“Olen lojaali amerikkalainen ja uskon hyvin syvästi tämän maan perustajien perusperiaatteisiin. Mutta ajan kuluessa näin, miten petimme ne periaatteet, menetimme demokratian tajumme ja meistä tuli kapitalistinen korpokratia, imperiumi, imperialistinen maa.” (John Perkins)

Artikkelin ensimmäinen osassa esiteltiin muun ohella palkkatappajia ja korpokratiaa. Perkinsin mukaan talouden palkkatappajat ovat viimeisten 30–40 vuoden aikana luoneet historian laajimman imperiumin. Keinot ovat moninaiset, mutta tyypillisesti aina ensiksi valitaan jokin kolmannen maailman valtio, jolla on USA:n tarvitsemia resursseja, tavallisesti öljyä. Se houkutellaan velkaloukkuun, jolloin resurssien hallinta tulee mahdolliseksi.

Korporatokratian päätavoitteena on maksimoida voitto sosiaalisista ja ekologisista haitoista piittaamatta. Sen kaksi muuta ominaisuutta ovat yritysten sääntelyn purku sekä yhteiskunnan perustoimintojen (mukaan lukien vankilat ja koulut) yksityistäminen. Nämä kolme tavoitetta ovat johtaneet erittäin epävakaaseen ja vaaralliseen maailmaan.

Talouden palkkatappajat

Talouden palkkatappajat astuivat ensimmäisen kerran suureen rooliin Iranissa 1950-luvun alussa. Iranin pääministeri Muhammad Mossadeq oli demokraattisesti tehtäväänsä valittu, kun hän kääntyi öljy-yhtiöitä vastaan ja kansallisti niiden omaisuuden. Öljy-yhtiöt hermostuivat ja USA päätti puuttua asiaan.

Kylmän sodan aikana ja ydinsodan uhan ollessa todellinen USA ei rohjennut iskeä sotilaallisesti Neuvostoliiton naapuriin. Joukkojen sijaan Iraniin lähetettiin CIA:n agentti (Kermit Roosevelt) mukanaan miljoonia dollareita. Hän järjesti mielenosoituksia ja mellakoita, heitti Mossadeqin ulos ja palautti Shaahin takaisin valtaan. Shaahin Iranissa yhdysvaltalaiset yhtiöt tekivät jättimäisiä urakoita ja suunnattomasti rahaa vuosikymmenten mittaan.

Talouden palkkatappajien suurin menestys on ollut Saudi-Arabia.

1970-luvun alussa öljynviejämaiden järjestö OPEC näytti lihaksiaan, vähensi öljyntuotantoa ja saattoi USA:n talouden alamäkeen. USA:n valtiovarainministeriön edustajat tulivat talouden palkkatappajien luokse ja vaativat suunnitelmaa, ettei OPECin menettely toistuisi. Talouden palkkatappajat käsittivät, että Saudi-Arabia oli avainasemassa. Heillä oli enemmän öljyä kuin millään muulla valtiolla, ja hallitseva kuninkaallinen Saudien perhe oli varsin korruptoitunut.

Talouden palkkatappajat saivat aikaan sopimuksen, jonka mukaan Saudien kuningashuone investoi suurimman osan öljydollareistaan takaisin USA:han. Yhdysvaltalaiset yhtiöt rakensivat Saudi-Arabiaan suuria kaupunkeja keskelle autiomaata, voimalaitoksia, valtateitä ja tietenkin McDonald´seja. Kaiken kaikkiaan Saudi Arabiasta rakennettiin varsin länsityylinen valtio. Saudien kuningashuone sitoutui pitämään öljyn hinnan alhaalla ja yhdysvaltalaisten saatavilla. Ja yhdysvaltalaiset sitoutuivat pitämään kuningashuoneen vallassa.

Saudit ovat investoineet yhdysvaltalaisiin yhtiöihin arviolta 860 miljardia dollaria, joten he omistavat USA:n talouselämästä 6–7 prosenttia. Pelkästään Bushin dynastian ja sen lähipiirissä toimivien yhtiöiden bisneksiin saudit ovat sijoittaneet 1,4 miljardia dollaria.

Saudi Arabian jälkeen vuorossa oli Irak. Mutta Saddam Husseinia ei saatu suostuteltua samanlaiseen diiliin kuin saudisukua. Häntä ei myöskään onnistuttu salamurhaamaan. Niinpä Saddam syrjäytettiin poikkeuksellisesti sotilaallisella miehityksellä.

USA:n hallinnon käyttämäksi tunnustautunut talouden palkkatappaja John Perkins on omistanut kirjansa Confessions of an Economic Hit Man kahdelle entiselle presidentille, Ecuadorin Jaime Roldosille ja Panaman Omar Torrijosille, jotka toteuttivat valtioissaan yhteiskunnallisia uudistuksia ja vastustivat USA:n ylivaltaa. Molemmat kuolivat lento-onnettomuuksissa 1980-luvun alussa, ja kummankin lento-onnettomuuden kohdalla on vihjailtu salamurhasta.

Perkinsin mukaan heidät murhattiin, koska he vastustivat hallitusta, suuryhtiöitä ja pankkiireita, joiden tavoitteena oli maailmanlaajuinen imperiumi. Talouden palkkatappajat epäonnistuivat Roldosin ja Torrijosin suhteen, minkä jälkeen esiin astuivat toisenlaiset palkkatappajat, CIA:n tappajat, jotka aina kulkivat talouden palkkatappajien jäljessä.

Talousliberalismin tuhot

Länsimaiden kansalaiset on huiputettu uskomaan voittoa tavoittelevaan kapitalismiin. Sen teorian ekonomisti Milton Friedman sommitteli ja Ronald Reagan, Margaret Thatcher ja muut toivat 1980-luvulla käytäntöön. Yksinkertaistettuna: sen mukaan vapaat markkinat tuottavat tehokkaimmin yhteistä hyvää silloin, kun niitä ei säädellä. On huolehdittava vain voittojen maksimoimisesta. Kriitikoiden mukaan systeemin hyötyjinä ovat lähinnä suuryritysten eliitti; lasku jää köyhimpien ja luonnon maksettavaksi.

Virallisesti eli valtionpäämiesten ja viranomaisten puheissa finanssikriisiä (2007–2009) ei ole kutsuttu katastrofiksi. Herää kysymys, johtuuko tämä ainakin osittain siitä, ettei finanssikriisin syyllisiä ole haluttu saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Joka tapauksessa tavallisten kansalaisten osalta kysymys on monessa tapauksessa ollut todellisesta katastrofista. Kriisi on ajanut monet asuntolainaajat, investointipankit ja hedge-rahastot konkurssiin. Finanssikatastrofin aiheuttamia suunnattomia inhimillisiä kärsimyksiä ei ole mitään syytä vähätellä.

Yhden perimmäisen syyn mainitsemista valtionpäämiehet ja viranomaiset ovat vältelleet kuin ruttoa, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Tuo yksi ainoa rohkea on ollut paavi Benedictus XVI. Paavi Benedictus XVI:n mukaan ”sääntelemätön kapitalismi uhkaa maailman vakautta”.

Uudenvuodentervehdyksessään 1.1.2013 paavi tyrmäsi vallalla olevan itsekkään ja yksilökeskeisen mielenlaadun, joka ilmenee muun ohella sääntelemättömänä finanssikapitalismina (un capitalismo finanziario sregolato; un capitalisme financier non régulé; an unregulated financial capitalism). Hän peräänkuulutti uusia taloudellisia malleja ja eettisiä säännöksiä markkinoille. Paavin mukaan maailmanlaajuinen talouskriisi osoittaa, että ”kapitalismi ei suojele yhteiskuntien heikoimmissa asemissa olevia”.

Representational Pictures, Inc.:n perustaja, dokumentaristi, tietokirjailija, filosofian tohtori Charles Ferguson on kirjoittanut kirjansa Rosvojen valtio — yritysten rikollisuus, poliittinen korruptio ja Yhdysvaltain kaappaaminen muun ohella sen vuoksi, että rahakriisin aiheuttaneet ”konnat eivät joutuneet kiinni”. ”Vuoden 2012 alussa yhtäkään merkittävää rahapomoa ei edelleenkään ole asetettu syytteeseen rahakriisiin liittyvistä asioista.”

USA:ssa köyhien lukumäärä on noussut jyrkästi yli 15 prosenttiin väestöstä vuonna 2011 (joukossa yli 16 miljoonaa lasta). Samaan aikaan USA:n väestön ylin yksi (1) prosentti on jatkanut osuutensa kasvattamista USA:n kokonaistuloista ja vauraudesta. Mainittu osuus on nyt korkeimmillaan sitten 1920-luvun lopun. Yhdysvaltalaisten vaurain prosentti omistaa noin kolmanneksen USA:n kansan koko vauraudesta ja yli 40 prosenttia USA:n koko rahaomaisuudesta.

Rosvojen valtio on Fergusonin kuvaus siitä, miten saalistava eliitti on vaihe vaiheelta ottanut valtaansa USA:n. Ferguson kertoo, miten yliopistomaailman, rahoitusmaailman ja poliittisen vaikutusvallan verkostot ovat valmistelleet näiden rosvojen valloitusretkeä USA:ssa muutaman viimeisimmän hallinnon aikana.

Rahalla tehdään rahaa

Viime vuosikymmeninä USA:ssa on tapahtunut yksi sen historian radikaaleimmista sosiaalisista ja taloudellisista muutoksista: Rahoituksesta on tullut USA:n hallitseva teollisuudenala ja muut ovat jääneet sen varjoon. Rahoitusala on korruptoitunut yhä voimakkaammin, ja nykyään sen toiminta perustuu laajalti petokseen. Vauraat yksilöt ja erittäin kannattavat yritykset maksavat vähemmän liittovaltion veroa kuin kertaakaan edellisen 60 vuoden aikana.

USA:n perinteinen kaikille tarjoama mahdollisuus yhteiskunnalliseen nousuun on nyt loppumassa. Sanotut muutokset eivät ole syntyneet sattumalta. Ne ovat tietoisen toiminnan hälyttävää tulosta. USA:n nykykäytännöt ovat pelottavassa mitassa leviämässä myös muuhun maailmaan ja uhkaavat koko maailmantaloutta.

Charles Ferguson on osoittanut, että rahoitusalan toimijat (investointipankit, liikepankit, rahoitusyhtiöt, yritykset, firmat, johtajat ymv.) ovat 1980-luvulta lähtien syyllistyneet lukemattomiin rikoksiin ja lainvastaisuuksiin. Rikosten tekomuotoja ovat olleet muun ohella seuraavat: arvopaperipetokset, kirjanpitopetokset, postipetokset, lahjonta, väärä vala, trustien vastaisten lakien rikkominen ja veronkierto.

Esimerkkeinä rikoksentekijöistä Ferguson on maininnut muun muassa Fannie Maen, Freddie Macin ja JPMorgan Chasen. Fergusonin mukaan “sekä Fannie Mae että Freddie Mac tekivät valtavaa kirjanpitorikosta useiden vuosien ajan ennen kuin ne paljastuivat vuosina 2003–2004. Nämä petokset eivät johtaneet rikosoikeudenkäynteihin” (Ferguson: Rosvojen valtio, s. 197).

Puolivaltiollinen asuntolainoja rahoittava yhtiö Fannie Mae (The Federal National Mortgage Association) hallitsi yhdessä puolivaltiollisen kiinnitysluottoja myöntävän yhtiön Freddie Macin (The Federal Home Loan Mortgage Corporation) kanssa noin puolta USA:n asuntolainamarkkinoista. USA:n luottokriisi ajoi Fannie Maen ja Freddie Macin koviin vaikeuksiin. USA:n liittovaltio päätti 7.9.2008 ottaa hallintaansa sanotut yhtiöt.

JPMorgan Chase & Co. on yhdysvaltalainen rahoitusalalla toimiva suuryritys. Yhtiön pääkonttori toimii New Yorkissa. Yrityksellä on yli 90 miljoona asiakasta ja se toimii yli 50 valtiossa. Yritys muodostui vuonna 2000 Chase Manhattan Corporationin ja J.P. Morgan & Co:n fuusioituessa.

JPMorgan Chasen Charles Ferguson on väittänyt maksaneen lahjuksia Alabaman Jeffersonin piirikunnan viranomaisille (Ferguson: Rosvojen valtio, s. 199). Lahjusten maksaminen on kiistatta rikollista. “JPMorgan Chasea ei kuitenkaan ole asetettu syytteeseen” lahjusten antamisesta (Ferguson: Rosvojen valtio, s. 175).

Goldman Sachs ja Kreikka

Esimerkin yhdysvaltalaisten rahoitusjättiläisten erikoiskohtelusta ja rikosoikeudellisesta suojasta tarjoaa muun ohella Goldman Sachs. The Goldman Sachs Group, Inc., tavallisemmin Goldman Sachs (NYSE: GS), on yksi maailman suurimmista liikepankeista. Pankki on perustettu vuonna 1869, ja sen pääkonttori sijaitsee New Yorkissa. Goldman Sachsilla on toimistoja maailman johtavissa talouskeskuksissa, kuten New Yorkissa, Chicagossa, Los Angelesissa, Bangaloressa, Frankfurtissa, Zürichissä, Pariisissa, Lontoossa, Hongkongissa, Milanossa, Sydneyssä, Tokiossa ja Torontossa.

Goldman Sachs toimii maailmanlaajuisesti taloudellisena neuvonantajana monille merkittäville yhtiöille, valtioille ja varakkaille perheille. Pankin työntekijöiden, mukaan lukien sihteerit, keskipalkka on 600 000 dollaria vuodessa. Yhtiön johtoportaasta eronnut Greg Smith julkaisi 14.3.2012 New York Timesissa kriittisen erokirjeen, jossa hän syytti yhtiötä moraalisesta rappeutumisesta.

Goldman Sachs myi sijoittajille asuntomarkkinoiden sijoitusjohdannaisia mutta salasi asiakkailta, että niiden takana oli miljardööri John Paulsonin hedge-rahasto, joka valitsi mukaan riskialttiita arvopapereita. Samalla rahasto myi johdannaisia ”lyhyeksi”, koska uskoi niiden romahtavan. Sijoittajille koitui miljardien eurojen tappiot, mutta pankki itse sai tuottoa.

Lyhyeksi myynti tarkoittaa Wikipedian mukaan arvopapereiden myymistä, vaikka ei omistakaan niitä. Myyjä lainaa tai vuokraa arvopaperit myyntihetkellä välittäjältä tai toiselta sijoittajalta. Lyhyeksi myyjä odottaa kurssien laskevan ja voivansa sitten ostaa osakkeet takaisin halvemmalla. Jos kurssit nousevatkin, lyhyeksi myyjä häviää.

Pankkia vastaan nostettiin aluksi syyte, mutta heinäkuussa 2010 USA:n rahoitusmarkkinoita valvova viranomainen SEC ja Goldman Sachs tekivät kiistassa sopimuksen. Sen mukaan pankki maksaa 550 miljoonan dollarin (426 miljoonan euron) korvaukset USA:n valtiovarainministeriölle (300 miljoonaa dollaria) ja sijoittajille (250 miljoonaa dollaria). Pankille sopimus oli edullinen, sillä jos se olisi joutunut maksamaan sakkoja, ne olisivat voineet nousta jopa yli miljardiin dollariin. (Pankki myönsi antaneensa sijoittajille liian vähän tietoa.)

USA:n surullisenkuuluisat pankkijättiläiset ovat tulleet tutuiksi myös Euroopan unionin kansalaisille. Kyseiset pankit tekivät suuria voittoja auttamalla Kreikkaa vuosia jatkuneessa tilastohuijauksessa.

Wall Streetin suuret investointipankit kuten Goldman Sachs ja JPMorgan Chase ovat antaneet panoksensa ainakin Kreikan ja Italian ”luovaan kirjanpitoon”. Goldman Sachsilla oli merkittävä osuus siihen, että Kreikka pääsi Euroopan rahaliittoon ja eurovaluuttaan. Pankki laati monimutkaisen järjestelyn, jolla Kreikka kykeni kätkemään miljardeja veloistaan piiloon muilta euromailta. Todellisuudessa Kreikka ei olisi ollut lähelläkään Maastrichtin sopimuksessa määrättyjä rajoja, joiden mukaan julkinen velka ei saa ylittää 60 prosenttia bruttokansantuotteesta eikä valtion budjetin alijäämä saa ylittää kolmea prosenttia bkt:sta.

Goldman Sachsin vuonna 2001 järjestämässä operaatiossa välineenä olivat johdannaisinstrumentit, joilla voidaan suojautua esimerkiksi korkotasossa tai valuuttakursseissa tapahtuvia heilahteluja vastaan.

Kreikan tapauksessa huomattava summa dollareissa ja jeneissä otettua velkaa vaihdettiin määräajaksi euroiksi ja uuden määräajan kuluttua uudelleen dollareiksi ja jeneiksi. Vaihdoissa käytettiin tekaistuja valuuttakursseja. Kreikka otti virallisesti velkaa 10 miljardia dollaria, mutta sen päälle tuli vielä yksi (1) miljardi, joka ei näkynyt tilastoissa velkana.

Goldman Sachsille järjestely oli varsin tuottoisa. Se sai palkkioksi 300 miljoonaa euroa. Palkkio maksettiin Kreikan valtion myöhemmin saatavilla tuloilla. Kyseinen Aeolos-sopimus lupasi Kreikan lentokenttien laskeutumismaksut investointipankille aina vuoteen 2019 asti. Toinen osa, Ariadne, sitoi Kreikan valtion arpajaisten tulevat tuotot pankin saataviksi.

Ulkopuolisia tahoja johdettiin harhaan, ja huijaukseen turvautuva valtio saattoi jatkaa elämistä yli varojensa. Ainoaksi todelliseksi voittajaksi jäi pankki, Goldman Sachs. Goldman Sachs myi edellä tarkoitetun sopimuksensa vuonna 2005 suurelle kreikkalaiselle liikepankille. Yhdysvaltalaispankki on kuitenkin ollut aina valmis uusiin järjestelyihin.

Kreikka ei ole ainoa luovaa kirjanpitoa harjoittanut. Tiedossa on, että Italia sai vuonna 1996 budjettinsa kuntoon vastaavankaltaisella johdannaisjärjestelyllä. Sen kumppanina toimi toinen suuri yhdysvaltalainen investointipankki JPMorgan Chase!

Pankeilla tosiasiallinen syytesuoja

Yhdysvaltalaiseen finanssijärjestelmään siis kuuluu, etteivät pankkien ja muiden rahalaitosten ja niiden johtajien tai muiden palkollisten tekemät rikokset ja lainvastaisuudet johda rikossyytteisiin ja rikosoikeudenkäynteihin.

Järjestelmää kuvaava esimerkki saatiin maanantaina 7.1.2013. Tällöin julkistettiin kaksi sopimusta, jotka liittyvät viime vuosikymmenen asuntolainasotkuihin. Bank of America ilmoitti sanottuna päivänä maksavansa 11,6 miljardia dollaria eli lähes yhdeksän miljardia euroa rahoitusyhtiö Fannie Maelle sopiakseen kiistan surullisenkuuluisista asuntolainoista vuosina 2000–2008. Fannie Mae oli ostanut suuren Bank of American myöntämiä asuntolainoja tietämättä niiden kelvottomuudesta.

USA:n viranomaisten mukaan jättipankki tiesi, että lainat jäisivät maksamatta. Sovun mukaan Bank of America maksaa Fannie Maelle suoraan 2,8 miljardia ja käyttää runsaat viisi miljardia euroa ostaakseen takaisin kelvottomia lainoja Fannie Maelta. Sopu päättää kaikki auki olleet kiistat yhtiöiden välillä.

Vuonna 2011 Bank of America pääsi vastaavaan sopuun toisen hallituksen omistaman asuntoluottojätin Freddie Macin kanssa. Finanssikriisin tunnetuimmat ruumiit Fannie Mae ja Freddie Mac omistivat tai takasivat kriisivuosina yli puolet kaikista USA:n asuntolainoista.

Toisessa erillisessä kiistassa kymmenen yhdysvaltalaista pankkia joutuu maksamaan runsaan 6,5 miljardin euron arvoiset korvaukset asuntolainojen ottajille. Rahalaitokset olivat valvovien viranomaisten mukaan syyllistyneet väärinkäytöksiin ulosottojen yhteydessä.

Viranomaiset käynnistivät keväällä 2011 selvityksen siitä, olivatko lainanottajat joutuneet lainvastaisesti ulosoton kohteeksi tai kärsineet oikeudettomia taloudellisia menetyksiä ulosottoprosessin yhteydessä. Epäillyt väärinkäytökset olivat sattuneet vuosina 2009 ja 2010. Väärinkäytöksistä epäiltiin USA:n tunnetuimpia rahalaitoksia kuten Bank of Americaa, Citigroupia, JPMorgan Chasea.

Syntyneen sopimuksen mukaan rahalaitoksen maksavat yhteensä 2,5 miljardia euroa suoraan lainanottajille ja käyttävät noin neljä miljardia euroa lainojen muuntamiseen ja anteeksiantoon. Korvauksia tulee saamaan 3,8 miljoonaa asuntolainan ottajaa. Ne vaihtelevat sadoista euroista lähes 100 000 euroon. Asuntolainasotku on tullut maksamaan Bank of Americalle jo ennen tammikuun 2013 sopimuksia yli 30 miljardia euroa. Yhä kesken olevista kiistoista pankille on luvassa lisäkustannuksia.

Selvää on, että mainittujen rahalaitosten edustajat käsittivät rahalaitosten syyllistyneen rikoksiin ja muihin lainvastaisuuksiin. Muutoin nuo rahalaitokset eivät tietenkään olisi suostuneet tekemään kysymyksessä olevia sopimuksia.

Summa summarum: USA:n rahoitusala, so. maailman finanssijärjestelmän veturi, on ollut pitkään epäeettinen ja rikollinen. Se muodostaa nykyisellään vakavan vaaran maan taloudelliselle terveydelle. Päätelmä on järjestelmän kriitikkojen mielestä varsin selvä: Sääntelemätön rahoitus on aiheuttanut ja aiheuttaa valtavia nettokustannuksia USA:n taloudelle ja maailmantaloudelle. ”Rahoitusalan muutos ja sääntelyn purkaminen (…) ovat olleet taloudellisesti tuhoisia, vieläpä suuressa mittakaavassa” (Charles Ferguson: Rosvojen valtio, s. 211).

Herätysaalto on lähtenyt liikkeelle

Marraskuussa 2019 näyttää siltä, että varsin monet tahot ovat saaneet tarpeekseen globaalin kapitalistisen markkinatalouden ja finanssikapitalismin aiheuttamasta ahdingosta. Ranskalaisen taloustieteilijän Thomas Pikettyn (Pääoma 2000-luvulla) lisäksi ääneen on pääsyt moni muukin taloustieteen ja yhteiskuntatieteiden tutkija.

Innovaation ja julkisen arvon professori Mariana Mazzucaton mukaan ”talous ei nykykurssillaan aina toimi kestävästi”. ”Planeetan kannalta olemme sananmukaisesti kestämättömällä pohjalla” (ibid.). Talousjärjestelmän uudistamista on vaatinut myös suomalainen taloustieteen tutkija, kauppatieteiden tohtori Christer Lindholm (Viis taloudesta! 5 myyttiä, jotka romuttavat hyvinvoinnin ja Totuudenjälkeinen talouspolitiikka: Thatcherista Trumpiin).

Markkinataloutta ja vapaata kilpailua pitkään puolustanut brittilehti on päätynyt katsomaan, ettei kapitalismi enää toimi. Saman lehden mukaan kapitalistinen järjestelmä on kasvanut kieroon niin pahasti, että se uhkaa jopa demokratiaa.

Aika näyttää, miten globaali kapitalistinen markkinatalous kehittyy. Kokemus osoittaa, ettei maailman ainoa supervalta vapaaehtoisesti luovu itse asettamastaan ja tulkitsemastaan talousjärjestelmästä. Toisin on Euroopan unionin osalta. Sehän on liputtanut omassa perussopimuksessaan sosiaalisen markkinatalouden puolesta. Käytännössä tuo sosiaalisuus ei näytä olleen mitenkään etulinjassa. Sopii toivoa, että vastedes sosiaalisuus otetaan vakavammin. Sitä odottavat erityisesti unionin työttömät ja köyhät.

Entä miten käy pohjoismaisen hyvinvointimallin? Mikäli EU soveltaa käytännössä aitoa sosiaalista markkinataloutta, myös pohjoismaisen mallin vahvistumiselle on edellytyksiä. Paljon riippuu tietysti kansainvälisistä suhdanteista.

Tapio Kuosma on espoolainen kirjailija ja oikeustieteen lisensiaatti.

Lähteet ja kirjallisuus

Attac.fi

Attac.fi: Veroparatiisien maailmantalous

Attac.org

Avaaz.org

Elo, Henri: Subprime-kriisi paljasti rahoitusjärjestelmän haurauden, osa ½

Ferguson, Charles H.: Predator Nation: Corporate Criminals, Political Corruption, and the Hijacking of America. Random House 2012.

Ferguson, Charles H.: Rosvojen valtio : yritysten rikollisuus, poliittinen korruptio ja Yhdysvaltain kaappaaminen. Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Terra Cognita 2012.

Finanssimyrsky kieputti maailmantaloutta. YLE 30.12.2008.

GlobalResearch. Centre for Research on Globalization. Globalresearch.ca / Mondialisation.ca

Hanhivaara, Jussi: Paavi ruoti kapitalismia. YLE Uutiset 1.1.2013.

Harakka, Timo: Luoton loppu. WSOY 2009.

How Government Stoked the Mania. WSJ 3.10.2008.

Hurri, Jan: Liittovaltiokehitys imee Suomeakin velkasyöveriin. Taloussanomat (joulukuu 2012).

Hurri, Jan: Näin se etenee – eurokraattien vallankaappaus. Taloussanomat (joulukuu 2012).

Hurri, Jan: Kolme reittiä ulos kriisistä – ”kaikki mahdottomia”. Taloussanomat (marraskuu 2012).

Hurri, Jan: Näin Suomenkin pulittama hätäraha kiertää pankeille. Taloussanomat (syyskuu 2012).

Hurri, Jan: Tätä menoa keskuspankit ja valtiot tuhoavat rahan. Taloussanomat (syyskuu 2012).

Hurri, Jan: Pankkiunioni kasvattaisi eniten Suomen pankkiriskiä. Taloussanomat (elokuu 2012).

Hurri, Jan: Euro leijuu tyhjän päällä yhä uhkarohkeammin. Taloussanomat (huhtikuu 2012).

Hurri, Jan: Pankit rahastavat kriisimaita viimeiseen pisaraan. Taloussanomat (helmikuu 2012).

Hurri, Jan: Suomen piikissä kymmenen kertaa sotakorvaukset. Taloussanomat (tammikuu 2012).

Kennedy, Jr., Robert F.: Crimes Against Nature: How George W. Bush and His Corporate Pals Are Plundering the Country and Hijacking Our Democracy. Harper Collins 2004.

Kuo, Patricia: U.S. Subprime Woes to Cost $150 Billion in Losses, Calyon Says Bloomberg. 15.8.2007.

Lindholm, Christer: Totuudenjälkeinen talouspolitiikka : Thatcherista Trumpiin. Tallinna 2019.

Lindholm, Christer: Viis taloudesta! : Viisi myyttiä, jotka romuttavat hyvinvoinnin. Tallinna 2016.

Mäkelä, Katriina: Köyhyysloukku uhkaa etelää. Iltalehti 12.1.2013.

Penttinen, Jorma: Yhtiöiden valta maailmantaloudessa. Maailmantalous.net.

Perkins, John: Confessions of an economic hit man. Ebury Press. London 2006.

Pope Benedict XVI’s Message for World Day of Peace 2013. News.va.

Raeste, Juha-Pekka: Kapitalismi kasvoi kieroon ja uhkaa nyt horjuttaa jopa demokratiaa, kirjoitti Financial Times – Mikä meni vikaan? Helsingin Sanomat 20.9.2019.

Raeste, Juha-Pekka: Koko HS-haastattelu tekstinä: Näin taloustieteen tähti Mariana Mazzucato kertoo velkaantuvan maailman ja ympäristökriisin haasteista. Helsingin Sanomat 25.11.2019.

Raeste, Juha-Pekka: Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava. Helsingin Sanomat 18.9.2019.

Reich, Robert B.: Kuinka kapitalismi tappaa demokratian. Suomennos Markus Ojala. Maailmantalous.net.

Shiller, Robert J.: The subprime solution : how today’s global financial crisis happened, and what to do about it. Princeton University Press. Princeton 2008.

Sorsa, Ville-Pekka: Subprime-kriisistä kestävään rahoitukseen. Maailmantalous.net

Talouskaaos eteni kriisistä kriisiin. Taloussanomat 13.9.2009.

Tieto&trendit. Nro 7/2008. Tilastokeskus. Helsinki 2008.

Artikkelikuva trolvag: Financial crisis (CC BY-SA 3.0)

27 KOMMENTTIA

 1. Kaikista paras järjestelmä on että kaikki taloudelliset instrumentit on valtion hallussa ja parlamentaarisessa valvonnassa. Kun yksityiset päästää niihin käsiksi niin alkaa huijaus ja korruptio olemaan pääosassa tuloksen teossa.
  EU ei kytköstensä takia USAn investointipankkeihin pysty millään päättäämään ja toteuttamaan sosiaalista markkinatsloutta ja EUn poliittiset valtasuhteetkaan ei tue sitä.

  • Näin on ja siksi psykopaatit vastustavat kaikkea parlamentarismiin vähänkin vivahtavaa.
   Kuitenkin he ovat pieni ryhmä joten mikäli kansa tämän ymmärtää niin se voi heidän valtaan pääsynsä estää vaikka ns- juudas-pukit eli heidän lakeijansa oman etunsa takia heidän valtaa tukevatkin.

  • ”Sosiaalinen markkinatalous”. Huvittaa, kun sosialistit (marxistit, uusvasemmisto, kansallissosialistit…) tuputtaa totalitaristista valtiovetoista yhteiskunta- ja talousmalliaan nimeämällä sitä uudestaan.
   Te sosialistit olette paskoneet jokaisen valtion, jossa olette saaneet toteuttaa itseänne; Neuvostoliitto, Natsi-Saksa, Maon Kiina, Jugoslavia, Vietnam, Pohjois-Korea, Kamputsea, Laos, Kuuba, Venezuela…
   Uskokaa jo, että kukaan ei länsimaissa kaipaa teidän systeemeitänne. Jossain ambomaissa voi vielä mennä läpi.

   • Totuudenonkija 3.12.2019 at 16:49

    Hyvä, että edes joku saa hupia näistä asioista. Minusta kuitenkin tuntuu, että olet onnistunut sekoittamaan sosiaalisen ja sosialistisen. Toisekseen, ketä mahtanet tarkoittaa, kun Kuosman artikkelin kommentissa puhut monikossa ”teistä sosialisteista”? Tarkoitatko sillä Kuosmaa itseään vai joukkoa samanmielisiä, joita et tunne ja joista et tietenkään tiedä mitään?

    Jos katsotaan, kuka tai ketkä sotkevat asioita tämän päivän maailmassa – siis kaukana sosialisteista ja kommunisteista – havaitaan karu totuus: asialla olette te, finanssikapitalismin päättäjät ja harhaanjohdetut, tietämättömät kannattajat.

    Seuraava finanssikriisi on tulossa, viimeisimmät terveiset kertoo Harley Schlanger:

    https://harley.larouchepac.com/what_the_central_bankers_won_t_tell_you_the_system_is_disintegrating?utm_campaign=20191202_weekly&utm_medium=email&utm_source=larouchepac

    • Kiitos, Timo. Todellakin, taitaa olla niin, että vain harvat ovat lukeneet Euroopan unionin perussopimuksen, jossa tuo ’sosiaalinen markkinatalous’ mainitaan, ja jonka sopimuksen nimiin Finlandiassakin erityisesti oikeisto vannoo.

   • Korporatiiviset rahavallan persereiät USA ja EU ei itse osaa kuin järjestää saartoja ja laittomia presidentin vaihtoja sosiaalista markkinataloutta toteuttaville maille. USA ja EU kuuluu ihan samaan totaliristen maiden ja liittojen joukkoon.

   • Oikestotrolli tuli ilmeisen vahingossa lausuneeksi yhden totuuden: ”Uskokaa jo, että kukaan ei länsimaissa kaipaa teidän systeemeitänne. Jossain ambomaissa voi vielä mennä läpi.”. On olemassa selkeä yhteys yhteiskunnan teknisen kehitystason ja sen optimaalisen yhteiskunta- ja talousjärjestelmän välillä. Alhaisen teknisen kehitystason maissa vallitsee usein heimokulttuureista tai valtauskonnosta kumpuava, sosiaalisuutta ohjaava ja korostava yhtenäiskulttuuri. Voidaan puhua eräänlaisesta luomusosialismista. Esimerkiksi islamin uskonto on teokratian välttämättömyyttä korostava ja sisältää paljon sosialistisia piirteitä. Myös alkuseurakunnan aikaista kristillisyyttä pidetään luonteeltaan sosialistisena. Buddhalaisuudessa korostetaan myötätuntoa, mikä on porvareiden halveksima piirre ihmisessä.

    Sen sijaan, kun tekniikka kehittyy siten, että ihmiset pääsevät mm. autojen avulla liikkumaan enemmän ja ”vapaasti”, syntyy individualistinen kulttuuri, johon sopii markkinataloutta korostava oikeistolainen talousjärjestelmä. Uudet teknologiat kasvattavat taloutta ja lisäävät työvoiman kysyntää niin nopeasti, että kaikille voidaan hetken aikaa maksaa hyviä palkkoja eikä tulonsiirtoja juurikaan tarvita.

    Toisen maailmansodan jälkeinen USA on malliesimerkki tuollaisesta tilanteesta. Kokoomus ja persut saavat meillä yhä kannatusta, koska pitävät yllä haavetta tuollaisen nopeasti kasvavan teollisuuskapitalismin ja yhteiskuntiin vaurautta aidosti jakavan markkinatalouden paluusta myös Suomeen. Suomi eli omaa teollista kasvuhuumaansa 1960-luvulta 1980-luvulle. Kokoomuksen ja persujen keinot kasvupyrähdyksen aikaansaamiseksi ovat jopa surkuhupaisen huvittavia. Se saadaan aikaiseksi pakottamalla työvoimareservistä tarpeettomina pudotetut ihmiset töihin, joillekin olemattomille liukuhihnoille tuottamaan ihmisille näiden individualismia korostavia kulutustavaroita.

    Porvaris- ja kapitalisminostalgikot eivät ota huomioon teknisen kehityksen uusinta vaihetta, joka on itse asiassa ihmiskuntaa orjuuttava ja luonteeltaan kommunistinen. Kommunistinen Kiina on tuollaisen kehityksen koelaboratorio. USA ja EU pyrkivät samaan eli totaaliseen tieto- ja viestintäteknologialla toteutettuun, ihmiset totaalisesti orjuuttavaan kontrolliyhteiskuntaan. Tuo järjestelmä myös tuhoaa sellaiset ihmisyksilöt tai -ryhmät, jotka asettuvat kehitystä vastaan — Kiinassa esimerkiksi islaminuskostaan kiinni pitävät uiguurit. Tässä suhteessa oikeistotrollit ovat älyllisesti lahjattomia, koska eivät havaitse näin yksinkertaista asiaa. Heidän haavekapitalisminsa on ollut ja mennyt ja nyt he itse tiedostamattaan toimivat teknologisen uuskommunismin sanansaattajina. He myös ajavat sen raakaa tuho-ohjelmaa pyrkimällä poistamaan kaikki viimeisetkin tulonsiirrot järjestelmän syrjäyttämiltä ihmisiltä.

    • Täsmennän omaa kommenttiani sikäli, että siinä hieman sekoittuvat käsitteet ’sosialistinen’ ja ’sosiaalinen’. Olisin voinut olla tarkempi. Toisaalta kyse on siitä, että meille on monessa suhteessa luotu paniikinomainen hylkyreaktio kaikkea mahdollista sosialismia kohtaan. Väitetään, että sosialismi johtaa aina raakaan kommunismiin. Tinkimätön puhdasoppisuus johtaa kuitenkin umpikujaan, oli kyseessä mikä hyvänsä oppisuunta.

     Toisaalta talousoikeistolaiset kavahtavat myös sanaa ’sosiaalinen’, joten asialla ei ole käytännössä niin suurta väliä.

  • Kannatat siis uudelleen herätettyä Neuvostoliittoa?
   Eikö tuo jo nähty, mitä paskaa se oli!

 2. > Rahoitusala on korruptoitunut yhä
  > voimakkaammin, ja nykyään sen toiminta
  > perustuu laajalti petokseen

  Olen ollut havaitsevani Suomessakin,
  — ja vieläpä aivan paikallistasolla,
  että pankit aktiivisesti houkuttelevat henkilöitä,
  — joilla on edes jonkin verran nettoarvoista omaisuutta,
  ottamaan velkaa tyyliin: rahat pois tyhmiltä.

  Esimerkki:
  1) Henkilö hakee rahaa pientä yritystä varten.
  2) Toimitilaakin tarvitaan.
  3) Jotenkin vaan lainan saaminen lopulta onnistuu vain, jos tekee pitkäaikaisen ja kalliin vuokrasopimuksen (aivan väärällä paikalla sijaitsevasta) ”pankin lähipiiriin” kuuluvan omistajan kanssa.
  4) Sitten lainaakin annetaan ”vähän reilummin”. Aina siihen määrään asti, että loppupelissä koko yrittäjän omaisuus saadaan ”uudelle omistajalle”.
  5) Pankki siirtää saamisensa ”Helsinkiin” ja kuittaa palkkion.

  Politiikka:
  Katsopa oman paikkauntasi ”työväen”yhdistyksen omistamia vanhoja ja käyttökelvottomia kiinteistöjä!
  — Eikös vain niissä olekin vuokralla jokin ”yhteiskunnallista toimintaa” harjoittava yhdistys, jonka tulot koostuvat pelkästään kunnan ja valtio avuista (ja joissa toiminnanjohtaja on sukua kunnanhallituksen puheenjohtajalle).
  — Monikulttuurikeskuksilla on viime vuosina tienannut hyvin.

 3. Uutta finanssikriisiä on ennusteltu jo pitkään. Epäterve ja epäeettinen nopea voiton maksimointibisnes voi tulla kohta kulminaatiopisteeseensä ja kaataa koko läntisen maailman talouden ja ravisuttaa myös globaalisti koko palloamme. Tähän saattaa liittyä militaristisia tapahtumia. Dollarin valta voi vielä muuttua jenin vallaksi. Sitä ennen läntisin finanssipuolustuslinnake taistelee vallasta kynsin ja hampain.
  Näistä ennustuksista on kirjoitettu viime aikoina kirjoja.
  Neuvo pienelle ihmiselle : Älä säilytä paljonkaan rahaa pankissa – se voi menettää arvonsa milloin vain.

  • Vanki nro X 3.12.2019 at 21:21

   Valuutan nimi on renminbi mutta ihmiset käyttävät rahasta nimitystä yuan. Ero on sama kuin Britanniassa sterling (pound) versus punta.

   Renminbin merkitys kansainvälisessä kaupassa kasvaa nopeasti ja sen aika saattaa tulla seuraavan finanssikriisin jälkeen.

 4. Kyllä oli taas hienoa luettavaa. Tapio Kuosmalla on kyky kirjoittaa niin että talous asioissa taviskin tajuaa ja ymmärtää kuinka väärille ja pelottaville raiteille maailma on ajautunut.
  Tätä artikkelisarjaa kannattaa lukea useampi kerta ja tallentaa se myöhempää kertausta varten.

  • Lämmin kiitos, Truth_hunter. Sinulla on harvinainen kyky jakaa tunnustusta.

   Kiitän kommenteista. Eräitä kommentteja lukiessa tulee vaikutelma, että termin ’sosiaalinen’ merkitysisältöä ei ole kaikissa tapauksissa ymmärretty. Sen vuoksi lienee aiheellista seuraavaan:

   sosiaalinen [tarkoittaa suomisanakirjan mukaan:]
   ”Yhteisöllinen, yhteiskunnallinen, yhteisö-, yhteiskunta-”
   ”yhteiskunnassa heikossa asemassa olevien auttamiseen tähtäävä”
   https://www.suomisanakirja.fi/sosiaalinen
   ———-
   sosiaalinen-sanaa ei tule sekoittaa sanaan sosialistinen
   ———-
   sosialistinen [tarkoittaa suomisanakirjan mukaan:]
   ”sosialismin mukainen, sen aatteita kannattava”
   https://www.suomisanakirja.fi/sosialistinen
   #
   Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn: ”Kun Suomen Pankin suunnalta tarkastelemme kotimaan talouspolitiikkaa, lähtökohtamme on aina lakisääteinen tehtävämme, jonka nojalla tavoitteeksemme on hintavakauden lisäksi asetettu kestävä kehitys, tasapainoinen talouskasvu sekä täystyöllisyyteen tähtäävä, kilpailukykyinen sosiaalinen markkinatalous.”[1] (Olli Rehn: Kestääkö Suomen ja euroalueen kasvu epävarmuuden maailmassa? Helsinki 26.4.2019. https://www.suomenpankki.fi/fi/media-ja-julkaisut/puheet-ja-haastattelut/2019/paajohtaja-olli-rehn-kestaako-suomen-ja-euroalueen-kasvu-epavarmuuden-maailmassa/)
   [1] Vrt. Laki Suomen Pankista, § 1-2, sekä EU:n perussopimus, § 3.
   #
   Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn: ”Toisinaan (…) kahlitsemattomat markkinat – varsinkin sääntelemätön finanssikapitalismi – nähdään epävakaina ja kansalaisten yhteisten etujen kannalta haitallisina. Yhden tulkinnan tästä esitti Johannes Virolainen 1940-luvulla, kun hän kirjoitti yrittäjähenkisestä elämänkatsomuksesta ja totesi, että ’kapitalismi on markkinatalouden rappeutunut muoto’.” (Olli Rehn: Millainen markkinatalous on kestävällä pohjalla? Helsinki 22.11.2019. https://www.suomenpankki.fi/fi/media-ja-julkaisut/puheet-ja-haastattelut/2019/paajohtaja-olli-rehn-millainen-markkinatalous-on-kestavalla-pohjalla2/)

   ”Oikeusvaltion periaate on todellakin demokraattisen valtion kulmakivi ja aidon markkinatalouden edellytys. Länsi- ja Pohjois-Euroopassa sitä täydennetään edistämällä sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja kaventamalla tuloeroja tulojen uudelleenjaon kautta, ja siksi modernia eurooppalaista valtiota pidetään sosiaalisena markkinataloutena, joka on myös EU-sopimuksesta löytyvä käsite. Sosiaalisessa markkinataloudessa demokraattisen politiikan tehtävä on asettaa markkinoille säännöt ja antaa jokaiselle mahdollisuus kehittää itseään.” (ibid.)
   #
   Suomen perustuslaki (731/1999):
   http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=perustuslaki#L2P19

   2 luku Perusoikeudet

   ”16 § Sivistykselliset oikeudet
   Jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Oppivelvollisuudesta säädetään lailla.

   Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle yhtäläinen mahdollisuus saada kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti myös muuta kuin perusopetusta sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä.

   Tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapaus on turvattu.”

   ”18 § Oikeus työhön ja elinkeinovapaus
   Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

   Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

   Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.”

   ”19 § Oikeus sosiaaliturvaan
   Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

   Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.

   Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.

   Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä.”

   ”22 § Perusoikeuksien turvaaminen
   Julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen.”

   • Kiitos noista sanoista mitä minuun tulee.
    Mutta osaan kyllä vihastuakin ja olla antamatta tunnustusta,
    Nyt vihastuttaa tuo julkisen vallan välinpimättömyys omista tehtävistään. Yksityinen valta on polkenut sen jalkoihinsa ja se on suostunut siihen.
    Miksei se ole pitänyt puoliaan vaan alentunut huijareiden vietäväksi?
    Tietenkin aina voi syyttää muita että ne ovat kaapanneet maassa vallan mutta toinen puoli asiaa on että miksi sen on annettu tapahtua?
    Pääsyyllinen on maamme itsekäs globalistien kelkkaan lähtenyt yläluokka joka ei ole pystynyt ajattelemaan muuta kuin itseään tajuamatta että pitemmässä juoksussa sellainen ei toimi.
    Tulos alkaa olla nyt nähtävissä vaikkei kaaos vielä olekaan niin paha kuin naapurimaassa mutta lähenee vääjäämättä sitä koko ajan.

 5. On aivan totta, että huonosti toteutettuna tuollainen ”riistokapitalismi” tuottaa paljon tuhoa maailmanlaajuisesti. Vika ei ole kuitenkaan kapitalismissa, vaan siinä miten sitä on toteutettu, pelisäännöissä joiden mukaan pankit ym. suuret toimijat toimivat.

  Sosialismi ei ole toiminut vielä missään(myös Putte samaa mieltä) eikä siitä ole vastaukseksi maailman alati kasvaviin ongelmiin!

  No, oli niin tai näin, joka tapauksessa olemme vauhdilla menossa uutta uljasta totalitaristista maailmaa kohti.
  Tätä kehitystä ei pysäytä enää mikään, kysymys enemmänkin siitä kuinka pitkälle sitä voidaan vielä viivyttää…

  • Valitettavasti on niin ettei ihmiselle vapaus sovi. Hän alkaa heti käyttää sitä väärin vain oman etunsa ajamiseen. Suurin osa meistä on sellaisia.
   Tämä artikkelisarja sen kertoo ja sen näkee myös hyvin esim. liikenteessä. Ellei olisi sääntöjä joita valvotaan niin maanteillä vallitsisi viidakon laki. Ei sinne tavallinen kuski enää uskaltaisi. Jo nyt kun valvonta on heikkoa niin riskit tien päällä on suuria.
   Kehittyvä tekniikka tarjoaisi liikenteen(kin) valvontaan jo nyt hyvät mahdollisuudet mutta sitä ei haluta käyttää. Kummallista on myös kun moottoriurheilua hehkutetaan valtamedian sivuilla vaikka se yllyttää kaahailuun. Ketä ja mitä se palvelee?
   Näitä vaarallisia ja kehitystä itsekkääseen suuntaan vieviä asioita on paljon mutta niihin ei tule muutosta kuin pakon alla.
   Varmasti on helppo yhdessä demokraattisesti määritellä ne rajat joita tarvitaan terveemmän kehityksen turvaamiseksi. Jos se jää pienen eliitin tehtäväksi kuten nyt uhkaa käydä niin seurauksena on vankila jossa tuo eliitti toimii vartijoina.
   Tietenkin henkinen vapaus tulisi aina säilyä eikä se ole kenellekään vaaraksi kun se saadaan palvelemaan ihmisen ja maailman rakentamista parempaan suuntaan.

   • Tässä muutama järkyttävä esimerkki siitä mitä vapaus uusliberalismissa tarkoittaa: Israelin v-muurareilla terästetyillä sionisteilla on lupa toimia kuten heitä huvittaa, tietenkin Usan neokonnien ja ’Israelin ystävien’ tuella
    Pedofiilirinki pyörii ja palestiinalaiset ovat pelkkää riistaa

    Is Jeffrey Epstein’s Boss Ghislaine Maxwell Helping Mossad Run Pedophile Rings for Prince Andrew and the Ruling Elite
    MARCO DE WIT
    The Epstein Pedoscandal Mossad Timeline shows in detail how Jeffrey Epstein and Ghislaine Maxwell were working for the Israeli intelligence agency, Mossad.
    http://www.unz.com/article/is-jeffrey-epsteins-boss-ghislaine-maxwell-helping-mossad-run-pedophile-rings-for-prince-andrew-and-the-ruling-elite/

    Britain’s Chief Rabbi Is Helping to Stoke Antisemitism
    JONATHAN COOK
    Israel have no choice but use force in Gaza
    http://www.unz.com/jcook/britains-chief-rabbi-is-helping-to-stoke-antisemitism/

    Pitää muistaa että, kuten Gilad Atzmon sanoo, ”me kaikki olemme palestiinalaisia.”
    Ilman tehokasta muun maailman luomaa vastavoimaa ja kontrollia sionistien johtaman illuminaatin terveisiin ja muuta ihmiskuntaa kunnioittaviin rajoihin pakottaminen ei ole mahdollista.
    He ovat pahimmat liikennesääntöjen rikkojat ja heille vapaus tarkoittaa lupaa kaahata mistään rajoituksista piittaamatta.

  • Hyvää kapitalismia ei ole ollut missään ja kehittyy aina vain huonompaan suuntaan. Kapitalismin säätelykään ei missään ole pysyvästi onnistunut ja nyt ollaankin länsimaissa businesjohtoisessa vapaakaupallisessa korporatiivisessa kapitalistisessa yhteiskunnassa ilman mitään kaupan ja rahanteon rajoituksia globaalisti.

   • Kyllä on, sosialismi ei ole onnistunut vielä missään!
    Kansainvälisessä kaupassa ja rahanteossa on moniakin rajoituksia, et taida kovinkaan paljoa ymmärtää maailmantalouden, kansainvälisen sijoitustoimnnan ym. päälle…

 6. Maailman talousjärjestelmä tulee väkisinkin laitettua uusiksi, tähän ei mene enää pitkää aikaa. Se tulee tapahtumaan viimeistään samalla, kun uusi totatitaristinen maailmanjärjestys asetetaan voimaan.

  Jo nyt pieniä pilkahduksia tulevasta on nähtävissä, teknisen kehityksen ottaessa valtavia harppauksia eteenpäin aivan silmiemme edessä.

  • ”Jo nyt pieniä pilkahduksia tulevasta on nähtävissä…”
   Niinpä. ’Illujen’ lakeija Macron on ollut jo jonkin aikaa huolissaan eikä aiheetta sillä kakat on jo housuissa ja maa alkaa olla lähellä hullujenhuonetta.
   Hätä omasta vallastako huolestuttaa…? Onko mies alkanut epäillä että jospa onkin ollut illujen renkipoikana ja tuhonnut Ranskan?
   Hän sanoo taas etteivät Venäjä ja Kiina ole vihollisia ja Usan pitäisi häipyä Euroopasta

   Macron Wants US Out of Euro Security: ’Russia Is Not the Enemy’

   For years it’s been a little lonely out here banging on about how well the Russian state headed by Vladimir Putin has navigated an immense campaign by the West to marginalize and/or isolate Russia from the world economy.

   But that is changing rapidly. And 2020 will likely be the year the New Cold War begins to end. And it starts with Europe. In recent weeks there have been a number of moves made on both sides to end the economic isolation of Russia by Europe.
   As always, however, it begins politically. French President Emmanuel Macron speaking at a press conference before 70th Anniversary NATO Summit in London no less, made it clear that he no longer wants the EU positioning itself as an adversary of Russia or China.
   https://russia-insider.com/en/economics/macron-wants-us-out-euro-security-russia-not-enemy/ri27976

   Mitähän meidän renkipojat tähän sanovat kun natokaan ei Macronille kelpaa?

 7. Yhden prosentin harha. ”Rikkain 1%” on usein jutuissa käytetty termi, jossa automaattisesti tavis laittaa tuon porukan rikolliskastiin, riistäjä-kapitalistiksi.

  Jenkeissä top 1% tarkoittaa yli 3 miljoonaa ihmistä.
  Suomessakin yli 50.000 ihmistä. Ansiotulolistalla yllättävän matala, n. 100k vuosipalkka nostaa sinut top1% joukkoon.

  Ei täällä Härmälän pikkupäälliköt ja menestyneet yrittäjät ole mitään rikollisporukkaa.
  Kyllä se korruptoitunut mätä aines on promillen osia minkä tahansa maan top-listoilta.

  Sopivaa eliitin lakeijaa ja faniporukkaa tuo top1% toki on, riistobisnes hyödyttää heidänkin ansaintaa, vaikka eivät sitä tajuaisikaan.

  • Kyllä tuo Jenkkien ja Suomen yksi prosentti on ihan riittävä saadakseen maan ja maailman asiat sekaisin.

 8. Historia kertoo, että ajanpitkään sortajat tulevat sorrettuja heikommiksi. Vain veljellinen, korkeiden siveellis-hengellisten ihanteiden varaan rakentuva yhteiskuntajärjestys voi pelastaa ihmiskunnan.

  Orastavasta vastavoimien (niistä valtamedia ei puhu) heräämisestä huolimatta talouseliitit yhä rakentavat yksityistettyä maailmaa, jossa luonto ja kulttuurit joutuvat väkivaltaisia keinoja kaihtamattoman eliitin ansaan. Siinäkö Maailmankylän lohduton tulevaisuudennäkymä?

  Mutta Napoleonin sanoin: ihmismieli on lopulta miekkaakin vahvempi. Suurpääoman puristusote tuottaa väistämättä vastavoimat ja kansalaisyhteiskunnan kehitystä nopeuttaessaan asettaa rajat nykyiselle talouden ehdoilla toimivalle globalisaatiolle – ellei se kaadu mikrobien ja luonnon taholta tulevaan tai genetismin luomaan kulttuurin devoluution uhkaan.
  Kun ihmiskunnan mitta täyttyy se alistaa epäjumalaksi nousseen Rahan ja Pyhän Teknologian palvelemaan veljellistä yhteiskuntajärjestystä, jossa kukaan ei sorra ketään. Kuten monarkia on jäänyt historiaan niin myös käy väistämättä myös riistokapitalismille.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here