Törmäsinpä taas kiinnostavaan keskusteluun netissä. Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov kävi tervehtimässä tsaariaan, Vladimir Putinia, Moskovassa. No, ehkä Putin ei ole varsinaisesti tsaari, mutta jotain sen tapaista kyllä nousi mieleen kun seurasi tätä hyvässä hengessä edennyttä jutustelua.[1]

Keskustelun alussa käytiin pikaisesti läpi Shalin uuden moskeijan avajaiset, mutta moskeijakin asettui arkiseen kontekstiin, kun pian siirryttiin käytännön kysymyksiin, jotka liittyivät lasten koulunkäyntiin ja syntyvyyteen. Putin vaikutti videolla jopa hieman mustasukkaiselta kuullessaan, että Tšetšenia on syntyvyyslukujen kärjessä Venäjän federaatiossa. Siinä vaiheessa Kadyrovin kasvoilta loistanut tyytyväisyys hieman himmeni. Mutta viittaako keskustelu siihen, että Venäjän eri alueet kilpailevat keskenään siitä missä syntyy eniten lapsia? Kunpa olisi näin myös täällä sukupuuttoon kuolevassa Suomessa.

Miten erilaisessa hengessä kaikki tuntuukaan tapahtuvan nyky-Venäjällä, jos nyt ottaa vertailukohdaksi vaikka tämän moskeijakysymyksen. Suurmoskeija hanke Helsingissä ei todellakaan edennyt sopuisasti. Toki täytyy huomioida se, että Venäjä on itsenäinen suurvalta, joka päättää siis myös siitä miten hoitaa kansallisuuskysymyksensä. Suomi taas on itsenäisyytensä jo aikaa sitten menettänyt, liberaalien atlanttisten voimien käskytettävä entinen Venäjän provinssi, joka on syöksymässä parhaillaan kovaa vauhtia kuiluun. Nykyisen kehityksen valossa puheet ns. talvisodan ihmeestä ovat jo pitkään tuntuneet tyhjiltä ja turhanpäiväisiltä.

Sotaisat tšetšeenit ovat taistelleet Venäjää vastaan läpi historiansa. Venäjän ja Tšetšenian suhde on ollut erikoislaatuinen ja vaikea, jopa verrattuna muiden Venäjän pienten reunavaltioiden asemaan Venäjän rinnalla, johtuen pitkälti siitä että Tšetšenialla on ollut keskeinen merkitys Venäjän öljyinfrastruktuurin kannalta.[2] Vaikka liitteen alta löytyvä, vuonna 2016 päivätty artikkeli on ilmiselvästi poliittisesti värittynyt ja jo nyt vanhentunut, niin silti siitä saa hyvän käsityksen siitä, miten merkittävää roolia öljy on näytellyt myös Tšetšenian sodissa.

KAUTTA AIKOJEN Venäjä on etsinyt keinoja pitää tšetšeenit aisoissa, sillä myös Tšetšenian geostrateginen merkitys Venäjälle on huomattava, ja Tšetšenian pääkaupunki Groznyi on historiallisesti ollut yksi Venäjän etuvartioista. Ei siis ihme, että tšetšeenien itsenäistymispyrkimyksiä on käytetty läntisten valtojen taholta yrityksiin horjuttaa Venäjää.

Neuvostoliiton romahdettua myös Tšetšeniassa, entisessä neuvostotasavallassa, roihahtivat itsenäisyyshalut ilmiliekkiin. Mutta vaikka silloinen Venäjän johtaja Boris Jeltsin oli lännelle yleensä ottaen hyvin myöntyväinen, tšetšeenien itsenäisyys (lue: siirtyminen lännen etupiiriin) oli jopa hänestä liian suuri uhka Venäjän taloudelle ja energian saannille. Tšetšenian läpi kulki nimittäin öljyputki, joka yhdisti Azerbaidžanin öljykentät Mustanmeren satamiin. Ja koska muuta ei ollut tehtävissä, Jeltsin lähetti sotilaat asialle. Tämä johti pitkään ja hyvin kivuliaaseen vaiheeseen tšetšeenien ja venäläisten välillä, mutta lopulta Putinin kaudella Venäjä onnistui vihdoin ja viimein saamaan tšetšeenit puolelleen — myös käyttämällä hyväkseen islaminuskoisten tšetšeenien keskinäisiä ristiriitoja. Jälleen yksi esimerkki siitä, että sisäisesti hajanainen kansa on lopulta helppo saalis.

Ilmeisesti kärsivällisyydestään tunnettu Putin malttoi odottaa saalistaan. Käännekohta oli se kun sittemmin salamurhattu Akhmad Kadyrov, Ramzan Kadyrovin isä ja aluksi katkera Venäjän vastustaja, kääntyi henkilökohtaisesti Putinin puoleen ja totesi tulleensa siihen tulokseen, että ”Tšetšenia voi olla vapaa ja tehokkaasti kehittyvä vain osana Venäjää”. Tässä dokumentissa[3] Putin kuvailee poikkeuksellisen avomielisesti tätä tapaamista, alkaen kohdasta 1:44:48.

Mutta ehkä Tšetšenian kohdalla lopputulos silti pyhitti keinot. Siinä missä yksi lännen tärkeimmistä vientituotteista, liberaali demokratia, on onnistunut synnyttämään kehittyvissä maissa vain pysyvää kaaosta, niin Venäjä on kyennyt vakauttamaan valtansa alaisia alueita. Groznyin jälleenrakentaminen on vakuuttava esimerkki siitä. Sotien jäljiltä aavekaupungiksi kutsutusta rauniokasasta rakennettiin muutamassa vuodessa moderni ja viihtyisältä vaikuttava kaupunki.

Kuva: Rasul70 (CC BY-SA 3.0)

Oli sitten mitä mieltä tahansa nyky-Tšetšenian perin omituisesta islamin ja läntisen kulttuurin sekoituksesta[4], jossa heijastuu vielä tänäkin päivänä neuvostoihmisen alttius kurkottaa länteen, niin ainakin näyttäisi siltä, että pysyvä rauha on nyt saatu aikaiseksi. On selvää, että tämän päivän Tšetšenia seisoo, ja mahdollisesti myös kaatuu, Venäjän myötä. Mutta juuri siitä johtuen tulevaisuus lupaa hyvää tšetšeeneille, sillä koko ajan vahvistuva äiti-Venäjä näyttäisi pitävän hyvää huolta myös muslimipienokaisestaan.

Vesa Raiskilan kommentti

Toisen Tšetšenian sodan (1999–2009) lähtölaukaus olivat Venäjällä, mm. Moskovassa, syyskuussa 1999 räjäytetyt kerrostalopommit, jotka surmasivat useita satoja ihmisiä. Venäjä syytti iskuista tšetšeenejä, ja lokakuun alussa silloinen pääministeri Vladimir Putin määräsi venäläisjoukot hyökkäämään Tšetšeniaan. On kuitenkin viitteitä siitä, että Venäjän tiedustelupalvelu FSB oli sekaantunut iskuihin sodan oikeuttamiseksi ja sisäpoliittistenkin tavoitteiden ajamiseksi. Mika Salmi tarkastelee näitä kysymyksiä pitkälti Hannu Yli-Karjanmaan kirjaan Valtiot ja terrorismi pohjautuen artikkelissaan ”Valtioterrorismista Venäjällä”.

Lähteet

[1] Vesti News (2.9.2019): Putin Meets With Kadyrov: Billions of Russian Roubles Used to Stave Off Terrorism in Region!

[2] The Jamestown Foundation (23.2.2016): Chechen Oil Takeover May Be The Start Of Russian Power Devolution

[3] Vesti News (24.3.2018): ”Putin” — the Documentary Sure to Change Everything You Thought You Knew About Russia’s President

[4] RT Documentary: Chechnya: Republic of Contrasts. High fashion, celebrity parties & Sharia law

Karttakuva: Stasyan117/Seryo93 (CC BY-SA 4.0)

18 KOMMENTTIA

 1. Vaikuttaa siltä että tsetseenit kaikista takaiskuista huolimatta ovat tiedostaneet tosiasiat ja turvanneet pitkässä juoksussa tulevaisuutensa idän nousevan auringon alla hyvin ja viisaasti.
  Edessä heillä ei – kuten meillä – ole vääjäämätön ja hidas sulautuminen (’kalergisoituminen’) osaksi hengetöntä ja rahan johtamaa hedonistista itse itsensä tuhoavaa massakulttuuria.

 2. Ei sovi unohtaa sitä, että Venäjällä muslimiväestö kasvaa nopeammin kuin missään muualla!
  Venäjällä on myös muslimien keskuudessa valtavasti ääriaineksia, mm. ISISIN riveihin lähti nimenomaan Venäjältä valtavasti taistelijoita.

  Kun aikaa kuluu tarpeeksi, tulevat muslimit olemaan Venäjällä ylivoimainen enemmistö. He tulevat olemaan poiliittinen voima ja terrorivoima ja tuossa mielessä Venäjän tulevaisuus näyttää todella huolestuttavalta…

  • Muslimit ovat tuossa mielessä selvä uhka venäläsille . Jos muslimit tulevat enemmistöksi, jää venäläinen ja venäläisyys melko nopeasti varjoon ja se syrjäytetään.

 3. ”Venäjä syytti iskuista tšetšeenejä, ja lokakuun alussa silloinen pääministeri Vladimir Putin määräsi venäläisjoukot hyökkäämään Tšetšeniaan. On kuitenkin viitteitä siitä, että Venäjän tiedustelupalvelu FSB oli sekaantunut iskuihin sodan oikeuttamiseksi ja sisäpoliittistenkin tavoitteiden ajamiseksi.”

  Tästä aiheesta joku asioista perillä oleva voisi kyllä kirjoittaa jonkin kattavan artikkelin. Itsekin tästä lukeneena H. Yli-Karjanmaan kirjasta, olen kyllä tietoinen tästä mahdollisuudesta, mutta siihen tämän keissin tietämys osaltani kyllä jää.

 4. FSB:n osallisuudesta iskuihin on vain arvailujen varassa, järjestönä tuskin erillisinä toimijoina varmaan.
  Koska sotaan olisi riittänyt muutakin -Se että tsetseniasta oli määrä tehdä ”kalifaatti merestä mereen” ( ikuinen tavoite alueet/ajat vain vaihtuvat ) Kaavat on samat -terroriteot, kansainvälinen ”joukkio/vapaustaistelijat” johon kuului eri maiden islamistit kuin myös Ukrainan nationalistit. Todennäköisesti myös rahoittajat ovat samat. Ensimmäisen sodan jälkeen he saivat mitä halusivat kaikille se ei vaan riittänyt.

  • Median asema on pysynyt myös aika lailla samana -Julma Iivana pommittaa siviilejä, kristityn kohtalo niillä seuduilla ei ole/ollut edes mainitsemisen arvoinen.

 5. > Rauha näyttää vakiintuneen pysyvästi
  > Tšetšeniassa.

  Väite on aivan uskottava. Ja rauha on kokonaan Vladimir Putinin ansiota. Hän on valtiomies, joka tältä vuosisadalta jää historiaan. Rauhan rakentaja ja itsenäisesti toimiva valtiomies, jonka tavoitteet ovat moraalisesti kestävällä pohjalla.

  Ilman kokemusta Tsetsenian rauhan rakentamisesta Putinilla ei olisi ollut mitään asiaa Syyriaan!

  Mutta toisaalta voisi ajatella, että johtopäätös on hieman hätäinen sillä Tsetsenian sota on jatkunut jo pari-, kolmesataa vuotta.

  Tässä sanasta sanaan uutinen vuodelta 1846:

  Sanomalehti Kanawa, 18.02.1846, on kääntänyt suomeksi St Beterburgische Zeitungissa julkaistun artikkelin Wenäjän sotatie Tschetschnassa. — Loppuosa kommentista on suoraa lainausta.

  PIETARPORISTA

  Kaukason sodassa on se tähänasti ollut Wenäjän sotajoukolle suureksi vastukseksi ja vahingoksi, että vuorimaat, joiden läpi valtatiet kulkevat kantaavat synkkää metsää; sillä nämät metsät ovat olleet vihollisille soveliaina piilopaikkoina joista ne usiasti yhtäkkiä ovat karanneet läpikulkevan Wenäjän sotajoukon päälle, ja joihin ne voitetuinaki ovat saattaneet paeta, vahingon suotta tehtyä.

  Näitä metsiä on sentähden nykyjään ruvettu sotajoukolla kaatamaan ja polttamaan taikka kassaroimaan niillä paikoin, jossa viholliset tavallisesti kovasti vastustelivat ja Wenäläisiä joka läpimatkalla paljon surmasivat.

  Niin lähti viimmeisen Joulukuun sydämmessä, jo kesällä saadun käskyn mukaan, Kenraali Freytag Grosnajan linnasta Tschetschnan tienoille kuulusaa Goitinskin metsää hävittämään 10 Pataljoonin sotajoukolla, joka oli varustettu 10:llä kanoonalla ja kaikilla aseilla, joita tähän työhön tarvittiin; ja yht’aikaa ja yksille tienoille näiden kanssa meni Sundsan kylästä 20 Kompaniaa jalka- ja 7½ Svadronaa hevoisväkeä, 8 kanoonan keralla, edellisille turvaksi.

  Paikalle päästyä ryhtyi Freytagin väki 17 päivänä mennyttä Joulukuuta työhön, ja Tschetschnaloisille suureksi mielipahaksi ja alakuloisuudeksi kuului nyt kirveen pauket ja näkyi lakkaamaton yötä ja päivää kytövä tuli 5:teen päivään asti menneen Tammikuun jona työ lopetettiin, kaadettua ja poltettua kahen puolen maantietä yhteensä liki 350:nen Dessiatinan ala peloittavaa metsää, joka vuosikausia on ollut asujainten turvana.

  Se entinen tämän metsän läpi kulkeva kaitanen tie, jota Tschetschnalaiset, siinä Wenäläisille joka läpimatkalla tehdyn kovan vastuksen suhteen, ei muuksi kutsuneet kun ”Wenäjän sotatieksi”, on nyt tullut kahta kanoonan kantamaa entisestään leviämmäksi, ja ansaitsee nyt oikeen todella nimen ”Wenäjän sotatie”.

  Tschetschnalaisia ja muita Kaukasolaisia oli kyllä, ylimmäisen päämiehensä Schamilin käskyn mukaan, kokounut enempi kun 10’000 miestä Soitinskin Metsää varjelemaan, ja melkein joka päivä oli näitä vastaan vähin tappeleminen: mutta kuitenkaan koko ajalla ei muuta vahinkoa Wenäläisille tullut, kun että Upseereja 1 kuoletettiin, 6 haavoitettiin, 2 muuten vioitettiin ja sotamiehiä 8 kuoletettiin, 62 haavoitettiin ja 9 muutoin vioitettiin: todella ”wähä menekki niiden etujen suhteen, jotka tämän yrityksen onnellisesta menestyksestä lähtevät”.

  St. Peterburgische Zeitung

  • Eipä tuo tarvinnut NLn hajoamisen niin sota alkoi ja tuskin nytkään rauhan tila on ikuinen kun viimeinen Tsetsenian sota oli niin keinoja kaihtamaton että tarvitaan vain yksi joukko katkeroituneita tsetseenejä niin sota taas alkaa olipa siinä järkeä tai ei. Lisäksi sodan uhkaa lisää radikaalit islamilaiset järkestöt naapurimaissa jotka voi myös olla USAn asialla. Nykyinen Tsetsenian presidentti on venäjä mielinen kuten osa tsetseeneistäkin ja jos asian nykyinen tilanne jatkuu useamman sukupolven ajan niin sodan vaara on silloin ohi. Siihen kyllä vaikuttaa myös miten Tsetsenian luonnonvarat hyödyttää tsetseenejä itseään eikä vain Venäjää ja miten tsetseenit tuntevat elävänsä vapaina hyvivoinnissa.

 6. Tämän kolumnin tasoista imperialismin ja totalitarismin perseennuolemista enää näkee harvemmin tänäpäivänä.
  Näitä vastaavia sai lukea viimeksi taistolaisilta joskus 70-luvulla kuinka kaikki ovat onnellisesti ja vapaaehtoisesti osa Stalinin Neuvostoliittoa, joka on luonut kestävän ja ikuisen rauhan valtaamilleen… eikun siis vapaaehtoisesti itseensä liittämille satelliiittivaltioikseen ryhtyneille kansoille.

  Kadyrovilla on tiukka ote Tsetseeniassa ja vankka ”suosio”, koska hänen vastustajillaan ja toisinajattelijoilla on tapana ”kadota”, kuten maan homoseksuaalilla väestönosalla.

  • Kadyrovin hallinnossa on varmasti vikansa ja vallassa pysyminen on varmasti vaikeaa maassa jossa on uskonnosta johtuvia ihmisoikeuksien loukkauksia ja niistä johtuvia tappoja ja nk. kunniamurhia sekä vasta käyty sota islamistien ja maallistuneiden islamistien kesken joita Venäjä tuki sodassa. Sellaisessa tilanteessa tiedustelulla on ratkaiseva asema hallinnon pystyssä pitämiseksi vaalien välisen ajan mutta on epäuskottavaa että hallinto surmaisi homoja kun se on islamin vastaista koska lainsäädännön perusteella homot tuomitaan vankilaan mutta on islamisteja jotka saattaa tappaa homoja.

 7. Suomessa maaperän rikkaudet poikivat rahaa ulkomaille. Kotoista banaanitasavaltaamme paremmassa asemassa eivät ole monet Afrikan maat, puhumattakaan öljyalueilla asuvista sukukansoistamme. Kansalaisaktiivisuutta kaivoslain suhteen on onneksi maassamme virinnyt. Kansalaisaloite herätti väkeä. Kyllä paikkakuntalaisten ja omavaltiolaisten kuuluu saada hyvä osuus maaperän rikkauksista. Mitenhän norjalaiset ovat pitänet niin hyvi puoliaan ? Öljyrahat jäävät kotimaahan. Eivätkä ole edes EU:ssa!
  Monet sodat ovat ovat raaka-ainesotia. Miltei kaikki. Öljyputketkin liittyvät sekä Tshetshenian että Afganistanin kahinoihin. Itämerelle toivotaan rauhaa. Tietenkin Venäjän etu putkien suhteen ei ole meille haitaksi ellei tyhmä ulkopolitiikka tietoisesti halua viedä siihen suuntaan. Viime aikoina suurin huolenaihe onkin ollut Suomen surkein ja ala-arvoisin ulkopolitiikka ulkoministeri Erkon jälkeen sitten toisen maailmansodan.

 8. Venäläistä mediaa seuratessa, olen havainnut varsinkin venäläiskonservatiivisissa piireissä orastavan huolen maan väestösuhteiden tulevista muutoksista, kun juuri islamilainen osuus kansasta lisääntyy, suuremman syntyvyyden, mutta myös uskonnollisen kääntymyksen vuoksi.
  Jotkin venäläiset vanoilliset ja islamkriittiset tahot suosittelevat jopa noiden tasavaltojen itsenäistymisen kannustamista, kuten Tsetsenian ja etenkin Tatarstanin.
  Jo nyt Tsetseeneillä on kokaan suurempi vaikutusvalta,varsinkin armeijassa ja turvallisuussektrilla.
  Tatarstan on onnistunut lisäämään taloudellista autonomiaansa.

  • Tätä meidän valtion hyvinvointia oli kehittämässä vain ja ainoastaan CCCP. Ennen tuota oltiin kehitysmaa, mutta kun saimme rahaa kaiken paskan myynnillä Neuvostoliittoon niin jopas alkoi kehitys kukoistaa. Tätä faktaa ei vieläkään tuoda esiin. Sitten Neukku romahti ja mitä samaan aikaan tapahtui Suomessa? Lama jonka jälkiä korjataan vieläkin. Mitä läntiset arvot on meille tuoneet muuta kuin velkaa ja mäkkärit

 9. Tatarstanissa, maailman pohjoisimmalla muslimialueella, on vallinnut sopusointu ja rauha eri uskontokuntien välillä. Alue on myös Venäjän vaurainta seutua.
  Joka puolella Venäjää on nurinaa itsenäisyyden puutteesta ja se onkin iso haaste – kuinka antaa vapautta ja kuitenkin pitää yhdistävänä kielenä venäjä. Mitä järkeä olisi kadottaa hyvä yhteinen ymmärryspohja yli sadalle kansallisuudelle ? Ettäkö englanti tilalle ? Se olisi järjettömyyden huippu.

 10. https://grizzom.blogspot.com/

  https://tkelly6785757.podomatic.com/

  https://northerntruthseeker.blogspot.com/

  http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/

  Voi hyvää päivää monia näitä kommentteja ja kirjoittajia! Vältellään viimeiseen asti todellisten syyllisten nimiä!!!!!!!!!

  https://careandwashingofthebrain.blogspot.com/2019/10/who-is-pushing-unlimited-immigration-on.html

  KETÄS NYT TÄMÄN KAIKEN TAKANA ON ÄLKÄÄ NYT ENÄÄ VIITSIKÖ!!

 11. Tsetsenian tilanne näyttää olevan olevan lännestä katsottuna aika sekava mutta vaaleja on pidetty ja nykyään presidenttinä touhuaa Ramzan Kadyrov mutta puolueista ei oikein ole kuvaa muuta kuin että puolueet on islamistisia ja Kadyrovin maallistuneempi puolue on myös kääntynyt sharialakiin päin että tukalaa siellä on asua sharialain voimassa ollessa kenelle tahansa. Tsetsenia on Venäjän liittovaltion osa mutta Kadyrov saa hoitaa maansa sisäisetasiat haluamallaan tavalla ja puhutaan lavastetuista oikeuden käynneistä kadyrovin puoluetta vastaan toimivista esim. ihmisoikeusaktivisteista ja katoamiset on myös liittyneet siihen kun ISIS on värvännyt nuoria taistelemaan Syyriaan ja yksi palanneista kertoi saaneensa 8 kk ehdotonta vankeutta palattuaan Syyriasta. ISIS toimii myös Tsetseniassa että terroriiskuja on luvassa ja sen taistelijoiden katoamisia ja vangitsemisia tiedossa.

 12. Venäjä saa syyttää Tsetsenian tilanteesta Nla kun se meni tukemaan afganistanin silloista marxilaista hallintoa asein kuten nyt NATO tukee länsimielistä hallintoa ja NLn tuesta seurasi sitten Tsetsenian radikalisoituminen kun sieltä lähti porukkaa sotimaan uskonveljiensä puolesta ja amerikkalaiset keksi sitten lähettää ne takaisin Tsetsianiaa kun itse alkoi sotimaan Afganistanissa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here