Avustuskonsertin korruptioepäilyistä ongelma Guaidólle

8
Hyväntekeväisyyskonsertin julisteessa kehotetaan lahjoituksiin ja korostetaan, että jokainen dollari vaikuttaa.

Yhdysvaltain ja sen liittolaisten Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi tunnustaman oppositiopoliitikon Juan Guaidón tukijoita ja hänen Voluntad Popular (”kansan tahto”) -puolueensa toimijoita syytetään hyväntekeväisyyskonsertin varojen kavaltamisesta ja väärinkäyttämisestä.

Tapahtumat liittyvät 22. helmikuuta Kolumbian Cúcutassa, Venezuelan rajan tuntumassa pidettyyn konserttiin, jonka järjesti miljardööri Richard Branson Guaidón pyynnöstä.

Pink Floyd -yhtyeen Roger Waters kritisoi ankarasti Bransonin (oikealla) toimintaa.

Konsertti pidettiin maat yhdistävän sillan Kolumbian puoleisen pään edustalla. Sen julkilausuttuna tavoitteena oli kerätä varoja humanitaariseen apuun “nälästä kärsiville” venezuelalaisille. Erityisesti varakkaita, oppositiota tukevia venezuelalaisia houkuteltiin “vuosikymmenen trendikkäimpään konserttiin”. Yhdysvaltain USAID-viraston (United States Agency for International Development) tehtävä oli koordinoida avun jakaminen Guaidón kanssa.

Hanketta piti poliittisena jopa Punainen risti, ja monet luokittelivat sen suoraan vallanvaihtoon Venezuelassa tähtääväksi Troijan hevoseksi. Yhdysvaltain Venezuelan-politiikkaa johtaa Elliott Abrams, joka vuonna 1981 Reaganin hallinnon ihmisoikeuksista ja humanitaarisesta avusta vastaavana apulaisministerinä peitteli Yhdysvaltain luoman ja kouluttaman sotilasyksikön tekemää yli 800 ihmisen massamurhaa, jossa naiset ja tyttölapset joukkoraiskattiin ennen murhaamista, El Mozoten kylässä El Salvadorissa. Guatemalassa Abrams auttoi aseistamaan maan diktaattoria Ríos Monttea, yhtä monista diktaattoreista sen jälkeen kun Yhdysvallat oli orkestroinut maan demokraattisesti valitun presidentin syrjäyttämisen vuonna 1954.

Branson kertoi pyrkivänsä keräämään konsertilla 100 miljoonaa dollaria ja saamaan paikalle miljoona tukijaa. (Konserttiin saapui hieman yli 200 000.) Guaidó puolestaan oli kertonut Kolumbian presidentille Ivan Duquelle, että 1450 Venezuelan armeijan loikkaria tulisi paikkalle, mikä sekin oli PanAmPress-lehden mukaan 750 henkilön verran liikaa. Venezuelan opposition oli tarkoitus huolehtia loikkareiden ja heidän perheenjäsentensä ylläpidosta yhdessä Kolumbian viranomaisten kanssa.

Ylettömyyksiä esiintyi jo konsertin aikana, kun Voluntad Popular -puolueen edustaja joutui sairaalaan ja hänen avustajansa kuoli prostituoitujen kanssa nautittujen huumeiden yliannostukseen. Prostituoitujen, alkoholin ja väkivallan määrän raportoitiin antaneen Guaidón tukijoukoista huonon kuvan Cúcutassa.

Puolueen piti kattaa kahden hotellin kustannukset, mutta se jäi tekemättä. Tämän seurauksena toinen, kymmeniä tuhansia dollareita tappiolle jäänyt hotelli potkaisi kadulle 65 loikkaria perheineen. Monet armeijasta Kolumbiaan loikanneet joutuivatkin tilanteeseen, jossa he olivat vieraassa maassa ilman toimeentuloa.

Guaidó oli antanut Rossana Barreralle ja Kevin Rojasille vastuun loikkareiden tarpeista huolehtimisesta sekä kerättyjen varojen hallinnasta. Barrera on Guaidón oikean käden, kongressiedustaja Sergio Vargaran käly.

PanAmPress-lehden toimittajan Orlando Avendanon Kolumbian viranomaisilta ennen väärinkäytösepäilyjen äskettäistä julkituloa saamien todisteiden, kuten kuittien, perusteella Barrera ja Rojas tuhlasivat avustusrahoja siekailematta hotelleissa, yökerhoissa ja erikoisliikkeissä. Rahaa kuilui luksusillallisiin, juomiin ja kalliisiin vaatteisiin. Parin kerrotaan myös yliveloittaneen tukirahastoa autovuokrista ja hotelliyöpymisistä ja törsänneen siten saadut ylimääräiset rahat. Juuri he olivat paisutelleet Guaidólle paikalle saapuvien loikkarien määrää ja siten näistä huolehdinnan edellyttämiä rahasummia.

Ja jottei tässä olisi vielä kaikki, ulkomaisten hallitusten myöntämän, paikalle kuljetetun ruoka-avun kerrottiin olleen suurimmaksi osaksi pilaantunutta.

Lehtitietojen mukaan Kolumbian hallitus, maan presidentti ja tiedusteluyhteisö tiesivät ylettömyyksistä, joita pidettiin ”julkisena salaisuutena”. Myös Guaidón kerrotaan olleen niistä tietoinen, mutta puolustaneen lujasti Barreraa ja Rojasia ennen taipumistaan heidän erottamiseensa. Vasta kesäkuun puolessavälissä hän ohjeisti Kolumbian-lähettiläänsä pyytämään muodollisesti Kolumbian viranomaisia tutkimaan tapauksen, mikä oli hieman jälkijättöistä, koska Kolumbian viranomaiset olivat jo tutkimassa tapausta. Jo ennen Guaidoá Amerikan valtioiden järjestön OAS:n pääsihteeri Luis Almagro oli ehtinyt vaatia väärinkäytöksiin syyllisten selvittämistä ja asettamista vastuuseen.

Varojen kavallusten tutkimukset jatkuvat Kolumbiassa, eikä tarkka kavallussumma ole vielä tiedossa.

Tapaus on hyvin kiusallinen Guaidólle, joka on syyttänyt Venezuelan vaaleilla valittua presidenttiä Nicolàs Maduroa — jonka hallitus edustaa maataan YK:ssä — korruptiosta. Opposition pääedustaja Kolumbiassa, Humberto Calderón Berti, on sanonut aloittaneensa sisäisen tutkinnan tapauksesta Kolumbian tiedustelupalvelulta saamansa vihjeen perusteella. Guaidón mukaan hän tulee esittämään selvityksen tulokset Kolumbian valtakunnansyyttäjälle.

Juan Guaidón puolue Voluntad Popular on vasta kuudenneksi suosituin puolue Venezuelassa, mutta se saa runsaskätistä rahoitusta USAID:ilta. Nyt paljastunut varojen väärinkäyttö saattaa entisestään alentaa puolueen kannatusta venezuelalaisten keskuudessa ja vaikeuttaa Guaidón “myymistä” presidentiksi presidentin paikalle.

Päälähteet

Alexander Rubinstein | Mint Press News (17.6.2019): Massive Embezzlement Scandal Threatens Juan Guaido’s Political Future

Christopher Torchia | AP (18.6.2019): Venezuela’s Guaidó grapples with case of alleged corruption

Lue myös

8 KOMMENTTIA

 1. Minkä ihmeen takia Richard Branson tukee jotain tälläistä paskaa? Mistä CIA on saanut hänet kiinni? Jos olisin liikemies, niin en ikinä tekisi mitään yhteistyötä tai kauppaa henkilön kanssa joka sekaantunut johonkin CIA:n vallanvaihtoprojekteihin.

 2. Jos alkaa toimimaan maataan vastaan jonkun toisen maan hyväksi niin tuommoiset laittomuudet nyt välttämätön seuraus kun moraali on jo maansa myymisessä laskenut allerajan. Venezuelan asiassa on guidolle osoittanut tukensa usa aloitteentekijänä ja eu perässähiihtäjänä joten eipä ole ihme että joku erehtyy kunniattomaan tukikonserttiin kun guidoa tukee kuitenkin maat joita on pidetty demokratian ja laillisuuden perikuvina julkisuudessa jos ei ole asiasta.omakohtaista käsitystä.

 3. Varojen kavallus on aina ensimmäisenä listalla. Haitin tuhon jälkeen Clintonit taskuttivat Haitilaisille osoitetut rahat ja sitä oli miljoonia dollareita, sekin on yksi tapa rikastua kun ketään ei vaadita vastuuseen mistään.

 4. Tämäkö on tyyli Venezuelassakin … ja koko Etelä_Amerikassa?

  The REAL Holocaust: The 1915 Armenian Genocide and Its Russophobic Origins
  MICHAEL QUINN
  “As a result of the Jewish lobby’s recommendations, the Young Turks government removed Armenians from Anatolia in 1915. Hence, the economy of the country was left in the hands of Jewish capital.” – Ekrem Buğra Ekinci of The Daily Sabah Turkish newspaper, October 13th 2017.
  http://www.unz.com/article/the-real-holocaust-the-1915-armenian-genocide-and-its-russophobic-origins/

 5. Kaikkien tulee muistaa, että heti kun kaaos saatiin Ukrainaan aikaiseksi, keskuspankin kulta vietiin turvaan. Missä kyseinen kulta on turvassa, on arvoitus.

  • Israël against the Venezuelans
   by Thierry Meyssan
   Israël against the Venezuelans DAMASCUS (SYRIA) | 2 JULY 2019
   A new coup d’etat was attempted on 24 June in Venezuela. Thierry Meyssan reveals that it was directed both against the administration of Nicolás Maduro and his pro-US opponent Juan Guaidó.
   Furthermore, according to the recordings of the conversations between the conspirators, it was supervised by the Israëlis.
   https://www.voltairenet.org/auteur29.html?lang=en

   Olisihan se pitänyt arvata että kasaarit/askenatsithan siellä ovat homman takana.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here