Planeetan valot

Kuilun rakentaminen nuorten ja vanhojen välille estää näkemästä maailman kehityksen tärkeintä ristiriitaa, joka on globaalien korporaatioiden ja koko muun maailman välillä.

16
Kuva: Hannes Olin, kirjoittajan isä

Sinä vanhus. Sinä nuori.

Juuri niin. Sinä mummo siellä. Sinä joka synnyit sodan jälkeen, kun yhteiskunta tarvitsi uutta tykinruokaa.

Sodassa höökipillereillä loppuunajettu isäsi hädin tuskin jaksoi rakentaa rintamamiestalon ennen kuolemaansa 50-vuotiaana. Äitisi jäädessä yksin neljän lapsen kanssa.

Sinä lopetit koulusi ja menit töihin juuri ja juuri 14-vuotiaana. Nyt kun eläkeikäsi on koittanut, on eläkkeesi pieni, koska niistä maksamistasi alkupään kertymistä leikattiin 10 vuotta. 800 euron eläke riittää hädin tuskin ruokaan, lääkkeisiin ja asumiseen. Mitään tukia et saa.

Ja tästäkin nuori mies haluaisi leikata, koska luulee, että hän maksaa sinun eläkkeesi. Ei maksa. Sinä olet itse maksanut eläkemaksusi silloin kuin töitä on ollut. Eläkettä ei kertynyt vuosilta, jolloin olit avustava perheenjäsen yrityksessä tai kotiäiti.

Nuori mies väittää, että et ole oikeutettu eläkkeeseen, koska maksoit niin huonoa eläkettä omille vanhemmillesi. Hän ei ymmärrä, ettei silloin vielä ollut koko työeläkejärjestelmää, joka luotiin vasta sinun nuoruudessasi.

Tappaakko pitäisi? Eipä tietenkään. Mutta ei myöskään rakentaa kuilua nuorten ja vanhojen välille, koska se estää näkemästä maailman kehityksen tärkeintä ristiriitaa, joka on globaalien korporaatioiden ja koko muun maailman välillä.

Sinä nuori.

Sinä joka nyt lähempänä pariakymmentä haet ensimmäisiä työpaikkojasi. Työt ovat yleensä pätkätöitä. Teet niitäkin pimeästi. Eläkemaksuja ei kerry.

Niitä ei kerry myöskään yksinyrittäjälle, jonka tulot hädin tuskin riittävät elämiseen. Velat kyllä karttuvat.

Vakituiset työpaikat häviävät kaiken aikaa. Työeläkekassoissa on rahaa yli 200 miljardia, mutta niitä ei anneta käyttöön, johon ne on alunperin tarkoitettu, vaikka pienten eläkkeiden korottaminen lisäisi taloudellista toimintaa ja kasvua.

Sinä olet nuori etkä vielä jaksa ajatella eläkkeitä, vaikka pitäisi. Elämä kiitää. Kuka maksaa sinun eläkkeesi, kun syntyvyys laskee eikä eläkemaksuja kerry?

Veronmaksajien rahoilla on kehitetty automaatiota, joka vie työpaikat. Automaation tuotoista pitäisi maksaa nykynuorten eläkemaksut. Automaation tuotoilla voitaisiin myös lyhentää työaikaa.

Eläkejärjestelmä olisi syytä panna remonttiin, jos halutaan myös nykynuorille turvata ansaittu eläke. Valtavat erot eläkkeissä pitäisi tasata. Pitäisi säätää minimieläke ja eläkekatto.

Tätä vaatisivat jo luonto ja ympäristökin, koska tuskin kukaan normaali ihminen haluaa kuulua siihen viimeiseen sukupolveen, joka sammuttaa planeetan valot.

Kaija Olin-Arvola on eläkkeellä oleva toimittaja ja runoilija. Hän on Journalistiliiton jäsen.

16 KOMMENTTIA

 1. Ei minunkaan tuloistani ollut ”eläkettä kerryttävää” kuin vain puolet, mutta eläkevakuutusmaksut ja verot kyllä perittiin viimeistä penniä myöden. Kukahan tässä taas on pettänyt?

 2. Järkyttävä sanoma, ja aivan prikuulleen totta joka sana. Jossakin pitää olla joukko syyllisiä, joiden nimet on
  saatava julkisuuteen, sekä oikeudenmukaisuuden takia myöskin rangaistuksiin. Eikös ”isanmaallisuuteen”, pitäisi yhtenä osana kuulua rehellisyys. Eiväthän epärehelliset voi olla ”isänmaallisia”, koska he ovat rikollista
  ainesta. Lähdetään vaikkapa kirkollisista johtajista jotka pitävät ”palopuheita” kuinka ylevää on mennä
  kuolemaan maansa puolesta, joka sortaa sinua jos jäät henkiin? Käsittämättömiä ristiriitoja, joita pidetään valtiovallan kannalta oikeutettuina. Työllään itsensä ja perheensä elättävän on mahdotonta päästä edes minkäänlaisiin oikeuksiinsa maassa jossa ”vääryydet kukoistavat”. Onneksi meillä on Vasta-Valkea, jossa vielä esiintyvät ”rehelliset Suomalaiset”.

 3. Koko eläkejärjestelmä on suuri kusetus. Kukaan ei tunnu tietävän asiasta muuta kuin että rahaa on ja johtajilla suuret tulot.

  Voin hyvin kuvitella, että ne ovat jo jonkin lainan vakuutena ja kohta niitä ei ole lainkaan.

  Tietoisesti myös kylvetään epäsopua nuorten ja vanhojen välille.

 4. Suomi on kuin saippukupla. Ennen ei ollut. Menestyvä Suomi on ajettu alas. Kaikki edellytykset pysyä pinnalla olivat olemassa. Sosialistit eli eurooppaunionistit tuhosivat Suomen. Jäljellä on vain Failed State.

 5. lässyn lässyn lää! hasitakaa nyt paska juutalais vapaamuurari eliitti ryöstää kaiken itselleen ei mitään muuta!!

 6. ”Von Juden”, vajaa aivotoimintasi, tuli selvästi esille, pidä MÖLYT mahassasi. Vasta-Valkea on ainoa sivu jossa voi vielä (toistaiseksi) osallistua asiallisiin mielipiteisiin, elämää kokeneilta osaanottajilta. Missä kiven alla olet aikasi viettänyt, se jää arvoitukseksi?

 7. Minimi eläke ja eläkekatto on kannatettava ajatus mutta ei onnistu kapitalistisessa järjestelmässä vaikka ihmiset kanattaisivat asiaa. Nyt on työnantajat alkaneet kampanjan eläkkeiden alentamiseksi ja tässä käytetään nuoria hyväksi pelottelemalla heitä eläkkeen saamatta jäämisellä joka voi olla tottakin koska nuorten eläkeikää on nostettu että on vaara että kaikki ei saavuta eläkeikää mutta rahasta se ei ole kiinni kun eläkkeet kertyy nyt kuin ennekin ja paremminkin.

 8. Läntisessä ”ihannemaassakin on vaisua rutinaa”, niiltä jokka tietää? On tullut ilmi mitenkä kansaneläkkeet saattavat mennä ”trattaan” jo 20 vuoden kuluttua ? mutta sittenhän ei millään ole mitään väliä joka tapauksessa koska Ocasio-Cortes ennustaa maailman loppuvan kuitenkin LOL. Näitä poskettomia, itsensä häpäiseviä Guruja nousee kuin ”sieniä sateella”.

 9. Sosialistit eivät ole tuhonneet mitään! Kapitalistit tuhoaa ja jatkaa tuhoamistaan niin kaun kunnes raha menettää merkityksensä!

 10. Se taitaa olla ihan päinvastoin nykyään. USA on tehnyt täyskäännöksen, eikä sitä ole entisessä kommarien maassa, SUOMESSA vieläkään havaittu. Siellä ”korpikyyneleitä ryypätessä on jäänyt uutiset seuraamatta”. Vieläkös siellä rakennustyömailla ( jos niitä vielä onkaan tarjolla), pusketaan sitä punaista jäsenkirjaa SKD-Ellän riveihin. Jumlauta kun ei saanut pahaakaan rauhaa, kun ”luottamusmies oli niskassa joka päivä” palopuheineen.Ei se työ raskasta ollut, mutta se saatanan vaino. Olemme elämämme onnessa, kun pääsimme koko paskasta eroon. Isäinmaalla ei ollut muuta tarjolla kuin kärsimyksiä, sodan kourissa, ja sen jälkeenkin.
  Nyt täällä USAssa oikeistolaiset ajavat kansan etuja, mutta ”vasen-sosialistit ovat ajamassa maan niin alas, ettei se siitä enää voi nousta, jos ne perkeleet pääsevät valtaan. Ota asioista selvää, onhan sinulla kone sen käyrän nokkasi alla,LOL.

 11. Näinkö on? Podtin työntekijöisen palkkoja aiotaan laskea puolella. Ovat lakossa nyt, mutta rikkurit tekevät työt kaksinkertaisella palkalla. Onko se sinusta oikein? Kalervo Tuomari! Johtaja vetää millin vuodessa. On se niin reiluu.

 12. Suomi tuhosi itse itsensä, toki ulkopuolisten avustamana.
  Emme osanneet käyttää leiviskäämme viisaasti. Alennuimme pakanuuteen. Siksi katoamme kansakuntien joukosta.
  Onneksi Venäjä (silloin NL) voitti aikoinaan sodan ja sai Karjalan haltuunsa sillä jos Valamo olisi jäänyt meille niin olisiko se nyt kenties rotsildmafian finanssieliitin pelikasino tai pedofiilien ’lepokoti’?

  Venäjä vaalii kristinuskoa ja perinteisiä perhearvoja joten nyt Valamon luostari ja varmaan koko Karjalakin on oikean maan hallussa.
  Linkin upeat kuvat puhuvat
  https://russia-insider.com/en/christianity/fantastic-profile-russias-greatest-monastery-valaam-4-hours-north-st-petersburg/ri27587

  Fantastic Profile of Russia’s Greatest Monastery – Valaam, 4 Hours North of St. Petersburg
  ”The holy island of Valaam is a mountain of stone standing in the lake, which ends to the north by a rock with peak. It is surrounded by a set of small islands that revolve around it like satellites around a planet…”

  Patrice-Hans Perrier

  • Putin Trashes Marx and Lenin: Marxism Was Wrong, Family Matters
   If you ever had doubts about what Putin’s true values are, rest easy: he fervently values the traditional family
   Vladimir Putin loves the traditional family. It is so refreshing to see a world leader talk about family with such vitality, such dedication, such awe and respect. 

   https://russian-faith.com/family-values/ready-putin-trashes-marx-and-lenin-marxism-was-wrong-family-matters-n1450
   Some comments:
   — Putin surely learned the force of religious and social Christian morality from his mother. No other national leader has ever presided over such a rejuvenation of Faith. Well done Vladimimir!
   — This is the sort of thing that Americans need to hear. Russia isn’t a communist country, even when Communism was alive in Russia many never believed in it’s tenants. I know I’ve talked to many here who spoken this.
   — I was one of the biggest foes of Communist USSR-but I’ve become one of the strongest supporters of modern Russia. It’s apples and oranges different today.

   ”100 vuotta sitten marksistisen teorian luojat uskoivat, että perheet lakkaavat olemasta ja että lapset kasvattaa yhteisö, uneksien uudesta yhteiskunnasta.”

   ”Käytäntö on osoittanut, että äidin tai isän poissaolo ja rakkauden puute tekevät nuoresta viallisen. Koska – vaikka ajatus, jonka Marx, Engels ja sitten Lenin muotoilivat – saattaa kuulostaa mukavalta, he unohtivat olennaisen osan kokonaisen ihmisen kasvattamisesta – Rakkauden. ”

   ”Kun lapset eivät tunne rakkautta, heidän on vaikea tuntea itsensä luottavaiseksi. Ja itseluottamus – ei ylimielisyys, vaan luottamus – on olennainen osa henkilökohtaista kehitystä. ” Näin Putin

   Historiallisesti Venäjä on uskonut, että jokainen merkittävä yhteiskunnallinen liike, kaikki tärkeät uskomukset, hyvät tai pahat, tulevat suoraan valtion päämieheltä kulttuurin arvoiksi ja toimintamalleiksi.
   Vaikka se todennäköisesti näyttää hieman omituiselta länsimaiselle rosvokulttuuri mentaliteetille, sillä on kiistattomat etunsa.

   Otetaan esimerkkinä se tosiasia, että tämä yksi ihminen (Putin) on oman persoonansa kautta saanut aikaan niin paljon … tuonut muutoksen arvojen hierarkiaan maassaan ja palauttanut kristillisen moraalin ja perhettä edistävät arvot nykyisen maansa päätavoitteiksi.
   — Näin kommentoi Venäjän ortodoksinen kirkko Putinin merkitystä maalleen

 13. Yle: Suomalainen Anne seurustelee WTC-tornien kanssa – ”Suhteemme on seksuaalinen”
  https://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/a/c5cbd464-09a5-43d9-af12-cfbadd6d95d9

  Nuo tornit ovat penis-symboleita joten ei ihme että rakkaus on syttynyt ja suhde latautunut seksuaalisesti.
  Ihminen voi rakastua (ihastua) melkein mihin tahansa ja yksi yleistyvä rakkauden muoto on raha. Moni varmaan näkee makeita päiväunia suurista rahoista ja niiden antamasta mahdollisuudesta elää laveaa elämää.
  Varsinkin läntisessä kulttuurissa kun oma seksuaalinen identiteetti tuhotaan niin on aika luonnollista että tilalle tulee joku muu kuin ihminen.
  Venäjällä, jossa rahan turmeleva vaikutus (ainakin toistaiseksi) näkyy vähemmän, kulttuuri korostaa selkeitä sukupuolirooleja, naisellisuutta ja maskuliinisuutta, ja siksi tällaisia outoja rakastumisia ’mihin tahansa’ ei juurikaan ole vaan seksuaalivietti kohdistuu vastakkaiseen sukupuoleen ja johtaa perheen perustamiseen.
  Näin kulttuuri pysyy koossa ja eheänä ja sen tulevaisuus on paremmin turvattu kun se tuottaa terveiden perhearvojen pohjalta terveitä ja sukupuolisen identiteettinsä selkeämmin tunnistavia aikuisia. Feminismi ja homoseksuaalisuus eivät saa siitä yliotetta eivätkä pääse hajottamaan ja tuhoamaan sitä kuten on käynyt läntiselle kulttuurille.

  • Eihän tuossa torneihin kiintymisessä tietenkään ole kysymys oikeasta rakkaudesta. Se on ihan eri juttu.
   Tommy Hellsten sanoo
   ”– Rakkaus (syvä kiintymys) on mysteeri. Se tulee vain sinne, missä sille on tilaa, minne se on tervetullut. Vain läsnä tässä hetkessä oleva, haavoittuva, itsessään pieni ihminen voi ottaa vastaan rakkauden. Rakkaudella ei ole tilaa ihmisessä, jos hän on täynnä itseään ja omaa voimaa, Hellsten sanoo.
   – Ilman rakkautta ihminen voi selviytyä hengissä ja olla olemassa, mutta ilman rakkautta ihminen ei voi elää. Rakkaus syntyy vain ilman vaatimuksia ja ehtoja, sen pitää olla täysin vapaa. Rakkaus syntyy ihmiseen (tai eläimeen/oma lisäys), jonka kanssa on helppo olla. Rakkaus syntyy ilman maskeja, ilman onttoja maneereja – kun ihminen on paljas ja nöyrä. ”

   Mitä rakkaus on? Onnellisuustutkijan mielestä aito rakkaus kestää ikäviäkin fiiliksiä
   https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/560234

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here