Miikka Mustonen on nukkunut pois (päivitetty 19.7.)

Asianmukaiseen hoitoon pääsyn jälkeen toipuminen näytti mahdolliselta, kuten tämän kirjoituksen alusta käy ilmi. Mutta kuten kirjoituksen myöhemmistä päivityksistä ilmenee, lopulta Miikan voimat eivät enää riittäneet.

50
Kuva: Pixabay

Thaimaassa sairaalahoidossa olevan Miikka Mustosen tilanne on kohentunut ja vakautunut. (Jos asia on uusi, kannattaa lukea ensin Vastavalkean aiemmat artikkelit aiheesta.) Sairaalasta saadut tiedot ovat usein olleet sirpaleisia ja tietojen varmistaminen on ollut haasteellista kielimuurin ja vaihtuvien lääkärien vuoksi.

Finnairin evättyä kahteen kertaan Mustosen paluulennon Suomeen hän oli jäänyt hoitoon pieneen bangkokilaiseen valtionsairaalaan, jossa hänelle kyettiin lähinnä vain antamaan nesteytystä ja kipulääkkeitä. Sieltä hänet siirrettiin kesäkuun 27. päivänä Bangkokin yliopistolliseen sairaalaan. Tähän johtivat kansalaismedioiden tiedottamisen kautta erään tapauksesta huolestuneen kansanedustajan yhteydenotot Suomen Thaimaan-lähetystöön, joka sai järjestettyä siirron. Se tapahtui kirjaimellisesti viime hetkinä: uudessa sairaalassa Miikka kytkettiin hengityskoneeseen ja palautettiin kuoleman rajalta takaisin elämän puolelle.

Tältä Miikka näytti hieman ennen siirtoa yliopistolliseen sairaalaan:

Poliisin hyväksymällä rahankeräyksellä saadut varat ovat mahdollistaneet tehohoidon, jonka myötä Miikan yleistila on kohentunut. Hän ei ole enää ollut useaan päivään hengityskoneessa. Tänään (8.7.) hän on ollut jo lähes istuma-asennossa, muttei pysty vielä enemmälti liikkumaan. Miikka on syönyt vaimonsa Oomin auttamana. Ravinnon antamiseen käytetyn nenä-mahaletkun poistamisen jälkeen hän on kyennyt vastailemaan asiallisesti kysymyksiin, vaikka onkin ajoittain sekava, mahdollisesti lääkityksestäkin johtuen.

Sairaalassa tänään käyneen, pariskuntaa paikan päällä auttaneen suomalaismiehen mukaan Mustosen tila on parantunut. Myös hoitavan lääkärin mielestä Miikka on edistynyt huomattavasti. Hoitoa tarvitaan kuitenkin vielä useita viikkoja ennen kuin hän on jälleen lentokuntoinen.

Suomalaismiehen vierailun aikana Miikka oli verenpuhdistuskoneessa saamassa ns. plasmapheresis-hoitoa. Vatsaan kertynyttä nestettä on puolestaan saatu poistetuksi merkittäviä määriä, mutta vatsassa on edelleen turvotusta. Myös jalkojen turvotus on hieman laskenut, vaikka onkin edelleen suurta. Seuraavaksi onkin suunniteltu tehostetun nesteenpoistohoidon aloittamista.

Paikalla oli tänään myös lähetystö, jonka on tarkoitus tehdä huomenna yhteenvetoa käynnistä.

Oomi-vaimo on viime kuukaudet viettänyt miehensä lähellä sairaaloissa. Häntä on kannustettu nukkumaan yönsä muualla, mutta hän on naureskellut ehdotukselle ja maininnut tottuneensa nukkumaan bambumajan lattialla. Oomin poika tuo äidilleen ensi viikonloppuna hänen itsensä tarvitsemia lääkkeitä.

Edellä mainittu kansanedustaja on tehnyt Finnairille selvityspyynnön sairaskuljetuksen järjestämisestä. Hän on myös ollut yhteydessä lähetystöön ja ulkoministeriöön maksusitoumuksen tekemisestä.

Sairaala on tullut vastaan kohtuullistamalla hintoja, ja tällä hetkellä rahaa on noin 1–1,5 viikon hoitoihin, luonnollisestikin tehtävistä toimenpiteistä riippuen. Apu on siis edelleen todella tarpeen. Miikka ja Oomi ovat kiitollisia kaikille apua antaneille.

Sairaalassa on kielletty kuvaaminen, joten laitetaan tähän vaihteeksi hieman viimeaikaisia iloisempi kuva Miikasta ja Oomista. Kuva on muutaman vuoden takaa, ennen Oomin auto-onnettomuutta.

Vastavalkea jatkaa Miikan tilanteen seurantaa. Tähän alle laitetaan seuraavat päivitykset, joten artikkeliin kannattaa palata aika ajoin.

Miikan lapset ja äiti kaipaavat häntä kotiin. Tehdään kotiinpaluu mahdolliseksi!

Tiedot keräyksestä:

Rahankeräys on päättynyt.

PÄIVITYS 12.7.2019 klo 17.20: Tänään on sairaalasta vahvistettu, että Miikan vatsaontelossa on edelleen tulehdusta. Sitä hoidetaan kahdella antibiootilla. Lisäksi hänelle annetaan dialyysihoitoa. Lentokuntoisuuden saavuttamiseen menee näillä näkymin vielä viikkoja, joten kaikki tuki on edelleen tärkeää. Jatkamme tilanteen seurantaa ja päivitämme tietoja kun uutta kerrottavaa tulee.

PÄIVITYS 17.7.2019 klo 8.45: Hyvästä viime viikkojen tehohoidosta, tilanteen väliaikaisesta paranemisesta ja jo virinneestä toivosta huolimatta Miikan tilanne on vastikään alkanut heikentyä nopeasti. Hän on jälleen hengityskoneessa, turvotus on lisääntynyt, ja lääkärit ovat todenneet, ettei toivoa enää ole. Miikan sairaanhoitajasisko on tullut Bangkokiin ja käynyt useita kertoja Miikan luona sairaalassa.

Omaisten kanta on, ettei Miikkaa aleta pitää keinotekoisesti hengissä, jos mitään toivoa toipumisesta ei ole, ja Miikan ystävän Teron mukaan Miikka on itsekin aikoinaan kuolemasta juteltaessa kertonut, ettei koskaan haluaisi koneiden ylläpitämää elämää.

Eilen illalla Miikka oli kuitenkin reagoinut siskonsa läsnäoloon käsimerkein. Pientä toivon kipinää ehkä edelleen on, mutta nyt on kuitenkin varauduttava pahimpaan.

PÄIVITYS 17.7.2019 klo 18.40: Miikka tunnisti sairaalassa tänäänkin käyneen siskonsa sekä paikallisen suomalaisen ja nosti päätään ylös. Hän on hengitys- ja dialyysikoneessa, mutta siis tajuissaan. Hänen tilansa on edelleen kriittinen, mutta parempi kuin eilen.

Neste on vähentynyt kehosta, mutta turvotus on edelleen voimakasta. Nestettä on poistettu tänään kaksi litraa. Keuhkoihin ei kerry enää nestettä.

Toivoa siis edelleen on, ja siskon paikallaolo on saattanut antaa Miikalle lisää voimia. Taistelu siis jatkuu. Siskon kautta saadaan nyt myös varmasti oikeaa tietoa tilanteesta.

Oomi-vaimo on pysynyt sairaalassa koko ajan myös sen vuoksi, että sairaala haluaa jokaiseen toimenpiteeseen ja myös lääkkeiden antamiseen kuittauksen. Hän haluaa varmistaa, ettei miehensä hoidolle ole mitään estettä.

Miikan läheiset kertovat olevansa todella kiitollisia kaikesta ihmisten antamasta avusta. Ilman ihmisten rahalahjoituksia Miikan hoitoa ei olisi pystytty maksamaan.

PÄIVITYS 19.7.2019 klo 9.30: Miikan läheisiltä tuli tieto, että Miikka on nukkunut pois tänään klo 8.50 Suomen aikaa. Allekirjoittanut esittää surunvalittelunsa Miikan omaisille ja läheisille. Kiitos kaikille hienoille ihmisille, jotka koettivat auttaa.

Miikka pääsi lopulta asianmukaiseen hoitoon ja pelastuminen alkoi välillä näyttää jo mahdolliselta, mutta hoitoon pääsy tapahtui niin myöhään, ettei Miikalla kuitenkaan ollut enää voimia toipumiseen. Hänen tapaukseensa palataan Vastavalkeassa.

Kirjoituksen otsikko, alaotsikko ja tiivistelmä muutettu.

50 KOMMENTTIA

 1. Miikan tilanne kaikilta osin käsittämätön, niin finnairin kuin kaikkien taholta jotka eivät suostuneet auttamaan.
  Halusin auttaa pienestä eläkkeestä minkä voin ja vetoan että suomalaiset ottaisivat osaa keräykseen Miikan saamiseksi kotiin.
  Rukoilkaa hänen puolestaan.
  Miikalle Pyhän Hengen voimaa jaksaa kamppailla paranemisen puolesta.
  Vaimolle myös että jaksaa olla miehensä vierellä vaikka itsellä on vaikeaa.

 2. Hienoa että Miika voi jo hieman paremmin! Finnairilta kunnon selonteko miksi eivät auttaneet ajoissa ja kunnon rahallinen kompensaatio Miikan sairaalakulujen auttamiseen!

 3. Kiitos Vesa tiedoista. Hienoa kuulla että Miikka voi vähän paremmin. Ja hyvä että sairaalakin on tullut hoitojen hinnoissa hieman vastaan. Vielä kun Finnair saa hoidettua Miikan kotiin.
  Kaikki toivomme että hänet saadaan lentokuntoon ja koti Suomeen! Voimia omaisille!

 4. Minusta kyse ei sentään vielä ole kuukausista vaan viikoista mitä oomi rouva on miehensä vierellä viettänyt sairaalassa.

  • Oomi on viettänyt öitä miehensä luona sairaaloissa jo toukokuulta alkaen, ensimmäisenä Roi-Etin sairaalassa. Viikoista kirjoittaminen olisi tuntunut vähättelyltä.

 5. Suomeen palattuaan miehen on oltava varovainen, etteivät tervetuliaisiin osallistujat ala tarjoilemaan ”VIINAKSIA juhlimiseen hänen paluutaan”.

  • Jätetäänpä yliolkaiset, empatiaköyhät typeryydet pois. Mustosta pisti skorpioni kaksi kertaa huhtikuun puolivälissä, kuten hän tuolloin Facebook-seinällään kertoi.

   Muutaman viikon kuluessa tästä hänen tilansa heikkeni dramaattisesti. Olisi aikamoista ”tietää”, ettei asioilla ole yhteyttä toisiinsa, vaan että kyse oli jostain ihan muusta. Semminkin sen valossa, mitä komplikaatioista tiedetään:

   ”In our work we represent a case of 54-years old man. In his case, ARI and toxic hepatitis developed inside of 24 hours after the scorpion sting. Applied conservative therapy was not sufficient enough to solve ARI, so patient needed haemodialysis. With intensive conservative therapy and haemodialysis applied every other day, ARI and toxic hepatitis were solved within 25 days.”

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17629151

   ”In this paper we report a 30-year-old scorpion sting victim presenting with toxic hepatitis and coagulopathy.”

   http://www.anncaserep.com/pdfs_folder/accr-v1-id1212.pdf

   ”In a recent case, a Welsh man died in his home country many weeks after being stung in Thailand.”

   http://www.buriramtimes.com/scorpions-thailand-dangerous/

   Kaikkeen luettuun ja kuultuun kannattaa suhtautua kriittisesti — puolin JA toisin. Faktoihin kuuluu sekin, että Mustosen tilanne olisi nyt paljon parempi, jos Finnair olisi hyväksynyt lääkärien, ml. lentokenttälääkärin, antamat lentokelpoisuustodistukset eikä olisi pyörtänyt jopa omaa hyväksyntäänsä lennolle kotimaahan miettimättä lainkaan sitä, mitä tästä seuraa miehelle, hänen vaimolleen ja muille omaisille. Ja faktoihin kuuluu se, että lähetystö olisi voinut tehdä jotain asianmukaisen hoitopaikan järjestämiseksi jo paljon aiemmin, siis ennen kuin kansanedustaja ”hiillosti” sitä, jolloin potilaan tilanne voisi olla paljon parempi.

 6. Jokaisen isänmaallisen suomalaisen tulee tästä lähtien boikotoida Finnairia, sillä tuo oli täysin tahallinen teko heidän taholtaan. Vihervasemmistolaisen politiikan innoittamana halusivat ihan tieten tahtoen jättää suomalainen kuolemaan.

  Valitaan siis tästä lähtien joku sellainen lentoyhtiö, joka suhtautuu ihmisiin kunnioittavasti ja tasapuolisesti. Vaikkapa Norwegian, SAS, British Airways tai Aeroflot. Jopa julkisuudessa ajoittain paljonkin haukuttu Ryanair näyttää olevan selvästi Finnairia parempi vaihtoehto.

  • No miksei sitten tullut noilla ”paremmilla” lentoyhtiöillä jos ne kerta olisivat hänet ottaneet kyytiin?

   Oikeasti, on aika vainoharhaista nähdä Finnaria vihreänä tai vasemmistolaisena. Vähän nyt niitä kansallismielisiä laseja pois silmiltä, pliis.

 7. Hieno homma että kunto alkaa kohentua. Selvähän tuo on skorpioni on pistänyt niin siitä ei selviä kuin kimalaisen pistosta mutta kaikissa vakavissa sairastapauksissa turistit pitäisi valtion varoin tuoda suomeen sillä tavalla että se tyydyttää valtioyhtiö finnairia ellei vakuutus sitä kata kaikkia kustannuksia. Tässä tapauksessa valtiokoneisto aivan selvästi osoitti tappomeininkiä sairastunutta kohtaan mutta niinhän se on että ollaan valtion alamaisia ja valtio saa tehdä meillä mitä lystää jos ei pysty panemaan hanttiin. Tässä tapauksessa taisi julkisuus ja omaisten toiminta saada aikaan sen että sairastunut ei kuollut hiljaisuudessa jossain paikallisessa terveyskeskuksessa ja mies saadaan kotimaahan toipumaan.

 8. Kaveri kirjoittaa julkisella facebook-seinällään ”kaikkien suomalaisten olevan perseennuolijoita”. Kannattaako minun lahjoittaa, jos hän ajattelee sen jälkeen minun olevan perseennuolija?

  • Ei varmaankaan komentoinut saadakseen rahaa mutta purki varmaan katkeruuttaan finnairia ja häntä maksatautiseksi juopoksi ja muuten vaan luuseriksi haukkuneita kohtaan. Eikä varmasti kannata rahaa lahjoittaa jos tuntuu siltä mutta kannattaa toimia tulevaisuudessa sen puolesta että vakavasti sairaat pääsee kotimaahan hoitoon kun se ei tule onnistumaan millään vakuutuksella kun vakuutusyhtiöiden tarkoitus on tuottaa voittoa eikä hyviä palveluja. Tietysti matkavakuutuksia myyvät yhtiöt voisi kerätä matkavakuutusmaksuissa katastrofi rahaston juuri tällaisia tapauksia varten kun valtion käytännöt ei varmasti tästä muutu.

  • Eipä anneta väärää todistusta lähimmäisestä. Hän on kirjoittanut (syyskuussa 2018), että ”Suomi on täynnä perseennuolijoita”, ei että ”KAIKKI suomalaiset ovat perseennuolijoita”. Merkitysero, jonka kyllä ymmärsit. Mistä voi johtua moinen vääristely avun tarpeessa olevaa ihmistä kohtaan?

 9. Meillä kaikilla on oma mielipide asioista? Minun mielipiteeni tähän asiaan on. Kaikkia syntyperäisiä Suomen kansalaisia tulisi valtion auttaa hädässä? Ihan se ja sama onko se itse aiheutettua vai tahatonta. Tälläkin hetkellä valtio tukee terroristejä sosiaalituilla ? Jotta reppanat jaksavat sotia länsimaita vastaan?

 10. Onko mitään tietoa Miikan tilasta? Äiti ainakin tällä hetkellä niin järkyttynyt että ei pysty puhumaan. Huoli Ystävästä on Suuri…

 11. Kertokaa mikä on tilanne? Pakahdun huoleen että mitä nyt on tapahtunut, takapakkia vai miten on? Vesa jos pystyt niin kerro tilanne.

  • Kiitos huolenilmaisuista, Pajazzo ja MutAntti. Lisäsin juuri äsken päivityksen tämän artikkelin loppuun.

 12. Kiitos VITUSTI valtio ja ”kansan edustajat”. Lennättäkää vaan niitä venepakolaisia sinne sun tänne. Suomalainen hyväsydäminen mies jätettiin toiselle puolelle palloa kuolemaan. Ei kaipaa kommentteja.

 13. En ole mikään uskovainen, mutta nyt on tunne että kaikki energia on lähetettävä Miikalle sinne Thaikkulaan! Voimia myös omaisille.

 14. Ollaan rukoiltu Miikan ja hänen vaimon puolesta. Herralle ei ole mikään mahdotonta. Siunausta ja johdatusta molemmille Jeesuksen nimessä. Amen.

 15. Suomen valtio ei hylkää kansalaisiaan, paitsi isänmaalliset.

  Keveitä multia
  R. I. P. Miikka

 16. Surullinen lopputulema, voimia omaisille.

  Ehkä on syytä tarkastella prosesseja mitä näissä yhteyksissä voisi tehdä.

  Kuinka monta ”hälytystehtävää” tulisi vuodessa jos olisi yksi suihkuhävittäjä varustettu kaukomailla sairastuneiden Suomalaisten auttamiseen? Olisiko liian kallista? Paljonko laitetaan arvoa / hintaa ihmiselämälle?

  • Ei näihin kannata resursseja haaskata valtion taholta. Jokainen yksilö on vastuussa itsestään ja ottakoon tarvittavat vakuutukset ulkomaille mennessään. Matkalle lähtö on aina riski mutta vakuutukset maksavat vaikka minullekin ja muillekin ambulanssilennot.

   • No tässä tapauksessa ilmeisesti oli matkavakuutus, joka ei kuitenkaan korvannut skorpionin pistoksen aiheuttamia oireita.

    • Minkäänlaisesta voimassa oleesta matkavakuutuksesta ei ole toistaiseksi täällä esitetty ensimmäistäkään todistetta.

     Sen sijaan kiinnostaisi enemmän Miikan sairaskertomus mistä ilmenee tiedot potilaan sairaudesta, hänelle tehdyistä tutkimuksista ja annetusta hoidosta sekä nyt kuolinsyy.

     Kuoliko kenties maksakirroosiin vai skorpionin pistoksen aiheuttamaan tulehdukseen?

 17. Lepää rauhassa Miikka! Ei riittänyt voimasi eikä meidän rukousten voima.
  Omaisille ja ystäville voimia! Ja kiitos meille kaikille jotka myötäelimme Miikan paranemisen toivossa!

 18. Miten tämä nyt on Finnairin tai valtion syy? Jos saat skorppioonin pistosta hepatiitin kun et ole ottanut rokotetta ja kuolet ulkomaille kun et ole ottanut matkavakuutusta niin se on oma syy. Valitettava tapaus mutta ei tästä voi muita syyttää eikä vaihtoehtomedioidenkaan maine paljon parane kun tälläisellä asialla yritetään nostattaa omaa ideologiaa ja vedotaan tunteisiin sivuttaen kaikki järki. Päinvastoin.

  • Sulta mä revin naaman irti VITUN pelle!!! Et tuntenut Miikkaa etkä tunne minuakaan. Joku roti tohon trollaamiseen.

   • Ei ole missään määrin trollaamista kun ollaan kriittisiä ja kysellään faktoja tämän keissin suhteen.

  • Tämän keissin karu opetus lienee se että ei kannata lähteä matkalle jos ei ole matkavakuutusta. Valtion eli veronmaksajien tehtävänä ei ole maksaa pulaan joutuneiden hoito ja muita kuluja tai vainajien kotiuttamiseen liittyviä kustannuksia.

 19. Eikös tässä ollut Miikalla vakuutus jossa sitten luki kärpäsenkakan kokoisena alakulmassa että ei korvaa hyönteisen tai eläimen puremasta johtuvaa vammaa?

  • Jotkut vakuutukset tosiaan eivät korvaa pistosta tai puremasta aiheutuvien sairausten hoitoa. Sitä, oliko Miikalla vakuutus, ei pystytty täysin varmasti selvittämään. Yhtä kaikki Miikka olisi todennäköisesti selvinnyt hengissä, jos Finnair olisi kesäkuun alussa hyväksynyt saamansa kolmen eri lääkärin lentokelpoisuustodistukset, ja hän olisi todennäköisemmin säilynyt hengissä, jos lähetystö olisi aiemmin (=jo ennen kuin kansanedustaja Mika Niikko alkoi hiillostaa lähetystöä) auttanut asianmukaisen sairaalahoidon järjestämisessä Bangkokissa.

   • MINUN veljeni kuoli Thaimaassa 12.1.2011 ja hän halusi että hänet haudataan sinne.Siellä jossain on tuhkat ja luut kuulemma temppelissä.
    Kuljetus olisi maksanut 71.000,00 euroo ja Veljelläni ei ollut sairausvakuutusta ja hoito olisi maksanut 2000 euroo/vrk täällä suomessa mutta kun oli ilmaissut että hän haluaa että hänet haudataan sinne.
    Jos joku haluaa kirjoitella kirjoitelkaa.Miten Miikan äiti voi?
    Otan osaa

 20. Juurikin näin. Raskaat mullat Miikalle ettei thaimaalaiset koirat kaiva sua maasta ylös ja syö. 🦴 🦴 🦴

 21. Nyt olet väärässä Fact Check. Suomen suurlähetystö Bangkok:
  Hädässä matkalla: Mitä ovat edustustojen konsulipalvelut
  Edustustojen velvollisuutena on neuvoa, ohjata ja auttaa konsulipalvelun saajaa edistämään omatoimisesti asiaansa. Edustustot palvelevat myös hädänalaiseen asemaan ulkomailla joutuneita suomalaisia. Jos kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, apua voi saada muiden Pohjoismaiden edustustoilta ja Euroopan unionin ulkopuolella myös muiden EU-jäsenmaiden edustustoilta.
  Mitä konsulipalveluihin kuuluu?
  Edustustot voivat
  avustaa sairastunutta tai onnettomuuden taikka rikoksen kohteeksi joutunutta sairaanhoidon ja tilanteen vaatiman muun välittömän avun saamiseksi.
  avustaa hätä- ja kriisitilanteisiin joutuneita ja vapautensa menettäneitä yhteyden saamiseksi lähiomaiseen.
  myöntää passin kotimatkaa varten kadonneen, varastetun, tuhoutuneen tai vanhentuneen passin tilalle (huom. kunniakonsulaatit eivät voi myöntää passia).
  neuvoa, miten pankin tai muun rahanvälitysyrityksen kautta voi saada rahaa.
  välittää varoja hädänalaiseen tilaan joutuneen avustamiseksi.
  olla yhteydessä vakuutusyhtiöön sairaus- ja kuolemantapauksissa.
  Konsulaatti ei korvaa taikka maksa mitään kuluja automaattisesti mutta sillä on VELVOLLISUUS auttaa suomen kansalaista.

 22. On pöyristyttävää lukea nimettömiä ilkeämielisiä halveksivia kommentteja. Vaikka olisi kyse Oodinista tms. Ei Suomen valtion perheen isän hylkääminen ulkomaille ole mikään naurun asia. Kuitenkaan hän ei ole ollut mikään Turun hullu puukottaja.

 23. MINUN veljeni kuoli Thaimaassa 12.1.2011 ja hän halusi että hänet haudataan sinne.Siellä jossain on tuhkat ja luut kuulemma temppelissä.
  Kuljetus olisi maksanut 71.000,00 euroo ja Veljelläni ei ollut sairausvakuutusta ja hoito olisi maksanut 2000 euroo/vrk täällä suomessa mutta kun oli ilmaissut että hän haluaa että hänet haudataan sinne.
  Jos joku haluaa kirjoitella kirjoitelkaa.Miten Miikan äiti voi?
  Otan osaa

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here