Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain artikkelissaan propagandan ilosanomaa: ”Kun valhetta toistaa tarpeeksi, ihmiset uskovat sen – Lumevaikutukselta ei suojaa edes äly tai analyyttisyys.” Artikkeli perustuu työn alla olevaan julkaisuun, joka ainakin tätä kirjoitettaessa oli vielä vapaasti luettavissa täältä.

Tutkimus ei itsessään ole millään tavalla vallankumouksellinen, vaan toistaa vuosisatoja tiedossa olleen ja viime vuosikymmenten aikana tieteellä varmistetun asian: toistaminen lisää asian uskottavuutta. 

Ihmisen maailmankuva perustuu uskomuksiin siitä, miten maailma toimii ja miten asiat ovat. Evoluutio on varmistanut, että edeltäviltä sukupolvilta on otettu jatkoon lähinnä toimivat ratkaisut ongelmiin. Kun ihminen havaitsee saman tutun asian kerta toisensa jälkeen, hänen aivonsa tulkitsevat, että sen täytyy olla hyvä juttu, koska muutoinhan siitä oltaisiin opittu viimeistään kantapään kautta. Ihmiskunnan selviytymisen kannalta järkevä tuttujen ja turvallisten asioiden hyväksyminen, kuin myös varovainen suhtautuminen uusiin ja outoihin asioihin, on varmasti mahdollistanut sen, että sinäkin nyt luet tätä tekstiä. Kokemuksesta opittu turvallisen ja vaarallisen tahi valheen ja totuuden ero tekee elämästä myös psyykkisesti helpompaa ja antaa jatkuvuuden tunnetta.

Uusi ja ihmeellinen, tai sellaiseksi uutisoitu asia, onkin jo kauan tiedossa ollut seikka: älykkyys ja analyyttisyys eivät suojaa valheilta. Otetaan esimerkki, johon lähes kaikki ovat törmänneet jossain muodossa.

Joseph Goebbels: ”If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it.” Eli jos kerrot suuren valheen ja toistat sitä, ihmiset lopulta uskovat sen.

Ja mikä tässä lauseessa on sitten ihmeellistä? Se, että lause itsessään on totta, mutta Goebbels ei sitä sanonut. Sen sijaan Goebbels kirjoitti:

”The English follow the principle that when one lies, one should lie big, and stick to it. They keep up their lies, even at the risk of looking ridiculous.”

Eli: ”Britit noudattavat periaatetta ’kun valehtelet, valehtele kunnolla ja pysy siinä valheessa’. He pitävät kiinni valheista, vaikka se saisi heidät näyttämään hölmöiltä.”

Vastaahan käsi sydämellä: Olitko uskonut valheeseen, jossa lainaus oli pistetty väärään suuhun?

Seuraava vaihe onkin kriittinen tässä taistelussa valheita vastaan: muutitko uskomuksesi, kun kuulit, mikä on (ilmeisesti) totuus asiasta?

Valheita voidaan toistaa vaikka maailman tappiin saakka, mutta se ei tee niistä totta. Se mikä on totta ja mikä tarua ei ole subjektiivinen asia, mutta se mihin uskoo, on. Ja juuri tästä syystä valtamedia toimii täsmälleen siten kuin se toimii kertoessaan todellisuudesta omaa versiotaan kansalle — väitteitä toistetaan ja niissä pysytään, ainakin siihen asti kun jokin toinen tarina pääsee voitolle. Valheenkin voi siis tarvittaessa vaihtaa toiseen, koska tärkein asia valheen ja totuuden erottamisessa ei liity älykkyyteen tai analyyttiseen ajatteluun lainkaan.

Tärkein asia valheiden paljastumisessa on oikea tieto itsessään. Pelkkä tieto itsessään ei kuitenkaan riitä, vaan se on saatava kantautumaan ihmisten ruokapöytiin saakka. Jos kuvitellaan, että kymmenen ihmistä keskustelee jostain asiasta ja heistä yhdeksällä on yhtäläiset valtamedian välittämä käsitys ja se yksi on sattunut oppimaan oikeamman asianlaidan vaikka täältä Vastavalkeasta, kuinka keskustelu tuleekaan etenemään? Se riippuu toki tämän yhden jääräpäisyydestä, mutta yleensä ryhmän paine saa tuon kymmenennenkin ainakin hiljaa nyökyttelemään valheelle.

Älykkyys ei siis auta, jos ei ole koskaan kuullut totuutta jostain asiasta tai saanut tietää sen päättelyn kannalta olennaisia asioita. Analyyttinen ajattelu on taas usein onnistuttu sotkemaan niillä miljoonilla muilla valheilla, jolloin tiedon analysointi saattaa ontua hyvinkin pahasti. Yhteistyössä koulujärjestelmän kanssa monet vallitsevat viralliset totuudet on onnistuttu rakentamaan mediassa hyvinkin vakaaksi kasaksi valheita toistensa päälle.

Mutta onhan näitä hyviä lähteitä sekä älykkäitä ja analyyttisiä ihmisiä, jotka tuovat totuutta esille? On toki, mutta heidän äänensä ei juurikaan kuulu. Valtamedian propagandaopeissa löytyy keinoja niiden vaientamiseksi.

Mitä siis saadaankaan aikaseksi, kun lisätään valheiden toistamiseen seuraavat kolme propagandistin temppua?

 1. Auktoriteettiuskon luominen. Tuttu television uutisankkuri kertoo päivästä tai jopa vuodesta toiseen, miten maailma toimii, mitä on tapahtunut ja mitä ei, mikä on oleellista ja mikä ei. Toistuvalla esillepanolla ”luotettavassa mediassa” on onnistuttu luomaan lähes tarunhohtoisia hahmoja, joiden sanaa monet eivät edes villeimmissä unelmissaan kyseenalaistaisi. Lähdekriittisyyttä opetetaan alakoulusta lähtien tyyliin ”valtamedia hyvä, muut paha”. Kansan luottamuksen saavuttamista on auttanut se, että useimmista asioista on kerrottu ainakin riittävän lähellä todellisuutta oleva versio, jolloin ihmisen oma maailmankuva täsmää kerrottuun ja antaa sille lisää uskottavuutta.

 2. Tiedon sirpaloiminen. Juuri missään ei kerrota asioista laajempia kokonaisuuksia, vaan ripotellaan pieniä tiedonjyväsiä. Samalla mukaan voidaan lisätä pieniä valheita, jolloin totuudellisen kokonaisuuden hahmottaminen voi muuttua lähes mahdottomaksi. Uutismassa on niin suuri, ettei kukaan kykene pysymään mukana maailman menossa, ja osa mahdollisesti kriittisestä tiedosta menee ohi puhtaan mediavyörytyksen vuoksi.

 3. Vaimentaminen. Tietyistä asioista ei hiiskuta lainkaan tai kerrotaan vain osa uutisen kannalta olennaisista tiedoista. Valtamedia päättää, mikä uutisessa on tärkeää ja mikä on niin tärkeä asia, että siitä ylipäänsä uutisoidaan. Palapeliä on tunnetusti vaikea saada kasaan, jos osa palasista puuttuu kokonaan. Media kyllä yleensä jakaa reunapalat hyvinkin selvästi, toisin sanoen kehystää annetun uutisen, mutta keskeltä saatetaan jättää paljonkin pois, jottei kukaan vain onnistuisi liittämään annettua uutista suurempaan kokonaiskuvaan.

Lopputulos on siis juuri se, mitä media tahtookin: suurin osa kansasta elää illuusiossa, jonka murtamisessa ei auta älykkyys eikä analyyttinen mieli, vaan enemmänkin avomielisyys ja uteliaisuus, joiden mahdollisuuksia järjestelmä pyrkii suurilla resursseillaan rajoittamaan. Kun samaa tarinaa toistetaan päivästä toiseen, se muuttuu uskottavammaksi kuin mikään uudempi ja mahdollisesti siitä poikkeava tieto ja sementoituu viralliseksi totuudeksi. Tilanne ei ole silti toivoton.

Internetin aikakaudella lisääntyneet vaihtoehtomediat ja foorumit pystyvät puhkomaan reikiä valtamedian kerrontaan ja tuomaan ihmisten tietoon valtamedian vaikenemia asioita ja niiden vääristelyitä. Mitä nopeammin kertomusten valheet tuodaan esiin, sitä helpompi niitä on yrittää kumota ja korvata vaihtoehtoisella näkemyksellä. Ja toisaalta: koska se mikä päätyy internetiin, pysyy internetissä, ne todemmatkin totuudet eivät aiempaa todennäköisemmin pääse tyystin häviämään koko maailman tietoudesta ja saattavat jonain päivänä nousta jopa uudeksi virallisestikin hyväksytyksi totuudeksi.

Lopuksi: ”Kaikki media on propagandaa.” Jos tätä toistaa riittävän usein, ehkäpä sekin menee jakeluun!

Jukka Ojala on eläkkeellä oleva maanviljelijä, joka kirjoittaa Funtsittavaa-blogia. Vesa Raiskila antoi lisänäkökulmia kirjoitukseen.

Aiheeseen liittyen

73 KOMMENTTIA

 1. huomattu on toi sirpaloittaminen,etenkin noissa vähintäänkin kyseenalaisissa ammuskelu tapauksissa,ja terroriteossa,joissa tulee niin paljon ihan virallisia kanavia pitkin ristiriitaista ”tietoo”,jotka kumoo toisiaan,ja epäilly sen olevankin ihan tarkoituksellista,niillähän voidaan estää yleisöltä kokonaiskuvan saaminen,ja toisaalta voidaan jonkun analyyttisen ajattelijan havaitsemia epäkohtia kumota niillä monilla muilla seikoilla ja todisteilla.
  ja vaientamista joutuu havaitseen kokoajan enemmän ja enemmän,yleisradiossakin tuntuu kaventuneen kommenteille avoimet jutut,jostain saunakulttuurista tms. sentään annetaan vielä kommentoida…eikä tietenkään syynä voi olla,että haluavat estää ihmisten täydentävän tai ihan kumoavan juttuja.puhumattakaan mistä jättävät puhumatta

  • vielä tosta auktoriteettien käytöstä,uutistenlukijat usein…kun joskus harvoin kertoo jostain mistä ei yleensä kerrota,niin ilmeille tai äänenpainoilla vähentelevät juuri lukemansa uutisen arvoo,ja uskottavuuta,että noinkin päin toimivat.
   ja yx hyvä esimerkki,kun yle jokuaika sitten esitti putin dokumentin…tais olla ihan tolla nimelläkin,niin siinäkin vakuuttavalla äänellä lukija lukee,ja samalla näytetään kuvia historiasta…jotka ei välttämättä liity asiaan,mutta ovat oikeita kuvia,mutta siinä sitten lukija kertoo,miltä putinista tuntui,ja mitä ajatteli,ja näin saadaan tunne katsojiin,että niin se varmaan on ajatellu,eikä edes ajattele,että mitenhän ovat mahtaneet saada tietoonsa putinin ajatuksetkin.no,samaa käytetään kyllä luontodokumenteissakin,niissäkin kerrotaan usein mitä mikin eläin ajatelee,samalla näyttäen jotain jonka vois ajatella ihmismäisex toiminnax,ja siinäkin suuri yleisö menee mukaan pelkkiin väitteisiin,kun ne oikien osataan esittää

 2. Huomasin heti tuon ”herättävän lauseen,EVOLUTIO”? Siihen uskomukseen perustellaan kaikki luomakunnassa,vain sen takia mitenkä kaikki selitykset toistetaan kirjallisuudessa sekä suullisissa esityksissä.Pienemmässä mittakaavassa juuri nyt toistetaan esim.kaksoistornien purkamista räjähtein, terroristien tekemäksi. Totta on se ”terroristien tekemä”, mutta siihen eivät yksikään SAUDI osallistunut, vaan syylliset löytyvät Usan senaikaisista johtajista, jotka nyt nauttivat yltäkylläisinä eläkkeistään.Kennedyn yhden luodin teoriakaan ei pidä paikkaansa, mutta kansat nielivät senkin ”purematta”. Kuitenkaan ”Vedenpaisumusta ei uskota”,vaikka NOOAN ARKIN HYLKY on vieläkin selvästi esillä Turkin ARARAT vuorella, tarkasti mitoitettuna puolueettomien tutkijoiden suorittamana. Näin me etenemme valheellisessa maailmassa, eikä loppua näy.

  • Valheiden kehittelijöillä on eniten menetettävää, totuuksien paljastuessa, mutta siitäkään ei enää välitetä, koska ainahan voidaan kinata vastaan, vaikka todisteet olisivat ”päivänselvät”. COMY, BRENNAN, ja muut jatkavat samaa inttämistä syyttömyydestään kehittelemällä uusia sananmuotoja välttääkseen tulla paljastetuksi. Päävaltiollisissa asemissa on erittäin vaikeaa saada ketään ”käpälälautaan” vaikka ihan tuoreeltaan. Valtiollisia ”CLEARANCE” etuja on miltei mahdotonta perua. Ainoastaan presidentillä on siihen oikeudet, mutta ei hänkään kerkiä jokaiseen yksilöön puuttua muiden vaikeuksiensa keskellä. En kadehdi yhtään TRUMPin asemaa päämiehenä. Absoluuttinen raittius pitää miehen sortumatta mihinkään lieventäviin ”aineisiin”.

 3. Jos tuputetaan liikaa niin tulee epäilys että nyt huijataan. Suurin osa suomalaisista ei uskonut neuvostojärjestelmän autuuteen ja idässä vallitsevaan yhteiskuntajärjestykseen, SKOPin mestaroimaan kasinotalouteen, Y2k-vouhotukseen eikä Kataisen väitteeseen ”Hei, me tienataan tällä”. Tuputus ilmastonmuutoksesta, maahanmuuton ihanuudesta ja syvenevästä EU-integraatiosta kuuluvat samaan epäilyttävään sarjaan.

  Ilmasto saattaa hyvinkin olla muuttumassa ja jäätiköt sulamassa, ja ihmisillä saattaa ollakin merkitsevä osuus tähän mutta siinäkin tapauksessa pikku nysvääminen ei riitä vaan tarvitaan maailmanlaajuisesti teollisessa mittakaavassa toimivia ratkaisuja kun parempaa elintasoa kuitenkin halutaan teollisuusmaiden ulkopuolellakin.

  • Jäätiköt sulamassa???
   Noo ei muuta kuin Seilonen vetää shortsit jalkaan ja painelee etelänavalle ottaan mollikaa. 😀
   Pieni varoitus kuitenkin lienee paikallaan, etelänavalla on edeleenkin n -50 astetta pakkasta.
   https://www.ventusky.com/?p=-77.7;38.6;3&l=temperature-2m
   Jos napajäätiköistä irronut jääpala sulaa se on ilouutinen, muussa tapauksessa eläisimme (olisimme jo kuolleet) jääkautta koko pallolla 😀

   • Niin, saattaa olla. Ehkä minun elinaikanani (lienee vielä 20-30 vuotta) asiaan saadaan selvyys. Mutta jos näin on, niin asialle ei nykyisenkaltaisilla pikku nysväyksillä voida mitään. Metsittäminen tosi suuressa mittakaavassa vaikuttaisi, mutta suurten alueiden metsittäminenkin muuttaisi ilmastoa. Saharan metsittämisellä olisi tosi iso vaikutus ilmastoon laajalla alueella, mutta ei mahda käytännössä onnistua kun Espanjassakin tulokset ovat olleet aika huonoja.

 4. Hieno kirjoitus.
  Todellisuuden käsittäminen vaatii ennen muuta rehellisyyttä ja avoimuutta kaikelle tiedolle ja ilmiöille mitä on olemassa. Mitä enemmän ihminen sulkee silmiään ja tajuntaansa niiltä sitä kapeammaksi maailmankuva väistämättä jää ja sitä alttiimpi hän on monille erilaisille vaaroille.
  Vain yksi esimerkki: Jos sulkee silmänsä ja torjuu alkoholin liikakäytön vaarat niin on vaarassa sairastua esim. ennenaikaiseen dementiaan.
  Sen mitä hyväksyy ja mitä ei määrää taas ihmisen oma moraalitaju jolla ei ole juurikaan tekemistä puhtaan älyn kanssa. Moraalin kehitys on enemmän ymmärrykseen ja tunneälyyn liittyvä asia.

  Politiikan tasolla Suomi ei elä lainkaan todellisuudessa. Se on esim. sulkenut Venäjän itsensä ulkopuolelle tai eristänyt itsensä siltä, tehnyt siitä osittain jopa vihollisen liittoutuessaan sitä vainoavan tahon kanssa. Siksi käsitys siitä ei voi mitenkään vastata todellisuutta. Ja jos kuka niin ’vihollinen’ pitäisi aina tuntea parhaiten.
  Sama pätee myös Länteen jota me idealisoimme sokeasti minkä seurauksena meillä ei voi olla realistista kuvaa siitäkään, vain oman uskomme luoma idealisoitu kuva jota pidämme todellisena vaikkei idealisoitu kuva koskaan ole realistinen ja todellisuutta vastaava. Tämä kuva silti ohjaa maamme politiikkaa ja elämäämme laajemminkin.
  Paradoksaalisesti elämme siis toisaalta torjunnan luomassa sokkotilassa, toisaalta uskomustemme ja luulojemme liikavalossa. Lyhyesti siis todellisuuden ulkopuolella.
  Ja muutosta on turha odottaa ennen kuin alamme perehtyä todellisuuteen mikä taas on mahdollista vasta kun/jos nuo mekanismit joilla sitä pakenemme hellittävät otettaan.

 5. ”…väitteitä toistetaan ja niissä pysytään, ainakin siihen asti kun jokin toinen tarina pääsee voitolle. Valheenkin voi siis tarvittaessa vaihtaa toiseen, koska tärkein asia valheen ja totuuden erottamisessa ei liity älykkyyteen tai analyyttiseen ajatteluun lainkaan.”

  Alla tuore esimerkki:

  ”Michael Isikoff was the first reporter who peddled the fake Steele dossier about alleged Russian influence over Donald Trump. He later admitted that the claims therein were ’likely false’. Today Isikoff came up with a new fake story about ’Russian influence’.

  Isikoff claims that the conspiracy theory, that Seth Rich, a DNC staffer, was killed because he stole the DNC emails which Wikileaks later published, was planted by Russia’s foreign intelligence service.”

  https://www.moonofalabama.org/2019/07/isikoff-who-first-peddled-the-fake-steele-dossier-invents-new-russian-influence-story.html

 6. Oikeastaan kaikki tiedon vääristeky muodot ilmenee maailmalla tapahtuvia asioita kommentoitaessa. Skripalien myrkytyksen yhteydessä may ensin valehteli että venäjä myrkytti ja on toistanut sitä tähän päivään asti vaikka mitään todisteita ei ole että venäläiset heidät myrkytti vaan on sirpaleisia tiedon jyväsiä että venäläisiä liikkui silloin salisburyssä mutta väärään aikaan. Samoin alkoi mh17n pudotuksen yhteydessä välittömästi venäjän syyttely alasampumisesta ja sen toistelu on jatkunut tähän päivään mutta todisteet on salattuja tai väärennettyjä ja fyysisiä todisteita ei oteta huomiooon ja kaikki perustuu muka sosiaalisesta mediasta saatuihin tietoihin joita ukrainan tiedustelu sbu tuotti venäläiseen someen ja lähetti ne belliingcatille joka väitti löytäneensä aineiston venäjän somesta jai jakeli niitä lännen uutistoimistoille ja someen.

  • Tällaiset Skripal- ja MH17-teorian tapaiset salaliittoteoriat ovat hyvä esimerkki siitä että kun joku on päättänyt (tässä tapauksessa) Venäjän olevan syytön kaikkeen, niin vinksahtanut mielikuvitus kehittää vaikka minkälaisia koukeroita oman uskonsa todeksi. Aikanaan kaikki Neuvostoliittoa kohtaan epäsuotuisat väitteet kuitattiin valeena ja lännen kieroiluna, mutta niin vaan oli totta Gulagit, ukrainalaisten nälkäännäännyttäminen, kaksi Uralilla tapahtunutta ydinonnettomuutta, lukemattomat ympäristökatastrofit sekä puolue-eliitin edut ja korruptio. Kansallissosialisteilla selitys kaikkiin maailman ongelmiin on juutalaisten salaliitto, stallareiden mielestä kaikki ongelmat sellaisissa asioissa mihin USA oli vähänkään sekaantunut olivat pelkästään USAn syytä, anarkisteilla on utopistinen ideologia ja luja usko siihen että kaikki yhteiskunnan käytännön asiat hoituvat jotenkin automaattisesti ja kaikenlaiset pasifistit kyllä osaavat sanoa mihin tilanteeseen pitäisi päästä mutta heillä ei ole hajuakaan siitä että miten se tehtäisiin. Niin ja kuussa ei tietenkään ole käyty, kaksoistornien tuhoutuminen oli amerikkalaisten salajuoni ja lehmät lentää.

   Miten on Suomen koululaitos tuottaa niin paljon täysin kuutamolla olevaa porukkaa? Ennen internettiä hölmöt jutut levisivät suttuisina valokopioina, nyt paljon tehokkaammin netin kautta.

   • Skripal- ja mh17-salaliitoteoriat ei ole vinsahtaneissa mielissä syntyneitä vaan perustuu vankkoihin todisteisiin ja niiden puuttumiseen ja asian toisto voi vinksauttaa niin että uskoo mayta ja bellingcattia niinkuin näyttää tapahtuneen.

   • joo-ä,ja toiset tulee auktoriteettien aivopesemix.ihan vois lisätä,että toiset on päättänyt,että venäjä on syyllinen kaikkeen,ja lähes kaikestahan sitä syytetään.eikä vähiten varmaan syystä,että viedään huomio muualle,paras osoitus tästä,dnc sotkut,ja clintonin sotkut,joista lopulta puhuttiin pelkästään venäjästä,wikileaksin kanssa samaa touhua
    eikä nyt skripalien tapaus mitenkään oo selvä ja todistettu,päinvastoin,saman voi sanoo mh-17:sta,ja wtc oli varmasti sisäpiirin juttu,siitä ei epäilystäkään,eikä kuulentojakaan oo mitenkään todistettu,vaikka keinot olis olemassa sekin helposti todistaa,kuitenkin oikeesti kuussa jos olis kuvattu,niin ei olis monen suuntaisia varjoja,tai niin kutsuttuja valaistuksesta tulevia ”hot spotteja”,ei kuuluis ääntä,ei heiluis lippu,kun puolen metrin päästä ohi kävellään,ei olis kuukivi kivettynyttä puuta…vai onko sulla parempaa tietoo näihin tapauksiin tarjota?kerro toki kiistattomat todisteet,jos semmosia tiedät

    • No mutta täytyyhän kuulentojen, Skripalin, 9/11 jne olevan kuinka sanottiin, koska se tuttu ja turvallinen setä televisiossa niin kertoi?

     Koulujärjestelmä yhdistettynä mediaan pyrkii toki saavuttamaan yhden totuuden kansan, mutta toiseksi paras tulos on asioista keskenään riitelevä kansa joka tietää satavarmasti olevansa oikeassa koska se oma lähde, mikä sitten olikaan, niin kertoo.

     Mikään määrä älykkyyttä, analyyttistä ajattelua ja muita älyn lahjoja ei auta, kun siihen yhdistetään tieto jota on vääristelty alusta loppuun. Niistä tiedonjyvistä voi kasata monenmoista tarinaa, joista välttämättä yksikään ei pidä paikkaansa koska emme tiedä mitä muita osia on jätetty kertomatta tai valehdeltu päin naamaa. Tulevatko valheet sitten lopulta paljastumaan? Ehkä, mutta kuka sitten uskoo minkäkin asian olevan totta ja minkä tarua aiheuttaa juuri sen ongelman, että niistä koottu oma yksilöllinen tarina voi olla 100% looginen ja oikein, mutta perustua kriittisiltä osin valheeseen.

     Ratkaisu tähän on sananvapaus ja ihmisten välinen yhteistyö. Laitetaan pöydälle kaikki palat ja katsotaan voidaanko niistä kasata yhtenäinen palapeli. Ikävä kyllä mitä valtamedian jakamaan tietoon tulee, ei niistä paloista saa juuri sillisalaattia kummempaa modernia taidetta josta ei ota pirukaan selvää… mikä juuri on propagandan tarkoituskin.

     • Täytyyhän kuulentojen, Skripalin, MH17:n ja wtc:n kaltaisten juttujen olla valetta, kun apukoulutason älyköt ilmoittavat näin olevan. Ei kaikki ole jonkun Suuren Pahan (Venäjä, USA, Bilderberg, vapaamuurarit tms) syytä tai ovela juoni. Uskotteko kenties horoskooppeihin, von Dänikeniin, Rauni-Leena Luukkaiseen tai jumaluuksiin, vai mitä teidän kuplassanne on? Miten koulussa sujui matematiikka? Siitä ei kai hirveästi ole salaliittoteorioita, edes suhteellisuusteoriaa ei kai hirveästi epäillä vaan lähinnä keskustellaan siitä että keiden kaikkien panosta siinä on. Poikkeuksena tietenkin kansallissosialistit, kun Einstein oli juutalainen.

     • Entä millä kompetenssilla sinä Arto arvioit asioita? Oletko rakennusinööri? Oletko tehnyt lujuuslaskentaa? Entä statiikka ja dynamiikka, onko suoritettuna? Trigonometria?

      Kun 3000 omalla nimellään esiintyvää arkkitehtia ja insinööriä julkisesti ilmoittaa että NIST:in hypoteesi ei ole validi, niin millä kompetenssilla sinä sanot heitä apukoulutason kommentoijiksi?

     • Tarkoitin monia tälläkin palstalla kommentoineita joilla ei tunnu olevan substanssia juuri millään alalla. Kuinkahan suuri osa asiaan perehtyneistä arkkitehdeistä ja insinööreistä nuo 3000 ovat? WTC ei ollut ihan tavanomainen tornitalo.

   • Onneksemme angloamerikkalaiset imperialistit ja ”läntinen arvoyhteisö” puhuvat ja sanovat vain ja ainoastaan totuuden, totuuden ”jumalainen henki” johtaa ”läntisen arvoyhteisön” puhemiehiä ja mediaa. 😀 😀

    Kaikki muut ainoastaan valehtelevat ja propagoivat, aivan erityisesti venäläiset, mutta nyös kiinalaiset ja aasialaiset, lähi.itäläiset ja Afrikan ”n-immeiset”. 😀 😀

  • >Skripalien myrkytyksen yhteydessä may ensin valehteli että venäjä myrkytti ja on toistanut sitä tähän päivään asti vaikka mitään todisteita ei ole että venäläiset heidät myrkytti

   Höps.
   Ei siitä ole kenelläkään täyspäisellä mitään epäilyksiä.
   Venäläiset jäi kiinni valehtelusta. Pelkästään jo se osoittaa normaalille ihmiselle että he ovat syyllisiä.

   >Samoin alkoi mh17n pudotuksen yhteydessä välittömästi venäjän syyttely alasampumisesta

   Sehän johtuu ensinnäkin siitä että he itse ensimmäisenä ottivat kunnian itselleen.
   Sen jälkeen ei ole ilmennyt mitään detaljia/faktaa/todistetta joka osoittaisi että syyllinen voisi olla kukaan muu.
   Lisäksi venäläiset jäi kiinni valehtelusta. Pelkästään jo se osoittaa normaalille ihmiselle että he ovat syyllisiä.

   >ja sen toistelu on jatkunut tähän päivään mutta todisteet on salattuja tai väärennettyjä

   Höps.
   Pelkästään julkisienkin todisteiden perusteella homma on päivänselvä.
   Länsimaisessa rikostutkinnassa tutkinnalle tärkeitä asioita ei ennen aikaisesti julkaista.
   Länsimaisessa rikostutkinnassa myöskään rikollista ei päästetä tutkimaan omaa rikostaan.

   Teillä venäjän trolleille tuo on jotenkin outoa?

   > ja fyysisiä todisteita ei oteta huomiooon

   Höps.
   Fyysiset todisteet nimen omaan osoittaa vain yhteen mahdolliseen syylliseen.

   >ja kaikki perustuu muka sosiaalisesta mediasta saatuihin tietoihin joita ukrainan tiedustelu sbu tuotti venäläiseen someen ja lähetti ne belliingcatille joka väitti löytäneensä aineiston venäjän somesta jai jakeli niitä lännen uutistoimistoille ja someen.

   LOL!

   • heh,”länsimaisessa rikostutkinnassa”…tietääkseni länsimaiseen tapaan ei kuuluis veto oikeuksien antaminen kenellekkään,tai jättää syytetty tutkinnan ulkopuolelle.
    ja kun tota venäjän trollia jaksat viljellä,niin mites kun ite käsitän trollin sellaisex joka käy trollaamassa erimieltä olevia,että minkä se tekee susta?

    • >heh,”länsimaisessa rikostutkinnassa”…tietääkseni länsimaiseen tapaan ei kuuluis veto oikeuksien antaminen kenellekkään

     Ei kuulukaan.
     Siksi myöskään MH17 tapauksessa sellaista ei ole kenelläkään.

     >tai jättää syytetty tutkinnan ulkopuolelle.

     Täh?
     MH17 onnettomuuden syyn tutkinnan valmistuttua (2015) oli päivän selvää että MH17 alasampumiseen syyllisiä voi olla vain venäjän tukemien joukkojen alueella.

     Ja rikostutkinta tuli samaan tulokseen 2016 ja viimeistään silloin Urraina tuli rajatuksi EPÄILTYJEN listan ulkopuolelle.
     Ensimmäiset syytteet/syyteyt julkaistiin vasta 2019.

     >ja kun tota venäjän trollia jaksat viljellä,niin mites kun ite käsitän trollin sellaisex joka käy trollaamassa erimieltä olevia,että minkä se tekee susta?

     En siedä valehtelua. Enkä valehtelijoita. Varsinkaan MH17 asiassa.
     (seuraavassa Venäjän alasampumassa koneessa voi olla minun lapsiani)

   • Kimmo on tehnyt itselleen selväksi miten kaikki VENÄJÄ-vastainen ”PITÄÄ OLLA TOTTA”,siitä ei hänellä ole edes epäilystäkään. Hän ei voi olla missään asioissa koskaan väärässä? Täytyy vain ihmetellä ”kenekä piikkiin hän täällä tarinoi”? Jokin valheellinen ”ideologia ajaa häntä takaa yötä-päivää”. Kimmolle kaksi kertaa kaksi ei voi olla NELJÄ, vaan jotakin aivan muuta. Se kaikki on meille muille ”ärsyttävää”,ja hän tietää sen ja nauttii siitä. Sellaiselle henkilölle löytyy ihottava nimitys.

   • Itä-Ukrainassa invaasiota johtanut Venäjän armeijan ja turvallisuuspalvelu FSB:n entinen upseeri Igor Girkin otti tosiaan sosiallisessa mediassa kunnian ja vastuun lento MH-17:n alasampumisesta.

    Varsin kiusallinen fakta minkä Venäjää verkossa palvelevat juoksupojat ja putinistit sivuuttavat aina kokonaan.

    Hollannin syyttäjänvirasto on nostanut murhasyytteet neljää henkilöä vastaan jotka olivat osallisia Malaysia Airlinesin lento MH-17:n tuhoamiseen Itä-Ukrainassa 17.heinäkuuta 2014.

    Venäläinen upseeri Igor Girkin on aivan oikein yksi heistä.

    https://twitter.com/StateOfUkraine/status/489802664264212480/photo/1

    • mites ton nyt ilman vähintäänkin väljää tulkintaa ja rivien välistä lukua voi sanoa,että ”Igor Girkin otti tosiaan sosiallisessa mediassa kunnian ja vastuun lento MH-17:n alasampumisesta. ”
     eng.käännöksessä luki about että varoitimme lentämästä taivaallamme,ettei nyt ihan tunnustuksex kelpaa…eikä kyllä missään oikeudenkännissään menis tunnustuksena läpi.ja vois kyllä paljon selkeemminkin esittää,jos halu ottaa kunnia ja vastuu…mutta kun nyt netistä hiukan pöyhin,ja etsin asiasta juttuja,niin ihan selvästi löyty kyseisen herran sanomisena,jossa kielsi osallisuutensa asiaan,eikä tarvi niissä ainakaan tulkita ja rivien välistä lueskella.no,löyty yx juttu jossa oli kertonu erikoisvalmisteisella ritsalla ampuneensa koneen alas.
     että hiukan parempia todisteita,ja ilman tulkinnanvaraa kiitos,jos halu epäilijöitä saada käännytetyx

     • Girkin oli kapinallisten johtaja.
      Siten hän ei voi vättyä vastuusta koska (kiistatta) hänen alaisensa ampuivat MH17:n.

      Hän myös kuvautti itsensä Strela-10 ohjuslavetin vieressä 5km päässä siitä mistä BUK laukaistiin.

      Hänen nimissään tehdyt some päivitykset on analysoitu juurta jaksain tuolla:
      http://www.arnoldg.xyz/civilians-were-not-hurt/

 7. Neuvostoliitossa tiedonvälitys oli satakymmenenprosenttisesti puolueen käsissä. Ihmiset noin suureksi osaksi näkivät propagandan läpi. Radio Jerevan esmes.

  Totuus puskee esiin, ehkä vähän viiveellä mutta kumminkin.

  • Elon Muskin starlink tulee olemaan mielenkiintoinen.
   Miten sen jälkeen Venäjällä saadaan vastavalkeat(anteeksi, tarkoitin valheet) menemään kansan tajuntaan todellsuuden sijaan?

   Ei mitenkään. On siis toivoa että lähitulevaisuudessa tieto muusta maailmasta alkaa levitä Venäjälle.
   Seuraavaa vemnäläisten sukupolvea ei ehkä vastavalkeat(anteeksi,putlerit) enään pysty kusettamaan.

   • Sinäkö luulet ettei Venäjllä ole tälläkin hetkellä vapaa pääsy Internettiin. Eltkö jossain Neuvostoliiton 1970 -luvulla kuvitelmissasi?

  • MH-17 (MH-370) alas-ampumisesta ei tarvittu edes VENÄJÄä, olihan Usalla muutetusta lentoreitistä selvät satelliittikuvat, mutta he ovat asiasta ”tuppisuina”.Se jo todistaa paljon, miltä suunnalta sitä syyllistä on haettava.
   Loogillinen ajattelutapa on menossa muodista, koska massamediaa johtavat läpeensä madät rikolliset ainekset.Ensiksi on turvallista tutkimista määriteltävä, kuka taikka ketkä ”hyötyvät” eniten rikoksista. Se puoli jolla ei ole mitään osaa eikä arpaa tapahtumissa, ei tuhlaa aikaansa ”haamujen jahtailuihin”.

   • ”olihan Usalla muutetusta lentoreitistä selvät satelliittikuvat,”

    Hassua ja tyhmää.

    1) Ei lentokoneen lentoreittiä ole mahdollista satelliittikuvata.
    Sen näkee livenä tutkasta.
    2) Tapahtuman aikaan aluetta ei ollut (valo) kuvaamassa ainoatakaan satelliittia.
    Se on vain VV trollien höpötystä.
    3) Eikä lentoreittiä muutettu. Se oli sama kuin aiempinain päivinä.
    Lentäjät vain pyysivät saada kaartaa hieman pohjoisempaa.
    Kun kone ammuttiin alas se oli suunnitellulla lentotiellään.

 8. Arto Seilonen: kirjoittelepa asiallisemmin jos haluat jatkaa keskustelua.

  Monet virallisten tarinoiden kyseenalaistavat eivät ole mitään ”apukoulutason älyköitä”. Sitä eivät ole esimerkiksi Architects and Engineers for 9/11 Truth -järjestön yli 3000 arkkitehtiä ja insinööriä, jotka eivät usko esimerkiksi

  1) että tavalliset toimistopalot (=lopullinen virallinen selitys vuosien kuluessa vaihtuneiden ”hypoteesien” jälkeen) voisivat tuhota teräsrakenteisen, palosuojatun pilvenpiirtäjän (WTC 7) perustuksilleen tavalla, joka vastaa erittäin taidokasta hallittua purkamista;

  2) että pilvenpiirtäjä voisi pudota 8 kerrosvälin matkan vapaan pudotuksen kiihtyvyydellä, siis täysin ilman rakenteellista vastusta eli siis (jo määritelmällisesti) murskaamatta itse itseään (paitsi hallitussa purkamisessa, jossa ja vain jossa se on mahdollista);

  3) että ennenkokemattoman rakennuskatastrofin tutkimusten alkajaisiksi tuhottaisiin tutkimatta kaikki paitsi 4 kappaletta pääosin oman pohjapinta-alansa sisään pudonneen ja ennen tuhoa evakuoidun (eli siis hyvinkin tutkittavissa olleen) pilvenpiirtäjän teräselementeistä, jos oikeasti haluttaisiin selvittää, mistä tuho aiheutui ja mitä siitä voisi oppia (esim. voiko rakennukseen lähettää palomiehiä, jos se voi yhtäkkiä humpsahtaa sekunneissa perustuksilleen);

  4) että NIST puhui totta, kun se toistuvasti väitti, ettei WTC 7:stä kerätty terästä talteen tutkittavaksi, sillä loppuvuonna 2001 tehtyjen alustavien tutkimusten perusteella noista muutamasta WTC 7:n teräskappaleesta peräänkuulutettiin jatkotutkimuksia niissä havaittujen erikoisten ilmiöiden vuoksi (joita jatkotutkimuksia siis ei koskaan tehty eikä NISTin mukaan olisi voitukaan tehdä).

  Se, joka ei näe esimerkiksi tällaisessa minkäänlaista ongelmaa, ei joko ole perehtynyt asiaan tai sitten maailmankuva estää virallisten ”totuuksien” kriittisen tarkastelun.

  https://www.ae911truth.org

  • Montako tuontyyppistä tapausta maailmassa on tapahtunut? Palomiehiä on lähetetty kun ei osattu kuvitellakaan että rakenteet voivat romahtaa niin nopeasti kuin nyt kävi. Kyllä noita yksityiskohtia on selvitelty ja julkaistukin, ja nyt tiedetään että näinkin voi käydä. Jälkiviisautena voi tietenkin jankata loputtomiin että väärin sammutettu. Nyt ei vain ollut sitä toimintaelokuvien sankaria joka ainoana olisi hoksannut miten pitää menetellä, ja toimimalla vastoin esimiesten käskyjä hoitanut homman.

    • Et ole ihan paras laskemaan. 9/11 on vain yksi tapahtuma jonka aikana myös WTC7 tornin palo tapahtui.

     Samanlaisia tapauksia joissa samanlainen rakennus (kuin WTC7), samanlaisella palokuormalla, olisi palanut , ei ole.
     Eli WTC7 tulipalo on yksilöllinen ja ainutlaatuinen.

     Samantapaisten teräsrunkoisten romahduksia on kuitenkin muutama nähty.

     • Tapauksia, joissa pilvenpiirtäjä on ollut paljon pahemmin liekeissä kuin WTC 7 (tai kaksoistornit), on lukemattomia. Monissa tornitaloissa liekit ovat roihunneet jokaisessa kerroksessa, jopa päiväkausia, eivätkä ne ole sortuneet.

      WTC 7:n palokuorma oli vähäinen niihin verrattuna. NISTin väliraportissa todettiinkin, että palot ehtyivät missä tahansa kohdassa rakennusta noin 20 minuutissa. Ja muistetaan, että tukirakenteet oli vielä palosuojattu.

      Toimistopaloilla ei luhisteta pilvenpiirtäjiä perustuksilleen taitavaa hallittua purkua vastaavalla tavalla. Muuten controlled demolition companies, jotka valmistelevat rakennuksia purettavaksi viikkokausia, olisivat tarpeettomia. Tulipalojen sytyttely riittäisi.

      WTC 7:n loppuraportissa paloaikaa oli sitten venytetty noin 20 minuutista *tunneiksi* sen ”maagisen pylvään” ympärillä – jonka pettäminen NISTin mukaa käynnisti ketjureaktion, jonka myötä kaikki muutkin 80 tukipylvästä pettivät sekunneissa. Koko helkkarin 47-kerroksisen pilvenpiirtäjän pystyssäpysyminen riippui NISTin mukaan siis yhdestä tukipylväästä.

      Joka tällaista uskoo, uskoo aivan mitä tahansa.

      Miksi muuten peräänkuulutettuja jatkotutkimuksia niistä muutamasta teräskappaleesta ei tehty, ja miksi NIST valehteli toistuvasti, ettei ainoatakaan teräskappaletta kerätty tutkittavaksi?

      Entä miten selität 8 kerrosvälin yhtäjaksoisen vastuksettoman pudotuksen? Yläosa ei ole voinut murskata alaosaa sen aikana, koska murskaaminen olisi hidastanut pudotusta ja siis estänyt vapaan pudotuksen.

      Kannattaa ehkä kuunnella noita AE911 Truthin rakennusalan ammattilaisia. Joukossa on purkuasiantuntijoitakin.

      https://www.ae911truth.org/evidence/free-fall-acceleration
      https://www.ae911truth.org/evidence/steel-sulfidation
      https://www.ae911truth.org/evidence/explosions

     • >Tapauksia, joissa pilvenpiirtäjä on ollut paljon pahemmin liekeissä kuin WTC 7 (tai kaksoistornit), on lukemattomia.

      Ei ole samanlaista teräsrunkoista rakennusta, samoin rakennettuna eikä samoilla palokuormilla.

      Se on fakta.

      > Monissa tornitaloissa liekit ovat roihunneet jokaisessa kerroksessa, jopa päiväkausia, eivätkä ne ole sortuneet.

      Betonirunkoiset jää pystyyn.
      Joistain teräs+betoni runkoisista teräsosat omn sortuneet.
      Vain pari teräsrunkoista on romahtanut maan tasalle.

      >WTC 7:n palokuorma oli vähäinen niihin verrattuna. NISTin väliraportissa todettiinkin, että palot ehtyivät missä tahansa kohdassa rakennusta noin 20 minuutissa.

      Tulipalot raivosivat ainakin 7 tuntia, siirtyen kerroksesta toiseen.
      Jäähtyminen ja terästen supistuminen olisi kestänyt varmaan pari päivää, jos tönö ois jäänyt pystyyn, nyt lämpöliikettä kerkisi olla vain tuo noin 7 tuntia.

      >Ja muistetaan, että tukirakenteet oli vielä palosuojattu.

      Muistetaan että palosuojauksesta liisiminen oli WTC rakentamisten aikaan enemmän sääntö kuin poikkeus.
      Sekin pitää ymmärtää ettei palosuojaus tee rakenteista palamattomia/ikuisia, se vain antaa lisää aikaa pelastautua tai sammuttaa palo.

      >Toimistopaloilla ei luhisteta pilvenpiirtäjiä perustuksilleen taitavaa hallittua purkua vastaavalla tavalla. Muuten controlled demolition companies, jotka valmistelevat rakennuksia purettavaksi viikkokausia, olisivat tarpeettomia. Tulipalojen sytyttely riittäisi.

      Tuo kuvastaa hyvin tinahattujen naurettavuutta.

      Jauhavat paskaa lillukanvarsista joilla ei ole mitään merkitystä (vakuutuskorvausten ulkopuolella).

      >Miksi muuten peräänkuulutettuja jatkotutkimuksia niistä muutamasta teräskappaleesta ei tehty, ja miksi NIST valehteli toistuvasti, ettei ainoatakaan teräskappaletta kerätty tutkittavaksi?

      EVVK. Ei vaikuta mihinkään.
      (toki olivat typeriä kun hävittivät about kaiken, tutkimatta)

      >Entä miten selität 8 kerrosvälin yhtäjaksoisen vastuksettoman pudotuksen?

      Sellaista ei ole tapahtunut. Romahdus kesti vähintään 15 sekuntia.
      Vapaata pudotusta ilmeni vain ulkovaipassa kun se tipahti sisustan perässä. (sen perusteella mitä itse olen analysoinut)

      Kannattaa soveltaa maalaisjärkeäkin näihin asioihin.
      Ei ole realistinen skenario että joku olisi miinoittanut rakennuksia valmiiksi NewYorkin keskustassa, kenenkään huomaamatta.
      Moiseen uskoville voi myydä mitä tahansa.

     • Näkyy muuten olevan hyvin samanlaista materiaalia kuin valta osa Venäjän propagandavideoista.
      Todellisuudesta irroitettuja videopätkiä, joita ei voi verifioida, hassuja ”todistajalausuntoja” yms. jne.

      https://www.ae911truth.org/evidence/explosions

      Varmaan tekijätkin on osin samoja. Sitä vakioporukkaa joka vastavalkeiden lähteet ja USA vastaisen ”hegemonian” tuottaa.

     • Kimmolla on mielenkiintoinen väite kun yrittää kytkeä Venäjä jotenkin 911 Architecs and Engineers -ryhmään?

   • juu,eio yhtään tuontyyppistä sattunu maailmalla…tuolla sitten sattu ainut kertaisia asioita ihan kolme kertaa.ja jos uskot koneiden uppoovan teräsranteiden läpi siipineen kaikkineeni,ilman vastusta,ja ettei yhtään romua niistä jää ulkopuolelle,niin suosittelen kattoon vaikka ”wtc structural desing” nimisen pätkän,saattaapi löytyä vaikka tuubista,niin saat hiukan käsitystä minkä ne koneet muka leikkas ittensä siististi läpi.ihan en tiedä minkälaista matematiikkaa tai fysiikkaa sulle on opetettu,,,,no,ehkä jossain ankkalinnan opistoissa saa oppia sarjakuva fysiikoista

    • >jos uskot koneiden uppoovan teräsranteiden läpi siipineen kaikkineeni,ilman vastusta,ja ettei yhtään romua niistä jää ulkopuolelle,niin suosittelen kattoon vaikka ”wtc structural desing” nimisen pätkän,saattaapi löytyä vaikka tuubista,niin saat hiukan käsitystä minkä ne koneet muka leikkas ittensä siististi läpi.ihan en tiedä minkälaista matematiikkaa tai fysiikkaa sulle on opetettu,,,,no,ehkä jossain ankkalinnan opistoissa saa oppia sarjakuva fysiikoista

     Suosittelen sinulle fysiikan alkeiden opiskelua, sen sijaan että toistelet ja jankkaa samaa vanhaa typeryyttä.

     Matkustajakoneen iskeytyminen vapauttaa tuhansien kilojen TNT räjäytyksen verran energiaa.
     Sillä energialla teräspalkit napsahtelee poikki ihan kevyesti.
     (kerosiinin tulipalossa vapautui lisäksi kait 1…200 000 kg TNT määrän verran energiaa per torni, mutta sen vapautuminen oli hitaampaa ja osa siitä energiasta tuulettui ulos)

     • että mr.”en puolustele usa:ta” jaksaa vääntää,ja kääntää.nyt sitten teräspalkit napsahtelee poikki…ja ajallisesti varmaan hiukan koneen edellä menee sulla nää ”energiat”,että koneet kaikkine osineen pääsi sopivasti pujahtaan kimmo teorioiden tuottamasta reiästä.rungolle siipien polttoaine teki ihan erityisen oman reiän,sitten moottorit…ja hups näin ollaan kokonaisuudessaan rakennuksen sisuksissa,ja sitten räjähdetään…vaikka oli jo energiat tuhlattu läpi menoon…jonka teki kyllä ihmeellisesti ilman kummempia näkyviä reaktioita,luulis aikas kirkaana tommoset energiat ilmentyä…
      no,eise mitään kyllä sua varmaan tulee uskoo,kun oot kuitenkin haukkunu usa:n paska maax,ja kertonu niiden tehtailevan false flag tempauksia.no,en usko oikeesti sun olevan tollasta mieltä,varmaan tarkotukses vaan esittää objektiivista,ja saada uskottavuutta tarinoilles.mutta toisaalta kun sanoit usa.ta paskax maax,ja toista tossa naapurissa,niin omituisesti aina jos joku taho kertoo eriävän mielipiteensä näistä asioista,niin kuittaat kutakuinkin näin: ne on venäjämielisiä,tai venäjän ystäviä tai muuta vastaavaa…noo,toisinpäin sulle kelpaa toisen paska maan ystävät ja tukijat ja kumppanit todisteineen,ei mitään epäilystäkään niiden epärehellisyydestä,että näin se katoo ja rapisee objektiivisuus ja johdonmukaisuus sun jutuista,

     • Kimmo, napsahtelevat 45 asteen leikkauskulmaan? Todisteet piti viedä paikalta kiireisesti sulattamoihin, koska ”viistoon sulanneet teräspalkit olivat liian selviä todisteita rikollisesta purkuhommasta”. Valtavat määrät ASBESTIA torneissa oli se syy miksi ne piti purkaa,koska asbestista oli tehty syöpää aiheuttava myrkky. Tuplajymäys oli se miten siitä kaikesta voitiin syyttää ”ARABEJA”, joka johti IRAKIN tuhoon. Ei moni olisi kyennyt samanlaiseen petokseen. Moraalittomat, BUSH and CHENEY pääsivät kuin ”koirat veräjästä”, ja elävät kunnioitetusti eläkettään.

   • ”Väärin sammutettu”, harvinaisen hyvä paukahros joka on jäänyt elämään. Alkuperäisen sanoi Ilmajoen entinen palopäällikkö L….sela, kun Koskenkorvan VPK ehti palopaikalle ja sammutti sen ennen Ilmajoen vakinaisen palokunnan saapumista. Tarinan palokuntien kissinhännån vedosta aikoinaan kirjoitti Pohjalaisen kesäharjoittelija A. Män….ä.

    • Itse asiassa väärin sammuttaminen on hyvin mahdollista ja usein tehtykin niin. Silloin sammuttamisella aiheutetaan enemmän vahinkoa kuin olisi tullut jos tulen olisi antanut palaa rauhassa loppuunsa saakka. En kuitenkaan tiedä miten Ilmajoella aikoinaan…

 9. Joku kysyi; ” Miten Suomen koululaitos tuottaa niin paljon täysin kuutamolla olevaa porukkaa? ” Eihän kommentoija tätä viisauttaan kysy ? Koululaitoksen ainoa tehtävä on lapsen alistaminen auktoriteetti-uskonnon edustajan ts. opettajan antaman ”tiedon” omaksumiselle. Sieltä poikii kaava Opettele – Muista – Toista, jolloin pienistä ihmistaimista tehdään kopiokoneita, jotka palkitaan kiitettävin numeroin sen perusteella, miten tarkkaan he toistavat muiden esittämiä ”totuuksia”. Omaan harkintaan ei kannusteta. Auktoritetti-uskonto on vallassa olevien kovin väline, jonka seurauksista kärsivät melkein kaikki kouluja käyneet.

 10. Maailman laajuista mullilaumaa eli tv:n katsojia huijattiin ja kusetettiin lavastetuilla kuvilla 911 tapahtumista.
  Kukaan livenä Manhattanilla tai muualla New Yorkissa 911 tapahtumia seurannut, ei havainnut ainuttakaan lentokonetta lentelemässä kaksoistornien lähellä puhumattakaan niihin lentämisestä. Poikkuksena tietysti tv-kanavien imperoialistiset propagandanikkarit, jotka jauhoivat paikan päällä paskaa koko palkkansa edestä.

  Maailmanlaajuinen mullilauma sai seurata amerikkalaisten tv-kanavien suorittamaa hollywood kikkailua muka todellisena tapahtumana. 😀

  Miljardit kärpäset ovat todenneet paskan olevan hyvää = paska on hyvää. Tässä tapauiksessa tv-kärpäset totesivat 911 olemattoman ja lentämättömän lentokonepaskan olevan hyvää. 😀

  Googfle ei ole vielä tuhonnut aivan kaikkea youtuubista, tällainen asiaan liittyvä video vielä löytyy feikkikoneista:

  https://www.youtube.com/watch?v=2c5_g7UTuGM

  • Mutta täytyyhän sen olla totta, koska se näytettiin televisiosta! Televisiossa kaikki on totta ja mitään ei voida lavastaa, etenkään suorassa lähetyksessä, joka sattui olemaan (jos oikein muistan) 8 sekuntia ”jäljessä”.

   Tämänhän se tutkimus juuri osoitti, että toistolla saavutetaan tila jossa asiaa ei kyseenalaisteta vaikka olisi kuinka älykäs (tai luulee olevansa älykäs). Kun tarina on päätetty, siihen voidaan sitten tarvittaessa lisätä ”tiedettä” ja sitähän ei kyseenalaista muut kuin foliohatut. Ainoastaan oikeat auktoriteetit voivat sanoa mikä on oikein ja mikä väärin, koska niin on opetettu alakoulusta saakka.

  • Jaa ettei havainnut? Oli manipulaatiota? Eikä näkynyt tutka- eikä satelliittikuvista? Maassa joka on tuottanut scientolgia-kirkon tapaisenkin organisaation voi tuollaisellekin väitteelle löytyä tukea, mutta että suomalaisen koululaitoksen tuotos kykenee tällaiseen – äkkiä takaisin kansa- ja keskikoulu.

   • seilonen vaan hakeen takaisin koulunpenkille…tai ehkä parempi hakeutua sohvalle makuulle,kertoon tuntemuksistaan
    ja tietenkään ei havainneet,kun ei havaittavaa ollu,toki jotkut ovat voineet luulla havaitsevansa,kun kaduilla varmasti tarpeex agentteja kertomassa koneista,ja myös antamassa haastatteluja kameroille.siellähän oli satamassa iso feman harjoitus tarkoitus järjestää 12.9,jossa satoja eri agentuurien henkilöö mukana.semmosista manipulaatioista on tehty ihan testejäkin,jossa ryhmää manipuloidaan,ja sitten kun testin lopux kyseltiin mitä näkivät,ja kokivat,niin enemmistö oli ”nähnyt” ja ”muisti” asioita joita ei oikeasti ollu tapahtunu,mutta manipulaatiolla saatiin semmoisia kuvia mieliin…
    ja tutkissa näky varmasti mitä haluttiin,NORAD piti samana päivänä JÄLLEEN harjoituksen jossa simuloitiin kaapattuja koneita,ja NEADS:n (joka osa noradia),tutka alueella näky varmaan simuloitua tilannetta,jota myös kuvittelivat katselevansa,ja tuskin vain kuvittelivat,vaan myös katselivat.ja ne simuloinnit jatku kunnes viimeinenkin ”kaapattu” kone ”tuhoutunut”.ja CMOC:stä(toinen harjoitus alue silloin) soittivat NEADS:iin,ja pyysivät lopettaan simuloinnin syötön tutkakuviin,jota ei kuitenkaan lopetettu,ennen kuin oli jo liian ”myöhäistä”………

 11. Q.E.D.

  Ehkä se oman ylivertaisuuden osoittaminen ei toimi ihan niin hyvin kommenttina artikkeliin, jossa kerrotaan ettei ne älynlahjat auta totuuden määrittämisessä? Koko 9/11 virallinen satu perustuu juuri niihin keinoihin, joista tutkijatkin ovat todenneet että niillä voidaan johtaa harhaan.

 12. Selailin kommentteja. Kummasti väittely siitä miten Wtc-rakennukset ovat romahtaneet näyttää kiinnostavan ja moni on jo mielessään päättänyt miten kaikki on tapahtunut vaikkei omaakaan riittävää ymmärrystä ja tietoa mutta siitä huolimatta innokkaana ottaa kantaa asoihin.
  Monenlaisia arvailuja voi esittää yksityiskohdista mutta eiköhän viisainta ole tarkastella tapahtumaa kokonaisuuden pohjalta.

  Tornit piti saada alas jotta voitiin käynnistää sotaretket maailmalla eikä silloin jää muuta mahdollisuutta kuin että DeepState oli homman takana.
  Se miten asia teknisesti suoritettiin ei tässä ole lainkaan oleellinen asia vaan se että saatiin huijattua kansa sotaretkien taakse niitä tukemaan. Miten muuten olisi voitu saada mahdollisimman tehokkaasti kansan tuki niille?
  Ellei torneja olisi vedetty alas niin jotain vastaavaa joka tapauksessa olisi pitänyt tehdä iskun mahdollistaman sotakierteen käynnistämiseksi. Mutta kyllä tämä isku oli varmasti paras mahdollinen palvelemaan tuota päämäärää.

  • Tornit olivat jo saaneet ”purkutuomion, epävirallisesti”, mutta niiden totaaliseen tuhoon piti löytyä jokin keino muuttaa ne ”tuloiksi”. Ensinnäkin se tosiasia, miten Mr. Silverstein sai nostettua tuhoon tuomittujen rakennusten vakuutukset huippuunsa, ilmiantaa rikollisen toiminnan. Lisäät siihen ”viisaiden” juonet saada ARABIT niveltymään salaliiton syyllisiksi, niin sodanlietsonta IRAKia vastaan sai lisää nopeutta. Nämä tyypit eivät kykene naulaamaan kahta koolinkia yhteen, mutta ovat mestareita tuhoamaan kaiken haluamansa lyhyessä ajassa. Heillä on SAATANA ohjaamassa heitä.

  • Tornien tuhoamisestahan oli moninkertaiset hyödyt sen suunnittelijoille. Cheynin firma teki valtavat omaisuudet saadessaan Irakin sodan liikkeelle. Sotilaiden kengän-nauhoista ABRAM tankkeihin, ja kaikki siltä väliltä oli sen rikollisen harteilla tuottaa ne, ruumisarkut lisättynä listaan. Kansalla on vajavaiset tiedot, siksi he eivät tiedä näistä asioista mitään. Tekaistun,rikollisen sodan uhreja juhlitaan URHOOLLISINA MAAN PUOLUSTAJINA. Mitä he puolustivat ja missä? He puolustivat tietämättään mädänneiden johtajiensa hirmutulojen lisäämisen, uhraamalla henkensä, sekä perheensä tulevaisuuden.

 13. Kimmo, napsahtelevat 45 asteen leikkauskulmaan? Todisteet piti viedä paikalta kiireisesti sulattamoihin, koska ”viistoon sulanneet teräspalkit olivat liian selviä todisteita rikollisesta purkuhommasta”. Valtavat määrät ASBESTIA torneissa oli se syy miksi ne piti purkaa,koska asbestista oli tehty syöpää aiheuttava myrkky. Tuplajymäys oli se miten siitä kaikesta voitiin syyttää ”ARABEJA”, joka johti IRAKIN tuhoon. Ei moni olisi kyennyt samanlaiseen petokseen. Moraalittomat, BUSH and CHENEY pääsivät kuin ”koirat veräjästä”, ja elävät kunnioitetusti eläkettään.

   • Kimmo. Olen kaikesta ”hoidosta vapaa”, koska saan aivan tapahtumapaikalta ensitiedot, joista itselläsi ei ole hajuakaan. USAn kansalaisena itselläni on huomattava etumatka, verrattuna yrityksiisi harhauttaa lukijat ”mielipuolisilla teorioillasi”. MH-17 (MH-370) sepityksesi Ukrainan tilanteista eivät ”pidä vettä”,johtuen synnynnäisestä vihastasi Venäjää vastaan. Säälittäviä ihmisraunioita on nykyään lisääntyvässä määrin julkisilla sivuilla. Se on ikävää.

    • Näiden asioiden ymmärtämiseen tarvitaan fysiikan perustietämys.
     Sen jos hankit, se saattaa auttaa etkä ole enään paskan puhujien armoilla.

     • Näiden asioiden ymmärtämiseen tarvitaan kykyä nähdä laajempia kokonaisuuksia.
      Jos siihen pystyy ei enää ole omasta mielestään kaikkitietävien paskan jauhajien armoilla.
      Fysiikan perustietämykssellä voidaan selittää vain yksityiskohtia joilla ei ole merkitystä siihen kuka ja miksi veti tornit alas.

  • Hyviä täydentäviä tietoja sinulta yksityiskohdista jotka vahvistavat kuvaa mitä isku palveli ja ketkä tai mikä rikollinen taho oli sen takana.
   Ron Unz kirjoittaa varsin luotettavaa tietoa tuosta syndikaatista ja sen puuhista joka puolella maailmaa
   American Pravda: The Power of Organized Crime
   How a Young Syndicate Lawyer from Chicago Earned a Fortune Looting the Property of the Japanese-Americans, then Lived Happily Ever After as America’s Most Respected Civil Libertarian Federal Appellate Court Judge
   RON UNZ
   ”… So some years ago I was quite shocked to discover from Prof. Israel Shahak that traditionally-observant Jews annually undergo a religious ceremony that declares all their future oaths for the prospective year null and void in advance, thereby freeing them from any such restrictions. This religious loophole was obviously an important competitive advantage for those engaging in dishonest economic activity let alone outright crime.
   In 1997 Cambridge University Press published Esau’s Tears by eminent scholar Albert Lindemann, a 500 page study of 19th century European anti-Semitism. His historical evidence demonstrated a very widespread pattern of Jewish criminality across Europe, with nineteenth century France having been rocked by huge financial scandals engineered by immigrant Jews, which impoverished huge numbers of small investors. The situation in Russia was even more serious:

   As Lindemann candidly describes the tension between Russia’s very rapidly growing Jewish population and its governing authorities, he cannot avoid mentioning the notorious Jewish reputation for bribery, corruption, and general dishonesty, with numerous figures of all political backgrounds noting that the remarkable Jewish propensity to commit perjury in the courtroom led to severe problems in the effective administration of justice.
   http://www.unz.com/runz/american-pravda-the-power-of-organized-crime/

   Minusta KimmoK kaltaiset tyypit voisi sulkea pois täältä irvailemasta muille kun eivät muuhun pysty.
   Voisiko toimitus harkita määräaikaista kommentointi kieltoa ala-arvoisten käytöstapojen takia.

   • Donald Trump, Netanyahu & 9/11
    ”… Benjamin Netanyahu, the Israeli prime minister, openly stated that he directed Trump to impose sanctions on Iran and that he had also requested that the United States recognize the occupied Golan Heights as part of Israel. Although these actions put the U.S. in the position of supporting violations of international law, Trump fulfilled Netanyahu’s request on both.

    Furthermore, Netanyahu is one of the key masterminds of the fraudulent War on Terror, which is now the longest and most expensive war in U.S. history. He is also deeply involved in the false-flag terrorism of 9/11, which is the event that made his pet project, the War on Terror, become operational.
    When asked by the New York Times about 9/11 on the day of the attacks, Netanyahu said it was ”very good.”

    What are Americans supposed to think when their president enacts illegal policies to serve the wishes of a foreign leader of such ill repute, especially one who is involved in the worst act of terrorism in U.S. history?

    http://bollyn.com/#article_16250

 14. Tätä meille yhä syötetään vaikka taitaa pian jo suurin osa maailmasta nauraa koko feikille
  Tänä viikonloppuna tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun ihminen laskeutui ensimmäisen kerran Kuuhun. Uusi kilpajuoksu Kuun kamaralle on jo käynnissä. Kuka voittaa sen tällä kertaa?
  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cd9afdc0-479f-4739-a208-f47a251baf29

  Man behind SATURN V Apollo rocket now says NASA faked Moon Landing
  What Mr Kaysing believes happened is that NASA sent the astronauts into orbit, much like the International Space Station (ISS) is, and returned them after eight days.
  He said in a 2001 TV documentary ‘Conspiracy Theory: Did We Land on the Moon?’: “The astronauts were launched with the Saturn V.

  “Then, in order to account for their disappearance, they simply orbited the Earth for eight days and in the interim they showed these fake pictures of the astronauts on the Moon.

  “But on the eighth day the command console separated from the vehicle and descended to Earth as, of course, was shown in the films.”
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=191719
  ‘Moon rock’ given to Holland by Neil Armstrong and Buzz Aldrin is fake
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=191878

 15. Hollywoodin studioporukkaa hääräilee vempeleineen filmaten kaikki jossakin pölyisessä mutakuopassa. Lippukin liehuu pienen aikaa vaikka kuussa ei ole ilmatilaa. On se nyt perkele etteivät ihmiset ymmärrä petoksia joilla USA on ratsastanut jo vuosikymmeniä, ehkä enemmänkin. Juutalainen pettää aina, pelkästä nautinnostaan huijata hyväuskoisia. Heidän koko elämänsä perustuu valheellisuuteen ja itse-kehuskeluun. Sen näkee TV ohjelmissakin, kuinka he tavoittelevat erikoisuutta toisten silmissä. He ovat ”paskahuusin hakoja joka alalla”. Olen heitä seurannut suurennuslasillani jo vuodesta -65 lähtien, ja se jatkuu, tilanteiden pahentuessa vuosi vuodelta.

  • Valitettavasti näin on. Mitä enemmän asioihin perehtyy niin tuo totuus paljastuu väistämättä ellei halua sitä karttaa.
   Itse he ovat vastuussa antisemitismistä joka on pelkkää seurausta heidän kieroudesta ja vallan- sekä omistushalusta.
   Varmaan juuri siksi kristinuskon sanoma on heille myrkkyä ja siksi kristityt ja kristinusko, joka korostaa hyvyyttä, vainon kohteena.
   Poikkeuksen muodostavat kristinuskoon kääntyneet ja/tai juutalaisen uskon hylänneet joita on paljon.

 16. Äly ei todellakaan yksin riitä totuudellisuuden punnintaan
  Luotetut uutisankkurit kertovat päivästä tai jopa vuodesta toiseen, miten maailma toimii, mitä on tapahtunut ja mitä ei, mikä on oleellista ja mikä ei.
  Jos jättäytyy näiden ankkureiden varaan niin pian huomaa olevansa kaulaa myöten suossa. Sitä oma maamme tänään on.
  Omia silmiäni avasi tämä Andrew Joycen artikkeli jossa avataan Venäjän pogromien myytti. Aivan käsittämätöntä on että totuus on voitu tässäkin asiassa näinkin rajusti vääristää.
  Artikkelin luettuaan ymmärtää hyvin miksi Venäjä on ei vain sionistien vaan brittien ja usalaisten vihaama maa sionistimedian tehokkaan totuuden ylösalaisin kääntävän propagandarummutuksen tuloksena jota oman maammekin valtamedia levittää.
  Artikkeli paljastaa sionistien luonteen hysteeris-psykopaattisen iljettävän kierouden ja antisemitismin (myös holokaustin) todelliset syyt puhumattakaan tämän hetken tapahtumista.

  Myth and the Russian Pogroms
  ANDREW JOYCE
  http://www.unz.com/article/myth-and-the-russian-pogroms/
  …. the prevalence of this ‘victim paradigm’ plays two significant roles. Firstly, Jewish historiography is saturated with allusions to the “unique” status of Jews, who have suffered a “unique” hatred at the hands of successive generations of Europeans. In essence, it is the notion that Jews stand alone in the world as the quintessential “blameless victim.” To allow for any sense of Jewish agency — any argument that Jews may have in some way contributed to anti-Jewish sentiment — is to harm the perpetuation of this paradigm.
  In this sense, the ‘victim paradigm’ also contributes heavily to the claim for Jewish uniqueness and, as Norman Finkelstein has pointed out, one can clearly see in many examples of Jewish historiography the tendency to focus not so much on the “suffering of Jews” but rather on the simple fact that “Jews suffered.”[C1]
  Norman Finkelstein, ‘The Holocaust Industry,’ Index on Censorship, 29:2, 120-130, p.124
  As a result, the paradigm offers no place to non-Jewish suffering. Simply put, the ‘victim paradigm’ is a form of secular “chosenness.”
  This aspect of the narrative is seen, quite rightly, as a useful tool in the here and now. There is perhaps no race on earth which uses its history to justify its actions in the present quite like the Jewish people. From seeking reparations to establishing nation states, Jewish history is one of the foundation stones propping up Jewish international politics in the present. As such, Jewish history is carefully constructed and fiercely defended.
  https://www.theoccidentalobserver.net/2019/07/08/crypto-jews-german-guilt-and-the-wittenberg-jew-pig/
  https://www.jonathan-cook.net/2019-07-14/israel-silwan-siyam-crushed/
  https://russia-insider.com/en/ron-unz-discusses-his-recent-game-changing-taboo-busting-articles-about-jewish-power-and-history

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here