Elämme öljyteollisen tuotanto- ja kulutuskulttuurin keskellä. Halpa öljy synnytti tämän globalisaation eli tavaroiden suurtuotannon ja globaalin jakelun. On hyvä nähdä, että keskitetty massatuotanto on seurausta halvasta öljystä ja että on olemassa muitakin tapoja organisoida tuotantoa ja kulutusta.

Elämme fossiilikapitalismin kuolinkouristusten aikaa. Öljyvarojen ehtyminen ja öljy- ja kaasualueilla kiristyvä sotilaallinen jännitys kulkevat käsi kädessä. Viimeisistä halvalla hyödynnettävistä fossiilisista varannoista soditaan, ja tässä on meneillään olevan asevarustelukierteen ydin. Veri on öljyä halvempaa.

Nyt (viimeistään) pitäisi miettiä vaihtoehtoja tälle öljyteolliselle keskitetylle tuotanto- ja kulutusjärjestelmälle.

Koko öljyntuotanto- ja sen yllä leijuva finanssikapitalistinen rahatalousjärjestelmä ovat erittäin haavoittuvaisia, eikä ole vaikea kuvitella lähitulevaisuudessakaan tilannetta, jossa kumpikaan järjestelmä ei enää toimi.

Loogisesti ajatellen vaihtoehdoksi tulisi kehittää järjestelmä, jossa raaka-aineita ja tuotteita kuljetetaan mahdollisimman vähän. Tämä tarkoittaisi a) hajautettua tuotanto- ja kulutusjärjestelmää, pientuotantoteknologioita ja lähijakelujärjestelmiä, ja b) mahdollisimman suurta alueittaista omavaraisuutta energiahuollon ja ruuantuotannon osalta.

Keskeistä olisi tietenkin pyrkiä mahdollisimman nopeasti vähentämään riippuvuutta fossiilisista resursseista. Niistä joudutaan joka tapauksessa luopumaan, ja ne maat jotka ensimmäisinä aloittavat siirtymän kohti öljyn jälkeisen talouden aikaa, ovat vahvoilla ja voittajia.

EDELLÄ ESITETTY NÄKÖALA loistaa poissaolollaan keskusteluista. Koko tämä valtava fossiilisiin varantoihin liittyvä murros on pelkistynyt pieleen menneeksi ilmastopoliittiseksi debatiksi. Kukaan ei tunnu huomaavan sellaista seikkaa, että olipa hiiliidioksidin lisäys aiheuttamassa vakavaa uhkaa planeetan ilmastolle tai ei, halvat fossiiliset varannot ovat loppumassa. Halvan öljyn aika on ohi.

Ne nuoret, jotka ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta ja marssivat kaduilla, ovat aiheuttaneet monissa vanhemman polven radikaaleissa kitkerää närää.

Me emme voi tietää, millaisia seurausvaikutuksia hiilidioksidipäästöillä on. Voi olla, että merenpinta nousee rajusti tai sitten biosfääri imee hiiltä enenevässä määrin kasvustoihin ja planeetta muuttuu vehreämmäksi ja sen biologinen tuottavuus nousee. Mutta useimmat niistä lääkkeistä, joita ilmastonmuutoksen torjuntaan esitetään, ovat perusteltavissa myös fossiiliriippuvuuden vähentämisellä. Ilmastonmuutoshuolesta on vain askel kohti ymmärrystä siitä uudesta teollisesta vallankumouksesta, jonka keskellä olemme.

Fossiilikapitalismi on se yhteinen vihollinen, eivät nuoret, eivät vanhat, eivät ilmastouskovaiset eivätkä persupopulistit. Fossiilikapitalismi on valmis sotimaan öljystä ja haluaa pitää nykyiset rakenteet pystyssä viimeiseen asti.

Meidän on uudeksi luotava maa.

Hannu Hyvönen on ympäristöaktivisti ja videodokumentaristi.

Kuva Chevronin öljynjalostamosta: Wikimedia Commons (public domain)

20 KOMMENTTIA

 1. Voiko jatkuvasta raakaöljyn pumppaamisesta koitua valtavia tyhjiöitä maankuoren alle jotka saattavat pettää jonakin päivänä, katastrooffisin seurauksia. Sitähän ei voida edes tutkia ennekuin se on todellisuutta. ”SINK-HOLES” esim. Floridassa antavat hälyytyksen mitenkä maa voi vaipua maanalaisiin kuiluihin, kun sieltä uumenista imaistaan vettä, muodostaen tyhjiöitä heikoin kattorakennelmin. Ei ”kukaan ole niin tyhmä kuin ihminen”.

 2. Fossiilikapitalismi varmasti jatkuu niin kauan kun fossiilia polttoaineita on saatavissa kohtuullisella hinnalla. Tietysti olisi nyt aika ruveta miettimään sitä mitä tehdään kun fossiilisia polttoaineita ei ole saatavissa ja onhan jo sellaisia ratkaisuja pienessä mittakaavassa käytössä. Ihanteellista on että ihmiset voi tuottaa tarvitsemansa energian itse uuusiutuvana energiana kuten puunpoltto, jätekaasujen käyttö, aurinko- ja tuulienergia.

 3. Näyttää olevan päivänselvää, miten on palattava historian alkuperäisiin tapoihin valmistaa soppansa yksinkertaisella lämmitystavalla, TULELLA, joka saadaan puuta polttamalla. Kuiva puu ei aiheuta suuria vaikeuksia ilman saastutukseen, jonka päästös ovat paljon luontoystävällisempiä kuin petrooli-tuotteet. Monenlaiset kaasut myöskin otettava huomioon. Sähkön tuotossa taas on valtavat haittavaikutukset haitallisen säteilyn takia. LUOJAN alkuperäis-suunnitelmaa ei ihminen kykene edistämään millään tavalla, päinvastoin. Ihminen on pahin tuhoa aiheuttava lurjus maan kamaralla.

 4. Turha huoli, fossiiliset polttoaineet eivät tule loppumaan vielä pitkään aikaan! Tekniikan kehittyessä öljyn kulutus vähenee, sekä uusia löydöksiä löydetään vieläkin. Ketään täällä kommentoiva ei edes vanhuudessaan näkemään fossiilien loppumista. Jos, ja kun tulevaisuudessa varat rupeavat oikeasti loppumaan, on tekniikka jo niin pitkällä, että täällä lennellään ufoilla shoppailemaan!

  • Eivät lopu, mutta niiden lähteistä, kuljetusreiteistä ja maksuvälineiden hallinnasta käydään jo niin katkeraa kamppailua, että loppuuko koko ihmiskunta, kun vihdoin ydinsota syttyy? Moraaliset tappiot ja ihmisoikeuksien rikkomiset resurssisodissa ovat jo tähän mennessä erittäin suuret. Suursodan syttyessä iso osa väestöistä pyyhkiytyy pois, jolloin öljyä riittää, mutta sitä kuluttava talousjärjestelmä romahtaa. Taitaa olla kirottu koko aine.

  • Totta puhut. Öljy ei tule loppumaan. Ihminen olisi todellinen vainukoira, jos olisi edes tuhannesosan öljyvaroista löytänyt.
   Vuodessa pumpattu öljymäärä levitettynä maan pinnalle muodostaisi 0,000008 millimetrin kerroksen. Maan mittasuhteissa öljyä käytettään mitättömän vähän.

  • Kaikki loppuu aikanaan. Meristä kalakanta on niin paljon vähentynyt ettei uusia kalastusveneitä edes kannata valmistaa. Suuret ”keittimöalukset imevät viimeisetkin nilviäiset valtamerestä”, jonka jälkeen merivedet muuttuvat löyhkääviksi viemäreiksi. Vesistöjen ”Ecosysteemit tarvitsevat niihin asetettuja eläimistöjä pitääkseen vedet puhtaina, muuten ne eivät toimi”. Monimutkainen luonnon rytmi on jo nyt rikkoutunut ihmisen saastuttamana, eikä meillä ole siihen mitään ratkaisuja palauttaa se alkuperäiseen tarkoitukseensa. Makeavetiset järvetkin pilaantuvat liian suuren venemäärän takia, jotka vuotavat päästöjään polttomoottoriensa avulla. Lisäät siihen kaiken saasteen joka heitetään yli laidan. Auktoriteetit raapivat päätään kun järvet ruohottuvat, vesistöön vuotavista saostuskaivoista, jotka on rakennettu liian lähelle rantoja.

   • Tuomari kirjoitaa vihreistä kansioista luomiaan mielipiteitä, joissa ei ole toden häivää. Luonto palautuisi nopeasti entiselleen, jos ihminen toimisi luonnontieteitä kunnioittaen eikä vihreä tai muun värisen politiikan ohjaamana. Suomen poliittinen johto on tuhonnut Suomen vesistöt 70 vuodessa. Syyllisiä eivät ole paskalailla sakotetut kansalaiset vaan poliittinen johto.
    Pirullista tässä on se, että polittinen johto määrää myös, miten luonnontietitä käytetään hyväksi ja mitä kansalaisten sallitaan tietää, joten muutosta ei ole tulossa. Veneet, autot ja niillä liikkuminen eivät luontoa pilaa. Pilaamiseen tarvitaan isommat koneet, jotka ovat väärissä käsissä.

 5. Takaisin luontoon 😀 kalastaja Linkolan hengessä.
  Lainaus:
  ”Loogisesti ajatellen vaihtoehdoksi tulisi kehittää järjestelmä, jossa raaka-aineita ja tuotteita kuljetetaan mahdollisimman vähän. Tämä tarkoittaisi a) hajautettua tuotanto- ja kulutusjärjestelmää, pientuotantoteknologioita ja lähijakelujärjestelmiä, ja b) mahdollisimman suurta alueittaista omavaraisuutta energiahuollon ja ruuantuotannon osalta.”

  Vielä 60- 70-luvuilla suomalainen tuli toimeen omillaan. Ei tule enää.
  Hieno ajatus omavaraisuudesta panisi kaiken uusiksi; hilavitkuttimet, ihmisten harrasteet, ulkomaalaisvahvistusten maahantuonnin jne jne. 😀

  Hieman epäselväksi jäi, onko kirjoittajalle suurempi ongelma nykyinen tuotantoteknologia vaiko kapitalistiset omistussuhteet?

  Kiinaa kai voitaneen pitää jonkinlaisena hybridivaltiona, missä on yhdistetty kapitalistisia ja sosialistisia omistussuhteita aikalailla onnistuneesti.
  Kiinassa on valtava määrä ihmisiä tuotu pois köyhyydestä, tilalle on saatu ”läntisen arvoyhteisön kansantaudit: diabetes jne.

  Mielenkiintoinen RT dokkari Kiinan nopeista rautateistä, joita on rakennettu Kiinaan jo 29000 km.

  https://www.youtube.com/watch?v=P_Sa1YHmxog

 6. Miksi Länsi on ottanut Kiinan menestykseen negatiivisen asenteen ja lyö propaganda rumpua sitä vastaan ?
  Pystyykö Kiina ratkaisemaan ne ongelmat joiden takia Länsi mätänee ja sen kulttuuri kuolee?
  Näyttää siltä että se pystyy.

  Reason Why West Is Determined to Ignore China’s Success
  ANDRE VLTCHEK
  It used to be comical, but suddenly it is not, anymore. In the past, blind hatred towards China could had been attributed to ignorance, or at least to indoctrination by the Western propaganda and mass media outlets.

  But now? China’s tremendous leap forward, its excellent, humane social policies and determined people-oriented scientific research, as well as its march towards a so-called “ecological civilization” are well-documented, to the point that if anyone really wants to know, he or she has plenty of opportunities to learn the truth.

  But it appears that very few want to learn. At least very few in the West.

  China is seen negatively in almost all Western countries and their satellites. While surveys in places like Africa, where China intensively interacts with the people, helping them to break the chains of dependency on their neo-colonialist masters from Europe and North America, clearly indicate that it is admired and liked.

  But what is truly shocking, is the attitude of the West towards the leadership of China’s President – Xi Jinping – a determined thinker who is leading China towards true socialism with Chinese characteristics; almost eliminating extreme poverty (by the year 2020, there should be no pockets of misery left, anywhere on the territory of the PRC), and who is putting culture, a high quality of life, ecology and the general wellbeing of the Chinese people above economic indicators.

  Is it truly just ignorance?

  The answer is obvious and unfortunately depressing: It is because the West does not want China and its president to succeed. Or if the succeed, it has to be hushed. The two systems are so different, that if China’s one is correct, the Western one is wrong.

  And the West is not searching for a concept that is good for the world. It only wants its own concept to survive and dominate the planet. Full stop.

  http://www.unz.com/avltchek/reason-why-west-is-determined-to-ignore-chinas-success/

  • Niin kauan kun valtio verotuksella ja valvonnalla pakottaa käytännössä yksilön tai yrityksen 50 miljoonan euron investointiin ”valvottuun pontikkapannuun”, jätän maailmanparannuksen niille jotka haluavat puutaheinää haukata. Maaseutu olisi käytännössä energiaomavarainen, kuten huomattava osa omakotitaloista. Itse jätän kaiken energiapuheen ihan ”omaan arvoonsa” niin kauan kun tyrannit ottavat asiakseen päättää kenen asiakas minun täytyy ase ohimolla pakotettuna olla.

  • March of the Uyghurs
   Again, The West Tries to Destroy China, Using Religion and Terror
   ANDRE VLTCHEK
   Important note: The Uyghurs have managed to create a very old and deep culture. Most of them are good, law abiding citizens of the PRC. Also the great majority of followers of Sunni Islam are peaceful people. This work is addressing terrible problems related to extremism and terrorism, most of them crafted and then fueled by the West and its allies. The goal is to damage China. The victims live in various countries.

   They are everywhere, where their Western, Gulf states and Turkish handlers want them to be.

   Their combat as well as political cells and units are based in Syria and Indonesia, in Turkey and occasionally in Egypt.

   When they are told to kill, they murder with unimaginable brutality; decapitating, or cutting to pieces priests, infants, old women.

   They are China’s worst nightmare. They are unleashing religious fundamentalism and foreign-sponsored militant nationalism and separatism. They are potentially the greatest obstacle and danger to President’s Xi Jinping’s marvelous BRI (Belt and Road Initiative).

   Both the West and Turkey are glorifying them; the most extremist of Uyghurs. They are financing and arming them. They are labelling them as victims. Uyghurs are now a new ‘secret weapon’, to be used against Beijing’s determined march forward, towards socialism with Chinese characteristics.

   The West and its allies are doing all they can, to smear China (PRC), to derail its progressive course, and to arrest its increasingly positive and optimistic influence on all the corners of the world. They invent and then support/finance all imaginable and unimaginable adversaries of the Communist Party of China. Religious sects are the favorite ‘weapon’ used against China by both North America and Europe. That is true about the extremists who belong to Tibetan Buddhism, concentrated around an agent and darling of the Western intelligence agencies, the Dalai Lama. Or yet another radical Buddhist/Taoist extremist sect – Falun Gong.

   The West does everything in its power to destroy China. It was clearly detectable 30 years ago during the so-called Tiananmen Square Incident (an event supported by the West, and later twisted by Western mass media), as it has been obvious during two recent ‘rebellions’ in Hong Kong, fully sponsored by Western organizations (NGOs) and governments. … lisää linkistä

   http://www.unz.com/avltchek/march-of-the-uyghurs/

   • Ei vain Venäjä vaan myös Kiina on Lännen kaiken mahdollisen pommituksen kohteena. Yritykset ovat kovia ja likaisia kun Länsi yrittää hajottaa näitä maita sisältä käsin pyrkien luomaan sisäisen ’isis-opposition’ Syyrian malliin joka taistelisi maiden johtoa vastaan.
    Onneksi Kiina ja Venäjä eivät ole ns. ’helppo nakki’ ja osaavat toimia estämällä tämän ja siten säilyttävät suvereenisuutensa. Ilman kovia otteita se ei onnistuisi vaan länsimaiden perikadon kohtalo odottaisi myös heitä nwo-mafian kynsissä.

 7. Paljon on ilmaisuja jotka ovat ”puuta heinää”? Ei meidän tarvitse olla edes korkeammin koulutettuja huomatessamme mihinkä me olemme joutumassa. Älykkäämmät ovat jo huomanneet mitenkä me olemme jo täydellisen tuhon edessä, saasteinemme. Eikä edes tarvitse mennä ”kaukoitään” huomatakseen sen. On aivan mahdotonta päästä eroon satojen miljoonien ihmisten jätteistä ilman lisääntyvää saastetta. Muutama vuosi sitten, sadat proomut laskivat valtavat lastinsa suoraan Atlantiin, Long Islandin edustalla Usassa. Samanlaista tuhoa teki ”WIHURI SALON LAHDELLA” TEIJON satamassa purkien vanhoja äljyjaivojaan saastuttaen meren lahden Strömman kanavalle asti ja siitä mereen. Köyhiltä rannan asukkailta loppui kalastus siihen paikkaan, veden muuttuessa tummaksi kuin viemärivesi. Se tapahtuma ei edes päässyt lehtiin, Wihuria pelkääviltä.

 8. Outo ilmiö on se, miten viherpiipertäjät eivät hyökkää pahimpia saastuttajia vastaan. Valtava maapalloa kattava lentoliikenne, sekä MEGA-rahtialusten saasteista ei hiiskuta missään suunnassa. Onko edes mitattu, mikä vaikutus on ilmastoon, kaikki ne avaruusalusten lähetykseen avaruuteen saastuttaen ilmakehää koko matkansa ajan, ja vieläpä palatessaan takaisin. Sadat miljoonat autonmoottorien päästöt, varsinkin Diesel-kuormureiden musta savu. Sylintereistä palava öljy, tosi ”herkullista”. Maantiesuola joka päätyy suoraan ”lähdeveteen”.

 9. Jatkona Truth_hunter 26.7.2019 at 15:45 kommenttiin yllä:
  Kiinalainen kommunismi on ’kansan diktatuuria’, ei vain pienen marxilaisen sionistieliitin – Lännen ’nwo-eliitin demokratia (lue: kommunismi, eliitin diktatuuri)’ kalpenee ’kiinalaisen demokratian’ (kansan diktatuurin) rinnalla
  Kovat tilastot puhuvat selvää kieltä jota on vaikea ohittaa
  Hong Kong, Trial Spot
  Is Western Democracy Flunking Out?
  GODFREE ROBERTS
  Chinese democracy resembles Proctor & Gamble more than Pericles of Athens, and Hong Kong is a typical product testing site, or what China calls a Trial Spot.

  The PRC uses the world’s most advanced sampling techniques, questionnaire designs and statistical controls to run gigantic, semi-monthly, national surveys and the results, available online, are a treasure trove of data.
  Says author Jeff J. Brown, “My Beijing neighborhood committee and town hall are constantly putting up announcements, inviting groups of people–renters, homeowners, over seventies, women under forty, those with or without medical insurance, retirees–to answer surveys.
  The CPC is the world’s biggest pollster for a reason: China’s democratic ‘dictatorship of the people’ is highly engaged at the day-to-day, citizen-on-the-street level.
  I know, because I live in a middle class Chinese community and I question them all the time. I find their government much more responsive and democratic than the dog-and-pony shows back home, and I mean that seriously.” Most Chinese agree.
  … Since China began conducting Trial Spots thirty years ago, they have developed mature systems to support, manage, evaluate, exploit and follow up on them. Congresspeople visit, inspect and audit major Trials, calculate their budgetary impact and debate their scalability and national impact. It is easy to muster ninety-percent support if the data is sound.

  Beijing’s completion of the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge and the high-speed rail link (delayed by Hong Kong’s corruption and incompetence) are major setbacks for Washington and London in this ongoing battle for influence and explain the current political and media backlash from the US and the UK.
  http://www.unz.com/article/hong-kong-trial-spot/

  Mitäpä tuohon sanoisi muuta kuin että Hyvä Kiina ! Aivan loistava juttu tämä uusi ’kansallissosialistinen kansan diktatuurinne’.
  Kun tämä tieto leviää niin tuskin kestää kauaa kun juutalaisten luoma ja väkisin ylläpitämä riistokapitalismi on mennyttä kalua. Vain pähkähullut voivat enää uskoa olevansa korvaamattomia ja valittuja ja sillä verukkeella sortaa ja alistaa muita.

  Footnotes

  [1] US child poverty is twenty-one percent and home ownership is sixty-two percent. China’s child poverty is two percent and home ownership is seventy-eight percent.

  [2] By 2021 500,000,000 urban Chinese will have more net worth and disposable income than the average American, their mothers and infants will be less likely to die in childbirth, their children will graduate from high school three years ahead of American kids and live longer, healthier lives and there will be more drug addicts, suicides and executions, more homeless, poor, hungry and imprisoned people in America than in China.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here