Kun suurta kohua aiheuttanut – ei oikein mistään ja tarkalla kellonlyömällä alkanut – takakonttigate ja valtavan volyymin ”hybridiharjoitus”, johon kuuluu (yliopiston tiedotusopin opiskelijoiden luomaa) ”trollausta” osuvat täsmälleen yhteen ajallisesti, haisee nenääni palaneen käry.

Yle(NAnTO) esiintyy ”käänteitä kokoavana tahona”. Kuulemma takakonttigate ”lähti siitä, kun Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat aamulla uutisen”. Näinhän siinä taisi tapahtua. Vaan kun valtionmediamme ei ole osoittautunut järin luotettavaksi reportteriksi – etenkään infosodan kentiltä – niin vilkaistaanpa tätä ”takakonttigatea” ihan itse…
¤

ESS:lta etukäteisvaroitus?

6. marraskuuta Etelä-Savon Sanomat otsikoi:

Koko Häme harjoittelee keskiviikkona ja torstaina hybridiuhkien varalta – myös trollaajat ovat liikkeellä

Artikkelissa kerrotaan muun muassa, että

Hämeen kunnalliset toimijat harjoittelevat keskiviikkona alkavassa Häme17:ssä hybridiuhkien varalta.”

”[Hybridi- eli infosota-]harjoituksessa on mukana kaksi aluehallintovirastoa ja ely-keskusta, 42 kuntaa, kolme sairaanhoitopiiriä ja pelastuslaitosta sekä kaksi poliisilaitosta. – – Harjoituksessa on mukana myös tiedotusvälineitä. Väärää tietoa harjoituksessa levittävät eli trollaavat Tampereen yliopiston tiedotusopin opiskelijat.

Yrittäessäni etsiä tätä ESS:n artikkelia perjantaiaamuna en löytänyt sitä Googlesta hakusanojen ”Etelä-Savon Sanomat” TAI ”ESS” JA ”hybridiharjoitukset” yhdistelmällä.
¤

Takakonttigate alkaa kolminkertaisesti samalla kellonlyömällä
9.11.2017 klo 06:00 — Häme keskiössään

Aamulehti ja Iltalehti nostavat takakonttigaten henkiin kuin velhot: tyhjästä. AL:n ”paljastus” sekä IL:n paljastus ja ”näkökulma” aiheesta on julkaistu täsmällisesti samalla kellonlyömällä.

IL:n ”näkökulma” paljastusuutiseen (takakontti ei esiinny mediassa ennen 9.11. klo 06:00) julkaistaan samalla kellonlyömällä kuin paljastuksetkin, mutta näkökulma käyttää eri lähdettä, (AL:n toimittajan) ”Lauri Nurmen kirjoittamaa”. AL:n klo 6:n artikkelin kirjoittajaksi on merkitty Juha Ristamäki.

AL 9.11. klo 06:00 (”Hallituspuoluelähteet ovat kertoneet IL:lle ja AL:lle”)

Uusi paljastus perussuomalaisten hajoamisesta: Timo Soinin valtiosihteeri poistui pääministerin luota Kesärannasta autoon piilotettuna

IL 9.11. klo 06:00 (”Hallituspuoluelähteet ovat kertoneet IL:lle ja AL:lle”)

Lähteet: Soinin valtiosihteeri poistui Kesärannasta autoon piilotettuna

IL 9.11. klo 06:00 (”kirjoittaa Aamulehden toimittaja Lauri Nurmi”)

Näkökulma: Valtiosihteeri piilossa paljastaa halun salata

Missä on Lauri Nurmi kirjoittanut takakontista? ”Takakonttitarinan” totuudellisuutta vakuuttamaan rientänyt (sinisten) kansanedustaja Tiina Elovaarakin kun twiittaa, että ”Tämän peräkonttiasian Lauri Nurmi olisi kertonut jo kirjassaan jos olisi ollut kiinnostunut haastattelemaan sinisiä tai erityisavustajia.

Siis ”olisi kertonut jo kirjassaan, jos…” mutta ei kertonut. Missä siis ”kirjoittaa Aamulehden toimittaja Lauri Nurmi”, että ”Valtiosihteeri piilotettuna autoon kertoo halusta salata”, kuten IL:n näkökulma ingressissään väittää 9.11. klo 06:00? Google-haku ”Lauri Nurmi Valtiosihteeri piilotettuna autoon” ei sitä ainakaan kerro.

¤
Aamulehti, jonka kapaloista koko takakonttigate lähti liikkeelle, on Hämeen pääsanomalehti, perinteisesti. Elovaara on tamperelainen – siis Hämeestä – hänkin. Iltalehti vahvistelee omaa uutistaan jo parin tunnin päästä gaten liikkeelle laittamisesta kertomalla, kuinka

Kansanedustaja Tiina Elovaara (sin) vahvistaa blogissaan Iltalehden ja Aamulehden torstain uutisen, että Soinin valtiosihteeri poistui ’peräkontissa’

Torstai-iltana Aamulehti pönkittää tarinaansa takakontista: ”Tamperelainen Tiina Elovaara puolusti blogissaan Virtasen toimia sanomalla, että peräkontissa saa matkustaa jos katsoo sen parhaaksi vaihtoehdoksi.”

Ennen eikä jälkeen torstain ei takakontista ole valtamedian uutisoinnissa tarinoitu. Mitään.

Torstaiaamuna Elovaara oli kuitenkin luomassa jo häshtägiä gatelle. Melkoinen into.

¤

En väitä, että takakonttigate on (virallinen) trollaus, mutta kyllähän tämä haisee kuin Arkadianmäki.

Rohkaisen pohtimaan: Mistä tämä takakonttitarina kaikessa älyttömyydessään oikein tupsahtikaan? Mitä sanoo valtiosihteeri Virtanen ”takakonttihetkistään” – noin niinkuin verbaalisesti?
¤

Jälkikommentti

Tänään, perjantaina 17. marraskuuta, Demokraatti-lehti kirjoittaa aiheesta taas.

Koska villi takakonttitarina aiheutti syytteen noston liikennerikkomuksesta, on lehden mukaan ”käytännössä valtiosihteeri Virtanen” – täsmällisemmin ”takakontissa ollut” tunnustanut takakonttimatkustamisen yleisellä tiellä.

Jos olisit virkamiehenä ollut mukana korkean tason mediavedätyksessä, jossa olet väitetysti matkannut takakontissa, ottaisitko mieluummin huomautuksen liikennerikkomuksesta vai valtakunnan suurimman paskanjauhajan kunniakirjan?

Niin minäkin.

— JL

jk.
”Takakontissa olleen” tunnustus ei selvittänyt sitä, missä Lauri Nurmi on ”kirjoittanut” autoon piilottamisesta, kuten Ristamäki IL:n artikkelissa kertoo tapahtuneen.

 


¤

PÄIVITYS 17.11.2017 klo 16:24: Lisätty jälkikommentti.
¤

Lähteet

Tekstin sisältö, linkitetty tekstiin.
¤

Kuva: Joe Shlabotnik (CC BY 2.0) via Flickr; Pixabay. Kuvanmuokkaus: JL.

 

17 KOMMENTTIA

 1. Hah. Tää ol hauska. Suomi alkaa olemaan täynnä trolleja. The land of thousands of trollies.

  Trollien ja vihreittein miesten mestarin puolustusministeri J. Niinistön innoittamana toivotan kaikille Suomen isille onnea ja menestystä ja lukuintoa:

  XYZ eli mitä todella tapahtuisi jos saisit kutsumattomia vieraita Venäjältä. Nykyaikaisen sodankäynnin XYZ. THE System EMP.

  XYZ kun taivas pimenee, maa tärisee hetken ja sitten on hetken ihanan hiljaista. Ja Suomea sellaisena kuin olemme sen tottuneet näkemään ei olisi enää olemassa!

  http://www.fort-russ.com/2015/10/fort-russ-remembers-xyz-what-would.html?m=1

  q1873778@mvrht.net

 2. Yksinkertaisin selitys mallia ”Occamin partaterä” lienee loogisin. Siniset ovat huomanneet poliittisen umpikujansa ja kiristävät suojatyöpaikkoja hallitukselta verukkeella, että Sipilän kun pitäisi virkansa puolesta olla jäämättä kiinni suoranaisesta valheesta… Kun lupaus paperille sujahtaa, Sininen toimistoon vilahtaa… Ulkotyöt on paskoja talvella ja eihän kukaan ansaitse alle 2500e kuussa…

 3. > kun Iltalehti ja Aamulehti
  > julkaisivat aamulla uutisen

  Vielä lisään yhden yhteensattuman:
  [Muistaakseni] pari päivää sitten vilahti silmiini uutinen, että Aamulehden verkkopalvelu muuttuu käyttäjälle maksuttomaksi.

  Tuollainen muutos vaatii jonkinmoisen markkinointikampanjan onnistuakseen.

  • Soinin fyysinen habitus on sitä luokkaa että olisi tarvittu pakettiauto., Mijkään ”sedanin” takakontti ei olisi riittänyt. Siksi niin ei ehkä tehty, -vaan asialle pantiin vähän hoikempi valtiosihteeri…

   Aivan samoin kuin entisen presidentti Ahtisaaren osalta nähtiin prosessi, jossa ”solidaarisuuden” mitta vähin erin katosi hengen menettämisen pelossa taivaan tuuliin, niin tullaan varmaan näkemää sekin, että Soinin ja kravatin välissä on jopa tyhjää tilaa, tai sitten Soini on jo ”mullissa”. En sano tässä sitä, mitä on yleensä tapana sanoa.

   Matti Vanhanen joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi, kuten on sanottu, eikä siis voinut osallistua presidenttivaalikeskusteluun 13.11.2017 Helsingin Yliopiston juhlasalissa.

   Moni Suomen kansalainen on kärsinyt sydämen rytmihäiriöistä syystä tai toisesta, päätymättä silti sairaalahoitoon… Osa kärsimyksistä jopa juuri Matti Vanhasen ansiosta, vaikka hän onkin pikkutekijä ko. asioissa, mutta jatkumon ylläpitäjä joka tapauksessa.

   Niin se Matti V. ja muut, -kun mikään ei enää ole itsestään selvää, niin mennään päivä kerrallaan. Sitten mennään tunti kerrallaan, kunnes aikakäsite menettää merkityksensä.

 4. Hyvä asia, että maan talous on saatu hyvään kuntoon, vrt. ed hallitus. Eiköhän tällaiset takakonttijournalismit saisi olla omasssa arvossaan. Ei tällainen tiedottaminen ainakaan median arvostelukykyä paranna, eikä missään nimessä niiden, jotka tästä ovat tehneet poliisiasian. Ehkäpä he ajattelivat Suomen taloutta siltä osin, jospa siitä voisi saada sakkotuloja. Lillukanvarsissa mennään, eikä oikein niidenkään.

  • Silmäilin EU:n uusinta talousennustetta, jossa Suomelle povattiin talouskasvua. Vuodesta 2018 alkaa jälleen hyytyä parin prossan pintaan.

   Anyways, minusta näytti että ennusteen laatijat eivät ole saaneet Suomesta ihan tarkkoja lukuja laskelmiaan varten. Esim. työttömyyslukemia on ennen Brysseliin lähettämistä taidettu ”kausipuhdistaa” ynnä siirellä työttömiä toisiin kategorioihin.

   • Riikka.
    Ei tarvitse katsoa kuin PUBLIC DATA työttömyysaste EU/SUOMI, niin tiedetään missä todellisuudessa mennään. Uskoakseni mukana ei ole ne hallituksen vähentämät 9€/päivä tienaavat joita hallitus ei pidä tilastoissaaan työttöminä, ja onhan niitä kaiken maailman koulutuksia ym. jotta päästään sanomaan, ettei hänkään ole työtön.

   • Tem työllisyyskatsaus on antanut henkilölleen tarkat luvut. Tosin sitäkin ollaan vääntämässä melkein lukemattomaan muotoon. Tilastokeskuksen luvut perustuvat otantaan eli haastatteluihin eivätkä ole luotettavia. Tässä Tem viimeiset numerot

    ”Syyskuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan 587 700 työnhakijaa, mikä on 53 300 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työnhakijoista oli miehiä 289 800 ja naisia 298 000. Miesten määrä väheni vuoden takaisesta tilanteesta 34 900:lla ja naisten 18 400:lla.”

    ”Työnhakijoista oli työssä olevia 176 500, joista 152 300 oli yleisillä työmarkkinoilla ja 24 200 työ- ja elinkeinohallinnon palveluilla työllistettynä. Työvoimaan kuulumattomia työnhakijoita oli 127 300, joista 32 900 oli työllistymistä edistävässä palvelussa ja 64 300 koulutuksessa.”

    Siis 127 300 henkilöä oli pakkotöissä tai ”koulutuksessa”. 53 300 henkilöä on ilmeisesti luopunut työnhausta haastatteluineen sen tultua entistä vaikeammaksi. Näin voi päätellä, koska tehdyt työtunnit eivät ole kasvaneet vaan laskeneet.

 5. Arto Luukkanen, la 11.11.2017:

  ”Rienaava pääministeri pisti vitsiksi?
  Vitsi ja karnevaali

  Eilistä eduskunnan kyselytuntia katsoessa tuli mieleen karnevaali.

  Pääministeri ei vastannut siihen valehteliko vai ei. Juha väisti kysymyksen ja tarjoili kansanedustajille vain naurua ja hilpeyttä. Lapsetkin otettiin mukaan.

  Vakava eduskuntatyöskentely madallettiin nauruksi ja karnevaaliksi (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005444078.html). Eduskunnasta tuli huvitalo ja peräkontista vitsi.

  Huumori on tietysti hyvä asia eikä ole olemassa mitään lakia, joka kieltäisi nauramasta eduskunnassa.

  Esitetty karnevaali mitä vakavimmasta asiasta kuitenkin pilkkasi suomalaisen parlamentarismin perusarvoja. Kysymys on hallituksen luottamuksesta ja uskottavuudesta, jota ei voi hihitellä pois. Pääministeri Sipilä naureskeli oman luottamuksensa pois.

  Tarkoituksena oli johtaa yleinen mielenkiinto harhaan. Pois todesta ja valheesta. Niillä on eronsa ja niiden perusteella puhutaan poliittisesta luottamuksesta ja epäluottamuksesta…”

  http://oikeamedia.com/o1-46440

 6. Auton takakontissa matkustanut Sinisten sihteeri on saanut Poliisilta ”rangaistuksen”: suullinen huomautus.

  On huomattava, että Sipilä ei saanut mitään avunannosta, yllytyksestä, osallisuudesta.

  Kuka on soittanut Poliisille?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here