Katalaanit äänestivät eilen riippumattomuudestaan. Ensitietojen mukaan 90 prosenttia katalaaneista haluaa olla itsenäisiä. Madrid on ilmoittanut, ettei se hyväksy äänestystulosta, eikä koko äänestystä. Madridin asenne näkyi Katalonian kadulla.

Valtiollinen poliisi kävi äänestäjien kimppuun francomaisella vimmalla, ja yli 880 ihmistä loukkaantui. Madridin keskushallituksen toimet motivoivat katalaaneja eikä päin vastoin, kuten Madrid toivoi. Miten tilanne jatkuu, on spekulointia.

Tilanteen selvenemiseen tarvitaan vähintään päiviä, kenties viikkoja.

Jos Ludwig von Mises voisi esittää mielipiteensä Katalonian itsenäisyyskysymykseen, olisi se selvä:

”Itsemääräämisoikeus suhteessa valtioon kuulumiseen tarkoittaa: Jos jonkun alueen asukkaat – oli kyseessä yksittäinen kylä, maa-alue tai joukko yhtenäisiä maa-alueita – valitsee vapain, häiritsemättömin vaalein erota valtiosta, johon kuuluvat ja haluavat perustaa itsenäisen maan, on tämä toive otettava todesta.

Koska vain näin voidaan estää sisällissota, vallankumous tai sota valtioiden välillä.”

(Liberalismus, sivu 96)

 

Käsitteiden epämääräisyys herättää kysymyksiä

Miksi peruskirjan tehneet ja allekirjoittaneet valtiot eivät määritelleet ”itsemääräämisoikeutta” ja ”kansaa” tarkemmin?

Mihin joudumme jos kaikki haluavat perustaa itselleen oman valtion?

Kansojen itsemääräämisoikeus on vuodesta 1945 kirjattu Yhdistyneiden kansakuntien (YK) peruskirjaan. Juridisesti itsemääräysoikeus ei ole ymmärrettävissä oikeudeksi erota valtioista, vaikka ”kansa” on määritelty itsemääräämisoikeudelliseksi ihmisoikeuksien kautta.

Mitä katalaaneihin tulee, on selvää, että on olemassa katalaanien kansa. Katalaanit puhuvat omaa kieltään ja heillä on oma kulttuurinsa: Kataloniassa ei tanssita flamencoa, kuten Espanjassa, vaan sardanaa.

¤
¤

Kuva: Mait Jüriado

Katalonian parlamentti kielsi härkätaistelut vuonna 2010. Espanjan keskushallinto kumosi tämän kiellon, koska härkätaistelu luokiteltiin ”aineettomaksi kulttuurihistoriaksi”.

Itsenäisyystaistelijat nousivat barrikadeille tämän päätöksen takia, kuten Espanjan kulttuuriministerin laukoessa, että katalaanien lapset on ”espanjalaistettava”.
¤

Teema ”katalaanit” oli pöydällä EU-huippukokouksessa Eestin Tallinnassa. Tosin ei virallisesti, joten kukaan EU:n suurista ei kertonut mielipidettään asiasta. Keskustelun sijaan juuri Brexitin ensi-iskusta toipuneena EU-johtajat ottivat tutuksi käyneen suunnan ”lisää Eurooppaa”.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker jatkoi viimeisessä puheessaan samalla ”lisää Eurooppaa” -linjalla vaatiessaan kaikkiin EU-maihin käyttöön Euro-valuuttaa. Ranskan uusi presidentti Emmanuel Macron komppasi Junckeria – ja nokitti yhteisellä valtiovarainministerillä, yhteisillä puolustusvoimilla ja yhtenäisellä yritysverotuksella. Saksan liittokansleri Angela Merkel haluaa myös ”lisätä Euroopalle uusia jalkoja, jotta Eurooppa seisoisi vakaammin”.

Euroopan johtavien johtajien ”lisää Eurooppaa” -mielikuvaleikki toisi lisää yhdistymistä ja pitkässä juoksussa myös lisää veroja. Macron haluaisi levittää Ranskan keskusjohtoisen mallin mahdollisimman nopeasti koko Euroopan ylle. Kun poliitikot sanovat ”lisää Eurooppaa”, se on ymmärrettävä ”lisää keskushallintoa”.

”Lisää keskushallintoa” tarkoittaa vähemmän poliittista ja taloudellista vapautta.

Epäilijän on syytä luoda katse Heritagen vertailuun, jossa mitataan maiden keskinäistä vapautta: Sveitsi suoran demokratiansa kanssa on sijalla neljä (4), Suomi sijalla kaksikymmentäneljä (24), Saksa sijalla kaksikymmentäkuusi (26) ja Ranska sijalla seitsemänkymmentäkaksi (72). Korkeimmalla listassa oleva EU- ja Euro-maa on Eesti kuudennella sijalla. Hong Kong, Singapore ja Uusi Seelanti muodostavat johtokolmikon.

Katalonia ei ole yksittäistapaus

EU-komission jättäessä Katalonian tapahtumat enemmän tai vähemmän huomiotta tapahtumat rankaisivat silti Junckeria, Macronia ja Merkeliä ylinopeudesta, joka on pelästyttänyt muitakin Euro-kilpaan osallistujia. Katalonia ei ole ainut paikka, jossa kärsitään EU-johtajien vauhtisokeudesta silmät valuen.

Pohjois-Italian Lombardia ja Venetsia suunnittelevat pitävänsä kansanäänestyksen 22. lokakuuta. Tässä äänestyksessä kansalta on tarkoitus kysyä, olisiko alueiden lisättävä itsemääräämisoikeuttaan suhteessa Italian keskushallintoon. Äänestys on neuvoa antava, mutta asiantuntijat odottavat siitä suunnannäyttäjää, joka päästää pullonhengen vapaaksi.

Venetsian tasavallan (Serenìsima Repùblica Vèneta, 697–1797) lippu
Kuva: F l a n k e r (CC0) via Wikimedia Commons

Venetsian presidentti Luca Zai haluaisi muuttaa Eurooppaa Sveitsin suuntaan, jossa on itsevaltaiset kantonit. Wiener zeitung -lehti siteerasi Zain sanoja: ”Kaikki ovat terrorimaisen pelon vallassa, koska valtiot tuhoutuvat – vaikka tuhoutuivathan dinosauruksetkin.”

Kantonien Eurooppa Sveitsin mallilla sopi myös itävaltalaisen filosofi ja ekonomi Leopold Kohrin (1909–1994) ajatusmaailmaan: ”Tasapaino ei muodostuisi eurooppalaisen polkupyörän ongelmaksi, joka pysyisi pystyssä itsekseen. Sitä ei tarvitse ohjata Brysselistä.”

Se, mitä EU-ylimykset suunnittelevat, on pikemminkin yksipyöräinen. Tällä yhdellä pyörällä istuisi poliittinen valta, joka keskittyisi yhä enemmän Brysseliin, maakuntien kustannuksella.

Yhdistävänä tekijänä näissä itsemääräämisoikeutta janoavissa alueissa EU:ssa on se, että ne ovat kaikki rikkaita. Katalonia on Espanjan rikkainta aluetta, kuten Pohjois-Italian alueet Italiassa.

Saksassa Bild zeitung teki kyselyn, jossa joka kolmas Bayerin asukas halusi osavaltiolleen lisää vapauksia, jopa irtautumista Saksan liittotasavallasta.

On samantekevää, mitä johtopäätöksiä Katalonian äänestyksestä tehdään ja mihin se johtaa. Katalonia on näyttänyt symbolisesti kaikille muille Euroopan alueille, etteivät kansat ole enää valmiita luopumaan vapauksistaan pala palalta keskushallinnon edessä.

Viimeistään kun valtionkassojen pohjat seuraavan kerran loistavat tyhjyyttään, tulevat  kansat nousemaan ja vaatimaan itsemääräämisoikeuttaan takaisin.

Avoimeksi jää se, onnistuvatko poliitikkomme haalimaan tuohon päivään mennessä lisää selityksiä omille teoilleen – teoille, jotka ovat vahingoittaneet Eurooppaa jo riittämiin niin poliittisesti, kuin taloudellisesti.


¤
Juha ”Hämis” Hämäläinen on linkolalainen kansalaistoimittaja, joka käyttää taistelussa epätoivoa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan vain onkea ja kynää.

Kirjoitus on julkaistu alunperin kirjoittajan blogissa 2.10.2017 otsikolla ”Vallankeskityksen kylväjä korjaa hajaannusta”.
¤

Kuva: SBA73 (CC BY-SA 2.0) via Flickr, JL
Kuvanmuokkaus: Johanna Lehtonen

33 KOMMENTTIA

 1. Hyvä näkökulma.

  Suomessa ja monissa EU-maissa tiedotusvälineet ja johtavat poliitikot ovat halunneet hävittää Katalonian ”Brexit-ulottuvuuden”, sen, että Espanja on hajoamassa EU-politiikan takia.

  Espanjan hallitus, PP-puolue on harjoittanut EUn liberalistipolitiikkaa viimeiseen asti ja se ei kelpaa katalaaneille.

 2. EU rakoilee, mutta yksi ei petä: Suomi-Finland. Nyt kun Härmän heimopäälliköille onnistuneesti jaettu uuden Pyhän Roomalaisen Keisarikunnan (v. 4.0) lääninherruuksia, vasalliasemia ja näiden keisarillisella sinetillä varustettuja tunnusmerkkejä, niin eivät ne näistä rakkaista helyistään luovu ikinä. Ja kun kansa on täällä niin kovin kilttiä ja ymmärtäväistä, niin siltä puolelta ei ole estettä jatkaa ”näytelmää”.

 3. ’..Se, mitä EU-ylimykset suunnittelevat, on pikemminkin yksipyöräinen. Tällä yhdellä pyörällä istuisi poliittinen valta, joka keskittyisi yhä enemmän Brysseliin, maakuntien kustannuksella..’
  Kovan luokan psykopaatit ajavat mielellään tuolla ’yksipyöräisellä’.
  Viisaat sanovat että psykopaatti jolla on voimakas ja vielä jalostumaton aggressiovietti (tarve voittaa, tappaa) elää koko ajan alitajuisessa korostuneessa paranoidisessa pelossa että joku tappaa (voittaa) hänet ja siksi hän haluaa alistaa kaikki valtaansa ennen kuin kukaan ehtii voittaa (tappaa) hänet.
  Hän ei siksi kykene elämään ilman sotaa ja kilpailua.
  Nämä psykopaatit ovat ihmiskunnan ikuinen ongelma kun tunkevat itsensä politiikkaan, armeijaan ja talouteen tai ylipäätään alueille missä pitäisi tehdä yhteistyötä ja luopua muiden hallitsemisesta.
  Paras kun se estettäisiin kokonaan. Mutta se on helpommin sanottu kuin tehty koska juuri siellä he viihtyvät parhaiten missä voi saada paljon valtaa.

 4. Katalonian poliittinen eliitti haluaa eroon Espanjasta, ei EUsta. Luvataan täystyöllisyyttä ja loppua korruptiolle, mikä varmasti sopii nuorisotyöttömyyden keskellä elävässä maassa.

  Eilinen äänestys ei ollut minkään arvoinen ja se laitettiin kasaan kiirehtien, välittämättä mitä halutaan ja miksi.

  Demokratiaa siitä ei kannata hakea. Tarkoitus olikin painostaa Espanjan oikeuslaitosta ja luoda hajaannusta.

  • Täsmennetään Veijolle,

   Katalonia haluaa eroon Madridin PPn halinnosta, joka toteuttaa kansallista sekä EUn kurjistamispolitiikkaa.

   Katalonia haluaa EU-ehdot uusiksi ja mahdollista on, että NATOllakaan ei ole asiaa Kataloniaan muuta kuin Katalonian ehdoilla jos ollenkaan.

   • Ihan oikeasti Katalonia haluaa eroon PP:stä? Katalonian poliitikot haluavat eroon Espanjasta. Tarkemmin poliitikot ja osa kansasta. Tietenkin osoitus että 90% katalonialaisista haluaa eroa puree paremmin kuin 40% tai vielä vähemmän.

    Toivotaan että EU:n palauttaminen kauppaliitoksi etenee, mutta mitä olen lukenut Katalonian poliitikoista, he eivät halua luopua lihapadoista Brysselissä.

   • Luulenpa että asioiden kärjistyessä Natolla on asiaa Kataloniaan. Vertaa case Kosovo, Espanja nato-maana voi käyttää Natoa ”suostutellessaan” Kataloniaa takaisin riveihinsä. Ja Natohan on paikalla kuin partiopoika pyydettäessä.

 5. Muita tarkoituksia ovat ehkä https://www.activistpost.com/2017/10/catalan-independence-5-things-think.html ja siksi
  on ainakin mietittävä, pitääkö seuraava väite paikkaansa:
  Diese fünf Punkte sollte sich jeder bewusst sein, der die Unabhängigkeit Kataloniens diskutiert. Katalonien selbst hätte die Fähigkeiten und Möglichkeiten ein eigenständiger Staat mit friedfertigen Menschen und einer gesunden Wirtschaft zu werden. Aber es scheint so zu sein, dass die USA und die NATO diese Bestrebungen missbrauchen, um Katalonien (wenn es zu einer Unabhängigkeit kommt) anstatt von Madrid über das Brüsseler NATO-Hauptquartier steuern zu lassen.
  Einmal mehr sind die nachvollziehbaren Interessen einer Bevölkerung zu einem Spielball der Politik und der Mächtigen im Hintergrund geworden, die die Wünsche der Menschen mißbrauchen und zu ihren eigenen Zwecken einsetzen. Es bleibt zu hoffen, dass die Katalanen dies noch rechtzeitig erkennen (können).
  https://www.konjunktion.info/2017/10/katalonien-unabhaengigkeit-im-sinne-der-nato/
  Thierry Meyssan puhuu jopa siitä, että Soros on maksajana http://www.voltairenet.org/article198106.html

  • Paitsi, että minulle ei ole tähän mennessä selvinnyt, mikä ongelma se nykyisen Espanjan keskushallinto on Natolle ja USA:lle ollut — joka nyt sitten itsenäisen Katalonian avulla voitaisiin ratkaista! Ihan kiltistihän se Espanja on totellut.
   Eri asia tietenkin on, jos ennakoidaan, että vasemmisto alkaa saada lisää valtaa Madridissa. Silloin lännelle olisi edullista irrottaa Katalonia itsenäiseksi toimijaksi ja ottaa se komentoonsa. — (Aber es scheint so zu sein, dass die USA und die NATO diese Bestrebungen missbrauchen, um Katalonien (wenn es zu einer Unabhängigkeit kommt) anstatt von Madrid über das Brüsseler NATO-Hauptquartier steuern zu lassen.)

   • 😀 ”….että vasemmisto alkaa saada lisää valtaa Madridissa. ….” Onko tuo vitsi??

    Milloinkas francolaiset fasistit ovat vasemmistolaisiksi muuttuneet?

    Toisaalta Elglandin ajatuksen juoksu on tätä orwellilaista nykypäivää, missä sota on rauhaa ja orjuus vapautta. 😀 😀

    Katalaanit ovat pitkään kamppailleet itsenäisyydestään tai vähintäänkin autonomiasta, ei tämä mikään uusi juttu ole. Sama asiaa koskee baskeja. Espanjan tasavallan aikaan moemmille niin katalaaneille kuin baskeille oli tulossa autonomia, mutta tuon haaveen francolaiset fasistit murskasivat.

    Nykyinen Madridin hallinto jatkaa Francon viitoittamalla tiellä.

    • En ymmärrä, ketä vastaan M. Harhama väittelee. Voisiko lukaista uudelleen tuon nimimerkki ”Jollen” postaaman saksankielisen lainauksen, jota minä kommentoin?
     Kysymyshän ei ollut minun ajatuksistani vaan siinä esitetystä väitteestä, että Nato ja USA tukisivat Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiä tavoitteenaan siirtää Katalonia Madridin komennosta Naton Brysselin päämajan komentoon!
     Siitä minä kysyin, että onko Madridin nykyhallinto sitten jotenkin hankaloittanut Naton ja USA:n pyrkimyksiä? Käsittääkseni ei ole.

     Lainauksen lopussa jopa varoitetaan, että hyväuskoiset kataloonit ovat harhautettuja ja suurvaltapolitiikan pelinappuloita, minkä heidän tulisi ajoissa älytä (tunnistaa): ”Einmal mehr sind die nachvollziehbaren Interessen einer Bevölkerung zu einem Spielball der Politik und der Mächtigen im Hintergrund geworden, die die Wünsche der Menschen mißbrauchen und zu ihren eigenen Zwecken einsetzen. Es bleibt zu hoffen, dass die Katalanen dies noch rechtzeitig erkennen (können).”

   • Ihan heti tulee mieleen vain, että Katalonia on ainakin monarkiavastainen. Espanjan monarkiaa kannattava keskushallinto ei ole myöskään suhtautunut myötämielisesti islaminuskoisiin kuten Katalonia. Kataloniaa pidetäänkin islamisoituneimpana (500 000 islaminuskoista) alueena Euroopassa. Asiaan voi tietysti liittyä geopoliittisesti aivan muuta kuin ”maurimenneisyyden ” toistumisen pelko.

 6. ”Yhdistävänä tekijänä näissä itsemääräämisoikeutta janoavissa alueissa EU:ssa on se, että ne ovat kaikki rikkaita. Katalonia on Espanjan rikkainta aluetta, kuten Pohjois-Italian alueet Italiassa.”

  Tärkeä tekijä tuo alueen vauraus harkittaessa Katalonian tapahtumia. Hyvä juttu Hämis että nostit tämänkin näkökulman esiin.

  • Tuo teema oli usein pöydässä, kun olin 2010 Italiassa Parmassa tekemässä taloa eikä ole päästänyt irti päästäni. Rikas ja tuottelias pohjoinen ei halua maksaa etelää.
   Tämän saman voi haistaa Suomessakin, tosin päin vastoin etelän närkästyksenä maajusseja kohtaan.

   Kaikkineen tämä närkästys on melkein tragikoomista, jos katsoo 50-100 vuotta taakse päin näiden närkästyjien sukupuuta…….

   Mutta lopulta kaikki palaa maalle (tai ainakin maan alle), kun suuren ja mahtavan kaupungin parvekkeet eivät riitä perunoiden viljelyyn ja tuvassa on kylmä.

 7. NATO paljasti taas karvansa, se antaa tukensa Madridin hallinnolle, joka pahoinpiteli, hakkasi, potki, ampui, pidätti Espanjan katalonialaisia.

  • Rauhaliike EUkin paljasti karvansa, sekin (johto) antoi tukensa katalaanien hakkaamiselle, potkimiselle, ampumiselle, verenvuodatukselle.

 8. Kolmevuotiaille lapsille tuputetaan islamia Ruotsissa: ”Isoisällä on neljä vaimoa”
  ”Isoäiti ei ole kummitus”- ja ”Isoisällä on neljä vaimoa” – kirjat naisten shariaan alistamisen opettamista esikoululaisille ja se suvaitaan Ruotsissa normaalina http://beta.oikeamedia.com/o1-41407

  Kuinka pitkälle vielä päästään Euroopan mädättämisessä?
  Onko todella niin että meidän hallitseva globalisti-eliittimme ei itsekään lainkaan ymmärrä mitä se on tekemässä vai huijaako se vain meitä ja todellisuudessa ymmärtää paremmin kuin arvaammekaan mihin se meitä vie?
  When Speaking The Truth Gets You Into Hot Water
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=158786

  • lisäys … Olli Pusan blogista pieni pätkä — http://beta.oikeamedia.com/o1-41341
   ”Maailma on tällaisten uutisten myötä ajautumassa kohti synkänoloisia aikoja. Selvästi viranomaisilla on tietoja huonosta kehityksestä, mutta kansalaisille niistä asioista ei taideta kertoa.
   Kyllä tuo synkkä kehitys näkyy monellakin tavalla. Esimerkiksi reserviläistahoilla on todettu, että monissa paikoissa alkaa olla vaikeuksia saada haluamiaan patruunoita harjoituksiin. Toimitusvaikeuksia. Vaikuttaa siltä, että jossakin varustaudutaan suurempaankin kulutukseen. Kun jokin suuri tilaaja haluaa täydentää varastojaan, monien muiden patruunalajien saatavuus vaikeutuu, kun tehtaat hoitavat suuria tilauksia.
   Olisikohan jo aika kertoa kansalaisille, mitä oikeasti maailmassa on tapahtumassa ja mistä syystä? Ja edelleen kiinnostaisi, mitä viranomaiset tekevät kansalaisten turvallisuuden parantamiseksi. Edes poliisin resurssien leikkauksia ei ole peruttu ja muutaman poliisin palkkaaminen vahtimaan kansalaisten somekirjoituksia tuskin luo kansalaisten silmissä uskottavuutta hallinnolle ja tuskin turvallisuutta oikeasti parantaakaan.”

   — Kummastuttaa ettei Pusa itse osaa kertoa mitään syytä vaikka sen luulisi olevan jokaisen valveutuneen tiedossa. Olisi pitänyt lukea enemmän vaihtoehtomediaa. Vai puuttuuko rohkeutta?
   Maan kierolta valtaeliitiltä on turha odottaa totuuden kertomista ja turvallisuuden lisäämistä koska se on medioineen itse kytkeytynyt pankkiirieliitin keittämään nwo-soppaan josta tietenkin on kyse. Ja onhan maan johto jo useasti antanut ymmärtää ettei ole vaihtoehtoja ja tukee meille vaarallista hanketta. Niin olen ymmärtänyt.
   Syntyykö maailmanvalta mahdollisen Euroopan sisällissodan kautta?
   http://magneettimedia.com/syntyyko-maailmanvalta-mahdollisen-euroopan-sisallissodan-kautta/
   Mielenkiintoinen artikkeli jossa spekuloidaan Euroopan tulevaa kohtaloa.
   Ajankohtaista asiaa juuri nyt Katalonian tapahtumien jälkeen.

  • Mitä palkkioita ja keneltä nuo läpeensä korruptoituneet psykopaatti-maanpetturit odottavat valkoisten kantaeurooppalaisten kansanmurhaan tähtäävästä toiminnastaan?

 9. Ei löytynyt rohkeutta johtajiltamme tuomita väkivaltaa, kun sen tekee valtion väkivaltakoneisto. Taitaa olla uusi normaali EU’ssa. Uudistus, sanoisi politikko. Demokratiassa ei tällaista pitäisi tapahtua, laakaisi uuvatti Soini. Ei demokratiassa tällaista tapahdukaan. En muista että esmes Sveitsissä olisi tapahtunut. Kumiluotien käyttö on siinä rajamailla, sanoi muistaakseni presidenttiehdokkaamme Vanhanen. Meinas varmaan, että pitää käyttää kovempia.

  Odottakaas vaan, kun tekoäly ja kasvojentunnistus tulee. Politikkojen naamat tulevat aiheuttamaan hybridiosaamiskeskuksessa korkeimman luokan rikollishälytyksiä. Bittinikkarit joutuvat rakentamaan ohjelmiin pakotusnappeja, joilla hälyt saadaan sammumaan.

   • On varmaan EU-demokratian visio tämmönen. Ei tässä muuten pysy politikkojen kääntötakit ehjänä. Olen vähentänyt viime aikoina kotimaan politiikan kuuntelua. Hukkasin järjestyksen, minkä politikon naama vituttaa eniten. Rupes olemaan niin monta tasavahvaa ehdokasta.

    • Esim. EU-joukot. Kootaan eri maista ja lähetetään ”rauhanturvaamaan” EU-maihin joiden väestöön joukoilla ei ole tunnesiteitä. Paljon helpompi ampua tuntematonta siviiliä vieraassa maassa kuin kotimaassa, jossa ampumisen kohteena saattaa olla sukulaisia ja ystäviä.

     • Typerintä oli juuri tuo voimankäyttö. Jos äänestyksellä ei ollut ”virallisen” Espanjan mielestä mitään merkitystä, niin miksi? Olisivat vaan antaneet katalaanien äänestää ja sitten neuvottelemaan kipukohdista, mutta ei näytä kuuluvan EU-agendaan. Komissiostakin kuuluu, että ”tietty” määrä voimankäyttöä kuuluu asiaan. On pojat lähteneet vaaralliselle tielle. Uudesta Espanjan sisälissodasta jo puhellaan. Tyhmyys on ainoa 100% uusiutuva luonnonvara.

     • Mä olen enemmän huolissani Euroopan sisällissodan mahdollisuudesta

     • Jahas vai että sisällissotaa ollaa laittamassa pystyyn. En kyllä löisi vetoa, että Katalonia lähtisi sotimaan Espanjaa vastaan. Terroristiryhmittymiä saattaa syntyä, mutta ei sen vakavampaa.

      Katalonian tilanne on on syntynyt enemmänkin henkilökemioiden törmäyksessä, ei siitä mitä katalonian kansa haluaa ja jos kansalle kerrottaisi mitä eroaminen oikeasti tarkoittaisi, he eivät siihen lähtisi.

 10. Kuka, ketkä, mikä aökaatappamaan kansalaisia Sauli Niinistön NATO-Suomessa, Supo, NATO, CIA, Karhukopla, puolustusvoimat??

 11. Milloinkas sitten aletaan räyhäämään Suomen itsenäisyydestä? Minkäväriset liivit siihen tarvitaan? Valitsisin siihen hommaan porukan vankkoja talonemäntiä ”ilman liivejä”.

 12. Juu, rauha maassa, ja ihmisillä hyvä tahto. Joku torvelo teki siitä laulunkin? Panet kaksi ihmistä samaan huoneeseen, niin tuloksena on usein riitaisuutta. Tällaisia kurjia olentoja me olemme. Miksi rakkaudella yhteen menneitten avioparien pitää EROTA? ”I rest my case”.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here