Maaliskuun 5. päivänä ulkoministeri Mike Pompeo (rep) ilmoitti uusista pakotteista Niacaraguaa vastaan ja vaati demokratian palauttamista.

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi 9. maaliskuuta Nicaraguaa ja sen vaaleilla valittua Sandinista-hallitusta vastaan suunnatun pakotteen alle 10 minuuttia kestäneessä käsittelyssä. Yhtään vastustavaa ääntä ei kuultu.

Joulukuussa 2019 hyväksyttiin päätöslauselma HR-754, jossa vaaditaan mm. kansainvälistä yhteisöä pidättymään Nicaraguan rahoittamisesta sekä painostamaan Nicaraguaa vapauttamaan kaikki poliittiset vangit. ”Poliittisilla vangeilla” tarkoitetaan Yhdysvaltain tukemaa vallankaappausta yrittäneiden oikeistolaisten vapauttamista, minkä Daniel Ortegan hallitus oli kiristettynä jo aloittanut. Osa näistä ns. poliittisista vangeista on tuomittu murhista, raiskauksista, terrorismista, aseellisista ryöstöistä ja/tai osallisuudesta järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Vapautettavaksi vaadittujen sadan poliittisen vangin listan laati Alianza Cívica por la Justicia y la Democracia, joka koostuu äärioikeistolaisista oppositioryhmistä sekä Nicaraguaa ennen Sandinista-hallituksen muodostamista johtaneesta bisneseliitistä; allianssi muodostettiin Yhdysvaltain tuella vuoden 2018 vallankaappausyrityksen aikana. Yhdysvallat on rahoittanut NED:in (National Endowment for Democracy) kautta Nicaraguassa “54:ää pro-demokratia -aktivistien” projektia vuosien 2014–2017 välillä. Global Americans -ajatushautomon mukaan 17 apurahaa on jaettu ryhmille, joiden nimiä ei ole annettu julkisuuteen. Rahanjaon perusteet mainitaan jo Global Americans -ajatushautomon katsauksen otsikossa ”Laying the groundwork for insurrection: A closer look at the U.S. role in Nicaragua’s social unrest”: perustusten laskeminen väkivaltaiselle kansannousulle.

Global Americans.org -sivusto kuuluu hyväntekeväisyysjärjestönä ja säätiönä rekisteröityneelle Global Americans LCC:lle. Global Americans -ajatushautomoa rahoittaa NED. Mielenkiintoista kyllä, Global Americans aloitti kesäkuussa 2018 Venäjän ja Kiinan median seurannan monitoroidakseen disinformaatiota.

HR-754:n tekstissä, siis kollektiivisessa kannanotossa, ilmaistaan voimakas tuki riippumattomalle lehdistölle, siviilijärjestöille ja tietenkin Nicaraguan kansalle sekä vaaditaan demokraattiseen järjestykseen palaamista.

Lumedemokratian luojat

Vapaalla, riippumattomalla lehdistöllä tarkoitetaan ilmeisesti USAID:in ja NED:in “omaa tuotantoa”, kuten La Prensaa ja Carlos Fernando Chamorron INVERMEDIA-nimellä rahoitusta saaneen “kansalaisjärjestön” CINCO:n sivustoa Confidencialia (joka julkaisi NED:in rahoittaman Centro de Investigaciones de la Comunicación -tutkimuskeskuksen “analyysejä”). Radioasemia, kuten Radio Dario, Radio San Cristóbal, Radio Corporación ja Radio Mundial rahoitettiin NED:in Independent Radios Project -nimikkeen alla. Elokuussa 1988 George W. Bushin hallitus siirsi USA:n rahoituksella Hondurasista käsin toimineen Radio Liberaciónin Nicaraguaan, jolloin nimi muuttui Radio Democraciaksi. Pedro Chamorro Jr. alkoi puuhata Yhdysvaltain tuella tv-asemaa vuonna 1988. Rahoituspulmissa auttoi NED.

Carlos Fernando Chamorro on La Prensan edesmenneen toimittajan Pedro Joaquin Chamorron poika; Carlosin sisar Cristiana on yksi Yhdysvaltain tukeman opposition presidenttiehdokkaista ja serkku Juan Sebastian Chamorro johti presidentti Daniel Ortegan vastaista vallankaappausyritystä huhti–heinäkuussa 2018. Carlosin äiti Violeta nousi Yhdysvaltain tukemana vuonna 1990 Nicaraguan ensimmäiseksi naispresidentiksi yksityistäen nopeasti kansallisomaisuutta IMF:n suosituksia noudattaen.

Kansalaisjärjestö ei aina ole kansalaisjärjestö, vaikka sanan merkityssisältö siihen viittaa. Kyseessä saattaa olla tiettyä tarkoitusta varten perustettu, kansalaisjärjestöksi naamioitu lobbaus- ja “aktivisti”ryhmä, kuten USAID:in perustama, NED:in rahoittama FUNIDES. Sama pätee myös opiskelijajärjestöihin. Nicaraguan opiskelijaliike April 19 eli M19, johon kuuluu yksityisten eliittiyliopistojen opiskelijoita, vieraili NED:in apujärjestön Freedom Housen (ks. myös PRODEMCA) vieraana Washingtonissa tapaamassa senaattoreita.

Human Rights Watch ja Amnesty International ovat omassa lobbauksessaan käyttäneet näiden USAID:in, NED:in ja jopa asevalmistaja Dynacorpin rahoittamien “kansalaisjärjestöjen” antamia tietoja. Toisin sanoen HRW ja AI ovat lobanneet Yhdysvaltain kongressia Yhdysvaltain hallinnon elättämien, Yhdysvaltain politiikkaa Nicaraguassa edistävien järjestöjen antamilla tiedoilla ohjatakseen politiikkaa Yhdysvaltain hallituksen haluamaan suuntaan. (Siinä maksaja todella saa mitä tilaa! toim.huom.)

Mainittakoon vielä esimerkkeinä toiminnan laajuudesta se, että NED ja USAID ovat “promotoineet demokratiaa”, toisin sanoen vaalivaikuttaneet mm. Venäjällä, Mongoliassa, Haitilla ja Venezuelassa.

Vastavalkea suosittaa aina tarkistamaan järjestöjen taustat, rahoituksen ja muut kytkökset ennen mielipiteen muodostamista, koska vallanmedia harvoin, jos koskaan, tekee tarkistusta puolestasi.

Nicaraguaan on viety demokratiaa jo vuosikymmeniä

Pakotteita on käytetty vuosien ajan, mutta jo sitä ennen Yhdysvallat sekaantui aktiivisesti Nicaraguan sisäisiin asioihin, myös 1990-luvulla ja NED:in kautta.

Presidentti Ronald Reagan (rep) allekirjoitti 1980-luvulla salaisen asiakirjan (National Security Decision Directive 17, NSDD-17), joka antoi CIA:lle luvan värvätä 500-miehinen joukko taistelemaan vasemmistolaista Sandinista-hallitusta vastaan. Tarkoitukseen varattiin 19 miljoonaa dollaria. Operaatio paisui nopeasti. CIA perusti Argentiinaan leirin, jossa koulutettiin sovitun viidensadan taistelijan lisäksi tuhat oikeistolaississiä. Kun uutiset koulutusleireistä vuotivat julkisuuteen maaliskuussa 1982, CIA ja Reaganin hallitus kuittasivat koulutusleirit vähäisenä asiana sanoen kouluttavansa (aseistettua) “maltillista oppositiota”. Projekti huipentui vuonna 1986 Iran–Contra-skandaalin puhkeamiseen. CIA rahoitti “maltillisen opposition” aseistamista huumeiden salakuljetuksella.

Tunnettu kuva nicaragualaisesta tytöstä sodan runtelemassa maassa vuonna 1986, jolloin Iran–Contra-skandaali puhkesi: James Nachtwey (public domain)

Huono hallitus on alentanut köyhyyttä

Nicaraguan nykyisyys on monella tapaa tulosta sen vuosikymmeniä jatkuneesta vastarinnasta Yhdysvaltain interventionismia kohtaan.

Maailmanpankin datan perusteella Sandinista-hallitus on Ortegan johdolla onnistunut alentamaan köyhyyttä, vaikka bruttokansantuote huojuukin talouspakotteiden seurauksena. CIA:n faktakirja mainitsee edistyksen vesi- ja viemäröintiasioissa, millä on ollut suotuisia vaikutuksia terveydellisiin oloihin.

Köyhä Nicaragua on resurssirikas maa. Sillä on kultaa, hopeaa, kuparia ja muita mineraaleja, joita ei juurikaan ole hyödynnetty; talouspakotteet ja ulkomaisen rahoituksen tukkiminen ovat pitäneet siitä huolen. Sandinista-hallitus tuskin myöskään on halukas luovuttamaan ilmaiseksi vain kerran taloudellisesti hyödynnettäviä resurssejaan siten kuin Suomi on tehnyt, joten kamppailu jatkuu.

Artikkelikuva: Pexels

17 KOMMENTTIA

 1. > Mike Pompeo (rep) ilmoitti uusista
  > pakotteista Niacaraguaa vastaan ja vaati
  > demokratian palauttamista

  Jos demokratia määritellään olevan “kansan valta”, ei vieraan maan lain (tai laittomuuden) perusteella maahan asetettu hallinto voi olla demokraattinen.

  Demokratiaa ei voi tuoda ulkomailta.

  Näissä USA:n toimissa, niin Etelä-Amerikassa kuin muuallakin, myös Suomessa, on kyse sellaisen Globaalin siirtomaavaltion luomisesta, jossa USA on isäntä ja muut vasalleja.
  – Taloudelliselta kannalta katsoen kansakuntien varallisuus imetään tyhjiin globaalien firmojen toimesta.
  – Nämä firmat asettavat sitten “demokraattisen hallinnon” ohjaamaan varallisuuden siirtymistä.
  – Muodollisesti YK sopii erinomaisesti uudeksi hallitukseksi, koska se on erittäin korruptoitunut ja koska monet valtiot ovat valmiit “globaalin kriisin” edessä antautumaan ilman pitkällistä sotilaallista interventiota.

  Myös USA on “uudessa kansainvälisessä demokratiassa” yksi globaalin eliitin siirtomaa siinä kuin muutkin. Johtava siirtomaa.

  Kauppa ja varallisuuden ryöstely ei kuitenkaan ole se tärkein asia globaalin maailmanvaltion luomisessa.
  – Enemmänkin on kyse ihmisen luonnosta: väkivalta itsessään on (elämän / hallinnon / sosiaalisen yhteisön) tarkoitus.
  – Tämä “väkivalta on tarkoitus” ajatus tulee hienosti esiin elokuvan 1984 loppukohtauksessa, jossa päähenkilöä kidutetaan. Miksi: koska kiduttaminen on tarkoitus itsessään.

 2. > Presidentti Ronald Reagan (rep) allekirjoitti 1980-luvulla salaisen asiakirjan (National Security Decision Directive 17, NSDD-17), joka antoi CIA:lle luvan värvätä 500-miehinen joukko taistelemaan vasemmistolaista Sandinista-hallitusta vastaan. Tarkoitukseen varattiin 19 miljoonaa dollaria. Operaatio paisui nopeasti. CIA perusti Argentiinaan leirin, jossa koulutettiin sovitun viidensadan taistelijan lisäksi tuhat oikeistolaississiä. Kun uutiset koulutusleireistä vuotivat julkisuuteen maaliskuussa 1982, CIA ja Reaganin hallitus kuittasivat koulutusleirit vähäisenä asiana sanoen kouluttavansa (aseistettua) “maltillista oppositiota”. Projekti huipentui vuonna 1986 Iran–Contra-skandaalin puhkeamiseen. CIA rahoitti “maltillisen opposition” aseistamista huumeiden salakuljetuksella. >

  Naseva kirjoitus, näin se köyhyyden, kärsimyksen ja eriarvoisuuden ylläpitämisen peli toimii jokaisessa valtiossa enemmän tai vähemmän piilotettuna – ohjeet tulevat Washingtonista (eli District of Columbia.)

  Mikäli jaksatte tutkia Washingtonin sisällä olevan 1. District of Columbian syntyä, historiaa ja toimintaa, huomaatte sen, että tämä itsenäinen minivaltio toimii yhteistyössä kahden muun itsenäisen minivaltion kanssa; 2. City of Vatican ja 3. City of London: UNHOLY TRINITY. Nämä valtiot ovat irti kaikista kansainvälisistä laista ja asetuksista. Toisin sanoen Katolinen Kirkko (Society of Jesus / Jesuiitat) – joka on tämän kolminaisuuden kulmakivi – pitää huolen siitä että sodat, köyhyys ja kärsimykset jatkuvat. On hyvä ymmärtää myöskin se, että kun puhutaan Katolisen Kirkon alla toimivasta CIAsta (Catholic In Action), puhutaan jokaisen valtion suojelupoliiseista, koska se on yhtenäinen verkosto. Toisin sanoen, kaikki mafiat maailmanlaajuisesti toimivat Katolisen Kirkon alla olevan suojelupoliisi-verkoston alaisuudessa, ja tätä ei teidän tietty tarvitse uskoa – tutkikaa asiaa itse. Totta on kuitenkin se, että, todellista suojelupoliisit v. mafiat sotaa huumeita Ja kansainvälistä rikollisuutta vastaan ei ole olemassakaan – homma toimii päinvastoin.

  Vatican Secret Societies Jesuits and the New World Order
  498 290 näyttökertaa

  https://youtu.be/Is64dsv5Glc

 3. Onhan se nähty ettei nwo-mafia pysty viemään muuta kuin lumedemokratiaa. Ja sitä se vie koko sydämestään muuhun maailmaan. Emmekä mekään ole säästyneet sen antimilta.

  • Hieno artikkeli sionistin raakalaisuudesta ja lumedemokratian harjoitajien tekopyhästä ja kostonhimoisesta luonteesta … 94v Friedrich Karl Bergerin ajojahti ja syytteeseen asettaminen toimista joista hän ei ole millään tavalla vastuussa
   Meet Eli Rosenbaum, the Justice Department’s Nazi Hunter
   American taxpayers still paying for World War 2
   PHILIP GIRALDI
   Mr. Berger help ensure that the sins of the past will not be forgotten….‘Every time that somebody is brought to justice, even from 50 years ago or longer, that is a message to the world. Because we are not going to stop until everybody is brought to justice. Even if it’s something you did years ago, it will catch up to you.’”
   In another comment, Efraim Zuroff, a holocaust historian (sic) and currently the Simon Wiesenthal Center’s top Nazi hunter, praised the deportation of Berger, saying his age did not diminish his guilt, adding the usual spin of Jewish perpetual victimhood, and observing “Especially these days, when we see anti-Semitism on the rise and the rise of right-wing movements, this is a reminder that, if you commit such crimes, even many years later, you will be held accountable.”

   Berger was not a decision maker and was not personally linked to any mistreatment of anyone. Revenge is not justice but it is something that the United States government and the U.S. media promote relentlessly through the activity of taxpayer funded Rosenbaum and also the ridiculous bizarre State Department offices of Special Envoy to Monitor and Combat Antisemitism and the Special Envoy for Holocaust Issues.

   And going after “Nazis” with such virulence ignores other war crimes like the fire bombings of Tokyo which killed 100,000 and Dresden where 25,000 died, mostly civilians. Or Hamburg itself, close to camp Neuengamme, where 35,000 died in a firestorm that destroyed the city and which was possibly witnessed by Berger.
   And then there are Hiroshima and Nagasaki, 2 million dead Vietnamese and more than a million dead Muslims since 9/11. Inevitably, he who controls the media controls the narrative while the winner in a war writes the history books and also decides who is guilty.

   One also has to wonder about modern day war crimes and what Eli Rosenbaum would do about them. Israel has just killed its 10,000th Palestinian since 2000. In Gaza alone, Israeli snipers shooting unarmed demonstrating Arabs in the past year have killed more than 200 and injured 8,000. The favored sniper tactic has become shooting the Palestinians in their knees. One leading sniper boasts that on one day alone he shot forty-two knees, mostly of teenagers, crippling them for the rest of their lives. “I remember the knee in the crosshairs, bursting open” said another marksman.
   Will Eli Rosenbaum, once he runs out of potential victims and stops chasing “Nazis,” be representing the interests of those severely injured in Gaza to punish the Israeli war criminals and bring justice?

   **—–Aikooko natsirikollisten yli-innokas metsästäjä Eli Rosenbaum, kun häneltä loppuu potentiaaliset uhrit ja hän lopettaa ”natsien” jahtaamisen, ajaa Gazassa vakavasti loukkaantuneiden asiaa ja jahdata Israelin sotarikollisia rangaistavaksi ja oikeudenmukaisuuden toteutumiseksi?
   Israel on v2000 lähtien tappanut 10 tuhatta palestiinalaista pelkästään Gazassa ja sionistien tarkka-ampujat ovat haavoittaneet polviin ampumalla 8000 teini-ikäistä.
   https://mondoweiss.net/2020/03/i-remember-the-knee-in-the-crosshairs-bursting-open-israeli-snipers-boast-of-shooting-ducks-in-gaza/

   https://www.unz.com/pgiraldi/meet-eli-rosenbaum-israeli-american-nazi-hunter/

 4. https://www.rt.com/shows/sputnik/481906-assange-extradition-hearing-london/

  George Galloway haastattelee professori Dan Kovalik:ia osion jälkimmäisellä puoliskolla koskien Nicaraguan tilannetta, ensimmäinen on omistettu Julian Assangelle.
  USA:n hyökkäys Lähi-Itään 2001 jälkeen, jossa tavoitteena oli seitsemän hallinnon kaataminen, antoi Latinalaiselle Amerikalle hieman hengähdystaukoa. Nyt USA on palannut takapihalleen täydellä voimalla. USA:n lihakset eivät kuitenkaan ole entisensä, Venezuelan vallankaappaus on vielä vaiheessa ja Meksikoon on noussut uusia voimia johtoon. Kovalik on Nicaraguan suhteen optimistinen ainakin pitemmällä aikavälillä.

  Jos EU olisi itsenäinen voima se protestoisi, mutta esim. Venezuelassa Saksa varsinkin on ollut USA:n lähin juoksupoika. Eikös se Suomikin ollut mukana ja valitsi maalle uuden presidentin, juipin josta vain harvat Venezuelassakaan olivat kuulleet. Tehdäänkö vaihtokaupat. Annetaan interventionismin hengessä Venezuelan päättää kuka on Suomen presidentti. Tai oikeastaan, tämä päätös kuuluukin Syyrialle. Sanoihan Erkki Tuomioja että ”Assadin on lähdettävä.” Eli haloo Damaskos, kuka laitetaan ?

  Tähän päätteeksi sopii kertoa espanjalaistoimittajasta joka äskettäin veti herneen nenään kun Kolumbian ulkoministeri haukkui Kuubaa. ”Ensi yönä miljoonat lapset nukkuvat taivasalla, kukaan heistä ei ole kuubalainen mutta monet ovat kolumbialaisia. Miljoonat ihmiset ovat lukutaidottomia, kukaan heistä ei ole kuubalainen mutta monet ovat kolumbialaisia. Toimittajana olen työskennellyt sekä Kuubassa että Kolumbiassa. Kuubassa toimittaja voi toimia vailla pelkoa eikä siellä ketään vangita mielipiteidensä vuoksi, Kolumbiassa toimittajia surmataan päivittäin eikä siellä voi liikkua turvallisesti. Maanne presidentin suusta valuu pelkkää sontaa aina kun hän sen avaa. Kolumbia on rikas maa joka ei hyödynnä voimavarojaan. Tehkää se ja arvostelkaa Kuubaa vasta sen jälkeen”.

  • EU:n osuus maailmankaupasta on pudonnut 24 prosentista neljääntoista prosenttiin. Sen verran on vapaakauppa-alue EU:n painoarvo globalisoituneessa maailmassa.

  • espanjassa sentään vielä joku tolkku asioissa,eikös boliviassakin ollu heti vallankaappauksen jölkeen jotain kismaa espanjalaisten kanssa…vai muistanko ihan väärin.
   no,nyt jenkki konesito taas keksinyt venezuelasta ”uusia” keinoja yrittää kaapata valta,kun syyttävät nyt huumekaupoista maduroa ja muita….erikoista sinänsä,että eikös guaido kuitenkin oltu ihan kuviinkin saatu kolumbialaisten huumeherrojen kera

 5. Pörssikurssien syöksyminen lienee historian rajuin. Rahan painaminen ja pumppaaminen kiertoon on käynnissä, mutta se ei pelastane finanssijärjestelmän romahdusta. Todellinen syy poikkeuslakeihin on siinä, että rikkaiden pitää pelastautua säilyttämään valtansa tässä tilanteessa keinolla millä hyvänsä. On odotettavissa pankkien ottamista valtioiden haltuun ja lopulta ehkä yhden suuren eurooppalaisen valtionpankin perustaminen.
  Tässä korona on ”taivaan lahja” peittämään sumuverhona varsinaista tapahtumakulkua. Rajoitetaanko perustulaillisiin oikeuksiin kajoamisella, valmiuslain avulla, sananvapautta ? Ainakin Niinistön äskeinen vahingoniloinen kommentti kuului suunnilleen, että nyt teidän on suojeltava viranomaisia, kun niitä on aiemmin arvosteltu. Jokainen voi tehdä omat johtopäätökset tästä, totalitarismissa ei saa keskustella oikeasti.
  https://www.youtube.com/watch?v=yQxH3WWjXAU

 6. Professori Mang, lääkäriopiskelijoiden opettaja ja valtavirtaista näkemystä arvosteleva henkilö, on perehtynyt asiantuntijana, virologina, pitkäaikaiseen corona/sarsvirushistoriaan. Näitä taudin aiheuttajia on ollut iät ja ajat. Parhaillaan meneillään oleva viruskanta ei ole kovin poikkeava, nämä partikkelit muuntuvat aina ajan kuluessa. Professori olettaa, että joskus myöhemmin voi ehkä maailman liikakansoitukseen liittyen todella syntyä joku erillinen, uusi, vakavampi epidemia. Hän kiistää nykyisen viruksen tehon bioaseena, siitä sen voima on kaukana.
  Prof. Mang on kokenut niin rajua vaikeuttamista ja vastarintaa nettitoiminnalleen Saksassa, että hän on joutunut ostamaan kamerat ja välineet uudelleen ja hoitamaan lähettämisen nettiin täysin itsenäisesti.
  https://www.youtube.com/watch?v=sd_PncrJXmQ

  • Viruksen käyttövoimana on tahallisesti lietsottu joukkohysteria ja sitä vahvistavat nyt vahvat erityistoimet, jotka saavat viruksen näyttämään tehokkaammalta kuin se onkaan. Saman tapausta joukkohypnoosia ilmeni varmastikin myös noitavainojen aikana. Ne harvat järkevät, jotka ymmärsivät, mistä noitavainoissa oli kyse ja yrittivät puolustaa vainojen uhreja, saattoivat itsensäkin alttiiksi hulluiksi tulleiden väkijoukkojen raivolle.
   Virus on nyt tällainen näkymättömiä voimia hallitseva noita ja valtamedia ja tietyt instituutiot ovat toimineet syyttävänä inkvisitiona ja saattavat nyt väkijoukot pois tolaltaan. On aivan turha yrittää puhua niille järkeä. Väestöjen hysteerisyyttä on sitä paitsi pitkään jo pohjustettu kaikenlaisella pelottavalla ja perusturvallisuuden tunnetta järkyttävällä uutisoinnilla. Kuolemanpelon tuhoisa siemen on kylvetty ja kohta korjataan satoa.

 7. ””Poliittisilla vangeilla” tarkoitetaan Yhdysvaltain tukemaa vallankaappausta yrittäneiden oikeistolaisten vapauttamista, minkä Daniel Ortegan hallitus oli kiristettynä jo aloittanut.”

  Mikä vallankaappausyritys? Käsittääkseni Nicaraguassa eläkeläiset ja opiskelijat ryhtyivät osoittamaan mieltään leikkauspolitiikkaa, veronkorotuksia, metsäpaloja ja haitalliseksi koettua kanaalihanketta vastaan.

  Nämäkö huolestuneet oikeuksiaan puolustaneet kansalaiset olivat ”oikeistolaisia” kirjoittajalle?

  • Jopa Wikipedia listaa tapahtumien yhtenä syynä ”United States involvement in regime change”.

   https://en.wikipedia.org/wiki/2018%E2%80%9320_Nicaraguan_protests

   Ja tässäpä sinulle esimerkkejä vapautetuista ”poliittisista vangeista”:

   ”Aburto’s would-be killer was freed in a 2019 amnesty process demanded by Washington and the Organization of American States. He went on to stab his pregnant 22-year-old girlfriend in the back of the head three times, leaving her to die in a puddle of her own blood.”

   ”Other supposed political prisoners the Nicaraguan opposition advocated for had been convicted not of political violence, but rather of crimes like murder, rape, and drug trafficking.

   The sweeping pardons of these prisoners were controversial among the leftist base of Nicaragua’s ruling Sandinista government. Many activists had seen their friends and loved ones tortured and even brutally murdered by the prisoners during the coup attempt, and wanted them to serve their time.”

   https://thegrayzone.com/2020/02/28/us-oas-nicaragua-political-prisoners-murder/

  • Varmaankin joukossa on ollut ihan tavallisia opiskelijoita ja eläkeläisiä mutta liikehdintää on johdettu Yhdysvaltain tukemien, rahoittamien ja kouluttamien avainhenkilöiden toimesta, ja tässä tarkoituksessa on (Yhdysvaltain avulla) synnytetty eriläisia järjestöjä kanavoimaan toimintaa.

   Samaa menetelmää on sovellettu vuosikymmenien aikana monessa maassa, ml. Nicaraguassa useaan kertaan — ja sovelletaan edelleen.

   • Totta. Protestit, mielenosoitukset ja vallankaappaukset ympäri maailmaa saavat nimenomaan alkunsa ”Yhdysvaltain (sic. ja sen liittolaisten) tukemien, rahoittamien ja kouluttamien avainhenkilöiden toimesta.” Näiden oppositio-liikkeiden tarkoitus on provosoida kansaa liittymään mukaan, ja jouhevasti näyttää jekku purevan. Tavalliset ihmiset luonnollisesti uskovat, että opposition tarkoitus on auttaa kansaa, vaikka lopputulos on useinmiten päinvastainen. Kuvio ja varsinkin lopputulos toimii samoin kuin se toimii äänestyksessä. Molemmat ”vaikuttamisen muodot” pitävät yllä illuusiota demokratiasta!

 8. Artikkeli on muistutus monista muistakin samantapaisista USAn touhuamista vallankaappauksista tai niiden yrityksistä Etelä-ja VäliAmerikassa kuten Chile, Argentiina, Panama, Haiti, Peru, Brasilia, Bolivia, Kolumbia, Nigaragua ja Venezuela.
  Vallankaappausten USAlaiset toimeenpanoorganisaatiot on aina samat CIA, NED, USAID ja tietenkin USAn CIAn soluttama lehdistö ulkomaailman pimennossa pitoon.
  USAn touhut on varmasti olleet aina rikollisia muita maita kohtaan eikä kukaan ainakaan inahdakaan länsimaita USAn laittomuuksia vastaan vaan on mukana niissä useimmiten kuten Quiadon nimittämisessä Venezuelan presidentiksi.
  Venezuelakaan ei olisi sinnitellyt näin pitkään ellei sillä olisi tukijoita niin EteläAmerikassa ja Mesikossa mutta myös isojen maiden joukossa kuten Kiina ja Venäjä.
  Nigaragua on pienenä maana vielä haavoittumampi kuin Venezuela ja mitenkähän kauan pystyy tuota USAn myylytystä vielä kestämään. Nigaragua on näyttänyt sisukkuutensa ja toivottovasti selviää vaikeuksista kansalaistensa avulla ja säilyttää luonnonvarat omissa käsissään.
  Uusi taantuma tietenkin voi vähäksi aikaa USAn hinkua vallankaappauksiin vähentää ja toivottavasti siitä tulee niin syvä että se johtaa muutoksiin myös itse USAssa vähentäen se rikollista touhua maaimalla ainakin vähäksi aikaa.

 9. Kiitos, Riikka, jälleen kerran loistavasta kirjoituksestasi. Ihanaa, että olet olemassa. Se antaa toivoa, näinä synkkinä aikoina. Toivon, että olisin Kroisos. Silloin voisin kustantaa mehukkaimmat tekstisi kirjaksi. Siinä olisi standardi tuleville sukiupolville tutkivasta journalismista par excellence. – Muuten, mikä on parhaille journalisteille varattu korkein kunnianosoitus: Heitä ei millojnkaan palkita valtaeliitin journalismipalkinnoilla eikä ritarikuntien kunniamerkeillä. MUTTA onneksi heillä on se tärkein: ikuinen kunniapaikka ymmärtäväisten sydämissä. Viiniä! Malja Sinulle ja VV:lle sekä Harold Pinterille!
  #
  Harold Pinter Nobel-puheessaan maailman ainoasta supervallasta ja Nicaraguasta:

  [Lainaus alkaa:] Nicaraguan tragedia oli merkittävä tapaus. Valitsen sen kuvaavaksi esimerkiksi usa:n käsityksestä itsestään ja roolistaan maailmassa, niin tuolloin kuin nytkin.

  Olin läsnä eräässä kokouksessa Yhdysvaltojen Lontoon lähetystössä 1980-luvun lopulla.

  Yhdysvaltojen kongressin oli määrä päättää, antaako lisää rahaa Nicaraguan hallitusta vastaan taisteleville contrille. Olin jäsen delegaatiossa, joka tuki Nicaraguaa, merkittävin delegaation jäsen oli kuitenkin isä John Metcalf. Yhdysvaltojen valtuuskunnan johtaja oli Raymond Seitz (silloin lähetystön kakkosmies, myöhemmin lähettiläs). Isä Metcalf sanoi: ”Herrat, seurakuntani on Pohjois-Nicaraguassa. Seurakuntalaiseni rakensivat koulun, terveyskeskuksen ja kulttuurikeskuksen. Olemme eläneet rauhassa. Muutama kuukausi sitten contrat hyökkäsivät alueelle. He tuhosivat kaiken: koulun, terveyskeskuksen, kulttuurikeskuksen. He raiskasivat sairaanhoitajia ja opettajia, tappoivat lääkäreitä mitä julmimmalla tavalla. He riehuivat kuin villipedot. Olkaa hyvät ja pyytäkää Yhdysvaltoja lopettamaan tukensa tälle järkyttävälle terrorismille.”

  Raymond Seitziä pidettiin hyvämaineisena, järkevänä, vastuullisena ja hyvin sivistyneenä miehenä. Häntä arvostettiin suuresti diplomaattipiireissä. Hän kuunteli, oli hetken hiljaa ja vastasi vakavana. ”Isä”, hän sanoi, ”kerron teille jotakin. Sodassa viattomat ihmiset aina kärsivät.” Seurasi jäätävä hiljaisuus. Me tuijotimme häntä. Hän ei räpäyttänyt silmäänsäkään.

  Todellakin: viattomat ihmiset kärsivät aina.

  Lopulta joku sanoi: ”Mutta tässä tapauksessa ’viattomat ihmiset’ ovat hallituksesi ja monien muiden hallitusten tukemien hirmutöiden uhreja. Jos kongressi myöntää lisää rahaa contrille, lisää tällaisia kauheuksia tapahtuu. Eikö näin ole? Eikö hallituksesi siis syyllisty murhien tukemiseen ja itsenäisen valtion kansalaisten tuhoamiseen?”

  Seitz ei ollut liikutettavissa. ”En usko, että tunnetut tosiasiat tukevat väitteitänne.”

  Kun lähdimme lähetystöstä, eräs avustajista kertoi pitävänsä näytelmistäni. En vastannut.

  Haluan muistuttaa presidentti Reaganin tuonaikaisesta lausunnosta: ”Contrat ovat samalla moraalisella tasolla kuin perustuslakimme laatijat.”

  Yhdysvallat tuki Somozan brutaalia diktatuuria Nicaraguassa yli neljäkymmentä vuotta. Nicaraguan kansa, jota sandinistit johtivat, kukisti tuon järjestelmän henkeäsalpaavassa kansanvallankumouksessa vuonna 1979.

  Sandinistit eivät olleet moitteettomia. Hekin osasivat olla ylimielisiä, ja heidän poliittisessa filosofiassaan oli joukko ristiriitaisia aineksia. Mutta heillä oli ymmärrystä, järkeä ja sivistystä. He ryhtyivät rakentamaan vakaata, kunnollista ja moniarvoista yhteiskuntaa. Kuolemanrangaistus lakkautettiin. Sadattuhannet köyhyyden riivaamat maatyöläiset pelastettiin kuolemalta. Yli satatuhatta perhettä sai maata omistettavakseen. Rakennettiin kaksituhatta koulua. Erinomainen lukutaitokampanja vähensi lukutaidottomuuden maassa alle seitsemäsosaan. Koulutuksesta ja terveydenhuollosta tehtiin ilmaista. Lapsikuolleisuutta vähennettiin kolmanneksella. Polio hävitettiin maasta.

  Yhdysvallat torjui nämä saavutukset marxilais-leninistisenä kumouksellisuutena. Yhdysvaltojen hallituksen näkökulmasta oli syntymässä vaarallinen ennakkotapaus. Jos Nicaraguan sallittiin vakiinnuttaa yhteiskunnallisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden perusnormeja, jos sen sallittiin kohottaa terveydenhuollon ja koulutuksen laatua sekä saavuttaa sosiaalinen yhtenäisyys ja kansallinen itsekunnioitus, tällöin muut alueen maat kysyisivät samoja kysymyksiä ja tekisivät samoja asioita. Samaan aikaan El Salvadorin status quota tietenkin vastustettiin kiihkeästi.

  Puhuin edellä meitä ympäröivästä ”valheiden kudoksesta”. Presidentti Reaganilla oli tapana kuvata Nicaraguaa ”totalitaariseksi luolastoksi”. Tätä pidettiin yleisesti mediassa ja tietysti Britannian hallituksessa oikeaan osuvana ja vilpittömänä kommenttina. Mutta todellisuudessa ei ollut olemassa jälkiä sandinistihallituksen kuolemanpartioista. Ei ollut merkkejä kidutuksesta eikä armeijan harjoittamasta systemaattisesta tai virallisesta julmuudesta. Yhtään pappia ei milloinkaan surmattu Nicaraguassa. Tosiasiassa hallituksessa oli kolme pappia: kaksi jesuiittaa ja Maryknoll-lähetyssaarnaaja. Totalitaariset luolastot olivat itse asiassa naapurissa, El Salvadorissa ja Guatemalassa. Yhdysvallat oli kaatanut Guatemalan demokraattisesti valitun hallituksen vuonna 1954, ja on arvioitu, että yli kaksisataatuhatta ihmistä joutui toisiaan seuranneiden sotilasdiktatuurien uhriksi.

  Kuusi kaikkein arvostetuimpiin kuulunutta jesuiittaa murhattiin raa’asti Keski-Amerikan yliopistossa San Salvadorissa vuonna 1989. Surmatyön teki pataljoona Alcatl-rykmentistä, joka oli saanut koulutuksensa Fort Benningissä, Georgian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Arkkipiispa Romero, tuo äärimmäisen urhea mies, salamurhattiin hänen ollessaan pitämässä messua. Seitsemänkymmenenviidentuhannen ihmisen arvioidaan kuolleen. Miksi heidät surmattiin? Heidät surmattiin, koska he uskoivat, että parempi elämä olisi mahdollista ja tarpeellista saavuttaa. Tuo uskomus löi heihin välittömästi kommunistin leiman. He kuolivat, koska he uskalsivat kyseenalaistaa status quon, köyhyyden, sairauden, rappion ja sorron loputtoman tasangon, jonka olivat saaneet syntymäoikeutenaan.

  Yhdysvallat kaatoi lopulta sandinistien hallituksen. Siihen meni vuosia ja vastarinta oli huomattavaa, mutta säälimätön taloudellinen vaino ja kolmekymmentätuhatta kuollutta rapauttivat lopulta Nicaraguan kansan taisteluhengen. He olivat lopussa ja köyhyyden riivaamia jälleen kerran. Kasinot siirtyivät takaisin maahan. Ilmaista terveydenhuoltoa ja koulutusta ei enää ollut. Suuryritykset palasivat kostonhimossaan. ”Demokratia” oli voittanut.

  Tämä ”politiikka” ei missään -nimessä rajoittunut Keski-Amerikkaan. Sitä harjoitettiin ympäri maailman. Se ei koskaan päättynyt. Ja on kuin tätä ei olisi koskaan tapahtunut.

  Yhdysvallat oli monissa tapauksissa synnyttämässä tai ainakin tuki maailman jokaista oikeistolaista sotilasdiktatuuria toisen maailmansodan jälkeen. Viittaan Indonesiaan, Kreikkaan, Uruguayhin, Brasiliaan, Paraguayhin, Haitiin, Turkkiin, Filippiineihin, Guatemalaan, El Salvadoriin ja tietenkin Chileen. Yhdysvaltojen vuonna 1973 Chileen kylvämää kauhua ei voi koskaan hyvittää eikä antaa anteeksi.

  Satojatuhansia kuoli näissä maissa. Vai kuoliko? Ja menevätkö kaikki kuolemat Yhdysvaltojen ulkopolitiikan tiliin? Vastaus on kyllä, ne tapahtuivat ja syynä on Yhdysvaltojen ulkopolitiikka. Mutta tätä ei kuulu tietää.

  Sitä ei koskaan tapahtunut. Mitään ei sattunut. Edes silloin kun se parhaillaan tapahtui, sitä ei tapahtunut. Sillä ei ollut väliä. Se ei ollut kiinnostavaa. Yhdysvaltojen rikokset ovat olleet järjestelmällisiä, jatkuvia, raakoja, ja ne on tehty ilman katumusta, mutta vain erittäin harvat ovat puhuneet niistä. Tästä on annettava tunnustusta Yhdysvalloille. Se on suorittanut maailmanlaajuisesti varsin kliinistä vallan manipulaatiota ja naamioitunut samalla universaaliksi hyvän voimaksi. Kyse on loistavasta, jopa nokkelasta, tavattoman menestyksekkäästä hypnoosista.

  Yhdysvallat esittää epäilyksettä maailman suurinta show’ta. Se saattaa olla brutaali, välinpitämätön, ylimielinen ja julma mutta myös erittäin ovela. Myyntihommissa se on omimmillaan ja sen myydyin kauppatavara on itserakkaus. Se on voittaja. Kuuntele kuinka kaikki Yhdysvaltojen presidentit sanovat televisiossa sanat ”Amerikan kansa”, kuten lauseissa ”sanon Amerikan kansalle, että on tullut aika rukoilla ja puolustaa Amerikan kansan oikeuksia, ja pyydän Amerikan kansaa luottamaan presidenttiinsä hänen toimiessaan Amerikan kansan puolesta”.

  Tämä on loistava juoni, jossa kieltä käytetään ajattelun ehkäisemiseen. Sanat ”Amerikan kansa” ovat nautinnollisen rauhoittava pehmuste. Ei tarvitse ajatella, kunhan asettuu pehmusteelle. Se saattaa tukahduttaa älyn ja kriittisen ajattelun, mutta on erittäin mukava. Tämä ei tietenkään koske neljääkymmentä miljoonaa köyhyysrajan alapuolella elävää tai kahta miljoonaa vankiloiden saaristoon ympäri Yhdysvaltoja teljettyä miestä ja naista.

  Yhdysvallat ei enää piittaa matalan intensiteetin konflikteista. Sen ei enää tarvitse olla pidättyvä tai edes kiero. Se lyö kortit pöytään sivuilleen vilkuilematta. Se yksinkertaisesti vähät välittää YK:sta, kansainvälisestä oikeudesta tai kriittisistä äänistä, joita se pitää voimattomina ja merkityksettöminä. Sillä on myös määkivä karitsansa, jota se vetää perässään, surkea ja veltto Iso-Britannia. [Lainaus päättyi.]

  (lähde: Harold Pinterin Nobel-puhe ’Taide, totuus ja politiikka’. Suomentaneet Juha Suoranta, Tuukka Tomperi ja Tere Vadén. Voima 1/2006)
  ———-
  Harold Pinter (10.10.1930 Lontoo – 24.12.2008): englantilainen näytelmäkirjailija, näyttelijä, ohjaaja, runoilija ja poliittinen aktivisti. Hän kirjoitti näytelmiä ja käsikirjoituksia teatterille, radioon, televisioon ja elokuviin. Pinter sai vuonna 2005 kirjallisuuden Nobel-palkinnon. – Pinterille myönnettiin kaiken kaikkiaan 19 arvonimeä sekä lukuisia muita kunnianosoituksia ja palkintoja.
  ———-
  ”Suunnattomista vaikeuksista ja vastustuksesta huolimatta uskon, että meillä kaikilla on velvollisuus taipumattomaan, horjumattomaan, hurjaan älylliseen päättäväisyyteen määritellä elämämme ja yhteiskuntiemme todellinen totuus. Se on itse asiassa kansalaispakko. – Ellei poliittiseen näkemykseemme kuulu tällainen päättäväisyys, meillä ei ole toivoa säilyttää sitä, minkä olemme menettämäisillämme – ihmisen arvokkuutta.” (Harold Pinter)

  • Ihanhan tässä punastun, Tapio.

   Mutta kuten olen ennenkin sanonut — Jos kiitoksia lausutaan niin niitä tulee lausua kumpaankin suuntaan.

   Erityiskiitos tuosta Harold Pinterin Nobel-puheesta sekä Pinter-sitaatista. Kansalaispakko meillä on, on pakko muistuttaa että Totuuden Monopolia ei ole kenelläkään ja että elämämme ja yhteiskuntiemme todellinen totuus karkaa, jos suostumme siihen että muut määrittelevät mikä meidän elämämme Totuus on.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here