Harakoiminen on vanhaa suomalaista elekieltä, jolla osoitettiin naapurille, että suhteissa on parantamisen varaa. Nyrkin puimisen ja jalan polkemisen ohella pyllistäminen oli jo kovan luokan mielenosoitus.

Karjan laitumilta kuriin karkoitettiin jopa karhut ja sudet, kun vaimoväki nosti helmansa ja lähetti terveiset paljaalla perseellä metsän pedoille.

Mielenosoittaminen pyllistämällä ei ole pelkästään suomalainen tapa: Venetsiassa vanhat miehet laskevat rivissä housunsa kinttuihin ja pyllistävät valtaville loistoristeilijöille, jotka tuhoavat heidän kotikaupunkinsa tulemalla röyhkeästi laguuniin (jottei turistien tarvitse nähdä vaivaa päästäkseen suoraan Pyhän Markuksen torille).

…että sopisi varmaan miesväenkin ahtereineen saapua mieltään osoittamaan!


Tapahtuman alkuperäinen ilmoitus:

Hallituksen pyllytys – kansanperinteinen woiman näyte

¤

eduskuntatalon portailla

lauantaina 2.9. klo 12.00

Pukukoodi: pitkä hame ja huivi.

Virsi 440

Valittaa täytyy totta
ja surra suuresti
kun vääryys vallan ottaa
ja pahuus paisuupi
Mykäkskö tuli kerran
jo kaikki maailma
kun oikeutta Herran
ei kenkään julista?
Nyt petos vilppi täällä
on noussut kunniaan
on valhe vallan päällä
ja vääryys voimissaan
Ei köyhän, kurjan ääntä
viattomuudessaan
kuunnella, rikas vääntää
lait myöten tahtoaan

Kas lähimmäistään syövät
Nuo jumalattomat
Viekkaudella vievät
Sen elot ainoat
Kuin käärme
kiukussansa
He korvat lummessa
Ahdistelevat kansaa
Sortavat vaivaista.

Mut kerran Herra kostaa
työt jumalattomat,
rankaisee ansiosta
ryöstäjät viekkahat,
ne jotka täällä veivät
orvolta oikeuden
ja lesken leivän söivät,
vaivaisen osuuden.

LAUANTAINA 2.9. klo 12 eduskuntatalon eteen kokoontuu joukko hallituksen toimiin tyytymättömiä ihmisiä, jotka ovat päättäneet ammentaa muinaisperinteistä voimaa kultuurilliseen mielenilmaisuun, joka tuotetaan flash mob -tyyppisenä tapahtumana.

Pyllytys tapahtuu kansanperinteen, itkulaulun, runonlaulannan ja performanssin keinoin Suomi 100 vuotta -hengessä. Pyllyttämisen kohteena on hallitus ja tapahtumapaikkana eduskuntatalon portaat. Tapahtuman osallistujat loitsuvat ja laulavat yhdessä virsikirjasta poistetun – kaikille tutun, kapinavirtenäkin tunnetun – virren 440, jonka jälkeen vedämme ”hameet korviin” eli pyllytämme. Pyllytyksemme tarkoitus ei ole olla häpäisevä kuten esim. keskiaikaisessa perinteessä. Meidän pyllytyksemme on suojeleva ja hyviä voimia tuottava, naisen ikiaikaisesta voimasta, ”Witun voimasta” ammentava.

Pyllyttämisellä pyrimme suojelemaan kansaa pahoilta voimilta, jotka hallituksessa ovat viime aikoina päässeet valloilleen: rasismi, korruptio, vihapuhe, ahneus, riisto, epätasa-arvo, valehtelu ja välinpitämättömyys. Haluamme siunata hallituksen ja eduskunnan alkavan toimikauden tasa-arvon, demokratian, välittämisen, rehellisyyden ja huolenpidon aatteilla, jotka nyt ovat kadoksissa.

Pyllyttäminen perustuu muinaissuomalaiseen traditioon, jossa naisen väen voima suojasi karjaa ja ihmisiä karhuilta, metsän pedoilta ja pahoilta voimilta. Naisen väki on hedelmällistä ja vahvaa, ja sillä saattaa sekä kirota että parantaa asioita. Naisen väen voima on feminiininen ja väkevä elämää luova voima, joka ei riipu ihmisen sukupuolesta tai anatomiasta, vaan se löytyy meiltä kaikilta ihmisiltä.

Kaikki ovat tervetulleita mukaan woiman näyttöön sukupuolista, iästä, säädystä, uskonnosta, etnisestä alkuperästä tai kansallisuudesta riippumatta. Toivomme osallistujien pukeutuvan pitkään hameeseen ja huiviin. Tapahtuma on poliittisesti sitoutumaton eikä rasismia suvaita. Pyllytys-tapahtuma toimii myös ponnahduksena Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan -mielenosoitukselle, joka kokoontuu 2.9. Rautatientorilla klo 13.

Pyllyttäjät-järjestäjätaho on noin kymmenen vapaan taiteilijanaisen ryhmä, joka vastustaa hallituksen viimeaikaisia toimia.

Idea tapahtuman järjestämiseen lähti Savon Sanomien artikkelista: ”Pelkäätkö metsään menoa? Ei huolta, sillä naisen karhu on väkevämpi kuin metsän karhu”.
Toinen inspiraationlähde pyllytystapahtumaamme oli tämä Aamulehden artikkeli: ”Naisen sukuelin oli vanhan kansan mukaan väkevä taikakalu – pyllyttäminen oli varttuneiden naisten oikea ammatti”.

Tervetuloa mukaan Hallituksen pyllytykseen, kansanperinteiseen woiman näyttöön eduskuntatalon portaille 2.9. klo 12! Pukukoodi: pitkä hame ja huivi.


¤

12 KOMMENTTIA

 1. Liittyykö pyllistys johonkin päivänpolttavaan vääryyteen nyky-yhteikunnassa vai onko jokin pride-ylpeystyyppinenen persuilmiö?

  • ”Pyllyttämisellä pyrimme suojelemaan kansaa pahoilta voimilta, jotka hallituksessa ovat viime aikoina päässeet valloilleen: rasismi, korruptio, vihapuhe, ahneus, riisto, epätasa-arvo, valehtelu ja välinpitämättömyys. Haluamme siunata hallituksen ja eduskunnan alkavan toimikauden tasa-arvon, demokratian, välittämisen, rehellisyyden ja huolenpidon aatteilla, jotka nyt ovat kadoksissa.”

   kerrotaan tiedotteessa.

 2. Tietenkin sinne ”paahtavat” itsensä paljastavat ”pervot”, joilla ei ole usein mahdollisuutta näytellä itseään housut kintussa. Aiheessa ei mainita muuta kuin ”hameen nosto”, siis pervoille myös ? Onhan olemassa muitakin enemmän sivistyneitä tapoja ilmaista tuskantumisensa johtajiinsa. Eräs vanhimmista euroopan tavoista ehdottaisin ”Giljotinia”, se takaa saavutuksia.

  • Niinpä, mutta vielä ei olla niin ahtaalla ettei kurjemmaksi voi mennä. Kyllä se Giljotiinikin varmaan aikanaan otetaan käyttöön tai sitten ihan kotitekoiset ’Lallin konstit’, veikkaan.

 3. ’Veroparatiisikulttuurin’ olemus on äärimmäisen narsistinen. Valtaan ja valhemedian iltapäivälehtien otsikkoihin nousevat henkisesti ontot ja epäkypsät henkilöt joita media tarjoaa kansalaisten esikuviksi ja samaistumismalliksi.
  He ovat usein narsisteja ja psykopaatteja joiden avulla kulttuuria muokataan ja pakotetaan muuttumaan valtaeliitin muottiin.
  Kannattaako tuollaisille edes pyllyään näyttää?

 4. Jään mielenkiinnolla seuraamaan millainen voima vitulla on, aika sen näyttää. Hauska idea vanhasta loitsusta, saisinpa emännänkin pyllistelemään muutamille instansseille, jotka tuntuvat yrittävän kusettaa vähän joka asiassa ;-).

  • Heh … hyvä kysymys. Millainen voima sillä V:llä oikein on. Taitaa olla vain himon sytyttäjä ja kiihottaja, tuskin muuta. Luoja kyllä loi sen suvunjatkamista varten mutta se oli silloin joskus…
   Eri asia olisi jos sen haltijat pistäisivä ehdoksi ettei siihen kosketa ellette ole ihmisiksi. Vaan eipä haltijoista ole siihen kun jakavat tavaraansa juuri niille joiden pitäisi jäädä ilman tai tyytyä keino-sellaiseen.

 5. Minä en jätä hyvää tilaisuutta kesken. Puoli-hävyttömät vitsit ovat kaikkein makeimpia. Ei syytä tehdä itsestään liian ”hurskasta” ettei se pyhimyksen kehä tiukkene, aiheuttaen kantajalleen päänsärkyä.

 6. Vitut minä mistään hurskasteluista, meinaan vaan että tämänkaltaisilla tempauksilla on yhtä paljon vaikutusta yhteiskuntaamme, kuin saunassa olut kädessä istumisella!

  • meinaat ettei sillä olisi vaikutusta jos iso määrä ihmisiä näyttää persettä hallitukselle ja eduskunnalle eduskuntalaon portailla. Paras kutsua paikalle Moskovan tv ja muutaman muun maan kanssa, Suomi-media ei välttämättä halua witun vilauttajia viiden uutisiin 😉

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here