Toukokuussa 2020 Yhdysvaltain ilmavoimat harjoitteli pommituslentoja Norjassa ja Ruotsissa. Missourista lähteneet B-1 -pommikoneet lensivät Norjan F-35s -hävittäjien(kuvassa) ja ruotsalaisten Jas 39 Gripenien saattamana. Yhdysvallat haluaisi Suomen samaan rintamaan.

Naton priimusoppilas Suomi tavoittelee Naton jäseniltään vaatimaa puolustusmenojen 2 % osuutta BKT:sta. Suunnitelluilla hävittäjähankinnoilla tähän tullaan pääsemäänkin. Varsin moni Naton varsinainen jäsenkin on vielä kaukana tästä tavoitteesta.

Koronapandemian vaatiman ja toteutuvan valtion velkaantumisen lisärasitus tuplaantuu hävittäjähankinnan myötä. Tuleville hallituksille jää valtiontalouden sopeuttajan osa, mikä on aina merkinnyt leikkauspolitiikan kautta kansan köyhempien osien edelleen köyhtymistä.

Jo nyt on selvää Venäjän asekehityksestä saatujen tietojen valossa, että tulevat hävittäjät jäävät hyödyttömiksi leluiksi – jotka vihollisen on helppo siivota pois kuvasta. Toteutuessaan hävittäjähankinta nostaa Suomen entistä enemmän potentiaaliseksi hyökkääjäksi USA:n ja  Naton rinnalla Venäjää vastaan. Tätä kuvaa vahvistaa presidentti Sauli Niinistön eduskunta syrjäyttäen junailema isäntämaasopimus.

Sanna Marinin johtamalla hallituksella on avaimet muuttaa tämä vääjäämättömältä tuntuva kehityskulku. Tarvitaan vain reaalisesti mahdollinen lisäaika Hornetien käyttöikään. Tämä mahdollistaa uuden harkinnan, jonka lähtökohtana tulee olla puolustuksellisen – ei tyrkyllä olevien hävittäjien tapaan hyökkäyksellisen – ja sitä myötä oleellisesti halvemman varusteluratkaisun toteuttaminen.

Tauno O. Mehtälä

päätoimittaja

Sanna Marinin (sd) hallitus saattaa jäädä historiaan hinnaltaan Suomen suurimman, jättimäisen asevarustelun käynnistämisestä. Valtion ensi vuoden talousarvioesitykseen on kätketty ilmavoimille mahdollisuus ostaa tulevaisuudessa asejärjestelmiä hinnalla millä hyvänsä.

Hornet-hävittäjien korvaamisen todellisista tavoitteista ja kustannuksista seuraaville 40 vuodelle Puolustusvoimat ei anna tietoa edes eduskunnalle ja hallitukselle. Siksi Hornetin seuraajasta on tulossa valtiontalouden painajainen. Ollaan tekemässä Suomen historian suurinta ostopäätöstä sokkona, vailla tarkkoja tietoja.

Mahdottomalta tuntuva tilanne on mahdollista siksi, että sama on jo kertaalleen 1990-luvulla tehty onnistuneesti. Kansanedustajat hyväksyivät Hornetien oston aikoinaan ymmärtämättä hankinnan kokonaisuutta ja sen kustannuksia. Virkamiehet tekivät mitä halusivat 1990-luvulla ja niin he yrittävät nytkin. Eduskuntaa kohdellaan kuin muistisairasta vanhusta tyyliin: ”Nimi tuohon, tämä sovittiin jo kolme vuotta sitten!”.

Puolustusministeriön virkamiehet pelasivat poliitikot ulos Hornetien seuraajien hankinnan valmistelusta, kun Alexander Stubbin hallituksen puolustusministeri Carl Haglund (rkp) nimitti lokakuussa 2014 upseerivetoisen esiselvitystyöryhmän valmistelemaan hanketta.

Kenraalit haluavat salata kansalta, että hankinnan taustalla on Yhdysvaltain strategisissa suunnitelmissa Suomelle varattu osuus toimia maan asevoimien ja sotilasliitto Naton apurina ilmahyökkäyksissä eri puolilla maailmaa. Tarvittaessa vaikka  Venäjälle, hinnasta piittaamatta.

Stubb ja Haglund edistivät hanketta antamalla puolustusvoimain komentajan kenraali Jarmo Lindbergin syyskuussa 2014 allekirjoittaa Suomen puolesta Naton amerikkalaisen kenraalin kanssa isäntämaasopimuksen, jolla valmistellaan ulkomaisten sotajoukkojen toimintaa Suomessa. Sen jälkeen voitiin virallisesti käynnistää esiselvitys Hornetien seuraajan ostosta.

Ministeriössä HX-hankkeen nimellä toteutettavan operaation päivystävänä upseerina on eläkekenraali, entinen ilmavoimien komentaja Lauri Puranen. Hän veti esiselvitysryhmää, jonka työn puolustusministeri Haglund arvioi kestävän pari kolme vuotta.

Työ oli kuitenkin valmis jo puolessa vuodessa, kun Juha Sipilän (kesk) hallituksen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) ensitöikseen kiitteli hätäisesti suoritettua työtä näyttävästi tv-kameroiden edessä, kun ”Esiselvitys Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaamisesta” julkistettiin.

Kehno esiselvitys Yhdysvaltain asian edistämiseksi

Asian pintapuolisen sipaisun vuoksi esiselvitystä on arvosteltu kehnoksi ja yksipuoliseksi. Virkamiehet tarkastelevat korvaavaa hävittäjää lähinnä vain Yhdysvaltain ilmavoimien tarpeiden pohjalta. Kenraalit haluavat 64 konetta kertomatta hankinnan lopullista hintaa ja tarpeellisuutta. Amerikkalaisten kanssa paljon puolustusasioita junaillut ministeri Niinistö innostui lopulta ehdottamaan, että koneita pitäisi ostaa sata.

”Selvityksessä olisi pitänyt käsitellä ilmapuolustuksen kaikki osatekijät ja tehdä esitys kokonaisratkaisuksi, perusteina muun muassa operaatioanalyysin menetelmät sekä elinjaksojen järjestelmä- ja kustannusanalyysit”, kirjoittaa pääesikunnan entinen suunnittelupäällikkö, eversti evp Pertti Tervonen Uussota-kirjassa (2019).

Ilmavoimissa on Tervosen mukaan jääty vaarallisesti jälkeen ilmapuolustuksen nykytilasta ja sen nopeista muutoksista. Selvityksessä ei nähdä juuri 2020-lukua pitemmälle, vaikka uusia koneita uskotellaan käytettävän 2060-luvulle asti.

Selvityksessä erityisesti Yhdysvaltain ilmavoimien suorituskykyä on heijastettu Suomen puolustamiseen sopimattomilla johtopäätöksillä. Ikään kuin Suomen ilmavoimat olisi osa Yhdysvaltain asevoimia. Totta onkin, että Suomen Hornetit eivät voi suorittaa merkittäviä sotatoimia ilman Yhdysvaltain lupaa ja apua.

”Ilmavoimat haluaa luoda hyökkäyskyvyn, joka ei Suomelle ole mahdollista, vieläpä maanpuolustuksen kustannuksella”, korostaa Tervonen. Tervosen mielestä vireillä olevaa ”hävittäjähanketta joudutaan katumaan moneen kertaan, viimeistään kun koneet ovat käytössä”.

Kenraali Puranen tiedon vartijana

Lauri Puranen on ohjelmajohtaja salaiselle ohjelmalle, jonka kerrottu sisältö on harhauttava: puhutaan Hornetien korvaamisesta, vaikka kyse on ilmavoimien ennen näkemättömästä varusteluohjelmasta, jossa aiotaan nostaa ja moninkertaistaa suorituskykyä vuosi vuodelta noin 40 vuoden ajan.

Puhe Hornet-monitoimihävittäjien suorituskyvyn ”täysimääräisestä korvaamisesta” on rauhan ajan suurin sotilaallinen hämäys sitten niiden hankinnan vuonna 1992.

Yleensä sotilaalliset hämäykset suunnataan mahdolliselle viholliselle. Nykyaikana lentokoneiden päätähuimaavien hintojen piilottelu on johtanut useissa länsimaissa sotilaat salaamaan ja vääristelemään tosiseikkoja etupäässä omilta kansalaisiltaan. Näin myös Suomessa.

Hankinnassa vaietaan myös siitä, että Suomen monitoimihävittäjien kallista suorituskykyä ollaan hankkimassa hyvin oleellisesti Yhdysvaltain omia tarpeita varten.

Suomalaiset veronmaksajat auttaisivat Yhdysvaltoja säästämään liittovaltion dollareita kun he maksaisivat koneet, niiden aseistuksen ja ylläpidon – sekä laajan tukikohtaverkoston oheislaitteineen – Yhdysvaltain puolesta. Näin tekevät esimerkiksi Saudi-Arabia, Etelä-Korea, Japani, Taiwan, Australia ja Nato-maat. Varastoimalla sotakalustoaan Suomen, Norjan, Tanskan ja Ruotsin alueilla Yhdysvallat saavuttaa poliittiset tavoitteensa ja tekee samalla tuottavaa bisnestä Pohjolassa.

Tämän kehityksen takana on yli neljännesvuosisata yhteistä ponnistusta, joka alkoi vuonna 1992. Tuolloin Suomi osti ilmavoimille Hornet F/A-18 C/D-monitoimihävittäjät, joita Yhdysvaltain laivastokin käyttää. Yhdysvallat hyväksyy ensilinjan asejärjestelmien myynnin vain valtioille, joiden kanssa se on liittosuhteessa – tai joihin sillä on vaikutusvaltaa siten, että ostajamaa käyttää kalustoa Yhdysvaltain etujen mukaisesti.

Suomi ei ollut tässä suhteessa poikkeus. Heti Hornet-kaupan sopimisen jälkeisenä päivänä Suomelle avautuivat ovet tiiviiseen yhteistyöhön Naton kanssa.

Suomen Nato-kumppanuus vailla laillista pohjaa

Suomen puolustuksen vahva side Yhdysvaltoihin ja sen johtamaan sotilasliitto Natoon luotiin lopullisesti toukokuussa 1994. Naton päämajassa Brysselissä ulkoministeri Heikki Haavisto (kesk) liitti yhdessä Ruotsin ulkoministerin kanssa Suomen ja Ruotsin Naton rauhankumppanuusohjelmaan.

Haavisto operoi omissa nimissään ilman valtuuksia, mutta ruotsalaisella kollegalla oli sentään hallituksensa lupa. Aiemmin puolustusministeri Elisabeth Rehn oli puoltanut kumppanuutta kenraalien tahdon mukaisesti.

Eduskunta ei ole koskaan nähnyt Naton yksipuolista salaista kumppanuussopimusta. Nato löi itse laatimaansa sotilasohjelmaan 30 vuoden salausleiman vuoteen 2024 saakka. Virkamiesten poliittisena aikeena kumppanuusohjelma voidaan purkaa milloin tahansa. Se ei ole mitenkään sitova, eikä velvoita Suomea siten mihinkään.

Sotilaat tulkitsevat kuitenkin kumppanuutta kuin valtiosopimusta, joka se ei ole. Sen pohjalta on tehty vuosien mittaan uusia lisäohjelmia, joilla on laajennettu yhteisiä Yhdysvaltain johtamia sotilastoimia Suomen, Ruotsin ja Nato-maiden kesken.

Nämä yhteiset Suomen ja Yhdysvaltain asevoimien väliset suorituskyky-, yhteensopivuus- ja sotaharjoitusketjut on rakennettu sotilaiden johdolla – eikä Suomen hallitusta ja eduskuntaa ole pidetty ajan tasalla niistä.

Venäjän Olenegorskin tukikohdasta toimiva MiG-31-hävittäjä voi laukaista Kinzhal-ohjuksen lentotukikohtiin Norjan Bodøssä, Ruotsin Kallaxissa ja Suomen Rovaniemellä. Ydinkärjellä varustettavan ohjuksen kantama on yli 2000 kilometriä, ja se lentää kymmenkertaisella äänen nopeudella. Marraskuussa 2019 ohjus koeammuttiin ensimmäisen kerran Komin tasavallan Pemboyn ampuma-alueelle. Kartta: Barents Observer / Google Earth

Puolustuspolitiikassa Sanna Marinin hallitus näyttää kulkevan Nato-jäsenyyttä kannattavan Elisabeth Rehnin osoittamalla tiellä: aikanaan puolustusministerinä Rehn esti hävittäjäkaupoista keskustelun hallituksessa ja eduskunnassa. Rehn kunnostautui tiedon salaajana ja demokratian halventajana, kuten pääministeri Esko Aho (kesk) ja valtiovarainministeri Iiro Viinanenkin (kok).

Marinin hallitus on täysin sotilaiden annosteleman tiedon varassa sen suhteen miksi Hornetit pitää vaihtaa kokonaan uusiin koneisiin ennen aikojaan – niiden käyttöikään nähden. Koneita ei tarvitsisi vaihtaa, eikä ostaa niihin uusia aseita vielä pitkään aikaan, jos kyse olisi vain Suomen oman alueen puolustamisen tarpeista.

Paine koneiden vaihtoon tulee Yhdysvaltain puolustusministeriöstä, missä ei kanneta huolta minkään pikkuvaltion puolustamisesta – eikä siis Suomenkaan, jota amerikkalaisten enemmistö ei osaa näyttää edes kartalta. Amerikkalaiset hoputtavat pikkuvaltioita uusimaan sotakalustoaan, jotta ne voisivat avustaa Yhdysvaltoja maapallon eri kolkissa ja ylläpitää aseyhtiöiden työllisyyttä.

Tänä vuonna lokakuun 15. päivänä julkaistu Yhdysvaltain puolustusministeriön tarkastusraportti kertoo ministeriöllä olevan menossa 14 762 asekauppaa 189 valtion tai kansainvälisen organisaation kanssa. Kauppojen arvo on yhteensä 579 miljardia dollaria.

Nykyään Yhdysvalloissa suunnitellaan Suomen puolustusvoimille tehtäviä, jotka edesauttavat suurvallan omien päämäärien saavuttamista nimenomaan arktisilla alueilla Pohjolassa. Parhaiten se onnistuisi F-35-koneilla.

Venäjän Pohjoinen laivasto ampui 6.10.2020 hypersonisen Tsirkon ohjuksen Barentsinmerelle. Ohjus lensi 450 kilometrin matkan kahdensankertaisella äänen nopeudella. Tällaista ohjusta ei pystytä torjumaan. Vertailun vuoksi amerikkalaisen Tomahawk-ohjuksen lentonopeus on 0,75 machia. Tsirkonin kantamaksi on ilmoitettu yli 1000 kilometriä.
Yhdysvalloissa koulutetut upseerit Amerikan asialla

Yhdysvaltain puolustusministeriöllä ja amerikkalaisilla asealan yrityksillä on Puolustusvoimien merkittävänä aseistajana vankka ote Suomen kansallisesta päätösvallasta. Amerikkalaista asennetta ja ajatusmaailmaa vahvistavat Yhdysvalloissa koulutetut suomalaiset upseerit, virkamiehet ja poliitikot – jotka syöttävät Yhdysvalloille myönteisiä näkemyksiä ja hankkeita Puolustusvoimille. Eräs tällainen hanke on ollut pommituskykyisten lentokoneiden käyttöönotto. Mieluiten amerikkalaisella kalustolla ja amerikkalaisten opastamana, kuten on käynyt.

Esimerkiksi entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd), kuuluu Yhdysvaltain pitkäaikaisten avustajien joukkoon, jota amerikkalaiset ovat käyttäneet jo vuosia. Nyt Lipposen lobbaus amerikkalaisen lentokoneen puolesta näyttäisi onnistuvan.

Aikanaan Hornetin valintaa pohjusti silloinen ilmavoimien komentaja eversti Heikki Nikunen, joka oli saanut koulutusta Yhdysvaltain ilmavoimissa 1970-luvulla. Myös Yhdysvalloissa sotilaskoulutusta saanut Puolustusvoimain komentaja, jalkaväenkenraali Timo Kivinen, korostaa että Hornetien suorituskyvyn ”täysimääräisellä” korvaamisella viitataan ”kunkin ajanjakson turvallisuusympäristön muutoksiin”. Kyse on suhteellisesta suorituskyvystä Venäjään nähden.

Sama perustelu oli hänen edeltäjällään (2014–2019), kenraali Jarmo Lindbergillä, joka käynnisti Puolustusvoimain komentajana Hornetien korvaajien hankintaprosessin vuonna 2014. Siirryttyään reserviin syksyllä 2019, Lindberg perusti konsulttiyhtiön, jonka kautta halusi tehdä töitä aseyhtiö Lockheed Martinille – auttaakseen sen ponnisteluissa saada Suomi valitsemaan F-35-hävittäjä hornetien korvaajaksi.

Hieman aiemmin heinäkuussa 2019 Lindberg oli palkittu Washingtonissa Yhdysvaltojen korkeimmalla ulkomaalaiselle annettavalla sotilasansiomitalilla – ainutlaatuisista palveluksista Yhdysvaltojen asevoimille (ja -yhtiöille). Mitalin luovutustilaisuuden yhteydessä Lindberg muisteli käyneensä Washingtonissa 26 viime vuoden aikana vähintään kerran vuodessa. Legion of Merit -kunniamerkin luovutti Yhdysvaltojen asevoimien komentaja kenraali Joseph Dunford, joka tammikuussa 2020 valittiin Lockheed Martinin hallituksen jäseneksi.

Lindbergiä voi pitää monin tavoin ansioituneena kansainvälisenä palkkasotilaana, joka vanhaa laulua mukaillen voisi tyytyväisenä hyräillä: ”Palvelin Naton poikaa vuoteni täyteen, sain minä viran palkaksein.” Entisenä Hornet-lentäjänä Lindberg tiesi hyvin, että kun hankitaan kunkin ajanjakson vaatimaa uutta suorituskykyä, ei ole syytä edes puhua korvaamisesta. Pitää puhua ilma-aseen jatkuvasta kehittämisestä uudella kalustolla.

Yhdysvaltain asevoimien komentaja Joe Dunford ojensi Jarmo Lindbergille Legion of Merit -kunniamerkin heinäkuussa 2019. Kuva: Pentagon.

Puolustusbudjetti kasvaa vuonna 2021 lähinnä HX-hankkeen vaikutuksesta 1,7 miljardilla, eli peräti 54 prosentilla – siten että summa on yhteensä 4,87 miljardia. Puolustusmenot nousevat 1,4:stä 2 prosenttiin bruttokansantuotteesta, kun Vasemmistoliittokin pysyy hankinnan kannattajana. Puolueen puheenjohtaja Li Andersson ei ehkä ymmärtänyt, että kenraalit saivat vuoden 2021 budjettiin erikoisen muotoilun – jolla he avasivat avoimen piikin jatkuville ilma-asehankinnoille seuraavaksi 40 vuodeksi.

Ehdotuksen mukaan myyjä voi korottaa hintoja mielin määrin ja Suomen valtio valmistautuu maksamaan mitä pyydetään. Marinin hallituksesta tulee kenraalien unelmien ainutlaatuinen toteuttaja – mikäli se käynnistää Suomen suurimman asevarusteluhankkeen tässä esitetyssä muodossa. Hallitus näyttää kantavan suurta huolta siitä, että se pystyy velkarahalla ostamaan monitoimihävittäjiä – joiden merkitys maanpuolustukselle on vähäinen, mutta hinta hirvittävä.

Yhteiskuntaa lamauttavan koronaepidemian runtelema kansantalous ei näytä herättäneen hallitusta pohtimaan mitä uhkakuvia kansalaiset pitävät tärkeinä torjua. Mihin yhteiskunnan turvaverkkojen pitäisi tulevaisuudessa eniten varautua?

Kansalaisten enemmistö on mielipidetiedustelussa ollut halukas lykkäämään hävittäjien hankintaa, koska koronavitsaus velkaannuttaa valtiota ennen kokemattoman hurjaa vauhtia. Moni kysyykin, miksi ministerit ovat valmiita maksamaan naapurimaan pommitukseen tarkoitetusta asekalustosta tolkuttoman hinnan, mutta heikentävät kansalaisten peruspalvelujen saatavuutta.

Ostaja jää myyjän armoille

Eversti (evp) Pertti Tervonen havaitsi, että vuoden 2021 talousarvion kohdassa Monitoimihävittäjien hankinta, valtiolle esitettävät menot vuosina 2021–2031 on laskettu lopullisen tarjouspyynnön lähettämisajankohdan hintatasolla – joka voi muuttua jo hankintasopimuksen tekemiseen mennessä.

Jos ehdotus menee eduskunnassa läpi, niin menoihin hyväksytään lisäyksinä tulevien vuosien kustannustasomuutokset. Tämä päätös antaa myyjälle lopulta 40 vuodeksi vapaat kädet asekaupan hinnoitteluun. Lisäksi ehdotuksessa taataan rahoituksen ostoarvon säilyttäminen, joten sovittujenkin hankintojen hinta voi nousta – heti tarjouspyynnön tekemisen jälkeen.

Hämäävää ja tulkinnanvaraista on sekin että aluksi hankitaan vain alkukäytön vaatima tukipaketti koneiden käyttöönottoon – ennen kuin kyseiset menot aletaan maksaa toimintamenoista. Tilausvaltuudella hankittaisiin aseita vain operatiivisen valmiuden aloittamiseen tarvittava määrä, eikä myöhemmistä ase- ja varaosahankinnoista tehdä sopimusta.

”Aluksi vuonna 2030 aseita olisi vain pieni määrä rauhan ajan alueellisen koskemattomuuden turvaamista varten”, korostaa Tervonen.

Sodassa tarvittavat aseet on tarkoitus hankkia, ylläpitää ja uudistaa seuraavan 40:n vuoden aikana – ja maksaa erikseen. Tälle asevarustelulle jätetään piikki auki, mikäli ehdotus menee sellaisenaan läpi eduskunnassa. Julkisen talouden suunnitelmassa oli vielä syksyllä 2019 teksti: ”Jos hävittäjähankintaan tarvitaan varattua vähemmän määrärahoja kehyskaudella, kokonaiskehystä tulisi alentaa erotusta vastaavalla määrällä.”

Nyt esitetään tilausvaltuutta, jossa jokaisen vuoden määrärahat ovat käytettävissä viiden vuoden ajan – todennäköisesti valtuutta lisäksi uudistaen. Esitetyllä tilausvaltuudella saadaan vain koneet ja muutama talli niitä varten. Pelkät vuosittaiset perusmenot tulevat olemaan suuret – ja viimeistään joka kymmenes vuosi tarvitaan vielä kalliimpi elinkaaripäivitys.

”Ei ole lainkaan käsitelty, miten poistuville Hawk-koneille asetettu operatiivinen suorituskykyvaatimus aiotaan korvata. Rahaa sekin tulee vaatimaan”, Tervonen selventää. Ilmapuolustuksen menoja kasvattavat myös parin vuoden kuluttua uudet maasta laukaistavat ilmatorjuntaohjukset.

Kaikille puolueille on saatu uskoteltua, että HX-hanke on välttämätön isänmaan pelastamiseksi seuraavien 40 vuoden aikana. Edellä poimittuihin lausumiin voidaan vedota, kun syyllisten etsintä lähivuosina alkaa. Tulevia menoja ei ole pyritty salaamaan, ei ainakaan kaikkia, niitä vain ei vielä tarkasti tiedetä. Tervonen ennustaa, että syyllisiksi jäävät sotilaat, jotka ovat liioitelleet hävittäjien aseman Suomen aseellisessa puolustamisessa.

Tervonen toteaakin, että jos ehdotus hyväksytään, niin viimeiset HX-hankkeen maksajiksi sitoutettavat syntyvät noin vuonna 2040. Puolustusmenojen kasvua sinänsä hän ei näe ongelmana. ”En vastusta, jos kansakunta hyväksyy varsinaisten puolustusmenojen tasoksi pysyvästi yli 2% BKT:sta. Rahoja vain ei tulisi käyttää tyhmästi.”

Vuoden 2021 budjettiesityksen hyväksyminen tarkoittaisi sitä, että tulevaisuudessa uudet asehankinnat – joita kutsutaan päivityksiksi – tapahtuisivat entistä salaisemmin pienen virkamiespiirin hankkeina. Näin kävi vuonna 2008, kun Horneteihin ryhdyttiin hankkimaan uutta aseistusta – jonka viimeiset osat on saatu valmiiksi 2020.

Näkymätön jättihankinta 2008

Toimittaja Jyri Raivio kirjoitti Helsingin Sanomissa 2.10.2008 ilmavoimien ”näkymättömästä jättihankinnasta”, missä Hornetien lisävarustelu oli viety läpi hiljaisena virkamiestyönä ja tilaukset ripoteltu useille vuosille. Yli 1,6 miljardin euron asekaupan mittasuhteet järkyttivät päättäjiä. ”Kyllähän minä tiesin MLU-prosessista mutta ei minulla ollut aavistustakaan, että se on noin kallis”, sanoi silloinen eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Juha Korkeaoja (kesk).

Hornetien suorituskyvyn lisäys oli Suomen toiseksi suurin asekauppa, kun 3 miljardin euron koneita ”päivitettiin”. Hornetien laajan päivityksen tarkoituksena oli varmistaa koneiden käyttö yli vuoden 2020 sekä varustaa ne varsinaiseen käyttötarkoitukseensa pommikoneiksi.

”Hornet suunniteltiin rynnäkköhävittäjäksi, joka taistelee tiensä kohteelle, pudottaa pomminsa ja taistelee tiensä takaisin”, sanoi silloinen ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Jarmo Lindberg.

Tähän saakka koneita oli käytetty vain torjuntahävittäjinä, jotka ampuvat alas vihollisen lentokoneita. Hornetien aseistaminen uuteen tehtävään oli kallista. Ensimmäinen vaihe maksoi 325 miljoonaa euroa. Toisen vaiheen laitehankinnat jätettiin tulevaan harkintaan. Ilmavoimissa arveltiin niiden maksavan ohjuksineen 1,3 miljardia. Lindbergin mukaan uushankinnoilla oli kaksi tavoitetta: ilmasta-maahan rynnäköintikyky ja yhteensopivuus Naton järjestelmien kanssa.

Rynnäköintiä varten haluttiin satojen kilometrien päästä laukaistavia amerikkalaisia JASSM-ohjuksia, joita oli pyydetty jo vuodesta 2002 lähtien. Lisäksi haluttiin amerikkalaisia AGM-154C JSOW-liitopommeja ja JDAM-pommeja – joita varten koneisiin piti tehdä suuria ohjelmistomuutoksia. Hankkeet viivästyvät amerikkalaisten toimitusvaikeuksien vuoksi useita vuosia.

Hankitut 64 konetta maksoivat kolme miljardia euroa, vaikka ne esitettiin eduskunnalle hankittavaksi puolet pienemmällä summalla. Vuoteen 2020 mennessä pelkkiin lisähankintoihin on uhrattu noin 5 miljardia euroa. Tammikuussa 1992 eduskunta hyväksyi tähän tarkoitukseen vain noin 1,6 miljardin euron määrärahan. Kun näihin lisätään 30 vuoden käyttökustannukset, päästään nykyrahassa noin 20 miljardiin.

Kaiken kaikkiaan Hornetien kulut ovat reilut kymmenen kertaa suuremmat kuin mihin moni kansanedustaja uskoi sitoutuneensa tammikuussa 1992 – silloin kun ensimmäinen määräraha koneisiin hyväksyttiin. On perusteltua uskoa, että eduskunta on hyväksymässä vuoden 2021 budjettiin vastaavanlaisen hankinta-automaatin – joka nostaa hävittäjien kustannukset vuosien mittaan moninkertaisiksi ilmoitettuun ostohintaan, eli 10 miljardiin, nähden.

Komentaja Jarmo Lindberg vakuutteli vuonna 2008, että vuonna 2020 iso osa Horneteista on elinkaarensa päässä. Vastoin kenraalin vakuuttelua niin ei ole käynyt. Koneilla on nyt keskimäärin lennetty vain 4 700 tuntia, paljon alle valmistajan niille takaaman lentotuntimäärän (6000 -12 000). Hän varoitti myös, että varaosien saantiongelmien vuoksi koneiden käyttäminen vuoden 2025 jälkeen olisi aikamoinen haaste. Tämäkään ei pidä paikkaansa.

Lindberg maalasi vuonna 2008 kauhukuvia Hornetien heikosta tulevaisuudesta – koska hän halusi jo tuolloin, että päätös uusista koneista tehdään viimeistään vuonna 2015. Valtion rahapulan vuoksi tämä ei toteutunut.

Rynnäkköaikeita Venäjälle

Kenraalit pohtivat nyt ilmavoimien hyökkäyskyvyn lisäämistä Venäjän suuntaan. Ajatusta ei enää peitellä – kuten tehtiin 1990-luvun alussa, jolloin puhuttiin virallisesti torjuntahävittäjistä. Pommituskykypäivityksen jälkeen puhutaan monitoimihävittäjistä, joilla Suomen ilmavoimat toteuttaisivat amerikkalaisten liittolaisilleen kehittämää sotaoppia: ilmataistelu siirretään omalta alueelta vihollisen alueelle. Sodan aikana tämä hyökkäävä sotatoimi vaatii ilmaherruutta, jota Suomi ei voi yksin saavuttaa.

Ilmavoimien osallisuus liittokunnan ilmahyökkäyksessä Venäjälle saattaisi olla Suomelle kohtalokasta. Venäjällä on kiistatta maailman paras ilmapuolustusjärjestelmä omalla alueellaan. Silti uusien koneiden hankinnan taustalla näyttäisi olevan ajatus osallistumisesta mahdolliseen Nato-iskuun Venäjälle. Tämä asejärjestelmien kilpajuoksu ydinasevalta Venäjän kanssa voi olla Suomelle monella tavalla kohtalokas. Varmaa on, että ensin loppuvat rahat.

Vähällä käytöllä olleilla Horneteilla voidaan lentää helposti vielä reilut 10 vuotta. Vain amerikkalaiset kiirehtivät uusien koneidensa kauppaa Suomelle. Todellista tarvetta ennenaikaiseen vaihtoon ei ole. Noin vuosi sitten Yhdysvalloissa vieraillut puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) tapasi amerikkalaisia vaikuttajia, jotka opastivat ministeriä myös hävittäjähankinnassa. Kaikkosesta onkin tullut näkyvin poliitikko asekaupan kiirehtijänä.

Artikkeli on julkaistu Voima-lehdessä 3.11.2020 ja julkaistaan kirjoittajan luvalla.

98 KOMMENTTIA

 1. Suomi on tärkeimpiä kumppaneita Natolle, onhan Suomen ja Venäjän rajan pituus 1300 km ja Venäjän läntinen tärkeä yhteys läntisille merille kulkee lähellä rajaa ja yksi suurkaupunki on lähellä rajaa edelleen.
  Suomen kansallisena väestönä pitäminen, itsenäisyyttähän ei enää EU aikana ole, edellyttää hyviä suhteita Venäjään. Keskinäinen molemmille hyödyllinen kaupallien ja kulttuurillinen yhteistyö takaisi suomalaisten tulevaisuuden. Vaikka NL oli kommunistinen diktatuuri, Suomella meni erittäin hyvin 1950-1990 välisenä aikana, kun pysyttiin puolueettomina.

  • Hillitsikö tämä rynnäkköaikeita Venäjälle…?
   ”USA on jakautumisen edessä…” … ”Ehkä lakia noudattavien valtioiden tulisi liittyä yhteen ja muodostaa valtioiden unioni, joka noudattaa perustuslakia.”
   The Case for Secession
   THOMAS DALTON • DECEMBER 21, 2020
   “Perhaps law-abiding states should bond together and form a Union of states that will abide by the constitution.” — Allen West, Chair, Texas GOP
   … Now is the time to act. We need to hit them where it hurts. And I can promise you, the American Judeocracy fears nothing more than a widespread, pro-White secession movement; it is their greatest nightmare. Let’s work to make it come true.
   https://www.unz.com/article/the-case-for-secession/

   • USA:n hajoamisella osiin on todellakin alettu spekuloida. Ajatus ei kelpaa tietenkään niille, jotka haluaisivat yhä hyötyä maan edelleen suurista resursseista ja voimavaroista. Hesarikin puhuu USA:n roolista nykyisen maailmanjärjestyksen ylläpitäjänä. Toisaalta Hesari suosii demokraatti-globalistien harjoittamaa perustuslain ja kansalaisoikeuksien vastaista politiikkaa, joka repii liittovaltion palasiksi tai ainakin kahtia.

    ”Pro-white” voi olla huono työnimi hankkeelle, koska rotuongelma on USA:n hajottajien vahvistama ja hyväksikäyttämä ongelma. USA on ollut monirotuinen jo ennen nykyistä hajotuspolitiikkaa. Käytännössä hanke suojelisi maan eurooppalaisperäistä väestöä ja sen perustuslakiin uskovaa patrioottista osaa, jota demokraatti-globalistit vainoavat kohta kuin Etelä-Afrikan valkoisia. Kostonhimoiset demokraatit ja valtavirtavaikuttajat USA:ssa eivät ymmärrä, että sokealla vihallaan ja ylimielisellä halveksunnallaan edellämainittuja ”trumpilaisia” kohtaan he jakavat USA:n lopullisesti. Näyttää siltä, että jakaminen olisi suotavaa ja ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta hyvä ratkaisu.

    • Täsmennän vielä itseäni toteamalla, että nykyisin vihattu kansallisuusaate on ainoa aate, joka pystyy yhdistämään eri ryhmiin kuuluvia ihmisiä. Toisaalta kansallisuutta ei voida luoda keinotekoisesti. Rotu, kulttuuri ja historia vaikuttavat kansallisuuden syntymiseen. Kansallisuus voidaan nähdä heimoaatteen laajennuksena. Kansallisvaltiota suurempaa yksikköä ei kuitenkaan voi enää luoda, vaikka teknokraattiset globalistit tätä pakkokeinoin ja juonittelemalla yrittävät.

     Globalistinen vasemmisto pyrkii luomaan kollektiivisuutta keinotekoisesti ja sille perinteinen kansallisuusaate tai rodun tai heimoaatteen luoma yhtenäisyys on ideologinen vihollinen. Kansallisuuden hajottamiseksi vasemmisto käyttää keinotekoisesti luotuja ristiriitoja, joissa rikkaat ja köyhät, nuoret ja vanhat, valkoiset ja mustat, oikeistolaiset ja vasemmistolaiset, maalaiset ja kaupunkilaiset, heterot ja homot yms. nähdään toistensa vihollisina. Identiteettipolitiikka luo uusia ristiriitoja ja alkaa vainoamaan perinteisiin tottunutta runkoväestöä ja pyrkii väkisin uudelleenkouluttamaan sen uusiin arvoihin. Joillekin suodaan erityissuojeltu identiteetti ja toisten identiteettiä pyritään heikentämään kaikin keinoin – jopa avoimen sorron avulla. USA:n patriootit ovat nousseet tätä hajottavaa identiteettipolitiikkaa vastaan, jota he nimittävät kommunistiseksi. Jotkut näkevät taustalla juutalaisen vaikutuksen, missä voi olla perää, koska juutalaiset ovat kautta historian pyrkineet hajottamaan oman asuinmaansa kulttuurin yhtenäisyyttä.

     • ”…juutalaiset ovat kautta historian pyrkineet hajottamaan oman asuinmaansa kulttuurin yhtenäisyyttä…”
      Heillä on kaikkialla oma ’5. kolonnansa’ joka tekee juuri tuota. He eivät sopeudu vaan haluavat vallan omiin käsiinsä siellä missä ovat. Siksi USA on nyt hajoamassa ja Euroopan kansallisvaltiot menettäneet itsenäisyytensä.
      OikeaMedia: Yhä useammat republikaanit ja Trumpin kannattajat ovat ilmaisseet kannattavansa ajatusta siitä, että heidän osavaltionsa eroaisi liittovaltiosta. … Yli puolet amerikkalaisista kannattaa osavaltion oikeutta erota liittovaltiosta.
      https://beta.oikeamedia.com/o1-152016

  • @ Truth_huntеr 8.1.2021 аt 11:35

   > kun USA оn jаkаutumisеn еdеssä jа
   > Nаtо piаn lаkkаа оlеmаstа niin kеtä
   > vаrtеn Suоmi оstаа näitä hävittäjiä

   Hävittäjärаhаt оvаt suоjеlumаksu USA:n glоbааlistа hеrruudеstа.

   Nаtо еi lаkkаа оlеmаstа. Siitä tulее YK:n suоjissа lymyilеvаn mааilmаnhаllituksеn аrmеijа. Kаikki vаltiоt, mukааn lukiеn USA аlistеtааn suuryhtiöidеn muоdоstаmаn hаllituksеn аlаisuutееn.

   https://kаntаsuоmаlаinеn.nеt/2020/12/28/kоlmаs-mааilmаnsоtа/

   • Hävittäjät ja Suomen Puolustusvoimat ylipäätänsä ollaan sulautettu ideologisesti ja teknisesti Nato-maailmanarmeija-kandidaattiin. Tämän tehtävä on varmistaa, että suuryhtiöt voivat mellastaa Suomen kaltaisissa maissa vapaasti ja saartaa Venäjää, jota pidetään vihollisena. Sotilaallisesti vahva Venäjä on armeijamiehille tärkeä peikko, jonka olemassaololla heidän tarpeensa uusille leikkikaluille voidaan perustella. En jaksa uskoa, että Venäjän uusi superaseistus on heidän oman varustelupotentiaalinsa tulos, vaan sitä vahvistetaan kulissien takana kansainvälisin voimin. Viholliskuvan on oltava vahva ja koska Venäjä on ’super’, on meidänkin oltava ’super’ ja ainoa ratkaisu on liittyä elimellisesti osaksi lännen superarmeijaa. Itsenäisyys menee, mutta väliäkö tuolla.

    Niin tai näin, nykyisessä valtavassa poliittisessa voima- ja hallintosuhteiden myllerryksessä, jossa kansallisvaltiot joka tapauksessa jyrätään mataliksi, on iänikuinen talvisota-perustainen idän uhkaa torjuva narratiivi totaalisesti menettänyt merkityksensä. Venäjä ei koskaan pystyisi alistamaan ja nöyryyttämään Suomen kansaa kuten YK-vetoinen maailmanhallitus psykologisine ja lääketieteellisine operaatioineen tekee juuri nyt. Kansalaiset on laitettu taloussaartoon ja heidän poliittisia oikeuksiaan riisutaan ennätystahdilla. Vain niillä, joilla on side suuryhtiöihin, on tästedes oikeus olemassaoloon ja jonkinlaiseen inhimilliseen arvokkuuteen. Muut ovat ”non-essential”. Julkishallinto on olemassa suuryhtiöiden intressien turvaamiseksi ja saa käskynsä keskitetyn maailmanhallinnon kautta.

    Mutta antaa perinteiseen maanpuolustukseen uskovien pitää uhkakuvansa ja lelunsa, jos se heille mielenrauhaa tuo. Lattiatason kansalaiselle, joka näkee ja oivaltaa nykyisen myllerryksen luonteen ja päämäärän, sillä ei ole enää mitään merkitystä. Mutta koska kansasta suuri osa elää harhassa ja menneisyydessä, on oivaltaneenkin oltava hiljaa, jotta ei joutuisi vainon kohteeksi. Nurinkurin maailmassa on joko oltava tyhmä tai näyteltävä sellaista.

 2. Kiitos kirjoittajalle hyvästä faktan tarkistuksesta.
  Tällaisia tarkistajia tarvittaisiin enemmän kun yhä ihmeellisimpiä asioita tapahtuu eikä valtamedia ole enää totuudesta kiinnostunut

  Junes Lokka tutki verotiedot: Hesarin ’parin tonnin takkeja ostelevalla teinillä’ ei tuloja
  Junes Lokka teki sen, mitä Hesarin faktantarkistaja ei jostain syystä halunnut tehdä, ja tarkisti verotoimistosta, paljonko ”Helsingin ahkerin teini tienaa”. Arvauksia? Kirjoittaa Tiina Wiik kommentoidessaan tutkivan journalismin tuloksia.
  https://mvlehti.net/2021/01/08/junes-lokka-tutki-verotiedot-hesarin-parin-tonnin-takkeja-ostelevalla-teinilla-ei-tuloja/

 3. Erään sanonnan mukaan sota (ja miksei myös sotavarustelu) on liian tärkeä asia jätettäväksi sotilaille. Tämä linja toimi pitkään mutta nyt on selvää, että kenraalit ovat ottaneet revanssin ja lisäksi saaneet vahvaa tukea ulkovallalta. Juonitteluineen ja hämäyksineen tätä voisi luonnehtia jo maanpetokselliseksi toiminnaksi tai vallankaappaukseksi. Vaikka kaikkea ei voikaan kertoa julkisesti, myös päätökset asehankinnoista ja varustatumisesta tulisi käsitellä demokraattisessa prosessissa, mutta ei. Se tiedetään, että uudesta sotaministeristä tulee hyvin nopeasti kenraalien juoksupoikia ja -tyttöjä, jotka laitetaan ”asialle”, mutta pitäisihän päättäjien katsoa myös kokonaisuutta.

  Mutta Suomi on Suomi, täivaltio, jolla ei ole olemassaolon oikeutta, sanoi ystävämme J.Stalin, eikä ehkä ollut aivan väärässä. Saksan tappio -18 pelasti meidät joutumasta sen vasalliksi tai siirtomaaksi. Liittoutuminén natsi-Saksan kanssa oli tehdä meistä herrakansan alamaisia, mutta jälleen pääsimme kuin koira veräjästä, tosin hirvittävän hinnan maksaneina. Mutta kolmas kerta toden sanoo: Nyt olemme käytännössä EU:n osavaltio, mikä tarkoittaa, että taloudellis-poliittinen liikkumavara pienenee koko ajan. Ja kuin kirsikkana kakun päällä on sotilaallinen liittoutuminen isäntämaa USA:n, joka lähes päättää hankinnoista, kanssa. Mitä siis on itsenäisyydestä jäljellä? Näyttää, että mitä vähemmän sitä on, sitä komeammin sitä juhlitaan, vaikka muistojuhla olisi enemmän paikallaan.

  Sitä olen hieman ihmetellyt, miksi tämä tarjousklpailunäytelmä hävittäjistä oikein järjestettiin. Sen täytynee olla osa tätä meneillään olevaa hämäysoperaatiota. Eurooppalaiset tarjokkaat saivat ikään kuin mahdollisuuden myydä koneitaan, ja samalla kansalaisille ym. tahoille annettin kuva, että vaihtoehtoja olisi. Rehnin juonitellessa sotaministerinä toiminta taisi olla suoraviivaisempaa.

 4. Suomalaisia kusetetaan joka asiassa ja vieläpä he hoitavat kusetuksensa aivan itse! Horneteilla voi jatkaa vielä ja kun uusia hankitaan. Tehdään hankinnat Ruotsista, sillä heidän koneillaan voi pieni maa taistella omassa ilmatilassa ja tappiot maksavat paljon vähemmän kun niitä ammutaan alas. NATO hössötys sikseen ja suhteet Venäjään kuntoon, koska kyseessä on naapurimaa ja suurvalta. Omaa päätäni ei paleltaisi itsenäisenä johtajana itsenäiusessä maassa hankkia koneita ja muuta sotakalustoa Venäjältä. Venäjä on paljon oleellisempi Suomen kannalta kuin EU ja NATO, joista kumpaisinkaan ei luo tosi asiassa mitään lisäarvoa turvallisuuspoliittiselta kannalta – päinvastoin! Olen ajatuksiltani paasikiviläinen reaalipoliitikko mitä tulee Suomen geopoliittiseen asemaan. Venäjä itse ei ole mörkö Suomelle, vaan seb tehdään sellaiseksi idioottimaisten ”lännettäjien” taholta, joilla on kanan aivot eikä muuta. Tämä koskee valtiollisia paattäjiä ja heitä ja kansaa aivopeseviä valtamediaa sekä erilaisia intituutioita, joiden päätehtävänä on tehdä pirullista myyräntyötä Suomen upottamiseksi halpamielisten ja sen omaa etua ajamattomiin turhiin sotiin niin maailmalla kuin Venäjääkin vastaan aivan muista kuin sen omista turvallisuuspoliittisista näkökohdista. Globalistit ja vasemmisto-”liberaalit” vihaavat Venäjää ja Vladimir Putinia aivan samasta syystä kuin nyt vallankaappauksella syrjäytetettyä Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trummpia. Ne, jotka eivät pelaa Globalistien ja NWO:n peliä. Heidät tuhotaan keinoja kaihtamatta!

 5. https://www.youtube.com/watch?v=GqPciPJMCqY

  Willy Wimmer on saksalainen ja CDU:n veteraanipolitikko, raskainta sarjaa, Helmut Kohlin läheinen avustaja. Wimmer sanoi, että luuli jo päässeensä eläkkeelle kunnes tapahtui tämä: DDR:n Erikasta eli Angela Merkelistä tuli kansleri joka alkoi politiikallaan tuhota Saksan perustaa kaikilla sektoreilla ja varmemmaksi vakuudeksi rupesi USA:n käskystä uhoamaan Venäjän suuntaan. Paluunsa jälkeen Wimmer työskentelee väsymättömästi toteuttaakseen USA:n pahimman painajaisen sitten aikojen alun: Rauhan ja ystävyyden Saksan ja Venäjän välille. Sata vuotta sitten uhkana nähtiin Venäjän luonnonvarjojen ja saksalaisen teknologian liitto, näitä elementtejä on vieläkin olemassa mutta mitä aseisiin tulee Venäjä alkaa olla omassa sarjassaan.

  Willy Wimmer sanoo yllä linkitetyllä videolla mm. että hän virkansa puolesta osallistui sotapeleihin, joissa kahdeksan päivää käytiin sotaa N-liittoa vastaan tavanomaisin asein ja saman verran ydinasein. ”Ne jotka tällaisia pelejä suunnittelevat tulee sijoittaa suljetulle osastolle”. Itse asiassa Kohl määräsi Saksan lopettamaan sotaleikin kohdassa jossa USA edellytti, että ydinase kohdistettaisiin Itä-Saksaan. Ja Wimmer toteaa: ”Älkää uskoko sanaakaan mitä tämän hallituksen suusta tulee joka koskee sotia ja varustelua, ei sanaakaan ! ” Kysyessään virkansa puolesta miksi poliittiset päättäjät eivät pääse tarkastamaan USA:n Saksaan varastoimia kemiallisia aseita, puolustusvoimat vastasivat: ”Sellainen sopimus tehtiin Willy Brandtin ja USA:n kesken”. ”Näyttäkää se minulle”, komensi Wimmer. Seurasi hiljaisuus: Sopimusta ei ollut. Sotilaat valehtelivat häpeilemättä maan johdolle.

  Wimmerin kuvaama asiantila, jossa sotilaat pimittävät tietoa maan päättäjiltä on asiantila, joka on aina ollut vallitseva USA:n liittolaismaissa ja 90-luvulta lähtien Suomi on samassa veneessä. USA:n näkökulmasta koko Eurooppa on eteen työnnetty asema, josta jokainen lohko on vapaasti uhrattavissa jos tilanne vaatii.

  Oletteko ihmetelleet, miksi niin monta naista on noussut puolustusministeriksi ? Siksi, että he eivät esitä hankalia kysymyksiä, Wimmerin tapaan. Joku vekkuli julkaisi kuvakollaasin otsikolla Miksi NATO ei pärjää Venäjälle. Kollaasin oikealla puolella istuivat NATO:n neljä naista, Ursula von der Leyen ym, vierekkäin iloisesti kikattaen. Toisella puolella Sergei Shoigu, koppalakki silmillä ja ilme tuimana.

  USA:ssa sivili-ilmailun palveluksessa työskentelevä venäläinen Andrei Martyanov on kirjoittanut kaksi kirjaa, joissa hän epätoivoisesti yrittää selittää amerikkalaisille missä mennään. Martyanovin perusteesi on sama kuin Singaporen Kishore Mahbubanilla: Neuvostoliiton purkautuminen aiheutti USA:ssa laajan hybriksen joka lamaannutti maan. Talouden alalla Kiina ja muu Aasia menivät ohi (Mahbubani) ja Venäjän saatua taloutensa jaloilleen se meni ohi aseteknologian kehittämisessä (Martyanov). USA ei kykene haastamaan Venäjää tavanomaisin asein, eikä myöskään maailman lopun skenariossa, ydinsodassa. (Andrei Martyanov: ”Losing Military Supremacy” sekä ”The Real Revolution in Military Affairs”.

  Puna-armeijalta kesti neljä vuotta, ennenkuin se kykeni sammuttamaan valot Hitlerin bunkkerissa. Seuraavan kerran kun mennään kohti Moskovaa Berliinin valot sammuvat per oitis, kuten myös Washingtonin. Ongelmana on Martyanovin mukaan se, että hybris ei USA:ssa ole kadonnut mihinkään. Maa ei ymmärrä rajojaan ja saattaa siksi laukaista suurkonfliktin uhonsa vallassa. Näissä kuvioissa Suomen kohtalona on toimia tahdottomana pelimerkkinä. Maassa ei ole enää ainuttakaan isänmaallista puoluetta, joka toimisi kansan tahdon mukaan hyvien ja luottamuksellisten naapuruussuhteiden puolesta.

  Suomi ei enää nouse omin voimin, tämä on ainakin nykynäkymä. Mutta jos Saksa kääntää kurssinsa Suomi tullee nuristen mukana. Merkel poistuu syksyllä, mutta luvassa ei ole mitään parempaa. Päinvastoin. Venäläiskoomikot Lexus ja Vovan onnistuivat taas tempauksessaan. Tällä kertaa heidän avustajansa näytteli Valkovenäjän ”presidenttiä”, Tihanovskajaa, joka soitti Merkelin seuraajaehdokkaalle. Tuloksena hervotonta huumoria mutta masentavia poliittisia näkymiä.

 6. Hävittäjähankinnan ja valtiontalouden tilan tulos on sama kuin Yhdysvaltain armeijalla, kovaa kalustoa mutta vähän, huoltamatonta ja siitä johtuen epävarmaa. Tietenkin tilanne heijastuu muuhunkin puolustusvoimien tilaan, kuten Yhdysvalloissa, jossa jopa autot ja käsityökalut ovat romua tai puuttuvat kokonaan.

 7. Marinin hallitus toimii hallitusohjelman mukaan ja hommaa hävittäjät luopiokentsujen ja kankiKaikkosen esittelemällä tavalla jolloin lopullinen hinta hävittäjille voi nousta lähemmäs sataa miljardia euroa.
  Tämmöinen valtion budjetin kasvattaminen velkarahalla hävittäjiin joista ei ole mitään käytännön hyötyä kenellekään aiheuttaa sen että velkaa takaisin maksettaessa rahat otetaan terveyden hoidosta, vanhusten hoidosta, opintotuista, ja lasten hoidosta sekä sosiaaliturvasta eli juuri niiltä jotka ei voi puolustaa itseään.
  Marin on EUmielinen ja myös NATOmielinen kuten melkein kaikki sossut on niinpä hallitus suostuu kaikkeen mitä EU ja NATO vain ilkeää vaatia eikä vasureiden vikinä hallituksessa auta mitään eikä ihmiset välitä vaan luulee että jostain rahat löytyvät näihin älyttömiin hävittäjä hankintoihin.
  Asia on mennyt jo liian pitkälle koska jo edelliset hallitukset on sitä käsitelleet ettei sitä voi perua eikä kellään ole kanttia hävittäjähankintaa perua ja näyttää menevän ihan Elsbeth Rehnin tyyliin eli koko totuutta ei kerrota eduskunnalle mutta voisivat tehdä sen päätöksen että puolustus voimat hommaa hävittäjät entisen kokoisella budjetillaan jota ei hävittäjien takia nosteta niin eiköhän ääni kellossa muuttuisi ja mietittäisiin muitakin mahdollisuuksia. Enää puuttuu että hävittäjiä halutaan rahoittaa Suomalaisten eläkkeistä mikä sekin on ollut esillä.
  Suomi alkaa tuntua niin vasallimaalta joka etsii tuhoaan luullessaan että NATOn kanssa jotenkin pystyisi hyökkäämään Venäjälle tuhoutumatta että tulee mieleen liitto natsiSaksan kanssa ja laulun sanat että sama ”kaiku on askelten” mutta nyt NATOn kanssa.

 8. Hienoa, että Vastavalkea julkaisee jälleen artikkeleita. Edellisestä artikkelista oli pelottavan pitkä väliaika. Tämä maa on niin täysin rappeutunut ja korruptoitunut, että suosittaisin, että ilmavoimat hankkisivat lentueellisen Gloster Gladiator hävittäjiä Suur-britannian kuninkaallisilta ilmavoimilta. Näiden koneiden tehokkaat kuularuiskut ja verrattomat ketteryydet kaartotaistelussa saisivat julmimmankin vihollisen hymyn hyytymään.

  • Kyllä Fokker Dr. I kolmitaso tarjoaa herraskaiselle ilmailu-upseerille luontevampaa seikkailun tunnelmaa ja aidon tuntuman ilmailun aristokraattisiin perinteisiin. Ilmailun paronit voivat siten jakaa toisilleen kokemuksia päivän lennoista ja kolme tason hallinnasta upseerikerholla.

   Kun F-35 putoaa, niin lentäjä kohtaa viheliäisen kuoleman vihollisen kidutuspenkissä, mutta kun Fokker kolmitaso putoaa, niin lentäjä saatetaan vihollismaan upseerikerholle nauttimaan illallista ja kertomaan kokemuksistaan.

 9. @Jonsse 9.1.2021 at 12:08
  ”Kansallisvaltiota suurempaa yksikköä ei kuitenkaan voi enää luoda, vaikka teknokraattiset globalistit tätä pakkokeinoin ja juonittelemalla yrittävät.”
  Aivan.
  Siksi juuri yritykset rakentaa imperiumeja ja sekoittaa rodut ja kulttuurit keskenään ovat aina johtaneet ongelmiin ja lopulta epäonnistumiseen.
  Niin tullee käymään Nwo-hankkeessakin. Ellei niin käy niin tuloksena voi olla vain pienen eliitin tyrannia jossa muut ovat pelkkiä orjia ja vailla mitään oikeuksia mikä lienee tavoitekin.

 10. Historia toistuu: Suomen aseveljeksi on tullut Saksan tilalle USA sekä Naton isäntämaasopimuksen kautta että suoraan Niinistön aikana. Länsi on valmis uhraamaan etulinjan valtio Suomen kuten toisessa maailmansodassa kun Englanti, Ranska ja USA liittoutuivat Stalinin kanssa jo 15.10.1939.
  Kansaa pidetään pimennossa valtamedioiden avulla ja kaikki puolueet on vedätetty mukaan tuhon tielle.
  Demokratia on epäonnistunut täällä sekä valtion että kuntien tasoilla: valtion yhtiöt ja yhteiskunnan tuottavat monopolitoiminnot myyty halvalla ulkomaisille sijoittajille. Puolueissa ei ole enää päteviä ihmisiä.

  • Pirak,entäs jos ”nykyinen USA” The United Nations of America Corporation poistuukin ” maailmasta ja Yhdysvalloista tuleekin uusi tasavalta. Mitenkähän näiden F35 lehmänkauppojen sitten käy. Salaliittoteoriaa tai ei, Trump sanoo ettei osallistu 20.1.2021 presidentin virkaanastujaisiin. Tätä selitetään sillä ettei nykyistä USA:ta(Corporationia) enää olisi olemassa, vaan että uuden tasavallan presidentin ( Trump) virkaanastujaiset olisivat vasta maaliskuussa.

   Mene ja tiedä häntä. Eikö tuo Suomen hallituksen ” varauma vuoden loppuun” noista hävittäjäkaupoista ainakin hieman viittaa epäselvään tilanteeseen?

  • Jos suomalaiset alkaa lennellä itärajalla pommit kyydissä niin Venäjä tekee samoin rajan toisella puolen ja f35n huomaamattomuus on jo paljastunut monella menetelmällä, mm. Iran sanoi että ne voi seurata Israelin f35ia reaaliajassa uuden tutkatekniikan ansiosta ja Saksa on kertonut myös samaa.
   Voihan joku ilmavoimien sekopääkentsu panna jonkun yrittämään Pietarin ja Moskovan pommitusta mutta voi olla että vastaus tulle ennen kuin f35 on asemissa.

   • Suomi ei suunnittele hyökkäystä venäjälle, mutta meille voi tulla tarpeen tuhota S400 järjestelmät rajan takana jos sota syttyy.

    ”Venäjä tekee samoin rajan toisella puolen”

    Venäjän koneet on helppo ottaa alas.

    ”f35n huomaamattomuus on jo paljastunut monella menetelmällä, mm. Iran sanoi että ne voi seurata Israelin f35ia reaaliajassa uuden tutkatekniikan ansiosta”

    Israelilla ei ole mitään syytä lentää F35 koneillaan stealth kyky aktivoituna.

    Mutta tutkasignaalien katoamista voidaan jäljittää. Siten esim me pystymme seuraamaan stealth hävittäjiä Norjan vuoristossa. Mutta eipä sillä ole juuri mitään merkitystä kun ei niitä voi ampua.

    ”Voihan joku ilmavoimien sekopääkentsu panna jonkun yrittämään Pietarin ja Moskovan pommitusta mutta voi olla että vastaus tulle ennen kuin f35 on asemissa”

    Suomi ei koskaan pommita siviilejä, toisin kuin Venäjä.

    Teidän Venäläinen retoriikka paljastaa teidät. Sori.

    • Älä jauha pasuunaa. F35 on surkea kone. Ja ei en ole Venäläinen, olen omilla aivoillaan ajatteleva Suomalainen.

 11. On mielenkiintoista että tämäkään hallitus ei ole huomioinut Venäjää mitenkään kun Sipilän hallitus sentään syytti Venäjää gpshäirinnästä tosin ilman todisteita mutta muuten kulkivat Amerikassa rukousaamiaisella ja Bilderbergin CIAohjaustilaisuuksissa ohjeita hakemassa.
  Nykyhallituksen ministerit on ottaneet omakseen lännen hokeman uuslipilaarisen arvomaailman että länsi on aina oikeassa ja muut väärässä. Niinpä Venäjäsuhteisiin ei kiinnitetä mitään huomiota ja touhuillaan aivan hulluja EUn kanssa sen velkoja vastuulleen ottaessa ja hymyillen selitetään että se on Suomen parhaaksi mutta onko suomalaisten.
  Lisäksi NATOn kanssa touhutessa ei oteta huomioon että liittoudutaan järjestön kanssa jonka tarkoitus on painostaa Venäjää aseelliseen selkkaukseen asti. Myös NATOyhteen sopivien hävittäjien hankinta vahvistaa myyjä maan taloutta ja heikentää Suomen huonoa taloutta entisestään konkurssiin asti.
  Nyt olisi vasemmistohallituksella mahdollisuus laajentaa Venäjäsuhteita laajemmalle kuin Saulin suhteet mutta tuskin sitä tullaan näkemään kun ministerien aika näkyy menevän EUn kriisejä selvitellessä ja NATOn uhrien auttamisessa humanitaarisista ja poliittisista syistä. Myös korona pitää ministerit kiireisinä mutta Merkkelillä on siitä ja samoista EUasiain hoitamista huolimatta aikaa hoitaa myös Venäjäsuhteita.

 12. Pieni ote linkin artikkelista
  Lessons from the Trumpistan Coup
  Trumpistanin vallankaappauksen oppitunnit
  Oliko kaikki näyteltyä? Oliko ”mielenosoittajia” kutsuttu ”sisälle, ja viranomaiset täysin varmoja siitä, ettei todellisia vahinkoja tapahdu? Mutta pelkkä esitys riittäisi vallassa oleville – riittää huijaamaan sen ”vallankaappauksena” ja ”kapinana” ja rankaisemaan edelleen Trumpia ja hänen enimmäkseen valkoisia seuraajiaan.
  … Huomaa, kuinka vasemmalla ja oikealla puolella olevat kongressimiehet reagoivat tapahtumaan. Kaikki olivat suuttuneita. Kaikki olivat raivoissaan. Kaikki tuomitsivat hullun väkijoukon ”järjettömän väkivallan” ja amerikkalaisen demokratian ”kaatamisyrityksen”. Kaikki ne: vasen, oikea ja keskellä; Demokraatti ja republikaanit; Trump kannattaja vai ei. Kaikki heistä tuomitsivat sen.
  Jälleen: Miksi?
  Vastaus on selkeä: Kaikilla kongressimiehillä, kaikilla laidoilla, on etu ylläpitää järjestelmää, enemmän tai vähemmän sen nykyisessä muodossa. Tämä on ilmeistä. Ne ovat kaikki järjestelmän ”voittajia”. Se on tehnyt heistä, kaikista rikkaista, kuuluisista ja voimakkaista. Kyllä, he taistelevat suhteellisen voiman ja suhteellisen vaikutuksen puolesta, mutta tämä on suurelta osin huijausta. Tasavallan ja demokraattien väliset taistelut antavat vain vaikutelman todellisesta kilpailusta. Sen sijaan todellisuudessa meillä on syvä ja radikaali monopoli – yritys-, kapitalismi-, sota-, Israel- ja juutalaismielisten yksilöiden monopoli. Näistä asioista he ovat kaikki samaa mieltä. Olen sanonut niin monta vuotta: Meidän ei pitäisi keskittyä siihen, mikä jakaa molemmat puolueet, vaan siihen, mikä yhdistää ne. Se on paljon paljastavampaa.
  … Amerikka syntyi eroissa. Se on veressä. Se on DNA: ssa. Washington, Jefferson, Adams, Madison, Franklin – kaikki separatisteja sydämessään. Jos he olisivat elossa tänään, he johtaisivat erohanketta korruptoituneesta ja korvaamattomasta judeokratiasta Washingtonissa. Kaikkien todellisten amerikkalaisten patrioottien tulisi kunnioittaa heidän perintöään ja tehdä samoin.
  Yhdysvaltojen kansa! On aika tulla jakautuneiden (ja eronneiden) valtioiden ihmisiksi. Tee jotain todellista. Tee jotain, mikä on tärkeää. Eroa Yhdysvalloista. Nyt.

  … Was it all for show? Were protestors “invited” inside, with authorities being quite confident that no real damage would occur? …
  Notice how congressmen, left and right, responded to the event. All were indignant. All were outraged. All condemned the “senseless violence” of the crazed mob and the “attempted overthrow” of American democracy. All of them: left, right, and center; Democrat and Republican; Trump supporter or not. All of them condemned it.

  Again: Why? The answer here is clear: All congressmen, of all stripes, have a vested interest in sustaining the system, more or less in its current form. This is obvious. They are all ‘winners’ in the system. It has made them all rich, famous, and powerful. Yes, they fight for relative power and relative influence, but this is largely a sham.
  … America was born in secession. It’s in our blood. It’s in our DNA. Washington, Jefferson, Adams, Madison, Franklin—all secessionists in their heart of hearts. Were they alive today, they would be leading the charge to separate from the corrupt and irredeemable Judeocracy in Washington. Any true ‘American patriot’ today should honor their legacy, and do the same.
  People of the United States! It is time to become the people of the divided states. Do something real. Do something that matters. Secede. Now.
  https://www.theoccidentalobserver.net/2021/01/12/lessons-from-the-trumpistan-coup/

  • Mitenkäs meillä?
   Taitaa olla sama meininki. Kaikki kuorossa vain EU:ta ja Nwo:ta puolustamassa kun se takaa heille ’herran päivät’ jotka kansa kustantaa.
   Ja sitten kun kansa ei halua tai pysty niin saahan noita orjatyöläisiä Afrikasta tai Israelin ja Usan sotanäyttämöiltä.
   Hyvä olla tehokkaat hävittäjät tätä puolustamassa, eikö?

  • Sionistinen Israel-lobby pystyy manipuloimaan USA:n päätäntä- ja turvallisuuskoneistoa monella eri tasolla. Ilkein tapa on tuottaa erilaisia välikohtauksia. Näitä varten on jo valmiiksi laadittu lainsäädäntöä, mikä viedään kohun voimalla läpi. Median hallinta on tässä olennaista. Jopa vaihtoehtomediaa on USA:ssa hallittu ’Q Anon’-tyyppisen huuhaan levittämisen kautta. ’Q’ on ollut taitava psykologinen operaatio, johon lankeaa helposti.

   JF Kennedyn murhan avulla Israelille varmistettiin ydinase. 9/11-tapauksella USA:n sotavoimat saatiin ryntäämään Israelin vihollisten kimppuun. Samalla lanseerattiin valtarakenteen vastustajilta ihmisarvon riisuva ”terroristin” käsite. USA:n väestön hallintaa tehostettiin ’Patriot Act’-lakipaketin avulla.

   USA on ollut tarkoitus kaataa pois maailmannäyttämöltä supervaltion asemastaan. Tätä varten luotiin korona-politiikka ja nyt viimeksi saatiin aikaiseksi Capitol Hill- eli 1/6- event. Näiden avulla USA:sta tehdään totalitaristinen poliisivaltio ja sen vapaaseen kilpailuun perustuva talousjärjestelmä muutetaan jättiyritysten ja pankkien johtamaksi korporaatiofasismiksi. USA:n perustuslaki ajetaan alas ”Patriot Act 2.0” ym. lakipakettien sekä demokraattien tai neoconien miehittämän turvallisuuskoneiston avulla. Tämä tietää kommunismia ja fasismia vastustaneille patriooteille tai libertaareille todella kylmää kyytiä ellei jotain pelastavaa ihmettä kuten ’secession’ tapahdu. Myös USA:n vasemmisto tulee kärsimään, vaikkei vielä sitä voitonriemussaan ymmärrä.

   • ’secession’ lienee ainoa vaihtoehto patriooteille. Maa pirstoutuu ja nwo-mafia kaappaa siitä ison viipaleen. Pian varmaan tuo syntyvä ’patrioottivaltiokin’ pannaan ahtaalle kuten palestiinalaiset ellei globaalisti tapahdu jotain joka vie korporaatiofasisteilta vallan. Se tarkoittaisi valtiokapitalismia joka palvelee muitakin kuin mafiaa.

 13. USA banaanivaltio … mekin varmaan pian?
  Mutta ei hätää jos saamme tehokkaat hävittäjät. Sehän tässä on tärkeintä…Heh
  Greyerz – BIS Just Intervened In The Gold Market Because All Hell Is About To Break Loose In Financial Markets
  January 10 (King World News) – Egon von Greyerz:

  Donald Trump on luultavasti onnekkain presidenttiehdokas historiassa, joka on hävinnyt vaalit. Hän ei vielä tajua sitä, koska hän kärsii itsensä aiheuttamasta haavasta presidenttikautensa viimeisillä hetkillä. Biden ei myöskään tajua, kuinka epäonninen hän on kun on voittanut. Mutta se muuttuu pian, kun Bidenin puheenjohtajakausi siirtyy kriisistä kriisiin kaikilla aloilla rahataloudesta finanssipolitiikkaan sosiaaliseen ja poliittiseen. Hyvin vähän menee oikein hänen presidenttikautensa aikana.
  … Donald Trump is probably the luckiest presidential candidate in history to have lost an election. He doesn’t realise it yet as he suffers from a self-inflicted wound in the final moments of his presidency. Nor does Biden yet realise how unlucky he is to have won. But that will soon change as Biden’s presidency goes from crisis to crisis in all areas from monetary to fiscal to social and political. Very little will go right during his presidency.
  BANANA REPUBLIC
  The US economy now clearly fits the definition of a Banana republic. A brief description is:
  “In political science, the term banana republic describes a politically unstable country with an economy dependent upon the exportation of a limited-resource product, such as bananas or minerals.”
  https://kingworldnews.com/bis-intervened-in-the-gold-market-as-all-hell-is-about-to-break-loose-in-financial-markets/

 14. The Mob Did Not Win!
  THE SAKER • JANUARY 11, 2021
  So who won? … kuka sitten voitti
  (kone sanoo näin ilman korjauksia, tällä tasolla on guuglen kone ja usein kääntää ihan päin pershettä, ehkä tarkoitusella? … hyvä tietää sen joka siihen liikaa luottaa))
  Guugeliahan on sanottu yhdeksi suurimmaksi huijareista Facen ja Twitterin kanssa

  No, katso kuka juhlii ja kuka vaatii nyt rangaistuksia ja jopa sortotoimenpiteitä Trumpin kannattajia vastaan:
  Demokraatit
  Yhdistynyt perintö yrityksen ziomedia
  Kirje keitto virastot ja heidän ylimmän virkamiehensä
  Suurin osa GOP-johtajista
  Sota-aula (mukaan lukien paljon entisiä kylmiä sotureita)
  Suuret rahat (MIC, öljy, lääke, vankilat ja vankilat jne.)
  Israelin aula (etenkin ADL – katso täältä ja täältä)
  Venäjää vihaava aula
  Antifa / BLM / jne
  Erilaisia ”vähemmistöjä” johtavat monet luonnonhullut
  Big Techin suuryritykset a la Google ja Amazon
  Luettelo on tietysti pidempi, ja se sisältää melkein kaikki ihmiset, jotka kärsivät nyt kuuluisasta Trump Derangement -oireyhtymästä (TDS).
  … Well, look who is celebrating and who is now demanding that punitive and even repressive measures be taken against Trump supporters:
  The Democrats
  The united legacy corporate ziomedia
  The letter soup agencies and their top officials
  Most of the GOP leaders
  The War Lobby (including lots of ex Cold Warriors)
  Big Money (MIC, Oil, Pharma, Jails and Prisons, etc.)
  The Israel Lobby (especially the ADL – see here and here)
  The Russia-hating Lobby
  Antifa/BLM/etc
  The many freaks of nature leading various “minorities”
  Big Tech megacorporations a la Google and Amazon
  The list is longer, of course, and it includes pretty much all the folks afflicted with the now famous Trump Derangement Syndrome (TDS).
  https://www.unz.com/tsaker/the-mob-did-not-win/

  • Tuokin vielä. Mutta onko sillä oleellista merkitystä meidän tilanteessa?
   Meillehän hieman karkeasti ilmaisten romurautakin käy kun ollaan ostopakon alla. Järkevintä olisi nyt keskittyä muihin asioihin ja unohtaa oman maan tuhoa palvelevat hävittäjät.

 15. Tämäkö on pian valkoisen miehen kohtalo?
  Joe Biden lupaa pidättää valtiontuen valkoisten miesten omistamilta yrityksiltä
  Tiedätkö, kuinka ”systeemisen rasismin” on tarkoitus olla huono asia? No, Joe Bidenin hallinto ymmärtää, että se on vain huono asia, jos se tehdään muille kuin valkoisille. Valkoisia ihmisiä vastaan kohdistettu systeeminen rasismi on täysin kosher.
  Joe Biden Promises to Withhold Government Aid From Businesses Owned by White Men
  You know how “systemic racism” is supposed to be a bad thing? Well, the Joe Biden administration realizes that it is only a bad thing if it’s being done to non-Whites. Systemic racism directed against White people is completely kosher.
  http://www.renegadetribune.com/joe-biden-promises-to-withhold-government-aid-from-businesses-owned-by-white-men/
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=225423

  • Valtiokapitalismissa valtio – eivät asiakkaat eivätkä markkinat – päättää siitä, mitkä yritykset saavat menestyä. USA lähestyy härskisti ja avoimesti kommunistimaista tuttua mallia, jossa kaupat ja yritykset olivat joko valtiovetoisia tai vahvasti valtion ohjauksessa. USA:n malli on vieläpä avoimen rasistinen. Se sortaa valkoisia ja toisaalta kertoo itsekin sen etteivät värilliset ole aivan yhtä taitavia liiketoiminnan harjoittajia kuin valkoiset. Keltainen rotu on tietenkin poikkeus, mutta ilmeisesti heitäkin pyritään tukemaan ohi valkoisten.

   Biden hallintotiimeineen ja taustaryhmineen on kuin joukko suoraan helvetistä. Kirjaimellisesti.

   • ”Valtiokapitalismissa valtio – eivät asiakkaat eivätkä markkinat – päättää siitä, mitkä yritykset saavat menestyä.”
    Jos valtion hallinto on terve eikä korruptoitunut (siis ’kansan käsissä’) ja toimii kansan parhaaksi niin tuo on varmasti hyvä tai parempi kuin että yksityinen raha ja oligarkit pankkiirimafian kanssa päättävät miten toimitaan ja mitä tuotetaan ja kenen hyväksi.
    Mitä enemmän kaikki on yksityisissä käsissä sitä vahvemman otteen pieni oligarkki eliitti saa kaikesta. Se näkyy nyt hyvin pankkien (rahan), median ja korruptoidun valtion hallinnon kohdalla hyvin. Muille ei jää kuin jämät ja palvelijan osa. Ahneuden sokaisemat ’meille kaikki’-eliitit eivät ajattele kuin itseään ja siksi olemme tuhon tiellä.

   • Mitä hemmetin vikaa ns. ”kommunismissa” on? Ai niin, se vika että kyseisestä käsitteestä on tarkoituksella leivottu vihattu kirosana ottamalla komminismi-sana käyttöön valtiomuodoissa, jotka eivät edusta vähimmässäkään määrin kommunismia – vaan äärimmäisyyteen vietyä kapitalismia, eli äärimmäistä orjuutta. Kommunismi – sen alluperäisessä muodossa – on sosiaalis-taloudellinen tai poliittinen järjestelmä, joka ajaa luokatonta, tasa-arvoista ja yhteisomistukseen perustuvaa yhteiskuntamallia. Alleviivaan teille sanaa YHTEISOMISTUS, jotta ymmärrätte mitä tarkoitan. Kommunismi on oikein ymmärrettynä yhtä kuin tasa-arvo, joka tarkoittaa sitä, että – we the people – joko hukutaan yhdessä tai pysytään pinnalla yhdessä.

    Yhteisomistus tulee olemaan uuden ihmiskunnan kulmakivi sen jälkeen kun tietoisuuden viisari kääntyy uuteen asentoon ja valta vaihtuu. Olemme siten menossa pimeyden ja kaaoksen kautta kohti valoa. Yksityisomistuksessa, tässä lyhyessä henkäyksessä mitä ihminen maan päällä tallustaa, ei ole mitään järkeä. Ihmiskunnalla on mahtava osaaminen ja rajattomat yltäkylläiset rikkaudet, joten mikä uudessa järjestelmässä muka mättää? Ei mikään. Epätasa-arvo ja ihmisten alistaminen on tulossa tiensä päähän – ihmisyhteisön vapaudet ja vastuut tullaan jakamaan siten, että kaikilla on hyvä olla.

    Tämä ei todellakaan ole unta. Uusi ihmiskunta toteuttaa sosiaalis-taloudellisen järjestelmän, joka on luokaton, tasa-arvoinen ja yhteisomistukseen perustuva yhteiskuntamalli. Piste. Ja mitäkö se käytännössä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että poliittisen järjestelmän lähtölaskenta (kuten olette luultavasti jo huomanneet) on jo käynnistynyt, eli hyvää yötä ja näkemiin. Se tarkoittaa myös sitä, että valtioiden rajat tulevat poistumaan ja sotia ei sen jälkeen tällä telluksella ole.

    Ugh – olen puhunut!

    • Kommunismi ja Tasa-Arvo ovat äärimmäiseb väkivaltaisia ääri-ideologioita, jotka ihmisyhteisössä toimiakseen vaativat täysin häikäilemättömän väkivaltakoneiston ”tasa-arvoistamaan” ihmisiä. Ideologioina edellämainitut ovat myös täysin korjauskelvottomia ottaessaan moraalisen ylemmyydentunteen varjolla luonnolliset ihmisoikeudet kaikilta, jotka eivät kuulu ”tasa-arvoisempien” ryhmään. Kaikki hallintomallit, joissa valtio pyrkii ottamaan jumalten perinteisen roolin ihmisten elämää luokittelemalla ovat omiaan luomaan kasvualustan epideemiselle korruptiolle, Einstein totesi aikoinaan, että mielisairauden määritelmä on toistaa samoja asioita ja odottaa eri tuloksia.

     • Voiko tasa-arvo sisältää vapauden olla erilainen? Kyllä. Voiko tasa-arvo tarkoittaa sitä, että kaikilla ihmisille tarjotaan SAMAT EDELLYTYKSET olipa se sitten vapaus tai vankeus? Kyllä. Voiko tasa-arvo olla sitä, että ”johtajat” ovat samojen lakien alaisuudessa kuin me kaikki muutkin. Kyllä… juuri sitä sana tasa-arvo tarkoittaa. Ihan turha täällä on siten jauhaa kommunismista, ko. sanasta, joka on tarkoituksella istutettu kansan tajuntaan aikakautena jolloin yksikään valtio ei ole ollut ”valtion” ohjauksessa, eikä itsenäinen. Raha on tämän aikakauden Jumala. Toisin sanoen, yksikään ”valtio” ei ole ottanut ”jumalan asemaa” vaan sen takana naruja vetävä kapitalisti-mafia, joka parhaillaan luo ja hallitsee rahaa, ja jota olen kutsunut kommenteissani usein Kummisedäksi.

 16. Trumpin hirveä perintö … hän tuhosi totuuden Amerikassa sanoo Abe Foxman
  Presidentti ”ruokki sitä, rakensi sen, rohkaisi valehtelemaan”, kertoo entinen ADL-johtaja. ”Hän rohkaisi roistoja”, ja häntä on rangaistava. Maan parantaminen on nyt vaikeampaa
  Kirjailija: DAVID HOROVITZ
  15. tammikuuta 2021
  Donald Trumpin perintö, ”kauhein ja kauhistuttavin asia, jonka hän on jättänyt meille Amerikkaan, on totuuden tuhoaminen … Ja demokratia ei voi selviytyä, jos ei ole totuutta.”
  Tämän varoituksen soi Abraham Foxman, joka on elänyt elämänsä taistelussa rasismia ja antisemitismiä vastaan ja johtanut Defamation League -liittoa vuosikymmenien ajan ja viime viikon tappavan Capitol-hyökkäyksen jälkeen ja Yhdysvaltojen kasvavan väkivalta uhan alla.
  Mutta Trumpin myrkyllisen presidenttiyden suurin haaste, johon Foxman myönsi, ettei hänellä ollut lopullista ratkaisua, oli totuuden palauttaminen. ”Tämä mies valehteli kuin se olisi totuus”, hän sanoi Trumpista.

  ‘Trump’s horrific legacy: He destroyed the truth in America’ — Abe Foxman
  The president ‘fueled it, he built it, he encouraged the lying,’ says the former ADL head. ‘He emboldened the bigots’ and must be punished. Healing the country will be harder
  By DAVID HOROVITZ
  15 January 2021
  Donald Trump’s legacy, “the most terrible, horrific thing he has left us in America, is the destruction of truth… And a democracy can’t survive if  there is no truth.”
  That is the warning sounded by Abraham Foxman, who has spent his life fighting racism and anti-Semitism, leading the Anti-Defamation League for decades, in the wake of last week’s deadly assault on the Capitol and with the US on alert for more violence.
  But the biggest challenge left by Trump’s toxic presidency, and the one for which Foxman acknowledged he had no definitive solution, was the salvaging of truth. “This man lied as if it was the truth,” he said of Trump.
  https://www.timesofisrael.com/trumps-horrific-legacy-he-destroyed-the-truth-in-america-abe-foxman/

  Itse kukin voi päätellä kuka ja mikä taho tässä totuuden tuhoamisessa on näytellyt suurinta roolia ja ollut paras ja tehokkain valehtelija … Trumpia mitenkään vähättelemättä sillä lupasihan hän paljon sellaista mikä jäi pelkäksi lupaukseksi.

  • Truth_hunter 16.1.2021 at 22:40
   ” mikä taho tässä totuuden tuhoamisessa on näytellyt suurinta roolia ja ollut paras ja tehokkain valehtelija ”
   Venäjän vallankumous: totuuden erottaminen myytistä
   The Russian Revolution: Separating Truth from Myth
   MAX PARRY • JANUARY 12, 2021
   On olemassa petollinen ja historiallinen myytti, joka nousee usein esiin oikeistolaisten piireissä, jotka pyrkivät häpäisemään sosialismin valheilla mitä Venäjän vallankumoukseen tulee.
   Riippumatta siitä, kuinka monta kertaa se on mitätöity valheeksi, taantumukselliset myytit kestävät. Kuten voidaan odottaa, kirjoittaja viittaa väitteeseen, jonka mukaan amerikkalaiset kapitalistit – tai ”Wall Streetin pankkiirit” – rahoittivat salaa yhtä maailman historian aikakauden poliittisimmista vallankumouksista, joka kukisti Romanovien dynastian ja lopetti Venäjän valtakunnan ja johti Neuvostoliiton perustamiseen.
   Poliittisella vasemmistolla olisi vaikea löytää ketään, joka ei ole kohdannut tätä säälittävää propagandaa, josta on muutamia muunnelmia sen mukaan, kuinka pitkälle oikealle sen kannattajat laskeutuvat poliittisella spektrillä, mutta sillä on yleensä samat katteettomat todisteet.
   … There is a deceitful and ahistorical myth that frequently resurfaces in right-wing
   circles seeking to discredit socialism with lies about the Russian Revolution. No matter how many times it has been invalidated as fabrication, the reactionary mythos endures. As might be expected, the author is referring to the preposterous claim that American capitalists — or “Wall Street bankers” — secretly financed one of the most epochal political revolutions in world history which overthrew the Romanov dynasty and ended the Russian Empire, leading to the establishment of the Soviet Union. One would be hard pressed to find anyone on the political left who has not encountered this mendacious propaganda which has a few variations depending on how far to the right its adherent lands on the political spectrum, but it usually shares the same core set of evidence-free claims.
   … The primary argument deduced by Sutton (in Wall Street and the Bolshevik Revolution) is that “Wall Street” indirectly funded the Bolsheviks via the Swedish financier Olof Aschberg, a prominent banker and communist sympathizer who supported a variety of left-wing causes throughout his life, … However, the links that Sutton makes between Aschberg and “Wall Street” are contradictory and tenuous at best.
   https://www.unz.com/article/the-russian-revolution-separating-truth-from-myth/

   Loppulause: Jos historian totuutta etsivät ihmiset ovat vilpittömiä, he jatkavat etsintää, vaikka se paljastaisikin totuuksia, jotka asettavat kyseenalaiseksi heidän koko poliittisen näkemyksensä. Jatka etsimistä.
   If those seeking the truth about history are sincere, they will keep searching even when it reveals truths that call their whole political views into question. Keep searching. (Max Parry)

   • Totuutta kai Max Parry etsii ja varmaan hyvä että tämäkin puoli asioista tarkistetaan ja tulee keskustelun alle. Perryn artikkelin kommentit pääosin eivät tue hänen näkemystään.
    Kommentti 30 kuvaa hyvin ajattelua:
    – ”Well thanks Unz Review for having created a convenient dog whistle article. Now the Woke useful idiots can say with gusto, “Even the UNZ Review denies that Wall Street supported the Russian Revolution.” What else was the point of posting this non academic history, honestly? Normally, they only read the headlines, not the comments anyhow.” –

    • 64: Ron Unz says:
     ”As for the Bolshevik leadership being overwhelmingly Jewish, the evidence is simply incontrovertible, and anyone who disputes it simply makes himself look ridiculous. I discussed it in an article a couple of years ago:
     … ”Bolshevikkijohto on ylivoimaisesti juutalainen, todisteet ovat yksinkertaisesti kiistattomia, ja kuka tahansa, joka kiistää sen, tekee itsestään vain naurettavan. Keskustelin siitä pari vuotta sitten artikkelissa:

     https://www.unz.com/runz/american-pravda-the-bolshevik-revolution-and-its-aftermath/

     Denying that the Bolshevik leadership was overwhelmingly Jewish is just as foolish as denying that the Neocons were overwhelmingly Jewish”
     Unzilta muitakin kommentteja

 17. Suomi on hankkimassa vielä 5 miljardin ilmatorjuntaohjukset hävittäjien sadan miljardin hankinnan lisäksi eli tämä älytön asevarustelu tulee kyllä syömään veronmaksajien kukkaroa ja pitkään. Melkoinen epä suhta on hävittäjien ja ilmatorjuntaohjusten hinnan välillä että onkohan hävittäjät hintansa arvoisia ja hyödyttömiä leluja ilmavoimien lentäjille

 18. ’Lelukaupat’ taitavat vahvistua nyt kun Biden aloittaa jo tänään hommansa kun kiire on kova. Yhteistyö sionistien kanssa varmaan toimii hyvin kun B on julkisesti sanonut olevansa sionisti itsekin.
  Mitenkähän tässä Itä vastaan Länsi ottelussa lopulta käy? Voittaako so raha vai joku muu? Mehän olemme Lännen puolen valinneet. Ja siitä me veronmaksajat saamme maksaa kovan hinnan kun isompia ja järeämpiä ’leluja’ tarvitaan ison rahan puolustamiseen.

 19. Bidenillä kova kiire panna pyörät pyörimään. Korporaatio- ja finanssikapitalismi varmaan alkaa jyrytä entistä tehokkaammin ja rikkaat ottavat ohjat käsiinsä. Niin kai se menee.
  USA on luisunut finanssikapitalismiin jonka seurauksia MH ja PE analysoivat linkin hyvässä artikkelissa josta pieni vähän korjailtu koneen huonosti kääntämä ote sen eron selventämiseksi mikä erottaa Kiinan valtiokapitalismin USAn kapitalismista.
  The Consequences of Moving from Industrial to Financial Capitalism
  Michael Hudson & Pepe Escobar
  Kun sanoin, että Kiina voi maksaa pienempiä palkkoja kuin Yhdysvallat, tarkoitin, että Kiina tarjoaa julkisina palveluina monia asioita, jotka amerikkalaisten työntekijöiden on maksettava omasta taskustaan – kuten terveydenhuolto, ilmainen koulutus, tuettu koulutus ja muu kaikki paljon pienempi velanhoito.
  Kun työntekijät joutuvat elämään joutuen velkaan, he tarvitsevat paljon korkeammat palkat vakavaraisuuden säilyttämiseksi. Kun heidän on maksettava oma sairausvakuutuksensa, heidän on ansaittava enemmän. Sama pätee koulutukseen ja opiskelu velkaan. Paljon siitä, mitä amerikkalaiset näyttävät ansaitsevan – enemmän kuin muiden maiden työntekijät – menee suoraan näihin. Niinpä Kiinassa ”matalat palkat” ovatkin suurempia kuin Yhdysvalloissa.
  … Kahdeksankymmentä prosenttia amerikkalaisista pankkilainoista on asuntolainoja kiinteistöille. Lainastandardien löystymisen ja kiinteistömarkkinoiden kasvun seurauksena on elinkustannusten, asumiskustannusten nouseminen. Joten amerikkalaisten on maksettava yhä enemmän rahaa asunnostaan riippumatta siitä, ovatko he vuokralaisia vai ostajia, jolloin vuokra maksetaan asuntolainakoroista.
  Joten kaikki tämä kustannusrakenne on rakennettu talouteen. Kiina on pystynyt välttämään kaiken tämän, koska sen pankkitoiminnassa ei ole tarkoitus saada voittoa ja korkoa, ei myydä voittoja ja keinottelua. Se tuottaa rahaa todellisten tuotantovälineiden rahoittamiseen, tehtaiden rakentamiseen, tutkimuksen ja kehityksen rakentamiseen, kuljetuspalvelujen rakentamiseen ja infrastruktuurin rakentamiseen. Amerikan pankit eivät anna lainaa tällaisiin.
  Ne antavat lainaa vain jo olemassa olevien vakuuksien takia, koska he eivät tee lainaa, ellei sillä ole vakuutta. No, Kiina luo rahaa julkisten pankkiensa kautta pääoman luomiseen, tuotantovälineiden luomiseen. Joten sinulla on täysin päinvastainen filosofia siitä, kuinka kehittää Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä.
  … Yhdysvallat ei ole päättänyt saada varallisuutta investoimalla tosiasiallisesti tuotantovälineisiin ja tavaroiden ja palvelujen tuottamiseen, vaan taloudellisin keinoin. Kiina saa varallisuutta vanhanaikaisella tavalla tuottamalla sitä. Ja kutsutpa tätä teollisuuskapitalismiksi tai valtiokapitalismiksi tai valtiososialismiksi tai marxilaisuudeksi, se seuraa periaatteessa samaa todellisen taloustieteen logiikkaa, reaalitaloutta, ei taloudellisia yleiskustannuksia. Joten Kiina on toiminut reaalitaloutena, lisäämällä tuotantoa ja on tulossa maailman työpajaksi.

  “China is gaining wealth the old-fashioned way, by producing it.”
  Niinpä voit sanoa, että Amerikka on ylittänyt teollisen kapitalismin, ja he kutsuvat sitä postindustriaaliseksi yhteiskunnaksi, mutta sitä voi kutsua uusfeodaaliseksi yhteiskunnaksi mutta se ei ole teollista kapitalismia.
  Tässä mielessä Kiinan ja Amerikan välillä ei ole kilpailua. Nämä ovat erilaisia järjestelmiä, jotka kulkevat omaa tietään.
  … Kiina ei ole koskaan antanut markkinoiden ohjata taloutta, hallitus ohjaa markkinoita. Se on sosialismin vastakohta kapitalismin rahataloudelle.
  https://www.unz.com/mhudson/the-consequences-of-moving-from-industrial-to-financial-capitalism/
  linkistä lisää

 20. Kun tämä mielenkiintoinen artikkeli on kelpuutettu unz-sivuston pääartikkeliksi niin varmaan se kelpaa tännekin … siitä pieni vähän paikkailtu konekäännös pätkä sille joka ei osaa englantia … itselläni ei ole aikaa ryhtyä kääntämään joten siksi tämä menettely
  Zone B Exists, Thus There Is Hope, I Promise You! … Vyöhyke B on olemassa, siksi on toivoa, lupaan teille!
  THE SAKER • JANUARY 20, 2021
  Planeetta voidaan jakaa kahteen karkeaan osaan: VYÖHYKKE A AngloZionistisen imperiumin täysin hallinnassa ja VYÖHYKKE B, johon kaikki muut kuuluvat. Suurin osa amerikkalaisista on todella tietoinen vain vyöhykkeestä A. Miksi? Seuraavista syistä: syyt linkin artikkelissa.
  … Tässä on hyvä uutinen: Vyöhyke B on olemassa! Itse asiassa se on valtava, rikas, todella monipuolinen ja se on jo kauan tajunnut, että sekä AngloZionistinen imperiumi että jopa Yhdysvallat, sellaisena kuin tiesimme niiden olevan, ovat periaatteessa kuolleet, siitä on jäljellä vain jäännöstä ja monia tietämättömien huonoja tapoja, ylimielisiä ja harhaanjohtavia Yhdysvaltojen poliitikkoja.

  Miksi tämä on niin tärkeää?

  Koska jos sallimme Suuren Saatanan (itse asiassa erittäin hyvä ja täsmällinen ilmaisu, luulen, että se sopii täydellisesti uuteen hallintoon, käytän sitä useammin) vakuuttamaan meidät siitä, että todellisuus on kaikki vyöhykkeessä A, voimme todella pudota epätoivoon. Jees, USA on musertunut, samoin koko EU.
  … Kansakunnan (tai kansakuntien koalition) ”valtaa” voidaan mitata hyvin monenlaisilla mittareilla, mutta kolme yleisintä niistä todennäköisesti ovat: taloudellinen valta, sotilaallinen voima ja poliittinen valta. Jos käytämme näitä kolmea vertailemaan vyöhykettä A vyöhykkeeseen B, on järkevää todeta seuraava:
  Taloudellinen voima: suunnilleen sama, vyöhyke A laskee nopeasti ja vyöhyke B nousee nopeasti. Vyöhykkeellä A on edelleen paljon järjestelmiä, jotka haluavat puolustaa sitä paitsi YK: ssa myös useimmissa kansainvälisissä elimissä (mukaan lukien valtiosta riippumattomat järjestöt, kuten esimerkiksi IOC tai WADA).
  Sotilaallinen voima: Vyöhyke A on paljon heikompi kuin vyöhyke B (ajattele vain aloittelijoille RU + CN + IN!)
  Poliittinen voima: Vyöhyke A on edelleen vahvempi, mutta se muuttuu myös nopeasti. Voi sanoa, että suurin osa maailman hallitsijoista on edelleen vyöhykkeen A orjia, mutta useimmat ihmiset ympäri maailmaa ovat jo pitkään vaihtaneet tukensa vyöhykkeen B maille. Bolivian kansan äskettäinen voitto sortajista ​​on erittäin kertova merkki tästä suuntauksesta.
  Ja tässä on tärkein mielessä pidettävä tekijä: ei ole mitään, mitään, mitä Biden / Harris hallinto voi tehdä näiden suuntausten muuttamiseksi. On yksinkertaisesti liian myöhäistä, ja kun Yhdysvaltojen sisäinen romahdus alkaa, nämä suuntaukset vain kiihtyvät.
  … Dems on nyt kiireinen koston kanssa kaikissa muodoissaan. He nauttivat myös Trumpin ja niiden, jotka uskalsivat tukea häntä nöyryyttämisestä. Tämä on poliittinen vastine ihmisten kiduttamiselle kellareissa, voittamatta loistavia taisteluita. Mutta he eivät tajua sitä, he ovat liian turhia, ideologisesti vihamielisiä ja liian pelkureita ymmärtääkseen tämän.

  Silti aivopesu, kuten kidutus (myös henkinen kidutus!), on todellista. Tässä tapauksessa tämä on taistelu ”arvottomien” puolesta, jotka on nyt lyötävä täydellisen alistumisen ja kuuliaisuuden tilaan. Demit käyttävät valheita, heidän suosikki aseensa, mutta heidän hyökkäyksensä on kuitenkin todellinen. Ja tämä on taistelu, joka meidän, imperialismia vastustavien, on taisteltava – taistelu vyöhykkeen A ihmisten mielistä: meidän on osoitettava heille, että vyöhykkeen A näennäisellä todellisuudella ei ole todellista olemassaoloa idioottien ja Yhdysvaltojen päättäjien tyhjänpäiväisen retoriikan ulkopuolella.
  … Päätelmä: monimuotoisuus voittaa. Todellinen monimuotoisuus, tietysti!

  Planeettamme on upeasti monimuotoinen, … Siellä on vyöhyke B, ja vyöhykkeen A johtajat (ja heidän vihansa meitä vastaan) kukistuvat todellisen yhteisen ja jaetun ihmiskuntamme toimesta. Jossain Obaman ja Trumpin välissä maailma on siirtynyt eteenpäin, ja se on nyt hyvin kiireinen käsittelemään valtavia haasteita ja mahdollisuuksia B-vyöhykkeellä. Ja ei, Venäjä ja Kiina eivät ole kiireisiä yrittäessään sabotoida tai heikentää Yhdysvaltoja – Yhdysvaltain johtajat tekevät siitä paljon parempaa työtä kuin mikään venäläinen tai kiinalainen koskaan voisi. Joten miksi edes vaivautua (ja olla välittämättä riskeistä!)?
  Emme voi ennustaa, mitä seuraavaksi tapahtuu, muuttujia on yksinkertaisesti liian paljon. Mutta mitä voimme tehdä, on ennustaa suurella varmuudella, että DC: ssä vallalla oleva uusi hallinto ei toimi paremmin kuin kaikki muut hallitukset, jotka ovat tulleet valtaan väri-vallankumousten avulla parin viime vuosikymmenen aikana. Imperiumille, kuten Yhdysvallat, ei ole enää toivoa, niille jää paljon toivoa, mutta vasta pitkän ja tuskallisen romahtamisen ja uudestisyntymisen jälkeen (molemmat ovat nyt väistämättömiä).
  Totuus on, että Yhdysvallat ei ole ainutlaatuinen, kun imperiumit syntyvät ja kuolevat. Anteeksi, se on vain tyypillinen ylimielinen ja narsistinen imperiumi, joka romahtaa samalla tavalla, kuin kaikki muut historian ylimieliset ja narsistiset imperiumit ovat romahtaneet, enimmäkseen oman likaisen painonsa alla. Ja ne köyhät sielut, jotka uskovat vilpittömästi, että Kiina (tai Venäjä) haluaa korvata USA: n, eivät yksinkertaisesti ymmärrä, että nämä kaksi maata ovat jo olleet imperiumeja, se oli katastrofi, kiitos paljon, eikä niillä ole halua toistaa menneisyyden virheitä. Tästä halusta tavalliseksi ja normaaliksi tulee ajan myötä myös suuren yhteiskunnallisen yhteisymmärryksen asia Yhdysvalloissa. Ajan myötä USA otetaan vihdoin vastaan ​​todella vapaalla vyöhykkeellä B … tai pitäisikö sanoa vyöhykevapaaseen maailmaan.
  Linkistä lisää ja käännöksen yksityiskohtien tarkennus tarpeen mukaan

  [Sidebar: the planet can be divided into 2 rough parts: ZONE A full controlled by the AngloZionist Empire and, ZONE B, which includes everybody else. The vast majority of Americans are only really aware of Zone A. Why? For the following reasons:
  … Now here is the good news: Zone B does exist! In fact, it is huge, rich, truly diverse and it has long figured out that both the AngloZionist Empire and even the USA as we knew them have basically died, all that’s left from it is some residual momentum and many bad habits by ignorant, arrogant and delusional US politicians.
  Why is that so important?
  https://www.unz.com/tsaker/zone-b-exists-thus-there-is-hope-i-promise-you/

 21. Suomen valtio joutuu maksamaan EU:n ”koronarahastoon” uusimpien tietojen mukaan n. 7 000 miljoonaa euroa ja siitä takaisin n.2 500 miljoonaa euroa, jos EU hyväksyy sen esittämiä projekteja.
  Hävittäjien alkupanos on 10 000 miljoonaa euroa, joka moninkertaistuu vuosien myötä.
  Suomesta tulee pohjolan Italia ja Kreikka, mutta se ei näytä huolettavan juuri ketään täällä.
  Hyväntahtoisia hölmöjä käytetään hyväksi.

 22. Tulenkantaja 16.1.2021 at 19:45
  ”Uusi ihmiskunta toteuttaa sosiaalis-taloudellisen järjestelmän, joka on luokaton, tasa-arvoinen ja yhteisomistukseen perustuva yhteiskuntamalli.”
  ——
  Tuo jäänee liian kovana haasteena utopiaksi. Pitää ottaa huomioon myös ihmisten geneettinen erilaisuus jolle pitää olla tilaa. Kaikkia ei voi eikä tule pakottaa samaan muottiin, tasapäistää liikaa, vaikka rajat pitääkin olla joita kukaan ei voi rikkoa. Ainoa mikä ehkä voisi/pitäisi toteutua ja olla yhteiseksi hyödyksi on muita (ja yhteiskuntaa) vahingoittavan ja tuhoavan toiminnan estäminen ja rajoihin saaminen.
  Kommunismi ideologiana on myös nykyihmiselle vaarallinen. Se nähtiin NL:n kohdalla kun pieni eliitti kaappasi vallan itselleen ja loi oman tyrannian. Toteutui pääosin kommunistisen utopian vastainen ideologia, yhden eliitin harvainvalta joita näemme muuallakin.
  Demokraattinen sosialismi sensijaan on realismia. Siinä on tilaa jokaisen hengittää eikä kukaan voi ryöstää muita, tuhota yhteisöä ja ottaa valtiota omiin käsiinsä kun valta on kansalla. Se on valtiokapitalismia ja -sosialismia samaan aikaan jossa päävastuu yhteiskunnasta on demokraattisesti toimivalla valtiolla jonka johdolla on ehdoton velvollisuus toimia oman kansan parhaaksi.
  Vaikeus on siinä miten moraalisesti ja taidollisesti paras aines saadaan valtaan ja miten estää sen ajautuminen palvelemaan muuta kuin omaa kansaa. Ainoa ratkaisu on jatkuvat kansanäänestykset tai kansan äänen kuuleminen kaikissa tärkeissä asioissa. Muuten ’sorokset’ kaappaavat vallan.

 23. aivan turha menoerä. Elinkaarikustannukset noussee yli 50 mrd. Lähitulevaisuus tuo tullessaan kauko-ohjattavat hävittäjät, tai lennokkeja. Mikään hävittäjä ei ole näkymätön tutkalla, ja modernit (S-400 ja S-500) ilmatorjuntaohjukset ovat niin tehokkaita ettei mikään kone niitä väistä.
  Ajatelkaahan mitä Suomi saisi tolla summalla aikaiseksi. Valtio voisi kehittää omat ohjukset, tietotaitoa kun on. Mikään maa ei lähetä 100 miljoonaa maksavat koneet tuhottavaksi. Esim Luftwaffen koneiden keskimääräinen elinikä oli toisessa maailmansodassa vajaat puoli tuntia. Laadusta oli tingitty siis hyvästä syystä.
  Mutta, ennustan tulevaa: Suomi ostaa valitettavasti F-35, koska niillä on eniten ¨lobbaus¨ budjettia. Jos pakolla on saatava hävittäjiä, niin Gripen on ylivoimaisesti paras, kehitetty meidän olosuhteissa. Norja ehtikin jo perua osan F-35 tilauksestaan, syynä ensinmäisen toimituserän kunto 6 kk käytön jälkeen: ruoste. Ruoste koneessa jonka häiveominaisuus on maalipinnassa. Aivan susi kone.

 24. Pääasia että on hävittäjiä … muuallakin kuin armeijassa
  Ministerimme eivät näytä ymmärtävän taloudesta yhtään mitään | Kolumni

  Suomi on tällä hetkellä vakavassa kriisissä ja maamme talous velkaantuu ennätysvauhtia. Maatamme johtavat tällä hetkellä henkilöt, joilla ei ole edes perustietoja maamme historiasta ja edellisistä talouskriiseistä. Kolumnin on kirjoittanut Risto Huovinen.
  https://mvlehti.net/2021/01/27/ministerimme-eivat-nayta-ymmartavan-taloudesta-yhtaan-mitaan-kolumni/

  • Talouskriisi on selkeästi kietoutunut korona-kriisiin, joka puolestaan näyttäisi olevan tahallaan nostatettu kaoottinen ja valtava savuverho, jonka suojissa velkakyllästetyn maailmantalouden nykyisen systeemit ajetaan alas ja romahduksesta synnytetään uusi malli (The Great Reset). Asiaan tarkemmin perehtyneiden mielestä tämä uusi malli on totaalisen epähumaani ja kaukana nykyisestä vapaaseen markkinatalouteen perustuvasta talousjärjestelmästä sekä perustuslaillisen tasavallan ideaan nojaavasta poliittisesta järjestelmästä.

   Kumpikaan em. periaatteista ei ole toiminut kunnolla, mutta nyt uutta ja vielä huonompaa mallia ajavat sisään ne tahot, jotka ovat vapaan markkinatalouden konkurssia vauhdittaneet. On esimerkiksi luotu itseriittoinen ja reaalitaloudesta piittaamaton ”numeerinen” finanssisysteemi, joka spekulaation ja johdannaisten avulla kiihdyttää pääomien kasautumista harvojen käsiin. Tämä järjestelmän ongelmia ei ole haluttu korjata, vaan päinvastoin, on vääristetty sitä edelleen keskuspankkien organisoimien pelastuspakettien (bail-out) ja loputtomien velkakirjaostojen muodossa. On myös luotu yhteiskunnallista keskustelua ohjaava julkisuuskoneisto, joka edistää voimaperäisesti tiettyjä agendoja sallimatta sille vastakkaisten mielipiteiden pääsyä julkisuuteen. Erityisen karuksi tämä yksiäänisyys on muodostunut koronassa, jossa vain talouden ja kulttuurin tuhoon johtava narratiivi sallitaan — toisin sanoen rajut sulkutilat, luonnottomat maskit, tapaus-numeroita inflatoivat PCR-massatestit ja lopulta väestön rokottaminen epämääräisillä aineilla.

   • Siinäpä se, lyhyesti ja ytimekkäästi.
    Pahemmin eivät asiat juurikaan voisi olla ajatellen tavallisten ihmisten ja kansojen kohtaloa.
    Miksi näin?
    Olen jo kauan sitten sanonut että loppuottelu maailman ja ihmiskunnan kohtalosta pelkistyy finaaliin Psykopaatit vastaan Muu Maailma. Saako pieni psykopaatti vähemmistö lopulta helpon voiton? … sitä tässä nyt enää vain jännätään.
    Se jää minulta näkemättä sillä noutaja saapuu pian. Ja toivottavasti ei enää tarvi tänne yhä rajummin pilaantuvalle planeetalle palata. Jotenkin koko elämän mielettömyys alkaa olla liian vahvana esillä, yhtä viidakkoa ja sen lakeja. Ihminen ei tunnu pystyvän parempaan.

    • Mieletöntä ja sairasta menoa … näin viidakossa mennään, ahneet syövät toisia, kukaan ei ole kaveri vaan saalis
     Bonfire of the Shorts
     KARL THORBURN • JANUARY 28, 2021
     https://www.unz.com/article/bonfire-of-the-shorts/
     Ei ihme että korporaatio- ja finanssikapitalismi on arvossaan. Melkoinen pelikasino se näyttää olevan.
     If you’re new to high finance, then the concept of “shorting” is bizarre and convoluted. People actually make money from stocks falling? How is this possible? Why is it legal? Does this contribute anything to society? Am I missing out? Here’s how shorting works.
     Jos korkean luokan rahan hallinta on sinulle tuntematon asia niin ’oikosulun’ käsite on outo ja sekava. Ihmiset ansaitsevat siinä rahaa varastojen laskusta? Kuinka tämä on mahdollista? Miksi se on laillista? Vaikuttaako tämä jotenkin yhteiskuntaan? Jäänkö minä ulkopuolelle, ilman? Näin ’oikosulku’ toimii.
     In the world of stocks, shorting is fairly common. You can find daily updates on the “most shorted” stocks, and see that hedge funds and individual traders are regularly making and losing millions of dollars by finding distressed or scammy businesses and shorting them.

     • Muistaakseni nuo uudet osake- ja arvopaperikaupankäynti-instrumentit ja johdannaiset lanseerattiin joskus 1990-luvulla. Silloinhan Suomessakin alkoi keskustelu osake-optioista, joiden hintamuodostuksessa on vahva spekulatiivinen vipumekanismi.

      Osakkeiden lyhyeksi myynti on on jo pitkään tunnettu ilmiö. Voit ikäänkuin vuokrata joltakin nipun osakkeita ja myydä ne päivän hintaan ja palauttaa ne alkuperäiselle omistajalle lyhyen ajan jälkeen toivoen, että palautuksen aikaan osakkeiden hinta olisi alhaisempi. Silloin hintaero eteenpäin myynnin ja palautuksen välillä jää itsellesi. Jos osakkeet peräti kallistuvat, niin operaatio on tappiollinen.

      Pörssi-instituutio on ollut vahva tekijä yleisen moraalirappion edistämisessä. Tietenkin tuollaiset kepulikeinot olisi pitänyt torjua, mutta talonpoikaisjärki ja maatiaismoraali on muutenkin ajettu meillä kulttuurisodalla maan rakoon ja tilalle lanseerattu tuhoon johtava tie.

 25. Ruotsin ja Suomen osalta hävittäjähankinnat liittyy Suomessa USAn määrittelemän pohjolan johtajan Ruotsin kuvioihin NATOn kanssa. Eli Suomi ja Ruotsi ei ole saman arvoisia USAn silmissä vaan Ruotsi on hierarkiassa ylempänä ja Suomi on vain astinlauta itään NATOlle joka pystyy käyttämään Suomen aluetta niin kuin tahtoo mutta ei Ruotsin aluetta vaikka USAn ydinpommarit siellä lensivät sotaharjoituksissa. Ruotsi muodostaa esikunta alueen NATOlle ja Suomi sotatoimialueen NATO vyöryessä Venäjälle. Suomessakin on höpötetty että jos Ruotsi liittyy NATOon niin Suomikin liittyy siihen mitä ei kuitenkaan tule tapahtumaan kun ne molemmat on jo käytännössä NATOn toimialuetta ilman jäsenyyttäkin. Suomi ei hanki hävittäjiä itselleen vaan laajemmalle NATOkoalitiolle Pohjolassa ja Baltiassa ja näin on suuruuden hullut mutta rahattomat päättäjät tekemässä ja Suomen veronmaksajat pääsee maksamaan muiden NATOmaiden menoja mutta siihenhän on jo totuttu kun maksetaan muiden maiden velkoja EUssa.

  • The old system of governance known as “Democracy” in finished.
   The “New Normal” is a Police State dystopia.
   Suomikin on valinnut tämän tien
   … näyttää siltä, että olemme menossa kohti dystooppista tulevaisuutta, jossa on vain kaksi ihmisryhmää: (a) ”normaalit” (ts. ne, jotka noudattavat globaalikapitalistista ideologiaa ja asetuksia); ja (b) ”ääriryhmät” (eli ne, jotka eivät).
   … we appear to be headed toward a dystopian future in which there will essentially be two classes of people: (a) “normals” (i.e., those who conform to global-capitalist ideology and decrees); and (b) the “extremists” (i.e., those who don’t).
   https://www.darkmoon.me/2021/thats-all-folks/

 26. Ohoh… tällaiseen törmäsin
  Jussi Niinistön uuden kirjan päähenkilö asetti isänmaan kaikkien sääntöjen yläpuolelle
  Elämäkerran aatteen miehestä, joka asetti isänmaan edun kaikkien sääntöjen yläpuolelle, on kirjoittanut Jussi Niinistö.
  Jussi Niinistö on filosofian tohtori, joka on erikoistunut sota- ja henkilöhistoriaan. Hän toimi puolustusministerinä 2015‒2019. Hän on kirjoittanut lukuisia historiateoksia.
  https://www.kansalainen.fi/jussi-niiniston-uuden-kirjan-paahenkilo-asetti-isanmaan-kaikkien-saantojen-ylapuolelle/

  En oikein voi ymmärtää että isänmaan voi asettaa tärkeimmäksi edistämällä maamme liittymistä Natoon ja Usan vasikaksi kuten JN teki ollessaan ministerin hommissa

  • Jussi Niinistö on perehtynyt henkilö- ja sotahistoriaan ja hänen pitäisi olla ilmeisen valistunut henkilö siinä, mitä turvallisuuspolitiikkaan tulee. Mutta kuten kaikki persut ja sen sellaiset isänmaallisuus-ihmiset, hän ei ole pystynyt hankkimaan puolueetonta tietoa geopolitiikasta, vaan on kenties suomalaisen länsimielisen valtamedian armoilla tässä suhteessa. Suomen sotahistoria ja länsipropaganda yhdistettynä aiheuttaa kuitenkin pahan vääristymän geopolitiikan tulkintaan. Tämän vääristymän avulla Suomi on onnistuttu kampeamaan pois edullisesta puolueettoman maan asemastaan ja liitetty tiiviiksi osaksi Venäjää eristämään pyrkivää länsiblokkia. Tämä päätös on tuhoisa, kuten meneillään oleva korona-kriisi ja lännen fasistinen ja tuhoisa tapa hoitaa sitä osoittavat. Suomi ei pysty nyt tekemään missään asiassa omia itsenäisiä ratkaisuja oman väestön intressien ja olosuhteidensa perusteella. Kaikki meillä on alistettu EU:n, YK:n, USA:n neokonservatiivien ja davosilaisten Agendalle. Isänmaallisuus on näistä häivytetty pois kokonaan. Niinpä Jussi Niinistökin tullaan laskemaan maansa myyjien joukkoon, vaikka esiintyykin selkärankaisena isänmaan puolustajana. Pelkkä pönäkkä moraali ei riitä, jos ei ole laajempaa geopolitiikan hahmotusta.

   • Niinpä. Ja näitä sokeita ja ymmärtämättömiä oman isänmaansa jalkojensa alta syöviä ja velkaorjuuden valitsevia ’niinistöjä’ on maamme ja maailma tulvillaan.

 27. Biden jatkaa USA:n poikkeuksellisuus-ideologiaan perustuvaa politiikkaa:
  – Taloudellinen terrorismi pankkien rahansiirtojen valvonnassa globaalisti,
  – Kiinan ärsyttäminen Taiwanin aseistamisella ja laivaston keskittämisellä Elelä-Kiinan merelle, jopa Kiinan aluevesille,
  – myös ilmastonmuutoksessa otetaan johtava rooli.
  Lähde: CGTN news.

 28. Biden-kin ulalla, ei vain meidän maan johto

  Kansa nousee vastarintaan – jälleen kerran | UMV-Raportti

  Mielentilarintamalta kuuluu sen verran uutta, että Lin Wood määrättiin mielentilatutkimukseen, jos ei halua menettää asianajajan lupaansa. Olemme viime aikoina oppineet olemaan luottamatta keneenkään, joten avoimeksi jää, kuka on hullu.
  UMV-Raportin tilanteesta Yhdysvalloissa on kirjoittanut Jonathan Widell.
  https://mvlehti.net/2021/01/29/kansa-nousee-vastarintaan-jalleen-kerran-umv-raportti/

 29. Hävittäjistä puheenollen … tehokkaimmat taitavat lentää maan päällä
  EI OL MITÄÄN PANDEMIAA — KYSE ON NORMAALI FLUNSSASTA JOTEN ÄLÄ MENE TESTIIN

  There Is No Pandemic
  A British View of the Imposture
  NICK KOLLERSTROM • JANUARY 25, 2021
  https://www.unz.com/article/there-is-no-pandemic/

  ASIAA TUSKIN VOI SELVEMMIN TUODA ESIIN KUIN TÄSSÄ ARTIKKELISSA.
  In Ireland it was found that of fifteen hundred PCR tests ‘all of them were influenza A and B, not one of them were SARS-COV2.’
  So we finally have it that the PCR cannot be relied upon a diagnostic test. Which is exactly what its inventor Kary Mullis said. So forget all of the figures you’ve heard about ‘cases’ and ‘covid deaths’ – they cannot be relied upon.
  Joten tilanne on se, että PCR: ään ei voida luottaa diagnostisena testinä. Juuri kuten sen keksijä Kary Mullis sanoi. Joten unohda kaikki luvut, jotka olet kuullut tapauksista ja koronakuolemista – niihin ei voi luottaa.

 30. Konehankintaa ei voi lykätä ilman että sen kustannukset nousee reippaasti.

  Putinin kätyrit haluaisivat rapauttaa suomen maanpuolustuksen, mutta se myyräntyö ei onnistu.

 31. Artikkeli oli täynnään hassua Venäjän tekniikan ylistystä.

  Kirjoittajan motiivi siis erittäin helppo huomata.

 32. Taunonkin epä-isänmaallinen agenda on tullut selväksi lukuisat kerrat.

  ”Jo nyt on selvää Venäjän asekehityksestä saatujen tietojen valossa, että tulevat hävittäjät jäävät hyödyttömiksi leluiksi – jotka vihollisen on helppo siivota pois kuvasta.”

  Höpsis.
  Venäjällä ei ole mitään mikä todistetusti kykenisi pudottamaan matkustajakoneita pienempiä kohteita.
  Esim S400 järjestelmä voi olla hyvä paperilla, mutta käytännössä sillä ei tee mitään.
  Se ei ole kyennyt ainoatakaan kohdetta pudottamaan esim. syyriassa.
  Lisäksi kaikkia tutkapohjaisia järjestelmiä rajoittaa fysiikan lait ja mm. maapallon pyöreys (jonka vastavalkeen tinahatut toki kiistää).

  Vielä ei ole mitään asetta joka kykenisi esim tuhoamaan F35 tai F22 koneen.
  Joskus sellainen kyllä keksitään, mutta se ei tapahdu Venäjän toimesta.

  ”Toteutuessaan hävittäjähankinta nostaa Suomen entistä enemmän potentiaaliseksi hyökkääjäksi USA:n ja Naton rinnalla Venäjää vastaan.”

  Höpöhöpö. Venäjä on aina hyökännyt suomeen.
  Suomi ei hyökkäile. Sama fakta säilyy vaikka venäjän kätyri muuta väittää.

  Suomi tarvitsee ilmavoimat.
  Toivon asiantuntijoiden valitsevan kustannustehokkaimman ratkaisun, pienimmällä riittävällä kalustomäärällä.

  • Suuri isänmaan vihollinen ja nwo-mafian trolli on taas puhunut. Tässä sinulle uutta ja parempaa ruutia putkeen kun näytät kovin huolestuneelta maamme kyvystä pysyä itsenäisenä
   Kun persut ovat pettäneet niin tätä tarvitaan

   Kansallismielisen Sinimusta Liikkeen (SML) puolueohjelma julkaistu – Kannattajakorttien keräys aloitettiin

   Uusi isänmaallinen Sinimusta Liike (SML) on avannut kotisivut, julkaissut puolueohjelman ja aloittanut kannattajakorttien keräämisen, kootakseen suomalaiset yhteen ”radikaalin” muutoksen toteuttamiseksi. SML:n puheenjohtaja on Tuukka Kuru.
   https://mvlehti.net/2021/02/01/kansallismielisen-sinimusta-liikkeen-sml-puolueohjelma-julkaistu-kannattajakorttien-kerays-aloitettiin/

  • Vastailen tässä vastapuolen trollille:

   En vieläkään ymmärrä, mitä isänmaallista on davosin miesten johtaman länsiblokin kaikkein aggressiivisimpiin sotilasjärjestelmiin turvautumisessa. Länsi-integraatio on jo vienyt meiltä mm. sananvapauden. Mediakenttä on alistettu läntisten ajatushautomoiden ja tiedustelupalveluiden ohjaukseen ja puolueetonta tietoa ja tulkintaa geopolitiikasta ei Suomen medioista saa. Lännen kuuluisa poliittinen vapaus sekä vapaa markkinatalous ovat parhaillaan rajun alasajokampanjan kohteena. USA:ssa Joe Bidenin hallinto vie maata ja sitä kautta kaikkia länsimaita kohti globaalia uuskommunismia, jota ajetaan sisään ilmasto- ja korona-agendojen voimalla. Kauniin kuoren alla tämä uusi ”osallistava kapitalismi” on rajua korporaatiofasismia, jossa julkinen valta sekä isot yritykset toimivat tiiviissä yhteistyössä ja syrjäyttävät demokraattiseen päätöksentekoon suunnitellun koneiston, jonka tulisi toteuttaa perustuslaillisen tasavallan valtiomuoto käytännössä. Samalla tuhotaan kaikki pienimuotoinen vapaa yrittelijäisyys julkisen vallan asettamalla ja valvomalla säätelyllä, joka suosii jättiyrityksiä ja rajoittaa pienten toimintaa. Korona-rajoitukset ovat tästä kaikkein kouriintuntuvin esimerkki. Niitä jatketaan, kunnes lännessä ei ole yhtäkään itsellistä pienyritystä eikä muutakaan organisaatiota esim. kulttuuritoiminnassa.

   Demokratia-koneisto ei toimi nykyäänkään eikä sen virheitä edes haluta korjata ja olemme matkalla kohti uusfeodalismia. Miksi moukkien tulisi olla kiinnostunut siitä, millä asejärjestelmillä feodalismin ruhtinaiden omaisuutta puolustetaan? Jos ”ruhtinaat” haluavat F-35:et, niin sitten ne hankitaan ja laitetaan rahapainokoneet laulamaan. Moukista irtirevittävä tulevaisuuden työsuorite on luodun velkamäärän takeena. Eli jokainen F-35 lentoreittien alla työskentelevä moukka ja tämän jälkeläiset ties kuinka moneen sukupolveen velvoitetaan niiden kustannukset maksamaan. Kuvitteleeko nm. KimmoK, että näillä on jotain sananvaltaa asiaan?

   Toisaalta, jos Venäjän asejärjestelmät ovat kovin huonoja, niin miksi Suomi tarvitsee sitten länsiglobalistien hankkeisiin kehitellyt huikeat ihmeaseet, joihin meillä ei oikeasti ole edes varaa?

   On hämmästyttävää, että nm. KimmoK ei ole kuullut jatkosodasta mitään. Se oli tyylipuhdas hyökkäys Venäjälle ja tiivis osa operaatio Barbarossaa. Tällä operaatiolla Suomi demonstroi käytännössä olevansa kykenevä ja halukas osallistumaan Venäjän vastaiseen hyökkäysrintamaan. Toki sota oli oikeutettu etenkin siksi, että se suuntautui kommunistihallintoa vastaan. Tällä hetkellä totalitaristinen kommunismi vyöryy meille lännestä eivätkä länsitrollit pysty tätä hahmottamaan tai ovat kenties itsekin verenhimoisia uuskommunisteja.

   • Hyvin jaksoit trollia valistaa mutta eihän verenhimoisiin uuskommunisteihin järkeenkäypä totuus pure.

   • Jatkosodassa Venäjä hyökkäsi pommittaen jälleen siviilejä. Kuten talvisodassakin.

    Juuri siitä syystä tarvitsemme ilmavoimat taunojen höpinöistä huolimatta.

    (jatkosodassa Venäjä hyökkäsi koska Suomi antoi Saksan käyttää Suomen lentokenttiä välilaskupaikkana)

 33. Talmud-rabbin poika ja väsymätön sionisti N’yahu, jonka juoksu- ja oppipojaksi Biden on ryhtynyt, johtaa maailmaa nyt ja pian varmaan avoin sota Irania vastaan leimahtaa liekkeihin.
  Kun me olemme molempien maailmanvalloitus hankkeita tukemassa niin mihin me omia hävittäjiä tarvitsemme? Eihän meitä silloin kukaan uhkaa. Vai haluammeko olla aktiivisemmin mukana heidän sivilisaation ’pelastus hankkeissaan’?
  Israel Cracks the Whip
  Netanyahu tells Biden how to deal with Iran
  PHILIP GIRALDI • FEBRUARY 2, 2021
  There is no limit to Israeli hubris. A leading Rabbi in Israel is predicting that as the United States is in decline it is up to the Jewish state to take over the role of “guiding civilization forward.”
  https://www.unz.com/pgiraldi/israel-cracks-the-whip/

 34. Israel ei ole taloudellisesti itsenäinen valtio, koska USA rahoittaa sitä n.23 miljardilla US-dollarilla vuodessa.
  Biden on luvannut nyt myös palestiinalaisille taloudellista tukea humanitaarisista syistä.

 35. Israeli cabinet approves huge US-Israel aircraft deal
  An arms deal worth billions of dollars between the Defense Ministry and the United States for new fighter jets, tankers and helicopters received preliminary approval on Sunday by the security cabinet.
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=227249

  Israelin armeijan iskuvalmius paranee merkittävästi kun sota Irania vastaan lähenee.

   • Iranilla on tutka jolla se näkee Israelin f35koneet ja niiden liikkumisen mutta eihän ne uskalla Syyriaankaan hyökätä vaan ampuu ohjuksensa rajan takaa. Jossain vaiheessa tulee raja vastaan Israelin kohdalla että Israelin f35koneet ammutaan rajan taakse

    • Höpöttävät. Kun tutkaheijastimet on pois päältä, tuskin näkevät.

     (suomi kylläkin näkee, mutta vielä ei pystytä ampumaan)

 36. Jospa verrataan kustannuksia pakolaisten aiheuttamiin niin pitemmässä juoksussa pakolaiset tulee paljon paljon kalliimmaksi yhteiskunalle kaikkine lieve ilmiöineen. Onhan meillä varaa laittaa rahaa kehitysapuunkin vaan ei koulutukseen, vanhusten huoltoon eikä terveydenhuoltoon noin niiku ensiksi mainitakseni.

  • Iltapäivälehdet kertoilee että puolustusvoimien selvityksessä ja tarjouskyselyissä voittajaksi selvisi F-35.

   Hallitus ilmeisesti sanoo viimeisen sanan voidaanko vehkeet laittaa tilaukseen.

   F-35 oli ehkä vastakauppojen suhteen huonoimmasta päästä oleva vaihtoehto ja ”uutena” hävittäjänä jonkin verran riskialtis mm. elinkaarikustannustensa osalta. Aika moni ihmettelee että millä konstein 64kpl F35 hävittäjää on voitu saada mahtumaan budjettiin, aika näyttää. Monia ristiriitaisia ”lentotunti” laskelmia on esitetty, alkaen Norjalaisten 11 000€:sta joidenkin muiden 35 000€:n.

   Yksi vaikuttava tekijä voi olla että F35 tarvinnee vähemmän kalliita pitkän matkan ilmasta-maahan ohjuksia kuin muut.

   Tärkeintä on että uudet hävittäjät saadaan ja maanpuolustuksen uskottavuus säilyy.

   Venäjä on viime kuukaudet valmistellut ”mainilan laukauksia” Ukrainan suunnalla ja se on suuri riski isomman rähinän syntymiselle. (taustalla toki Venäjän (sekä Valko-Venäjän ja Kiinan) sisäiset vaikeudet)

   • Terveisiä vaan tulevaisuudesta. Kyllä se on länsi joka järkkää näitä sotia niin venäjää vastaan kuin muslimimaailmaa vastaan Lähi – Idässä.

 37. Toisella forumilla kommentoin hävittäjähankintoja.
  Siellä KimmoL antoi hyvän jatkokommentin.

  Aivoaineenvaihdunta
  03.10.2021 11:00

  PravdaMedia johdattaa tosiaan yleisön huomiota pois muista mielenkiintoisista uutisista mitä maailmalla tapahtuu.

  Esimerkiksi
  Hovercars eli antigravity vehicles, joita voi käyttää sekä yksityishenkiöt että valtion laitokset.
  Yksityishenkiö voi asua tiettömän taipaleen takana omassa rauhassaan.
  Valtio saa kalustoa metsäpalojen sammuttamiseen.
  Näitä kulkuneuvoja voi käyttää myös hävittäjälentokoneina, ja useat valtiot ovat jo ottaneet yhteyttä valmistajaan. Tämä hävittäjämalli maksaa vain 20% perinteisen hävittäjän hinnasta. Tämä maksaa 20milj, kun perinteinen hävittäjä maksaa 80mljoonaa/kpl.
  Myös Lockheed ja Boeing ovat tuomassa markkinoille omat versionsa, samoin Venäjä.
  Kävikö Kissinger Suomessa myymässä vanhaa vai uutta teknologiaa?

  Ja muutenkin
  What if….
  ➡ We could have clean, limitless energy available to everyone?

  What if…
  ➡ We could convert garbage to usable, storable fuel and water?

  What if…
  ➡ Hover cars and StarTrek-like technology are just around the corner?

  What if…
  ➡ ETs are supporting us right now to create a “Heaven on Earth” reality for our planet, right now as you’re reading this?

  Ref:

  https://www.youtube.com/watch?v=u5cZ0iyzgC0&t=339s
  hovercar video 00:04:03 ja 4:30
  David Wilcock: The Revealing — Conscious Energy Fields
  205 020 katselukertaa
  Striimattiin livenä 27.9.2021

  Aivoaineenvaihdunta
  03.10.2021 11:15

  Hävittäjähankinnoista vielä sen verran,
  että olen kuvitellut hävittäjähankinnoista vastaavien olevan lahjomattomia.
  Onko vähän naivi kuvitelma?
  Saa kommentoida voimakkainkin sanakääntein.

  https://mvlehti.net/2021/10/01/paivan-video-vihattu-paaministeri-erosi-yllattaen-australiassa-katso-kansalaisten-huikea-reaktio/#comment-17129

 38. Valituksi tuli varmastikin paras kone. Vaihtoehdoista ainoa jota ei Venäjän järjestelmillä vielä voida ampua alas.

  Seuraava haaste on saada budjetti pitämään.

 39. Todellinen agenda tälle kaistapäiselle megalomaaniselle ja tuhoisalle kiihkolle ostaa tarpeettomia hävittäjiä kansalle joka ei niitä halua ja rokottaa koko kansa (ihmiskunta) vauvasta vaariin

  Eliitti uskoo saavuttaneensa teknologisen tietämyksen huipun, jossa automaatio, tekoäly, algoritmit ja geenien muokkaus voivat muuttaa maailman heidän onnelakseen
  ”Nämä rokotteet (ja nato-mafian hävittäjät) edustavat ihmisen viimeistä rajaa leikkiä Jumalaa, ja se johtaa johonkin niin pahaan, ettei Jumalalla ole muuta vaihtoehtoa kuin tuhota näistä julmuuksista vastuussa olevat henkilöt. Kukaan ei tiedä, kuinka tai milloin tuo hävitys tapahtuu, mutta voitte olla varmoja, että se suuri tilinteon päivä tulee”, Leo Hohmann lupaa.
  https://beta.oikeamedia.com/o1-172200

 40. Koittakaa nyt jo hyvät ihmiset tajuta ettei hitler ollut paha vaan nykyinen kaaos ja juutalainen uusi mailman järjestys on juuri se mitä vastaan hitler taisteli! Jos pitemmälle mennään vapaamuurariuden ”rotat kansakunnan sisällä juutalaisten juoksupoikia” niin koko mailmanne missä luulette elevänne on pelkkää vapaamuuri harhaa! Se on pieni määrä ihmisiä jotka asian tajuaa!! Vesa ilkka laurio paasaa oikeista asioista, mutta ei ymmärrä missä elää ja minkä takia paasaa vaikka muuta väittääkin!

  https://odysee.com/@Slammdcrxx:8/Hitler-wasnt-a-puppet:0

  • On jännä että fasisti diktaattoreille löytyy suomestakin edelleen tukijoita, niin ääri vasemmalta kuin ääri oikealta.

   VastaValkea ei ole negatiivisen sanan puolikastakaan koskaan julkaissut nykyajan Hitleristämme Putinista joka nyt siirtyi suuremmalle vaihteelle Euroopan siviilien murhaamisessa.

   Toivottavasti mm. VV toimitus ja foorumin pikkuPutinistit ovat iloisia omasta panoksestaan Putlerin tueksi.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here