PricewaterhouseCoopers (PwC) on Lontoossa pääkonttoriaan pitävä talousalan yritys, joka toimii 174 maassa ja työllistää 223 000 ihmistä. Sen talousosaaminen on luokiteltu parhaisiin kuuluvaksi.

Helmikuussa 2017 PwC julkaisi ennusteensa siitä, millainen maailmantalous olisi vuonna 2050.

 PwC arvioi maailmantalouden koon kaksinkertaistuvan seuraavan 30 vuoden aikana, kasvun kohdistuessa pääosin kehittyviin markkinoihin.

Kiinan ja Intian osuudet kasvavat, USA ja EU menettävät osuuttaan

Kiinan katsotaan säilyttävän vuonna 2016 saavuttamansa aseman suurimman ostovoimakorjatun kansantuotteen valtiona, USA:n ohi kiilaisi toiseksi suurimmaksi Intia.

Luettelon kärkeen on nousemassa muitakin kasvavia talouksia: Venäjän arvioidaan kasvavan Kiinan imussa Euroopan suurimmaksi taloudeksi jättäen taakseen Saksan ja Iso-Britannian. 

Japanin pudotus neljänneltä tilalta kahdeksanneksi on merkittävä muutos.

Euroopalle jääminen sivuun Venäjän kasvusta olisi merkittävä haitta. Venäjä on Eurooppaa lähin voimakkaasti kasvava markkina seuraavan 30 vuoden aikana.

Kasvavien markkinoiden merkitys näkyy selvimmin siinä, että 7 suurinta kasvavaa markkinaa (E7) olivat talouden koossa vuonna 1995 puolet siitä, mitä 7 suurinta teollisuusmaata (G7). Vuonna 2015 markkinoiden koot olivat yhtä suuret ja PwC ennustaa, että vuoteen 2040 mennessä E7-talous olisi kaksinkertainen G7-maihin verrattuna.

Taustalla on E7-maiden valtavat asukasmäärät ja näiden hyvinvoinnin tasonnousu. Kiina investoi talouskasvuun, joka kanavoituu keskiluokan elintason kasvuun kun taas USA:n keskiluokka on pienentynyt viimeisten 40 vuoden ajan.

Kehittyvät kasvavat, rappio romahdutti Roomankin

G7-maat: USA, Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Japani, Kanada ja Italia E7-maat: Kiina, Intia, Indonesia, Brasilia, Venäjä, Meksiko ja Turkki

Intia, Indonesia, Brasilia ja Venäjä kehittyvät ennusteen mukaan vastaavalla tavalla. Elintaso nousee myös kehittyneissä maissa hieman, mutta alemmat väestömäärät ja vähäinen nousu eivät riitä näiden maiden nykyisten asemien säilyttämiseen.

Raportin mukaan Kiinan osuus maailman ostovoimakorjatusta kansantuotteesta nousee 20 prosenttiin USA:n osuuden pudotessa 12 ja EU:n 9 prosenttiin. Intia tulee olemaan suurempi talous kuin koko EU vuoteen 2050 mennessä.

Ennusteen mukaan voimakkainta talouskasvu tulisi olemaan Vietnamissa, Intiassa ja Bangladeshissa, joissa on merkittävä potentiaali elintason nousulle.

Nykyisille kehittyneille maille PwC korostaa tärkeyttä olla mukana kehittyvien markkinoiden kasvussa. Tämän tilaisuuden menettäminen olisi merkittävä vahinko maan taloudelle.

Miten pysyä mukana kehityksessä?

Raportin perustella Suomen osalta voidaan todeta, että taloutemme kasvun ja hyvinvointivaltion säilyttämisen kannalta on Suomen panostettava sellaisten tuotteiden kehittämiseen, jotka ovat erikoistuneita, joiden hintataso on korkea ja joissa asiakas maksaa suomalaisesta osaamisesta ja valmistuksesta.

Tämä vaatisi yhä korkealaatuisempaa koulutusta, tuotekehitystä, innovaatioita sekä kykyä houkutella maahan aivotuontia, johon vaikuttaa maan maine sekä palkkataso elinkustannukset huomioiden.

Toinen keskeinen menestystekijä on olla näillä tuotteilla ja osaamisella mukana kehittyvillä markkinoilla. Panosten laittaminen kasvun löytämiseen maamme perinteisistä vientimaista, kuten Saksasta tai sitoutuminen stagnaattiseen TTIP/CETA-alueeseen – mikä rajaisi ulos mahdollisuuksia laajentaa taloudellista yhteistyötä kasvavien markkinoiden kanssa – olisi kohtalokas virhe EU-maille ja EU:lle.

Kasvu löytyy idästä ja kaakosta, ei Euroopasta eikä Atlantin takaa lännestä.
¤

Lähde

PricewaterhouseCoopers (02/2017): The World in 2050 – Summary report: The Long View How will the global economic order change by 2050? http://www.pwc.com/gx/en/world-2050/assets/pwc-world-in-2050-summary-report-feb-2017.pdf

Kuvitus (tekijän luvalla): PwC / The World in 2050

22 KOMMENTTIA

 1. Olipas taas hieno artikkeli. Tälläisia soisi enemmänkin nähtävän. Mitähän ne siellä eduskunnassa syövät, ruohoa vai? Tulisivat kattelemaan tänne punnittuja juttuja.
  Niin tekisivät parempia päätöksiä!

  Kuitenkin Yhdysvaltain doktriinissa sanotaan suunnilleen näin:

  Yhdysvallat on maailman suurin mahti ja tekee kaikkensa ja käyttää kaikkia mahdollisia keinoja(lue sotaakin) pysyäkseen maailmanvaltiaana.

  Mikään ei siis ole niin varmaa talodessa kuin muussakaan:
  Tämä on todella hämmästyttävä maailma. Kukapa olisi uskonut että tälläistä tietoa voidaan levittää internetin kautta vielä muutama vuosikymmen sitten

  https://web.archive.org/web/20140717190718/https://twitter.com/spainbuca

  Eikö kuvissa ole lennonjohdon tutkaruutu ja Borispolin(Kiovan)
  kentän lasirakennusta sisältäpäin?

  Mikään tässä maailmassa ei ole enää varmaa kuin ne perinteiset asiat.

  Suomen ongelmana on heikkolahjainen hallitus ja vaarallinen puolustusministeri ja vielä vaarallisimmat sotilaat. Jos tällä rajalla saadaan kahakka aikaiseksi niin se on sitten menoa. Ja se voi alkaa USA:n joukoista. Yksikin Awacs väärässä paikkaa ja piru on irti..
  Muistakaa että Ruotsi osti Patriootit. Yhdysvallat myy niitä mielellään lisää kun ensimmäiset on käytetty 😉

 2. Jassoo, PwC on saanut nyt laskelmissaan saman tuloksen kuin minä jokunen vuosi sitten. Tämä ilahduttaa minua.

  Kiitokset Janne Pohjolalle artikkelista.

 3. Vuonna 2050 saattaa olla vain säteileviä raunioita sekä hiljaisuutta maapallolla, jos tätä menoa jatketaan.

  • Sionisti-globalisti-rotat lakeijoineen saattavat joutua olemaan nakertamissaan onkaloissa laskelmoitua pitempään!

   • Hyvinkin todennäköistä
    A Failing Empire: Russia and China’s Military Strategy to Contain the US
    Trump and his generals are slowly adapting to a new reality where it is not only impossible to control countries, but where it is increasingly difficult to destroy them. The old doctrine of wreaking chaos on the world, with a view to emerging once the dust settles down as the world’s hegemonic power, now seems like a distant memory. Just looking at the Middle East, even Syria, in spite of the unprecedented destruction, is on the road to reconstruction and pacification.
    Russian military power and Chinese economic might have thus played an invaluable role in restricting the US war machine. The DPRK even took a further step by attaining a formidable nuclear and conventional deterrent, effectively blocking the United States from influencing domestic events by bringing about destruction and chaos.
    https://www.strategic-culture.org/news/2017/09/25/failing-empire-russia-and-chinas-military-strategy-contain-us.html

    Epäonnistunut Imperiumi: Venäjän ja Kiinan sotilasstrategia USA: n hillintään
    Trump ja kenraalit ovat hitaasti sopeutuneet uuteen todellisuuteen, jossa muita maita ei ole vain mahdotonta valvoa, vaan että niitä on yhä vaikeampi tuhota. Vanha oppi maailman kaaoksesta, jonka tarkoituksena on luoda, kun pöly laskeutuu, hegemoninen voima maailmaan, näyttää nyt etäiseltä muistolta.
    Pelkkä katsaus Lähi-itään ja Syyriaan, valtavaa tuhoa sivuuttamatta, kertoo kuinka alue on jälleenrakentamisen ja rauhoittumisen tiellä.
    Venäjän sotilaallinen voima ja Kiinan taloudellinen mahti ovat olleet ratkaisevassa ja korvaamattomassa roolissa Yhdysvaltain sotakoneiston hillitsemisessä. Korean demokraattinen kansantasavalta otti myös tärkeän askeleen ydinvoiman pelotteellaan, mikä esti tehokkaasti Yhdysvaltoja luomaan maahan tuhoa ja kaaosta.

 4. Luulenpa, että tämänkaltaiset pitkälle ulottuvat arviot, voim huoletta heitää ”roskakoriin”.
  Kunhan nyt ensiksi selvitään seuraavista helvetillisistä 20-30 vuodesta, niin katsotaan sitten onko mitään ”talouskasvua” edes enää olemassa!

  • Juuri niin, kunhan selvittäisi ensi vuoteen? IRAKin vesistöissä tankkilaivat ovat tulessa, eikä muuta syytä sotaan tarvita, jostakin se on saatava aikaan. Mutta kuka ne laivat sytytti, jää taas selvittämättä. Järkeä mukaan.Irakilla ei ole mitään järkeä aloittaa sotaa, he eivät sitä voita mitenkään. Pyydys on viritetty, joten jäämme seuraamaan ”rappioitumista”.

 5. Mnsanto hoitaa myrkyt paikoilleen, niin ettei mitään terveellistä ruokaa enää saa kaupoista. Maaseudun väki saattaa kärsiä hieman pitempään, jos HAARP ei tuhoa heidän satoaan. Svalbard, norjan jäämerelläkään ei voi säilyttää maapallon siemeniä loputtomiin aikoihin, panematta niitä maahan, mutta jos kasvukelpoista maata ei enää ole, kuin joidenkin yksityisten kukkapurkissa ikkunalla, niin on korkea aika tuulettaa hautajaispukunsa. Pitkäaikaiset ennustukset ovat petkutusta, sekä kansojen valheellista rauhoittamista. Jokainen sukupolvi on nähnyt sodan, siinä miettimistä illanviihteeksi.

 6. USAssa ymmärrettiin USAn taloudellisen aseman alamäki ja heikkeneminen sekä Venäjän, Kiinan, Intian taloudellisen aseman voimistuminen maailmantaloudessa jo 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa eli ennen 9/11, jonka piti olla USAn uusi tuleminen mutta toisin kävi.

  Euroopassa, nimenomaisesti EUssa tilannetta ei ymmärretä tai ei ainakaan myönnetä vieläkään, koska USAssakaan ei asiaa myönnetä.

  EU roikkuu perässä kun USA ja NATO käyvät nyt taloussotaa, infosotaa ja ihan oikeaa sotaa ja sodanvalmisteluja Venäjää sekä Kiinaa vastaan

 7. Kehitystä tämäkin — miksi roikkua anglo-sionistien verkossa?

  Venäjän turvallisuusneuvosto haluaa, että Venäjä kehittää oman, erillisen tietoverkon niin sanotuille BRICS-maille eli Brasilialle, Venäjälle, Intialle, Kiinalle ja Etelä-Afrikalle.

  Turvallisuusneuvosto esittää, että BRICS-maat loisivat oman järjestelmän, jonka tarkoituksena olisi valvoa mahdollisia länsimaiden hyökkäyksiä verkossa.
  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201711282200566556_ul.shtml

  • Miksi todellakaan roikkua verkossa jonka päätehtäväksi näyttää muodostuvan valheiden jakaminen ja BRICS maiden kiusaaminen

   CNN huolissaan ’feikki-uutisista’ — sen mielestä sellainen sana tai ilmaisu pitäisi kieltää… mksiköhän? Oma lehmä ojassa, tietenkin.
   CNN on hyvin kunnostautunut niiden jakamisessa ja uskottavuus sekä maine sitä mukaa mennyt.

   Blowback: CNN Pushes Effort to “Ban the Term ‘Fake News’”
   CNN is now pushing an effort to “ban the term fake news” after the slogan became synonymous with CNN itself thanks to President Donald Trump.
   The “fake news” narrative has completely backfired on the political establishment and the media because it has acted as a boomerang, showing the mainstream media to be the most consistently dishonest entity of all.
   Is it any wonder therefore that the political class is now so keen to retire the term altogether?
   http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=161824

   • Siellä hallituksen oikeistolaisissa on monta jotka aikovat panna haisevan vastalauseen GOOGLE Ym. mahtijättiläisten ”yksipuolisuuteen”. Se olisi toivottavaa, mutta en pidätä hengitystäni sen takia. MAX-firmoilla on niin valtavat omaisuuden, että kykenevät pitkittämään oikeudenkäyntejäkin vuosikausia, jopa loputtomiin.

 8. Toi on hyvin todennäköistä.

  Länsi toimii kaikin puolin itsetuhoisesti post moderniin punaviherkommunismiin sairastuneena.

 9. Sitten kun Kiina sekä Venäjä laskevat liikenteeseen yhteisen valuuttansa, on se oleva ”kuolin nuotti dollarille”.

 10. Kunhan päästäisi edes vuoteen 2020. 2050 tuntuu olevan valovuoden päässä. Sotaan varustautuminen on jo meneillään, lisääntyvässä määrin. Kysymys näyttää vain olevan miten se yllätysisku saadaan toimimaan. Ja vastapuolellakin on siihen paljon sanomista, ja tekemistä. Mutta jos ne Y-aseet pääsevät irti ”sailoistaan” niin me voimme pussata pyllyämme, GOOD BYE.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here