”Jotain jätetään siis sanomatta” – käsitysten ohjausta Afganistanissa

Käsitysten ohjauksella muokataan mielipiteitä kokonaisvaltaisesti sekä kotirintamalla että sotanäyttämöllä.

10

Kriisinhallintajoukkojen partio Baluchin laaksossa Afganistanissa. Lähde: ISAF Headquarters Public Affairs Office (CC BY 2.0)

”Tiedottaminen on kansan manipulointia”, kertoo Tuomas Muraja blogissaan, mistä myös otsikon alkuosa on lainattu.

Käsitysten ohjaus saattaa olla jopa tärkeämpää kuin perinteinen sodankäynti, kertoo puolestaan Thomas Elkjer Nissen Tanskan kuninkaallisesta puolustusakatemiasta.

Mutta mitä ihmettä on käsitysten ohjaus?

Englanniksi termi on ”perception management”, joka on jenkkien puolustusvoimien perua ja yksinkertaistettuna tarkoittaa toimia/projektia, joilla ihmisten käsityksiä jostain tietystä asiasta ohjataan mahdollisimman tarkasti ja hallitusti. Propaganda kuuluu tärkeänä osana käsitysten ohjaukseen, samoin kuin ”social engineering” sekä psykologiset operaatiot, psyops (termi, jota Muraja itse käyttää), mutta nämä ovat vain käsityksen ohjauksen osia, ei se kokonaisuus josta puhutaan. Käsitysten ohjaus ei nimittäin rajoitu pelkästään tiedon käyttämiseen — samaan operaatioon voi kuulua jos jonkinmoisia toimia yhden ja saman tarkoitusperän saavuttamiseksi.

Käsitysten ohjaus on terminä yleisemmin käytössä yritysten ja mainostajien toimesta. Yrityksille ja sen johtajille on tärkeää, miten kohdeyleisö heidät näkee, joten käsitysten muokkaukseen kaadetaan suuriakin summia rahaa voittojen maksimoimiseksi. Sama keinojen monimuotoisuus erottaakin käsitysten ohjauksen monista perinteisistä tavoista parantaa toimijan mainetta — kaikki keinot otetaan käyttöön, koska rajoittuminen vain esimerkiksi tiedon hallintaan jättää niin paljon mahdollisia heikkoja kohtia suunnitelmaan.

Viimeisen sadan vuoden aikana käydyt sodat ovat osoittaneet sen, kuinka tärkeää on saada oma kansa sodan kannalle ja kannattamaan sitä omaa puolta. Ihmisten käsityksiä sodan osapuolista ja taistelun tärkeydestä on syytä ohjata tarkasti ja kun kyseessä on NATO:n kaltainen toimija, voidaan sitä ohjausta tehdä myös suoraan pommituksen kohteena oleville samalla kun kotijoukot saavat omanlaisensa version samasta tarinasta. Jokaiselle kohderyhmälle tulee luoda oma versionsa, koska propaganda on tehokkaimmillaan silloin kun se on räätälöity kohteelleen sopivaan muotoon. Tiedon rajoittaminen on tässä myös tärkeää, ettei vastapuoli pääse lukemaan, millä sadulla sotaa kaupataan siellä rajan toisella puolella.

Afganistanin operaatio, josta Muraja kirjoittaa laajemminkin blogissaan, onkin siitä mielenkiintoinen tapaus, että siitä on kirjoitettu runsaasti ja todistusaineistoa NATO:n suorittamasta käsityksen ohjauksesta ei ole suurelta osin piiloteltu. Liekö kyseessä sitten jonkinlainen voimannäyttö tyyliin ”Me teemme mitä haluamme ja sinä et voi sille yhtään mitään”.

Psyopsia, propagandaa, porkkanaa ja keppiä — hienosti kasattu käsitysten ohjaus

Afganistanin operaatio, joka alkoi pian syyskuun 11:nnen 2001 jälkeen ja joka edelleenkin jatkuu, sisältää varmasti myös lukuisia muitakin osia, joista kyseinen käsitysten ohjauskampanja on kasattu. Annan kuitenkin esimerkkejä muutamista osista, jotta ero pelkkään psykologiseen operaatioon tai puhtaaseen propagandaan tulisi selväksi.

Herbert A. Friedmanin tekemä selvitys asiasta kannattaa lukea läpi, jos yksityiskohdat psykologisesta operaatiosta Afganistanissa kiinnostavat. Tekstissä tarkastellaan niin radion kuin lentolehtisten käyttöä paikallisten asukkaiden manipuloinnissa.

Nykypäivänä lentolehtisten tai radion käyttö propagandan levittämisessä kuulostaa kovin vanhanaikaiselta, mutta onkin syytä ottaa huomioon se kohde: jopa lähes täysin muusta maailmasta eristyksissä olevia pieniä yhteisöjä, joissa lukutaito ei välttämättä ole kovin kovassa huudossa ja sähköstä ei välttämättä ole tietoakaan. Patterikäyttöisiä radioita ja lentolehtisiä suurine kuvineen jaettiin kyliin, joihin perinteinen media ei kovin hyvin yltänyt. Muraja kommentoikin operaatiota näin: ”Psyops suunnataan suoraan paikalliseen väestöön ilman tiedotusvälineitä välikätenä.” Mitä tästä operaatiosta on sitten jätetty kertomatta, sitä voimme vain arvailla.

Muraja kertoo itse omasta osallisuudestaan näin: ”Minä keskityn perinteisiin mediaoperaatioihin eli yhteistyöhön median kanssa.” NATO:n alaisuudessa olevat joukot siis tekivät ”yhteistyötä” paikallisen median kanssa. Psykologinen sodankäynti mediaa käyttäen hoidettiin Murajan mukaan ns. ”valkoista” strategiaa käyttäen. Toisin sanoen ei suoraan valehdella, vaan kerrotaan ainoastaan varmistettavista lähteistä olevia ”uutisia” tarkasti valikoiden. Tätä samaa tekniikkaa käytetäänkin mediassa jatkuvasti. Kun uutiset kertovat ainoastaan positiivisia asioita maassa olevista vieraan vallan sotavoimista, miten tavallinen kansa voisi pitää heitä uhkana?

Vaikuttaa siltä, että ISAF-joukot ottivat suuren osan mediakentästä haltuunsa Afganistanissa. Ongelmana oli kuitenkin se, miten sanoma kyettäisiin saamaan perille asti. Propaganda ei toimi, jos kansa ei sitä ymmärrä, mutta ei hätää: Suomi saapuu apuun muiden mukana!

Pelkästään lukutaidon kehittämiseen on suomalaisten veronmaksajien rahoja kaadettu Afganistaniin vuosikausia. Tällä hetkellä ulkoministeriö kertoo, että ”Afganistan saa Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaista eniten tukea, vuosittain noin 28 miljoonaa euroa”.

Eri projektien muodossa suomalaiset siis ovat tarjoamassa Afganistanissa porkkanaa paikallisille, jotta he hyväksyisivät ”länsimaiset tavat” eivätkä uhkaisi naapureitaan. Varmasti moni paikallinen on hyötynytkin näistä projekteista, mutta samalla koko operaatio tarjoaa kerta toisensa jälkeen hieman toisenlaistakin ohjausta… nimittäin jos ei hyvällä, niin sitten ainakin kepillä paikalliset saadaan pelkäämään länsimaita: Älkää purko ruokkivaa kättä, muutoin käy huonosti.

Samaa keppi/porkkana-taktiikkaa on käytetty vuosikausia Afganistanissa. Media kertoo länsimaiden olevan hyviä ystäviä, kuinka niiden avulla tehtiin sitä ja tätä, samalla kun siinä sivussa käytiin vähän pommittamassa ja ihan vahingossa pääsi väliin sivullisia uhrejakin syntymään. Siinä ovatkin psykologisten operaatioiden mestarit asialla, kun kansa saadaan hymyssä suin sallimaan jatkuvaa terroria lännen osalta. Mutta sitähän varten siellä NATO:n erikoisyksiköt ovatkin paikalla: jatkuvaa käsitysten ohjausta tarvitaan pitämään tilanne hallussa.

Mitähän kaikkea sitä onkaan jätetty kertomatta?

On hyvin vaikea sanoa, mikä todellinen tilanne Afganistanissa oikein onkaan. Saamme nimittäin kuulla sen saman porukan toimittamia ”uutisia” myös omasta valtamediastamme, jolloin on varmaa, että yksi jos toinenkin asia jätetään kertomatta. Onko se sitä valkoista propagandaa, eli kaikki on hyvin ja kansa pidetään informoituna? Käsitysten ohjaus jatkuu ympäri maailmaa, ei vain kriisialueella. Rauhan pommeja kylvetään ja sen seurauksena pakolaisia saapuu Suomeen saakka.

Mutta suurimmalle osalle ihmisistä kaikki on hyvin, koska kaikkea ei kerrota.

”Tosin kaikki keinot ovat propagandamittelössä sallittuja, kunhan sanoma saadaan perille”, kertoo Muraja blogissaan. Siksi meidän ei tarvitse lainkaan murehtia esimerkiksi sitä, että 30. tammikuuta 2020 ilmestymisensä aloittavan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja on vuodesta 2018 alkaen toiminut ”yksikön päällikkönä Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksessa”. Suattaapi taas jäädä yksi jos toinenkin asia sanomatta…

Lisäluettavaa käsitysten ohjauksesta

Jukka Ojala | Funtsittavaa (17.11.2019): Käsitysten ohjausta 80-luvulta tunnistamattomista lentävistä esineistä

Aki-Mauri Huhtinen ja Jari Rantapelkonen | Tiede ja ase (1.1.2002): Perception Management in the Art of War: A Review of Finnish War Propaganda and Present-Day Information Warfare

Jukka Ojala on eläkkeellä oleva maanviljelijä, joka kirjoittaa Funsittavaa-blogia.

10 KOMMENTTIA

 1. Ei mitään uutta, sama tapahtui(ja vielä enemmän) jo sen vanhemman Afganistanin sodan aikana!

 2. Mainio artikkeli. Voi olla, että etelä-pohjalaiset uudelleenkouluttavat Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajan Veikko Pirilän linjoille. Mieleeni on jäänyt vanha viidakon sanonta Afganistanista: Ensin oli Hafizullaf Amin sitten Nur Mohammed Taraki sitten Babrak Karmal, kaikki lintuja samanlaisin höyhenin (maanpettureita). Olisikohan muuan Razmyar ollut heidän seuraajansa? Muistaakseni englantilaiset yrittivät vallata Afganistanin 1800-luvulla. Kaikki nyljettiin elävältä. Yksi säästettiin kertomaan tapahtuneesta. Löytyisiköhän netistä asiaan varmennusta? Tämä Afganistanin asioihin puuttuminen on selvää uuskolonialismia tai uusimperialismia ja Suomi-polo on siihen retkutettu mukaan . Vietnamista ei ole opittu mitään.

 3. NATO ja sen Yhdysvaltojen osasto on moottoripyöräkerho, jolla on isot businekset Afganistanissa. Verovarojen kuppaaminen ja CIAn opium busines. Suomi on hängäri, joka on sijoittanut omia rahoja miljardin verran panttipataljoonansa ylläpitoon. Hieno asia kerhon businekselle, että voi tällä tavoin ulkoistaa kustannuksia. Tuomas on erikoistunut valkoiseen propagandaan eli pysytään totuudessa ja kerrotaan vain positiivisia asioita. Niin vähän pataljoonan elämästä on kerrottu meille maksajille valtamediassa – tyhjä paperiarkki, että menestystarina se ei voi olla. Yhdysvallat on sijoittanut 6,4 triljoonaa ja nyt Trump kyselee tuottojen perään. On siinä propagandaosastolla selitettävää.

 4. > Mitähän kaikkea sitä onkaan jätetty kertomatta? >

  Ei edes se, mitä on jätetty kertomatta vaan se, että valemedia, korruptoituneet poliitikot ja koulut on aivopessyt ihmiset uskomaan, että sotilaat ovat sankareita. Toisin sanoen, tämä järjetön uskontojen sekamelska, globaali pankkihuijaus ja poliittinen systeemi, jolla ihmiskunnan toiminta kokonaisuudessa lepää, pitää kärsimyksen, köyhyyden ja sodat pyörimässä. NATO-sotilaille maksetaan huippupalkkaa siitä, että he jättävät omat perheensä ja menevät vieraaseen valtioon tappamaan kylmäverisesti viattomia ihmisiä, ja heistä leivotaan järjen vastaisesti mitaleilla palkittuja SANKAREITA? Se korostuu täällä ”god bless america” USAssa ihan järkytykseen asti; radio, tv ja lehdistö uupumatta rekrytoi uusia taistelijoita kentälle kiillottamalla sotilaiden sädekehää, ja koska näin on, suurin osa jenkeistä todellakin uskoo, että USA johtoiset NATO-joukot ovat hyväntekijöitä!

 5. Valtioneuvos Harri Holkeri ymmärsi eikä koettanut peitellä sitä, miksi Afganistanissa oltiin ja miksi Suomikin oli siellä:

  ”Suomalaisia joukkoja lisätään parhaillaan alueelle. On kysymysten aika.

  Milloin Suomen hallitus esittelee sen toimintaohjelman, jolla suomalaiset sotilaat eivät enää ole huumekasvien viljelyn takuumiehinä?

  Milloin maamme hallitus tekee selväksi, ettei sen toimintastrategiasta päätetä Washingtonissa?

  Koska hallituksemme lukee, mitä on kirjoitettu maamme allekirjoittamissa huumeiden vastaisissa sopimuksissa?

  Kohtalainen lukuharjoitus olisi myös, jos Suomessa vaivauduttaisiin tutustumaan, mihin Suomi on sitoutunut hyväksymällä YK:n ihmisoikeuksien julistuksen.”

  https://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/152004/Kaukaa+haettu

 6. Tottua jenkkien touhua apureineen jo pitkältä ajalta ennen afganistania mutta paskan syöttäminen kansalle on poliitikkojen yleisesti käyttämä keino asemansa turvaamiseksi ja se on sitten otettu käyttöön sotapropagandassa tehokkaammin kuin poliitikot konsanaan ja väkivallan lisäksi.
  Afganistanista taitaa tulla NATOn kolmikymmeninen sota pienen SuomiHakkapeliittojen avustamina ja jos sotaan laitetut miljardit olisi käytetty rauhantyöhön ja yhteiskunnan kehittämiseen niin Afganistan olisi rauhan maa. Sehän ei ole sodan tarkoitus vaan sotakulujen takaisin saaminen korkoineen.

 7. Olipa hyvä artikkeli ja luulisi että jokainen tämän luettuaan tajuaa mitä nwo-mafian ’demokratian vieminen’ käytännössä tarkoittaa

  Samaa ’keppi-ja-porkana’ reseptiä toteutetaan alaja-alaisesti maailmassa ja Etelä-amerikasta on tullut hyvä kohde mafialle

  Nyt Aave (nwo-mafia) raha- ja media resursseineen on keskittymässä Etelä-amerikan valtaamiseen

  Israel’s Genocide Advisers and Technicians Return to Latin America in Force
  https://www.strategic-culture.org/news/2019/12/17/israels-genocide-advisers-and-technicians-return-to-latin-america-in-force/

  With the ouster of progressive governments throughout Latin America and their replacement with right-wing neo-fascist regimes, Israeli counter-insurgency advisers, better known as “merchants of death,” have returned to Latin America with fervor. Fascist-oriented regimes in Brazil, Bolivia, Colombia, Peru, Ecuador, Honduras, Paraguay, Guatemala, and Chile, eager to displace indigenous peoples, have invited the Israelis back to their nations to provide advice on depopulating indigenous regions as systematically as Israel has done to the Palestinians in the West Bank and East Jerusalem.
  Kun koko Latinalaisen Amerikan edistykselliset hallitukset on pantu syrjään ja kun ne on korvattu oikeistolaisilla uusfasistisilla järjestelmillä, Israelin kapinallisten vastaiset neuvonantajat, tunnetaan paremmin nimellä ”kuoleman kauppiaat”, ovat palanneet innolla Latinalaiseen Amerikkaan.
  Fašistisuuntautuneet hallintojärjestelmät Brasiliassa, Boliviassa, Kolumbiassa, Perussa, Ecuadorissa, Hondurasissa, Paraguayssa, Guatemalassa ja Chilessä, jotka ovat innokkaita syrjäyttämään alkuperäiskansoja, ovat kutsuneet israelilaiset takaisin antamaan omille kansoillensa neuvoja alkuperäiskansojen vähentämisessä (tuhoamisessa) yhtä systemaattisesti kuin Israelissa on. tehty palestiinalaisille Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa.

 8. The Afghanistan Fiasco and the Decline and Fall of the American Military
  PHILIP GIRALDI
  A devastating investigative report was published in the Washington Post on December 9th. Dubbed the “Afghanistan Papers” in a nod to the Vietnam War’s famous “Pentagon Papers,” the report relied on thousands of documents to similarly expose how the US government at the presidential level across three administrations, acting in collaboration with the military brass and civilian bureaucracy, deliberately and systematically lied repeatedly to the public and media about the situation in Afghanistan.
  Officials from the Bush, Obama and Trump administrations have all surged additional troops into Afghanistan while also regularly overstating the “success” that the United States was attaining in stabilizing and democratizing the country. While they were lying, the senior officers and government officials understood clearly that the war was, in fact, unwinnable.

  https://www.unz.com/pgiraldi/the-afghanistan-fiasco-and-the-decline-and-fall-of-the-american-military/

 9. Jotain jätetään kertomatta
  More Holocaust Reparations for 2020: the Gift That Keeps on Giving
  PHILIP GIRALDI
  https://www.unz.com/pgiraldi/more-holocaust-reparations-for-2020-the-gift-that-keeps-on-giving/
  COMMENT: Pierre Simon says:
  December 29, 2019 at 2:32 pm GMT • 100 Words
  —-I can’t stand it anymore. The word “holocaust” is making me sick to my stomach, now that I know it’s a lot of bunk, a cheap way of getting financial reparations and making the whole world sorry for the jews. It will backfire eventually. Many people are sick of this sting.

  Only 17% of Hungarians Believe the ’Holocaust’ Happened, 21% in Poland
  We wonder what the real number is in Germany.
  Mike Walsh
  https://russia-insider.com/en/only-17-hungarians-believe-holocaust-happened-21-poland/ri28091

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here