Tosiasioiden tunnustaminen on talousviisauden alku

Irtautuiko Viron presidentti Baltian maiden yhteisrintamasta tapaamisessa Venäjän johdon kanssa?

14

Viron presidentti Kersti Kaljulaid tapasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin Moskovassa huhtikuussa. Tapaamisen tunnelma oli poikkeuksellisen lämmin kyseisten maiden muutoin niin viileät välit huomioon ottaen.

Valtiovierailusta nousee ensinnä mieleen kysymys, pelaako Viro kaksilla korteilla. Olivatko presidentti Kaljulaidin ystävälliset eleet vierailulla hämäystä ja mahdollisesti koordinoitu NATO-liittolaisten taholta? Jatkuuko Viron ulko- ja turvallisuuspolitiikka muutoin samoilla raiteilla kuin aikaisemminkin?

Ilmassa on kuitenkin merkkejä siitä, että Kerstin Kaljulaid otti Viron nimissä selvän irtioton yhteisestä NATO-linjasta. Näkökulmalle antaa vahvistusta se, että heti valtiovierailua seuraavana päivänä Liettuan ulkoministeri Linas Linkevičius kommentoi vihaisesti Kaljulaidin tapaamista Putinin kanssa. Linkevičius oli ärtynyt siitä, että Kaljulaid ei antanut mitään tietoa kahden valtionpäämiehen tapaamisen asialistasta.

– Viron tulisi koordinoida muiden Baltian maiden kanssa Venäjä-suhteensa ja noudattaa niissä varovaisuutta, vaati ulkoministeri Linkevičius Liettuan medialle antamassaan haastattelussa.

EU–Venäjä-suhteisiin perehtynyt ranskalainen geopoliitikko Xavier Moreau näkee Viron ja Venäjän presidenttien tapaamisen merkittävänä tapahtumana. Moreaun mielestä Viro on ensimmäisenä Baltian maana tunnustanut maantieteelliset realiteetit siitä, että Baltian maiden taloudellinen kehittäminen onnistuu ainoastaan yhteistyössä Venäjän kanssa.

Viroa on Suomen atlantistipiireissä pidetty hyvänä esimerkkinä Venäjä-suhteiden hoidosta. Entä sitten, jos Virolla yhtäkkiä onkin omasta tahdostaan paremmat Venäjä-suhteet kuin Suomella?

Viron politiikassa puhaltavat muutoinkin uudet tuulet. Kansallismielinen EKRE aloitti huhtikuussa hallitusyhteistyön Keskusta- ja Isänmaa-puolueiden kanssa. Keskustapuolue on tunnettu siitä, että sen kannattajakunnasta suuri osa koostuu Viron venäjänkielisestä väestöstä. EKRE:n Henn Põlluaas päätti ensi töikseen Viron parlamentin Riigikogun puhemiehenä poistaa EU-liput parlamentista.

Sakari Linden on Brysselissä asuva Euroopan parlamentin ENF-ryhmän poliittinen neuvonantaja. Tässä esitetyt näkemykset ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä vastaa minkään toisen tahon mielipiteitä.

Kuva Viron ja Venäjän johdon tapaamisesta 18.4.2019: Venäjän presidentin verkkosivusto (CC BY 4.0)

14 KOMMENTTIA

 1. Suomessa iso osa kansaa on sitä mieltä; että pakotteet pitää purkaa.

  Normaali kaupankäynti naapureiden kesken auttaa kummankin osapuolen takoutta; eikä Suomi edes saanut maataloudelleen sitä kompensaatiota EU:lta/USA:lta mitä sille talaouspakotteet laitettaessa luvattiin; kuka siis petti ja kenet?

  Suomi yksin kestäköön seuraukset pakotteista, joiden meidän ulkoa KÄSKETTIIN tehdä.

  Missä maassa maailmalla on yhtä munaton valtiojohto ?

  Mutta Suomi halutaan polvilleen meidän päättäjiemme toimesta ; Iltalehti 7.4. 2012 ”Eduskunnassa muhii miljardikaappaus”. Iltalehti 19.2. 2013 ”MIljoonien rahavirrat puolueille.” Suomesta voi OSTAA haluamaansa ”lainsäädäntöä”.

  Niin kovaksi on kansan maksajan osa Suomessa mennyt, että kastijärjestelmä piti 2 ”eduksunnan” luoda; että näitä valtiopetoksia ei puida Valtakunnanoikeudessa.

  Suomen ”perustuslain” 118 § … Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeduessa. ( lähde julkinen lakitietokanta Finnlex ).

  Tulemme kai uuden tiedustelulain mukana näkemään tilanteen, kun kaikki keskustelu em. asioista tullaan kieltämään !

 2. ”Viro on ensimmäisenä Baltian maana tunnustanut maantieteelliset realiteetit siitä, että Baltian maiden taloudellinen kehittäminen onnistuu ainoastaan yhteistyössä Venäjän kanssa.”
  ——–
  Tuon ymmärtäminen ei kovin suurta järkeä vaadi. USA/Israel/Nato-koaliitio ’varjohallituksineen’ (DeepState) ei tavoittele muuta kuin maailmanherruutta. Sillä ei ole todellista intressiä muuhun kuin oman militaristisen nwo-hankkeensa edistämiseen ja muiden käyttämiseen palvelijoina ja velkaorjina.
  Venäjän kanssa voi rakentaa muutakin koska maa ei ole imperialistinen eikä tavoittele maailmanherruutta vaan moninapaista maailmaa. Se kunnioittaa valtioiden suvereenisuutta. Sen Putin on monta kertaa tuonut julki ja teot puhuvat sen puolesta.
  Toisin kuin oma maamme Viro näyttäisi tämän realiteetin ymmärtävän.

  The Truth About the Deep State
  This 30 minute video is a good primer to share with friends and family who think YOU are a crazy “conspiracy theorist”. The information in this video is detailed and methodical. It explains what the “deep state” is and how it operates – including real examples from known US politicians who are part of the Deep State. Share this video with your friends and family.
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=176533

 3. Tosiasioiden tunnustaminen on aina viisauden alku. Ehkä Viro on alkanut ymmärtää jotain muutakin paremmin…? että Venäjän kansa ei ollut vastuussa siitä mitä maa joutui kokemaan aikoinaan vaan taustalla hääräsivät kokonaan muut voimat.

  Adolf Hitler’s Spot-On 1936 Speech on the Evil of Soviet Bolshevism (Transcript)

  ”The aim of Bolshevism … is to exterminate all that is healthy and replace the same by depravity and degenerate elements. We do not want a situation here in Germany, as in Russia, in which 98% of official key positions are held by alien Jews.”

  ”Such is the difference between the Bolshevik and the National Socialist revolutions: The one transforms prosperous and peaceful countries into a waste of ruin and devastation, whilst the other, re-builds a broken-down and poverty-stricken Reich into an economically sound and prosperous state.”
  Adolf Hitler

  ”We have fought Bolshevism because its leaders had planned for us a slaughter house on Russian and Spanish lines. Such is the difference between the Bolshevik and the National Socialist revolutions.
  The one transforms prosperous and peaceful countries into a waste of ruin and devastation, whilst the other, re-builds a broken-down and poverty-stricken Reich into an economically sound and prosperous state.”

  https://russia-insider.com/en/history/adolf-hitlers-spot-1936-speech-evil-soviet-bolshevism-transcript/ri26932
  yli 500 kommenttia

  • Onko se lopultakin tämä voittajien kirjoittama valheellinen historia, jonka paljastumista valtaapitävät pelkäävät, jota vastaan taistellaan vihapuhelakien avulla. Jotain suurempaa täytyy olla on vihapuhelakien taustalla kuin vain hallintoalamaisten keskinäinen kinastelu sanojen käyttämisestä.

 4. Suomeahan johtaa etelän poliittinen eliitti liberaalien arvojen mukaan suhteessa venäjään mutta samat liberaalit arvot ei päde suhteessa liittolaisiin jotka suomen puolesta tehdä mitä vain eikä eväkään värähdä. Sauli on näiden liberaalien arvojen eli eun päätösten takuumies joka ei käytä omaa harkintaa missään asiassa vaan kysyy kaikki merkeliltä, kun muut eumaat enemmän ja vähemmän lipsuu eun määräyksistä ja kävihän saulikin putinin kanssa keskusteluja mutta taloudellisessa mielessä ne lienee hyödyttömiä saulin oman toiminnan takia. Kun venäjällä alkaa mersujen valmistus niin uudesta kaupungista se loppuu pitäneekö siellä ruveta valmistamaan vetyladoja.

 5. Ihme hassäkkä koko asiasta, ainut anti oli 5min porrasvaloissa oleminen.
  Mukavia juteltiin mitään ei sovittu asiat ennallaan-NATO on Narvassa harjoittelemassa, sanktiot OK, satamat kuihtuu (vuosi vuodelta kohta nollassa käyttö läpikulkuna) toiset 10 vuotta EU:n nettosaajana Viro kyllä pärjää ilmankin.

 6. Viron presidentti kenties on lukenut Spengleriä…?
  selittäisikö se jotain
  Kulttuurifilosofi Oswald Spengler ei lupaa länsimaille hyvää tulevaisuutta — Venäjä perii Maan
  Kulttuurien syntyä ja loppua tutkineen miehen kuuluisin kirja taitaa olla satakunta vuotta sitten kirjoitettu Länsimaiden perikato jossa hän ennusti lännelle perikatoa tämän vuosisadan puolivälissä ja Natolle pian sen jälkeen.
  Aika hurja ennustus yli sadan vuoden takaa ja pääosin niillä eväillä jotka ovat luoneet ja luhistaneet aiemmatkin kulttuurit. Siis ilman sitä perikadosta puhuvaa näkyvää ainesta mikä jo nyt paistaa kuin Naantalin aurinko ja tukee vahvasti ennustusta.
  Uusi kulttuuri hänen mukaansa syntyy Venäjällä
  This Super-Popular German Writer Predicted Russia Would Inherit The Earth (Spengler)
  This paper examines Spengler’s views on Russia as a distinct culture that had not yet fulfilled her destiny, while Western civilisation is about to take a final bow on the world historical stage.
  His views on Russia as an outsider are considered in relation to the depiction of the Russian soul by seminal Russians such as Gogol.

  A recent comment by an American visitor to Russia, Barbara J. Brothers, as part of a scientific delegation, states something akin to Spengler’s observation:
  The Russians have a sense of connectedness to themselves and to other human beings that is just not a part of American reality. It isn’t that competitiveness does not exist; it is just that there always seems to be more consideration and respect for others in any given situation.
  …Here again, we see with Berdyaev, as with Spengler, that there is a ‘Russian Socialism’ based on what Spengler referred to as the Russian ‘we’ in contrast to the Late Western ‘I’, and of the sense of brotherhood dramatised by Gogol in Taras Bulba, shaped not by factories and money-thinking, but by the kinship that arises from a people formed from the vastness of the plains, and forged through the adversity of centuries of Muslim and Mongol invasions.
  https://russia-insider.com/en/super-popular-pre-war-european-writer-predicted-russia-would-inherit-earth-spengler/ri16025

  Ja sitten tulee tämä ikäänkuin yllä olevan vakuudeksi:
  Russia’s Coming Destiny
  What follows is the text of an email that was originally sent in 2011 and then sent again, slightly updated, in 2013.

  It’s important because the correspondent predicted the Iraq invasion years before it occurred. In other words he’s gifted with an uncanny foresight. He sent me the following reminder a few days ago and it is vitally important as it throws new light on Russia and its relations with Israel.
  This is particularly important reading for those who argue that:

  1) Vladimir Putin is a “crypto-Jew”
  2) Or that he’s in league with the global elite.

  He’s neither.
  I’ve just returned from a brief visit to Moscow and was struck a number of things:
  1) First and foremost, Western economic sanctions on Russia are not working. New high-rises are going up all over Moscow, and supermarkets are better stocked than when I first visited Moscow nearly 18 years ago. Moreover, there seems to be a wider variety of quality merchandise available. If the West is indeed waging economic war on Russia it’s having little obvious effect in the capital. In addition the infrastructure is better maintained and services are more efficiently delivered than when I first visited.

  2) Crucially, Russia’s military seem much more formidable than they did at the end of the Union of Soviet Socialist Republics. While Russia’s armed forces are smaller now they are better trained and equipped. Furthermore, more than half of Russia’s military personnel are now professional and this showed in the efficient, professional way they conducted their recent campaign in Syria.

  The email begins:
  Thanks Rixon.
  Here is the record of the email I sent in 2011

  Libya – Done

  Syria – In the works for over two years

  Venezuela (quietly in the background) – Done

  North Korea – Strong Resistance – Since 30 March 2013 they are officially at war with the USA according to the North Korean Government. The transcript of the declaration of war makes for interesting reading. It very directly addresses the reasons why they are a target of the USA. The USA has yet to fire a bullet across the border as N Korea will retaliate with a nuclear strike.

  Iran- Complete Resistance = Attack on Syria will be the final trigger on this as you know.

  WW3 Northern Hemisphere

  Russia, Scorpionic nation, steps in, turns on it’s masters and sets the balance right.
  Israel as we know it today annihilated …

  Regards
  Alexis
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=188247

 7. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku…
  Britain Comes First
  ”… The reason that older people tend to support Brexit is not because they are careless about the future of their sons and daughters. They probably remember times when Britain was a productive nation and the working class was identified by the act of Labour as opposed to a party that names itself ‘Labour.’ The Brits who want to remain in the EU (and according to some polls they are a large majority of the British population) do not see Labour as a valid representative of their views, as the party has failed to take a clear position on any topic in the last few years except the commitment to ‘fight against anti-Semitism.’

  What we see in Britain is a homecoming on a grand scale. The mass exodus to the Brexit Party and the Lib Dems is the outcome of collective fatigue over compromised politicians and the political in general.
  The people who live in this kingdom are upset by the idea that eighty per cent of the Conservative party are members of the Conservative Friends of Israel.
  They are basically friends of a criminal racist state, yet one wonders how many Tory MPs are remotely friendly with Grimsby or Wolverhampton? Brits are equally tired of watching their opposition leader grovelling for the poison of anti-Semitism in his party.

  https://www.gilad.co.uk/writings/2019/5/19/britain-comes-first

 8. Suomi ei näytä olevan lainkaan valmistautunut tähän vaihtoehtoon.

  World Ready for US Collapse as Empire Hemorrhages Gold, Oil and Credibility
  Dmitry Orlov

  Americans are not ready for what’s coming

  … This may seem like shocking news to someone who’s been exposed solely to mass media in the US and other Anglophone countries or in the EU. Well, it may be shocking, but it’s definitely not news: none of these developments is particularly new, and none of them is unforeseen. The high level of denial of all of the above issues in Washington, which has been ground zero in a powerful explosion of unreality, and in Western media generally, is also unsurprising; nor is it helpful. Upon finding these things out for yourself, you may be tempted to shout about them from rooftops.

  This, I dare say, would be inadvisable. The proper thing to do with people who insist on remaining in denial is to humor them, to run out the clock on any games they try to play with you, and then to politely bid them adieu. Indeed, this is what we are seeing: nobody particularly wants to negotiate with US officials but they do so anyway because, as every crisis negotiator knows, it is essential to keep talking, even if simply to stall for time. While they are talking the hostages—to Wall Street, to the Pentagon, to US Treasury and Federal Reserve—are quietly being evacuated. Time is running out for the US, and once it has run out, what we will hear, in a supreme twist of irony, is the whole world telling the US: “You’re fired!”

  https://russia-insider.com/en/world-ready-us-collapse-empire-hemorrhages-gold-oil-and-credibility/ri27028

 9. Gold-Buying Spree: Governments Around the World Are Preparing for Collapse of US Hegemony
  Darius Shahtahmasebi
  As stated by the head of Russia’s second largest bank Andrei Kostin in a speech last year:

  “The reign of the dollar must end…This whip that the Americans use in the form of the dollar would then, to a great extent, not have such a serious impact on the global financial system.”
  https://russia-insider.com/en/politics/gold-buying-spree-governments-around-world-are-preparing-collapse-us-hegemony/ri27226

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here