Yle uutisoi toukokuussa Jemeniä uhkaavasta koleraepidemiasta. Kuudesta lauseesta koostuvassa uutisessa ei pureuduta epidemian taustasyihin, joihin kuuluvat erityisesti Saudi-Arabian johtaman koalition 26.3.2015 aloittama sotilaallinen interventio sekä Jemenin merisaarto. Lähin viittaus sotaan on kuvatekstissä mainittu ympäripyöreä ”Jemenin konflikti”. Lopussa sota ohitetaan toteamalla, että ”uutta hallitusta ovat horjuttaneet sekä ääri-islamistinen al-Qaida että huthikapinalliset ja separatistit.”

Pari viikkoa myöhemmin Yle julkaisi taas vastaavan tyylisen lyhyen, ilmeisesti Associated Pressin (AP) uutisesta käännetyn ja lyhennetyn artikkelin. Toki yksittäisiä poikkeuksiakin Ylen Jemen-narratiivista löytyy. Yleisön kannalta kuitenkin toisto ja volyymi ratkaisevat, kuten professori Heikki Patomäki totesi kesällä 2015 arvostellessaan Helsingin Sanomien ja Saska Saarikosken uutisointilinjaa.

Jemenissä käytävän sodan ja Saudi-Arabian johtaman sotilaallisen intervention ymmärtämiseksi on oltava tietoinen tapahtumien taustoista ja syy–seuraussuhteista. Hyvät lähtökohdat ymmärtämiselle tarjoaa Vastavalkean artikkeli, jossa tarkastellaan Jemenissä käytävän sodan taustoja, alueen geopolitiikkaa sekä sodan synnyttämiä kansainvälisiä reaktioita.

Kuten edellä kävi ilmi, Saudi-Arabian johtama – ja länsimaista Yhdysvaltojen, Ison-Britannian ja Ranskan tukema – koalitio hyökkäsi Jemeniin maaliskuussa vuonna 2015 palauttaakseen valtaan presidentti Abd Rabbu Mansour Hadin. Hän oli toiminut maan varapresidenttinä vuodesta 1994 lähtien. Valtaan hänet nostettiin ainoana ehdokkaana vuoden 2012 keväällä, Yhdysvaltojen ja Persianlahden maiden yhteistyöelimen (Gulf Cooperation Council, GCC) toimesta. Hadin edeltäjä, kolme vuosikymmentä maata hallinnut Ali Abdullah Saleh, joutui väistymään niin sanotun arabikevään synnyttämän poliittisen kriisin myötä.

Jemen oli ensimmäinen arabikevään kokenut maa. Jo tammikuussa 2011 alkaneissa mielenosoituksissa vaadittiin poliittista muutosta maan kleptokraattiseen järjestelmään. Vastaus jemeniläisten vaatimuksiin oli Hadin nostaminen valtaan. Kyseessä piti olla väliaikainen siirtymäkausi edettäessä kohti poliittisia uudistuksia.

Aika kului, eivätkä uudistukset edenneet. Tämä johti lopulta siihen, että kapinaliikkeistä näkyvin, Ansarallah, valtasi liittolaisineen pääkaupunki Sanaan syyskuussa 2014. Tämä puolestaan synnytti pääkaupungissa useita rauhanomaisia huthi-kapinallisten vastaisia mielenosoituksia. Saudi-Arabia vastasi Sanaan valtaukseen nopeasti sotilaallisella interventiolla sekä saarrolla, joilla on ollut vakavat seuraukset tuontiriippuvaiselle Jemenille.

Silmittömät pommitukset ja merisaarto

YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimiston (Office for the Coordination of Human Affairs, OCHA) alkukeväällä ilmoittamien tietojen mukaan Jemenin väestöstä 18,8 miljoona henkeä (69 %) tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua. Akuutin avun tarpeessa on reilut 10 miljoonaa henkeä, eli he tarvitsevat elintärkeää apua vähintään yhdellä elämän osa-alueella.

Sisäisiä pakolaisia maassa on noin 2 miljoonaa. Ruokaepävarmuus (food insecurity) koettelee 17 miljoonaa ihmistä, joista vajaa 7 miljoonaa kärsii vakavasta epävarmuudesta. Noin 14,5 miljoonalla ei ole käytössään saniteettitiloja tai puhdasta juomavettä. Lähes 200 000 henkeä on muuttanut pois maasta.

Viimeisimpänä tulee sitten jopa Yle-uutistenkin mainitsema koleraepidemia. WHO ilmoitti äskettäin, että koleratapausepäilyjä on arviolta 100 000 ympäri Jemeniä. Koleraan sairastuneista 46 % on alle 15-vuotiaita lapsia. Monet menehtyneistä olivat olleet jo valmiiksi aliravittuja. Tähän mennessä tauti on tappanut kaikkiaan arviolta 800 ihmistä. Oxfamin mukaan huhtikuun 27. päivästä lähtien kolera on tappanut keskimäärin yhden ihmisen tunnissa.

The Independent -lehti kertoi jo vuoden 2015 syksyllä, miten merisaarto ja ilmapommitukset ovat keskeisimmät syyt Jemenin hätään. Lähi-idän köyhimpänä maana Jemen toi jo ennen sotaa 70 % käytettävästä polttoaineesta ja 100 % lääkkeistä maahan. Tuodun ruuan osuudeksi ilmoitetaan 90 %.

Lääke- ja polttoainepulan vuoksi generaattoreiden varassa toimivat sairaalat eivät pysty toimimaan normaalisti – sairaalaan pääsy ei ole pelastumisen tae. Polttoaine- ja lääkepulan ohella sairaaloita on jouduttu sulkemaan myös niihin kohdistuneiden ilmaiskujen vuoksi.

Saudi-Arabian johtaman koalition pommitukset eivät ole kohdistuneet ainoastaan huthi-kapinallisiin ja heidän liittolaisiinsa, vaan myös heidän hallitsemansa alueen infrastruktuuriin. Pommituksissa ei ole säästelty kouluja, kauppatoreja, moskeijoita, tieverkostoa, siltoja, asuinkortteleita tai hää- ja hautajaistilaisuuksia, Jemenin maatalous- ja ruuantuotantoinfrasta puhumattakaan.

Tähän mennessä koalition hävittäjät ovat pommittaneet ainakin neljä kertaa Lääkärit ilman rajoja -järjestön ylläpitämiä sairaaloita. Absin sairaalan pommitus elokuussa 2016 surmasi 19 ihmistä, minkä seurauksena järjestö vetäytyi kaikkiaan kuudesta sairaalasta Hajjahin maakunnassa.

Saudi-Arabia on pyrkinyt legitimoimaan sotatoimia perustamallaan koalitiolla sekä leimaamalla huthi-kapinalliset Iranin vallan ilmentymäksi. The New York Timesin mukaan yhdysvaltalaisviranomaiset suhtautuvat skeptisesti väitteisiin Iranin ja huthien tiiviistä yhteistyöstä ja vuorovaikutuksesta, vaikkakin uskovat Iranin toimittaneen hutheille jonkinlaista ase- ja raha-apua.

Käytännössä kansanmurhalla johtavien länsimaiden tuki

Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Ranska ovat Saudi-Arabian johtaman koalition keskeiset tukijat ja aseistajat. Monet ihmisoikeusjärjestöt ja kansainväliset mediat ovat arvostelleet maiden tukea Saudi-Arabian johtamille sotatoimille. Esimerkiksi brittimediassa on kyselty jo pidemmän aikaa, ovatko maan ministerit valehdelleet kansalaisilleen kiistäessään väitteet, joiden mukaan Saudi-Arabia olisi käyttänyt brittivalmisteisia rypälepommeja siviilikohteisiin. Yhdysvaltain rooli sodassa on herättänyt median ohella suuttumusta maan kongressissa. Vuoden 2016 se pyysi presidentti Barack Obamaa perumaan yli miljardin dollarin asekaupat Saudi-Arabiaan, kunnes asiasta olisi käyty perusteellinen keskustelu.

Kongressi on arvostellut myös maan tukea koalition ilmavoimille. Yhdysvaltain armeijan komentokeskuksen (United States Central Command, USCD) mukaan sodan alkamisen (26.3.2015) ja vuoden 2016 elokuun välisenä aikana Yhdysvaltain tankkauskoneet lensivät lähes 1200 taistelulentoa tankaten yli 5600 koalition taistelukonetta.

The Economistin artikkelissa todetaan, että Ison-Britannian, Yhdysvaltojen ja Ranskan hallitusten hyväksynnällä länsimaiset asevalmistajat tuottavat tiedustelutietoa, logistista ja ilmatankkaustukea koalition hävittäjille, mikä mahdollistaa korkean ilmaiskumäärän. Tämän vuoksi Saudi-Arabian johtama liittouma kykenee tekemään selvästi suuremman määrän ilmaiskuja Jemenissä kuin esimerkiksi Venäjä Syyriassa.

Yhdysvallat ja Iso-Britannia toimivat myös koalition sodanjohdon keskuksessa. Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Juberi totesi viime vuoden tammikuussa yhdysvaltalais- ja brittiläisupseerien tietävän pommitusten kohdelistan. Hän totesi upseereilla olevan myös käsityksen siitä, mitä liittouma tekee tai jättää tekemättä. Al-Juberin mukaan ulkomaalaisilla upseereilla ei kuitenkaan ole minkäänlaista osuutta kohteiden valinnassa.

Ison-Britannian entinen ulkoministeri Philip Hammond puolestaan totesi brittiupseereiden toimivan varmistaakseen, että Saudi-Arabia noudattaa kansainvälisiä lakeja. Jennifer Gibson Reprieve-ihmisoikeusjärjestöstä piti järkyttävänä tietoa, että brittiupseerit ovat sotkeutuneet sodassa kohteiden valintaprosessiin. Gibsonin mukaan Ison-Britannian kansalaisilla on oikeus tietää, kenen alaisuudessa komentokeskuksen brittiupseerit todellisuudessa toimivat, Saudi-Arabian vai Ison-Britannian.

Vuosina 2011–2015 Saudi-Arabian asetuonti kasvoi 275 % vuosiin 2006–2010 verrattuna.

Kommentti

Suomalaisena tämä Ville Kyrönlahden katsaus Jemenin hätään ja sen käsittelyyn läntisessä arvotyhjiömediassamme toi mieleeni karmaisevan ajatuksen:

Missä määrin Suomen aseviennin juuri uutisoitu ennätys (ooh! oikeen ennätys!) on seurausta juuri Saudi-Arabiaan ja sen liitt(uh)olaisille kohdistuneesta aseviennistä?

Valuuko Suomen (väitetty) talouskasvu jemeniläisten verta?

Lihoaako Arvo Pohjan vakuuskuori sitä mukaa kun Lähi-idän köyhimmässä maassa kuolema korjaa satoa nälän viikatteella?

— Johanna Lehtonen

¤


Lähteet

Töyrylä, Katriina | Yle (19.5.2016): Kolera leviää nopeasti Jemenissä – Jopa 300 000:n pelätään sairastuvan http://yle.fi/uutiset/3-9622548

Carden, James | The Nation (5.4.2017):  America’s Support for Saudi Arabia’s War on Yemen Must End https://www.thenation.com/article/americas-support-for-saudi-arabias-war-on-yemen-must-end/

Fisk, Robert | The Independent (23.10.2016): Saudi Arabia ‘deliberately targeting impoverished Yemen’s farms and agricultural industry’. http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/saudi-arabia-s-bombing-of-yemeni-farmland-is-a-disgraceful-breach-of-the-geneva-conventions-a7376576.html

Vastavalkea (7.4.2015): Saudi-Arabian hyökkäys Jemeniin: tausta, geopolitiikka ja kansainväliset reaktiot. https://vastavalkea.fi/2015/04/07/saudi-arabian-hyokkays-jemeniin-tausta-geopolitiikka-ja-kansainvaliset-reaktiot/

McNeill, Sophie | ABC (24.2.2017): Yemen on ’brink of famine’ as more than one-third of population faces starvation, UN warns. http://www.abc.net.au/news/2017-02-24/yemen-on-brink-of-famine-mass-starvation-un-warns/8299776

Thorbecke, Catherine | ABC News (13.10.2016): US-Made Bomb Used in Airstrike on Funeral in Yemen, Human Rights Watch Says. http://abcnews.go.com/International/us-made-bomb-airstrike-funeral-yemen-human-rights/story?id=42776844

Gatten, Emma | The Independent (19.9.2015): Saudi blockade starves Yemen of vital supplies, as bombing raids continue. http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/saudi-blockade-starves-yemen-of-vital-supplies-as-bombing-raids-continue-10509460.html

McKernan, Bethan | The Independent (3.7.2017): Yemen cholera death toll climbs to 1,500 as WHO issues stark warning new cases have increased tenfold http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/yemen-cholera-outbreak-latest-virus-death-toll-dead-world-health-organisation-who-nevio-zagaria-a7820926.html

Nasser, Afrah | The New Arab (30.3.2017): The Saudi-led coalition’s strategy in Yemen is entirely counter-productive https://www.alaraby.co.uk/english/comment/2017/3/30/the-saudi-led-coalitions-strategy-in-yemen-is-entirely-counter-productive

McKernan, Bethan | The Independent (9.6.2017): Yemen: almost one death per hour as cholera epidemic spreads like wildfire http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/yemen-war-deaths-cholera-epidemic-dying-every-hour-a7782341.html

Graham-Harrison, Emma | The Guardian (15.1.2016): British and US military ’in command room’ for Saudi strikes on Yemen https://www.theguardian.com/world/2016/jan/15/british-us-military-in-command-room-saudi-strikes-yemen

Spencer, Richard | The Telegraph (15.1.2016): UK military ’working alongside’ Saudi bomb targeters in Yemen war http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/saudiarabia/12102089/UK-military-working-alongside-Saudi-bomb-targeters-in-Yemen-war.html

Mazzetti, Mark & Almosawa, Shuaib | The New York Times (24.8.2016): Support for Saudi Arabia Gives U.S. Direct Role in Yemen Conflict https://www.nytimes.com/2016/08/25/world/middleeast/yemen-saudi-arabia-hospital-bombing.html?_r=0

The Economist (26.7.2017): The role of the West in Saudi Arabia’s war in Yemen http://www.economist.com/news/middle-east-africa/21702651-lucrative-devastating-war-role-west-saudi-arabiau2019s-war

France24 (12.4.2015): France voices support for Saudi campaign in Yemen http://www.france24.com/en/20150412-france-fabius-support-saudi-campaign-yemen-houthis
¤

Kuva: Almigdad Mojalli / VOA (CC0) via Wikimedia Commons. Kuvanmuokkaus: JL

13 KOMMENTTIA

  • Vai niin, ja mitä hyötyä on ”katsauksestasi” tai tästä artikkelista, jossa kauhistellaan mitä Jemenissä tapahtuu oikein rikollisorganisaatio YK:n arvovallalla pönkitettynä? Tämä on kun kuin suoraan Speden ”laiton ylilento” sketsistä, jossa vastaukseksi annetaan jatkuvasti: Aijaa… mitäs sitten? Tämänkaltaisesta tiedonjaosta, jossa perkeleellinen YK asetetaan muka ihmisoikeuksien edistäjäksi ei ole mitään hyötyä yhdellekään lukijalle, parempi olisi olla koko tapahtumasta tietämätön, jos tällä tasolla liikutaan.

   OTE ARTIKKELISTA:
   ”Jemenissä käytävän sodan ja Saudi-Arabian johtaman sotilaallisen intervention ymmärtämiseksi on oltava tietoinen tapahtumien taustoista ja syy–seuraussuhteista. Hyvät lähtökohdat ymmärtämiselle tarjoaa Vastavalkean artikkeli, jossa tarkastellaan Jemenissä käytävän sodan taustoja, alueen geopolitiikkaa sekä sodan synnyttämiä kansainvälisiä reaktioita.”

   Juuri näin PITÄISI olla, joten missä se ymmärrys historiasta luuraa? Lamppu saattaisi hyvinkin syttyä, mikäli pureutuisi ensimmäisen ja toisen maailmansodan todellisiin tapahtumiin (ei vale-koulukirjoihin) , ja siihen minkälaisen NWO-OMISTAJATAHON toimesta ihmiskuntaa panttivankina pitävä YK, kuin myös EU perustettiin. Jemenin tapahtumat ovat vain pisara meressä siitä maailmanlaajuisesta huijauksesta, missä jokainen meistä parhaillaan elää.

   ps. pehmennän lausuntoani sen verran, että ymmärrän toki kirjoittajien kuin myös toimituksen tukalan aseman, jossa pitää huolellisesti punnita kaikki se, mitä uskaltaa kirjoittaa ja mitä ei. Minulla ei onneksi ole moista taakkaa, joten huutelen täällä tavallisena pulliaisena tuuleen niin kauan kunnes kommentointini vihapuheena suljetaan. R.I.P. Wink, wink!

   • ’.. Jemenin tapahtumat ovat vain pisara meressä siitä maailmanlaajuisesta huijauksesta, missä jokainen meistä parhaillaan elää..’
    No ei sentään jokainen elä huijattuna, onneksi ei.
    Linkin artikkeli selvittää nwo-mafian historiaa .. kuinka se on pala palalta saattanut maailman tähän vaiheeseen jossa massiivinen sota Islamia vastaan on saatu käyntiin kommunismia vastaan käydyn jälkeen ja jossa saudit on juonittu/kiristetty (9-11 syyllisyys verukkeella?) likaisen työn tekijöiksi, aivan kuten saksalaiset ww2:ssa.

    Khazarian Mafia has Gone Mad, Follows the French Revolution’s Reign of Terror

    ”If not checked in time by the peace-loving Muslims, Christians, Hindus, Jews and Buddhists, the rigid and racist policies of the President Donald Trump who is completing the unfinished agenda of the Khazarian Mafia could culminate into civil war in the US who is already facing multiple internal crises which are owing to the prolonged war on terror (And in Afghanistan). While the world has already been radicalized on religious lines, this cabal can bring about a major war between the Muslim and the Christian worlds. The most dangerous aspect is that this conspiracy of the Khazarian Mafia may culminate into nuclear war between America and Russia, which will envelope the entire world and take it to the state of nature.
    https://www.veteranstoday.com/2017/10/21/khazarian-mafia-has-gone-mad-follows-the-french-revolutions-reign-of-terror/

    The NAZIS and FASCISTS who founded the THE EU and their influence today – Rodney Atkinson
    The EU is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 ” The Eu was founded and initially led by ”former” Nazis and fascists, as was the Charlemagne prize awarded to TONY BLAIR, EDWARD HEATH, ROY JENKINS and others for their role in removing democratic sovereignty from the nation states of Europe”
    RODNEY ATKINSON is a former adviser to Ministers and an internationally praised author of 6 books on political economy and the crisis caused by the European superstate. He has broadcast on radio and television in the UK, Germany, Poland, Yugoslavia, Austria and the USA, and his books have been sold in more than 50 countries.
    Video löytyy YouTuupista tai tämän linkin artikkelin kommenttiosastosta
    https://vastavalkea.fi/2017/10/21/venetsian-ja-lombardian-kansanaanestykset-vaietaan-hiljaiseksi/
    … please understand that the definition of fascism as used in this video is: Fascism is a form of government which is a type of one-party dictatorship. Fascists are against democracy. They work for a totalitarian one-party state. . That definition is regardless and can be applied to Races Religions or Creeds

 1. Jemen ja sen koalitio ei pysty minkäänlaisiin Jemenissä nähtyihin vaativiin operaatioihin ilman USAn ja NATOn komento-viestintä-tutka-tiedustelu -rakennetta ja läsnäoloa.

  Jemenin koalition kokosi, aseisti, koulutti, koordinoi USA, CIA ja NATO.

  Presidentti Trump nimittää tai ainakin nimitti Jemenin sotakoalitiota Arabi-NATOksi.

  Arabi-NATO-nimitys tulee siitä, että USA, CIA, NATO haluavat rakentaa NATO-mallin mukaisen sotilasliiton arabimaihin Lähi-Itään.

  Jemen on sotakohteena sekä ”oikea aito” kohde että myös ”testi koe” kohde.

 2. No rakensihan se Saksakin koko maan toisen maailmansodan jälkeen. Niin että jälleenrakennukseen mars vaan.

  • On myös vahva epäilys, että USA, CIA, NATO, Saudi-Arabian koalitio ovat käyttäneet biologisia aseita Jemenissä mm. Koleran ja keuhkokuumeen aikaansaamseksi.

   • Kyllä se kolera ja keuhkokuume otollisen kasvualustan noissa olosuhteissa saa muutenkin.

    Minua vistottaa se, että ensin joku ryhmä — tässä tapauksessa saudit apunaan USA — menee ja pommittaa paskaksi kokonaisen köyhän maan, ja sitten uutisissa voihkitaan jemeniläisten surkeaa tilannetta sivuuttaen syypäät ja todelliset syyt.

    Kertoisivat edes paljonko aseteollisuus nettosi tämän valtion tuhoamisesta; paljonko finanssiporukka nettoaa tämän sodan lainoittamisesta; paljonko hyökkäävä osapuoli aikoo tulevaisuudessa tienata jälleenrakennuksesta; paljonko amerikkalaiset veronmaksajat maksaa tästä sodasta veroina, leikkauksina sosiaaliturvaan, koulutukseen, terveydenhuoltoon, oman infran rapautumisena jne.

    Saisimme hieman laajempaa käsitystä kurjistamispolitiikan/ humanitäärisen demokratiaviennin todellisesta hinnasta.

    Se näyttäisi olevan nykyisellään ainoa reitti millä siviilien tappaminen eksoottisissa maissa saataisiin hillittyä.

 3. Saudeilla hurja hanke
  Venäjä haluaa panostaa Saudi-Arabian hankkeeseen rakentaa Suurkaupunki (Megastadt) Neom. Kaupungista tulee 33 kertaa suurempi kuin New York City. Hankkeen rahoittaa Saudi-hallitus ja yksityiset sijoittajat, ja se toimii yksinomaan tuuli- ja aurinkoenergialla.

  Megastadtin on tarkoitus sijaita Punaisellamerellä ja Aqabanlahdella sekä merenkulun reiteillä, jotka käyttävät Suezin kanavaa.
  Neom tulee olemaan yksi maailman tärkeimmistä talouskeskuksista. Sen strateginen sijainti helpottaa alueen nopeaa kehitystä Aasian, Euroopan ja Afrikan välisenä maailmanlaajuisena keskuksena, sanoi prinssi Mohammed bin Salman.

  Russland will in Saudi-Arabiens Projekt zum Bau der Megastadt Neom investieren. Die Stadt soll 33-mal größer werden als New York City. Das Projekt wird von der saudischen Regierung und privaten Investoren finanziert und soll ausschließlich mit Wind- und Solarenergie betrieben werden.
  Die Megastadt soll am Roten Meer und dem Golf von Aqaba sowie an maritimen Handelsrouten, die den Suezkanal nutzen, liegen.
  Neom liegt an einer der wichtigsten Wirtschaftsadern der Welt.[…] Seine strategische Lage wird auch die rasche Entwicklung der Zone als globale Drehscheibe, die Asien, Europa und Afrika verbindet, erleichtern,
  sagte Prinz Mohammed bin Salman.
  https://deutsch.rt.com/international/59684-russland-will-mehrere-milliarden-us-dollar-in-saudi-arabiens-kuenftige-megastadt-neom-investieren/

  Russia wants to invest in Saudi Arabia’s project to build the Megastadt Neom. The city is to be 33 times bigger than New York City. The project is financed by the Saudi government and private investors and is to be operated exclusively with wind and solar energy.
  The Megastadt is to be located on the Red Sea and the Gulf of Aqaba as well as on maritime trade routes, which use the Suez Canal.
  Neom is located on one of the world’s most important economic centers. […] Its strategic location will also facilitate the rapid development of the zone as a global hub connecting Asia, Europe and Africa,
  said Prince Mohammed bin Salman.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here