Vaikka Venäjä monen mielestä toimiikin jonkinlaisena vastavoimana lännen valtaliitoille ja hegemonisille pyrkimyksille, ei valtioterrorista puhuttaessa voida yhtäkään suurvaltaa jättää huomioimatta. Myös Venäjällä on tapahtunut terroritekoja, joista löytyy viitteitä valtiolliseen terrorismiin. Näistä merkittävimpiin kuuluvat vuosituhannen vaihteen kerrostaloräjäytykset, joissa kuoli noin 300 ihmistä ja jotka osaltaan tarjosivat casus bellin, perustelun, toiselle Tšetšenian sodalle. Näistä terrori-iskuista tuli tänä syksynä kuluneeksi 20 vuotta, minkä myötä myös Vastavalkea palaa aiheeseen — tavanmukaisella kriittisellä otteella.

Kommentoidessaan John B. Dunlopin kirjoitelman Storm in Moscow käsikirjoitusta vuonna 2004 Peter Reddaway mainitsee, että presidentti Boris Jeltsinin ja hänen taustajoukkonsa menettelytavat johtivat väistämättä salaliittoteorioiden kasvuun Venäjällä. Mainitut menettelytavat sisälsivät monenlaista puolueiden, ryhmien ja yleisen mielipiteen manipulointia sekä median että erilaisten likaisten temppujen avulla. Ollakseen kykenevä analysoimaan Venäjän politiikkaa on Reddawayn mielestä oltavakin samalla myös salaliittoteoreetikko. (Dunlop 2012, 7.)

Pitääkö tämä määritelmä sitten paikkansa myös nyky-Venäjän suhteen? Tai onko Venäjä todellinen vastavoima lännelle? Onhan muistettava, että valtaeliitti on toisinaan pelannut kaksin kortein. Esimerkkinä tästä voisi mainita vaikkapa sen, että kylmän sodan aikaan länsimaiset pankit kuitenkin rahoittivat Neuvostoliittoa ja amerikkalaisyritykset tukivat sen aseteollisuuden kehittymistä (Yli-Karjanmaa 2008, 62). Edellä mainittuihin kysymyksiin ei välttämättä ole suoraa vastausta, mutta jotta voitaisiin ylipäätään arvioida nykytilannetta, on syytä ensin luoda katsaus joihinkin tapahtumiin Venäjän lähihistoriassa.

Tšetšenian konfliktien hyödyntäminen valtapolitiikassa

Neuvostoliiton hajottua Venäjällä tapahtui laajamittainen kansallisen omaisuuden ryöstö. Tämän teki mahdolliseksi Boris Jeltsinin aloittama yksityistämisohjelma, jonka johdosta valta ja vauraus maassa siirtyivät oligarkeille. (Goldman 2003.) Politiikan tutkija Lilia Ševtsova kuvaa kirjassaan Putin’s Russia (2003), miten Jeltsinin itsensä alkaessa jättäytyä taka-alalle ihmiset hänen ympärillään saivat poliittista valtaa. Merkittävässä asemassa oli hänen tyttärensä Tatjana Djatšenko, jonka muodostamasta ryhmästä on käytetty nimitystä ”perhe”. Djatšenkon neuvonantajana toimi oligarkki Boris Berezovski. Muita keskeisiä henkilöitä olivat toimittaja ja poliitikko Valentin Jumašev, poliitikko Aleksander Vološin ja oligarkki Roman Abramovitš. (Dunlop 2012, 12–13.)

Venäläisjoukkoja ensimmäisessä Tšetšenian sodassa. Wikipedia (public domain)

Vladimir Putinin valinta presidentiksi juontaa juurensa osaltaan tämän Kremlissä todellista valtaa pitäneen ryhmän tarpeesta löytää luotettava seuraaja presidentti Jeltsinille tilanteessa, jossa valta uhkasi karata heidän käsistään käynnissä olleiden talousrikostutkimusten vuoksi. Nämä tutkimukset olivat tietynlainen sodanjulistus oligarkeille, ja kun tulevien vaalien ennakkosuosikki oli tutkimukset käynnistäneen pääministeri Jevgeni Primakovin kanssa yhteistyötä tekevä Moskovan pormestari Juri Lužkov, jotain oli tehtävä pikaisesti. (Yli-Karjanmaa 2008, 120–121.)

Ongelmana oli kohtalaisen tuntemattoman turvallisuuspalvelu FSB:n johtajan ja myöhemmin pääministerinäkin toimineen Putinin nostaminen kansansuosioon. Jo vuoden 1994 lopulla, Jeltsinin kannatuksen ollessa pohjalukemissa, ehdottivat hänen taustajoukkonsa ratkaisuksi ”lyhyttä voitokasta sotaa”. Kun sitten ensimmäisestä Tšetšenian sodasta, jossa sotilaallisuudet alkoivat joulukuussa 1994 ja päättyivät elokuussa 1996, muodostuikin vähemmän menestyksekäs ja rauhansopimukseen päättynyt mittelö, alettiin miettiä vaalien perumista tai lykkäämistä parilla vuodella, mutta tähän ei lopulta tarvinnut ryhtyä. (Dunlop 2012, 4–5.) Berezovski oli kuitenkin kertoman mukaan jo vuonna 1997 arvellut uuden sodan olevan tarpeen vaalien voittamiseksi vuonna 2000. Putinia edeltänyt pääministeri Sergei Stepašin on puolestaan väittänyt, että toista Tšetšenian sotaa alettiin valmistella jo maaliskuussa 1999 — puoli vuotta ennen sotatoimien alkamista. (Yli-Karjanmaa 2008, 118–121.)

Yksi syy Stepašinin paljastukselle saattoi olla tyytymättömyys siihen, että hänen alkuperäinen suunnitelmansa vain Tšetšenian pohjoisosan miehittämisestä oli hylätty. Stepašinin mukaan hän itse ja Putin epäsuorasti (oletettavasti Jeltsinin suostumuksella) olivat jo hyvissä ajoin ennen kriisin puhkeamista hyväksyneet Tšetšenian invaasion toteuttamisen. Tavoitteena olisi Stepašinin mukaan ollut rajoitetun konfliktin nojalla siirtää sekä parlamentin että presidentin vaaleja. Hänen paljastuksiaan tukevat Berezovskin myöhemmin antamat lausunnot. Niihin on tosin syytä suhtautua varauksella, sillä Berezovski yritti samalla peitellä omaa osallisuuttaan, vaikka oli ilmeisesti ollut yhteyksissä Tšetšenian presidentti Aslan Mashadovin vastaisiin tšetšeeniradikaaleihin ja rahoittanut näiden toimintaa. (Dunlop 2012, 41–43.)

Elokuussa 1999 Ranskan tiedustelupalvelua lähteenään käyttänyt venäläislehti Versija kertoi Etelä-Ranskassa asekauppias Adnan Khashoggin huvilalla heinäkuussa pidetystä salaisesta tapaamisesta. Tapaamiseen osallistuivat mm. Venäjän tiedustelupalvelu GRU:n veteraani Anton Surikov ja tšetšeenikomentaja Šamil Basajev. Onkin arveltu, että siellä tehtiin tulevaan, Tšetšenian sotaa pohjustaneeseen Dagestanin konfliktiin liittyviä suunnitelmia.

Šamil Basajev. Natalia Medvedeva (CC BY-SA 3.0)

Aihetta niin ikään tutkineen Novaja Gazetan toimittajan Boris Kagarlitskin mukaan Surikovin kanssa läheisesti tekemisissä ollut (alussa mainittu Jeltsinin tyttären sisäpiiriin kuulunut) Aleksander Vološin oli huolissaan vallan periytymisestä ”vääriin” käsiin, ja Basajev taas halusi lisää valtaa Tšetšeniassa. (Dunlop 2012, 44–47.) Pian tapaamisen jälkeen Basajev ryhtyikin Venäjän vastaisiin toimiin Tšetšenian naapuritasavallan Dagestanin alueella. Venäjän rajavartiojoukot oli vedetty alueelta jo kuukausia aiemmin, ja myöhemmin Basajev joukkoineen sai vetäytyä kaikessa rauhassa takaisin Tšetšeniaan. (Yli-Karjanmaa 2008, 122.)

Kerrostaloräjäytysten sarja syksyllä 1999

Dagestanin provokaatiot eivät kuitenkaan vielä yksistään riittäneet oikeuttamaan sotaa tai muuttamaan poliittista tilannetta Venäjällä suotuisaksi vallassa olevalle ryhmälle. Syksyn 1999 aikana maassa tapahtui sitten kerrostaloräjäytysten sarja, josta syytettiin tšetšeenejä. Kuitenkin jo heinäkuussa 1999 Kremlin sisäisiin lähteisiin perustuvat lausunnot olivat paljastaneet, että terroritekoja pidettiin yhtenä vaihtoehtona vallanvaihdon toteuttamiseksi hallitusti Jeltsiniltä hänen seuraajalleen. Asiasta kirjoittivat Svenska Dagbladetin kirjeenvaihtaja Jan Blomberg sekä hieman epäsuoremmin La Stampa -lehden kirjeenvaihtaja Giulietto Chiesa, mutta ennen kaikkea Moskovskaja Pravdan toimittaja Aleksandr Žilin. Hän oli saanut haltuunsa Kremlistä peräisin olevan kirjallisen dokumentin suunnitelmasta. Operaatio tunnettiin nimellä ”Myrsky Moskovassa” ja siihen sisältyi terrori-iskujen lisäksi muitakin väkivallantekoja. Näillä pyrittiin myös osoittamaan, että pormestari Lužkov oli menettänyt täydellisesti tilanteen hallinnan. (Yli-Karjanmaa 2008, 123–124.)

Viitteitä turvallisuuspalvelu FSB:n ja mahdollisesti myös sotilastiedustelu GRU:n osallisuudesta pommi-iskuihin on jonkin verran. Arvostettu ja vaikutusvaltainen duuman jäsen Konstantin Borovoi sai 9. syyskuuta – päivänä jolloin ensimmäinen kerrostaloräjähdys Moskovassa tapahtui – etukäteistiedon, että kaupungissa tulisi tapahtumaan terrori-isku. Lähteenä tiedolle oli GRU:n virkailija. Borovoi välitti tiedon FSB-virkailijoille, jotka työskentelivät Jeltsinin turvallisuusneuvostossa, mutta nämä jättivät asian huomioimatta. (Knight 2012.) Kun Moskovassa sitten räjähti toinen pommi 13. syyskuuta, kertoi FSB-yhteyksistä tunnettu duuman puhemies Gennadi Seleznev kerrostalon räjähtäneen Volgodonskissa. Siellä kuitenkin räjähti vasta kolmen päivän kuluttua. (Yli-Karjanmaa 2008, 125–126.) Nämä seikathan eivät tietysti itsessään lopullisesti todista mitään, mutta ovat kuitenkin huomion arvoisia.

Volgodonskin räjähdyksen jälkiä. Wikimedia Commons (public domain)

Toimittaja Kagarlitski on esittänyt, että kerrostaloiskut Buinakskissa, Moskovassa ja Volgodonskissa järjesti GRU käyttäen Šamil Basajevin veljen, Širvani Basajevin hallinnoimaa ryhmää pommien asettamiseen paikoilleen. Kagarlitski arvelee, että Širvania olisi käytetty, koska hän olisi ollut veljeään helpommin hallittavissa. (Cockburn 2000.) Kun Moskovassa oli räjähtänyt ensimmäinen pommi, silloinen FSB:n johtaja Nikolai Patrušev vahvisti, että pommissa oli käytetty sekä heksogeeniä että TNT:tä. Myöhemmin FSB kiisti tämän, mutta useat tutkivat journalistit ovat osoittaneet heksogeenin olleen keskeinen ainesosa pommeissa. (Knight 2012.) Tutkimuslaitos Roskonversvzryvtsentrin entinen virkaa tekevä johtaja Nikita Tšekulin antoi vuonna 2002 lausunnon, että hallussaan olevien asiakirjojen mukaan eräästä armeijan yksiköstä oli kadonnut useita tonneja heksogeeniä (Yli-Karjanmaa 2008, 126). Vaikka heksogeeniä oli Novaja Gazetan toimittaja Pavel Vološinin mukaan käytännössä mahdotonta tai ainakin hyvin hankalaa saada hankittua mistään muualta kuin valtion laitoksista (Knight 2012), ei tämäkään silti vielä aukottomasti todista valtiollisten tahojen osallisuutta mainittuihin terrori-iskuihin.

Mielenkiintoisin tapaus on kuitenkin räjähtämättä jäänyt Rjazanin pommi. Poliisin löydettyä erään kerrostalon kellarista seuraavaksi aamuksi räjähtämään asetetun pommin – jonka asettajiksi epäillyistä saatiin silminnäkijäkuvaukset – alkoi kaksi päivää kestänyt terroristijahti, jonka aluksi poliisit asettivat sulkuja kaupunkia ympäröville teille ja alkoivat partioida rautatieasemilla ja lentokentillä. Ympäröivältä asuinalueelta evakuoitiin suuri määrä asukkaita.

Terroristijahdin päätteeksi paikallinen FSB onnistui jäljittämään pommin asettajat näiden Moskovan FSB:lle soittamansa puhelun ansiosta. Kun heidät oli tarkoitus pidättää, Moskovan FSB kielsi pidätyksen ja julisti tapauksen valmiusharjoitukseksi. Putin ja sisäministeri Vladimir Rushailo olivat kuitenkin jo kommentoineet tapahtumaa aitona terroritekona, joka oli onnistuttu estämään, ja kerrostalon räjäytysyrityksestä oli uutisoitu myös Venäjän televisiossa.

Koskaan ei saatu kunnollista selitystä, miten väitetty FSB:n ja sisäministeriön yhteinen harjoitus saattoi olla vain FSB:n tiedossa, miksi myöskään paikalliset viranomaiset eivät tienneet siitä, ja miksi ”harjoituksessa” käytettiin aitoja räjähteitä. Sillä vaikka kellarista löytyneitä räjähdesäkkejä väitettiin sokerisäkeiksi, oli pommiryhmän johtaja Juri Tkatšenko analyysinsa päätteeksi todennut niiden sisältävän räjähteitä. Ja lopulta FSB tuhosi nämä ”sokerisäkit” räjäyttämällä. Kun Tkatšenkon oli väitetty käyttäneen analyysissään likaisia instrumentteja, oli hän todennut, ettei kyseessä ole mikään peräruisku ja että arvostelijat eivät tiedä, mistä puhuvat. Rjazanin tapaukseen liittyi toki vielä muitakin omituisuuksia, kuten väitettyyn harjoitukseen osallistuneen ryhmän aikatauluun liittyneet epäselvyydet tapahtumapäivänä. (Yli-Karjanmaa 2008, 126–128.)

Buinakskissa tapahtuneen pommi-iskun oikeudenkäynti, jossa kuusi dagestanilaista tuomittiin, oli julkinen, mutta Dunlopin mukaan tunnustusten saamiseksi käytettiin fyysistä painostusta. Moskovan ja Volgodonskin pommi-iskujen oikeudenkäynnit sen sijaan olivat suljettuja, joten todistusaineistoakaan ei koskaan julkistettu. Lopulta kaksi Karatšajevo-Tšerkessiasta kotoisin olevaa miestä tuomittiin. Huomionarvoista on, ettei yksikään syytetyistä ollut etnisesti tšetšenialainen, eivätkä he edes olleet Moskovassa iskujen aikaan. (Knight 2012.) Pääepäiltynä pidetty Atšemez Gotšijajev onnistui täpärästi pakenemaan. Kirjoittamansa kirjeen mukaan Gotšijajev oli auttanut vanhaa tuttavaansa – jota myöhemmin epäili FSB-agentiksi – löytämään varastotilaa Gurjanova-kadulla Moskovassa. Syyskuun 9. 1999 tämä tuttava soitti hänelle ja pyysi häntä käymään kyseisellä varastohuoneella. Saatuaan television välityksellä tietää, mitä oli tapahtunut, Gotšijajev tajusi tulleensa lavastetuksi ja painui maan alle. (Yli-Karjanmaa 2008, 125.)

Entinen FSB-everstiluutnantti ja sittemmin lakimies Mihail Trepaškin onnistui selvittämään, että syyllinen ei ollut Gotšijajev, vaan FSB:lle työskennellyt Vladimir Romanovitš, joka myöhemmin kuoli auto-onnettomuudessa Kyproksella. Romanovitšin lisäksi muitakin terrori-iskuihin yhdistettyjä tai niitä tutkineita henkilöitä on kuollut tai joutunut hankaluuksiin, joten osaltaan tämäkin viittaisi siihen, että jollain taholla oli tarve peitellä tapahtunutta. Entinen kenraali Aleksandr Lebed on todennut, että tšetšeeneillä ei myöskään ollut mainittavaa motiivia iskujen toteuttamiseen, kun taas Jeltsinillä ”perheineen” oli selkeä päämäärä: olojen epävakauttaminen vaalien lykkäämiseksi. (Knight 2012.) Yhden tšetšeeninäkökulman mukaan tšetšeenit eivät olisi ottaneet kohteikseen kerrostaloja, vaan esimerkiksi Kremlin tai ydinvoimalat (Sweeney 2000).

On esitetty perusteluja myös sille, että FSB oli sekaantunut sekä Dubrovkan teatterikaappaukseen vuonna 2002 että Beslanin koulukaappaukseen vuonna 2004, joista molemmat vaativat paljon siviiliuhreja. Kummassakin tapauksessa kaapparit olivat pääosin tšetšeenejä, ja terrori-iskut nostivat Tšetšenian edelleen jatkuneen sodan kannatusta venäläisten keskuudessa. Näiden iskujen tarkempi analyysi vaatisi oman artikkelinsa. John B. Dunlop on kirjoittanut niistä laajemmalti kirjassaan The 2002 Dubrovka and 2004 Beslan Hostage Crises (2006) ja Hannu Yli-Karjanmaa lyhyemmin Suomen Sotilaassa julkaistuissa artikkeleissaan. (Yli-Karjanmaa 2007).

Kuka valtuutti terrori-iskut?

Olisi vaikeaa väittää – varsinkin Rjazanin tapauksen jälkeen – ettei FSB:llä olisi ollut minkäänlaista yhteyttä Venäjän terrori-iskujen toteutukseen. Jollei sitten jokin taho yrittänyt lavastaa FSB:tä, mitä mm. Boris Jeltsinin kirjojen Midnight Diaries (2000) ja Struggle for Russia (1994) kääntäjänä toiminut Catherine A. Fitzpatrick pohtii blogissaan. Hänen mielestään FSB:n toiminta Rjazanissa oli liiankin kömpelöä (Fitzpatrick 2012). Mutta tässä tapauksessa luulisi FSB:nkin etujen mukaista olevan puhdistaa mainettaan paljastamalla todelliset syylliset, eikä pyrkiä kaikin tavoin peittelemään tapahtunutta ja estämään tutkimuksia. Fitzpatrick tosin huomauttaa, että toisinaan omia teitään kulkevat agentit saattavat toimia itsenäisesti ja tehdä tekoja, joiden kuvittelevat ilahduttavan johtajiaan. Mutta jos edellä mainittuihin vuotoihin on luottaminen, iskujen suunnitelmat olisivat olleet lähtöisin Kremlistä, eivätkä mitään yksittäisten agenttien päähänpistoja.

Kun mietitään, kuka tai mikä taho sitten valtuutti iskut, on kuitenkin hyvä pitää mielessä – kuten kirjan Valtiot ja terrorismi (2008) kirjoittanut Hannu Yli-Karjanmaa toteaa – että Venäjän poliittisella kentällä on toiminut kulisseissa monenlaista ”hämäräperäistä juonittelijaa” ja ”kaikki mikä näyttää juontavan juurensa suoraan Kremlistä, ei sitä välttämättä ole” (Yli-Karjanmaa 2008, 134). Vladimir Putinin roolista on kiistelty. Voisihan sitä esittää, että ehkäpä hän ei ollut lainkaan tietoinen iskuihin liittyvistä suunnitelmista. Mutta jotenkin on vaikea uskoa, ettei Putin olisi tiennyt tai edes arvannut mistä on kyse, kun räjäytyksiä alkoi tapahtua. Olihan hän sentään iskujen suunnitteluvaiheessa FSB:n johtaja ja toteutusvaiheessa maansa pääministeri. Tällöin FSB:n johdossa puolestaan oli Nikolai Patrušev, joka oli Putinin pitkäaikainen kumppani jo KGB-ajoilta (Knight 2012). Joten siinäkin tapauksessa, että iskujen takana olisivat olleet jotkin itsenäisesti toimineet FSB-agentit, voisi kuvitella Putinilla olleen ainakin jotain vihiä asiasta.

Asioista tietäminenhän ei toki tee kenestäkään vielä syyllistä. Mutta kun huomioidaan, että Putininkin voi tietyllä tapaa katsoa hyötyneen terrori-iskuista ja ettei hän ole todellisia syyllisiäkään lähtenyt paljastamaan, ei ole sinänsä ihme, että jonkinlainen epäilyksen varjo hänenkin yllään yhä leijuu. Olkoonkin että hän ehkä joutuu operoimaan vaikeissa olosuhteissa ja että FSB:n rikkomusten tuominen päivänvaloon saattaisi sekoittaa pakan pahanpäiväisesti. Toisin kuin Fitzpatrick, joka arvelee Putinin olleen päävastuussa iskuista (Fitzpatrick 2012), Dunlop esittää, että iskujen tilaajana toimi Jeltsinin sisäpiiri: kolmikko Vološin, Jumašev ja Djatšenko. On toki mahdollista, että he olisivat antaneet vain määräyksen epävakauttaa maan oloja väkivallanteoin ja FSB sitten olisi laatinut yksityiskohtaisemmat suunnitelmat. (Knight 2012.) Perustuen henkilökohtaiseen tapaamiseensa Jumaševin ja Djatšenkon kanssa Fitzpatrick ei kuitenkaan usko heidän osallisuuteensa, vaikka pitääkin Dunlopia luotettavana venäläisjohtajien kriitikkona.

Putinin suhteet oligarkkeihin ja valtaapitäviin

Mikäli iskujen takana todella oli Jeltsinin sisäpiiri, niin ei voi kuitenkaan unohtaa, että Putinkin oli melko paljon tekemisissä ”perheen” kanssa. Hänen Jeltsinille osoittamansa uskollisuus ja ”perheelle” suorittamansa tehtävät lienevätkin vaikuttaneet Jeltsinin päätökseen nostaa hänet FSB:n johtajaksi. (Dunlop 2012, 18.) Varsinaisesti Putin valitsi puolensa asettumalla valtiosyyttäjä Juri Skuratovia vastaan. Jeltsiniä tyttärineen syytettiin laittomista liiketoimista sveitsiläisfirma Mabetexin kanssa, ja Skuratov johti tutkimuksia Venäjällä. Vološin uhkaili Skuratovia videolla, jossa tämän väitettiin esiintyvän prostituoitujen seurassa. Tästä huolimatta Skuratov ei antanut periksi, ja video jopa esitettiin duumassa. Kuitenkin vasta Putinin lausunto videon autenttisuudesta johti Skuratovin eroamiseen. (Yli-Karjanmaa 2008, 120–121.)

Aleksander Vološin ja Vladimir Putin. Kremlin.ru (CC BY 3.0)

Toisaalta niin kutsutun ”Putin-projektin” suunnittelijana on pidetty tunnettua politiikan tutkija Gleb Pavlovskia, joka toimi mm. Jeltsinin neuvonantajana tämän uudelleenvalintakampanjan aikana 1996 ja avusti myös Lužkovin vastaisessa kampanjassa 1999. Toimittaja Aleksandr Budbergin mukaan oli Pavlovskin ajatus, että Jeltsin luovuttaisi vallan etuajassa Putinille. Novaja Gazetan haastattelussa kesällä 1999 Pavlovski vertasi Jeltsinin hallitusta Stalinin hallitukseen ja totesi, että ”verta täytyisi vuodattaa Stalinistisen mallin toimimiseksi”. ”Hallituksen tulisi valita uhri ja tuhota se voitokkaasti.” Jeltsin ei kuitenkaan hänen mukaansa ollut kykeneväinen tähän. Pavlovskia pidetään hyvin oppineena miehenä. Toimittaja Andrei Piontkovskin sanoin ”hän on lukenut enemmän kirjoja kuin sadat Koržakovit ja Putinit yhteensä”. (Dunlop 2012, 30–32.)

Olisiko Putin sitten jossain vaiheessa kääntynyt tätä vallassa ollutta ja hänenkin valtaan nousunsa mahdollistanutta klikkiä vastaan? Jonkinlaisena osoituksena Putinin juonittelutaidoista voidaan pitää esimerkiksi kokeneemman byrokraatti Primakovin jättämistä varjoonsa kamppailussa Jeltsinin tuesta. Putin sai myös Boris Berezovskin puolelleen osoittamalla tälle tukea kun Berezovskia uhkasi pidätetyksi tuleminen Primakovin aloittamien talousrikostutkimusten vuoksi. (Dunlop 2012, 19.) Pian sen jälkeen, kun Putin oli valittu presidentiksi, Berezovskista kuitenkin tuli hänen suurin vihamiehensä. On väitetty, että Putinin kanssa riitaantunut Berezovski rahoitti Basajevia Kaukasuksen erottamiseksi Venäjästä Yhdysvaltojen ja Britannian eduksi. Jos tämä pitää paikkansa, ei ole mahdotonta, että Berezovski olisi ollut joidenkin Venäjällä tapahtuneiden terroritekojen taustalla.

Putinin välirikko Berezovskin kanssa ei kuitenkaan sinänsä ole mitenkään yllättävä tapahtuma, mikäli pitää paikkansa, että jo Jeltsinin aikaan muut ”perheeseen” kuuluvat olivat yrittäneet syrjäyttää Berezovskia. Muista kyseiseen ryhmään kuuluneista Tatjana Djatšenko (nykyisin Jumašev) puolestaan hyökkäsi Putinia vastaan vuonna 2010 panettelemalla häntä blogissaan (Osborn 2010). Tämä tosin saattoi olla vain jonkinlainen yritys lähteä haastamaan Putinia vuoden 2012 presidentinvaaleissa.

Mielenkiintoinen on myös oligarkki Oleg Deripaskan tapaus. Niin sanotun ”Yachtgaten” (Ganesh 2012) johdosta uskottiin, että Deripaskalla ja hänen kauttaan mahdollisesti Venäjän hallinnolla oli yhteyksiä lännen valtaeliittiin aina Rothschildeja myöten. Tilaisuuden saatuaan Putin kuitenkin nöyryytti Deripaskaa rankalla kädellä suorassa televisiolähetyksessä (Pravda 2009) ja onnistui näin vakuuttamaan arvostelijansa siitä, ettei ole finanssimiljonäärien käskytettävissä. Tapausta sen paremmin tuntematta ei tästä kuitenkaan voitane vielä tehdä johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Toki Putin hoiteli Deripaskan näytöstyyliin, mutta mitä muutakaan hän olisi voinut tehdä säilyttääkseen uskottavuutensa ja arvovaltansa?

Tunnetuin tapaus lienee kuitenkin Mihail Hodorkovski. Aikanaan Venäjän rikkain mies ja öljy-yhtiö Jukosin omistanut oligarkki ehti olla vangittuna yli 10 vuotta, kunnes Putin armahti hänet joulukuussa 2013. Kaikki oligarkit eivät kuitenkaan ole joutuneet vaikeuksiin, vaikka tuskinpa esimerkiksi tässäkin kirjoituksessa mainitun Roman Abramovitšinkaan liiketoimet aivan täysin päivänvaloa kestäisivät. Onkin väitetty, että Putin olisi noussut tiettyjä oligarkkeja vastaan lähinnä valtapoliittisista syistä. Kyse olisi ehkäpä myös oligarkkien välisestä sisäisestä valtataistelusta. Sanotaanhan esimerkiksi Berezovskinkin aikanaan tilanneen palkkamurhaajan eliminoidakseen Vladimir Gusinskin 1990-luvulla, mutta ilmeisesti työskentely Jeltsinin uudelleenvalinnan eteen sai miehet sivuuttamaan keskinäiset kiistansa (Goldman 2003).

Loppusanat

Vladimir Putinin Venäjällä oli osansa esimerkiksi Syyrian kemiallisiin aseisiin liittyvän tilanteen rauhoittelussa, ja onhan maassa tapahtunut paljonkin hyvää kehitystä hänen aikakaudellaan. Putinilla näyttäisi olevan aitoa kannatusta, eikä vaalien voittamiseksikaan välttämättä tarvitse turvautua likaisiin temppuihin. Toisaalta, kun koko venäläismedia on valtion hallinnassa, ei mahdollisilla haastajilla aivan tasapuolisia mahdollisuuksia ole. Joka tapauksessa on huomion arvoista, että Putinia kannattavat osittain myös ne, jotka epäilevät tai uskovat hänen osallistuneen valtioterroritekoihin maassaan. Kuten mm. Jeltsinin ihmisoikeusneuvonantajana toiminut Sergei Kovaljov asian muotoili, heidän logiikkansa on, että todellinen johtaja voi tehdä mitä vain, jopa rikoksia (Knight 2012).

Ilmeisesti kansa tarvitsee vahvaa johtajaa, ja Putinin aika on tuonut Venäjälle kaivattua vakautta Jeltsinin ”hullujen päivien” jälkeen. Kysymyksellä Putinin syyllisyydestä tai syyttömyydestä ei ole ihmisille enää suurta merkitystä kaikkien kuluneiden vuosien jälkeen.

Lähteet

Cockburn, Patrick. 2000. Russia’planned Chechen war before bombings’. The Independent 29.1.2000. http://archive.is/4BRsR

Dunlop, John B. 2012. “Storm in Moscow” A Plan of the El’tsin “Family” to Destabilize Russia. Centro Studi sulla Storia dell’Europa Orientale. Saatavilla  http://www.reteccp.org/primepage/2014/caucaso14/Dunlopstorm.pdf

Fitzpatrick, Catherine A. 2012. Why is ”The Family” of Yeltsin Being Blamed for the Apartment Bombings? Kirjoitus Minding Russia -blogissa 18.11.2012. http://3dblogger.typepad.com/minding_russia/2012/11/why-is-the-family-of-yeltsin-being-blamed-for-the-apartment-bombings.html

Ganesh, Janan. 2012. Yachtgate so nearly sunk George: How a jolly oligarch’s boat and a ’poison’ plot spectacularly backfired for the Chancellor. Daily Mail 10.10.2012. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2215371/Yachtgate-nearly-sunk-George-How-jolly-oligarchs-boat-poison-plot-spectacularly-backfired-Chancellor.html

Goldman, Marshall I. 2003. Render Unto Caesar: Putin and the Oligarchs. Current History 10/2003. Saatavilla http://www.currenthistory.com/Article.php?ID=146 tai https://www.researchgate.net/publication/296869234_Render_unto_Caesar_Putin_and_the_oligarchs

Knight, Amy. 2012. Finally, We Know About the Moscow Bombings. The New York Review of Books 22.11.2012. http://www.nybooks.com/articles/archives/2012/nov/22/finally-we-know-about-moscow-bombings

Osborn, Andrew. 2010. Boris Yeltsin’s daughter attacks Vladimir Putin. The Telegraph 23.1.2010. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/7063201/Boris-Yeltsins-daughter-attacks-Vladimir-Putin.html

Pravda. 2009. Putin publicly humiliates business tycoons solving social crisis in Russian town. 5.6.2009. http://english.pravda.ru/russia/economics/05-06-2009/107723-putin_pikalyovo-0/

Sweeney, John. 2000. The Fifth Bomb: Did Putin’s Secret Police Bomb Moscow in a Deadly Black Operation? Cryptome 24.11.2000. http://cryptome.org/putin-bomb5.htm Teksti saatavilla myös suomeksi: http://www.11syyskuu.net/fsb.htm

Watson, Paul J. 2010. Moscow Metro Blasts: Another FSB Inside Job? Infowars. 29.3.2010. http://www.infowars.com/moscow-metro-blasts-another-fsb-inside-job/

Yli-Karjanmaa, Hannu. 2007. Dubrovka-teatterin kaappaus lokakuussa 2002 ja Beslanin koulukaappaus syyskuussa 2004. http://www.11syyskuu.net/teatterikaappaus%20ja%20beslan.htm Alkuperäiset Suomen Sotilaassa julkaistut artikkelit: http://www.11syyskuu.net/Beslan.htm ja http://www.11syyskuu.net/duprovka.htm

Yli-Karjanmaa, Hannu. 2008. Valtiot ja terrorismi. Multikustannus. Saatavilla pdf-muodossa: http://www.11syyskuu.net/valtiot%20ja%20terrorismi%202013.pdf

Artikkelikuva: Wikipedia | fair use, muokkaus: Mika Salmi

40 KOMMENTTIA

 1. Mielenkiintoinen artikkeli.
  Aika naiivi pitää olla jos uskoo että Putin olisi käyttänyt vain puhtaita keinoja. Kun vastustajana on häikäilemättömiä ja rikollisia psykopaatteja niin pelkästään puhtailla keinoilla varmimmin tuhoaa uransa ja ehkä itsensäkin.
  Oleellista on että saa puhtaat paperit oman kansan edessä ja ne saa silloin kun toimii sen parhaaksi.
  Ja ne Putin on saanut. Voi sanoa että hän pelasti kansansa maataan vaanivilta lännen neokonnilta ja on nostanut maansa yhdeksi kaikkein elinvoimaisimmista maista maailmassa.

  ”Ilmeisesti kansa tarvitsee vahvaa johtajaa, ja Putinin aika on tuonut Venäjälle kaivattua vakautta Jeltsinin ”hullujen päivien” jälkeen. Kysymyksellä Putinin syyllisyydestä tai syyttömyydestä ei ole ihmisille enää suurta merkitystä kaikkien kuluneiden vuosien jälkeen.”

  Juuri noin näkisin itsekin asian. Mikään ei ole kansan kannalta parempi asia kuin vahva ja sen puolella oleva johtaja. Lännessä meillä on aivan riittävästi heikkoja ja narsistisia, maansa myyneitä isänmaattomia ’jeltsinejä’, johtajia jotka tuhoavat omaa kansaansa.
  Heille ns. edustuksellinen demokratia, jossa kansa luovuttaa vallan sitä huijaavalle ja puoluejohdon etua ajavalle edustajalle, on avannut tien nousta kaaoksen avulla valtaan.
  Ja siitä sitten alkaa se kansan kärsimysnäytelmä jossa mekin olemme mukana.

 2. Jeltsinin aikainen valtionomaisuuden ryöstö on tietenkin ryöstäjien kesken aiheuttanut kateutta toisiaan kohtaan ja aiheuttanut monenlaisia laittomia operaatioita että ryöstetty omaisuus pysyy ryöstäjien hallussa. Tämä tilanne on voinut poikia sitten erilaisia terroritekoja näihin omaisuuden ryöstäneihin liittyneiden poliitikkojen ja turvallisuuspalveluiden taholta että vallassa pysyy poliitikot jotka turvaavat ryöstetyn omaisuuden säilymisen ryöstäjien hallussa. Lisäksi Jelsinin aikana Venäjä oli avoinna länteen päin ja oligarkit ottivat myös yhteyksiä läntisiin tiedustelupalveluihin ryöstetyn omaisuutensa turvaamiseksi ja mitä sitten tämä vaikutti Venäjän terrorismiin. Tämän lisäksi samaan aikaan riehui Afganistanin sota josta kaukaasilaisia taistelijoita palasi takaisin kotikunnuilleen ja alkoivat sotimaan siellä Venäjän joukkoja vastaan. Jeltsinin aikaan oli myös Venäjällä menossa CIAn suunnittelema ja USAn oligarkkien rahoittama operaatio Venäjän valtion omaisuuden siirtämiseksi USAn oligarkkien haltuun mikä operaatio päättyi kuitenkin sen CIAjohtajan murhaan Monte Carlossa. Jos Jeltsinin kirjoihin on uskomista niin CIA oli myös Venäjän terroriiskuja toteuttamassa ja siihenhän sillä oli mahdollisuudet kun USA oli Afganistanissa mistä sai terroristeja terrori iskuihinsa. Lisäksi sekasortoisessa tilanteessa FSBn henkilökuntaa oli mahdollista suurilla rahoilla lahjoa Venäjän vastaisiin operaatiohin sekä lännen toimijoiden ja venäjän oligarkkien toimesta yhdessä ja erikseen. Gorbatsovin syrjäyttäminen oli varmasti venäläisiltä yksi hölmöimmistä teoista ja ilman sitä Venäjä ei oli nykyisessä tilassa.
  Tällaisessa Jeltsinin hallinnon aiheuttamassa sekasortoisessa tilanteessa ei varmasti Putinillakaan ollut koko kuvaa tilanteesta hallussa kun erilaisia salaisia toimia oli menossa eri suuntiin sekä kotimaisten ja ulkomaisten tekijöiden toimesta. Jeltsinin ajan sekasorron pesänselvitys on Venäjällä tekemättä mutta vaikuttaa että Putinin johtoajatus on koko ajan on ollut saada jotain rotia Venäjän hallintoon ja ei pysty Jeltsinin pesäjakoa selvittämään ainakaan julkisesti poliittisista syistä.

 3. Venäjä tekee ihan varmasti omia false flag juttujaan, tosin suoraviivaisemmin ja pienemmällä budjetilla.
  Lännen koukkunokat ovat tehneet kusettamisesta taiteenlajin – kicksit näille hyväkkäille tulee vasta kun kusetuksen kohteet itse ”vaativat” sitä kusettamista. Esimerkkinä kaikki turvallisuuden lisäämisen varjolla tehty urkintabisnes viime vuosikymmeninä.

 4. Mielenkiintoinen ja neutraalia linjaa myötäilevä artikkeli.

  Sekavalta, ja lopullisen selvityksen kannalta vaikealtahan erityisesti kerrostalojen räjähdykset-episodi vaikuttaa. Syyllisiä on todennäköisesti monella eri taholla.

  Itse en kyllä tiennyt näistä Putin-Jeltsin kytköksistä tuon taivaallista – päinvastoin, olin uskossa, että Putin olisi ”ajanut” Jeltsinin vallasta suojellakseen kansallisia yhtiöitä, luonnonvaroja, omaisuutta jne.

 5. Yhtä mieltä ovat kaikki sekavasta ajasta ja epämääräisessä tulevaisuudesta, ja kun juuri ne eturivin (ex)kommunistit olivat sitä kaaosta luomassa. Vaikka monet olikin sekaantunut hämärätoimiin eikä vain terrorismin vaan enemmänkin kriminalisoituun liiketoimintaan en silti usko valtiotason terrori iskuihin.
  Nämä jää muutoinkin lähinnä uskon ja arvailujen varaan verrattuna esim. -9.11 jossa on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Etelässä oli terroriuhka/-teot korkeassa ja muihin maanosin siirtyminen oli vain ajan kysymys.

 6. > Pitääkö tämä määritelmä sitten paikkansa myös nyky-Venäjän suhteen? Tai onko Venäjä todellinen vastavoima lännelle? Onhan muistettava, että valtaeliitti on toisinaan pelannut kaksin kortein. Esimerkkinä tästä voisi mainita vaikkapa sen, että kylmän sodan aikaan länsimaiset pankit kuitenkin rahoittivat Neuvostoliittoa ja amerikkalaisyritykset tukivat sen aseteollisuuden kehittymistä (Yli-Karjanmaa 2008, 62). >

  Niinpä. Toivon todellakin, että ihmisten silmät avautuisivat ja he tajuaisivat, että nämä jatkuvat muka valtioiden väliset konfliktit on ”huipulla” tarkoin suunniteltu. Kentällä nämä ”satunnaiset” konfliktit toteutetaan jatkuvan aivopesun, eli propagandan avulla. Valemedia (kuten myös koulut) syöttää ihmisille täysin keksittyjä tarinoita, organisoituja terroristi-iskuja ja tieteen nimissä tehtyjä lausuntoja (tutkijat, tiedemiehet ja kaiken maailman professorit.) Valemediassa esiintyy luonnollisesti vain nämä ”kaksin kortein” pelaajat ja isäntä (korkein mafia) pysyy piilossa.

  Jesuiitta-mafia, joka vastaa toiminnastaan Black Nobility’lle, hallitsee suvereenisti salaseuroja ja voit olla varma siitä, että yksikään henkilö ei pääse yhdenkään valtion korkealle johtopaikalle ilman kytköstä johonkin salaseuraan, kuten esimerkiksi vapaamuurarit.

  THE MASONS

  Earlier this year in Italy came out a scary book under the title “The Masons” in which in the simplest way is unmasked the whole conspiracy in which we find ourselves. The book has shocked the public because the Grand Master himself gave a list of people who govern and of those those have ruled the world and publicly revealed the names of their lodges from which can be red only one thing – they all together (and Putin included) are working on the same goal – the creation of the New world order, while the quasi-fight of ‘great powers’ is really just a play for the masses.

  Grand Master Giele Magaldi also revealed a list of politicians and corporatist who, on the one hand, sit in the same lodges, but on the other hand, supposedly fight against each other. Check out who’s where in freemasonry. All the people on the list, says the author of the book, were crucial to the establishment of the New World Order, and were tasked by their lodges to perform tasks that go toward that goal, while they were in power:

  Barack Obama (US President seats in a “Maat” lodge. This lodge was founded by Zbiegniew Brzezinski.

  Vladimir Putin (Russian president seats in a Masonic lodge called “Golden Eurasia”).

  Angela Merkel (German Chancellor) acted in the same lodge “Golden Eurasia”, now is a member of the “Valhalla”, “Parsifal” lodges).

  Christine Lagarde (FMI director is the member of the Lodge “Three Eyes” and “Pan-Europa”).

  George W. Bush (former President of the United States is in the Lodge “Hathor Pentalpha”).

  Michael Leeden (US journalist and political expert is in a lodges, “White Eagle”, “Hathor Pentalpha”).

  Condoleezza Rice (US politician was “Three Eyes”, “Hathor Pentalpha”).

  Madeleine Albright (US politician was in “Three Eyes”, “Leviathan”).

  Abu Bakr Al-Baghdadi (ISIS leader and the Islamic caliphate seats in the lodge “Hathor Pentalpha”).

  Tony Blair (former UK Prime Minister acts in lodge “Edmund Burke,” and then in “Hathor Pentalpha”).

  David Cameron (also a former UK Prime Minister, is in a Lodge “Edmund Burke” and “Geburah”).

  Mariano Rajoy (former Prime Minister of Spain is in the Lodge “Pan-Europa”, then in the lodge “Valhalla”, and finally in the lodge “Parsifal”).

  Antonis Samaras (former Minister of Greece flourishes in the lodge, “Three Eyes”).

  Nicolas Sarkozy (politician and president of France from 2007 to 2012 was in the lodges, “Edmund Burke”, “Geburah”, “Atlantis-Aletheia,” “Pan-Europa”, “Hathor Pentalpha”).

  Manuel Valls (former French Prime Minister was the first in the lodge Grand Orient de France, then in “Edmund Burke”, “Compass Star-Rose / Rosa-Ventorum Stella”, “Der Ring”).

  Bill Gates (corporatist sits in the “Star-Compass Rose / Rosa-Ventorum Stella”) lodge.

  • Kas kun tuossa ei ole yhtään kiinalaista nimeä. Eikös sieltäkin pitäisi löytyä jos tai kun kaikki isokenkäiset muka ovat puhaltamassa samaan nwo-hiileen.
   Entäpä jos nämä eri ’lodget’ eivät olekaan yhteistyössä keskenään?
   Kirjoja ilmestyy ja harva niistä kertoo muuta kuin kirjoittajan näkemyksen. Siksi ne ovat ristiriitaisia kuten ovat netin artikkelitkin. Propagandaa tehdään paljon niidenkin avulla.
   Pars seurata tekoja ja jättää tarinat omaan arvoonsa. Ne kertovat parhaiten totuuden.

    • On se ihmeellistä, että Truth_hunter uskoo vieläkin tähän Johtajien/valtioiden FEIKKI vastakkainasetteluun, jonka avulla patriootteja huijataan kylmäverisesti sotaan. Venäjän ja Kiinan johtajat ovat täsmälleen samanlaisia NWO näyttelijöitä kuin muidenkin valtioiden korruptoituneet johtajat, mutta totta se on…. sokea kana ei löydä jyvää!

     • Miksi kaikki olisivat nöyriä Illuminaatin palvelijoita?
      Eihän siinä ole oikein järkeä.
      Kyllähän Illuminaatti yrittää alistaa mutta tyhmä pitää olla jos siihen lankeaa.
      Mites Gaddafi ja Saddam, tai Aatu? Olivatko Illuminaatin näyttelijöitä?
      Entä Assad?

     • Jatkona vielä
      Illujen tavoite on yksinapainen maailma jossa kaikki valta on heillä.
      Kiina ja Venäjä eivät ole siinä mukana vaan kehittävät moninapaista maailmaa jossa on useita valtakeskuksia joista kukaan ei ole toisen niskan päällä.
      Aikamoinen ristiriita siis.

     • Daniel Estulinin kirjan perusteella Uuden maailmanjärjestyksen hirmuvallassa ei ole keskiluokkaa, vaan vain eliitti ja sitä kuuliaisesti palvelevat köyhät alamaiset, joiden elämä on läpikotaisin kontrolloitua HUIPPUTEKNOLOGIAN AVULLA VALVOTUSSA POLIISIVALTIOSSA. Tuo sopii jo Kiinaan kuin nenä naamaan:

      ”China’s AI Tech Exports Are Seeding Surveillance Societies Globally”,
      https://www.technocracy.news/chinas-ai-tech-exports-are-seeding-surveillance-societies-globally/
      *

      ”Jaywalk Shaming: China Puts Your Face And Name On E-Billboard
      China’s ubiquitous surveillance and identification system watches everything, everywhere for rule-breakers and shames them in real-time by displaying pictures with names on electronic billboards.
      Since the entire population has already been catalogued into a national database, identifying a single person takes only seconds…”
      https://www.technocracy.news/jaywalk-shaming-china-puts-your-face-and-name-on-e-billboard/
      *

      ”UN Claim: China’s Concentration Camps Bring ‘Stronger Sense Of Happiness’
      In a classic case of Orwell’s Doublethink, China’s CONCENTRATION CAMPS are re-labeled as counter-terrorism and de-radicalization centers that make people happy and secure…”
      https://www.technocracy.news/un-claim-chinas-concentration-camps-bring-stronger-sense-of-happiness/
      *

      ”Digital Slavery: When China Gets Inside Your Head
      Some call it Surveillance Capitalism, others Green Economy or Sustainable Development…”
      https://www.technocracy.news/digital-slavery-when-china-gets-inside-your-head/
      *

      ”Big Bro: No Internet Surfing In China Without First Scanning Face
      China has applied the “no person left behind” mentality to its all-controlling Social Engineering: It will now be illegal to get access to the Internet without having your face scanned into the national database…”
      https://www.technocracy.news/big-bro-no-internet-surfing-in-china-without-first-scanning-face/
      *

      ”In China’s Smart Cities, Everyone Is Being Watched”,
      https://www.technocracy.news/in-chinas-smart-cities-everyone-is-being-watched/
      *

      ”Chinese ‘Princess’ Arrest Exposes CHINA’S WORLD DOMINATION PLOT”,
      https://www.technocracy.news/chinese-princess-arrest-exposes-chinas-world-domination-plot/
      *

      Vain sokea kana ei löydä jyvää jo pelkästään noiden muutaman artikkelin otsikoiden perusteella. Lisää vastaavaan suuntaan osoittavia artikkeleita löytyy huomattava joukko laittamalla em. Patrick Wood’in sivuston hakuikkunaan ’Chin’.

     • Luettuani em. artikkelin ”Chinese ‘Princess’ Arrest Exposes CHINA’S WORLD DOMINATION PLOT” en osta mitään Huawein tuotetta periaatteen vuoksi, vaikka sillä ei muuten minkäänlaista vaikutusta sinänsä olekaan.

     • Etkö yhtään ajattele minkä verran noissa pakonomaisesti linkittämissäsi artikkeleissa on perää ja kuka on niiden takana?
      Olisiko Kiina kuten Venäjäkin on se ’illujen’ (sionistien, muurareiden ja R-mafian) päävihollinen josta pitää kirjoittaa vain pahaa?

   • Tällainen ajatus kävi mielessä.
    Voisiko sittenkin olla niin ettei välttämättä ole mitään Illuminaattia?
    On vain eri rotujen, valtioiden, poliittisten, uskonnollisten, taloudellisten ja raha-mafian luomien organisaatioiden intressejä ja valtaa ajavia järjestelmiä jotka käyvät kovaa kamppailua keskenään ja tavoittelevat itselleen lisää valtaa.
    Juuri nyt sionistit ja v-muurarit ovat vahvoilla hallitessaan rahaa ja mediaa mutta tilanne ei välttämättä ole pysyvä eikä ehkä lopulta etene Pöytäkirjojen mukaan.

    • Seuraavat kaksi kirjaa ovat vapaasti luettavissa internetissä:

     ”The 13 Bloodlines of Illuminati” by Fritz Springmeier,
     https://www.bibliotecapleyades.net/bloodlines/index.htm
     Suomeksi: http://www.heinola.org/~patato/spring.html

     ”The Illuminati Formula to Create an Undetectable Total Mind Control” by Fritz Springmeier & Cisco Wheeler,
     https://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/mindcontrol/mindcontrol_index.htm
     Suomeksi: http://www.heinola.org/~patato/fritz.html
     *

     Illuminati elää ja voi hyvin myös salaseurana salaseuran sisällä –
     Wilhelmsbadin kongressin tuloksena 1782 lluminati alisti vapaamuurarit valtaansa:

     ”Gary Allen wrote: ”The power and influence of the Illuminati achieved a great leap forward through a formal alliance with continental Freemasonry that was sealed during the Congress of Wilhelmsbad which began July 16, 1782, when representatives of some three million members of Europe’s secret societies met and adopted organizational plans formulated by the Illuminati” (Gary Allen. ”Illumunism, The Great Conspiracy,” American Opinion, (June, 1976), p. 47-49).

     The Comte de Virieu thereafter ”could only speak of Freemasonry with horror,” according to his biographer M. Costa de Beauregard (William T. Still, New World Order: The Ancient Plan of Secret Societies, (1990), p. 82). The Wilhelmsbad Congress ”made it possible for the revolutionary tool of the Asiatic financiers to control the continental set-up.”

     Koko artikkeli: https://www.biblebelievers.org.au/wilhelms.htm

    • Adam Weishaupt – A Biography of the Founder of the Bavarian Illuminati
     by Joseph Trainor, May 11, 2002: ””The Abbe Barruel called him ”a human devil.” Thomas Jefferson called him ”a harmless philanthropist.” Prof. John Robinson called him ”the profoundest conspirator that ever existed.” But what’s the real story behind the man who simply called himself “Brother Spartacus?” Adam Weishaupt was born on February 6, 1748 in Ingolstadt, a city in Bayern (Bavaria), Germany, which was then an independent kingdom. When he was a baby, his parents, who had been Orthodox Jews, converted to the Roman Catholic Church. Instead of attending the yeshiva, Adam attended monastery schools and later a hochschule (high school) run by the Society of Jesus…

     Footnote: John Robinson, a professor of natural philosophy at Edinburgh University in Scotland and a member of a Freemason Lodge there, said he had been asked to join the Illuminati. After consideration he concluded that the Illuminati were not for him. In 1798 he published a book called ”Proofs of a Conspiracy” in which he wrote: “An association has been formed for the express purposes of rooting out all the religious establishments and overturning all existing governments. . .the leaders would rule the World with uncontrollable power, while all the rest would be employed as tools of the ambition of their unknown superiors”. “Proofs of a Conspiracy” was sent to George Washington who replied that he was aware that the Illuminati were in America and that they had “diabolical tenets”. Ed. – http://www.illuminati-news.com/00359.html

     ”[Adam Weishaupt] was educated by the Jesuits, toward whom, however, he afterward exhibited the bitterest enmity, and was equally hated by them in return.” – http://www.masonicdictionary.com/weishaupt.html

     • Kiitos Totuudenetsijä… olen todella ilahtunut siitä, että kykenet näkemään tämän eksyttävän savuverhon läpi, sillä muutos alkaa ihmisistä. Muutosta ei tule niin kauan kun kansa vaeltaa vaaliuurnille ja nielaisee tämän ikivanhan ”itä vastaan länsi ja kristityt vastaan muslimit” huijauksen, jota Black Nobility on menestyksekkäästi pyörittänyt jokaisen valtion korruptoituneen eliitin ja valemedian kautta. Toinen maailmansota oli kokonaisuudessaan organisoitu huijaus – kauhistuttava massamurha – jonka avulla tapettiin miljoonia ihmisiä!

      HOW THE JESUITS ORCHESTRATED WW1 AND WW2 By :Bobby G. Limeta

      ” The heroes of communism, Marx and Engels, who wrote the communist manifesto, in the 1880s, were actually coached and directed by Jesuit priests. The communist party was formed for the task of destroying the protector of the hated orthodox church, the Czar of Russia. It was for revenge. The communist party was financed in secret by agents of Rome (the illuminati) in order to create another power that was a servant of the vatican.”

      ”The Vatican wanted to bring France to its knees and also
      stop the religious competition in the Balkans. The solution to these
      problems was simple, the Jesuits would start World War 1. The pope was backing Germany, so when the catholic Kaisar asked the Vatican if it could expand Germany’s borders, Pope Pius X and the Jesuits gave him there blessings and permission. Germany started fighting France and treaties pulled more nations into the conflict; Germany was fighting France, England, Russian and the US. Millions died, many were Roman catholic in 4 years of bloody war. Even while men were still dying in World War 1, the Jesuits were already busy preparing World War 2 and a new catholic inquisition, the holocaust. In July 1919, when the allies were signing the treaty of Versailles, at the end of World War 1, they were so angry at the Vatican for starting the war that they refused to recognize the Vatican as a political power anymore and kept them away from the conference table. In Russian the empress, the wife of Czar Nicholas, told Rasputin, a monk, where the Czar’s gold was hidden. Rasputin told this information to the patriarch of the Russian Orthodox church.
      The Jesuits worked closely with Marx, Engels, Trotsky, Lenin and
      Stalin, while they were carefully preparing for the Russian
      revolution. The Jesuits secretly moved their gold into Russia, to
      finance this, using their key men. They believed that communism would rise up as a new strong daughter of the Vatican. The Russian
      revolution succeeded, the Czar was forced to abdicate and his family was put under house arrest. The Royal family was moved to the Urals for securtiy reasons, while an army of Czechs was coming to try to rescue him where he was being held. A group of Ural Soviets held a quick trial and the Royal family was found guilty; some of these soviets were Jesuits pretending to be communists. The protector of the Russian orthodox church, the Czar, was now facing the Jesuits of Rome, and he and his family were killed. The communists then moved to destroy the Vatican’s religious competitors, the Russian orthodox church; its religious leaders were being hunted down.”

    • Who Are The Illuminati?
     By Richard Stone
     “The world is governed by far different personages from what is imagined by those who are not behind the scenes” (Benjamin Disraeli).
     “Give me control over a nation’s currency, and I care not who makes the laws” (Mayer Rothschild).

     http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=101

     Illuminaatti = pahuuden hallitsemista ihmisistä koostuva epäyhtenäinen ryhmä (mafia) tai ryhmät jotka yrittävät kaapata maailman oman valtansa alle.
     NWO tai ns. DeepState ilmentäisi ja edustaisi heitä pääosin ja heitä on ympäri maailmaa.
     Heidän joukkonsa koostuu eri rotujen, valtioiden, poliittisten, uskonnollisten, taloudellisten ja raha-mafian luomien organisaatioiden intressejä ja valtaa ajavista epä-solidaarisista ihmisistä ja järjestelmistä jotka käyvät jatkuvaa kovaa kamppailua keskenään ja tavoittelevat itselleen lisää valtaa.

     Vatikaani jesuiittoineen voi olla yksi tällainen ryhmä, muita esim. sionistit ja v-muurarit, kommunistit, pankkiiri- ja korporaatiomafia. Kaikille on tyypillistä että ne yrittävät ottaa kaiken oman valtansa alle ja käyvät jatkuvaa sotaa kansanvaltaa ja demokraattista sosialismia vastaan.
     Pohjimmiltaan kyse on hyvän ja pahan välisestä taistelusta.
     Koko Illuminaatti käsite sellaisena että olisi vain yksi yhtenäinen ’yli-muiden’ ja ylivoimainen joukko, esim. jesuiitat tai pankkiirit, joka hallitsee maailman menoa lienee katteeton ja luo vain epätoivoa ettei olisi mitään tehtävissä maailman pahuuden voittamiseksi.
     Nyt kuitenkin on nähtävissä ettei sellaista ole kun maailma kehittyy ja taistelu kansanvallan puolesta voimistuu ja nämä pakkovaltaa ajavat eri ryhmät ovat joutumassa ahtaalle.

     • Sinulla on tietty oikeus omaan mielipiteeseen, Truth-hunter, mutta valitettavasti omaat sen tyypillisen ”mennään porukalla äänestämään” näkemyksen, eli juuri sen joka pitää pahuuden, eli nämä korruptoituneet juoksupojat vallassa. Olen usein täällä todennut, että minua ei kiinnosta valemedian harrastama haamujahti – mikäli ammut yhden juoksupojan alas, niin toinen ponnahtaa tilalle, ja näitä korruptoituneita virkamiehiä on satoja ja taas satoja tuhansia.

      Mitä hyötyä on siis hyökätä kerroksellista systeemiä vastaan, jossa toinen kerros TYÖKSEEN asettaa ja toinen kerros TYÖKSEEN hajottaa? Vika ei ole valemedian ja koulujen aivopesemissä työntekijöissä, vaan järjestelmässä, ja tätä ihmeellistä ikiliikkujaa me kutsumme politiikaksi. Mun pointti on se, että mikään ei tule muuttumaan paremmaksi ennen kuin ihmiset tunnistavat käärmeen pään!

      ”Ja minä näin yhden sen päistä olevan ikäänkuin kuoliaaksi haavoitetun, MUTTA SEN KUOLINHAAVA PARANTUI. Ja koko maa seurasi ihmetellen petoa. Ja he kumarsivat lohikäärmettä, koska se oli antanut sellaisen vallan pedolle, ja kumarsivat petoa sanoen: ”Kuka on pedon vertainen, ja kuka voi sotia sitä vastaan?” (Joh Ilm 13.)
      ****
      ”Jesuits were first expelled from Portugal (1759), then France (1764), Spain (1767) and Austria (1770). Thousands of destitute priests and brothers sought refuge in Rome during these years. Finally in 1773 anti-Jesuit forces succeeded in persuading Pope Clement XIV to issue Dominus ac Redemptor, the papal brief suppressing the Society of Jesus, in order to secure peace in the Church. Jesuits in Italy had to renounce the Society of Jesus in order to remain in ministry.”

      Saatana on pettänyt koko maailman (Ilm 12:9), mutta TOTUUS tekee vapaaksi (Joh 8:31-32.)

    • Mitä tulee ns. Illuminaattiin (sionistien, v-muurareiden ja R-pankkimafian liittoon) niin jos Kiina, kuten tuolla ylempänä oletetaan, havittelee itselleen myös koko maailman valtaa niin miten se voisi toimia Illuminaatin renkinä joka myös tekee niin?
     Minusta se ei ole mahdollista. Kumpikin on siksi oma itsenäinen toimija.
     Siksi myös koko Illuminaatti käsite sellaisena että vain se ohjaisi maailman menoa haiskahtaa virheelliseltä.
     Esim. Hitler, Stalin ja Churchill tuskin olivat sen agentteja vaan Illuminaatti käytti heitä hyväkseen (provosoi) oman agendansa edistämisessä.

     Putin ja Kiinan Xi ovat myös minusta itsenäisiä toimijoita ja ajavat omaa agendaansa, moninapaista maailmaa jossa kenelläkään ei ole ylivaltaa muihin.
     Ja näyttää siltä että he ovat vähemmän vietävissä tai provosoitavissa.

 7. Venäjän, ikiaikainen historiallinen gelma on ollut vallansiirtoon liittyvät ogelmat,eri sukupolvien välillä.
  Aina pitkiä, jopa menestyksellisiä valtakausia n seurannut säännönmukaisesti kiivas taistelu vallasta, mihin aina ovat myös ulkoiset vallat sekaantuneet.
  1600 vuosiadalla, jopa ruotsalaiset ja puolalaiset heiuivat Moskovassa, kun Rurikin suku sammui, koska alaikäisen Dimidrin holhooja Boris Godunov kaappasi tältä vallan.
  Tuon Godunovin aikakaudelta on tarina, missä tätä tuli tapaamaan Karjalaiseksi noidaksi mainittu Luka Räsäinen, pyytäessään vääräuskoisten ruotsien karkoittamiseen apujoukkoja Pielisjärven viidenneksen alueelta,samalla Luka oli varoittanut Godunovia kajoamasta Dimidriin, muuten Godunoville kävisi hunsti , kuten kävikin.

 8. Noin ajallisesti Putin ei voinut olla räjäytysten takana kun oli jo pääministerinä ensimmäisten räjäytysten aikaan ja jeltsinkään ei neuvoantajansa mukaan ollut kykenevä niihin eikä tsetsenian sotaan. Luultavaa on Jeltsinin lähipiiristä on jotkut omatoimisesti järjestelleet tiedustelun eläkeläisten kanssa näitä terroritekoja tai sitten ulkomainen toimija oli niiden takana epävakauttaakseen Venäjän sisäistä tilannetta mutta tuskin sen takana on silloinen pääministeri Putin tai presidentti jeltsin kun sehän oli kuin sahaisi omaa jalkaansa. Tiedustelun tekemisistä Venäjä ei.puhu vaikka olisi syytäkin kuten Skripalin tapauksessa sen selvittämiseksi vaikka näyttää että sen agentit ei ole teon takana. Yhtä outoa kuin Turun puukkoiskussa oli kun Supo jätti epäillyn huomiotta ilmoituksesta huolimatta niin oli että FSB jätti pommiilmoituksen huomiotta ja 9/11 iskussa CIA ja FBI jätti kaikki kymmenet ilmoitukset huomiotta.

 9. Jolle 12.11.2019 at 15:05:
  Jaa … vai oikein Tao Lodge. Hieno nimi ainakin ja siellä varmaan on sitten viisasta väkeä joka ymmärtää miten maailmaa muutetaan….?

  Onko syytä huoleen? Vai kuuluuko tämä kaikki ihmiskunnan luonnolliseen kehitykseen?
  Loppukappale linkin http://www.unz.com/gdurocher/big-mother-the-decline-of-men-and-truth-telling/ artikkelista ja ensimmäinen viisas kommentti:

  — Western history is marked by cycles of decadence and rebirth. For the old Pagans, the rise of Christianity was a disaster. Renewal however did not occur by attempts to reset the clock.
  The thoughtful and zealous philosopher-emperor Julian’s project of restoring polytheism ended in abject failure. Rebirth came rather with the rise of a Germanized form of Christianity in the Middle Ages, setting the stage for the Crusades, the Reconquista of Spain, and the European conquest of much of the world. Similarly, Tocqueville was eminently realistic in the nineteenth century, knowing that “democracy” (meaning the ages of the masses) was inevitable. Hierarchy and a kind of aristocracy could only return later, in a very different form, in the twentieth century.
  So I believe things stand with the feminization: our mode of life means that this will not be changed. I am not even particularly optimistic about the Eastern Europeans or the Chinese – I suspect the latter’s men will crumple once their mode of life matches ours. But that does not bar renewal . . . we must adapt, create new forms, be creative . . . Young men will have to rise up to the challenge.

  AaronB says:
  October 27, 2019 at 2:49 pm GMT • 300 Words
  Your last paragraph is particularly important.

  You are at your weakest when you fight powerful currents, and strongest when you go along with them, and then shape them to your desires.

  Fighting Christianity did not work. But eventually, Christianity became whatever one wanted. In the Renaissance, as Nietzsche said, Christianity even became Paganism. What Julian tried to accomplish by confronting Christianity head on and failed, happened by going along with Christianity.

  And today, thinkers like Vox Day and Bruce Charlton simply make out of Christianity whatever they want.

  So too with modern trends – submit and go along with them, and then you will be able to influence the current – eventually, perhaps, completely renaming it.

  This is an old Taoistic principle – go along with a powerful force to subtly influence its direction, where head on confrontation results in mere destruction and failure.

  You cannot fight head on the spirit of the times. You will fail.

  I think every successful person in business or any other field understands the need to cooperate with powerful negative trends for the purpose of helping shape them rather than confront them.

  The rigid, unbending people who cannot flow like water, always, always, always, fail.

  So the alt-right project of head on confrontation and rigid unbending resistance is stupid and bound to fail. Never has that succeeded in history.

  But where are the subtle, adaptive, intelligent people on the alt-right? Why are there – as of yet – so few? Why are they so stupid?

 10. Tänään 12.11.2019, kun median huomio oli kiinnitetty ”postilakkoon”, käsiteltiin eduskunnassa lakia GATS-sopimuksen voimaansaattamiseksi. Laki saatetaan voimaan kumoamalla sopimusten lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annettu laki.
  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_62+2019+8.aspx

  GATS (General Agreement in Trade on Services) on yksi Maailman Kauppajärjestön, WTO:n, sopimuksista, joilla tähdätään kaupan vapauttamiseen. Sen alueena on palvelukauppa, mikä tarkoittaa kaikkia niitä aloja, joilla tarjotaan erilaisia palveluja, koskien sekä julkista että yksityistä sektoria.
  https://fi.wikipedia.org/wiki/GATS

  GATS-sopimusvaltioita ovat EU-maiden lisäksi Amerikan Yhdysvallat, Argentiina, Australia, Brasilia, Ecuador, Filippiinit, Hongkong, Intia, Japani, Kanada, Kiina, Kolumbia, Korean tasavalta, Kuuba, Sveitsi, Taiwan, Penghu, Kinmenin ja Matsun erillinen tullialue (Kiinan Taipei) ja Uusi-Seelanti.
  ——-
  THE LAST FRONTIER
  A global agreement currently being negotiated will allow corporations to take over the world’s public services — whether people want it or not. If implemented, it will spell the end of the public sector.
  https://ratical.org/co-globalize/lastfront.html

   • Mitä ja ketä varten tällaista suurta ja rajusti kansan verorahoja nielevää suojatyöpaikka-eduskuntaa tarvitaan joka luovuttaa kaiken vallan yksityisille yrityksille jotka eivät muusta välitä kuin omasta menestyksestään?
    Näyttää siltä että se on keskittynyt kurjistamaan kansaa ja ajamaan enemmän kansan rahoilla rellestävien edustajiensa etuja, joiden kai pitäisi vastata kansan hyvinvoinnista.

  • …. By virtue of their large share of the philanthropic marketplace, these institutions were able to shape the thinking of policymakers, attract social innovators, and exert influence to bring together the private sector, government, and civil society.
   As a result, they played a vital role in underwriting social change: They helped to eradicate polio in the United States and then across most of the world; they provided 96 percent of Americans with easy access to free libraries; they helped to reduce smoking in the United States by more than 60 percent; and they promoted a “green revolution” that dramatically increased agricultural production.[1]

   ,,,There’s a lesson in that, an essential one, in that strong and responsible governance on behalf of the people and the environment is an essential counter-point to the all-consuming profit motive.

   Our current government hasn’t the spine to curtail the cravenness and grotesque gluttony, the likes of which would’ve made the robber barons blush. They are bought and sold, and the true power brokers are not of the same Anglo-Saxon stock that built the country.
   We have a government run by financial institutions and corporations for financial institutions and corporations; when it no longer serves its purpose, it will be discarded along with the country itself.

   …That’s how big capital and multi-nationals can supercharge their efforts to knock down borders, socially re-engineer entire populations, and even ethnically cleanse those populations proving to be reticent or troublesome.
   The rise of the private equity model is one way in which Jewish capital was able to effectively corral the old WASP establishment;

   ……the neo-liberal globalist system is also incredibly fragile and is largely built on a house of cards. If there’s a silver lining, it’s that the golden gilding of the neo-liberal age is one or two hard shoves away from crashing to pieces. It requires constant maintenance, policing, and expansion to work, and may well collapse under its own weight in the absence of any powerful external force. With a firm grasp of the methods, institutions, actors, and aims in hand, though, the right entity or coalition may well be able to put the shambolic corpse down for good sooner rather than later, and construct a far more fair and natural system. To my mind, the end goal must be to allow for the self-determination of all peoples, respecting the environment and human bio-diversity so that all may have a healthy and happy homeland to call their own.
   https://www.theoccidentalobserver.net/2019/11/13/the-way-life-should-be-vol-xvii-finale-get-woke-shoah-invoke/

   • Pahoittelen kun pääosin monistan englannin kielistä tekstiä jota en jaksa suomentaa. Suomentaminen on iso homma eikä ole aikaa siihen.
    Toisaalta voi ajatella että jokainen maailmaa seuraava osaa englantia, ainakin pitäisi koska muuten ei voi olla jyvällä maailman menosta.
    Netissä on niin paljon hyviä kirjoittajia jotka sanovat sen mitä itsekin haluaa sanoa joten voi puhua heidän suullaan.
    Tuossa ylläolevassa ideana on että nykyisin kaikki -myös hyväntekeväisyyttä joskus harjoittaneet – on kaapattu korporaatiomafian palvelijoiksi edistämään bisnestä ja oligarkkien rikastumista.

 11. Juri Felshtinskin ja Aleksander Litvinenkon kirja – VENÄJÄ KUILUN PARTAALLA – avaa tätä Venäjän turvallisuuspalveluiden sotkeutumista terrorismiin ja mafiaan varsin tarkasti.

  ”Perestroikan sarastaessa Neuvostoliiton salaisessa palvelussa, KGB:ssä, alkoi kiihkeä uudistusten aika. Sen organisaatio hajotettiin, koottiin ja nimettiin yhä uudelleen lyhyen ajan kuluessa. K-GB:tä piti aikoinaan kovassa otteessa kaikkivaltias Puolue – turvallisuuspalvelu FSB:llä ei tällaisia rajoituksia ollut: sekava rakenne mahdollisti sen, että käytännössä FSB kontrolloi itse itseään. Ponnisteluissaan ”sisäisen turvallisuuden” puolesta turvallisuuspalvelut käyttivät sekä entisten KGB:n ammattilaisten että rikollisjärjestöjen palveluksia, ja organisaatioiden rajat alkoivat hämärtyä: oli yhä tavallisempaa, että rikolliselta löytyi pidätettäessä jonkin valtion laitoksen henkilökortti. Alkoi salamurhien ja pommi-iskujen sarja, Tsetsenian sota ja taistelu raharikkaita ”oligarkeja” vastaan. Entiset KGB:n merkkimiehet alkoivat ilmiömäisen nousunsa Venäjän federaation johtopaikoille. Ja yksi heistä oli nyt istuva presidentti.”

  https://www.booky.fi/tuote/juri_felshtinski/venaja_kuilun_partaalla/9789513139827

 12. Muuten erinomainen artikkeli, mutta yksi asiavirhe loppusanoissa: ” Toisaalta, kun koko venäläismedia on valtion hallinnassa, ei mahdollisilla haastajilla aivan tasapuolisia mahdollisuuksia ole.”

  Tämä ei pidä paikkansa, Venäjällä on tuhansia itsenäisiä, yksityisomisteisia mediayhtiöitä, jotka saavatkin toimia paljon vapaammin kuin esim. Suomessa printtimediakaksikon (Alma + Sanoma), YLE:n, ja Bonnierin (=maikkari + eräät aikakauslehdet) kartellisyndikaatti, jotka ”pitävät yhtä” niin mediapoolin, itsevalvontaelin JSN:n, kuin ristikkäisten omistusten (jossa mukana poliittisesti aktiivisia toimijoita) kautta.

  Toki jos ”valtion hallinnassa olemisella” tarkoitetaan että tiettyjä lakeja joutuu mediayhtiöinä noudattamaan, niin sitten kaikissa maissa kaikki mediat ovat ”valtion hallinnassa”. Nyky-Venäjällä kuitenkin paljon vähemmän kuin ”vihapuhevitsauksesta” kärsivässä länsi-Euroopassa.

  Toisaalta Venäjällä on myös valtio-omisteisella valtamedialla (Sputnik ja RT) suhteessa paljon suurempi jalansija verrattuna länsimaihin, mutta syynä on vain se että siellä valtiollinen valtamedia tekee länsimaista poiketen laadukasta, moniarvoista, laajaa, objektiivista, maalisjärjellistä, isänmaallista, ja ennenkaikkea totuudenmukaista journalismia.

  • ”Tämä ei pidä paikkansa, Venäjällä on tuhansia itsenäisiä, yksityisomisteisia mediayhtiöitä, jotka saavatkin toimia paljon vapaammin kuin esim. Suomessa printtimediakaksikon (Alma + Sanoma), YLE:n, ja Bonnierin (=maikkari + eräät aikakauslehdet) kartellisyndikaatti, jotka ”pitävät yhtä” niin mediapoolin, itsevalvontaelin JSN:n, kuin ristikkäisten omistusten (jossa mukana poliittisesti aktiivisia toimijoita) kautta.”

   Älä valehtele. Venäjä on medianvapaus indeksillä sijalla 149. Suomi on sijalla 2.
   https://rsf.org/en/ranking

   Venäjän heikkoa sijoitusta perustellaan saatesanoin:
   ”What with draconian laws and website blocking, the pressure on independent media has grown steadily since the big anti-government protests in 2011 and 2012. Leading independent news outlets have either been brought under control or throttled out of existence. As TV channels continue to inundate viewers with propaganda, the climate has become very oppressive for those who question the new patriotic and neo-conservative discourse, or just try to maintain quality journalism. More journalists are now in prison than at any time since the fall of the Soviet Union and more and more bloggers are being jailed.”

   Venäjä on vienyt tiedoituksen vapauden riiston jopa niin pitkälle, että se on perustamassa ikiomaa muusta maailmasta eristäytynyttä internetiä, jotta Venäjän hallinto saisi tiedonvälityksen entistä tiukempaa hallintaan!

   ”Toisaalta Venäjällä on myös valtio-omisteisella valtamedialla (Sputnik ja RT) suhteessa paljon suurempi jalansija verrattuna länsimaihin, mutta syynä on vain se että siellä valtiollinen valtamedia tekee länsimaista poiketen laadukasta, moniarvoista, laajaa, objektiivista, maalisjärjellistä, isänmaallista, ja ennenkaikkea totuudenmukaista journalismia.”

   Siis oletko sä vakavissasi?

   Moniarvoista ja objektiivista? Kritisoidaanko Sputkinilla ja RT:llä esimerkiksi ikinä Putinia ja hänen hallintoaan? Tai Venäjän ulko- ja sisäpolitiikkaa? Suomessa mediat, jopa YLE mukaan lukien, lyövät armottomasti eri valtapuolueiden ja poliittisten vaikuttajien näpeille, jos ne antavat pienintäkään syytä. Venäjällä valtionmediat laulavat kritiikittä täysin halinnon propagandaa.

   Ja ”totuudenmukaista? Nämä Venäjän valtionmediat ovat jääneet kiinni lukemattomista valheista. Välillä ne jopa valehtelevat ristiin. Tuosta vaikka alkuun reilu parisataa: http://www.russialies.com/russias-top-260-lies-international-edition/

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here