksena on aikaa kahlata muutama epäselvä juttu lävitse:

  http://thenewsdoctors.com/maidan-and-beyond-the-media-blackout-in-ukraine-dr-johanna-granvilles-presentation/

  esim tämä kohta:
  This Twitter account (spain@buca) was deleted soon after the tweets, but the account has remained in internet archives. It was opened in August 2010 and contains several photos of the Boryspil airport. “Even if you discount this as a hoax,” Granville told the audience, “consider the timing of the tweets: 3:15 pm Kiev time, the same time air traffic control lost contact with MH17. It shows that at least someone had inside information.” Presumably the Kiev authorities would not implicate themselves. If it were somehow the Russians, to throw the blame on Kiev, one would think Ukrainian reporters would investigate the story in depth. Instead, the Ukrainian and Western press ignore the issue.

  http://www.informationclearinghouse.info/article39541.htm

  So, who do you believe; Kerry or the facts? And who are you going to believe this time; “Aluminum tubes” Gordie or Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) monitor Andrey Kelin who said yesterday: “We have said that no Russian involvement has been spotted, there are no soldiers or equipment present.” “Accusations relating to convoys of armored personnel carriers have been heard during the past week and the week before that. All of them were proven false back then, and are being proven false again now.” (RT)Repeat: “No Russian involvement”. All the accusations “were proven false.” “False” as in fake, phony, propaganda, bunkum, lies which, by the way, appears to be Gordon’s area of expertise.Anyone who has been following the conflict knows that the Washington-backed junta in Kiev has waged a war against its own people in the East, and that they’ve been bombing hospitals, schools, libraries, apartments, public buildings, residential areas, etc, all in an effort to drag Putin into a war that will sabotage EU-Moscow economic integration and further US interests in the area. It’s all geopolitics, every bit of it.
  Ja antaa hyvät ohjeet toimittajille!

 5. Toimittajan ohjeet Juhannukseksi Paula Von Apeldoorin sanoin:
  So the rebels shot down the mh17!
  Then they drove a buk around in broad day light until it was photographed and filmed enough.Then they gave the black boxes, the bodies and all the debris to the investigators as evidence that they did it! Who makes up this kind of shit?

  Journalists do your f*ckin job and find the truth!

  Tämä ei tietenkään koske Ylen, Mtv:n tai Hesarin toimittajia. 🙂

 6. Me ollaan vain kateenkorvia, Atlannin takana. Koivuja on ,mutta ei Juhannusvihtoja. Jenkit ovat takapajuisia kaikesta mukavasta suviajan riennoista. Voihan Juhania juhlia ilman vinaakin,vai voiko ? Terkut Suomelle ja
  erityisesti Vasta-Valkean tukevalle johdolle.

 7. Optimistisia tervehdyksiä vaikka tämän jälkeen päivät alkavat taas kerran lyhentyä. Toivottavasti näemme vielä ”ensi keväänkin” ilman ruudinkäryä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here