Ylen kömpelö hyökkäys toisinajattelijoita kohtaan

Kansallisen uutispalvelumme taistelu virallisia totuuksia kyseenalaistavia vastaan saavutti tähänastisen huipentumansa.

48
Kuva: Albert Bridge (cc-by-sa/2.0)

Erikoisreportaasissaan ”Läntiset yhteiskunnat ovat mätiä ja Notre Damen polttivat keltaliivit – nämä ja muut valheet leviävät valeuutisista elävissä ryhmissä” Ylellä työskentelevä Anna Saraste kirjoituksen lopussa mainittuine kollegoineen luo katsauksen sosiaalisessa mediassa leviäviin valeuutisiin. Artikkelissa kerrotaan EU:n olevan huolissaan Venäjän vaikuttamisyrityksistä erityisesti toukokuun lopun europarlamenttivaaleissa.

Seuraavassa käyn lyhyesti läpi tätä artikkelia, joka on harvinaisen nolo Ylen toisinajattelijoita leimaavan uutisoinninkin mittapuulla.

Mainittakoon, että kirjoitus menee harhaan jo otsikossa. Se, että läntiset (tai itäiset) yhteiskunnat ovat ”mätiä”, ei ole valhe. Se on mielipide. Kenellä tahansa voi ja saa olla mielipide siitä, minkä takia jokin yhteiskunta on tai ei ole ”mätä”. Mielipiteen perustelut saattavat tapauksesta riippuen olla epäloogisia tai virheellisiä, mutta tästä ei seuraa, että toteamus ”läntiset yhteiskunnat ovat mätiä” olisi valetta tai totta — sen enempää kuin artikkelissa esitetty väite, että länsimaat ovat ”fakta- ja argumenttipohjaisia yhteiskuntia”.

Toisinajattelijat maalitauluina

Anna Sarastetta kuvataan Journalisti-lehdessä ”nuoreksi sananvapaustaistelijaksi”. Miten tämä luonnehdinta suhteutuu siihen, että hän lähestyi yhtä haastateltavaansa, Daria Skippari-Smirnovia, tyyliin ”Oletko jo lakannut hakkaamasta vaimoasi?” — nimittäin kysyen ”Miksi jaat itse valheellista tai vääristeltyä tietoa sosiaalisessa mediassa?” Kyllä, todellakin. Darian pitkästä ja perusteellisesta vastauksesta ei kelpuutettu artikkeliin kuin yksi hyvin yleisluonteinen toteamus. Mutta mitä tällainen lähestymistapa kertoo toimittajan halusta ymmärtää haastateltavansa ajattelua ja toimintaa — saati suhtautumisesta kulloistenkin poliittisesti korrektien väitteiden vastaväitteisiin?

Saraste kirjoittaa juttua varten haastattelemistaan ihmisistä:

“Tässä jutussa on julkaistu vain sellaisten henkilöiden nimiä, jotka todistettavasti ja usein levittävät valheelliseksi määriteltäviä uutisia sekä julkaisuja netissä tai jotka esiintyvät venäläismedioissa kertomassa tai vahvistamassa valheellista tietoa.”

Mitä se, että toimittaja maalittaa muutamia haastattelemiaan someaktiiveja artikkelissa näkyvällä tavalla, ylipäänsä kertoo haastattelijan suhtautumisesta sanan- ja mielipiteenvapauteen? Mitä se kertoo hänen kriittisyydestään kulloisiakin valeuutisten määrittelijöitä kohtaan? Suosikkisosiologillani Peter L. Bergerillä on tapana kysyä: ”Says who?” Tämän kysymyksen merkitystä toivoisi toimittajienkin pohtivan.

Ovatko jotkin määrittelijät kaiken kritiikin ja sidonnaisuuksien yläpuolella — kuten vaikkapa ukrainalainen, Isolta-Britannialta rahoitusta saava StopFake-faktantarkistussivusto, johon Saraste viittaa kommentoidessaan Vastavalkean artikkelin ”Vuodettu USA:n suunnitelma Venezuelan hallinnon kaatamiseksi” yhtä lähdelinkkiä? (Ei, Ylellä ei ole mielenkiintoa yrittääkään osoittaa kyseistä muistiota väärennökseksi, vaan se tyytyy ampumaan viestintuojaa ja leimaamaan Vastavalkean artikkelin valeuutiseksi.)

Kun seuraa artikkelin linkkiä StopFaken sivulle, voi havaita siinä hyökättävän Britannian työväenpuolueen puheenjohtajaa Jeremy Corbyniä vastaan. Tämä ei ole yllätys, sillä StopFake kuuluu Institute for Statecraft -nimisen järjestön ja Britannian hallituksen rahoittaman Integrity Initiative -hankkeen yhteistyökumppaneihin. Kyseinen instituutti herätti jokin aika sitten kohua Britanniassa, kun brittiläisen lehden haltuunsa saamat dokumentit osoittivat tämän brittihallitukselta rahaa saavan järjestön tehneen somehyökkäyksiä juurikin Corbyniä ja muita työväenpuolueen toimijoita vastaan — ja ylipäänsä kaikkia vähääkään vaikutusvaltaisempia,  liian “Venäjä-mielisiksi” katsottuja henkilöitä vastaan. Toiminta ei rajoittunut vain Britanniaan: järjestön masinoima, Euroopan keskeisiä vaikuttajia hyödyntänyt kampanja mm. esti espanjalaispoliitikko Pedro Banosin nimityksen Espanjan kansallisen turvallisuuden osaston johtajaksi. Ylen viime vuosien uutisointilinja huomioon ottaen ei ole yllättävää, ettei se ole uutisoinut Britannian parlamentissakin paljastusten johdosta käydystä kipakasta sananvaihdosta.

Sarkasmi(n ymmärtäminen) on taitolaji

Voi myös kysyä, miten luotettavia haastatteluvastausten tulkinnat ovat, kun ajattelee, että jutussa lainataan alaotsikon ”Suomen ’trolliarmeijaan’ mahtuu myös ammattilaisia” alla seuraavia lauseita:

”PUTIN-SETÄ ON TOSI VIHAINEN! Trolliarmeija on vaikuttanut vain 241 miljoonaan eurooppalaiseen.”

”Ainakin 200 miljoona eurooppalaista on jäänyt vaikuttamatta! Jos trolliarmeija ei täytä vaikuttamis- ja disinformoimistavoitteitaan, jäävät vuoden 2019 bonukset saamatta!”

Lauseet kirjoittanut Petri Krohn kommentoi lainausta: ”Yleisradion toimittaja lukee Pahkasikaa ja ottaa kaiken todesta.” Uskomatonta kyllä, sitaattien käyttöä näyttäisi selittävän parhaiten se, että toimittaja on ottanut ne tosissaan, tai sitten se, että lukijoiden toivotaan ottavan ne tosissaan.

Länsimaathan eivät propagoi!

Kirjoituksessa luodaan mustavalkoista vaikutelmaa, ettei länsimainen media harjoita propagandaa. Ainoa viittaus läntiseen propagandaan on seuraavassa kohdassa ja siihen liittyvän kuvan selityksessä:

”Venäläisten mediatalojen toiminta jäljittelee länsimaista propagandaa kylmän sodan ajalta. Tuolloin Itäblokin maiden asukkaille kerrottiin ennen kaikkea siitä, mikä oli pielessä heidän yhteiskunnissaan. Tunnetuimpia länsipropagandaa lähettäneitä radioita olivat esimerkiksi Voice of America ja Radio Liberty.”

Tuosta syntyy kuva, että länsimaista propagandaa on ollut joskus kylmän sodan aikana, muttei enää sen jälkeen. Tätä vahvistetaan toteamalla, että:

”Venäjä ei ole enää pitkään aikaan ollut ainoa valtio, joka osaa hyödyntää disinformaatiota. Muun muassa Iran, Kiina, Venezuela ja Intia ovat onnistuneet valjastamaan netin vaikutuskanavat käyttöönsä.”

Sanallakaan ei tietenkään mainita länsimaita, kuten Yhdysvaltoja, Britanniaa ja Ranskaa! Kuitenkin Yhdysvaltain informaatiovaikuttamisbudjetti — eli vähemmän kauniisti ilmaisten propagandabudjetti — lienee maailman suurimpia, ellei jopa suurin.

Kysyin Sarasteelta (saamatta vastausta), onko hän sitä mieltä, ettei länsimaissa ole pohjustettu propagandalla mitään esimerkiksi Irakiin, Libyaan, Syyriaan, Iraniin ja Venezuelaan liittyen.

Hienossa TV-sarjassa ”Invisible Heroes” kuvataan, miten suomalaiset diplomaatit pelastivat jopa tuhansia ihmisiä Chilessä vuonna 1973 vallan kaapanneen sotilasjuntan vainolta. Jo ensimmäisessä jaksossa tuodaan esiin, että CIA rahoitti sotilasvallankaappauksen. Yle on ollut tuottamassa sarjaa. Pitäisikö meidän nyt ajatella, ettei vaikkapa Venezuelan tapauksessa voi olla kyse Yhdysvaltain tukemasta vallankumouksen yrityksestä ja että maalla on puhtaasti humanitääriset intentiot mm. pakotteissaan, jotka amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ovat aiheuttaneet yli 40 000 ihmisen kuoleman?

Häivähdys roolin takaa?

Artikkelista päätellen Sarasten ja kumppaneiden maailmassa propagandaa siis harjoittavat aina muut kuin oman viiteryhmän maat — vai harjoittavatko? Saraste nimittäin avasi keskustelun artikkelistaan kansalaisten digitaalisia oikeuksia valvovan EFFI:n (Electronic Frontier Finland) Facebook-sivulla, jonka keskustelussa artikkeli sai huomattavan niukasti ymmärrystä osakseen. Eräs keskustelija toteaa:

”Virallinen EU joka vaikenee ranskan puoli vuotta jatkuneesta kansannoususta, jemenistä, saudi-barbarian hirmuhallinnosta jne. on huolissaan venäjän disinformaatiosta. Heh heh. Miten olisi jos kokeiltaisiin itse informaatiota propakandan asemesta.”

Tähän Saraste vastaa paljon puhuvasti:

”Tämä on vähän jutun pointti, että tosiaan… ei ainakaan mun mielestä ole kovin paljon näyttöä siitä, että Venäjä organisoidusti levittää disinformaatiota. Nää on poliittisia lausuntoja. Ja suurin osa disinfo-tutkimuksesta on Atlantic Councilin ja vastaavien tekemää, jotka ovat yhdysvaltalaisia tutkimuslaitoksia. Tää on musta siksi hankala aihe, että siihen liittyy nimenomaan poliittisia intressejä sanoa, että jokin maa tuottaa disinformaatiota.”

Saraste siis toteaa hämmästyttävän avoimesti (ja hyvin erilaisella kirjoitustyylillä kuin artikkelissa), ettei Venäjän järjestelmällisestä disinformaation levittämisestä ole kovin paljoa näyttöä, että lausumat Venäjän järjestelmällisestä disinformaation levittämisestä ovat poliittisia, että suurin osa disinformaatiotutkimuksesta on tehty amerikkalaisissa tutkimuslaitoksissa ja vieläpä, että on joidenkin tahojen poliittisissa intresseissä väittää, että jokin maa tuottaa disinformaatiota.

Omassa vastauksessani Sarasteelle totean, että

”Näiden sangen olennaisten varaumien paikka olisi ollut artikkelissanne. Nyt siitä tulee alla kuvaamani kaltainen mustavalkoinen ja kyllä, propagandistinen (etten sanoisi suorastaan tilaustyöläinen) vaikutelma — ainakin vähääkään historiaa ja kansainvälispoliittisia realiteetteja tunteville lukijoille.”

Edellä lainatun, hyvin avoimelta kuulostavan kommenttinsa jälkeen Saraste ei enää osallistunut keskusteluun.

Faktantarkistukseen liittyvä sivuhuomio: faktantarkistus ei ole itsellenikään suoranaisesti vierasta, ja olen saanut Ylen oikaisemaan uutisointiaan mm. Syyrian väitetyistä kaasuiskuista useita kertoja. Äskettäin sain erään viikkolehden lopulta oikaisemaan artikkelissaan olleen, Petri Sarvamaan suuhun laitetun väitteen, että Venäjä liitti Ukrainan itseensä vuonna 2014. Tässäkin käsiteltävässä artikkelissa saattaisi olla korjattavaa, kuten väite, että ”EU” tukee Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi itsensä julistanutta Juan Guaidóa. Kuten EFFI:n foorumilla totean, EU ei tiettävästi ole esittänyt asiasta yhteistä julkilausumaa, koska ainakin Italia esti sellaisen syntymisen. Italia myös kieltäytyy edelleen tunnustamasta Guaidóa väliaikaiseksi presidentiksi. Vaikka toteamuksesta saattaa tulla virheellinen kuva yksimielisyydestä EU:ssa, oikaisua tai tarkennusta ei ole ainakaan toistaiseksi tehty.

Orwell on täällä tänään

Tutkimuksen tekotavasta artikkelissa kirjoitetaan:

”Tutkimusta varten listattiin yli sadan henkilön tilit sosiaalisessa mediassa, joita toimittajat tarkkailivat neljän kuukauden ajan.

Tutkimuksen edetessä hahmottui pieni verkosto, jossa tärkeimmät toimijat tuntevat toisensa henkilökohtaisesti. Selvityksessä käytettiin hyväksi myös ohjelmia, joilla on mahdollista tutkia, missä uutisjuttuja on jaettu.”

Neljä kuukautta kestäneessä tutkimuksessa, jossa siis — ehkä hieman DDR:mäisesti — luetteloitiin ja tarkkailtiin yli sadan henkilön sometilejä, ei Sarasteen mukaan kuitenkaan löytynyt kovin paljoa näyttöä Venäjän järjestelmällisestä propagandasta. (Olisikohan näyttöä läntisestä propagandasta löytynyt, jos sitä olisi etsitty?) Artikkelin mukaan verkostojen, jotka joidenkin määrittelijöiden mukaan levittävät valetietoa, tarkkailu kuitenkin jatkuu edelleen. Tästä alkaa tulla mieleen Foucault’n Tarkkailla ja rangaista, rankaisuun kuuluessa länsimielisiä näkemyksiä kritisoivien ihmisten julkinen häpeäpaalutus.

Mutta jos tässä ei vielä ollut riittävästi Orwellia, katsotaanpa mitä Saraste, sananvapaustaistelun sankariksikin esitetty, kirjoittaakaan avauksessaan EFFI:n Facebook-seinällä:

WhatsApp ja Signal ovat viestintäsovelluksia, jotka salaavat viestit. Toimittaja siis näyttää kysyvän apua kansalaisten salattujen keskustelujen seurantaan foorumilla, jota ylläpitää ei mikään muu kuin kansalaisten digitaalisia oikeuksia puolustava järjestö! Effiläiset varmaankin ihastelevat tällaista, siinä missä toimittaja Sarasteen saattaisi ajatella peukuttavan voimaan astuvia tiedustelulakeja. Ne tosin ovat omiaan vaarantamaan myös viranomaisten rikoksia tutkivaa journalismia (syistä, joita tuskin tarvitsisi avata muille kuin kaikkein sinisilmäisimmille), mutta eihän sellaista Suomessa juuri harjoitetakaan.

Ruokkiva käsi

Artikkelin lopussa kerrotaan, että artikkeli on toteutettu useamman ulkomaisen säätiön apurahalla. Voisi ehkä kysyä: eikö Ylen toimittaja voi tehdä tutkivaa journalismia Ylen maksamalla palkalla?

Esimerkiksi tukijana mainitun n-ost.org-verkoston sponsoreihin kuuluvat George Sorosin Open Society Foundations sekä amerikkalainen National Endowment for Democracy, ja yhteistyökumppaneihin muiden muassa Center for Independent Journalism, jota puolestaan tukevat muiden muassa Yhdysvaltain suurlähetystö, Soros Foundation, Soroksen Open Society Institute, The New York Times, US Information Service, Coca Cola ja Britannian suurlähetystö. Koska ruokkivaa kättä harvemmin nokitaan, laaja läntisten yhteistyökumppanien ja tukijoiden verkosto herättänee omat kysymyksensä tutkimuksen suuntautumisesta ja painotuksista.

Voisiko aiemmin mainittu vaikutelma tilaustyöstä ja toimittajan somessa esittämien varaumien täydellinen puuttuminen artikkelista selittyä sillä, että itse tuotteen on vastattava rahoittajien odotuksia? Selittääkö tämä sen innottoman ja suorastaan lapsenomaisen lopputuloksen, jossa väsyneeseen sävyyn toistellaan sen ja sen henkilön levittävän disinformaatiota, Venäjä maalataan valeuutisten ja propagandan lähteeksi ja länsimaat kuvataan faktapohjaisiksi totuusyhteiskunniksi? Eikö Ylellä todellakaan pystytä parempaan?

Artikkelia täsmennetty 15.5.2019 klo 12.10 Ylen artikkelin kirjoittajiin viittaavissa kohdissa (Ylen artikkelin alusta saa kuvan, että kirjoittaja on yksin Saraste, mutta lopussa mainitaan myös kaksi ulkomaista kontribuuttoria)

Kuva belfastilaisesta seinämaalauksesta: Albert Bridge (cc-by-sa/2.0)

Lue myös

48 KOMMENTTIA

 1. ”…Venäjä maalataan valeuutisten ja propagandan lähteeksi ja länsimaat kuvataan faktapohjaisiksi totuusyhteiskunniksi? Eikö Ylellä todellakaan pystytä parempaan?”

  YLE on nyt paljolti samassa tilanteessa kuin USA tai Trump on tänään Venäjällä: kukaan ei ota maata enää tosissaan kun on alettu ymmärtää se ’ambivalenssi’ tai rehellisyyden puute jossa tilassa se neokonniensa johtamana elää.
  YLE tosin vielä onnistuu propagandassaan kohtuullisen hyvin mutta vahvoja merkkejä on siitä että korttitalo on kaatumassa vaikka sitä maan hallituksen ja korporaatiomafian voimin yritetään väkisin pitää pystyssä.
  Kansan tietoisuus faktoista kuitenkin väistämättä kasvaa koko ajan ja Yle jää yhä useammin kiinni valheista ja tärkeistä asioista vaikenemisesta.
  Nyt puhaltavat kokonaan uudet tuulet kun anglo-sionistinen imperiumi vetää viimeisiä henkosiaan ja käy epätoivoista kuolinkamppailuaan sortuen itseään vahingoittaviin epätoivoisiin tekoihin joita USA on pantu toteuttamaan kuten NK alla kertoo.

  Vielä reilut 10v sitten Putin osoitti luottamusta länttä kohtaan ja yritti rakentaa hyviä suhteita Euroopan kanssa mutta asia ei kiinnostanut USAn neokonnia (lue sionisteja, deepstate) jotka Eu:n asioista päättävät.
  Tietenkin Putinin yrityksen kariutuminen oli ymmärrettävää tai odotettavissa koska USA/Israel neokonnilla (Nwo-mafia) ei ole muuta päämäärää kuin koko maailman haltuun otto.
  Venäjä ei sellaiseen ollut valmis vaan halusi säilyttää suvereenisuutensa ja luonnonvaransa oman kansan hallinnassa.
  Lisäksi Putin korosti moninapaista maailmaa jossa on useampi valtakeskus eikä kukaan ’kukkoile’ yli muiden.

  Nobody in Russia Takes Pompeo, or Trump, Seriously Anymore
  Andrei Martyanov
  Checkpoint Asia is an excellent new site which scours the media for the best Asia news with a geopolitical focus, plus 1st-class original journalism ranging from Russia to China to the Middle East. Smart, incisive, and free of globalist baloney. Reader-supported, please donate! They have a great Facebook page, with very good memes.

  Russia once trusted the US, in 1990s. We all know how it all played out, for Russia. So, do not expect Russia to be so utterly stupid as to even negotiate any latest weapon systems many of which…drum roll…are “ambivalent”.
  Then, of course, nobody in Russia takes Trump (or his Pompeo envoy) seriously anymore. Trump is militarist … People in Kremlin can calculate and do operate within reality-based paradigm, a feature everyone of any significance in Moscow knows is missing from current American outlook on herself and the world outside Washington D.C.
  … no amount of spin can help to hide anymore the obvious fact that Trump’s human and political failure is just the symptom of a much larger underlying condition, a very American condition in essence, a complete loss of touch with the reality.
  …Who in their mind would even seriously discuss anything with these people? Meetings? Sure. Talking? Sure. But no arrangement can be made with the United States anymore, since it is increasingly non-governable entity with utterly corrupt political institutions at the very top.
  It seems the opposite had happened and no amount of spin can help to hide anymore the obvious fact that Trump’s human and political failure is just the symptom of a much larger underlying condition, a very American condition in essence, a complete loss of touch with the reality.
  https://russia-insider.com/en/nobody-russia-takes-pompeo-or-trump-seriously-anymore/ri27030

  Come On Back To The War
  ”I mean, Bibzy wants to fight the Iranians down to the last American. It’s a sacrifice he’s willing to make.
  Lots of US soldiers gonna die, they’ll come back home in body sacks, but that’s their ‘patriotic’ price.
  We just don’t win anymore.
  So come on back to the war and don’t be embarrassed.
  http://www.realjewnews.com/?p=1364

  • Tietokoneiden takia me saamme myöskin esille ”tihutyön tekijät”,eivätkä sen suunnittelijat osanneet niin pitkälle ajatella vallan himoisina, miten siihen kuuluu myöskin ”rekyyli”,eli takaisinpotku. Yhdensuuntainen liikennekään ei jatku loputtomiin, koska vastassa on aina risteyksiä.

   • Ylen sananvapausjournalisti Anna Saraste kirjoitti reportaasin ”Läntiset yhteiskunnat ovat mätiä ja Notre Damen polttivat keltaliivit – nämä ja muut valheet leviävät valeuutisista elävissä ryhmissä” jossa Vastavalkea nostettiin esiin eräänä esimerkkinä valeuutisia levittävistä sivustoista.

    Ylen reportaasin kirjoittajia on kaksi muutakin. Anne Sofie Hoffmann Schrøder ja Roman Dobrokhotov.

    Dobrokhotov toimii NATOn ajatushautaamon, Atlantic Councilin kanssa yhteistyötä tekevän Bellingcatin kanssa, mutta huomasin myös, että lännen trollitehdasverkoston yhteistyökumppanien luettelossa listattu EU vs Disinfo –sivusto on nostanut Dobrokhotovia esiin. Dobrokhotov saattaa olla vilpitön, Ylen artikkelin termein ”hyödyllinen idiootti”, en ota kantaa hänen motiiveihinsa. Ainakin Venäjällä hänen artikkeleitaan julkaistaan mm. Moscow Timesissa, jonka kustantaja on suomalaiseen Sanoma-konserniin kuuluva Independent Times.

    Dobrokhotov on palkittu European Press Prize –palkinnolla https://www.europeanpressprize.com/laureate/roman-dobrokhotov/ ; mielenkiintoiseksi asian tekee se, että seuraamalla rahoittaja-yhteistyökumppanijälkiä päätyy aina samoihin säätiöihin, ministeriöihin ja uutistoimistoihin jotka rahoittavat mm. EYP:ia.

    Anne Sofie Hoffmann Schrøder on voittanut European Youth Press –palkinnon (EYP) vuonna 2017 jutuillaan, jotka käsittelivät hybridisotaa, valeuutisia sekä medialukutaitoa Baltian maissa.

    Anna Saraste istuu EYP:in neuvoa antavassa komiteassa.

    EYP kertoo uskovansa ”vapaaseen ja inklusiiviseen (ts. sisällyttävään) yhteiskuntaan, joka ylläpitää ihmisoikeuksia, ja jossa tasapuolinen, hyvin informoidut ja välittävät median tekijät ja aktivistit , yhdessä riippumattoman ja ammattimaisen median kanssa voimaannuttavat ja inspiroivat hyvin informoitujen kansalaisten osallistumista (yhteiskuntaan ja keskusteluun)”; EYP haluaa inspiroida nuoria ihmisiä osallistumaan median tekoon sekä ottamaan aktiivisesti osaa yhteiskunnan rakentamiseen reilun ja riippumattoman journalismin kautta.
    http://www.youthpress.org/about/about-us/

    Pakko kysyä tässä kohtaa että miten noinniinku meni omasta mielestäsi?

    • kysyä Anna Sarasteelta siis.

     ps. kirjoittamani artikkeli oli Ylen jutun esimerkkinä valeuutisista (vale jäi osoittamatta) mutta haastattelupyyntöä/kommentointimahdollisuutta ei Yle antanut ennakkoon vaikka Ylen artikkelissa annetaan ymmärtää että Yle tavoitteli jutussa käsiteltyjä henkilöitä ennen jutun kirjoittamista ja julkaisemista.

     • Minuunkaan Vastavalkea-verkkolehden päätoimittajana ei oltu ennakkoon minkäänlaisessa yhteydessä.

  • Heiligendammin 2007 puheensa jälkeen joss Putin teki selväksi Venäjän valmiuden yhteistyöhön Euroopan kanssa jonka Eurooppa kuittasi vaikenemalla Putin yritti vielä 2014 muistuttaa Washingtonia maailman moraalisesta johtamistavasta jonka W oli unohtanut tai hukannut,

   Vladimir Putin on ‘Moraalisen Maailman’ johtaja — hän ei hyväksy Washingtonin laitonta globaalia hegemoniaa
   The Leader of the “Moral World”: Confronts Washington’s “Extra-legal Right to World Hegemony” — Paul Craig Roberts
   http://www.paulcraigroberts.org/2014/10/25/vladimir-putin-leader-moral-world-paul-craig-roberts/

   Vladimir Putinin kansainvälisen keskustelukerhon jäsenille pidetyn Vaidai puheen pääteemana oli Maailmanjärjestys (World Order): uudet säännöt tai ei sääntöjä?
   Putin lopetti puheensa sanoihin:
   ”Tässä yhteydessä minulle tulee aina mieleen muinaiset tarinat. Muistatte ehkä hienon sanonnan: mikä sopii Jupiterille ei sovi härälle. Emme voi suostua sellaiseen. Ehkä se ei sovi härälle, mutta tietäkää että karhu ei lupia edes kysele. Meillä sitä pidetään taigan isäntänä eikä sillä ole aikeita muuttaa muille ilmastovyöhykkeille. Se ei viihtyisi siellä. Uskon, että tämän pitäisi olla selvä.
   —Ei meidän tarvitse sorkkia kenenkään asioita eikä komennella ketään. Mutta älkää tekään sorkkiko meidän asioitamme älkääkä teeskennelkö hallitsevanne koko maailmaa. Siinä kaikki.
   Jos jossain tarvittaisiin Venäjän johtoasemaa, se olisi kansainvälisen oikeuden sääntöjen selkeytyksessä.”

   • Taisi olla juuri tuo 2007 tilaisuus, jonka eturivissä istuvat länsijohtajat naureskelivat avoimesti Putinille, kun tämä kyseenalaisti yksinapaisen maailman ja puhui moninapaisen maailman puolesta.

    Jäin ihmettelemään, miten röyhkeän ylimielisesti ja suorastaan lapsellisesti nämä tyypit käyttäytyivät. Olivat voimiensa tunnossa silloin.

    No, sitä saa mitä tilaa: Putin teki johtopäätökset.

 2. Ainakin saraste ja aro on tutkimuksillaan vahvistaneet sen havainnon ettei suomen somessa venäjän trollit juuri pyöri vaan kaikki on supisuomalaisia jotka inttää keskenään kaikista maailman tapahtumista eikä siellä ole ainakaan kovin hyvin perustella väitteitä ja vaikka perustelisikin niin vasta puoli jatkaa väittekyä edelleen keksityin väittein. Vastavalkean artikkelit on yleensä hyviä lähteitä ja myös jotkut ulkomaiset julkaisut toisinaan esittävät joskus hyvin dokumentoituja tietoja. Näyttää selvältä että saraste ja aro levittää ylen mandaatilla väärää informaatiota jonkun usalaisen ajatushautomon varoilla joiden takana on usan strategiset tavoitteet. Suomen valtamedia on niin korruptoitunut että se jättää uutisoimatta maailman tärkeistä tapahtumista esim. Corbynin panettelusta netissä ja sen taustoista ja monesta muusta esillä olleesta asiasta ja toistaa vain sen minkä joku may on suustaan päästänyt ehdottomana totuunena. Nykyinenkin päätoimittajakin vaikuttaa mediamafian mieheltä mitä hänenkin taustaltaan löytyy jos oikein tonkii. Ylen voisi aivan hyvin lopettaa kun se ei pysty tässä tilassa tuottamaan totuuteen perustuvia uutisia ja vaikenee tärkeistä ihmisiä koskettavista aiheista ja olisihan ylevero sitten pois rasittamasta veronmaksajan kukkaroa.

 3. Jessilla samaan aikaan jättimäinen laki juttu vireillä MV lehteä vastaan samaan aikaan kun uutisoi MV lehdestä.

  Journalistien ohjeet

  4. Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan.

  https://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

  13.06.2018
  Ylen toimittaja vaatii MV-sivustolta 140 000 euroa korvauksia – asianajaja: ”On tähdätty siihen, että hän luopuu työtehtävistään”

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201806132201011012_u0.shtml

  Lukekaas tämä:
  Ylen Ylen Ajankohtaistoiminnan päällikkö Riikka Uosukainen 1.7.2013:
  Ylen journalismin riippumattomuuteen on voitava luottaa.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000635586.html

  Ilja määrättiin vangittavaksi 6.10.2016 poissaolevana.

  14.09.2016 Jessikka uutisoi MV lehdestä.

  14.09.2016
  Jessikka Aro ja Ruben Stiller opettavat koululaisille ”kriittistä medialukutaitoa”

  Jessikka Aro saa maksimaalista näkyvyyttä Ylen kaikilla kanavilla. Tiistaina 13.9.2016 Aro kävi puhumassa ”Venäjän ohjaamista trolleista” YleUutisluokan LIVE ohjelmassa, joka on suunnattu koululaisille ja opettajille. Ruben Stiller puhui Aron kanssa hyökäten MV-lehteä vastaan. Jutun pointti oli, että Suomi on kärkimaa sananvapaudessa koko maailmassa, mutta valemedia uhkaa sananvapautta.

  http://mvlehti.net/2016/09/14/jessikka-aro-ja-ruben-stiller-opettavat-koululaisille-kriittista-medialukutaitoa/

  • Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettiset ohjeet

   Johdanto

   Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettiset ohjeet sitovat yhdessä Journalistin ohjeiden kanssa kaikkia, jotka tekevät ohjelmia ja sisältöjä Ylessä ja Ylelle.

   Ylen toiminta perustuu riippumattomuuteen, puolueettomuuteen ja luotettavuuteen.

   https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/11/20/ylen-ohjelmatoiminnan-ja-sisaltojen-eettiset-ohjeet

   – Kaikki elämässäni meni päin helvettiä trollien takia, 35-vuotias Yle Kioskin tutkiva journalisti Aro paljastaa lehdessä.
   http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001191030.html

   Haettiin ”helvetti” Kielitoimiston sanakirjasta
   helvetti= 2. kuv. tuskallinen olo t. tila, sietämätön piina.
   http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/netmot.exe?motportal=80

   Jessikka Aron mukaan häntä vastaan on hyökätty niin pahasti, että tätä voi kutsua ”luonnemurhaksi”.
   http://mvlehti.net/2016/09/18/sunnuntai-hesarin-jattijuttu-luonnemurhan-karsineesta-uhrista-jessikka-arosta/

   Jessikka on lisäksi julistanut sodan

   ”Uhri julistaa sodan Putinin valheuutisten trolleja vastaan”, otsikoi brittiläinen The Sunday Times 29.1.2017,
   http://mvlehti.net/2017/01/29/salaliittoteoreetikko-jessikka-aro-the-sunday-times-lehdessa/

   Wikipedia:

   Sosiologi Trutz von Trothan mukaan sota on ”organisoitua ja kollektiivista materiaalin vahingoittamisen, tappamisen ja tuhoamiseen tarkoitetun teknologian, erityisesti aseiden käyttämistä”. Lisäksi osapuolten jäsenten on sodan aikana alistuttava kärsimyksiin, kuolemaan sekä oltava valmiit tappamaan

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Sota

   13.06.2018
   Ylen toimittaja vaatii MV-sivustolta 140 000 euroa korvauksia – asianajaja: ”On tähdätty siihen, että hän luopuu työtehtävistään”

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201806132201011012_u0.shtml

   • HELVETTI sanaa pitää hakea ”Anglosaksien kielen käännöksestä”, mikä on ennen tarkoittanut ”COMMON GRAVE” eli HAUTA, mihinkä jokainen meistä päätyy. Gehenna on taas aivan eri asia. Israelissa oli muinoin ”ikuinen tuli palamassa Hinnomin laaksossa”, missä kansa poltti roskansa ja jätteensä, sieltä se kulki Kristikuntien ”silmänkääntäjiin”ja se seliitettiin ”ikuiseksi kärsimykseksi synnin tekijöille”. Jos se olisi totta, niin silloin ei mitään pelstus-operaatoita tarvittaisi, koska kukaan ei siitä selviäisi ”parastiisiin. Oikeastaan aika huvittavaa töppäilyä viisailta raamatunkääntäjiltä. Harhautuskin voi olla TÄYDELLISTÄ”.

  • Stiller on susi lammasten vaatteissa. Hän on näitä diaspora-miehiä joilla on intressi/halu (vaikea ymmärtää miksi) puolustaa Israelin talmudisteja jotka riehuvat Lähi-idässä ja kurittavat palestiinalaisia.
   Miksei muuta itse sinne ihannemaahansa sotimaan ? vaan tekee propagandaa täällä sionistien hyväksi.

   • Pakko tunnustaa mitenkä koin vastenmielisyyttä ja suorastaan INHOA seuratessani Stillerin pulinoita niillä harvoilla kerroilla vieraillessani SUOMESSA.Lohdutuksena voin vakuuttaa, miten hän ei ollut suinkaan ainoa vastenmielisyys. Miinuspuolena, meillä USAssa on näitä Stillereitä tuhansia,LOL.

 4. Kun valtion johto ja virkamieskunta uskoo vihreisiin miehiin ja Putinin tahtoon vallata Suomi huomenna tai jo eilen, tapahtuu Airiston Helmen tyyppisiä poliisioperaatioita, josta ei edelleenkään ole otettu opiksi. Vihreitä miehiä ei ole kuin pahimpien houreilijoiden unissa.

 5. Venäjällä on puhdas pöytä, eikä salattuja agendoja Neukkulan romahdettua. Osoittakaa jokin Venäjän propagandapalanen. Itse en ole löytänyt. RT aiheuttaa lännessä ongelmia päästäessään ääneen tahoja, jotka oientava media vaientaa. Putin on liian sexy😀
  https://youtu.be/P5mtclwloEQ

 6. NATOn ja EU:n hybridiosaamiskeskus sekä britit rahoittivat itä-eurooppalaisten journalistien koulutusta mielipiteenhallintaoperaatioihin (“Countering Hostile Information and Disinformation”. The course was organised in cooperation with and funded by the Foreign & Commonwealth Office and NATO.

  The aim of the course was to increase understanding of malign influence and misconceptions in the region, so as to provide guidance and direction on how to communicate to the Western Balkans’ populations and protect public discourse.

  Participants explored an in-depth conceptualisation of disinformation and ways to detect it. Special characteristics and vulnerabilities of the media system in the region were lively discussed. The course provided understanding also on general vulnerabilities of opinion formation, and how to take people’s cognitive biases into account in communications.” https://www.hybridcoe.fi/news/coe-organised-a-two-day-training-course-on-countering-hostile-information-and-disinformation/ )

  Samoja rahoittajia kuin kuin lännen trollitehtaan, Institute for Statecraftin (IfS) Integrity Initiativessa, jossa yhteydessä Ylen Jessikka Aro nousi hakkeroiduista materiaaleista esiin verkostossa operoivana maksettuna sisällö(ttömyyde)ntuottajana.

   • Kyllähän Jessikka Aron länsirahoitus selkeästi pitäisi tutkia — ping Janitskin! — ihan siksikin että hänen kirjoittamansa voitaisiin sijoittaa oikeanlaiseen viitekehykseen.

 7. Maailma voisi kuvata myös neutraalisti peliteorian näkökulmasta,ilman minkäänlaisia arvonäkökulmia.,
  Esimerkiksi Venezuelaa ja sen tapahtumia pitäisi tarkastella juuri tuosta näkökulmasta,maassa vaikuttaa monenlaisten intressipiirien edustajiia, yksi niistä on Yhdysvaltain syvänvaltion orgaanit, mutta ei amerikkakaan tässäkään asiassa ole yksi monoliitti,vaan jopa sen voimapolittisten sektoreiden sisällä on useammanlaisia suuntauksia.
  Informatiosodan toimiat, nuo kuuluisat ajatushautomot, jotka tuottavat ajatuksia massoille,noita ajatuksia voidaan surutta kutsua probakandaksi.
  Atlantic counsil on erikoistunut esimerkiksi parjaamaan ja mustamaalaamaan Putinia, viimeksi Anders Åslund niminen heppuli on tuottanut teoksen,joka täytyy saada paikallisen kirjaston hankintalistalle,että Putinin varallisuus olisi 160 miljardia.
  Taitaa laskuissa olla mukana ne kaikki kymmenet kiinteistöt, jotka hänellä on käytössään,laajan maan erikolkissa,ovat siis virantuomaa, mitkä myös virkavie.
  Olisikin oleellista huomata ja tutkia, kuinka suuri määrä varoja on sijoitettuna läntisiin yrityksiin,esimerkiksi tiedustelun näkökulmasta hyödynnettynä, omistusten kautta strategista tietoa voi kertyä Venäjän hallinnon päätöksentekoa tukemaan.

  • Tunteet edellä mennään nykyään tutkivassa journsalismissakin — ja sitten kun saa kriittistä palautetta voi aloittaa somessa uhriutumiskampanjan 😉

 8. Kukaan ei suomessa enää usko cian tuottamaan väärään tietoon samalla tavalla ehdottomana totuutena kuin aiemmin ja suomalaiset on hyviä huomaamaan milloin heitä kusetetaan netissä mutta suomessa on paljon porukkaa joka tietää totuuden mutta väittää päinvastaista aatteellisista tai muista syistä eikä liitä väitteitään laajempaan asiakokonaisuuksiin kun ne ei niihin sovi. Kansan kusetus mediassa aiheuttaa sen reaktion että populistit ja nationalistit saavat suomessa ja eussa lisää paikkoja parlamentissa ja se takaa että äärioikeistolainen politiikka jatkuu eussa niinkuin ennenkin päinvastaisista väitteistä huolimatta. Suomessa nyt sattui kuitenkin niin että populistit jäi hallituksen ulkopuolelle kun rinne hyväksyi keskustan hallitusneuvotteluihin mutta populismi nousee suomessa juuri suomen valta median väärän tiedon levittämisen ja vaikenemisen takia. Väärän uutistiedon tuottaminen on ihmisten mielten hallintaa ja suomessa se on johtanut populismin nousuun politiikassa eikä se välttämättä ole hyvä asia. Asiallisella, avoimella ja tosiasioihin perustuvalla tiedotuksella ihmiset ei olisi niin hämmentyneitä kuin nyt eikä epämääräiset populistiset liikkeet menestyisi niin kuin nyt. Tämä tilanne on kuitenkin NWOn suunnittelemaa toimintaa jonka tarkoitus on NWOn vallan ulottaminen koko maailmaan, mutta se taitaa olla sille myöhäistä kun venäjä ei ruvennut usan kimppaan kiinaa vastaan.

 9. Israelista tullut käsite hasbara – ”propagandan taide” on aivan varmasti USA:n globaalisti toteuttamana maailman laajinta. Se on vähän kuin mielipidemuokkauksen vastine NSA:n globaalille massavalvonnalle, jonka Edward Snowden vuosi. Total Information Awareness (TIA) -tilan saavuttamiseksi tehty agenda. Itse asiassa tämä globaali massavalvonta- ja propagandajärjestelmä ovat samaa kansallisen eliitin etuaseman ohjelmaa, jolla varjellaan Yhdysvaltain eli siis rahaeliitin intressejä sekä uusliberalismin globaalin yksityistämisohjelman vakautta.
  Viholliskuvien viljely mm. Putintrollit, Venäjän hybridisota, Huawein Kiinavakoilu ym. ovat vain keinoja puolustaa massavalvonnan lisäämistä sekä estää kilpailijoiden toimintaa. Tarkoitus on kaataa moninapainen maailmanjärjestys USA/länsimaat – Venäjä – Kiina, ja saattaa koko maailma yhden yksinapaisen maailmanjärjestyksen NWO/UMJ alle, jota hallitsee globaali uusliberalistinen rahamafia näennäisdemokratian varjohallintona. Deep State joka hasbaran ja massavalvonnan avulla pitää lampaat ruodussa ja kurissa, jotta riistobisnekset pyörivät ja kansallisvaltioiden sekä veronmaksajien varallisuus siirtyy kiihtyen monilta yksille.

  • Ajatelkaa millainen kauhistus olisi uusliberalistinen NWO-maailma, jossa kaikki olisi yksityistetty ja rahastuksen sekä riiston välineenä.

   • Suuri Babylon pedon valtakunta ”petotalous”, jossa mammona epäjumalana, ja kaikki laitettu kumartamaan sitä.

   • Mutta siihenhän nyt juuri ollaan menossa, ylinopeudella. Kattos nääs kun sakottajat ovat heikoilla jäillä.

    • Aliravitsemusta kärsivät eivät voi jäädä odottamaan leivän muruja rikkaitten pöydän alla, kyllä siihen löytyy lääkkeet, mutta ei niitä ole apteekista saatavilla. Kansan-nousu saattaa olla edessä monella alueella, ja kun kerran se lähtee alkuun, niin uhrautuvia löytyy joka lähtöön, löytyyhän nytkin ”turhia palkkasotureita, jotka menevät vieraisiin maihin tapporetkille”, tietämättä edes mitkä järkiperäiset syyt siihen johtavat. Ylivallan alistumisellakin pitää olla rajansa, ja sen ymmärrys on lisääntymässä. Terrorismiin vastaaminen väkivallala ei ole laitonta, vaan vapauttavaa järjen rajoissa.

 10. taitaapi olla nää ja vähintään lähes kaikki venäjän tekemäx väitetyt vaikuttamisyritys ”uutisoinnit” itsessään pelkästään vaikuttamisyristystä.koska niin paljon kuin saa palstatilaa noi jutut,niin luulis kohtaavan itsekunkin sitä sitten muuallakin,kuin medioiden otsikoissa ja jutuissa.ite en o kohdannu venäjän vaikuttamista eikä kukaan tuttunikaan oo sitä kohdannu.
  hakkerointi väitteetkin hiukan itestä epäilyttäviä,ainakin jos aattelee väitettyjä hakkerointi yrityksiä opcw:n ja wada:n,kun jos ovatkin yrittäneet,niin mun mielestä ei olis mahdollista mitenkään muuttaa niiden dataa,ainoostaan ymmärtäisin,että hakkerois six,että vois todistaa syyttömyyttään.sitten pitää muistaa vault7 paljastuksista cia:n välineistä,että voivat saada hakkeroinnit näyttään kenen vaan haluamansa kohteen tekosix,ja ton työkalun olemassaoloo ei voi muuhun käyttää,kuin lavastuksiin,ja syyttömien syyttelyyn,mitään muuta käyttöö ei tommoselle oo….no,ehkä kunnon vanhanajan mafia tyyliin,voivat myydä ”turvallisuutta” ,kun itse ensin aiheuttavat turvattomuuden tunnetta

 11. Alla artikkeli jossa kysytään onko Amerikan juutalaisten ’kultainen aika’ mennyttä aikaa? Onko Israelin sionistien sotahulluus tehnyt tehtävänsä eikä holokastikaan enää pure kuten ennen vaan on muuttunut tarinaksi joka enemmän naurattaa suurta osaa ihmisiä.
  Kuten sanotaan ’valheella on lyhyet jäljet’ … ja Usastahan kaikki pian leviää muualle maailmaan… joten voidaanko samaa odottaa maailmanlaajuisesti?

  Samoin voisi kysyä onko Ylen aika maassamme jo väistämättä mennyttä aikaa? kun omilla aivoillaan ajattelevien ihmisten määrä on noussut eikä huijaaminen ja propaganda enää pure kuten ennen.
  Voi vain toivoa että pakollinen yle-vero pian katoaa sillä törkeyden huippu on että valheista, tarinoista ja propagandasta joutuu vielä maksamaankin, jopa silloinkin kun ei itse omista edes TV:tä.

  The Collapse: Is This the End of American’s Jewry’s Golden Age?
  Adam Garfinkle – Tablet
  How cosmically lucky the American Jewish community is, blessedly sited at the intersection point of two forms of chosenness, two forms of exceptionalism … Whatever American Jewish “golden age” there may have been is over, folks
  … One of those reasons is that American Jews are rapidly and irreversibly becoming politically homeless. They are losing their “natural” political hearth in the Democratic Party.
  Partisan political support for Israel has shifted sharply to an increasingly white-populist GOP — a party the vast majority of American Jews will never feel at home in … The State of Israel became the new god and the Holocaust the new liturgy … Jewish political clout is likely to diminish and, more importantly, become more diffuse.
  That will cause its net influence to decline and be so perceived.
  https://www.tabletmag.com/jewish-arts-and-culture/282724/the-collapse

 12. Tr. Hunter. Saatat olla oikealla kannalla epäillessäsi heidän jatkuvaa menestystään. Kun viimeinenkin ”vanhus” on hengiltä, niin jäljelle saattaa jäädä jankuttajia pieni lauma, koska kova-äänisemmätkin jo alkavat kyllästyä kun heidän tukensa on kuivumassa kokoon……….Vähä-äänisiä todisteita on valtavasti, mitenkä 6 miljoonan ihmisen tuhotapa on suorastaan mahdottomuus. Nälkä sekä taudit tappoivat yhtä suuren joukon ihmisiä kuin, mitä tekivät räjähteet. Jälkiseuraukset myöskin tappoivat sadat tuhannet. Suomikin kärsi omasta ”holokaustistaan”,verraten pienen maan asukaslukuun.

  • Hyvä kuulla tuo.
   Ajattelinkin liittää kommenttiin kysymyksen sinulle miltä tilanne näyttää paikan päällä kun siellä majaa pidät.
   Mutta kiitos kun nyt vastasit kysymättäkin.
   Olen myös muualta lukenut että sionistien tilanne maailmassa olisi menossa huonoon suuntaan, siis heidän kannaltaan, mikä tietysti tarkoittaa hyvään suuntaan meidän ’palestiinalaisten’ kannalta.
   Valitettavaa siinä on että ns. ’normaalijuutalaisetkin’ saavat kärsiä syyttöminä siitä mitä N-yahu lakeijoineen tekee. Se on jo nähtävissä antisemitismin nousuna. Siksi olisi tärkeää että antisionistiset ’atzmonit’ ja ’peledit’ paheksuisivat julkisesti voimakkaasti sionistien puuhia.
   On jopa ennusteita että Israel (sionismi) menettää valtansa kun anglo-sionistinen imperiumi romahtaa ja globaalin vallan painopiste siirtyy itään.
   http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=188247

   • Kiina julisti tuossa ryhtyvänsä kamppailuun ”länsimaista elämäntapaa vastaan” eilen. Repivät nimittäin pelihousunsa, kun huomasivat, että Trump ei bluffaa. Noin 90% Kiinan kaikesta kauppaylijäämästä muodostuu kaupankäynnistä USA:n kanssa. Mikäli tämä 90% leikataan pois, supistuu ”idän painopisteen” kauppaylijäämä Irlannin tasolle, eli noin 50-60 miljardiin dollariin (Irlannilla menee hyvin). Tiedä sitten minne ”painopiste” kääntyy. Jotenkin kuvaavaa Kiinan ”talous tiikeristä” tämä suorastaan symbioottinen suhde Yhdysvaltoihin. Eli käytännössä tämä ”taistelu länsimaista elämäntapaa” vastaan siis tarkoittaa selkeää viestiä kiinalaisille. Kulutusjuhlat on loppu ja rahat kanssa. Ilman USA’n dollareita tuo Kiinan kotimarkkina muuten ei ole niin houkutteleva kenellekään ja karkottaessaan länsimaisia firmoja, jotka noudattavat länsimaista laaduntarkkailua jää aika harvoja firmoja jäljelle joita muut kuin kehitysmaat ostavat. Kauppaa se on toki sekin, mutta kun ne muut kehitysmaa tuotteet eivät täytä Kiinan vaurastuneiden laatuvaatimuksia. Kiina on lisäksi niin saastunut, että ruokahuolto on vaarantunut. Kukaan kiinalainen ei oikein halua Kiinan omia tuotteita niiden heikon laadun takia – Eli taistelu ”länsimaista elämäntapaa” vastaan oli pakko käynnistää. Kyllä kommarit osaa.

    • Eiköhän Kiina selviydy eikä mätäne kuten läntinen kulttuuri.
     Leaders From Across Eurasia Gather for ’One Belt, One Road’ Negotiations (Russian TV)
     RI Staff
     https://russia-insider.com/en/leaders-across-eurasia-gather-one-belt-one-road-negotiations-russian-tv/ri26909

     10 asiaa joista voi nähdä kuinka syvälle läntisen kulttuurin mädätys on jo edennyt.
     Ten Signs Western Society is a Satanic Cult
     https://www.henrymakow.com/2019/05/ten-signs-western-society.html

    • Ei uasakaan niin vahvalla pohjalla ole että voi noin vain ohittaa kiinan vastapakotteet ja pakotteet koskevat vain kymmentä prosenttia maiden viennistä eli irlannin viennin tasoa 60 miljardia. Maailman mitassa usa on jakanut pakotteita sinne sun tänne ja pakotteiden kohteet on liittoutuneet ja myös järjestäneet oman rahajärjestelmän usa johtoisen globaalin pankkijärjestelmän tilalle. Pikapuoliin saattaa tulla pää vetävän käteen pakoteintoilussa. Varma on kuitenkin että suomen talous tulee torppamaan pahemmin kuin on ennustettu.

     • Sitten Suomen hallitus sanoo meille että ”Syökää sanktioita” minkä jälkeen suomalaiset saattaa vihdoinkin ärsyyntyä sillä tyhjä maha on huonokuuloinen.

     • Elämme mielenkiintoisia aikoja. Kansalaisten vapauden kannalta valitettavasti maailmanlaajuinen lama ja eritoten pers’aukisen tehottomat valtiot taitavat olla optimistisin vaihtoehto.

    • Kuitenkin, jos vertaa kansan moraalikäsitteitä noin yleisesti, niin kyllä näyttää kaiken korruption olevan hurjassa nousussa läntisissä maissa, sanoisin paljon enemmänkin kuin itäisellä puolella. Kiina on vanhin ”sivistysmaa”kaikenlaisilla älykkäillä keksinnöilläänkin, jo tuhannen vuotta aikaisemmin kuin muualla. Venäjä on palaamassa oikeille urilleen, päästessään irti kommunismistä, samoin Kiina. Usa taas on vajoamassa jonkinlaiseen ”uhkaavaan kommunismiin” äärivasemmistolaisten halatessa täydellistä valtaa maassaan.Tuskin koskaan on esillä ollut niin monta ehdokasta maan johtajaksi, ja jokainen yhtälailla harhateillä, mistä voimme päätellä, mitä hallusinaatio-aineita he käyttävät. Toinen toistaan älyttömiä, sekä saavuttamattomia ”edustuspuheita kuunnellessa” voi vain todeta miten hajanaiseksi maa on silvottu.

    • Kiina hääräilee Afrikassa,siellä on paljon kansaa,jolle voi myydä jotakin,vaikka vähän halvemmalla. Jääkö sinne yhtään jalokiviä Usan ryöstöretkien jäljiltä ?

 13. Faktoihin perustuva yhteiskunta…juu niin varmaan onkin…tosin ”faktat” sanellaan ylhäältä päin ja jos olet erimieltä niin olet vihapuhuja ja vaarallinen kiihkoilija, vaikket olisi eläessäsi pahoinpidellyt ketään, toisin kuin vaikkapa Helsingin kaupungin pormestarina tällä hetkellä toimiva mies.
  Tämänkin Ylen tilaustyön taustapiruina huseeraavat näemmä ne tavanomaiset kunniattomat paskiaiset joiden elämäntyö on yhteiskuntiemme mädättäminen, aina Soroksesta alkaen. Mielenkiintoisia, vaikkakin yllätyksettömiä kytköksiä. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

 14. Ei pelkästään melko äskettäin eräs kokonaisen kirjan vastaavassa mustamaalaus-tarkoituksessa kirjoittanut, pelkkiä vainoharhaisia olettamuksia tosiasioina esittänyt TALMUDISTI-kätyri:

  ”Kansallisarkistosta löytyi todiste – tutkijat mustasivat Lauri Törnin mainetta keksityillä väitteillä ”,
  https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/kansallisarkistosta-l%c3%b6ytyi-todiste-%e2%80%93-tutkijat-mustasivat-lauri-t%c3%b6rnin-mainetta-keksityill%c3%a4-v%c3%a4itteill%c3%a4/ar-AABo6Hu?li=BBr5KbI&ocid=mailsignout

  • Törni on parissa elämä kerrassa kerrottu olleen vauhdikas baarissa istuja. Turpakeikkaa on jaettu Texasissa asti ja tämä on kirjoitettu kirjoissa, joissa sankari myyttiä on luotu. Ei suomalainen voi olla sankari, jos ei ryyppää ja mätkäse nenukkaan silloin tällöin.

   Hassua väittää, ettei Törni olisi ryypännyt Saksan matkallaan. Mihin tiikeri raidoistaan olisi päässyt? Ennemminkin miettisin mitä sellaista tapahtui Saksassa, että asia on salattu?

 15. Daria Skippari-Smirnova jauhotti vastauksessaan täydellisesti Sarasteen ja koko v-median globalistisimperialistisen ideologian. 😀

  Skippari-Smirnovan esittämät väitteet ”läntisen arvoyhteisön” agressiivisesta ja hyökkäävästä politiikasta Venäjää kohtaan voi tarkistaa ”läntisen arvoyhteisön” omista lähteistä.

  Neuvostoliiton romahdettua ja jäljelle jääneen Venäjän 90-luvun talodellinen kurjistuminen nosti odotusarvon Venäjän täydellisestä tuhoutumisesta ja katoamisesta maailmannäyttämöltä tosi korkealle ”läntisessä arvoyhteisössä”. Kun näin ei käynytkään pettymys oli suunnaton ja syypää tähän oli tietysti tuo yksi ”ihmemies” Putin: 😀

  Muistatteko vielä Madeleine Albrightin ja hänen teesinsä, jonka länsi tietysti kiisti:

  ”That Madeleine Albright, former U.S. Secretary of State, said that it is not fair that Russia possesses such vast natural resources. Variants of the quotes attributed to her include: “How is it fair if a territory like Siberia belongs to only one country?” and “It is terribly unfair for Russia to have so much of the world’s natural resources.””

  https://www.polygraph.info/a/siberia-madeleine-albright-/28088063.html

  Tämä ajatus Venäjän tuhosta ja tuhoamisesta ei ole minnekkään kadonnut ”läntisen arvoyhteisön” ajatushautomoista.

  Viimeksi tätä ajatusta kuvailtiin The Hill-nimisessä ”virallisessa” tai ”puolivirallisessa” amerikkalaisjulkaisussa, ”Managing Russia’s dissolution”,

  https://thehill.com/opinion/national-security/424511-managing-russias-dissolution

  Tälle jutulle antoi ansiokkaan kuvituksen Soutfront.org sivusto videollaan, huomasin oman maammekin olevan aktiivinen osa tätä globaali-imperialistien suunnitelmaa:

  https://www.youtube.com/watch?v=H6LYj49SDP4

 16. Vesa kirjoitti vähän asian vierestä. Tässä muutamia esimerkkejä:
  ”Mainittakoon, että kirjoitus menee harhaan jo otsikossa. Se, että läntiset (tai itäiset) yhteiskunnat ovat ”mätiä”, ei ole valhe. Se on mielipide.”

  Otsikossa oli 2 juttua, tässä tartuttiin vain toiseen niistä ja tässäkin alettiin väittämään semantiikasta.

  ”Miten tämä luonnehdinta suhteutuu siihen, että hän lähestyi yhtä haastateltavaansa, Daria Skippari-Smirnovia, tyyliin ”Oletko jo lakannut hakkaamasta vaimoasi?” — nimittäin kysyen ”Miksi jaat itse valheellista tai vääristeltyä tietoa sosiaalisessa mediassa?”

  Kysymykset eivät ole saman tasoisia. Ensimmäiseen kysymykseen ei voi vastata en, toiseen voi. Eikä muuten edes yritetä kiistää etteikö Daria jakaisi valetuutisia.

  ”Ovatko jotkin määrittelijät kaiken kritiikin ja sidonnaisuuksien yläpuolella”

  Tässäkään ei edes lähdetä osoittamaan, että itse kirjoitettu tieto olisi oikein. Lähdetään suoraan linjalle, että jos joku epäilee meitä niin hänellä ei ole puhtaita jauhoja pussissa. Miksi edes alkaa kirjoittamaan pitkästi jonkun faktantarkistajan taustoista jos pystyy heti näyttämään, että oma juttu on totta?

  ”Orwell on täällä tänään”
  Ainakin Venäjällä. Oletteko lukeneet Moskovan pormestarin ilmoituksen 200 000 kasvojentunnistuskameran asentamisesta kaupunkiin?

  • On varsin olennaista ymmärtää, että ”läntiset yhteiskunnat ovat mätiä” ei voi olla valhe, vaan mielipide.

   Kysymykseen ”Miksi jaat itse valheellista tai vääristeltyä tietoa sosiaalisessa mediassa?” odotetaan selvästi vastaukseksi perusteluja väärän tiedon jakamiselle. Siihen voi toki vastata ”en jaa”, mutta voihan myös kysymykseen ”Oletko jo lakannut hakkaamasta vaimoasi?” vastata ”en ole hakannut”. Ymmärsit kyllä varmasti, mitä tarkoitin.

   Sen, joka syyttää toista valeuutisten jakamisesta, on todistettava syytteensä. Toisin sanoen todistustaakka on syytteen esittäjällä, ei syytetyllä. Saraste ei ollut yksilöinyt väitettään, joten Daria ei voinut ylipäänsä tietää, mistä uutisesta tai uutisista oli kyse.

   Kasvojentunnistusteknologiaa otetaan käyttöön vähän joka puolella, ja siinä on orwelliaaniset ulottuvuutensa. Kiinassa yhteiskunnallista kontrollia on viety erityisen pitkälle mm. kansalaisten sosiaalista pisteytysjärjestelmää kehittämällä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here