Qatar palautti viime viikolla täydet diplomaattisuhteet Iraniin, ja maa päätti lähettää suurlähettiläänsä takaisin Teheraniin. Tämä merkitsee käännettä maiden suhteiden viime vuoden tammikuussa alkaneessa heikentymisessä.

Tapahtumien ajoitus viittaa näpäykseen Saudi-Arabialle, joka yhdessä kolmen muun Lähi-idän valtion – Yhdistyneiden arabiemiraattien, Bahrainin ja Egyptin – kanssa ryhtyi kesäkuussa Qatarin vastaisiin pakotetoimiin ja katkaisi diplomaattisuhteensa maahan perusteenaan se, että Qatar tukee terrorismia – ja että sillä on liian läheinen suhde Iraniin.

Qatarin on uutisoitu tukeneen mm. terroristijärjestöihin kytkeytyviä, Syyrian hallitusta vastaan taistelevia ryhmittymiä. Tätä ennen Qatar tuki Libyan hallitusta vastaan taistelleita ryhmiä. Hillary Clintonin vuodetut sähköpostiviestit paljastivat Qatarin jopa antaneen taloudellista apua ISIS-terroristijärjestölle.

Saudi-Arabian ja sen liittolaisten esittämistä syytteistä tekee surkuhupaisia se, että saudit tekevät täsmälleen samaa – mutta Saudi-Arabia levittää radikaalia ideologiaa ja tukee terroristiryhmiä paljon suuremmassa mittakaavassa kuin Qatar.


KESKEISTÄ KAIKESSA on Qatarin suhde Iraniin. Saudi-Arabian tavoitteena on ollut pakottaa Qatar katkaisemaan kaikki suhteensa Teheraniin, mutta se on ainoastaan onnistunut saamaan maan lähentymään islamilaista tasavaltaa.

Qatarin hallitseva luokka on hyvällä syyllä päätellyt, että Saudi-Arabian tavoitteena on hallinnonvaihto naapurimaassaan. Tähän viittaa mm. se, että saudien kumppaneineen Qatarille asettamat vaatimukset pakotteiden purkamiseksi (joihin kuului mm. al-Jazeera-uutismedian sulkeminen) olivat lähes mahdottomat toteuttaa, mikä viittaa siihen, ettei niiden ollut tarkoitettukaan johtavan Qatarin myöntymiseen.

Yhdysvalloilla on Qatarissa ainakin 10 000 hengen sotilastukikohta.

Qatarin ja Iranin lähentyessä toisiaan Iran ja Venäjä tukevat vahvasti Syyrian hallitusta ja tekevät yhteistyötä Turkin kanssa taisteluiden lopettamiseksi Syyriassa. Yhdysvallat ja Saudi-Arabia uhkaavat tässä tilanteessa menettää Qatarissa tärkeän liittolaisen.


¤
Darius Shahtahmasebi on suorittanut lakitieteen ja japanin kielen tutkinnon Otagon yliopistossa. Hän on kiinnostunut ihmisoikeuksista, kansainvälisestä oikeudesta ja journalismista.

Tämä Vesa Raiskilan tiivistämä artikkeli (CC BY 4.0) julkaistiin alunperin The Anti-Media -sivustolla 30.8.2017 otsikolla ”Iran and Qatar Just Dealt a Major Blow to the US, Saudi Arabia”.
¤

Kuva (tekstitetty): NASA Earth Observatory (CC0)


¤

¤

10 KOMMENTTIA

 1. Saivat sitten syyn pommittaa Qatar kivikaudell… eekäku demokratisoida. Sitä tässä vissiin haettiin. Onneksi on tukikohtia ja kerosiinia ihan lähellä. Ei tarvitse kaukaa rahdata. Saapas nähä viedäänkö sinne saudi-demokratia. Sitähän Ameriikka tukee ja vissiin nyt Suomikin. Ollaanhan me osa länsimaista arvoyhteisöä.

 2. Hyvä selkeä kirjoitus Qatarin tilanteesta.

  Se mikä Qatarin tilanteessa kulminoituu ja konkretisoituu on USAn heikkous Lähi-Idässä arabimaailmassa.

  USA on täysin altavastaaja ja tumput suorana Qatarissa, vaikka sillä on sotilastukikohta siellä.

  USA on altavastaaja, koska kunnioitus ja valta on mennyttä kun USA ja NATO ovat vain hävinneet sotiaan Lähi-Idässä ja koska USAn velkatalous ei ole voimatekijä rikkaiden arabitalouksien keskellä.

  EUssa sama prosessi ei pääse tapahtumaan ainakaan vielä koska NATO- ja EU-maat (Suomi mukana) häviävät sotia yhdessä USAn kanssa ja koska USA on onnistunut kriisiyttämään EUn talouden mm. Venäjän vastaisilla sanktioilla.

  • Ei ole helppoa Trumpilla kun Venäjä pisti USAta ja NATOa nokkiin Etelä-Ossetiassa, Krimillä ja Syyriassa ja nyt Kiina ei salli USAn ja NATOn tulla Aasiaan räyhäämään ja aloittamaan kriisejä ja sotaa Korean niemimaalla.

   EU on enää ainoa USAn ja NATOn potkupallo.

 3. Netanyahu painajainen – Putin ei lämpene vaan murskaa N-yahun Iranin vastaiset suunnitelmat —- Benjamin Netanyahu’s nightmare comes true as Putin crushes his plans

  Benjamin Netanyahu failed to convince Russian President Putin of the need “to stop Iran’s expansion in the Middle East.” Israel is a friendly country for Russia, but it is not up to Tel Aviv to teach the Kremlin how to structure Russia’s policy in the Middle East.
  https://www.veteranstoday.com/2017/08/27/benjamin-netanyahus-nightmare-comes-true-as-putin-crushes-his-plans/

  Israel jo jopa ehdottanut Syyrian presidentin asunnon pommittamista kun tämä ei vihottele Iranille kuten Suur-Israelia rakentava ja Lähi-idän hegemoniaa tavoitteleva Israel haluaisi.
  Putin ei innostunut asiasta vaan toivotti vain paljon onnea matkaan.

  Syrien: Putin zu Israels Drohung, Assad zu bombardieren: „Viel Glück!“
  Israels Versuche, die USA und Russland zu einer klaren Haltung gegen den wachsenden iranischen Einfluss in Syrien zu bewegen, sind offenbar fehlgeschlagen. Auf die Drohung Tel Avivs, notfalls den Amtssitz des syrischen Präsidenten zu bombardieren, soll Putin lediglich erwidert haben: „Viel Glück!“
  https://deutsch.rt.com/der-nahe-osten/56533-syrien-putin-zu-israels-drohung-assad-bombardieren-viel-glueck/

  Tämäkin viitannee siihen että Lähi.idässä ei ehkä kaikki enää menekään jatkossa NWO-agendan (PNAC) käsikirjoituksen mukaan.

  • Jo Syyriassa kävi sotaa Epäpyhä Allianssi USA-NATO-Israel-Saudi-Arabia, Arabiemiirikunta.

   Tuo Allianssi on ideologialtaan sellainen sekamössö, että muuta yhtenäisyyttä ja yhteistä ei ole kuin tappaminen, tuhoaminen, ryöstäminen.

   • Tuohon Epäpyhään Allianssiin mekin nyt olemme kytköksissä kun emme osaa pysyä puolueettomana. Onko meistäkin tulossa osa tuota maailmaa ryöstävää veristä sekasikiöistä parasiittia ?
    ”The enemy is the finance parasite that ALWAYS attacks its host. It cares nothing for the indigenous people of any country. … It invades, occupies and steals the loot.
    It goes by the name of AngloZionism, International Finance, The Military/Industrial Complex, Globalism, Imperialism.
    Spiritually, it is Luciferianism.”

 4. Qatarin saarron takana ovat samat USAn armeijan ja NATOn taloudellisen yksikön puupääkenraalit, jotka aloittivat Venäjän vastaisen taloussaarron. Noista puupääkenraaleista McMaster on nyt Trumpin neuvonantaja.

  Nyt vaan kävi niin, että Trumpin neuvonantajalle tuli hätä housuun kun potkut uhkaa, kun Qatar osasi saartoon varautua ja teki heti pankki-, finanssi-, rahoitus-, kauppa-, ulkopoliittisia siirtoja, joilla välttää pahimmat saarron vaikutukset.

  Kun USA, NATO ja Stubb, Haglund, Kanerva, Sauli Niinistö lähtivät McMasterin ideoinnin pohjalta saartamaan Venäjää, Venäjä oli Qatarin tavoin rikas maa.

  Venäjä investoi heti omaan tuotantoon sekä Kiinaan ja Kiinan kauppaan. Nyt Qatar tekee samaa, maan pankki syytää rahaa kulutukseen ja julkisiin menoihin ja maa panostaa Venäjän kauppaan, energiayhteistyöhön.

  Niinpä Trump ei voinut muuta kuin soittaa Saudien, Egyptin, Arabiemiirikuntien johtajille, että neuvotelkaa Qatarin kanssa sopimus.

 5. Terror Incognita: ‘Demistifying’ the Fog of War
  by Sean Stinson, August 28, 2017

  “The Muslim terrorist apparatus was created by US intelligence as a political weapon” – National security adviser to the Carter administration, Zbigniew Brzezinski

  “The truth is, there is no Islamic army or terrorist group called Al-Qaeda, and any informed intelligence officer knows this. But, there is a propaganda campaign to make the public believe in the presence of an intensified entity representing the ‘devil’ only in order to drive TV watchers to accept a unified international leadership for a war against terrorism. The country behind this propaganda is the United States.” – Former British Foreign Secretary, Robin Cook

  “The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed (and hence clamorous to be led to safety) by menacing it with an endless series of hobgoblins, all of them imaginary.” – H.L. Mencken

  “The rich and powerful piss on us and the media tells us it’s raining”, so the saying goes. But it doesn’t take much to draw back the curtain and see the real machinations at work, most of which are really quite transparent.

  https://off-guardian.org/2017/09/01/terror-incognita-demistifying-the-fog-of-war/

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here