Kuvassa (alla) on tunnukseton poliisiauto Oopperan edessä Hesarilla pysäköitynä pyörätielle ja jalkakäytävälle eilen Suomen satavuotisitsenäisyyspäivänä.

Ehkä he olivat suorittamassa jotain virkatehtävää, jonka takia oli välttämätöntä säilyttää kiesiä juuri tässä. Sitä en voi tietää.

Mutta eipä siinä kaikki. Tämän kuvan ottaminen johti, ei sen vähempään kuin putkaan joutumiseen. Kyllä, luit oikein.

Tulin pyörätietä Töölön suunnasta, havaitsin auton pyörätiellä ja pysähdyin muutamia metrejä ennen autoa. Parkkeerasin pyörän, otin hanskat kädestä ja repun selästä, kaivoin sieltä kameran ja otin pari valokuvaa autosta. Pakkasin kameran takaisin reppuun, laitoin repun selkään ja hanskat käteen. Tein tämän kaikessa rauhassa, eikä mitään tapahtunut.

Vasta kun valmistauduin lähtöön, autosta tuli ulos vanhempi konstaapeli, joka ilmoitti olevansa poliisi ja kysyi, onko minulla henkilöllisyystodistusta mukana. Sanoin että en muista onko se mukana (en ollut varma ja lopulta kävi ilmi että ei ollut). Autosta tuli ulos myös toinen poliisi.

Arvotavarat olivat laatikon pohjalla, joiden päälle oli laitettu kengät. Kengistä oli valunut kuraa kaikkien tavaroiden päälle, mm. kameran päälle.

Kysyin, miksi minun pitää näyttää henkilöllisyystodistus. Vastaus oli, että sovin tuntomerkkeihin jostain naisesta, joka oli heittänyt pullon jossain, ja heidän ”epäilyksensä heräsivät”, kun otin kuvia poliisiautosta. Tuntomerkit, jotka he ilmoittivat minulle, olivat: nainen pyörällä, mustat vaatteet. Totesin, että tällaisia mahtaa olla Helsingissä aika monta. Totesin myös, että jos olisin heitellyt pulloja niin en kyllä varmaan sen jälkeen tulisi hengailemaan poliisiauton läheisyyteen ja ottamaan siitä valokuvia.

Poliisit jatkoivat henkilöllisyystodistuksen tivaamista. Tiedän, että Suomessa kansalaisella ei ole velvollisuutta kantaa henkilöllisyystodistusta mukana ulkona liikkuessaan, edes itsenäisyyspäivänä.

Kysyin, mitä tapahtuu, jos minulla ei ole henkilöllisyystodistusta mukana. Poliisi vastasi:

Sitten lähdetään asemalle selvittämään ja saat sakot niskoittelusta.

Tarjouduin kaksi kertaa kertomaan poliisille henkilötietoni. Se ei kuitenkaan kelvannut, vaan he vaativat nimenomaan henkilöllisyystodistusta.

Minulla ei ollut mukanani lasipulloja, teräviä esineitä tai mitään muutakaan vaarallista. En ollut uhkaillut ketään. En ollut juonut pisaraakaan alkoholia.

Ainoa mitä olin tehnyt, olin ajanut polkupyörällä, ottanut valokuvia ja pukeutunut mustiin vaatteisiin. Tarjouduin kaksi kertaa kertomaan poliisille henkilötietoni.

Poliisit ottivat minut kiinni ja penkoivat laukkuni. Omaisuuteni takavarikoitiin ja minut vietiin toiseen poliisiautoon (joka ilmeisesti kutsuttiin paikalle tätä varten). Poliisiauto seisoskeli paikallaan ehkä vartin, jonka jälkeen vei minut 500 metrin päähän Kisahallin asemalle putkaan.

Minulle kerrottiin putkakopin varustuksesta. Muista oikeuksistani sain tietää vasta paperista sen jälkeen, kun minut oli suljettu putkaan. Siinä luki muun muassa, että minulla on oikeus saada tietää, mistä syystä olen menettänyt vapauteni. Sitä ei ollut kerrottu.

Päästyäni putkasta minut vietiin kuulusteluhuoneeseen, jossa sain takaisin omaisuuteni. Arvotavarat olivat laatikon pohjalla, joiden päälle oli laitettu kengät. Kengistä oli valunut kuraa kaikkien tavaroiden, mm. kameran, päälle. Kameran linssinsuojus ei sulkeutunut aluksi kunnolla. Se näytti kuitenkin toimivan, kun sitä muutaman kerran availi ja sulki. Kameran linssin alle oli mennyt likaa, joka näkyy vaaleaa taustaa vasten otetuissa kuvissa. Kerroin tästä kuulustelevalle poliisille ja näytin kameraa hänelle. En tiedä kirjasiko hän asiaa ylös.

Pyysin poliisilta kopiot papereista, joissa mm. allekirjoitan saaneeni omaisuuteni takaisin. Hän ei kuulemma saanut printata niitä minulle, vaan ne pitäisi tilata jostain. Otin papereista valokuvat. Niistä ilmenee, että kiinnioton perusteena oli:

”KIINNIOTTO, RIKOKSILTA JA HÄIRIÖILTÄ SUOJAAMISEKSI (PoliisiL 2:10.2)
Ei suostunut antamaan poliisille henkilötietojaan. Vastasi tuntomerkkejä epäillystä pullon heittäjästä. Paikalta poistaminen riittämätön toimenpide.”

Kyseisen pykälän kaksi ensimmäistä momenttia:

10 §
Rikoksilta ja häiriöiltä suojaaminen

Poliisimiehellä on oikeus poistaa paikalta henkilö, jos hänen uhkaustensa tai muun käyttäytymisensä perusteella on perusteltua syytä olettaa tai hänen aikaisemman käyttäytymisensä perusteella on todennäköistä, että hän syyllistyisi henkeen, terveyteen, vapauteen, kotirauhaan tai omaisuuteen kohdistuvaan rikokseen taikka aiheuttaisi huomattavaa häiriötä tai välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.
Henkilö voidaan ottaa kiinni, jos paikalta poistaminen on todennäköisesti riittämätön toimenpide eikä rikosta voida muuten estää taikka häiriötä tai vaaraa muuten poistaa. Kiinni otettu voidaan pitää säilössä niin kauan kuin on todennäköistä, että hän syyllistyy 1 momentissa tarkoitettuun rikokseen taikka aiheuttaa häiriötä tai vaaraa, kuitenkin enintään 24 tuntia kiinniottamisesta.

Poliisilla oli siis mielestään perusteltu syy olettaa, tai todennäköistä, että syyllistyisin henkeen, terveyteen, vapauteen, kotirauhaan tai omaisuuteen kohdistuvaan rikokseen taikka aiheuttaisin huomattavaa häiriötä tai välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. ”Vaara” oli vieläpä niin suuri, että poliisin mielestä ei riittänyt, että poistun paikalta.

Minulla ei ollut mukanani lasipulloja, teräviä esineitä tai mitään muutakaan vaarallista. En ollut uhkaillut ketään. En ollut juonut pisaraakaan alkoholia.

Ainoa mitä olin tehnyt, olin ajanut polkupyörällä, ottanut valokuvia ja pukeutunut mustiin vaatteisiin. Tarjouduin kaksi kertaa kertomaan poliisille henkilötietoni.

Mitä sinä teit Suomi100-itsenäisyyspäivänä? Minä olin putkassa.

Tässä maassa, joka itseään oikeusvaltioksikin kutsuu, poliisi voi heittää sinut putkaan, jos häntä vituttaa se, että otat kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta.

Onnea Suomi sata!
¤


¤
Marjut Ollitervo on helsinkiläinen kansalaisaktivisti ja Pyöräliiton hallituksen jäsen.

Kirjoitus on julkaistu alunperin sosiaalisessa mediassa, ”Minä pysäköin pyörätielle” -Facebook-ryhmässä.
¤

Kuva (uud.rajattu): Santeri Viinamäki (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons

41 KOMMENTTIA

 1. Poliisi on nähtävästi siirtänyt fokustaan kansalaisten suojelusta oman herkän nahkansa suojeluun. Sopii hyvin laajempaan kuvaan kansakuntamme henkisen tilan kehittymisestä pikku hiljaa äärimmäisen kireäksi. Jossakin vaiheessa näissä kähinöissä käy niin, että hierarkioiden pohjalle alistetut ihmisryhmät käyvät toistensa kimppuun. Näinhän siinä käy, kun luokkataistelun dialektinen prosessi on pysähtynyt ja pysäytetty ja tilalle on ujutettu käsitys teknisen ja yhteiskunnallisen edistyksen lineaarisesta progressiosta aina paratiisiin asti.

 2. Tässä on tapauksesta yhden osapuolen kertomus. Kuinka hyvin se vastaa tosiasioita, emme voi tietää.

  • Olet oikeassa. Kirjoittajan olisi pitänyt tiedustella poliiseilta heidän henkilöllisyytensä ja virka-asemiensa identifiointiin tarvittavia dokumentteja, -ts. sitä, että kysymyksessä eivät ole nk. valepoliisit, joilla on jalassaan ajan mukaiset enemmän tai vähemmän ”tyylikkäät” muotihaalarit. Sori vaan kunnon poliisit.

   • Ja tässä maassa feministit/värilliset tuskin saavat seurauksia teoistaan, vain kaikkein raaimmista, jotta ei kansa nouse barrikaadeille.

    Vertaa USA:n käytäntöön, tuossa miehensä murhaa suunnitellut saa piitkän tuomion, ja tuomari antaa 4 perustavanlaatuista syytä miksi. Yksi niistä on uhrin näkökanta, että ”tuholainen sai mitä ansaitsi”…

    https://www.youtube.com/watch?v=vg4PreCu4zY

  • Tuli vielä mieleen sekin asia, että tapahtumasta pitää olla olemassa poliisin raportti, joka tulisi olla saatavilla. Siitä vaan julkisuuteen…

  • Kun näen tittelin ”kansalaisaktivisti”, hälytyskelloni soivat.
   Totta tarinassa varmaan vain toinen puoli.
   Loput tarkoitushakuista ”propagandaa”.

 3. Poliisi on vallan vahtikoira. Kaikki mikä poikkeaa EU:n ja meille syötetyn uusliberalistisen ajattelutavan ”normaalin” sanomasta on rikollista.
  Palaamme vähitellen 30- luvun terroriin ? Vapaa , ja ennenkaikkea, vapaudestaan kiinnipitävä ihminen on vaarallinen.

 4. Hopalon. Mikä osa kertomuksesta ei sovi poliittiseen katsomukseesi ? Itsekkin epäilen jo ”kaikkea mitä eteen tulee”, mutta poliisien käytös on itselleni tuttua jo vuosikymmenien takaa, joka johti päätökseeni muuttaa maata. Annat suomalaiselle miehelle virkapuvun, niin hän tietää mitenkä ”valtaa käytetään”. Jos osallistut kaupunkiliikenteeseen usein, niin voit odottaa jotakin epämiellyttävää ”virka-VALLALTA”. Siviili-pukuinen tuskin koskaan vie sinua putkaan käyttäessäsi pyörätietä. Asiaa on ”funtsattava” tarkemmin.

  • Kyllä kertomus sopii poliittiseen katsomukseeni. Eräs poliisi sanoi kerran jollekin ”asiakkaalleen”, että ihmisoikeudet lakkaavat, kun päästään poliisiaseman sisälle. Omasta kokemuksestani tiedän, että se on totta.

   Mutta periaatteessa en täysin usko tämäntyyppisiin yhden osapuolen kertomuksiin. Luultavaa on, että kertoja ei tietoisesti valehtele, mutta hän värittää asioita omaksi edukseen. Jotakin tapahtumaan liittyvää on varmaankin jätetty kertomatta.

   Ollitervo on pyöräilyaktivisti. Tämäkin seikka täytyy ottaa huomioon. Aktivisteilla kun on tapana normaalia ärhäkämpi suhtautuminen aktivisminsa piiriin kuuluviin asioihin. Mitä pyöräilijöihin tulee, niin äkäisimmät heistä katsovat olevansa liikennesääntöjen yläpuolella. Itse kuljen autolla, pyörällä ja jalan, mutta ei tulisi mieleenikään esim. ajaa pyörällä jalkakäytävällä, niin kuin hyvin monet täällä kotikaupungissanikin tekevät.

 5. ”Päästyäni putkasta minut vietiin kuulusteluhuoneeseen, jossa sain takaisin omaisuuteni. Arvotavarat olivat laatikon pohjalla, joiden päälle oli laitettu kengät. Kengistä oli valunut kuraa kaikkien tavaroiden, mm. kameran, päälle. Kameran linssinsuojus ei sulkeutunut aluksi kunnolla. Se näytti kuitenkin toimivan, kun sitä muutaman kerran availi ja sulki. Kameran linssin alle oli mennyt likaa, joka näkyy vaaleaa taustaa vasten otetuissa kuvissa. Kerroin tästä kuulustelevalle poliisille ja näytin kameraa hänelle. En tiedä kirjasiko hän asiaa ylös.”

  Lähetä lasku kamerastasi Valtiovaraininisteriöön, ja vaadi tilalle uusi tai vaadi sitten poliisia korjaamaan kamera entiselleen. Linssin kuvausvirheet eivät ole korjattavissa. Kerro sitten Vastavalkean sivuilla, miten asiat ovat menneet.

  Me emme suinkaan elä missään oikeusvaltiossa, kuten jotkut kuvittelevat ja poiittinen jargoni jauhaa, mutta se tilanne realisoituu vasta omjḱohtaisten kokemusten kautta kun olet vaastakkain ”järjestelmän” kanssa.

 6. ”Mitä sinä teit Suomi100-itsenäisyyspäivänä? Minä olin putkassa.”

  Katselin ”pukujuhlaa”. Seuraavien itsenäisyyspäivien, mikäli niitä vielä vietetään, tullee liittymään vaatteisiin ja ulkoiseen olemukseen liittyvä tematiikka, Esimerkkejä voisi olla vaikkapa ”Downtown Abbey”, San Fransicon täydelliset naiset”, tai vaikkapa ”Kauniit ja Rohkeat”, tai ”Niilin Virtahevot”. Sillä tasolla jo melkein ollaan, kun valtakunnassa ei edes tiedetä, mitkä ovat kriteerit itsenäisyydelle ja sen valtiolliselle tunnustamiselle kansainvälisessä yhteisössä.

 7. Tutkintapyyntö ja rangaistusvaatimus kannattaa tehdä. Iltapäivälehtiin kannattaa tarjota ja miksei Hesariinkin.

  Pyöräliiton nimissäkin yhteydenottoja mediaan.

  Partiopojat eivät ole mielissään kun joutuvat kuultaviksi. Julkisuuskaan ei tunnu kivalta. Esimies saattaa huomauttaa. Ylennys voi viivästyä. Oppivat ehkä pitämään mölyt mahassaan kun seuraava ottaa poliisiautosta kuvia.

  Missä vaiheessa tunnistaminen tehtiin? Keitä poliiseja oli heitetty pullolla ja missä? Tulivatko he tunnistamaan sinua?

  Jos ei niin mikä oli putkaan viemisen pointti? Poliisi voi tarkistaa annetut henkilötiedot autosta käsin.

 8. ”Poliisit ottivat minut kiinni ja penkoivat laukkuni. Omaisuuteni takavarikoitiin ja minut vietiin toiseen poliisiautoon (joka ilmeisesti kutsuttiin paikalle tätä varten). Poliisiauto seisoskeli paikallaan ehkä vartin, jonka jälkeen vei minut 500 metrin päähän Kisahallin asemalle putkaan.”

  Poliisit olivat suorittamassa todella tärkeää partiointi, tai kansalaisten valvontatehtävää, kun kabnsakunnan varoja riitti tuhlattavaksi oikein toisen auton voimalla kirjoittajan viemiseksi putkaan… Vartiopaikalta ei tietysti voinut poistua, -vai mitä?

  Poliisit pyörätiellä pysäköitynä olevassa autossa varmaankin olivat turhautuneita jostain, kun olivat joutuneet virkatehtäviin. Naapuri varmaan paneksi eukkoa tai tyttöystävää kaikessa rauhassa, kun kunnon kansakunnan lainnoudattamisen vartijat olivat ”virkatehtäviään suorittamassa”.

  Se saattoi nk. ottaa pattiin, ja johonkin piti purkaa patoutuvaa energiaa.

  Vastaisuuden varalle hyvä kirjoittaja, tai harkintasi mukaan tässäkin asiassa, tee raporttisi asiasta kuten tämä, mutta tiivistetympänä. Pane se sähköpostina tiedoksi sitä suoritusporrasta ylemmälle hierarkiatasolle, josta oli kysymys, ja varmuuden vuoksi myös tiedoksi oikeusministeriöön oikeusministerille, ja eduskunnan oikeuskanslerin virastoon. Eikä suinkaan ole asialle pahitteeksi, että valitsemasi kansanedustajatkin saavat asiasta tiedon.

  Virastot joutuvat kirjaamaan päiväkirjaansa vastaanotetut viestit, ja antamaan siitä kuittauksen, jonka sitten huolellisesti säiltytät tallessa viestisi kera. Jos sitten asiasta tulee jotain ongelmaa, alat purkaa sitä hierarkiasta ylhäältäpäin käsin. KyläJuoksupoikien kanssa ei pidä enää silloin kommunikoida…

  Näin se pitää käytännössä hoitaa. Jos se ei toimi, niin melkein kaikki järjestäytyneen yhteiskunnan keinot on käyty läpi.

  Senjälkeen liikutaan jo muissa sfääreissä.

 9. Mielivaltaista itsenäisyyttä todellakin monella tapaa!
  Kannattaa miettiä voiko poliisia voittaa oikeudessa ja mitä se tulee maksamaan! Ehkä oikeuskansleri on oikea osoite!

  Onko näissä itsenäisyyspäivissäkin jotain epäselvyyttä? Mielestäni Mooses Lipponen kertoi Korkille että a) punaisia laitettiin KESKITYSLEIREILLE(hän käytti tuota sanaa) ja että itsenäisyyspäiväksi oli useita vaihtoehtoja!!! Mitähän ne muut olivat?

  Teksti alla on mielestäni senaatin antama itsenäisyysjulistus ja eduskunta hyväksyi sen 6. jouluk. Nythän Suomi täytti 100 vuotta ja olisi ollut kreivin aika käsitellä traumaattisia tapahtumia 1917/1918. Miten ihmeessä tämäkin muistelo sössittiin talvisodaksi. V.2039 voi sitten ampuilla ruutia taivaalle talvisodan 100-vuotis muistopäivänä.

  ————————————————-
  Laadittu 4.joulukuuta 1917.
  Eduskunta hyväksyi tämän julistuksen 6.joulukuuta 1917.

  Suomen Kansalle

  Suomen Eduskunnan istunnossa tänä päivänä on Suomen Senaatti puheenjohtajansa kautta antanut Eduskunnan käsiteltäväksi m. m. ehdotuksen uudeksi hallitusmuodoksi Suomelle. Antaessaan tämän esityksen Eduskunnalle on Senaatin puheenjohtaja Senaatin puolesta lausunut:

  Suomen Eduskunta on 13 päivänä viime marraskuuta, nojaten
  maan hallitusmuodon 38 §:ään, julistautunut korkeimman valtiovallan haltiaksi sekä sittemmin asettanut maalle hallituksen, joka tärkeimmäksi tehtäväkseen on ottanut Suomen valtiollisen itsenäisyyden toteuttamisen ja turvaamisen.

  Tämän kautta on Suomen kansa ottanut kohtalonsa omiin käsiinsä, ja nykyiset olot sekä oikeuttavat että velvoittavat sen siihen. Suomen kansa tuntee syvästi, ettei se voi täyttää kansallista ja yleisinhimillistä tehtäväänsä
  muuten kuin täysin vapaana.

  Vuosisatainen vapauden kaipuumme on nyt toteutettava: Suomen kansan on astuttava muiden maailman kansojen rinnalle itsenäisen kansakuntana.

  Tämän päämäärän saavuttamiseksi tarvitaan lähinnä eräitä toimenpiteitä
  Eduskunnan puolelta. Suomen voimassa oleva Hallitusmuoto, joka on nykyisiin oloihin soveltumaton, vaatii täydellistä uusimista, ja siitä
  syystä hallitus nyt on Eduskunnan käsiteltäväksi antanut ehdotuksen Suomen hallitusmuodoksi, ehdotuksen, joka on rakennettu sille perusteelle, että Suomi on oleva riippumaton tasavalta.

  Katsoen siihen, että uuden hallitusmuodon pääperusteeet on saatava viipymättä voimaan, on hallitus samalla antanut
  esityksen perustuslain säännöksiksi tästä asiasta sekä eräitä muitakin lakiehdotuksia, jotka tarkoittavat tyydyttää kipeimmät uudistustarpeet ennen uuden hallitusmuodon aikaansaamista.

  Sama päämäärä vaatii myös toimenpiteitä hallituksen puolelta. Hallitus on kääntyvä toisten valtojen puoleen
  saadakseen maamme valtiollisen itsenäisyyden kansainvälisesti tunnustetuksi. Tämä on erityisesti nykyhetkellä
  sitä välttämättömämpää, kun maan täydellisestä eristäytymisestä aiheutunut vakava asema: nälänhätä ja työttömyys
  pakottavat hallitusta asettumaan suoranaisiin väleihin ulkovaltojen kanssa, joiden kiireellinen apu elintarpeiden
  ja teollisuutta varten välttämättömien tavarain maahantuomiseksi on meidän ainoa pelastuksemme uhkaavasta
  nälänhädästä ja teollisuuden pysähtymisestä.

  Venäjän kansa on, kukistettuaan tsaarivallan, useampia kertoja ilmoittanut aikovansa suoda Suomen kansalle sen
  vuosisataiseen sivistyskehitykseen perustuvan oikeuden omien kohtaloittensa määräämiseen. Ja laajalti yli sodan
  kaikkien kauhujen on kaikunut ääni, että yhtenä nykyisen maailmansodan tärkeimmistä päämääristä on oleva, ettei yhtäkään
  kansaa ole vastoin tahtoaan pakotettava olemaan toisesta riippuvaisena. Suomen kansa uskoo, että vapaa Venäjän
  kansa ja sen perustava kansalliskokous eivät tahdo estää Suomen pyrkimystä astua vapaiden ja riippumattomien
  kansojen joukkoon. Ja Suomen kansa rohkenee samalla toivoa maailman muiden kansojen tunnustuvan, että Suomen
  kansa riippumattomana ja vapaana parhaiten voi työskennellä sen tehtävän toteuttamiseksi, jonka suorittamisella se
  toivoo ansaitsevansa itsenäisen sijan maailman sivistyskansojen joukossa.

  Samalla kuin hallitus on tahtonut saattaa nämä sanat kaikkien Suomen kansalaisten tietoon, kääntyy hallitus kansalaisten,
  sekä yksityisten että viranomaisten puoleen hartaasti kehoittaen kutakin kohdastansa, järkähtämättömästi noudattamalla
  järjestystä ja täyttämällä isänmaallisen velvollisuutensa, ponnistamaan kaikki voimansa kansankunnan yhteisen
  päämäärän saavuttamiseksi tänä ajankohtana, jota tärkeämpää ja ratkaisevampaa ei tähän asti ole Suomen kansan
  elämässä ollut. Helsingissä 4. päivänä joulukuuta

  Suomen Senaatti

  • ”Onko näissä itsenäisyyspäivissäkin jotain epäselvyyttä? Mielestäni Mooses Lipponen kertoi Korkille että a) punaisia laitettiin KESKITYSLEIREILLE(hän käytti tuota sanaa) ja että itsenäisyyspäiväksi oli useita vaihtoehtoja!!! Mitähän ne muut olivat? ”

   Ei itsenäisyys tule julistamalla. Eduskunta hyväksyi julistuksen 6.12. Ei tällä jylistuksen hyväksymisellä mitään itsenäisyyttä vielä tullut. Itsenäisyyden saavuttamisen tosiasiallisesti on tapahtunut vasta silloin, kun kansainvälinen yhteisö sen on tunnustanut. Tässä tapauksessa kansainvälinen yhteisö ei ryhtynyt mihinkään tunnustuksellisiin akteihin ennen kuin taho, mistä erkaantuminen itsenäiseksi valtioksi oli tarkoitus tapahtua oli antanut siihen myöntymyksesnsä, tässä tapauksessa Venäjä.

   Näitä päivämääriä voipi sitten etsiskellä. Kyllä ne löytyvät asiakirjoista.

 10. ”Tarjouduin kaksi kertaa kertomaan poliisille henkilötietoni. Se ei kuitenkaan kelvannut, vaan he vaativat nimenomaan henkilöllisyystodistusta.”

  Poliisilain mukaan kytillä on oikeus ottaa kiinni epäilty henkilö joka ei pysty todistamaan henkilöllisyyttään.

  ”1 § Henkilöllisyyden selvittäminen

  Poliisimiehellä on oikeus henkilöllisyyden selvittämiseksi ottaa kiinni henkilö, joka kieltäytyy antamasta 1 momentissa tarkoitettuja tietoja tai antaa siinä tarkoitetuista seikoista todennäköisesti virheellisen tiedon, jos kiinniottaminen on välttämätöntä henkilöllisyyden selvittämiseksi. Kiinni otettu on päästettävä vapaaksi heti, kun tarvittavat tiedot on saatu, kuitenkin viimeistään 24 tunnin kuluttua kiinniottamisesta.”

  Kaikkihan meni lain mukaan aivan oikein. Päädyit putkaan kyttikselle jossa kuulustelussa varmennettiin sinun henkilöllisyys ja pääsit vieläpä ulos varsin nopeasti vain n.tunnin jälkeen kiinniotosta. Turhaanpa uliset.

  • ”Vasta kun valmistauduin lähtöön, autosta tuli ulos vanhempi konstaapeli, joka ilmoitti olevansa poliisi ja kysyi, onko minulla henkilöllisyystodistusta mukana. Sanoin että en muista onko se mukana (en ollut varma ja lopulta kävi ilmi että ei ollut). Autosta tuli ulos myös toinen poliisi.”

   ”Tarjouduin kaksi kertaa kertomaan poliisille henkilötietoni. Se ei kuitenkaan kelvannut, vaan he vaativat nimenomaan henkilöllisyystodistusta.”

   Mikäli tämä pitää paikkansa, allaoleva raportti on asioiden vääristelyä johon syyllistyi poliisi.

   ”Otin papereista valokuvat. Niistä ilmenee, että kiinnioton perusteena oli:

   ”KIINNIOTTO, RIKOKSILTA JA HÄIRIÖILTÄ SUOJAAMISEKSI (PoliisiL 2:10.2)
   Ei suostunut antamaan poliisille henkilötietojaan. Vastasi tuntomerkkejä epäillystä pullon heittäjästä. Paikalta poistaminen riittämätön toimenpide.””


   Virkakoneiston on helpo sanoa että meillä on nollatoleranssi. Entä yksittäisen kansalaisen toleranssi virkakoneiston tekemisistä…?

   • ”Tarjouduin kaksi kertaa kertomaan poliisille henkilötietoni. Se ei kuitenkaan kelvannut, vaan he vaativat nimenomaan henkilöllisyystodistusta.”

    Edelleen jos epäillyllä ei ole (virallista) henkilöllisyystodistusta esittää niin poliisilla on kaikki oikeus ottaa kiinni henkilöllisyyden selvittämiseksi.

    • Oli miten oli poliisiraportti ei ollut todenmukainen, mikäli kirjoittajan tekemiset olivat kuten hän on tässä esittänyt. Sen sijaan siihen kirjoitettiin se mikä oikeutti niihin toimnenpiteisiin, mitkä tehtiin. Eikö tämä mene Svenssonin kalloon.

     Voidakseen osoittaa väitteensä todeksi, kirjoittajalla on vastassaan kaksi poliisia potentiaalisine väärinkäytöksineenn , eikä hänellä itsellään ole mitään muuta kuin oma sanomisensa, hukkaanmennyt aika ja pilattu kamera..

     Näillä perusteilla kuka hyvänsä jollla lompakko jäi kotiin, jossa erilaisia kortteja yleensä pidetään, voidaan viedä putkaan täysin mielivaltaisesti, mistä hyvänsä tilanteesta. Emme me elä missään digiajassa, jossa digitalisointi jouduttaisi rutiineja, kuten tämä esimerkki osoittaa, vaan yhteiskuntahiererkian kannalta me elämme keskiajassa, jossa valtaa käyttää se, jolla on siihen tarvittava luottokortti kullakin hetkellä kädessä.

     Poliisilla oli nyt , jonka se ainakin tämän esimerkin mukaisesti totaalisesti mokasi.
     Vertaa kirjoittajan kertomaa, ja poliisin raporttia…

 11. Ihanko tosissaan joku Svenssoni vielä yrittää selittää, että tänäpäivänä, siis ihmemaa Suomessa jossa kaikki mahdiollinen on superlatiiviasteella, -että poliiisi ei muka autostaan käsin olisi muka kyennyt saamaan kirjoittajan henkilötietoja selville ja kuvaa pärstästä näytölleen kirjoittajan antamien tietojen perusteella.

  Jos annan oikean sosiaaliturvatunnukseni ja näytölle ilmestyy kuva joka ei vastaa naamatauluani, niin vika on silloin jossain muualla kuin minussa tai naamassani.

  Mitenkähän oli Svensson ja poliisit, -tuliko tämä asia hoidetuksi näin, vai eikö vielä muka ole ehditty digitalisoida…?
  Absoluuttisen varmasti jokainen naama henkilöllisyystodistuksessa, ajokortissa tai muussa sellaisessa on poliisin tietokannoissav oheisattribuutteineen.

  • Ei taida kuitenkaan löytyä faktaa miten ja millä Poliisin peitetehtävissä olevat ajoneuvot on varusteltu?

   • Minua ei tipan tippaa kiinnosta ei fikyio eikä fakta, siitä, miten poliisin peitetehtävissä olevat ajoneuvot on varustettu. Meillä on jo yksi keissi poliisin peitetehtäviin liittyvistä korruptio, etc. kujeista, joka lienee vain jäävuoren huippu.

    Ei tässä ole nyt siitä kysymyskään, vaan siitä mitä poliisi teki oli sitten missä tehtävissä hyvänsä. Toime tolivat joko pelkkää vittumaisuutta, tai harkintakyky muuten petti.

    Oleellista tässä on se mitä kirjoittaja teki, mitä poliisi teki, ja miten poliisi asiasta raportoi.

    Svenssoni ei ole nyt oikein tilanteen tasalla.

 12. Svensson on natotrolli ja töissä Aaltolan kanssa UPISSA.Täällä se puolustelee nykyhallintoa ja sen maanpettureita.

  • Tämä on hyvin ilmeistä.

   Aikoinaan oli Itä-Saksassa kansan kehittämä aikayksikkö ”Ulbi”, joka joka oli aika siitä siihen kun Ulbricht aloitti radiopuheensa, ja kansalaiset sulkivat radion.

   Suomessa voitaisiin hyvin kehittää vastaavanlainen aikayksikkö ”UPI”, joka on ajallinen kesto siitä siihen, kun UPI:n edustajat avaavat suunsa TV:ssä ja omia aivojaan käyttävät kansalaiset vaihtavat kanavaa.

   Suomi ei kaipaa ainoatakaan ”valtakunnanselittäjää”, joiden analyysien taso on sitä mitä se ko. yksilöillä on.

 13. Yövartijavaltio, jota kohti olemme menossa, ”tarjoaa” vain väkivaltapalvelut, oikeuslaitoksen (lähinnä ”rikollisten” tuomitsemista varten), poliisin ja armeijan. Olette varmaan panneet merkille mihin viimeaikoina on panostettu ja mistä leikattu. Lopputulema on tuo ensin mainittu.

  • Analyysisi on täysin pielessä. Poliisien suhteellinen lukumäärä on pienimpiä Euroopassa, eikä siihen ole tulossa muutosta. Puolustukseen käytettävät menot eivät ole poikkeuksellisen suuret.

   Jos maassa suunnitellaan maksutonta esiopetusta kaikille halukkaille, ei todellakaan voi puhua kehityksestä yövartijavaltiota kohti.

 14. Oman kokemukseni mukaan poliisi kykenee selvittämään annetun sossutunnuksen perusteella henkilöllisyyden poliisiauton päätteeltä.
  Ainakin mulle on tapahtunut näin monesti, ja aina homma skulannut!

  • Olet aivan oikeassa.

   Sama koskee organisaatioita jotka käsittelevät passissa olevia tietoja. Jos näin ei olisi eläisimme edelleenkin samassa tuppukylässä, jossa aikoinaan viranomaiset päättelivät, että huumeongelma ei tule Suomeen, samaan aikaan kuin myyntipaikat olivat ”yleisessä tiedossa”.

   Sitä ”Tuppukylää” ko. polisit juuri edustavat.

 15. Tässä maassa myös valtiovalta saa toimia kuten se haluaa, ei vain poliisi.
  Vaikea käsittää että meneillään on ’Sauli-ilmiö’ kun Niinistö tekee junalla kampanjamatkaansa.
  Kansa ei näytä panevan mitään painoa niille faktoille jotja tahrivat Niinistön turkkia. Ihan kuin osalle kansaa olisi saman tekevää kuka maata johtaa ja määrää mihin suuntaan mennään.
  Toki Niinistö ohjaa maatamme hyvin ja taitavasti mutta ’omaan suuntaansa’ vaikkei se olekaan se suunta jota kansa pitää oikeana. Miestä voisi arvostaa jos hän toimisi kuten kansa odottaa ja jos hän todella tekisi jotain niiden todellisten ongelmien eteen joissa eliittivallan alla elävä maa on mutta sitä hän ei tee vaan nöyrästi ottaa vastaan ja toteuttaa niitä ohjeita joita rahanvallan ohjaama Bryssel antaa ja jota hän itse kumartaa.
  EU ja plutokratia ovat hänen näkemyksensä maamme tulevasta kohtalosta eli maamme ’hukuttaminen’ eu-byrokraattien poliisivaltaan ja lopullinen historian havinaan upottaminen. Eikä hän siinä toki ole yksin mutta kansan enemmistön kannatusta hän ei siinä nauti. Siksi onkin kummallista että hän itse voi sallia itselleen jatkavansa maan päämiehenä vähemmistön tahdosta.

  • Tämänkin järkyttävän tosiasian ’Sauli-ilmiö’ sivuuttaa täysin … se ei tunnu häiritsevän man presidentiksi aikovaa vaikka kyse on oman kansan tuhoamisesta vaikka hän jos kuka voisi yrittää estää maansa uppoamisen

   Blogi: Heikki Porkka, ma 11.12.2017 10:03
   http://beta.oikeamedia.com/o1-49224
   Äärimedia Yleisradio
   Yle leimaa lainkuuliaisia kansalaisia toistuvasti kategorioimalla heidät ääriainekseksi, joka muodostaa uhan yhteiskunnan turvallisuudelle. Viimeisin esimerkki Yleisradion tarkoitushakuisesta leimaamisesta on 612-soihtukulkue, jonka Yle nimesi ääri-ihmisten tapahtumaksi.
   Ylen toimittajat ovat sokeutuneet ja kuuroutuneet lähes täydellisesti faktalle, jonka mukaan naapurimaa Ruotsi on Euroopan maahanmuuttopoliittinen takapajula, jonka lisäksi esimerkiksi Saksassa, Britanniassa, Ranskassa ja Belgiassa on vakavia ja hengenvaarallisia ongelmia, jotka ovat seurausta lepsusta maahanmuuttopolitiikasta. Useimmat ongelmat kumpuavat sylttytehtaasta, jonka nimeä ei yleensä mainita. Sylttytehdas on poliittis-uskonnollinen oppirakennelma nimeltään islam.

 16. Pukkia jo odotellessa..

  Digi-kirje Joulupukille!

  Rakas Joulupukki,

  Tänä vuonna toivon en mitään itselleni vaan pelkästään eduskunnann lahjattomille.

  Anna eduskunnan tontuille älynlahjoja riittävästi ymmärtää,
  että Eurooppa on sodassa: Ukrainassa on sota.

  Rauhanprojekti EU on ajanut karille.
  EUsta ei ollut rauhaa turvaamaan Euroopassa. Eikä siitä ollut edes suojaa Katalonian itsenäisyysmiehille ja -naisille.

  Joulupukki,
  Anna eduskunnan tolloille riittävästi älynlahjoja ymmärtää, että hän joka vastustaa Katalonian itsenäisyyttä, samalla vastustaa Suomen itsenäisyyttä. Suomi oli kerran kuin Krimi 2014: Autonomia, joka halusi itsenäistyä.
  Katalonia on Suomi 1809-1917!

  Suomessa ei järjestetty kansanäänestystä Krimin tapaan, vaan itsenäisyyttä päätettiin pyytää suoraan Leniniltä.

  Onneksi NL ei toiminut kuin EU, USA ja Nato olisivat toimineet vastaavassa
  tilanteessa vaan Suomi sai itsenäistyä. Espanjan Rajoy ei keskustele Katalaanien kanssa itsenäisyydestä. Siinä mielessä hän on Poroshenkon kaltainen. Poroshenko ei keskustele, hän käyttää sotilaallista voimaa
  Ukrainasta eroon pyrkiviin alueisiin. Motiivina etninen viha ja Natoon pääsy. Poroshenkon puhdistusoperaatiot maansa itäosissa vähentävät Nato-vastaisuutta, sillä pari miljoonaa venäjänkielistä ukrainalaista on paennut maasta Poroshenkon vainoa. Kansanäänestys Natosta odottaa ukrainalaisia.

  Arsen Avakov, the Minister of Internal Affairs, said on 9 April 2014 that the separatist problem would be resolved
  within forty-eight hours, through either negotiations or the use of force. ”There are two opposite ways for
  resolving this conflict:
  – a political dialogue and the heavy-handed approach. We are ready for both,” he said.

  http://orientalreview.org/2014/05/06/genocide-in-novorossiya-and-swan-song-of-ukrainian-statehood/

  Joulut Vastavalkean lukijoille!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here