Psoriasisliitton Facebook-sivut ovat olleet suljettuina ystävänpäivästä (14.2.) lähtien. Facebook-sivut ovat olleet tärkeä tiedonvälityskanava tälle potilasyhdistykselle, johon kuuluu yli 13 000 jäsentä. Sen Facebook-sivuilla oli noin 2500 seuraajaa.

Psoriasisliiton viestintäpäällikkö Susanna Kaaja toteaa Mediauutisten haastattelussa, että valtaosa kyseisen potilasjärjestön sosiaalisessa mediassa olevista jäsenistä on ollut juuri Facebookissa. Tässä tilanteessa viestintä heille on haasteellista.

Tapahtumat saivat alkunsa viime lokakuussa Psori ei tartu -kampanjasta, kun liiton sivujen kansikuvaksi asetettiin naisuimari uimapuku päällään. Erityisesti uimahalleille suunnatun kampanjan viesti oli, ettei psori tartu – vedessäkään. Vuodenvaihteessa Facebook ilmoitti liitolle, että kansikuva sisältää alastomuutta ja seksiä ja rikkoo siten yhteisönormeja.

Facebookin ilmoitukseen pystyi vastaamaan, ja liitto sai viestienvaihdon jälkeen Facebookin palauttamaan sivut. Yhteisöpalvelu pahoitteli virhettä.

Pian tämän jälkeen Facebook kuitenkin lähestyi jälleen Psoriasisliittoa ilmoituksella yhteisönormien rikkomisesta. Vaikka kansikuvaksi vaihdettiin toinen kuva, Facebook sulki liiton sivut kokonaan muutamaa päivää myöhemmin. Facebook ei ole enää vastannut liiton lähettämiin pyyntöihin tutkia asia uudelleen.

Facebook-sivun puuttuminen vaikeuttaa Susanna Kaajan mukaan suuresti tiedottamista huhtikuun alussa pidettävästä Psoriasisviikosta.

Facebookin sensuuritoimet kiihtymässä

Psoriasisliiton tapausta voidaan pitää erityisen räikeänä esimerkkinä Facebookin toimien mielivaltaisuudesta, mutta se ei sinänsä tule yllätyksenä monille Facebookia käyttäneille. Lukuisat facebookkaajat ovat kokeneet, että yhteisöpalvelu on sensuroinut heidän päivityksiään pelkästään niissä esitettyjen, ”poliittisesti epäkorrektien” mielipiteiden vuoksi, vaikka niissä ei ollut mitään ”vihapuheeksi” katsottavaa, alastomuudesta puhumattakaan.

Viime kuukausina useammatkin tuntemani ihmiset ovat saaneet jopa 30 päivän bännit Facebookista valtavirran vastaisten mielipiteidensä vuoksi. Eräs heistä bännättiin Facebookista hänen julkaistuaan kriittisiä kommentteja erästä nimeltä mainitsematonta sotilasliittoa kohtaan. Joissain tapauksissa Facebook ei ole ilmoittanut mitään yksilöityä perustetta bänneille.

Project Veritaksen haastattelema henkilö, joka kertoo työskennelleensä Facebookissa, kuvaa yksityiskohtaisesti, miten yritys turvautuu esimerkiksi ns. ”deboosting”-algoritmeihin vähentääkseen ”epäsopiviksi” määriteltyjen päivitysten näkyvyyttä.

Otettaisiinko mallia Saksasta?

Vaikka Facebook on yksityinen yritys, sen pitäisi noudattaa Suomen sananvapautta koskevaa lainsäädäntöä. Saksassa Facebook on hävinnyt oikeudenkäynnin sananvapauden rajoittamisesta ja sopimusvelvoitteidensa rikkomisesta poistettuaan käyttäjän kommentin ja bännättyään hänet. Toisessa tapauksessa Berliinin käräjäoikeus määräsi yhteisöjätin palauttamaan saksalaismiehen kommentin sekä lopettamaan hänen bännäyksensä.

Kolmannessa esimerkissä Münchenin ylioikeus kielsi Facebookia rikkomasta Saksan perustuslakia, jossa taataan kansalaisille mielipiteen- ja sananvapaus, ja määräsi Facebookin palauttamaan ”vihapuheena” poistamansa päivityksen. Facebookin käyttäjää edusti REPGOW-lakifirma, jolla on asiakkainaan yli 150 Facebookin sensuuritoimiin kyllästynyttä käyttäjää.

Suomessa Facebook on sulkenut joidenkin vaaliehdokkaidenkin tilejä, mutta päättäjien intresseissä on kaiken kaikkiaan enemmän se, että Facebook sensuroi kansalaisten valtapolitiikan kannalta epäsopivia näkökulmia. Siksi onkin epätodennäköistä, että poliitikot ryhdistäytyisivät monopoliksi katsottavan yhteisöjätin lailliseen ruotuun saattamisessa. Tässä tilanteessa tarvitaan paitsi yhteisöpalvelun käyttäjien, myös sananvapausjuristien ja kansalaisten oikeuksia erityisesti internetissä puolustavan EFFIn (Electronic Frontier Finland) aktivoitumista.

PÄIVITYS 1.4.2019: Facebook palautti Psoriasisliiton sivut kuukausi niiden sulkemisen jälkeen. Susanna Kaaja käsittelee tapahtunutta liiton sivuilla julkaistussa kirjoituksessa.

Päälähde

Nina Airisto | Mediauutiset (11.3.2019): ”Yksi tärkeä kanava tukittu” – Facebook poisti Psoriasisliiton sivun yhteisöpalvelusta

Artikkelikuvan lähde

13 KOMMENTTIA

 1. Psoriaasis liitolla on selkeästi kommunikaatio-ongelma poliittisesti korrektia uuskieltä käyttävän ylikansallisen yrityksen kanssa.
  Esimerkki lause, jolla tämäkin turha vaiva olisi vältetty:
  Psoriaasisliitto tukee julkisessa toiminnassaan transseksuaalien oikeutta normaaliin jokapäiväiseen elämään kroonisista sairauksista huolimatta.
  On ymmärrettävää, että edunvalvontajärjestöllä ei ole ollut osaamista uus’kielen tulkin palkkaamiseen, mutta asiaankuulumattomalta löpertelyltä kuulostava jargon on ensiarvoisen tärkeää hoidettaessa sosiaalisenmediansuhteita Facebookin kaltaisten yritysten kanssa.
  Vastaisuudessa kannattaa muistaa so-me:n kultainen sääntö: Ihan sama mitä sanot. Kaikki riippuu siitä miten sanot sen. Vain tulokset ratkaisevat!

 2. Maassa maan tavalla, tai maasta pois!

  Tämä sanonta sopii erityisen hyvin tämän ajan Facebookiin, joka kansainvälisenä suuryrityksenä on ottanut itselleen oikeuden määrätä suomalaisten käyttäjiensä sananvapaudesta.

  Suomessa on varsin laajat ja hyvätkin sananvapauslait, joita ei olla kuitenkaan juurikaan tarpeeksi koeteltu käytännössä niiden tuoreuden ja toisaalta median kypsymättömyyden takia. Allekirjoittaneellakin on tutkittavana sananvapauskanne Yleä vastaan Rovaniemen hovioikeudessa Oulun kuuluisien lestakäräjien töskättyä asiassa pariinkin otteeseen.

  Suomessa noudatetaan suomalaista sananvapauslainsäädäntöä, siitä ei pitäisi ola kahta sanaa. Jollei Facebook suostu noudattamaan suomalaista sananvapausnormistoa, sen toiminta tulee kieltää Suomessa!

 3. On se hyvä kun tekevät päätökset meidän puolestamme, ettei meidän tarvitse huolehtia mistään ? (Sarkasmipilleri). Meidät riisutaan oikeuksistamme pienin äänin, ilman pienintäkään päätösvaltaa. Sitä kutsutaan sananvapaudeksi, ”demokratiassa”. Sanon sen vielä kerran. Talikot ja muut teräaseet esille tasoittamaan ”arvovaltaa”.

 4. Big Pharma & Medical Mafia selvästikin asialla puolustamassa erinomaisen tuottoisaa rokote-liiketoimintaansa sensuurin avulla:

  ”Story at-a-glance

  Amazon has removed at least five vaccine documentaries from its streaming Prime Video platform, all of which questioned the safety of vaccines. Pinterest has also responded to calls for censorship and now blocks all vaccine related searches.

  According to the herd immunity theory, once a certain majority of people have been vaccinated, the disease in question can no longer spread and everyone is protected, including those who cannot be vaccinated.

  Herd immunity doesn’t work the same way for vaccines like it does for naturally acquired immunity, which confers a more robust, longer lasting immunity that may be life long. While herd immunity often occurs in populations in which a majority has had the infection, vaccines confer only temporary immunity, which means that herd immunity is unlikely to be fully achieved even if nearly 100 percent of the population are vaccinated.

  Between 2 and 10 percent of vaccinations result in “primary vaccine failure,” meaning those who get the vaccine do not gain even temporary artificial protection after vaccination.

  Several studies show disease outbreaks in populations with very high vaccine coverage, where vaccine acquired herd immunity should have effectively prevented the outbreak.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/03/12/vaccine-herd-immunity.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190312Z2&et_cid=DM273486&et_rid=565558765

 5. suomessa syrjintä poliittisten mielipiteitten perusteella on kiellettyä samoin kuin ikuisuusbannitkin. noista voi tehdä ihan rikosilmoituksen.

 6. Facebookilla on tukijan asema lontoon trollitehtaalla ja toiminta on sen mukaista natossa päätetyn totuuden vastaisia mielipiteiden tai muuten eun tai usan vastasia mielipiteiden sensurointia. Vaikeaksi menee jos tiedotus on tuommoisen somen varassa, varmaan kannattaa varata netistä oma sivusto tiedotukselle jos on varaa. Fb on osoittaunut jo trollaus, tiedonkeruu ja sensurointi sivustoksi että sen käytön pitäisi jokaisen älytä panna boikottiin ja käyttää perinteistä sähköpostia mutta voi olla vaikeaa tässä huomiohakuisessa maailmassa.

 7. Luulenpa, että facebookille käy samalla tavalla kuin myspacelle. Facebook ei taida oiken ymmärtää, että käyttäjät ovat heidän asiakkaita ja asiakas on aina ”oikeassa”. Facebook lyö arkkuunsa nauloja kiihtyvään tahtiin, sillä yhä useammat niin sanotut peruskäyttäjät joutuvat mielivaltaisen sensuurin kohteeksi. Jenkeissä on kahden viimeisen vuoden aikana noin 15 mijoonaa nuorta käyttäjää lopettanut facebookin käytön.

  https://www.marketwatch.com/story/why-did-facebook-lose-an-estimated-15-million-users-in-the-past-two-years-2019-03-07

 8. En ole koskaan liittynyt naamakirjaan, twitteriin, tsätteriin ja naisiakin etsin vanhalla tavalla, suoralla kontaktilla, ei mitään tinderiä. Samaa suosittelen muillekin.

 9. Vaikeudet näyttävät alkavan ja päättyvän USAn keksintöihin. Lentokoneet jotka eivät lennä, vaan ”tippuvat ennen laskua kentälle” ? Nyt on N.Yorkin osavaltiossa aloitettu esitys, jossa ei oteta ollenkaan huomioon lasten vanhempien mielipiteitä ”rokotuksista”. Pikku hiljaa kansalaisten oikeudet päättää MITÄÄN, ollaan riisumassa poliittisten diktaattorien jakaessa POTIN lääketehtaitten kanssa. Korkeimpiin oppilaitoksiin on päästetty kykenemättömiä oppilaita RAHALLA, rasvaamalla yliopistojen johtajia, urheilu mukaanluettuna. Jälleen syylliseksi osoittautuivat juutalaiset henkilöt, rikastuttaen itsensä monimiljonääreiksi. Rikollisuus sallitaan, kunnes joku ”puhaltaa pilliin”.

 10. Mielenkiintoista — vapaa keskustelu ei enää sionistien kontrollissa

  As Websites Cut Out Comments Sections, New App Brings Back Free Speech
  Gab.ai is releasing ’Dissenter,’ an app that allows users to comment anywhere on the web

  Dissenter is changing the way discussions are happening on the web.
  No longer can Silicon Valley giants, media companies, or anyone else decide what you can or cannot comment on.
  Every news article, every YouTube video, every tweet, and every other url on the internet now has a comment section.

  Login to Dissenter with your Gab account, install the browser extension, and see what everyone is talking about.

  https://russia-insider.com/en/science-tech/websites-cut-out-comments-sections-new-app-brings-back-free-speech/ri26546

 11. Psoriasisliiton sivu on nyt palautettu Facebookiin: https://www.facebook.com/Psoriasisliitto/

  Sinne on lähetty linkki tapahtuneen kuvaukseen, joka on päivätty 19.3.2019. Facebookin toiminta jää kuitenkin selitystä vaille:
  ”Kuukausi sulkemisen jälkeen sivut palautettiin. En tiedä, oliko poisto alun perinkin ohjelmoitu kestämään kuukauden. Vai pääsimmekö pannasta siksi, että avuksi pyytämämme sosiaalisen median yritys oli Facebookiin ahkerasti yhteydessä. Vai kenties siksi, että omat viestimme tavoittivat viimein oikean henkilön. Tai vaikuttiko julkisuus – –.”
  https://psori.fi/kuukausi-pannassa-mita-opimme/

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here