Korona ja Kelan ohjeistus – sosiaaliturvaa kuollakseen

Kelan päätös keskeyttää kuntoutuspalvelu saattaa olla monelle kohtalokas.

119
Kim ja äitinsä Christina. Kuvat: Christina af Hällström-Kuosman albumi

Espoossa asuvan tietokirjailijan Tapio Kuosman ja hänen vaimonsa Christina af Hällström-Kuosman 42-vuotias poika Kim ei pysty käytännössä liikkumaan lainkaan synnynnäisen vamman vuoksi. Neliraajahalvautuneen Kimin toisen keuhkon alaosa ei toimi normaalisti, ja hän tarvitsee säännöllistä fysioterapiaa, jotta keuhkoon kertyvä lima tulee ulos.

Nyt Kela on keskeyttänyt koronavirukseen vedoten kaikki kasvokkain tapahtuvat läsnäkuntoutuspalvelut toukokuun loppuun saakka, ellei toisin ilmoiteta.

Kuosmien Kim-poika on saanut fysioterapiaa normaalisti kolmesti viikossa avohoitoyksikössä, jossa poika asuu. Af Hällström-Kuosman mukaan pojan käytössä on oma huoneisto, johon pääsee sisään terassin kautta ilman ihmiskontakteja. Hän toteaa Iltalehdelle antamassaan haastattelussa poikansa joutuvan ilman kuntoutusta vääjäämättä tehohoitoon Jorvin keuhko-osastolle. Hän jopa pelkää poikansa kuolevan, jos limaa tulee kovin paljon yhdistettynä astmakohtaukseen. Lisäksi fysioterapialla niin ikään hoidetusta lihasjäykkyydestä tulee ongelma hoitojen keskeytyessä.

Af Hällström-Kuosma sanoo poikansa menneen ”sekaisin kauhusta” kuullessaan tilanteesta.

VANHEMMAT OLISIVAT valmiit maksamaan itse poikansa fysioterapian, mutta ainakaan kaikki fysioterapeutit eivät heidän tietojensa mukaan uskalla uhmata Kelan linjausta.

Tapio ja Christina katsovat Kelan olevan vastuussa, jos heidän poikansa tai joku muu kuolee kuntoutusten keskeyttämisen takia. Christina Af Hällström-Kuosma huomauttaa Iltalehdelle, että moni saattaa kuolla, jos riskiryhmiä suojellaan tällä tavalla.

Kuosmat toivovat Kelan muuttavan päätöstään ja ottavan kuntoutusta saavien kohdalla yksilöllisesti huomioon kuntoutuksen tärkeyden. Myös Suomen Kuntoutusyrittäjät ry on ihmetellyt Kelan linjausta. Iltalehden mukaan Kuntoutusyrittäjien lakimies ei pidä sitä näiden tietojen perusteella lain mukaisena.

Tapio Kuosma lähetti 18.3. seuraavan sähköpostiviestin Kelan kirjaamoon ja laitoksen pääjohtajalle:

Suomen perustuslain mukaan jokaisella on ”oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen” (7. pykälän 1. momentti). Nyt oikeutta elämään ollaan riistämässä varsin monelta suomalaiselta.

Kelan verkkosivuilta on luettavissa: ”Hallituksen esittämät toimenpiteet koronaviruksen leviämisen estämiseksi vaikuttavat kaikkiin Kelan kuntoutuspalveluihin. (…) käynnissä olevat läsnäkuntoutuspalvelut keskeytetään. Ohje on voimassa 31.5.2020 saakka, jos ei toisin ilmoiteta.”

Ohje on hengenvaarallinen omalle vaikeavammaiselle (neliraajahalvaus, epilepsia, astma) pojalleni, joka sinnittelee elossa yhden keuhkon varassa. Hänelle Kelan kustantama fysioterapia on elintärkeä. Olen ymmärtänyt, että poikani kaltaisia maassamme on lukuisia.

Pyydän, että kyseinen ohje perutaan ainakin oman poikani kohdalla. Mikäli niin ei tapahdu ja hän kuolee sen vuoksi, ettei hän ole saanut välttämätöntä fysioterapiaa, tulen pitämään Kelaa ja kaikkia ohjeen takana olevia tahoja juridisesti syypäinä poikani kuolemaan. [Tapio Kuosma on oikeustieteen lisensiaatti, toim.huom.]

Kelan pääjohtaja vastasi Kuosmalle 18.3.2020:

”Tästä tulee tarkennettuja ohjeita todennäköisesti jo huomenna [19.3.2020]. Kategorista läsnäkuntoutuksen lopettamista lievennetään ja näitä kuntoutusmuotoja voitaneen jatkaa kuntoutujan ja terapeutin sopimuksella, kunhan kuntoutettava tiedostaa asiaan liittyvän sairastumisriskin.”

Tapio Kuosma kirjoittaa Vastavalkealle, ettei hänelle ole vielä torstaina 19.3. tullut Kelasta mitään tietoa tarkennetuista ohjeista, ja jatkaa:

O sancta simplicitas! [Voi pyhä yksinkertaisuus!] olivat legendan mukaan teologi Jan Husin viimeiset sanat, kun hänet vuonna 1415 poltettiin roviolla Konstanzin kirkolliskokouksen aikana. Legendan mukaan Hus lausui sanat nähdessään yksinkertaisen maalaishenkilön kantavan lisää puita rovioon.

Noin tekisi minunkin mieleni sanoa, mutta ongelma on siinä, että nyt kysymyksessä ei ole ’yksinkertainen ihminen’ vaan Kela, valtion laitos, joka ’hoitaa Suomessa asuvien perusturvaa eri elämäntilanteissa’ . ”

Kommentti

HUS:in ylilääkäri Asko Järvinen vahvisti 27. helmikuuta A-Talkissa ohjelman juontajalle, että koronavirus on verrattavissa kausi-influenssaan, johon kuolee Suomessa vuosittain 500–2000 ihmistä jatkaen, että kuolleisuuden perusteella ”voi olla, että influenssa on jopa kovempi tauti” (kohdasta 25:20 eteenpäin). THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen jakoi näkemyksen ja jatkoi samassa ohjelmassa, että Kiinassa Wuhanin ulkopuolisella alueella kuolleisuus koronavirukseen laskee noin 0,4 prosenttiin sairastuneista.

Infektiotautiopin emeritusprofessori Heikki Peltola puolestaan sanoi äskettäin olevansa hämmentynyt ja pöyristynyt koronapaniikista. Hän totesi: ”Kysymyksessä on yleensä lievä tauti, joka sairastetaan useimmiten kotona. Me olemme nähneet monta epidemiaa aikaisemminkin. En näe tässä minkäänlaista kauhun syytä.”

Myös Euroopan parlamentin luottamustehtävissäkin toiminut keuhko- ja sisätautilääkäri Wolfgang Wodarg – joka aikoinaan toppuutteli ylireagoinnista sikainfluenssapandemiaan – katsoo englanniksi tekstitetyssä kannanotossaan, että koronavirusepidemiaan on ylireagoitu. Hän tuo esiin, että koronaviruksia on normaalisti 5–15 prosentissa kaikista hengitystieinfektioista. Nyt panikointi ja toimenpiteet ovat hänen mukaansa vain menneet jo niin pitkälle, että kriitikoita ei kuunnella. Tämä tuo Wordagille mieleen tarinan lapsesta, joka osoittaa, ettei kuninkaalla ole vaatteita.

Italiasta on uutisoitu kutakuin päivittäin tietoja ”koronavirukseen kuolleista”. Kuitenkin maan terveysviranomaisten tutkimuksen mukaan vain alle prosentilla kuolleista ei ollut muita perussairauksia. Kuolleiden keski-ikä on 79,5 vuotta ja lähes puolella oli vähintään kolme muuta sairautta. Onko mediassa muitta mutkitta uutisoitu ”koronaan kuolleiksi” kaikki kuolleet, joilla oli todettu koronavirus, ilman tarkempaa tietoa siitä, mikä viime kädessä aiheutti kuoleman? Epävarmuuden koronavirusten roolista kuolemantapauksissa nostaa esiin myös Wolfgang Wodarg edellä linkitetyssä esityksessään.

Joka tapauksessa median tapa uutisoida, kuinka suuri osa virustartunnan saaneista sairastuneista missäkin on ”kuollut koronavirukseen”, on omiaan syventämään uhkakuvia. Kuten asiantuntijat ovat todenneet, virukseen on sairastunut todennäköisesti monikymmenkertainen määrä ihmisiä kuin tautitapauksia on todennettu. Jos verrataan niiden sairastuneiden määrää, joilla virus on todettu, ja niiden määrää, jotka heistä ovat kuolleet, kuolleisuus on luonnollisesti korkeampi kuin jos verrattaisiin kuolleiden määrää siihen (paljon suurempaan) määrään ihmisiä, jotka todennäköisesti ovat saaneet virustartunnan — saati jos kuolleisuus suhteutetaan koko väestöön.

Esimerkiksi Kiinassa on tätä kirjoitettaessa raportoitu kuolleen koronavirukseen liittyen noin 3245 henkilöä, mikä on noin 0,0002 prosenttia maan väestöstä. Suomessa lukema on edelleen (onneksi) tasan 0 prosenttia. Vääränlaisista toimenpiteistä ja linjauksista, joihin myös edellä käsitelty Kelan linjaus kuuluu, mahdollisesti seuraava kuolleisuus (normaalia hoitoa vaille jäävät, syvenevän taantuman vuoksi itsemurhiin päätyvät yrittäjät jne) saattaa olla huomattavastikin suurempi kuin mitä itse virus aiheuttaisi.

Vesa Raiskila

PÄIVITYS 20.3.2020 klo 19.55: Kela on alkuillasta 20.3. julkaissut tiedotteen kuntoutuspalvelujen toteuttamista koskevan ohjeistuksensa muutoksista. Uusissa ohjeissa otetaan huomioon se, että jotkut potilaat tarvitsevat kuntoutusta myös koronavirusepidemian aikana. Läsnäolokuntoutuksen kannalta olennaiset asiat sisältyvät seuraaviin paragrafeihin:

”Koronavirusepidemian aikana palveluntuottajalla ei ole velvollisuutta järjestää kuntoutusta kasvokkain eikä asiakkaalla ole velvollisuutta osallistua kasvokkain tapahtuvaan kuntoutukseen. Jos palveluntuottaja ei toteuta kuntoutuspalvelua epidemian aikana, asiakas voi valita toisen palveluntuottajan.

Palveluntuottajan ja asiakkaan on sovittava kuntoutuksen jatkamisesta yhdessä. Jos kuntoutusta päätetään jatkaa kasvokkain, palveluntuottajan ja asiakkaan on arvioitava koronavirusinfektion leviämiseen liittyvät riskit ja huolehdittava tehostetusta hygieniasta ja muusta tarpeellisesta suojautumisesta.”

119 KOMMENTTIA

 1. Kiitos, Vesa ja kiitos, VV. Tämä oli ystävällistä.

  Tapio

  Kelan muutettuja ohjeita ei ole tullut tänään (19.3.2020) kello 23:55 mennessä.
  Niitä on luvattu antaa 20.2., poikani Kimin nimipäivänä.
  Odotamme ohjeita suurella jännityksellä.

  • Voi Tapio! Voimia perheellesi.

   Sisukkuutta toivon myös kaikille niille muille perheille, jotka ovat hätää kärsimässä korona-poikkeustilatoimien vuoksi.

   Todellakin, suhteellisuudentaju on syytä säilyttää. On selvää, että jos väestöä ei laajemmin testata testien hinnan tai puuttumisen vuoksi ja samaan aikaan testataan teho-osastolla olevat vaikeat tapaukset, epidemiologinen data vääristyy niin ettei sillä ole mitään virkaa.
   Korona kuuluu koronavirusryhmään, ja sitä on liikkeellä joka vuosi joka puolella. Sitä löytyy testattaessa käytännöllisesti katsoen aina.

   Korona-reagoinnin takia paljon suuremman huolen aiheuttaa talous. Yrittäjillä menot juoksevat vaikka tuloja ei tulisikaan. Suomen Pankin lupaamat kriisirahat menevät pankkien ja pörssiyhtiöiden pelastamiseen.

   Yhdysvaltain FED lätkäisi tietokoneen näppäimistöllä $5 biljoonan ($5 trillion) bail-outin tälläkin viikolla Wall Streetin pelastukseksi. Kuten FEDin sivuilta voitte nähdä, rahan syöttäminen pörssipelureille alkoi jo syyskuussa 2019 https://www.newyorkfed.org/markets/opolicy/operating_policy_191023 ja jatkuu edelleen https://www.newyorkfed.org/markets/domestic-market-operations/monetary-policy-implementation/repo-reverse-repo-agreements/repurchase-agreement-operational-details ja tulee epäilemättä jatkumaan.

   Tämä raha on jaeltu ilman kongressin kuulemisia tai muuta turhaa hidastavaa näpertelyä — vaikka mistään Wall Streetin (uusimmasta) kriisistä ei ole ilmoitettu. Raha ei mennyt pankeille jotta ne luotottaisivat yrityksiä ja kotitalouksia vaan primary dealers-toimijoille joiden hedgefund-asiakkaat taitavat olla vaikeuksissa.

   Saksan Deutschella on ihan liikaa johdannaisia taseessaan, ja Italian talousvaikeuksissa oleville pankeille altistuneita eurooppalaispankkeja on melkein jokaisessa Euroopan maassa (Ranskan osuus yli 450 mrd euroa).
   EKP:n uusi johtaja Christine Lagarde sanoi FT.n haastattelussa ettei ole hänen velvollisuutensa pitää Italiaa eurossa, josta seuraa että mikäli Italia kaatuu pankkeihinsa, kerrannaisvaikutukset ulottuvat myös muihin Euroopan maihin.

   Tässä kohtaa väreitä alkaa aiheuttaa pankkiunioni, jossa yhteisvastuullisesti maksamme koko euroalueen pankkien antamia lamalaskuja.

   Saattaa olla, että Italian pankkien annetaan kaatua ja päästään sitä reittiä ”pelastamaan Eurooppa” liittovaltioitumisella. No, Venäjälle asetettujen talouspakotteiden takia Euroopan osuus maailmankaupasta on nykyään 14% entisen 24 prosentin sijaan. Sen verran painoarvoa maailmassa.

   Liittovaltioituminen tulee tappamaan reuna-alueiden maat taloudellisen toiminnan vetäytyessä lähemmäs ydinaluetta. Tätä ei ole vaikea ymmärtää, kun ajattelee Suomea, jossa maaseudun (reuna-alue) taloudellinen toiminta on vetäytynyt lähemmäs ydinkeskuksia. Sama on tapahtunut Ranskassa, siksihän keltaliivit ovat kadulla.
   Intiassa, Latinalaisessa Amerikassa,katsot mihin vain, sama ”tiivistyminen” on meneillään.

   Keskittämisen musta aukko imee kaiken ympäriltään ja lopulta itsensä.

   • > Korona kuuluu koronavirusryhmään, ja sitä on liikkeellä joka vuosi joka puolella. Sitä löytyy testattaessa käytännöllisesti katsoen aina. >

    Juuri näin…. tässä touhussa ei ole mitään järkeä; tykillä ammutaan hyttystä. Voimia kaikille, joita tämä menossa oleva typeryys koskettaa ❤️

 2. Kun se koronahössötys alkoi niin tietenkin se meni överiksi kun ei ole osanneet ottaa huomioon kaikkia tapauksia vaan kaikille tuli samat määräykset ja byrokratiassa niiden muuttaminen saattaa osoittautua mahdottomaksi muuttaa ihan helposti.
  Suomen EUvastuut tulee taas eteen niinkuin Kreikankin osalta nyt Italian bankrotissa ja EUn keskuspankki on hussutellut rahaa biljoonakaupalla finanssitalouteen ja nekin tulee ennen myöhemmin Suomenkin vastattaviksi.
  Suomen olisi ollut viisainta erota EUsta Englannin mukana ja poliittinen eliitti tietää että niin olisi pitänyt tehdä mutta samalla joutuisivat myöntämään että EU oli virhe ja siksi ei tee mitään.

 3. Erinomainen kirjoitus Raiskilalta. Jaksamista Kuosman perheelle lähes ylivoimaisten vaikeuksien keskellä. Suomalaisissa virkamiehissä on paljon idiotian piirteitä. Ellis Islandin ”vastaanottokeskuksessa”oli huolellinen terveystarkastus ennenkuin maahan päästettiin muuttamaan yli sata vuotta sitten. Tietysti se oli törkeää rasismia vaikkapa espanjantautia sairastavia kohtaan. Isorokko lienee olevan kokonaan selätetty. Jos nyt laboratioista pääsisi taudin aiheuttja karkaamaan ja taudinkantajat ryntäisivät Tornion reja-asemalle niin suomalaiset viranomaiset levittäisivät punaisen maton ja kuskaisivat sairaat ympäri Suomen VOKKEIHIN tasaisesti, jotta sairastavuus olisi mahdollisimman tehokasta.
  Viitisen vuotta sitten pidettiin mielenosoituksia vapaan liikkuvuuden puolesta ”meillä on unelma” väen toimesta.Toisten unelma voi olla toisten helvetti. (Oululainen teinityttö hirttäytyi). Tietääkseni poliisi ei ottanut hänen tapausta käsiteltäväkseen koska oli resurssit allokoitava vihapuhekyylääjille. (Täysin hukkaan heitettyä rahaa heidän palkkaamisensa). Nyt tämä ”meillä on unelma” höyrähtäneistö on mennyt toiseen ääripäähän. Jos yli seitsenkymppinen ukkeli menee kaljakuppilaan lieventämään elämäntuskaansa, niin PolPon PolPotit raahaavat hänet maijaan ja siitä kisahallin putkaan kahdeksi viikoksi karanteeniin. Pol Poteilla on siihen perustuslaillinen oikeus. Se siitä vapaasta liikkuvuudesta.

 4. Tilanne on samankaltainen kuin 9/11 -tapahtumassa. Salaiset määräykset Amerikasta tulivat silloin Tarja Halosen ja hallituksen käsiteltäviksi. Kyseessä oli terrorismin vastainen sota, joka oli siis pelkkää pluffia.
  Nykyisessä ihmisyyden vastaisessa sodassa vanhukset ja vammaiset kärsivät eniten. Mummot eivät uskalla peloissaan mennä raittiiseen ulkoilmaan, käydä kaupassa tai tavata omaisiaan. Hysteria ja pelko uuvuttavat tässä psykoottisessa polttoroviossa. Kehitysvammainen veljenpoikani on myös hätää kärsimässä, mikäli tuollainen Kelan päätös toteutuu. Tämä kaikki vain joidenkin rikastumistarpeen tyydyttämiseksi ! Nyt kannattaa kuulemma sijoittaa lääke- ja sotateollisuuteen. !

  • Ensin tuli ”War on Terror” 911-iskun myötä ja nyt ”War on Corona” pandemia-uutisoinnin myötä. Näin kulisseissa tapahtumia, niiden uutisointia ja totaalikontrolliin tähtäävää lainsäädäntöä koordinoiva globaali eliitti vie agendaansa eteenpäin erilaisten ”Event”ien kautta. Globaali eliitti haluaa ehdottomasti varata itselleen täyden oikeuden päättää siitä, kuka saa elää ja kuka ei, ja missä puitteissa tuo elämä sitten toteutuu. Vastarinta on turhaa, koska iso osa ihmisistä haluaakin tulla orjuutetuiksi. Ilmiantokulttuurissa kyylätään niitä, jotka yrittävät pitää viimeisistä vapauden rippeistään kiinni. Tässä käytetään hyväksi heimoyhteiskunnan myötä kehittyneitä sinänsä normaaleja ja hyödyllisiä sosiaalisia vaistoja kuitenkin itse tuota heimoyhteiskuntaa vastaan.

   • Nwo-Eliittiä voi verrata raiskaajaan tai pedofiiliin joka tekee mitä lystää ja jolle muiden elämällä ei ole mitään muuta arvoa kuin hyväksikäyttö arvoa.
    Ja onhan raiskaajien ja pedofiilien osuus tuossa eliitissä huomattavan suuri.
    Tietenkään mikään ei muutu mikäli ihmiskunta sallii itsensä hyväksikäytön.

   • Ei meillä täällä maalla. Kävin juuri kirkonkylässä ja ihan normaaliarkea oli toiminta. Kukaan ei kulkenut pakastepussi (!) päässä ostoksilla kuten aamulla näkemässäni videossa. Tavaraakin oli ihan normaalisti, ml. wc-paperi.

    Haja-asutusalueilla eletään ”karanteenissa” joka päivä; välimatkat ovat pitkiä ja ihmiset aika lailla itsekseen viihtyviä.

    Ainoastaan koulut ovat kiinni toistaiseksi. Joten olen toiminut sitten normaaliarjen lisäksi koulun keittäjänä ja opettajana. Inhoan 40 – (-5) + 13 = — tyylisiä yhtälöitä! En yhtään muista miten niitä laskettiin.

    • Hyvä kuitenkin olisi pakkorokottaa teidätkin … varmuuden ja ennen kaikkea kun ette näytä ymmärtävän kuinka suuren turvallisuuriskin otatte. Siitähän teitäkin rakastavat muurarit ovat nyt huolissaan.
     Nyt pitää olla tarkkana ettei vaan kukaan pääse kuolemaan – kuten päämieskin sanoo.

 5. Globaalit supervarkaat iskevät nykyään korruptoituneiden hallitsijoiden, velan ja verotuksen avulla.

  Hallitsijoiden ottama ja kansalaisten maksuun tuleva velka on varastamista syntymättömiltä. Verotus varastamista eläviltä. Jokaisen maan perustuslaissa pitäisi rajoittaa julkisen velan määrä hyvin pieneksi. Näin siis jos lakia säätävät ihmiset haluaisivat kansansa parasta – niin kuin yleisesti halutaan uskoa.

  PS. Tapahtui niinä päivinä, kun keisarilta kävi käsky, että koko maailma oli verolle pantava…

 6. Kiitän vielä suuresti omasta puolestani sekä vaimoni Christinan ja poikamme Kimin puolesta Vesan loistavasta jutusta Korona ja Kelan ohjeistus – sosiaaliturvaa kuollakseen. Kirjoitus on hienosti kokoonpantu. On erinomaista, että juttuun on liitetty todellisten asiantuntijoiden (Asko Järvinen, Mika Salminen ja Heikki Peltola sekä Wolfgang Wodarg) viisaat arviot koronasta.

  Ja kiitos kaikille kommentoijille.

  Suomalainen hysteria, korona-paniikki, tuo etsimättä mieleen nerokkaan portugalilaisen romaanikirjailijan José Saramagon loistavan teoksen Ensaio sobre a cegueira (Kertomus sokeudesta). Saramagon luomus kertoo alueesta, jonka asukkaiden keskuuteen leviää sokeus. Sokeutuneilla ei ole silmissään näkyviä vaurioita, mutta he näkevät ainoastaan pelkkää valkoista. Hallitus alkaa kutsua tuntematonta sairautta ”valkosokeudeksi” tai ”valkotaudiksi”. Sairaus ajaa näkevät ihmiset paniikkiin, ja panikoidut ryhtyvät kamppailemaan epidemiaa vastaan. Sokeat ja tartunnankantajiksi epäillyt eristetään epäinhimillisiin oloihin vanhan mielisairaalan tiloihin.

  Romaanihenkilöt ovat anonyymejä. Heistä puhutaan kuvailevilla ilmaisuilla (”ensimmäinen sokea”, ”tummalasinen tyttö”, ”mustalappuinen vanha mies”, ”kierosilmäinen pikkupoika”, ”autovaras”, ”lääkärin vaimo”). Sokeus ei tuntemattomasta syystä tartu silmälääkärin vaimoon. Hän on ainoa, joka joutuu näkemään maailmassa epidemian seurauksena kehittyneet epämiellyttävät muutokset.

  Saramago on lopultakion armelias. Romaanilla on happy end: näkökykynsä palaamisen havaitsee ensimmäisenä ”ensimmäinen sokea”, myöhemmin (yöllä) ”tummalasinen tyttö”, aamun valjetessa silmälääkäri ja lopulta muutkin kansalaiset.

  Suomessa anno Domini 2020 maa alkaa olla piiritystilassa. Ihmiset on jaettu erilaisiin ryhmiin, muun ohella ’yli 70-vuotiaisiin’ ja muihin. Yli-ikäisiä väitetään – krokotiilikyynelsilmin – suojeltavan. Siksi heidät eristetään yksinäisyyteen. Eräät asiantuntijat ovat jo kauan sitten tienneet, että yksinäisyys TAPPAA. Tämä ei huoleta panikoituneita.

  Myös muista haavoittuvassa asemassa olevista puhutaan tippa iiriksessä. Kenties puhtaasta empatiasta Kela on ohjeistanut kiellon antaa kuntoutusta (fysioterapiaa) ’läsnäkuntoutuksena’?
  Kela lienee unohtanut (tai sitten se ei tiedä vai – mikä pahinta – tietääkö sittenkin?), että monelle vaikeavammaiselle fysioterapia on elintärkeä. Ilman sitä uhkaa ’kanttuvei’. (Vieläkään, perjantaina 20.3.2020 kello 11:01, en ole saanut tietoa siitä, että Kela olisi peruuttanut tai muuttanut epäinhimillisen ohjeensa.)

  ”Parodia on jo kauan ollut mahdotonta. / Ne tekevät sen itse.” (Paavo Haavikko)

  Meillä erityisesti oikeiston vaatima poikkeustila tulee aiheuttamaan suunnattomia inhimillisiä ja taloudellisia kärsimyksiä. Kiinnostavaa on, että nyt kun oikeistokin on havainnut poikkeustilan tuhoisat vaikutukset elinkeinoelämälle, se on alkanut vaatia yrityksille rahaa valtiolta eli tällä kertaa kelpaa ’sosialismi’, kunhan sen maksaa köyhä kansa. Sillä mistäpä muusta leikattaisiin kuin sosiaaliturvasta ja sivistyksestä (koulutus). Kuvaavaa on, ettei oikeisto ole vaatinut hävittäjäkaupoista luopumista.

  Rahaahan maasta näyttää löytyvän, peräti 10.000.000.000 euroa – hävittäjistä! Se on jopa enemmän kuin mitä Varman toimitusjohtaja Risto Murto on kehdannut vaatia elvytykselle ja yrityssektorille (”puhutaan yhteensä 8–9 miljardin euron suuruusluokasta”, https://yle.fi/uutiset/3-11266525).

  Maaliskuun 19. päivänä 2020 asetettiin komitea uudistamaan sosiaaliturvaa. Paljon olisi uudistettavaa. Nyt olisi tilaisuus luoda järjestelmä, joka turvaa myös käytännössä, että jokainen saa nauttia Suomen perustuslaissa säädetyistä sosiaalisista perusoikeuksista ja että tuhannet asunnottomat saavat asunnon (mikä on inhimillisen elämän perusedellytys Suomessa).

  Summa summarum: Koronan voittamiseen ja sosiaaliturvan parantamiseen on rahaa, jos hävittäjähankinnoista luovutaan. Mutta valtaeliitti tuskin suostuu tähän. Sehän pelkää Putinia hullun lailla! Todennäköisempi prognoosi viittaakin tulevaan dystopiaan: ääririkas eliitti asustaa muurien ympäröimissä turvakortteleissa; joka korttelilla oma hävittäjänsä; ja muurien ulkopuolella maallista vaellustaan päämäärättömästi tarpova ryysyläisjoukko?

  Legendan mukaan Gandhilta kysyttiin kerran, mitä mieltä hän oli länsimaisesta sivistyksestä.
  Gandhi vastasi: ”Minusta se olisi hyvä idea.”
  #
  Mutta niinkuin matkan aloin, / päätän myös sen: paljain jaloin.
  Silloinkin, kun tuska syvin viiltää, virkan: Näin on hyvin.
  Tapahtukoon tahtos sinun, Kelaseni, eikä minun.
  (Mukaelma Uuno Kailaan runosta Paljain jaloin)
  #
  Onneksi runot ja musiikki antavat lohtua. Muuan nerokkaista lohdun antajista oli Vladimir Vysotski:

  ”Entiset ihmiset, vainaja parat
  rohkeita ovat toisin kuin me.”
  (…)
  Varjojen maailmassa juhlissa siellä,
  väistyneet vaarat on, myös pelotkin.
  On hyvin täälläkin sitä en kiellä,
  vaan arkun turvassa on paremmin.
  Kuulla voin moitteenne: ’Pilkkaako Herran!?’
  Päättelyyn teidän vastaisin vaan:
  ’Kaikki me kuolemme, murrumme kerran,
  paitsi nuo vainajat arkuissaan’.”

  (Vladimir Vysotski: Vainaja [suom. Turkka Mali)

  • ”… maa alkaa olla piiritystilassa. Ihmiset on jaettu erilaisiin ryhmiin, muun ohella ’yli 70-vuotiaisiin’ ja muihin. Yli-ikäisiä väitetään – krokotiilikyynelsilmin – suojeltavan. Siksi heidät eristetään yksinäisyyteen. … yksinäisyys TAPPAA. Tämä ei huoleta panikoituneita.”

   Kummastuttaa kun niin monet yli 70v meilläkin tukevat yli 70v eristystä ja ymmärtämättään muuraavat omaa selliään …
   Kummallista myös kun kuolemasta on nyt tehty pelottelun väline kun eläkeläiset ja sairaat kuitenkin koetaan pelkkänä turhana rasitteena sijoittajille ja kapitalistimafian ohjaamille hallituksille jotka ovat alkaneet hallita maailmaa …? ja vaikka nwo-mafia on sanonut haluavansa tappaa miljardeja …

   • +70 ovat muutenkin kotona, yksin, jollei kotipalvelu käy. Ennen asuttiin samassa pihapiirissä tai samassa kaupungissa, ei enää.

  • Kiitän Sinua koko sydämestäni tästä briljantin terävästä kirjoituksestasi. Tämä vahvisti omia mielikuviani ja johtopäätöksiäni kauhuskenaariosta ja sen kasvoista sekä tuhokapitalismin työkalupakeista siirtää pääomaa ja valtaa sekä riistää ihmisiltä heidän ihmisarvonsa

   • Hoiva-alalta kuuluu taas yritysostouutisia. Maanantaina tuli julki, että Tukholman pörssiin listattu sosiaalialan palveluiden tuottaja Humana AB ostaa suomalaisen yli 50 miljoonan euron liikevaihdon Coronaria Hoivan.

    Coronaria ylläpitää 43 hoivakotia ikäihmisille, kehitysvammaisille sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujille eri puolella Suomea.

    Yrityskaupan arvo on 71 miljoonaa euroa. Se rahoitetaan käteisellä ja velkarahoituksella.

    Vuonna 2018 Coronaria Hoivan liikevaihto oli 54,1 miljoonaa euroa. Sataprosenttisesti suomalaisena itseään markkinoineella yhtiöllä on noin 1 100 työntekijää. Se on laajentunut yritysostoilla itsekin voimakkaasti.

    Keskittyminen kasvanut
    Hoiva-ala onkin paitsi kasvanut niin myös keskittynyt hurjasti viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 2016 vain 20 Suomen suurinta hoivayhtiötä keräsivät yhteensä jo 1 325 miljoonan euron liikevaihdon. Vielä vuonna 2010 vastaava luku oli 522 miljoonaa.

    Myös viime päivät myrskyn silmässä ollut Esperi Care on kasvanut rajusti yrityskaupoilla, kun se on ostanut palvelutaloja ja hoiva-alan yrityksiä ympäri maata. Yhtiöön on ostettu ja integroitu viime vuosina yli sata hoivakotia.

    Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni totesi Kauppalehden haastattelussa loppuvuonna 2018, että yrityksen jäljiltä Suomeen on syntynyt kymmeniä naismiljonääriä, kun hoitokodit ympäri Suomen ovat vaihtaneet omistajaa.

    Keitä suuryritysten taustalta löytyy?
    Esperi Caren pääomistaja on tällä hetkellä Lontoon pörssiin listattu pääomasijoittaja Intermedia Capital Group. Lisäksi Esperin omistusta on eläkevakuutusyhtiö Ilmarisella ja toimivalla johdolla.

    Lontoon pörssi valitsi vuonna 2016 Esperin tuhannen eurooppalaisen talouskasvun kannalta avainasemassa olevan kasvuyrityksen joukkoon.

    Attendon suurin omistaja on Axel and Margret Ax:n Johnson-säätiön sijoitusyhtiö Nordstjernan. Attendolla on myös noin tuhat työntekijäomistajaa. Konsernin omistuksesta 23 prosenttia on suomalaista ja 57 prosenttia ruotsalaista.

    Mehiläisen taustalta löytyvät CVC Capital Partnersin hallinnoimat rahastot 57 prosentilla, LähiTapiola-ryhmä viidenneksellä ja työeläkevakuuttaja Varma kahdeksalla prosentilla.

    Pihlajalinnan kolme suurinta omistajaa ovat LähiTapiola, Mvv Oy ja vakuutusyhtiö Fennia.

    ”Sosiaali- ja terveysalan yhtiöiden sijoitetun pääoman tuotto on ollut viime vuosina keskimäärin yli 20 prosenttia.

    Juttua oikaistu 30.1. klo 16. Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Coronaria Hoivan omistuksessa toimii Porissa fysikaalinen hoitolaitos Coronaria Fysions Oy sekä puheterapiaa ja toimintaterapiaa tarjoava Coronaria Contextia Oy. Coronaria Hoiva Oy:n kauppa ei kuitenkaan koske Coronaria Fysions Oy:tä eikä Coronaria Contextia Oy:tä, sillä Coronaria Hoiva Oy ei ole niiden omistaja.”
    tuolta löytyi:
    https://www.satakunnankansa.fi/a/201428297

 7. Al Jazeera näytti toissailtana kuvaa brittiläisestä risteilyaluksesta, jonka matkustajissa oli todettu koronatartuntaa. Kyseinen risteilijä oli pyytänyt lupaa päästä satamaan Floridassa sekä kolmessa muussa Karibian satamassa. Lupaa ei herunut. Mitä tehdä ? Aivan oikein. Purjehtia Kuubaan, jossa lupa saatiin ja terveydenhoidon apua annettiin. Kiitoksena Kuuba voinee odottaa että taloussaartoa kiristetään. On anteeksiantamatonta osoittaa inhimilisyyttä suoraan imperiumin nenän alla. Olisiko Suomen arvoeliitillä mitään tukea Kuuballe tarjottavana ?

  Ranskan TV myönsi pitkin hampain, että Kiina ilmeisesti on onnistunut taltuttamaan tartuntojen leviämisen nopeammin kuin odotettiin. Selityskin oli valmiina, Kiina on diktatuuri, Ranska ja Italia ei, ja näin ollen tilanne ei ole hallinnassa. Kiina on jo toimittanut sekä materiaalista että terveydenhoidollista apua moneen maahan, mm. Italiaan ja Iraniin. USA:n taloussaarrot jatkuvat ja asettavat niiden kohteena olevien maiden väestöt ahdinkoon. Kuuluuko Suomen arvoeliitin taholta protesteja ? Hiljaista on, laitetaan hävittäjiä tilaukseen.

  Mitä itse tautiin tulee, on syytä osoittaa malttia. Tietoa on liian niukalti. Periaatteessa ripeä ennakointi on hyvä asia. Tässä tapauksessa se edellyttäisi, että kyseessä olisi tavallista ärhäkkäämpi muunnos. Asia on kuitenkin luonteeltaan lääketieteellinen eikä maallikolla ole edellytyksiä arvioida sen vakavuutta ainakaan välittömästi. Mahdolliset virhearvioinnit paljastuvat vasta jälkikäteen.

  • ”On anteeksiantamatonta osoittaa inhimilisyyttä suoraan imperiumin nenän alla. Olisiko Suomen arvoeliitillä mitään tukea Kuuballe tarjottavana ?”

   Kuuban suurlähettiläs voisi kysyä asiaa Niinistöltä. Jospa lämminsydäminen kansanmies Sauli tarjoaisi tukea….
   Mutta epäilen sillä tällaisia ohjeita hän antaa meille:
   Näin IS:
   Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan tärkeintä on se, miten päätökset (karanteeni) pannaan jokaisen kansalaisen kohdalla täytäntöön.

   Niinistöltä siis täysi tuki Nwo-mafialle joten sympatiaa tuskin heruu Kuuballe…?

   • Ehkäpä v-muurari-presidentltä tulee aikanaan täysi tuki myös pakkorotuksille joita Tanska jo alkaa soveltaa?
    Kaikkihan me tiedämme että Muurarit rakastavat kansaa niin kovasti etteivät nyt halua kenenkään kuolevan virukseen.

    Denmark has passed an emergency law that allows for the government to force people to take a vaccine for coronavirus.
    The emergency law gives authorities sweeping powers to tackle the COVID-19 pandemic and will remain in force until March 2021.

    Citizens who refuse to be tested for the coronavirus will face fines and potential prison time, and will be prevented from entering shops, grocery stores, public institutions and hospitals while also being restricted from using public transport.
    Copenhagen University law professor Jens Elo Rytter said the new measures were “certainly the most extreme since the Second World War.”

    The initial draft of the law was even more draconian, and would have allowed police to enter private homes without a warrant if there was a suspicion of a coronavirus infection.
    However, this measure was dropped after opposition from other parties in the Parliament.

    https://summit.news/2020/03/16/denmark-passes-law-enabling-forced-coronavirus-vaccinations/
    http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=204095

 8. ”Tärkein tieto sinulle, Suomeen muuttanut. Lue selkosuomeksi.” Näin mainostaa Kela Iltalehden etusivulla jättikokoisessa mainoksessaan. Linkin takaa löytyy sivusto, jossa Kela suoranaisesti tuputtaa rahaa selkosuomella.

  Kelan mainostama ”tärkein tieto” koostuu sivustosta, jolla kerrotaan erilaisista tukimuodoista.

  Voit saada neljä viidesosaa asumismenoistasi tukena. Eniten rahaa saa Helsingissä. Voit saada kansaneläkettä. Ja takuueläkettä. Äitiysavustusta, äitíysrahaa, opintorahaa, opimateriaalilisää, toimeentulotukea, työttömyyspäivärahaa.

  – Sinulla on oikeus Kelan tukiin, jos muutat vakinaisesti Suomeen, sivusto kertoo.

  Kelan sivusto tarjoaa palveluitaan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saameksi sekä venäjän, eestin, kurdin, arabian, farsin ja somalian kielellä.

  Miksi Kela käyttää rahaa mainontaan voidakseen kertoa, että tulkaa hakemaan täältä rahaa?

  Mainostaminen Iltalehden etusivun jättibannerissa ei ole ilmaista. Mainoskampanjoiden hinnat lähtevät 5000 eurosta.

  Suomen Uutiset kertoi aikaisemmin Kelan julkaisemasta arabiankielisestä videosta, jossa iloinen naishahmo tuputti katsojille tukea. Video ei ole enää saatavilla. – https://www.suomenuutiset.fi/kela-maksaa-sen-mainostamisesta-etta-se-voi-tuputtaa-suomeen-tulleille-ilmaista-rahaa/

  • Jos kerran Kelan kassa on ehtymätön runsaudensarvi ja suorastaan myyttinen, rahaa pursuava Sampo, niin miksipä tuosta siunauksesta ei voisi muukin maailma päästä osalliseksi. Uutisissa vilahti tänäänkin otsikko, jossa tuota ehtymättömyyden sanomaa vakuuteltiin. Yleensä virallisen uutisoinnin voi kääntää etumerkiltään vastakkaiseksi. Vammaispalveluiden alasajo voisi olla eräs todiste tästä. Kyse ei ole pelkästään rahasta, vaan ideologiasta. Eugeniikka on globaalielitiille intohimo, jota on nyt laajalti istutettu nuoriin sukupolviin. Sehän suorastaan toivottaa tervemenoa buumereille korona-viruksen myötä. Ihmishenki on loppupelissä halpa ja ’matrixin’ ulkopuolella ei minkään arvoinen.

   • > Yleensä virallisen uutisoinnin voi kääntää etumerkiltään vastakkaiseksi. Vammaispalveluiden alasajo voisi olla eräs todiste tästä. Kyse ei ole pelkästään rahasta, vaan ideologiasta. >

    Aivan. Rahaa luodaan rajattomasti ilmasta ja lähempänä totuutta ollaan jos valemedian uutisoinnin kääntää vastakkaiseksi.

  • Kolikolla on aina kaksi puolta
   Italiasta uutta aika rankkaa (koneen huonosti suomentamaa) infoa koronasta … siitä kuinka meitä on huijattu ja miten
   Italy Coronavirus: New explosive information

   Getting the picture? This death-numbers con—aside from covering up the real causes of death, including MEDICAL—is the forward spear being used to justify locking down and wrecking economies all over the world right now, and that means attacking the people in any way connected to those economies who have to work to make a living.
   **—–Alatko tajuta? Tämä kuolemien huijattu luku, paitsi että se peittää todelliset kuolinsyyt, mukaan lukien lääketieteelliset, on keino, jota käytetään oikeuttamaan talouden lukitseminen ja tuhoaminen kaikkialla maailmassa tällä hetkellä, ja se tarkoittaa hyökkäystä ihmisiin, jotka toimivat talouksissa, joiden on työskenneltävä ansaitakseen elantonsa.

   ”Roomassa sijaitseva instituutti on tutkinut sairauskertomuksia noin 18%: sta maan koronaviruskuolemista [toistaiseksi, koska se on hidasta työtä], ja havaitsi, että vain kolmella uhrilla [!!], tai 0,8%: lla kaikista, ei ollut aiempaa patologiaa [sairaus]. Lähes puolet uhreista kärsi vähintään kolmesta aiemmasta sairaudesta ja noin neljäsosa joko yhdestä tai kahdesta aiemmasta sairaudesta. ”

   ”Yli 75%: lla oli korkea verenpaine, noin 35%: lla oli diabetes ja kolmannes kärsi sydänsairauksista.”

   ”Italiassa viruksesta kuolleiden keski-ikä on 79,5 [!!!]. Maaliskuun 17. päivästä lähtien 17 alle 50-vuotiasta oli kuollut taudista. Kaikki alle 40-vuotiaat Italian uhrit ovat olleet miehiä, joilla on vakava sairaus. ”

   “The Rome-based institute has examined medical records of about 18% of the country’s coronavirus fatalities [so far, because it’s slow work], finding that just three victims [!!], or 0.8% of the total, had no previous pathology [disease]. Almost half of the victims suffered from at least three prior illnesses and about a fourth had either one or two previous conditions.”

   “More than 75% had high blood pressure, about 35% had diabetes and a third suffered from heart disease.”

   “The average age of those who’ve died from the virus in Italy is 79.5 [!!!]. As of March 17, 17 people under 50 had died from the disease. All of Italy’s victims under 40 have been males with serious existing medical conditions.”

   BANG.

   There are statistical vampires at work, using the elderly and sick and dying to feed numbers to health agencies around the planet. Those agencies tap their press contacts, and horror reports emerge, and the unsuspecting public, in economic lockdowns, sit in front of the tube and watch these reports, and inhale the cooked-up fear.
   **——–Työssä on tilasto-vampyyreja, jotka käyttävät vanhuksia ja sairaita ja kuolevia ruokkiakseen numeroilla terveydenhuollon virastoja ympäri maailmaa. Nämä virastot napauttavat media yhteyksiään, ja kauhuraportteja ilmaantuu, ja pahaa ajattelematon yleisö … seuraa näitä raportteja ja hengittää keksittyä tai luotua pelkoa.
   https://blog.nomorefakenews.com/2020/03/19/italy-coronavirus-new-explosive-information/

   • Kyllä jokainen, joka jotakin tietää suurista talouslamoista, tietää myös, että ne tappavat ja rampauttavat väestöjä erittäin tehokkaasti. On ironista, että VV:n artikkeleissa ja kommenttiosiossa aivan aiheellisesti valitellaan talousjumalan ylivaltaa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, mutta nyt sen rajua raastamista alas jalustaltaan on vain surtava ja seurauksia pelättävä. Kultainen keskitie on paras eli ei talousjumalaa pidä palvoa, mutta ei myöskään halveksua eikä kertaheitolla sysätä alas valtaistuimeltaan. Nyt se kostaa ja julmasti ja viattomille.

    Perustavanlaatuinen systeeminen muutos tulisi tehdä hitaasti ja varovasti. Siihenkään projektiin ei kuitenkaan haluttu koskaan lähteä, sillä kaikki mikä poikkeaa uusliberaalista kapitalismista tai korporatokratiasta on ”kauheaa sosialismia”. Nyt systeeminen muutos tapahtuu katastrofin ja kaaoksen kautta ja on hyvin luultavaa, että maailmanlaajuiset uhriluvut tulevat olemaan yksin ylimitoitettujen toimien talousseuraamusten myötä suuremmat kuin mitä itse virukseen olisi kuollut.

    Sitäkään emme tiedä, mitä kaikkea muuta taustalla on, esim. tarkoitushakuista eugeniikkaa, depopulaatiota tai drakonisten kontrollointijärjestelmien sisäänajoa. Maailmassa on paljon katkeria ihmisvihaajia tai psykopaattisia hulluja, jotka nauttivat jo pelkästään kärsimyksen näkemisestä tai sen tuottamisesta ja meidän humanismia halveksuva järjestelmämme on nostanut näitä yhteiskuntien huipulle asti. Nyt kun uusi sosiaalinen ja taloudellinen järjestys on joka tapauksessa näköpiirissä, nämä em. tahot eivät jätä tilaisuutta käyttämättä. Vanhakaan järjestys ei ollut hyvä, mutta nyt kaikki muuttuu ”vapaan pudotuksen” kautta. Pudotusvauhtia vain lisätään ja kansat ja kaikenmaailman persut ovat innoissaan ja vaativat vain lisää toimenpiteitä (kapakat kiinni, ulkonaliikkumiskiellot, tekniset seurantajärjestelmät käyttöön).

 9. > Noin tekisi minunkin mieleni sanoa, mutta ongelma on siinä, että nyt kysymyksessä ei ole ’yksinkertainen ihminen’ vaan Kela, valtion laitos, joka ’hoitaa Suomessa asuvien perusturvaa eri elämäntilanteissa’ . ” >

  Kyseessä ei ole Kela vaan Washington. Tämä mielisairas touhu todistaa omassa itsessään sen maailmanlaajuisen vallan, joka näillä rahan ja valemedian valtiailla parhaillaan on. Rahalla ei ole isänmaata, ja tätä massiivista valemedian syöttämää korona-propagandaa ohjataan maailmanlaajuisesti yhdestä ja samasta lähteestä eri kielille käännettynä. Tämä menossa oleva teatteri pakottaa lääkärit ”hoitamaan” mielikuvituksella tuotettuja koronavirus uhreja ja jättää oikeat ”uhrit” hoitamatta, kuten tässäkin artikkelissa totuudenmukaisesti kerrotaan. Tämä teatteri tappaa valtavan määrän pienyrityksiä ja ajaa ihmiset epätoivoon, joka varmistaa puolestaan sen, että yhä enemmän työttömiä (ja ihmisten kuolemia/itsemurhia) työntyy valtioiden syliin, ennen kuin järjestelmät täydellisesti romahtavat.

  Menossa on aktiivinen sota ihmiskuntaa vastaan ja tämä (poikkeustilat, aseelliset yhteenotot, DEW-tulipalot, taifuunit, tulvat, hurrikaanit, virukset ym.) on vasta alkusoittoa. Torvet soivat, eli nyt jos koskaan ihmisten pitäisi huomata se, että yksikään valtio ei ole itsenäinen; vihollisella (joka todellisuudessa on pelkkä paperitiikeri) on rajaton valta: SE TOIMII VALTIOIDEN SISÄLLÄ. Kuten huomaatte, jokainen valtio idästä länteen seuraa yhden ja saman isännän järjettömiä ohjeita, koska yhdelläkään valtiolla ei ole itsenäistä hallitusta, ministeriötä, poliisia, terveydenhuoltoa tai armeijaa. Meidät on alistettu satanisti-mafian alaisuuteen – valitettavasti!

  > ”O sancta simplicitas! [Voi pyhä yksinkertaisuus!] olivat legendan mukaan teologi Jan Husin viimeiset sanat, kun hänet vuonna 1415 poltettiin roviolla Konstanzin kirkolliskokouksen aikana. Legendan mukaan Hus lausui sanat nähdessään yksinkertaisen maalaishenkilön kantavan lisää puita rovioon. >

  Sama kirkolliskokous on menossa vieläkin ja valemedian aivopesemät ihmiset kantavat puita omaan rovioonsa. Hän joka ei tunne historiaa, ei tunne myöskään nykyisyyttä…. mikään ei ole niin tehokas hallitsemisen muoto kuin pelko!

  Max Igan: Coronavirus – the “common cold” weaponized & propagandized to inaugurate a global NWO population control and financial reset system WATCH ON TRUETUBE.CO: https://youtu.be/t9QToNEwDCw ACCESS NEWSINSIDEOUT & LINKS: https://newsinsideout.com/2020/03/max…

  • ” Tämä teatteri tappaa valtavan määrän pienyrityksiä ja ajaa ihmiset epätoivoon, joka varmistaa puolestaan sen, että yhä enemmän työttömiä (ja ihmisten kuolemia/itsemurhia) työntyy valtioiden syliin, ennen kuin järjestelmät täydellisesti romahtavat.”

   Norjassa työttömyys tuplaantui yhdessä viikossa, matkailu- ja kuljetusaloilla peräti melkein 300 %.
   ”Arbetslösheten i Norge fördubblad på en vecka
   Publicerad 18 mars 2020 kl 02.02
   Antalet registrerade arbetslösa har stigit med 84.000 personer till 149.000 totalt, vilket ger en arbetslöshet på 5,3 procent.
   Värst är läget i branschen resor och transport där arbetslösheten har ökat med 299 procent på en vecka.”, https://www.friatider.se/arbetslosheten-i-norge-fordubblad-pa-en-vecka

   Mitkä lienevät vastaavat luvut Suomen osalta?

   • P-aukiseksi velkaannutetulta Suomelta puuttuu myös se puskuri huonoa aikaa vastaan, joka Norjalla on kartuttamassaan, asukaslukuunsa nähden valtaisassa öljyrahastossaan – Norja ei ole päästänyt Illuminati-bankstereita lakeijoineen apajille.

    • Koronahysteraan liittyen:

     ”Valtiovarainministeri Katri Kulmuni sanoi, että kaikkien toimien kokonaisuus on noin 50 miljardissa eurossa. ”Valtio takaa ja odotamme, että pankit jakaa”, Kulmuni tiivisti valtion tukipaketin sisällön.

     … eri asia on tietysti se, kenen taskuun tämäkin ”tukipaketti” tulee katoamaan!

 10. Kela taipui, mitä ilmeisimmin ’pitkin hampain’ ja ’rimaa hipoen’.
  #
  20.3.2020
  Kelan kuntoutuspalvelujen toteuttaminen koronavirusepidemian johdosta
  Tämä tiedote korvaa 13.3 ja 17.3 annetut Kelan kuntoutuspalveluja koskevat tiedotteet. Tämä ohje Kelan kuntoutuksen toteuttamisesta on voimassa 31.5.2020 asti, jos ei toisin ilmoiteta.

  Hallituksen esittämät toimenpiteet koronaviruksen leviämisen estämiseksi vaikuttavat kaikkiin Kelan kuntoutuspalveluihin seuraavista syistä:

  Hallitus on todennut Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi.
  Hallitus on suositellut välttämään tarpeetonta liikkumista, kokoontumista ja fyysisiä kontakteja. Kaikkien rajoittamistoimien tarkoituksena on hidastaa koronavirusepidemian leviämistä ja suojella riskiryhmiin kuuluvia.
  Läsnäkuntoutus sisältää altistumisriskin, joka koskee asiakasta, palveluntuottajaa ja heidän läheisiään.
  Suuri osa Kelan kuntoutuksen asiakkaista kuuluu THL:n määrittelemiin riskiryhmiin.
  (…)
  (…) Kela suosittaa läsnäkuntoutuksen keskeyttämistä ja kuntoutuksen toteuttamista etäkuntoutuksena, jos se on mahdollista.

  Hallitus on vahvasti suosittanut välttämään koronaepidemian aikana kokoontumisia. Ryhmämuotoista kuntoutusta ei ole mahdollista järjestää etäkuntoutuksena joten Kela suosittaa ryhmämuotoisen kuntoutuksen keskeyttämistä.

  Koronavirusepidemian aikana palveluntuottajalla ei ole velvollisuutta järjestää kuntoutusta kasvokkain eikä asiakkaalla ole velvollisuutta osallistua kasvokkain tapahtuvaan kuntoutukseen. Jos palveluntuottaja ei toteuta kuntoutuspalvelua epidemian aikana, asiakas voi valita toisen palveluntuottajan.

  Palveluntuottajan ja asiakkaan on sovittava kuntoutuksen jatkamisesta yhdessä. Jos kuntoutusta päätetään jatkaa kasvokkain, palveluntuottajan ja asiakkaan on arvioitava koronavirusinfektion leviämiseen liittyvät riskit ja huolehdittava tehostetusta hygieniasta ja muusta tarpeellisesta suojautumisesta.
  (…)

 11. Kyllä Norja on Nato-maana mukana leikissä. Listassa WHO:ta (NWO:ta) tukeneita tahoja Norjan nimi keikkuu mukana. Eli voitto-osinkoja odotellaan, kenties uutta mahtavaa öljyn veroista bisnestä sensaatiomaisesta ihmelääkkeestä, joka voittaa koronan. Muistaakseni Tanska oli myös mukana mm. Bill ja Melinda Gatesin säätiön perässä. Tässäpä tulevaisuuden rahasampo ! Ensi syksynä odotellaan varmaan jo uutta vale-epidemiaa !

  • Kaikkien valtioiden eliitti on mukana. Pelkäänpä, että seuraava epidemia (virus-x) on aito, ja se toteutetaan maailmanlaajuisen joukkorokotuksen kautta. Toivon totisesti, että olen väärässä….

 12. Voin vain, -ja tahdon toivoa voimia Tapiolle ja Christinalle. Kiitos Vesalle siitä, että tämäkin asia tuli ainakin joidenkin havaintopiiriin ja VV:n kautta julkisuuteen.

  Inhimillinen kärsimys on sitä, mitä pitäisi lievittää kaikin käytettävissä olevin keinoin kaikkialla, -ei kai tarvitse sanoa miksi.

  Jostain syystä järjestelmät eivät siihen kykene, vaikka se tavallaan kuuluisi niiden tehtäviin tehtyjen sopimusten puitteissa. Kärsimystä lievittämisen sijasta kuitenkin levitetään jatkuvasti ympäri maailmaa…

  Syynä voivat olla taloudelliset intressit, tai järjestelmävirheet, joita ei kyetä tunnistamaan ja mikä vielä tärkeämpää, -tunnustamaan.

  Niissä mietteissä kuin nyt olen tänään 20.03.2020, olen sitä mieltä, että jos Tapiolla ja Christinalla on ajatuksia ja resursseja rakkaansa hoidon järjestämi-seksi hänen hyvinvoinnikseen riippumatta siitä, mitä bulkkibyrokratia sanelee, niin kehoittaisin noudattamaan sen järjen ääntä, -siitäkin huolimatta että siihen liittyisi joidenkin mielestä kapinahenki.

  ”Suomen tasavallan” kehykset viralllisten tahojen selityksistä huolimatta eivät yksinkertaisesti riitä niiden vaateiden hoitamiseksi, jota varten koko yhteiskunta ylipäätänsä on olemassa.

  Tapiolle, Chtristinalle ja pojallensa kaikkkea hyvää, ja runsaasti jaksamista ja elinvoimaa.

 13. Suomi on ajanut itsensä siihen pisteeseen ettei enää ole muita keinoja koronan kaltaisten kriisien eikä edes tärkeiden peruspalveluidenkaan hoitoon kuin ottaa lisää velkaa. Onko joku käynyt meillä raha varkaissa?

  Velkahan on kuin kuolemassa olevalle annettu tekohengitys jotta sydän ei vielä pysähtyisi vaikka se hetken päästä pysähtyykin.
  Pahinta ja järjen vastaista ellei suorastaan pähkähullua maamme velanotossa on että sitä otetaan ulkopuoliselta taholta jolle velka joudutaan maksamaan takaisin ja siksi se köyhdyttää maan entisestään.
  Jos velka otettaisiin omalta pankilta niin kukaan ulkopuolinen taho ei voisi tehdä meistä velkaorjia. Velka olisi oman maa rahaa omalle pankille jonka maa saa takaisin köyhtymättä itse.
  Miksi näin ja onko meillä todella varaa tähän.
  Kaiken huippuna
  EU: Suomi voi joutua ottamaan velkaa Italian puolesta
  https://www.vastarinta.com/eu-suomi-voi-joutua-ottamaan-velkaa-italian-puolesta/

  Hallitus julkisti 15 miljardin euron velkapaketin Suomelle
  https://www.vastarinta.com/hallitus-julkisti-15-miljardin-euron-velkapaketin-suomelle/
  Suomen hallitus uskoo, että lopullista romahdusta voidaan myöhäistää ottamalla lisää velkaa suomalaisten veronmaksajien taakaksi. Hallitus seuraa Euroopan unionin esimerkkiä yrittäessään tukea kannattamattomia ”zombieyrityksiä” sekä rikollisia pankkeja syöttämällä markkinoille miljardikaupalla halpaa lainarahaa.

  Hallituksen propagandassa on puhuttu ”tuki-” ja ”elvytyspaketeista”, mutta todellisuudessa kyse on velkapaketista, jonka ainut tavoite on suojella taloudellista ja poliittista eliittiä finanssikriisin synnyttämiltä yhteiskunnallisilta levottomuuksilta.
  Lopulta suomalaiset (kansa) joutuvat maksamaan velat korkoineen, mikä merkitsee leikkauksia hyvinvointipalveluihin, maanpuolustukseen, infrastruktuuriin sekä suomalaisyritysten asiakkaiden ostovoimaan.

 14. Venäjän masinoima disinformaation jakaminen on vakava uhka ja voi tappaa suuren määrän ihmisiä.

  ”Venäjältä tulvii valeuutisia koronaviruksesta”
  https://yle.fi/uutiset/3-11265329

  Siksi minua ei yllätä lainkaan että VastaValkea jakaa samaa vaarallista disinformaatiota.

  Mutta jos tauti leviää kuten Saksa ja Englanti on pelännyt, suomessakin tarvitsee tehohoitoa 40 000 ihmistä.
  Tehohoitopaikkoja suomessa on 1000kpl.

  En näe keinoa estää epidemiaa käymästä läpi koko suomen, ainoa keino on hidastaa jotta tehohoitopaikat riittää kunnes 60-80% suomalaisista on saanut immuniteetin.

  • Laskeskelin että suomalaisista noin 20% on ns. riskiryhmää. Lähinnä yli 65 vuotiaita, mutta myös sellaisia joilla on joitain sairauksia pohjalla. Tällainen väestö kuolee jos koronaviruksen annettaisiin levitä hallitsemattomasti.

   • Eikös soros- ja gates-eliitti koko ajan tee töitä sen eteen että turha ja tehoton väestö saataisiin tuhottua?
    Tavoite on miljardien tappaminen.
    Olen ymmärtänyt että olet tämän eliitin puolella. Ainakaan mitään negatiivisia kommentteja et ole siitä esittänyt.
    Kuinka nyt olet pelottelet täällä lukijoita jos meiltä väki vähän harvenee kun meidänkin globalistit ovat mukana näissä nwo-oligarkkien hankkeissa.

   • Tarkoitus oli vastata sinun viestiisi: ”Valitettavasti näitä kertomuksia ei kerro riskiryhmäläiset:
    ”Sain KORONAN 8 päivää sitten. Se tarttui 10 min aikana henkilöltä joka oli oireeton. Kuume tuli 4 vrk jälkeen ja nyt olen ollut 8 vrk yli 38.5 kuumeessa joista 6 vrk yli 39. Joka paikkaa särkee. Hengitäminenkin sattuu. USKOKAA HYVÄT IHMISET VAROITUKSET. TÄHÄN VOI KUOLLA.”

    Ja pointti oli se, että tavalliseen flunssaan kuolee huomattavasti enemmän ihmisiä.

    • Selvennyksena: en vähättele corona-viruksen vaarallisuutta, mutta tämän hetkinen hysteria ampuu pahasti yli.

    • Höpö höpö.

     Jos tehohoitopaikat lopuu kesken kuolleisuus on 6%.
     Jos tehohoitopaikat riittää, kuolleisuus on jopa alle 1%.

     Mikäli rajoitustoimet ei tehoa suomesta kuolee 37 000 vanhusta tänä vuonna, minun yksinkertaisella matematiikalla.

     Espanjassa ja Italiassa ei yli 60v ihmisiä enään edes keritä hoitamaan.
     Koettavat pelastaa vain niitä joilla on parhaat selviytymismahdollisuudet.
     Yli 60 vuotiaat saavat kipulääkityksen jotta kuolema on tuskaton.

     Te vähättelijät ajatte sitä asiaa että suomi pätyisi samaan tilanteeseen.

     HUOM! omat vanhempani ovat jo kuolleet, oma lehmäni ei siis ole ojassa.

  • Venäjämielinen ”valemedia” Uusi MV-lehti levittää kauhua hyvinkin tehokkaasti ja linjassa suomalaisen ”panic sells”-valtamedian kanssa. Mutta tämä tuskin kumoaa joidenkin hellimää teoriaa Venäjän(?) tai jonkun muun tahon systemaattisesti masinoimasta(?) disinformaatiokampanjasta koronan suhteen:

   https://mvlehti.net/2020/03/20/paivan-twiitti-valtionvarainministerion-ylijohtaja-juha-sarkio-sain-koronan/

   Lehdessä todetaan kuitenkin järkevästi se, että Suomen hallitus THL:n tukemana teki liian vähän alkuvaiheessa ja liian paljon liian myöhään ja että tulokset ovat tässä suhteessa kaukana optimaalisesta. Itse en ole tästä hallitukselle katkera ja ymmärrän heidän tukalan asemansa. Itse asiassa monet muut länsimaat ovat drakonisten toimien suhteen jo paljon pidemmällä ja niiden kautta tuhoisat talousvaikutukset leviävät Suomeen ja sen jälkeen aikanaan uusi maailmalaajuinen polittinen ja taloudellinen järjestys. Olisi hyvä, jos Suomen kansaa ei turhan aikaisin liikaa kiusattaisi poikkeuslakien soveltamisella totalitaristisiin harjoituksiin. Maito on kaatunut jo. Polittinen oikeisto sen sijaan näyttäisi olevan hyvin mieltynyt kaikenlaiseen fasismiin. Oikeistossa on paljon myös opportunisteja, jotka sijoittavat nyt lääkkeisiin, rokotteisiin, tarvikkeisiin sekä terveysfasistisiin teknisiin järjestelmiin tai kaupittelevat niitä.

  • Jos nyt jätetään nuo uutiset Venäjän uutisoinneista sivuun ja ajatellaan ihan kylmän loogisesti, millaista epidemiologista dataa meillä on koska kaikkia ihmisiä ei testata koska testipakkauksia ei ole tarpeeksi.

   Meillä EI ole luotettavaa epidemiologista dataa, on ainoa johtopäätös johon voi tulla.

   Jotta meillä olisi luotettavaa epidemiologista dataa, pitäisi joka ainoa ihminen testata. Vasta silloin näkisimme kuinka moni kantaa koronaa, kuinka moni sairastuu, kuinka moni sairastuu vakavasti ja kuinka moni kuolee. Samalla selviäisi missä ikäryhmissä ja millaisin yhteisin nimittäjin se kuolema tulee.

   Mutta näinhän ei toimita.

   Se, millä logiikalla tämäkin yritetään veivata Venäjän viaksi aiheuttaa myötähäpeää. Ihan kuin omat poikani ollessaan alle kouluikäisiä: ”En se minä ollut ja sitäpaitsi se oli vahinko!”

   Huomioitakoon myös, että koronavirusta on eri tyyppejä: ABCDE. Kiinassa leviää C. Yhdysvalloissa esiintyy kaikkia viittä. Näistäkään ei ole maailmanlaajuista luotettavaa epidemiologista dataa vielä olemassa. Tuleeko koskaan, sitä ei vielä tiedä.

   • >millaista epidemiologista dataa meillä on koska kaikkia ihmisiä ei testata koska testipakkauksia ei ole tarpeeksi.

    Näyttää siltä että THL on valehdellut valmistautuneensa tilanteeseen ja siksi testikapasiteetti on laiminlyöty.
    Se olisi maksanut rahaa.
    Ehkä on seurattu Ruotsia, taas?

    Ruotsin tilanne on tuplaten huonompi kuin suomen tilanne. Heillä ei tehohoitopaikkoja ole sen enempää kuin meillä vaikka ihmisiä on kaksinkertaisesti.

    Näkyy että kommunistiset ja entiset kommunistiset maat koettavat kerätä PR hyötyä vakavasta asiasta.
    Venäläisiä tukeneet ”valeuutistoimistot” on olleet näkyviä väärä tiedon jakajia jälleen.

    • +
     Eteläkoreassa on otettu äärimmäisen tarkka tapausten seuranta käyttöön ja testejä tehdään huikeat määrät.
     Heillä epidemia voi kestää ikävimmillään todella pitkään, mutta ihmisten kuolemia he ainakin saavat estettyä.

     Nähdäkseni Suomelle paras strategia on (A) pyrkiä rajoittamaan ja hidastamaan leviämistä.

     Tartunta on suomessa about 20 000 ihmisellä ja nyt pitäisi leviäminen saada hidastumaan 1:1 tasolle kunnes nähdään paljonko nuista 20 000:sta tulee tehohoitopotilaita.

     Yhteiskunta jouduttaneen pitämään sen verran kiinni että tehohoitopaikat riittää mutta tauti kuitenkin hiljalleen käy kansakuntaa läpi.

     Suomen rajojen sulkemista vuodeksi (B vaihtoehto) en näe mahdollisena toimintana.

 15. On valaisevaa lukea korkean tietoisuuden omaavien ihmisten näkemyksiä täällä Vv:ssa.
  Elämmekö kenties nykyisen asioiden järjestyksen lopun alkua ?
  Ovatko n. 2000 vuotta sitten tehdyt ennustukset toteutumassa ?

  • Pirak. Kyllä, nämä asiat tapahtuvat siksi, että olemme Raamatun viimeinen sukupolvi…..

   ”51 Katso, minä sanon teille salaisuuden: emme kaikki kuolemaan nuku, mutta kaikki me muutumme, 52 yhtäkkiä, silmänräpäyksessä, viimeisen pasunan soidessa; sillä pasuna soi, ja kuolleet nousevat katoamattomina, ja me muutumme.” (1. Korinttolaisille.)

 16. Valitettavasti näitä kertomuksia ei kerro riskiryhmäläiset:
  ”Sain KORONAN 8 päivää sitten. Se tarttui 10 min aikana henkilöltä joka oli oireeton. Kuume tuli 4 vrk jälkeen ja nyt olen ollut 8 vrk yli 38.5 kuumeessa joista 6 vrk yli 39. Joka paikkaa särkee. Hengitäminenkin sattuu. USKOKAA HYVÄT IHMISET VAROITUKSET. TÄHÄN VOI KUOLLA.”

 17. Tapio ja perheesi, hyvä homma että asia lopulta järjestyi. Toivottavasti Vesan erinomainen artikkeli oli siinä osaltaan auttamassa.

  Jaksamista koko perheellesi! Ja odotan hyviä kirjoituksiasi kehiin!

  • Kiitos, Tauno. Vesa on todellinen ammattimies, häikäisevä.

   Kela taipui, ilmeisen vastentahtoisesti. (Yritän ehkä tässtä vielä hiukan jossakin kommentissa. Nyt en jaksa.)

   Tilanne kiristynyt toisessa suhteessa. Meitä vanhempia on kielletty menemästä tapaamaan omaa poikaamme. Se kirpaisee. (Tänään lauantaina 21.3. HBL:ssä on samantyypisestä asiasta loistava debattikirjoitus, Nina Donnerin käsialaa. Kirjoitus on lajissaan täydellinen.)
   #
   KimmoK:lle lämmin osanotto. Vvoimia, tsemppiä! Toivottavasti kaikki menee hyvin.

   • Juu, minulla ei vielä ole koronavirusta. (lainaus oli henkilöltä joka kertoi oman kokemuksen, niitä tulee nyt päivittäin lisää)

    Mutta en näe miten voisin siltä myöskään välttyä.

    Toistaiseksi, siihen asti ja sen jälkeen hoidan kotirintamaa tässä koronasodassa.

    (vain jotkut ihmiset suomen syrjäseuduilla voivat koronalta välttyä, riskiryhmäläiset voivat selvitä hengissä vain jos tehohoitopaikat saadaan riittämään)

 18. Makowin mukaan korona pandemia ilmentää kommunistista vallan kaappaamista
  Makow- Pandemic Masks Communist Power GRAB

  Kommunisteilla on aina uskottava tekosyy heidän armottomaan saatanalliseen toimintaohjelmaansa.

  Kun yrittää kaapata enemmän valtaa ilman naamiota kohtaa vastustusta. Siksi se on naamioitu pandemiaksi. Mutta mitä eroa on sotalain ja lääketieteen sotalain välillä joka perustuu huijattuun pandemiaan? Ei mitään.
  kirjoittanut Henry Makow PhD

  Aika kasvaa ja kohdata todellisuus. Rothschild-pankki-kartellin luoma satanistinen pedofiilien kultti on alistanut lännen kokonaan. Se, joka maksaa viulut, soittaa melodian.

  Huolettomat esi-isämme luovuttivat kansalliset luottokortit pahemmille vihollisillemme, pankkireille, jotka sattuvat olemaan vapaamuurareita (kabalistit, satanistit).

  Suurin osa poliittisista ja kulttuurimme johtajista ovat tietoisesti tai tietämättään Rothschildin lakeijoita. He ovat pettureita.
  —–
  Communists always have a plausible excuse for their ruthless satanic agenda.
  A naked grab for more power would meet with resistance. That is why it is disguised asa pandemic. But what is the difference between martial law and medical martial law based on a phoney pandemic? None.

  by Henry Makow PhD

  Time to grow up and face reality. The West has been totally subverted by a satanist cult of pedophiles installed by the Rothschild banking cartel. He who pays the piper calls the tune.
  Our feckless ancestors handed over the national credit cards to our worse enemies, bankers who happen to be Freemasons (Cabalists, Satanists.)

  Most of our political and cultural leaders are witting or unwitting shills for the Rothschilds. They are traitors.
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=204154

 19. Cabalist Judaism is a satanic cult that exercises tyrannical control over its members. It is the template for the totalitarian NWO. The Rothschild cartel consists of Cabalist Jews and Cabalist Freemasons who seek to enslave us. They turn reality upside down (’revolution.’) Truth, Goodness, Beauty, Justice, are all inverted. Satan replaces God at the apex. See Satanism Explained.

  The Coronavirus panic was contrived by the media and fanned by politicians. Saying that millions could be infected is like yelling ”fire” in a crowded theatre. Why should we trust these people?

 20. YLE näköjään taas heiluttaa Venäjäkorttia, sieltä tulee muka disinformaatiota. Yhtään näytettä ei anneta vaan piiloudutaan Venäjänvastaisen propagandan levittämiskeskusten väitteisiin.

  Sosiaalinen media on täynnä villejä huhuja ja niitä on kaikissa maissa. Itse en ole nähnyt vakavasti otettaviksi tarkoitettuja artikkeleita jotka olisivat Venäjältä lähtöisiä. Aiemmin tiedän eräiden tutkijoiden spekuloineen voisivatko virukset olla laboratoriotuotteita. Mm. USA:n kongressin edustaja Tom Cotton syytti Kiinaa siitä, että virus olisi karannut sen laboratoriosta. Että Venäjälläkin sosiaalinen media on täynnä huhuja lienee ”normaalia”, koska niin on kaikkialla.

  Sen sijaan voidaan todeta, että USA:sta tulee artikkeleita, joissa epäillään virallista totuutta ja jossa varsin oppineetkin henkilöt tuottavat näitä. USA:ssa on laajalle levinnyt rokotusten vastainen liikehdintä ja tämän piiriin kuuluu myös kirjoittajia joilla on alan erityistuntemusta, joskin se saattaa olla vinoutunutta. Mikä on aikanaan pannut alulle tämän liikkeen en tiedä, mutta osasyynä lienee terveydenhoidon kaupallisuus sekä yleinen epäluottamus viranomaisiin. Tämän liikkeen piiristä saattaa olla myös lähtöisin epäilyt koskien koronauutisointia. Näytteeksi voi katsoa esim. unz.com sivustolla julkaistuja artikkeleita. Siellä on mm. esitetty teoriaa että virus olisi laboratoriotuote. Artikkeleita ylireagoinnista löytyy runsaasti.

  Koska USA:ssa voimallisesti on korostettu viruksen ”kiinalaisuutta”, Kiina on iskenyt takaisin ja kysynyt milloin ensimmäiset havainnot USA:ssa on tehty. Tätä ei välttämättä edes kyetä selvittämään koska tapauksia ei tutkittu kuten olisi pitänyt.

  Saksalainen virologi Wolfgang Wodarg on nähtävissä YouTubessa missä hän esittää vahvat epäilynsä. Muitakin saksalaisia löytyy. Wodarg on tietääkseni tunnetuin asiantuntija joka kyseenalaistaa viranomaistoiminnan. Jos YLE haluaa käydä taistelua disinformaatiota vastaan pitäisi otsikoida; ”Saksa tuottaa korona-disinformaatiota huipputasolla, ja vaarantaa koko EU:n koronanvastaisen taistelun”. Tällainen otsikko perustuisi ihan todennettavaan tietoon ja olisi lisäksi Suomelle relevantti, koska viimeksi kun tarkistin Suomi on vielä EU:n jäsen eikä Venäjän autonominen osa.

  Eli Saksa EU:ssa ja USA tuottavat disinformaatiota huomattavasti laajemmin ja sitä tekevät ihan alan koulutuksen saaneet. Mutta näitä otsikoita ei tulla näkemään YLE:llä, jolla on vakiovastaus joka ongelmaan, nimeltä Venäjä.

  • Ylen retoriikassa tosiaan voi havaita kaikuja talvisotaa edeltäneeltä ajalta, jolloin kaikki paha tuli idästä jota vastaan piti lähteä ristiretkelle, Pyhään Sotaan.

   On vaikea välttyä ajatukselta, että joidenkin mielissä Venäjä on ikään kuin käänteinen jumalan valtakunta: kaikki näkevä, kaikkialle ehtivä, kaikkeen vaikuttava. Niin suuri on Venäjän vaikutusvalta.

   Venäjään neutraalisti suhtautuvien (so. Venäjällä on suvereenin valtion oikeus hoitaa omia asioitaan miten haluaa kunhan venäläiset ovat tapaan tyytyväisiä) silmissä länsimaissa vallitseva Venäjä-hysteria vaikuttaa jokseenkin ylimitoitetulle ja epätasapainoisen mielen tuotteelle.

   • Onhan ”pahaa” lännessäkin, kuten sinnikäs kamalan sosialismin pesä Venezuela, jota ei millään meinata saada Herran kuriin ja nuhteeseen ja länsi-sertifioidun nukkehallitsijan alaisuuteen. Muistaako joku, että oliko vessapaperi yksi niistä artikkeleista, jota USA:n propagandamedia hehkutti kuljettavan avustuksena Venezuelaan ja jonka Maduron pahat rajavalvojat torppasivat ja torjuivat näin Setä Samulin Venezuelan kansalle avokätisesti tarjoaman hätäavun? Lähtikö vessapaperin hamstraus-meemi liikkeelle näistä uutisoinneista? Koko avustus-kuljetus show olikin tarkoitettu USA:n ja länsimaiden kansoille syötettäväksi käyttäytymiskoodiksi.

 21. Heitä on autettava, meitä on autettava ✊🏼

  Quo vadis, Muutos? 🤷🏽‍♂️🤷🏼‍♀️

  Olemme keskuudestamme valinneet virkakunnan, jonka ydin on muuntunut omahyvämädäksi nyt meitä vähätteleväksi ja riistäväksi.

  Olemme keskuudestamme nostaneet jalustalle mätänevän eliitin, joka halveksien kääntynyt meitä vastaan, mutta vaatii palvontaa, kuuliaisuutta, tottelevaisuutta ja valheisiinsa että muuntototuuksiinsa uskomista.

  Koska alkaa hyvisten vallankumous, I’m in (hengessä ainaskin) 😊👍🏼

 22. Tulenkantajan ja truth_hunterin kommenteissa on nykyisten tapahtumien keskeinen ydin. Kyse on intercontinentaalisesta tapahtumasta, josta on sovittu yhdessä. Kaikki eliittiryhmittymät ovat leikissä mukana. Valeri Pyakin puhuu globaalista suunnittelijasta. Tämän maailmanlaajuisen teatterinäytöksen tarkoitus on johtaa kehitystä tiettyyn suuntaan. Mistä on kysymys ? Valtaeliittien aseman varmistamisesta ainakin. Pitääkö uusi demokratia-ajattelunvapaus-sometrendi, samalla ihmisten uusi tietoisuuden herääminen, kahlita massahysterialla ja massapsykoosilla ? Ranskan ja Hongkongin mielenosoituksista ei enää puhuta. Macronin toimesta Ranskassa sakotetaan kadulla kulkijaa.
  Nytkö bolshevistinen idea saa näin maailmanlaajuisen otteen ihmiskunnasta ?
  Asia, joka tällä hetkellä kiinnnostaa myös, on se, kuinka paljon maahanmuuttajille täysin vapaan Suomen rajan yli virtaa väkeä tänne. Näistä asioistahan ei juuri julkisuudessa toitoteta. Se, että tietyt piirit Amerikasta suunnittelevat eurooppalaista kalifaattia,( sehän toimisi myös Venäjää vastaan) ainakin etenee hyvin nykyisellä soroksenvihreällä valmistelulla. Mutta haluammeko me sitä ?

 23. Koronaviruksesta

  THL

  Ohjeita kansalaisille koronaviruksesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-kansalaisille-koronaviruksesta

  Tällä hetkellä Suomessa varaudutaan laajempaan koronavirusepidemiaan. Epidemia tulee etenemään eri tahdissa eri puolilla maata.

  Tälle sivulle on koottu ohjeita miten voit omalla toiminnallasi hillitä koronaviruksen leviämistä ja lievittää siitä aiheutuvaa huolta sekä miten toimit, jos sairastut tai läheisesi sairastuu.

  Sivun sisältö:

  Suojele itseäsi ja läheisiäsi
  Jos sairastut tai läheisesi sairastuu
  Koronavirus ja riskiryhmät
  Ohjeita raskaana oleville
  Koronavirus ja lapset
  Ohjeita matkailijoille
  Koronavirus voi aiheuttaa myös huolta
  Suojele itseäsi ja läheisiäsi
  Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä. Vältä siis ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin.

  Omaa ja läheistensä tartuntariskiä voi myös alentaa huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.

  Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti, ainakin 20 sekunnin ajan.
  Käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi.
  Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
  Ohjeita: Käsienpesu ja yskiminen
  Jos kaikesta huolimatta sairastut, jää kotiin lepäämään.

  Jos sairastut tai läheisesi sairastuu
  Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

  Jos epäilet koronavirusta, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa.

  Suurin osa sairastuneista saa vain lievän taudin. Lääkärin tekemää taudinmääritystä ei aina tarvita, sillä lievä tauti paranee kotihoidossa viikossa tai parissa.

  Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Vältä sosiaalisia kontakteja. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä.

  Koronavirustaudin kotihoito-ohjeissa on toimintaohjeita, jos olet itse sairaana tai hoidat sairastunutta läheistäsi. Annamme myös vinkkejä tartuntariskin pienentämiseen sekä kodin puhtaanapitoon.
  Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon

  Soita terveyskeskukseen, jos sinulle tai läheisellesi tulee vakavia oireita kuten hengenahdistusta ja yleistila heikkenee.

  Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin. Jos kuulut riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseen, jos

  sinulle nousee äkillinen kuume (yli 38 astetta tai yli) ja
  tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää.
  Ota aina ensimmäiseksi yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan. Vakavien oireiden ilmaantuessa soita heti omaan terveyskeskukseen tai päivystykseen. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.
  Koronavirustauti: Milloin on hakeuduttava hoitoon

  Lue lisää koronavirus COVID-19-taudista

  Koronaviruksen oireet, sisältö löytyy tekstistä.

  Koronavirus ja riskiryhmät
  Tehokkailla torjuntatoimilla ja jatkotartuntojen ehkäisyllä voidaan vähentää etenkin iäkkäiden ja perussairauksista kärsivien sairastumista. Perussairauksia ovat esimerkiksi diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti.
  Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

  Valtioneuvosto on 16.3.2020 velvoittanut yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Ulkoilla saa, kunhan välttää sosiaalisia kontakteja, ja kaupassa saa käydä jos sen pystyy hoitamaan niin ettei joudu asioimaan tungoksessa. On aina parempi, jos joku muu voi hoitaa kaupassakäynnin – nyt on naapuriavun ja yhteisöllisyyden paikka.

  Vierailuja iäkkäiden (ja myös perussairauksista kärsivien) luona on syytä välttää ja hoitaa yhteydenpito muulla tavoin, esimerkiksi puhelimitse. Ostokset ym. voi jättää ovelle menemättä sisään. Jos vierailu iäkkään luona on välttämätöntä, noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

  Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä on kielletty, samoin kuin vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksikössä ja sairaaloissa (tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta).

  Yhteydenpito läheisiin on kuitenkin tärkeää, koska poikkeuksellinen tilanne voi aiheuttaa huolta. Soita siis, kysy voinnista ja vaihda kuulumisia.

  Alempana tällä sivulla on linkki ohjeisiin, joilla koronaviruksen aiheuttamaa omaa tai läheisten huolta voi lievittää.

  Hallitus totesi Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi (Valtioneuvosto 16.3.2020)

  Ohjeita raskaana oleville
  Sairastuneiden joukossa on toistaiseksi ollut vähän raskaana olevia naisia. Tähänastisen kokemuksen perusteella näyttää siltä, että raskaana olevien riski saada vakava koronavirustauti ei ole suurempi kuin muilla samanikäisillä naisilla.

  Vastauksia koronavirustaudin mahdollisista vaikutuksista raskauteen, sikiöön tai vastasyntyneeseen on koottu Usein kysyttyjä kysymyksiä -sivuille.

  Koronavirus ja lapset
  Nykytiedon mukaan lapset eivät sairastu aikuisia helpommin COVID-19-koronavirusinfektioon. Suurin osa tapauksista on raportoitu aikuisilla ja myös aiemmissa koronavirusepidemioissa (SARS, MERS) lasten infektiot olivat harvinaisia.

  Lasta voi suojata infektiolta samalla tavoin kuin aikuisiakin.

  Katso myös lapsiin liittyvät vastaukset Usein kysyttyjä kysymyksiä -sivuilla.

  Ohjeita matkailijoille
  Tällä hetkellä ulkomaille ei pidä matkustaa.

  Valmiuslain mukaisten poikkeusolojen vuoksi valtioneuvosto on tehnyt päätöksen liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. klo 00 alkaen.

  Suomen kansalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt voivat kuitenkin palata Suomeen, ja ulkomaiset matkailijat saavat poistua maasta. Tavaraliikenne ja välttämätön työmatkaliikenne turvataan, jotta yhteiskunta ei pysähdy.

  Katso ajantasaiset tiedot matkustamisesta ulkoministeriön sivuilta

  Koronavirus voi aiheuttaa myös huolta
  On normaalia, että koronaviruksen leviäminen herättää huolta sekä aikuisissa että lapsissa. Olemme koonneet ohjeita, joilla omaa ja läheisten pelkoa ja huolta voi lievittää. Ne pohjautuvat Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjeisiin.
  Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta – Näin pidät itsestäsi ja läheisistäsi huolta

  Myös Suomen Unicef ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto ovat koonneet sivuilleen vinkkejä, miten koronaviruksesta kannattaa puhua lasten kanssa.

  Miten puhua lapsen kanssa koronaviruksesta? 8 vinkkiä (Suomen Unicef)

  Lapset puhuvat koronasta, mitä aikuinen voi tehdä? (Mannerheimin Lastensuojeluliitto)

 24. THL
  Usein kysyttyä koronaviruksesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19
  Päivitetty 20.3.[2020]

  Tälle sivulle on koottu kysymyiä ja vastauksia uudesta koronaviruksesta. Seuraamme tilannetta ja päivitämme vastauksia tarpeen mukaan.

  Kysymykset on ryhmitelty seuraavasti:
  Koronavirus ja koronavirustauti
  Raskaus
  Lapset
  Matkailu
  Lääkkeet ja rokotteet
  Karanteeni, eristys ja karanteenia vastaavat olosuhteet
  THL:n rooli
  Muut kysymykset

  Koronavirus ja koronavirustauti
  Mitkä ovat koronavirustaudin riskiryhmät?
  Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.

  Lisäksi vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat erityisesti iäkkäillä lisätä sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä, esimerkiksi:

  Vaikea-asteinen sydänsairaus
  Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
  Diabetes, johon liittyy elinvaurioita
  Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
  Vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva leukemia tai lymfooma (ei ylläpitohoito)
  Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito)
  Hoitava lääkäri arvioi tarvittaessa, onko henkilön perussairaus niin vaikea, että hänellä on riski saada vakava koronavirusinfektio. Lääkäri ottaa myös kantaa siihen, pitäisikö lääkitystä muuttaa.

  Muita tekijöitä, jotka yleisesti ottaen heikentävät keuhkojen toimintaa ja saattavat lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle, ovat sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40) sekä päivittäinen tupakointi.

  Vaikean koronavirustaudin riski lapsilla ja nuorilla
  Vaikea koronavirustauti on äärimmäisen harvinainen lapsilla. Vaikean koronavirustaudin riski ei ole lisääntynyt terveillä tai niillä lapsilla ja nuorilla, joiden perussairaus, esimerkiksi astma tai diabetes, on hoitotasapainossa.

  Sairastumisriski ei ole yleensä kohonnut myöskään lapsilla, jotka sairastavat vaikeaa perussairautta tai tarvitsevat puolustuskykyä lamaavaa eli immunosuppressiivista lääkitystä. Sen sijaan lääkityksen lopettaminen voi olla vaarallista.

  Jos tällaista lääkitystä tarvitseva lapsi tai nuori saa koronavirusinfektioon sopivia oireita, huoltajan tulee ottaa herkästi yhteyttä siihen erikoissairaanhoidon yksikköön, jossa lapsi tai nuori on perussairautensa vuoksi seurannassa.

  Miten uudelta koronavirukselta voi suojautua?
  Uudelta koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta. Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

  Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

  Tarkempia ohjeita
  Ohjeita: käsienpesu ja yskiminen
  Miten koronavirusta ehkäistään? (koronavirus COVID-19)
  Toimenpideohje työntekijöille uuden koronaviruksen tartunnan ehkäisyyn (Työterveyslaitos)
  Onko suu-nenäsuojuksesta hyötyä tartunnalta suojautumisessa?
  Suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan

  terveydenhuollon ammattilaisille
  koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden lähikontakteille, esimerkiksi samassa taloudessa asuville.
  Suojuksen käyttöä voidaan suositella oireisille henkilöille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla ja saattavat tartuttaa muita henkilöitä.

  Muut henkilöt, kuten matkailijat tai asiakaspalvelutyötä tekevät henkilöt, eivät todennäköisesti hyödy suu-nenäsuojuksen käytöstä. Ei ole näyttöä siitä, että suu-nenäsuojuksen laaja käyttö estäisi tartuntoja väestössä.

  Vaikka suojus estää suun ja nenän koskettelun ja suojaa pisaroilta, siitä on hyötyä vain, jos sitä käyttää oikein. Suojus on vaihdettava usein ja hävitettävä turvallisesti. Tämän vuoksi onkin parasta huolehtia ensisijassa hyvästä käsihygieniasta.

  Tarvitsetko suu-nenäsuojusta tai hengityksensuojainta? (Työterveyslaitos)

  Kuinka moni koronavirustaudin saanut parantuu?
  Valtaosa tartunnan saaneista parantuu. Myös sairaalassa hoidetuista potilaista suurin osa toipuu taudista.

  Minulla on flunssan oireita, joiden aiheuttajaa ei tiedetä. Kauanko minun pitää olla pois töistä tai välttää sosiaalista kanssakäymistä?
  Jos sinulla on lieviä flunssan oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua ja kuumetta, sinun pitää pysyä kotona, kunnes olet ollut oireettomana vähintään vuorokauden.

  Jos työskentelet terveydenhuollossa tai vanhustenhuollossa, sinun pitää olla kotona, kunnes oireiden päättymisestä on 48 tuntia.

  Voiko virus tarttua oireettomasta henkilöstä?
  Uusimpien tutkimusten mukaan on mahdollista että tartunnan saanut henkilö voi levittää virusta eteenpäin jo ennen oireiden alkamista. Tartuttavimmillaan sairastunut on silloin, kun hänellä on eniten oireita. WHO:n mukaan nykytiedolla valtaosan tartunnoista aiheuttavat oireiset henkilöt.

  Tarttuuko uusi koronavirus pinnoilta?
  Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa.

  Vaikka hyvin herkin laboratoriomenetelmin koronavirusta löytyisi pinnoilta, tämä ei tarkoita, että virus tarttuisi tehokkaasti pintojen välityksellä. Tavanomaiset siivousaineet tehoavat hyvin koronavirukseenkin.

  Pintojen kautta tarttumisen riski on olennainen lähinnä sairaalassa, missä on paljon sairaita ja oireilevia potilaita. Kotioloissa pätevät samat ohjeet kuin muidenkin tautien kohdalla: siivotaan jälkiä aktiivisesti ja vältetään esimerkiksi samojen pyyhkeiden käyttämistä.

  Mistä tiedän, onko minulla juuri koronaviruksen aiheuttama hengitystietulehdus?
  Oireiden perusteella et voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. Jos epäilet koronavirusta, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa.

  Keitä testataan viruksen varalta?
  Kun epäillään tartuntaa, näytteitä otetaan ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita ja terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta.

  Lieväoireisilta ja matkoilta palaavilta näytteitä otetaan edelleen lääkärin harkinnan mukaan. Oireettomia ei testata.

  Raskaus
  Onko raskaana olevalla naisella muuta väestöä suurempi riski saada vakava COVID-infektio?
  Sairastuneiden joukossa on toistaiseksi ollut vähän raskaana olevia naisia. Tähänastisen kokemuksen perusteella näyttää siltä, että raskaana olevien riski saada vakava koronavirustauti ei ole suurempi kuin muilla samanikäisillä naisilla.

  Lisääkö COVID-19-infektio raskaushäiriöiden riskiä?
  COVID-19-infektion mahdollisista vaikutuksista raskauteen on vielä vähän tietoa. Myös tutkimusaineistot ovat olleet hyvin pieniä.

  Julkaistuissa raporteissa COVID-19-infektion sairastaminen loppuraskauden aikana ei ole johtanut vakaviin seurauksiin. Aiemmin muiden koronavirusten (SARS ja MERS) aiheuttamissa raskaudenaikaisissa hengitystieinfektioissa on todettu muun muassa keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä, mutta ei kehityshäiriöitä.

  Voiko raskaana oleva nainen tartuttaa COVID-19-infektion sikiöön tai vastasyntyneeseen?
  Uusi koronavirus, COVID-19 tarttuu pisara- ja kosketustartuntana. Koronavirus ei tiettävästi ole tarttunut veriteitse äidistä syntymättömään lapseen. Myöskään muiden koronavirusten (SARS ja MERS) ei ole kuvattu tarttuneen veriteitse äidistä syntymättömään lapseen.

  Lapset
  Sairastuvatko lapset aikuisia helpommin COVID-19-koronavirusinfektioon?
  Nykytiedon mukaan eivät sairastu. Suurin osa tapauksista on raportoitu aikuisilla, joskin myös lasten COVID-19-tapauksia on kuvattu. Aiemmissa koronavirusepidemioissa (SARS, MERS) lasten infektiot olivat harvinaisia.

  Eroaako lasten COVID-19-koronavirusinfektio jotenkin aikuisten infektiosta?
  Lasten COVID-19-koronavirusinfektioista on toistaiseksi vähän tietoa. Kiinalaiset ovat kuvanneet COVID-19-infektioon sairastuneilla lapsilla flunssan kaltaisia oireita, kuten nuhaa, yskää ja kuumetta; joillakin oli myös vatsaoireita.

  Laboratoriossa varmistetut koronavirusinfektiot ovat tähän mennessä julkaistun tiedon mukaan olleet lapsilla lähes poikkeuksetta lieviä. Perussairaudet voivat altistaa lapsia – kuten aikuisiakin – vaikeammalle taudille, mutta tästä on toistaiseksi kertynyt vähän tietoa. Valtaosa vakavista tapauksista on todettu iäkkäillä. Heistä isolla osalla on myös ollut muita sairauksia taustalla.

  Miten lasta voi suojata koronavirusinfektiolta?
  Lasta voi suojata infektiolta samalla tavoin kuin aikuisiakin. Hyvä käsi-ja yskimishygienia on tärkeää. Kontaktia sairastuneisiin kannattaa välttää.

  Voiko lapsi mennä päiväkotiin, jos hänellä on nuha?
  Lapsilla on todettu vain vähän koronavirusinfektioita, ja nekin ovat lähes aina olleet lieviä. Muiden virusten aiheuttamia flunssan oireita lapsilla sen sijaan on usein, eivätkä ne estä päivähoitoon menoa. Lapsi voi myös nykytilanteessa mennä päivähoitoon, vaikka hänellä olisi lieviä hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa ja yskää.

  Matkailu
  Olen palaamassa ulkomailta Suomeen. Miten minun pitää toimia?
  Kaikkien ulkomailta tulevien, Suomeen palaavien suomalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien henkilöiden on vältettävä liikkumista kodin ulkopuolella. Heidän tulee mahdollisuuksien mukaan pysyä erillään muista ihmisistä eli pysyä karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan.

  Kun palaat ulkomailta Suomeen, sovi 14 vuorokauden poissaolosta työ- opiskelu tai päivähoitopaikan kanssa.

  Lähikontaktien välttäminen tarkoittaa myös, että vältät kättelyä ja pidät 1-2 metrin etäisyyden toisiin ihmisiin.

  On tärkeä huolehtia tehostetusta käsi- ja yskimishygieniasta. Tehostettu käsihygienia tarkoittaa, että peset käsiäsi huolellisesti ja usein.
  Lue ohjeet hyvää käsi- ja yskimishygieniaan

  Onko matkustamista rajoitettu tilanteen takia?
  Hallitus on linjannut, että Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen.

  Ulkoministeriö ei enää muuta yksittäisten matkustustiedotteiden turvallisuustasoa koronavirusriskin vuoksi.
  Koronavirustilanne ja UM:n matkustustiedotteet

  Koronavirus: tietoa matkustajien kuluttajansuojasta (Kilpailu- ja kuluttajavirasto)

  Lääkkeet ja rokotteet
  Miten verenpaineen hoidossa käytettävät ACE:n estäjät ja AT-reseptorin salpaajat vaikututtavat koronavirukseen?
  ACE:n ja AT-estäjiä käytetään sydämen vajaatoiminnan ja korkean verenpaineen hoidossa. Tieteellisissä julkaisuissa on esitetty, että ACE-estäjien ja AT-reseptorin salpaajien käyttö voisi suojata koronavirustartunnalta. On myös esitetty, että nämä lääkkeet voisivat altistaa koronavirustaudin vakaville muodoille. Pitävää näyttöä näille olettamuksille ei ole.

  ACE:n estäjät ja AT-reseptorin salpaajat ovat tärkeitä lääkkeitä. Niiden käytön aloittamisen ja lopettamisen pitää perustua lääkärin tarkkaan harkintaan, jossa arvioidaan henkilön kokonaistilanne. Lääkityksiä ei pidä itse lopettaa ilman lääkärin ohjeistusta.

  Verenpainelääkkeet ja koronavirus (Sydänliitto)
  Mitä sydänpotilaan on hyvä tietää koronaviruksesta (Sydänliitto)
  Voivatko tulehduskipulääkkeet pahentaa koronavirusinfektiota?
  Ranskan terveysviranomaiset suosittelevat, että tulehduskipulääkkeitä ei käytetä virusinfektioiden hoitoon, koska ne saattavat pahentaa koronavirustaudin oireita. Tulehduskipulääkkeiden sijaan terveysviranomaiset suosittelevat parasetamolia. Suositus perustuu Ranskan sisäiseen selvitykseen, joka tehtiin ennen nykyistä koronavirusepidemiaa. Ei kuitenkaan ole vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että tulehduskipulääkkeet pahentaisivat koronavirusinfektiota.

  Suomen Käypä Hoito -suosituksen mukaan sekä tulehduskipulääkkeitä että parasetamolia voidaan käyttää virusinfektioiden hoidossa. Suomessa myytäviä tulehduskipulääkkeitä ovat muun muassa ibuprofeeni, ketoprofeeni, naprokseeni ja diklofenaakki. Tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella ei ole syytä poiketa Käypä Hoito -suosituksesta.

  Kaikilla lääkkeillä, myös itsehoitolääkkeillä, on haittavaikutuksia. Lääkkeitä tulee käyttää ohjeiden mukaan ja vain tarvittaessa. Lääkeviranomaiset seuraavat tilannetta ja antavat tarvittaessa uusia suosituksia joista tiedotetaan julkisesti.

  Tulehduskipulääkkeiden käyttö COVID-19 -infektiossa (Fimean tiedote 18.3.)
  Itselääkitys (www.kaypahoito.fi)
  Onko uuteen koronavirukseen rokotetta?
  Uuteen koronavirukseen ei toistaiseksi ole olemassa ennaltaehkäisevää rokotetta. Rokotteita on kehitteillä, mutta ne eivät ehdi taltuttamaan nyt käynnissä olevaa epidemiaa. Tämä johtuu siitä, että rokotteiden kehitys on monivaiheinen ja hidas prosessi.

  Ensin on selvitettävä viruksen rakenne ja erityisesti ne rakenneosat, joita tarvitaan suojan muodostumiseen. Näitä selvitetään laboratoriotutkimuksilla ja eläinkokeilla. Seuraavaksi rokotteen teho ja turvallisuus testataan ihmisillä kolmessa eri vaiheessa, jotka saattavat kestää kuukausia tai vuosia.

  Kiiretilanteessa voidaan ohittaa vaihe, jossa testataan rokotteen tehoa laajoissa ihmisjoukoissa. Tällöin rokotteen suojatehoa ennustamaan käytetään rokotteen immunogeenisuutta eli kykyä tuottaa vasta-aineita. Vaihtoehtoisesti voidaan tehdä altistuskokeita sillä viruksella tai bakteerilla, joita vastaan suojaa halutaan muodostaa.

  Jotta rokotetta voidaan antaa laajoille ihmisjoukoille, sillä pitää olla myös lääkeviranomaisten antama myyntilupa. Ennen kuin rokote saadaan käyttöön, se on siis käynyt läpi vuosien tutkimus- ja kehitystyön.

  Tällä hetkellä koronavirusrokotteita kehitetään vauhdilla uusimpia tekniikoita käyttäen. Vielä on liian aikaista ennustaa, milloin rokotteita saadaan laajaan käyttöön.

  Maailman terveysjärjestö WHO koordinoi uuden koronaviruksen rokote- ja lääkekehitystä ja ylläpitää kehitystyön tilannekatsausta.

  Lisätietoa (englanniksi):

  Novel Coronavirus Research & Development (WHO)
  WHO R & D Blueprint Novel Coronavirus. Vaccine Prioritization for Clinical Trials (WHO)
  Karanteeni, eristys ja karanteenia vastaavat olosuhteet
  Miksi henkilöitä voidaan joutua määräämään eristykseen tai karanteeniin taudin vuoksi?
  Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

  Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

  Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen tai karanteeniin henkilön, joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin tai tartuntatautiin, jota perustellusti epäillään yleisvaaralliseksi.

  Lisätetoa tartuntatautipäivärahasta (Kansaneläkelaitos)

  Miksi henkilön lähipiiriä ei aseteta karanteeniin?
  Lähipiiri ei ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen, toisin kuin karanteeniin asetettu. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava.

  Tartunnan saamisesta siihen, että potilas voi tartuttaa muita, on viivettä. Tämä takia altistuneen, mutta oireettoman henkilön omaisten ei kannata rajoittaa elämäänsä. Jos altistunut alkaa oireilla, tutkitaan, onko kyse koronaviruksesta. Tutkimustulosten perusteella karanteenia laajennetaan tarpeen mukaan lähiomaisiin. Tätä ennen lähiomaiset eivät tartuta muita.

  Testataanko karanteeniin asetetut henkilöt?
  Testataan, jos heille tulee oireita. Oireettomien henkilöiden testaaminen ei anna luotettavia tuloksia tartunnasta.

  Saako karanteenissa oleva henkilö käydä ulkona tai mennä kauppaan?
  Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

  Voiko karanteenin aina toteuttaa kotona?
  Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 70-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä. Tämä johtuu siitä, että karanteenissa oleva voi sairastua ja tartuttaa tautia eteenpäin ennen kuin ehtii hakeutua hoitoon. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla ikääntyneille ja perussairaille vakava.

  Mitä karanteenia vastaavissa olosuhteissa saa tehdä?
  Valtioneuvosto on kehottanut yli 70-vuotiaita henkilöitä ja ulkomailta Suomeen palaavia matkustajia pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

  Karanteenia vastaavissa olosuhteissa pitää välttää lähikontakteja muiden ihmisten kanssa. Samoin on vältettävä liikkumista kodin ulkopuolella.

  Jos on välttämätöntä käydä kaupassa, apteekissa tai muilla asioilla, tämä pitäisi tehdä silloin kun muita ihmisiä on vähän liikkeellä. Etäisyyttä toisiin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran.
  Lue, miten voit ehkäistä uutta koronavirusta (Koronavirus COVID-19)

  THL:n rooli
  Miten THL arvioi koronavirusinfektioon liittyviä terveysriskejä?
  THL tekee riskinarvion päivittäin. Erikseen arvioidaan, millainen on yksittäisen ihmisen riski saada koronavirustartunta.

  THL käyttää riskinarvioinnissa Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Euroopan tautikeskuksen ECDC:n tietoja.

  Miten koronavirusinfektioita seurataan?
  Koronavirustartuntojen määrää seurataan Suomessa terveydenhuollossa otettujen koronavirusnäytteiden avulla. Lisäksi seurannassa hyödynnetään influenssaseurantaa varten otettuja näytteitä.

  THL tutkii sovituista terveyskeskuksista, ja yksityisiltä lääkäriasemilta sekä sairaaloiden tehohoitoyksiköistä kerättyjä hengitystienäytteitä osana influenssan seurantaa. Influenssaseurantaa varten otetuista näytteistä on tutkittu myös koronavirusta viikosta 51/2019 lähtien.

  Kaikkia lieväoireisia ei kuitenkaan testata, joten kaikki COVID-19 -tapaukset eivät näy seurantaluvuissa.

  Mitä THL tekee uuden koronaviruksen torjumiseksi?
  THL:n rooli tartuntatautien torjunnassa on määritelty tartuntatautilaissa. THL

  tukee asiantuntemuksellaan sosiaali- ja terveysministeriötä ja aluehallintovirastoja
  ylläpitää kansainvälistä tilannekuvaa koronaviruksesta ja arvioi koronavirukseen liittyviä terveysriskejä
  ohjaa ja tukee koronaviruksen torjuntatyötä kunnissa, sairaanhoitopiirien kuntayhtymissä ja sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköissä. THL esimerkiksi laatii toimintaohjeita terveydenhuollon toimijoille
  kehittää ja koordinoi koronaviruksen laboratoriodiagnostiikkaa
  antaa väestölle etenkin matkailuun liittyviä ohjeita tartunnan välttämiseksi ja leviämisen ehkäisemiseksi
  laatii arvioita siitä, mihin suuntiin koronavirustilanne voi kehittyä ja suunnittelee niihin varautumista.
  Tartuntatautien torjunnan yleinen suunnittelu, ohjaus ja valvonta kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle.
  Varautuminen koronavirukseen (Sosiaali ja terveysministeriö)

  Suomessa on käytössä monisektoraalinen varautumisen malli, jossa jokainen sektori vastaa omasta varautumisestaan. Toimintaa koordinoi valtionneuvosto.
  Tartuntatautien torjunta – viranomaisten vastuut

  Muut kysymykset
  Miten vanhuspalvelujen järjestäjät ovat varautuneet koronavirukseen?
  Tartuntatautilaki velvoittaa pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköitä huolehtimaan tartuntojen torjunnasta. Potilaat, asiakkaat ja henkilökunta pitää suojata tarkoituksenmukaisesti tartunnoilta.

  Koronavirusinfektion ehkäisemiseksi henkilökunnalle ja asiakkaille korostetaan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Vierailut vanhusten asumispalveluyksiköihin on hallituksen linjauksen mukaan kielletty.

  Jos toimintayksikön asiakkaalla tai työntekijällä epäillään koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa infektiota, toimitaan alueellisten ja THL:n toimenpideohjeiden mukaan.

  Miten yleisötapahtumien tulisi huomioida uusi koronavirus?
  Hallitus on linjannut, että julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Hallitus myös suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

  Uusi koronavirus on luokiteltu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Mitä tästä seuraa?
  Tartuntatauti on yleisvaarallinen, jos

  se tarttuu helposti
  se on vaarallinen
  sen leviäminen voidaan estää toimin, jotka kohdistetaan sairastuneeseen, taudinaiheuttajalle altistuneeseen tai tällaiseksi perustellusti epäiltyyn henkilöön.
  Yleisvaaralliseen tartuntatautiin sairastunut voidaan eristää tartuntavaaran torjumiseksi. Tartunnan mahdollisesti saanut henkilö voidaan myös tarvittaessa määrätä karanteeniin.

  Jotta tartuntatauti ei leviäisi, tartunnan saanutta voidaan hoitaa tarvittaessa myös vastoin hänen tahtoaan.

 25. THL
  Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 (THL) https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

  Tilannekatsaus koronaviruksesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta

  Päivitetty pe 20.3.[2020] klo 14:45.

  Kiinassa käynnistyi alkuvuonna [2020] uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia.
  Tähän mennessä tapauksia on todettu yhteensä noin 210.000 maailmanlaajuisesti. Yhteensä 168 maata on raportoinut tartunnoista.
  COVID-19 –epidemioita on puhjennut laajalti ympäri maailmaa, ja tilanne on muuttunut nopeasti myös Euroopassa.
  THL seuraa ja arvioi tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

  Katso myös:

  Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19
  Tietoa taudista: Koronavirus COVID-19

  Suomen tilanne

  Suomessa on todettu matkailijoiden mukana tulleita COVID-19-tartuntoja ja niiden jatkotartuntoja. Toistaiseksi raportoituja tartuntoja joiden alkuperästä ei ole vielä selvyyttä, on edelleen vain vähän. Suurin osa Suomessa todetuista COVID-19-tapauksista on ollut lieviä. Osa tartunnan saaneista on tarvinnut myös sairaalahoitoa.
  THL ei tässä vaiheessa anna potilaiden terveydentilasta tarkempia tietoja.
  Suomen sairaaloissa on hyvä valmius tutkia ja hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa.
  Suomessa varaudutaan laajempaan epidemiaan. Epidemia tulee todennäköisesti etenemään eri tahdissa eri puolilla maata. Niillä alueilla, missä on merkkejä epidemian leviämisestä, tulisi keskittyä riskiryhmien, eli iäkkäiden ja perussairaiden suojelemiseen.
  Hallitus on todennut yhdessä tasavallan presidentin kanssa, että Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.
  Hallituksen linjaamat toimenpiteet saatetaan voimaan valmiuslain, tartuntatautilain sekä muun lainsäädännön mukaisesti. Linjausten vuoksi muun muassa kouluja, oppilaitoksia ja yliopistot suljetaan, julkisia kokoontumisia, liikkumista ja vierailuja terveydenhuollon yksiköihin rajoitetaan, ja sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia lisätään. Suomi on palauttanut rajatarkastukset kaikille rajoilleen ja rajaliikennettä rajoitetaan 19.3. alkaen.
  Linjaukset ovat voimassa 13.4.2020 asti.

  Hallituksen linjaamat toimet.

  Suomessa todetut tartunnat

  Suomessa on todettu 20.3. mennessä noin 450 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa tautitapausta. Luku perustuu laboratoriovarmistettuihin lukuihin, jotka THL on kerännyt manuaalisesti suoraan sairaanhoitopiireiltä.

  Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 20.3. mennessä yhteensä 409 tautitapausta.
  Raportoiduista tapauksista on 61 % miehiä ja 39 % naisia.

  Aluejakauma tartuntatapauksista

  Kartassa esitetään vahvistettujen, tartuntatautirekisterissä ilmoitettujen COVID-19-tautitapausten määrät sairaanhoitopiireittäin. Alueen pohjaväri kertoo onko alueella havaittu tautitapauksia ja alueen päällä olevan ympyrän koko kertoo havaittujen tautitapausten kokonaismäärästä.

  Tartuntatapausten kokonaismäärä tartuntatautirekisterissä

  Kuvaajassa esitetään kaikki tartuntatautirekisteriin ilmoitetut laboratoriovahvistetut COVID-19-tautitapaukset.

  Tartuntatapausten määrä ikäryhmittäin

  Kuvaajassa esitetään kaikkien tartuntatautirekisterissä ilmoitettujen laboratoriovahvistettujen COVID-19-tautitapausten jakautuminen eri ikäryhmiin.

  Tartuntojen ja näytemäärien raportoinnista
  19.3.2020 alkaen kuvaajien tiedot on kerätty sähköisesti tartuntatautirekisteriin ilmoitetuista, laboratoriossa varmistetuista koronavirustapauksista.
  Ilmoittamisessa ja lukujen raportoinnissa on alkuvaiheessa viiveitä sekä alueellista vaihtelua.
  Kuvaajan tapaukset on ilmoitettu näytteenottopäivämäärän mukaan.
  Jatkossa tällä sivulla esitetyt tapausmäärät ja kuvaajat perustuvat ainoastaan tartuntatautirekisterin kautta saataviin tietoihin.
  COVID-19-tartuntojen todellinen määrä Suomessa on todennäköisesti ilmoitettua korkeampi.
  Sairaanhoitopiirit ja THL työskentelevät yhdessä jotta tartuntatautirekisterin raportointi saadaan ajantasaiseksi mahdollisimman pian.

  Näytteenotto Suomessa
  Suomessa on tutkittu 20.3. mennessä noin 6 500 näytteenottokriteerit täyttävän potilaan näytteet.

  Uusimmat, tartuntamääriä kuvaavat luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia aiempiin lukuihin nähden. Sairaanhoitopiirit testaavat koronavirusta omista lähtökohdistaan, noudattaen THL:n ohjeita.
  Tartuntaa epäiltäessä näytteitä otetaan ensisijaisesti potilailta joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita ja terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta. Lieväoireisilta ja matkoilta palaavilta näytteitä otetaan edelleen lääkärin harkinnan mukaan. Oireettomia ei testata.
  COVID-19-testaus kohdennetaan tällä hetkellä niihin potilaisiin ja ihmisryhmiin, joiden tilanteen seurannan tai työnteon kannalta tieto on tärkeää. Lieväoireisen taudin voi sairastaa kotona.

  THL testaa myös influenssan laboratoriopohjaiseen otosseurantaan kerättyjä näytteitä koronaviruksen osalta. Tähän mennessä näytteitä on testattu yli 220, ja ne ovat osoittautuneet negatiiviseksi.

  Myös muut Pohjoismaat ja muun muassa Alankomaat ja Iso-Britannia ovat siirtyneet samankaltaiseen näytteenottostrategiaan.

  Euroopan tilanne

  Euroopassa COVID-19-epidemia on laajamittaisesti käynnissä Italiassa, Espanjassa, Ranskassa, Saksassa ja Sveitsissä ja monissa muissa Euroopan maissa.
  Euroopassa on todettu yhteensä yli 100 000 tapausta.
  Suuri osa Euroopan tapauksista on todettu Italiassa, yli 41 000 Italian terveydenhuoltojärjestelmä on vakavasti ylikuormittunut.
  Monet Euroopan maat ovat sulkeneet rajojaan epidemian estämiseksi tai hidastamiseksi.

  Myös Pohjoismaissa on raportoitu paljon tartuntoja, yhteensä yli 4800 tapausta. Etenkin Pohjoismaiden tilannetta seurataan ja arvioidaan tiiviisti.

  Yhteenveto Euroopassa todetuista tapauksista ECDC:n sivuilla.

  Tapausmäärät Euroopan maissa (WHO)

  Epidemiatilanne muualla maailmalla

  Muualla maailmalla epidemia jatkuu ja tapausmäärät ovat kasvussa monissa maissa, muun muassa Yhdysvalloissa.

  Kiinassa epidemia vaikuttaa laantuneen. Kiina on raportoinut yli 82 000 koronavirustapausta.

  Tähän mennessä tautiin on kuollut maailmanlaajuisesti lähes 8 800 ihmistä, joista yli 3 200 Kiinassa. Valtaosa tartunnan saaneista on parantunut.

  Tapausmäärät eri maissa (WHO)

  Kansainvälinen riskinarvio

  Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020.
  ECDC ja WHO päivittävät säännöllisesti tilannearviota. THL seuraa kansainvälistä tilannetta, kehittää ohjeistusta terveydenhuollolle ja laboratorioille, arvioi koronavirukseen liittyviä terveysriskejä sekä laatii arvioita siitä, mihin suuntiin koronavirustilanne voi kehittyä.
  COVID-19 (ECDC)
  Coronavirus disease (COVID-19) outbreak (WHO)
  Ohjeita matkailijoille
  Koronaviruspandemian aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista ulkomaille toistaiseksi.
  Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti kun mahdollista.
  Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.
  Ulkoministeriön tiedote 17.3.2020.
  Mediatiedustelut
  Saamme tällä hetkellä erittäin paljon haastattelupyyntöjä koronaviruksesta.

  Toivomme kaikkia haastattelupyyntöjä joko sähköpostitse osoitteeseen info(at)thl.fi tai puhelimitse 029 524 6161. Puhelinnumero palvelee arkisin klo 9-16. Klo 16:n jälkeen pyynnöt voi laittaa sähköpostitse.

 26. VN
  Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta (Valtioneuvosto) https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta

  Koronaviruksesta on kattavasti tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilla.

  Valtioneuvoston verkkosivustolle on koottu hallituksen linjaukset ja tiedotustilaisuudet, ministeriöiden tuottamaa sisältöä koronaviruksen vaikutuksista eri hallinnonaloilla, ministeriöiden koronavirusaiheiset ajankohtaisaineistot sekä usein kysytyt kysymykset.

  Puhelinpalvelussa 0295 535 535 ja chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

  THL: Ajankohtaista koronaviruksesta
  #
  Valmiuslain käyttöönottoasetukset eduskunnalle https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/valmiuslain-kayttoonottoasetus-eduskunnalle
  Valtioneuvoston viestintäosasto 17.3.2020 16.36
  TIEDOTE 143/2020
  Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus linjasi 16. maaliskuuta lisätoimenpiteistä, joiden tarkoituksena on hidastaa koronavirustartuntojen leviämistä sekä suojella riskiryhmiä. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallituksen linjaamat toimenpiteet saatetaan voimaan valmiuslain, tartuntatautilain sekä muun lainsäädännön mukaisesti.

  Valmiuslain osalta valtioneuvosto antoi tänään 17. maaliskuuta kaksi käyttöönottoasetusta eduskunnalle. Asetuksissa yksilöidään ne tietyt valmiuslain säännökset, jotka nyt otetaan käyttöön.

  Valtioneuvoston eduskunnalle antamat käyttöönottoasetukset
  Valtioneuvoston asetus valmiuslain 86, 88, 93-95 ja 109 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta. Valmiuslain 86 §:ssä säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden toiminnasta, 88 §:ssä sosiaali- ja terveyspalvelusta sekä terveydensuojelusta, 93 §:ssä palvelusuhteen ehdoista poikkeamisesta, 94 §:ssä irtisanomisoikeuden rajoittamisesta, 95 §:ssä työvelvollisista sekä 109 §:ssä opetuksen ja koulutuksen järjestämisestä tai keskeyttämisestä. Asetusta on tarkoitus soveltaa 18.3.2020 alkaen. Asetus on voimassa 13.4.2020 asti.
  Valtioneuvoston asetus valmiuslain 87 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta välittömästi. Valmiuslain 87 §:n mukaisesti terveydenhuollossa käytettävien lääkkeiden, tavaroiden ja palvelujen myyntiä voidaan rajoittaa koko valtakunnan alueella. Asetus tulee voimaan välittömästi ja on voimassa 13.4.2020 asti.
  Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys. Valtioneuvosto teki eilen 16.3. päätöksen siitä, että maassa vallitsevat poikkeusolot.

  Lisätietoja: alivaltiosihteeri Timo Lankinen, p. 0295 160 300, valtioneuvoston kanslia

  Yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstö
  STM: Kunnalla on oikeus poiketa terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräajoista ja sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinnista koronavirustilanteen takia
  SM: Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa – eläkkeellä olevia rajavartijoita ja poliiseja voidaan kutsua töihin
  TEM: Työnantajalle mahdollisuus poiketa väliaikaisesti työaikaa ja vuosilomaa koskevista järjestelyistä yhteiskunnan kriittisissä toiminnoissa
  Valtioneuvoston yleisistunnon päätösaineisto 17.3.2020
  #
  Hallitus päätti suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-paatti-suosituksista-koronaviruksen-leviamisen-hillitsemiseksi?_101_INSTANCE_LZ3RQQ4vvWXR_groupId=10616
  Sosiaali- ja terveysministeriöValtioneuvoston viestintäosasto 12.3.2020 14.11
  TIEDOTE 132/2020
  Hallitus on tänään torstaina 12. maaliskuuta pitämässään neuvottelussa keskustellut koronavirustilanteesta ja päättänyt suosituksista ja varautumisesta.

  Hallituksen suositukset yleisötilaisuuksia varten
  Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä. Valtion järjestämät isot seminaarit ja tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.

  Taloudellinen varautuminen
  Hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla.

  Hallituksen suositukset työpaikoille ja lähikontakteihin
  Hallitus suosittaa, että epidemia-alueilta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä työnantajansa kanssa. Etätyötä tulee suosia, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Lisäksi muista kuin välttämättömistä työmatkoista on syytä luopua ja lomamatkoja siirtää.

  Epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissa-olosta (kaksi viikkoa) yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa.

  Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.

  Varautuminen sosiaali- ja terveydenhuollossa
  Koronavirustartunnan saaneille turvataan laadukas ja tarpeenmukainen hoito.

  Koronavirustestien kohdalla siirrytään normaaliin käytäntöön, jossa lääkärin arvioon ja infektiolääkärin konsultaatioon perustuen otetaan testit. Tällä varmistetaan, että testit ovat varmasti kaikkien niitä tarvitsevien ulottuvilla.

  Ulkomaan matkailu
  Kansalaisten tulee seurata ja noudattaa matkustusohjeita, sekä on tehtävä matkustusilmoitus, jos on välttämätöntä matkustaa. Matkustustiedotteiden ajantasaisuus varmistetaan ja Korona-infopisteet laajennetaan myös maarajoille.

  Viestintä
  Valtakunnallista neuvontapuhelinpalvelua laajennetaan vastaamaan kysyntää ja monikanavaisuutta lisätään. THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille kotiin molemmilla kotimaisilla kielillä. THL:n resursseja lisätään asiantuntijatyön ja kansalaisten neuvonnan ja tuen varmistamiseksi. Lisäksi otetaan käyttöön kansalaisille suunnattu Koronavirustietoa sisältävä älypuhelinsovellus.

  Koronaviruksen rokote
  Suomi osallistuu rokotteen kehittämiseen osallistumalla kansainvälisten yleishyödyllisten organisaatioiden tukemiseen (CEPI, IVI) yhteensä 5 miljoonalla eurolla.

  Varautuminen mahdollisiin laajempiin rajoittamistoimenpiteisiin
  Pääministeri kutsuu koolle parlamentaarisen neuvottelun toimista epidemiatilanteeseen varautumiseksi.

  Laajemmat rajoittamistoimenpiteet vaativat valmiuslainsäädännön käyttöönottoa. (esim. alueelliset rajoittamistoimenpiteet, koulujen, päiväkotien, yliopistojen sulkeminen, julkisen sektorin toiminnan rajoittaminen, isojen kauppakeskusten sulkeminen, matkustajalaivaliikenteen kieltäminen, lentoliikenteen kieltäminen, tapahtumien kieltäminen).

  Lisätietoja: erityisavustaja Henrik Haapajärvi, p. 050 339 2604 sekä valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p. 040 536 4821

 27. Usein kysytyt kysymykset koronasta (Valtioneuvosto) https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/usein-kysytyt-kysymykset

  Usein kysytyt kysymykset
  Ministeriöt tuottavat omilta hallinnonaloiltaan kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta. Kokonaisuutta päivitetään tarpeen mukaan.

  Ulkoministeriö: matkustaminen ja koronavirusTämä linkki ohjaa toiselle verkkosivustolle
  Koronavirus ja siihen varautuminen opetus- ja kulttuuriministeriön toimialallaTämä linkki ohjaa toiselle verkkosivustolle
  Kysymyksiä ja vastauksia koronavirukseen varautumisesta sisäministeriön toimialallaTämä linkki ohjaa toiselle verkkosivustolle
  Liikenne- ja viestintäministeriö: koronavirus ja liikenne- ja viestintäjärjestelmä Tämä linkki ohjaa toiselle verkkosivustolle
  Opetus- ja kuttuuriministeriö
  Järjestetäänkö perusopetusta ja miten?
  Siirtyykö peruskoulun lukukauden loppu?
  Suljetaanko ammatilliset oppilaitokset, lukiot, ammattikorkeakoulut ja yliopistot ja miten opetus järjestetään?
  Voiko työpaikalla järjestettävää koulutusta tai työharjoittelua jatkaa?
  Mitä tehdään, jos koulutussopimustyöpaikka suljetaan tai sinne ei päästetä ulkopuolisia?
  Miten koronavirus vaikuttaa ylioppilaskirjoituksiin?
  Voiko valinta- tai soveltuvuuskokeita järjestää?
  Miten opiskelijavalinnat ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa järjestetään?
  Joustaako opintotuki tarvittaessa?
  Saavatko opiskelijat ruokaa oppilaitoksissa?
  Onko asuntolassa asuminen mahdollista?
  Miten riskiryhmiin kuuluvien lasten kanssa suositellaan toimittavan?
  Muuttuvatko opettajien työjärjestelyt poikkeustilan aikana? Voidaanko opettajat määrätä töihin koululle?
  Miten kouluissa ja oppilaitoksissa toimitaan koronavirustapauksissa?
  Perutaanko kulttuuri- ja liikuntatapahtumia koronaviruksen vuoksi?
  Voiko harrastuksiin osallistua?
  Ovatko kirjastot, museot, teatterit tai urheilu- ja harrastustilat avoinna?
  Miten koronavirus vaikuttaa OKM:n avustamaan toimintaan?
  Mitä tarkoitetaan kriittisillä toimialoilla ja mihin ne vaikuttavat?
  Mitä tapahtuu avustukselle, jos joudumme peruuttamaan tapahtuman?
  Päätimme siirtää tapahtuman myöhempään ajankohtaan. Avustusta ei enää saa käyttää silloin. Mitä teemme?
  Koronavirustilanne on aiheuttanut meille tulojen menetyksiä ja lisäkustannuksia. Voimmeko kattaa niitä saamamme avustuksella?
  Koronavirustilanne on aiheuttanut lisätöitä, emme ehdi tehdä selvitystä määräajassa. Mitä teemme?
  Yleisavustuksen selvityksen määräaika on 30.4. Emme voi liittää siihen vahvistettua tilinpäätöstä, koska emme voi järjestää kokouksia. Mitä teemme?
  Saamamme avustus (tai osa siitä) jää käyttämättä, koska tapahtuma jouduttiin perumaan. Mitä teemme?
  Järjestetäänkö varhaiskasvatusta?
  Järjestetäänkö esiopetusta?
  Peritäänkö varhaiskasvatuksen asiakasmaksut, vaikka lapsi hoidettaisiin kotona?
  Onko yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajan edelleen järjestettävä varhaiskasvatusta?
  Voiko lasten varhaiskasvatuksen keskittää tiettyihin toimipaikkoihin?
  Työ- ja elinkeinoministeriö
  Miten koronavirus vaikuttaa yritysten toimintaan Suomessa?
  Mitä yrittäjän kannattaa tehdä, jos koronavirus aiheuttaa vaikeuksia?
  Saavatko yritykset rahoitusta pankeista kuten aikaisemmin?
  Mitä apua valtio tarjoaa yrityksille koronaviruksen aiheuttamissa vaikeuksissa?
  Miksi valtio suuntaa rahoitusta yrityksille?
  Miten Finnvera auttaa yrityksiä koronaviruksen aiheuttamissa rahoitusvaikeuksissa?
  Miten Business Finland auttaa yrityksiä koronaviruksen aiheuttamissa rahoitusvaikeuksissa?
  Miten Teollisuussijoitus auttaa yrityksiä koronaviruksen aiheuttamissa rahoitusvaikeuksissa?
  Miten ELY-keskukset auttavat yrityksiä koronaviruksen aiheuttamassa taloustilanteessa?
  Miten EU auttaa yrityksiä koronaviruksen aiheuttamassa taloustilanteessa?
  Ovatko valtion toimet riittäviä?
  Mistä saan kuluttajana tietoa oikeuksistani?
  Onko kuluttajalla oikeus saada rahansa takaisin, mikäli lennot perutaan koronavirustilanteen takia? Entä hotelleista?
  Onko kuluttajalla oikeus saada rahansa takaisin tapahtumien peruuntumisesta, kuten esimerkiksi peruuntuneista konserttilipuista?
  Mitä kuluttajan kannattaa tehdä ongelmatilanteessa?
  Voiko energiahuollon jatkuvuuteen luotaa – riittääkö sähkö ja lämpö?
  Mitä tapahtuu kriisin pitkittyessä? Riittääkö meillä öljy, kaasu ja kivihiili?
  Sähköä ei voi varastoida. Miten sen riittävyys varmistetaan?
  Miten energialaitosten erikoisosaajien mahdollisiin sairastumiseen varaudutaan?
  Riittääkö energia ja sähkö Suomessa?
  Onko ydinvoimaloiden käyttö turvallista?
  Miten Suomi rajoittaa rajaliikennettä?
  Käsitelläänkö viisumi- ja oleskelulupahakemukset?
  Mikä on välttämätöntä työmatkaliikennettä?
  Kuka päättää liikenteen välttämättömyydestä rajanylitystilanteessa?
  Pääseekö Suomeen kausityöntekijäksi?
  Pääseekö jo myönnetyllä työperusteisella oleskeluluvalla Suomeen?
  Onnistuuko päivittäinen työssäkäynti Virosta, Ruotsista tai Norjasta?
  Joudunko karanteeniin Suomeen tultuani?
  Onko Suomeen liikenneyhteyksiä?
  Jos oleskeluluvan tai viisumin hakija peruuttaa hakemuksen, palautetaanko hakemuksen käsittelymaksu?
  Kun viranomainen päättää lopettaa hakemusten käsittelyn, palautetaanko hakemuksen käsittelymaksu?
  Jos ensimmäisellä oleskeluluvalla Suomessa oleva ulkomaalainen työntekijä lomautetaan koronan vuoksi, miten lomautus vaikuttaa jatkolupaa ajatellen?
  Mistä löydän lisätietoa esimerkiksi työntekijän lomautuksen aikaisesta toimeentulosta?
  Miten koronatilanne vaikuttaa Talent Boost –ohjelman kehittämistoimenpiteisiin?
  Maa- ja metsätalousministeriö
  Voiko koronakaranteenissa saada lomitusta?
  Miten koronavirus vaikuttaa vesihuoltoon?
  Riittääkö ruoka kaupoissa?
  Miten koronavirus vaikuttaa maa- ja metsätalouteen pitkällä aikavälillä?
  Oikeusministeriö – kokoontumisten rajoittaminen
  Entä kampaamot ja parturit, fysioterapia ja niin edelleen?
  Pitääkö kaupat ja ravintolat nyt sulkea?
  Saako kokoontumisesta rangaistuksen?
  Saako yhdistyksen kokoukset ja yhtiökokoukset järjestää?
  Saako joukkoliikennettä yhä käyttää?
  Onko pakko?
  Mitä rajoitus tarkoittaa julkisyhteisöille ja uskonnollisille yhteisöille?
  Hallitus on kieltänyt sellaisten julkisten kokoontumisten järjestämisen, johon osallistuu yli 10 henkeä. Millaisia tilaisuuksia tämä tarkoittaa?
  Saako jumppatunnilla käydä? Entä elokuvissa?
  Järjestetäänkö oikeuden istuntoja?
  Valtiovarainministeriö
  Millaisia helpotuksia yritykset saavat verojen maksujärjestelyihin?
  Miten onnistuu tulliselvitys?
  Mitä EU tekee jäsenvaltioiden tukemiseksi?
  Miten koronavirustilanne vaikuttaa asiointiin Digi- ja väestötietovirastossa?
  Vaikuttaako koronavirustilanne vihkimisiin Digi- ja väestötietovirastossa?
  Miten valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori varmistaa palveluidensa toimivuuden ja häiriöttömyyden poikkeustilanteessa?
  Miten valtionhallinnon toimivat etätyöyhteydet taataan, kun käyttäjämäärä on lisääntynyt valtavasti?
  Vaarantuvatko kansalaisten digitaaliset palvelut tässä poikkeustilanteessa?
  Miten turvataan yritysten rahoitus?
  Mitkä ovat valmiuslain käyttöönoton merkittävimpiä vaikutuksia kunnille?
  Mitä vaikutuksia valmiuslain käyttöönotolla on kuntien henkilöstölle?
  Ketkä kunnan työntekijät ovat ns. kriittistä henkilöstöä?
  Mitä tiloja kuntien täytyy sulkea?
  Mihin kuntien tehtäviin kriisi vaikuttaa? Mihin palveluihin tilanne voi vaikuttaa?
  Voidaanko kuntien toimielinten kokouksia järjestää sähköisesti?
  Koskeeko kielto pitää yli kymmenen hengen kokoontumisia kunnan toimielimiä?
  Miten tilanne vaikuttaa kuntien talouteen? Miten kuntien talous kestää?
  Vaikuttaako tilanne kunnan tilinpäätöksen käsittelyyn?
  Miten kuntien tulee viestiä asukkailleen?
  Voiko uusia kuntia koskevia määräyksiä vielä tulla?
  Lisää tietoa kunnille koronatilanteesta
  Miten hallitus varautuu koronaviruksen taloudellisiin haittavaikutuksiin välittömästi?
  Miten koronavirus vaikuttaa julkisen talouden suunnitelman ja vuoden 2021 talousarvioesityksen valmisteluun?
  Milloin VM julkaisee arvion koronaviruksen vaikutuksista talouteen?
  Miten koronavirus vaikuttaa kansantalouteen?
  Kenellä on vastuu kuntien varautumisesta?
  Mitä hallituksen lisätalousarvioesitys sisältää?

 28. Eduskunta
  Ajankohtaista tietoa koronavirustilanteesta
  https://www.eduskunta.fi/FI/Sivut/koronavirus_ajankohtaista.aspx

  Tälle sivulle päivitetään eduskuntaan liittyvää tietoa koronavirustilanteesta.

  Varotoimenpiteenä eduskunnan työskentelyn turvaamiseksi eduskunta on päättänyt seuraavista toimenpiteistä:

  Täysistuntotyön toimintatapoja on muutettu.
  Eduskunta lopettaa toistaiseksi opastetut vierailut Eduskuntatalossa.
  Kansalaisinfossa ei toistaiseksi järjestetä yleisötilaisuuksia.
  Eduskunnan kirjasto on toistaiseksi suljettu.
  Eduskunnassa ei toistaiseksi järjestetä kokouksia ja -seminaareja, joihin osallistuu ulkopuolisia henkilöitä.
  Valiokuntien asiantuntijakuulemiset toteutetaan kirjallisilla lausunnoilla tai etäyhteyksiä käyttäen.
  Ulkomaanmatkoja ei tehdä, eivätkä valiokunnat tee kotimaanmatkoja.
  Nuorten parlamentin kokoontuminen 27.3. on peruttu.
  Pohjoismaiden neuvoston teemaistunto sekä PN:n puheenjohtajiston ja valiokuntien kokoukset 30.-31.3. peruuntuvat.
  Parlamenttienvälisen liiton IPU:n konferenssi Genevessä 15.-20.4. on peruttu.
  Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous 20.-24.4. on peruttu.
  Pohjoismaiden ja Baltian maiden puhemieskokous 19.5. on siirretty.
  EU:n parlamenttien puhemiesten konferenssi 17.-19.5. on peruttu.
  Koronavirukseen liittyvät eduskunnan tiedotteet
  Valmiuslain käsittelyn aikatauluja eduskunnassa (päivittyvä sivu)
  Eduskunta käsittelee lisätalousarviota ensi viikolla (20.3.)
  Puhemiesneuvoston suositukset täysistuntotyön osalta (19.3.)
  Verkkotallenne: Perustuslakivaliokunnan info valtioneuvoston asetuksista (19.3.)
  Perustuslakivaliokunnan mietinnöt valmiuslain nojalla annetuista asetuksista valmistuivat (19.3.)
  Tietopaketti valmiuslain käyttöönottamisesta koronavirustilanteessa (18.3.)
  Perustuslakivaliokunnan mietinnöt valtioneuvoston asetuksista valmiuslain toimivaltuuksien soveltamisen aloittamisesta valmistuivat (18.3.)
  Tallenne perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuudesta valmiuslakiin liittyvistä valtioneuvoston asetuksista (18.3.)
  Katso perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelän tiedotustilaisuus valmiuslain käyttöönottoasetusten käsittelystä valiokunnassa (18.3.)
  Perustuslakivaliokunta käsittelee valmiuslain käyttöönottoasetusta tänään tiistaina (17.3.2020)
  Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta (16.3.2020)
  Pohjoismaiden neuvoston teemaistunto sekä PN:n puheenjohtajiston ja valiokuntien kokoukset peruuntuvat (13.3.2020)
  Eduskunnan kirjasto on suljettu toistaiseksi (13.3.2020)
  Eduskunta keskusteli kyselytunnilla koronatilanteeseen varautumisesta (12.3.2020)
  EU:n parlamenttien puhemiesten konferenssi perutaan (12.3.2020)
  Vierasryhmät eduskunnassa peruttu (11.3.2020)
  Eduskunnan varautuminen koronaviruksen leviämiseen (4.3.2020)
  https://www.eduskunta.fi/FI/Sivut/koronavirus_ajankohtaista.aspx

  #
  Tietopaketti valmiuslain käyttöönottamisesta koronavirustilanteessa
  Suomi on muiden maiden mukana kohdannut tilanteen, jossa tartuntatautia aiheuttava koronavirus (COVID-19) leviää laajasti.
  ​Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Näin ollen on päädytty ottamaan käyttöön valmiuslaki. Hallitus on tehnyt linjaukset toimenpiteistä ja antanut valmiuslain käyttöönottoasetukset sekä soveltamisasetukset eduskunnalle 17.3.2020.

  Nykyinen, voimassa oleva valmiuslaki 1552/2011 annettiin vuonna 2011. Valmiuslain käyttöönotto tapahtuu niin, että eduskunta päättää, saavatko valtioneuvoston antamat käyttöönottoasetukset jäädä voimaan vai onko ne kumottava.

  Tietopakettiin on koottu tietoa valmiuslain käyttöönottamisen valmistelusta ja eduskuntakäsittelystä, aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sekä uutisointia. Päivitämme tietopakettia hankkeen edetessä.

  Tietopaketti julkaistaan myöhemmin myös ruotsiksi.

  Lisätietoa tietopaketista: johtava tietoasiantuntija Kristiina Hakala, puh. 09 432 3471, sähköposti etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

  Tutustu tietopakettiin Valmiuslain käyttöönottaminen koronavirustilanteessa
  https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/tietopaketti-valmiuslain-kayttoonottamisesta-koronavirustilanteessa.aspx
  #
  Valmiuslain käyttöönottaminen koronavirustilanteessa
  Suomi on muiden maiden mukana kohdannut tilanteen, jossa tartuntataudin (COVID-19) aiheuttava koronavirus leviää laajasti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Näin ollen on päädytty ottamaan käyttöön valmiuslaki. Hallitus on tehnyt linjaukset toimenpiteistä ja antanut valmiuslain käyttöönottoasetukset sekä soveltamisasetukset eduskunnalle 17.3.2020.

  Nykyinen, voimassa oleva valmiuslaki 1552/2011 annettiin vuonna 2011. Valmiuslain käyttöönotto tapahtuu niin, että eduskunta päättää, saavatko valtioneuvoston antamat käyttöönottoasetukset jäädä voimaan vai onko ne kumottava.

  ​Valmistelu ennen eduskuntakäsittelyä
  Hallitus keskusteli 12.3.2020 pitämässään neuvottelussa koronavirustilanteesta ja päätti suosituksista ja varautumisesta. Ne koskivat mm. taloudellista varautumista, suosituksia työpaikoille ja lähikontakteihin, varautumista sosiaali- ja terveydenhuollossa, ulkomaanmatkailua ja varautumista mahdollisiin laajempiin rajoittamistoimenpiteisiin.

  16.3.2020 hallitus linjasi lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13.4.2020 asti. Hallitus myös totesi yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

  Valtioneuvosto ja toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset ja suositukset voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Toimivaltaiset viranomaiset antavat tarkempia ohjeita vastuidensa mukaisesti.

  Valtioneuvosto antoi valmiuslain käyttöönottoasetukset sekä soveltamisasetukset eduskunnalle 17.3.2020. Valtioneuvoston yleisistunto 17.3.2020 VN 18/2020 päätösluettelo liitteineen ja taustamuistioineen:

  Valtioneuvoston asetus (125/2020) valmiuslain 86, 88, 93-95 ja 109 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta

  Valtioneuvoston asetus (124/2020) valmiuslain 87 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta välittömästi

  Valtioneuvoston asetus (127/2020) kunnan oikeudesta poiketa terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräaikojen noudattamisesta ja sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinneista

  Valtioneuvoston asetus (126/2020) varhaiskasvatuksen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista rajoituksista

  Valtioneuvoston asetus (128/2020) väliaikaisista poikkeuksista sovellettaessa eräitä vuosilomalain, työaikalain ja työsopimuslain säännöksiä

  Valtioneuvosto antoi valmiuslain käyttöönottoasetuksen Valtioneuvoston asetus valmiuslain 86, 88, 93-95 ja 109 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta eduskunnalle 19.3.2020. Valtioneuvoston yleisistunto 19.3.2020 VN 19/2020 päätösluettelo liitteineen ja taustamuistioineen:
  Valtioneuvoston asetus (130/2020) valmiuslain 86, 88, 93–95 ja 109 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta

  Valtioneuvosto antoi valmiuslain käyttöönottoasetuksen Valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista väliaikaisista rajoituksista annetun valtioneuvoston asetuksen 3 §:n muuttamisesta eduskunnalle 20.3.2020. Valtioneuvoston yleisistunto 20.3.2020 VN 20/2020: päätösluettelo liitteineen ja taustamuistioineen:
  Valtioneuvoston asetus (131/2020) varhaiskasvatuksen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista väliaikaisista rajoituksista annetun valtioneuvoston asetuksen 3 §:n muuttamisesta

  ​Valmiuslain käyttöönoton käsittely eduskunnassa
  Valtioneuvoston antamat valmiuslain käyttöönottoasetukset sekä soveltamisasetukset annettiin eduskunnan käsiteltäväksi 17.3.2020. Eduskunnan täysistunnon verkkolähetys 17.3. klo 17.

  Muu asia M 1/2020: Valtioneuvoston asetus valmiuslain 86, 88, 93–95 ja 109 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta

  Lähetekeskustelussa 17.3.2020 (PTK 25/2020, asiakohta 2) asia lähetettiin perustuslakivaliokuntaan

  Perustuslakivaliokunnan mietintö PeVM 2/2020, 18.3.2020

  Valiokunnassa kuultujen asiantuntijoiden lausunnot (M 1/2020)

  Ainoa käsittely 18.3.2020 (PTK 27/2020, asiakohta 2): Eduskunta päätti perustuslakivaliokunnan ehdotuksen mukaisesti, että valmiuslain 86, 88, 93–95 ja 109 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta annetun valtioneuvoston asetuksen 5 § on kumottava. Muilta osin asetus saa jäädä voimaan. Asetuksen 3 §:ään on tehtävä mietinnössä kuvattu tekninen muutos. Asian käsittely päättyi.

  Eduskunnan kirjelmä EK 5/2020

  Eduskunnan täysistunnon verkkolähetys 18.3. klo 14.20

  Muu asia M 2/2020: Valtioneuvoston asetus valmiuslain 87 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta välittömästi

  Lähetekeskustelussa 17.3.2020 (PTK 25/2020, asiakohta 3) asia lähetettiin perustuslakivaliokuntaan. Katso myös asian M 1/2020 lähetekeskustelu

  Perustuslakivaliokunnan mietintö PeVM 3/2020, 18.3.2020

  Valiokunnassa kuultujen asiantuntijoiden lausunnot (M 2/2020)

  Ainoa käsittely 18.3.2020 (PTK 27/2020, asiakohta 3): Eduskunta päätti perustuslakivaliokunnan ehdotuksen mukaisesti, että valtioneuvoston asetus valmiuslain 87 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta saa jäädä voimaan. Asian käsittely päättyi.

  Eduskunnan kirjelmä EK 6/2020

  Eduskunnan täysistunnon verkkolähetys 18.3. klo 14.20

  Muu asia M 3/2020: Valtioneuvoston asetus kunnan oikeudesta poiketa terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräaikojen noudattamisesta ja sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinneista

  Lähetekeskustelussa 17.3.2020 (PTK 25/2020, asiakohta 4) asia lähetettiin perustuslakivaliokuntaan, jolle sosiaali- ja terveysvaliokunnan on annettava lausunto viimeistään torstaina 19.3.2020 klo 12.00 mennessä. Katso myös asian M 1/2020 lähetekeskustelu

  Sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunto StVL 1/2020 19.3.2020

  Perustuslakivaliokunnan mietintö PeVM 4/2020, 19.3.2020

  Valiokunnassa kuultujen asiantuntijoiden lausunnot (M 3/2020)

  Ainoa käsittely 19.3.2020 (PTK 29/2020, asiakohta 3): Eduskunta päätti perustuslakivaliokunnan ehdotuksen mukaisesti, ettei valtioneuvoston asetusta kunnan oikeudesta poiketa terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräaikojen noudattamisesta ja sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinneista kumota. Asian käsittely päättyi.

  Eduskunnan kirjelmä EK 7/2020

  Eduskunnan täysistunnon verkkolähetys 19.3. klo 17.20

  Muu asia M 4/2020: Valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista väliaikaisista rajoituksista

  Lähetekeskustelussa 17.3.2020 (PTK 25/2020, asiakohta 5) asia lähetettiin perustuslakivaliokuntaan, jolle sivistysvaliokunnan on annettava lausunto viimeistään torstaina 19.3.2020 klo 12.00 mennessä. Katso myös asian M 1/2020 lähetekeskustelu

  Sivistysvaliokunnan lausunto SiVL 2/2020 19.3.2020

  Valiokunnassa kuultujen asiantuntijoiden lausunnot (M 4/2020)

  Muu asia M 5/2020: Valtioneuvoston asetus väliaikaisista poikkeuksista sovellettaessa eräitä vuosilomalain, työaikalain ja työsopimuslain säännöksiä

  Lähetekeskustelussa 17.3.2020 (PTK 25/2020, asiakohta 6) asia lähetettiin perustuslakivaliokuntaan, jolle työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan on annettava lausunto viimeistään torstaina 19.3.2020 klo 12.00 mennessä. Katso myös asian M 1/2020 lähetekeskustelu

  Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan lausunto TyVL 1/2020 19.3.2020

  Perustuslakivaliokunnan mietintö PeVM 5/2020, 19.3.2020

  Valiokunnassa kuultujen asiantuntijoiden lausunnot (M 5/2020)

  Ainoa käsittely 19.3.2020 (PTK 29/2020, asiakohta 4): Eduskunta päätti perustuslakivaliokunnan ehdotuksen mukaisesti, ettei valtioneuvoston asetusta väliaikaisista poikkeuksista sovellettaessa eräitä vuosilomalain, työaikalain ja työsopimuslain säännöksiä kumota. Asian käsittely päättyi.

  Eduskunnan kirjelmä EK 8/2020

  Eduskunnan täysistunnon verkkolähetys 19.3. klo 17.20

  Muu asia M 6/2020: Valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista väliaikaisista rajoituksista annetun valtioneuvoston asetuksen 3 §:n muuttamisesta

  Perustuslakivaliokunta kuulee asiantuntijoina ministeriöiden edustajien lisäksi oikeuskansleri Tuomas Pöystiä, oikeusasiamies Petri Jääskeläistä, professori Mikael Hidéniä, professori Tuomas Ojasta, professori Janne Salmista, professori Kaarlo Tuoria ja professori Veli-Pekka Viljasta.

  ​Valmiuslain 1552/2011 säätäminen ja siihen tulleet muutokset
  Valmiuslaki 1552/2011

  Valmiuslakiin tulleet muutokset
  Hallituksen esitys HE 3/2008 eduskunnalle valmiuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
  – sisältää valmiuslain 1552/2011 käsittelytiedot. Uudella valmiuslailla kumottiin aiempi valmiuslaki 1080/1991

  Hallituksen esitys HE 108/2012 eduskunnalle laiksi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
  – sisältää valmiuslain 29 §:n muuttamisen

  Hallituksen esitys HE 164/2014 eduskunnalle sosiaalihuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
  – sisältää valmiuslain 88 §:n muuttamisen

  Hallituksen esitys HE 210/2016 eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
  – sisältää valmiuslain 99 §:n muuttamisen

  Hallituksen esitys HE 164/2016 eduskunnalle laiksi Pohjoismaiden projektivientirahastosta annetun lain kumoamisesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
  – sisältää valmiuslain 14 §:n muuttamisen

  Hallituksen esitys HE 145/2017 laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
  – sisältää valmiuslain 71 ja 79 §:n muuttamisen

  Hallituksen esitys HE 130/2018 eduskunnalle laiksi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
  – sisältää valmiuslain 29 §:n muuttamisen

  Hallituksen esitys HE 158/2018 eduskunnalle työaikalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
  – sisältää valmiuslain 93 §:n muuttamisen

  Hallituksen esitys HE 2/2020 eduskunnalle laeiksi oikeusministeriön hallinnonalan eräiden henkilötietojen käsittelyä koskevien säännösten muuttamisesta
  – sisältää valmiuslain 103 §:n muuttamisen
  – asian käsittely on kesken

  Tartuntatautilaki 1227/2016
  Tartuntatautilaki 1227/2016 ja tartuntatautilakiin tulleet muutokset

  ​Kirjallisuutta ja aiheeseen liittyvää tutkimusaineistoa
  Politics of last resort : governing by emergency in the European Union / Jonathan White. New York : Oxford University Press, 2020. Saatavuus Eduskunnan kirjastossa.

  Huoltovarmuus : varautumisella selviytymiskykyä / Kari Klemm, Kerttu-Ilona Pajala. Helsinki : Tietosanoma, 2019. Saatavuus Eduskunnan kirjastossa.

  Valmiuslaki ja perusoikeudet poikkeusoloissa : valtiosääntöoikeudellinen kokonaisarvio valmiuslain ja perustuslain 23 §:n suhteesta / Johannes Heikkonen et al. Helsinki: Valtioneuvoston kanslia, 2018. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, 2018:64. Saatavuus Eduskunnan kirjastossa.

  Ehdotus uudeksi valmiuslaiksi : Valmiuslakitoimikunnan mietintö. Helsinki : Oikeusministeriö, 2005. Komiteanmietintö, 2005:2. Saatavuus Eduskunnan kirjastossa.

  Valmiuslainsäädännön tarkastelua perustuslain näkökulmasta : Valmiuslakitoimikunnan välimietintö. Helsinki : Oikeusministeriö, 2004. Komiteanmietintö, 2004:1. Saatavuus Eduskunnan kirjastossa.

  Suomen kriisilainsäädäntö / Kaarina Buure-Hägglund. Helsinki : WSOY Lakitieto 2002. Saatavuus Eduskunnan kirjastossa.

  Huoltovarmuuden tavoitteiden tarkistaminen. Helsinki : Kauppa- ja teollisuusministeriö, 2001. Kauppa- ja teollisuusministeriön työryhmä- ja toimikuntaraportteja, 12/2001. Saatavuus Eduskunnan kirjastossa.

  Valmiuslainsäädäntöön sekä poikkeuslakeihin ja -oloihin liittyvää kirjallisuutta Eduskunnan kirjastossa.

  ​Hankkeen uutisointia
  Valmiuslain käsittelyn aikatauluja eduskunnassa (päivittyvä sivu). Eduskunnan tiedote 19.3.2020

  Valmiuslaille sinetti – Eduskunta päätti, että soveltamisasetukset saavat jäädä voimaan. Elina Kervinen, Helsingin Sanomat, 19.3.2020

  Perustuslakivaliokunta näytti pääosin vihreää valoa valmiuslain soveltamisasetuksille – opetus- ja varhaiskasvatusasioihin palataan vielä ensi viikolla. Robert Sundman, Yle uutiset, 19.3.2020

  Verkkotallenne: Perustuslakivaliokunnan info valtioneuvoston asetuksista. Eduskunnan tiedote 19.3.2020

  Perustuslakivaliokunnan mietinnöt valmiuslain nojalla annetuista asetuksista valmistuivat. Eduskunnan tiedote 19.3.2020

  ”Nyt varaudutaan tekemään järeitä toimia” – HS käy kohta kohdalta läpi valmius­laista aktivoidut pykälät. Anna-Liina Kauhanen, Helsingin Sanomat 18.3.2020

  Eduskunta hyväksyi yksimielisesti valmiuslain käyttöönoton koronaviruksen torjumiseksi. Jyrki Hara, Yle uutiset 18.3.2020

  Perustuslaki­valiokunta hyväksyi valmiuslain käyttöönotto­asetukset lähes kokonaisuudessaan – valtakunnallinen työvelvoite terveydenhuollon henkilökunnalle ei läpäissyt seulaa. Elina Kervinen, Teemu Muhonen, Helsingin Sanomat 18.3.2020

  Perustuslakivaliokunnan mietinnöt valtioneuvoston asetuksista valmiuslain toimivaltuuksien soveltamisen aloittamisesta valmistuivat. Eduskunnan tiedote 18.3.2020

  Tallenne perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuudesta valmiuslakiin liittyvistä valtioneuvoston asetuksista klo 13. Eduskunnan tiedote 18.3.2020

  Katso perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelän tiedotustilaisuus valmiuslain käyttöönottoasetusten käsittelystä valiokunnassa. Eduskunnan tiedote 18.3.2020

  Professori tyrmäsi poikkeusolojen perustelun ja syytti hallitusta ”suuresta virheestä” – näin vastaa Sanna Marin. Uusi Suomi 18.3.2020

  Yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstö. Valtioneuvoston tiedote 17.3.2020

  Valmiuslain käyttöönottoasetukset eduskunnalle. Valtioneuvoston tiedote 17.3.2020

  Perustuslakivaliokunta käsittelee valmiuslain käyttöönottoasetusta tänään tiistaina. Eduskunnan tiedote 17.3.2020

  Tällainen on päättäjien pohtima valmiuslaki: liikkumista ja joukkoliikennettä voitaisiin rajoittaa, ihmisiä määrätä töihin ja ylioppilaskirjoituksia siirtää. Keskisuomalainen 17.3.2020

  Suomi siirtyy valmiuslain aikaan – tällainen on laki, jota kukaan ei haluaisi vapaaehtoisesti ottaa käyttöön. Joonas Laitinen, Helsingin Sanomat 17.3.2020

  Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta. Eduskunnan tiedote 16.3.2020

  Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Valtioneuvoston tiedote 16.3.2020

  Hallitus päätti suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Valtioneuvoston tiedote 12.3.2020

  Oikeusministeri Henriksson: Valmiuslain vastattava uusia ja muuttuneita uhkia. Oikeusministeriön tiedote 9.3.2020
  https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/LATI/Sivut/valmiuslain-kayttoonottaminen-koronavirustilanteessa.aspx

 29. @Vanki nro X 21.3.2020 at 07:56
  ”Mistä on kysymys ? Valtaeliittien aseman varmistamisesta ainakin. Pitääkö uusi demokratia-ajattelunvapaus-sometrendi, samalla ihmisten uusi tietoisuuden herääminen, kahlita massahysterialla ja massapsykoosilla ?

  Varmaan juuri näin. Ihmiset alkavat olla jo liian hyvin perillä Mafian puuhista ja Mafian pelko on suuri että se menettää otteensa.

  The Coronavirus Is Not “The Plague”: It Is the U.S.
  Intuition tells me that although the emperor has no clothes and a vast PSYOPS occupation is now underway, too many are too grown-up to see it.
  It’s an old story continually updated.  Like The Plague.

  https://www.globalresearch.ca/coronavirus-is-not-plague-us/5706850
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=204204
  ——-
  A BETTER IDEA. THE COMING CRISIS IS ALL GOOD
  This is the big thing we have been expecting to arrive.

  This is a very big-time, very cynical, Soviet-style operation containing many of the recognisable instruments of post-revolutionary societal control:

  1) Effective take-over of the state by the Central Bank.
  2) Citizen’s Assemblies, to give the appearance that government serves US (please laugh rather than cry).
  3) Severe limitations on all travel, movement and gatherings.
  4) Poverty for all combined with total control  exercised by those at the very top of the system .(control IS ownership*, by the way)

  There can only, ultimately, be ONE winner.

  ……Let us choose quickly and promote the better idea, the Divine idea. 

  Do not fight these fiends with anything other than truth and personal goodwill. The machinery of the system they have created can handle any amount of angry abuse, condemnation or violence. 

  Violence, condemnation and angry abuse energise these people, their demonic minions AND THEIR PROJECT.

  Again, what genuinely demonic souls cannot cope with is being loved. The spirits animating such people flee in dread from Love because Love destroys their illusions. Challenged by Love, they flee. It shines the light of truth on them. The falsehoods they hold as truths are revealed to their own eyes for what they are. 
  Love is agonising to such sad (if hate-ridden), self-deluded beings.  If a hell-dominated soul finds the courage to face the terrible insight forced on it and asks for the help that they have always denied existed, they will be helped. Such a moment is heaven’s great purpose and great victory. To transform one that abides in error … the sinner … causes the angels of heaven to rejoice.

  Let the rejoicing begin.

  We need a name for a better idea that most will buy into. 

  Maybe ”A Better Idea” will itself do?

  At this stage we should not organise (your group will be infiltrated and taken over). We should merely discuss and try to find a common, non-hierarchical goal.

  * as Nelson Rockefeller famously said … ”the TRICK IS to own nothing and control everything”.
  https://wwwkevboyle.blogspot.com/2020/03/a-better-idea-coming-crisis-is-all-good.html
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=204240

 30. Nina Donner: Än en gång offras de allra äldsta och svagaste. INSÄNDARE. Hbl 21.3.2020

  JCORONAVIRUSET Jag skrev en insändare i HBL (11.2.2019) om vårdkrisen och bemötandet av äldre inom vården och på vissa vårdhem. Nu har vi igen kommit till en punkt där de allra äldsta och mest försvarslösa riskerar att köras över av systemen och byråkratin, det vill säga i grund och botten av rådande värderingar.

  De nya besöksförbuden på bland annat vårdhem är förståeliga och viktiga med tanke på att vårdpersonalen ska hållas frisk och på hur fatalt coronaviruset kan vara för bland andra de äldre. Men de som nu offras till följd av tidspressade beslut, utan tanke på de långsiktiga konsekvenserna, är de mest värnlösa: de som inte längre kan uttrycka sig själva, förstå beslut intellektuellt och tillgodogöra sig kontakter via mobiltelefoner och pekplattor. Det handlar om de allra äldsta, allra sjukaste och mest funktionshindrade. Men de känner och förnimmer minsann både de anhörigas närvaro och framför allt dessas frånvaro. För dem har banden till de närmaste klippts av brutalt och plötsligt, utan att man som närstående fått möjlighet att träffa dem och ens försöka förklara vad som pågår.

  Till dessa hör också de som inväntar döden mer eller mindre aktivt. Eftersom coronakrisen högst troligen kommer att pågå i månader och i värsta fall år kommer den här gruppen långsamt att få tyna bort isolerade från familjen eller de nära och kära samt dessas emotionella stöd, vilket är en av de mest grundläggande mänskliga rättigheterna. Dessutom är det hyrda rummet den boendes privata hem, så det finns också juridiska aspekter i det här. Det är en klen tröst att man får tillåtelse att besöka den sjuka under terminalvårdens sista dagar, om inte hen har avlidit före det och man aldrig fick en möjlighet att ta farväl. Dessutom blir många utan vissa vårdinsatser, till exempel ordinerad fysioterapi och sådant som de anhöriga har bistått med. Vi kan alla föreställa oss hur det skulle kännas att ensam invänta döden utan de egnas stöd och närvaro samt hur det känns för de anhöriga att kanske för gott ha mist kontakten med sin kära trots att hen ännu lever.

  Regeringen har i sina initiativ visat prov på både mognad och förnuft genom att generellt förbjuda besök på olika inrättningar, men insett att det finns undantag och öppnat upp möjligheten att se från fall till fall, till de mest behövande och till centrala skeden i en människas liv. Man pratar bland annat om ”kritiskt sjuka” och HUS har formulerat det som ”allvarligt sjuka”. Men det viktiga är inte benämningarna, utan riktlinjernas anda; man lämnar inte de mest behövande i sticket.

  Tyvärr verkar privata aktörer, tredje sektorn och det kommunala tolka allt mycket bokstavligt. Man skulle önska sig en lugn och sansad helhetssyn och ett moget ledarskap, där man inte viker för det svåra, men inte heller drabbas av panik och gömmer sig bakom paragrafer och formuleringar. Ingen lätt sak, men kanske ett av de finaste exemplen på ansvarsfullt mänskligt beteende i tider av ännu osedda utmaningar.

  Underförstått pratar jag förstås inte om att öppna dörrarna och släppa in vem som helst, när som helst och hur som helst. Utan jag talar om att utveckla ett system innehållande mycket kraftiga säkerhetsåtgärder med fullständigt symtomfria anhöriga, noggranna skyddsanordningar och utrustning, fysiskt avståndstagande samt gemensamma föreskrifter som följs.

  Det ligger ju även i de anhörigas högsta intresse att inte smitta sina egna och andra som tillhör riskgrupperna. Skulle det finnas en vilja samt en genuin förståelse för vilka omänskliga konsekvenser vårdhemmens nuvarande tolkning av myndigheternas beslut utsätter de svagaste för, skulle detta gå att lösa. Vi kan inte låta våra äldre tyna bort isolerade från de viktigaste personerna i deras liv.

  https://www.hbl.fi/artikel/an-en-gang-offras-de-allra-aldsta-och-svagaste/

 31. HYVÄ KUN TÄTÄ NÄKÖKOHTA TUODAAN ESIIN
  ”Yhä useammat ihmiset Italiassa ovat alkaneet miettiä viruksen ja rokotteiden välistä korrelaatiota..”

  ”More and more people in Italy have started to think about a correlation between the virus and the vaccines. If true, this means that Italy has been chosen to be a guinea pig for the rest of the worId.”

  Koronavirus näyttää olevan vahva flunssa jossa on korkea kuolleisuus: 0,8% normaalin flunssan sijasta (0,2%). Mutta nämä numerot eivät voi perustella koko kansakunnan karanteenia.

  Ja Lombardiassa kuolleisuusaste on erittäin korkea: 6%!

  Mitä se tarkoittaa? Miksi tappavuus prosentissa on tällainen ero?

  Ilmeisesti on oltava jokin eksogeeninen tekijä, joka tekee eron … vaikka siellä onkin paras terveydenhuoltojärjestelmä Italiassa.

  Ja mikä on tuo eksogeeninen elementti? Pelkään, että se voi olla laaja rokotusohjelma, jota on toteutettu viime kuukausina, yleisesti vain kaupungeissa, jotka tänään kärsivät eniten koronaviruksesta.

  Nyt tiedämme, että kymmeniä tuhansia ihmisiä rokotettiin aivokalvontulehdusta vastaan. Aivokalvontulehdus on aina ollut harvinainen Italiassa, mutta valitettavasti viime vuosina tapaukset ovat moninkertaistuneet afrikkalaisten maahanmuuttajien takia, jotka saapuivat Italiaan ilman minkäänlaista lääketieteellistä valvontaa.

  Niin monet ihmiset, jotka ovat peloissaan tämän taudin kasvua, ovat halunneet rokotetta. Kaikki tämä selittäisi, miksi maahanmuuttajien keskuudessa on tällä hetkellä hyvin vähän tartuntoja, jopa kiinalaisten diasporan välillä. Heitä ei ole rokotettu!

  Toisin sanoen, rokote heikentää organismimme immuunijärjestelmää sellaisella tasolla, että virus voi iskeä uskomattomalla virulenssilla, mikä on muuten mahdotonta.

  En tietenkään voi todistaa kaikkea tätä. Yhä useammat ihmiset Italiassa ovat kuitenkin alkaneet miettiä viruksen ja rokotteiden välistä korrelaatiota. Jos se on totta, se tarkoittaa, että Italia on valittu koe-marsuksi muulle maailmalle.

  Tartutetaan tietty osa kansakuntaa ja asetetaan sitten karanteeni muulle maalle … Kutsun tätä stressi testiksi. Tavoitteena on varmistaa suuressa mittakaavassa väestön reaktio, kuinka helppoa on pakottaa ihmiset hyväksymään se, mitä muuten he eivät tulisi koskaan hyväksymään.

  Loppupäätelmä, tämä on vain NWO-psyop.
  ——————
  ”More and more people in Italy have started to think about a correlation between the virus and the vaccines. If true, this means that Italy has been chosen to be a guinea pig for the rest of the worId.”

  Coronavirus seems to be a very strong flu with a high degree of mortality: 0.8% rather than 0.2 for a normal flu. But these numbers cannot justify a quarantine for an entire nation.
  And in Lombardy the degree of mortality is very, very higher: 6%!
  What does it mean? Why is there such a difference in the lethality rate?
  Evidently there must be an exogenous element that makes the difference: an element because of which it has become simpler dying for coronavirus in Lombardia, albeit it has the best health care system in Italy, than in other regions of the country.
  And what is exogenous element? I fear that it can be a vast program of vaccination occurred in the last months, prevalently just in the towns which today are those which most suffer for the coronavirus.
  Now we know that dozens of thousands of people were vaccinated for meningitis. Meningitis has always been rare in Italy but unfortunately in the last years the cases have multiplied because of African migrants who arrived to Italy without any form of medical control.
  So many people, scared for the growth of this disease, have preferred to be vaccinated. All of this would explain why at the moment there are very few infections among the immigrants, even between Chinese diaspora. They haven’t been vaccinated!
  In other words, the vaccine lowers the immune defences of our organism at a such level that the virus can strike with an incredible virulence, otherwise impossible.
  Obviously I can’t prove all of this. But more and more people in Italy have started to think about a correlation between the virus and the vaccines. If true, this means that Italy has been chosen to be a guinea pig for the rest of the worId.
  Striking a limited part of the nation and then imposing a quarantine for the rest of the country… I would call this a stress test. The aim is to verify in a very large scale the reaction of the populace, how easy is it to force people to accept what otherwise they shouldn’t ever accept.
  In conclusion, this is only a NWO psyop.
  https://www.henrymakow.com/2020/03/italy-worst-hit-area-was-vaccinated.html

  Koronaviruksen kuolleisuus voi olla puolet maailman terveyspäälliköiden alustavia arvioista, lupaavat tutkimustulokset
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=204224
  —————

  • ”Yhä useammat ihmiset Italiassa ovat kuitenkin alkaneet miettiä viruksen ja rokotteiden välistä korrelaatiota. Jos se on totta, se tarkoittaa, että Italia on valittu koe-marsuksi muulle maailmalle.”

   Rokotusten ja viruskuolleisuuden yhteys löytyy myös jo espanjan tautiepidemiassa. Jo ennen ensimmäisen maailman sodan alkua molempien rintamien sotilaat massarokotettiin ja myöhemmin sitten peloteltiin siviiliväestö ottamaan rokotus jotta rintamalta palaavat sotilaat eivät tartuttaisi heitä. Kaikki eivät suostuneet kuitenkaan rokotettaviksi ja kävi ilmi että vain ne joita ei ollut rokotettu eivät kuolleet espanjan tautiin.

   https://www.youtube.com/watch?v=DChj-Ki11JE
   alkaen kohdasta min. 37.09

   ja https://www.youtube.com/watch?v=Q9-ha2timl4&feature=youtu.be
   kohdasta min.37.54

   Sveitsiläinen lääkäri Andres Bircher pitää pääsyynä koronakuolmiin immuunikatoa eli että nykypäivänä kuume ” ei ole sallittua”. Koko nykyinen koululääketiedehän perustuu kuumeen alentamiseen, vaikka kuume tappaa virukset ja on osa paranemisprosessia. Bircherin veli esimerkiksi hoiti espanjantauti epidemian aikana Sveitsissä sotilaita joita ei oltu rokotettu, kuumilla kylvyillä (41 astetta) vegaaniruualla ja homeopaattisilla valmisteilla. Hänen hoidettavakseen annetuista espanjan tautiin sairastuneista 150 sotilaasta yksikään ei kuollut.

   https://www.youtube.com/watch?v=3w7aONfIsQA&feature=youtu.be

   Se että Big Pharma ,kansainväliset suuret lääkeyhtiöt ovat ottaneet Corona-virusepidemian rahasammokseen näkyy myös siinä, että Saksassa jossa Samuel Hahnemannin kehittämä homeopatia on ollut suuressa arvossa, aiotaan ( ellei laki ole jo tullut voimaan) sairausvakuutuskassoilta viedä oikeus Ranskan esimerkin mukaan korvata homeopaattisia hoitoja ja valmisteita. Korona-virus on kuitenkin täysin ja ilman sivuvaikutuksia hoidettavissa homeopatialla. Meillä Suomessa homeopatia on määritelty huuhaaksi, vaikka esimerkiksi espanjan tautiepidemiassa potilaat joita ei oltu rokotettu ja jotka saivat homeopaattisia lääkeaineita paranivat täysin.

 32. Koronavirus ja ikäsyrjintä

  Suomen perustuslaki (731/1999)

  6 § Yhdenvertaisuus

  ”Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä” (PL 6. pykälän 1. momentti).

  ”Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella” (saman pykälän 2. momentti).

  Hallintolain (434/2003) 6. pykälä sisältää säännökset hallinnon oikeusperiaatteista. Mainittu pykälä kuuluu seuraavasti: ”Viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti sekä käytettävä toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin. Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Niiden on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia.”

  ”Valtioneuvosto kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Mikäli on välttämätöntä käydä itse kaupassa, apteekissa tai terveysasemalla tai muutoin asioida, se olisi hyvä tehdä silloin, kun muita asiakkaita on liikkeellä vähän. Etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran.” (Sosiaali- ja terveysministeriö 19.3.2020 9.59. TIEDOTE 55/2020)

  Mainittua kehotusta perustellaan seuraavasti: ”Valtioneuvoston tavoite on suojata erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta. Ikäihmisillä on selkeästi nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita” (ks. mainittu tiedote).

  Valtioneuvoston kehotus on johtanut absurdeihin käytäntöihin. Esimerkiksi niiltä vaikeavammaisten ihmisten vanhemmilta, jotka ovat ’yli 70-vuotiaita’, on kielletty pääsy asumispalveluyksikössä asuvan lapsensa luo (vaikka kysymyksessä on asukkaan hallinnassa oleva ja asukkaan kustantama vuokra-asunto eli asukas asuu omassa kodissaan).

  Kysymys kuuluu: Onko kyseinen kielto laillinen, kun otetaan huomioon ihmisten perusoikeus yhdenvertaisuuteen lain edessä ja hallinnon oikeusperiaatteeksi säädetyn suhteellisuusperiaatteen?

  Saatetaan myös kysyä, onko valtioneuvoston kehotus lainmukainen, kun otetaan huomioon kehotuksen julkilausuttu perustelu?
  #
  Hans Berglund: Undermedveten attityd att de äldre är en börda. Insändare. Hbl 21.3.2020

  CORONAVIRUSET I Finlands grundlag föreskrivs om ett förbud mot diskriminering och att alla är lika inför lagen. Vad som avses med förbudet mot diskriminering inom olika livsområden preciseras i diskrimineringslagen, strafflagen, jämställdhetslagen och arbetslagstiftningen. Detta har nu upphävts i och med beredskapslagen.

  Regeringen, i sin stora visdom, vill att personer över 70 år förpliktas undvika kontakt med andra människor så mycket som möjligt. På så vis vill man ”skydda” åldersgruppen. Detta, trots att sjukdomens förekomststatistik visar att majoriteten av smittobärarna är under 70 år och att majoriteten av de smittade är 35–45-åringar. Ambitiöst, minst sagt, då vi är cirka 800 000 personer.

  Så nu får Paula Koivuniemi, Katri-Helena, Mauri Pekkarinen och Nils Torvalds gå in i karantänskåpet? Men de kommunala förtroendepersonerna offras. Men kanske ett kommunalt uppdrag skyddar en människa från att få viruset? Man kanske borde ha tillagt att förtroendepersonen också borde vare medlem av ett regeringsparti?

  Kanske finns där också ett samband med att samma dag som Paavo Väyrynen meddelade om sin återgång till Centern meddelade statsministern att människorna över 70 år skall hållas hemma?

  I engelskspråkiga sociala medier gläder sig redan många över detta virus som gör av med oss ”boomers”. Jag påstår inte att attityden finns i regeringens linje för över 70-åringar. Men trots allt tal om att skydda äldre och andra riskgrupper finns där djupt nere en undermedveten attityd att de äldre är en börda som andra skall bära och inte en grupp som kan kräva och har rätt till att få respekt. Sådan är den västerländska civilisationen och i synnerhet denna hemmagjorda.

  I karantänen kan vi trösta oss genom att läsa vad Världshälsoorganisationen och dess direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus har att säga. Han prisar Kinas insats i kampen mot covid 19-viruset och vill öka testandet som visserligen inte hjälper mot sjukdomen. Det är samma person som en gång i tiden föreslog att Zimbabwes dåvarande president Robert Mugabe skulle utnämnas till WHO:s goodwillambassadör för Afrika.

  (https://www.hbl.fi/artikel/undermedveten-attityd-att-de-aldre-ar-en-borda/)

  • Lainaan Tapio tähän pätkän ylläolevasta kirjoituksestasi:

   ”Mainittua kehotusta perustellaan seuraavasti: ”Valtioneuvoston tavoite on suojata erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta. Ikäihmisillä on selkeästi nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita” (ks. mainittu tiedote).”

   Tämä perustelu suojelun osalta on täyttä puppua, ja on ristiriidassa sen asian kanssa, mikä mitä ilmeisimmin on kansallinen strategia vanhusten hoidon ongelmien suhteen. Tästä jäljempänä.

   Valtioneuvoston ohje yli 70 vuotiaille selkokielellä lausuttuna on seuraava:

   Koska tehohoitopaikkoja on riittämättömästi, pysykää te tuottamattomat yli-ikäiset kotona, ettette veisi tehohoitopaikkoja niiltä vielä tuotantoelämässä olevilta, jotka ovat teihin nähden yhteiskuntatalouden kannalta priorisoitu.

   Vanhusten suojelemisesta tässä ei siis alkuunkaan ole kysymys.

   Ristirtiita VN:n suositukseen tulee ilmi siitä, että vanhusten hoitolaitoksissa tehostettu palveluasuminen on lyhyessä ajassa tullut määrällisesti vallitsevaksi hoitokehykseksi. Näissä laitoksissa eivät hoitajamitoituksen suositukset toteudu, ja vajaata hoitajamitoitusta kompensoidaan sitomalla asiakkaat pyörätuoliin ja lääkitsemällä heitä Risperdal-Risperidon psykoosilääkkeillä käyttäytymisen hallitsemiseksi. Tunnen tämän asian.

   Ko. psykoosilääkkeet EMEAN (Fimeaa vastaava organisaatio Euroopan tasolla) selvitysten mukaan altistavat iäkkäät Alzheimerpotilaat kaksinkertaiselle kuolemanriskille. Siitä huolimatta ne ovat maanlaajuisesti yleisessä käytössä, ja vieläpä lääkevalmistajan ohjeiden vastaisesti, joka käytäntö havaintojeni mukaan erilaisille terveysriskeille altistumisineen on myös eri viranomaistahojen tiedossa,

   Maassa on jo pitkään vallinnut taloudellinen tilanne, ts. käytännöllisesti katsoen olematon talouskasvu, jolla ei kyetä pitämään enää aikanaan kehitettyä yhteiskuntainfraa kunnossa ja asianmukaisessa toiminnassa.

   Näissä kehyksissä looginen johtopäätös on, että vanhusväestöä ei suinkaan pyritä suojelemaan ja hoitamaan eettisesti ja moraalisesti kestävin perustein, vaan heidät päinvastoin pyritään poistamaan rasittamasta yhteiskuntataloutta nopeutetulla aikataululla, jota ko. Risperidon lääkitys pyörätuoliin sitomisineen edustaa.

   Tähän samaan kuvioon kuuluu palvelulaitosten yksityistäminen, jossa viimeisillä kalkkiviivoilla olevilta revitään vielä kiinteistöomaisuuskin hoitovakuudeksi, -ja sitten kun se on onnistuneesti kaapattu, potilas tapetaan hoitovirheillä, ja tilalle otetaan uusi maksava asiakas.

   Hallituksen selitykset vanhusväestöstä huolehtimisesta ovat pelkkää tekopyhää hurskastelua, joka ei vastaa käytännössä toteutettavia toimintatapoja.

 33. ”Raittiushenkilö raittiustuolissaan
  Sinusta on muka huolissaan”
  (Juice Leskinen)

  ”Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.” (Suomen perustuslain 19. pykälän 1. momentti)

  ”Tutkimusten mukaan jopa puolet toimeentulotukeen oikeutetuista jättää tuen hakematta. Alikäyttö on merkittävä ongelma, sillä usein tuki jää hakematta kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta.” – ”Kelan mukaan toimeentulotukea jää varovaisten arvioiden mukaan hakematta vuosittain 30–100 miljoonan, rohkeimpien arvioiden mukaan jopa 300 miljoonan euron edestä.” (Laura Savolainen: Sosiaaliturvan alikäyttö tulee meille kalliimmaksi kuin väärinkäyttö – ”Moni tukeutuu mieluummin pikavippeihin”. Yle Uutiset 17.11.2015. https://yle.fi/uutiset/3-8447134)

  ”Suomessa on 4600 asunnotonta. (…) Asuminen on ihmisoikeuskysymys eikä sen puuttumista voida hyväksyä missään olosuhteissa. Asunnottomuus on merkki valtion epäonnistumisesta ihmisoikeuksien turvaamisessa.” (https://vvary.fi/asunnottomuus/)

  Geriatrian professori Jaakko Valvanne arvioi vuonna 2016, että asiakkaiden kaltoinkohtelu vanhainkodeissa on Suomessa melkein päivittäistä ja että lievä kaltoinkohtelu on osa hoitokulttuuria, vaikka vakavat ongelmat ovat harvinaisia. – Yleinen kaltoinkohtelun muoto on etenkin ihmisoikeuksiin kuuluvan liikkumisvapauden rajoittaminen yöllä tai jopa sen estäminen sitomalla asiakas sänkyyn. Toinen ongelma on työntekijöiden asiaton käytös, joka ilmenee esimerkiksi siten, ettei henkilöä avusteta vessaan, vaan käsketään ulostamaan tai virtsaamaan vaippoihin (Riikka Nurmi: Professori: Vanhusten kaltoinkohtelu päivittäistä. Yle Uutiset 21.1.2016. https://yle.fi/uutiset/3-8613455)

  ”Valviran ja aluehallintovirastojen tarkastuskäynnit vanhusten hoivakodeissa – samanlaiset ongelmat toistuivat monin paikoin” (https://www.valvira.fi/-/valviran-ja-aluehallintovirastojen-tarkastuskaynnit-vanhusten-hoivakodeissa-samanlaiset-ongelmat-toistuivat-monin-paikoin)

  Suomeen perustuslain mukaan jokaisella on perusoikeus ”välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon”.

  Varsin monet tietävät, etteivät suinkaan kaikki Suomessa asuvat tai oleskelevat saa käytännössä nauttia mainitusta perusoikeudesta. Viittaan tässä yhteydessä ainoastaan edellä tarkoitettuihin ihmisryhmiin: (1) ne Kelan tiedossa olevat toimeentulotukeen oikeutetut ihmiset, jotka syystä tai toisesta eivät ole hakeneet toimeentulotukea. (Usein tuo syy on ollut tietämättömyys tai voimattomuus hakemuksen tekemiseen. On erikoista, ettei Kela ole halunnut tai kyennyt ojentaa auttavaa kättä!?), (2) tuhannet asunnottomat ihmiset (ovat jatkuvasti vuodesta toiseen vailla asuntoa) ja (3) monet vanhusten hoivakodeissa asuvat ikäihmiset (heidän ongelmansa ovat olleet viranomaisten tiedossa vuosikaudet, mutta muutosta parempaan ei ole ratkaisevasti tapahtunut; outoa on, ettei laiminlyönteihin syyllistyneitä näytä saatetun oikeudelliseen vastuuseen). (Kyseinen luettelo ei siis suinkaan ole tyhjentävä. Siitä puuttuvat muun ohessa monet vaikeavammaiset ihmiset.)

  Edellä selostetun perusteella vaikuttaa oudolta, että yli 70-vuotiailla olisi nyt yhtäkkiä niin paljon ystäviä kuin valtioneuvosto väittää (”Valtioneuvoston tavoite on suojata erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta.” [STM:n tiedote 55/2020, 19.3.2020])

  Valitettavasti STM:n ilmaisemaa tavoitetta on vaikeaa uskoa. Mieleen nousee väistämättä epäily siitä, että kysymys on viimeisessä analyysissä sellaisen tilanteen välttämisestä, jossa sairaaloiden ja teho-osastojen hoitopaikat täyttyisivät ’yli 70-vuotiaista’!?

  (Muuten, erikoinen termi tuo ”yli 70-vuotiaat henkilöt”. Miksi ei sanota ja kirjoiteta ’70 vuotta täyttäneet henkilöt’? Eikö yli 70-vuotias ole siis vähintään 71-vuotias? Sitäkö on todella tarkoitettu? Eli jos ihmisen ikä on 70 vuotta, hän kuuluu sitten VN:n tulkinnan mukaan siihen ryhmään, jota ei ikäsyrjitä?)

  ”Ja sehän tässä huolestuttaa
  Sehän tässä huolestuttaa
  Että kuinka meidän kunnon miesten käy”[*]
  ———-
  [*]Kunnon miehillä tarkoitetaan tässä yhteydessä Dannyä ja muita hänen ikäisiään

  • ””Suomessa on 4600 asunnotonta. (…) Asuminen on ihmisoikeuskysymys eikä sen puuttumista voida hyväksyä missään olosuhteissa.”

   Useimmat tämän sivuston lukijoista ja kommentoijista varmastikin tietävät, että on tietty ryhmä ihmisiä, joille on varattuna takuuvarma asunto (en tarkoita esim. ns. linnankundeja tai huostaanotettuja lapsia) ja monin tavoin muutenkin paremmat ihmisoikeudet kuin suomalaisilla tavallisilla tallaajilla, ml. Kelan tarjoamat etuisuudet.

   ”Maahanmuuton hinta 3,2 miljardia euroa”, https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2019/03/05/maahanmuuton-hinta-32-miljardia-euroa-1-3-taustaa/

 34. Vuonna 2018 influenssaan kuoli Suomessa 436 ihmistä. Tuo ei johtanut paniikkiin eikä poikkeustilaan.

  ”(…) influenssaan kuoli Suomessa (…) vuonna 2018 kuolleita oli 436, kertoo Tilastokeskuksen kuolinsyytilasto.”
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/influenssakuolleisuus-lahes-kymmenkertaistui-neljassa-vuodessa-mista-se-voi-johtua-todellisuudessa-huomattavasti-enemman-kuin-tilastokeskuksen-luvut-kertovat/7751500#gs.0zslva

  ”(…) arvioiden mukaan maailmassa kuolee vuosittain 290 000 – 650 000 ihmistä hengitystiesairauksiin kausi-influenssan seurauksena. Arviot ovat Yhdysvaltain tartuntatautiviranomaisen CDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n tekemiä.”
  (https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/influessaepidemia-on-kaynnistymassa/)

  ”Laboratoriossa varmistettuja influenssan aiheuttamia kuolemia on Suomessa kymmeniä vuosittain. Todellinen määrä on kuitenkin paljon suurempi.
  – Se on vähintäänkin satoja. Influenssakauden ylikuolleisuuden perusteella määrä voi olla jopa 500 – 1 000 vuodessa, arvioi Puumalainen.”[*]
  (https://www.ess.fi/teemat/210992)

  [*] ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksiköstä

  • Iltalehti kertoo että
   Koronavirusrokotetta testataan jo – kun se valmistuu, tarvitsemme sitä kaikille
   Tänään klo 12:05
   Vapaaehtoinen amerikkalainen testaa nyt rokotetta, jota me kaikki kipeästi odotamme.
   Asiantuntijat voivat tällä hetkellä vain arvailla, milloin koronaviruksen taltuttava rokote on valmis.
   Kehitystyö käy kiivaana, ja siihen tarvitaan nyt lisää rahaa.
   Rokotetta odotellessa koronatapauksia on hoidettava lääkkeiden avulla, joita jo alkaa löytyä.

   Tarvitaanko sitä lainkaan?
   Entä voidaanko se tehdä pakolliseksi vaikkei ole mitään takeita miten se tulee toimimaan ja mitä riskejä se pitää sisällään?
   Kun rokote kehitetään yksityisellä rahalla yksityisissä laboratorioissa niin mitään takeita ei ole siitä mitä se lopulta on ja pitää sisällään.
   Yksityinen media joka palvelee yksityistä eliittiä voi kertoa mitä tuo eliitti haluaa sen kertovan rokotteesta. Eli että rokote on turvallinen jne.
   Kuitenkin jo entuudestaan tiedämme etteivät rokotteet ole turvallisia nykyisin vaan jopa vahingollisia ja vaarallisia.

   Entä syntyykö erilaisia rokotteita eri ihmisryhmille?
   Sekin on mahdollista eikä sitä pystytä mitenkään edes kontrolloimaan ja estämään.

   Koko korona psykoosissa haisee pahasti palaneen käry. On luotu hysteerinen pelkoreaktio ja nyt luvataan lääke jolla pelko katoaa.
   Miksi eliitti on nyt huolissaan kun uusi virus tappaa joitakin ihmisiä joita muutenkin kuolee eri sairauksiin (sodista puhumattakaan) joita vastaan ei tehokkaasti edes taistella ja kun sen tavoitteena kuitenkin on maailman väestön pienentäminen?
   Voi vain hämmästellä miksi se nyt suurella tohinalla ja riskillä toimii vastoin tätä omaa suunnitelmaansa eikä anna niiden harvojen kuolla rauhassa jotka eivät virusta kestä.
   Jotain hyvin hämärää tässä tuntuisi olevan.

 35. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on raskas isku ihmisyksilöille ja taloudelle.

  ”Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka on luopunut omasta rahastaan. Euro on ollut Suomelle ja suomalaisille erittäin kallis harharetki. Tämän myöntävät nyt jo monet nykyistä valtarakennetta lähellä olevatkin. – (…) – Oman rahan puuttuminen on pitkään merkinnyt vaikeuksia maamme viennille ja kotimarkkinayrityksille.” (Antti Pesonen 1.1.2017)

  Velkaantumiselle on kuitenkin vaihtoehto, ainakin, mikäli on uskominen Ilkka Kärrylää (IK), joka lukijan mielipiteessään HS:ssa 20.3. paljastaa ’salaisuuden’ (josta valtaeliitti vaikenee): keskuspankit voivat painaa uutta rahaa valtioille ja kansalaisille.

  Valtavirtataloustiede ei tietenkään kannata rahan painamista, ”koska sen pelätään johtavan hallitsemattomaan inflaatioon”. Tuo riski on kuitenkin hallittavissa tarkasti valvotulla toiminnalla.

  Keskuspankit ovat toki luoneet suunnattomasti lisää rahaa, mutta sitä on jaettu lähinnä yksityisille pankeille. ”Raha ei ole mennyt juurikaan kulutukseen eikä siten aiheuttanut inflaatiota, vaan se on sijoitettu osakkeisiin ja kiinteistöihin, jolloin inflaatio onkin tapahtunut näiden hinnoissa.”

  IK jatkaa: ”Keskuspankit voisivat kenties nyt painaa rahaa jonkin verran suoraan valtioille ja kansalaisille kiihdyttämättä inflaatiota. Koska tilanne on poikkeuksellinen ja tuotantoketjut hauraita, tulee kuitenkin olla erityisen tarkkana, ettei hyödykkeistä tule pulaa.”

  Vallitseva järjestelmä toimii sen uskon varaassa, että ”uuden rahan on oltava velkaa”. Tämä ei auta tavallista kansalaista, koska velkataloudesta hyötyvät ”yksityisten pankkien miljardööriomistajat”. IK varoittaa: ”Jos valtioiden velkatasot ovat kriisin päätyttyä räjähtäneet, voi käydä niin, että kansalaisia aletaan valmistella hyvinvointivaltioiden lopulliseen alasajoon.”

  Oikeasti omaa valuuttaa liikkeelle laskevien valtioiden ei IK:n mukaan ”tarvitsisi koskaan maksaa velkojaan takaisin vaan ainoastaan huolehtia, että taloudessa ei ole hallitsematonta inflaatiota”.

  Mitä Suomeen tulee, IK:n kiinnostava konsepti törmää kylmään tosiasiaan: ”Suomen päätöksentekoa vaikeuttaa nyt euroalueeseen kuuluminen. Rahaa voidaan painaa vain eurovaltioiden ja Euroopan keskuspankin (EKP) yhteispäätöksin.” Kas, siinä pulma.

  Tapio Kuosma

  J.K. ”Oman rahan, keskuspankin ja itsenäisen lainsäädännön avulla valtiovalta voi ottaa sen vastuun taloudellisesta ja yhteiskunnallisesta kehityksestä, joka sille kuuluu” (Antti Pesonen 1.1.2017).

  Suomenmaan viisain, sivistynyt ja suurisydäminen puoluejohtaja Antti Pesonen on valitettavasti kuollut, mutta hänen loistavat ja selkeät sanansa elävät. Tänään niitten klangi on saavuttanut entistäkin korkeemman kaiun.
  #

  • Antti oli omassa sarjassaan. Uskomattoman viisas, sivistynyt ja suurisydäminen mies.
   Tämän hän sai aikaan mutta hänen viisauteensa sitoutuvia ei vain tunnu löytyvän vaikka siinä on resepti joka olisi pelastanut meidät niiltä ongelmilta jotka nyt tuhoavat maamme.
   https://www.ipu.fi/tavoiteohjelma

   Tiekartta ulos EU:sta — 10 syytä erota EU:sta
   Emme saa pettää tulevia suomalaisia sukupolvia ja sitoa heitä EU-valtioon. EU-jäsenyys ei ole tuonut Suomelle mitään sellaista hyvää, jota emme olisi saaneet EU:n ulkopuolella.
   ​Antti Pesonen
   https://www.ipu.fi/tiekartta-ulos-eu-sta

 36. Joka ei tunne historiaa, ei tunne myöskään nykyisyyttä!

  VACCINES CAUSED 1918 “SPANISH FLU” WHICH KILLED MILLIONS
  US Vaccines Caused ‘Spanish Flu’

  “It was a common expression during the war that “more soldiers were killed by vaccine shots than by shots from enemy guns.”–E. McBean

  “The 1918 ‘Spanish Flu’ started in American military Camp Funston, Fort Riley, USA, amongst troops making ready for W.W.I – taking on board vaccinations, recruit training and all. It eventually killed about 40,000,000 people worldwide. That flu strain only appeared briefly once again, according to the US Atlanta CDC. This was in 1976 and again it struck at the US army camp Fort Dix, USA, amongst recently vaccinated troops (and no one else EVER); Fort Dix is known to have been a vaccine trial centre. Was the world’s greatest ‘influenza’ scourge another well-hidden vaccine disaster?”—John P Heptonstall

  ”In 1918, the US Army forced the vaccination of 3,285,376 natives in the Philippines when no epidemic was brewing, only the sporadic cases of the usual mild nature. Of the vaccinated persons, 47,369 came down with small-pox, and of these 16,477 died. In 1919 the experiment was doubled. 7,670,252 natives were vaccinated. Of these 65,180 victims came down with small-pox, and 44,408 died. In the first experiment, one-third died, and in the second, two-thirds of the infected ones died. —– from Dr. William Koch’s book, The Survival Factor in Neoplastic and Viral Diseases.”

  • VACCINE AND THE JESUIT ORDER!

   No better description of the Company has ever been so simply put than that of Mr. Luigi Desanctis, who later became a Reformed pastor. When his description is applied to the American Medical Association (AMA), the American Dental Association (ADA) and the Food & Drug Administration (FDA) we can easily see these three agencies as arms of the Great Jesuit Conspiracy, described by Abate Leone in his The Jesuit Conspiracy: The Secret Plan of the Order printed in 1848.

   The purpose of the AMA, ADA and FDA is to destroy the American people in the name of helping them. By making the people chronically ill these agencies break any will to resist an American fascist tyranny (possibly to be led by the Jesuit-trained Knight of Malta, Patrick J. Buchanan) and the coming “New World Order” under the Jesuits’ “infallible” Pope.
   The AMA, as we know it today, began in the early 1900s.

   The Jesuits, through Shriner Freemasonry, the Morgans and the Rockefellers in particular, began to control the medical education of young physicians, teaching them to treat symptoms with their drugs. Later came surgery, and then radiation completing the medical “unholy trinity” of “cut, burn and poison.”

  • Valtavirtaa oleva länsimainen allopatia on etupäässä liiketoimintaa sairaudella. Terveet/terveiksi parannetut ihmiset eivät kartuta rikollisen Big Pharman kassaa, joten on parasta keskittyä vain oireiden peittämiseen tai lievittämiseen. Siinä tarkoituksessakin tehtyjä valmisteita sanotaan virallisessa kielenkäytössä lääkkeiksi; niillä on käytännössä aina pienempiä tai suurempia myrkkyvaikutuksia, joita virallisessa kielenkäytössä sanotaan kaunistellen ”sivuvaikutuksiksi”. Koska nuo synteettiset valmisteet ovat käytännössä aina patentoituja, niin Big Pharma pystyy pitämään niillä kiskurihinnat patentin voimassaoloajan. Luonnosta suoraan saatavia, esim. yrttilääkkeitä ei voida patentoida, joten Big Pharman intressissä on saada niitä kielletyiksi tai ainakin tehdä niiden saaminen vaikeaksi. Joukolla Big Pharman korruptoimia lääkäreitä on agendassaan ns. puoskarilain voimaansaattaminen, jolla suuri määrä TOIMIVIA vaihtoehto-terapioita kiellettäisiin.

   ”Professori vertaa lääketeollisuutta järjestäytyneeseen rikollisuuteen”,
   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2014090718638829

   ”Western Medicine is Rockefeller Medicine – All The Way”,
   https://www.europereloaded.com/wp-content/cache/wp-rocket/www.europereloaded.com/western-medicine-rockefeller-medicine-
   way/index.html_gzip

   ” THE ALLOPATHIC MEDICINE RACKET 1 (MEDICAL MAFIA, BIG PHARMA)”,
   http://www.whale.to/a/allopathy_h.html

   http://www.whale.to/c/11887855_10102043265985445_6470582855615818200_n.jpg

   • Rikollisen Big Pharman korruptiovaltaa osoittaa mm. se, että professori Peter C. Gøtzsche erotettiin virastaan – ilmeisestikin kirjojensa takia.

    • Juuri näin. Ja surullista tässä kuviossa on se, että lääkärit toimivat tietämättään kuoleman ja kärsimyksen lähettiläinä!

   • Tällaisesta THL tuskin kertoo kansalaisille:

    ”2020 Study Shows Common Flu Shots Make Recipients More Susceptible To Coronavirus Lung Infections

    A 2020 study conducted by the U.S. Department of Defense entitled, Influenza vaccination and respiratory virus interference among Department of Defense personnel during the 2017–2018 influenza season by Greg G. Wolff, published in Vaccine, Volume 38, Issue 2, 10 January 2020, Pages 350-354, found that military personnel who had received seasonal flu shots were significantly more susceptible to coronavirus-associated respiratory infections:…”,

    Koko artikkeli: https://christiansfortruth.com/2020-study-shows-common-flu-shots-make-people-more-susceptible-to-coronavirus-lung-infections/

 37. In Memoriam: VAPAA LIIKKUVUUS

  Vapaa liikkuvuus kuoli maaliskuussa 2020.
  Metkaa, kuoli se, mikä oli Euroopan unionin ylpeys.
  Kuoli se, minkä puutteesta aikanaan
  syytettiin itäistä naapurivaltiotamme,
  syytettiin, ivattiin, ilkamoitiin,
  ilkamoitiin Rautaesiripusta.
  Enää ei taideta juuri ilkamoida?

  Fiksuimmat varoittivat EU:sta
  varoittivat Kultaisesta esiripusta.
  Varoittivat silloin, kun eivät oivaltaneet
  että niin eliitti tahtoi
  maksoi mitä maksoi.
  Ja maksoihan se, etenkin sen jälkeen,
  kun mentiin euroon
  kansalta kysymättä.
  Viis demokratiasta.

  Mutta elämä tasii.
  Nyt pohditaan, oliko työrukkasena ainoa supervalta
  vai Luonto itse.
  No, oli niin tai näin, niin selvää on
  että rajat ovat kiinni
  kiinni ovat ja pysyvät.
  Sen vuoksi saattaa olla holjaa, jopa skoijia
  luoda silmäys menneeseen,
  aikaan, josta nuori polvi on tuskin paljonkaan kuullut.
  Silmäys aikaan, jolloin rajat eivät olleet kiinni.

  Olen seuraavasta kiitollisuudenvelassa Esa Aallakselle
  hyvin kiinnostavalle ihmiselle.

  ”Ennen vuotta 1914 kuului koko maailma ihmisille”

  ”Tuskin mikään osoittaa niin selvästi sitä suunnatonta taantumusta, mikä on tapahtunut ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kuin ihmisen henkilökohtaisen liikkumisvapauden rajoittaminen ja yleensä hänen vapauksiensa rajoittaminen. Ennen vuotta 1914 kuului koko maailma ihmisille. Jokainen matkusti mihin maahan tahtoi ja viipyi siellä miten kauan halusi. Ei vaadittu mitään lupaa, ei mitään suostumusta.

  Ja minua huvittaa nuorten hämmästys joka kerta kun kerron heille, että ennen vuotta 1914 matkustin Intiaan ja Amerikkaan ilman minkäänlaista passia enkä milloinkaan ollut edes nähnyt sellaista. Siihen aikaan astuttiin laivaan ja astuttiin siitä pois kenenkään kysymättä mitään, ei tarvinnut täyttää satoja kaavakkeita kuten nykyään. Ei tarvinnut vaivautua hankkimaan mitään lupakirjoja, ei viisumeja.

  Samat rajat, joilla nykyään tullimiehet, poliisit ja rajavartijat muodostavat suoranaisen piikkilankaesteen tuon sairaalloisen kaikkien kaikkia vastaan tunteman epäluulon vuoksi, eivät siihen aikaan merkinneet muuta kuin vertauskuvallisia linjoja, jotka ylitettiin yhtä helposti kuin Greenwichin mediaani.

  Vasta sodan jälkeen alkoi nationalismin aiheuttama maailman turmeltuminen, ja vuosisatamme henkisen sairauden ensimmäiseksi oireeksi muodostui ksenofobia, muukalaisviha tai ainakin muukalaiskammo. Minua, entistä kosmopoliittia, kiusaa nykyisin alituisesti sellainen tunne kuin minun pitäisi kiittää vierasta kansaa ilmastakin, jota riistän siltä hengittäessäni.”

  (itävaltalainen kirjailija Stefan Zweig: Eilispäivän maailma. Erään eurooppalaisen muistelmia. Suomentanut Alf Krohn, 1945.)
  #
  Koronakauhun sekasortoistaman Telluksen ’piiritystila’ tarjonnee kenties yhden myönteisen mahdollisuuden, tilaisuuden pohtia olennaisia. Ehkäpä joku, monikin?, oivaltaa Uuno Kailaan tavoin ihmisen osan – ”Tien lapsia olemme, matkaan syntyneitä, / karavaani-heimoa retkellä elämän”.
  #
  Uuno Kailas: Karavaani

  Tien lapsia olemme, matkaan syntyneitä,
  karavaani-heimoa retkellä elämän.
  Ja ei tule koskaan loppua matkallemme,
  vaelsimmepa auringon alla tai pimeän.

  Yli ikuisuuden hietikon valkenevat
  monenkaltaiset päivät, paahtein ja keitahin;
  me nauramme, juomme ja suutelemme — taikka
  sudet tuskan saartavat meitä laumoin nälkäisin.

  Vaan eteenpäin, ohi päivien kaikenlaisten
  karavaania vie iankaikkinen kaipaus.
  Ei, ei tule koskaan loppua matkallemme,
  ja sen määränä lienee vain jokin kangastus.

  Tosin loppuvat kerran askelet vaeltajilta,
  kukin vuorostaan on nukkuva syliin maan.
  Vaan katso: kaikki he kuitenkin mukana ovat,
  nekin, joiden tomu on uupunut vaeltamaan.

  Mit’ on parhaintamme syntynyt rakkaudesta
  rikastuttaen, kaunistaen elämää,
  tomustamme se erkanee ja ikuisesti
  karavaani-heimon sielussa kimmeltää.

  Näin uusia polvia entiset saattelevat —
  tie, etsintä niillä on kaikilla yhteinen,
  näyt yhteiset, sama kaipaus kauemmaksi
  ja Kohtalo matkasauvana kaikkien.

 38. Data Kiinasta kertoo että suurin osa koronapotilaista kärsii vain lievistä oireista ja toipuu hyvin
  SIIS MIKSI TÄMÄ HYSTEERINEN PANIKKI?
  KETÄ SE PALVELEE? — GLOBAALIA NWO-MAFIAN AGENDAA…?
  Data from China shows the majority of people with Covid-19 only suffer mild symptoms, then recover
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=204275
  ——–
  Does the Coronavirus Pandemic Serve a Global Agenda?
  A vaccine war
  The silent war in the treatment against Covid-19

  Finally, the Coronavirus epidemic reveals the huge discrepancy between the WHO health strategies and the reality for scientists and doctors who put patients’ lives first.
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=204270

  • Nyt puhutaan ainakin 16 eri lääkefirmasta joilla jo on tai jotka ovat kehittämässä lääkkeitä ja rokotteita Covid-19 virusta vastaan. Poikkeuslakien tarvetta puolustellaan sillä että ainakin Kiina sanoo julkisesti Covid 19 olevan biologinen ase, jonka USA on lähettänyt/tuonut Kiinaan. Jotkut tahot taas väittävät Kiinan lähettäneen kiitokseksi puolestaan USAlle korona-viruksen. Tällaisessa käynnissä olevassa biologisessa sodassa voi ainakin halutessaan ymmärtää että sota ei ole kovin pian ohi. -Kummallisuuksiakin löytyy kun Nato-maa Italia on nyt pyytänyt apua Korona-virusepidemian hoitoon Venäjältä.
   Epidemioiden kontrolliin saamisesta on myös ainakin Kuuballa kokemusta. Kuuba joutui USAn sanktioimana jäämään lääkkeiden valmistuksessa ilman monikansallisten farmayhtiöiden allopaattisia lääkkeitä ja rokotteita. Tämä johti siihen että kuubalainen lääkeyritys Finlay Instituutti , joka alun perin valmisti vain allopaattisia läkkeitä, ryhtyi valmistamaan myös homeopaattisia rokotteita. Joka vuosi Kuubassa on hurrikaanien jälkeen hoitamattomana kuolemaan johtava Leptospirose – epidemia. Finlay instituutin kehittämän homeopaattisen rokotteen ansiosta tauti on nyt saatu kuriin. Vuonna 2007 Kuubassa rokotettiin 2,5 miljoonaa ihmistä leptospiroosia vasten ja tulokset olivat loistavat. Tutkimustulokset eitettiin kaikkien tieteellisten vaatimusten mukaisesti myöhemmin 2009 Havannassa pidetyssä kansainvälisessä homeopatiakonferenssissa.

   https://homeopathyresource.wordpress.com/2009/01/01/successful-use-of-homeopathy-in-over-5-million-people-reported-from-cuba/

   Ja mikä ihmeellisintä, täällä meilläkin THL:n linjauksien mukaan homeopatia on huuhaata. Kuitenkin niin kuningatar Elisabet II kuin myöskin Royal Familyn jäsenet ovat jo sukupolvien ajan käyttäneet homeopatiaa.

   ”On her 90th birthday, the London Weekly News reports that in spite of criticism the Queen has used homeopathy all her life and has remarkable good health. In fact, many generations of the Royal family have used homeopathy.”

   https://homeopathyresource.wordpress.com/2016/04/25/queen-elizabeths-long-life-attributed-to-homeopathy/

 39. IT IS INDISPENSABLE TO… UTTERLY EXHAUST HUMANITY WITH DISSENSION, HATRED, STRUGGLE, ENVY AND EVEN BY THE USE OF TORTURE, BY STARVATION, BY THE INOCULATION OF DISEASES, BY WANT, SO THAT THE ”GOYIM” SEE NO OTHER ISSUE THAN TO TAKE REFUGE IN OUR COMPLETE SOVEREIGNTY IN MONEY AND IN ALL ELSE.” Protocols of Zion, 10:19

  Näin hyvät ihmiset rupeaa joka ainoa asia olla mailmassa tapahtunut mitä protocols of zionissa on ja sehän on iki vanha suunnitelma! Nämä juutalais globalistit suunnittelevat todella pitkällä aikavälillä mailman haltuunottoa!

 40. Hävittäjämiljardit ja koronahätätila

  Tasavallassa vallitsee koronapaniikki ja hätätila. Vanhemmilta on kielletty pääsy tapaamaan vaikeavammaisia lapsiaan, jotka asuvat asumispalveluyksiköissä omissa vuokrayksiöissään. Kielto on epäinhimillinen. Se on myös outo, kun otetaan huomioon, että tapaaminen on suoritettavissa niin, etteivät vanhemmat kohtaa paikalla ketään muuta kuin oman lapsensa.

  Koronakaaos aiheuttaa inhimillisen hädän ohella suuria taloudellisia tappioita. Ainoan valon tunnelin päässä muodostavat hävittäjämiljardit. Toivottavasti nuo 10 miljardia euroa siirretään koronavaurioiden korjaamiseen. Annetaan hävittäjäsodan odottaa.

  • >Se on myös outo, kun otetaan huomioon, että tapaaminen on suoritettavissa niin, etteivät vanhemmat kohtaa paikalla ketään muuta kuin oman lapsensa.

   Mikäli vanhemmat käyvät lastaan tapaamassa, sen jälkeen hoitoyksikön koko henkilökunta ehkä joutuu siirtymään käyttämään ”kokovartalo” -suojavarusteita.

   Toinen vaihtoehto olisi että vanhemmille tarjotaan kertakäyttösetti ”kokovartalo” -suojavarusteita vierailun ajaksi.

   Nämä ei ole ihan helppoja asioita.

   Olen kuullut että joissain hoitolaitoksissa on omaiset päässeet viarailemaan ilman suojia yms.
   Se on suporastaan rikollista toimintaa muita laitoksessa olijoita kohtaan. Pitäisi saada rangaistavaksi teoksi välittömästi.

  • Se on surullisen totta ettei ilmavoimat ”koronasodassa” juurikaan kykene auttamaan.
   Rahtikoneet ja helikopterit ehkä hieman.

   ”jalkaväkeä” tarvitaan:
   https://yle.fi/uutiset/3-11270679 Lapin poliisi tarvitsisi virka-apua puolustusvoimilta liikkumiskiellon valvomiseen

  • Valitettavasti meillä on presidentti joka lähes lahkolaismaisella fanaattisuudella tuntuu tukevan finanssi- ja korporaatioeliitin nwo-tyrannian agendaa ja haluaa hävittäjämiljardien hinnalla solmia pysyvän liiton nwo-mafian saatanallisia voimia edustavan hyökkäysliitto Naton kanssa.
   Voi vain toivoa että tämä koronakriisi avaisi ihmisten sokeutuneita silmiä ja vahvistaisi haluttomuutta olla mukana rahoittamassa natolaisten petojen ristiretkiä.

 41. Korona Telluksella
  Vahvistettuja COVID-19-tapauksia maailmalla (26.3.2020):

  USA: Tartunnat (T): 79 785; Kuolemat (K): 1124; Parantuneet (P): 619
  Iso-Britannia: T: 11 772; K: 1124; P: 142
  Israel: T: 2666; K: 8; P: 6
  Suomi: T: 958; K: 5; P: 10
  Islanti: T: 802; K: 2; P: 68
  Kuuba: T: 67; K: 1; P: 1
  Palestiina: T: 59; K: 0; P: 17
  Nicaragua: T: 2; K: 0

 42. Fysisk närvaro i fysioterapi kan vara skillnaden mellan liv och död

  Anna Dönsberg 27.3.2020 Svenska Yle
  https://svenska.yle.fi/artikel/2020/03/27/fysisk-narvaro-i-fysioterapi-kan-vara-skillnaden-mellan-liv-och-dod

  Ibland går goda föresatser fel. När Folkpensionsanstalten ville skydda klienter och terapeuter från smitta genom att sluta med all rehabilitering under våren blev många både rasande och förskräckta.

  Speciellt utsatta blev de som har andningssvårigheter av olika slag. För en del är fysioterapi och rehabilitering nämligen en fråga om liv och död.

  Till dem hör Kim Kuosma som är svårt CP skadad sedan födseln. Han har skolios så att en del av lungan inte fungerar. I den sidan av lungan som tryckts ihop samlas slem som han behöver en fysioterapeuts hjälp tre gånger i veckan för att få bort.

  Familjen Kuosma var inte de enda som protesterade. Även fackförbundet för fysioterapeuter Finlands Fysioterapeuter reagerade.
  – Först kom det besked att man borde avbryta all rehabilitering som innebär närvaro på grund av Coronavirusepidemin och det har haft stor inverkan på våra medlemmar, våra yrkesutövare och företagare, kommenterar Hanna Häkkinen på Finlands Fysioterapeuter.

  Den största oron har ändå varit för dem som blir utan sin rehabilitering. Den kan i många fall vara livsviktig om man tänker på att det är frågan om andningssvårigheter.
  Den vardagliga rehabiliteringen är väldigt viktig.

  Fpa backade
  Efter protester från klienternas anhöriga ändrade Fpa sina direktiv så att rehabilitering nu kan ges i fall där det är livsviktigt, om både fysioterapeuten och klienten är överens och medvetna om smittorisken.

  Om en fysioterapeut inte vill utsätta sig för smitta får klienten lov att vända sig till någon annan som kan ge samma service.

  Men fortfarande blir över 70-åringar utan fysioterapi. På äldreboenden håller man i fast vid att fysioterapeuter som inte hör till personalen inte får besöka hemmen. Det drabbade fysioterapeuten Linnea Snickars.
  (…)
  Andra jobb inom vården
  (…)
  För Kim Kuosma redde situationen upp sig. Hans föräldrar hittade en fysioterapeut som var villig att komma hem till honom och som han träffat förut.

  Men frågan är om det hade gått så väl om inte hans mamma Christina af Hällström-Kuosma och hans pappa hade anklagat Fpa för att riskera sina klienters liv?

 43. Korona Telluksella Koronaviruspandemia 2019 – 2020
  Eräitä vahvistettuja COVID-19-tapauksia maailmalla (27.3.2020):
  Tartunnat (T) Kuolemat (K) Parantuneet (P)

  USA: T: 98.080 K: 1513 P: 2453
  Iso-Britannia: T: 11.660 K: 578 P: 140
  Israel: T: 3035 K: 10 P: 79
  Suomi: T: 1041 K: 7 P: 10
  Venäjä: T: 1036 K: 3 P: 45
  Islanti: T: 890 K: 2 P: 97
  Palestiina: T: 91 K: 1 P: 18
  Kuuba: T: 80 K: 2 P: 4
  Nicaragua: T: 2 K: 0 P: 0

 44. Korona Telluksella Koronaviruspandemia 2019 – 2020
  Vahvistettuja COVID-19-tapauksia maailmalla (29.3.2020 kello 05:36):
  https://coronavirus.jhu.edu/map.html

  Tartunnat (T) Kuolemat (K) Parantuneet (P)

  USA: T: 124.377 K: 2190 P: 1095
  Iso-Britannia: T: 17.312 K: 1021 P: 151
  Israel: T: 3619 K: 12 P: 89
  Suomi: T: 1167 K: 9 P: 10
  Venäjä: T: 1264 K: 4 P: 49
  Islanti: T: 963 K: 2 P: 114
  Kuuba: T: 119 K: 3 P: 4
  Palestiina: T: 104 K: 1 P: 18
  Nicaragua: T: 4 K: 1 P: 0

 45. YK:n pääsihteeri (Antonio Guterres) on esittänyt toivomuksen, että korona-
  pandemian vuoksi kaikki sotilaalliset konfliktit eri puolilla maailmaa tulisi
  välittömästi keskeyttää. – Paavi Franciscus yhtyi Guterresin toivomukseen tänään
  sunnuntairukoustensa yhteydessä. ”Kutsun kaikkia seuraamaan tätä
  vetoomusta ja keskeyttämään väkivaltaisuudet” (paavi Franciscus).

  Kiinnostavaa seurata, mikä on maailman sotahaukkojen vastaus.

  Niin, kenties on syytä ilmaista myös oma käsitys asiasta. Loistava toivomus, Arvoisa Pääsihteeri! Kannatan sitä omasta ja perheeni puolesta.

 46. Tiedoksi valtioneuvoston toimista koronapandemia-asiassa mahdollisesti kiinnostuneille lukijoille:

  Valtioneuvoston toimia koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi

  #Hallitus jatkaa poikkeusoloihin liittyviä toimia 13. toukokuuta [2020] saakka

  Valtioneuvoston viestintäosasto 30.3.2020 kello 20.35
  TIEDOTE 197/2020Teksti koronavirus

  Hallitus päätti tänään [maanantaina 30.3.2020] jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13. toukokuuta 2020 saakka. Hallitus antaa uudet käyttöönottoasetukset eduskunnalle huomenna [tiistaina 31.3.2020]. (…)

  Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoituksia tullaan jatkamaan kuukaudella 13. toukokuuta saakka eri kouluasteilla. Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii.

  Hallitus päätti myös aloittaa pikaisesti valmistelut pohjois- ja länsirajaliikenteen tiukentamiseksi epidemiatilanteen vuoksi, sekä laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenteen lopettamiseksi, lukuun ottamatta tavara- ja rahtiliikennettä.

  Hallitus päätti myös, että Suomessa lisätään entisestään näytteenottoa ja testaamista koronavirustapausten selvittämiseksi ja epidemian hillitsemiseksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta on testattava aina, jos on pienikin epäilys sairastumisesta.

  Hallitus antaa huomenna eduskunnalle ravintoloiden, kahviloiden ja anniskelupaikkojen sulkemista koskevan asetuksen. Sulkemisen tarkoituksena on suojata väestöä ja turvata yhteiskunnan toiminta. Aukiolon rajoittaminen on voimassa 31.5.2020 asti, mutta ruuan ulosmyynti on mahdollista.

  Hallitus päätti myös vahvistaa valtioneuvoston kansliassa toimivan koronakoordinaatioryhmän (VN COVID-19) kokoonpanoa.

  Lisätietoja: info@vnk.fi

  Koronavirus: valtioneuvoston tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi
  #
  #Mitä yli 70-vuotiaan pitää ottaa huomioon koronavirustilanteessa?
  Sosiaali- ja terveysministeriö 19.3.2020 9.59
  TIEDOTE 55/2020

  Valtioneuvoston tavoite on suojata erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta. Ikäihmisillä on selkeästi nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita.

  Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

  Valtioneuvosto kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Mikäli on välttämätöntä käydä itse kaupassa, apteekissa tai terveysasemalla tai muutoin asioida, se olisi hyvä tehdä silloin, kun muita asiakkaita on liikkeellä vähän. Etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran.

  Muutoinkin on pyrittävä välttämään altistumisen riskiä lisääviä tilanteita. Tehostetusta käsihygieniasta on tärkeää huolehtia.

  Tämän vuoksi kaikkia ihmisiä kehotetaan toimimaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yleisohjeiden mukaisesti tartuntariskin minimoimiseksi.

  Omia toimintakäytäntöjä ja tapoja on jokaisen syytä miettiä tartuntatautien leviämisen
  näkökulmasta ja tarvittaessa on muutettava toimintaansa ehkäisemään turhia riskejä.

  Ohjeita ikääntyneiden ja riskiryhmässä olevien omaisille ja läheisille
  Kaikkia pyydetään ottamaan huomioon tartuntariski ja omalla toiminnallaan estämään tautia leviämästä.

  Jokaisen on erityisesti kiinnitettävä huomiota ikääntyneisiin ja henkilöihin, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Vastustuskyky voi heikentyä esimerkiksi perussairauksien, kuten diabeteksen tai sydän- ja verisuonisairauksien takia.

  Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmässä olevien luona ei pidä tarpeettomasti vierailla. Yhteyttä heihin voi pitää esimerkiksi puhelimitse tai skypen avulla.

  Mikäli vierailu on välttämätöntä, kättelystä, halaamisesta ja muista lähikontakteista pitää luopua, ellei se ole hoidon ja huolenpidon turvaamiseksi täysin välttämätöntä esimerkiksi hoitohenkilökunnalle. Vierailulla pitää käyttää esimerkiksi huivia tai suojata muutoin hengitystiensä.

  Myös yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmässä olevien läheisiä kehotetaan ottamaan huomioon mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä.

  Naapurit ja läheiset ihmiset ovat tärkeitä tukijoita arjen sujumiseksi poikkeusoloissa.

  Lisätietoja:
  Erityisasiantuntija Kirsi Kaikko, etunimi.sukunimi@stm.fi
  Neuvotteleva virkamies Satu Karppanen, etunimi.sukunimi@stm.fi
  Erityisasiantuntija Seija Viljamaa, etunimi.sukunimi@stm.fi
  #
  #Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi
  Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Valtioneuvoston viestintäosasto 16.3.2020 16.56
  TIEDOTE 140/2020

  Hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

  Valtioneuvosto ja toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset ja suositukset voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Toimivaltaiset viranomaiset antavat tarkempia ohjeita vastuidensa mukaisesti. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020.

  Hallituksen linjaamat toimenpiteet

  Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

  Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

  Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

  Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

  Valtioneuvoston linjaus suosituksista varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, lukio- ja ammatillisen koulutuksen, korkeakoulutuksen, vapaan sivistystyön sekä taiteen perusopetuksen järjestäjille koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi (OKM tiedote 16.3.2020)

  Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

  Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.

  Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.

  Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

  Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat.

  Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

  Lisätään sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia julkisella ja yksityisellä sektorilla. Samanaikaisesti vähennetään kiireetöntä toimintaa. Yksityisen sektorin kapasiteetti otetaan yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Samaan aikaan joustetaan lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista.

  Kasvatetaan korona-testauskapasiteettia. THL tukee alueita tältä osin.

  Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

  Varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.

  Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.

  Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.

  Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

  Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

  Puolustusvoimat turvaa toimintansa jatkuvuuden ja valmiuden kaikissa tilanteissa. Muita viranomaisia valmistaudutaan tukemaan tarpeen mukaan.

  Lisätietoja: Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p. 0295 160 204, valtioneuvoston kanslia

  Taustatietoa valmiuslaista
  Valmiuslaissa on määritelty erilaisia poikkeusoloja, kuten Suomeen kohdistuva hyökkäys, erityisen vakava suuronnettomuus tai laajalle levinnyt tartuntatauti, jollainen koronaviruspandemia on. Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.

  Valmiuslaissa säädetään viranomaisten toimivaltuuksista poikkeusolojen aikana. Valmiuslaissa määriteltyjä toimivaltuuksia voidaan käyttää vain, jos tilanne ei ole hallittavissa viranomaisten normaalein toimivaltuuksin. Valmiuslain nojalla rajoitetaan kansalaisten oikeuksia ja normaalia elämää vain, jos se on välttämätöntä väestön suojaamiseksi.

  Valmiuslaissa säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta enintään kuudeksi kuukaudeksi päätetään valtioneuvoston asetuksella (käyttöönottoasetus), kun valtioneuvosto yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa on todennut maassa vallitsevan poikkeusolot. Lopullinen päätösvalta voimaantulosta on eduskunnalla. Se päättää, tulevatko valtioneuvoston antaman asetuksen lisävaltuudet käyttöön kokonaan tai osittain. Eduskunta voi myös kumota valtioneuvoston antaman asetuksen.

  Kiireellisessä tilanteessa on mahdollista ottaa lisävaltuudet välittömästi käyttöön. Myös silloin asetus viedään eduskunnan käsiteltäväksi välittömästi. Asetus täytyy viedä eduskunnalle viikon kuluessa tai muuten asetus raukeaa.

  Tiedotustilaisuuden esitysmateriaalit
  Valtioneuvoston yleisistunnon päätösaineisto 16.3.2020
  Yhteenveto hallituksen linjaamista toimista PDF 362kB

 47. https://www.worldometers.info/
  COVID-19 CORONAVIRUS PANDEMIC
  Last updated: March 31, 2020, 02:44 GMT
  WORLD POPULATION: [noin] 7.774.515.000 (31.3.2020 kello 06:50)
  (yhdeksän valtion osalta)
  Tartunnat (T) Kuolemat (K) Parantuneet (P)
  USA: T: 164.253 K: 3165 P: 5506
  Iso-Britannia: T: 22.141 K: 1408 P: 135
  Israel: T: 4695 K: 16 P: 161
  Venäjä: T: 1836 K: 9 P: 66
  Suomi: T: 1352 K: 13 P: 10
  Islanti: T: 1086 K: 2 P: 157
  Kuuba: T: 170 K: 4 P: 4
  Palestiina: T: 117 K: 1 P: 18
  Nicaragua: T: 4 K: 1
  Maailma yhteensä: T: 785.777 K: 37.815 P: 165.607
  (COVID-19 CORONAVIRUS PANDEMIC. Last updated: March 31, 2020, 02:44 GMT. https://www.worldometers.info/coronavirus/)
  ———-
  Worldometer is run by an international team of developers, researchers, and volunteers with the goal of making world statistics available in a thought-provoking and time relevant format to a wide audience around the world. It is published by Dadax, a small and independent digital media company based in the United States. We have no political, governmental, or corporate affiliation. – Worldometer was voted as one of the best free reference websites by the American Library Association (ALA), the oldest and largest library association in the world.

 48. https://www.worldometers.info/
  COVID-19 CORONAVIRUS PANDEMIC
  WORLD POPULATION: [noin] 7.774.968.000 (2.4.2020 kello 07:42)
  [Tiedot 15 valtiosta:]
  Tartunnat (T) Kuolemat (K) Parantuneet (P)
  USA: T: 215.215 K: 5110 P: 8878
  Italia: T: 110.574 K: 13.155 P: 16.847
  Espanja: T: 104.118 K: 9387 P: 22.647
  Kiina: T: 81.554 K: 3312 P: 76.238
  Saksa: T: 77.981 K: 931 P: 18.700
  Ranska: T: 56.989 K: 4032 P: 10.935
  Iso-Britannia: T: 29.474 K: 2352 P: 135
  Israel: T: 6092 K: 26 P: 241
  Ruotsi: T: 4947 K: 239 P: 103
  Venäjä: T: 2777 K: 24 P: 190
  Suomi: T: 1446 K: 17 P: 10
  Islanti: T: 1220 K: 2 P: 236
  Kuuba: T: 212 K: 6 P: 12
  Palestiina: T: 134 K: 1 P: 18
  Nicaragua: T: 5 K: 1 P: –

  Maailma yhteensä: T: 935.957 K: 47.245 P: 194.286
  (COVID-19 CORONAVIRUS PANDEMIC. Last updated: April 02, 2020, 02:57 GMT. https://www.worldometers.info/coronavirus/)

 49. VIERAILUJEN RAJOITTAMINEN PALVELUASUMISESSA
  Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu 23.10.2020 EOAK/3479/2020

  23.10.2020
  EOAK/3479/2020
  Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin
  Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Lotta Hämeen-Anttila

  VIERAILUJEN RAJOITTAMINEN PALVELUASUMISESSA

  1 KANTELU
  Kantelija arvosteli toimintayksikkö A:ssa noudatettua menettelyä koronavirusepidemian aikana. Hän katsoo, että toimintayksikkö A määrää palvelutalossa, omassa asunnossa asuvien liikkumisesta ja omaisten tapaamisesta perustuslain vastaisesti. Kantelija kertoo, että omainen saa liikkua kaupassa ja ulkoilla itsenäisesti, mutta ei ensin
  saanut tavata omaistaan lainkaan ja sen jälkeen 15 minuuttia hoitajan läsnä ollessa, jos oli etukäteen tilattu aika. Hän kertoo hoitajien sanoneen, että määräys perustuu Tampereen kaupungin määräykseen, vaikka toimintayksikkö A on yksityinen. Kantelija kysyy, miten voidaan omassa asunnossa asuvan henkilön, joka maksaa vain tarvitsemistaan palveluista elämä rajata näin.
  (…)
  3.4 Oikeudellinen arviointi
  (…)
  3.4.4 Menettelyn virheellisyys
  Totean, että toimintayksikkö A:ssa on toimittu virheellisesti, kun läheisille on asetettu vierailukielto tartuntatautilain 17 §:n perusteella.
  Pidän myönteisenä sitä, että toimintayksikkö A:ssa on pyritty ottamaan käyttöön sellaisia tapaamisen muotoja, joiden avulla tapaamisia on voitu järjestää turvallisesti. Korostan kuitenkin, että tapaamisiin liittyvät järjestelyt on toteutettava voimassa olevan lainsäädännön puitteissa. Lainsäädännössä ei ole säädetty esimerkiksi tapaamisten keston rajoittamisesta tai hoitohenkilökunnan läsnäolosta tapaamisten aikana.
  3.4.5 Menettelyn moitittavuus
  Olen aiemmin korostanut asiassa EOAK/3513/2020 että toiminnasta vastaavien tahojen on tunnettava omaa alaansa koskeva lainsäädäntö ja noudatettava myös perustuslakia ja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Toimijoiden on osattava noudattaa käytännössä lakisidonnaisuuden, oikeasuhtaisuuden sekä yhdenvertaisuuden periaatteita. Korostan edelleen, että johdon on aina huolehdittava siitä, että henkilökunnalle annetut ohjeet ovat lainmukaisia ja ettei ohjeiden perusteella toimita vastoin sitä, mitä laissa on säädetty.
  Menettelyn moitittavuutta vähentää se, että toimijoiden oli virallisen ohjeistuksen perusteella vaikea ymmärtää, ettei menettely perustunut lakiin. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen (20.3.2020, korjattu 16.4.2020) perusteella saattoi saada käsityksen, että tiukan vierailukiellon asettaminen perustui tartuntatautilakiin. Kun oli pelättävissä, että vierailujen salliminen voisi vakavasti vaarantaa niin asukkaiden kuin henkilökunnan hengen ja terveyden, oli päätyminen harkinnassa ehdottomiin kieltoihin mielestäni ymmärrettävää.
  4 YHTEENVETO JA TOIMENPITEET
  1) Katson palveluasumisyhdistys B:n menetelleen virheellisesti siinä, että se on asettanut yksikössään vierailukiellon voimaan 16.3.2020 tartuntalain 17 §:n nojalla.
  2) Katson, että toimintayksikkö A:ssa on menetelty virheellisesti asettamalla vierailuja koskevia rajoituksia sen sijaan, että asukkaita ja omaisia olisi ohjeistettu tai heidän kanssaan olisi sovittu menettelytavoista, joilla toteuttaa vierailuja aiheuttamatta tartuntavaaraa.
  3) Katson, että lainvastainen päätös ja menettely on aiheutunut virheellisistä valtakunnallisista ja alueellisista ohjeista, joiden vuoksi yksikön johto ei ole saadun selvityksen perusteella ymmärtänyt, ettei tiukkojen vierailuihin liittyvien rajoitusten asettaminen ole perustunut voimassa olevaan lakiin.
  Saatan edellä esittämäni käsityksen menettelyn lainvastaisuudesta
  palveluasumisyhdistys B:n tietoon.
  Samalla kiinnitän huomiota siihen, että myös ohjeistuksen on oltava riittävän selkeää ja noudatettava kaikilta osin voimassa olevaa lainsäädäntöä.
  Tässä tarkoituksessa lähetän jäljennöksen tästä päätöksestäni Tampereen kaupungille.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here