Satavuotinen kylmä sota

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita heikentävät petetyt NATO-lupaukset ja epäluottamuksen kierre.

44

USA:n ja Venäjän välit eivät ole kunnossa. Sen voinee myöntää jokainen asettumatta kummankaan puolelle tai kumpaakaan vastaan. Valtamedia Suomessa on omalla tavallaan puolensa valinnut — se haukkuu kummankin suurvallan johtajaa surutta eikä tunne huolta huomisesta. Ja kansalaiset osallistuvat tähän riehaan innolla. Monilla Facebook-kirjoittajilla se kuuluu päivittäiseen rutiiniin. Joukossa on nimekkäitäkin henkilöitä.

Suhteiden kiristymisellä on kuitenkin vakava puoli, joka medialta jää huomaamatta.

Vastakkain on kaksi suurinta ydinasevaltiota, ja räjähdysherkkiä kohteita on lukuisia. Vaarana onkin, että ihmiskunta kävelee ikään kuin unissaan kolmanteen maailmansotaan, joka saattaa olla se viimeinen. Edellisen kerran ihmiskunnan unissakävely muuttui sodaksi ensimmäisen maailmansodan yhteydessä. Silloin ei kuitenkaan ollut ydinaseita.

Meidän suomalaisten kannalta lähin räjähdysherkkä kohde liittyy NATOn itälaajenemiseen. Itämeren alue on meitä lähimpänä, mutta Ukrainakaan ei ole kovin kaukana.

Suomen kannalta NATO on jo nykyisellään ehdottomasti merkittävin sodan uhka, ja se asia ei selittelemällä ja kiertelemällä miksikään muutu. Jos Suomi liittyisi sotilasliittoon, uhka kasvaisi entisestään, ja jyrkästi.

Baltian maat eivät liittyneet NATOon äkillisesti, ikään kuin poliittisen oikun seurauksena. Taustalla on tietty historiallinen kehitys, joka on syytä tuntea.

Saksat yhdistyivät lokakuussa 1990. Valmistelevia neuvotteluja käytiin ensin Reaganin ja sitten Bush vanhemman hallinnon ja Neuvostoliiton puolelta Gorbatšovin hallinnon välillä. Gorbatšoville luvattiin, että NATO ei laajene tuumaakaan itään, jos Neuvostoliitto hyväksyy Saksojen rauhanomaisen yhdistymisen.

Monet tahot ovat jälkikäteen väittäneet, ettei mitään lupauksia laajentumattomuudesta koskaan annettu. Stephen Cohen kuitenkin kertoo kirjassaan, että George Washington -yliopiston National Security Archive julkisti joulukuussa 2017 joukon asiakirjoja, jotka yksityiskohtaisesti vahvistavat kyseiset lupaukset. Lisäksi Ison-Britannian, Ranskan ja Saksan johtajat omalta osaltaan sitoutuivat niihin.

ENNEN NEUVOSTOLIITON HAJOAMISTA Varsovan liiton ja NATOn välillä vallitsi eräänlainen kauhun tasapaino. Kummallakin osapuolella oli (ja pelkästään Venäjälläkin edelleen on) riittävästi ydinaseita koko ihmiskunnan tuhoamiseen. Kun Neuvostoliitto lakkautettiin vuonna 1991, purettiin samalla myös Varsovan liitto. NATOa ei kuitenkaan lakkautettu, vaikka sen olemassaolon tärkeimmäksi syyksi oli kerrottu Neuvostoliiton länsimaille aiheuttama uhka. Tästä syntyi geopoliittinen epätasapaino, joka on edelleen ratkaisematta.

Bill Clintonin hallinto aloitti NATOn itälaajenemisen, joka on sittemmin edennyt monessa vaiheessa. Clinton lupasi aluksi, ettei uusiin NATO-maihin perusteta sotilastukikohtia. Kaikki venäläisille eri yhteyksissä annetut lupaukset on kuitenkin rikottu, ja USA on vetäytynyt ohjusten vähentämiseksi tehdyistä sopimuksista. Yhdysvalloilla/NATOlla on eri puolilla maapalloa noin 800 sotilaallista tukikohtaa. NATOn tukikohdat Baltian maissa ovat pieni osa tätä maailmanlaajuista vyörytystä.

NATO enlargement stages
NATOn laajentumisen vaiheet. Lähde

Valtamedia sekä Suomessa että kaikkialla länsimaissa puhuu jatkuvasti Venäjän aiheuttamasta uhasta Itämeren alueella. Mitään Itämeren alueen kriisiä ja Venäjän väitettyäkään uhkaa ei olisi, ellei NATO olisi laajentunut Baltian maihin ja tuonut sotakalustoaan niihin ja Itämerelle. Tiivistäen voidaan sanoa, että NATOn legitimiteetti perustuu pelkästään sellaisten ongelmien ratkaisemiseen, jotka se itse on aiheuttanut ja joita se jatkuvasti aiheuttaa lisää.

Tapahtunutta kehitystä voi tarkastella pidemmällä aikajänteellä. USA:n ja Venäjän välillä on ollut hiukan vaihdellen kylmä sota jo lähemmäs sadan vuoden ajan. Kaikki merkittävät liennytyskaudet (détente) ovat olleet republikaanipresidenttien (Eisenhower, Nixon, Reagan) aikana. Myös Trump olisi aloittanut uuden liennytyskauden, mutta demokraatit estivät sen republikaanien puolue-eliitin tuella. Trumpin ja Putinin tapaaminen Helsingissä olisi voinut olla hyvä alku.

Stephen Cohen pohtii sitä, miksi USA:n johto tuli yleensä melko hyvin toimeen kommunistisen Neuvostoliiton johdon kanssa. Mutta nyt, kun Venäjällä on ainakin kohtalaisesti toimiva demokratia ja presidenttinä antikommunistinen Putin, Venäjästä onkin yhtäkkiä tullut uhka USA:n olemassaololle. Cohenin mielestä Putin on hyvä ja maltillinen Venäjän johtaja, joka kaiken lisäksi oli virkakautensa alussa hyvin länsimielinen. Putin on julkisesti todennutkin menettäneensä illuusionsa lännestä.

Syyksi USA:n presidenttien Venäjä-suhteita koskeviin eroihin Cohen arvelee ideologisen taustan. Seuraavassa esitettävä on tietenkin karkea yleistys ja yksinkertaistus. Presidenttien välillä on luonnollisesti suuria yksilöllisiä eroja.

DEMOKRAATIT OVAT aina kaikissa olosuhteissa vaatineet, että Venäjästä pitää tulla demokraattinen, liberaali, Amerikan kaltainen markkinatalous. Tätähän amerikkalaiset ovat vaatineet Vietnamilta, Irakilta, Libanonilta, Libyalta, Syyrialta jne. Sanallisia vaatimuksia on aina tarpeen tullen tehostettu johtajien teloituksilla ja massiivisilla pommituksilla.

Republikaanit ovat lähtökohdiltaan pragmaatikkoja. Välit muihin maihin pyritään pitämään kohtuullisina niin, että kauppaa voidaan käydä. Taustalla on lisäksi Markku Ruotsilan perusteellisesti selvittämä perinteinen — luokkaa 200 vuotta — näkemys siitä, että USA on maailman paras maa, josta toiset voivat ottaa oppia mutta joka ei sekaannu toisten asioihin.

Tämä viimeksi mainittu asia tuli muuten kirkkaasti esille Trumpin puheessa YK:n avajaisistunnossa viime vuonna. Mm. Suomessa puheesta uutisoitiin vain ne kuusi sekuntia, jolloin yleisö nauroi presidentille. Puhe kesti yli puoli tuntia, mutta ilmeisesti yksikään toimittaja ei seurannut sitä loppuun saakka. Kukaan paikalla ollut ei varmuudella nauranut puheen loppuosan aikana. Osa todennäköisesti puristi rystyset valkoisena tuoliaan.

Puheessaan Trump sanoi suorasukaisesti hyvästit sille sääntöpohjaiselle maailmanjärjestykselle, jota NATOa ihannoivat suomalaiset niin kovin kaipaavat. Hän sanoi suoraan, että maailman kansat voivat elää omaa elämäänsä, omien arvojensa mukaisesti, eikä Yhdysvallat sekaannu niiden asioihin. Samalla hän edellytti, etteivät toisetkaan sekaannu Yhdysvaltain asioihin.

Tähän liittyen voisi lopuksi verrata Yhdysvaltoja idän suurvaltaan Kiinaan. Perinteinen amerikkalainen käsitys ylivertaisuudesta ja toisten asioihin sekaantumattomuudesta on, mutatis mutandis, sama kuin kiinalaisten käsitys omasta historiastaan ja asemastaan maailmassa ennen ja nyt. Xi Jinping on tämän pitkän historian oivallinen tulkki ja erinomainen käytäntöön viejä. Kiina rakentaa rautateitä, siltoja, satamia ja muuta infrastruktuuria Aasiaan ja Afrikkaan ja jossain määrin jo Eurooppaankin. Ja tätä se on tehnyt ilman, että se olisi sekaantunut yhdenkään valtion asioihin, käyttänyt pommikoneita ja vaihtanut hallintoja.

Timo Kuronen on eläkkeellä oleva filosofian tohtori.

Lähteet

Stephen F. Cohen (2019): War with Russia? From Putin & Ukraine to Trump & Russiagate. New York: Hot Books.

Stephen F. Cohen (2016–2019), haastatteluja ja luentoja (YouTube-videot)

Martin Jacques (2012): When China Rules the World, Second Edition. London: Penguin Books.

Richard Sakwa (2016). Taistelu Ukrainasta. Tallinna: Vastapaino.

Donald Trumpin puhe YK:n avajaisistunnossa 25.9.2018

44 KOMMENTTIA

  1. ”Kiina rakentaa rautateitä, siltoja, satamia ja muuta infrastruktuuria Aasiaan ja Afrikkaan ja jossain määrin jo Eurooppaankin. Ja tätä se on tehnyt ilman, että se olisi sekaantunut yhdenkään valtion asioihin, käyttänyt pommikoneita ja vaihtanut hallintoja.”
    Se on varmaan sitä kuuluisaa kiinalaista viisautta jota lännen rikollinen Nwo-mafia ei omaa ja siksi sen pitää kuten impotentin väkisin yrittää.
    Linkkaan muutaman artikkelin tännekin jossa siitä kerrotaan:

    Putin Treats Xi to a Very Personal 3 Day Russia Tour, Great Insight Into Their Friendship (Russian TV News)
    (Vesti)
    The most dramatic event of this week was definitely the International Economic Forum in St. Petersburg, we’ll talk about it later. But let’s begin with the meeting of Vladimir Putin and President of China Xi Jinping. After taking part in the big Russian-Chinese program in Moscow, Putin and Xi headed to the economic forum. There’s a lot to say about the Russian visit of the Chinese president: 30 investment projects, a new factory of a Chinese car company in Tula Oblast, the 70th anniversary of the resumption of diplomatic ties the Bolshoi Theater, and the panda diplomacy.
    But the main thing is that since 2001, Russia and China had a neighborhood agreement under the slogan ”forever friends, never enemies.” Now, we can compliment the phrase by adding Xi Jinping’s words ”the closest friends.”

    In addition, giving Russia two pandas wasn’t just a nice gesture but a deeply political one. China has withdrawn its pandas from the US zoos back home. Only the countries that China trusts can have pandas. Right now, we have the unique opportunity to take a close look at those pandas, even closer than Putin and Xi Jinping.
    https://russia-insider.com/en/putin-treats-xi-very-personal-3-day-russia-tour-great-insight-their-friendship-russian-tv-news

    ESCOBAR: Putin, Xi to Cut US Dollar Out of Eurasian Trade; US Elites Panic
    The Russia-China strategic partnership, consolidated last week in Russia, has thrown U.S. elites into Supreme Paranoia mode, which is holding the whole world hostage
    Pepe Escobar
    Something extraordinary began with a short walk in St. Petersburg last Friday.

    https://russia-insider.com/en/economics/escobar-putin-xi-cut-us-dollar-out-eurasian-trade-us-elites-panic/ri27231

    Näistä ei meidän v-media juurikaan kerro. Taitaa olla liian tuskallista asiaa…? Mutta en ole varma kun hesarimediaa en enää lue.

    • jatkona
      Samaan aikaan ’läntisen arvoyhteisön’ Isot Pojat naurattavat ihmiskuntaa vakuuttaessaan rauhan tahtoaan ja kuvitellen että maailma on niin tyhmä että se yhä nielee hatullisen pashaa…
      Trump and NATO Warmongers Proclaim Peace
      By Lasha Darkmoon
      In Orwell’s Nineteen Eighty-Four, the Ministry of Peace concerns itself with war and the Party’s slogan is “War is Peace”. Donald Trump and his team of warmongers are obviously keen students of Orwell.
      At the 75th anniversary this week of the Allied assault on Nazi-occupied France, US President Donald Trump and other NATO leaders issued a “D-Day Proclamation.”
      In it, they pledged never “to repeat the horror of World War Two.”
      The US and 15 other nations, including Britain, France, and Canada, also declared their commitment to “resolve international tensions peacefully.”
      If the so-called D-Day proclamation sounds like a load of PR twaddle, that’s because it is.
      … However, the proclamation by Trump and his gang of NATO warmongers has to be seen as nothing but cynical lip-service.
      http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=189688

    • Kiitos hyvistä kommenteista. YLE ja HS eivät todellakaan kerro näistä massiivisista kokouksista muutoin kuin korkeintaan joistakin yksityiskohdista. Kyselin sitä parilta YLEn toimittajalta viime syksynä. Linja on täysin harkittu. EUn vähäisetkin tapahtumat raportoidaan paljon paremmin.

      Olen samaa mieltä kanssasi, että Pietarin tilaisuus ja laajan BRI-sopimuksen allekirjoittaminen olivat historiallisia tapahtumia. Xi Jinping muutti aikatauluaan muutamaa päivää aikaisemmin päästäkseen laajan valtuuskuntansa kanssa Pietariin.

      • Mieluista kuulla että olemme samoilla linjoilla.
        Hegemonian painopiste on siirtymässä väistämättä itään mikä on tuskallinen paikka rikolliselle Nwo-mafialle, johon mekin olemme itsemme sitoneet.
        Kuin tukena ylläoleville artikkeleille luin juuri Unz.comin uusimman artikkelin mikä vahvistaa Idän nousua maailman johtajaksi.
        When China Leads the World
        Hegemony vs. Human Authority
        GODFREE ROBERTS
        Jo pelkästään tämä yksi ote siitä kertoo kuinka viisaita kiinalaiset ovat ja kuinka pahasti perässä anglo-sionistien imperium laahaa.
        — ”An early Chinese thinker, Xunzi[2], proposed that, though hegemons know how to win wars, “The ruler who makes his own state act correctly will attain international primacy.” The domestic determines the international and since humane authority–based on morality rather than power–is superior to hegemony it is more important to win over people than territory.
        States wishing to exercise humane authority must be the first to respect the norms they advocate and leaders of high ethical reputation and great administrative ability will attract other states. “To be compassionate in great matters and overlook the small makes one fit to become lord of the covenants. Loving friends, being friendly with the great, rewarding your allies and punishing those who oppose you, the lord of the covenants has a definite duty and his moral standing should match it.” Presiding over the meetings of other states grants international recognition of humane authority.
        Two centuries later, Confucius expressed the principle thus, “Superiors and inferiors relate to each other like wind and grass: grass must bend when the wind blows over it”.

        Muun maailman herätessä ja alkaessa tajuta Nwo-mafian raadollisuutta se väistämättä valitsee Kiinan ja hylkää Mafian mikä johtaa suureen globaaliin muutokseen.
        Psykopaattinen Mafia tekee kaikkensa voidakseen jatkaa muiden riistoa ja saattaa pakon edessä käynnistää suursodan ja tuhota maailman. Sen kiinalaiset ovat ottaneet huomioon ja etenevät siksi hitaasti ja harkiten yhteistyössä muun maailman sorrettujen kanssa. Sodan aloittajat tietävät siksi varmuudella että he silloin tuhoavat myös itsensä.
        http://www.unz.com/article/when-china-leads-the-world/

  2. Johan tuo on aika käydä se 3.sota kun ihmiset ja valtiot ja erilaiset sotilasliitot sekä valtioliiitot eivät ole kahdesta edellisestä maailmansodasta oppineet rauhanomaista kanssakäymistä. Ilmeisesti maailman vallanpitäjät luulevat voivansa toimia kuin apinalauma eikä huomaa miten tämä harkitsematon toiminta voi yllättäen johtaa peruuttamattomiin seurauksiin.
    Putinilla ja trumpilla lienee realistinen näkemys tilanteesta mutta trumpilla on vastassa usan ja eun liberaali puolueet arvoineen joita ei kuitenkaan itsekään noudata valtion välisissä suhteissa vaan kuvittelee olevansa oikeutettuja pakottamaan muita arvoihinsa ja liberaalien ylivaltaan. Suomi on liian köyhä pystyäkseen olemaan naton mukaisessa asevarustelussa mukana muuten kuin kestämättömän suuren lisävelan otolla ja senhän se tekee. Ehkä käy kuitenkin niin että ilmaston muutos ja luonnon tuhoaminen lopettaa ihmiskunnan ennenkuin 3. maailman sota saadaan aikaiseksi.

  3. > Yhdysvalloilla / NATOlla on eri puolilla maapalloa
    > noin 800 sotilaallista tukikohtaa.

    Sotilastukikohtien ylläpitäminen on kallista. Rahoitus on kestävällä pohjalla vain, jos alistetuista kohdemaista saadaan otettua varallisuutta niin, että jatkuva tulovirta kattaa kustannukset.

    — Periaatteessa sotilastukikohtien ekonominen malli on täsmälleen sama kuin siirtomaiden ekonomia.
    — Nykyään vaan ei ole muodissa kutsua siirtomaiksi noita maita, joiden maaperällä astuu USA:n sotilassaapas vahvemman oikeudella.
    — Esimerkiksi sanalla rauhankumppani on parempi kaiku alistettujen kansojen korvissa kuin sanalla siirtomaa.

    Dollarin valta-asema reservivaluuttana ja ihmisten usko sen arvoon on mahdollistanut myös tukikohtien rahoittamisen dollarisaatiolla.

    — Tukikohtien paikallisilta ostettavat palvelut rahoitetaan yksinkertaisesti vain painamalla dollareita ja ostamalla niillä tarvittavat hyödykkeet.
    — Nämä dollarit sitten jäävät kiertämään kohdemaan sisäisessä taloudessa palaamatta koskaan takaisin USA:aan: Ja ihme tapahtui. Tukikohdan ylläpitäminen muuttuikin ilmaiseksi!

    > Kiina rakentaa rautateitä, siltoja, satamia ja
    > muuta infrastruktuuria Aasiaan ja Afrikkaan
    > ja jossain määrin jo Eurooppaankin.

    Kiinan into investoida ulkomaille on seurausta sen halusta päästä irti dollareista. Kun omistaa yli triljoonan dollarin edestä dollareita ei niistä voi päästä eroon noin vain hiiren klikkauksella. Kiinan kannalta kyseessä on vaihtokauppa. Luopuessaan velkakirjojen omistuksesta Kiina haluaa jotain muuta tilalle.

    — Jos Kiina myisi velkakirjansa ja ottaisi tilalle dollareita, sen asema vain huonontuisi. Kun velalle sai edes jonkinlaisen koron, dollareille ei saa mitään.
    — Dollareita ja USA:n velkakirjoa sääntelee yksi ja sama lainsäätäjä, joten molempiin liittyy aivan saman suuruinen poliittinen riski.
    — Dollarit ja USA:n valtion velkakirjat ovat molemmat samalla tavalla rahaa. Toiselle maksetaan korkoa toiselle ei. Valtion velkakirjat kelpaavat 100% vakuudeksi dollarilainoille; ne ovat siis rahaa, jonka valtio on painanut itselleen.

    — Jos Kiina myisi USA:n velkakirjansa ja ottaisi vaihdossa jotain muuta valuuttaa, se joutuisi ojasta allikkoon. USA:n dollari on kuitenkin luotettavin valutta tällä hetkellä.
    — Sen sijaan, että se vaihtaisi velkakirjansa esimerkiksi Nigerian naira’aan (NGN) on järkevämpää investoida Nigeriaan.
    — Kaikki maat, jotka hyväksyvät dollareita vastineeksi maassa olevasta omaisuudesta kelpaavat investointikohteiksi.
    — Pitkällä aikavälillä on järkevää investoida vain kohteisiin, jotka ovat paikallisten valmistamia, joita paikallinen työvoima ja tietotaito pystyvät pitämään yllä (ja jotka ylipäätään ovat kannattavia). Esimerkiksi rautatiet tai tieverkko.

    Ei riitä, että dollareita vaihdetaan kolmansissa maissa olevaan omaisuuteen, vaan näistä sijoituksista saatavat palautukset, osingot, lyhennykset ja korot, pitää saada Kiinan omassa valuutassa, reaalisena omaisuutena tai kullassa. Vasta tässä vaiheessa dollareista on päästy ”lopullisesti eroon”.

    — Kun noilta kehitysmailta ei loppupelissä kuitenkaan tule löytymään rahaa velkojen maksuun, ainakin jos historiaan on luottaminen, asia tullaan ratkaisemaan siten, että
    — niiden oma valuutta sidotaan mukaan kansainväliseen monivaluuttayhteistyöhön ja ne voivat maksaa velkansa omalla valuutalla.

    Nämä kaksi kohtaa olivat
    > vain johdantona
    > loppupäätelmälle:

    Kiinan aktiivinen investointitoiminta muualle kuin USA:aan tai dollariin on strateginen uhka Yhdysvalloille.

    1)
    Kiina käyttää noihin investointeihin sitä rahaa, joka tällä hetkellä on luovutettuna USA:n valtion käyttöön velkakirjoina. Eli perii velkojaan USA:lta. Siis valtion velanotto vaikeutuu jatkossa. Raha alkaakin virrata pois dollarista.
    — Rahan virtaamista kohti dollaria edes auttaa maailman levottomuus.
    — Siis kaikenlainen epäjärjestys ja levottomuus vahvistaa dollarin asemaa.

    2)
    Sotilastukikohtien ja sitä kautta maailmanherruuden rahoittaminen vaikeutuu, koska dollari-ekspansio pysähtyy ja kansainväliseen kauppaan alkaa tulla mukaan myös muita valuuttoja.

    No, tulihan pitkä kommentti. Kiitos kuitenkin, että sain jäsennellä omia ajatuksiani täällä teidän foorumillanne.

    • Erittäin hyvä analyysi. Kiina on jo muutaman vuoden ajan määrätietoisesti vähentänyt dollarivarantojaan sekä myymällä että investoimalla aivan kuten sanot.

      Koko homman varsinainen ironia on siinä, että samoilla rahoilla voitaisiin rakentaa uudelleen koko USA:n rataverkko ja siirtyä samalla hiljaa matelevista junista luotijuniin. USA:n valtiolla ei ole siihen varaa eikä löydy poliittista tahtoa. Yksityiset yritykset rakentavat uutta rataverkkoa pienissä pätkissä.

  4. Kasakka haluais että kaikki olisi löysästi kiinni, jotta kaikki olisi helposti otettavissa.
    Siksi muiden maiden puolustusliitto on myrkkyä kasakoille.

    • Juuri näin.

      Laajentumissuunnitelmia punovan ryssän -homo sovieticuksen- silmin katsottuna on kaksi aivan täysin eri asiaa,varaudummeko puolustamaan isänmaatamme omin voimin vai yhteistyössä 29 muun valtion kanssa.

  5. Väliäkö niistä lupauksista, kun sopimuksestakin seuraava pr. voi sanoa;” This is bad deal for us.” Eihän se muutoinkaan ollut mikään ehto Saksalle.
    Se imperealismi kuitenkiin pyrkii kasvamaan oli se mikä tahansa. Kiina rakentaa myös Kiinanmereen eikä vain rauhanomaisesti, jos johonkin Aficalandiin tulee Vallankaappaus/-vaihto kansallistaen Kiinan infran miten siinä voi olla sekaantumatta politiikkaan.

  6. KYLMÄ SOTA/COLD WAR infoa:
    Usan, Britanian, Saksan ja Venäjän korruptoituneet johtajat (jesuiitta-agentit) olivat parhaita salaseura-kavereita, jotka puhalsivat sulassa sovussa yhteen hiileen. Todellista konfliktia ei ollut, oli vain poliittinen näytelmä, jonka avulla pidettiin yllä kollektiivista pelkoa, sotia ja verenvuodatusta. Kylmä Sota oli toisin sanoen huijaus…. ja täsmälleen samalla ”free world vs. slave empire” konseptilla toteutettu Nato-huijaus toimii maailmanlaajuisesti myös tänään.

    CHURCHILL LAUNCHES COLD WAR
    The Cold War, the Hegelian invention of Soviet Russia and the United States at each other’s throats, the ”free world” vs. the ”slave empire”, Capitalism vs. Communism, was the final triumph of dialectical ma­terialism, also invented by the German philosopher, Hegel. He laid down the dictum that to rule the world, you create a problem; you find an antidote to that problem; and you throw the two conflicting theses against each other, to result in a consensus or resolution. This diabolical and cynical formula reached its apogee in the Cold War.

    On March 5, 1946, at Fulton, Churchill made his famous ”Iron Curtain” speech. He warned that an ”Iron Curtain” had descended upon Europe, the Communist enslavement of the Eastern European countries. He failed to mention that he and Franklin Delano Roosevelt had joined at Yalta to deliver Eastern Europe to Stalin, with Alger Hiss, the originator of the plan, beaming in the background. Not a single journalist, anywhere in the world, mentioned Churchill’s overwhelming personal complicity in creating and maintaining the dire situation which he now publicly deplored.

    A PHONY WAR
    During most of its history, the Cold War was a propaganda war, in which the opponents hurled invec­tives at each other. However, the military-industrial complex cannot make billions of dollars from propa­ganda; there had to be occasions of real shooting. We endured the Korean War and the Vietnam War, with hundreds of thousands of casualties, while Soviet Rus­sia did not lose a man in either war. Both Russia and the United States were careful to have the scenes of battle take place thousands of miles from their own lands, in poverty-stricken countries such as Korea and Vietnam. We had the Cuban missile crisis, a soap opera in which the media convinced Americans that they had been on the brink of atomic destruction, being saved just before the bombs were launched by the ”incredible diplomatic skills” of John F. Kennedy and Khrushchev, neither of whom before or after this crisis had ever shown the slightest skill at diplomacy. The Berlin Wall was built, to prevent all of its population from fleeing the desolation of Communist East Germany. The egg­heads greeted the Berlin Wall with praise. President John F. Kennedy made a special trip to Germany to put his seal of approval on the Berlin Wall, and to reassure the Communists that the United States would not re­move it.
    (….. The $5 Trillion Cold War Hoax by Eustace Mullins)

  7. NATO palvelee Atlanttista kapitaalia. Yhdysvallat on voinut ylläpitää imperiumia ja sotilastukikohtia painamalla dolareita. Niiden keskeinen asema etenkin öljykaupassa ja reservivaluuttana ovat tehneet sen, että Dollareita on voinut painaa estoitta ilman, että niiden arvo olisi kadonnut. Euraasian liitto on ryöstämässä tätä Sampoa. Tästä näkökulmasta katsottuna Washingtonilla ei ole muuta päämäärää kuin saada Venäjä kotrolliin ja turvata Sammon käynti. McCain totesi haastattelussa, että Putin tarvitsee samanlaisen demokratiakäsittelyn kuin Gaddafi. Tilalle pistäisi saada uusi Jeltsin. NATO palvelee nyt tätä tehtävää.
    http://www.unz.com/article/why-was-malaysian-airlines-flight-mh17-shot-down/

  8. Vastavalkean tilannehuoneessa on kiistetty NATOn itälaajentumista koskevien lupausten antaminen ja viitattu johonkin NATOn asiakirjaan vuodelta 2014.

    Emeritus professori Stephen F. Cohen, jonka kirja on mainittu yllä lähdeluettelossa, on tutkinut koko elämänsä ajan Neuvostoliiton/Venäjän asioita.

    Hän kirjoittaa kirjassaan s. 147:

    Now, however, the National Security Archive at George Washington University has established the historical truth by publishing, on December 12, 2017, not only a detailed account of what Gorbachev was promised in 1990-1991 but the relevant documents themselves. The truth, and the promises broken, are much more expansive than previously known: all of the Western powers involved – the US, the UK, France, Germany itself – made the same promise to Gorbachev on multiple occasions and in various emphatic ways. If we ask when the West, particularly Washington, lost Moscow as a potential strategic partner after the end of the Soviet Union, this is where an explanation begins.

    Kyse ei siis ole siitä, että dokumentteja olisi käännetty väärin venäjäksi tai että venäläiset olisivat ymmärtäneet väärin annetut lupaukset. Yllä olevassa sitaatissa asiakirjojen tulkitsijana on amerikkalainen professori, joka on lukenut alkuperäisiä dokumentteja. Hän on ammattitutkija, puhuu englantia äidinkielenään ja hallitsee täysin venäjän kielen. Lupaukset ovat siten täysin kiistaton fakta. Naton dokumentti on vuodelta 2014, jolloin tätä asiaa ei tunnettu.

    On sitten kokonaan erillisen tarinan arvoinen asia, että mitä sitten. Välitön johtopäätös kuitenkin on, että USA:n valtiollisen johdon antamiin lupauksiin, tarkemmin sanoen: mihinkään USA:n valtiollisen johdon antamiin lupauksiin – edes kirjallisiin – ei voi luottaa. Venäjän johto tietään tämän karvaan kokemuksen kautta ja reagoi uusiin tilanteisiin tämän kaiken tietäen. Mutta siitä ehkä tarkemmin vähän myöhemmin.

  9. Vastavalkea kiittää uutta kirjoittajaamme Timo Kurosta erittäin ansiokkaasta avauksestaan. Tohtorismiehenä eli kouliintuneena tutkijana hänen kirjoituksensa voi ottaa vakavasti. Ei ole siis välitöntä vaaraa propagandakoukusta nielaistavaksi.

    Toivomme Timolta jatkossakin valaisevia artyikkeleita suurvaltaympyröistä ja muistakin teemoista

    Tauno O. Mehtälä
    päätoimittaja
    Vastavalkea-verkkolehti

  10. N.s. ”Kylmänä sotana” tunnetusta ilmiöstä voidaan tietysti keskustella monenkinlaisilla argumenteilla ja perustellusti esittää monia tapahtumia sen laukaisijaksi ja alkukohdaksi. W.Churchill:n ”rautaesirippu-puheesta” ulkopuolisten häviöön Venäjän interventiosodissa. Hegelin dialektiikkaankin voi osuvasti vedota.

    Itse kuitenkin näkisin jonkinlaisena perustana brittiläisen maantieteilijän ja poliitikon H.Mackinder:n (1861–1947) vuonna 1904 Royal Geographical Society:ssä n.s. ”sydänmaateoriana” esittelemää ilmiötä *). Hän oli pohdinnoissaan päätynyt näkemään globaalissa maailmassa kaksi kilpailevaa parttia: ”sydänmaan” eli Euraasian mantereen ydinosat (nyk. Venäjä ja itäinen Keski-Eurooppa) ja ulomman kehän merelliset maat (Ameriikat, Australia ja Afrikka) sekä niiden välissä sisempi tai marginaalinen kehä Eurooppa, Intia, Kiina). Hän esitti teoriansa ytimessä: ”
    ”Who rules East Europe commands the Heartland;
    who rules the Heartland commands the World-Island;
    who rules the World-Island commands the world.”
    (Mackinder; Democratic Ideals and Reality; s. 150)
    Miltei kaikki laajemmat kiistat olisivat tähän asetelman liittyviä ja sitä ilmentäviä.

    Aikoinaan myös E.Blair (1903–1950), t.m.n. G.Orwell sovelsi tuota teoriaa romaaninsa 1984 asetelmassa jossa vastakkain olivat hänen kuvaamansa anglo-saksinen sosialismin irvikuva Oceaniassa ja vastassaan Eurasia ja Eastasia.

    Perimmäisenä todisteena Mackinder:n teorian paikkaansapitävyydestä pitäisin juurikin ”Kylmän sodan” jatkumista ohi fukujamalaisen ”historian lopun” (F.Fukujama, s.1952) myös kapitalististen Venäjän ja Kiinan aikana **). Ja olihan vastaavia asetelmia jo ennen I Maailmansotaa ja sen luomaa n.s. realisosialismin ja kapitalismin vastakkainasettelua.


    *) Lisää: http://intersci.ss.uci.edu/wiki/eBooks/Articles/1904%20HEARTLAND%20THEORY%20HALFORD%20MACKINDER.pdf
    **) Venäjän ja Kiinan kapitalismit eroavat toisistaan sillä ensinmainitussa eliitti on kapitalisteja jotka haluavatkin elää kapitalismia mutta jälkimmäisessä eliitti ainakin ilmoittaa pyrkivänsä (kiinalaiseen) sosialismiin kunhan yhteiskuntajärjestelmien jatkumossa pakollinen kapitalistinen vaihe on ohitettu vähän kuin pikakelauksella.

    • Itse olen puolestani päätynyt siihen että lopullinen ratkaisu ihmiskunnan kohtalosta kulminoituu yhä selvemmin kahteen rintamaan: ’Juutalaiset’ (laaja käsite joka ei tarkoita vain hebrealaisia) vastaan Muu Maailma (MM).
      Kuten Miko Peled, joka ei ole ainoa, sanoo: No Jews Are Israelite Descendants ~ Miko Peled Israeli General’s Son — 7 min. video
      An honest grandson of an Israeli Zionist Jew involved in the establishment of the state of Israel in 1948 and the son of an Israeli General, Miko Peled, says I don’t know any Jew who can trace his or her ancestors back to the ancient Hebrews. Truth
      https://www.youtube.com/watch?v=87s0GwZ5k48

      Tähän asti ’juutalaiset’ (juuri nyt sionistit, neokonnat, nwo-globalistit) ovat kiistatta sanelleet maailman kohtalon ja sen missä nyt ollaan ja kuten Amerikan ja Euroopan tilanne kertoo niin näin jatkuukin vielä jonkin aikaa ennen ovella olevaa Spenglerin kertomaa lopullista lännen perikatoa.
      Nyt MM (erityisesti Kiina/Venäjä-koaliitio SCO) on heräämässä ja asettumassa vastarintaan J:n moraalisesti alhaista totalitarismi hanketta vastaan jossa he ja heitä palveleva korporaatio-mafia ovat nostaneet itsensä jumalaksi. Tämä on ratkaiseva askel koko ihmiskunnalle.
      Mikäli J:t menettävät hegemoniansa niin ihmiskunta voi perustellusti odottaa jotain parempaa kuten Kiinan ja Venäjän yhteistyö ja rauhan turvaaminen kertovat. Ainakaan mitään käännettä huonompaan ei tarvi pelätä koska nyt ollaan jo melkein pohjalukemissa.

      • Minusta kyse ei ole etnisistä ryhmistä vaan siitä millaiset eliitit mitäkin vyöhykettä hallitsevat ja siten kilpailevat keskenään samoista resursseista ja niistä kumpuavista kapitaalien lisäarvosta. Tällä hetkellä hallitsevina ovat finanssikapitaaleja hallitsevat, etnisista taustoistaan huolimatta. Oceanian lisäksi myös Eurasiassa ja Eastasiassa. Silloin(-kin) tavalliset ihmiset, niin juutalaistavikset kuin me muutkin, jäämme jalkoihin.

        • ”Tällä hetkellä hallitsevina ovat finanssikapitaaleja hallitsevat, etnisista taustoistaan huolimatta.”
          Totta mutta tietty etninen tausta kummittelee silti takana, aivan kuten NL:n kommunistihallinnossa aikoinaan ja nykyisessä USAn hallinnossa.
          Itse uskon että nimenomaan etnisillä tekijöillä on suuri merkitys koska aggression määrä riippuu pääosin geeneistä ja se näkyy jopa eri uskonnoissa.
          Esim. talmudismi, joka on enemmänkin tietyn etnisen ryhmän poliittis-sosiaalinen tapa elää, suosii aggressiivisuutta sekä vihaa muita kohtaan ja korostaa muiden alemmuutta sekä antaa luvan hyväksi käyttää ja jopa tuhota heitä kuten varmaan tiedät. Ja se näkyy hyvin Israelin politiikassa.
          Idän kohdalla tilanne on toinen. Siellä uskonnot painottavat rauhaa, solidaarisuutta ja sopua luonnon kanssa.

          On myös tieteellisesti voitu osoittaa että psykopaattien määrä on selvästi pienempi idässä kuin lännessä mikä luo hyvät edellytykset kiinteälle ja eheälle kulttuurille jota on vaikea hajottaa ulkopuolelta.
          Myös rikollisuus on suurta luokkaa lännessä ja erityisen suurta tietyn etnisen ryhmän sisällä josta ei saisi puhua kun saa syytteen anti-sellaisesta. Oikeastaan koko läntinen kulttuuri on täynnä väkivaltaa ja velka- tai muuta orjuutta.

          Kun nämä ovat faktoja niin siitä seuraa että yleisasenne muita tuhoavaan kilpailuun on erilainen, sitä vähemmän suosiva minkä voi nähdä mahdollistavan eettisesti korkeamman kulttuurin.
          Voi jopa ajatella että liian ahne joutuu tällaisessa kulttuurissa vaikeuksiin. Sen ei tarvitse olla vain toiveajattelua.

    • Jorma Myyryläinen:

      Kysymys siitä, kuka hallitsee mitäkin aluetta ja miten hallinnan ketju etenee, on hyvin mielenkiintoinen. Luulen, että koko asetelma on muuttumassa.

      Jos tarkastelee Saksan, Venäjän ja Kiinan välisiä suhteita, kyse ei ole yhdestä vallan haltijasta, joka laajentaa reviiriään. Kyse on kolmen taloudellisen ja teknologisen mahdin keskinäissuhteiden yhteen kietoutumisesta.

      Saksa tarvitsee Venäjän raaka-aineita ja vie sinne mersuja. Venäjä vie raaka-aineita Kiinaan ja tuo sieltä teknologiaa, mm. autotehtaan. Kiina on Saksan suurin kauppakumppani. Molemmat tarvitsevat toisiaan.

      Kiina, Saksa ja Venäjä pystyvät yhdessä muuttamaan dollarin asemaa maailmassa ja takaamaan rauhan Euraasiassa. Kehitys on hidasta ja vasta alkuvaiheessaan. Suunta on kuitenkin nähtävissä.

      Tästä on hyvä the Duran-video: toivottavasti linkki toimii, en osaa korjailla tekstiä julkaisemisen jälkeen.

      https://youtu.be/XYbjI25S7yU?list=PL3Ra9O20XOxI4k-YK2b-gb0tA8bQ5WGKY

      • Totta, tilanteet vaihtelevat, toisaalta sekä yksityiskohdissaan että suuremmassakin kuvassa mutta näyttäisi, että vain hienosäätänä suurempaan asetelmaan. Samaten kaikilla ilmiöillä ja toimijoilla on elinkaarensa. Mutta voimmeko nähdä jotakin vielä kestävämpää kuin jonkin hallintopiirin, valtion t.m.s. elinkaari? Kysymys kuuluu: onko sellaisia ja mitä ne ovat?

        Mackinderin näkökulmassa oleellisia ovat Euraasian ydinalueet, nyk. Venäjä ja ympärillä olevan kehä jossa tällä hetkellä huipulla ovat P.Amerikka ja Kiina. Saksan asema on siinä ”Mielenkiintoinen”. Toisaalta kuvaa piirsi viktoriaanisen ajan britti jonka maailmankuvassa yhdistynyt Saksa oli uusi tulokas ja jonka yli hän mahdollisesti halusi nähdä.

        Toisaalta hänen malliaan tarkastellessa Saksa on tuota strategista välimaastoa josta kiistellään. SIlloin se voi välillä olla osa ulompaa kehää, välillä sydänmaata. Hänelle varsinainen ratkaisun avainalue (hän käytti sanaa ”pivot”) oli itäisenä Eurooppana tunnettu alue eli Venäjän länsipuolinen alue (oik. Keski-Eurooppa tai sen itäinen laita).

        Itse olisin taipuvainen ajattelemaan, että noin pidemmällä tähtäyksellä maailma on kolminapainen: pohjoisen Amerikan ja sen liittolaisten valtiaat (USA:n eliitti), itäisen Euroopan ja Siperian valtiaat (Venäjän eliitti) sekä Itäisen ja kaakkoisen Aasian valtiaat (Kiinan eliitti). Näiden kesken ja välillä pyörii erilaisia päivänpoliittisia ”ad hoc” liittoutumisia ja kiistoja joissa lievealueet ovat milloin missäkin joukossa. Sellaiseksi ”ad hoc” kiistaksi näen esimerkiksi maailmansodiksi nimetyt sota- ja kriisikokonaisuudet vihollis- ja liittolaisuussuhteineen.

        Tarkastelussa ei pidä takertua hetkellisiin valtioiden nimiin ja niiden vielä hetkellisempiin todellisten tai näennäisten johtajien nimiin. Tärkeämpiä ovat jopa yhteiskunnallisten kehitysvaiheiden muutosten yli kestäneet asetelmat ja niiden kehityskaaret. Sellaiset jotka ovat pysyneet vaikka tuotantosuhteet ja niitä kuvastavat yhteiskunnalliset rakenteet ovat muuttuneet.

        Tälläinen mantereellinen. c. merellinen asetelma on tunnistettavissa jo muinaisten mongolien valloituksissa sydänmaan ytimistä kohti meriä. Valloitukset kuitenkin pysähtyivät ja niin on käynyt myöhemminkin et vice versa. Epäilenpä tuossa olevan jotakin kestävää historiallista mallia.

  11. Nato leviää niin kuin syöpä euroopassa ja ei ole ihme jos on sodan uhka lisäämtyy. Lisäksi natojäsenyys vie suomen päättämään tai osallistumaan epämääräisiin nato sotiin joissa kohteena oleviin maihin nato aiheuttaa suunnatonta tuhoa ja kärsimystä ja nämä ei sovi suomessa vallitseviin liberaaleihin arvoihin vaikka arvottomat käy sotimassa niissä ilman nato jäsenyyttä kuten stubb halusi suomen libyaan. Ihmetyttää miten arvopuolueet kokoomus ja ruotsalaiset on innokkaampia natoon liittymisen kannattajia huolimatta naton käymistä arvottomista ja tuhoisista sodista mutta nehän on aina olleet suomen käymien sotien pahimpia kannattajia ja alkusyitä että perinne velvoittaa näköjään sodan jälkeisiä sukupolvia. Mitään sopimuksia tuskin naton ja venäjän kanssa tehdään koska naton takana on usa jolla on vetooikeus ja usa ei lopeta naton laajenemista ennenkuin venäjä on sen hallussa tai kolmas maailman sota on käyty.

  12. Yhdysvallat on huijannut kaikkia. Dollarista on rakennettu ansa, joka suojelee Yhdysvaltoja tapahtui mitä tahansa. Kiina ja muu maailma pönkittää Yhdysvaltoja tekemällä sille tuotteita ilmaiseksi. Muut tekevät työt ja Yhdysvallat painaa dollareita, jolla työt maksetaan. Siis tarjoaa paperia kovaa työtä vastaan.

    Monella mailla on dollareita taivaisiin asti fyysisenä ja digitaalisena. Jotkut unelmoivat, että dollarin romahduttaminen saisi USA:n polvilleen. Kävisi niin, että USA vain nauraisi, koska ”kauppa” olisi ollutkin lahjoitusta kovia tuotteita arvotonta paperia vastaan. Velkojista tulisi köyhiä kuin kirkon rotan arvottomine dollareineen. Dollarin romahduttaminen tekisi velkojista köyhiä, eikä USA:sta, miksi?

    USA:ssa on kultaa. Monen länsimaan kulta on USA:ssa. Dollarin romahtaessa USA todella pystyisi maksaa velkansa pois verrattain helposti. Kun velka olisi maksettu, niin dollarin arvo alkaisi taas kipuamaan.

    Yhdysvaltain tulevaisuus on yhtä kuin dollarin suojelua. Yhdysvaltain vientituote on painettu paperi, jolla se kustantaa koko maapallon tarjoaman loiselämän. USA tietää, että pahiten romahduksesta kärsivät velkojat. Se itse selviää romahduksesta kultavarantonsa turvin maksamalla romahtaneet dollarivelat pois. USA armeijan tehtävä maailmalla on pakottaa muut käyttämään dollareita ja näin takaamaan Yhdysvaltojen ihmeellisen loiselämän jatkumisen maailman tappiin asti paperia vastaan.
    On turha ylistää Kiinaa ja muita USA:n ”vihollisia”. Siellä ei ole muita kuin idiootteja, jotka tekee jenkeille ilmaista työtä paperia vastaan.
    Kaikki ne, jotka ovat todella tajunneet, että USA =Dollari ja pullikoineet tuota vastaan on tuhottu ja tullaan tuhoamaan.

    • Jatkan vielä. Aikaisemmin luin kaiken maailman hömppäsivuja Yhdysvaltojen romahtamisesta. Kerroin innossani kuulijoilleni, kuinka Kiina omistaa dollareita taivaiseen asti ja pian pistää Yhdysvallat polvilleen. Sitten, niin sitten yksi keskustelija oli maailmankauppaan perehtynyt talousmies, joka aloitti aivan yksinkertaisella esimerkillä. Jos naapurin Erkki olisi minulle velkaa, niin olisiko järkevää potkaista Erkkiä nilkkaan, jonka jälkeen velkakirjani arvo vähenisi vaikka 90% Lisäksi Erikillä olisi kassakaapissa kilo kultaa, jolla se lunastaisi velkakirjan.

      Maailma makaa nyt niin, että ainut keino lyödä Yhdysvallat on irrottaa globaali maailma dollaririippuvuudesta. Ennen tätä tapahtumaa, me muut teemme Yhdysvalloille työtä paperia vastaan.

      • USA:n kaksoisvaje pitää omalla tavallaan maailman pyörät toiminnassa (vrt. Varoufakisin Minotaurus). Siinä on kuitenkin heikkoja kohtia. Jos viennissä tulee ongelmia, kuten nyt soijan, omat maanviljelijät kärsivät.

        Vakavampi ongelma on johdannaismarkkinoiden eli käytännössä pyramidihuijauksen liiallinen kasvu. Jos dollarin arvo mitätöitäisiin, se ainoa todellinen rauhan ajan valtakeskus eli globaali finanssipääoma kärsisi.

        Sota on tietenkin aina ollut käyttökelpoinen keino, mutta ydinaseiden takia, sekin voi potkaista itseä pahimman kerran.

        Täytyy tosin surukseni tunnustaa, että kansantaloustieteen approbatur-arvosanasta vuodelta 1966 ei ole tässä ollut hirveästi apua.

        Uskon, että kiinalaiset tuntevat tilanteen hyvin ainakin vuoden 2008 romahduksen takia. Silloin he tulivat auttamaan. Seuraavalla kerralla se ei tapahtune ilman ehtoja.

        Siirtyminen pois dollareista maailmankaupassa on koko ajan nopeutumassa ja se tietenkin huolestuttaa länttä. Jotkut väittävät, että siirtymistä pois dollarista vamisteltaisiin jo toden teolla. Dollarin arvoa samalla ehkä laskettaisiin reippaasti.

        Pohjimmaltaanhan tässä on kyse Thukydideen ansasta. Historiasta tunnetaan 16 tapausta, joissa nouseva mahti on haastanut hegemonian. Näistä 12 kertaa on johtanut sotaan ja vain 4 kiistaa on hoidettu rauhanomaisesti.

        Jos sota tulee, se on todennäköisesti ydinsota. Toinen mahdollisuus on kybersota. USA:lla on siinä paljon potentiaalia mutta se on samalla suurvalloista todennäköisesti kaikkein haavoittuvin.

    • ”On turha ylistää Kiinaa ja muita USA:n ”vihollisia”…”

      Psykopaatit ja usein myös narsistit yleensä uhkailevat ja kiristävät muita koska ovat kyvyttömiä toimimaan muita kunnioittaen.
      [”Criminally-minded people (psychopaths) don’t want to fuse with another different being so as to enjoy a far larger breathing space out of their ego.
      The other’s personality is rather for them an obstacle they have to deny and stamp out in their quest for absolute pleasure and power. Their ambition is to make the other’s personality their own food for personal growth.”]

      Nyt Trump uhkailee Kiinaa — ja Kiina viisaampana korjannee taaskin potin joten hatunnosto on paikallaan
      Trump’s Trade Threats Are Really Cold War 2.0
      The G20 Meeting in Japan
      MICHAEL HUDSON
      Trump’s trade tantrum is that other countries are simply following the same economic strategy that once made America great, but which neoliberals have destroyed here and in much of Europe.
      U.S. negotiators are unwilling to acknowledge that the United States has lost its competitive industrial advantage and become a high-cost rentier economy.
      Its GDP is “empty,” consisting mainly of the Finance, Insurance and Real Estate (FIRE) rents, profits and capital gains while the nation’s infrastructure decays and its labor is reduced to a prat-time “gig” economy.
      Under these conditions the effect of trade threats can only be to speed up the drive by other countries to become economically self-reliant.
      http://www.unz.com/mhudson/trumps-trade-threats-are-really-cold-war-2-0/

      • Käsittäkseni Yhdysvallat korjaa jatkuvasti potin. Reservivaluutta, jota vastaan työtä tehdään ja kauppaa käydään ympäri maailman. Kun Suomi ostaa esim. öljyä ja vaikka Kuwait myy sitä dollareissa, niin tehty työ ja tuote luo arvoa dollarille kaukana Yhdysvalloista. Yhdysvallat korjaa sadon painamalla dollareita, eli saa tuotteita pelkkää paperia vastaa, koska dollarin vaihtoon perustuva työ ja materiaali on tehty ties missä.

        Voi hyvällä syyllä kysyä, korjaako Kiina todella potin? Ajattele nyt järjellä, jos sinä painat paperia ja naapurisi Erkki ja Tarja käyttää paperiasi vaihdon välineenä, tehden sitä vastaan työtä ja kauppaa, niin kuka on voittaja? Paperillasi on arvoa, koska sillä voidaan ostaa työtä ja materiaalia. Itse voit ostaa työtä ja materiaalia mielin määrin vain painamalla lisää paperia. Siis kuka onkaan voittaja?

        • Et tainnut nyt ymmärtää tuota Hudsonin artikkelia . Luitko edes sitä? Valitettavasti nuo unz.comin hyvät artikkelit ovat englannin kielisiä mikä voi olla este ellei osaa kieltä.

          • Sinun juutalaisallergia on sen verran vakavaa, että pääasiassa linkkisi ohitan.

            Joskus niitä olen availlut, mutta niiden hörhöily on ollut minulle liikaa.

          • Korjaan: Vain sionisteille olen allerginen.
            Luehan tuo. Kiinalaisilla menee hyvin…
            Yksi esimerkki: Yet today less than 65% of American homes are owner occupied, and more than 50% of the equity in those homes is owned by the banks.
            Compare China, where, despite facing one of the most expensive real estate markets in the world, a whopping 90% of families can afford to own their homes.
            Ja lisää: In China, by contrast, student debt is virtually nonexistent. Heavy government subsidies have made higher education cheap enough that students can work their way through college with a part-time job. Health care is also subsidized by the government, with a state-run health insurance program similar to Canada’s. The program doesn’t cover everything, but medical costs are still substantially lower than in the U.S. Public transportation, too, is quite affordable in China, and it is fast, efficient and ubiquitous.
            https://www.truthdig.com/articles/the-american-dream-is-alive-and-well-in-china/

  13. Hyvin kirjoutettu. Ongelma minulla oli täydelliseen tietämättömyteen perustuva varmuus, jonka turvin selitin ulkoa opeteltuja asioita.

    Riitti, että yksi globaalissa kaupassa mukana oleva perehtynyt henkilö sanoi, että ”sori ei se nyt noin yksinkertaista ole”

    Kuvio on monimutkainen. Kun tietää sen, että niin idässä ja lännessä eliitti istuu osake ja dollarinippujen päällä, niin halua kovin suureen häiriöön tuskin on. Tuo vuosi 2008 todisti paljon. Kun huijaus uhkasi levitä käsiin, niin Kiina riensi apuun. Kiinan täytyy odottaa vielä tovi, jotta maailma tarpeeksi irti dollareista. Siihen menee vielä aikaa.

    • Maita on perinteisesti ajettu konkurssiin IMFn lainoilla. Kansallisomaisuus on sitten ryöstetty lainojen takaisinmaksuna. Nyt Kiinalla on dollareita yllin kyllin. Venzuelassa se käytti niitä maan pelastamiseen. Ukrainassa IMFn lainat ovat lankeamssa maksuun ja mustan mullan viljelysmaat on tarkoitus myydä pilkkahintaan maksuksi lainoista. Saa nähdä kuinka Kiina toimii siellä.

  14. Todella kauniita kuvia Syyriasta ennen mielipuolista sotaa
    Järkyttävää että suur-Israelia puuhaavien sionistien johdolla on voitu tuhota maata ja sen kansaa jolla ei ole ollut mitään sotahankkeita naapureitaan kohtaan.
    Mieleltään sairaille sionisteille ja neokonnille ei ole riittänyt Palestiinan anastaminen ja palestiinalaisten kansanmurha vaan heidän tappokoneensa tekee tuhoa joka puolella Lähi-itää ja mm. Israel Shamirin mukaan päämääränä on valloittaa koko maailma.
    Pastor Denies Israel’s Biblical Identity – Angers Flock
    https://www.henrymakow.com/2017/02/Pastor-Who-Spurns-Israel%20.html

    Photographer Vasily Nesterenko visited Syria in 2010, shortly before the beginning of the warfare that has literally devastated and destroyed this wonderful country.
    According to those who have visited that country before 2011, the Christian and Muslim communities in pre-war Syria coexisted peacefully, and the Christian community mostly consisted of Orthodox Christians.
    Stunning Photos of Pre-War Syria: Peaceful Life and Holy Places
    (Orthodox Christianity)
    https://russia-insider.com/en/politics/stunning-photos-pre-war-syria-peaceful-life-and-holy-places/ri27249

    1. comment: Lets hope most of this survived, but considering the americans & isreali’s bomb schools, hospitals. Churches & places of historical value will no doubt of been damaged by their satanic leanings.

  15. Tuolla oli ok kirjoittelua aihetta hieman sivuten.
    https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/283251-pulizer-palkittu-anne-applebaum-venajasta-suomalaisille-ottakaa-sen-ideologinen-uhka

    Tavallista suomalaista ihmetyttää varmaankin miksi puolustusliitto koetaan jotenkin pelkona/uhkana venäjällä ja putlerfanittavassaVastaValkeassa. Ikäänkuin maanpuolustus olisi väärin.
    Uhka johtunee jostain r*ssäläisestä aivopesusta.

    Moiset asiat työntää taka-alalle oikeasti tärkeitä seikkoja NATOon liittyen, ja päätöstä tällöin on vaarassa syntyä tunnepohjalta, ei järkipohjalta.

    • Siis:
      ”NATOttajat” ja ”ryssätrollit” haluavat että päätös tehtäisiin tunnepohjalta.

      Venäjän aggressiot on osoitus että NATO on pakkoratkaisu niille maille joilla puolustuskyky on heikko. Suomi ei kuitenkaan ole yhtä haavoittuva, kunhan seurataan mitä nuo kätyrit/vihreätmiehet suomessa puuhaa.

  16. Kohta varmaan koittaa sekin aika että ihmiset ei enään muista että 90 luvulla ei enään kylmää sotaa ollut. Tarvittiin Putin jotta uudelleen viilentyminen tapahtui.

  17. Etsin sivustolta jotakin Venäjän federaation seurantasivua mutta en sattunut löytämään. Sen vuoksi rohkenen tunkea seuraavan tekstin tähän Timo Kurosen erinomaisen kirjoituksen kommentti-osioon. (Katson, että itäisen naapurin päämiehen puheita olisi syytä seurata ja niistä mahdollisimman laajasti kansalaisille tiedottaa. Koska valtamedia on tämän tehtävän suurelta osin laiminlyönyt [joitakin sitaatteja lukuun ottamatta], pistän tähän Putinin puheen 15.1.2020 hivenen lyhennettynä. Tämä tulee tarkoituksenmukaisuussyistä pätkittäin.)

    Presidential Address to the Federal Assembly

    The President of Russia delivered the Address to the Federal Assembly. The ceremony took place at the Manezh Central Exhibition Hall.

    January 15, 202013:15 Moscow

    President of Russia Vladimir Putin: (…),
    The Presidential Address to the Federal Assembly is delivered at the very beginning of the year for the first time. We need to address large-scale social, economic and technological tasks facing the country more quickly and without delay.
    Their content and guidelines are reflected in the national projects, whose implementation will require a new quality of state governance and work on the part of the Government and state bodies at all levels, as well as direct dialogue with citizens.
    Our society is clearly calling for change. People want development, and they strive to move forward in their careers and knowledge, in achieving prosperity, and they are ready to assume responsibility for specific work. Quite often, they have better knowledge of what, how and when should be changed where they live and work, that is, in cities, districts, villages and all across the nation.
    The pace of change must be expedited every year and produce tangible results in attaining worthy living standards that would be clearly perceived by the people. And, I repeat, they must be actively involved in this process.
    (…)
    Russia’s future and historical perspective depend on how many of us there are (I would like to start the main part of my Address with demography), how many children are born in Russian families in one, five or ten years, on these children’s upbringing, on what kind of people they become and what they will do for the country, as well as on the values they choose as their mainstay in life.
    There are nearly 147 million of us now. But we have entered a difficult, a very difficult demographic period. The measures we took starting in the mid-2000s have had a positive effect on demography. We have even reached a stage of natural increase. This is why we have more children at schools now.
    However, new families are being created now by the small generation of the 1990s. And the birth rate is falling again. This is the main problem of the current demographic period in Russia.
    The aggregate birth rate, which is the key index showing the number of births per woman, was only 1.5 in 2019, according to tentative estimates. Is this few or many? It is not enough for our country. It is approximately equal to the figure reported in many European countries. But it is not enough for Russia.
    (…) we are alarmed by the negative demographic forecasts. It is our historic duty to respond to this challenge. We must not only get out of this demographic trap but ensure a sustainable natural population growth by 2025. The aggregate birth rate must be 1.7 in 2024.
    (…)
    As we build a long-term policy to support families, it must be based on specific life situations. We need to look closely at difficulties faced by new families, families with many children or single-parent families.
    The most sensitive and crucial issue is the opportunity to enrol one’s child in a day nursery. Earlier, we allocated funds from the federal budget to help the regions create 255,000 new places in day nurseries by the end of 2021. However, in 2018 to 2019, instead of 90,000, 78,000 new places were created, out of which only 37,500 places can actually be provided to kids. Other places are unavailable simply because an educational licence is still not obtained. This means that these nurseries are not ready to enrol children.
    (…) we have created 77,700 places that are still not fully available. Half of them cannot operate – and we must create 177,300 by 2021. I am asking you to do everything (although it will be very difficult now, however, it needs to be done) to close this gap. Once again, we must work across all areas of family support.
    But there is a daunting challenge that directly threatens our demographic future and it is the low income of a significant part of our citizens and families.
    According to various estimates, roughly 70 to 80 percent of low-income families are families with children. You are well aware of this. It often happens that even when not one but both parents work, the income of such a family is still very modest.
    What decisions have already been made? From January 2020, families with incomes below two subsistence minimums per person will receive monthly benefits for their first and second child. Moreover, these benefits will be paid until the child reaches the age of three rather than 18 months as was the case before. The benefit amount will depend on the subsistence minimum in a specific region. The nationwide average is over 11,000 rubles per child per month. Once again, this is an average and depends on a specific region.
    Additionally, with the support of the federal budget we have started paying benefits for the third child and subsequent children in 75 constituent entities, now including all regions in the Urals, Siberia and the Far East.
    All of this amounts to substantial support. But the following thought has crossed my mind, and I believe that you also realise this. Parents stop receiving payments when their child turns three, and this means that their family can immediately face financial problems. To be honest, this is happening already. We must prevent this, especially since I realise that mothers often find it hard to combine working and caring for their children before they start school.
    We know from the experience of our own children and grandchildren that they often fall ill. Their mothers are therefore unable to work. In this connection, I suggest we introduce monthly payments for children aged between three and seven starting already from January 1, 2020.
    (…)
    Families whose incomes do not exceed per-capita subsistence minimum will receive these payments. That is, it concerns families facing a very difficult situation.
    To obtain these payments, they will only have to file an application and list their official legal incomes. I would like to note that this procedure must become as convenient and simple as possible, so that people would be able to apply without queuing and clearing hurdles. Or they should do this online on the relevant state website.
    (…) incomes may vary from region to region. First stage payments will amount to 5,500 rubles, or 50 percent of the subsistence minimum. But that is not all. We will have to analyse and assess the operation of this system. And we will take the next step, if we see that some families are unable to achieve the subsistence minimum while receiving 5,500 rubles. From 2021, we will pay the subsistence minimum in full, or over 11,000 rubles, that will vary from region to region. I repeat, the specific sums will vary, but on average it will amount to 11,000 rubles per child per month.
    We will need substantial resources for implementing the proposed measure, and we will also have to adjust the federal budget. I ask the Government and members of the Parliament to do this as quickly as possible. The regions should also complete their share of regulatory work.
    (jatkuu = > )

  18. (…) While providing comprehensive assistance to low-income people, society and the state have a right to expect them to take steps as well to deal with their problems, including finding employment and taking a responsible attitude to their children and other family members.
    The regions are already introducing the mechanism of social contracts. But it is not sufficiently effective yet, and it is not helping much to fight poverty or to increase family incomes.
    Therefore, first of all I would like to ask the Government to analyse the experience of the pilot projects and revise the principles of social contracts. Second, we must increase financial assistance to the regions so that all of them introduce this mechanism in 2021.
    I would like all our colleagues, including the regional heads, to note that we will assess their performance not by the number of social contracts signed but by poverty decline figures.
    (…) We must support young people who are starting their families and, I am sure, dreaming about having children. In this sense, I would like to introduce new, additional decisions concerning the maternity capital, which should also come into effect on January 1, 2020.
    Even when the first child is born, the family will have the right to the full amount of the maternity capital, which is 466,617 rubles after the indexation in January 2020. This is the sum that was paid when the second or the next child was born. This support will give families a chance to prepare for the birth of their second child.
    But I believe that this is still not enough in today’s conditions, considering the demographic challenges Russia is facing. We can and must do even more. I suggest increasing the maternity capital by a further 150,000 rubles. Families will have the right to this additional money for the maternity capital when their second child is born.
    This means that the total amount of the maternity capital for a family with two children will amount to 616,617 rubles. It will be indexed annually in the future.
    At the same time I believe that if a family already has a child, we must provide the new, increased maternity capital when the second child is born, which is, as I have already said, 616,617 rubles.
    Let me add that we have already made the decision that when the third child is born, the government pays 450,000 rubles towards the family’s mortgage loan. This means that overall a family with three children will be able to invest over one million rubles to solve their housing problems with the help of the government. In many regions, cities, and even regional capitals this amounts to almost half of the cost of a house or a flat.
    Let me also remind you that a reduced mortgage interest rate, six percent per year, for families with two or more children has been extended for the entire time of the loan, which resulted in the number of people using this support measure growing almost 10-fold at once.
    A social programme for young families has been launched in the Far East: mortgage loans at 2 percent interest rate. I ask the banks, and not just the banks with state capital, to become more actively involved in its implementation.
    (…) when children start attending school, their parents, especially mothers, get more opportunities to work and earn an additional income. However, families have to pay more in order to send their children to school, they face extra problems, and we have to support them at that stage. In this connection, I suggest providing free hot meals to all primary school students from grade one through four.
    (…) there is another logic that prevails in our society: everyone must have equal opportunities, and children and their parents who are often demeaned by the current situation must not think that they are even unable to feed their children.
    I believe that this is very important for our society. Yes, they tell me that these benefits were not available even during the Soviet period, when there was large-scale social support for the people. But there was no great social stratification at that time either. I believe that this measure will be justified.
    In order to provide free hot and, most importantly, healthy meals, I suggest channelling funding from three sources: the federal, regional and local budgets. But money is not the only thing that matters. We need to create the required infrastructure at schools, set up cafeterias and lunchrooms and put in place a system for supplying high-quality food. I would like to note that this was not done even during Soviet times, as I have already said. This, of course, will require time. But free hot meals must be provided starting from September 1, 2020 in those regions and schools that have the required level of technical equipment. I ask our colleagues to expedite this work. Primary school students must start receiving high-quality hot meals free of charge in all regions from September 1, 2023.
    (…) all the steps we are taking are aimed at creating a streamlined, large-scale and, most importantly, an effectively working family support programme, so that people’s incomes, especially for those raising children, are high enough for a decent life.
    (…) a large generation is growing up in Russia. I am referring to children who are in preschool and primary school now. It is very important that they adopt the true values ​​of a large family – that family is love, happiness, the joy of motherhood and fatherhood, that family is a strong bond of several generations, united by respect for the elderly and care for children, giving everyone a sense of confidence, security, and reliability. If the younger generations accept this situation as natural, as a moral and an integral part and reliable background support for their adult life, then we will be able to meet the historical challenge of guaranteeing Russia’s development as a large and successful country.
    (…) In the middle of the coming decade, Russia will have about 19 million schoolchildren, which is 6 million more than in 2010. Some say it is too difficult to influence objective demographic processes, so it is unadvisable to channel large resources for demographic development. However, in reality, we can see direct evidence of the opposite: family support policies are working, and sometimes their results even exceed our wildest expectations. It is great that there are so many children in our schools again. On the other hand, this situation should not affect the comfort and quality of their learning.
    I ask the Government to coordinate with the regions, consider the demographic and other factors, estimate how many more children the schools need to serve, and make the necessary changes to the Education National Project. That will require flexible solutions: not only to build more schools, but also to efficiently use the entire educational and other infrastructure we have for these purposes, as well as the benefits of modern technology for education.
    Almost all schools in Russia have internet access now. In 2021, they should no longer just be connected, but have high-speed internet access to fully embrace the digital transformation in national education; teachers and students should have access to advanced educational programmes; individual approach to teaching should be practiced to reveal each child’s talents.
    (…) Russia is allocating more than 8 billion rubles for equipment and musical instruments for children’s art schools as part of the Culture National Project. But the problem is much wider. More than 1,000 art school premises are dilapidated and not fit for use as intended. I would like to ask the Government to help the regions improve them. And I ask the regional authorities not to forget that this is their responsibility.
    (…) Class teachers are closest to their pupils. Their ongoing daily work including mentoring children and teaching them the right ways is a huge responsibility, and definitely requires special training and special support for these mentors. In this regard, I consider it necessary to introduce, from September 1, at least 5,000 rubles in additional payment to them financed from the federal budget.
    There is a lot of controversy about this decision, because this is actually the responsibility of the regions. Those present in this room are well aware of this. But what is a class teacher? A mentor and supervisor, and those are federal functions.
    But, of course, I would like to point this out: all current regional payments to class teachers should continue, colleagues; I am calling your attention to this. And I will definitely look at what will be happening in practice, in real life.
    (…) the pay parameters for teachers, doctors and other public sector employees set out in the May 2012 Executive Orders must be strictly complied with. There is a reason why I keep returning to this subject. If we slacken control of this matter, this will create the temptation to neglect these provisions, as many of those present here know. This must not be allowed. I would like to emphasise that the issue concerns professionals working in the spheres of vital significance for society and the country, and they must receive good and fair pay for their work.
    The number of school graduates will be increasing in the next few years. In light of this, we must ensure equal and fair access to free intramural university education. Therefore, I suggest that the number of university scholarships be increased every year. Moreover – what I am going to say next is very important, the priority in this matter must be given to regional universities, especially the regions that are lacking doctors, teachers and engineers.
    (…) The employment market is changing rapidly, with new professions appearing and higher requirements made to the existing ones. Our universities must be able to respond to these changes flexibly and quickly. I believe that third-year students must be offered an opportunity to choose a new path or curriculum, including related professions. This is not easy to do, but we must indeed do this. To ensure that talented and decent people play a major or leading role in our national development, we have launched the Russia – Land of Opportunity project. Over 3.5 million people have taken part in its competitions and Olympiads. We will continue to improve this system.
    (…) The rate of infant mortality has reached a historic low. This indicator is even better than in some European countries. I am well aware that the public in many developed countries is very critical of the state of their national healthcare system, and you also know this. In fact, almost everywhere – no, everywhere – people criticise their healthcare system, however well organised it looks from here.
    Still our achievements in this area show that if we set certain goals, we can achieve results. However, (…) people do not judge the healthcare system by figures and indicators. A person who has to travel dozens of kilometres to a polyclinic or spend a whole day waiting in line for an appointment with a specialist is not very interested in how life expectancy has grown on the average. People think about their lives, their health, about how to get high-quality and timely medical aid without obstacles and when they need it. This is why now we must focus our efforts on primary care, which all people and all families have to deal with. This is where we have the worst and most sensitive problems.
    (…) On July 1 we will also launch a programme to modernise the system of primary healthcare. We will have to repair and provide new equipment to outpatient clinics, rural hospitals and first-aid stations in all our regions. We have allocated an additional 550 billion rubles for this purpose, more than 90 percent of which will come from the federal budget.
    At the same time, I ask the regional authorities to find additional funds for providing housing to doctors and paramedics, in particular in villages, settlements and small towns, and to use all the available instruments towards this end, including employer-rented housing and private housing projects.
    Training and recruitment are key elements of medical education. By 2024, all levels of healthcare, but first of all the primary healthcare level, must have the necessary number of specialists. In this connection, I suggest that the admission procedure to medical universities be changed significantly. For example, 70 percent of scholarships in the field of general medicine and 75 percent in paediatrics will be awarded to prospective students who will return to their native regions upon graduation. The quotas will be distributed based on requests filed by the regions, which must subsequently provide employment to the graduates who must be able to work where people need their services.
    As for residency training, I suggest that almost 100 percent of scholarships be given to medical graduates in critically important spheres. Priority during enrolment will be given to those with practical experience in the field of primary healthcare, especially in rural areas. This system should be also stipulated for federal medical centres.
    And lastly, just as we agreed, a new system of remuneration will be gradually introduced in healthcare starting this year. It is based on clear, fair and understandable rules, with a fixed share of salary in the overall income and a uniform list of compensation payments and commercial incentives for all regions.
    I am aware that the implementation of all these goals requires extensive resources. If you go back to where I started, every goal needs a great deal of money. In this regard, I ask the Government to once again consider identifying priorities for our development while retaining the budget’s stability. This is an advantage we have achieved in the past few years, and we must maintain it.
    (…) This year, efforts will be made to launch an integrated comprehensive register of recipients of medications that are provided to citizens free of charge or with a considerable discount through a federal or regional subsidy to avoid any confusion in this regard in the future.
    Also, certain legislative decisions have already been adopted that will allow for official and centralised imports of certain medications to Russia that are yet to receive regulatory approval. I ask the Government to promptly organise this work so that people, particularly the parents of sick children, do not find themselves in a desperate situation when they cannot legally find the necessary medications.
    Control over pharmaceutical drugs will also significantly change. It will be tightened both at pharmaceutical companies and during all stages of medication circulation, including at pharmacy networks.
    (jatkuu = > )

  19. (…) The consistent work of the Government and the Bank of Russia has led to a stabilisation of prices. Last year, inflation stood at 3 percent, which is below the target level of 4 percent. True, the prices of certain goods and services have risen slightly, but overall, I repeat, inflation is at a predictably low level. The situation fundamentally differs from what it was five or ten years ago, when double-digit inflation was a tax on all citizens of the country, being an especially hard burden for those on a fixed salary or pension – retired people and workers in the public sector.
    Now, relying on a stable macroeconomic foundation, we need to create conditions for a substantial increase in people’s real incomes. Again, this is the most important responsibility of the Government and the Central Bank. To meet it, the national economy needs structural changes and higher efficiency. In 2021, Russia’s GDP growth rates should be higher than the global ones.
    To have this kind of dynamics, it is necessary to launch a new investment cycle, to seriously increase investment in the creation and upgrading of jobs, in infrastructure, in the development of industry, agriculture and the services sector. Starting this year, annual investment growth should be at least 5 percent, and investment share in the country’s GDP, 25 percent by 2024 from the current 21 percent.
    What needs to be done to encourage investment?
    First of all, we agreed not to change the tax treatment for businesses over a period of the next six years and thus provide a wider horizon for investment planning. The deputies and the Government should speed up the adoption of a package of draft laws on protecting and promoting investment. As you are well aware, tax treatment for major important projects should remain unchanged for up to 20 years, and the requirements and standards for building production sites should remain the same for three years. These investor guarantees should become standard law.
    Of course, in addition to major projects, small- and medium-sized businesses’ initiatives should be supported as well. Today, the regions are entitled to provide an investment-based tax deduction and a three-year revenue tax break, but they rarely use them. It is clear why: they do so because regional budgets thus lose revenue. In this regard, we would like federal funds to compensate the regions for two-thirds of the lost revenue stemming from the use of an investment-related tax deduction.
    Second, the reform of the oversight and supervisory activities must be completed in 2020, and businesses should thus see improvements in their operating environment.
    Third, I have already submitted to the State Duma the amendments to remove vague criminal law provisions in part related to so-called frauds. Thus, entrepreneurs have repeatedly mentioned Article 210 of the Criminal Code, under which any company whose senior executives violated the law could qualify as an organised criminal group, meaning that almost all of its employees were liable. Tougher restrictive measures and punishment were put in place. Law enforcement agencies will henceforth be required to prove that an organisation or a company was initially deliberately created with an illegal purpose in mind.
    Fourth. It is estimated that as soon as this summer the foreign currency reserves of the National Welfare Fund will pass the mark of 7 percent of GDP. We have accumulated these reserves to guarantee our stability and security, which means we can invest our additional revenue in development and the national economy.
    Cost-effective projects that remove infrastructure restrictions for our territories must become our priority. This includes bypass roads for big cities, arterial roads between regional capitals and exit roads to federal motorways. These projects will inevitably bring about the growth of small businesses, tourism and social activity in the regions and locally.
    Fifth. For investment to grow steadily, our economy needs long-term money. We all know this very well. This is a direct responsibility of the Central Bank. I appreciate its consistent course for making loans for the real sector of economy more accessible.
    Of course, businesses, companies (especially large ones) must remember about their social and environmental responsibility. I would like to thank our parliament members for demonstrating integrity during their work on the emission quota law.
    Obviously, it is necessary to act upon our plans faster. Our next steps include testing and implementing the air quality monitoring system and subsequently expanding this control system to cover the entire country. It is necessary to monitor not only the condition of air but also water and soil – that is, to develop a comprehensive environmental monitoring system.
    Next. By the end of this year, at least 80 out of the 300 largest industrial facilities must complete the transition to best available technology and obtain complex environmental permits, which means a consistent reduction of hazardous emissions. Sixteen permits have been issued as of now but overall this work is on schedule. No matter what, we must not allow any disruptions here. It is necessary to drastically cut the amount of waste ending up in landfills, implement waste sorting and generally move towards the circular economy. By 2021, we must already launch the mechanism of extended producer responsibility when producers and importers of goods and packaging are responsible for recycling costs. To put it simply, contaminators must pay.
    (…) I would like to stress that Russia is ready to support Russian and foreign scientists’ joint research on ecology, climate change, environmental and ocean pollution. These are global development challenges shared by everyone.
    Today the speed of technological change in the world is increasing manifold, and we must create our own technologies and standards in areas that define our future, such as, first of all, artificial intelligence, genetics, new materials, energy sources and digital technology. I am confident that we can reach a breakthrough here, as we did in defence. I will speak about this later.
    In order to solve difficult technological tasks, we will continue to develop research infrastructure, including megascience-class facilities. I am sure that an opportunity to work with unique equipment and tackle the most ambitious tasks will encourage talented young people to work in science. This is already happening. According to estimates, by the middle of the decade every second scientist in Russia will be under 40.
    We should give researchers, engineers and entrepreneurs the freedom they need to do their work and to conduct innovative scientific research. I ask the Government and State Duma deputies to fast-track the discussion of the technological legislative package. This year we must launch a flexible mechanism of experimental legal modes to design and introduce new technologies in Russia and establish up-to-date regulation of the big data turnover.
    Next, we should establish a mechanism of social support for direct and venture finance tools based on the best global practices. The technological entrepreneur should have the right to take a risk, so that failing to implement an idea will not automatically mean inappropriate use of funds and a possible criminal prosecution. I mean that we should establish such legal and financial conditions that as many start-ups and pioneer teams as possible could become strong and successful innovative companies.
    We need to support the export of high-tech products and, of course, to boost domestic demand for innovative products. In this context, I believe it would be right to fast-track the digital transformation of the real economy. A requirement should be set that national projects are largely carried out using domestic software.
    We have already put in place, say, major digital television infrastructure, which, in terms of its technical characteristics, is one of the most advanced in the world. Currently, the digital television coverage in Russia is more expanded than, for example, in France, Austria or Switzerland.
    The internet has become a must-have for people today. Russia is one of few countries in the world which has its own social networks, messengers, e-mail and search engines and other national resources.
    Given all the things I’ve just mentioned, I suggest that the Affordable Internet project be developed and carried out and that free access to socially important domestic internet services be available across Russia. I repeat that in this case people will not have to pay for the internet service, for internet traffic.
    (…) The high availability of the internet should become Russia’s and our citizens’ competitive advantage and create, across the board, an environment conducive to education, creative work, communications and the implementation of social and cultural projects. Of course, this means new opportunities for people to get involved in the life of the country. We appreciate every creative initiative of our citizens, public associations, non-profit organisations, as well as their willingness to contribute to national development.
    It is very important that the volunteer movement is becoming more popular, and it unites schoolchildren, university students, and people of different generations and ages. The Victory Volunteers project embodies the tradition of mutual assistance and respect for older generations and our history.
    This year, we will celebrate the 75th anniversary of Victory in the Great Patriotic War. For Russia, May 9 is the greatest and sacred holiday. We are proud of the generation of victors and honour their feat, and our memory is not only a tribute to our heroic past, but it also serves our future, inspires us and strengthens our unity.
    It is our duty to defend the truth about the Victory; otherwise what shall we say to our children if a lie, like a disease, spreads all over the world? We must set facts against outrageous lies and attempts to distort history. Russia will create the largest and most complete set of archival documents, film and photo materials on the Second World War, accessible both for our citizens and for the whole world. This work is our duty as a winning country and our responsibility to the future generations.
    (…) We can see how unpredictably, uncontrollably events are developing in the world, what is happening in the Middle East and North Africa literally in recent weeks and recent days, how regional conflicts can rapidly grow into threats to the entire international community.
    I am convinced that it is high time for a serious and direct discussion about the basic principles of a stable world order and the most acute problems that humanity is facing. It is necessary to show political will, wisdom and courage. The time demands an awareness of our shared responsibility and real actions.
    The founding countries of the United Nations should set an example. It is the five nuclear powers that bear a special responsibility for the conservation and sustainable development of humankind. These five nations should first of all start with measures to remove the prerequisites for a global war and develop updated approaches to ensuring stability on the planet that would fully take into account the political, economic and military aspects of modern international relations.
    Russia is ready to enhance cooperation with all interested parties. We are not threatening anyone or seeking to impose our will on anyone. At the same time, I can assure everyone that our efforts to strengthen national security were made in a timely manner and in sufficient volume. For the first time ever – I want to emphasise this – for the first time in the history of nuclear missile weapons, including the Soviet period and modern times, we are not catching up with anyone, but, on the contrary, other leading states have yet to create the weapons that Russia already possesses.
    The country’s defence capability is ensured for decades to come, but we cannot rest on our laurels and do nothing. We must keep moving forward, carefully observing and analysing the developments in this area across the world, and create next-generation combat systems and complexes. This is what we are doing today.
    Reliable security creates the basis for Russia’s progressive and peaceful development and allows us to do much more to overcome the most pressing internal challenges, to focus on the economic and social growth of all our regions in the interest of the people, because Russia’s greatness is inseparable from dignified life of its every citizen. I see this harmony of a strong power and well-being of the people as a foundation of our future.
    (…) We can move towards this goal only with the active participation of society, our citizens and, of course, intense and productive work of all branches and levels of government, the potential of which should be expanded.
    In this regard, I would like to spend a moment discussing state structure and domestic policy, which are defined by the Fundamental Law of our country – the Constitution of the Russian Federation. I keep getting these questions all the time, including at the most recent annual news conference.
    Clearly, we cannot but agree with those who say that the Constitution was adopted over 25 years ago amidst a severe internal political crisis and the state of affairs has completely overturned since then. Thank goodness, there is no more armed confrontation in the capital or a hotbed of international terrorism in the North Caucasus.
    Despite a number of acute unsolved problems that we talked about today, the socioeconomic situation has stabilised, after all. Today some political public associations are raising the issue of adopting a new Constitution.
    I want to answer straight off: I believe there is no need for this. Potential of the 1993 Constitution is far from being exhausted and I hope that pillars of our constitutional system, rights and freedoms will remain the foundation of strong values for the Russian society for decades to come.
    In the meantime, statements regarding changes to the Constitution have already been made. And I find it possible to express my view and propose a number of constitutional amendments for discussion, amendments that, in my opinion, are reasonable and important for the further development of Russia as a rule-of-law welfare state where citizens’ freedoms and rights, human dignity and wellbeing constitute the highest value.
    Firstly, Russia can be and can remain Russia only as a sovereign state. Our nation’s sovereignty must be unconditional. We have done a great deal to achieve this. We restored our state’s unity. We have overcome the situation when certain powers in the government were essentially usurped by oligarch clans. Russia has returned to international politics as a country whose opinion cannot be ignored.
    We created powerful reserves, which multiplies our country’s stability and capability to protect its citizens’ social rights and the national economy from any attempts of foreign pressure.
    I truly believe that it is time to introduce certain changes to our country’s main law, changes that will directly guarantee the priority of the Russian Constitution in our legal framework.
    (jatkuu = > )

  20. What does it mean? It means literally the following: requirements of international law and treaties as well as decisions of international bodies can be valid on the Russian territory only to the point that they do not restrict the rights and freedoms of our people and citizens and do not contradict our Constitution.
    Second, I suggest formalising at the constitutional level the obligatory requirements for those who hold positions of critical significance for national security and sovereignty. More precisely, the heads of the constituent entities, members of the Federation Council, State Duma deputies, the prime minister and his/her deputies, federal ministers, heads of federal agencies and judges should have no foreign citizenship or residence permit or any other document that allows them to live permanently in a foreign state.
    The goal and mission of state service is to serve the people, and those who enter this path must know that by doing this they inseparably connect their lives with Russia and the Russian people without any assumptions and allowances.
    Requirements must be even stricter for presidential candidates. I suggest formalising a requirement under which presidential candidates must have had permanent residence in Russia for at least 25 years and no foreign citizenship or residence permit and not only during the election campaign but at any time before it too.
    I know that people are discussing the constitutional provision under which one person cannot hold the post of the President of the Russian Federation for two successive terms. I do not regard this as a matter of principle, but I nevertheless support and share this view.
    I have already said before that our goal is to ensure high living standards and equal opportunities for all throughout the country. It is towards this goal that our national projects and development plans are aimed.
    At the same time, you know about the problems to do with education, healthcare and other fields created by a divide between the federal and municipal authorities – I have pointed this out more than once. This divide and, at the same time, the complex system of powers are having a negative effect above all on the people.
    The rights, opportunities and guarantees, that are legally equal for all citizens, are not provided equally in different regions and municipalities. This is unfair to people and is directly threatening our society and national integrity.
    I believe that the Constitution must seal the principles of a unified system of public authority and effective interaction between the federal and municipal authorities. At the same time, the powers and practical opportunities of the local governments, a body of authority that is closest to the people, can and should be expanded and strengthened.
    And lastly, the state must honour its social responsibility under any conditions throughout the country. Therefore, I believe that the Constitution should include a provision that the minimum wage in Russia must not be below the subsistence minimum of the economically active people. We have a law on this, but we should formalise this requirement in the Constitution along with the principles of decent pensions, which implies a regular adjustment of pensions according to inflation.
    Fourth, Russia is a huge country, and every region has its specifics, problems and experience. Of course, this must be taken into account. I believe it is necessary to cardinally increase the role of governors in decision-making at the federal level. As you know, back in 2000 the State Council was restored at my initiative, where the heads of all regions participate. Over the past period the State Council has proven its high effectiveness; its working groups provide for the professional, comprehensive and qualified examination of issues that are most important for people and Russia. I believe it would be appropriate to fix the status and role of the State Council in the Russian Constitution.
    Fifth, Russian society is becoming more mature, responsible and demanding. Despite the differences in the ways to address their tasks, the main political forces speak from the position of patriotism and reflect the interests of their followers and voters.
    At the same time, almost all the parties represented in the State Duma – and you know that I have regular meetings with their leaders – believe that the Federal Assembly is ready to take more responsibility for forming the Government. (Applause.) I expected this round of applause, but I think you will have another opportunity for applause now; please listen until the end.
    More responsibility for forming the Government means more responsibility for the Government’s policy. I completely agree with this position.
    What is the situation like now? In accordance with articles 111 and 112 of the Russian Constitution, the President only receives the consent of the State Duma to appoint the Prime Minister, and then appoints the head of the Cabinet, his deputies and all the ministers. I suggest changing the procedure and allowing the State Duma to appoint the Prime Minister of the Russian Federation, and then all deputy prime ministers and federal ministers at the Prime Minister’s recommendation. At the same time the President will have to appoint them, so he will have no right to turn down the candidates approved by the Parliament. (Applause.)
    All of this means drastic changes to the political system. However, let me repeat, considering the maturity of our main political organisations and parties as well as the reputation of civil society, I believe these proposals are justified. This will increase the role and importance of the State Duma and parliamentary parties as well as the independence and responsibility of the Prime Minister and other Cabinet members and make cooperation between the representative and executive branches of government more effective and substantive.
    Colleagues,
    I would like to emphasise that our country, with its vast territory, complex federal and administrative division and diverse cultural and historical traditions, cannot properly advance and even exist sustainably as a parliamentary republic.
    Russia must remain a strong presidential republic. The president must undoubtedly retain the right to determine the Government’s tasks and priorities, as well as the right to dismiss the prime minister, his deputies and federal ministers in case of improper execution of duties or due to loss of trust. The president also exercises direct command over the Armed Forces and the entire law enforcement system. In this regard, I believe another step is necessary to provide a greater balance between the branches of power.
    In this connection, point six: I propose that the president should appoint heads of all security agencies following consultations with the Federation Council. I believe this approach will make the work of security and law enforcement agencies more transparent and accountable to citizens.
    The principle of appointment following consultations can be applied to regional prosecutors as well. Currently they are appointed in coordination with regional legislative assemblies. Colleagues, this may lead to certain, including informal, obligations towards local authorities and ultimately to the risk of losing objectivity and impartiality.
    As to the territories’ position regarding a prosecutor candidacy in the constituent entities of the Federation, it can be considered during consultations in the Federation Council, which is in fact the chamber of the regions. We cannot have different local legislative systems in different regions; the prosecutor is a supreme authority who exercises control over the execution of laws irrespectively of any regional circumstances.
    I am confident that a greater independence of prosecution agencies from local authorities would be beneficial for citizens regardless of the region. Colleagues, let us always be governed by the interests of our people.
    And my seventh and final point: the judicial system – the Constitutional and Supreme courts – plays a key role in ensuring legality and citizens’ rights. I would like to emphasise, along with judges’ professionalism, their credibility should be unconditional as well. Being fair and having a moral right to make decisions that affect people’s lives have always been considered of paramount importance in Russia. The country’s fundamental law should enshrine and protect the independence of judges, and their subordination only to the Constitution and federal law.
    At the same time, I consider it necessary to stipulate in the Constitution the Federation Council’s authority to dismiss, on the proposal from the President, Constitutional and Supreme Court judges in the event of misconduct that defames a judge’s honour and dignity, as well as in other cases provided for by federal constitutional law, that make it impossible for a person to maintain the status of a judge. This proposal is derived from the established practice. This is something Russia definitely needs today.
    Furthermore, to improve the quality of domestic legislation, to reliably protect citizens’ interests, I propose strengthening the role of the Constitutional Court, namely: to verify, at the President’s request, the constitutionality of draft laws adopted by the Federal Assembly before they are signed by the head of state. We might also think about extending the powers of the Constitutional Court to evaluate not only laws, but also other regulatory legal acts adopted by various authorities at the federal and regional levels for compliance with the Constitution.
    Colleagues,
    Again, the proposals made today, by no means limit the discussion around possible amendments to the Constitution. I am sure that public associations, parties, regions, the legal community, and Russian citizens will express their ideas. The broadest public discussion is needed. But, opening this discussion, I would like to give it a start in a certain direction, or at least to show what challenges we are facing.
    Please, do not forget what happened to our country after 1991. After the collapse of the Soviet Union, we still had the same ambitions and of course have preserved the colossal potential – the human, intellectual, resource, territorial, cultural and historical potential, and so on. But there were also threats, dangers of a magnitude no one could have imagined ever before. And that was a pity, as they should have thought about it in due time.
    Therefore in our further state building efforts, we are facing seemingly contradictory tasks that serve as a guideline for values and may appear incompatible at first sight. What am I referring to? We must create a solid, reliable and invulnerable system that will be absolutely stable in terms of the external contour and will securely guarantee Russia’s independence and sovereignty. At the same time, this system must be organic, flexible and capable of changing quickly in line with what is happening around us, and most importantly, in response to the development of Russian society. This system must ensure the rotation of those who are in power or occupy high positions in other areas. This renewal is indispensable for the progressive evolution of society and stable development that may not be infallible but ensures that the most important thing – Russia’s interests ­– remains immutable.
    What else do I consider important and would like to emphasise? The amendments that we will discuss do not concern the foundations of the Constitution and, hence, can be approved by Parliament in line with the existing procedure and law through the adoption of relevant constitutional laws.
    At the same time, considering that the proposed amendments concern substantial changes in the political system and the work of the executive, legislative and judicial branches, I believe it necessary to hold a vote of Russian citizens on the entire package of the proposed amendments to the Constitution of the Russian Federation. The final decision must be made only on the basis of its results.
    The opinion of people, our citizens as the bearers of sovereignty and the main source of power must be decisive. In the final analysis everything is decided by the people, both today and in the future. I am referring to both the choice of national development strategy and daily issues in each region, city or village. We will be able to build a strong, prosperous and modern Russia only on the basis of unconditional respect for the opinions of the people, the opinions of the nation.
    The current year of 2020 is a landmark in many respects. It is a transition to the third decade of the 21st century. Russia is faced with breakthrough historical tasks and everyone’s contribution is important for resolving them. Working together we are bound to change our lives for the better. I often mention the word “together” because Russia means all of us. I am referring not to the people present in this hall or rather not only to the people present in this hall but all citizens of this country because I believe that success is determined by our will for creation and development, for the implementation of the most ambitious plans, our labour for the sake of our families and loved ones, our children and their future, and hence, for the sake of Russia’s greatness and the dignity of its citizens.
    Thank you for your attention. (Applause.)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here