Yhdysvalloilla on arviolta 800 sotilastukikohtaa yli 70 maassa. Iso-Britannialla ja Ranskalla niitä on vastaavasti kaksitoista. Venäjällä – Yhdysvaltojen keskeisimmällä kilpailijalla – on yhdeksän tukikohtaa.

USAn sotavoimat Euroopassa

Tällä hetkellä Euroopassa on arviolta 80 000 aktiivista yhdysvaltalaissotilasta yli 350 eri kohteessa. 39 suurinta tukikohtaa sijaitsevat Iso-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Norjassa, Belgiassa, Tanskassa, Hollannissa, Portugalissa, Espanjassa, Kreikassa ja Kosovossa. Pienempiä taas löytyy Irlannista, Puolasta, Unkarista, Romaniasta, Bulgariasta, Turkista ja Georgiasta.

Yhdysvaltain merivoimien 6. laivasto kierrättää Välimerellä lähes 40 sotalaivaa ja 175 lentokonetta rannikolta vuokrattujen tukikohtien välillä. Alueella ylläpidetään myös arviolta 200 taktista ydinasetta. Eurooppa on merkittävä logistinen risteysasema Yhdysvaltojen ulkomaan operaatiolle.

USAn sotavoimat Lähi-idässä

Lähi-idän osalta sotilashenkilöstömäärän arviointi on haasteellisempaa, koska alueella toimii väliaikaisia ja kierrätettäviä joukkoja. Lähi-idässä toimii arviolta 50 000 sotilasta, mutta luvusta puuttuvat alan alihankkijat ja yksityiset toimijat. Helmikuussa 2017 suureksi luokiteltavia tukikohtia sijaitsi Afganistanissa (n. 12 900 sotilasta) ja Irakissa (n. 7500 sotilasta). Jordanian lentotukikohdassa toimii yli 2500 sotilasta.

Meri- ja ilmavoimien tukikohtia on myös Kairossa, Port Saidissa, Suezin kanavan varrella ja Siinain niemimaalla sekä Kuwaitissa, jossa toimii kaikkiaan yli 13 400 sotilasta. Qatarissa sijaitsevassa al-Udeidin lentotukikohdassa palvelee yli 5200 ja Yhdistyneiden arabiemiraattien al-Dhafran lentotukikohdassa puolestaan noin 1800 sotilasta.

Yhdysvaltain 5. laivastolla on Bahrainissa pysyvästi arviolta 6500 sotilasta, josta partioidaan päivittäin Persianlahdelle. Pienempiä tukikohtia ja koulutuskeskuksia sijaitsee Jemenissä, Omanissa ja Saudi-Arabiassa.

USAn sotavoimat Aasiassa ja Afrikassa

Aasian ja Tyynenmeren alueella palvelee kaikkiaan yli 154 000 aktiivisotilasta. Siviilihenkilökunta mukaan lukien henkilöstön kokonaismäärä nousee 330 000 henkilöön. Japanissa, Etelä-Koreassa, Australiassa, Singaporessa, Guamissa ja Pohjois-Mariaaneilla sijaitsee yhteensä 49 suurta sotilastukikohtaa. Pienempiä tukikohtia toimii Hong Kongissa, Thaimaassa, Kambodzhassa ja Filippiineillä. Aasian ja Tyynenmeren alueella kierrätetään kaikkiaan 180 sotalaivaa ja 1500 lentokonetta.

Afrikassa Yhdysvallat ylläpitää yli 20 sotilastukikohtaa. Niitä on muun muassa Nigerissa, Chadissa, Mauritaniassa, Burkina Fasossa, Ghanassa, Liberiassa, Etelä-Sudanissa ja Ugandassa. Etelä-Amerikassa tukikohtia on puolestaan Hondurasissa, Chilessä, Argentiinassa, Kuubassa, Kolumbiassa, Perussa ja Brasiliassa. Syrjäisimmät tukikohdat sijaitsevat Islannissa, Amerikan Samoalla ja Antarktiksella.

Base addiction

Yhdysvaltojen ulkomailla sijaitsevien sotilastukikohtien ylläpidon arvioidaan maksavan vuodessa 60–120 miljardia dollaria.

Yhdysvaltain armeijan läsnäolo on globaalia.

Keskustelu merentakaisten tukikohtien vähentämisestä ei ole uutta. Esimerkiksi jo vuonna 1970 julkaistussa Yhdysvaltain senaatin tutkimuselimen raportissa todettiin, ettei tukikohtien strategista tarkoitusta ole tutkittu riittävän tarkasti. Raportin mukaan tukikohdat alkavat perustamisen jälkeen elämään omaa elämäänsä.

Niiden alkuperäinen tehtävä saattaa vanhentua, mutta tilalle kehitetään uusia, joiden tehtävä ei ole ainoastaan ylläpitää alkuperäistä toimintaa, vaan usein laajentaa sitä. Tukikohtien vähentämistä on vastustettu voimakkaimmin ulko- ja puolustusministeriössä, koska sen katsottaisiin johtavan oman aseman heikentymiseen.

Glaserin mukaan sama logiikka toimii vielä tänäkin päivänä, vaikka teknologinen kehitys on pienentänyt pitkien matkojen merkitystä ja tehnyt paikallaan pysyvät joukot entistä haavoittuvammiksi. Näiden realiteettien tunnustaminen ja tarpeellisen uudistusten toimeenpaneminen – mukaan lukien täysi vetäytyminen lähes kaikista merentakaisista tukikohdista – palvelisi Yhdysvaltain intressejä.

Syvälle juurtuneet intressit hallituksen sisällä ja ulkopuolella ovat edelleen sidotut Yhdysvaltain sotilaalliseen läsnäoloon ympäri maailman. Näiden intressien yhdistyminen ideologiaan, jossa merentakaiset tukikohdat toimivat vakaan maailmanjärjestyksen takaajina, tekevät mahdottomaksi ajatuksen edes osittaisesta vetäytymisestä.
¤


¤

Lähde

Glaser, John | CATO-institute (18.7.2017): Withdrawing from Overseas Bases: Why a Forward-Deployed Military Posture Is Unnecessary, Outdated, and Dangerous https://www.cato.org/publications/policy-analysis/withdrawing-overseas-bases-why-forward-deployed-military-posture
https://www.cato.org/multimedia/multimedia/withdrawing-overseas-bases-why-forward-deployed-military-posture-unnecessary
¤

Yhdysvaltain sotilas valmiina pudotukseen Hohenfelsissä, Saksassa. Kuva: The U.S. Army (CC BY 2.0) via Flickr. Kuvanmuokkaus Johanna Lehtonen.

Kuvituskuva: Nagihuin (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons

42 KOMMENTTIA

 1. USAn ja NATOn tukikohtiin perustuva taistelutapa on järjettömän kallista vanhanaikaista, vanhentunutta kilpikonna-strategiaa, joka tyhmentää upseerikuntaa ja jäykistää sekä kömpelöittää aseistusta ja taistelutoimia.

  • Kallista on:

   WEF:in mukaan Yhdysvaltain armeijan palkkalistoilla on 3,2 miljoonaa henkilöä https://www.weforum.org/agenda/2015/06/worlds-10-biggest-employers/?link=mktw

   ”Sotaan terrorismia vastaan” on mennyt vuoden 2001 jälkeen 1,46 biljoonaa dollaria. Hieman yli miljoonan dollarin vuorokausikulut siis. http://www.ibtimes.com/political-capital/defense-department-war-terror-has-cost-250-million-day-16-years-2608639?amp=1 Puolustusministeriö ei sano, onko luvussa mukana myös ”maltillisille kapinallisille” maksetut palkat. Ehkä ne näkyvät vain CIA:n budjetissa — tai sitten ne eivät näy koska ne maksetaan mustien operaatioiden budjetista.

   Yhdysvaltain ydinaseisiin odotetaan menevän 1,2 biljoonaa dollaria seuraavien 30 vuoden aikana
   https://www.defensenews.com/breaking-news/2017/10/31/americas-nuclear-weapons-will-cost-12-trillion-over-the-next-30-years/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=Breaking%20News%2010.31.17&utm_term=Editorial%20-%20Breaking%20News

   • Yhdysvalloilla on tavallaan sama ongelma kuin Rooman imperiumilla aikoinaan: sotilastukikohtien ja muiden sotilasmenojen kulut nousivat niin suuriksi että oli pakko valloitella/ryöstellä naapurustoa miehityskustannusten ja valloituskulujen kattamiseksi mikä lisäsi kuluja pitkällä juoksulla.

    Ihmisresurssien haaskaus tuotti lisäksi ongelmia kotimaassa.

   • Kallista se on Suomenkin sota! Kuinka kauan Suomi kestää Sipilän hallituksen hyökkäystä jatkuvine sotaharjoituksineen. Jonkinlainen lkm on heitetty julkisuudessa ilmaan: 80 sotaharjoitusta?? Oliko tämä Suomen käymien harjoitusten lukumäärä vuodessa?? Käsittämätön luku. Hornetin tankki ei pitkään pysy täynnä. Mitä jos tunnin lentelee.

    Julkisuudessa, lähinnä Nato-trollit ovat epäilleet Venäjän rahojen riittävyyttä ” sotiin”! Taitaisi kuitenkin ensin tyhjetä tankki Suomesta. Öljyäkään täällä ei pahemmin pumpata.

    Suursotaharjoitus voi jäädä kaikinpuolin viimeiseksi sillä ensin ulkkarit tyhjentävät peloissaan stadin pörsän, sitten luopuvat kiinteistösijoituksista ja lopulta tankki ja takki tyhjänä hukka perii Suomen.
    Ja tätä kaikkea Apunen piti hyvänä ajatuksena. Saahan sitä harjoitella kenen kanssa vain, mutta seuraukset tulee kestää kuin mies.

    Tuollainen suursotaharjoitus Venäjän naapurissa kun ei Wall Streetiltä käsin näytä mitenkäänpäin hyvältä vaikka olisi minkälainen Nato-trolli tahansa.

    • Ei hätää, Goldman-Sachs pankki tuo lisää valuuttaa kavereiltaan Federal Reserve pankilta. Siellä setelipainot jauhavat 24-7-365 valuuttaa jo 30 luvulta lähtien. Israel saa lahjana yli 5 biljoonaa vuosittain, miksi ei Suomikin saisi apua tuleviin sotiin.

  • Ikävää ettei Jemeniin riitä dollareita, kun kaikki menee aseisiin.

   Myös Itä-Ukraina tarvitsisi kiireisesti rauhanvälittäjää ja apua, kun Naton tähtipelaaja ja sotarikollinen Presidentti Poroshenko pommittaa ”terroristien” koulut, päiväkodit, sairaalat ja siviilit taivaan tuuliin.

 2. Yhdysvaltojen kohtalo maailmalla on poistua vähin äänin häntä koipien välissä omiin nurkkiin kuten Vietnamistakin.
  Venäjä ja Kiina sen sijaan lisäävät vaikutusvaltaansa mutta ne eivät tarvitse sotilaallisia tukikohtia kuten jenkki-sionistit. Niiden voima ei ole vain aseissa vaan kyvyssä hoitaa asioita diplomatialla ja molempia osapuolia hyödyttävällä yhteistyöllä mihin jenkki-sionistien kapasiteetti ei näytä riittävän.
  Kehitys Lähi-idässä puhuu puolestaan

  Suurempaa Venäjä-läheisyyttä Lähi-idässä Trumpin ”America First Politics” seurauksena
  Liittymiskielto, muslimien tuomitseminen, ydinsopimuksen päättämisen uhat ja Lähi-idän strategian puute Yhdysvaltain hallitukselta aiheuttavat epävarmuuden ilmapiiriä Lähi-idässä. Näin maat etsivät luotettavampia kumppaneita.
  Lähi-itä kääntyy yhä enemmän pois Yhdysvaltoista ja löytää entistä luotettavamman kumppanin Venäjältä. Tämä suuntaus koskee sekä perinteisesti Yhdysvaltoihin myönteisesti että kriittisesti suhtautuvia valtioita.
  Syy: Trumpin hallinto ei ole tähän mennessä onnistunut laatimaan selkeää linjaa kohti rauhaa rakentavaa Lähi-idän politiikkaa. Ainoa asia, joka käy ilmi, on kuka sen mukaan vihollinen on: Syyria, joka on edelleen Assadin hallituksen alaisuudessa, ja Iran, jonka Washington näkee aggressiivisena ja ekspansiivisena ja terroristeja tukevana.
  Vaikka oletettaisiin, että Yhdysvaltojen taloudelliset edut ovat täällä etualalla ja ulkopoliittisten päätösten kärjessä, epäselvä ja arvaamaton amerikkalainen ulkopolitiikka jopa ouu tähän tavoitteeseen.

  Mehr Nähe zu Russland in Nahost durch Trumps ”Amerika-Zuerst-Politik”
  Einreiseverbote, die Vorverurteilung von Muslimen, Drohungen zur Aufkündigung des Nuklearabkommens und eine fehlende Nahoststrategie der US-Regierung schaffen ein Klima der Unsicherheit im Nahen Osten. Dies lässt Länder nach verlässlicheren Partnern suchen.
  Der Nahe Osten wendet sich zunehmend von den USA ab und findet einen vertrauensvolleren Partner in Russland. Diese Tendenz erfasst sowohl traditionell den Amerikanern nahe stehende als auch US-kritische Staaten.
  Der Grund dafür: Die Regierung Trump hat es bislang verabsäumt, eine klare Linie hin zu einer friedensstiftenden Nahost-Politik zu formulieren. Deutlich wird nur, wer der Feind ist: ein Syrien, das weiter unter der Regierung Assads steht, und der Iran, den Washington als Aggressor mit Expansionswahn und Terrorfinanzierer darstellt.
  Auch wenn man unterstellte, dass an erster Stelle außenpolitischer Entscheidungen in diesem Bereich US-amerikanische Finanzinteressen stehen, schadet die nicht klar definierte, unberechenbare amerikanische Außenpolitik sogar diesem Ziel.

  Eine Studie des Pew-Forschungszentrums hatte sich jüngst auch mit dem weltweiten Vertrauen in Trump und den russischen Präsidenten Wladimir Putin beschäftigt. Diese ergab, dass 46 Prozent der Libanesen ihr Vertrauen Putin schenkten, aber nur 15 Prozent Donald Trump. Auch in der Türkei lag Putin im Vergleich zu Trump voran.
  Allein die Israelis gaben Trump einen Vertrauensvorschuss. Dieser hatte seinen Schwiegersohn Jared Kushner damit beauftragt, sich mit den Friedensbemühungen im Nahostkonflikt zu beschäftigen. Trump begründete dies damit, dass Kushner die Region und die Menschen kenne. Israelischen Politikern und einflussreichen Geschäftsleuten war Kushner aber unbekannt.
  Keine neuen Impulse im Nahost-Konflikt
  Insbesondere auf palästinensischer Seite rätselte man über den Kurs des Präsidenten. Ein Treffen zwischen Mahmoud Abbas und Jared Kushner im Juni erzürnte den Palästinenserführer. Abbas warf Kushner vor, nur die israelische Seite zu vertreten, nachdem dieser von der palästinensischen Seite gefordert hatte, Zahlungen an inhaftierte Terroristen und deren Angehörige einzustellen. Diese Praxis zeige, dass Abbas die Palästinenser zur Gewalt gegen Israel anstachle. Einen Anreiz für Israel, Frieden mit den Palästinensern zu stiften, brachten weder Trump noch Jared Kushner hervor. Die Friedensgespräche schienen hauptsächlich in protokollarischer Weise verlaufen zu sein.
  Nach Trumps Drohungen, das Nuklearabkommen mit dem Iran aufzukündigen, ermahnte ihn Federica Mogherini, die amtierende Hohe Vertreterin der Europäischen Union für Außen- und Sicherheitspolitik: 
  Es ist kein bilaterales Abkommen. Es gehört nicht zu einem einzelnen Land. Und es ist nicht an einem einzigen Land, es aufzukündigen. 
  Weitere Sanktionen vonseiten der USA gegen den Iran könnten Teheran dazu veranlassen, sich nicht mehr an die Abmachungen des Nuklearabkommens zu halten.
  https://deutsch.rt.com/der-nahe-osten/60130-mehr-naehe-zu-russland-in/

  Greater proximity to Russia in the Middle East through Trump’s ”America First Politics”
  Entry bans, condemnation of Muslims, threats to terminate the nuclear agreement, and a lack of a Middle East strategy by the US government create a climate of uncertainty in the Middle East. This makes countries look for more reliable partners.
  The Middle East is turning increasingly away from the US and finds a more trusted partner in Russia. This trend traditionally includes both US-related and US-critical states.
  The reason: The Trump administration has so far failed to formulate a clear line towards peace-building Middle East policy. The only thing that becomes clear is who the enemy is: a Syria that continues to be under Assad’s government, and Iran, which Washington portrays as an aggressor with an expansionist mind and a terrorist financier.
  Even if it is assumed that US-American financial interests are at the forefront of foreign policy decisions in this area, the unclear, unpredictable American foreign policy even hurts this goal.

 3. Kalliiksi se käy tällainen toimita maailman velkkaantuvalle valtiaalle.
  Tietenkin voivat tehdä pelottelusta,uhkakuvien luomisesta yhden tuottoisan bisneksen ja niille turvamyynti bisneksestä toisen.
  Yhdysvallat oikeasti on sisäisen anarkkian tilassa,viikottain saadaan kuulla joukkomurhista, kuolleiden määrä lähentelee jo jatkosodan asemasodan aikojen tahtia.

 4. USAn ja NATOn armeija, aseet, sodanjohto ovat hitaita, kämpelöitä, raskassoutuisia.

  USA ja NATO luulivat ja luulevat paikkaavansa nuo puutteet tukikohdilla, mutta asevarasto-tukikohta-strategia on tyypillistä amerikkalaista suuruudenhulluutta, joka ei toimi, ei etenkään liikkuivissa nykysodissa ja jossa vaikutus on päinvastainen: tukikohtien avulla USA tuottaa yhä kämpelömpiä aseita.

  USAn ja NATOn sotavoima tarvitsee vähintään 1-2 vuotta ennen kuin se pystyy mihinkään mittavampaan sotaoperaatioon.

  Irakin sota vaati 15 vuotta valmisteluja, Pohjois-Korean sota, jossa valmistelut ovat menossa on vaatinut jo yli 20 vuotta, Venäjän sota jossa myös valmistelut menossa 20-50 vuotta, Kiina nytjo yli 10 vuotta jne.

  Irakin ja Afganistanin sodat ovat muutenkin hyviä esimerkkejä. Taisteluryhmityskin vie USAlta ja NATOlta 6 kk-1vuoden. Sissit eivät noita aikoja odota joten USA ja NATO ovat hyökänneet joka kerta jälkijunassa liian myöhään ja tappaneet siksi siviilejä ja tuhonneet kohteita propaganda- ja rahoitusmielessä omaa kotirintamaa, mediaa, piliitikkoja, liittolaisia varten, sillä vihollistaistelijat ovat likkuneet altapois ja ovat aina jo ihan muualla.

  • Kun oma pää menee sekaisin niin pian menee kaikki muukin.
   Siitä USA-koaliitio on mitä parhain esimerkki. Jatkuvaa törmäilyä joka vain näyttää pahenevan.

 5. Sillä ei ole merkitystä mitä maksa koska käytetään dollareita
  yli 99% on digimuodossa ja loput jää kiertoon mikä kasvattaa $en käyttöä.
  Vaikka velkaa kasvaa parilla nollalla se tarkoittaa että on enemmän $:ta jne..
  Iso kupla joka jatkaa kasvua välillä päästäen höyryjä kuitenkaan räjähtämättä.

  • Tuota olen ajatellut itsekin. Kun itsellä on setelipaino hallinnassa niin loppuuko raha koskaan?
   Ehkä se loppuu kun petro-dollari menettää mahtinsa? Ehkäpä silloin höyryä vapautuu niin paljon että tulee romahdus tai räjähdys?
   Putins Rache: Petro-Yuan beendet die Ära des Petrodollars
   Der Schlüssel zum kommenden Petro-Yuan liegt in Moskau. Und sollte es der chinesischen Währung schließlich tatsächlich gelingen, die Funktion des langjährigen Petrodollars an sich zu reißen, wird Washington selbst daran schuld sein.
   Schließlich wurde der Petrodollar 1974 in Dschidda geboren, als der damalige US-Finanzminister William Simon die Saudis davon überzeugte, dass Amerika der sicherste Ort sei, um ihre Öleinnahmen zu parken. Und dieser Cashflow hat es den USA jahrzehntelang erlaubt, über ihre Verhältnisse zu leben. … Der Hauptgrund für die sich zeitgleich entwickelnde Entspannung zwischen Riad und Russland ist demgegenüber ein gegenseitiges Bestreben gewesen, einen weiteren Rückgang der Energieerträge zu verhindern. Als Ergebnis dessen besuchte König Salman Anfang dieses Monats Moskau, wo sicherlich auch der Yuan-Plan auf der Tagesordnung stand.
   https://deutsch.rt.com/meinung/59859-putins-rache-yuan-statt-petrodollar-/

 6. USA, CIA, NATO eivät ole ainoita törmäilijöitä.

  Suomessa Sauli Niinstö on tehnyt NATO-isäntämaasopimuksen ja ydinasemaan kun ei liitä Suomea YKn ydinaseet kieltävään sopimukseen.

  Sauli Niinistö, Lindberg ja NATO-isäntämaa-sopmus ovat ulkoparlamentaarinen köyhtyvän USAn tukikohdan korvike, ns. ad-hoc-tukikohta, missä USAlla ja NATOlla ei ole jatkuvia kiinteitä kuluja vaan isäntämaa-Suomi maksaa osan kuluista. USA ja NATO tuovat sotilaat, aseet, ydinaseet Suomeen tapauskohtaisesti, joita Sauli Niinistön sotavoimat suojaavat ja puolustavat.

  Sauli Niinistön, Lindbergin olisi kuitenkn pitänyt oppia jotakin Georgian ja Syyrian sodista, mutta kun ei niin ei.

  USAn kenraalit kyllä oppivat, mutta eivät ole näköjään kertoneet asiaa Sauli Niinistölle eikä Lindbergille.

  Georgian ja Syyrian sodat paljastivat US-kenraaleille, että Venäjällä on nopeasti 24 hssa reagoiva erittäin iskukykyinen, liikkuva ja tulvoimainen armeija, joka pystyy tuhoamaan omalta alueeltaan USAn ja NATOn aseet bunkkeriluoliinsa mm. Norjassa ja sitten kun USA ja NATO alkavat tuoda ja ryhmittää niitä Suomeen. USAn ja NATOn logistiikka kun ei ole nopeutunut yhtään, ja se on yksi USAn, NATOn, Niinistön ad hoc -tukikohdan heikkous.

  • PS.

   Ad-hoc -tukikohta, ydinaseet, ydinsota ei ole vain hulluutta vaan se on idiotismia, nimenomaan Sauli Niinistön ja Lindbergin idiotismia, sillä vastustajaksi ja viholliseksi on määritelty naapurimaa, joka on maailman johtava ja modernein ydinasevaltio .

  • Niinistö on kaiken kaikkiaan surullinen tapaus, yksi tämän nwo-mafian väkivaltakoneiston tai helvetinkoneen vapaaehtoinen? uhri ja isänmaan myynyt petturi. Se on kiistaton fakta koska kansalta ei ole kysytty mitään ja on jopa toimittu ja koko ajan toimitaan vastoin sen tahtoa.

   • Sauli Niinistö vetää taas kansaa parhaillaan retkuun USAn ja NATOn suursotaharjoituksista Suomessa 2020.

    Sauli Niinistö on itse jo sotaharjoituksista sopinut mm. USAn, NATOn ja Suomen puolustusministerin ja puolustusministeriön sekä puolstusvoimien kanssa ja on sopinut asiasta jo myös mm. Puolan, Iso-Britannan, Norjan ja Ruotsinkin kanssa niin, että valmistelut ovat jo käynnissä.

    Nyt Niinistö esittää medialle ja Suomen kansalle tutun ”en minä mitään ole tehnyt ilmeen”, ja on lasittuneine katseineen esittävinään, että ”on varovaisen myönteinen sotaharjoituksille”.

    Lause on yhtä tyhmä kun aikoinaan Kepu oli keksinyt, että hyväksyy Suomen EU-jäsenyyden mutta on kriittinen.

    Sauli Niinistön pitäisi ylipäällikkönä tietää, että varovaista myönteisyyttä ei sota-asioissa ole olemassakaan kun ei ole varovasia suursotaharjoituksiakaan.

    Niinistö kusettaa kuten kysettaa kun on aina tehnyt ja kusettaa erityisesti nyt kun presidentin vaalit ovat tulossa. Sen jälkeen Niinistö jos vaalit voittaa ei enää kansasta, parlamentarismista, turvallisuudesta, Suomesta saatikka varovaisuudesta välitä eikä tule niistä lausumaan yhtään mitään.

    USAn, NATOn suursotaharjoituksissa 2020 on nimenomaisesti kyse USAn ja NATOn tukikohtastrategian mukaisesta sodasta Pohjolasta ja Suomesta Venäjää vastaan.

     • Niinpä niin, toivottavasti moni osaa ajatella kuitenkin yli ja ohi puolustusvoimiemme.

      Sauli Niinistö liitti Suomen USAn armeijaan ja NATOoon ja nyt USA ja NATO ”puolustavat” USAta Sauli Niinistön armeija mukaanlukien mm. Afganistanissa ja Irakissa ja valmistavat USAta, NATOa, Suomen sotavoimia että pääsevät puolustamaan USAta Venäjälle ja sitten joskus Kiinaankin.

 7. Tukikohtien lakkauttamisella jokainen Usan perhe voisi asua ”luxusluokan asunnoissa”, eikä knelläkään olisi nälkä. Tietenkään niin ei voi koskaan tapahtua, koska ”kastieroja pitää olla”, muutenhan kaikki ihmiset olisivat tasavertaisia.
  PS. Eilis-iltainen Texasin kirkollis-ammunta on todistuksena miten vaarallista on kokoontua missään, edes ylistämään jumalaansa, tulematta murhatuksi. Rynnäkkökiväärit laulavat mielipuolten käsissä. Me elämme loppua kohti, mikä se loppu tulee olemaan, siitäkin tulee kiistaa. Selvänäkijät ennustavat vaikeuksien lisääntyvän yli kestorajan. Me olemme jo ”puutuneita ihmisten hengenmenetyksiin”, sen ovat jatkuvat sodat meille opettaneet. Enää ei ole eroa rintamalla taikka siviilielämällä.Henki yhtälailla herkässä.

 8. Sotakoneiston tuottaminen sekä ylläpito on jo alunperin suunniteltu erääksi tuottoisimmaksi tavaksi tehdä valtavia omaisuuksia niiden firmojen omistajille. Siihen kuuluvat suunnittelijat, sekä materiaalien tehtaat, kengän-nauhoista tankkeihin, ja huippukalliiseen lennostoon, emälaivojen niitä kuljetellessa. Paljon öljyä palaa, ja ilmasto saastuu, mutta siitä ei ”Al Gore pidä minkäänlaista mölyä”. Ilmaston saasteet voisivat pudota puolella, lopettamalla jatkuvat räjähteet sotien näyttämöllä. Ihminen paskoo omaan pesäänsä, samoin kuin eläin.

 9. Sauli Niinistö, Kanerva, Haglund, Soini, Jussi Niinistö, Lindberg ovat jo ostamassa USAn tukikohtariippuvaisia pöhköaseita kuten F-35, joiden toimitavarmuus ja asekantokyky ovat niin onnettomia ja koneen lentosäde niin lyhyt, että niillä ei tee mitään ilman tukikohtia.

 10. Presidentti Niinistö keskusteluista USA:n Mattisin kanssa: Puhuimme rauhasta, emme hävittäjäkaupoista tai sotaharjoituksista
  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201711062200513540_pi.shtml

  Kuvat puhuvat puolestaan. Kyllä niistä näkee että joku tulee kuin kotiinsa.
  Ja Niinistön puheet ovat puheita. Varmaan totuus on juuri toisin päin?, kuten se on ollut ennenkin. Mutta tyhmiä on helppo naruttaa, uskovat mitä valtamediasta syötetään.

  • Mattis on ilman muuta briiffannut Sauli Niinistöä F-35 tilanteesta, ja kun juristi Niinistö luulee olevansa älykkäämpi kuin muut niin sanoo, että he eivät keskustelleet F-35sta kun eivät tietenkään keskustelleet vaan Mattis puhui ja luki paperista ja Sauli Niinstö kuunteli.

   Sauli Niiistön tyhmyys palastui siitäkin, että hänen olisi nimenomaisesti pitänyt keskustella F-35n viimesistä paljastuneista kusetuksista Tanskassa: F-35n kauppahinta ja ylläpito tulevat kalliimmaksi kun on esitetty, F-35 ei pysty niihin toinintoihin ja tehtäviin, joita on luvattu, F-35 varaosahuolto ei toimi jne.

   • Niinistö on taustajoukkojensa ohjelmoima isänmaaton mies joka on tuhonnut itsenäisyytemme. Hän silminnähden nauttii vallastaan ja puuhistaan. Tuota samaa teatteria pystyisi kuka tahansa esittämään halutessaan. Ei se vaadi muuta kuin itsensä myyntiä. Turha nostaa jalustalle.
    Mattis on samaa kaliberia. Esittää meille leppoisaa rauhan miestä mutta tunnetaan sionistien lojaalina sotahaukkana joka vaanii Irania ja on valmis sotaan. Siis rauhan mies ja sotahullu samassa paketissa, ihan usalaiseen ’tuomme demokratiaa ja otamme luonnonvaranne’ -tyyliin.

 11. Juu, ei nöy ilmastoihmisiä kiinnostavan NATO:n eikö sotivien tahojen pommituslentojen ja asevalmistuksien hiilijalanjäki.

 12. YLE on taas lähtenyt pelastamaan Sauli Niinistöä tekaisemalla jutun että Jussi Niinistö olisi ohittanut Sauli Niinstön kun kertoi sotaharjoituksen valmisteluista ennen Sauli Niinistöä.

  YLE leikki pikkuovelaa kuin paraskin Sauli Niinistö puhumalla asian vierestä eikä kerro jutussaan mitään tietenkään siitä, kuka, millä perusteella, kenen käskystä on aloittanut USAn ja NATOn sotaharjoitusten valmistelun puolustutusminsteriössä ja puolustusvoimissa.

  Eikö kansa, media jo kyllästy näihin Sauli Niinistön uloostuloihin ”en minä vaan tiedä mitään, en ole kuullutkaan, nyt vasta kuulen” ym.

  Tuohon kaavaan menee nyt siis USAn ja NATOn Venäjän vastaiset suursotahajoitukset 2020 Suomessa kun meni jo USAn ja NATOn eri aselajien Venäjän vastaiset sotaharjoituksetkin.

 13. Trump on todellisuuden edessä ja heitti siksi ilmeisesti tajuamattaan itse tragikoomisen vitsin: ”USA on valmis käyttämään sotilaallisia toimia Pohjois-Koreaa vastaan, mutta ei hyökkäämään Pohjois-Koreaan”.

  No eipä niin, kun turpaan tulisi. USA ja NATO ei ole voittanut yhtäkään hyökkäyssotaansa.

  CIA, Pentagon, muut asiantuntijat ovat jälleen kerran sanoneet ja todenneet, että mikäli USA haluaa tuhota ja hävittää Pohjois-Korean ydinaseet, se onnistuu vain hyökkäämällä maavoimilla Pohjois-Koreaan.

  Trumpin ja USAn sekä NATOn Pohjois-Korea-uhossa ei ole kyse Pohjois-Koreasta muuta kuin Trumpille ja hänen poliittiselle suosiolleen.

  Todellsuudessa on kyse siitä, että USA ja NATO haluavat takaisin menetettyjä asemiaan Aasiassa sekä epävakautta, sotaa, kaaosta Aasiaan häiritsemään Kiinan ja Venäjän talouskasvua ja sotilaallisen voiman kasvua.

  • Lakastuva USA käy kuolinkamppailuaan … Trump luulee voivansa sionistien tuella pelastaa maan mutta eipä taida onnistua. Päinvastoin apurit ovat päässeet niskan päälle ja valtaan maassa joten eipä siinä ole Trumpilla muuta virkaa kuin juoksupoikana toimiminen, tällä kertaa Aasiassa.

   • Al-Gaeda, Osama bin Laden, ISIS, Maiden, Venäjän taloussaarto, Venäjän vastainen infosota on nyt käytetty loppuun. Niiden avulla USA ei saavuttanut mitään, päinvastoin hävisi.

    Mitä seuraavaksi?

    Pohjois-Korea, Sauli Niinistön Suomi?

   • ’..apurit ovat päässeet niskan päälle ja valtaan maassa..’
    Tosin maa yrittää tehdä irtiottoa miehittäjästään mutta helppoa se ei ole.
    https://www.veteranstoday.com/2017/10/31/pandering-to-israel-has-got-to-stop/

    Pandering to Israel Has Got to Stop — 
Pledges of loyalty to Israel are un-American

    [Editor’s note: Giraldi hits the nail on the head in his opening statement: “Most Americans have no idea of just how powerful Israeli and Jewish interests are.” The Judeo-Zionist lobby is immensely powerful, so much so that no-one in a position of power dares oppose them and it has been that way for at least a century. Notable exceptions such as JFK prove the rule and remind that it is very unwise to oppose these people. Therefore the only way to defeat them is to expose them, to make the public fully aware of them, their nefarious activities and their deeply disturbing agenda for hegemony, not only over the USA, but the entire globe. Ian]
    ”Useimmilla amerikkalaisilla ei ole aavistustakaan siitä, kuinka voimakkaita israelin ja juutalaisten intressit ovat.” Judeo-sionistinen lobbaus on äärettömän voimakasta eikä kukaan poliittisessa valta-asemassa oleva uskalla vastustaa heitä. Tilanne on ollut näin ainakin vuosisadan ajan.
    Merkittävät poikkeukset, kuten JFK, vahvistavat säännön ja muistuttavat, että on äärimmäisen epäviisasta vastustaa näitä ihmisiä. Siksi ainoa tapa voittaa heidät on paljastaa heidät, saada yleisö täysin tietoisiksi heistä, heidän petollisista toimistaan ja heidän syvästi häiritsevästä hegemonia tavoitteestaan, ei pelkästään Yhdysvaltoihin vaan koko maapalloon liittyen. Ian]

 14. USA:n pitäisi myös ymmärtää vetää tukensa Israelilta joka on Lähi-idän verisen sotanäyttämön keskeisin ohjaaja
  Syyrian hallitus taistelee terroristeja vastaan, kunnes sillä on täysi hallinta Syyrian alueella, sanoi Syyrian presidentti Bashar Assad. Presidentin korkean tason neuvonantaja kritisoi USA: ta ja Turkkia ”laittomana hyökkääjänä”.
  ”Syyrian sota jatkuu siihen saakka, kunnes turvallisuus ja vakaus täydelliseen jälleenrakentamiseen kaikkialla maassa on saavutettu”, Bashar al-Assad sanoi tiistaina. Aiemmin presidentti tapasi Iranin suuren ajatolla Seyyid Ali Khamenein ulkopoliittisen neuvonantajan.
  Korkean tason Bashar al-Assadin poliittinen neuvonantaja Bouthaina Shaaban sanoi, että Damaskos ei koskaan anna Syyrian jakautua ja kehottaa Syyrian demokraattisia voimia etsimään vuoropuheluprosessia. Yhdysvallat ja Turkin armeijan hän kuvaili ”laittomiksi miehittäjiksi”.

  Die syrische Regierung wird solange Terroristen bekämpfen, bis sie die volle Kontrolle über das syrische Territorium hat, sagte der syrische Präsident Bashar Assad. Eine hochrangige Beraterin des Präsidenten kritisierte die USA und Türkei als „illegale Eindringlinge“.
  „Der Krieg in Syrien wird bis zum vollständigen Wiederaufbau der Sicherheit und der Stabilität in allen Gebieten des Landes fortgesetzt“, sagte Baschar al-Assad am Dienstag. Zuvor traf sich der Präsident mit dem außenpolitischen Berater des iranischen Großajatollahs Seyyid Ali Khamenei.
  Die hochrangige politische Beraterin Baschar al-Assads Bouthaina Shaaban sagte, dass Damaskus die Spaltung Syriens nie zulassen wird und forderte die „Demokratischen Kräfte Syriens“ dazu auf, den Dialogprozess zu suchen.  Die USA und das türkische Militär bezeichnete sie als „illegale Besatzer“.
  https://deutsch.rt.com/der-nahe-osten/60302-usa-illegale-eindringlinge-syrien-sdf-rakka-ypg-foederalismus/

  The Syrian government will fight terrorists until it has full control over Syrian territory, said Syrian President Bashar Assad. A high-ranking adviser to the president criticized the US and Turkey as ”illegal invaders.”
  ”The war in Syria will continue until full reconstruction of security and stability in all areas of the country,” Bashar al-Assad said Tuesday. Previously, the President met with the foreign policy adviser to the Iranian Grand Ayatollah Seyyid Ali Khamenei.
  High-ranking political adviser Bashar al-Assad’s Bouthaina Shaaban said that Damascus will never allow the division of Syria and called on the ”Syrian Democratic Forces” to seek the dialogue process. The US and the Turkish military she described as ”illegal occupiers.”

  • Alan Salehzadeh on uusisuomalainen geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija. Hän toimii akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana, sanotaan kuvan alla. — no, erikoistunut hän voi olla mutta yksipuolisesti kuten erik.lääkäri.
   Oikeamediassa hän kirjoittaa Syyrian ja Iranin vastaista propagandaa. Hän ei tunnu tietävän ettei Syyrian presidentti ole diktaattori vaan kansan luottamusta nauttiva ja kansan demokraattisesti valitsema.
   Kuinka tällainen mies voi esiintyä ’asiantuntijana’? Ja mediassa joka kutsuu itseään oikeaksi. ???
   ”Iranista kantautuu hyviä uutisia vain harvoin. Nyt tämä tiukasti shiia-uskoinen maa on ryvettynyt jälleen uudessa kohussa: ihmisoikeusraporttien mukaan valtio systemaattisesti värvää alaikäisiä afgaanipakolaisia sotimaan Syyriaan.
   Shiaalainen Iran on Syyrian diktaattori Bashar al-Assadin merkittävin tukija. Ilman Iranin (ja Venäjän) tukea Syyriassa valta olisi vaihtunut jo kauan sitten. Iran tukee al-Assadia kaikin keinoin: rahallisesti, poliittisesti, asein ja miehin. Ja mistäs niitä nuoria miehiä löytyy, jotka olisivat halukkaita jättämään kaiken ja lähteä vieraaseen maahan sotimaan? No, esimerkiksi pakolaisten keskuudesta.”
   Vaikuttaa kuin tämä mies olisi paennut Suomeen tekemään propagandaa entisestä kotimaastaan:
   ”Minusta olisi hauskaa joskus voida kirjoittaa jotain positiivista entisestä kotimaastani. Valitettavasti uutiset ovat toinen toistaan synkempiä. Toivon, että YK tutkii tarkoin Fatemiyoun-taistelijoiden värväysprosessin ja estää paitsi Iranin aikeet tukea al-Assadia, myös lapsisotilaiden käytön nyt ja tulevaisuudessa Iranissa ja kaikkialla muualla maailmassa.”
   ”Iran ei kuitenkaan piittaa kansainvälisistä laeista.”
   Kukahan siellä Lähi-idässä eniten on rikkonut ja rikkoo näitä lakeja? AS, et pysy asiassa vaan korostetusti tuot esiin Iranin ja Venäjänkin pahuutta. Uskoisin, että varmaan on Afganienkin etu taistella Syyrian ja Venäjän puolesta alueella? Tuskin he sitä muuten tekisivät.

   http://beta.oikeamedia.com/o1-46312

 15. Tämä sopii paremmin tänne:

  Herranjestas kuinka YLE ja sen joku toimittaja Kaario on jutussaan kateellinen ja katkera Venäjän armeijan ja Venäjän aseiden ylivoimalle Syyriassa.

  Miksiköhän?

  • No eihän vastapuolella ollut kuin jokunen varastettu tankki ja muuta TOW, Venäjä sen sijaan laivasi sinne koko arsenaalinsa.

   • Niin niin, USA, NATO, terroristit eivät ehtineet eivätkä pystyneet saamaan joukkojaan, aseitaan kasaan ja toimimaan.

    Venäjä ehti ja pystyi. Se voitti yhdessä Assadin armeijan kanssa USAn armeijan, CIAn sotilassiiven, Pentagonin yksityisarmeijat, USAn ISISin, Al-Nusran, Al-Qaedan, Al-Islamin, Al Takfirin yms.

 16. Sikäli mikäli ”merentakaisia” tukikohtia on 800, niin eihän siinä ole mitään järkeä.
  10 tukikohtaa pitäisi olla yllin kyllin jopa vainoharhaiselle pelkääjälle.

  (NATO jäsenmaissa olevat tukikohdat ei liene USAn vaan jäsenmaiden tukikohtia?)

  • USAlla on noiden 800 virallisen tukikohdan lisäksi reilut 150 epävirallista tukikohtaa, samanlaisia kuin Sauli Niinistön salaa solmimat ns. ad-hoc-tukikohdat Suomessa, jotka otetaan käyttöön tarpeen vaatiessa.

  • Kyllä niissä kaikissa 16oo tukikohdissa on jenkit johtajina, jopa kielivaikeuksien takia. Euroopan maihin on levitelty yli 300.000 sotilasta, joka on varoen arvioitu lukumäärä. Jenkkien sukellusveneet majailevat jopa pohjoisnavan jäätiköiden alla, ja etelänapa on jo kauan sitten varustettu heidän toimestaan.

 17. Suomi aloittaa päällystettyjen teiden, siltojen, siltarumpujen yms. vahvistamiset USAn ja NATOn käskystä/pyynnöstä, jotta ne kestävät USAn vanhanaikaiset, ylipainoiset (romu)raskasaseet mm. tankit, panssariajoneuvot, lavetit jne.

 18. Ei minkään maan tarvitse Amerikan mantereelle hyökätä, maan tuho on jo alkanut sisältäpäin. Tarkat tyypit
  jo ennustavat ”sisällissotaa”, koska molemmat puolueet häpäisevät toisiaan, ja vasemmalta on jo ilmennyt
  presidentti Trumpin tappouhkauksia julkisesti mainiten. Fake-news TV ankkurit suuna ja päänä lietsoen
  vihaa kansan villitsemiseksi. USAn perustuslakia hyljeksitään jo ylemmissäkin portaissa, ja se on kaikkein
  peloittavinta. Se kaikki liittyy koko maailman kuvaan, eikä siinä suurennuslasiakaan kaivata. Me vanhukset pääsemme varmasti kuin ”koira veräjästä”livahtamaan hyväntuoksuiseen multaan. Onnensa kullakin,LOL.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here