Satavuotinen kylmä sota

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita heikentävät petetyt NATO-lupaukset ja epäluottamuksen kierre.

40

USA:n ja Venäjän välit eivät ole kunnossa. Sen voinee myöntää jokainen asettumatta kummankaan puolelle tai kumpaakaan vastaan. Valtamedia Suomessa on omalla tavallaan puolensa valinnut — se haukkuu kummankin suurvallan johtajaa surutta eikä tunne huolta huomisesta. Ja kansalaiset osallistuvat tähän riehaan innolla. Monilla Facebook-kirjoittajilla se kuuluu päivittäiseen rutiiniin. Joukossa on nimekkäitäkin henkilöitä.

Suhteiden kiristymisellä on kuitenkin vakava puoli, joka medialta jää huomaamatta.

Vastakkain on kaksi suurinta ydinasevaltiota, ja räjähdysherkkiä kohteita on lukuisia. Vaarana onkin, että ihmiskunta kävelee ikään kuin unissaan kolmanteen maailmansotaan, joka saattaa olla se viimeinen. Edellisen kerran ihmiskunnan unissakävely muuttui sodaksi ensimmäisen maailmansodan yhteydessä. Silloin ei kuitenkaan ollut ydinaseita.

Meidän suomalaisten kannalta lähin räjähdysherkkä kohde liittyy NATOn itälaajenemiseen. Itämeren alue on meitä lähimpänä, mutta Ukrainakaan ei ole kovin kaukana.

Suomen kannalta NATO on jo nykyisellään ehdottomasti merkittävin sodan uhka, ja se asia ei selittelemällä ja kiertelemällä miksikään muutu. Jos Suomi liittyisi sotilasliittoon, uhka kasvaisi entisestään, ja jyrkästi.

Baltian maat eivät liittyneet NATOon äkillisesti, ikään kuin poliittisen oikun seurauksena. Taustalla on tietty historiallinen kehitys, joka on syytä tuntea.

Saksat yhdistyivät lokakuussa 1990. Valmistelevia neuvotteluja käytiin ensin Reaganin ja sitten Bush vanhemman hallinnon ja Neuvostoliiton puolelta Gorbatšovin hallinnon välillä. Gorbatšoville luvattiin, että NATO ei laajene tuumaakaan itään, jos Neuvostoliitto hyväksyy Saksojen rauhanomaisen yhdistymisen.

Monet tahot ovat jälkikäteen väittäneet, ettei mitään lupauksia laajentumattomuudesta koskaan annettu. Stephen Cohen kuitenkin kertoo kirjassaan, että George Washington -yliopiston National Security Archive julkisti joulukuussa 2017 joukon asiakirjoja, jotka yksityiskohtaisesti vahvistavat kyseiset lupaukset. Lisäksi Ison-Britannian, Ranskan ja Saksan johtajat omalta osaltaan sitoutuivat niihin.

ENNEN NEUVOSTOLIITON HAJOAMISTA Varsovan liiton ja NATOn välillä vallitsi eräänlainen kauhun tasapaino. Kummallakin osapuolella oli (ja pelkästään Venäjälläkin edelleen on) riittävästi ydinaseita koko ihmiskunnan tuhoamiseen. Kun Neuvostoliitto lakkautettiin vuonna 1991, purettiin samalla myös Varsovan liitto. NATOa ei kuitenkaan lakkautettu, vaikka sen olemassaolon tärkeimmäksi syyksi oli kerrottu Neuvostoliiton länsimaille aiheuttama uhka. Tästä syntyi geopoliittinen epätasapaino, joka on edelleen ratkaisematta.

Bill Clintonin hallinto aloitti NATOn itälaajenemisen, joka on sittemmin edennyt monessa vaiheessa. Clinton lupasi aluksi, ettei uusiin NATO-maihin perusteta sotilastukikohtia. Kaikki venäläisille eri yhteyksissä annetut lupaukset on kuitenkin rikottu, ja USA on vetäytynyt ohjusten vähentämiseksi tehdyistä sopimuksista. Yhdysvalloilla/NATOlla on eri puolilla maapalloa noin 800 sotilaallista tukikohtaa. NATOn tukikohdat Baltian maissa ovat pieni osa tätä maailmanlaajuista vyörytystä.

NATO enlargement stages
NATOn laajentumisen vaiheet. Lähde

Valtamedia sekä Suomessa että kaikkialla länsimaissa puhuu jatkuvasti Venäjän aiheuttamasta uhasta Itämeren alueella. Mitään Itämeren alueen kriisiä ja Venäjän väitettyäkään uhkaa ei olisi, ellei NATO olisi laajentunut Baltian maihin ja tuonut sotakalustoaan niihin ja Itämerelle. Tiivistäen voidaan sanoa, että NATOn legitimiteetti perustuu pelkästään sellaisten ongelmien ratkaisemiseen, jotka se itse on aiheuttanut ja joita se jatkuvasti aiheuttaa lisää.

Tapahtunutta kehitystä voi tarkastella pidemmällä aikajänteellä. USA:n ja Venäjän välillä on ollut hiukan vaihdellen kylmä sota jo lähemmäs sadan vuoden ajan. Kaikki merkittävät liennytyskaudet (détente) ovat olleet republikaanipresidenttien (Eisenhower, Nixon, Reagan) aikana. Myös Trump olisi aloittanut uuden liennytyskauden, mutta demokraatit estivät sen republikaanien puolue-eliitin tuella. Trumpin ja Putinin tapaaminen Helsingissä olisi voinut olla hyvä alku.

Stephen Cohen pohtii sitä, miksi USA:n johto tuli yleensä melko hyvin toimeen kommunistisen Neuvostoliiton johdon kanssa. Mutta nyt, kun Venäjällä on ainakin kohtalaisesti toimiva demokratia ja presidenttinä antikommunistinen Putin, Venäjästä onkin yhtäkkiä tullut uhka USA:n olemassaololle. Cohenin mielestä Putin on hyvä ja maltillinen Venäjän johtaja, joka kaiken lisäksi oli virkakautensa alussa hyvin länsimielinen. Putin on julkisesti todennutkin menettäneensä illuusionsa lännestä.

Syyksi USA:n presidenttien Venäjä-suhteita koskeviin eroihin Cohen arvelee ideologisen taustan. Seuraavassa esitettävä on tietenkin karkea yleistys ja yksinkertaistus. Presidenttien välillä on luonnollisesti suuria yksilöllisiä eroja.

DEMOKRAATIT OVAT aina kaikissa olosuhteissa vaatineet, että Venäjästä pitää tulla demokraattinen, liberaali, Amerikan kaltainen markkinatalous. Tätähän amerikkalaiset ovat vaatineet Vietnamilta, Irakilta, Libanonilta, Libyalta, Syyrialta jne. Sanallisia vaatimuksia on aina tarpeen tullen tehostettu johtajien teloituksilla ja massiivisilla pommituksilla.

Republikaanit ovat lähtökohdiltaan pragmaatikkoja. Välit muihin maihin pyritään pitämään kohtuullisina niin, että kauppaa voidaan käydä. Taustalla on lisäksi Markku Ruotsilan perusteellisesti selvittämä perinteinen — luokkaa 200 vuotta — näkemys siitä, että USA on maailman paras maa, josta toiset voivat ottaa oppia mutta joka ei sekaannu toisten asioihin.

Tämä viimeksi mainittu asia tuli muuten kirkkaasti esille Trumpin puheessa YK:n avajaisistunnossa viime vuonna. Mm. Suomessa puheesta uutisoitiin vain ne kuusi sekuntia, jolloin yleisö nauroi presidentille. Puhe kesti yli puoli tuntia, mutta ilmeisesti yksikään toimittaja ei seurannut sitä loppuun saakka. Kukaan paikalla ollut ei varmuudella nauranut puheen loppuosan aikana. Osa todennäköisesti puristi rystyset valkoisena tuoliaan.

Puheessaan Trump sanoi suorasukaisesti hyvästit sille sääntöpohjaiselle maailmanjärjestykselle, jota NATOa ihannoivat suomalaiset niin kovin kaipaavat. Hän sanoi suoraan, että maailman kansat voivat elää omaa elämäänsä, omien arvojensa mukaisesti, eikä Yhdysvallat sekaannu niiden asioihin. Samalla hän edellytti, etteivät toisetkaan sekaannu Yhdysvaltain asioihin.

Tähän liittyen voisi lopuksi verrata Yhdysvaltoja idän suurvaltaan Kiinaan. Perinteinen amerikkalainen käsitys ylivertaisuudesta ja toisten asioihin sekaantumattomuudesta on, mutatis mutandis, sama kuin kiinalaisten käsitys omasta historiastaan ja asemastaan maailmassa ennen ja nyt. Xi Jinping on tämän pitkän historian oivallinen tulkki ja erinomainen käytäntöön viejä. Kiina rakentaa rautateitä, siltoja, satamia ja muuta infrastruktuuria Aasiaan ja Afrikkaan ja jossain määrin jo Eurooppaankin. Ja tätä se on tehnyt ilman, että se olisi sekaantunut yhdenkään valtion asioihin, käyttänyt pommikoneita ja vaihtanut hallintoja.

Timo Kuronen on eläkkeellä oleva filosofian tohtori.

Lähteet

Stephen F. Cohen (2019): War with Russia? From Putin & Ukraine to Trump & Russiagate. New York: Hot Books.

Stephen F. Cohen (2016–2019), haastatteluja ja luentoja (YouTube-videot)

Martin Jacques (2012): When China Rules the World, Second Edition. London: Penguin Books.

Richard Sakwa (2016). Taistelu Ukrainasta. Tallinna: Vastapaino.

Donald Trumpin puhe YK:n avajaisistunnossa 25.9.2018

40 KOMMENTTIA

 1. ”Kiina rakentaa rautateitä, siltoja, satamia ja muuta infrastruktuuria Aasiaan ja Afrikkaan ja jossain määrin jo Eurooppaankin. Ja tätä se on tehnyt ilman, että se olisi sekaantunut yhdenkään valtion asioihin, käyttänyt pommikoneita ja vaihtanut hallintoja.”
  Se on varmaan sitä kuuluisaa kiinalaista viisautta jota lännen rikollinen Nwo-mafia ei omaa ja siksi sen pitää kuten impotentin väkisin yrittää.
  Linkkaan muutaman artikkelin tännekin jossa siitä kerrotaan:

  Putin Treats Xi to a Very Personal 3 Day Russia Tour, Great Insight Into Their Friendship (Russian TV News)
  (Vesti)
  The most dramatic event of this week was definitely the International Economic Forum in St. Petersburg, we’ll talk about it later. But let’s begin with the meeting of Vladimir Putin and President of China Xi Jinping. After taking part in the big Russian-Chinese program in Moscow, Putin and Xi headed to the economic forum. There’s a lot to say about the Russian visit of the Chinese president: 30 investment projects, a new factory of a Chinese car company in Tula Oblast, the 70th anniversary of the resumption of diplomatic ties the Bolshoi Theater, and the panda diplomacy.
  But the main thing is that since 2001, Russia and China had a neighborhood agreement under the slogan ”forever friends, never enemies.” Now, we can compliment the phrase by adding Xi Jinping’s words ”the closest friends.”

  In addition, giving Russia two pandas wasn’t just a nice gesture but a deeply political one. China has withdrawn its pandas from the US zoos back home. Only the countries that China trusts can have pandas. Right now, we have the unique opportunity to take a close look at those pandas, even closer than Putin and Xi Jinping.
  https://russia-insider.com/en/putin-treats-xi-very-personal-3-day-russia-tour-great-insight-their-friendship-russian-tv-news

  ESCOBAR: Putin, Xi to Cut US Dollar Out of Eurasian Trade; US Elites Panic
  The Russia-China strategic partnership, consolidated last week in Russia, has thrown U.S. elites into Supreme Paranoia mode, which is holding the whole world hostage
  Pepe Escobar
  Something extraordinary began with a short walk in St. Petersburg last Friday.

  https://russia-insider.com/en/economics/escobar-putin-xi-cut-us-dollar-out-eurasian-trade-us-elites-panic/ri27231

  Näistä ei meidän v-media juurikaan kerro. Taitaa olla liian tuskallista asiaa…? Mutta en ole varma kun hesarimediaa en enää lue.

  • jatkona
   Samaan aikaan ’läntisen arvoyhteisön’ Isot Pojat naurattavat ihmiskuntaa vakuuttaessaan rauhan tahtoaan ja kuvitellen että maailma on niin tyhmä että se yhä nielee hatullisen pashaa…
   Trump and NATO Warmongers Proclaim Peace
   By Lasha Darkmoon
   In Orwell’s Nineteen Eighty-Four, the Ministry of Peace concerns itself with war and the Party’s slogan is “War is Peace”. Donald Trump and his team of warmongers are obviously keen students of Orwell.
   At the 75th anniversary this week of the Allied assault on Nazi-occupied France, US President Donald Trump and other NATO leaders issued a “D-Day Proclamation.”
   In it, they pledged never “to repeat the horror of World War Two.”
   The US and 15 other nations, including Britain, France, and Canada, also declared their commitment to “resolve international tensions peacefully.”
   If the so-called D-Day proclamation sounds like a load of PR twaddle, that’s because it is.
   … However, the proclamation by Trump and his gang of NATO warmongers has to be seen as nothing but cynical lip-service.
   http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=189688

  • Kiitos hyvistä kommenteista. YLE ja HS eivät todellakaan kerro näistä massiivisista kokouksista muutoin kuin korkeintaan joistakin yksityiskohdista. Kyselin sitä parilta YLEn toimittajalta viime syksynä. Linja on täysin harkittu. EUn vähäisetkin tapahtumat raportoidaan paljon paremmin.

   Olen samaa mieltä kanssasi, että Pietarin tilaisuus ja laajan BRI-sopimuksen allekirjoittaminen olivat historiallisia tapahtumia. Xi Jinping muutti aikatauluaan muutamaa päivää aikaisemmin päästäkseen laajan valtuuskuntansa kanssa Pietariin.

   • Mieluista kuulla että olemme samoilla linjoilla.
    Hegemonian painopiste on siirtymässä väistämättä itään mikä on tuskallinen paikka rikolliselle Nwo-mafialle, johon mekin olemme itsemme sitoneet.
    Kuin tukena ylläoleville artikkeleille luin juuri Unz.comin uusimman artikkelin mikä vahvistaa Idän nousua maailman johtajaksi.
    When China Leads the World
    Hegemony vs. Human Authority
    GODFREE ROBERTS
    Jo pelkästään tämä yksi ote siitä kertoo kuinka viisaita kiinalaiset ovat ja kuinka pahasti perässä anglo-sionistien imperium laahaa.
    — ”An early Chinese thinker, Xunzi[2], proposed that, though hegemons know how to win wars, “The ruler who makes his own state act correctly will attain international primacy.” The domestic determines the international and since humane authority–based on morality rather than power–is superior to hegemony it is more important to win over people than territory.
    States wishing to exercise humane authority must be the first to respect the norms they advocate and leaders of high ethical reputation and great administrative ability will attract other states. “To be compassionate in great matters and overlook the small makes one fit to become lord of the covenants. Loving friends, being friendly with the great, rewarding your allies and punishing those who oppose you, the lord of the covenants has a definite duty and his moral standing should match it.” Presiding over the meetings of other states grants international recognition of humane authority.
    Two centuries later, Confucius expressed the principle thus, “Superiors and inferiors relate to each other like wind and grass: grass must bend when the wind blows over it”.

    Muun maailman herätessä ja alkaessa tajuta Nwo-mafian raadollisuutta se väistämättä valitsee Kiinan ja hylkää Mafian mikä johtaa suureen globaaliin muutokseen.
    Psykopaattinen Mafia tekee kaikkensa voidakseen jatkaa muiden riistoa ja saattaa pakon edessä käynnistää suursodan ja tuhota maailman. Sen kiinalaiset ovat ottaneet huomioon ja etenevät siksi hitaasti ja harkiten yhteistyössä muun maailman sorrettujen kanssa. Sodan aloittajat tietävät siksi varmuudella että he silloin tuhoavat myös itsensä.
    http://www.unz.com/article/when-china-leads-the-world/

 2. Johan tuo on aika käydä se 3.sota kun ihmiset ja valtiot ja erilaiset sotilasliitot sekä valtioliiitot eivät ole kahdesta edellisestä maailmansodasta oppineet rauhanomaista kanssakäymistä. Ilmeisesti maailman vallanpitäjät luulevat voivansa toimia kuin apinalauma eikä huomaa miten tämä harkitsematon toiminta voi yllättäen johtaa peruuttamattomiin seurauksiin.
  Putinilla ja trumpilla lienee realistinen näkemys tilanteesta mutta trumpilla on vastassa usan ja eun liberaali puolueet arvoineen joita ei kuitenkaan itsekään noudata valtion välisissä suhteissa vaan kuvittelee olevansa oikeutettuja pakottamaan muita arvoihinsa ja liberaalien ylivaltaan. Suomi on liian köyhä pystyäkseen olemaan naton mukaisessa asevarustelussa mukana muuten kuin kestämättömän suuren lisävelan otolla ja senhän se tekee. Ehkä käy kuitenkin niin että ilmaston muutos ja luonnon tuhoaminen lopettaa ihmiskunnan ennenkuin 3. maailman sota saadaan aikaiseksi.

 3. > Yhdysvalloilla / NATOlla on eri puolilla maapalloa
  > noin 800 sotilaallista tukikohtaa.

  Sotilastukikohtien ylläpitäminen on kallista. Rahoitus on kestävällä pohjalla vain, jos alistetuista kohdemaista saadaan otettua varallisuutta niin, että jatkuva tulovirta kattaa kustannukset.

  — Periaatteessa sotilastukikohtien ekonominen malli on täsmälleen sama kuin siirtomaiden ekonomia.
  — Nykyään vaan ei ole muodissa kutsua siirtomaiksi noita maita, joiden maaperällä astuu USA:n sotilassaapas vahvemman oikeudella.
  — Esimerkiksi sanalla rauhankumppani on parempi kaiku alistettujen kansojen korvissa kuin sanalla siirtomaa.

  Dollarin valta-asema reservivaluuttana ja ihmisten usko sen arvoon on mahdollistanut myös tukikohtien rahoittamisen dollarisaatiolla.

  — Tukikohtien paikallisilta ostettavat palvelut rahoitetaan yksinkertaisesti vain painamalla dollareita ja ostamalla niillä tarvittavat hyödykkeet.
  — Nämä dollarit sitten jäävät kiertämään kohdemaan sisäisessä taloudessa palaamatta koskaan takaisin USA:aan: Ja ihme tapahtui. Tukikohdan ylläpitäminen muuttuikin ilmaiseksi!

  > Kiina rakentaa rautateitä, siltoja, satamia ja
  > muuta infrastruktuuria Aasiaan ja Afrikkaan
  > ja jossain määrin jo Eurooppaankin.

  Kiinan into investoida ulkomaille on seurausta sen halusta päästä irti dollareista. Kun omistaa yli triljoonan dollarin edestä dollareita ei niistä voi päästä eroon noin vain hiiren klikkauksella. Kiinan kannalta kyseessä on vaihtokauppa. Luopuessaan velkakirjojen omistuksesta Kiina haluaa jotain muuta tilalle.

  — Jos Kiina myisi velkakirjansa ja ottaisi tilalle dollareita, sen asema vain huonontuisi. Kun velalle sai edes jonkinlaisen koron, dollareille ei saa mitään.
  — Dollareita ja USA:n velkakirjoa sääntelee yksi ja sama lainsäätäjä, joten molempiin liittyy aivan saman suuruinen poliittinen riski.
  — Dollarit ja USA:n valtion velkakirjat ovat molemmat samalla tavalla rahaa. Toiselle maksetaan korkoa toiselle ei. Valtion velkakirjat kelpaavat 100% vakuudeksi dollarilainoille; ne ovat siis rahaa, jonka valtio on painanut itselleen.

  — Jos Kiina myisi USA:n velkakirjansa ja ottaisi vaihdossa jotain muuta valuuttaa, se joutuisi ojasta allikkoon. USA:n dollari on kuitenkin luotettavin valutta tällä hetkellä.
  — Sen sijaan, että se vaihtaisi velkakirjansa esimerkiksi Nigerian naira’aan (NGN) on järkevämpää investoida Nigeriaan.
  — Kaikki maat, jotka hyväksyvät dollareita vastineeksi maassa olevasta omaisuudesta kelpaavat investointikohteiksi.
  — Pitkällä aikavälillä on järkevää investoida vain kohteisiin, jotka ovat paikallisten valmistamia, joita paikallinen työvoima ja tietotaito pystyvät pitämään yllä (ja jotka ylipäätään ovat kannattavia). Esimerkiksi rautatiet tai tieverkko.

  Ei riitä, että dollareita vaihdetaan kolmansissa maissa olevaan omaisuuteen, vaan näistä sijoituksista saatavat palautukset, osingot, lyhennykset ja korot, pitää saada Kiinan omassa valuutassa, reaalisena omaisuutena tai kullassa. Vasta tässä vaiheessa dollareista on päästy ”lopullisesti eroon”.

  — Kun noilta kehitysmailta ei loppupelissä kuitenkaan tule löytymään rahaa velkojen maksuun, ainakin jos historiaan on luottaminen, asia tullaan ratkaisemaan siten, että
  — niiden oma valuutta sidotaan mukaan kansainväliseen monivaluuttayhteistyöhön ja ne voivat maksaa velkansa omalla valuutalla.

  Nämä kaksi kohtaa olivat
  > vain johdantona
  > loppupäätelmälle:

  Kiinan aktiivinen investointitoiminta muualle kuin USA:aan tai dollariin on strateginen uhka Yhdysvalloille.

  1)
  Kiina käyttää noihin investointeihin sitä rahaa, joka tällä hetkellä on luovutettuna USA:n valtion käyttöön velkakirjoina. Eli perii velkojaan USA:lta. Siis valtion velanotto vaikeutuu jatkossa. Raha alkaakin virrata pois dollarista.
  — Rahan virtaamista kohti dollaria edes auttaa maailman levottomuus.
  — Siis kaikenlainen epäjärjestys ja levottomuus vahvistaa dollarin asemaa.

  2)
  Sotilastukikohtien ja sitä kautta maailmanherruuden rahoittaminen vaikeutuu, koska dollari-ekspansio pysähtyy ja kansainväliseen kauppaan alkaa tulla mukaan myös muita valuuttoja.

  No, tulihan pitkä kommentti. Kiitos kuitenkin, että sain jäsennellä omia ajatuksiani täällä teidän foorumillanne.

  • Erittäin hyvä analyysi. Kiina on jo muutaman vuoden ajan määrätietoisesti vähentänyt dollarivarantojaan sekä myymällä että investoimalla aivan kuten sanot.

   Koko homman varsinainen ironia on siinä, että samoilla rahoilla voitaisiin rakentaa uudelleen koko USA:n rataverkko ja siirtyä samalla hiljaa matelevista junista luotijuniin. USA:n valtiolla ei ole siihen varaa eikä löydy poliittista tahtoa. Yksityiset yritykset rakentavat uutta rataverkkoa pienissä pätkissä.

 4. Kasakka haluais että kaikki olisi löysästi kiinni, jotta kaikki olisi helposti otettavissa.
  Siksi muiden maiden puolustusliitto on myrkkyä kasakoille.

  • Juuri näin.

   Laajentumissuunnitelmia punovan ryssän -homo sovieticuksen- silmin katsottuna on kaksi aivan täysin eri asiaa,varaudummeko puolustamaan isänmaatamme omin voimin vai yhteistyössä 29 muun valtion kanssa.

 5. Väliäkö niistä lupauksista, kun sopimuksestakin seuraava pr. voi sanoa;” This is bad deal for us.” Eihän se muutoinkaan ollut mikään ehto Saksalle.
  Se imperealismi kuitenkiin pyrkii kasvamaan oli se mikä tahansa. Kiina rakentaa myös Kiinanmereen eikä vain rauhanomaisesti, jos johonkin Aficalandiin tulee Vallankaappaus/-vaihto kansallistaen Kiinan infran miten siinä voi olla sekaantumatta politiikkaan.

 6. KYLMÄ SOTA/COLD WAR infoa:
  Usan, Britanian, Saksan ja Venäjän korruptoituneet johtajat (jesuiitta-agentit) olivat parhaita salaseura-kavereita, jotka puhalsivat sulassa sovussa yhteen hiileen. Todellista konfliktia ei ollut, oli vain poliittinen näytelmä, jonka avulla pidettiin yllä kollektiivista pelkoa, sotia ja verenvuodatusta. Kylmä Sota oli toisin sanoen huijaus…. ja täsmälleen samalla ”free world vs. slave empire” konseptilla toteutettu Nato-huijaus toimii maailmanlaajuisesti myös tänään.

  CHURCHILL LAUNCHES COLD WAR
  The Cold War, the Hegelian invention of Soviet Russia and the United States at each other’s throats, the ”free world” vs. the ”slave empire”, Capitalism vs. Communism, was the final triumph of dialectical ma­terialism, also invented by the German philosopher, Hegel. He laid down the dictum that to rule the world, you create a problem; you find an antidote to that problem; and you throw the two conflicting theses against each other, to result in a consensus or resolution. This diabolical and cynical formula reached its apogee in the Cold War.

  On March 5, 1946, at Fulton, Churchill made his famous ”Iron Curtain” speech. He warned that an ”Iron Curtain” had descended upon Europe, the Communist enslavement of the Eastern European countries. He failed to mention that he and Franklin Delano Roosevelt had joined at Yalta to deliver Eastern Europe to Stalin, with Alger Hiss, the originator of the plan, beaming in the background. Not a single journalist, anywhere in the world, mentioned Churchill’s overwhelming personal complicity in creating and maintaining the dire situation which he now publicly deplored.

  A PHONY WAR
  During most of its history, the Cold War was a propaganda war, in which the opponents hurled invec­tives at each other. However, the military-industrial complex cannot make billions of dollars from propa­ganda; there had to be occasions of real shooting. We endured the Korean War and the Vietnam War, with hundreds of thousands of casualties, while Soviet Rus­sia did not lose a man in either war. Both Russia and the United States were careful to have the scenes of battle take place thousands of miles from their own lands, in poverty-stricken countries such as Korea and Vietnam. We had the Cuban missile crisis, a soap opera in which the media convinced Americans that they had been on the brink of atomic destruction, being saved just before the bombs were launched by the ”incredible diplomatic skills” of John F. Kennedy and Khrushchev, neither of whom before or after this crisis had ever shown the slightest skill at diplomacy. The Berlin Wall was built, to prevent all of its population from fleeing the desolation of Communist East Germany. The egg­heads greeted the Berlin Wall with praise. President John F. Kennedy made a special trip to Germany to put his seal of approval on the Berlin Wall, and to reassure the Communists that the United States would not re­move it.
  (….. The $5 Trillion Cold War Hoax by Eustace Mullins)

 7. NATO palvelee Atlanttista kapitaalia. Yhdysvallat on voinut ylläpitää imperiumia ja sotilastukikohtia painamalla dolareita. Niiden keskeinen asema etenkin öljykaupassa ja reservivaluuttana ovat tehneet sen, että Dollareita on voinut painaa estoitta ilman, että niiden arvo olisi kadonnut. Euraasian liitto on ryöstämässä tätä Sampoa. Tästä näkökulmasta katsottuna Washingtonilla ei ole muuta päämäärää kuin saada Venäjä kotrolliin ja turvata Sammon käynti. McCain totesi haastattelussa, että Putin tarvitsee samanlaisen demokratiakäsittelyn kuin Gaddafi. Tilalle pistäisi saada uusi Jeltsin. NATO palvelee nyt tätä tehtävää.
  http://www.unz.com/article/why-was-malaysian-airlines-flight-mh17-shot-down/

 8. Vastavalkean tilannehuoneessa on kiistetty NATOn itälaajentumista koskevien lupausten antaminen ja viitattu johonkin NATOn asiakirjaan vuodelta 2014.

  Emeritus professori Stephen F. Cohen, jonka kirja on mainittu yllä lähdeluettelossa, on tutkinut koko elämänsä ajan Neuvostoliiton/Venäjän asioita.

  Hän kirjoittaa kirjassaan s. 147:

  Now, however, the National Security Archive at George Washington University has established the historical truth by publishing, on December 12, 2017, not only a detailed account of what Gorbachev was promised in 1990-1991 but the relevant documents themselves. The truth, and the promises broken, are much more expansive than previously known: all of the Western powers involved – the US, the UK, France, Germany itself – made the same promise to Gorbachev on multiple occasions and in various emphatic ways. If we ask when the West, particularly Washington, lost Moscow as a potential strategic partner after the end of the Soviet Union, this is where an explanation begins.

  Kyse ei siis ole siitä, että dokumentteja olisi käännetty väärin venäjäksi tai että venäläiset olisivat ymmärtäneet väärin annetut lupaukset. Yllä olevassa sitaatissa asiakirjojen tulkitsijana on amerikkalainen professori, joka on lukenut alkuperäisiä dokumentteja. Hän on ammattitutkija, puhuu englantia äidinkielenään ja hallitsee täysin venäjän kielen. Lupaukset ovat siten täysin kiistaton fakta. Naton dokumentti on vuodelta 2014, jolloin tätä asiaa ei tunnettu.

  On sitten kokonaan erillisen tarinan arvoinen asia, että mitä sitten. Välitön johtopäätös kuitenkin on, että USA:n valtiollisen johdon antamiin lupauksiin, tarkemmin sanoen: mihinkään USA:n valtiollisen johdon antamiin lupauksiin – edes kirjallisiin – ei voi luottaa. Venäjän johto tietään tämän karvaan kokemuksen kautta ja reagoi uusiin tilanteisiin tämän kaiken tietäen. Mutta siitä ehkä tarkemmin vähän myöhemmin.

 9. Vastavalkea kiittää uutta kirjoittajaamme Timo Kurosta erittäin ansiokkaasta avauksestaan. Tohtorismiehenä eli kouliintuneena tutkijana hänen kirjoituksensa voi ottaa vakavasti. Ei ole siis välitöntä vaaraa propagandakoukusta nielaistavaksi.

  Toivomme Timolta jatkossakin valaisevia artyikkeleita suurvaltaympyröistä ja muistakin teemoista

  Tauno O. Mehtälä
  päätoimittaja
  Vastavalkea-verkkolehti

 10. N.s. ”Kylmänä sotana” tunnetusta ilmiöstä voidaan tietysti keskustella monenkinlaisilla argumenteilla ja perustellusti esittää monia tapahtumia sen laukaisijaksi ja alkukohdaksi. W.Churchill:n ”rautaesirippu-puheesta” ulkopuolisten häviöön Venäjän interventiosodissa. Hegelin dialektiikkaankin voi osuvasti vedota.

  Itse kuitenkin näkisin jonkinlaisena perustana brittiläisen maantieteilijän ja poliitikon H.Mackinder:n (1861–1947) vuonna 1904 Royal Geographical Society:ssä n.s. ”sydänmaateoriana” esittelemää ilmiötä *). Hän oli pohdinnoissaan päätynyt näkemään globaalissa maailmassa kaksi kilpailevaa parttia: ”sydänmaan” eli Euraasian mantereen ydinosat (nyk. Venäjä ja itäinen Keski-Eurooppa) ja ulomman kehän merelliset maat (Ameriikat, Australia ja Afrikka) sekä niiden välissä sisempi tai marginaalinen kehä Eurooppa, Intia, Kiina). Hän esitti teoriansa ytimessä: ”
  ”Who rules East Europe commands the Heartland;
  who rules the Heartland commands the World-Island;
  who rules the World-Island commands the world.”
  (Mackinder; Democratic Ideals and Reality; s. 150)
  Miltei kaikki laajemmat kiistat olisivat tähän asetelman liittyviä ja sitä ilmentäviä.

  Aikoinaan myös E.Blair (1903–1950), t.m.n. G.Orwell sovelsi tuota teoriaa romaaninsa 1984 asetelmassa jossa vastakkain olivat hänen kuvaamansa anglo-saksinen sosialismin irvikuva Oceaniassa ja vastassaan Eurasia ja Eastasia.

  Perimmäisenä todisteena Mackinder:n teorian paikkaansapitävyydestä pitäisin juurikin ”Kylmän sodan” jatkumista ohi fukujamalaisen ”historian lopun” (F.Fukujama, s.1952) myös kapitalististen Venäjän ja Kiinan aikana **). Ja olihan vastaavia asetelmia jo ennen I Maailmansotaa ja sen luomaa n.s. realisosialismin ja kapitalismin vastakkainasettelua.


  *) Lisää: http://intersci.ss.uci.edu/wiki/eBooks/Articles/1904%20HEARTLAND%20THEORY%20HALFORD%20MACKINDER.pdf
  **) Venäjän ja Kiinan kapitalismit eroavat toisistaan sillä ensinmainitussa eliitti on kapitalisteja jotka haluavatkin elää kapitalismia mutta jälkimmäisessä eliitti ainakin ilmoittaa pyrkivänsä (kiinalaiseen) sosialismiin kunhan yhteiskuntajärjestelmien jatkumossa pakollinen kapitalistinen vaihe on ohitettu vähän kuin pikakelauksella.

  • Itse olen puolestani päätynyt siihen että lopullinen ratkaisu ihmiskunnan kohtalosta kulminoituu yhä selvemmin kahteen rintamaan: ’Juutalaiset’ (laaja käsite joka ei tarkoita vain hebrealaisia) vastaan Muu Maailma (MM).
   Kuten Miko Peled, joka ei ole ainoa, sanoo: No Jews Are Israelite Descendants ~ Miko Peled Israeli General’s Son — 7 min. video
   An honest grandson of an Israeli Zionist Jew involved in the establishment of the state of Israel in 1948 and the son of an Israeli General, Miko Peled, says I don’t know any Jew who can trace his or her ancestors back to the ancient Hebrews. Truth
   https://www.youtube.com/watch?v=87s0GwZ5k48

   Tähän asti ’juutalaiset’ (juuri nyt sionistit, neokonnat, nwo-globalistit) ovat kiistatta sanelleet maailman kohtalon ja sen missä nyt ollaan ja kuten Amerikan ja Euroopan tilanne kertoo niin näin jatkuukin vielä jonkin aikaa ennen ovella olevaa Spenglerin kertomaa lopullista lännen perikatoa.
   Nyt MM (erityisesti Kiina/Venäjä-koaliitio SCO) on heräämässä ja asettumassa vastarintaan J:n moraalisesti alhaista totalitarismi hanketta vastaan jossa he ja heitä palveleva korporaatio-mafia ovat nostaneet itsensä jumalaksi. Tämä on ratkaiseva askel koko ihmiskunnalle.
   Mikäli J:t menettävät hegemoniansa niin ihmiskunta voi perustellusti odottaa jotain parempaa kuten Kiinan ja Venäjän yhteistyö ja rauhan turvaaminen kertovat. Ainakaan mitään käännettä huonompaan ei tarvi pelätä koska nyt ollaan jo melkein pohjalukemissa.

   • Minusta kyse ei ole etnisistä ryhmistä vaan siitä millaiset eliitit mitäkin vyöhykettä hallitsevat ja siten kilpailevat keskenään samoista resursseista ja niistä kumpuavista kapitaalien lisäarvosta. Tällä hetkellä hallitsevina ovat finanssikapitaaleja hallitsevat, etnisista taustoistaan huolimatta. Oceanian lisäksi myös Eurasiassa ja Eastasiassa. Silloin(-kin) tavalliset ihmiset, niin juutalaistavikset kuin me muutkin, jäämme jalkoihin.

    • ”Tällä hetkellä hallitsevina ovat finanssikapitaaleja hallitsevat, etnisista taustoistaan huolimatta.”
     Totta mutta tietty etninen tausta kummittelee silti takana, aivan kuten NL:n kommunistihallinnossa aikoinaan ja nykyisessä USAn hallinnossa.
     Itse uskon että nimenomaan etnisillä tekijöillä on suuri merkitys koska aggression määrä riippuu pääosin geeneistä ja se näkyy jopa eri uskonnoissa.
     Esim. talmudismi, joka on enemmänkin tietyn etnisen ryhmän poliittis-sosiaalinen tapa elää, suosii aggressiivisuutta sekä vihaa muita kohtaan ja korostaa muiden alemmuutta sekä antaa luvan hyväksi käyttää ja jopa tuhota heitä kuten varmaan tiedät. Ja se näkyy hyvin Israelin politiikassa.
     Idän kohdalla tilanne on toinen. Siellä uskonnot painottavat rauhaa, solidaarisuutta ja sopua luonnon kanssa.

     On myös tieteellisesti voitu osoittaa että psykopaattien määrä on selvästi pienempi idässä kuin lännessä mikä luo hyvät edellytykset kiinteälle ja eheälle kulttuurille jota on vaikea hajottaa ulkopuolelta.
     Myös rikollisuus on suurta luokkaa lännessä ja erityisen suurta tietyn etnisen ryhmän sisällä josta ei saisi puhua kun saa syytteen anti-sellaisesta. Oikeastaan koko läntinen kulttuuri on täynnä väkivaltaa ja velka- tai muuta orjuutta.

     Kun nämä ovat faktoja niin siitä seuraa että yleisasenne muita tuhoavaan kilpailuun on erilainen, sitä vähemmän suosiva minkä voi nähdä mahdollistavan eettisesti korkeamman kulttuurin.
     Voi jopa ajatella että liian ahne joutuu tällaisessa kulttuurissa vaikeuksiin. Sen ei tarvitse olla vain toiveajattelua.

  • Jorma Myyryläinen:

   Kysymys siitä, kuka hallitsee mitäkin aluetta ja miten hallinnan ketju etenee, on hyvin mielenkiintoinen. Luulen, että koko asetelma on muuttumassa.

   Jos tarkastelee Saksan, Venäjän ja Kiinan välisiä suhteita, kyse ei ole yhdestä vallan haltijasta, joka laajentaa reviiriään. Kyse on kolmen taloudellisen ja teknologisen mahdin keskinäissuhteiden yhteen kietoutumisesta.

   Saksa tarvitsee Venäjän raaka-aineita ja vie sinne mersuja. Venäjä vie raaka-aineita Kiinaan ja tuo sieltä teknologiaa, mm. autotehtaan. Kiina on Saksan suurin kauppakumppani. Molemmat tarvitsevat toisiaan.

   Kiina, Saksa ja Venäjä pystyvät yhdessä muuttamaan dollarin asemaa maailmassa ja takaamaan rauhan Euraasiassa. Kehitys on hidasta ja vasta alkuvaiheessaan. Suunta on kuitenkin nähtävissä.

   Tästä on hyvä the Duran-video: toivottavasti linkki toimii, en osaa korjailla tekstiä julkaisemisen jälkeen.

   https://youtu.be/XYbjI25S7yU?list=PL3Ra9O20XOxI4k-YK2b-gb0tA8bQ5WGKY

   • Totta, tilanteet vaihtelevat, toisaalta sekä yksityiskohdissaan että suuremmassakin kuvassa mutta näyttäisi, että vain hienosäätänä suurempaan asetelmaan. Samaten kaikilla ilmiöillä ja toimijoilla on elinkaarensa. Mutta voimmeko nähdä jotakin vielä kestävämpää kuin jonkin hallintopiirin, valtion t.m.s. elinkaari? Kysymys kuuluu: onko sellaisia ja mitä ne ovat?

    Mackinderin näkökulmassa oleellisia ovat Euraasian ydinalueet, nyk. Venäjä ja ympärillä olevan kehä jossa tällä hetkellä huipulla ovat P.Amerikka ja Kiina. Saksan asema on siinä ”Mielenkiintoinen”. Toisaalta kuvaa piirsi viktoriaanisen ajan britti jonka maailmankuvassa yhdistynyt Saksa oli uusi tulokas ja jonka yli hän mahdollisesti halusi nähdä.

    Toisaalta hänen malliaan tarkastellessa Saksa on tuota strategista välimaastoa josta kiistellään. SIlloin se voi välillä olla osa ulompaa kehää, välillä sydänmaata. Hänelle varsinainen ratkaisun avainalue (hän käytti sanaa ”pivot”) oli itäisenä Eurooppana tunnettu alue eli Venäjän länsipuolinen alue (oik. Keski-Eurooppa tai sen itäinen laita).

    Itse olisin taipuvainen ajattelemaan, että noin pidemmällä tähtäyksellä maailma on kolminapainen: pohjoisen Amerikan ja sen liittolaisten valtiaat (USA:n eliitti), itäisen Euroopan ja Siperian valtiaat (Venäjän eliitti) sekä Itäisen ja kaakkoisen Aasian valtiaat (Kiinan eliitti). Näiden kesken ja välillä pyörii erilaisia päivänpoliittisia ”ad hoc” liittoutumisia ja kiistoja joissa lievealueet ovat milloin missäkin joukossa. Sellaiseksi ”ad hoc” kiistaksi näen esimerkiksi maailmansodiksi nimetyt sota- ja kriisikokonaisuudet vihollis- ja liittolaisuussuhteineen.

    Tarkastelussa ei pidä takertua hetkellisiin valtioiden nimiin ja niiden vielä hetkellisempiin todellisten tai näennäisten johtajien nimiin. Tärkeämpiä ovat jopa yhteiskunnallisten kehitysvaiheiden muutosten yli kestäneet asetelmat ja niiden kehityskaaret. Sellaiset jotka ovat pysyneet vaikka tuotantosuhteet ja niitä kuvastavat yhteiskunnalliset rakenteet ovat muuttuneet.

    Tälläinen mantereellinen. c. merellinen asetelma on tunnistettavissa jo muinaisten mongolien valloituksissa sydänmaan ytimistä kohti meriä. Valloitukset kuitenkin pysähtyivät ja niin on käynyt myöhemminkin et vice versa. Epäilenpä tuossa olevan jotakin kestävää historiallista mallia.

 11. Nato leviää niin kuin syöpä euroopassa ja ei ole ihme jos on sodan uhka lisäämtyy. Lisäksi natojäsenyys vie suomen päättämään tai osallistumaan epämääräisiin nato sotiin joissa kohteena oleviin maihin nato aiheuttaa suunnatonta tuhoa ja kärsimystä ja nämä ei sovi suomessa vallitseviin liberaaleihin arvoihin vaikka arvottomat käy sotimassa niissä ilman nato jäsenyyttä kuten stubb halusi suomen libyaan. Ihmetyttää miten arvopuolueet kokoomus ja ruotsalaiset on innokkaampia natoon liittymisen kannattajia huolimatta naton käymistä arvottomista ja tuhoisista sodista mutta nehän on aina olleet suomen käymien sotien pahimpia kannattajia ja alkusyitä että perinne velvoittaa näköjään sodan jälkeisiä sukupolvia. Mitään sopimuksia tuskin naton ja venäjän kanssa tehdään koska naton takana on usa jolla on vetooikeus ja usa ei lopeta naton laajenemista ennenkuin venäjä on sen hallussa tai kolmas maailman sota on käyty.

 12. Yhdysvallat on huijannut kaikkia. Dollarista on rakennettu ansa, joka suojelee Yhdysvaltoja tapahtui mitä tahansa. Kiina ja muu maailma pönkittää Yhdysvaltoja tekemällä sille tuotteita ilmaiseksi. Muut tekevät työt ja Yhdysvallat painaa dollareita, jolla työt maksetaan. Siis tarjoaa paperia kovaa työtä vastaan.

  Monella mailla on dollareita taivaisiin asti fyysisenä ja digitaalisena. Jotkut unelmoivat, että dollarin romahduttaminen saisi USA:n polvilleen. Kävisi niin, että USA vain nauraisi, koska ”kauppa” olisi ollutkin lahjoitusta kovia tuotteita arvotonta paperia vastaan. Velkojista tulisi köyhiä kuin kirkon rotan arvottomine dollareineen. Dollarin romahduttaminen tekisi velkojista köyhiä, eikä USA:sta, miksi?

  USA:ssa on kultaa. Monen länsimaan kulta on USA:ssa. Dollarin romahtaessa USA todella pystyisi maksaa velkansa pois verrattain helposti. Kun velka olisi maksettu, niin dollarin arvo alkaisi taas kipuamaan.

  Yhdysvaltain tulevaisuus on yhtä kuin dollarin suojelua. Yhdysvaltain vientituote on painettu paperi, jolla se kustantaa koko maapallon tarjoaman loiselämän. USA tietää, että pahiten romahduksesta kärsivät velkojat. Se itse selviää romahduksesta kultavarantonsa turvin maksamalla romahtaneet dollarivelat pois. USA armeijan tehtävä maailmalla on pakottaa muut käyttämään dollareita ja näin takaamaan Yhdysvaltojen ihmeellisen loiselämän jatkumisen maailman tappiin asti paperia vastaan.
  On turha ylistää Kiinaa ja muita USA:n ”vihollisia”. Siellä ei ole muita kuin idiootteja, jotka tekee jenkeille ilmaista työtä paperia vastaan.
  Kaikki ne, jotka ovat todella tajunneet, että USA =Dollari ja pullikoineet tuota vastaan on tuhottu ja tullaan tuhoamaan.

  • Jatkan vielä. Aikaisemmin luin kaiken maailman hömppäsivuja Yhdysvaltojen romahtamisesta. Kerroin innossani kuulijoilleni, kuinka Kiina omistaa dollareita taivaiseen asti ja pian pistää Yhdysvallat polvilleen. Sitten, niin sitten yksi keskustelija oli maailmankauppaan perehtynyt talousmies, joka aloitti aivan yksinkertaisella esimerkillä. Jos naapurin Erkki olisi minulle velkaa, niin olisiko järkevää potkaista Erkkiä nilkkaan, jonka jälkeen velkakirjani arvo vähenisi vaikka 90% Lisäksi Erikillä olisi kassakaapissa kilo kultaa, jolla se lunastaisi velkakirjan.

   Maailma makaa nyt niin, että ainut keino lyödä Yhdysvallat on irrottaa globaali maailma dollaririippuvuudesta. Ennen tätä tapahtumaa, me muut teemme Yhdysvalloille työtä paperia vastaan.

   • USA:n kaksoisvaje pitää omalla tavallaan maailman pyörät toiminnassa (vrt. Varoufakisin Minotaurus). Siinä on kuitenkin heikkoja kohtia. Jos viennissä tulee ongelmia, kuten nyt soijan, omat maanviljelijät kärsivät.

    Vakavampi ongelma on johdannaismarkkinoiden eli käytännössä pyramidihuijauksen liiallinen kasvu. Jos dollarin arvo mitätöitäisiin, se ainoa todellinen rauhan ajan valtakeskus eli globaali finanssipääoma kärsisi.

    Sota on tietenkin aina ollut käyttökelpoinen keino, mutta ydinaseiden takia, sekin voi potkaista itseä pahimman kerran.

    Täytyy tosin surukseni tunnustaa, että kansantaloustieteen approbatur-arvosanasta vuodelta 1966 ei ole tässä ollut hirveästi apua.

    Uskon, että kiinalaiset tuntevat tilanteen hyvin ainakin vuoden 2008 romahduksen takia. Silloin he tulivat auttamaan. Seuraavalla kerralla se ei tapahtune ilman ehtoja.

    Siirtyminen pois dollareista maailmankaupassa on koko ajan nopeutumassa ja se tietenkin huolestuttaa länttä. Jotkut väittävät, että siirtymistä pois dollarista vamisteltaisiin jo toden teolla. Dollarin arvoa samalla ehkä laskettaisiin reippaasti.

    Pohjimmaltaanhan tässä on kyse Thukydideen ansasta. Historiasta tunnetaan 16 tapausta, joissa nouseva mahti on haastanut hegemonian. Näistä 12 kertaa on johtanut sotaan ja vain 4 kiistaa on hoidettu rauhanomaisesti.

    Jos sota tulee, se on todennäköisesti ydinsota. Toinen mahdollisuus on kybersota. USA:lla on siinä paljon potentiaalia mutta se on samalla suurvalloista todennäköisesti kaikkein haavoittuvin.

  • ”On turha ylistää Kiinaa ja muita USA:n ”vihollisia”…”

   Psykopaatit ja usein myös narsistit yleensä uhkailevat ja kiristävät muita koska ovat kyvyttömiä toimimaan muita kunnioittaen.
   [”Criminally-minded people (psychopaths) don’t want to fuse with another different being so as to enjoy a far larger breathing space out of their ego.
   The other’s personality is rather for them an obstacle they have to deny and stamp out in their quest for absolute pleasure and power. Their ambition is to make the other’s personality their own food for personal growth.”]

   Nyt Trump uhkailee Kiinaa — ja Kiina viisaampana korjannee taaskin potin joten hatunnosto on paikallaan
   Trump’s Trade Threats Are Really Cold War 2.0
   The G20 Meeting in Japan
   MICHAEL HUDSON
   Trump’s trade tantrum is that other countries are simply following the same economic strategy that once made America great, but which neoliberals have destroyed here and in much of Europe.
   U.S. negotiators are unwilling to acknowledge that the United States has lost its competitive industrial advantage and become a high-cost rentier economy.
   Its GDP is “empty,” consisting mainly of the Finance, Insurance and Real Estate (FIRE) rents, profits and capital gains while the nation’s infrastructure decays and its labor is reduced to a prat-time “gig” economy.
   Under these conditions the effect of trade threats can only be to speed up the drive by other countries to become economically self-reliant.
   http://www.unz.com/mhudson/trumps-trade-threats-are-really-cold-war-2-0/

   • Käsittäkseni Yhdysvallat korjaa jatkuvasti potin. Reservivaluutta, jota vastaan työtä tehdään ja kauppaa käydään ympäri maailman. Kun Suomi ostaa esim. öljyä ja vaikka Kuwait myy sitä dollareissa, niin tehty työ ja tuote luo arvoa dollarille kaukana Yhdysvalloista. Yhdysvallat korjaa sadon painamalla dollareita, eli saa tuotteita pelkkää paperia vastaa, koska dollarin vaihtoon perustuva työ ja materiaali on tehty ties missä.

    Voi hyvällä syyllä kysyä, korjaako Kiina todella potin? Ajattele nyt järjellä, jos sinä painat paperia ja naapurisi Erkki ja Tarja käyttää paperiasi vaihdon välineenä, tehden sitä vastaan työtä ja kauppaa, niin kuka on voittaja? Paperillasi on arvoa, koska sillä voidaan ostaa työtä ja materiaalia. Itse voit ostaa työtä ja materiaalia mielin määrin vain painamalla lisää paperia. Siis kuka onkaan voittaja?

    • Et tainnut nyt ymmärtää tuota Hudsonin artikkelia . Luitko edes sitä? Valitettavasti nuo unz.comin hyvät artikkelit ovat englannin kielisiä mikä voi olla este ellei osaa kieltä.

     • Sinun juutalaisallergia on sen verran vakavaa, että pääasiassa linkkisi ohitan.

      Joskus niitä olen availlut, mutta niiden hörhöily on ollut minulle liikaa.

     • Korjaan: Vain sionisteille olen allerginen.
      Luehan tuo. Kiinalaisilla menee hyvin…
      Yksi esimerkki: Yet today less than 65% of American homes are owner occupied, and more than 50% of the equity in those homes is owned by the banks.
      Compare China, where, despite facing one of the most expensive real estate markets in the world, a whopping 90% of families can afford to own their homes.
      Ja lisää: In China, by contrast, student debt is virtually nonexistent. Heavy government subsidies have made higher education cheap enough that students can work their way through college with a part-time job. Health care is also subsidized by the government, with a state-run health insurance program similar to Canada’s. The program doesn’t cover everything, but medical costs are still substantially lower than in the U.S. Public transportation, too, is quite affordable in China, and it is fast, efficient and ubiquitous.
      https://www.truthdig.com/articles/the-american-dream-is-alive-and-well-in-china/

 13. Hyvin kirjoutettu. Ongelma minulla oli täydelliseen tietämättömyteen perustuva varmuus, jonka turvin selitin ulkoa opeteltuja asioita.

  Riitti, että yksi globaalissa kaupassa mukana oleva perehtynyt henkilö sanoi, että ”sori ei se nyt noin yksinkertaista ole”

  Kuvio on monimutkainen. Kun tietää sen, että niin idässä ja lännessä eliitti istuu osake ja dollarinippujen päällä, niin halua kovin suureen häiriöön tuskin on. Tuo vuosi 2008 todisti paljon. Kun huijaus uhkasi levitä käsiin, niin Kiina riensi apuun. Kiinan täytyy odottaa vielä tovi, jotta maailma tarpeeksi irti dollareista. Siihen menee vielä aikaa.

  • Maita on perinteisesti ajettu konkurssiin IMFn lainoilla. Kansallisomaisuus on sitten ryöstetty lainojen takaisinmaksuna. Nyt Kiinalla on dollareita yllin kyllin. Venzuelassa se käytti niitä maan pelastamiseen. Ukrainassa IMFn lainat ovat lankeamssa maksuun ja mustan mullan viljelysmaat on tarkoitus myydä pilkkahintaan maksuksi lainoista. Saa nähdä kuinka Kiina toimii siellä.

 14. Todella kauniita kuvia Syyriasta ennen mielipuolista sotaa
  Järkyttävää että suur-Israelia puuhaavien sionistien johdolla on voitu tuhota maata ja sen kansaa jolla ei ole ollut mitään sotahankkeita naapureitaan kohtaan.
  Mieleltään sairaille sionisteille ja neokonnille ei ole riittänyt Palestiinan anastaminen ja palestiinalaisten kansanmurha vaan heidän tappokoneensa tekee tuhoa joka puolella Lähi-itää ja mm. Israel Shamirin mukaan päämääränä on valloittaa koko maailma.
  Pastor Denies Israel’s Biblical Identity – Angers Flock
  https://www.henrymakow.com/2017/02/Pastor-Who-Spurns-Israel%20.html

  Photographer Vasily Nesterenko visited Syria in 2010, shortly before the beginning of the warfare that has literally devastated and destroyed this wonderful country.
  According to those who have visited that country before 2011, the Christian and Muslim communities in pre-war Syria coexisted peacefully, and the Christian community mostly consisted of Orthodox Christians.
  Stunning Photos of Pre-War Syria: Peaceful Life and Holy Places
  (Orthodox Christianity)
  https://russia-insider.com/en/politics/stunning-photos-pre-war-syria-peaceful-life-and-holy-places/ri27249

  1. comment: Lets hope most of this survived, but considering the americans & isreali’s bomb schools, hospitals. Churches & places of historical value will no doubt of been damaged by their satanic leanings.

 15. Tuolla oli ok kirjoittelua aihetta hieman sivuten.
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/283251-pulizer-palkittu-anne-applebaum-venajasta-suomalaisille-ottakaa-sen-ideologinen-uhka

  Tavallista suomalaista ihmetyttää varmaankin miksi puolustusliitto koetaan jotenkin pelkona/uhkana venäjällä ja putlerfanittavassaVastaValkeassa. Ikäänkuin maanpuolustus olisi väärin.
  Uhka johtunee jostain r*ssäläisestä aivopesusta.

  Moiset asiat työntää taka-alalle oikeasti tärkeitä seikkoja NATOon liittyen, ja päätöstä tällöin on vaarassa syntyä tunnepohjalta, ei järkipohjalta.

  • Siis:
   ”NATOttajat” ja ”ryssätrollit” haluavat että päätös tehtäisiin tunnepohjalta.

   Venäjän aggressiot on osoitus että NATO on pakkoratkaisu niille maille joilla puolustuskyky on heikko. Suomi ei kuitenkaan ole yhtä haavoittuva, kunhan seurataan mitä nuo kätyrit/vihreätmiehet suomessa puuhaa.

 16. Kohta varmaan koittaa sekin aika että ihmiset ei enään muista että 90 luvulla ei enään kylmää sotaa ollut. Tarvittiin Putin jotta uudelleen viilentyminen tapahtui.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here