Vasemmisto ja talouskasvu

21
Pienviljelyä Kiinassa. Kuva: Anna Frodesiak (public domain)

Ote Vasemmistoliiton ohjelmasta:

”Ilmastohyvinvoinnin ohjelman myötä työpaikkoja syntyy eritoten uusiutuvan energian ja joukkoliikenteen aloille sekä suuriin infrahankkeisiin. Lisäksi työpaikkoja syntyy ilmastonmuutoksen ratkaisuja kehittävän tutkimuksen ja kehityksen pariin.”

Mikä lienee ilmastotyöpaikka an sich? Luulisi, että turhan kulutuksen vähentäminen, kestävien ja korjattavien tuotteiden valmistaminen sekä vähempi turha liikkuminen vähentäisi työpaikkoja, ja se auttaisi lyhentämään työaikoja ja jakamaan työtä uudelleen. Se edellyttäisi tietysti tyytymistä vähempään.

Mutta se vaatisi myös koko talousjärjestelmän muuttamista. Yhtä aikaa kun ei voi sekä syödä että säästää.

Vasemmiston olisi korkea aika keskittyä olennaiseen, jos maailma halutaan pelastaa ja jättää edes jotain myös tuleville sukupolville.

Tämä ohjelma on pelkkää taivaanrannan maalailua ja tyhjää sanahelinää. Talous ei voi perustua jatkuvaan kasvuun ja maksimaaliseen voittojen tavoitteluun.

Kestävää olisi lähituottaminen, -kulutus ja -demokratia. Kohtuus kaikessa. Ei mitään jätti-investointeja.

Pienen pitäisi edelleen olla kaunista. Mihin tämä ajatus on vasemmistolta kokonaan kadonnut?

Kohtuudessa voitaisiin pysyä vain säätämällä minimitulo ja tulokatto. Koko talousjärjestelmä pitäisi laittaa harkintaan. Ei maailma muutu lentämällä ja mehupillikielloilla.

Olisi aika herätä.

21 KOMMENTTIA

 1. Kaijalta terveellinen muistutus politiikan ihan perusteista, kiitos siitä!

  70-luvulla me kansainvälisestä kehityksestä kiinnostuneet luimme innolla F.E. Schumacherin teosta Pieni on kaunista. Se näytti viitoittavan tietä kestävään kehitykseen ja ruohonjuuritason elämisen parantamiseen. Schumacher itse näki kaavailemansa kehityksen paremmaksi nimen omaan kehitysmaille teknologiauskoisen ja -vetoisen kehityksen sijasta.

  Milton Friedmanin lanseeraama uusliberalistinen hyökyaalto kuitenkin nielaisi maapallon, ja kehitysmaatkin jäivät yhä käynnissä olevan uuskolonisaation armoille.

  Vasemmiston todella täytyy kehittää politiikkaansa kohtaamaan myös nollakasvun ajat. Nyt se pyörii samassa ikiliikkujan omaisessa oravanpyörässä, jossa vannotaan jatkuvan kasvun nimeen. Tästä kasvusta menee yli 90 prosenttia omistavalle eliitille, joiden pöydiltä tippuvilla rippeillä muut eivät kykene elämään.

 2. > Kohtuudessa voitaisiin pysyä vain säätämällä
  > minimitulo ja tulokatto.

  Ympäristöystävällinen tuotanto käytännössä aina kilpailee perinteisen tuotannon kanssa samasta työvoimasta. Niinpä sen on maksettava parempaa palkkaa työntekijöilleen, jotta saisi haluamansa työvoiman. Siitä seuraa, että lopputuotteen ympäristöystävällisyys valuu toista putkea myöten pois ympäristölle haitalliseen kulutukseen. Nimittäin tuotannossa toimivan työvoiman omana kulutuksena. Sama koskee koko hankinta- ja alihankintaketjua.

  Olihan vähän monimutkaisesti sanottu, mutta oikaisen kuitenkin loppupäätelmään:
  — Mitä halvempi tuote on kuluttajalle, sitä ystävällisempi se on ympäristölle,
  — koska huonosti palkattu työntekijä kuluttaa luonnon resursseja vähemmän kuin hyvin palkattu ja
  — tuotantoketjun kustannukset lopulta kaikki muuttuvat kulutukseksi jossain vaiheessa.

  • Tuon perusteella voisi puolustaa orjuutta ja (enemmistön) kestoköyhyyttä ympäristöystävällisimpinä yhteiskuntamalleina, huomasit varmaan?

   — Ovatko esim. luksustuotteet tarpeellisia kenellekään?

   — Tarvitsemmeko oikeasti tuoreita kasvihuoneessa kasvatettuja/E-Afrikasta lennätettyjä mansikoita talvella?

   — Eikö kv. ilmastotapaamisia voi hoitaa Skypen kautta?

   — Miksi koneellinen ilmastointi avattavien ikkunoiden sijaan?

   — Miksi julkista liikennettä vailla olevalta maaseudulta ”tehostetaan” palvelut ”kehityskeskuksiin”, sehän lisää pakollista liikennöintiä?

   — Miksi rakentamista koskevissa säädöksissä ei säädetä permakulttuuri- ja kierrätettävyysminimejä?

   Luetteloa voisi jatkaa ad infinitum.

   Olen aivan varma — kokemuksen perusteella — että luettuani hallitusohjelman totean taas ettei tavoitteisiin päästä esitetyillä keinoilla, ja että tavoitteetkin ovat ristiriidassa keskenään.

   Miksi esim. tuoda muualta Eurooppaan lisää kuluttajia, jos liikakulutus on ongelma, ja vielä maksaa siitä? Olisihan taloudellisin , ekologisin ja humanitäärisin ratkaisu lopettaa ainainen sotiminen. Tasa-arvobonus tulisi samalla kun öykkärivaltiot eivät tappaisi pienempiään, naisten ja lasten turvallisuuden paranemisesta puhumattakaan.

   Verokeidastelun ja korruption
   suitsimisella ratkottaisiin tasa-arvokysymysten ohella rahapulaa.
   Jne.

   • Mutta, koska rauhaa rakastavat eivät hallitse enää edes ”Shangri-La”ympäristöä, sielläkin pelaa politiikka. Rahan perässä kiipeäminen sanelee kuka määrää, ja ketä on kuunneltava. Ruohonjuuri tasolla on kuitenkin jo vaisua liikehtimista, joten terrorisoiville johtajille, meillä on heille uutisia. ”Pidä pipostas kun se alkaa”.

 3. Maksimipalkan säätäminen edellyttäisi myös pakkotyön käyttöön ottamista.

  Oletus
  Ihmisten välillä on yksilöllisiä eroja, joita ei voida lainsäädännöllä poistaa. Yksi henkilö tekee saman työn nopeammin ja paremmin kuin toinen (ja kilpailun tarkoitus on löytää nuo erot mitattavissa olevalla tavalla).

  Otan palkkahaitarin ääripäät vertailuun. Vaikkapa siivooja 1’500 kuussa ja lääkäri 25’000 kuussa. Jos lääkärille asetetaan hallinnollisella päätöksellä palkaksi 20’000 vuodessa, on siitä seurauksena, että lääkäri saa vuoden ansion kokoon (20’000 / 300’000) 24 päivässä.

  Lääkärin työaika on 24 päivää vuodessa eli kaksi päivää kuukaudessa. Miksi hän työskentelisi yhtään enempää ellei ole pakko(työ)?

  Tämä ilmiö on jo nyt olemassa. Jotkut hammaslääkärit tekevät työtä vain puolisen vuotta ja lomailevat toisen puolen. Miksi he eivät tee enempää?

  • Meillä täällä USAssa tehdään pitkiä päiviä, lääkäritkin ja muut. Hammaslääkarini aloittaa aamulla kahdeksalta ja lopettelee kuutelta illalla. Sairaaloissa lääkärit tekevät pitkiä päiviä, ja ovat tavoitettavissa puhelimella.Mitenkä pitkään Suomen laiskiaiset ”oppineet ”voivat jatkaa samaan tyyliin, tullaan kylläkin näkemään, vaikkapa piankin. Rappiotilanne ei voi jatkua ilman vakavia seurauksia. Rahanvirtauksen ehtyessä jää täytekakut syömättä.

 4. Uudelleen järjestely olisi pitänyt aloittaa jo Kreikan sekä Rooman vallan aikoina. Kieroilut on opittu niin hyvin jo historian kirjojen sivuilta, ettei ihmisestä ole mihinkään, hallitsemaan toista ihmistä. Riitahan siitä ilmenee jo ensi minuuteilla. Jossakin piilee se alkuperäinen HYVÄ, mutta sitä ei meille ilmoiteta, koska me olemme kykenemättömiä muuttamaan sitä, mikä on päätetty jo ammoisista ajoista lähtien. Me vain emme jaksa sitä odottaa, lyhyen ikämme takia. Vain ”kapea kaistale” oikeamielistä uskoa siihen tarvitaan, ei muuta ?

 5. Jatkuva talouskasvu on varma tuhon tie ja sitähän kannattaa kaikki jos täitä riittää mutta jos ei riitä niin sitten ruvetaan miettimään syntyjäjä syviä. Oikea tie on vakaa talous joka takaa hyvivoinnin kaikille ja yksi keino on tehtyjen työtuntien aina vähetessä lyhentää työaikaa että työtä riittää kaikille. Tähän ei kuitenkaan kapitalistit suostu koska ahneus ja pinnalla pysyminen sitä vaatii mutta jossain sitä on kokeiltukin ja tulokset on hyviä sekä työntekijäin ja työnantajien kannalta. Työntekijäin ja työnantajien sekä yhteiskunnan kesken pitäisi tällainen kikysopimuksen vastakohtasopimus laatia työajan lyhentämisestä.

 6. Miten talous voisi kasvaa jatkuvasti?
  Eihän mikään muukaan voi.
  Hulluus kyllä kasvaa kovaa vauhtia mutta sillekin tulee loppu aikanaan.

  • Juuri niin. Kaiken kasvussa tulee eteen pysähdys. Luonnossa siitä on hyviä esimerkkejä. Puut kasvavat vain määrättyyn korkeuteen kunnes ne vanhenevat ja kuolevat pystyyn ”keloiksi” takan lämmikkeiksi. Sequoiat ovat maapallon korkeimpia puita, mutta niilläkin on rajansa kasvussa. Mooseksen männyt ovat vanhimpia puita lännellä, mutta niilläkin tulee raja eteen. Jos jokin voimallisempi ei astuisi estämään maapallon pinnalla tapahtuvaa tuhoamista, niin johan sen sanelee järkikin mihinkä se johtaa, täydelliseen tuhoon. Tuhansien vuosien kokemuskaan ei viisasta ihmisiä elämään sovussa keskenään. Sille ihminen ei voi mitään, koska ihmistä johtaa voimakas henkiolento, jonka aika tulee kulumaan loppuun, kunnes alkuperäinen järjestys palautuu voimaan maan päälle. Me emme jaksa sitä odotella, siksi me yritämme hoitaa asiat itse, surkein tuloksin. Syvimmät salaisuudet tuntevilla ei ole pelkoa tulevaisuudesta vaan vapauttavaa toivoa.

 7. Kapitalistiksi leimattiin ennen henkilö joka ajoi Cadillakilla Mannerheimintietä edestakaisin. Nykyään köyhä ”kirkon rottakin ajaa mersulla”. Arvot ovat muuttuneet. Länsimaisissa valtioissa näyttää nykytilanteen mukaan olevan enemmistönä vasemmistolaisia miljonäärejä. Suurten tietokonefirmojen omistajat eivät edes keskustele ”oikeistolaisten kanssa”, koska heidän tulevaisuudenkuvansa keskeytyy täydelliseen maansa hallintaan. Mr.TRUMP on ”riippumaton”, tilanteiden mukaan. Hänen kannatuksensa on loivassa nousussa. Hitaasti mutta varmasti on parempi kuin, hätäilemällä saa ainoastaan aikaan ”kusipäitä mukuloita”. Kuitenkin yksikään ihminen ei tee kansaa ”autuaaksi”. Seuraavissa vaaleissa nähdään onko missään mitään tolkkua.

 8. Hirmuhintaisia avaruusraketteja valmistuu kuin nauhalta, eikä niiden lentojen tulokset ratkaise mitään. Täältä maan päältä on otettava ”eväät mukaan”, koska kuolleet planeetat eivät tuota mitään. Rahaa palaa ja joidenkin tilit vaativat uusia säilytystiloja. Huvittavaa sekä mielenkiintoista seurata kaikkea mielipuolisuutta, kun TESLAn johtaja aikoo lähettää johonkin kaukaiseen kohteeseen hienon autonsa, ollakseen siellä jo valmiina myymässä niitä kun aika tulee eteen,LOL. Suuressa viisaudessaan ihminen on menettänyt järkensä. Maasta me olemme, ja maahan me päädymme, kunnes toisin määrätään ?

 9. Green Movements are all Illuminati Psyops
  By wmw_admin on May 23, 2019

  henrymakow.com
  Climate change hysteria, the Green Party, environmentalism and conservation are all Illuminati sponsored. They are different aspects of the one per cent wanting to preserve the planet for their enjoyment and exploitation from useless eaters like you and me.

  This 1995 article exposes the elaborate efforts the Illuminati devote to making sure deplorables don’t survive or prosper at the expense of the people who own the planet.
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=188743

 10. Juuri nyt, USA kärsii täydellisestä toimettomuudesta saadaa mitään yhteiskunnallisia korjauksia aikaan, koska vasemmisto on päättänyt ”syrjäyttää istuvan presidentin,potkimalla hänet ulos valkoisesta talosta”. Uusien syytteiden kaivelemiseen kuluu kaikki kallisarvoinen aika,vaikka mitään virkavirheitä ei ole kyetty todistamaan. Se kaikki on selvänä esimerkkinä mihinkä ollaan menossa. Täydelliseen sekasortoon. Huomaako ”äänestävä kansa” mitään vai onko pimeys voitolla. Vastapuolueen PELOSI näyttää menneen sekaisin vetäessään puheisiinsa Jumalan suojelevan jopa rikollisiakin MS-13 murhajärjestön jäseniä. Katolilaisuus on tehnyt tehtävänsä, siinäkin suunnassa.Sille nauravat jo ”aidanseipäätkin”. MUMMUKUUME saattaa sekoittaneen PELOSIN aivot. OBAMAN laittomat vakoilut TRUMPin alkumetreillä ovat alkaneet paljastua, sekä koko CIA ja FBI johdon jäsenet tullaan viemään syytteisiin hyvin pian.VENÄJÄ ei siihen kuulu millään tavalla. Vasemmiston petosta kaikki.

 11. Kun Kungfutse oli 50-vuotias hän lähti matkustamaan ympäri Kiinaa. Matkojensa aikana hän levitti ajatuksiaan, erityisesti aforismien muodossa. Hänen vaikutuksensa oli niin suuri että pian kaupunkien aukiot alkoivat täyttyä ihmisistä. Jopa poliitikot ja vallan miehet hyväksyivät ja ryhtyivät käyttämään hänen mietteitään.

  ”Jos haluat tulla viisaaksi, opi kyseenalaistamaan järkevästi, kuuntelemaan huolellisesti, vastaamaan tyynesti ja olemaan hiljaa kun sinulla ei ole mitään sanottavaa.”
  – Johann Kaspar Lavater –

  Kungfutsen ajattelu pyöri koulutuksen ympärillä ja hän piti sitä hyveen lähteenä. Hänen tulkintaansa kuuluu kolme perushyvettä: ystävällisyys, joka luo iloa ja sisäistä rauhaa, tiede, joka hälventää epäilyksiä sekä rohkeus, joka karkottaa kaikki pelon eri muodot. Seuraavaksi jaamme kanssasi joitain Kungfutsen lainauksista jotka ovat vielä nykyäänkin merkityksellisiä.

  https://mielenihmeet.fi/kungfutsen-ajatukset-perinto-ihmiskunnalle/

  • Sanon AAMEN, tuohon opettelemaan olemaan hiljaa, kun ei ole mitään sanomista. Syyllistyn sellaiseen ihan päivittäin? Elä siinä sitten rauhanomaisesti lähimmäistesi seurassa? Ei tulis kuuloonkaan.Meitä on niin moneen JUNAAN, a sitten lisäksi on vielä niin pirun monta junaakin,heh. Sitten taas vastakohtana, suvussa on ollut sellainen ”tuppisuukin”,ettei saanut vastausta kuin vasta seuraavana päivänä, jos silloinkaan? Hämäläiset ovat siihen kuuluisuuksia, tuijottavat vain ja jatkavat menoaan. Karjalasta tulleet ovat ”aina äänessä”, kuin rokkapata, vilkkaita ja naurettavia ( se on huvittavia). En osaa sanoa johtuuko se ”ruokavaliosta vai mistä”. Mutta olishan se aika tylsää elää porukoissa joilla kaikilla on vain samat jutut,LOL.

 12. Vasemmiston riveistäkin jo alkaa kuulua murinaa, kun miljoonat laittomat rajanylittäjät levittäytyvät heidän asuinympäristöönsä. N.Y. osavaltion vasemmisto aikoo antaa laittomille oikeudet ”ajokorttiin”, joka on henkilötodistuksenä äänestyksiin. ”Hallelujaa ja lujaa”? Siinä se syy tulikin esille, vasemmiston haaliessa omalle puolueelleen äänestäviä kannattajia. Se olisi oikeistolaisten suuri menetys, ja ajaisi talouden alas, nostaen taas työttömyyden huippuunsa. Itsetuhoon on olemassa helpompiakin ratkaisuja. Maa kuhisee pirullisia ihmisiä.

 13. Hieman lisäystä vaikka ei ne teitä taida kovin paljoa kiinnostaa, kun niistä asioista ei maassanne ilmoiteta. New Yorkin kaupunginosassa, Queensissä ovat valinneet nais-vasemmistolaisen jolla on tarkoitus sulkea Rikers Island vankilan ja päästää sen rikolliset asukkaat vapaaksi kaduille,se vasta on demokratiaa se. Lakituvat kiinni ja roskajoukoille vapaavalintaiset kuviot.Kauppojen varkaita ei poliisi voi vangita, koska ihmisillä pitää olla ”oikeuksia”.Tänäiltana on juuri meneillään tusinan verran demarien pressaehdokkaitten haastattelut TVeessä.
  Mikä sirkus se on, ei niissä tyyppien selityksissä ole päätä eikä häntää.Kirjava porukka hyvätuloisia tyyppejä, joukossa muutamia miljonäärejäkin, muka köyhien asioilla,hah. Näinollen TRUMPin voitto näyttää varmalta, niiden sirkupelleilijöiden rinnalla. Että toivoa on?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here