Euroalueen keskuspankki EKP on päättänyt sulkea kaksi italialaista pankkia. Veneto Banca ja Banca Popolare di Vicenza kaatuivat niiden taseissa olevaan suureen roskaluottojen määrään.

EKP:n mukaan pankeille oli annettu aikaa hankkia uutta pääomaa, mutta siinä ne eivät olleet onnistuneet. Pankkeja oli jo tuettu mm. kirjaamalla osa niiden taseissa olleista roskaluotoista verokeidas Luxemburgiin perustettuun Atlante-nimiseen roskapankkiin.

EU:n uusien pankkisäännösten (BRRD) vuoksi tallettajat, joilla oli rahaa kyseisissä pankeissa, menettivät kaikki talletuksensa – samoin niin sanottujen junior-bondien haltijat. Espanjassa on kaatunut Banco Popular, Espanjan viidenneksi suurin pankki.

Päätös sulkea pankit tehtiin perjantai-iltana 23.6.2017. Vielä viime vuoden puolella Italian finanssiministeri Pier Carlo Padoanin mukaan Italialla ei ollut pankkisektorin ongelmaa.

Aiheeseen liittyy:

Pankkiunioni vaarantaa talletuksesi

Tallettajien rahoilla pankkien pelastustalkoisiin?

¤

Kommentti

Suomen hallitus kokoontunee neuvottelemaan Italian mahdollisesti tarvitsemista tukipaketeista?

– RS

¤

Lähde

ECB (23.6.2017): ECB deemed Veneto Banca and Banca Popolare di Vicenza failing or likely to fail https://www.bankingsupervision.europa.eu/press/pr/date/2017/html/ssm.pr170623.en.html
¤

Kuva: Jacob Edward (CC BY 2.0) via Flickr, Ssolbergj (CC0) via Wikimedia Commons
Kuvanmuokkaus: Johanna Lehtonen

22 KOMMENTTIA

 1. Voisiko pääministeri Juha Sipilän (lestakepuli) johtama hallitus ystävällisesti tiedottaa kansalaisille, mitä näiden pankkien kaatuminen merkitsee Suomen vastuiden kannalta?

 2. Kreikkaan lapataan rahaa edelleen, samoin Portugaliin ja Irlantiin.

  Ja kohta EUssa lapataan taas lisää, siis Suomessakin. Sipilä ja Soini neuvottelevat jo tukipakettia Italiaan ja täsmäpakettia Espanjaan.

 3. Kaksi kälyistä pankkia menee konkurssiin. Pitäisi olla ihan rutiinia. Ehkä nämä päästettiin kaatumaan, kun katsottiin, ettei domino-efektiä tai kohtuutonta laumaa kerjäläisiä tule. Seuraavalla kerralla ei ehkä onnistu näin tyylikkäästi ja pelastajat ”rikkaista” EU-maista saavat luvan rientää paikalle.

 4. Uusi Suomi samassa aiheessa:

  ”–Hallitus kokoontuu viikonloppuna päättämään niistä toimista, joilla tallettajien ja velkojien varat turvataan, ja pankkitoiminnan jatkuminen varmistetaan konkurssilakien mukaan, ministeriö sanoo tiedotteessaan.
  Italian hallituksen odotetaan päättävän kaatuvien pankkien pääomittamisesta talletusten turvaamiseksi… Financial Times arvioi, että kahden pankin kaatumisesta ja talletusten suojaamisesta aiheutuu italialaisille veronmaksajille noin kymmenen miljardin euron lasku. Käytännössä laskun maksavat kahden pankin kotimaakunnan Veneton asukkaat.”

  Tallettajien talletukset siis suojattaisiin talletusrahastosta jonka tallettajat veronmaksajan ominaisuudessa kustantavat. Pankrottipankkien hyvät omaisuuserät myytäisiin Italian suurimmalle pankille San Paololle yhden euron nimellishintaan.

  Italian julkisen velan suhde bkt:n oli vuonna 2016 peräti 132,6 % eli paljon yli EU-sopimusten rajan. https://tradingeconomics.com/italy/government-debt-to-gdp

  Yksityisen velan suhde bkt:n oli 176,15 % samana vuonna, laskemaan päin siis https://tradingeconomics.com/italy/private-debt-to-gdp vaikka negatiivisella korolla pankkien välisessä lainanaannossa mennään.

  Täältä näkee kulutuksen laskeneen (rahaton ei osta) ja että säästöjen määrä on pudonnut, ja putoaa edelleen. https://tradingeconomics.com/italy/households-debt-to-gdp

  Ei kuulosta velkavetoisen talouden toipumiselle, ei sitten yhtään.

  • Uutisista päätellen pankkimatematiikassa on jotain outoa. Noiden kahden pankin yhteenlasketut tappiot ovat yksi miljardi. Omaisuuserät joilla on jotain arvoa myydään yhdellä eurolla. Arvottomat erät siirretään roskapankkiin. Talletusten suojaaminen maksaa veronmaksajille 10 miljardia. Nelilaskimella en saa summia täsmäämään. Tase ei mene tasan.

   • Ilman ”luovaa matematiikkaa” ei päästä päämäärään eli sadonkorjuuseen jolla poimitaan muiden omaisuus omaan taskuun.
    Näinhän Suomessakin 1990-luvulla tehtiin.

    Valtio auttaa varainsiirrossa ja pankit kirjaa vuosikausia ulosmitatut summat luottotappioina.

   • Tuo on tyypillistä rikollisesti toimiville pankeille Tavis, mikään ei täsmää paitsi loputon kusettaminen!

 5. ” tallettajat, joilla oli rahaa kyseisissä pankeissa, menettivät kaikki talletuksensa ” Onko noin ?

  Entä Italian talletussuoja ?

  Vai, onko talletussuojarahaston ainoa tarkoitus on huijata ihmisiä luulemaan, että pankeissa on ”oikeaa” rahaa eikä vain bittejä tietokannoissa, jotka on ”korvattavissa” suoraan tietokoneen näppäimistöltä ilman minkäänlaista summa rajaa? Lainojen pääomathan luodaan osittain ns. tyhjästä nääs. Miksei siis talletuksia voisi luoda uudelleen tyhjästä ?

  Loppuisi se veronmaksajien riistäminen, valtio vain ilmoittaisi, että nuo tallettajien rahat luodaan uudelleen uusille tileille keskuspankissa, esim. konkurssipäivän/viimeisintä tiliotetta vastaan.

  Miten tallettajien rahat ovat aina ”vaarassa” pankkien konkurssitilanteessa ? Ryöstetään siis asiakkaat, kun mennään konkurssiin ? Voisitko tämän estää avaamalla kilpailua, eli että voisi perustaa esim. kuntapankin, tai vain digitaalisen rahasäilön joka toimisi kk-maksua vastaan kuten nykyisetkin liikepankit ?

  Muutenkin tämä pankkikriisien uskottavuus olisi hyvä puheenaihe, eikö ketään muuta kiinnosta ?
  https://idiotiantyranniasta.wordpress.com/2016/09/12/pankkikriisin-uskottavuus/

  • ’… tallettajien rahat ovat aina ”vaarassa” pankkien konkurssitilanteessa .. Ryöstetään siis asiakkaat, kun mennään konkurssiin …’
   Niinhän se menee. Yksityiset pankkiirit ovat rosvoja ja saavat ryöstää rauhassa veronmaksajia. Kummallista on että kansalaiset siihen suostuvat.

 6. Jos joku kuvittelee, että tässä nyt on ”vain” italialaisten ja espanjalaisen pankkien konkurssi niin se on vain osatotuus.

  Kysymys on siitä, että EU on finanssi- ja talousjärjestelmänä sairas rakennelma, mikä oli yksi syy, että Iso-Britannia irtaantui EUsta.

  EUssa pankit voi ja kannattaa kaataa, koska EUn jäsenvaltiot korvaavat vahingot. Yksityiset sijoittajat ja yksityiset pankit imevät kaadetut pankit kuiviin ja niin myös pankkitoimintaa keskitetään EUssa.

  • ”Kysymys on siitä, että EU on finanssi- ja talousjärjestelmänä sairas rakennelma, mikä oli yksi syy, että Iso-Britannia irtaantui EUsta.”

   C’mon… kyllä on taas faktat pahasti hukassa. Tämän sairaan rahamaailman keskus on nimenomaan City of London, jonka toimintaa johdetaan Vatikaanista (City of Vatican.) Vatikaanissa sijaitsee ihmiskunnan poliittinen ylin valta, ja sieltä johdetaan myös Naton toimintaa, kuin myös huumekauppaa ja kansainvälistä rikollisuutta maailmanlaajuisesti. Vatikaanista johdetaan myös Washingtonin/Pentagonin (District of Columbia) toimintaa, kuin myös CIAn ja kaikkien kansallisvaltioiden suojelupoliisien toimintaa.

   Italiassa sijaitsevien pankkien kaatumiset ovat vasta alkusoittoa sille tarkasti laskelmoidulle näytelmälle, jonka uhreiksi maailman kansalaiset tulevat joutumaan. Vatikaanin toimintaa pyörittävä ydinmafia omistaa tämän sotia ja köyhyyttä ylläpitävän rahajärjestelmän, kuin myös rikollista toimintaa harjoittavat alaorganisaatiot, kuten esim. YK, Amnesty ja lukuisat hyväntekeväisyysjärjestöt.

   Juutalaispankkiirit ovat vain savuverho – kaikki tiet johtavat Roomaan!

 7. Pankkien ryöstöpolitiikka on niin avointa ettei kansa ota sitä huomioon ”ryöstönä”. Paras tapa suorittaa pankki-ryöstö,on ”perustaa se”.Valtioiden johtajat ovat sen ottaneet juomioon jo perustus vaiheessa.Pikkuvarkaat joutuvat rötöksistään ”vedelle ja leivälle”, mutta suur-rikolliset palkitaan ”Bonuksilla”. Liituraita pukuiset jälleen asialla.Luxenburg näyttää olevan pankkimaailman rikollisuuden ”tyyssija”. Syyntakeettomien porukka johtaa sitä menestyvästi ”lännen tyyliin”.Ihmeen hiljaista Rothschild perheen pankki-kartellilta,kuin huopatossu-tehtaalla. Hiljaisuus saattaa olla myöntymyksen merkkinä ?

 8. Veronamaksajat saivat ilon auttaa taas pulassa olevia pankkeja https://euobserver.com/economic/138345

  ”The European Commission on Sunday (25 June) approved a €17-billion plan by the Italian government to save two failing banks.
  The Italian government had decided a few hours before to cut both the Banca Popolare di Vicenza (BPVI) and Veneto Banca into two, to keep their good assets in a ”good bank” and the toxic assets in a ”bad bank”.

  The banks, which were weakened by a lack of capital and massive debts due to non-performing (non-repaid) loans, were taken over by the Intesa Sanpaolo bank, for one symbolic euro.
  The Italian state injected €4.785 billion to keep both the financial institutions alive. The government also offered a guarantee up to €12-billion, to cover the cost of Intesa liquidating the banks’ bad assets.

  The commission said that the plan was ”in line with EU state aid rules”, because ”existing shareholders and subordinated debt holders have fully contributed to the costs” and the two failing banks ”will be wound up in an orderly fashion and exit the market”.”

  jne

  • Komissiolla ei taida juuri muuta tekemistä olla, kuin määrätä pankkitukia maksuun ja edistää veronkiertoa. On sillä sääntöjä ja määräyksiä, mutta aina löytyy selitys. Tällä kertaa selitys oli tämä.

   Minua kiinnostaisi tietää, kuka ne pankit rahat oikein pölli jotka verovaroista korvataan ja olivatko johtajat juonessa mukana. Taitaa mennä ”pankkisalaisuuden” taakse?

   • Huomasithan komission päätöksestä että pankkeja ensin tuetaan ja sitten ne ”poistuvat markkinoilta”. Sijoittajat (lue: tallettajat) ovat jo osallistuneet kulunkeihin.

    • Enpä pannut juuri tuota merkille. Ihmettelin vaan, mihin sitä tukea tarvitaan jos edullisiin kulutusluottoihin erikoistunut Santander saa hyvät erät eurolla. Sillä eurolla saa vielä tuon 12 biljoonan tuen (summa vaihtelee lähteestä riippuen) jolla katetaan pankkien bad assets. Tarkoittanee samaa kaavaa, joka tehtiin Suomessakin jo 90-luvun alkupuolella. Rosmot saa pitää rahansa, rehelliset kupataan kuivaksi ja tuki siirretään sujuvasti veronmaksajien piikkiin.

     Tuo komission lausunnon viimeinen kappale, osakkeenomistajat ja huonommassa asemassa olevat velalliset ovat jo ”täysin” osallistuneet kustannuksiin on vielä kysymysmerkki, selviääkö koskaan kuka on ja kuka ei. Se on ainakin varmaa, finanssimaailma täyttää ”täysin” järjestäytyneen rikollisuuden merkit ja sitä johtaa euroopan unionin komisssio. Se ei noudata edes omia sääntöjään. Aina on selitys. Nyt se on tämä, in line with EU state aid rules. Tuohan on täyttä roskaa.

     • eI Santender vaan Intesa Sanpaolo.
      Mutta muuten… tallettajat ja junior-velkakirjojen haltijat on tyhjennetty konkurssipesään. lisää tuettu ja siitten myydään eurolla. Ja nyt korvataan talletusrahastosta tallettajille. Vapaa markkinatalous näes (sarkasmivaroitus).

 9. Tuli mieleen vielä 90-luku, kun A-studio hehkutti eilen miten Tuho-Aho Varsinais-Suomessa panee asiat kuntoon. Siis mitä helvettiä. Vidutti niin, että tukka nousi pystyyn. Siellähän menee nyt jotenkuten hyvin. Vähiten sitä miestä siellä tarvitaan ja vähiten siellä missä menee hyvin. Lintiläkin kävi autotehtaalla kehaisemassa, miten on hallitus pannut autotehtaan kulkemaan. On kuin iskisi tekijämiehiä ja -naisia märällä rätillä päin naamaa. Otetaan kunniaa saavutuksista joihin on vähiten vaikutettu, enemmän hankaloitettu.

  Kyllä kepu haistaa, minne kannattaa mennä lypsylle.

 10. Brexit-Britanniassa pankit sen kun rikastuvat kun maahan vyöryy investointirahaa ja spekulatiivista rahaa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here