Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Ortador (AMLO) on kertonut hallituksensa tekevän lopun verohelpotuksista maan suurimmille yrityksille. AMLO vertasi edeltäjänsä, Enrique Peña Nieton suuryrityksille antamia noin 20 miljardin Yhdysvaltain dollarin veroetuja gangstereiden tekemään varkauteen.

Meksikon verojohtaja Margarita Rios Farjat tarkentaa, että yrityksistä, jotka hyötyivät näistä yli 400 miljardin Meksikon peson verohelpotuksista, peräti 58 on listattu pörssiin. (Kirjoitushetkellä 1 peso = 0,05 dollaria, toim.huom.)

AMLOn vasemmistopuolue Morenan (National Regeneration Movement, Kansallisen uudistumisen liike) budjettikomitean jäsen Alfonso Ramirez Cuellar sanoo paikallisten suurien pankkien hyödyntäneen verohelpotuksia. Ramirezin mukaan julkisesti saatavissa olevan datan perusteella Citigroupin Meksikon toimipiste, Citibanamex, sai 53,4 miljardia pesoa verohelpotuksia, ja sen meksikolainen vastine Grupo Financiero Banerto sai 30,1 miljardia pesoa veroalea.

Veromekanismeja on käytetty väärin, ja siitä tehdään nyt loppu, AMLO sanoi.

Kommentti

Verohelpotus on kilpailuetu. Verohelpotusten ’suurkuluttajina’ pankit ja suuryritykset ovat myös ahkeria veronvälttelijöitä.

Oxfam America arvioi vuonna 2016, että 90 prosenttia 200 suurimmasta monikansallisesta yrityksestä välttelee veroja hyödyntämällä siirtohinnoittelua, voittojen ilmoittamista matalan verotuksen maissa ja kaikkia mahdollisia lain suomia porsaanreikiä.

Eurooppalaisista pankeista saksalaiset ja brittiläiset ovat aggressiivisimpia verojen välttelijöitä suosien Monacoa ja Luxemburgia. Verottamatta jäävä raha maksatetaan muilla väestönosilla mm. leikkaamalla perusturvaa ja -palveluita.

Riikka Söyring

Artikkelikuva (uudelleenrajattu) Meksikon uuden presidentin Andres Manuel Lopez Ortadorin (vasemmalla) ja aiemman presidentin Enrique Peña Nieton vallansiirtoon liittyvästä tapaamisesta Meksikon kansallispalatsissa 9.8.2018: Presidencia de la República Mexicana (CC BY 2.0)

5 KOMMENTTIA

 1. Suorat valtion tuet on hulluutta pörssiyhtiöille kun ne menee suoraan osakkeenomistajien osinkoihin hyödyttämättä mitenkään itse tukea saanutta yritystä. Ne estää siten yhtiön kehittämistä kun tulos saadaan plussalle valtiontuilla vaikka se pitäisi saada plussalle yrityksen omalla tuottavuudella ja innovaatioilla. Myöskään muiden yritysten valtion tuki voi olla vaarallista kun se pitää tuottamattomia yrityksiä pystyssä ilman että ne tuottaa itse voitollista tulosta eli tuki menee zombietaloudelle. Saapa nähdä pystyykö uusi hallitus puuttumaan pörssiyhtiöiden valtion tukiin kun edellinen hallitus ei siihen pystynyt.

   • ”Mexikosta asti pitää hakea terveen elämän mallia”

    Sama on käynyt itsellä mielessä.

    AMLO on monin tavoin poikkeuksellinen presidentti. Mies matkustaa turistiluokassa, tapaa ihmisiä ruokaloissa ja kahviloissa, liikkuu usein ilman turvamiehiä jne.
    On lisäksi saanut huume- ja jengiväkivaltaa kuriin.

   • Eikö Mexikon tilannetta voi seurata, miten siellä todellisuudessa eletään? Onko maassa enää ketään rehellistä ihmistä kaiken rikollisuuden keskellä? Murhaluvut maapallon johdossa, varsinkin USAn rajan molemmin puolin. ”NOGALES” yksi surullisen-kuuluisa rajakaupunki, missä riehuvat narkoottisten aineiden kuljettajat. Mexikon hallituksen sekä paikallisten ”Honchojen täytyy hyötyä liikenteestä, koska antavat sen jatkua”. Mexico on Usan vaikeimmin hallittava ”mätäpaise lainkuuliaisille kansalaisille”. Lisäät siihen Usan puolella riehuvat rikolliset, niin ei ole paljoa hurraamista. Molemminpuolinen tulevaisuus on toivotonta politikoimista. Valtioiden hallitsijoiden rikollisuudet eivät rajoitu ainoastaan länsimaihin, sitä on kaikkialla, joka maassa, mutta ei tietenkään Suomessa?

 2. Trump pani toimeksi, rankaisemalla Mexicon hallitusta siellä valmistettuihin tavaroihin kunnes muuttavat käytöksensä laittomiin rajanylittäjiin Usan puolelle. Prosenttiluvut nousevat joka kuukausi jos ei muutosta tule laittomuuksiin. Paras tapa on, ”ottaa isosta LOMPAKOSTA”. Onneksi meillä on nyt liikemies ”ratissa”, joka tietää miten bisnestä rullataan. Turhat kaunopuheet eivät enää toimi vasemmistolta. Usa kuhisee miljoonilla ”laittomilla” tunkeutujilla, vastoin maan lakia, siitä vain on kysymys, inhimillisistä vetoomuksista huolimatta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here