Skorpioni pisti vaimonsa kanssa Thaimaassa matkaillutta Miikka Mustosta kaksi kertaa. Tästä alkoi hänen tilansa heikkeneminen komplikaatioiden seuratessa toisiaan, ja 19.7. hän menehtyi Bangkokin yliopistollisessa sairaalassa viimeisten viikkojen tehohoidosta huolimatta. Miikka oli ollut auto-onnettomuudessa vammautuneen Oomi-vaimonsa omaishoitaja, ja vaimonsa, äitinsä, sisartensa ja kahden lapsensa lisäksi häntä jäivät kaipaamaan monet läheiset ystävät.

Miikan kohtalon sinetöi kolme asiaa.

Yksi oli se, että Finnair ei hyväksynyt Miikkaa paluulennolle Suomeen, vaikka hänestä hankittiin lääkäreiltä kolme lentokelpoisuustodistusta — viimeisin Bangkokin lentokentän lääkäriltä. Lentoyhtiö vaati verikoe- ja muita tutkimuksia, joita kentällä ei pystytty tekemään. Sairaan miehen vietettyä kentällä kolme päivää Finnairin ratkaisuja odotellen — ilman että hänelle olisi osoitettu edes lepotilaa päätösten odottamisen ajaksi — hän joutui etsiytymään paikalliseen sairaalaan, jossa Finnairin vaatimat kokeet tehtiin.

Kun vaadittujen kokeiden tulokset oli toimitettu Finnairille, lentoyhtiöstä ilmoitettiin lennolle hyväksymisestä ja lentolippu varattiin. Sairaalasta oltiin jo tekemässä lähtöä lentokentälle, kun Finnairilta otettiin — viisi tuntia ennen lentoa — yhteyttä Miikan asiaa hoitaneeseen ystävään ja vaadittiin vielä saattajiksi kahta lääkintähuollon asiantuntijaa, joita ei sillä aikataululla pystytty järjestämään. Pian tämän jälkeen Miikan tila romahti, sillä silloisessa sairaalassa ei pystytty antamaan tarvittavaa hoitoa.

Toinen sinetti Miikan kohtalolle oli viranomaisten laimea auttamishalu. Miikan äidin Sirkka-Liisan ja Miikan sisaren avunpyynnöt Suomen Thaimaan-lähetystöön eivät johtaneet mihinkään. Äiti kertoi kesäkuun lopun AD Nettiradion haastattelussa, samoin kuin allekirjoittaneelle puhelimitse, soittaneensa tuolloin jo yli 200 puhelua eri tahoille avun saamiseksi pojalleen, mutta neuvojen antamisen lisäksi mitään konkreettista ei tehty. Itse toimintakyvyttömäksi romahtaneelle Miikalle saatiin kesäkuun lopulla järjestettyä paikka vaadittavaan hoitoon kykenevästä sairaalasta vasta kun asiasta lopulta tiedon saanut kansanedustaja Mika Niikko oli alkanut hiillostaa lähetystöä toimimaan.

Lähetystön aktivoitumisen myötä Miikalle siis järjestyi asianmukainen hoitopaikka, kirjaimellisesti viime hetkillä. Hoidon — jonka kustantamisen poliisin myöntämä rahankeräyslupa mahdollisti — ansiosta hänen tilanteensa parani väliaikaisesti. Hänet kyettiin irrottamaan hengityskoneesta, hän söi vaimonsa auttamana, hän kykeni jälleen kommunikoimaan ja välittämään kiitokset häntä auttaneille ihmisille. Sisäelinten toimintaa ei kuitenkaan pystytty palauttamaan, Miikan tila heikkeni uudelleen, ja hän nukkui pois 19.7.

Kolmas Miikan kohtalon sinetti oli valtamedian täydellinen hiljaisuuden muuri. Omaisten ja läheisten hätähuudot eivät saaneet minkäänlaista vastakaikua yhdeltäkään suurelta medialta, jotka kyllä uutisoivat julkkisten tai heidän omaistensa hädästä ulkomailla ja heidän auttamisekseen käynnistetyistä rahankeräyksistä. Myös terrorismirikoksista epäiltyjen ”ISIS-vaimojen” kohtalo on saanut runsaasti mediahuomiota. Mutta sitä ei saanut tavallisen suomalaisen kahden lapsen isän ja toimintarajoitteisen vaimonsa omaishoitajan kohtalo.

Ilman vaihtoehtomedioiden toimintaa ja siitä seurannutta tavallisten ihmisten aktiivisuutta monikaan ei olisi saanut tietää Miikan koettelemuksista, eikä hänellä olisi ollut mahdollisuuksia saada apua. Jos kiistelty ja parjattu UMV-lehti ei olisi seurannut Miikan tapausta, Vastavalkeakaan ei hyvin todennäköisesti olisi saanut siitä tietoa. Jälleen kerran vaihtoehtomediat osoittivat olevansa tarpeellinen osa mediakenttää, halusivatpa valtamediat sitä tai (kuten asianlaita on) eivät.

VALTAMEDIAN UUTISOINNIN valikoivuuteen ei voida puuttua, mutta kansallisen lentoyhtiömme toiminta on selvitettävä, ja tullaan selvittämään, perinpohjaisesti. Lähetystöjen tehtäviin puolestaan kuuluu kohdemaissa apua tarvitsevien suomalaisten auttaminen. Apua voidaan antaa monella tavalla, eikä sen tarvitse tarkoittaa kaiken maksamista tai jotain ”konsulinkyytiä” kotimaahan. Missään tapauksessa ketään suoranaisessa kuolemanvaarassa olevaa ei saa jättää ilman aktiivista avunantoa.

Miikankin tapauksessa lähetystö pystyi auttamaan ja lopulta auttoikin, mutta apu tuli liian myöhään. Ripeä toiminta heti kotimaahan paluun epäonnistuttua olisi saattanut pelastaa hänet. Myös lähetystöjen, kuten muidenkin viranomaisten, auttamisvelvollisuutta on täsmennettävä — ja nimenomaan siihen suuntaan, että ulkomailla hätään joutuvien suomalaisten ja heidän läheistensä avunpyyntöihin reagoidaan siten, että hengenvaarassa olevat saadaan pelastettua. Siihen löytyy keinoja, jos vain löytyy halua.

Matkavakuutuksesta — oliko sitä vai ei — on puhuttu paljon. Sellainen on luonnollisesti hyvä ottaa matkalle lähtiessä. Miikan läheiset eivät onnistuneet löytämään voimassa ollutta vakuutusta, eikä Miikan sekavuuden lisääntyminen komplikaatioiden alettua helpottanut asian selvittämistä. Vakuutuksiin sisältyy kuitenkin yleisesti ehto, että puremasta tai pistosta saatua tartuntatautia ei korvata matkatapaturmana. Se sitten ehkä korvataan matkasairautena, ainakin jos kyseisen lausuman luettuaan ymmärtää hakea ja vaatia korvausta.

Olipa voimassa ollutta matkavakuutusta tai ei, Miikka olisi todennäköisesti pelastunut, jos Finnair olisi kesäkuun alussa hyväksynyt lääkärien kirjoittamat lentokelpoisuustodistukset, ja hän olisi todennäköisemmin pelastunut, jos lähetystö olisi auttanut jo ennen kuin oli ”ihan pakko”.

On surullista todeta, että Miikan kohtalosta on otettava opiksi ja että siitä on seurattava muutoksia viranomaisten toimintakulttuuriin. Tämä ei jää tähän.

KUOLEMANVAARASSA OLEVAN tavallisen suomalaisen ihmisen hengen on oltava yhtä tärkeä kuin muidenkin hädänalaisten. Eikä tässäkään ollut kyse vain yhdestä ihmisestä, vaan myös hänen heitteillejätön uhkaamasta, itsekin apua tarvitsevasta vaimostaan, joka omista sairauksistaan huolimatta vietti kuukausia miehensä rinnalla sairaaloissa tehden, mitä pystyi. Kunpa viranomaiset olisivat tehneet saman!

Kansanedustaja Mauri Peltokangas ottaa Facebookissa julkaisemallaan videolla kantaa Miikan tapaukseen ja — viranomaisten sekä hallituksen prioriteetteihin viitaten — jyrähtää: ”Hävetkää nyt perkele!”

Tätä kirjoitettaessa Miikka on (paikallisella ripeällä tavalla) tuhkattu, ja Finnair on luvannut vaihtaa Miikalle hankitun, mutta käyttämättä jääneen matkalipun Bangkokiin matkustaneen Miikan siskon paluulipuksi, jotta hän pääsisi Oomin kanssa samalle lennolle Suomeen. Oomi asettuu ainakin aluksi asumaan Miikan äidin kotiin.

Paluuseen liittyy edelleen yksi sudenkuoppa. Lähetystön täytyisi nimittäin tehdä vielä viimeinen palvelus Miikalle. Sieltä täytyy saada lähete uurnan kuljettamiseksi Suomeen. Lähetystöä on kiirehditty ulkoministeriön kautta hoitamaan uurnan kuljetukseen tarvittavat paperit ajoissa kuntoon.

Miikan omaiset ja läheiset kiittävät kaikkia Miikkaa ja Oomia auttaneita ihmisiä. Vastavalkean toimitus tekee samoin ja toivoo Miikan läheisille voimia surutyössään.

Vesa Raiskila on Vastavalkean toimitussihteeri. Kuvassa Miikan vaimo Oomi kunnioittaa miehensä muistoa paikallisessa temppelissä.

30 KOMMENTTIA

 1. Minuolle on jäänyt epäselväksi, oliko Miikalla matkavakuutus? Siinä oltava erikseen sairastumisvakuutus. Ne ovat näihin deeguvaltioihin matkustaessa aina -painotan aina oltava! Muuten ei kannata lähteäkään, jos 40 – 50€ tämä puoli jää tekemättä. Ruumiskin tulee vakuutuksella kotiin.

  Mitä tulee Suomen suurlähetystöihin, niin tunteeko kukaan, että niistä saisi apua? Ei virka-aikana, kun jokin paikallispalvelija vastaa huonolla englannilla, että ei ole ketään paikalla. eikä virka-ajan jälkeenkään, kun nämä puolijumalat ovat harrastuksillaan.

  Finnairia, jos on oikeusturvavakuutus vaimolla kotivakuutuksessa, voi kokeilla vastuuseen kuluista. Edelyttäen vakuutusyhtiön antamaa lupaa käyttää maksukattoon asti rahaa.

  • ”Minuolle on jäänyt epäselväksi, oliko Miikalla matkavakuutus?”

   Päätellen siitä, että hänellä oli thaimaalainen vaimo/naisystävä, on oleskelu ulkomailla luultavasti kestänyt yhtäjaksoisesti niin pitkään, ettei sitä enää lasketa kuuluvaksi tavallisen matkavakuutuksen piiriin. Matkavakuutuksilla on aikaraja matkan keston suhteen.
   Pysyvämpään asumiseen ulkomailla kannattaa ottaa oikeat sairasvakuutukset.

   ”Jos jos jos olisi puhuttu vain vatsataudista ja normaalista lennosta, niin olisiko Miikka silloin päässyt Suomeen? Mikä Finnairin toiminnan motiivina on?”

   Lentoyhtiö ei ota vastuuta kuoleman vaarassa olevista potilaista, koska lentoyhtiöllä ei ole tarjota mukaan koulutettuja lääkäreitä ja sairaanhoitajia sekä hoitovälineitä vakavasti sairaiden potilaiden elintoimintojen ylläpitoon ja yllättävien komplikaatioiden varalle. Kesken lentomatkan on vaikea poiketa sairaalaan, jos potilaan tila heikkenee yhtäkkiä.
   Tämän takia lentoyhtiö edellyttää sairaalalennoilta kunnollisen hoitohenkilökunnan sekä -varustuksen, joka tulee tavallisesti aika kalliiksi potilaalle tai vakuutusyhtiölle.

   Noin yleisesti ottaen Suomen valtio ei voi toimia kansalaistensa täydellisenä sairasvakuutuksena kaikkialla maailmassa. Kansalaisilla, joilla on varaa matkustaa ulkomailla, on oltava myös varaa ja ymmärrystä hoitaa vakuutuksensa kuntoon matkan ajaksi. Toivottavasti jokainen matkailija ottaa tästä ikävästä tapauksesta nyt opikseen ja hoitaa kaikki vakuutukset kuntoon ulkomailla oleskellessaan.

   • Finnairilta oli jo tullut – sen jälkeen kun Finnairin lääkäri oli käynyt läpi lentoyhtiön vaatimat ja sille toimitetut tutkimustulokset – hyväksyntä lennolle, Miikka oli toivotettu tervetulleeksi lennolle, liputkin oli kehotettu hankkimaan ja ne oli saatu hankittua asiakaspalvelusta.

    Sen jälkeen, kaksi ja puoli tuntia myöhemmin, oli tullut täytenä yllätyksenä ilmoitus, jossa pahoiteltiin, ettei Miikkaa voidakaan ottaa lennolle ja että vaaditaan kaksi saattajaa. Tarkat sanamuodot voi kuunnella AD Nettiradion haastattelusta. Tietojen mukaan Finnairin turvallisuusosasto oli kävellyt Finnairin lääkärien yli.

    https://youtu.be/C7IXjitAyPw

   • Suomen valtion €U rahat sijoitetaan Eliitin tuomaan halpatyövoimaan eli junantuomiin.
    Ei voida auttaa yksittäistä kansalaista jos hän ei kuulu DemariKepuKookomukseen tai kirkkoon😳 . Muslimi on vaan nimpaljo parempi.

  • Turha spekuloida enään siellä yhtään paskaa!! Miikka on kuollut ja me kaikki omaiset suremme niin suuresti ettette uskokkaan!!ja miikan Äiti on surun murtama 😢Joten jos jätettäisiin turhat spekuloinnit tähän. Lepää rauhassa miikka🙏

 2. Jollakin tavalla Finnairin asemankin ymmärtää, halutessaan pysyä vakavasti sairaan kuljetuksesta välttääkseen vastuun, jos potilas kuolee lennon aikana? Näitä asioita olisi hyvä kysyä kansainvälisiä lakiasioita hoitavilta lakimiehiltä, jos sellaisia on edes olemassa? Varojen puutteessakaan ei voida nopeata lentoa saada aikaan, heti scorpioonin piston jälkeen. Rahastahan on kaikki kiinni, jos sitä on niin asiat luistavat nopeammin. Säälittävää menettää ihminen muiden laahatessa jalkojaan.Ehkäpä ne vastuunalaiset oppivat tästä jotakin seuraavaan kertaan?

  • ”Varojen puutteessakaan ei voida nopeata lentoa saada aikaan, heti scorpioonin piston jälkeen. Rahastahan on kaikki kiinni, jos sitä on niin asiat luistavat nopeammin.”

   Mitäs jos puhuttaisiin kuitenkin asioista niiden oikeilla nimillä.
   Thaimaassa ei ole sellaisia skorpionilajeja, joiden pistot johtaisivat maksan pettämiseen ja sitä kautta kuolemaan. Vakavia allergisia reaktioitavat ne voivat aiheuttaa, mutta sellaisen oireet ja hoito ovat aivan toisenlaiset.
   Potilaalla oli kaikki maksakirroosin oireet, joka viittaisi pitkäaikaiseen rankkaan alkoholin käyttöön ja maksan rasvoittumiseen elämäntapojen takia.

   Ymmärrän toki, että alkoholistin pelastaminen ei ole yhtä mediaseksikästä kuin ”skorpionin piston uhrin”, mutta kannattaisi silti kuitenkin pysytellä totuudessa. Ihmiset ja auttajat lopulta arvostavat sitä enemmän kuin petetyksi tulemista. Ja onhan alkoholismikin sairaus.

   ”The scorpions in Thailand do have venomous, however it is so mild that it is comparable to the sting of a bee or a wasp. The sting is painful but harmless, however some people might develop an allergic reaction. The sting should therefore be immediately disinfected.”

   https://www.en.siam-info.de/venomous_animals/scorpions.html

   • Olen itse tavannut ”keltaisen kuolevan miehen sairaalassa”, Maksa-kirroosi taikka syöpä vei miehen nopeasti hautaan, ja tämä tapahtui ”MALMIN sairaalassa, eikä missään viidakoissa”? Parhain mahdollinen apu saatavilla, mutta kaikki oli turhaa. Mies ei edes käyttänyt alkoholia koko elämänsä aikana.

   • Annapa, ”Sepe”, olla viimeinen kerta, kun levität tuollaista disinfoa Vastavalkean sivuilla.

    ”In a recent case, a Welsh man died in his home country many weeks after being stung in Thailand.”
    http://www.buriramtimes.com/scorpions-thailand-dangerous/

    ”In our work we represent a case of 54-years old man. In his case, ARI and toxic hepatitis (=maksatulehdus) developed inside of 24 hours after the scorpion sting. Applied conservative therapy was not sufficient enough to solve ARI, so patient needed haemodialysis. With intensive conservative therapy and haemodialysis applied every other day, ARI and toxic hepatitis were solved within 25 days.”

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17629151

    ”In this paper we report a 30-year-old scorpion sting victim presenting with toxic hepatitis and coagulopathy.”

    http://www.anncaserep.com/pdfs_folder/accr-v1-id1212.pdf

    Miikka ei ollut alkoholisti, voimakkaat oireet alkoivat nopeasti skorpionin pistojen jälkeen, ja oireet vatsan turpoamisineen vastaavat maksatulehduksen oireita.

 3. Mielestäni tämä on ennennäkemätöntä, eduskuntaan on päässyt yksi täyspäinen:
  Kansanedustaja Mauri Peltokangas.

  Yleensä siellä ollut vain selkärangattomia lurjuksia.

 4. Miikan tapauksen OLISI johdettava muutoksiin mutta tuskin se niihin johtaa.
  Valta ei ole kansalla vaan eliitillä jota nämä asiat eivät hetkauta kun tärkeintä on vain lihottaa omaa kukkaroa.
  Vähän apua voisi olla siitä jos eduskuntaan saataisiin muitakin kuin selkärangattomia lurjuksia. Mutta kansa ei siihen näytä pystyvän.

 5. Jos jos jos olisi puhuttu vain vatsataudista ja normaalista lennosta, niin olisiko Miikka silloin päässyt Suomeen? Mikä Finnairin toiminnan motiivina on?

 6. Me tavalliset ”sukankuluttajat” olemme ainoastaan tunkiolle roiskittavaa lannoitetta. Jos kysymyksessä olisi ollut ”pinta-tyyppi”, niin hänet olisi viety Suomeen ”alle minuutin”. Yläkerroksissa asiat pannaan tuulemaan, kavereille.Näin se on ollut kautta maailman sivun, eikä se siitä muutu, ainakaan politikkojen auttamana.

  • Kun uussuomalaista-kunniakansalaisuutta odottava kehitysmaalainen elintasopakolainen käy lapsikatraineen ”lomalla” esim. ”turvattomassa?” Somaliassa (henkensä uhalla?!) Kelalta saaduilla rahoilla, niin ei siitä olla tietävinään, ellei vaihtoehtomedia paljasta sitä.

 7. Ajatelkaa ihmiset tätä maata. Ei saa..na. Minulle on turha tulla kenenkään enää puhumaan hyvinvoivasta tai tasa-arvoisesta Suomesta.

  Eliitti on eliitti ja kansa on kansa. Antti Rinne tuotiin ambulanssilennolla tänä kesänä Espanjasta hoitoon Suomeen ja Miikka, tavallinen suomalainen joutui kitumaan Bangokin lentokentällä pääsemättä mihinkään hoitoon ennekuin oli jo aivan liian myöhäistä. Tässä meille loistava esimerkki hyvinvoivasta ja tasa-arvoisesta EU-Suomesta.

 8. Miikan kohtalon varmisti MV-lehti.
  MV-lehti varmisti että tyyppi ei saa apua. Täysin älytön ajatus että valtio tai sen yhtiö tekisi jotain kun MV vaatii koska MV on Public Enemy number 1. Jos jotain suunitelmia oli ennen MV-lehden juttuja ne varmasti haudattiin välittömästi koska MV ja MV paljasti vielä että kyseessä on SOD jäsen.

  Julkiastuilla jutuilla painostaminen ja isänmaallisuuden ja SOD-jäsenyyden paljastaminen varmisti sen että valtio tai Finnair ei auta satavarmasti. Tämä on suomi100.

 9. Tämä tapaus osoittaa että suomi on kehitysmaa ainakin kansalaistensa kohtelussa. Muistaakseni ulkoministeri tiesi tapauksesta ja varmasti muutkin kansanedustajat sekä ministerit mutta mitään ei saaneet aikaan asiassa. Finnairin ja lähetystön toiminta kuitenkin sinetöi tapauksen päättymisen traagisesti. Matkailijoiden pitää tiedostaa se että he ovat suomen valtion alaimaisia eikä kansalaisia myös matkustaessaan ulkomaille.

 10. Miikka Mustosta emme onnistuneet yhteisvoiminkaan pelastamaan. Rauha hänen sielulleen.

  Tapauksesta voimme kuitenkin ottaa opiksemme. Suomen lainsäädäntö ja suomalaiset viranomaiset kaipaavat täsmällisempiä ja sitovia ohjeita tämänlaisten tapausten varalle.

  Vastavalkean toimitussihteeri Vesa Raiskila teki suurtyön nostaessaan Miikan tapauksen esiin ja seuratessaan sen kehittymistä.

  Oman mainintansa ansainnevat ne empatiavapaat ”läntisten arvojen” puolustajat, joiden arvoihin ihmisarvo ei kuulu.

 11. Onkohan tässä kyse tavanomaisesta Skripal-tyyliestä hyshys-tapauksesta. Joku yritetty saada hengiltä, mutta uhri saanutkin vain vaurioita, ja jäänyt sekavana kiertämään ympyrää? Sellaistahan ei kukaan halua tietenkään takaisin kertomaan kaikenlaisia juttuja lähibaarissa. Who knows.

  • Määrätyissä piireissä ihmishenki ei ole minkään arvoinen. Kumma kun mieleen tulee heti poliittisiin pyrkimyksiin pääsy? ”Tarkoitus pyhittää keinot” ei ole mennyt pois muodista, vaan saanut lisävauhtia. Ihmisiä ”häviää”kuvista, eikä kukaan tiedä mihin menivat, taikka joutuivat. Varsinkin nuoria naisia ”katoaa Usassa vuosittain käsittämätön joukko”, jäännöksiä löytyy harvaan-asutuilta seuduilta ulkoilijoiden kompastuessa niihin. Selvittämättömiksi jääneitä ei pääse edes median etusivulle.Kansa on tottunut ”nauttimaan” Hollywoodin verisistä murhakuvista tunteettomina ”pervoina”. Sieltä ne syylliset löytyvät. SHALOM.

 12. Tämä teko on luonnottomien sekasikiöiden käsialaa, niiltä ei voi odottaa inhimillistä toimintaa tai ymmärrystä.
  Normaali ihminen / ihmiset olisivat tuottaneet maamiehensä ensitilassa kotimaahan hoitoon, vaikka hän olisi olut vihatuin vihamies, noukkien teollaan ”poliittiseen sulan hattuunsa”.
  Haluamaansa lopputulokseen älykäs peluri olisi silti päässyt, sillä puolustuskyvyttömän potilaan tulevaisuuden näkymät ovat maassamme yhtä taatut kuin vaalien laskentatuloksetkin ja näin olisi välttnynyt leimautumasta vastustajansa teilaajaksi.
  Syvä häpeä Suomelle.

 13. Kuka saastainen tyyppi pani tuon linkin huoran kuvista V-Valkean sivulle.
  Ilmeisesti joku ”ACDC” holisti- narkis.

  • Jätetäänkö nyt tämä aihe ja kunnioitetaan Miikkaa joka on nyt taivaassa ja sureva tosi sureva Äiti jolla ei todellakaan ole kiva lukea ns.asiantuntioiden kommentteja,tämä ei hyödytä meidän Miikkaa enään.

 14. SUOMEN kansalaisten korkeata moraalisuutta on jo liian kauan kaunisteltu, nyt tuulet ovat muuttuneet, nyt mennään ”Länsituulten mukana” epäinhimillisin tuloksia. Itsetutkistelu olisi paikallaan. Tekopyhyys on vakava tauti, johon ei ole keksitty mitään lääkitystä. Ja lisäksi vielä ”Luterilaisen kirkon seuratessa taka-alalla pulittamatta ropoakaan ihmisen auttamiseen”. Pelkkä kehoitus ”rukoilemaan” on ajan sekä tarmon tuhlausta.

 15. Arvioni ja ennusteeni maksakirroosiin sairastuneen ja sairauden terminaalivaiheessa olleen potilaan selvitymisestä oli oikea.

  • Miikan läheinen ystävä tapasi hänet illallisella Suomessa 27.3. ennen Thaimaan-matkaa ja oli matkan aikana häneen päivittäin yhteydessä puhelimitse. Aina skorpionin pistoihin saakka Miikan käyttäytyminen oli ollut täysin normaalia, mutta niiden jälkeen hänen käyttäytymisensä muuttui ja hänestä tuli sekava ja unohtelevainen. Skorpionin pistoista voi aiheutua maksatulehdus eli hepatiitti, kuten lääketieteellinen kirjallisuus tietää kertoa. Kaikissa tapauksissa Miikka olisi saattanut selvitä hengissä, jos hän olisi päässyt Suomeen asianmukaiseen hoitoon 4. kesäkuuta, jolloin kolme lääkäriä oli todennut hänet Roi-Etin sairaalassa tilaansa parantaneen hoidon jälkeen lentokelpoiseksi. Hän oli kuitenkin lääketieteellisesti nuori ja pystyi tuolloin vielä kävelemäänkin.

 16. Tuollainen sairauden vaihe kun potilaan vatsaonteloon kertyy lirakaupalla nestettä, kutsutaan askiitiksi. Se on maksasairayuksista kyseen ollen terminaalivaihe, josta ei ole enää paluuta. http://www.tinyurl.com/y3gq8am4
  Suomessakaan ei ole sen kummempia hoitokeinoja olemassa, kuin tuossa Thaimaan parhaassa yliopistosairaalassa. Maksansiirto olisi ollut ainoa joka voisi enää pelastaa. Mikäli kyseessä oli alkoholista aiheutunut sairaus, sellaiseen maksansiirtoon ei ennen selvää raitistumista edes Suomessakaan aleta.
  Itsekin kuulin ja luin Miikan tapauksesta ensimmäistä kertaa MV-lehdestä. Nyt jälkikäteen voi jossitella, että oliko kovin järkevää tuoda näyttävästi esille hänen SoD -jäsenyyttään ym.

  • Ks. kommenttini tuossa yllä. Miikan kohtaloksi koitui viimeistään se, että hän pääsi asianmukaiseen hoitoon niin myöhään. Tietääkseni sairaus ei ollut 4. kesäkuuta, jolloin Finnair torppasi Miikan kotiinpaluun ensimmäisen kerran, vielä edennyt kuvailemaasi vaiheeseen. Jos hän olisi tuolloin päässyt Suomeen hoitoon tai vaihtoehtoisesti kyseiseen thaimaalaiseen yliopistosairaalaan, hänellä olisi ollut mahdollisuuksia. Mutta hän pääsi yliopistosairaalaan vasta 27. kesäkuuta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here