Sotilaspoliittinen aktiivisuus Afganistanin ympärillä jatkaa kasvamistaan. USA on virallisesti ilmoittanut, että Taliban on heidän päävihollisensa ja tämän vuoksi amerikkalaiset kasvattavat joukkojensa määrää Afganistanissa.

Tämä tarkoittaa sitä, ettei USA ole poistumassa Afganistanista. Mitä amerikkalaiset aikovat tehdä Afganistanissa? Mistä johtuu tämä aktiivisuuden kasvu tällä alueella? Jotta saisi vastauksen näihin kysymyksiin on välttämätöntä tarkastella sarjaa erinäisiä tapahtumia.

Muutama päivä ennen G20-tapaamista Saksassa, Hampurissa 7.-8. heinäkuuta 2017 presidentti Trump lanseerasi uuden strategian USA:n globaalista energiadominanssista, joka takaisi amerikkalaisille täydellisen energiaomavaraisuuden.

Jos presidentti Obama puhui USA:n globaalista ylivertaisuudesta perustuen amerikkalaiseen ainutlaatuisuuteen (American exceptionalism) niin presidentti Trump teki käännöksen kohti liiketoimintaa.

Donald Trump on luomassa uutta geopoliittista strategiaa, mikä tarkoittaa USA:n energiadominanssia kaasu- ja öljymarkkinoilla. USA on monien vuosien ajan ollut kiinnostunut Kaspianmeren alueesta, erityisesti entinen Neuvostoliiton kansantasavallasta Turkmenistanista. Alueella kaasu- ja öljyesiintymät ovat satojen miljardien barrelin luokkaa.

Kun vuonna 1995 tuli selväksi, että Turkmenistan oli valmis menemään Etelä-Aasian markkinoille omine raakavarantoineen sekä rakentamaan kaasuputken Intiaan (TAPI), amerikkalaiset alkoivat toimia aktiivisesti ja aloitteellisesti. USA on tehnyt kaiken sen eteen, että Afganistanin kautta kulkevat siirtoputket rakennettaisiin. Afganistanin alueella kaasuputkien pituudeksi tulisi 735 km.

90-luvun Afganistanissa vallan kahvassa oli kuitenkin Taliban. Jo vuonna 1998 presidentti Clinton virallisesti julisti, että talibanien Afganistan on terroristivaltio ja tällä syyllä amerikkalaiset aloittivat ohjusiskut Afganistaniin. Samaan aikaan Taliban teki käynnin USA:an ja kävi neuvotteluja amerikkalaisyrityksen Unocal Corporationin kanssa – mistäpä muusta kuin Afganistanin kautta kulkevan TAPI-kaasuputken rakentamisesta.

Taliban ei kuitenkaan hyväksynyt hintaa, jota amerikkalaiset tarjosivat. Syyskuun 11. päivänä vuonna 2001 (virallisen narratiivin mukaan, toim.huom.) Al-Qaeda teki terrori-iskun USA:an, minkä vuoksi amerikkalaiset toteuttivat intervention Afganistaniin. Tutkiva journalismi paljasti, että tosiasiassa USA sunnitteli interventiota jo heinäkuussa 2001.

Nyt kun asiaa tarkastelee jälkeenpäin, retrospektisesti, voi ymmärtää miksi USA tunkeutui Afganistaniin 7. lokakuuta 2001: USAlle oli välttämätöntä tuhota ensin talibanit, jotka toimivat esteenä USA:n ja Turkmenistanin välisille – Afganistanin kautta kulkevalle – TAPI-neuvotteluille. Taliban osoittautui kuitenkin ”kovaksi pähkinäksi”, jota USA ei 16 vuoden aikana ole pystynyt tuhoamaan.

Näiden vuosien aikana USA rakensi kuitenkin Afganistaniin sekä hyvinvarustettuja sotilas- että lentotukikohtia: amerikkalaiset sijoittivat Afganistaniin oman sotilaallisen sillanpäänaseman kontrolloidakseen Etelä-Aasiaa ja Lähi-itää.

Ensisijaisesti USA on kiinnostunut Kiinasta. Afganistanin vuoristojen kautta amerikkalaiset voivat ”kontrolloida” koko Länsi-Kiinaa tehokkaan tutkatiedustelutoiminnan avulla. Täältä on lyhyt matka Xinjiangiin (Sinkiang, uguuriksi Shinjang), uiguurien autonomisen kansantasavallan alueelle, missä kytee Kiinan vastainen toiminta paikallisten islamistien taholta.

USA:n sotilastukikohdat sijaitsevat lähellä Kiinan länsiosia – siis alueilla, jotka ovat otollisia terrorismin kasvulle – minkä Kiina kokee epävakauttavana tekijänä. Koska presidentti Trump ilmoitti lähettävänsä joukot Afganistaniin, on selvää, että USA on alkanut uudestaan kiinnostua Kaspianmeren alueesta.

Sota Afganistanissa kuudentoista vuoden aikana on tullut maksamaan amerikkalaisille yli biljoona (miljoona miljoonaa) dollaria. Näyttää vahvasti siltä, että amerikkalaiset haluavat nähdä kuluttamiensa rahojen palautuvan korkoineen muodossa tai toisessa heille takaisin.

Karachin satamassa Pakistanissa on valmistunut terminaali nesteytetyn maakaasua kuljetustarpeisiin. On tullut aika täyttää tämä terminaali Turkmenistanin kaasulla, joka kulkisi TAPI-kaasuputken kautta. Jotta kaasuputki voitaisiin rakentaa ja taata sen toiminta, USA kokee että sen täytyy päästä eroon Talibanista – mikä tarkoittaa Afganistanin miehitystä.

Ottaen huomioon, että suhteet USA:n ja Pakistanin välillä kiristyvät ja huononevat hyvin nopeaan tahtiin, voi olettaa, että seuraava USA:n intervention kohde on Pakistan – kaasuputken toiminnan takaamiseksi.

Tänä päivänä Taliban kontrolloi noin 40 prosenttia Afganistanin pinta-alasta ja noin puolta sen väestöstä. Talibanien päävaatimus on kaikkien ulkomaisten joukkojen poistuminen Afganistanin maaperältä. Afganistanissa siis on puhkeamassa täysmittainen sota.


¤
Maria A. von Witte on helsinkiläinen kääntäjä, joka on erikoistunut poliittisiin analyyseihin.
¤

Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0) via Flickr, Forest Guardians (CC BY-SA 3.0), ProjectManhattan (CC BY-SA 3.0) via Wikimedia Commons, Pixabay

SaveSave

8 KOMMENTTIA

 1. Ongelma on kansainvälisen yhteistyön puute. Venäjä terroristikavereineen aseistaa talebaneja ja jotkut taistelee sitten talebaneja vastaan.
  Verenvuodatus jatkuu niin kauan kuin YK on toimintakyvytön.

 2. Millähän lihaksilla Trump aikoo talibanit taas kerran voittaa kun USAn aseistus ja armeijan taistelukunto ovat alamaissa.

  Arvattavasti USA, NATO ja Sauli Niinistön NATO-isäntämaa yrittävät yksityisillä palkka-armeijoilla, joukkotuhoaseilla, kaasuilla, biologisilla aseilla, fosforilla, köyhdytetyllä uraanilla ja nähtäväksi jää josko taktisilla ydinaseilla.

  Venäjä ei aseista talibaneja eikä Kiina, mutta niiden kannattaisi miettiä, että alkaisivat aseistaa ja konsultoida ja ehkä itsekin osallistua sotaan niin USAn, NATOn, Trumpin Sauli Niinistön valloitus- ja ryötöretki olisivat sitten siinä ja Afganistan olisi vapaa vuodessa tai kahdessa kuten Syyria.

 3. Erinomainen artikkeli ja alustus Maria A. von Witteltä.

  Yksilö- jajärjestelmänäkökulmasta voi nähdä, että Trumpille kävi kuten Obamalle ja Bush Jrlle, Clintonille, Bush Srlle jne. Kuukauden varran he luulivat omaavansa jotain omaa valtaa USAn presidenttinä. Sitten presidenttien selkäranka katkaistiin ja illuusio vapaasta USAsta ja yksilöstä murskattiin.

  Trumpin ansioksi voi ehkä sanoa sen, että edes hetken hän yritti tapella USAn pääoma-pankkiiri-juutalais-aseteollisuus-CIA-armeija-media-sotahaukkakompleksia hallinnon keinoin antamalla potkuja sekä verbaalisesti väittelemällä avoimesti median kanssa kun Obama alistui heti ja vikisemättä, samoin Bushit ja Clinton joka oli jo valmiiksi kompleksin mies.

  Trump on sen verran yksisilmäinen jenkkikuntti, että varmastikin aidosti luuli, että hän pystyy business-kokemuksellaan ”pelastamaan” USAn, mutta seinä tuli vastaan ja nyt Trump on sotapäälikkö ja valmis tappamaan ja ryöstämään kuten oli sota-asioita täysin ymmärtämättömät Obama, Bush Jr, Clinton, Bush Sr.

 4. Trumpilla ei ole rahaa sotimiseen ellei Natolta tule nopeasti lisää. Irma ja Harwey vievät sotahullun maan konkurssiin. Ehkä luonnonilmiöt koituvat maailman pelastukseksi.

  Trump on lisäksi luvannut veronalennuksia. Ne rahoitetaan velalla: korot nousevat ympäri maailmaa ja Suomessakin ehkä koetaan uusi asuntokriisi.

  Tuloja Trump kuvittelee saavansa korvaamalla venäläisen kaasun Euroopassa USA:laisella.
  Ei ole mitenkään varmaa, että Saksa suostuisi tähän.

 5. USAn, NATOn ”ylevät” ”demokratiaa puolustavat joukot”:

  Trump, CIA, USAn armeija, NATO ovat siirtämässä ja kokoamassa ISIS-joukkoja pohjoiseen Afganistaniin sekä yksityisiä palkkamurhaaja-armeijoita lisää Kabuliin green zoneen.

 6. USA ja NATO ovat täysin sekaisin ja solmussa Lähi-Idän toimissaan, välillä ne tappavat sunneja, välillä shiioja, välillä usuttavat sunnit ja shiiat vastakkain, välillä talibaneja sitten taas shiioja, afgaaneja, iranilaisia, syyrialaisia jne.

  Onko Sauli Niinistö lähdössä mukaan USAn ja NATOn Iranin sotaan tappamaan shiiojen shiioja?

 7. Ehkä suomipoikakin pian pääsee kunnon taisteluihin maailmalle nwo-mafian soturiksi ihan entiseen malliin kuten Ruotsin vallan allakin kun sai taistella Euroopassa 30-vuotisen sodan aikana kunkun joukoissa.

  Blogi: Petteri Hiienkoski, to 21.09.2017 10:51 http://beta.oikeamedia.com/o1-39908

  Suomea integroidaan Euroopan yhteiseen puolustukseen millä mandaatilla?
  Tuntuu käsittämättömältä, että keskeisestä ulko- ja turvallisuuspoliittisesta ratkaisusta ei ole käyty avointa ja perusteellista julkista keskustelua. Pääministeri vain ilmoittaa jossain haastattelussa sopineensa asiasta Macronin kanssa.

 8. Kimmo. Ei siellä edes venäjää tarvittaisi, lännen aseita siellä on kalisteltu vuosikymmenet. Venäjä ei ole valtaamassa ”ISRAELIA ympäröiviä maita”, vaan sen homman ovat sopineet USA-ISRAEL yhteistyönä. ISREAEL, pienen kokonsa takia ei uskalla tehdä tuhoa yksin, vaan siihen tarvitaan USAn juutalaisten rahoittamaa
  sotakoneistoa. Epäluotettavat uutistoimistot ovat kaikki saman puristuksen alaisia.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here