John Doe ja Panama-paperit

Veroparatiisit ovat olleet jo vuosikymmenien ajan rikkaiden edelleen rikastumisen tukijalka. Lukuisat suomalaiset ovat olleet siinä mukana. Panama-paperien julkitulo horjutti tätä järjestelmää mutta ei kaatanut sitä.

30
Panama-paperit

Hei. Olen John Doe. Kiinnostaako data?” […]
Minulla on muutama ehto. Sinun tulee tietää, että osa aineistosta on arkaluonteista ja vaarallista. Identiteettini paljastuminen saattaisi minut vaaraan. Pidämme yhteyttä vain salatun sähköpostin välityksellä. Sinä ja minä emme koskaan tapaa.”

John Doe” Süddeutsche Zeitungin toimittajalle
Bastian Obermayerille internetin kautta

Edellä olevat lainaukset ovat Minna Knus-Galánin jännittävästä ja informatiivisesta teoksesta Tarkoin varjeltu : vuosi Panama-papereiden parissa (käsikirjoituksesta suomentanut Laura Varjola. Juva 2017). Sitaatit kertovat, mistä kaikki alkoi niin kutsuttujen Panama-papereiden vuototapauksessa. Samalla ne kertovat pelin hengen. Tietovuotajien turvallisuus ei ole milloinkaan taattu.

Eikä ”John Doe” ollut tietenkään John Doe. Tai oli kyllä mutta ei sittenkään ollut. Nimi on varsin tuttu niin Isossa-Britanniassa, Kanadassa kuin Yhdysvalloissakin. USA:ssa anonyymeistä henkilöistä ja tunnistamattomista ruumiista käytetään usein nimeä John Doe. Ja kyllähän se salanimestäkin käy.

Yleisradiossa vuodesta 1992 työskennelleen Minna Knus-Galánin kirja on kertomus kaikkien aikojen suurimmasta tietovuodosta ja toimittajien ennenkokemattoman laajasta yhteistyöstä, Panama-papereista. Kirjoittaja kertoo vuodestaan kansainvälisessä työryhmässä, jonka ainoana suomalaisjäsenenä hän tutki erityisesti Suomeen liittyviä tapauksia. Teos tekee selkoa tutkivien toimittajien työmetodeista ja samalla tutkivan journalismin ja tietovuotojen merkityksestä.

Knus-Galán ei kuuluta Mossac Fonseca -asianajotoimiston tai Panama-paperien ainutlaatuisuutta. Hän toteaa kyseisen tietovuodon olevan ainoastaan jäävuoren huippu. ”Maailmassa on satoja vastaavia toimistoja, jotka auttavat ihmisiä kätkemään varansa veroparatiisiyhtiöihin. Panama-paperit eivät kerro koko totuutta mutta valaisevat tilannetta”.[1]

Mitä Panama-paperit ovat?

Panama-paperit ovat John Doen nimellä toimineen tietovuotajan (whistleblower) julkisuuteen vuotamia luottamuksellisia asiakirjoja. Ne sisältävät tietoja 214 000 offshore-yrityksestä ja niiden veroparatiiseihin sijoittamista varoista.[2] (Offshore-yrityksellä tarkoitetaan yritystä, jonka liiketoiminta tapahtuu muualla kuin rekisteröintivaltiossa. Veroparatiisilla tarkoitetaan valtiota tai aluetta, jossa on olematon tai matala verotusaste, alhainen sääntely ja usein myös erilaisia salassapitokäytäntöjä. Veroparatiiseihin siirretään varoja verotuksen välttämiseksi.)[3]

Tietovuoto koostuu yli 11,5 miljoonasta asiakirjasta lähes 40 vuoden ajalta kevääseen 2016 saakka. Asiakirjat ovat peräisin panamalaisesta yrityksestä Mossack Fonsecasta. Mossack Fonseca & Co. (1986–2018) oli panamalainen yrityspalveluita tarjoava lakiasiaintoimisto. Yhtiö kuului maailman suurimpiin veroparatiisipalvelujen tarjoajiin. Yli 600 työntekijää käsittäneellä yhtiöllä oli yli 40 toimistoa ympäri maailmaa. Mossac Fonsecan päämarkkina-alueena oli Kiina.

Asiakirjat sai alun perin haltuunsa saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung vuonna 2015 nimettömästä lähteestä. Saksalaislehti on jakanut aineiston kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n kanssa. Useat sadat toimittajat useista eri maista ovat tutkineet asiakirjoja; Suomessa tutkintaa ovat tehneet Yleisradion tutkivan journalismin tv-ohjelma MOT — Mikä Oli Tutkittava ja ruotsinkielinen Spotlight.

Panama-papereissa on muun ohessa tietoja offshore-yhtiöiden johtajista ja osakkeenomistajista. Asiakirjojen mukaan asianomaisten yritysten osakkeenomistajina ja johtajina on toiminut valtionjohtajia viidestä maasta, Argentiinasta, Islannista, Saudi-Arabiasta, Ukrainasta ja Yhdistyneistä arabiemiirikunnista. Panama-paperit identifioivat valtioiden johtohenkilöitä ja viranomaisia (lähisukulaisineen ja läheisineen) yli 40 valtiosta. (Esimerkkeinä mainittakoon Brasilian, Britannian, Espanjan, Etelä-Afrikan, Intian, Kiinan, Malesian, Meksikon, Pakistanin, Perun, Ranskan, Romanian, Syyrian ja Venäjän federaation hallitukset.)[4]

Panama-papereissa on viittauksia sekä valtionjohtoon että yksityishenkilöihin. Viimeksi mainituista erottuvat erillisenä ryhmänä rikolliset. Vuodetussa aineistossa on myös satoja suomalaisnimiä. Paljastuksia alettiin julkaista maailman johtavissa tiedotusvälineissä huhtikuun 3. päivänä 2016 kello 21:00 (Suomen aikaa).

Mossack Fonsecan asiakkaat

Tietovuotoasiakirjat osoittavat usean korkea-arvoisen poliitikon ja heidän sukulaistensa taloudellisia ja poliittisia yhteyksiä.[5] Panaman papereissa on valtionjohtajien ja korkeiden viranhaltijoiden nimiä, muun ohella Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdul-Aziz Al Saud ja Ukrainan presidentti Petro Porošenko.

Panaman papereista tunnistettiin 61 perheenjäsentä ja yhteistyökumppania, jotka ovat sidoksissa kuninkaisiin, presidentteihin ja pääministereihin.

Tietovuotoasiakirjoista paljastuu, että Afrikan eliitti on hallinnoinnut sijoituksiaan veroparatiisien kautta. OECD:n arvion mukaan veroparatiiseissa kulkeneet rahavirrat ovat kolme kertaa suuremmat kuin maanosan saama virallinen kehitysapu. Tax Justice Network on laskenut, että rahavirtojen suuruus olisi jopa kymmenen kertaa suurempi kuin Afrikan virallinen kehitysapu. YK:n raportin mukaan Afrikka menettää vuosittain 30–60 miljardia dollaria laittomien veroparatiisirahavirtojen vuoksi.[6]

Mossack Fonsecan yritykset

Mossack Fonsecan asiakkaina on vuosien varrella ollut yli 300 000 yritystä, joista aktiivisia yrityksiä oli huippuvuotena 2009 yli 80 000. Tietovuotoasiakirjoista paljastuu yli 210 000 yritystä 21 lainkäyttöalueelta. Enemmän kuin puolet yrityksistä oli yhteydessä Brittiläisiin Neitsytsaariin, loput Bahamaan, Niueen, Samoaan ja Seychelleihin. Mossack Fonsecan asiakkaat ovat peräisin yli sadasta maasta. Useimmat yritysasiakkaat ovat peräisin Hongkongista, Isosta-Britanniasta, Kyprokselta, Luxemburgista, Panamasta ja Sveitsistä.

Mossack Fonseca työskenteli yli 14 000 eri pankin, asianajotoimiston ja yhtiön kanssa perustaessaan niille yrityksiä, säätiöitä ja rahastoja. Noin 3 100 yrityksellä näyttää olevan yhteyksiä yhdysvaltalaisiin offshore-asiantuntijoihin. Lisäksi noin 3 500:lla offshore-yritysten osakkeenomistajalla näyttää olevan yhdysvaltalaisia osoitteita.

Panaman papereista ilmenee, että Mossack Fonsecan kautta on kulkenut noin kaksi miljardia USA:n dollaria. Useat holdingyhtiöt ovat harjoittaneet liiketoimintaa pakotelistalla olleiden tahojen, kuten diktaattorien sukulaisten ja asekauppiaiden kanssa pakotteiden voimassa ollessa.

Yli 500 pankkia on rekisteröinyt Mossack Fonsecan kanssa lähes 15 600 pöytälaatikkoyritystä, joista 2 300 HSBC:lle ja sen tytäryhtiöille. Dexia, J. Safra Sarasin Luxemburgin-yksikkö, Credit Suissen Kanaalisaarten-yksikkö ja UBS:n Sveitsin-yksikkö pyysivät perustamaan ainakin 500 offshore-yritystä asiakkailleen.[7]

Tietovuotoon liittyviä suomalaisia henkilöitä ja yrityksiä

Panaman papereista on löydetty noin 300 suomalaisnimeä. Useimmat nimistä ovat suurelle yleisölle tuntemattomia henkilöitä. Työ heidän taustojensa selvittämiseksi jatkuu. Asiakirjoista paljastuu, että Metson Venäjän myyntipäällikkönä toiminut henkilö oli kierrättänyt rahaa panamalaisesta yhtiöstä Metsoon. Rahaliikennettä oli hoitanut Mossack Fonseca, jolle myyntipäälikkö on antanut täydet valtuudet pankkiasioihinsa. Yhteensä myyntipäälliköllä oli ollut Panamassa viisi offshore-yritystä. Myyntipäällikkö oli toiminut 15 vuotta Metson palveluksessa. Metson mukaan Metso yrityksenä ei olisi ollut osallisena ”epäselvyyksissä”, vaan kyseessä oli ollut myyntipäällikön oma toiminta. Metson entisen sisäisen tarkastuksen johtajan Jarmo Kääriäisen mukaan myyntipäällikön rahan kierrättämisessä on selviä viitteitä rahanpesuun. Metso antoi lopulta potkut myyntipäällikölleen.[8]

Nordea

Panama-paperit paljastavat, että Nordean Luxemburgin-yksikkö oli vuosina 2004–2014 perustanut asiakkailleen Brittiläisille Neitsytsaarille ja Panamaan nelisensataa veroparatiisiyhtiötä.[9] Nordean hallinnoimissa postilaatikkoyrityksissä vastuuhenkilöillä ei ole monessa tapauksessa ollut mitään valtaa yrityksessä. Vastuussa on ollut jopa kuolleita henkilöitä.[10]

Ruotsin finanssivalvonta (Finansinspektionen) on antanut Nordealle kaksi varoitusta ja todennut, että Nordean rahanpesunvalvonnassa oli vakavia puutteita. Vuonna 2015 Nordean kannettavaksi tulikin suurin mahdollinen sanktiomaksu.

Vuonna 2012 Nordea oli pyytänyt Mossack Fonsecaa muuttamaan asiakirjoja takautuvasti siten, että kolmen asiakkaan valtakirjat näyttäisivät olleen voimasta jo vuodesta 2010 lähtien. (Nordean Private Bankin johtaja ja Nordean Luxemburgin-yksikön toimitusjohtaja on myöntänyt, ettei Nordea ennen vuotta 2009 tarkkaillut veronkiertoa.)

Ruotsin pääministeri (Stefan Löfven) on sanonut suhtautuvansa Nordean toimintaan varsin kriittisesti. Ruotsin valtiovarainministerin (Magdalena Andersson) mukaan pankin toimintaa ei voitu lainkaan hyväksyä.[11]

Joitakin päiviä Panaman papereita koskevien paljastusten julkitulon jälkeen Vasemmistoliitto ilmoitti luopuvansa Nordean käyttämisestä. Myöhemmin myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Perussuomalaiset, SDP ja Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM ilmoittivat lopettavansa yhteistyönsä Nordean kanssa.

Muita seuraamuksia

Panaman papereita koskevien raporttien julkaisemisen jälkeen Islannissa oppositiojohtajat keskustelivat siitä, tulisiko Islannissa järjestää uudet vaalit pääministeriin liittyvien paljastusten vuoksi. Paljastukset johtivat arviolta 23 000 islantilaisen osallistumiseen hallituksen vastaiseen demonstraatioon parlamentin ulkopuolella. Islantilaiset halusivat vaihtaa koko hallituksen. Kolmisenkymmentä tuhatta islantilaista vaati pääministerin eroa internetissä kiertäneessä vetoomuksessa. Pääministeri Gunnlaugsson joutui lopulta väistymään tehtävästään, ja Islannissa järjestettiin ennenaikaiset vaalit 29. lokakuuta 2016.

Espanjan ja Ranskan viranomaiset aloittivat tutkinnan törkeistä veropetoksista heti tietovuodon jälkeen. Australian, Hollannin, Itävallan, Ruotsin, Saksan ja Suomen viranomaiset kertoivat aloittavansa vuodettujen tietojen selvittelyn.

Finnwatch arvioi Panaman papereiden merkitsevän veroparatiisien ”lopun alkua”. Tietovuotoa on kuvattu ”suurimmaksi takaiskuksi offshore-maailmaa kohtaan”. Edward Snowden on kuvaillut tapausta ”datajournalismihistorian suurimpana tietovuotona”.[12]

Muuan vetoomus

Toukokuussa 2016 kolmesataa maailman johtavaa taloustieteilijää allekirjoitti kaikille maailman johtajille vetoomuksen, jonka mukaan veroparatiiseista ei ole mitään hyötyä. Oxfam katsoo, että vaikka rikkaimmat välttyisivät veroparatiisien avulla veroilta, se tapahtuisi muiden kustannuksella.[13]

Veroparatiisitalouden epäoikeudenmukaisuus sai ”John Doen” nousemaan barrikadeille ja vuotamaan asiakirjat toimittajille. Minna Knus-Galán on tehnyt palveluksen niin oikeudenmukaisuudelle kuin sananvapaudellekin kirjoittamalla rohkeasta tietovuotajasta ja tutkivien journalistien tiimin periksi antamattomasta työstä tietovuodon tulosten saattamiseksi suuren yleisön tietoon. Knus-Galánin hieno teos on upea kunnianteko uutterille kollegoille.

Tapio Kuosma on espoolainen kirjailija ja oikeustieteen lisensiaatti.

Viitteet

1. Knus-Galán: Tarkoin varjeltu, s. 7.

2. Garside et al.: The Panama Papers.; Hakala et al.

3. Ks. Kuosma: Veroparatiisit, s. 109–110 ja 141–144.

4. Panama Papers: The Power Players.

5. The Naked Truth.

6. Tuohinen, Petteri: Panaman paperit paljastivat Afrikan eliitin veronkierron.

7. Panama Papers: Leaks spur global investigations.

8. Knius-Galán: Historian suurin tietovuoto. Osa 2; Knus-Galán, Camilla Arjasmaa.

9. Knus-Galán: Nordea perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä veroparatiiseihin.

10. Nordea — de rikas länk till skatteparadisen.

11. Nordea bank investigated over tax haven scandal.

12. Snowden noted on Twitter that the Panama Papers represent ”the biggest leak in the history of data journalism”.

13. Ekonomer kritiserar skatteparadis. ”300 av världens ledande ekonomer skriver i ett öppet brev till världsledarna att skatteparadis inte är till någon nytta.”

Lähteet

Durando, Jessica: What Edward Snowden thinks about the explosive Panama Papers leak. USA Today 6.4.2016.

Ekonomer kritiserar skatteparadis. SVT Nyheter 10.5.2016.

Garside, Juliette, Holly Watt and David Pegg: The Panama Papers: how the world’s rich and famous hide their money offshore. The Guardian 3.4.2016.

Hakala, Pekka, Ville Similä, Lari Malmberg: Toimittajaryhmä julkaisi ”Panaman paperit” – Veroparatiisista vuodetuissa asiakirjoissa nykyisiä valtionpäämiehiä, poliitikkoja ja urheilijoita. Helsingin Sanomat 3.4.2016.

Knus-Galán, Minna: Historian suurin tietovuoto. Osa 2 : käsikirjoitus. Yle. MOT 11.4.2016.

Knus-Galán, Minna: Nordea perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä veroparatiiseihin. Yle. MOT 3.4.2016.

Knus-Galán, Minna: Tarkoin varjeltu : vuosi Panama-papereiden parissa (Käsikirjoituksesta suomentanut Laura Varjola. Juva 2017

Knus-Galán, Camilla Arjasmaa: Metson Venäjän myyntipäällikkö loi itselleen miljoonaomaisuuden veroparatiisiyhtiöiden avulla. Järjestelyn paljastuminen toi miehelle potkut. MOT paljastaa miten hän peitti jälkensä ja onnistui pelastamaan miljoonaomaisuutensa – eikä kukaan kyseenalaistanut temppua. Yle. MOT 20.6.2018.

Kuosma, Tapio: Varoparatiisit : saalistajaeliittien turvapaikat. Helsinki 2014.

Nordea – de rikas länk till skatteparadisen. SVT Nyheter 4.4.2016.

Nordea bank investigated over tax haven scandal. TT/The Local 4.4.2016.

Panama Papers: Leaks spur global investigations. BBC News 4.4.2916.

Panama Papers: The Power Players. International Consortium of Investigative Journalists.

The Panama Papers Numbers 4.4.2016. International Consortium of Investigative Journalists.

The Naked Truth : Here are the famous politicos in ‘the Wikileaks of the mega-rich’

Here are the famous politicos in ‘the Wikileaks of the mega-rich’ Fusion Investigative Unit 4.3.2016.

Tuohinen, Petteri: Panaman paperit paljastivat Afrikan eliitin veronkierron – pimeät rahat moninkertaisia kehitysapuun verrattuna. Helsingin Sanomat 10.4.2016.

Artikkelikuva Panama-paperit (Pixabay)

30 KOMMENTTIA

 1. Eikö ole jännä, että yksikään maailman maa ei tarjoa eikä halua tarjota suojelua niille jotka paljastavat rikoksia? Joku fiksu voisi ehkä päätellä tästä jotain. Onneksi en ole koskaan maksanut penniäkään veroja

  • Aina verottaja saa osansa muuta kautta kuten tavaroiden ja palveluiden arvonlisäverosta, valmisteveroista ja sähköverosta, joissa on vieläpä veroa veron päälle. Alkoholi-, tupakka- ja polttoaineverolta ei vain voi välttyä muuten kuin viettämällä raitista elämää ja kulkemalla apostolinkyydillä. Aivan sama tekeekö kuititta kuutamaurakointia, verokarhu saa omansa tavalla tai toisella.

 2. Jälleen hyvä ja perusteellinen artikkeli Kuosmalta. Näitä asioita on syytä herkeämättä pöyhiä, jotta yhteiskuntarauha pysyisi edes siedettävällä tasolla.

 3. Pidän Tapio Kuosmasta ja siitä syystä en juurikaan hänen artikkeleitaan kommentoi, mutta näin sinisilmäistä uskoa ”toimittajien ennenkokemattoman laajaan yhteistyöhön” en kykene ilman kommenttia sivuuttamaan. Tässä rusinat pullasta:

  > Yleisradiossa vuodesta 1992 työskennelleen Minna Knus-Galánin kirja on kertomus kaikkien aikojen suurimmasta tietovuodosta ja toimittajien ennenkokemattoman laajasta yhteistyöstä, Panama-papereista. Kirjoittaja kertoo vuodestaan kansainvälisessä työryhmässä, jonka ainoana suomalaisjäsenenä hän tutki erityisesti Suomeen liittyviä tapauksia. >

  *** Vai niin, että tässä olisi muka kyseessä ihan oikea AITO tietovuoto, uskokoon ken tahtoo. Totuus on kuitenkin se, että Panama-paperit ovat julkisuudessa vain ja ainoastaan siksi, koska ISÄNTÄ omassa NWO-agendassaan niin tahtoo. Valemediaa pystyssä pitävä sopulilauma on päästetty vihdoinkin totuuden lähteelle ja ainostaan siksi, koska käynnistymässä on eliitin maailmanlaajuinen ajojahti ja sitä seuraava nykysysteemin romahdus. Sen vuoksi olisikin mukava tietää tämän YLEn toimittelija-neidon yliopistotausta ja varsinkin hänen erikoisen sukunimensä lähde kun sitä ei netistä löytynyt. Mutta ei se mitään, kun hän omassa LinkenIn:sä kuitenkin toteaa: ”I´m a member of ICIJ, International Consortium of Investigative Journalism based in Washington.” TOTTAKAI, ILMAN MUUTA… eli Suomen tapauksia tutkivan YLEn toimittajan mandaatti tulee jesuiitta-mafian omistamasta ICIJ keskuksesta – WASHINGTONISTA!

  > Asiakirjat sai alun perin haltuunsa saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung vuonna 2015 nimettömästä lähteestä. Saksalaislehti on jakanut aineiston kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n kanssa. Useat sadat toimittajat useista eri maista ovat tutkineet asiakirjoja; Suomessa tutkintaa ovat tehneet Yleisradion tutkivan journalismin tv-ohjelma MOT — Mikä Oli Tutkittava ja ruotsinkielinen Spotlight. >

  *** Hahaha… vai on saksalaislehti on jakanut ’nimettömästä lähteestä’ haltuunsa saamansa huippusalaisen aineiston ’kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n kanssa.’ Eiköhän asia ole kuitenkin toisinpäin, eli Washington on se, joka on jakanut paperit toimittajille, got it?

  > Tax Justice Network on laskenut, että rahavirtojen suuruus olisi jopa kymmenen kertaa suurempi kuin Afrikan virallinen kehitysapu. YK:n raportin mukaan Afrikka menettää vuosittain 30–60 miljardia dollaria laittomien veroparatiisirahavirtojen vuoksi.[6] >

  *** Luoja meitä näiden loputtomien rikollisorganisaatioiden edessä auttakoon. Ihmisiä orjuuttava Tax Justice Network ja YK on nostettu tässäkin asiassa oikeudenmukaisuuden portinvartijoiksi!

  > Ruotsin finanssivalvonta (Finansinspektionen) on antanut Nordealle kaksi varoitusta ja todennut, että Nordean rahanpesunvalvonnassa oli vakavia puutteita. Vuonna 2015 Nordean kannettavaksi tulikin suurin mahdollinen sanktiomaksu. >

  *** Ruotsin ’ehkä otin, ehkä en… köh, köh’ finanssivalvonta on nuhdellut kokonaiset kaksi kertaa Nordeaa, eli totta tuon suuren sanktiomaksun – joka luotiin ilmasta – pitää olla!

  > Ruotsin pääministeri (Stefan Löfven) on sanonut suhtautuvansa Nordean toimintaan varsin kriittisesti. Ruotsin valtiovarainministerin (Magdalena Andersson) mukaan pankin toimintaa ei voitu lainkaan hyväksyä.[11] >

  *** Teatteria!

  > Espanjan ja Ranskan viranomaiset aloittivat tutkinnan törkeistä veropetoksista heti tietovuodon jälkeen. Australian, Hollannin, Itävallan, Ruotsin, Saksan ja Suomen viranomaiset kertoivat aloittavansa vuodettujen tietojen selvittelyn. >

  *** Tämä NWO-mafian liikkeelle laittama hirttosilmukka-tutkimus toimii alkusoittona sitä seuraavalle pedofiilien ajojahdille. Syyttävä sormi tulee epäilemättä osoittamaan valtioiden omaan eliittiin ja viranomaisiin päämääränä nykysysteemin romahdus.

  > Finnwatch arvioi Panaman papereiden merkitsevän veroparatiisien ”lopun alkua”. Tietovuotoa on kuvattu ”suurimmaksi takaiskuksi offshore-maailmaa kohtaan”. Edward Snowden on kuvaillut tapausta ”datajournalismihistorian suurimpana tietovuotona”.[12] >

  *** Tämä ei todellakaan merkitse ainoastaan veroparatiisien ”lopun alkua” vaan nimenomaan vallitsevan aikakauden ”lopun alkua”. Panama-paperit ovat hyvin luultavasti luotettavia, eli ne kertovat juuri sen mitä on on tehty, mutta se ei ole mikään tietovuoto, koska informaatio on tarkoituksella NWO-agendan vuoksi meille syötetty. Ja uskooko joku vieläkin oikeasti muka USAsta Kiinan kautta Venäjälle loikanneeseen Snowdeniin? Holy macaroni, nyt silmät ja korvat auki. Poliittinen ja taloudellinen valta on kaapattu maailmanlaajuisesti; USAn, Kiinan ja Venäjän eliitti istuu samassa valheen veneessä!

 4. — Pankit eivät piittaa sanktiomaksuista, ne maksattavat sanktiomaksut
  1) asiakkaillaan palvelumaksujen korotuksina

  ja/tai

  2) valtioilla uhkaamalla pankkikriisillä ja/tai kieltäytymällä luotottamisesta.

  — Otaksun, että ajan mittaan selviää pankki- ja finanssimaailman rahoittaneen Brexitiä. Iso-Britannia pyörii verokeitaiden varassa. Brexit sai liikevoimaa (julkisuutta) heti sen jälkeen kun Eu alkoi viittailla aikeisiinsa yrittää verokeitaiden suitsimista.

 5. ”Olen (…) pettynyt toimintaperiaatteidemme käytännön toteutuksessa havaittuihin puutteisiin. Tällaista ei voida hyväksyä” (Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull)

  Nordea oli Svenska Finansinspektionen’in (SF) varoituksista huolimatta ollut mukana veroparatiisitoiminnassa. SF:n mukaan Nordean tavassa valvoa rahanpesua oli “vakavia puutteita”. Nordea joutui (2015) maksamaan suurimman mahdollisen sakon (yli 5 000 000 e). Nordean Luxemburgin-jaosto väitetään rahoittaneen asiakkailleen nelisensataa offshore-yritystä Brittiläisillä Neitsytsaarilla ja Panamassa (2004–2014). Nordea oli (2012) pyytänyt lakiasiaintoimisto Mossack Fonsecaa muuttamaan asiakirjapäiväyksiä siten, että kolmen tanskalaisen asiakkaan valtakirjat olisivat olleet voimassa jo vuodesta 2010.{1} Panama-tietovuodossa mainittiin myös muita ruotsalaispankkeja, mutta Nordea nimettiin ’Panaman paperien’ asiakirjoissa lähes 11 000 kertaa ja sitä seuraava pankki 764 kertaa.{2} Nordean johtaja (yksityispankkipalvelut) Thorben Sanders myönsi (2016), että ennen vuotta 2009 asiakkaita ei ollut tukittu estääkseen mahdollisen veronkierron estämiseksi. Vuoden 2009 lopulla he olivat päättäneet, ettei Nordea enää mahdollistaisi veronkiertoa.{3} Nordean toimitusjohtaja (Casper von Koskull) on kertonut pankin sisäisen tutkinnan valmistumisen yhteydessä olevansa pettynyt Nordean toimintaperiaatteiden puutteisiin.{4} Ruotsin pääministeri (Stefan Löfven) ilmoitti huhtikuussa 2016 Panama-paperien tietovuotoon liittyen olevansa hyvin kriittinen Nordean toimintaan ”hekin ovat häpeälistalla”.{5} Nordea-konsernin johdon kommentti annettiin heinäkuussa 2016.{6}
  ———-
  {1} Kjell Lindroos: Nordea grundade hundratals skatteparadisbolag åt kunder Svenska Yle 3.4.2016.
  {2} Frida Svensson: Detta behöver du veta om Panamaläckan. Svenska Dagbladet 4.4.2016.
  {3} Kjell Lindroos: Nordea grundade hundratals skatteparadisbolag åt kunder Svenska Yle 3.4.2016.
  {4} Aleksi Teivainen: Nordea failed to implement operating principles, finds internal inquiry. Helsinki Times 22.7.2016.
  {5} Löfven: Nordea på skämslistan. Göteborgs-Posten: ”Statsminister Stefan Löfven är mycket kritisk till storbanken Nordeas roll. Â- De är på skämslistan de också, säger han.” – ”Statsminister Stefan Löfven kritiserar Nordeas roll: -Jag tycker att det är skamligt att de har varit inblandade i det här. Nu säger de att de har dragit sig ur det här. Jag hoppas det, de är på skämslistan de också.”
  {6} Johdon kommentti Nordea Private Bankingin toimintaa koskevasta selvityksestä. https://www.nordea.com/fi/media/uutiset-ja-lehdistotiedotteet/press-releases/2016/07-20-07h03-johdon-kommentti-nordea-private-bankingin-toimintaa-koskevasta-selvityksesta.html
  #
  Johdon kommentti Nordea Private Bankingin toimintaa koskevasta selvityksestä
  20.07.16 8:03 | Lehdistötiedotteet

  Niin kutsuttujen Panama-paperien noustua julkisuuteen Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull käynnisti sisäisen selvityksen siitä, onko Nordea Bank S.A. (NBSA) Luxemburgissa noudattanut asiakkaiden offshore-yrityksiin liittyvissä järjestelyissä konsernin sisäisiä ohjeita sekä ulkoisia säännöksiä. Selvitys on nyt saatu päätökseen ja sen tulokset esitelty Nordean hallitukselle. Tulokset käydään läpi myös kaikkien asianomaisten valvontaviranomaisten kanssa. Nordea on päättänyt ryhtyä tiettyihin välittömiin toimenpiteisiin selvityksen tulosten sekä selvitysryhmän tekemien suositusten pohjalta.

  Tietoa selvityksestä:
  Riippumaton sisäinen selvitys suoritettiin Nordea-konsernin Compliance- ja Operational Risk -toimintojen johdolla. Lisäksi Mannheimer Swartling sekä paikalliset tilintarkastus- ja lakitoimistot tarjosivat selvitystyöhön liittyvää neuvontaa ja tukea.

  Selvityksen kohteena olivat sellaiset offshore-yritykset, joilla oli asiakassuhde Luxemburgissa toimivan Nordea Bank S.A.:n (NBSA) kanssa 15. huhtikuuta 2016 ja joita joko hallinnoi lakitoimisto Mossack Fonseca tai jotka oli rekisteröity Panamaan:

  – NBSA:lla oli 15. huhtikuuta 2016 asiakkaana 129 yllä mainitun kaltaista offshore-yritystä, kun yhteensä offshore-yrityksiä oli asiakkaina 562.
  – Tämän lisäksi selvityksessä tutkittiin 16 yritystä, jotka ovat Nordean private banking -asiakkaita Pohjoismaissa.
  – Selvityksen verotusta koskevassa osiossa käytiin läpi vuodet 2010 – 2016. Tänä aikana selvityksen kriteerit täyttäneitä yrityksiä oli 137, joskin muutama yrityksistä oli lopettanut toimintansa ennen 15. huhtikuuta 2016.
  – Edellä mainittujen 129 yrityksen hallinnoitava varallisuus on yhteensä noin 216 miljoonaa euroa. Viidellä yrityksistä on Pohjoismaissa asuva tosiasiallinen edunsaaja.

  Nordean konsernijohtaja ja Nordea Bank AB:n hallitus ovat lisäksi nimenneet ruotsalaisen lakitoimiston Mannheimer Swartlingin tekemään erillisen selvityksen siitä, miten NBSA:n johto ja hallitus ovat suoriutuneet hallintoon ja riskienhallintaan liittyvistä tehtävistään offshore-yritysten kohdalla.

  Sisäisen selvityksen tärkeimmät tulokset:
  Selvityksen mukaan NBSA on tarjonnut asiakkailleen näiden offshore-yrityksiin liittyviä hallinnollisia palveluita. Selvityksessä ei kuitenkaan löytynyt todisteita siitä, että NBSA:n työntekijät olisivat olleet aloitteellisina offshore-yritysten perustamisessa tai aktiivisesti edesauttaneet asiakkaiden mahdollista veronkiertoa.
  NBSA:n toimintaa ohjaavat muun muassa tunne asiakkaasi -menettelyyn (KYC), rahanpesun estämiseen (AML), veroraportointiin ja verosäännösten noudattamiseen liittyvät toimintaperiaatteet ja ohjeistukset sekä Nordea-konsernin toimintaohjeet, Luxemburgin lainsäädäntö ja ICMA-ohjeistukset.
  Private Bankingiä koskevan selvityksen lisäksi Nordea on selvittänyt konsernin Venäjällä toimivan johdon yksityisiä offshore-omistuksia. Selvityksessä ei löydetty todisteita siitä, että tällaisten yritysten perustamisessa tai hallinnoinnissa olisi rikottu Nordean sisäisiä toimintaperiaatteita. Työntekijöiden toimittamien asiakirjojen mukaan offshore-yrityksistä on toimitettu veroviranomaisille Venäjän lain vaatimat tiedot. Selvityksessä tuli ilmi yksi tapaus, jossa Nordean Venäjän toiminnoissa oli rikottu konsernin toimintatapasääntöjä neuvontapalveluita tarjottaessa
  NBSA laati syksyllä 2009 Luxemburgin lainsäädäntöä tiukemman eettisen ohjeistuksen, jonka mukaan Nordean työntekijöiden on varmistettava, että asiakkaat suorittavat ilmoitus- ja verovelvoitteensa. Ohjeistusta ei kuitenkaan ole otettu käyttöön johdonmukaisesti, koska sen noudattamista koskevaan raportointiin liittyvässä osassa on ollut puutteita.
  Selvityksen mukaan 137 offshore-yrityksestä 114 oli toimittanut NBSA:lle asiakassuhteen aloittamisvaiheeseen mennessä yhtiön eettisen ohjeistuksen mukaiset riittävät todisteet verosäännösten noudattamisesta.
  Asiakkaaksitulovaiheen jälkeen 68 asiakkaan tiedoissa on havaittavissa vuosina 2010 – 2016 viitteitä seikoista, jotka vaativat lisäselvityksiä, jotta voidaan varmistaa, että yritysten tosiasialliset edunsaajat ovat noudattaneet Nordean veronkierron estämistä koskevia toimintaperiaatteita. Useimmat tapauksista ovat tapahtuneet ennen vuotta 2013.
  Selvityksessä tutkittiin 21 pohjoismaista private banking -asiakasta, joilla on ollut toimiva offshore-yritys vuosina 2010 – 2016 (näistä 5 on ollut asiakkaana NBSA:ssa ja 16 Pohjoismaissa). Näistä viidessä tapauksessa tarvitaan lisäselvityksiä.
  Selvityksessä havaittiin useita tapauksia, joissa tunne asiakkaasi -menettelyyn liittyvä dokumentaatio ei selvästikään täyttänyt Nordea-konsernin toimintaperiaatteiden mukaisia vaatimuksia. Nämä tapaukset liittyivät enimmäkseen korkean riskin asiakkaisiin sovellettavaan tehostettuun asiakkaan tuntemismenettelyyn (EDD). Kaikki asiakastiedot tulee lisäksi päivittää säännöllisesti. Selvityksen mukaan asiakastietoja ei kuitenkaan ole kaikissa tapauksissa päivitetty riittävässä määrin. Viime vuosina päivittämisestä on huolehdittu aiempaa paremmin.
  Selvityksessä havaittiin seitsemän tapausta, joissa valtakirjojen uusimisessa ei ollut noudatettu sisäisiä toimintaperiaatteita. Lainvastaisen toiminnan kriteerit eivät kuitenkaan näissä tapauksissa todennäköisesti täyttyneet, toisin sanoen työntekijät eivät ole selvästi hyötyneet tai saaneet laitonta etua päivämäärien muuttamisesta takautuvasti.

  Ruotsalaisen lakitoimiston Mannheimer Swartlingin lausunto:
  Selvityksen perusteella Mannheimer Swartling on todennut, että NBSA:n hallinto- ja valvontarakenteissa on puutteita. Nordea-konsernin Compliance- ja Operational Risk -toimintojen suorittaman riippumattoman selvityksen tulokset osoittavat, että NBSA:n toiminnassa on tiettyjä rahanpesun estämiseen ja veroasioihin liittyviä puutteita. NBSA:n hallitus ja ylin johto ovat olleet tietoisia offshore-yrityksiin liittyvistä toimista. Lisäksi he ovat tiedostaneet, että rahanpesun estämiseen ja veroasioihin liittyy tällä alueella tiettyjä riskejä. Johto ja hallitus eivät kuitenkaan ole katsoneet, että offshore-yrityksiin liittyy erityisiä riskejä eivätkä esimerkiksi yhtiön riski-, pääoma- tai compliance-toiminnot ole raportoineet johdolle tai hallitukselle näistä riskeistä.

  ”Uskomme, että Nordea-konsernin Compliance- ja Operational Risk -toimintojen suorittaman riippumattoman selvityksen tulokset antavat meille riittävät ja asianmukaiset perusteet todeta, että selvityksen laajuuden määrittely, tutkimusmenetelmät, rakenne ja tulosten dokumentointi on tehty erittäin ammattitaitoisesti ja että tutkimuksesta vedetyt johtopäätökset heijastavat tosiasioihin perustuvia löydöksiä eikä mitään merkittäviä löydöksiä ole jätetty johtopäätösten ulkopuolelle”, toteaa Mannheimer Swartlingin edustaja Biörn Riese.

  Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull kommentoi selvityksen tuloksia seuraavasti:
  ”Nordea-konsernin Compliance- ja Operational Risk -toiminnot ovat tehneet suuren työn varmistaessaan, että kaikki tosiseikat tulevat esiin: noin 60 henkilöä on käyttänyt yli 30 000 tuntia käydäkseen läpi yli 10 000 asiakirjaa selvitystä varten.

  Selvityksestä käy ilmi, että Nordean Luxemburgin yksikössä tiukennettiin verotukseen liittyviä toimintaperiaatteita ja käytäntöjä vuonna 2009 selvästi ennen kuin markkinatapa tai laki sitä edellytti. Tämän lisäksi yksikössä tarjottiin verotusta käsittelevää koulutusta ja sen palvelukseen palkattiin alan asiantuntijoita.

  Olen kuitenkin pettynyt toimintaperiaatteidemme käytännön toteutuksessa havaittuihin puutteisiin. Tällaista ei voida hyväksyä. Puutteet toiminnassa liittyvät pääasiassa hallintorutiineihin ja valvontaan. Olen silti hyvilläni siitä, että selvityksessä ei löytynyt todisteita siitä, että Nordean työntekijät olisivat aktiivisesti edesauttaneet veronkiertoa.

  Haluan painottaa, että emme missään nimessä hyväksy sitä, että Nordeaa käytettäisiin välineenä veronkierrossa tai aggressiivisessa verosuunnittelussa. Nordea on Pohjoismaiden suurin pankki ja sillä on erityinen velvollisuus toimia hyvänä yrityskansalaisena. Veronmaksu on velvollisuus ja on yhteiskunnallisesti erittäin tärkeää, että yritykset ja yksityishenkilöt noudattavat verotukseen liittyviä säännöksiä. Haluamme olla asiakkaidemme luottamuksen arvoisia. Tähän ei riitä, että noudatamme lain kirjainta, vaan meidän on otettava huomioon myös sidosryhmiemme odotukset ja nyky-yhteiskunnan normit.

  Tätä tavoitetta silmällä pitäen olen käynnistänyt useita aloitteita:
  Etiikkaan ja arvoihin keskittyvä toimikunta kehittää Nordean toimintaperiaatteita ja strategioita ja varmistaa, että ne vastaavat sekä pohjoismaisia arvojamme että sidosryhmiemme näkemyksiä siitä, miten vastuullisen pankin tulee toimia.
  Toimintaohjeitamme muutetaan niin, että ne jättävät mahdollisimman vähän tilaa erilaisille tulkinnoille. Koko konsernissa on oltava yhdenmukainen käsitys lain ja säännösten noudattamiseen liittyvistä asioista ja toimintaperiaatteita on noudatettava johdonmukaisesti.
  Olemme perustaneet lisäksi verotoimikunnan, joka ottaa kantaa monimutkaisiin verotusasioihin konsernitasolla ja varmistaa, että konsernin päätökset veroasioissa ovat johdonmukaisia.
  Uskon vahvasti, että näiden aloitteiden sekä alla lueteltujen toimenpiteiden avulla pystymme korjaamaan selvityksessä havaitut puutteet. Lakien ja säännösten noudattamiseen tähtäävä compliance-työ on jatkuvaa. Selvitystyö jatkuu tästä eteenpäin normaalina operatiivisiin riskeihin ja compliance-toimintaan liittyvänä perustyönä. Panostamme jatkossakin compliance-toimintomme vahvistamiseen.”

  Tiivistelmä selvityksen tulosten pohjalta käynnistetyistä toimenpiteistä:
  Nordea ottaa käyttöön aiempaa tiukemman hallintomallin Luxemburgissa toimivassa Nordea Bank S.A.:ssa (NBSA) ja integroi NBSA:n osaksi pohjoismaista organisaatiotaan. Integraatiossa otetaan huomioon NBSA:n johdon ja hallituksen lakiin ja hallintoon perustuvat velvoitteet. Integraation avulla pyritään varmistamaan, että Nordean toimintaperiaatteita ja lakia ja säännöksiä noudatetaan johdonmukaisesti koko konsernissa. NBSA:n hallituksen kokoonpano uusitaan ja hallitukseen tulee yksi ulkopuolinen jäsen. Lisäksi sisäistä valvontaa vahvistetaan. NBSA:ssa suoritetaan strategia- ja riskikartoitus, jossa käydään läpi asiakkaidemme toimintamaat ja muun muassa pohjoismaisten liiketoimintasuhteiden kriteerit. On todennäköistä, että toimintaa tullaan jatkamaan suppeammassa mittakaavassa.
  NBSA on ryhtynyt välittömiin toimenpiteisiin ja estänyt sellaisten tilien käytön, joihin on havaittu liittyvän epäilyttäviä seikkoja. Toimenpide koskee 68 tapausta, jotka Nordea-konsernin Compliance-toiminto on tuonut esiin. Jatkamme näiden tilien tutkimista, jotta saamme kohtuullisen varmuuden siitä, että kyseiset asiakkaat noudattavat ilmoittamiseen ja verotukseen liittyviä säännöksiä. Muussa tapauksessa tilit suljetaan . NBSA täyttää myös suljettujen tilien osalta OECD:n yhteiseen raportointistandardiin (CRS) perustuvat raportointivelvoitteensa.
  Myös Nordean pohjoismaisten private banking -asiakkaiden kohdalla varmistetaan viipymättä, että kaikki tarvittava dokumentaatio on toimitettu pankille.
  Nordea täsmentää periaatteitaan, jotka koskevat asiakkaiden neuvontaa verotukseen liittyvissä asioissa.
  NBSA varmistaa välittömästi, että sillä on hallussaan riittävät asiakkaan tuntemismenettelyn vaatimat tiedot.
  Nordea kieltäytyy yhteistyöstä kaikkien sellaisten uusien yhtiörakenteiden kanssa, joiden liiketoiminnan tarkoitus ei ole selvä.
  NBSA ottaa käyttöön uudet, aiempaa tiukemmat kriteerit nykyisille ja uusille asiakkaille, joilla on omistuksia offshore-yrityksissä. Kriteerien tiukentamisen myötä offshore-yrityksiä omistavien asiakkaiden määrä tulee laskemaan merkittävästi. Offshore-yrityksiä ei tulla sallimaan, jos niiden tosiasialliseen edunsaajaan ei voida kaikilta osin soveltaa OECD:n raportointistandardia eivätkä ne siten ole veroviranomaisten välisen automaattisen tiedonsiirron piirissä. Uusissa kriteereissä määritellään myös aiempaa selkeämmin, miten muun muassa asiakkaan verosäännösten noudattamiseen, yrityksen hallituskokoonpanoon ja hyväksyttäviin lainkäyttöalueisiin liittyvät seikat tulee dokumentoida. Kaikki NBSA:n nykyiset asiakkaat, joilla on offshore-yrityksiä, tullaan tarkastamaan selkeytettyjen kriteerien sekä tunne asiakkaasi -menettelyn ja veromenettelyiden näkökulmasta. Jos asiakkaat eivät täytä asetettuja vaatimuksia, asiakassuhteet lopetetaan. Tarkastukset suoritetaan kuluvan vuoden aikana.
  NBSA ei enää avusta asiakkaittaan offshore-yritysten hallinnoinnissa yhdessä panamalaisen Mossack Fonseca -lakitoimiston tai minkään muunkaan vastaavan palveluntarjoajan kanssa. Kuten on jo aiemmin ilmoitettu, Nordea on päättänyt lopettaa kaiken toiminnan Mossack Fonsecan kanssa ja toimenpiteet yhteistyön päättämiseksi saataneen suoritettua kuluvan vuoden aikana.
  Nordea ryhtyy välittömästi kaikkiin selvityksen pohjalta tehtyjen suositusten mukaisiin toimiin.
  Nordea pyrkii jatkossakin vahvistamaan valvontatoimintojen resursseja ja osaamista sekä konsernitasolla että NBSA:ssa.
  #
  ”Casper von Koskull tuli Nordeaan vuonna 2010 ja on toiminut Nordean konsernijohtajana lokakuusta 2015 lähtien. Casper on syntynyt 3. syyskuuta 1960 ja täyttää 60 vuotta vuonna 2020. Hän on toivonut voivansa tuolloin siirtyä eläkkeelle pitkän ja intensiivisen pankkiuransa jälkeen” (Casper von Koskull siirtyy eläkkeelle Nordeasta vuoden 2020 loppuun mennessä. 30.06.19 14:00 | Pörssitiedotteet. Nordea Bank Oyj – Sisäpiiritieto. https://www.nordea.com/fi/media/uutiset-ja-lehdistotiedotteet/press-releases/2019/06-30-13h00-casper-von-koskull-siirtyy-elakkeelle-nordeasta-vuoden-2020-loppuun-mennessa.html). ”Vastauksena markkinoilla liikkuviin spekulaatioihin Nordea vahvistaa, että Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull on päättänyt jäädä eläkkeelle Nordea Bank Oyj:stä vuoden 2020 loppuun mennessä” (ibid.).

  J.K. ”Nordean pääkonttori siirtyi Suomeen” (https://yle.fi/uutiset/3-10432233). ”Pankkikonserni Nordean muutto Ruotsista Suomeen on nyt virallisesti toteutettu” (ibid.).

  • Ihan itkumuurin paikka.
   Nordea lienee vain yksi kanto kaskessa. Mitä hirvittävää sikailua onkaan koko pankkimaailma tulvillaan.
   Jos haluat hallita koko maailmaa luo raha ja hallitse rahaa.
   Tapiolle taas pisteet kun jaksat penkoa näitä rikollisten pesiä. Siinä olisi pitkä työsarka isommalle porukalle.

   • Kiitos, ”Truth_hunter”. Sinulla sitä virtaa näyttää riittävän. Ja hyvä niin.

 6. International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)

  ”At the International Consortium of Investigative Journalists we want to inspire and cultivate a global community of reporters and readers who believe journalism can bring about positive change.”

  ICIJ is a unique organization. A U.S.-based nonprofit, we are both a small, resourceful newsroom with our own reporting team, as well as a global network of reporters and media organizations who work together to investigate the most important stories in the world.

  Our network of trusted members encompasses 249 of the best investigative reporters from more than 90 countries and territories. We also partner with more than 100 media organizations, from the world’s most renowned outlets, including the BBC, the New York Times, the Guardian and the Asahi Shimbun, to small regional nonprofit investigative centers.

  Drawing on the expertise and reach of our network, we collaborate on groundbreaking investigations that expose the truth and hold the powerful accountable, while also adhering to the highest standards of fairness and accuracy.

  The ICIJ core team is small, but ambitious. We want to empower our readers to engage with their local communities about issues of global importance, such as broken systems and abuses of power. And we want to do that by harnessing the enormous strength of our extensive network.

  In addition to our U.S. staff, we have team members in Australia, France, Costa Rica, Spain, Hungary, Germany and England.

  We are passionate about the power of journalism and provide the tools and guidance needed to successfully pull off unprecedented reporting collaborations.

  Over the years, ICIJ has released dozens of investigations – including the Pulitzer Prize-winning Panama Papers – and we have won many awards for our work.

  ICIJ is fully funded by donations. You can read more about our supporters here, and explore the impact of our work here.

  ICIJ encourages tips, leaks and story ideas from the public, whistleblowers, as well as from outstanding investigative journalists interested in collaborating with us. Please don’t hesitate to contact us with your ideas.

  If you are a journalist and want to be considered for ICIJ membership please send us your CV and clips.

  https://www.icij.org/about/
  #
  ICIJ-verkostoa johtaa australialainen tutkiva journalisti Gerard Ryle. Verkosto on osa The Center for Public Integrityä (CPI), joka on yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon tutkivan journalismin järjestö. Ryhmän kirjoituksia on julkaistu laajalti kansainvälisessä lehdistössä (kuten Asahi Shimbun, BBC, Le Monde, Novaja Gazeta, NRK ja The Washington Post). Suomessa ICIJ:n juttuja on julkaissut muiden ohella Yleisradio. Ryhmän neuvoa-antavassa orgaanissa on kansainvälisen tutkivan journalismin tunnettuja nimiä (Rosental Calmon Alves, Reginald Chua, Brant Houston, Phillip Knightley, Bill Kovach, Chuck Lewis, Gwen Lister, Goenawan Mohamad).

  Gwen Lister (born 5 December 1953 in East London, South Africa) is a Namibian journalist, publisher, apartheid opponent and press freedom activist.

  Brant Houston is the Knight Chair in Investigative Reporting at the University of Illinois. For more than a decade, he was executive director of Investigative Reporters and Editors – where he built its membership to more than 4,000 – and before that worked as an award-winning investigative reporter and database editor at U.S. newspapers. He was part of the staff at the Kansas City Star that won the Pulitzer Prize for its work on a hotel building collapse that killed 114 people and wrote the first overview story of the survivors.

 7. Mitäs näistä katoavista luonnon paratiiseista … pääasia että veroparatiisit kukoistavat.
  Ihmiskunnan tie tuhoon

  Swimming in the Government Sewage
  While green activists focus on non-stop climate crisis, other important environmental issues have been brewing for decades. Time for a closer look.
  STEVE PENFIELD
  As a longtime observer of environmental affairs and 25-year veteran of the green industry, I’ve often been amazed at the polarized nature of debate on modern ecological topics, as well as some major oversights that have developed. The two main environmental subjects that EPA and its allies can’t shoot straight about involve
  — reckless government sewage and stormwater handling—a source of thousands of public beach closures and millions of associated sick swimmers each year—and the routine fish kills, multiple large aquatic “dead zones” and other widespread problems caused by our heavily subsidized agribusiness.

  EPA, various green groups and their friends in Legacy media are well aware of all this. But for the most part, they keep to the script of blaming all environmental harm on “corporate polluters” while concocting poor excuses to downplay government malfeasance.
  https://www.unz.com/article/swimming-in-the-government-sewage/

  Eliitin on todella syytäkin käydä rukoilemassa ’Tuhon Jumalaansa’ itkumuurilla että se tuhoaisi meidät saastuttavat goimit mahdollisimman pian.
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=201832
  Eiköhän SE hoida homman kun eliitti kovasti rukoilee joten antaa mennä vaan… pääasia että kasvu jatkuu ja meillä säilyy veroparatiisit…

  • Eiköhän meistä kristinuskon moraalia kannattavista ja rahanvaihtajia Jeesuksen tavoin hätyyttelevistä goimeista pian päästä eroon… varsinkin kun Netfix’kin avustaa
   Viimeisin niitti loputtomassa sodassa on ”joulu erikoisuus” Jeesuksesta Kristuksesta.
   Joulunaika on kiitollista aikaa kesylle vasemmistolle joka ei uskalla kritisoida islamia ja juutalaisia.
   ”Ensimmäinen Kristuksen kiusaus” on 46 minuutin elokuva, joka kuvaa Herramme ja Vapahtajaamme homoseksuaalina, joka on mukana saman sukupuolen suhteissa Orlando-nimisen miehen kanssa.

   Se kuvaa myös Mariaa, Jeesuksen äitiä, (pot-smoking) avionrikkojana.

   Netflix Special Portrays Jesus as Gay in Open Attack on Christianity
   Christmastime each year means, among other things, lame, predictable attacks on Christianity from leftists who wouldn’t dare make fun of Muslims or Jews.

   The latest salvo in the never-ending war on Christmas comes in the form of a profoundly offensive “Christmas special” about Jesus Christ.

   “The First Temptation of Christ” is a 46-minute film depicting Our Lord and Savior as a homosexual involved in a same-sex relationship with a man named Orlando.
   It also portrays Mary, Jesus’ mother, as a pot-smoking adulterer.
   http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=201846

   • Makow – Satanism Explained
    Satanism is war against God, i.e. the Moral and natural order. It is anti-life. It is Death.
    Revelation 12:9 “….that old serpent, called the Devil, and Satan, which deceiveth the whole world.”

    “When we introduced into the State organism the poison of liberalism its whole political complexion underwent a change. States have been seized with a mortal illness–blood poisoning. All that remains is to await the end of their death agony.” (Protocols of Zion, 9)

    “In order that the true meaning of things may not strike the goyim before the proper time, we shall mask it under the alleged ardent desire to serve the working classes…” (Protocols of Zion, 6)

    -Comment—There is nothing in this entire universe, or any other universe, stronger, greater, more powerful than TRUTH…except LOVE: the MOTHER of TRUTH!
    http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=201858

    • > Satanism is war against God, i.e. the Moral and natural order. It is anti-life. It is Death. >

     Täydellistä typeryyttä on väittää, että olevaisuus sen kaikissa muodoissa olisi muka ”sota vastaan Jumalaa.” Ei jumala ole mikään olevaisuuden ulkopuolella oleva voima, se on ITSE OLEVAISUUS, ja koska näin on, siihen sisältyy tasavahvana valo ja pimeys. Jumala teki luomiskertomuksen mukaan ihmisen omaksi kuvakseen ja koska Jumalassa (olevaisuudessa) on valo ja pimeys, samat elementit ovat myös ihmisessä. Toisin sanoen; Jumala ON, ja niin ON myös ihminen… valoa ei ole edes olemassa ilman pimeyttä.

     Raamattu on todella hämmästyttävä kirja kaikessa nerokkuudessaan. Siihen sisältyy kaksi vastatietoisuuden Jumalaa; johdatus (valo) ja eksytys (pimeys.) Jeesus edusti valoa, eli kosmista tietoisuutta ja juuri sen vuoksi hän sanoi:

     ”Ei kai lamppua oteta esiin ja laiteta astian tai sängyn alle? Eikö se laiteta lampunjalkaan? 22. Ei näet ole mitään kätkettyä, mikä ei tule näkyviin. Ei ole mitään huolellisesti salattua, mikä ei tule ilmi. 23. Se jolla on korvat kuunnella, kuunnelkoon.”

     Koska valo ja pimeys on tasavahvana Jumalassa, samat elementit on myös ihmisessä, eli ”Ihminen ei pysty kiistelemään Jumalan kanssa niin kuin ei savenkaan voi odottaa uhmaavan muovaajaansa (Jes 45:9).

    • Makow sanoo että satanisti sotii Jumalaa, elämän voimaa vastaan. Satanisti on elämän vihollinen ja palvelee tuhon ja kuoleman voimaa.

     Minusta se on hyvin sanottu. Koko ihmiskunnan ja planeetan tuho jonka edessä olemme on satanistien aikaansaama.

     Ei hän sano ”että olevaisuus sen kaikissa muodoissa olisi muka ”sota vastaan Jumalaa.” ” kuten sanot.

 8. Työeläkeyhtiö Elo sekä Kuntien Eläkevakuutus Keva omistavat Carunasta yhteensä 20 %. Myös VER (Valtion eläkerahasto) ”omistaa pienen siivun ulkomaisen pääomasijoitusrahaston kautta”. (Kanadan Ontarion provinssin eläkerahaston omistus Carunasta on 40 %.) Kanadalaiset ja suomalaiset eläkerahastot olivat päättämässä järjestelystä, jolla veroja Suomessa vältettiin. Suomalaista eläkerahaa löytyy myös veroja vältelleen sähkönsiirtoyhtiö Elenian takaa. Finnwatchin selvityksen mukaan ”Keva oli sijoittanut kiinteistöihin Iso-Britanniassa veroparatiisi Jerseyn kautta”. – Aggressiivista verosuunnittelua käytetään kasvattamaan eläkerahastojen tuottoa. Eläkeyhtiöiden mukaan ”vaihtoehtoja ei ole, kun muut sijoittajat edellyttävät niitä”.

  Suomessa työeläkerahastojen pääoma perustuu palkoista ja yrittäjiltä perittäviin lakisääteisiin työeläkemaksuihin. Työeläkkeet maksetaan rahastoista palkansaajille, kun he jäävät eläkkeelle. – Carunan ja muiden välttämät verot täytyy kerätä korottamalla toisten veroja tai leikkaamalla julkisista palveluista. Maksuhenkilöinä ovat suomalaiset veronmaksajat, so. työeläkerahastojen edunsaajat. (Carunan tapauksessa valtaosa verovälttelyn hyödystä valuu ulkomaisille omistajille.) – Aggressiivisen verosuunnittelun ja haitallisen verokilpailun seurauksena yritysveroprosentteja on laskettu globaalisti. Ne ovat viimeisen 40 vuoden aikana puolittuneet keskimäärin alle 25 prosenttiin. Samalla veroja on kerätty yhä enemmän kulutusveroina ja muina tasaveroina, jotka kohdistuvat raskaimmin vähävaraisiin. Eläkerahastoissa on Suomessa varoja arviolta 200 000 000 000 euroa.

  Mikäli aggressiivinen verosuunnittelu tehdään laittomaksi, ei siitä voi enää hyötyä. Konsulit, hoi! On aika muuttaa pelisääntöjä.

  (lähde: Lauri Finér: Eläkeyhtiöt veroparatiisitalouden keskiössä. Hiekanjyvät 1/2017)

 9. Aikanaan kun tietovuoto paljastui niin uutisissa mainittiin Putinin lähipiirin tileistä veroparatiisissa mutta ei mainittu sitä että Ukrainan presidentti tai muut mainitut presidentit näkyi ihan nimenä papereissa. Jos tietovuoto oli NWOn operaatio niin oliko se tehty ainoastaan Putinin nimen mustaamiseksi.
  Tuskin NWOa kiinnostaa rikkaiden veronkierrot ja niiden paljastaminen mutta voihan olla että NWO haluaa että rikkaat sijoittaa niiden hankkeisiin rahansa ja halusivat lopettaa Mossac Fonsecan veroparatiisitoimnnat siitä syystä kilpailijinaan. Epäilyttää kuitenkin että Mossac Fonsac on kuitenkin NWOon liittyvä yritys.
  Tosin Panamapapereissa oli sulassa sovussa ukrainalaiset ja venäläiset ja muut natomaiset päättäjät että rikkaiden edut ei tunne rajoja mutta oliko papereissa USAn päättäjiä ja jos ei niin se osoittaa että NWO oli sen tahallaan jostin syystä vuotanut.

  • Kiitos kommentoijille.

   Nykyisessä globaalissa plutokratiassa ensiviulua soittavat maailman ainoa supervalta (USA) ja entinen siirtomaavalta Britannia. Brittiläisen veroparatiisijärjestelmän ytimessä on varsinainen veroparatiisisaariston keskus Lontoon City (City of London). Lontoon City on Lontoon keskustan käsittävä hallintoalue Suur-Lontoon kreivikunnassa. Tämän etuoikeutetun hallintoalueen täsmällisempi nimitys on City of London Corporation (Lontoon Cityn kunnallinen korporaatio, virallinen nimi: Mayor and Commonalty and Citizens of the City of London).

   USA:n hallitus kamppaili veroparatiiseja vastaan aina 1980-luvun alkuun asti, kunnes presidentti Ronald Reaganin hallinto käänsi liittovaltion suhtautumisen päinvastaiseksi. Sen seurauksena Manhattanin saaresta New Yorkin kaupungin keskellä on tullut mitä ilmeisimmin maailman suurin veroparatiisi. . Yhdysvaltalaisessa verokeidasjärjestelmässä on kolme kerrosta: liittovaltion taso ja osavaltiotaso (esimerkiksi Delaware, Florida, Nevada ja Wyoming) sekä pienten ulkomaisten satelliittien verkosto (esimerkiksi Marshallinsaaret, Panama ja USA:n Neitsytsaaret).

   Veroparatiisijärjestelmä on monien valtaverkostojen seitti, jota hallitsevat maailman johtavien valtioiden (etunenässä USA ja Britannia) valtaeliitit. Muun muassa juuri tämän vuoksi Britannia on säilyttänyt oman valuuttansa (Englannin punta) ja neuvotellut Euroopan unionissa monista etuoikeuksistaan). On kiinnostavaa pyrkiä seuraamaan, miten Lontoon City muuttuu tai kehittyy Brexitin lopullisen voimaantulon jälkeen (eli nykyisen siirtymäkauden jälkeen). Eri verkostot kytkeytyvät vahvasti toisiinsa. Vauraat yhdysvaltalaiset käyttävät Britannian verokeidas-hämähäkinverkkoa laajasti hyväkseen.

   Muuan nuori ekonomisti sai vuonna 1966 työpaikkansa (Chase Manhattan -pankin päämaja New Yorkissa) hississä (Washingtonissa laaditun) muistion entiseltä USA:n ulkoministeriön virkamieheltä. Muistion viesti oli selkeä: USA:sta tuli muokata veroparatiisi. ’Jos teemme Amerikasta maailman rikolliskeskuksen, kaikki (…) rahat tulevat tänne. Näin voimme rahoittaa Vietnamin sodankin.’ (Noin siis ainoassa supervallassa jo 1960-luvulla. ”Vuoteen 2005 mennessä yhdysvaltalaispankeille oli annettu oikeus ottaa vastaan (…) ulkomailla tehdyillä rikoksilla tienattua rahaa.” Sama pelin henki on jatkunut myös 2000-luvun toisella vuosikymmenellä.

   Rikkaiden OECD-valtioiden hallitukset ovat vakuutelleet kansalaisilleen, että verokeitaita (salaisuusvaltiot) on toden teolla suitsittu. Todellisuudessa OECD:n jäsenvaltiot, varsinkin USA ja Britannia, suojelevat offshore-systeemiä. Salaisuusvaltiot käsittelevät yhä edelleen suunnattomia määriä laitonta rahaa. Onkin perusteltua väittää, että veroparatiisijärjestelmä elää ja voi hyvin myös 2000-luvun toisella vuosikymmenellä.
   #
   Mossack Fonsecan toinen osakas Ramon Fonseca on mediatietojen mukaan kertonut syyn harvoille amerikkalaisnimille Panaman papereissa. ”Periaatteemme on, ettemme ota amerikkalaisia asiakkaita” (Fonseca uutistoimisto AP:lle). Syy: Toimiston toiminta oli keskittynyt Euroopan ja Latinalaisen Amerikan markkinoille. Lakitoimistolla oli vain vähän amerikkalaisasiakkaita, joista suurin osa oli Panamalle muuttaneita yhdysvaltalaiseläkeläisiä. – Toinen syy harvoille yhdysvaltalaisnimille on, että USA:ssa on helppo perustaa peiteyhtiöitä. Esimerkiksi Delawaren, Nevadan ja Wyomingin osavaltiota käytetään usein tähän tarkoitukseen.

   Alun perin Panaman paperit käsiinsä saanut Sueddeutsche Zeitung -lehti ilmoitti, että materiaalista löytyy kuvia noin 200 amerikkalaispassista. Papereista ilmenee kuitenkin myös, että noin 3 500 veroparatiisiyhtiön osakasta on ilmoittanut yhdysvaltalaisen osoitteen. (Se on tietysti sinänsä vain pieni osa yli 250 000 yrityksestä, jotka Mossack Fonseca oli perustanut asiakkailleen.)

   Kansainvälinen verokeinottelua vastustava Tax Justice Network taannoisessa rankkauksessa USA oli ’veroparatiisivaltiolistalla’ kolmantena Sveitsin ja Hongkongin jälkeen. (Panama oli tuolloin listalla vasta sijalla 13.)

   USA:n veroparatiiseista tunnetuin on Delaware. Osavaltiossa on vain 950 000 asukasta, mutta se on yli 1 000 000 yhtiön kotipaikka. Yli 50 % USA:n julkisesti noteeratuista yhtiöistä ilmoittaa juridiseksi osoitteekseen Delawaren ja suurimmista Fortune 500 -yhtiöistä peräti 64 prosenttia.
   New York Timesin mukaan Delaware keräsi vuonna 2012 muualla asuvien omistamilta yhtiöiltä 860 000 000 dollaria (750 000 000 euroa) veroina ja maksuina. Yhtiöiden määrään nähden summaa voi pitää melko pienenä, mikä kertoo verokilpailun kovuudesta.

   Fusion-nettisivuston toimittaja kokeili yhtiön perustamista Delawareen kissansa nimellä – tehden tämän hakemuksessaan selväksi. Vain luottokortti tarvittiin ja homma onnistui alle viidessä minuutissa. – Lähes Delawaren vertaisina veroparatiiseina pidetään Nevadaa ja Wyomingia, jonka 60 000 asukkaan pääkaupunki Cheyenne on lukuisien yritysten kotipaikka. – Yleisesti luullaan, että Las Vegasin pelikasinot vastaavat rahanpesusta Nevadassa. Paikallisen lehden mukaan postilaatikkoyhtiöt ovat kuitenkin nykyään siinä paljon tärkeämpi tekijä. – USA:n veroparatiisien kärkijoukossa mainitaan usein myös Etelä-Dakota, Florida ja Texas, Florida.

   Transparency International/USA:n varapuheenjohtaja (Shruti Shah) on todennut Guardian-lehdelle, että käytännössä kaikissa USA:n osavaltioissa rahan ja henkilöllisyyden kätkeminen on helppoa. (Mikään niistä ei vaadi tietoa yhtiön todellisista edunsaajista.) Shahin mukaan esimerkiksi hänen kotiosavaltiossaan Virginiassa on helpompi perustaa postilaatikkoyhtiö kuin uusia kirjastokortti. Jälkimmäistä varten täytyy käydä näyttämässä nykyisen osoitteen todistava ajokortti tai sähkölasku.

   USA on viime vuosina pyrkinyt saamaan kansalaistensa ulkomaiden kautta harjoittamaa veronkiertoa kuriin. Se on esimerkiksi tiukasti vaatinut Sveitsiä raottamaan pankkisalaisuuttaan.
   Tämä on johtanut rahan pakenemiseen kohti USA:n omia veroparatiiseja. The Economistin mukaan tietojen vaihdon ja valvonnan lisääntyminen Euroopassa ja Karibialla on ajanut rahaa Bahamalta, Bermudalta ja Sveitsistä kohti USA:ta.

   Heinäkuussa 2015 viisikymmentäkolme (53) valtiota allekirjoitti OECD:n aloitteesta syntyneen sopimuksen verotietojen automaattisesta vaihdosta. USA ei ole allekirjoittajien joukossa. (USA:n kongressiin tuotiin vuonna 2008 lakiesitys, jossa vaadittiin osavaltioita pitämään rekisteriä yhtiöidensä todellisista edunsaajista. Esitys keräsi allekirjoittajia kummastakin pääpuolueesta, mutta esitys ei loppupeleissä kuitenkaan edennyt.

   (lähteitä: Kuosma: Veroparatiisit : saalistajaeliittien turvapaikat, 2014
   Ylen veroparatiisi-aineisto)

 10. ”Carunan ja muiden välttämät verot täytyy kerätä korottamalla toisten veroja tai leikkaamalla julkisista palveluista. Maksuhenkilöinä ovat suomalaiset veronmaksajat…”
  ”Samalla veroja on kerätty yhä enemmän kulutusveroina ja muina tasaveroina, jotka kohdistuvat raskaimmin vähävaraisiin.”
  Tässäpä tämän päivän valtion ja kuntien talousongelmien ydintä Tapio Kuosman tiivistämänä.
  —-
  Millähän tavalla EU on auttanut veroparatiisien kitkennässä ?

 11. Tutkivien toimittajien pitäisi julkistaa IMF:n skandaalimainen Ukrainan rahoitus.
  Uutistoimistojen mukaan IMF on antanut Ukrainalle yhteensä noin 75 miljardin US-dollarin lainat sen vallankumouksen v. 2014 jälkeen. Määrä on suhteettoman suuri ja suurin osa rahoista on kadonnut !
  Suuren osan rahoista sanotaan palanneen amerikkaan ja osa Ukrainan oligarkeille.
  Pääjohtaja Lagarde rikkoi painostuksen alla IMF:n sääntöjä konkurssivaltion lainoitksella. Macron sai tehtävän siirtää hänet ECB:n suojaan ja näin tehtiin.

  • Niillä miljardeilla on Ukrana sidottu NWOn valtaan loppuiäksi ja NWO liittyy tukevasti sionismiin ja Ukrainan presidentti on juutalainen niin kuin edellinenkin presidentti ja koko Ukrainan kriisii on NWOn luomus alunperin. Näillä miljardilainoilla Ukranan veronmaksajat on sidottu ikuiseen velkavankeuteeteen loppuiäksi.

   • Ukraina jos kuka on saanut kärsiä sio-mafian käsissä.
    Monikaan ei tiedä että Talvisodassa tuhotut/tapetut NL:n sotilaat oli ukrainalaisia ja täysin kokemattomia, huonosti koulutettuja ja varustettuja talvisiin olosuhteisiin joita oli helppo lahdata Raatteen tiellä.
    Olen lukenut että Stalin olisi valinnut ne tarkoituksella säästäen venäläisiä ja tuhoten tarkoituksella ukrainalaisia.
    Suomella ei ole mitään syytä juhlia sotataitoaan Raatteen tien saavutuksilla kuten mm. IltaSanomat tekee tänään.

 12. Truth Hunterilla mielenkiintoinen siirtymä sota-aikoihin. Margit Rantasalon streamiltä sain käsityksen, että hän olisi ollut Raappanan metsästysmajalla. Ehkä huolehtimassa muonituksesta. On kiehtovaa ajatella, että keskuudessamme elää vielä henkilöitä, jotka ehkä olivat valmistamassa kalaruokia tässä yhteisössä. Historian tutkijan kannattaisi häntä haastatella. Tapahtumat ovat niin kaukaisia, että näiden asioiden ei pitäisi herättää minkäänlaisia poliittisia intohimoja.

 13. Voisiko tätä veroparatiisipolitiikkaa verrata salamurhiin jotka huolestuttavasti ovat astumassa nwo-politiikan välineiksi erityisesti USA/Israel-akselilla?
  Kulissien takanahan tässä symbolisesti murhataan miljoonia ihmisiä tai ainakin jätetään kitumaan ja vaikeroimaan.
  Assassiinit olivat 1000-luvulla syntynyt fanaattinen islamilaislahko, joka taisteli Persian turkkilaisia seldzukkivalloittajia ja muita vääräuskoisia vastaan. ”Elävät tikarit” herättivät kauhua ja pelkoa uskaliailla salamurhilla.
  https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aateos_4771

  The Assassins Are Back! — assassiiniit ovat palanneet
  ISRAEL SHAMIR kysyy
  Miksi meidän pitäisi lainkaan olla kiinnostuneita ja huolestuneita aiheesta?
  Uhkaamalla (ja toisinaan tappamalla) eurooppalaisia ja amerikkalaisia johtajia, sionistit, nämä uudet assasiinit, salamurhaajat, ovat vieneet meidät heikkojen ja korruptoituneiden poliitikkojen maailmaan, jotka ’nuolevat’ heitä välittämättä äänestäjien asioiden hoitamisesta.
  … Tällainen pienvaltio oli olemassa aiemmin, Alamutin assassiinit, jotka kontrolloivat Lähi-itää.
  Salamurhaajat saivat valtansa kyvystä ja valmiudesta tappaa ristiretkeläisten ja sarasiinien (Rooman valtakunnan alkuaikoina Siinailla asuvia arabiheimoja) dynaamiset johtajat, jättäen henkiin vain heikot ja passiiviset hallitsijat, jotka noudattaisivat heidän käskyjään.
  ….juutalaisten valtaan nousun myötä isomman juutalaisen valtion, A: n Yhdysvaltojen, on pitänyt omaksua/hyväksyä pienen juutalaisen Israelin valtion taktiikat, sanoo Shamir.
  ”Bushin hallinto on suorittanut 47 näistä ’murhat-toiselta-nimeltä’, kun hänen seuraajansa Barack Obama, perustuslaillinen oppinut ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja on nostanut oman saldon 542: een”, kun taas Donald Trump aloitti salamurhaamalla iranilaisen kenraalin.

  Why should we be interested in the subject, at all?
  Such a state did exist in the past, the Assassins of Alamut that once controlled the Middle East. The Assassins drew their power from their ability and preparedness to assassinate the dynamic leaders of Crusaders and Saracens, while leaving alive only weak and passive rulers who would obey their commands.
  By threatening (and occasionally killing) European and American leaders, the Jews, these new Assassins, ushered us into the world of weak and corrupt politicians, who fawn to them instead of caring for voters.

  What is equally important, if the WASP-ruled USA avoided assassination of opponents altogether; with the Jewish ascendancy, the tactics of the small Jewish state of Israel had been adopted by the bigger Jewish state, the US of A.
  “The Bush Administration had conducted 47 of these assassinations-by-another-name, while his successor Barack Obama, a constitutional scholar and Nobel Peace Prize Laureate, had raised his own total to 542”, while Donald Trump upped the ante by assassinating the Iranian general.
  That’s why this study of Mossad assassinations has urgency, and we should follow Unz critically reading Bergman’s extremely long book
  “Bergman simply reports the categorical Israeli denials … then emphasizes that even if he knew the truth, he couldn’t publish it since his entire book was written under strict Israeli censorship”.
  Bergman does his best to obscure By Way of Deception, the scary book by Victor Ostrovsky, a Mossad defector who miraculously avoided the Kidon to tell us of its memorable hits.

  …This is the problem with Trump’s Deal of the Century: not that it is unfair to Palestinians (it is unfair, but life is unfair), but that it would preserve a separate Jewish state. Even a smaller Jewish state would be the seat of Mossad and its assassination unit, Kidon, threatening presidents and politicians.
  However, the problem can be solved peacefully by merging Israel and Palestine into one democratic state as South Africa had been merged – not split into Bantustans, as Trump and Kushner suggest. It won’t be exclusively Jewish, but there are no ethnically/religiously pure states nowadays. That would put an end to the State of Jewish Assassins and Israel will be peacefully absorbed in the region, and the descendants of Jews in their present nations.
  https://www.unz.com/ishamir/the-assassins-are-back/
  ——–
  Veroparatiiseille hyvä uutinen .. Trump Green Lights Greater Israel — Trump näyttää vihreää valoa Israelille vaikka kuten Atzmon sanoo, me kaikki muut olemme palestiinalaisia

  We are all Palestinians
  http://www.gilad.co.uk/writings/2016/12/18/we-are-all-palestinians
  But the real issue is slightly different. By now we, and I mean all of us, except a few oligarchs, are all Palestinians. We are subject to the dirty games inflicted on us by the likes of Goldman Sachs, Soros, Saban, Adelson, and a few others. By now we are all subject to the tyranny of correctness that stops us from shouting out, loudly, that troubling truth which we all see.

  Palestinians lose again
  PHILIP GIRALDI
  Trump’s one-sided Deal was crafted around Israeli interests, not those of the United States and without any input whatsoever from the Palestinians themselves. The team pulled together by presidential son-in-law Jared Kushner consisted of Orthodox Jews and they worked closely with U.S. Ambassador (sic) David Friedman…
  Most of the mainstream media commentary on the Deal is neutral or even mildly critical, observing inter alia that it is a gift to Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, who was at the podium and beaming alongside Trump. If the boost from the White House succeeds in getting Bibi reelected, Trump will expect payback big time in 2020 through the Israel Lobby’s influence over Jewish voters and from the generosity of Jewish billionaire donors named Sheldon Adelson, Paul Singer and Bernard Marcus.

  That Trump has betrayed U.S. interests repeatedly in the Middle East and has also flipped on his pledge to remove American soldiers from its “loser wars,” makes him a disgrace as president, though he will likely be re-elected as the voters have been fed a steady diet of propaganda both by the mainstream media and government on Israel.

  The Palestinians have already rejected the Deal, but their refusal to participate will be seen by Trump and Israel as an insult, or at least it will be spun that way. Trump has already warned that his proposal is the Palestinians’ “last chance” and his United Nations Ambassador Kelly Craft has advised Palestinian President Mahmoud Abbas not to raise the issue at all with the world body.
  https://www.unz.com/pgiraldi/trump-green-lights-greater-israel/

 14. > julkitulo horjutti tätä järjestelmää
  > mutta ei kaatanut sitä

  Ei “tämä järjestelmä” kaadu. Sehän on juuri se järjestelmä, joka pitää hallitukset pystyssä.

  Niin kauan kuin ihmistä on kutsuttu ihmiseksi ovat paremmin aseistautuneet ryöstäneet heikompiaan. Ja heikommat puolestaan piilottaneet omaisuuttaan kunkin aikakauden edellyttämällä tavalla. Vielä edelleen aika ajoin löydetään ikivanhoja rahakätköjä. Ne oli piilotettu hallituksen sotilaiden löytämättömiin. Nämä Panaman piilot ovat nykyaikaan kuuluvia virtuaalisia kätköjä: vaikka Panamaa vie rahansa, ei mikään reaalinen omaisuus vaihda paikkaa. Tehtaat seisovat siellä missä ennenkin.

  Entäpä ne pimeät rahat joita otetaan valtion budjetista ja käytetään “salaisiin” sotilaallisiin menoihin? USA:n sotilasbudjeteissa on triljoonien dollareiden selittämättömiä “rahan reikiä”. Tai ne valtioiden ja keskuspankkien (esimerkiksi Ukrainan keskuspankin), pankkien, lääkefirmojen, Googlen, Facebookin, ym, ym kautta siirreltävät rahasummat, jotka päätyvät hallitsevan eliitin (deep state) taskuihin. Verovapaasti tietenkin.

  Tämähän on juuri se järjestelmä, joka pitää hallitukset pystyssä. Jos poliitikko alkaa tonkia deep-staten rahoja, on hän pian entinen poliitikko ellei sitä ennen satu kuolemaan “traagisessa onnettomuudessa”. Näillä, jotka toimivat valtion suojeluksessa mutta lain ulkopuolella on vain yksi rangaistus: kuolema.

  Onko englannin valtio veronkiertäjä, kun se eroaa EU:sta ja siten välttää sille määrätyt verot. – Siirtämällä itsensä ulkomaille!

  Deep-State toimii valtion suojeluksessa vaikka se ei noudata valtion lakeja. – Deep-Statehan on juuri se järjestelmä, joka pitää hallitukset vallassa. Niin, kenen vallassa?

  – Tähän liittyvän moraalisen opetuksen jätän jatkokommentin varaan.

  • ”Ei “tämä järjestelmä” kaadu. Sehän on juuri se järjestelmä, joka pitää hallitukset pystyssä.”
   Edustuksellinen (ED) demokratia on kauniimpi ilmaisu ’deep state-mafialle’. Se mahdollistaa korruption ja rikollisuuden ilman rangaistuksia.
   Ainoa tie sen kaatumiseen ovat hallituksia kontrolloivat ja oikeaan (ei valtamedian valheisiin) tietoon perustuvat kansanäänestykset koska koko kansaa on vaikea ostaa.

  • > hallituksia kontrolloivat ja oikeaan (ei
   > valtamedian valheisiin) tietoon perustuvat
   > kansanäänestykset koska koko kansaa on
   > vaikea ostaa

   Jotta voisimme järjestää aidon kansanäänestyksen, vaalilaki pitää ensin kumota.
   – No, mutta eihän se ole mahdollista, sanoo enemmistö.
   Meidät on niin indoktrinoitu osaksi ylhäältä johdettua järjestelmää, että emme edes osaa kuvitella, millaista kansan valta oikeasti on.
   – Varmaan jotain, jossa valtion johdolla ja ohjauksessa kansa tekee päätöksiä!?

   Äänien ostaminen ja myyminen pitää sallia. Se ei loppupelissä muuta mitään, mutta tuo julkiseksi ja rehelliseksi sen toiminnan, jota nyt salaa tehdään kabineteissa.
   – Avoimuus on demokratian ehto.
   Ei ole mahdollista saman aikaisesti ostaa ja myydä kansan kannatusta, kähmiä vaaleissa annetuilla äänillä ja pitää yllä demokratiaa.

 15. Ukrainalainen suklaatehtailija Petro Porošenko lupasi vuonna 2014 myydä Rošen-yhtiönsä, jos hänet valitaan maan presidentiksi. ”Aion keskittyä yksinomaan kansakunnan hyvinvointiin”, hän sanoi vaalikampanjansa aikana saksalaisen Bild-lehden haastattelussa. Toisin kuitrenkin kävi.
  Panama-papereita penkonut toimittajaryhmä paljasti, että Porošenko perusti (2014) veroparatiisiin (Brittiläiset Neitsytsaaret) holding-yhtiön nimeltä Prime Asset Partners Ltd, jonne hän siirsi osan omistuksistaan. Veroparatiisiyhtiö huolehti suklaatehdas Rošenista ja hänen muusta omaisuudestaan. – Porošenko ei ole merkinnyt ulkomaisia yhtiöitä presidenttinä omistuksistaan antamiinsa tiedonantoihin. Hän ei ole luopunut Rošen-yhtiöstä. – Neitsytsaarille rekisteröity yhtiö omistaa Kyprokselle rekisteröidyn CEE Confectionery Investments -yhtiön (joka omistaa Hollantiin rekisteröidyn Roshen Europe B.V. -yhtiön.

  When Ukrainian President Petro Poroshenko ran for the top office in 2014, he promised voters he would sell Roshen, Ukraine’s largest candy business, so he could devote his full attention to running the country.

  “If I get elected, I will wipe the slate clean and sell the Roshen concern. As President of Ukraine I plan and commit to focus exclusively on welfare of the nation,” Poroshenko told the German newspaper Bild less than two months before the election.

  Instead, actions by his financial advisers and Poroshenko himself, who is worth an estimated US$ 858 million, make it appear that the candy magnate was more concerned about his own welfare than his country’s – going so far as to arguably violate the law twice, misrepresent information and deprive his country of badly needed tax dollars during a time of war.
  (…)

  (lähteitä: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/panaman-paperit-kiusallinen-paljastus-presidentista-jonka-maa-taistelee-korruptiota-vastaan/
  https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3526557-myos-ukrainan-poroenko-loytyy-panaman-papereista
  Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). https://www.occrp.org/en/panamapapers/ukraine-poroshenko-offshore/)

 16. Carunan Australialaisen sijoittajien takana on neljä amerikkalaispankkia joista kirjoituksessa mainittu HSBC on yksi niistä. Nämä omistaa myös Ylen entisen lähetinverkon ja ties mitä, mitä ei ole julkisuudessa kerrottu.

  Elenian takana on ”kultamies Sassi”, joka osti fattenwallin sähköverkon 2,5 miljardilla eurolla. Seinäjoella paikallinen energiayhtiö oli varautunut ostamaan verkon noin 30 miljoonalla eurolla ja kaupungin valtuustossa oli salassapito sopimuksella varauduttu takaamaan puolet ostosummasta. Kultamies Sassi tuli ja voitti, löi tämän 1,5 miljardia pöytään ja Seinäjokiset hävisi 30 miljoonallaan kuin nalli kalliolle nuolemaan näppejään. Vuosi pari sitten tämä kälttäripankki myi lypsävän lehmänsä 3,5 miljardilla.

  Itse olen sitä mieltä, että nämä ns. ”luonnolliset monopolit” ovat mitä parhaimpia rahanpesuun. Ne on helevetin hyviä siihen ja vielä kun vesi siihen saadaan, avot ristus kirkasta heille. Raha tulee käytännössä tyhjästä kuin Manulle illallinen. Ennen sähkön siirtoon riitti sulakemaksu, jolla linjoja uusittiin, korjattiin ja ylläpidettiin. Sitten kun sähkö eriytettiin kilpailulle, jo muutenkin korkean sulakemaksun päälle joku valopää keksi vielä siirtomaksun, joka käytännössä on pelkkä ylimääräinen kuppaus tyhjästä.

  Carunan ja Elenian pääkonttori ulkomailta, antaa likaisen rahan lainan korkealla korolla alumiinipiuhan maan alle vetoon, ja lainaa takaisin maksettaessa ”lainaraha” tulee samalla pyykättyä puhtaaksi.

  Lisäksi satuin kuuntelemaan kun kansanradiossa yksi isäntä ihmetteli miksi sähköliittymät kytketään autiotaloihin, mutta vasta seuraavana vuonna asuttuihin talouksiin. Ihmetteli ja kummasteli, tässä hän sanoi epäilevänsä syyksi valtion maksaman investointituen siirtoyhtiöille, jolloin sitä voidaan kupata seuraavanakin vuonna lisää ”keskeneräiseen” työhön.

  Tuttavalla on kaksi vierekkäin olevaa liittymää, hän suunnitteli yhdistävänsä ne yhden taakse, ei onnistunut. Vaikka rakennuksesta toiseen hän olisi itse vetänyt pelkän roikan, nyt hän olisi kuitenkin joutunut maksamaan siitäkin ”johdonhoitomaksua”.

 17. Mexico Is Showing the World How to Defeat Neoliberalism

  Andres Manuel Lopez Obrador, Mexico’s president.Andrés Manuel López Obrador, Mexico’s president. (Eneas De Troya / CC BY 2.0)
  While U.S. advocates and local politicians struggle to get their first public banks chartered, Mexico’s new president has begun construction on 2,700 branches of a government-owned bank to be completed in 2021, when it will be the largest bank in the country. At a press conference on Jan. 6, he said the neoliberal model had failed; private banks were not serving the poor and people outside the cities, so the government had to step in.

  Andrés Manuel López Obrador (known as AMLO) has been compared to the United Kingdom’s left-wing opposition leader Jeremy Corbyn, with one notable difference: AMLO is now in power.
  He and his left-​wing coalition won by a landslide in Mexico’s 2018 general election, overturning the Institutional Revolutionary Party (PRI) that had ruled the country for much of the past century. Called Mexico’s “first full-fledged left-wing experiment,” AMLO’s election marks a dramatic change in the political direction of the country. AMLO wrote in his 2018 book “A New Hope for Mexico,” “In Mexico the governing class constitutes a gang of plunderers…. Mexico will not grow strong if our public institutions remain at the service of the wealthy elites.”

  The End of the Neoliberal Era
  To deliver on that promise, in July 2019 AMLO converted the publicly owned federal savings bank Bansefi into a “Bank of the Poor” (Banco del Bienestar or “Welfare Bank”). He said on Jan. 6 that the neoliberal era had eliminated all the state-owned banks but one, which he had gotten approval to expand with 2,700 new branches.

  Today, the best model for that approach is China, which funds infrastructure by borrowing from its own state-owned banks. Like all banks, they create loans as bank credit on their books, which is then repaid with the proceeds of the projects created with the loans. There is no need to tap up the central bank or rich investors or the tax base. Government banks can create money on their books just as central banks and private banks do.

  For Mexico, however, using its public banks as China does would be something for the future, if at all. Meanwhile, AMLO has been a trailblazer in showing how a national public banking system can be initiated quickly and efficiently. The key, it seems, is just to have the political will — along with massive support from the public, the legislature, local business leaders and the military.
  Hyviä kommentteja

  paul conway February 11, 2020 at 3:34 pm | Permalink
  Breaking free of the jewish financial stranglehold takes a lot of courage
  in the past only Adolf Hitler had that foresight, but he was not allowed to succeed
  here in the UK there was an attempt to bring in our own banknotes around the time of W W 1
  Nutenyahu said some time back that the USA would be “Palestined”
  and it sure looks that way, lets hope Mexico can start the ball rolling

  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=202307

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here