Nouseeko kriisistä Darwin?

38

Onko mahdollista, että luonto iskee takaisin, alistaa meidät ennen kuin me alistamme sen?

Kuulun ikäihmisten ”riskiryhmään”. Olen kuunnellut hokemaa, että viruksen vuoksi päätettyjen ja päätettävien valtavien rajoitusten ja kieltojen päätarkoitus on pelastaa minut, meidät – ”ikäihmiset” ja perussairaat.

Arvelen, että jo nyt nuoremmat, vauraat voimaihmiset ovat alkaneet kysellä mielessään, että miksi helvetissä!

Että eikö ole järjetöntä lamauttaa koko hyvin toimiva systeemi, rajoittaa heidän elämäänsä, puuttua heidän oikeuksiinsa ja vapauksiinsa, tuhota heidän bisneksiään?

Eikö se ole typerää, koska ne ihmisryhmät, joita nyt suojellaan virukselta kaikkien muiden kustannuksella, vanhukset ja sairaat, joiden takia vaivalla rakennettu hyvinvointi ajetaan alas, ovat näiden yhteiskuntien suurin ongelma?

Eikö ole hirveä virhe estää luonnon omaa ratkaisua, koska on tarkoin tiedossa, että rikkaimpienkaan maiden rahat eivät kohta riitä kaikkien vanhusten ja sairaiden kunnolliseen hoitamiseen?

Eikö vanhusten pelastaminen ole kerta kaikkiaan nurinkurista ja luonnotonta, koska tämä ”riskiryhmä” on joka tapauksessa lähellä kuolemaansa? Eikö hinta lisäajasta ole kohtuuton ja siihen liitetty humanismi pelkkää tekopyhyyttä?

VIELÄ TÄLLAISIA kysymyksiä ei luultavasti sanota ääneen edes parhaissa piireissä, mutta sosiaalidarwinismin aika saattaa olla lähellä. Siitä taas ei ole pitkä matka historiasta tuttuihin ja joskus hyvin suosittuihin ajatusmalleihin, joita nykyisin kammoksutaan.

Koronavirus kuorii kerman hyvinvointiyhteiskuntien yltäkylläisyydestä, kerskakakun päällimmäisen kerroksen. Entä sitten? Tekeekö pandemia maailmasta tasavertaisemman ja humaanimman vai kiihdyttääkö se polarisaatiota, antaako se lopulta tilaa jopa eugenistisille ajatuksille?

Varmaa on ainakin se, että rikkaat köyhtyvät enemmän kuin köyhät, sillä köyhillä on vähemmän mistä köyhtyä. Mutta yhtä varmaa taitaa olla, että pian toipumisen jälkeen talouden rautalait ovat uudelleen voimassa. Niihin pahinkaan virus ei pure.


¤
Mauno Saari on Torniossa v. 1947 syntynyt, nykyisin Tammisaaressa asuva toimittaja ja kirjailija. Saari on ollut Helsingin Sanomien toimittaja sekä Suomen Kuvalehden, Iltalehden ja Uuden Suomen päätoimittaja. Hän on julkaissut yli 20 teosta, joista suurin osa tietokirjoja. Hän on saanut valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Mauno Saari on toiminut myös kustantajana WSOY:llä, jonka hallitukseen hän kuului.

¤
Tämä kirjoitus on julkaistu alun perin 25.3.2020 Mauno Saaren blogissa osoitteessa https://www.maunosaari.fi/

38 KOMMENTTIA

 1. Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.
  – Benjamin Franklin (1706-1790)

  OTHER VERSIONS OF THE SAME QUOTE
  Those who desire to give up freedom in order to gain security will not have, nor do they deserve, either one.

  Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.

  He who sacrifices freedom for security deserves neither.

  Thomas Jefferson also said:

  He who gives his freedom for safety gets none of them.

  • Esitän ihan yleisenä havaintona että olemme eläneet sosiaalidarwinismissa melkein aina.

   Viimeisin jakso, sanotaan vaikka 1970 -luvulta eteenpäin on ollut jakso jossa työläisillä palkkastagnaatio, finanssimaailmassa osingot ja bonukset. Asian voi sanoa lyhyemminkin: Nykyinen köyhyys ja työttömyys ovat poliittisten valintojen so. sosiaalidarwinismin seurausta.

   Köyhyyden lisäämistä talouskurilla on perusteltu talouden pelastamisella. Ja sitä on jatkettu vaikka reaalitaloudessa ostovoima on heikentynyt. Epätyypillisten työsuhteiden määrä on kasvanut. Palkkakuopista on tullut palkkakaivantoja. Yksityistämisten mahtavuutta on ylistetty.

   Yhdysvalloissa ei pääse sairaalaan jos ei ole vakuutusta. Harvalla köyhällä on, ne ovat liian kalliita. Ei ole eläkeläisilläkään. Joten he kuolevat.

   Jos palkkataso suurella osalla on Yhdysvalloissa tätä nykyä noin 16 000 dollaria per vuosi ja koronaviruksen sairaalahoito maksaa sen 35 000 dollaria yksityistetyissä sairaaloissa ja klinikoissa niin meneekö köyhä hoitoon? Eipä taida mennä. Eikä pysy kotonakaan, koska syödä täytyy joten töihin on mentävä — ellei ole jo lomautettu.

   Meillä taas on ”tehostettu” sairaanhoitoa vuosikymmeniä niin että nyt puuttuu hoitajia, lääkkeitä ja perustarpeita.

   Mietitäänpä: jos pandemia kestää sanotaan 18 kk ja jos kaikki ovat karanteenissa, kuka tuottaa tavarat? Eipä juuri kukaan. Joten rahallakaan ei ennen pitkää saa mitään koska missään ei ole mitään ostettavaa.

   Lääkepula ja perushoitotarvikepula on jo. Kannoilla tulee ruokakriisi ja energiakriisi. Myös Suomeen. Olemmehan vuosien mittaan myyneet huoltovarmuuskeskuksesta kaiken mikä irti lähtee, olemme harjoittaneet maatalouspolitiikkaa jolla elintarvikeomavaraisuus on ajettu niin ahtaalle, että joka vuosi tuhansia maatalousyrittäjiä lopettaa (siinä teille, te typerästi maataloustukia ilmaisena rahana kadehtineet!) ja olemme kasvattaneet tilakokoja mittakaavaan, jossa entistä suurempia koneita tarvitaan. Kun energiakriisi iskee niin mitä teemme? Heikentynyt saatavuus tulee myös nostamaan energian hintoja.

   Lähdemmekö kaikki pelloille töihin ja pidämme siellä vähintään kolmen metrin turvavälin toisiimme ettemme levitä virusta? Mitä peltotyöläiset syövät, jos tähän mennään — sitä ruokaahan ei ole, koska elintarvikeomavaraisuus puuttuu.

   Kerron vielä jotain. Eräs ystäväni (heillä on suurtila) kertoi eilen, että pankki oli käyttänyt valtion heille takaaman maataloustuottajien hätäapulainan sellaisen lainan lyhennyksiin, johon he eivät olleet sitä suunnitelleet (tämä on pankin taholta aivan laillista) sillä seurauksella että tuosta hätäapulainasta koitui heille nyt kahden tuhannen euron kuukausittaiset ylimääräiset kulut. Toisin sanoen pankki ohjasi hätäapulainan, jolla piti helpottaa maataloustuottajien ahdinkoa tässä koronakriisissä pankin kannaltaa edullisesti aiheuttaen viljelijäperheelle 2000 € lisäkuluja kuukaudessa. Ja tämä on aivan laillista.

   Oletetaan, että monelle muulle maataloustuottajalle on tehty samoin pankin toimesta. Mietitään, montako maataloustuottajaa päättää sen seurauksena lopettaa. Mietitään, parantaako tällainen touhu Suomen valmiuksia selviytyä tästä kriisistä.

   Mietitään, koska selvitymisemme riippuu siitä, millaisia ratkaisuja onnistumme kehittämään poliitikkojen synnyttämiin ongelmiin. Mitä aiemmin tämän sisäistät, sen paremmat ovat mahdollisuutesi selvitä.

   • ”Mietitään …. millaisia ratkaisuja onnistumme kehittämään poliitikkojen synnyttämiin ongelmiin.”

    Emme voi kehittää mitään ratkaisuja ellei ensin valta saada siirrettyä poliitikoilta kansan käsiin. Se on ylipääsemätön asia.
    Ellemme saa eduskuntaan edustajia jotka palvelevat vain kansaa on turha vaivata päätään muulla miettimisellä.
    Edustuksellinen demokratiakin voi toimia mutta vain sillä ehdolla että edustajat edustavat suoraan kansaa ilman puolueiden välikäsiä ja että he ovat sitoutuneet yhteiseen, esim. IPUn kaltaiseen, tavoiteohjelmaan.
    https://www.ipu.fi/tavoiteohjelma

    • Voimme. Voimme opiskella cityviljelyä ja parvekekasvatusta Voimme istuttaa kerrostalo- ja rivitalopihoille marjapensaita ja hedelmäpuita. Ne ovat taloyhtiölle kuuluvia päätöksiä.

     Voimme organisoida marjojen ja sienten kimppapoimintaa ja säilömistä. Voimme kuivata sieniä pujottamalla ne lankaan ja kuivaamalla huoneilmassa.

     Voimme organisoida (vartioituja) yhteiskasvimaita ja puutarhapiirejä.

     Voimme poistua kaupungeista maaseudulle asumaan ja ottaa kotieläimiä. Voimme kalastaa. Voimme muodostaa ekoyhteisöjä, jotka viljelevät vanhaan tapaan ja porukalla. Voimme tehdä kattopuutarhoja tasakattoisiin paikkoihin kuten autokatokset ja vastaavat.

     Voimme muuttaa tyhjänä olevia teollisuuskiinteistöjä ruoan kasvatuskeitaiksi.

     Voimme jakaa toimivaksi havaittuja ideoita netissä niin kauan kuin se toimii.

     Voimme alkaa toimia odottamatta että se kuuluisa Joku Muu tai hallitus päättää mitä pitää tehdä. Auttamalla itseämme voimme auttaa myös muita.

     Kriisi ei kestä ikuisesti mutta saattaa laajeta ja kestää niin kauan että elämä muuttuu todella hankalaksi. Mahtaako moni tällä hetkellä Yhdysvalloissakaan nauraa prepperseille/survivalisteille?

     • ”Kriisi ei kestä ikuisesti….”
      Mutta eikös kriisi ole koko ajan päällä kun maa elää edustuksellisen demokratian kahleissa eikä eliitin direktiivien alla elävä kansa voi päättää asioistaan.
      Minulle sopeutuminen valtaa pitävän mafian ehtoihin merkitsee jatkuvan kriisin alla elämistä. Ja tuska vain kasvaa päivä päivältä.
      Taidan olla epänormaali yksilö.

  • Vapaus ei koskaan saa olla ehdotonta. Siihen täytyy kuulua oikeudenmukaisuus ja rajojen asettaminen tuhoavuudelle.
   Amerikka on hyvä ja murheellinen esimerkki siitä miten käy kun tämä asia unohdetaan.

 2. Toivotaan luonnon iskevän takaisi.Palauttaisi kaikki loiseläjät kotimaihinsa. Ei riitä kakkua jaettavaksi kaiken maailman läpsyttelijöille.

 3. ”The Age of Terror was inaugurated with a series of controlled demolitions in New York City on September 11, 2001. Now the world is being led into the Age of Biological Terror with a controlled demolition of the economy that is already causing unprecedented carnage across markets and around the globe. As the dust settles on this demolition, an entirely new economy is ready to be erected in its place: one in which no citizen will be out of the sight of the all-seeing government. This week on The Corbett Report we examine the details of this collapse and why the bankster class is seeking to destroy the financial Ponzi scheme that they themselves created.”

  https://www.youtube.com/watch?v=ZlTHjAuqRHs

 4. Omasta kansakunnasta, sen vanhimmista ja sairaistavista jäsenistä huolehtiinen, on kansakunnan moraalinen selkäranka. Jos se uhrataan talouden eteen, on kansakunnan tuho sitäkin varmempi. Juuri globalistinen liberaali demokratia ja liberaalikapitalismi tekee yhteiskunnasta haavoittuvaisen tällaisia globalistisia uhkia kohtaan, kuten pandemia. Yhtenäinen nationalistinen kansakunta suojelee omiansa maailmanlaajuisessa selviytymiskamppailussa, ja jos tästä pandemiasta pitää jotain oppia on se se, että parhaiten ovat menestyneen nationalistisimmat kansat joiden etninen kokoonpano on mahdollisimman homogeeninen, sillä näissä maissa on ollut mahdollista toimia yhtenäisen suunnitelman mukaan oman kansan eduksi.
  Kun maan rajojen sisällä on useampia kansoja ja kantaväestö globalistisen rajattoman liberaalin ajattelun vallassa, on reaktio pandemiaan ollut kaoottisempi ja tulokset sitä myötä heikompia.

 5. ”sosiaalidarwinismin aika saattaa olla lähellä” (Mauno Saari).

  Kyllä, ja globaalisti. Itse asiassa sosiaalidarwinismi, joka on yhdysvaltalaisohjaukessa muotoillun uusliberalismin velipoika, on ollut ainoan supervallan agendalla aina siitä lähtien, kun USA:han 14-vuotiaana perheensä mukana muuttanut juutalaisperheen vesa Heinz Alfred Kissinger (sittemmin Henry Alfred Kissinger) pääsi vaikuttavaan asemaan ainoan supervallan kansallisen turvallisuuden neuvonantajana (1969 – 1975; ulkoministeri 1973 – 1977). – Kriitikot ovat syyttäneet Kissingeriä (HK) sotarikoksista Kambodžan pommitusten ja Chilen Allenden kaatamisen yhteydessä. Christopher Hitchens julkaisi vuonna 2001 kirjan The Trial of Henry Kissinger, jossa Hitchens syytti HK:ta kansanmurhaajaksi ja sotarikolliseksi. HK:n käynnistämissä pommituksissa Kambodžaan pudotettiin vuosina 1965 – 1973 yhteensä lähes kolme miljoonaa tonnia räjähteitä.

  Hiuksia nostattavaa (joskaan ei yllättävää) on ollut, että HK:lla on ollut Finlandian UM:ssäkin korkea-arvoiset puolustajansa ja ihailijansa (mm. muuan valtiosihteeri).
  Onneksi meillä on vaikuttanut vastapainoksi enemmän ymmärtänyt filosofi Georg Henrik von Wright, joka aikanaan pisti paikalleen niin USA:n sotahaukkahallinnon kuin Milton Friedmaninkin. ”Kriget i Vietnam är avskyvärt redan därför, att det förs på idel lögnaktiga och orättfärdiga premisser” (Georg Henrik von Wright: Kriget mot Vietnam. HBL 28.11.1967).
  #
  Monelle tarkkailijalle koronaviruksesta on tullut mieleen ainoan supervallan globaali väestökontrolliagenda ja pitkään salattu ’Kissingerin raportti’ (National Security Study Memorandum or NSSM-200). Jäljempänä hivenen asiaa koskevasta professori Gary J. Bassin kirjoituksesta.

  Indefensible Kissinger
  As more details come to light, the darker his deeds seem.

  By GARY J. BASS January 13, 2014
  https://www.politico.com/magazine/story/2014/01/indefensible-kissinger-102123
  ———-
  Gary J. Bass is professor of politics and international affairs at Princeton University and author of The Blood Telegram: Nixon, Kissinger, and a Forgotten Genocide.
  #
  Human Life International
  Exposing the Global Population Control Agenda
  By Brian Clowes, PhD|February 26th, 2014

  U.S. Government Population Control
  The United States National Security Council is the highest decision-making body on foreign policy in the United States. On December 10, 1974, it promulgated a top secret document entitled National Security Study Memorandum or NSSM-200, also called The Kissinger Report. Its subject was “Implications of Worldwide Population Growth for U.S. Security and Overseas Interests.” This document, published shortly after the first major international population conference in Bucharest, was the result of collaboration among the Central Intelligence Agency (CIA), the United States Agency for International Development (USAID), and the Departments of State, Defense and Agriculture.

  The Kissinger Report was made public when it was declassified and was transferred to the U.S. National Archives in 1990.

  NSSM-200 is critically important to pro-life workers all over the world, because it completely exposes the unsavory and unethical motivations and methods of the population control movement.

  The Purpose of The Kissinger Report
  The primary purpose of U.S. government population control efforts is to maintain access to the mineral resources of less-developed countries, or LDCs. The Kissinger Report states:

  The U.S. economy will require large and increasing amounts of minerals from abroad, especially from less developed countries. That fact gives the U.S. enhanced interest in the political, economic, and social stability of the supplying countries. Wherever a lessening of population pressures through reduced birth rates can increase the prospects for such stability, population policy becomes relevant to resource supplies and to the economic interests of the United States.

  The Kissinger Report also specifically declared that the United States was to cover up government population control activities and avoid charges of imperialism by inducing the United Nations and various non-governmental organizations—specifically the Pathfinder Fund, the International Planned Parenthood Foundation (IPPF) and the Population Council—to do its dirty work.

  Massive Human Rights Violations
  The document has directly and inevitably encouraged atrocities on an enormous scale in dozens of the world’s nations.
  Esimerkkeinä professori Bass viittaa seuraaviin maihin: Kiina, Peru, Uganda ja Intia.
  #
  Kiitokset Mauno Saarelle.

 6. Kiitos, Lars-Erik Nyman. Perusteltu kirjoitus. Tuo ihmisten ikäjaottelu oli todella epäonnistunut veto ja siis todellakin perustuslain syrjintäkiellon vastainen. Tulos näkyi heti Ylen toimittajien (L**matainen) esiintymisessä.

 7. Näyttää siltä että yli -70 vuotiaiden eristäminen tehdään pääosin siksi että sairaalapaikat, laitteet ja hoitohenkilöstö jäisivät nuorempien käyttöön. Lisäksi asuntoonsa eristäminen on yhteiskunnan menojen kannalta hyvinkin edullista. Ikärasismia vai priorisointia, makuasia! Tämän hallituksen naisoletetulta viisikolta puuttuu ainakin elämänkokemus, viisaudesta en osaa sanoa vielä mitään. Tietynlainen negatiivinen, etten sanoisi jopa vihamielinen, asenne ikäihmisiä kohtaan on silmiinpistävä. Kysymykseen: miksi yli -70 vuotiaat, eristetyt, eivät saa mennä eristyksiin vapaa-ajan asunnolleen, jos sellainen on? Sisäministerin vastus Uudenmaan rajanylityspaikalla oli: koska mökillä VOI sattua minkälaisia onnettomuuksia tahansa, jotka vaativat hoitoa paikallisessa sairaanhoitoyksikössä ja kuormittavat sitä??? Siis voi sattua! Vastaus kielii siitä että fanaatikot ovat ensin päättäneet ikäihmisten eristämistoimista ja jälkeenpäin keksineet näitä selityksiä. Sisäministerikin voisi käydä vaikka Töölön tapaturma-asemalla kysymässä, onko sinne milloinkaan tuotu sellsista yli -70 vuotiasta, joka olisi kotonaan jonkin onnettomuuden vuoksi loukkaantunut!

 8. Italia Darwinismin kourissa.
  Pahimmat darwinistit löytyvät nwo-tai Jwo-mafiasta … voiko Italia koskaan unohtaa … tai antaa anteeksi?
  Italy Must Never Forget…Or Forgive
  ERIC STRIKER
  Another 832 people died from coronavirus in Italy today.
  But an equally important story is how the liberal powers, particularly the European Union and NATO, have reacted to Italy’s desperate cries for help.

  Israel, a dangerous rogue nation Italian conservatives have been trying to sell as an “alliance” worth deepening, has mobilized to provide emergency support to the devastated city of Milan. The catch? The “solidarity” is only for Jews.

  France and Germany, two of the European Union’s largest manufacturers, have heavily restricted the export of medical supplies.

  On the other hand, China has been exemplary in aiding Italy and Europe as a whole. Aside from tons of supplies, China has also sent Italy its most heroic doctors, many who originally helped contain the virus during the initial outbreak in Wuhan. The Chinese have demonstrated deep respect for Roman civilization, marking every humanitarian aid crate with a quote by Seneca: “We are waves of the same sea, leaves of the same tree, flowers of the same garden.”

  The real rulers of America, like the Jew George Soros, have been working tirelessly to prevent Europe from pursuing its own interests and strengthening relations with China, according to the US government run propaganda outlet Voice of America. … Soros has been using his personal fortune to use the crisis as an opportunity to attack the traditional family. What does Soros have to offer the world other than corrosion of all that is virtuous and good?

  When all is said and done, Italy, Serbia, Wisegrad group and others thrown under the bus by the liberal-globalist order should reconsider their geopolitical alliances. To join the “community” of liberal plutocracy, a nation must sacrifice its sovereignty, acquiesce to Jews, accept mass race-replacement and attack its own proud history, while getting nothing in return. Is it worth it?

  **——–Kun kaikki on sanottu ja tehty, Italian, Serbian, Wisegrad-ryhmän ja muiden, jotka on poljettu liberaali-globalistisen järjestyksen alle, pitäisi harkita geopoliittisia liittoutumiaan.
  Liittyessään liberaaliin plutokratia ”yhteisöön” kansakunnan on uhrattava suvereniteettinsa, alistuttava juutalaisille, hyväksyttävä maansa laaja rodun vaihtaminen ja hyökättävä omaa ylpeää historiaansa vastaan saamatta mitään vastineeksi. Onko se sen arvoista?

  https://www.unz.com/estriker/italy-must-never-forget-or-forgive/
  ———-
  ”Eikö se ole typerää, koska ne ihmisryhmät, joita nyt suojellaan virukselta kaikkien muiden kustannuksella, vanhukset ja sairaat, joiden takia vaivalla rakennettu hyvinvointi ajetaan alas, ovat näiden yhteiskuntien suurin ongelma?” kysyy Mauno Saari.

  Aina on typerää ja itsetuhoista toimia vastoin kokonaisuuden (lauman) etua. Miksi sitten tehdään niin?
  Toisaalta onko se mitään uutta? Eikö niin ole tehty jo kauan ja tämä on vain jatkoa … jatkoa joka taas vain edistää ja lujittaa pienen sarvipäisen lauman agendaa.
  Eikö tämä kaikki mene kuten pitääkin kun kokonaisuudesta huolehtiminen ei sovi sarvipää-mafian ’meille kaikki’-agendaan.
  Näin saadaan maailma entistä enemmän hajalle, murrettua selkäranka ja romutettua sellainen käsite kuin kansallisvaltio ja ’yhteinen hyvä’. Ja avattua syvän laman avulla uudet hyvät näkymät ja apajat mafialle kun paniikissa olevat kansalaiset vain odottavat pelastavaa kättä (rokotetta).
  Enää on vain ’HK-mafian’ (katso Tapio Kuosma 29.3.2020 at 13:07 kommentti yllä) etu. Ja se on naamioitu nyt koronapeloksi ja tekopyhäksi strategiaksi, ylimitoitetuksi ja muun kansanosan hyvinvoinnin uhraavaksi huoleksi pääosin monisairaiden vanhuksien koronakuolemista joka ihmisryhmä muuten on ollut HK-sarvipäille pelkkä turha rasite ja menoerä johon he eivät halua rahojaan tuhlattavan.

 9. ”Former Ministry of Health director-general Prof. Yoram Lass […] feels that it is wrong to shut down the entire country because of a virus that is ultimately less of a killer than the flu. In other words, he is saying that taking into account the cost benefits, it is preferable ’to sacrifice’ the elderly so that daily life can go on as normal. ”

  https://en.globes.co.il/en/article-lockdown-lunacy-1001322696

 10. Luonnosta, Luojasta ja Kaitselmuksestako lienee kyse kun digityhteiskunnassa ikäjaottelulla: nykyiset yli 70 vuotiaat ja nuoremmat, on terveydellisessä mielessä myös erilainen merkitys. Nimittäin hyvin monikaan yli 70 -vuotiaista ei ole altistunut elämänsä aikana kovinkaan paljon elektrosmogille. Joskus Ylellä on tuotu esille että joku on paennut kauas pois kaupungista sähköallergisena. Miten lienee, onko Suomessa työpaikoilla, kouluissa tai yliopistoilla jne. alettu harmonisoida digilaitteistojen elektromagneettisia päästöjä?

  Nyt kun 5 G on kovassa tulossa Suomeenkin digitalisaatiota koskevassa tutkimuksessa ja keskustelussa fokuksen pitäisi siirtyä teknologikehitysestä Ihmiseen, koska sähköallergikkojen määrä tulee 5 G myötä eksponentiaalisesti
  kasvamaan. Meillä Suomessa ei kai vielä ole ihan täysin maankattavasti 4 G:täkään ja silti tutkimukset (IPR Saksa) osoittavat että siellä ikäryhmässä 50-65 sähköallergiaa on jo 20%:lla, 30-50-vuotiailla noin 30-40 %:lla ja erittäin huolestuttavaa nykyisillä 5-vuotiailla 80 %:illa.

  IPR valmistaa digitaalista elektrosmogia neutralisoivia vastakkaisia frekvenssejä tuottavia laitteita.. Biofyysikko Peter Backwinkel IPR:stä oli itse kauan sähköallerginen tai saksaksi elektrosensibel. Tekemiensä aivotutkimusten perusteella
  Backwinkel voi jo nyt sanoa ettei ihmiskeho kestä 5G:tä sillä taajuuksissa 3 ja 4G , ihmisen regeneraatiomekanismi toimii vielä, mutta 5G on ihmiselle liikaa ja mekanismi rikkoutuu.

  Yli 70 vuotiailla ihmisillä on vanhenemisen myötä keskimäärin heikompi vastuskyky kuin nuoremmilla. Tutkijat ovat havainneet ,että 70 -vuotiaasta lähtien esimerkiksi ihon D-vitamiinin tuotto auringon paisteessa on vain 30 %.:ia. Ikäryhmän laittaminen täysin sisätiloihin olisi varmasti tästäkin syystä yksi syy sairastumisten lisääntymiseen.

  https://www.youtube.com/watch?v=Go7k8Zd1CKY&t=9s

  Backwinkel sanoo ettei hallituksilta tule apua koronaviruksen voittamiseksi vaan jokaisen meidän tulee huolehtia vastustuskyvystään. Miten sitten suomalainen yhteiskunta voi kun korona on laantunut, lienee toinen kysymys. Muuttuuko mikään. Koskettiko mikään meitä niin syvällisesti ettei vain sama meno jatku edelleen.

  Jonssen kommentissaan tuomat sitaatit Vapaudesta ovat maksiimeja jotka eivät niin vain katoa. Lisäisin sitaatteihin vielä muutamia.

  Gottfried Seumen mukaan Todellinen vapaus ei ole mitään muuta kuin oikeudenmukaisuutta.
  Jonathan Swift on sanonut: Mitä ajatuksen vapaus hyödyttää ellei se johda toimintaan ?
  Friedrich Schiller puolestaan sanoi: Die Grossen hören auf zu herrschen, wenn die Kleinen aufhören zu kriechen.
  Isot lopettavat hallitsemisen,kun pienet lopettavat matelemisen.

  Summa summarum: Kuinka tuoda 5 G haitat esille julkiseen keskusteluun ja kaikkien suomalaisten tietoisuuteen?

  • Jolle, puhut tärkeitä.

   Tuntenet Martin Pallin tekemän tutkimuskatsauksen? [1] Vahvaa näyttöä sähkömagnetismin haitoista. Ensimmäinen sähkögeneraattori olisi pitänyt aikanaan heittää valtamerilaivan ankkuriksi ja keksijä perään.

   Väitetyn viruksen väitetysti aiheuttama väitetty epidemia on iskenyt pahimmin juuri niihin seutuihin, missä 5G on otettu käyttöön [2,3,4]. Ei liene sattumaa.

   Imperiumin aristokratian yleinen toimintatapa on viattomien syyllistäminen ja murhaajien palkitseminen. Virus on se syytön. Virukset eivät tartu, eivätkä aiheuta tauteja – muuten kuin rokotteena. Virus on hyvis. Elimistön sisäsyntyinen puolustusase. Yksi niitä viimeisiä, kun mikään muu ei tehoa. [5,6]

   Arvaus 1) Ehkä corona on ihmiskehon vastaisku uuteen sähkömagneettiseen säteilyuhkaan? Analogisesti, Epstein-Barr -virusta saatiin generoitua 50 Hz kentällä [7]

   VILLI ARVAUS 2) Ehkä turvaetäisyyksien ja sosiaalisen eristämisen tarkoitus on ESTÄÄ KEHOJAMME KESKUSTELEMASTA keskenään? ”Mulla oli tommone 5G-ongelma ja tämmöttii virus toimi ihan kivasti. Kokeile kuule sinäkin.” Ihan itse äsken keksittyä terveystiedettä, kyllä – mutta meissä tapahtuu tiedostamatta PALJON asioita. Miksi ei? Fyysisesti virukset eivät tartu. JOSTAKIN mallikappaleen on tultava. Jos vielä vanhemmiten kyky luoda uusia virustyyppejä heikkenee, vanhuksien eristäminen on heidän kuolemantuomionsa. Voisi sopia imperiumin eugeniikkapolitiikkaan. Tee aina just päinvastoin kuin auktoriteetti sinulle sanoo. Silloin ei voi mennä kovin pahasti pieleen.

   Kysyt, miten lauman saisi heräämään 5G-ongelmaan? En tiedä. Sen tiedän, että ei uskovaisia hetkessä käännytetä.

   [1] https://peaceinspace.blogs.com/files/5g-emf-hazards–dr-martin-l.-pall–eu-emf2018-6-11us3.pdf
   [2] https://5globalnews.com/launch-of-5g-networks-in-spain-with-huawei-technology/
   [3] https://www.gsmarena.com/italy_becomes_the_third_european_country_with_5g-news-37424.php
   [4] https://5g-emf.com/wuhan-was-the-province-where-5g-was-rolled-out-now-the-center-of-deadly-virus/
   [5]https://www.reddit.com/r/conspiracy/comments/fcjwrg/the_deception_of_virology_vaccines_why/
   [6]https://www.reddit.com/r/conspiracy/comments/euj3z1/vaccine_science_and_the_intentional_myth_of/
   [7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9276003

  • ”Jonathan Swift on sanonut: Mitä ajatuksen vapaus hyödyttää ellei se johda toimintaan ? ”
   Niinpä. Ajatellahan saa aina vapaasti kun ei ajattele ääneen … tuskin sen estäminen ketään kiinnostaa.
   Kokonaan toinen juttu ovat teot.
   Itsekin usein tulee mieleen ajatus että kannattaako täälläkään ajatella ääneen (=kirjoittaa) ja paljastaa ajatuksiaan ? … onko siitä mitään hyötyä?
   Ilmeisesti kuitenkin on koska monia ääneen ajattelevia vainotaan mitä ei varmaan tapahtuisi jos se olisi hyödytöntä.
   Se siis voi johtaa tekoihinkin, toisin kuin ei-ääneen ajattelu joka voi muuttaa vain itseä ja omaa toimintaa

 11. Mielenkiintoista pohdintaa ja kysymyksiä.

  > Tekeekö pandemia maailmasta tasavertaisemman ja humaanimman vai kiihdyttääkö se polarisaatiota, antaako se lopulta tilaa jopa eugenistisille ajatuksille? >

  Ennen kuin pystyy vastaamaan ylläolevaan kysymykseen, pitäisi ensin löytää tämä valtamedian massiivisesti rummuttaja ”pandemia”, joka näyttää hämmästyttävällä voimalla iskeneen julkkiksiin, poliitikkoihin, kuninkaallisiin ja urheilijoihin. Minä en ole sen olemassaolosta vielä todisteita löytänyt, ja poliittisen eliitin toiminta – Suomen ulkopuolelta tulleista ”nyrkki” ohjeista huolimatta – näyttää sangen sekavalta. Omakohtaisena kokemuksena voin kuitenkin kertoa teille sen, että samaan aikaan kun jättimäinen sairaalalaiva ”MERCY” saapui tänne Kalifornian satamaan auttamaan ”sairaaloiden ylikuormitusta,” Ronald Reaganin jättimäinen sairaala Los Angelissa kumisi tyhjyyttään. Kävelin maanantaina pitkin sairaalan käytäviä, mutta varsinaisia potilaita en nähnyt – pelkkää henkilökuntaa. Hiljainen oli ainakin tämän ”ylikuormitetun” sairaalan kylätie – suorastaan aavemaisen hiljainen.

  Oli niin tai näin, mutta varmaa tässä valtamedian lietsomassa joukkohysteriassa on se, että jos nämä pienyrityksiä (ihmisiä) tehokkaasti tappavat PAKOTTEET ja edessämme olevat ROKOTUKSET todistetaan myöhemmin huijaukseksi, se tekee maailmasta tasavertaisemman ja humaanimman!

  > Varmaa on ainakin se, että rikkaat köyhtyvät enemmän kuin köyhät, sillä köyhillä on vähemmän mistä köyhtyä. Mutta yhtä varmaa taitaa olla, että pian toipumisen jälkeen talouden rautalait ovat uudelleen voimassa. Niihin pahinkaan virus ei pure. >

  Niin, noh, lyhyellä aikavälillä luultavasti… siis mikäli ihmisen ”rikkaus” rahassa ja kauppakirjoissa mitataan. Loppuosasta en ole samaa mieltä. Tämä ”pandemia” tulee – USAn todella veden pitäviin lähteisiin perustuen, köh, köh… – tappamaan ihmisiä aalloissa ja jokainen aalto on heidän mukaansa edellistä vaarallisempi. Koska näin nämä huippuviisaat tiedemiehet… köh, köh… ovat asian meille kertoneet, niin tottahan sen pitää olla. Meillä näyttää kuitenkin olevan onni matkassa, koska tähän kauhistuttavaan kulkutautiin on kehitteillä todella tehokas vaccine-X. Eikö olekin mahtavaa… itse varapresidentti, jesuiitta-agentti Mike Pence, näin meille tämän ilouutisen ilmoitti. Ihmiset tulevat jonottamaan, tai suorastaan rukoilemaan tätä viruksen tappavaa rokotusta, ja sen jälkeen ”talouden rautalait” saattavat hyvinkin lakata olemasta.

 12. Jos sama toistuu kuin 90-luvun lamassa, pankeista tulee hirviöitä. Riikan esimerkki viljelijän ahdingosta viittaa tähän. Pankit repivät kohta kaiken irti ihmisiltä, mitä suinkin saavat. Muistan vielä 17 % asuntolainan koron. Jos et voi enää vapaasti nostaa omia rahojasi pankista, jotain on erittäin pahasti pielessä. Pankkivirkailijoita on ilmiselvästi käsketty käyttäytymään asiakasta syyllistäen ikään kuin poliisin valtuuksin.
  Onko meillä uusi kaupunkivaltio Uusimaa, jonka varallisuuteen ei muu Suomi pääse enää käsiksi? Meillekö luodaan kahden kerroksen väkeä ? Uusimaa on maaseudun osalta tehoviljelyssä, kyllä he saattavat olla omavaraisia ruuankin suhteen. Tällaista kaupunkikeskeistä erillistä autonomiaa Jan Vapaavuori on juuri ajanut.

 13. Sosiaalidarwinismista puheenollen, ao. linkissä on mielenkiintoista keskustelua tuon suuntauksen emämaasta eli USA:sta. Maahan on syntymässä sairauksille altistettu pysyvä paarialuokka, jonka äänelle ei nyt löydy poliittista kanavaa, kun demokraattipuoluekin Bideneineen heidät lopullisesti hylkäsi. Tilanne on lähes sama Suomessa, joka on monessa suhteessa seurannut USA:n ja brittien rikkaita suosivia sosio-ekonomisia periaatteita, joiden mukaan talouskoneen annetaan vapaasti lajitella ihmisryhmiä eroon toisistaan (nk. dickensiläinen talousmalli, 1800-luvun englantilaisen teollisuusyhteiskunnan mukaisesti nimettynä).

  Corona-kriisin ensivaiheessa nuo erot paisuvat sietämättömiksi, kun porukkaa putoaa ennätysvauhtia työttömiksi ja bail-outit ja stimulukset suuntautuvat enimmäkseen hyvässä asemassa oleville. Ajan mittaan paineet käynevät sietämättömiksi. Maa on jo nyt kovissa kriisitunnelmissa ja levottomuuksiin varaudutaan militantein ottein terveydenhoidon savuverhon suojissa.

  Suomikin voisi faktojen suhteen olla kriisitunnelmissa, mutta kelkasta pudotettujen määrä ei meillä vieläkään ole aivan USA:n tasoa. Suomalaisilla on myös erittäin vahva taipumus kieltää omaa maata koskevat negatiiviset skenaariot eli nk. ’normalcy bias’. Tällä asenteella on menty kriisistä kriisiin eikä kukaan uskalla myöntää asioiden menneen tai menevän pieleen.

  https://www.youtube.com/watch?v=RGfjUiCJrpI

 14. Rikkaat ei köyhdy enemmän kun rikkaita tuetaan köyhiltä otetuilta varoilla. Seuraukset on kamalat reaalitaloudelle kun oasakkenomistajien ja toimitusjohtajien rahat pitää pelastaa verovaroilla ja reaalitalouden yritysten rahoituspohja ei kasva vaan kutistuu johdon palkkoihin ja maksettuiihin ylisuuriin osinkoihin sijoittajille.
  Tietysti darwinismi nostaa nokkaansa kun valtioden verotulot romahtaa ja.poliitikkojen on huolehdittava että niin ei käy vaan priorisoitava rahat että ne riittää.

 15. Scientific advisors to the British government have reportedly told the Prime Minister Boris Johnson that China is covering up the full extent of the coronavirus pandemic, and that things could be 40 TIMES WORSE there than the communist state admits, https://www.zerohedge.com/geopolitical/british-scientific-advisors-china-covering-full-extent-virus-could-be-40-times-worse

  *

  Coronavirus survivors in China testing positive again, igniting fears of a possible second wave of infections, https://www.naturalnews.com/2020-03-29-coronavirus-survivors-in-china-test-positive-again.html

  • ”Scientific advisors to the British government …”
   Ketähän mahtavat olla nämä neuvonantajat…? Veikkaan että antavat auliisti omia ’tieteellisiä’ neuvojaan hanakasti heimoveljelleen… lisää karanteenia — ja tietysti lohduttavat ettei ole hätää kun IMF auttaa aina.

 16. Kovin ristiriitaista ja jotenkin tekopyhää tämä koronasota on.
  Toisaalta soros- ja gates-eliitti on avoimesti esittänyt että maapallon väestöä pitää ja halutaan rajusti (jopa useilla miljardeilla) harventaa ja nyt kun koronavirus korjaa satoaan, joka tosin on pientä ja mitätöntä, niin on kova paniikki päällä ja se pitäisi estää.
  Ja ihan rokotuksia tarvitaan jottei virus veisi väkeä hautaan.

  • Niinistön aktiivinen rooli (’nyrkki-ryhmä’) koronatorjunnassa ihmetyttää. Hän on nyt innolla mukana ’torjumassa’ koronaa mutta toiminut kuitenkin muuten kansasta ja perustuslaista välittämättä ja johtanut maan Eu- ja Nato-kahleisiin joka riehuu maailmalla kuin paraskin psykopaatti.
   Tekojen valossa Niinistön huoli kansasta tuntuu teennäiseltä. Onko hänellä tässäkin ketunhäntä (nyrkki?) kainalossa … ?
   Maan myyntiä alehintaan suuryhtiöille ja finananssi-eliitille hän ei myöskään ole ollut estämässä.
   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/513e3d13-98f7-4d06-aa45-54d18dcf8cac
   Analyysi: Koronakriisi ja nyrkkikirje paljastavat uusia jännitteitä Suomen johdossa
   — Jännitepesä taitaa olla Niinistö?

 17. Kiina, Korean Tasavalta ja Singapore ovat selvittäneet Covid-19 viruksen parhaiten. Euroopan valtiot ovat avutomia näihin verrattuna. Nyt Kiina tarjoaa massivista apua Italiaan ja Espanjaan.
  Suomen ongelmat ovat :
  1. Liian pieni ja hidas testaustoiminta.
  2. Liian vähän korkeatasoisia suojavarusteita terveydenhoidon etulinjassa.
  3. Liian vähän hengityskoneita ja niiden ammattitaitoisia käyttäjiä.
  Suomi on kehitysmaa.

 18. Amerikan John kertoo, mistä epidemiat ovat kotoisin. Aikuisten oikeesti. Ihminen on sähköinen olento.

  Flu is not contagious. World economy wrecked by a hoax. Social distancing, quarantine are bogus.
  VACCINES CAN’T CURE AN ELECTRICAL DISEASE

  By John Kaminski

  A REVIEW:
  The Invisible Rainbow
  A History of Electricity and Life
  by Arthur Firstenberg, 2017 
Chelsea Green Publishing, 
White River Junction, Vermont

  This is the best detective story ever written. The flu is not contagious. This quarantine is all a horrible hoax, deliberately inflicted upon the world to usher in totalitarian world government. The flu is not contagious. No flu has ever been contagious.
  More… https://www.johnkaminski.org/index.php/john-kaminski-american-writer-and-critic-2/249-flu-is-not-contagious

 19. Se mikä ei kauhistelevassa ja raflaavassa valtamediassa saa palstatilaa on vertailu normaaliin kausi-influenssaan. Normi vuonna kuolee Suomessakin liki 1000 vanhusta tähän. Italiassa luvut 20.000 -30.000 henkeä, jenkeissä pahin vuosi näyttäisi olevan 60.000 kuollutta.

  Sanotaan että korona on tappavampi, mutta onko niin paljon, että aletaan järjestää kuolleita myös itsemurhaan ajautuvista pienyrittäjistä….ja muilta nyt vaan menee työtulot.

 20. Hienoa Punasilmä että jatkoit ”etsiskelyä”. Ihmisen voidaan syystä sanoa olevan sähkömagneettisena olentona. Tämän voi havaita jo siinä että 95 prosenttia ihmiselle tehtävistä lääketieteellisistä toimista/tutkimuksista ovat fysiikkaa, sydänkäyrät , aivokäyrät jne.. Vain verianalyysit ovat kemiaa.

  Taajuus jolla ihmisen sydän lyö on 1-2 kertaa sekunnissa ja maapallon (luonnon) 8 kertaa sekunnissa. Kaikki luonnonvastaiset värähtelyt ovat vahingollisia ihmisen terveydelle ( vastustuskyvylle ja luontaiselle regeneraatiomekanismille).

  Kun Kaminski sanoo että Influenssa on sähköinen tauti (electrical desease) eikä tartu, sitä voisi jatkaa että jokin luonnonvastainen taajuus sotkee ihmisen sisäistä sähkömagneettista taajuutta jolloin ihmisen vastuskyky heikkenee
  ja mahdollistaa näin esimerkiksi hengityselinten sairauksia. Tietysti voidaan sanoa että harmonisoidaan luonnonvastaisia taajuuksia. Mutta Jossakin tulee kuitenkin seinä vastaan ja se on mikroaaltotaajuudella toimiva 5G .

 21. Jolle, kun on sattunut syntymään myyräksi.. niin sitähän sitten kaivaa kunnes juuria löytyy. Ehkä tiedät tunteen.

  Teinitytötkin pystyvät empiiriseen tieteeseen. Kasvikoe wifi vs. wifitön. Ei asiaa voi tuon selvemmin havainnollistaa. Tämä on kotona toistettavissa, ja nyt on oikea aika vuodestakin.
  https://www.lifecoachcode.com/2017/04/05/wifi-experiment-9th-grade-students/

  En täysin ymmärrä, mitä tarkoitat ”harmonisoinnilla”. Minulle se tarkoittaa yhteensovittamista, tasalaatuistamista. Voisitko selventää?

 22. Die physikalische Raumharmonisierung http://ipr-berlin.com/

  Das Grundprinzip zur Harmonisierung ist physikalisch betrachtet einfach. Jede Schwingung kann mit einer Gegenschwingung neutralisiert werden.

  Harmonisoinnin pääperiaate on fysikaalisesti tarkasteltuna yksinkertainen. Jokainen värähtely voidaan neutralisoida vastakkaisella värähtelyllä.
  Täytyypä ottaa vielä jostakin selville, mistä on kyse vastakkaisessa ”värähtelyssä”. Mikä on oikea suomen kielen vastine sanalle Schwingung fysiikassa on ja mistä yksiköistä puhutaan, hertzeistäkö?
  P.S.
  Tässäkö se ” Darwin” sitten on
  https://www.youtube.com/watch?v=8yZ2LtdPWuE&feature=youtu.be&t=284%E2%80%9C

 23. Kiitos. Turistisaksallani ymmärsin bisneksensä näin: harmonisointi = sähköverkon häiriönpoisto, lopputuloksena puhdasta siniaaltoa. Asennettavat apparaatit lienevät kaistanpäästösuodattimia. Jonkinlaisia Faradayn häkkejä talojen julkisivuun näytti olevan myös tarjolla. Oikean suuntaisia toimenpiteitä. Puhdas sini tappanee vähän hitaammin. Kokonaiskatastrofissa tietysti täysin riittämätöntä.

  Talomme ovat täynnä itse maksettuja ja asennettuja miinoja. Jok’ikinen lamppu, muuntaja, teholähde, sähkömoottori ja muu hilavitkutin ampuu ympärilleen sähkömagneettisen kentän, syöden käyttäjänsä terveyttä. Plus naapurien kännykät ja langattomat verkot, joille et voi mitään. Ei näitä härveleitä meille hyödyksi ja huvitukseksi annettu, ehei. Suuren mittakaavan tee-se-itse-itsemurha.

  Seuraukset ovat jo nähtävillä. Lapsettomuus, kehityshäiriöt ja tyhmistyminen ovat huimalla nousukäyrällä. Joku puhuva pää sanoi kerran, että ”suomalaisten geeniperimää pitää parantaa”. Silloin loukkaannuin, mutta tottahan tuo taisi turista. Perimän huononemisen syistä hän ei vain puhunut mitään. Toistaiseksi korvaavia orjia on vielä saatavilla vähäsähköisistä olosuhteista. Kertakäyttötavaraa olemme.

 24. ”Onko mahdollista, että luonto iskee takaisin, alistaa meidät ennen kuin me alistamme sen?” (Mauno Saari)

  On, mikäli on uskominen Georg Henrik von Wrightin kirjoituksia. Mutta eräiden kohdalla luonto näyttää saavan tukea ikäihmisten yksityisistä hoivakodeista, valitettavasti. Miten on mahdollista, että anno Domini 2020 pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa sallitaan ikäihmisillä ja heidän terveydellään käytävän kauppaa, kauppaa, jossa tavoitteena on mahdollisimman suuri taloudellinen hyöty?
  #
  ”Hoivakodeista kuolonloukkuja”
  (ks. toimittaja Aleksanteri Pikkaraisen lehtijuttu)[*]
  #
  Aluehallintoviraston tiedote 15.4.2020:
  Sosiaalihuollon kantelut lisääntyivät 65 prosenttia [vuonna 2019]
  Länsi- ja Sisä-Suomi

  Vuonna 2019 Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon tulleiden sosiaalihuollon kanteluiden määrä lisääntyi 65 % edellisestä vuodesta. Kanteluja tuli vireille ennätykselliset 335 ja niitä ratkaistiin 286. Kanteluita (…) eniten lastensuojelusta, (…) suurin kasvu olikin vanhustenhuoltoa koskevissa asioissa.
  Vanhustenhuollon kantelumäärän kasvu johtui julkisuudessa paljon esillä olleista ongelmista, joita oli yksityisten tahojen tarjoamissa vanhustenhuollon palveluissa. (…)
  (…)
  (…) Sosiaalihuollon laatuun tai siihen liittyvään kohteluunsa tyytymättömällä asiakkaalla on oikeus tehdä muistutus. Se tehdään suoraan toimintayksikön vastuuhenkilölle tai kunnan johtavalle viranhaltijalle. Kuntien sosiaaliasiamiehet avustavat tarvittaessa muistutuksen tekemisessä.
  Sosiaalihuollon kanteluiden keskimääräinen käsittelyaika oli (…) noin 4 kuukautta. Käsittelyaika oli kuitenkin huomattavasti pidempi tapauksissa, jotka vaativat laajaa selvitystä. Tällöin päätöstä saattoi joutua odottamaan yli vuoden.

  Huomautus tai huomion kiinnittäminen annettiin sosiaalihuollon kanteluissa yhteensä noin 10 %:ssa ratkaisuista. Huomautukset koskivat mm. kuljetuspalveluja, (…). Vanhustenhuollossa huomautuksia annettiin itsemääräämisoikeuden toteutumisesta ja palvelun laadusta. – Lainvastaisesti toimineelle voidaan antaa huomautus vastaisen varalle, etteivät todetut virheellisyydet toistuisi. Huomautus on vahvempi ohjauskeino kuin huomion kiinnittäminen tai käsityksen ilmaiseminen.
  (…)
  Vanhustenhuollon kantelut

  Vanhushuollon kanteluissa nousivat esiin seuraavat ongelmakohdat[:]
  -asiakkaiden perushoidon seurannan, raportoinnin ja suunnittelun kehittäminen sekä koti- että asumispalveluissa
  -asiakkaan yksilöllisen tilanteen huomioiminen hoitotyössä
  -puutteet johdon antamassa tuessa
  -tarve saada hoitotyön eettinen tarkastelu selkeämmin osaksi hoitotyön laatukriteerejä ja omavalvontasuunnitelmatyötä

  Hoitotyön puutteellinen taso johtuu usein ammattitaitoisen henkilökunnan riittämättömyydestä.

  Vaativa hoitotyö tehostetun palveluasumisen yksikössä vaatii hyvää yhteistyötä hoitopalvelun tuottajan, kunnan ja omaisten välillä. Etenkin silloin kun asukas itse ei kykene ilmaisemaan omaa näkemystään ja tahtoaan hyvinvointiinsa ja oikeuksiinsa liittyvissä asioissa. Tehostetun palveluasumisen yksikössä asutaan vuokra-asunnoissa, mikä voi monimutkaistaa yhteistyön sujumista tahojen välillä. Puutteet yhteistyössä ja tiedon kulussa aiheuttivat tyytymättömyyttä, mikä oli usein syynä kantelun tekemiseen. – Vanhustenhuollon palveluntarjoajille annettiin hallinnollista ohjausta siitä, että muistutuksiin vastaaminen ei saa viivästyä kohtuuttomasti.
  (…)
  Aluehallintoviraston toiminta tähtää väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ja sosiaalipalvelujen asiakkaiden oikeusturvan toteutumiseen. Virasto ohjaa ja valvoo kunnallisia ja yksityisiä sosiaalihuollon palveluja. Lue lisää aluehallinnon tehtävistä verkkosivuiltamme http://www.avi.fi – Sosiaalipalvelujen ohjaus ja valvonta.
  #
  Valviran toimintakertomus 2019 julkaistu – vanhuspalveluiden kriisi korosti valvonnan merkitystä
  26.2.2020 13:50 / Uutinen

  Valviran toimintakertomus 2019 on julkaistu. Vanhuspalveluiden kriisi ja maakunta- ja sote-uudistuksen päättyminen vaikuttivat vuoden aikana merkittävästi toimintaan. (…)
  Valviran tammikuussa 2019 tekemä päätös hoivakodin toiminnan keskeyttämisestä ja päätöstä seurannut voimakas julkinen keskustelu lisäsivät valvontaviranomaisten eli Valviran ja aluehallintovirastojen vastaanottamien, erityisesti sosiaalihuoltoon liittyvien epäkohtailmoitusten ja kanteluiden määrää. Valvirassa vireille tulleiden sosiaalihuollon valvonta-asioiden määrä (1 056) kaksinkertaistui edellisvuodesta. – ”Vanhuspalveluiden kriisin kuormittavuudesta huolimatta myös Valviran suunnitelmallisen sote-valvonnan tavoitteet toteutuivat hyvin ja kohdistimme toimenpiteet eriarvoisuuden vähentämisen kannalta keskeisiin kohteisiin, kuten vanhus- ja vammaispalveluihin sekä kiireettömään hoitoon pääsyyn”, sanoo ylijohtaja Markus Henriksson.

  Myös lupatoiminta oli edelleen vilkasta. Viime vuonna [2019] Valvira mm. rekisteröi 127 uutta yksityistä sote-palveluntuottajaa ja 33 168 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä ja myönsi 20 uutta alkoholin valmistuslupaa.
  (…)
  Valvira valmisteli yhdessä aluehallintovirastojen kanssa myös uuden valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaohjelman. Valvontaohjelmakauden (2020–2023) tavoitteena on vahvistaa kuntien roolia järjestämiensä palveluiden ensisijaisina valvojina. Vuonna 2020 suunnitelmallinen sote-valvonta keskittyy vanhuspalveluihin, lastensuojelun sijaishuoltoon ja perusterveydenhuollon hoitoonpääsyyn. – Suunnitelmallinen, valvontaohjelmiin perustuva valvonta ja reaktiivinen valvonta täydentävät toisiaan: vanhuspalveluiden kriisin leimaama vuosi 2019 korosti valvonnan tarpeellisuutta. – ”(…) ei tilanne ole ohi. Seurantaa ja tarvittaessa koviakin valvontatoimia tarvitaan yhä”, Henriksson toteaa.
  (…)
  #
  ”Hoivakodeista kuolonloukkuja” (https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/68734383-b923-40f6-bd3c-ae57d44451f4)

  Tiistaina 14.4.2020 Yle kertoi, että suurin osa kuolintapauksista on sattunut hoivakodeissa. Suomen 64 kuolemantapauksesta jo 42 liittyy hoivakoteihin ja palvelutaloihin. Pääkaupungissa näitä tapauksia on ollut 28. Diakonissalaitoksen Sanervakodissa on kuollut peräti 8 ihmistä koronavirukseen. Useita kuolemia on lisäksi ainakin Töölön seniorikeskuksessa. Koronan on Helsingin vanhusyksiköissä saanut 60 asukasta ja 77 hoitajaa.
  #
  ”Yle selvitti: Jo kaksi kolmasosaa Suomen kaikista koronakuolemista hoivakodeissa – helsinkiläisessä palvelutalossa kahdeksan kuolemaa” (https://yle.fi/uutiset/3-11305367).

  Jo kaksi kolmasosaa Suomessa koronaviruksen aiheuttamista kuolemista on sattunut hoivakodeissa (Yle Uutiset 14.4.2020). Vahvistettuja hoivakoteihin ja palvelutaloihin liittyviä kuolemantapauksia Suomessa on yhteensä 42. – Helsingin ikääntyneiden asumispalveluissa kuolleita oli tiistaihin (14.4.) mennessä 28.
  Pahimmillaan koronaan on kuollut yhdessä palvelukodissa 8 ihmistä. Kyseessä on Diakonissalaitoksen Sanervakoti. Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n liiketoimintajohtaja Ella Suojalehto on vahvistanut lukumäärän. – Useampia koronan aiheuttamia kuolemantapauksia on Sanervakodin lisäksi ainakin Töölön seniorikeskuksessa. Virusta ovat levittäneet myös hoitajat. – Helsingin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan (Seija Meripaasi) mukaan Helsingissä koronatartunnan on saanut vanhusten asumisyksiköissä 60 asukasta ja 77 hoitajaa.

  Monissa hoivakodeissa on ollut pulaa suojavarusteista.

  Hoitajista on jo ennen koronaepidemiaa ollut valtakunnallinen puute. Koronavirukselle altistuneiden hoitajien poissaolo heikentää tilannetta entisestään. Sijaisia saadaan muun ohella henkilöstövuokrausfirmoista. – Hoivakotien tilanne räjähti käsiin alle kahdessa viikossa. Aiemmin koronaviruksen aiheuttamia kuolintapauksia on sattunut ainakin Kiuruvedellä (9), Espoossa (ainakin 4?), ja Keski-Uudenmaan soten (1) alueella. Kun nämä luvut lisätään Helsingin kuolemantapauksiin, yhteensä vähintään 42 ikäihmistä on menehtynyt koronaan hoiva- ja palvelutaloissa. – Suomessa koronaan tiistaihin 14.4. mennessä oli kuollut ainakin 64 ihmistä. – Yle Uutisten mukaan ”näyttää siltä, että jo valtaosa koronakuolemista liittyy hoiva- tai palvelukoteihin” (Yle Uutiset 14.4.2020). Muutos on tapahtunut varsin nopeasti. Suomen ensimmäisistä hoivakotien koronakuolemista raportoitiin 3. huhtikuuta (Tuolloin Ylä-Savon Sote Kuntayhtymä kertoi 3 vanhuksen kuolleen koronaviruksen aiheuttamaan COVID19-tautiin). Samana päivänä Yle kertoi, että ”kaikkien suurimpien hoivajättien Attendon, Esperin ja Mehiläisen hoivakodeissa oli havaittu yksittäisiä koronatartuntoja” (Yle uutiset).

  (lähteitä: AVI:n ja Valviran uutiset ja tiedotteet, Iltalehden ja Ylen koronasivut)
  ———-
  [*] Aleksanteri Pikkarainen: Tämä on Suomen koronatilanne nyt: katso tiistain tiedot. Iltalehti.fi. Tiistai 14.04.2020 klo 22:58.
  #
  ”Diakonissalaitoksen tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tarjoaa monipuolisia palveluja asumiseen, vaikuttavia palveluja päihteidenkäyttäjille sekä hoivaa ja huolenpitoa ikäihmisille” (https://www.hdl.fi/). – ”Diakonissalaitos on yli 150-vuotias säätiö ja yhteiskunnallinen yritys. Yhdessä säätiöön kuuluvan Rinnekodin ja tytäryrityksemme Diakonissalaitoksen Hoivan kanssa tarjoamme vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka parantavat asiakkaidemme arkea. Työtämme ohjaa yhteinen arvopohja” (https://www.hdl.fi/meista/).

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here