Haluan antaa teille ystävällisen varoituksen: nähdessäni ylimielisyytenne kultakautenne keskellä olen alkanut pelätä, ettette ymmärrä sitä todellisuutta, joka pirkanmaalaisten – vaikkeikaan teidän – elämää hallitsee kaikkialla ympärillänne.

Nyt, kun Kansallisen Vihreiden ja (uus)liberaalin arvokusetuksen – tekopyhyyden trendittämisen – avulla olette saaneet lamautettua kaupunkimme poliittisen työläisväen, olette voineet vapaasti pelata valtapelejänne maan tapaan Tampereellakin.

Uskon, että nämä vuodet vallassa entisen vahvan vihollisenne heikkoutta naureskellen ovat saaneet valheellisen hyvänolontunteen hiipimään kemiallisesti hienopestyihin puseroihinne. Varoitan teitä: tosipaikan tullen te olette täällä voimattomia.

Olette unohtaneet, kuka tämän kaupungin omistaa riippumatta valtavaltikan hierojista:

Tampere on työläiskaupunki. Tampere on työläiskaupungiksi syntynyt ja kasvanut. Tamperelaiset ovat vuotaneet verta ja vuodattaneet kyyneleitä vainajille taistelussa hyvän yhteiskunnan – pohjoismaisen hyvinvointivaltion – puolesta.

Tampereen työläisväki – reilut ja retkut – on vuodattanut hikeä ja kyyneleitä leipänsä eteen, tarttunut aseisiin saadakseen suoritetusta työstä reilun ja riittävän korvauksen ja nähdäkseen räkänokkaisten lastensa syövän koulussa lämpimän aterian.

Te perkeleen porvarit tepastelette nyt nokkavina kaupunkimme trendikkäissä ruokaravintoloissa ja yliopiston käytävillä, ajatte puliukot ja kerjäläiset sekä muut roskaihmiset katukuvasta säännöksin ja kiillotatte mauttomien raha-arvoautojenne peltejä nähdäksenne lammen pinnan kirkkaampana.

Te oksetatte minua. Te kuvittelette olevanne Pirkanmaan omistajia, eurooppalaisia metropoliitteja – ei. Te olette loisia. Te olette vihattuja niiden keskuudessa, jotka tämän kaupungin omistavat.

Vallan pauloissakin te kuitenkin tajuatte olla ilmestymättä lauantaiyönä Tessun pubiin. Toivoton ei siis pitäisi olla tämä yritykseni varoittaa teitä: sisimmässänne tekin tiedätte, että poliittisessa vallassa tai ette, te olette täällä vieraita – ylimääräisiä ja ei-toivottuja. Ja teidän kulta-aikanne Pirkanmaalla on tulossa nyt loppuunsa.

Pakatkaa ja häipykää.

Tämä kaupunki kuuluu meille, roskaväelle: työläisille, junteille, white trash -pissiksille, tee-se-itse-miehille, vammaisille ja vanhuksille, hipeille ja puistokemisteille, pienyrittäjille, hinteille, lepakoille ja drageille, inte-pappa-betalar-opiskelijoille, piri- ja pilleripäille, nahkapäille, mustalaisille, duunareille, huorille, katusoittajille ja kerjäläisille, työttömille, punkeille ja pummeille, rikkinäisille, %-väelle ja ylipäänsä vapaille, ylpeille ja kurjille tamperelaisille.

Tampere on meidän.

Terveisin,
nimim. Susinarttu


 

Toim.huom: tämä kirjoitus on kolumni (katso sivupalkki ”Kaleidoskoopista”)
¤

Vanha tehdasrakennus Tampereella (kesäkuu 2012)
Kuva (uudelleenrajattuna): Methem (Mikko J. Putkonen) (CC0) via Wikimedia Commons

16 KOMMENTTIA

 1. Olipas väkevää tekstiä,toiivottavasti asiat jatkossa luontuvat paremmin, myös Tamperella.
  Kyseisen kaupungin viimeaikainen investointiohjelma on ollut suorastaan vauhdikas,jotenkin on alkanut tulla mieleen epäilys liian kovasta vauhdista,ettei vain edessä olisi esimerkiksi Ateenan kohtalo,joka innostui modernisoimaan itseään vauhdilla, velkarahalla,tuloksenhan me tiedämme.
  Tuo tampereen työväenluokkaisuus, perinteisessä mielessä taitaa olla mennyttä,täytyisi pikaisesti rakentaa uusi ajanmukainen työläisidentiteetti,esimerkiksi yrittäjä identiteetin perustalle, alkaahan nykyisin teknosysteemin aktiiviset toimijat olla nykyisin erittäinpitkälle pienyrittäjä vetoiseksi muunnettuja, he yrittäjät tekevät nytperiaateessa samaa duunia, jota aikaisemmin väsäsi teollisuustyöläinen.

  • ”Tuo tampereen työväenluokkaisuus, perinteisessä mielessä taitaa olla mennyttä,täytyisi pikaisesti rakentaa uusi ajanmukainen työläisidentiteetti,esimerkiksi yrittäjä identiteetin perustalle”

   Juurikin näin. Mutta pidetään visusti se ”pien” tuossa ”yrittäjä”-sanan edellä, ettei pääse kokoomus sanaleikkeinensä väliin.

 2. Näin kai sen pitäisi olla mutta tamperelaiset on lampaita, ne vaan määkii.

  Tamperetta hallitsee yksi puolue: RKP. Ja itse asiassa yksi ainoa henkilö ko. puolueesta: Peter. Katsokaapa mitä kaikkea Peter häärii taustalla. Mitkä puolueet joutuvat hyväksyttämään lautakuntiensa jäsenet hänellä ja missä kaikissa yhtiöissä ja järjestöissä Peterillä on hallituspaikka. Ja kuin pisteenä i:n päälle, viime vaaleissa kun käytiin läpi ehdokkaita ja heidän sidoksiaan erilaisiin yhtiöihin, niin Peteriä ei ollut listoilla lainkaan. Aamulehteä siitä moitin, mutta se ei korjannut tilannetta. Siis, Kokoomuksen pää-äänenkannattaja on hyvää pataa RKP:n kanssa.

  No sitten jos katsotaan kaupungin johtoa ja rakennusliikkeiden/insinööritoimistojen perustajaa/omistajia niin havaitaan selkeä yhteys tunneli-, ratikka-, Tampella-, kansi-, jätevesiputsarin-, tavesen ja muiden suurempien hankkeiden kanssa.

  Tamperelaiset ovat niin tyhmiä ettei heitä kiinnosta mitä tehdään tai tapahtuu omassa asuinympäristössä. Ihmiset elävät Matrxissa j< kuvittelevat että kaikki on hyvin kun kaupungin veroäyri pidetään lainaa ottamalla ja piiloveroilla matalalla. Se että Tampereen kunnallisvero on pienempi kuin ympäristökunnissa on valetta. Pelkästään vesilaitos tuotti 10.3 miljoonaa euroa piiloveroa kaupungin kassaan. Parkkimaksut ropisevat kaupungin kassaan kuten sähkölaitoksen voittokin ja nykyisin Tarastejärven jätteenpolttolaitos joka laskuttaa kaupunkilaisia poltettavasta jätteestä ja myy sen takaisin kaupunkilaisille kaukolämpönä. Siis kaksinkertainen voitto. Ja kuin pisteenä i:n päälle: Tammervoimalla ei ole yhtään ainoaa työntekijää vaan kaikki työntekiät on vuokrattu Tampereen sähkölaitokselta. Näin voidaan Tammervoiman voitto kokonaisuudessaan siirtää kaupungin kassaan lyhentämättömänä.

  Kuinka moni muuten edes tietää paljonko Tampereen kaupunki on ottanut lainaa asukkaidensa takaamana? Onko se 2400e/asukas? Onko se 3800e/asukas? Onko se 10 000e/asukas? Katsokaa ensin se paljonkon teidän nimissänne kaupunki on ottanut lainaa. Sitten katsokaa paljonko lainaa on ympäristökunnilla asukkaidensa maksettavana. Jaa että mitä sitten? No sitä sitten että 7 vuoden kuluttua 35% suomalaisista on kuollut. Normaali elämänkierto. Kun takaajat kuolevat, maksajat joutuvat maksamaan heidänkin osuutensa. Ja sen jälkeen katsotaankin kenellä on rahkeita maksaa 45% kunnallisveroa.

  Vinkki kaikille jotka ovat saaneet tarpeekseen Tampereen porvareiden pelistä muuttaa entinen nahkakaupunki slummiksi: Katsokaa mitkä ympäristökunnat EIVÄT kuulu "Tampereen kaupunkiseutuun" ja muuttakaan sinne. Näin ette joudu maksamaan Tamperelaisten päättäjien syvä-veli järjestöjen konnuuksia. Voitte silt käydä Tampereella töissä ja saada kilometrikorvaukset. Niillä maksatte itsellenne hyvän ajoneuvon. Ja tamperelaiset menettävät asukkaita enemmän kuin luonnonkierto verottaisi.

 3. Tampere ei ole ainoa kaupunki eliittien kontrolloimana. Meri sekä järvinäkymät on varattu suurtuloisille, pien-
  tulolliset saavat kiilloittaa isotuloisten kenkiä. Demokratiaan yhtenä osana on aina kuulunut vahvimman
  varakkaan ylivoimainen etu, pitämällä huonommin tienaavat aisoissa. Jos ei muuten, niin hallituksen ansiosta.
  Viisastuuko pientuloinen koskaan, ottamalla selville vaaliehdokkaiden todellisen taustan.

 4. Vastavalkea on puoluepoliittisesti sitoutumaton julkaisu?

  Jos Tampere on porvarien riistämä kaupunki, niin pitäisiköhän muutoksia lähteä hakemaan yliopiston piireistä : ”Tampereen yliopiston opiskelijoiden keskuudessa suosituin puolue on vihreät, jota kannattaa 37,1 prosenttia kyselyyn vastanneista. Vihreät näyttäytyy yliopistolla yleispuolueena ja saa kannatusta tasaisesti kaikilta koulutusaloilta. Toiseksi suosituin puolue on vasemmistoliitto (22,4 %) ja kolmanneksi suosituin on kokoomus (17,3 %). SDP:n (7,5 %), keskustan (6,6 %) ja perussuomalaisten (3,3 %) kannatus on sen sijaan heikkoa. Tulos poikkeaa voimakkaasti puolueiden kannatuksesta Tampereella vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Suosituimmat puolueet koko kaupungissa olivat kokoomus (22,1 %), SDP (19,1 %), vihreät (15 %) ja perussuomalaiset (14,7 %).” (http://alusta.uta.fi/artikkelit/2015/05/12/tampereen-yliopiston-opiskelijat-arvoulottuvuuksilla.html).
  Vai pitäisikö muutosta hakea Susinarttu-Susiuroslinjalta. Siitähän tuli susi silloin aikoinaan… Joten ei kannata yrittää uudestaan, Neuvostoliitoltakaan ei saa apua.

    • Sitten kannattaa kaivaa kommarilinssi silmästä irti.

     Olen puoluepoliittisesti vapaa kuin taivaan lintu, mutten siedä omieni polkemista enkä tekopyhistelyä (porvareiden happi).

     Hassua, että tuo lista juttuni lopussa on aiheuttanut paheksuntaa. Lista kun voisi olla se, mille porukalle nykypäivän Jeesus pistäisi kutsut, kun järkkäisi bileet. Siinä sitä olisi ”kunnon ihmisillä” ihmettelemistä… 🙂

 5. Pispalanharjulla tuo kuvattu kehitys oikein ruumiillistuu. Sama laulu on monissa muissakin entisissä tunnelmallisissa kaupungeissa tai kaupunginosissa. Teknokraattisuus ja tuottoja etsivä velkaraha määräävät tahdin kaikkialla. Hommaa nimitetään kapitalismiksi, mutta kapitalismin voisi vääntää sellaiseen asentoon, että se suosisi pienimuotoisuutta ja ottaisi kaupunkirakentamisessa huomioon ihmisten estetiikan TARPEEN (huom. ei kaipuun).

 6. Riistäjät ruoskaansa selkäämme soittaa.
  Blogisti ei taida paljon duunareita arvostaa. Blogin viesti taisi tulla yliopiston kuppilasta eikä konepajalta.
  ”Tämä kaupunki kuuluu meille, roskaväelle: työläisille, junteille, white trash -pissiksille, tee-se-itse-miehille, vammaisille ja vanhuksille, hipeille ja puistokemisteille, pienyrittäjille, hinteille, lepakoille ja drageille, inte-pappa-betalar-opiskelijoille, piri- ja pilleripäille, nahkapäille, mustalaisille, duunareille, huorille, katusoittajille ja kerjäläisille, työttömille, punkeille ja pummeille, rikkinäisille, %-väelle ja ylipäänsä vapaille, ylpeille ja kurjille tamperelaisille.”

  Olisi kiva nähdä tamperelaisten duunareitten ilmeet jossain verstaassa blogistin luonnehtiessa ei-porvaritamperelaisia noilla sanoilla.

  Tamperelaiset ei-äärivasmmistolaiset ovat hienoa ja huumorintajuista porukkaa, mistä todisteena:
  https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/varmat-naurut-tampereen-valtuuston-eeppisesta-ratikkakokouksesta-tehtiin-lyhytelokuva-24325767/
  https://vimeo.com/207997372

  • Hassua, että tuo lista juttuni lopussa on aiheuttanut paheksuntaa. Lista kun voisi olla se, mille porukalle nykypäivän Jeesus pistäisi kutsut, kun järkkäisi bileet. Siinä sitä olisi ”kunnon ihmisillä” ihmettelemistä… 🙂

   • Tuo video näyttää, että Tampereen valtuusto on täynnä idiootteja. Ainoa joka näytti täysjärkiseltä oli puheenjohtaja.

   • Hassua: kertoo enemmän kuin kuvasi vaalimainoksessa.
    …mille porukalle jeesus…: sinä punikki halveeraat ihmisiä, joiden elämän arvojärjestelmä pohjaa kristillisiin arvoihin. Sinä pohjaat arvo?maailmasi muutaman hullun hallusinaatioihin, jotka antoivat sinun kaltaisillesi jälkikäteen perusteet ylistää heitä heidän murhattuaan kymmeniä miljoonia ihmisiä.

    Nimim. Kirkosta eronnut n.30 v. sitten, puoluepoliittisesti sitoutumaton, yliopiston loppututkinnon suorittanut

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here