On sanottu, että Syyrian sodassa on hyvin monta osapuolta. Todellisuudessa siinä on vain kaksi osapuolta, kuten sodissa yleensä: laajenemishaluiset hyökkääjät ja alueen puolustajat.

Hyökkääjiin kuuluvat Yhdysvallat, Englanti, Ranska, Israel, Turkki ja Saudi-Arabia sekä kaikki muut maat, jotka ovat osallistuneet ”koalitioon” tukemalla hyökkääjiä jollain tavalla. Puolustajia ovat Syyria ja sen liittolaiset, joita ovat Venäjä, Iran ja Hisbollah. Ja Syyrian kansa.

Syyria on kuin kakku, josta hyökkääjät haluavat kukin oman palansa, omien intressiensä mukaisesti. Kakkupala voi olla maa-alue, jota havitellaan (Turkki, separatisti-kurdit, Israel), luonnonvarat (lähes kaikki hyökkääjät) tai vaikutusvalta Lähi-idässä (lähinnä maailmanpoliisi Yhdysvallat, Turkki, Israel ja Saudi-Arabia).

Aluksi kurdien YPG- ja YPJ-joukot (YPG on kurdien kansansuojelujoukot ja YPJ sen naisosasto) olivat puolustajia – niin kauan kuin he taistelivat Kobanesta ja muista omista kaupungeistaan ja saivatkin ne takaisin ISIS-taistelijoilta. (ISIS-taistelijoilla tarkoitan kaikkia niitä lukemattomia islamistitaistelijajoukkioita ja palkkataistelijoita, joita Syyriassa esiintyi sodan aikana, myös nimiään vaihdellen.) Mutta liittouduttuaan Yhdysvaltojen kanssa he lähtivät havittelemaan isompaa palaa ja Syyrialle tärkeitä öljykenttiä – Yhdysvaltojen yllyttäminä ja voimakkaalla tuella.  Siellä aavikoilla ei asunut kurdeja eikä muitakaan kansoja. He muuttuivat kakkupalan hamuajiksi. Israel oli tukenut jo pitkään separatisti-kurdeja oman valtion havittelemisessa Syyriasta, koska se heikentäisi Syyriaa ja siten olisi edullista Israelin pyrkimyksille muun muassa Golanin kukkuloiden suhteen.

Kaikki hyökkääjät ovat sijoittaneet jotain kakkupalansa saamiseksi. Sen vuoksi sodan lopettaminen ei ole kivutonta. Kukapa lähtisi Syyriasta saamatta murustakaan? Pala kakusta pitäisi saada, kun on sen eteen jotain uhrattukin. Isot summat rahaa, aseistusta, pommeja, taistelijoiden koulutusta ovat kaikki hyökkääjät investoineet kakkupalaansa ja YPG:n taistelijat myös ihmishenkiä.

Sen vuoksi Syyrian presidentin Bashar Al Assadin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin toistuvat vaatimukset siitä, että kaikkien kutsumattomien, laittomasti maassa olevien sotajoukkojen pitää poistua maasta, kaikuivat kuuroille korville.

Kukaan ei ole poistunut kokonaan. Yhdysvallat veti sotilaitaan pois vain Pohjois-Syyriasta, kun Turkki uhkasi hyökätä sinne. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan  varmaan uhkasi presidentti Donald Trumpia sinkkiarkkujen lähettämisellä Atlantin yli ellei Yhdysvallat vedä sotilaitaan pois alueelta, jonne Turkki halusi hyökätä. Trump ei pidä sinkkiarkuista. Ja olisihan se ollut ensimmäinen kerta historiassa, jolloin Nato-sotilaat ampuvat Nato-sotilaita. Noloa. Yhdysvallat siirsi sitten nämä sotilaansa Irakin pohjoisosiin. Irak puolestaan ei haluaisi heitä sinne.

Syyrian kurdit

Julkisuudessa kurdeista puhutaan yhtenä tasaisena massana. Kannattaa muistaa, että hekin kuuluvat poliittisesti eri ryhmäkuntiin, äärivasemmistosta äärioikealle. Kaikki Syyrian kurdit eivät myöskään kannata itsenäistä kurdivaltiota, itsehallintomallia ehkä monet, mutta isot joukot asuvat ja tekevät työtä eri asuinalueilla Syyriassa vallan tyytyväisinä. Vapaa Kurdistan ei kuulu kaikkien vaatimuksiin.

Kurdit ovat yksi Syyrian vähemmistökansallisuuksista, joita on todella monta. Ennen sotaa kurdeja oli 1,7 miljoonaa, alle 10 prosenttia Syyrian väestöstä. Sattuneista syistä Syyrian väestönlaskenta ei ole nyt täysin ajan tasalla. Väkeä on vaeltanut uusille alueille Syyriassa ja ainakin 3 miljoonaa on muuttanut ulkomaille. Pohjois-Syyrian kansoista kurdeja on noin 30 prosenttia, ja loput 70 prosenttia ovat arabeja, armenialaisia, turkmeneja ja muita. Yle tosin väitti, että kurdeja olisi alueella 50 prosenttia. Se pitää paikkansa vain parin suurimman kaupungin suhteen, ei koko alueen.

Kurdit asuvat myös Syyriasssa hajallaan, sekoittuneena muihin Syyrian kansoihin. Suurin osa heistä asuu suurissa kaupungeissa, kuten Damaskos ja Aleppo. 

Itsehallintoalue Rojava syntyi heinäkuussa 2012, jolloin Syyrian pohjoisosista pieni alue siirtyi Syyrian hallituksen alaisuudesta YPG-joukkojen, Kurdien kansallisneuvoston KNC:n sekä Demokraattisen liittopuolueen PYD:n hallintaan. Syyrian armeija vetäytyi rauhanomaisesti alueelta ampumatta laukaustakaan.

Rojavaan luetaan kuvassa sinisillä ja punaisella merkityt alueet Syyrian pohjoisrajan tuntumassa. Lähde

Rojavan väestömäärä olisi mielenkiintoista tietää. Wikipedia jättää sen kertomatta jokaisella sitä käsittelevällä sivullaan ja aluekin on vaihteleva. Jollain sivulla sanottiin Pohjois-Syyrian asukasmääräksi 2 miljoonaa, kaikki asukkaat mukaan lukien. Sen mukaan kurdeja olisi siellä 700 000, noin Helsingin asukasmäärä. Myös väite, että noin miljoona Syyrian kurdia asuisi muualla, isoissa kaupungeissa, tukee tuota lukua.

Öljyn kiilto silmissä

Sodan alkuvaiheessa kurdien sotilaat, YPG- ja YPJ-joukot, puolustivat omaa aluettaan Rojavaa. Kobanen taistelut ja kurdien naistaistelijat tulivat valtavirtamedian kautta tutuiksi koko maailmalle.

Syyrian armeijan tappioiden ja ISIS-taistelijoiden menestyksen myötä kurdit halusivat liittoutua voittajan kanssa. He liittoutuivat siis Yhdysvaltojen, Assadin pahimman vihollisen kanssa. He päättivät myös käyttää Assadin heikkoutta hyväkseen ja edetä Itä-Syyriassa laajalle alueelle, jossa on Syyrialle tärkeät öljykentät. Näiden valloitusretkien jäljiltä Yhdysvallat miehittää vielä pienellä sotilasjoukollaan öljyn tuotantoalueita muun muassa Dei Ezzorissa.

Kun Yhdysvallat veti joukkonsa pois Pohjois-Syyriasta, kurdit joutuivat pyytämään apua Assadin armeijalta. Ja Assad tuli apuun. Alun perin kurdien olisi pitänyt liittoutua ainoan tukijansa kanssa. Tai Venäjän kanssa. Liittoutuminen Syyrian hallintoa kaatamaan tulleen vihollisen kanssa ei ollut mielestäni eettisesti kestävällä pohjalla.

Syyrian öljykriisi

Ennen sotaa Syyria tuotti 400 000 barrellia öljyä joka päivä. Suuri osa siitä vietiin Eurooppaan. Kaikki hyökkääjät tietysti ovat olleet kiinnostuneita saamaan haltuunsa Syyrian öljykentät.

Siinä onnistuivat ensin ISIS-taistelijat. He myivät Syyrian öljyä lähinnä kavereilleen Turkkiin, josta sitä välitettiin eteenpäin.

Vallattuaan Syyrian itäosassa tärkeimpiä öljykenttiä Yhdysvaltojen tuella kurditaistelijat alkoivat myydä öljyä muun muassa Israelille yhteistyössä kansainvälisten öljy-yhtiöiden ja Turkin kanssa. Kurdit siis ottivat itselleen, Rojavassa asuvalle muutaman sadan tuhannen vähemmistölle, Syyrian hallinnon tärkeimpiä tulonlähteitä ja vahingoittivat siten vakavasti epätoivoista sotaa käyvän Syyrian hallinnon taloutta. Tämäkään ei ole mielestäni eettisesti kestävällä pohjalla.

Yhdysvaltojen ja kurditaistelijoiden valloitusretki johti siihen, että entinen öljynviejämaa Syyria joutui ostamaan öljyä Iranilta omiin tarpeisiinsa. Tämän todistaa välikohtaus Gibraltarilla, jossa iranilainen Syyriaan matkalla ollut öljytankkeri pysäytettiin Yhdysvaltojen pyynnöstä (perusteena pakotteet Syyriaa vastaan).

Syyrian öljykriisi johtuu tietysti myös öljykentille sodan aikana tehdyistä tuhoista. Länsiosassa, nyt Syyrian hallinnon alaisessa Raqqan provinssissa, Al-Tabqahin öljykentän johtaja Ali Ibrahim sanoo, että lähes kaikki öljylähteet ja öljyputket sillä alueella ovat vaurioituneet Yhdysvaltojen koalition Raqqan alueelle tekemissä ilmaiskuissa. Nyt ovat korjaustyöt alkaneet Raqqan, Homsin ja Haman provinssien öljykentillä.

Turkin hyökkäys

Turkin Syyrian pohjoisosaan tekemän hyökkäyksen ensimmäisenä päivänä, kun muutama pommi vasta oli pudotettu YPG-taistelijoiden tukikohtiin ja linnoituksiin, kurdien sotajoukot ja siviilit lähtivät suurin joukoin maantielle nyssäkät kädessään. Tämä oli ehkä ohjeitten mukainen mediatemppu; tv-kamerat olivat paikalla ja seurasivat ”pakolaisvirtaa”. Kurdit saivat koko maailman huomion ja tuen osakseen: ”kurdeja lahdattiin”. Koko lahtauksessa taisi tulla 7 kuolonuhria eikä ole todistettu, että he olisivat kuolleet pommituksessa. Jopa Yhdysvaltojen republikaanipuolue haukkui presidentti Donald Trumpin päätöksen vetää sotilaat alueelta.

Missä muuten nyt ovat nämä maantiellä vaeltavat kurdit? Lienevät palanneet koteihinsa, kun juttua miltään pakolaisleiriltä ei ole näkynyt. Kyllä Ylen toimittaja semmoisen sieltä bongaisi, jos mitään olisi.

Sitä vastoin Syyrian kansasta, joka on kärsinyt sodasta ja väkivallasta jo 7 vuotta, ei ole ollut huolta. Noin 400 000 syyrialaista on kuollut sodassa. Miljoonat ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Mielenosoituksia ei pidetty, kun Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten pommit putosivat Syyriaan vuosi toisensa jälkeen ja ISIS-taistelijoiden palkka-armeijat terrorisoivat syyrialaisia, katkoivat kauloja, vangitsivat, raiskasivat ja hävittivät Syyrian arvokkaita arkeologisia ja historiallisia muistomerkkejä.

Rauhanliikkeetkään eivät vastustaneet Syyrian sotaa ennenkuin sodan käännekohta saavutettiin syksyllä 2016. Venäjä oli vihdoin tullut, Assadin hallinnon pyynnöstä, Syyrian armeijan tueksi syksyllä 2015. Syksyllä 2016 ”Aleppon kirkonkellot” kaikuivat halki Euroopan, kun länsimaiden valtavirta ei halunnut terroristiryhmien väkivallan ja tuhon loppuvan Aleppossa. Vaadittiin Venäjän lopettavan pommituksensa ISISin tukikohtiin. Syyrian armeija sai Aleppon haltuunsa joulukuussa 2016 ja palkkataistelijat kärrättiin Idlibiin. Yhden maailman vanhimman kaupungin jälleenrakennus saattoi alkaa mittavien tuhojen jälkeen.

Sotšin historiallinen sopimus

Turkin presidentti Erdogan lähti mielellään Sotšiin tapaamaan presidentti Putinia 22.10. sovitun tulitauon aikana. Neuvottelut kestivät yli 6 tuntia, paljon aiottua kauemmin. Jompi kumpi oli aika jääräpää – tai molemmat.

Tulos oli hyvä. Turkki lupasi lopettaa sotatoimensa, mikäli YPG-taistelijat vetäytyvät sovitulta rajaseudun vyöhykkeeltä ja vievät raskaan aseistuksen mukanaan. YPG:n linnoituksia ja tykistökeskuksia piti myös purkaa tältä alueelta. Palaakaan ei Syyriasta luovutettu Turkille. Siviilit saavat asua kodeissaan, joten mitään median mainostamaa ”pakolaisvirtaa” ei tule.

Turkin yhdessä Venäjän sotilaspoliisin kanssa valvoma vyöhyke on vain 120 kilometriä pitkä ja 32 kilometriä syvä, Tal Abiadin kaupungista Ras al-Ainiin. Osana sopimusta YPG-taisteljat vetäytyvät myös Manjibin ja Tel Rifaarin kaupungeista. Muuta raja-aluetta valvoo Syyrian rajavartiosto ja armeija, kuten normaalia onkin, mutta ainakin alussa Venäjän sotilasaspoliisin avustamana.

Presidentti Assad ja kurdien YPG:n alaisuudessa taistelevien SDF-joukkojen komentaja Mazloum Abdi olivat erittäin tyytyväisiä sopimukseen. Kiitos, Venäjä, sanoi Abdi.

Kaksinaismoralismia paljaimmillaan

Syyrian kohtaloissa näkyy lännen kaksinaismoralismi ja tekopyhyys paljaimmillaan. Hyvää on se, että lännen kaksinaismoralistit vihdoin vastustivat hyökkäystä Syyriaan –  kun sen teki Turkki. Mielellään olisin nähnyt vastustusta myös aikaisemmin, kun Syyrian kansaa tapettiin ja pommitettiin 7 vuotta. Pommituksia tekivät ainakin Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Israel ja Turkki. Ja kauloja katkoivat näiden maiden kouluttamat, rahoittamat ja aseistamat vierastaistelijat.

Länsimaiden hyökkäys Syyrian kimppuun johtui siitä, että se on itsenäinen maa, joka ei koskaan omassa politiikassaan taipunut lännen hegemonistien tahtoon. Sen sijainti on myös geopoliittisesti tärkeä. Sodan tarkoitus oli saattaa Syyria kaaokseen, ”eliminoida” (lue: murhata) presidentti Assad ja asettaa hänen tilalleen lännelle myötämielinen nukkehallitsija. Hyökkääjät ehkä myös halusivat pilkkoa Syyrian pienempiin osiin, joissa kukin valloittaja saisi sitten kukkoilla.

Nyt on tärkeää saada kaikki Syyrian kakkua jakamaan tulleet hyökkääjät poistumaan Syyriasta. Tästäkin oli puhetta Sotšissa 22.10., jolloin presidentti Putin taas kerran vaati luvattomien joukkojen poistumista Syyriasta. Ehkä shakkimestari saa tämänkin joskus aikaan. Syyrian kansa ansaitsee jo rauhan ja jällenrakentamisen ajan.

Marjaliisa Siira on eläkkeellä oleva toimittaja.

Artikkelikuva: dailymotion

Lähteet

Luettelo muutamista tärkeimmistä lähteistäni, joita suosittelen luettavaksi/kuunneltavaksi, jos haluaa saada lisää tietoa ja ymmärrystä Syyrian tapahtumista. Monet yllä olevassa jutussani mainitsemani asiat ja arviot esiintyvät useissa näistä lähteistä.

Yleistä taustaa ja mediakritiikkiä:

LaRouche|PAC (16.10.2019): Peace Breaks Out In Syria: An Interview with Hussein Askary

Alison Banville | Global Research (17.10.2019): Truth About Syria.”How Could Corporate Journalists Get Away with Their Lies…”

Tyler Durden | ZeroHedge (20.10.2019): Escobar: Syria May Be The Biggest Defeat For The CIA Since Vietnam

Syyrian shakkilauta ja Venäjän rooli:

Will Englund | Washington Post (14.10.2019): In the Middle East, there’s one country every side talks to: Russia

Federico Pieraccini | Strategic Culture Foundation (16.10.2019): The Russian Masterpiece in Syria: Everyone Wins

Kurdit & YPG:n perustaminen:

Victor Stoilov | South Front (16.10.2019): Syrian Kurds are not helpless victims?

Voltairenet.org (16.10.2019): PKK/YPF terrorism, a border-based definition

Shakkimestari puuttuu peliin, Sotshin sopimus:

RT (22.10.2019): Russian & Syrian forces to deploy to northeastern Syria outside Turkey operation zone – Putin-Erdogan agreement

Alex Christoforou | The Duran (18.10.2019): Putin’s Syria Master Class Signals End of Regime Change Wars (Video)

Umut Uras | Al-Jazeera (23.10.2019): Turkey, Russia reach deal for YPG move out of Syria border area

RT (23.10.2019): ‘Thanks Russia!’: Kurdish military chief welcomes Russian peacekeeping patrols

22 KOMMENTTIA

 1. ”Kaksinaismoralismia paljaimmillaan

  Syyrian kohtaloissa näkyy lännen kaksinaismoralismi ja tekopyhyys paljaimmillaan.” — ”Länsimaiden hyökkäys Syyrian kimppuun johtui siitä, että se on itsenäinen maa, joka ei koskaan omassa politiikassaan taipunut lännen hegemonistien tahtoon. ”

  Tuossa kirjoittaja kiteyttää totuuden lännen rappeutuvasta ’patologisesta arvoyhteisöstä’ joka on onnistunut kurittamaan maailmaa ja sen kansoja näihin päiviin asti — ja yhä jatkaa kuritustaan.
  Mutta onneksi idästä on noussut vastavoima joka koko ajan vahvistuu ja toivottavasti pystyy pakottamaan tämän läntisen psykopaattisen ja imperialistisen ’kurittaja-koaliition’ kaidemmalle tielle.

  Ikävää ettei maamme ole mukana tässä maailman kansojen itsenäisyyttä ja suvereenisuutta puolustavassa idän tervehenkisemmässä koaliitiossa vaan olemme valinneet – tai maatamme johtava ja kansan ääntä kuulematon eliitti on valinnut – sivistystä esittävien mutta todellisuudessa tekopyhien ja vielä barbaariselle tasolle jääneiden lännen Nwo-globalistien (’rappari-illujen’) muodostaman koaliition.

  • Pelimies Trump
   An Imperfect Bit of Statecraft
   Trump cancels the pullout from Syria then flip-flops, threatens war with Turkey and gives money to terrorists
   PHILIP GIRALDI
   The long nightmare in Syria might finally be coming to an end, but not thanks to the United States and the administration of President Donald Trump.
   Trump’s boast that “this was an outcome created by us, the United States, and nobody else” was as empty as all the other rhetoric coming out of the White House over the past two and a half years.
   Nevertheless, it now appears that the U.S. military just might finally be bidding farewell to an exercise that began under President Barack Obama as a prime bit of liberal interventionism, with American forces illegally entering into a conflict that the White House barely understood and subsequently meddling and prolonging the fighting.
   http://www.unz.com/pgiraldi/an-imperfect-bit-of-statecraft/

  • Maailmaa on voimakkaasti ajettu sellaiseen tilaan, jossa puolueettoman keskusta-aseman säilyttämisestä tulee mahdotonta. Tämä on erityisesti Suomen kannalta ikävää, koska keskusta-asema ääripäiden välillä olisi meille luontainen ja toimiva vaihtoehto. Tämä asema on palvellut meitä hyvin sekä ulkopolitiikassa että talous- ja sosiaalipolitiikassa. Pohjoismainen hyvinvointivaltiomalli on selkeästi ääripäitä kartteleva, sekä oikealta että vasemmalta oppeja soveltava poliittinen ”hybridi” (anteeksi sanavalinta). Samoin ulkopolitiikassa Suomi toimi jonkin aikaa taitavasti idän ja lännen välissä ja pystyi säilyttämään toimivat suhteet molempiin suuntiin.

   On järkyttävää ja rikollista se, että jos et hyväksy länsikoalition toimia ja näet niiden tekopyhyyden läpi, niin sinua aletaan automaattisesti kutsua Putinin trolliksi. Venäjä on väkivalloin koossapidettävä federaatio ja joutaisi hajottaa samalla tavalla kuin EU ja Kiina ja erityisesti USA, joka on liittovaltioinstuutioiden puolesta läpimätä ja joutaisi tunkiolle. Liittovaltio on sitä ongelmallisempi, mitä enemmän sillä on maailmanlaajuista vaikutusvaltaa. Tässä suhteessa Venäjä on pienin paha ja se joutuu toimissaan ottamaan huomioon vallitsevat moraalikäsitykset ja järjen toisin kuin täysrikolliseksi ja mielipuoleksi heittäytynyt USA liittolaisineen. Venäjän ja Kiinan oletettu ”hyvyys” johtuu niiden suhteellisesta altavastaaja-asemasta ja ylivaltaan päästessään ne toimisivat täsmälleen yhtä röyhkeän ylimielisesti kuin länsi.

   Kuitenkaan eivät mainitut liittovaltiokolossit riitä, vaan maailmanvaltaa tavoitellaan ja ilmeisesti se halutaan toteuttaa keinoilla millä hyvänsä. Suursota Lähi-Idässä on tietenkin yksi keskeinen keino. Toinen keino on ajaa kansat kaaokseen ja sisällissodan partaalle mm. moraalikäsityksiä ja elämäntapoja mm. median kautta jatkuvasti muuttamalla. Tämä erottaa edistysmieliset ja konservatiivit jyrkästi ja katkerasti toisistaan. Joka puolella luodaan ongelmia, joihin Uusi Maailmanjärjestys ilmeisesti aikoo tuoda ratkaisut.

 2. Jokaisen Syyrian asioista ja varsinkin viimeviikkojen rauhanprosessista kiinnostuneen kannattaa katsoa alla mainittu video, joka on myös Marjaliisan lähdeluettelossa.

  Videolla haastateltu Hussein Askary eli nuoruutensa Irakissa. Hän puhuu äidinkielinään irakia ja kurdia, lisäksi lukuisia muita kieliä. Nyt hän asuu Ruotsissa ja toimii Schiller Instituutin tutkijana ja aktivistina. Hän on ollut mukana tekemässä niitä taustaselvityksiä ja julkaisuja, joihin Kiinan BRI-hanke osittain perustuu. Mm. Syyrian jälleenrakentamisesta on tehty pitkälle menevät suunnitelmat.

  Videolla kuulette sellaisen analyysin Syyrian sodasta ja rauhasta, jota ette tule koskaan kuulemaan YLE:n ohjelmista tai lukemaan valtamedian julkaisuista. Kannattaa unohtaa kaikki, mitä YLE on asiasta koskaan sanonut ja kuunnella avoimin mielin.

  https://larouchepac.com/20191016/peace-breaks-out-syria-interview-hussein-askary?fbclid=IwAR2yp9O3mfsuPCyVVb5kwaHIsBoIBDWs70sHK8WHAGAxTEdp86HoQBLiuVk

  • Mahtava video. Todella kannattaa unohtaa itsensä pelleksi tehnyt Yle ja koko meidän ja maailman v-media propagandoineen.
   Kuten aurinko nousee idästä niin sieltä näyttää nousevan myös uusi uljaampi maailma. Kiina ja Venäjä tekevät sen mitä lännen patologinen arvoyhteisö ei koskaan pystyisi tekemään.
   Turhaan en ole pannut toivoa itään ja jo kauan sitten luopunut ajatuksesta että tästä psykopaattien luomasta ja koko ajan yhä pahemmalta löyhkäävästä lännen sikolätistä voisi rakentaa mitään kunnollista ja kestävää kun sen suurin vahvuus on ollut pelkkä taito kahmia kaikki omiin käsiin.
   Trump sionisteineen ja neokonnineen on nyt ahtaalla ja pakon edessä ja koko läntinen mätänevä kulttuuri perikadon edessä. Siihen heidän on vain sopeuduttava eikä ydinsotaa kannata harkita koska se tuhoaa myös heidät.
   Spengler tiesi jo sata vuotta sitten että näin tulee käymään. Ihmeellinen mies.

   Mutta onko tämä edessä oleva länsimaiden perikato huono asia lainkaan? Siitähän avautuu myös Euroopalle uusi tie, meillekin. Ja kaikki tehdyt virheet voidaan korjata aivan kuten Israelin Lähi-idässä tekemätkin — palestiinalaisten kohtaloa unohtamatta.

   Hussein Askary, author of Extending the New Silk Road to West Asia and Africa: A Vision of an Economic Renaissance, and member of the Schiller Institute, discusses the breakthrough developments leading up to and in the aftermath of President Trump’s decision to withdraw U.S. troops from northern Syria. Askary lays out the interests at hand, and the consequences of this bold move, which were obviously coordinated with President Putin of Russia and regional players in the Middle East.

   • Truth_hunter 29.10.2019 at 16:21

    Hätkähdyttävintä Hussein Askaryn haastattelussa on hänen maailmankuvansa. Miten täydellisesti se poikkeaa kaikesta siitä, mitä YLE:n johto haluaa meidän asioista ajattelevan ja mitä itse asiassa YLE:n omahyväiset toimittajat asioista ajattelevat.

    Maailma voidaan nähdä ja ymmärtää aivan toisin, itse asiassa täysin vastakkaisella tavalla. Askary on kulkenut pitkän tien, joka esimerkiksi minut olisi masentanut lopullisesti. Askary ei vain säteile optimismiä, hän ON se mitä optimismilla tarkoitetaan.

    Jos Truth_hunter et ole nähnyt videota, jossa Askary kertoo tiestään, suosittelen lämpimästi:

    https://www.youtube.com/watch?v=B9k93VtGNOw&feature=share

 3. Syyria kakun jakaminen on vielä kesken ja Assad saa vielä odotella aikansa että Putinin suunnitelma vieraiden joukkojen poistumisesta Syyriasta toteutuu. Assadin ongelma on armeijan pienuus ettei se pysty vastaamaan kaikkiin tapahtumiin maassaan kun vielä on sodassa lännen tukemia jihadistija vastaan Idlipissä ja tästä armeijan pienuudesta johtunee että kurdimilitantit turvautuivat USAin kun USAn ja Israelin kokoama ja aseistama terroristiryhmä hyökkäsi Irakissa ja Syyrissa. ISIS oli USAn esitys maailmalle perustellakseen tunkeutumisensa Syyriaan. Vaikein tapaus näistä Syyrian kakunjakajista on USA joka on nyt päässyt öljyn makuun ja on niin suuri sotilasmahti ettei Assadin joukot riitä sitä ajamaan pois Syyriasta.vaikka USAn joukkoja on vain n.1000 sotilasta mutta Irakista niitä joukkoja löytyy lisää mutta sitäkin nyt mutkistaa se että Irakin raja on Assadin joukkojen hallinnassa. Olisiko USAn joukkojen karkoittamistavaksi otettu nyt huoltoreitin katkaiseminen.

 4. Jonsse 29.10.2019 at 11:21:
  ”Venäjän ja Kiinan oletettu ”hyvyys” johtuu niiden suhteellisesta altavastaaja-asemasta ja ylivaltaan päästessään ne toimisivat täsmälleen yhtä röyhkeän ylimielisesti kuin länsi.”

  Voi olla noinkin mutta myös toisin.
  Jos ihmiseen on sisäänrakennettu muuttumaton ahneus ja taipumus psykopatiaan niin silloin tuo on totta.
  Kuitenkin on faktaa siitä, että se pätee vain muutamaan prosenttiin meistä ja että kulttuuri muokkaa geenejä ja niistä suuri osa on siksi mahdollista sammuttaa ja jalostaa, vähän samaan tapaan kuin koiran voi opettaa tottelevaiseksi. Tarvitaan vain sellainen isäntä joka pystyy kasvattamaan ja opettamaan sen tavoille. Ilman sitä siitä tulee helposti rakki, geeniensä vanki.
  Kulttuureiden ja yhteiskuntien suurin ongelma on siinä että harvalukuiset psykopaatit (1-2% väestöstä) nousevat yleensä johtoon (isänniksi) ja seuraus on tietenkin että kansan jalostamis- tai sivistämisprosessi epäonnistuu ja syntyy paljon pelkkiä ’rakki-yksilöitä’. Niiden varassa toimiva kulttuuri hajoaa ja ajautuu kaaokseen tuhoten lopulta itsensä kuten oman kulttuurimme nykytila kertoo.
  On voitu osoittaa että idän kulttuureissa psykopaattisia geenejä on vähemmän kuin lännen mikä avaa uusia mahdollisuuksia kulttuurille. Vähemmän psykopaattisen johdon ei tarvitse sortua samanlaiseen kulttuurin turmelemiseen kuten lännessä.

  Varmin tie kuitenkin estää psykopaattien valtaan pääsy on panna heidät telkien taakse. Pahimmat ihan fyysisten telkien ja muut siten että heidät pidetään kansanvallan avulla pois johtotehtävistä.
  Kun nykyinen edustuksellinen demokratia ei sitä mahdollista niin siksi sen korvaaminen todellisella kansanvallalla on välttämätöntä. Kansat eivät vain vielä ole valmiita siihen ja eliitit tekevät kaikkensa torjuakseen kansan pääsyn ohjaamaan valtiolaivaa ja huolehtimaan siitä että sillä on oikea ja kansan parasta ajatteleva johtajaporras.
  (Muuten esim. apinalaumoissa tämä toimii ja ellei johtaja toimi lauman parhaaksi se potkitaan pois ja valitaan uusi. Laumalla ei ole varaa sellaiseen johtajaan. Mutta ihmislaumalla kumma kyllä näyttää olevan.)

  • Totuus läntisestä ’patologisesta arvoyhteisöstä’ tiivistyy hyvin Israelin sionistien suhteessa palestiinalaisten kansanmurhaan
   Psykopatiaa voidaan nähdä jopa kirkon toiminnassa kuten tämä artikkeli kertoo. Englannin kirkko on asettunut tukemaan Israelin sionisteja ja palestiinalaisten kansanmurhaa
   Artikkelissa kaksi Israelin kansalaisuuden sionistien väkivallan takia hylännyttä (Gilad Atzmon ja Miko Peled) saavat näin kirkon tuomion palestiinalaisten oikeuksien puolustajina
   The Church of England Apologises for Talk on Palestine
   IAN FANTOM
   …My group, Keep Talking, was set up in 2010 in order to maintain a presence in London of the 9/11 Truth movement, following its rapid decline and in-fighting over allegations of ‘antisemitism’. Since then we have held meetings every month, with just three being cancelled because of interventions by the Israel lobby. However, we had subsequently had two talks by Israeli-born Gilad Atzmon, who had renounced his Jewishness and called into question the concept of Jewish identity.
   These meetings passed off without incident, and so I was emboldened to invite Miko Peled to give a talk about his experiences. He too had been born an Israeli Jew, but when his ten-year-old sister was killed in a Palestinian suicide bombing he started to find out what could induce his Palestinian neighbours to act so desperately. He subsequently wrote books on the subject, most notably ‘The General’s Son’.
   Miko Peled told us that he had just attended the Labour Party conference, where he had given a talk at a fringe meeting. The main topic of conversation had been Palestine. But he did say that he had been described as “the most antisemitic person in the Labour Party”.
   That was so ridiculous, since he was an Israeli Jew, that he gained a round of applause. This was clearly fake antisemitism. At the end of his talk, when thanking him, I felt that the initial round of applause could possibly be used against him, so I told him that he had competition in the “Patron Saint of Israel”, Theodor Herzl, whose diaries show him to be the most antisemitic person in history.
   He had advocated the transfer of ‘poor Jews’ from Europe to Palestine in a military operation at the behest of the ‘rich Jews’. I had written that up in my article ‘UK’s Labour Antisemitism Split: Just what the Doctor Prescribed’, which had appeared in March 2019 in the Unz Review.

   An apology
   In view of the welcome we had felt on the evening of Miko Peled’s talk, we were amazed the following Monday to be alerted to an ‘apology’ posted by the rector of St Anne’s Church on their website, stating:
   …an organisation called ‘Keep Talking’ for them to hold an evening entitled ‘Journey of an Israeli in Palestine’. Unfortunately, this event, which was entirely separate from the church, may not have accurately reflected our values or those of our community. … We apologise for the offence that has been caused to members of the Jewish Community and will be donating the room hire fee to Community Security Trust. This is the first time a situation like this has arisen here, but as a result we will also be reviewing our booking procedure with the aim of ensuring it does not happen again.

   The Church of England is clearly split over Palestine, with the leadership under pressure from the Israel lobby. The issue of the redefinition of ‘antisemitism’ affected the Church of England, too, and was hugely controversial.
   We’re all Palestinians now

   http://www.unz.com/article/the-church-of-england-apologises-for-talk-on-palestine/

   One on One Express: Interview with activist and author Miko Peled (4min)
   https://www.youtube.com/watch?v=YYAn8lrfUfA

   Miko Peled: Injustice
   In July 2004, federal agents raided the homes of five Palestinian-American families, arresting the five dads. The first trial of the ”Holy Land Foundation Five” ended in a hung jury. The second, marked by highly questionable procedures, resulted in very lengthy sentences–for ”supporting terrorism” by donating to charities that the U.S. government itself and other respected international agencies had long worked with. In 2013, human rights activist and author Miko Peled started investigating this case. He discussed the miscarriages of justice with the men’s lawyers and heard from the men’s families about the devastating effects the case had on their lives. He also traveled to the remote federal prison complexes where the men were held to conduct deep interviews. Injustice traces the labyrinthine course of this case, presenting a terrifying picture of governmental over-reach in post-9/11 America.

   Miko Peled is a writer and peace activist born and raised in Jerusalem. His first book The General’s Son: Journey of an Israeli in Palestine (Just World Books, 2nd edition 2016) has been translated into eight other languages. Born into a prominent Zionist family, Peled emerged as a strong and outspoken advocate of justice and equality in Palestine. He currently speaks around the United States and internationally on the issue of Palestine/Israel.
   https://www.youtube.com/watch?v=GFfdz4beiUs&frags=pl%2Cwn

   https://gilad.online
   https://gilad.online/writings/2019/10/28/a-window-into-jewish-guilt
   http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=197058

  • Truth_hunter 30.10.2019 at 10:04

   Koiran kasvattamisesta tavoille tuli mieleen …

   Meillä oli kotona maalla pienessä maalaistalossa aina vähintään yksi kissa. Kissan pentu on pienenä hellyttävä ja hauska leikkiessään. Jossain vaiheessa sekin täytyy niin sanotusti opettaa tavoille. Äidillä oli siihen omintakeinen mutta tuloksellinen metodi.

   Kun kissa paskansi vieraskammarin nurkkaan, äiti otti kissaa niskasta, pyöritteli sen ulosteessaan ja löi tuvan ovenpielessä olevalla vitsalla ja heitti kissan sitten ulos. Käsittely oli siinä määrin tehokas, että sitä ei juuri koskaan tarvinnut uusia.

   Oven pielessä oleva vitsa tuli minullekin tutuksi. Jos sitä ei jostain syystä heti löytynyt, kävin sen kiltisti taittamassa lähimmästä koivusta. Minuun sitä jouduttiin käyttämään lukemattomia kertoja mitä moninaisimmista syistä. Päättelen, että kissa on geneettisesti oppivaisempi kuin ihmisen jälkeläinen.

   • Mitenkähän tuo keino tehoaisi Israelin kovapäisiin netanyahuihin jotka koko ajan paskantavat palestiinalaisten nurkkiin?
    Voisi olla tehokkaampi keino kuin tämä tehoton BDS-liike…

    BDS-liike on ollut piikki Israelin lihassa. Liike on vahvistunut viime vuosina. Tämä on ärsyttänyt Israelia, joka on yrittänyt kampittaa sitä lainsäädännön kiristyksillä.
    Israelin parlamentti Knesset onkin hyväksynyt lain, joka estää ns boikotti-liikkeen edustajien pääsyn Israeliin. Laki kieltää viisumien tai oleskeluluvan myöntämisen ulkomaalaisille, jotka vaativat Israelissa tai sen siirtokunnissa tuotettujen tavaroiden boikotointia.

    • Sionistit kiukkuisia — Israelin politiikan vastustaminen ’viharikos’ Usan yliopistoissa
     Israelin lobbaajat yrittävät myös Euroopassa estää BDS-liikkeen toimet.
     Liike saanut yhä enemmän kannatusta opiskelijoiden keskuudessa joista huomisen johtajat kasvavat.
     Protesting Israel Is a “Hate Crime” in U.S. Universities
     By Philip Giraldi
     The Israel lobby in the United States and its counterparts in Europe have been paying particular attention to curtailing the activities of the Boycott, Divestment, and Sanctions movement (BDS).
     This is because BDS, which is non-violent and based on established human rights principles, is extremely appealing to college students, who will be tomorrow’s leaders.
     Israel, which promotes its own largely fictional narrative about itself, is reluctant to allow any competing stories about its foundation and current activities, so it has worked hard to exclude any and all criticism of its practices on college campuses and even among students in public high schools.

     http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=197158

  • Sanoin tuossa että ”On voitu osoittaa että idän kulttuureissa psykopaattisia geenejä on vähemmän kuin lännen mikä avaa uusia mahdollisuuksia kulttuurille.”

   Pitää tarkentaa koska itselläni ei ole varmaa tietoa onko niiden väestössä psykopatia geenejä vähemmän kuin anglo-sionististisen ’rotsild-imperiumin’ väestössä mutta varmaa on että kulttuurien toiminta tapa siellä ei ole samalla tavalla sosio- ja psykopaattien.
   Siitä oli jokin aika sitten artikkeli unz.com sivustolla jossa vertailtiin maailman eri kansojen psykopatia-astetta.
   Lievempänä kulttuurin tuottamana ja vähemmän geenipohjaisena psykopatiaa esiintyy läntisessä ”patologisessa arvoyhteisössä enemmän, jopa 5-10%
   http://www.unz.com/article/chinas-congresses-in-action/

   Epäsosiaalinen persoonallisuus
   https://www.tpy.fi › site › assets › files › lauerma_syrj_ytymisen_riskitekij_t
   11.3.2015 – Aggressio kulttuurin säätelemänä. • Aggressio on … Missä määrin myyttien takana biologia, missä määrin kulttuuri? • Ehtoollisella nautitaan verta ja … Psykopatia: naamioituva häiriö …. Tasapainoilua eri näkökohtien välillä.

 5. Beirutin kohtalo odottaa koko läntistä patologista arvoyhteisöä, ja se alkaa jo näkyä meilläkin

  Beirut Is Burning: Rebellion Against the Elites Has Commenced
  ANDRE VLTCHEK
  For years I was warning that the country governed by corrupt, indifferent elites, could not hold together, indefinitely.
  Now nothing really works here. But if you have millions of dollars, it does not really matter; you can buy anything here. If you are poor, destitute – abandon all hope. And the majority of the people here are now miserably poor. And no one even knows precisely how many are destitute, as a census is forbidden, in order ‘not to disturb religious balance’ (it was, for years, somehow agreed on, that it is better not to know how many Christians or Muslims are residing in the country).

  It is certain that most of people are not rich. And now, outraged by their rulers, corrupt politicians and so-called elites, they are shouting, loudly and clearly: “Enough!”, Halas, down with the regime!”

  “Trust is broken!”
  Even those who used to be far from any political activities, are now supporting protesters.

  And here is the key word: “Corruption!”
  Lebanon’s elites are shamelessly corrupt. Only such countries like Indonesia are able to compete with the Lebanese troglodyte clans, when it comes to stripping the entire nation of its riches.
  Almost nothing is clean, or pure in Lebanon, and that is also why there aren’t any statistics available.
  Money comes from the monstrous and ruthless exploitation of natural resources in West Africa.
  Lebanon makes billions of dollars from narcotics, particularly those cultivated and refined in the Beqaa Valley … Then, there is ‘foreign aid’, ‘European investment into infrastructure’, Saudi and Qatari money. Most of it goes, directly, into the pockets of corrupt officials, to the so-called ‘government’, and to its buddies, contractors.

  According to various estimates, Lebanon may collapse as early as in February 2020. No more money can be looted. The end game is approaching.

  If it does collapse, the rich will have their golden parachutes. They have their families abroad: in Australia, Brazil, France. Some have two passports, others have houses in the most desirable parts of the world.
  The poor will be left with absolutely nothing: with a carcass of a country, previously looted by its own elites.

  http://www.unz.com/avltchek/beirut-is-burning-rebellion-against-the-elites-has-commenced/

 6. Meilläkin v-median hehkuttama al-Baghdad’in surmaaminen on kiinteä osa nwo-eliitin ’terrorismin vastaista sotaa’ ja siihen kuuluvaa samaa Osama binLaden-tarinaa
  Asia varmaan ollut selvä jokaiselle rappari-illujen touhuja seuranneelle

  Americans will RESPAWN al-Baghdadi’
  By wmw_admin on November 1, 2019

  Assad casts doubt on ISIS leader’s death, draws parallels with Bin Laden’s killing

  Take any words from US politicians with a grain of salt, Syria’s Bashar Assad has urged, as he cast doubt on the story of the Islamic State leader being killed in US a raid, and compared it to the shady killing of Osama Bin Laden.

  The widely publicized US special forces raid that allegedly killed Abu Bakr al-Baghdadi, the leader of the Islamic State (IS, formerly ISIS/ISIL) terrorist group, left more questions than answers and it should not be taken at the face value, the Syrian President cautioned, during a lengthy interview with state media on Thursday.

  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=197232

 7. Trump on hyvä! Nyt hän tunnustaa rehellisesti, että Yhdysvallat haluaa varastaa Syyrian öljyn ja se on syy läsnäoloon. Kehtaako kukaan avoimesti kannattaa tällaista politiikkaa? Saako Trump vihdoin joukot pois Syyriasta tällä tempulla?

  • Sionistit ovat erikoinen ryhmä sosiopaatteja jotka ovat tuhonneet juutalaisten maineen maailmalla ja nyt myös amerikkalaisten maineen kun maa on heidän ’neokonnittama’.
   Vahvan sionistirahoituksen avulla vallassa oleva Trump yrittää esittää oppositiota mutta on todellisuudessa nwo-neokonna itsekin ja pyörittää tehokkaasti Lähi-idän ’terrorismin vastaista sotaa’, nyt Syyriassa.

   Venäjän maine myös tuhoutui pitkäksi aikaa heidän pitäessään maassa omaa kommunistista diktatuuriaan lähes sadan vuoden ajan joka kuitenkin luhistui vuosisadan alussa.
   Putinilla on ollut kova työ puhdistaa tuota mainetta mutta hyvin hän on siinä onnistunut ja nauttii nyt maailman ’läntiseen arvo(ttomaan)yhteisöön’ kuulumattomien kansojen suurta arvonantoa vaikka sionistien hallussa oleva v-media koko ajan iskeekin halpamaisesti navan alle ja vääristää totuutta omaa Nwo-agendaansa edistävällä tavalla.

  • Niko 2.11.2019 at 10:41

   Trump ei pysty varastamaan Syyrian öljyä pelkästään jo logististen ongelmien takia. Öljyä ei pystytä kuljettamaan mihinkään.

   Matthew Ogden haastatteli Hussein Askarya 4.11.2019, eli eilen Syyrian ja Lähi-Idän tilanteesta. Venäjä on esittänyt koko tämän alueen kattavaa rauhan arkkitehtuuria. Syyrian taisteluthan päättyivät juuri siksi, että Putin neuvotteli asiasta KAIKKIEN osapuolten kanssa.

   Eurooppa on toistaiseksi täysin ulkona kaikesta tästä kehityksestä. Saattaa olla hyväkin, että erityisesti EU pysyy kaukana Lähi-Idän politiikasta. Mitään annettavaa sillä ei ole. Englanti ja Ranska voisivat kuitenkin osallistua jälleenrakentamisen rahoittamiseen, korvaamalla sen mitä ovat erityisesti Syyriassa tuhonneet. Syyrian al Assad on tosin sanonut, että läntistä rahaa ei oteta vastaan.

   https://youtu.be/iePdT0IfXFY

   • Trump haluaisi vetää joukot Syyriasta, mutta ”Deep State” tekee kaikkensa, että näin ei tapahtuisi. Nyt Trump kutsuu ”Deep Staten” mukaan öljynryöstöön häpeilemättä. Kuka haluaa kameran eteen Trumpin kanssa, kun tämä Don Quijote rynnistää kohti Syyrian öljynporaustorneja – ei kukaan. Pentagon vaikenee, kun Trump kysyy, että missä öljynryöstösuunnitelma viipyy. Läntisten arvojen ja demokratian juurruttamiseen tarvittavia pommitussuunnitelmia kyllä löytyy.

 8. koskahan saa lukee valtamedioista OPCW:n epäilyttävistä toimista syyriassa,esim. tästä:https://consortiumnews.com/2019/10/30/second-whistleblower-emerges-from-investigation-into-douma-chemical-attack/
  no,tuskin koskaan,kun ovat valtamediat itse osallisia valheiden levittämisessä jatkuvasti,ja muussa mielen manipuloinnissa,josta täälläkin usein kommeintoivalta juttua täällä:https://funtsittavaa.blogspot.com/
  ylen teksitv:stä tältä päivältä juttua manafortista,ja kuinka nyt osasivatkin pistää jutun loppuun maininnan että ”pitäviä todisteita ukrainan osallisuudesta ei ole kyetty osoittamaan”…..erikoista kuinka juuri tollaseen juttuun tommonen lisäys loppuun saatu,ottaen huomioon,kuinka paljon juttua todisteitta esim venäjästä on ylelllä…ja ilman tollasia lopputekstejä,ja ovatpa manafortistakin julkaisseet perättömiä juttuja assangeen liittyen,ja ilman epäilyksen häivää suurena totuutena.

 9. Tuoreimpia:
  https://www.opcw.org/media-centre/news/2020/04/opcw-releases-first-report-investigation-and-identification-team

  ”At approximately 6:00 on 24 March 2017, an Su-22 military airplane belonging to the 50th Brigade of the 22nd Air Division of the Syrian Arab Air Force, departing from Shayrat airbase, dropped an M4000 aerial bomb containing sarin in southern Ltamenah, affecting at least 16 persons.”

  ”At approximately 15:00 on 25 March 2017, a helicopter of the Syrian Arab Air Force, departing from Hama airbase, dropped a cylinder on the Ltamenah hospital; the cylinder broke into the hospital through its roof, ruptured, and released chlorine, affecting at least 30 persons.”

  ”At approximately 6:00 on 30 March 2017, an Su-22 military airplane belonging to the 50th Brigade of the 22nd Air Division of the Syrian Arab Air Force, departing from Shayrat airbase, dropped an M4000 aerial bomb containing sarin in southern Ltamenah, affecting at least 60 persons.”

  jne jne.

  Vastavalkean ystävillä on vielä paljon seliteltävää… Syyriaan & kemiallisiin aseisiin liittyen:
  https://www.gppi.net/2019/02/17/the-logic-of-chemical-weapons-use-in-syria
  ”Our research found that there have been at least 336 chemical weapons attacks over the course of the Syrian civil war”

  ” Around 98 percent of these attacks can be attributed to the Assad régime, with the Islamic State group responsible for the rest.”

  Ja valitettavasti siviilien pommitus jatkuu päivittäin.

  Teidän kannattaisi siirtyä pois murhaajien tukijoukon porukasta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here