Ecuador on hyväksynyt lain, joka kieltää julkisessa virassa olevaa piilottamasta varallisuutta verokeitaisiin. Kansalliskokous (Asamblea Nacional) hyväksyi entisen presidentin, Rafael Correan (vas), hallituksen tekemän lakialoitteen neuvoa-antavan kansanäänestyksen jälkeen 107:llä äänellä 18:n äänestäessä tyhjää.

Tyhjää äänesti myös oikeistolaisen CREO:n ehdokas tänä vuonna käytävissä presidentinvaaleissa, Guillermo Lasso. Lasso, entinen pankkiiri, on kytketty 49:ään verokeidasyritykseen. Lasso toimi vuosina 1999–2000 valtiovarainministerinä ja kasvatti pestin aikana omaisuutensa miljoonasta dollarista 31 miljoonaan dollariin. (Ihanhan tässä tulee Juha Sipilä mieleen, toim.huom.)

Latinalaisen Amerikan maiden yhteinen mediayhtiö Telesur kertoo, että kun Lasso toimi julkisessa virassa, hän kannatti veronalennuksia rikkaille, sosiaalisten ohjelmien yksityistämistä sekä julkisten palvelujen leikkaamista ja korotti perustarvikkeiden myyntiveroa. Osaamisellaan Lasso sai synnytettyä Ecuadorin pahimman taloudellisen kriisin, jonka seurauksena noin 3 miljoonaa ecuadorilaista joutui muuttamaan maasta.

Sittemmin Lasso, joka on myös katolisen Opus Dei -liikkeen jäsen, joutui eroamaan dollarisaatio- ja pankkiskandaalin takia.

Lasso oli läheisessä liittolaisuhteessa sosiaalikristillisen puolueen (PSC) Jaime Nebotin kanssa. PSC oli osallisena Operaatio Kondorissa, joka oli 1970-luvulla käynnistetty CIA:n sotilaallinen ja poliittinen ohjelma, jolla tuettiin Yhdysvaltain etuja palvelevia latinalaisen Amerikan hallituksia väkivallalla sekä tukahdutettiin vasemmistolaista ja ammattiyhdistysliiketoimintaa.

Ecuadorin uuden, verokeidastelua torjumaan pyrkivän lain mukaan virkamiehillä ja julkisessa virassa olevilla on vuosi aikaa kotiuttaa ulkomaille verotussyistä sijoitetut varansa Ecuadoriin tai joutua poistetuksi virastaan.
¤

Lähde

Telesur (8.7.2017): Ecuador Approves Tax Haven Law As Opposition Breaks Alliance http://www.telesurtv.net/english/news/Ecuador-Approves-Tax-Haven-Law-As-Opposition-Breaks-Alliance-20170708-0009.html

¤

Kuva Ecuadorin kansalliskokouksesta: Asamblea Nacional del Ecuador (CC BY-SA 2.0) via Flickr

4 KOMMENTTIA

 1. Suomi kekkuloi oikeusvaltiona, vaikka latinalaisen Amerikan valtioiden käytännöt todistavat niiden olevan valovuosia edellä nimen omaan poliittisen ja virkamieseliitin laittomien toimien suitsemisessa. Presidentit joutuvat vastuuseen teostaan ja jopa vankilaan, kuten tuoreetkin tapaukset osoittavat.

  Tässä vahvaa vinkkiä kristillisyyden valekaapuun mielellään pukeutuvalle pääministeri Juha Sipilälle, jonka omakin varallisuus on karttunut valtion ja suuren rahan loisena. Kepueliitin toimintamoraali on tuppeensahattu, eikä se sieltä tunnu pääsevän vapaaksi.

 2. Kun Panaman paperit paljastettiin, Suomen media hiljeni, tutkivaa journalismia ei yhtäkkiä ollut.

  Euroopan maissa mm. Italiassa ja Espanjassa media teki Panaman papereista kunnon poliittisen shown. Joka päivä media teki suuret otsikot paljastuksistaan ja joka päivä myös mainosti itseään, uutisiaan, ajankohtaisohjelmaan sillä, että taas huomenna paljastetaan yksi tai kaksi henkilöä.

 3. ’…Ecuadorin uuden, verokeidastelua torjumaan pyrkivän lain mukaan virkamiehillä ja julkisessa virassa olevilla on vuosi aikaa kotiuttaa ulkomaille verotussyistä sijoitetut varansa Ecuadoriin tai joutua poistetuksi virastaan…’

  Mallia meillekin. Ensin irti EU:sta ja sitten sama voimaan meilläkin. Turha toivoa, että korruptoituneiden psykopaatti-byrokraattien hallitsema EU näin terveeseen toimintamoraaliin koskaan alistuisi.
  Kansa päättää sillä valta on sillä. Nyt meistä otetaan mittaa. Turha valittaa ’ettei ole vaihtoehtoja’.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here