Britannian kolonialismin hinta Intialle

Intialaisparlamentaarikko muistutti niukalle julkisuudelle jääneestä asiasta: "läntiseen arvoyhteisöön" kuuluvan suurvallan siirtomaahallinnon hirvittävästä hinnasta.

20

Kuva Viktoria-monumentista: Diganta Talukdar (CC BY-SA 3.0)

Intialainen kirjailija, entinen diplomaatti ja maan parlamentin jäsen Shashi Tharoor on väittänyt, että Britannia on vastuussa 35 miljoonan intialaisen kuolemasta. Al-Jazeeran keväällä 2017 julkaisemassa kirjoituksessaan parlamentaarikko vaatii kuningatar Viktorian (1819–1901) muistolle omistetun, Kalkutassa sijaitsevan Victoria Memorial -monumentin muuttamista brittiläisen kolonialismin museoksi. Turistinähtävyytenä toimiva muistomerkki rakennettiin vuosina 1906–1921.

Tharoorin mukaan Intiassa sen enempää kuin Britanniassakaan ei ole kolonialismin museota, joka kertoisi Intian tekstiiliteollisuuden tuhoamisesta, terästuotannon ja laivanrakentamisen alasajosta, 35 miljoonan intialaisen kuolemasta brittihallinnon aiheuttamissa ”täysin vältettävissä olleissa” nälänhädissä tai hajota ja hallitse -politiikan edelleen näkyvistä seurauksista.

Hän muistutti, että Britannia valloitti aikanaan yhden maailman rikkaimmista valtioista (27 prosenttia maailman BKT:sta vuonna 1700) ja teki siitä yhden maailman köyhimmistä, sairauksien runtelemimmista ja lukutaidottomimmista maista vuoteen 1947 mennessä, jolloin Intia itsenäistyi.

Tharoor on kirjoittanut kirjan An Era of Darkness: The British Empire in India ja vaatinut Britanniaa maksamaan korvauksia entisille siirtomailleen. Hänen Viktoria-monumenttia koskevaa ehdotustaan ei ole alettu täytäntöönpanna.

Lähteet

Shebab Khan | The Independent (13.3.2017): Britain is responsible for deaths of 35 million Indians, says acclaimed author Shashi Tharoor

Shashi Tharoor | Al Jazeera (12.3.2017): The need for a museum on British colonisation of India

20 KOMMENTTIA

 1. Hienoa saada julkisuuteen niiden ”juhlittujen maailmaparantajien julmuuksista”. Brittejä on ylistelty aivan liian kauan. Myöskin Churchill teki rivon tempun tuhotessaan ranskan laivaston välimeren suulla. Verenhimoisia on joka maassa mutta muutamat vetävät ”ÄSSÄN HIHASTAAN”.Joukkomurhia on esiintynyt kautta maailman sivun, pannen toisen M-sodan menetykset ilman mitalleita. Minkälaisista luvuista tulee olemaankaan kolmannen M-sodan aikana ja sen jälkeen. Vanhassa kirjassa on ennustus, mitenkä ”taivaan linnut syövät ihmislihaa”.Olemme erehtyneet luullessamme kuhistusten olevan vain mennyttä aikaa?

 2. Todella hyvä asia että nämä britti-imperialistienkin julmuudet ja raakuudet kaivetaan esiin ja niihin syyllistyneet yritetään saattaa vastuuseen.
  Sionistit ovat onnistuneet karttamaan maailman tuomion omista hirmuteoistaan tekemällä itsestään marttyyreja mutta se ei enää toimi kun palestiinalaisten kansanmurhaa ei voi toteuttaa jäämättä kiinni itse teosta ja holokausti on paljastumassa suureksi huijaukseksi eikä anti-semitismiakaan voi enää käyttää omana puolustuskeinona muiden syyttelyyn.
  Myös mustat ovat heränneet orjakaupan julmuuksiin joissa juutalaiset orjakauppiaat ovat kunnostautuneet. Ja tietenkin maailman velkaorjuuttamisen seurannaisvaikutukset kuuluvat samaan sarjaan ’maailmanparantajien julmuuksia’.

 3. No, aika pientä verrattuna siihen, kuinka paljon Intialaisia kuoli julman islamilaisen hallinnon alla, noin 800v. aikana!!

 4. Mitkään kansanmurhat eivät ole PIENTÄ! Kun eläin tappaa syödäkseen se tekee sen nälkänsä takia, mutta kun ihminen tappaa nautinnokseen, minkälaisen vastauksen annat siihen? Kaikki poliittiset erimielisyydet ovat yksinkertaisesti pelkkää paholaisen toimintaa, häpäistäkseen rauhanomaiset ihmiset ,joita ei enää ole montaakaan jäljellä tällä planeetalla. Kannattaisi mietiskellä asioita omassa kammiossaan, ennenkuin laukoo asiattomia.

 5. Niin vertasin tuota ”pientä”, vielä paljon suurempaan kansanmurhaan. En väittänyt, että olisi kansanmurhia, jotka olisivat mitättömiä ihmisen arvon huomioon ottaen.
  Entisissä kommunistisissa maissa surmattiin ainakin n. 100 miljoonaa viatonta ihmistä, kaikki on katsos suhteellista…

 6. Gaddafi teki Afrikan köyhimmästä valtiosta Afrikan rikkaimman ja koulutetuimman valtion. Tosi siihen tarvittiin diktaattorimaista politiikkaa. Miten kävi? Nato tuhosi uudistuneen valtion, josta ei pakolaisia Eurooppaan tunkeutunut. Valtamedia lietsoi tarvittavan vihan Gaddafia kohtaan. Kenenkähän rahoittamana?

  • Gaddafi ja hänen Libyansa tuhottiin tarkoituksella nwo-mafian toimesta jotta saatiin aikaan pakolaisvirta Eurooppaan ja Pohjois-afrikan sodat käyntiin.
   Lopullinen päämäärä epäilemättä on koko Afrikan alistaminen Mafian valtaan.

   • Gaddafi teki Libyasta edistyneen valtion, vaikka hieman kovakätisesti. ”Tarkoitus pyhittää keinot”? Pohjois-Afrikan edistymisen estävät UK, sekä USA, koska sen alueen hallinta on jo ”siunattu totaalisesti ISRAELILLE Usan avustamana”.Saattaa olla vain ajan kysymys milloin se toteutuu. On vain kaksi valtiota jotka voivat sen hidastaa, taikka mitätöidä kokonaan. Arvaat varmaankin mitä maita tarkoitan?

 7. Televisiossa tulee lällysarjoja engelsmannien siirtomaa ajoista ja siitä me tavikset saadaan sitä englantilaisten syöttämän imagon kiillottamiseen tarkoitetun harhan sen siirtomaa ajoista. Britti sarjat ylipäätään taitaa olla englannin imagon kiillottamista tarkoitettuja ja englanti toimii kuin suurvalta vieläkin tai ainakin kuin usan apu suurvalta. Gandhi elokuva taisi olla ainoa realistinen kuvaus englantilaisista kun ne mätki mielenosoittajia niin aidon kuuloisasti että sen vieläkin muistaa ja herätti kyllä brittien touhuja vastaan oikean vasten mielisyyden ja epäilyksen että onko englanti sellainen demokratia ja oikeusvaltio miksi se itseään mainostaa.

  • Englanti on paljolti kulissien takana sionisti mafian hallitsema valtio, melkein kuten oli NL:kin.

 8. Britannia ei ole Neuvostoliitto jota voi piikitellä, herrasmiehellä on oikeudet toimia rahvaaseen kuten hän parhaaksi näkee. Pahimman geopoliittisen miinan jättivät kun alueet jaettiin milloin miten ”nykyisille rajoille”
  josta nykyään kiistellään vähä väliä.
  Historia on suosinut Britannia siihen imperealismiin, Espanjan touhut lännessä, Portugalin ja muiden idässä ja piraattilaivastolla on se noussut siihen asemaan jossa oli ja on rahassa edelleen(USAn kanssa) . Kuningatar pitää ylpeydellä niitä veri-jalokiviä eikä kukaan muista mm. Irlannin nälänhädästä tai buurisodan keskitysleirejä.
  Toisaalta se että Intia oli jokin sivistysvaltio on on myöskin valhe, ruhtinaskunnilla oli omat kiistat ja synnit jota britannia toki käytti hyväkseen.

  • mutta tuosta Intialaisen vaatimuksesta jota myös Baltian maat nostavat esille kuin myös Ukraina yrittää
   siitähän tulisi loputon savottaa ainakin Britannia kohtaan.

 9. me voitaisiin aloittaa lähempää kotoa näiden etsimisen. suomi oli ensin ruotsin ja sittn venäjän siirtomaa vuosisatoja ja tuoll olisi ihan aihllista haka hyvitystä.

 10. Vertaa Brittien siirtomaapolitiikka Intiassa, sen jälkeen Ruotsin aikaa sitten vasta..
  koita mitä ja mistä vaatia. Tulevaisuudessa sitten Brysselistä vaaditaan.
  historia on muutenkin semmoinen jos krimin sodassa (jossa Fi oli mukana) kävisi toisin voisit vaatia myös Briteiltä.

 11. > Tharoorin mukaan Intiassa sen enempää kuin
  > Britanniassakaan ei ole kolonialismin museota

  Britanniassa kuuluisi ehdottomasti olla kolonialismin museo! Onhan kolonialismi ja toisten valtioiden ryöstäminen tehnyt Britanniasta suurvallan omana aikanaan. Tällä hetkellä kuitenkin kolonialismin eli ulkomailta otetun varallisuuden avulla rikastumisen valtikka ehdottomasti kuuluu USA:lle.

  Vaurauden hakeminen ulkomailta on aina ollut maailman­laajuinen ilmiö. Puhutaanhan meilläkin aivan joka­päiväisesti,
  — että verot pitää panna ulkomaalaisten maksettavaksi,
  — että veroparatiiseissa olevien ulkomaisten yhtiöiden omaisuus kuuluukin meille,
  — että ottamalla valtiolle ulkomaista velkaa, vältymme itse verojen maksamiselta (sillä eihän meillä ole edes aikomus kaskaan maksaa velkaamme takaisin).

  > yhdeksi maailman lukutaidottomimmista
  > maista vuoteen 1947 mennessä

  Ennen kuin Britannia tuli Intiaan, siellä oli erittäin toimiva yksityinen opetus­järjestelmä. Jokaisessa kylässä oli joku, joka opetti lapsia. Ja opettajan palkka oli niin kohtuullinen, että vanhemmilla oli varaa siihen (tai opettaja opettaja sitten lähti kuokkimaan peltoa).

  Britannia lakkautti hajautetun koulu­järjestelmän ja korvasi sen Englannin mallin mukaisella sisä­oppilaitos­järjestelmällä. — Mitä ylipäätään rahvas opetuksella tekeekään, ryhtyvät vain kapinoimaan tai vaativat osallistumista hallintoon ja lopulta alkavat nöyryyttää herra­kansaa vaatimuksilla kolonialismin museoista!

 12. ….ja mikäli seuraa punaista lankaa:

  The sinister element that sets the British oligarchy apart from the popular image of the mafia family is its unshakable belief that it alone is fit to rule the world…The inheritors of the British East India Company – the same British monarchy and some of the same banking houses – have launched the new Opium War just as they did the first: to loot nations, destroy them, and exalt the power of the Empire…to become the ”The Third and Final Rome”
  – Lyndon Larouche / quoted by Michael Tsarion

  On May 10, 1982, addressing a celebration at the Royal Institute for International Affairs at Chatham House in London, Kissinger boasted that throughout his career…he had always been closer to the British Foreign Office than to his American colleagues, and had taken all his major policy leads from London…Chatham House is a successor to the old British East India Company, and serves as the think-tank and foreign intelligence arm of the British Crown
  – Lyndon Larouche / quoted by Michael Tsarion

  The East India Company was a major subsidizer of the Jesuit mission to Beijing. The Jesuits, in turn, interceded with oriental monarchs to secure lucrative commercial favors for the company, including monopolies on tea, spices, saltpeter (for explosives), silks, and the world’s opium trade. Indeed … the company appears to owe its very existence to the Society of Jesus.
  – Tupper Saussy / Rulers of Evil

  • > The sinister element that sets the British
   > oligarchy apart from the popular image of
   > the mafia family is its unshakable belief
   > that it alone is fit to rule the world

   Lopultakin on kyse ihmislajin (opitusta?) taipumuksesta ehdottomasti alistua väkivallan edessä. Tästä johtuen ei ole olemassa mitään muuta hallinto- ja toisen ihmisen alistamisjärjestelmää kuin suoraan väkivaltaan perustuva.

   Valtion olemassaolo voi perustua vain alueen miehitykseen ja tuon alueen väkivaltaiseen hallitsemiseen.
   — Ovathan nämä miehittäjävaltiot keskenään ”korkealla tasolla” (YK ym.) sopineet, että muunlaista valtiota ei hyväksytä kansainvälisen yhteisön jäseneksi. Sellainen valloitetaan, ryöstetään ja raiskataan.
   — Usein emme tule ajatelleeksi — no, ei ainakaan valtion omistamissa kouluissa opeteta — että Suomi on miehittäjävaltio. Se miehittää aseellisesti Suomen aluetta. Muutenhan sitä ei edes valtioksi laskettaisi.

          The most deadly institution in
          human history is government

          Larry Sanger

   • Suomessa pystyttiin varsin pitkään pitämään yllä mielikuvaa siitä, että elämme tasavallassa, jossa vallitsee yhdenvertaisten kansalaisten poliittinen käsite, tasavertaisen aseman takaava Perustuslaki, tähän pohjaava ihmisten eriarvoisuutta tasaava lainsäädäntö sekä kaiken tämän mahdollistava, tuloeroja tasaava talousjärjestelmä.

    Ongelmat alkoivat siinä vaiheessa…
    – kun tulonsiirtoajattelusta siirryttiin ’trickle down’ -perustaiseen rikkaiden suosimiseen, mikä siirtää poliittista vaikutusvaltaa yhä harvempien käsiin.
    – kun kansalaisuuden tilalle alettiin ajaa utopistista universaalien ihmisoikeuksien käsitettä, joka poistaa kansallisvaltion roolin kansalaisoikeuksien reaalisena mahdollistajana. Tilalle saatiin kansainvälistä ihmiskauppaa ja globaalia siirtolaisuutta edistävä globalismi, joka siirtää joko pääomia tai ihmisiä pääoman autonomisessa ohjauksessa kansallisten poliittisten koneistojen tätä rajoittamatta.
    – Kun lainsäädännön ja -valvonnan perusmotiiviksi tuli virkavallan ja poliittisen ym. eliitin suojelu kansalaisia vastaan päinvastaisen asemesta.

    Näiden ja monien muiden seikkojen vaikutuksesta kansalaisten keskuudestaan itselleen valitsemat poliittiset edustajat päätöksentekijät sekä näiden nimeämät virkavallan edustajat tukeutuivat globaaliin valtarakenteeseen ja muuttuivat vaiheittain erityisvaltuutetuista kansalaisista miehittäjäjoukon edustajiksi. Joidenkin mielestä tämä onkin ollut vain paluuta normaaliin tilanteeseen ja ajatus kansallisesta itsenäisyydestä on ollut jo alun perin pelkkää haihattelua ja romantisointia.

 13. Truth_hunter 13.7.2019 at 14:05
  Englanti on paljolti kulissien takana sionisti mafian hallitsema valtio, melkein kuten oli NL:kin.
  Aika erikoinen tilanne on päässyt syntymään ’länsimaisessa arvoyhteisössä’: Britannia (May), Saksa (Merkel) ja Ranska (Macron) ovat sionistien hanskassa, myös Ruotsi ja omakin maamme seuraavat lippua.
  Ja Eurostoliittoa johtaa viinaanmenevä sionisti Junkker.
  Yhteistä koko porukalle on Venäjä-viha ja halu ottaa suvereeni maa rikkauksineen sionistien hallintaan.
  N-ahy ei voisi olla tyytyväisempi kun hänen Suur-Israel hankkeensa etenee ja sitä tukee vielä tämä Trumpin yksinkertainen vävypoika ’rauhansopimuksineen’ palestiinalaisten kanssa ymmärtämättä ettei kaikilla ole halua myydä isostakaan rahasta isänmaataan.
  Mutta voi olla että tällä sionistiköörillä on loistava tulevaisuus pian jo takanaan.

  Britain Ramps up Media War on Russia
  The British government appears to be more and more aping a Monty Python-type farce with each passing day. Soon the absurd ensemble will be complete if either Boris Johnson or Jeremy Hunt becomes the next prime minister.
  https://www.strategic-culture.org/news/2019/07/14/britain-ramps-up-media-war-russia/

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here