Miikka Mustonen on hitaasti toipumassa

Vaara ei ole vielä ohitse eikä varmuutta ole mistään, mutta tällä hetkellä kuoleman rajalla käynyt suomalaismies voi paremmin kuin viikkoihin.

22
Kuva: Pixabay

Thaimaassa sairaalahoidossa olevan Miikka Mustosen tilanne on kohentunut ja vakautunut. (Jos asia on uusi, kannattaa lukea ensin Vastavalkean aiemmat artikkelit aiheesta.) Sairaalasta saadut tiedot ovat usein olleet sirpaleisia ja tietojen varmistaminen on ollut haasteellista kielimuurin ja vaihtuvien lääkärien vuoksi.

Finnairin evättyä kahteen kertaan Mustosen paluulennon Suomeen hän oli jäänyt hoitoon pieneen bangkokilaiseen valtionsairaalaan, jossa hänelle kyettiin lähinnä vain antamaan nesteytystä ja kipulääkkeitä. Sieltä hänet siirrettiin kesäkuun 27. päivänä Bangkokin yliopistolliseen sairaalaan. Tähän johtivat kansalaismedioiden tiedottamisen kautta erään tapauksesta huolestuneen kansanedustajan yhteydenotot Suomen Thaimaan-lähetystöön, joka sai järjestettyä siirron. Se tapahtui kirjaimellisesti viime hetkinä: uudessa sairaalassa Miikka kytkettiin hengityskoneeseen ja palautettiin kuoleman rajalta takaisin elämän puolelle.

Tältä Miikka näytti hieman ennen siirtoa yliopistolliseen sairaalaan:

Poliisin hyväksymällä rahankeräyksellä saadut varat ovat mahdollistaneet tehohoidon, jonka myötä Miikan yleistila on kohentunut. Hän ei ole enää ollut useaan päivään hengityskoneessa. Tänään (8.7.) hän on ollut jo lähes istuma-asennossa, muttei pysty vielä enemmälti liikkumaan. Miikka on syönyt vaimonsa Oomin auttamana. Ravinnon antamiseen käytetyn nenä-mahaletkun poistamisen jälkeen hän on kyennyt vastailemaan asiallisesti kysymyksiin, vaikka onkin ajoittain sekava, mahdollisesti lääkityksestäkin johtuen.

Sairaalassa tänään käyneen, pariskuntaa paikan päällä auttaneen suomalaismiehen mukaan Mustosen tila on parantunut. Myös hoitavan lääkärin mielestä Miikka on edistynyt huomattavasti. Hoitoa tarvitaan kuitenkin vielä useita viikkoja ennen kuin hän on jälleen lentokuntoinen.

Suomalaismiehen vierailun aikana Miikka oli verenpuhdistuskoneessa saamassa ns. plasmapheresis-hoitoa. Vatsaan kertynyttä nestettä on puolestaan saatu poistetuksi merkittäviä määriä, mutta vatsassa on edelleen turvotusta. Myös jalkojen turvotus on hieman laskenut, vaikka onkin edelleen suurta. Seuraavaksi onkin suunniteltu tehostetun nesteenpoistohoidon aloittamista.

Paikalla oli tänään myös lähetystö, jonka on tarkoitus tehdä huomenna yhteenvetoa käynnistä.

Oomi-vaimo on viime kuukaudet viettänyt miehensä lähellä sairaaloissa. Häntä on kannustettu nukkumaan yönsä muualla, mutta hän on naureskellut ehdotukselle ja maininnut tottuneensa nukkumaan bambumajan lattialla. Oomin poika tuo äidilleen ensi viikonloppuna hänen itsensä tarvitsemia lääkkeitä.

Edellä mainittu kansanedustaja on tehnyt Finnairille selvityspyynnön sairaskuljetuksen järjestämisestä. Hän on myös ollut yhteydessä lähetystöön ja ulkoministeriöön maksusitoumuksen tekemisestä.

Sairaala on tullut vastaan kohtuullistamalla hintoja, ja tällä hetkellä rahaa on noin 1–1,5 viikon hoitoihin, luonnollisestikin tehtävistä toimenpiteistä riippuen. Apu on siis edelleen todella tarpeen. Miikka ja Oomi ovat kiitollisia kaikille apua antaneille.

Sairaalassa on kielletty kuvaaminen, joten laitetaan tähän vaihteeksi hieman viimeaikaisia iloisempi kuva Miikasta ja Oomista. Kuva on muutaman vuoden takaa, ennen Oomin auto-onnettomuutta.

Vastavalkea jatkaa Miikan tilanteen seurantaa. Tähän alle laitetaan seuraavat päivitykset, joten artikkeliin kannattaa palata aika ajoin.

Miikan lapset ja äiti kaipaavat häntä kotiin. Tehdään kotiinpaluu mahdolliseksi!

Tiedot keräyksestä:

Keräyksen tarkoitus on sairaalakulujen kattaminen Thaimaassa sekä Miikan ja vaimonsa Oomin avustaminen matkustamisessa Suomeen saamaan jatkohoitoa.

Tiliyhteys: FI78 3939 0056 5751 37, Kai Mänttäri, Viesti saajalle -kenttään oma nimi
Toimeenpanija: Miikka Mustosen omaiset ja ystävät
Rahankeräysluvan saaja: Miikka Mustosen omaiset ja ystävät
Rahankeräysluvan myöntäjä: Kaakkois-Suomen poliisilaitos
Luvan numero: RA/2019/550
Luvan myöntämisajankohta: 25.6.2019
Keräyksen toimeenpanoaika: 25.6.2019 – 25.10.2019
Keräyksen toimeenpanoalue: Kaakkois-Suomi

Linkki keräykseen adressit.com-sivustolla

PÄIVITYS 12.7.2019 klo 17.20: Tänään on sairaalasta vahvistettu, että Miikan vatsaontelossa on edelleen tulehdusta. Sitä hoidetaan kahdella antibiootilla. Lisäksi hänelle annetaan dialyysihoitoa. Lentokuntoisuuden saavuttamiseen menee näillä näkymin vielä viikkoja, joten kaikki tuki on edelleen tärkeää. Jatkamme tilanteen seurantaa ja päivitämme tietoja kun uutta kerrottavaa tulee.

22 KOMMENTTIA

 1. Miikan tilanne kaikilta osin käsittämätön, niin finnairin kuin kaikkien taholta jotka eivät suostuneet auttamaan.
  Halusin auttaa pienestä eläkkeestä minkä voin ja vetoan että suomalaiset ottaisivat osaa keräykseen Miikan saamiseksi kotiin.
  Rukoilkaa hänen puolestaan.
  Miikalle Pyhän Hengen voimaa jaksaa kamppailla paranemisen puolesta.
  Vaimolle myös että jaksaa olla miehensä vierellä vaikka itsellä on vaikeaa.

 2. Hienoa että Miika voi jo hieman paremmin! Finnairilta kunnon selonteko miksi eivät auttaneet ajoissa ja kunnon rahallinen kompensaatio Miikan sairaalakulujen auttamiseen!

 3. Kiitos Vesa tiedoista. Hienoa kuulla että Miikka voi vähän paremmin. Ja hyvä että sairaalakin on tullut hoitojen hinnoissa hieman vastaan. Vielä kun Finnair saa hoidettua Miikan kotiin.
  Kaikki toivomme että hänet saadaan lentokuntoon ja koti Suomeen! Voimia omaisille!

 4. Minusta kyse ei sentään vielä ole kuukausista vaan viikoista mitä oomi rouva on miehensä vierellä viettänyt sairaalassa.

  • Oomi on viettänyt öitä miehensä luona sairaaloissa jo toukokuulta alkaen, ensimmäisenä Roi-Etin sairaalassa. Viikoista kirjoittaminen olisi tuntunut vähättelyltä.

 5. Suomeen palattuaan miehen on oltava varovainen, etteivät tervetuliaisiin osallistujat ala tarjoilemaan ”VIINAKSIA juhlimiseen hänen paluutaan”.

  • Jätetäänpä yliolkaiset, empatiaköyhät typeryydet pois. Mustosta pisti skorpioni kaksi kertaa huhtikuun puolivälissä, kuten hän tuolloin Facebook-seinällään kertoi.

   Muutaman viikon kuluessa tästä hänen tilansa heikkeni dramaattisesti. Olisi aikamoista ”tietää”, ettei asioilla ole yhteyttä toisiinsa, vaan että kyse oli jostain ihan muusta. Semminkin sen valossa, mitä komplikaatioista tiedetään:

   ”In our work we represent a case of 54-years old man. In his case, ARI and toxic hepatitis developed inside of 24 hours after the scorpion sting. Applied conservative therapy was not sufficient enough to solve ARI, so patient needed haemodialysis. With intensive conservative therapy and haemodialysis applied every other day, ARI and toxic hepatitis were solved within 25 days.”

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17629151

   ”In this paper we report a 30-year-old scorpion sting victim presenting with toxic hepatitis and coagulopathy.”

   http://www.anncaserep.com/pdfs_folder/accr-v1-id1212.pdf

   ”In a recent case, a Welsh man died in his home country many weeks after being stung in Thailand.”

   http://www.buriramtimes.com/scorpions-thailand-dangerous/

   Kaikkeen luettuun ja kuultuun kannattaa suhtautua kriittisesti — puolin JA toisin. Faktoihin kuuluu sekin, että Mustosen tilanne olisi nyt paljon parempi, jos Finnair olisi hyväksynyt lääkärien, ml. lentokenttälääkärin, antamat lentokelpoisuustodistukset eikä olisi pyörtänyt jopa omaa hyväksyntäänsä lennolle kotimaahan miettimättä lainkaan sitä, mitä tästä seuraa miehelle, hänen vaimolleen ja muille omaisille. Ja faktoihin kuuluu se, että lähetystö olisi voinut tehdä jotain asianmukaisen hoitopaikan järjestämiseksi jo paljon aiemmin, siis ennen kuin kansanedustaja ”hiillosti” sitä, jolloin potilaan tilanne voisi olla paljon parempi.

 6. Jokaisen isänmaallisen suomalaisen tulee tästä lähtien boikotoida Finnairia, sillä tuo oli täysin tahallinen teko heidän taholtaan. Vihervasemmistolaisen politiikan innoittamana halusivat ihan tieten tahtoen jättää suomalainen kuolemaan.

  Valitaan siis tästä lähtien joku sellainen lentoyhtiö, joka suhtautuu ihmisiin kunnioittavasti ja tasapuolisesti. Vaikkapa Norwegian, SAS, British Airways tai Aeroflot. Jopa julkisuudessa ajoittain paljonkin haukuttu Ryanair näyttää olevan selvästi Finnairia parempi vaihtoehto.

  • No miksei sitten tullut noilla ”paremmilla” lentoyhtiöillä jos ne kerta olisivat hänet ottaneet kyytiin?

   Oikeasti, on aika vainoharhaista nähdä Finnaria vihreänä tai vasemmistolaisena. Vähän nyt niitä kansallismielisiä laseja pois silmiltä, pliis.

 7. Hieno homma että kunto alkaa kohentua. Selvähän tuo on skorpioni on pistänyt niin siitä ei selviä kuin kimalaisen pistosta mutta kaikissa vakavissa sairastapauksissa turistit pitäisi valtion varoin tuoda suomeen sillä tavalla että se tyydyttää valtioyhtiö finnairia ellei vakuutus sitä kata kaikkia kustannuksia. Tässä tapauksessa valtiokoneisto aivan selvästi osoitti tappomeininkiä sairastunutta kohtaan mutta niinhän se on että ollaan valtion alamaisia ja valtio saa tehdä meillä mitä lystää jos ei pysty panemaan hanttiin. Tässä tapauksessa taisi julkisuus ja omaisten toiminta saada aikaan sen että sairastunut ei kuollut hiljaisuudessa jossain paikallisessa terveyskeskuksessa ja mies saadaan kotimaahan toipumaan.

 8. Kaveri kirjoittaa julkisella facebook-seinällään ”kaikkien suomalaisten olevan perseennuolijoita”. Kannattaako minun lahjoittaa, jos hän ajattelee sen jälkeen minun olevan perseennuolija?

  • Ei varmaankaan komentoinut saadakseen rahaa mutta purki varmaan katkeruuttaan finnairia ja häntä maksatautiseksi juopoksi ja muuten vaan luuseriksi haukkuneita kohtaan. Eikä varmasti kannata rahaa lahjoittaa jos tuntuu siltä mutta kannattaa toimia tulevaisuudessa sen puolesta että vakavasti sairaat pääsee kotimaahan hoitoon kun se ei tule onnistumaan millään vakuutuksella kun vakuutusyhtiöiden tarkoitus on tuottaa voittoa eikä hyviä palveluja. Tietysti matkavakuutuksia myyvät yhtiöt voisi kerätä matkavakuutusmaksuissa katastrofi rahaston juuri tällaisia tapauksia varten kun valtion käytännöt ei varmasti tästä muutu.

  • Eipä anneta väärää todistusta lähimmäisestä. Hän on kirjoittanut (syyskuussa 2018), että ”Suomi on täynnä perseennuolijoita”, ei että ”KAIKKI suomalaiset ovat perseennuolijoita”. Merkitysero, jonka kyllä ymmärsit. Mistä voi johtua moinen vääristely avun tarpeessa olevaa ihmistä kohtaan?

 9. Meillä kaikilla on oma mielipide asioista? Minun mielipiteeni tähän asiaan on. Kaikkia syntyperäisiä Suomen kansalaisia tulisi valtion auttaa hädässä? Ihan se ja sama onko se itse aiheutettua vai tahatonta. Tälläkin hetkellä valtio tukee terroristejä sosiaalituilla ? Jotta reppanat jaksavat sotia länsimaita vastaan?

 10. Onko mitään tietoa Miikan tilasta? Äiti ainakin tällä hetkellä niin järkyttynyt että ei pysty puhumaan. Huoli Ystävästä on Suuri…

 11. Kertokaa mikä on tilanne? Pakahdun huoleen että mitä nyt on tapahtunut, takapakkia vai miten on? Vesa jos pystyt niin kerro tilanne.

  • Kiitos huolenilmaisuista, Pajazzo ja MutAntti. Lisäsin juuri äsken päivityksen tämän artikkelin loppuun.

 12. Kiitos VITUSTI valtio ja ”kansan edustajat”. Lennättäkää vaan niitä venepakolaisia sinne sun tänne. Suomalainen hyväsydäminen mies jätettiin toiselle puolelle palloa kuolemaan. Ei kaipaa kommentteja.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here