Kirjoitin viime (eli vuoden 2014, toim.huom.) joulukuussa Espanjan kongressin hyväksymästä tukahduttamis– ja anti-protestilaista, jolla rajoitettiin tuntuvasti maan kansalaisten oikeuksia.

Lukuisat eri ihmisoikeusjärjestöt ovat asettuneet vastustamaan lakia, joka hyökkää suoraan keskeisiä ihmisoikeuksiamme – kuten esimerkiksi mielipiteen ilmaisuoikeutta – vastaan. Toistaiseksi vastustaminen on ollut tuloksetonta.

Suukapulalaki (Gag law)

Espanjassa heinäkuussa voimaan astunut tukahduttamislaki kieltää kansalaisia kuvaamasta ja kritisoimasta poliiseja. Myös julkisen infrastruktuurin ulkopuolella järjestetyt mielenosoitukset luokitellaan laittomiksi.

Espanjalaiset eivät saa osoittaa mieltään senaatin, eduskunnan tai minkään muunkaan julkista valtaa tai peruspalveluja ylläpitävän rakennuksen edustalla, olipa kyseessä sitten verovirasto tai kunnallinen sairaala.

Kaikki viranomaisia epäkunnioittavasti kohteleva toiminta katsotaan tätä nykyä rangaistavaksi teoksi. Laki kieltää myös protestit pankkien edustalla.

Señor(it)a Kansalaiselle hyytävät sakot INVA-paikalle jätetystä poliisiajoneuvosta otetun kuvan jakamisesta

Portillon mukaan nainen oli kyseenalaistanut poliisien kunnian jakamalla kuvaa julkisesti.

Tuore laki on ollut sittemmin ahkerassa käytössä. Vain muutama päivä sitten (eli vuoden 2015 elokuussa, toim.huom.) tuntemattomana pysyttelevä espanjalaisnainen sai hurjan, 800 euron suuruisen sakon poliisin luvattomasta kuvaamisesta.

Kuten ehdinkin jo edellä mainita, on poliisin kuvaaminen kiellettyä, mikäli tämä vaarantaa virantoimituksessa olevan poliisin tai hänen perheenjäsentensä turvallisuuden.

Nainen oli kuvannut invalidipaikalle parkkeerannutta poliisiautoa sekä jakanut kuvan yhteisöpalvelu Facebookissa. Kuvan tekstikenttään hän kirjoitti poliiseja halventavan tekstin:

Parkkeeraa mihin piruun lystää eikä saa edes sakkoja.

(Park where you bloody well please and you won’t even be fined.)

Viranomaisilla meni alle 48 tuntia naisen paikantamiseen ja rankaisemiseen. Poliisit kolkuttelivat hänen ovensa takana ennen kuin hän oli ehtinyt kissaa sanomaan.

Poliisivoimien tiedottajan, Fernando Portillon, mukaan poliisit olivat parkkeeranneet invalidipaikalle virantoimituksen yhteydessä. He olivat saaneet ilmoituksen läheisessä puistossa toteutetusta vandalismista. Hän totesi lehdistötilaisuudessa: ”Nopea ja tehokas toiminta on tärkeää, mikäli poliisit pyrkivät nappaamaan ilkivallantekijät rikospaikalta housut kintuissa.”

Kun toimittajat tiedustelivat, millä tavalla kuva oli asettanut poliisit vaaraan, oli heidän saamansa vastaus tyrmäävä: Portillon mukaan nainen oli kyseenalaistanut poliisien kunnian jakamalla kuvaa julkisesti. Hän kuitenkin myöntää, että poliisivoimissa he olisivat toivoneet toisenlaista ratkaisua kiistaan.

Asianomaisilla oli näin ikään täysi juridinen oikeus sakottaa tuntuvasti, vaikka hieman mielivaltaiselta tuo toiminta epäilemättä kuulostaakin.

¡Viva Franco!

Tiedettävästi vastaavanlaisia tapauksia on tullut esiin jo muutamia, vaikka syytetyt välttelevätkin peloissaan julkisuutta. Aikaisemmin erään teneriffalaismiehen kerrottiin saaneen 600 euron sakot, kun hän oli erehtynyt kutsumaan sikäläisiä poliiseja laiskureiksi yhteisöpalvelu Facebookissa.

Espanjalaisten kerrotaan olevan suorastaan tyrmistyneitä – ja syystäkin. Toisinajattelijat puhuvat paluusta Francon ajan Espanjaan, jolloin aktivistit vangittiin ilman kuulusteluja ja ihmisiä katosi selittämättömästi lähes päivittäin. Ja tottahan tuo on.

Turvallisuuslaki rikkoo röyhkeästi kaikkea sitä, mitä me täällä Euroopassa olemme tottuneet pitämään arvokkaana ja pyhänä.

Pohdinkin, kuinka espanjalaismedia voi säilyttää riippumattomuutensa, kun poliisi voi kolkuttaa oven takana minä hetkenä hyvänsä?
¤


Martti Asikainen

Teksti on julkaistu alunperin kirjoittajan Uusi Suomi -blogissa kaksi vuotta sitten (17.8.2015) otsikolla ”Espanja syöksyy takaisin Francon aikaan”.

Toimitus on lisännyt tekstiin väliotsikot ja tekstilinkkejä. 


¤

¤

Suomessa vuonna 2017 läpiviedyt uudet lait

infosotakeskuksesta ja urkinnasta (uuskielessä ”hybridiosaamiskeskus ja tiedustelu”) viittaavat hallintomme olevan samanhenkisiä Espanjan päättäjien kanssa autoritarismin kaipuussaan ja pyrkimyksissään kansalaisvapauksiemme – oikeuksiemme – tukahduttamiseen.

Infosotakeskus kaalimaan vartijana

¤

Mitä tiedustelulaki tarkoittaa?

¤

¤

”Kansan ääni ei ole laiton”
Alkuperäinen kuva: Carlos Delgado (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons

26 KOMMENTTIA

  • Ei se ole niin. Suomen kansallinen kokoomus ei edusta enää Suomea… Toistaiseksi se ei ole vielä kyennyt lokalisoimaan itseään itsenäisyyden maailmankartalla.

   Näillä Näkymillä Suomen Kansallinen Kokoomus edustaa lähinnä Suomen kansallista hajaanusta ja maailman Globaalista kuppauspolitiikkaa.

   Vain Suomen Kansallisessa Kokoomuksessa ei kunnioiteta sitä, että eivät kaikki resurssit ole maailmassa vapaasti kapitalisteille jaossa. Siitä huolimatta Suomen Kansallinen Kokoomus ajaa Suomessakin sellaista globaalia asennepolitiiikkaa, jonka puitteissa näin ikäänkuin olisi…

   Suomikin päätyy pian Francon maailman jälkikehyksiin. Suomessa vain ei ole yhtään päättäjää, joka ymmärtäisi tämän asian kaikissa kehyksissään. Ei sitä poliiseilla ja lisävakoiluvaltuuksilla hoideta.

   Mutta kun on lusikalla annettu, -niin ei voi kauhalla vaatia…

 1. Mitä luulet, Martti, toistaako historia itseään? Tärkeintä ei ole tietenkään se, mitä Espanjassa tapahtuu – vaan miksi se tapahtuu.

  BEHIND THE DICTATORS by Avro Manhattan

  When the people of Spain resisted the fascist takeover, Pius XI spoke out strongly, calling everyone who was not a fascist a Bolshevik, and blessing “all those who have taken the difficult and dangerous task to defend and reinstate the honor of God and Religion.” [Manhattan, p. 97] Urged by Cardinal Pacelli, German bishops issued a pastoral letter praying that “Chancellor Hitler could succeed with the help of God to solve this terrible issue [Spain] with firmness and with the most faithful cooperation of all citizens.” Another German pastoral (January 3, 1937) said “The German Bishops think it their duty to support the Reichschancellor in this war of defense.” [p. 98] Hitler sent bombers, tanks and soldiers to Spain to aid the Catholic side in the civil war. So did Benito Mussolini. Franco’s banner was raised over the Vatican [p. 99].

  Pius XI died on February 10, 1939, just before the final victory of General Franco, now the supreme leader and dictator, in the Spanish Civil War. Cardinal Pacelli became pope as Pius XII. He congratulated Franco: “With great joy we address you, dearest sons of Catholic Spain, to express our paternal congratulations for the gift of peace and victory, with which God has chosen to crown the Christian heroism of your faith and charity … As a pledge of the bountiful grace which you will receive from the Immaculate Virgin and the Apostle James, patrons of Spain … we give to you, our dear sons of Catholic Spain, to the Head of State and his illustrious Government, to the zealous Episcopate and its self-denying clergy, to the heroic combatants and to all the faithful, our apostolic benediction.”

  The Holocaust, in its most general sense, began in Spain. During the Civil War people were murdered by Franco’s troops simply for not being Catholic. After Franco’s victory priests made lists of citizens who did not attend mass. They were rounded up for questioning and, often, execution. Hitler’s concentration camps, after 1939, evolved intSpanish-style death camps that liquidated not only Communists, but the Catholic Church’s ancient enemies, the Jews.

  • En tietty odota sitä, etta Martti vastaisi vaatimattomaan kysymykseeni, mutta mun pointti otsikolle ”Espanja takautui Francon aikaan” on se, että EI SUINKAAN – JA EI TOSIAANKAAN! Historian valossa on nimittäin niin, että täsmälleen sama FRANCON AIKA on ollut, ja on edelleenkin voimassa, tosin papin kaapu on vaihdettu hämäyksen vuoksi tyylikkääseen mustaan pukuun. Turha siis ihmetellä Espanjan/Catalonian kasvavaa kaaosta, jota korruptoitunut jesuiitti-eliitti molemmin puolin aitaa – jokaisessa kansallisvaltiossa – ajaa yksinvaltias ROOMAN johdolla.

   No nythän mulle tuli suuri yllätys…. voitteko uskoa tähänkin artikkeliin liittyen, että Espanjan korruptoituneella pääministeri Mariano Rajoy:lla, (kuten myös suomalaisten Alexander Stubbilla) on jesuiitti koulutus. No huh huh… tämä uutinen tuli mulle ihan puun takaa, olen suorastaan puulla päähän lyöty. Paljastaisiko se meille sen, että olitpa – missä tahansa asiassa – puolesta tai vastaan, kuten EUssa huolellisesti harjattu Vasta-Halla-Aho, niin vallan korkeimmalla huipulla vallitsee vain YKSI puoli, vaikka sokeat lampaat eivät sitä hoksaa.

   ”WE ARE ALL JESUITS – DERK JAN EPPINK // WED, 10. OCT 2012

   There are plenty of reasons to keep a close eye on Herman van Rompuy, the President of the European Council. Early September, Van Rompuy spoke to the ’Interreligious Dialogue’ in Florence. The world press did not notice, but fortunately there was still the ’Katholiek Nieuwsblad’ from Den Bosch, Rome’s last resort in the Netherlands. The newspaper proudly quoted Van Rompuy as announcing: ’We are all Jesuits’. He was referring to those prominent European leaders with whom he is developing the architecture for the future Europe. ’It creates unbreakable ties. So there is a ’Jesuits International”.

   Who are those people that Van Rompuy, himself schooled by the Jesuits at Sint-Jan Berchman College in Brussels, was talking about? First of all, there is José Manuel Barroso, President of the European Commission. Secondly, there is Jean-Claude Juncker, Prime minister of Luxembourg and Chairman of the Euro group. Van Rompuy also mentions the President of the European Central Bank (ECB), Mario Draghi, who was schooled in the Roman Jesuit College Instituto Massimiliano Massimo. The Italian Prime Minister Mario Monti and his Spanish collegue Mariano Rajoy have also been shaped by Jesuit colleges, Van Rompuy cheerfully added.

   Listening to Van Rompuy, you will instantly notice the similarities of the Jesuits with Europe. Jesuits formed the vanguard of the Catholic Church, like the European elite is the vanguard of the European integration. Both portray themselves as ’the elite’, elevated above the ordinary people. Their methods are very similar. A sophisticated lie or purposeful deception is allowed when framed in the interest of the greater goal. A barely contained cynicism typifies the attitude toward the normal citizen, the ignorant fool, who within a democracy needs to be protected from himself. The Catholic and European elites work through inner circles. The rest is prose. Van Rompuy, Barroso, Monti and Rajoy are frequent visitors at papal audiences.”

 2. PP, aikaisemmin AP, on aina ollut fasistinen piilofalangistipuolue.

  Espanjan falangistifasistien piti ryhmittäytyä poliittiseksi puolueeksi (AP) kun Franco kuoli ja demokratia murtautui Espanjaan.

  Falangistit ovat aina sorsineet mm. katalaaneja, baskeja.

 3. Hyvää vauhtia kohti korporaatiofasismia mennään koko Euroopassa. Kiinan malli on vallanpitäjien ihanteena ja se halutaan ajaa läpi sekä USA:ssa että Euroopassa. Tässä on vain se ongelma, että mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä individualistisempia ihmiset luonnostaan ovat. Itä-Aasiassa ja muilla väkirikkailla seuduilla on jo vanhastaan totuttu kollektiivisiin elämisen muotoihin. Olisiko jopa tämä seikka otettu huomioon, kun on alettu raahaamaan ylimääräistä väkeä tänne Pohjolaan?

  Eurooppalainen ihminen on kasvatettu tarkastelemaan itseään yksilönä. Silti kuin kirouksena meille vyörytetään kollektivismia (tosin hyvin abstraktissa muodossa) ja ihmiselämän arvottamista puhtaasti välineellisesti. Yksilön arvon määrittely vain ja ainoastaan hyötynä kollektiiville on eurooppalaisesta näkökulmasta katsoen silkkaa fasismia, joskin nykyisin kansakunnan roolin kollektiivina tässä on ottanut globaali talous. Siksi fasistisen kollektiivi-käsitteen palauttaminen kansakunnan tasolle olisi nykytilanteeseen verrattuna jopa parannus, sillä ihminen on luonnostaan taipuvaisempi uhrautumaan oman kansakuntansa kuin globaalin talouden etujen eteen. Tätä haikailevat mm. kansallissosialistit.

  Piruillen voidaan myös kysyä, mitä kuuluu vasemmiston omalle kollektiivi-käsitteelle eli proletariaatille? Se on tainnut hukkua matkalla jonnekin bernsteinilaisen sosialismin kovassa vauhdissa.

  • Jonsse Jonsse,

   yrittäjät on ”länsimaissa” se ”arvostettu” kollektiivi, ja vielä yksilökin kun kaikki luulevat olevansa yksilöitä mutta ovat juuri siksi kuten muutkin eli massaa.

   Aasia, Amerikka, Eurooppa eivät ole yksilön ja massan rajapinta eikä leikkaus. Se ei ylipäätään ole maantieteellinen eikä rodullinen käsite vaan yhteiskunnallinen.

   • Siinä tapauksessa yhteiskunnan käsitettä tulisi laajentaa merkitsemään ”Me kaikki täällä maapallolla”.

    Se ei tapahdu kuitenkaan monikulttuurisuus-aatteen kautta. Monikulttuurisuus-aate on globalisaatiota, ja globalisaatio taas merkitsee monokulttuuria, pienet kulttuurit häviävät. Muistelkaa vain muinaista Roomaa joka oli antiikin ajan globalisaation keskus.

    (Sivuhuomautus: Olen aina ihaillut roomalaisten käytännöllisyyttä — infra kuntoon, puskurivyöhykkeen rakentaminen, kaupan aloittaminen ja oman kulttuurin levittäminen — vaikken Rooman vallan haluaisi elääkään. Vaikea uskoa nykyisiä italialaisia Rooman jälkeläisiksi mitä tulee heidän julkiseen sektoriinsa.)

    Eurooppa ei selviydy mikäli se ei hajoa kansallisvaltioiksi tai liittovaltioidu riittävän vahvaksi rakenteeksi. Tässä tulee eteen se ongelma että Eurooppa ei olisi Eurooppa ellei Euroopan jokainen kansallisuus pitäisi tiukasti kiinni omasta identiteetistään; sehän se Euroopan viehätys on, erilaisuus, paikalliset kulttuurit jotka joissain piirteissä muistuttavat omaamme ja joissain suhteissa ovat täysin vieraita!

    Eivätkä kansallisuudet ole halukkaita luopumaan identiteetistään keskushallinnon — jota he eivät itse valitse — hyväksi. Koska he ovat varmoja siitä että keskushallinto ei työskentele, ei koskaan tule työskentelemään heidän hyväkseen.

  • Juuri eilen oli puhetta siitä, että Suomessa ei ehkä hahmoteta EU:n olevan jakautunut katolisiin ja protestanttisiin maihin. Esimerkiksi huomattava osa saksalaisia on katolisia vaikka me miellämme Saksan protestanttiseksi / ev.lut. -maaksi. Joukossa on joukko ortodokseja (kreikkalais-katolisia joilla on oma patriarkka) ja nykyään tietenkin myös islaminuskoisia.

   Ainekset uskonnollisen sodan synnyttämiseksi on kaadettu pataan.

   Koska suurin osa protestanteista (ev.lut. — joka kylläkin pohjaa katolilaisuuteen) ei ole kiihkoisan/hartaan uskovaisia, heidän kenties on vaikea ymmärtää fanaattisuutta, uskonkiihkoa.

   Jokainen tuntee kuitenkin ainakin yhden fanaatikon: hurmiofitnessharrastaja, raivokas vegaani, raviurheilu-/jalkapallo-/lätkäfani, vaahtosuinen luonnonsuojelija, ns. uraorientoitunut jne.

   Fanaattisuus on samaa vaikka se on kohdentunut eri asiaan.

   Fanaattisuus on aina pelottavaa.

   Tilanne Euroopassa kärjistyy sitä mukaa kun yhä useampi putoaa yhteiskunnan marginaaliin. Se kehitys on pelottavan nopeaa.

   Syyllisiä aletaan etsiä. Se on jokseenkin väistämätöntä. Ennen kuin yksimielisyys saavutetaan, tuhansia on jo kuollut.

   Somesensuuri hidastaa yksimielisyyden saavuttamista mutta ei ehkä pysty kokonaan estämään yksimielisyyden saavuttamista — niin ainakin toivon.

   • ”Juuri eilen oli puhetta siitä, että Suomessa ei ehkä hahmoteta EU:n olevan jakautunut katolisiin ja protestanttisiin maihin. Esimerkiksi huomattava osa saksalaisia on katolisia vaikka me miellämme Saksan protestanttiseksi / ev.lut. -maaksi. Joukossa on joukko ortodokseja (kreikkalais-katolisia joilla on oma patriarkka) ja nykyään tietenkin myös islaminuskoisia.

    Ainekset uskonnollisen sodan synnyttämiseksi on kaadettu pataan.

    Koska suurin osa protestanteista (ev.lut. — joka kylläkin pohjaa katolilaisuuteen) ei ole kiihkoisan/hartaan uskovaisia, heidän kenties on vaikea ymmärtää fanaattisuutta, uskonkiihkoa.”

    Riikka. Kaikki mainitsemasi uskonnot toimivat parhaillaan Rooman Lain alaisuudessa – jokaikinen, jonka kommentissasi mainitsit. Samassa ”padassa” porisee maailmanlaajuinen New Age movement, joka pohjimmiltaan edustaa ”maailman yhtä uskontoa”, eli sitä uskontoa, jota kristittyjen keskuudessa kutsutaan pakanuudeksi. Rooman Laki toteutuu selkeimmin juuri pakanuudessa, ja juuri sen vuoksi, se on kaikkien salaseurojen kuin myös uskontojen kulmakivi.

    Mitä syvemmälle ”pakanuuden” keskeisimpiin oppeihin totuuden etsijä uppoutuu, sen lähemmäksi totuutta hän pääsee. Tiedän, että tämä kuulostaa ironiselta, mutta kyse ei olekaan tiedosta, vaan ymmärryksestä. Esimerkiksi korkeimman asteen – jesuiiteilla ja vapaamuurareilla – on TIETO, MUTTA EI YMMÄRRYSTÄ, ja ilman ymmärrytä tiedolla ei ole mitään merkitystä. Suurmestarit eivät toisin sanoen ymmärrä, ja juuri sen vuoksi he kutovat itselleen kuristavaa verkkoa, jossa heidän korkein tavoitteensa – valaistuminen – tulee muuttumaan pimeydeksi.

 4. Catalunya ja itsenäisyystahto

  ”Si jo l’estiro fort per aquí
  i tu l’estires fort per allà,
  segur que tomba, tomba, tomba,
  i ens podrem alliberar.”

  Katalonian alueella on ollut asutusta yli 50 000 vuotta. Neandertalinihmisen asumisesta alueella on löydetty varmoja todisteita.

  Kataloniasta tuli osa Espanjan kuningaskuntaa, kun Aragonian kuningas Ferdinand II ja Kastilian kuningatar Isabella I solmivat avioliiton. Katalonia säilytti liitossa itsehallinnon. Sen Katalonia menetti lopullisesti vasta Espanjan perimyssodassa vuonna 1714.

  Historiallinen Katalonia ulottuu pohjoisessa Pyreneiden yli ja sisältää Roussillonin historiallisen kreivikunnan, joka on kuulunut Ranskaan vuodesta 1659. Tällöin solmittiin Pyreneiden rauha Ranskan ja Espanjan välillä. (Katalonialaiset nationalistit nimittävät aluetta yhä nimellä Catalunya Nord.)

  Espanjan toisen tasavallan perustamisvaiheen aikana Katalonia julistautui itsenäiseksi vuonna 1931, mutta Espanjan keskushallinto ei tunnustanut yksipuolista julistusta. Seuraavana vuonna hallitus myönsi Katalonialle itsehallinnon mutta perui sen 1934 epäonnistuneen itsenäistymisyrityksen jälkeen. Itsehallinto palautettiin 1936 Kansanrintaman voitettua vaalit.

  Espanjan sisällissodassa Katalonia puolusti Espanjan tasavaltaa kenraali Francon johtamia kapinallisia vastaan. Kapinalliset valloittivat Barcelonan tammikuussa 1939, ja sota päättyi kapinallisten voittoon 1.4.1939, jolloin Franco julistautui yksinvaltiaaksi.

  Katalonia joutui sodan jälkeen vainon kohteeksi: poliittiset vapaudet ja itsehallinto purettiin, katalaanin käyttö kiellettiin. Katalonian aluehallitus, generalitat, toimi maanpaossa yli 40 vuotta. Diktatuuri päättyi Francon kuoleman myötä 4.11.1975. Katalonialaiset vaativat itsemääräämisoikeutta, ja hanke toteutui, kun Espanjan hallitus päätti palauttaa itsehallinnon 30.9.1977. Katalonian itsehallinto perustettiin vuonna 1978.

  Katalonian kansallispäivänä 11.9.2013 itsenäisyyttä kannattava järjestö ANC järjesti itsenäisyyden puolesta 400 kilometriä pitkän ihmisketjun.

  Kansanäänestys 9.11.2014

  Marraskuun 9. päivänä 2014 Kataloniassa järjestettiin itsenäisyydestä epävirallinen kansanäänestys, vaikka Espanjan perustuslakituomioistuin oli kieltänyt sen järjestämisen. Kansanäänestyksessä lähes 81 prosenttia äänesti itsenäisyyden puolesta. (Äänestysprosentti oli 37 prosenttia.)

  Kansanäänestys 1.10.2017

  Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont ilmoitti järjestävänsä kansanäänestyksen itsenäistymisestä 1. lokakuuta 2017.

  Yli 840 siviiliä ja 35 poliisia loukkaantui yhteenotoissa äänestäjien ja poliisin välillä. Poliisi käytti voimakasta väkivaltaa äänestyksen hajottamiseksi. Poliisi sulki äänestyspaikkoja ja takavarikoi vaaliuurnia saaden haltuunsa 740 000 ääntä. Äänestysprosentti oli 50 prosentin tuntumassa, ja äänestäneistä yli 90 prosenttia kannatti Katalonian itsenäistymistä.

  Espanjan pääministeri Rajoy kiitti poliiseja sanoen näiden puolustaneen lakia ja kansanvaltaa.

  Carles Puigdemontin mukaan hänen halituksensa aikoo julistaa itsenäisyyden 40. viikon lopulla (2017) tai seuraavan viikon alussa.

  Espanjan kuningas Felipe VI on televisioidussa puheessaan tuominnut Katalonian itsenäisyysäänestyksen laittomaksi.

  Els Segadors

  Els Segadors (« les moissonneurs » en catalan) est l’hymne national1 officiel de la Catalogne depuis 1993. Il est inspiré par une ancienne chanson populaire. Les paroles actuelles ont été écrites en 1899 par Emili Guanyavents et la mélodie a été adapté par Francesc Alió en 1892.

  Les paroles font référence au soulèvement populaire de la population catalane entre 1640 et 1652 contre l’augmentation des taxes prélevées par Philippe IV d’Espagne pour financer la guerre de Trente Ans. Cet événement est connu sous le nom de guerre des faucheurs. La mélodie populaire remonte au XVIIe siècle, exception faite du refrain qui est postérieur et qui n’appartient pas à la légende.

  Cet hymne servit de chant de ralliement des Catalans républicains pendant la guerre d’Espagne. Il fut interdit par la dictature franquiste. Actuellement, il retentit chaque année lors des événements de la Diada (fête nationale) le 11 septembre.

  L’Estaca

  L’Estaca (Catalan pronunciation: meaning ”the stake”, figurative sense ”without liberty”) is a song composed by the Catalan artist Lluís Llach in 1968.

  The song, which has been translated into several languages, has become so popular in some countries that it is erroneously considered to be a locally written song. It was composed during the reign of dictator Franco in Spain and is a call for unity of action to achieve freedom. The song has become a symbol of the fight for freedom everywhere.

  Siset, que no veus l’estaca
  on estem tots lligats?
  Si no podem desfer-nos-en
  mai no podrem caminar!

  Si estirem tots, ella caurà
  i molt de temps no pot durar,
  segur que tomba, tomba, tomba
  ben corcada deu ser ja.

  Si jo l’estiro fort per aquí
  i tu l’estires fort per allà,
  segur que tomba, tomba, tomba,
  i ens podrem alliberar.
  #
  Siset, don’t you see the stake
  to which we are all tied?
  If we can not separate us from it,
  then we can never walk!

  If we all pull, it will fall
  and it will not endure for long,
  it is sure that it falls, falls, falls,
  it should already be well rotten.

  If you pull hard here,
  and I pull hard there,
  it is sure that it falls, falls, falls,
  and we can liberate ourselves.

  Itsenäisyys meidän aikanamme?

  Espanjan valtaeliitti ja EU:n valtaeliitti näyttävät pettäneen Catalunyan ja omat ylevät periaatteensa. EU ja Espanja näyttävät unohtaneen L’Estacan sanoman: ”Si jo l’estiro fort per aquí / i tu l’estires fort per allà, / segur que tomba, tomba, tomba, / i ens podrem alliberar.”

  (lähteet: Els Segadors. https://fr.wikipedia.org/wiki/Els_Segadors
  Katalonia. https://fi.wikipedia.org/wiki/Katalonia
  Katalonia itsenäiseksi lähipäivinä? https://www.yle.fi/tekstitv/txt/P131_01.html
  L’Estaca. https://en.wikipedia.org/wiki/L%27Estaca
  L’estaca – lluis llach en concert 1985.avi. https://www.youtube.com/watch?v=o4g_Og3EiUM)

 5. Nyt Espanjan pääministeri Rajoy sai Espanjan kuninkaan tuekseen Kataloniaa ja katalonialaisia vastaan.

  Asetelma Madridin monarkistit ja Katalonan tasavaltalaiset alkaa konkretisoitua.

 6. Kiitos Martti ja muut siellä.
  Toinen toistaan hilpeämpiä juttuja toisesta ulottuvuudesta (ahdistus, pelko, narsismi, pahoinvointi, viha, kateus, eristyneisyys, kännäys=Suomi).
  Sulkujen ilmaisujen vastakohdat koen joka askeleella Espanjan asukkaana.
  Ja vapauden.
  Meillä mielenosoitukset ovat vähemmän totisia, mutta tehokkaampia ja sisukkaampia.
  Terkut Vallenciasta, eri ulottuvuudesta.
  Ja iloisempi ilme siellä😀.

 7. Luin Martti juttusi vielä.
  Äskettäin kuljin kuuden maissa lähikaupungin kaupungintalon ohi ja siellä vallitsi minulle ennen kokematon huuto ja meteli: kimeimmät pillit torvet ja hakkaimet olivat täysillä. Sadoittain perheitä lapsineen vaati korjausta koulutoimen virheeseen.
  Poliisit ohjasivat liikennettä ja huolehtivat, ettei mielenosoittajia häiritä.

  Palasin kolmen tunnin päästä. Sama meteli jatkui iltayhdeksältä. Ja poliisit jatkoivat omaa työtään.
  Espanjalainen sisukkuus teki minuun vaikutuksen.
  Suomalainen sisu on muuttunut kateudeksi ja yhteiskunnallinen aktiivisuus kukoistaa fb:ssa ja kotisohvalla.
  Kotimaassani kansa on heti kadulla kun tarvitaan ja niin, että tuntuu.
  Suomessa aktiivisuus suuntautuu tähän itselle kirjoitteluun ja jos on mielensoitus, kyltit ovat velttoina käsissä, joku yrittää uskaltaa huutaa.
  Siellä on pelkoa, meillä itsetuntoa. Tunnen molemmat.

  Martti, kirjoituksesi ei ole yhteydessä todellisuuteen. Tuskin tarkoituksella valehtelet, lienet innostunut jostain.
  Muistan 70-luvun. Silloin sielläkin vielä elettiin.
  Jos vastaan kärkevästi, itse kirjoitit. Olen jo puoliksi espanjalainen.
  Ja onnittelut!🤗
  Saat nähdä minulle ainutlaatuisen huolimattomuusvirheen. po. Valencia.

  • ’..Suomalainen sisu on muuttunut kateudeksi ja yhteiskunnallinen aktiivisuus kukoistaa fb:ssa ja kotisohvalla..’
   Noin se on täällä. Ja siksi me olemme pulassa, kun emme ole kadulla silloin kun siellä pitäisi olla.
   Selkäranka on vajonnut housuihin. Kulttuurimarxismi tappaa hitaasti mutta varmasti.
   Ja valtaeliittikin on lainannut selkärangan muualta itselleen kun oma on ei pysy ilman tukea koossa.

   • ” Kulttuurimarxismi tappaa hitaasti mutta varmasti.”

    Kulttuurimarxismin ja feminismin yhdistelmä tappaa paljon nopeammin!
    Kumpaisenkin propagandaa suolletaan melkein jokaisesta mahdollisesta tuutista ja siitä huolimatta harvat vaikuttavat olevan tietoisia tuosta tuhopropagandan tulvasta.

 8. Fasistit eivät ymmärrä kulttuuria ja vielä vähemmän abstraktista henkistä kulttuuria.

  Kulttuuri ei nimittäin tapa eikä marxismikaan ja kumpikaan ei ole nyt minkäänlaisessa roolissa Kataloniassa.

 9. Aikoinaan Francolla oli vaikeuksia saada pääomapiirejä diktatuuri-Espanjaan, joten Franco alkoi myydä Espanjaa pääomapiireille sivan kuten Sauli Niinistö myy Suomea tänään, jotta USA ja NATO tulisivat tänne ja pysyisivät täällä.

  Nyt Espanjan hallitus, Rajoy ja PP-puolue sekä EU ovat valjastaneet ja taas kerran paljastaneet EUn todellisen luonteen, sen pääoma-pankkiiri-finanssi-rakenteen, joka nyt iskee Kataloniaan ja joka yrittää lamauttaa Katalonian vetämällä rahaa, pääomia, rahaliikennettä, rahakauppaa, lainoja, rahoitusta pois Kataloniasta.

 10. Surkeeta katsottavaa kun Espanjan kokoomuspuolue PP ja pääminsteri Rajoy eivät osaa Katalonia-casessa kuin kuunnella armeijaa ja USA-NATOa ja siten näytellä kovista amerikkalaiseen malliin.

  Niinpä Espanjalta on nyt jo pudonnut 2 NATO-hävittäjää aseuhoilussa Katalonialle, NATO-Eurofighter ja nyt NATO-F-18, joiden espanjalaiset lentäjät ovat kuolleet, mikä on luonnollisesti suuri häpeä.

  Suuri häpeä USAlle, NATOlle, Espanjan ilmavoimille kun hävittäjät tippuvat ja suuri häpeä espanjalaisille lentäjille ja lentäjien omaisille, jotka eivät ikinä hyväksy sitä, että lentäjät joutuivat uhraamaan henkensä oman maan Katalonian vastaisessa uhossa.

  • Heippa.
   Sinulta ja journalisteiltasi puuttuu käsitys vapaudesta, koska aivot on tyhjätty ja täytetty pihan perällä (vitsi.)
   Täällä, paikan päällä, ymmärretään mitä on aito vapaus. Siten myös eletään.
   Tällä maalla ja meillä asukkailla on vahva itsetunto,
   eikä tarvetta arvostella Suomea eikä Sipilää. Päin vastoin, kehuja tulee.
   Lämpimät terveiset toisesta ulottuvuudesta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here